Εικονοθήκη


Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Παρόντες χρήστες
1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

"Η νηστεία, η προσευχή και η σιωπή ως ισχυρά όπλα στην πολιτική."

Πήγαινε κάτω

"Η νηστεία, η προσευχή και η σιωπή ως ισχυρά όπλα στην πολιτική."

Δημοσίευση  chanendes Την / Το Τετ Ιαν 26, 2011 2:46 am

H Νηστεία, η προσευχή και η σιωπή στην πολιτική (άγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς για Μαχάτμα Γκάντι)

Ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1880-1956) είναι ένας σύγχρονος Σέρβος Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Αχρίδος (στα σημερινά Σκόπια, εκεί όπου ο τωρινός επίσκοπος Ιωάννης διώκεται και φυλακίζεται από το κράτος των Σκοπίων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σχισματική εκκλησία τους!!). Τρομερά μορφωμένος, μεγάλος ποιητής και συγγραφέας, διετέλεσε και αιχμάλωτος στο Νταχάου, όπου συνέγραψε ένα εκπληκτικό κείμενο, απευθυνόμενο στους λαούς της Ευρώπης και συγκρίνοντας το νεώτερο ορθολογιστικό πολιτισμό με την ορθόδοξη σοφία (το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στο βιβλίο του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς Ορθόδοξος Εκκλησία και Οικουμενισμός - δείτε το http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=530).
Ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς λοιπόν γράφει για το Μαχάτμα Γκάντι κι εμείς παίρνουμε το κείμενό του από το blog του Misha

http://misha.pblogs.gr/2009/12/o-ag-nikolaos-belimirobits-gia-ton-mahatma-gkanti.html.

H Νηστεία, η προσευχή και η σιωπή στην πολιτική

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως πιστός άνθρωπος , είστε προβληματισμένος από την σκέψη-τι θα κάνει η Θεία Πρόνοια με τον Γκάντι; Και ποια είναι η έννοια της εμφάνισης αυτής της περίεργης προσωπικότητας ανάμεσα στους κυβερνήτες και τους πολιτικούς της εποχής μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια προειδοποίηση από το Θεό. Αυτό είναι, σίγουρα, το νόημα του ηγέτη του μεγάλου Ινδικού έθνους. Μέσα από αυτό το πρόσωπο, η Θεία Πρόνοια παρουσιάζει στους πολιτικούς και κυβερνήτες του κόσμου, ακόμη και σε όσους από αυτούς είναι Χριστιανοί, ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την πολιτική εκτός από τις μηχανορραφίες, την πανουργία και τη βία. Η πολιτική μέθοδος του Γκάντι είναι πολύ απλή και προφανής: δεν απαιτεί τίποτε άλλο εκτός από τον άνθρωπο που φωνάζει και τον Θεό που ανταποκρίνεται. Ενάντια στα όπλα, τα πυρομαχικά και τον στρατό, ο Γκάντι θέτει την νηστεία. Απέναντι στις δεξιότητες, την πανουργία και την βία, την προσευχή. Και κατά των πολιτικών φιλονικιών, την σιωπή.
Πόσο μικρό και θλιβερό φαίνεται αυτό στα μάτια των σύγχρονων ανδρών, έτσι δεν είναι; Στα σύγχρονα πολιτικά εγχειρίδια, αυτές οι τρεις μέθοδοι δεν αναφέρονται ούτε καν στις υποσημειώσεις.
Νηστεία, προσευχή και σιωπή! Δύσκολα θα βρεθεί ένας πολιτικός στην Ευρώπη ή την Αμερική που δεν θα έβλεπε αυτά τα τρία μυστικά των ινδών πολιτικών σαν τρία ξερά κλαδιά στραμμένα στο πεδίο της μάχης ενάντια σε ένα σωρό χάλυβα, μολυβιού, φωτιάς και δηλητηρίου.
Ωστόσο, ο Γκάντι τα καταφέρνει με αυτά τα τρία «ξόρκια του»!

Ο ασκητικός Γκάντι, σε περίοδο νηστείας και σιωπής
Και είτε το θέλουν είτε όχι, οι πολιτικοί νομοθέτες στην Αγγλία και άλλες χώρες θα πρέπει να προσθέσουν ένα κεφάλαιο στα σχολικά βιβλία τους: "Η νηστεία, η προσευχή και η σιωπή ως ισχυρά όπλα στην πολιτική." Φανταστείτε, δεν θα ήταν για το καλό όλης της ανθρωπότητας αν αυτές οι μέθοδοι του αβάπτιστου Γκάντι αντικαθιστούσαν τις μεθόδους του βαφτισμένου Μακιαβέλι στην πολιτική επιστήμη;

Αλλά δεν είναι τόσο η μέθοδος της Ινδίας από μόνη της έκπληξη για τον κόσμο, όσο είναι το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τη μέθοδο. Η μέθοδος είναι χριστιανική, τόσο παλιά όσο και η χριστιανική πίστη, αλλά ακόμα νέα και σε αυτή την εποχή. Το παράδειγμα τής νηστείας, προσευχής και η σιωπής παρουσιάστηκε από τον Χριστό στους μαθητές του. Αυτοί το παρέδωσαν στην Εκκλησία, μαζί με όλο το παράδειγμά τους, και η Εκκλησία το παραδίδει στους πιστούς από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Η νηστεία είναι μια θυσία, η σιωπή είναι προς τα μέσα εξέταση του εαυτού μας, η προσευχή είναι η φωνή βοώντος προς τον Θεό. Αυτές είναι οι τρεις πηγές μεγάλης πνευματικής δύναμης που κάνει τον άνθρωπος νικηφόρο στη μάχη και άριστο στη ζωή.
Υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να οπλίσει τον εαυτό του με αυτά τα όπλα; Και ποια βίαιη δύναμη σε αυτόν τον κόσμο μπορεί ούν να νικήσει αυτά τα όπλα; Φυσικά, αυτά τα τρία πράγματα δεν περιλαμβάνουν το σύνολο της χριστιανικής πίστης, αλλά είναι μόνο ένα μέρος των κανόνων της, των υπερφυσικών μυστηρίων της.
Δυστυχώς, στην εποχή μας, μεταξύ των Χριστιανών, πολλές από τις αρχές αυτές δε λαμβάνονται υπόψη, και πολλά θαυματουργά μυστήρια λησμονιούνται.
Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι κερδίζει κανείς μόνο με τη χρήση του ατσαλιού, ότι οι ασθένειες θεραπεύονται μόνο με χάπια και ότι τα πάντα στον κόσμο μπορούν να εξηγηθούν απλώς με την ηλεκτρική ενέργεια... Οι πνευματικές και ηθικές ενέργειες εκλαμβάνονται ως σχεδόν μαγικές εργασίες.
Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαρκώς ενεργός Θεία Πρόνοια επέλεξε τον Γκάντι, έναν άνθρωπο αβάπτιστο, για να χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση προς τους βαφτισμένους, ιδίως προς εκείνους τους βαφτισμένους ανθρώπους που συσσωρεύουν τη μία κακοτυχία πάνω στην στην άλλη, για τον εαυτό τους και τους λαούς τους, χρησιμοποιώντας σκληρά και αδίστακτα μέσα. Το Ευαγγέλιο μας λέει επίσης ότι η Πρόνοια του Θεού χρησιμοποιεί μερικές φορές τέτοιες προειδοποιήσεις για το καλό του λαού.
Η Χάρη σας αμέσως θα συνειδητοποιήσει ότι υπαινίσσομαι τον Ρωμαίο εκατόνταρχο από την Καπερναούμ (κατά Ματθαίον, 8, 5-13).
Από τη μία πλευρά, θα δείτε τους σοφούς του Ισραήλ, οι οποίοι, ως διαλεγμένοι μονοθεϊστές της εποχής εκείνης, καυχόνταν για την πίστη τους απορρίπτοντας εν τω μεταξύ τον Χριστό, και, από την άλλη πλευρά, θα δείτε τον περιφρονημένο Ρωμαίο ειδωλολάτρη που ήρθε στο Χριστό με μεγάλη πίστη και ταπεινοφροσύνη, ζητώντας του να θεραπεύσει τον υπηρέτη του.
Και, όταν ο Ιησούς το άκουσε, έμεινε έκπληκτος και είπε σε αυτούς που τον ακολούθησαν: "Αληθινά σας λέγω, ούτε ακόμη και στο Ισραήλ δεν βρήκα τέτοια πίστη." Ο χριστιανικός κόσμος είναι το νέο, βαπτισμένο Ισραήλ. Δεν λέει ο Χριστός την ίδια φράση σήμερα στις συνειδήσεις των χριστιανών σοφών δείχνοντας τον τωρινό κυβερνήτη της Ινδίας;

Να σάς χαρίζει ο Κύριος ειρήνη και υγεία!
Η επιστολή συγκαταλέγεται στις ιεραποστολικές επιστολές του αγίου Νικολάου. Η μετάφραση έγινε από τα αγγλικά

Επίλογος του blog μας: Ασφαλώς και οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να βάλουν στο νου τους αυτά τα λόγια του μεγάλου πνευματικού Πατέρα του σερβικού λαού. Και σ' αυτούς φαίνονται άγνωστα αυτά τα ευλογημένα μέσα, παρόλο που ανήκουν στη δική τους (δική μας) πνευματική παράδοση. Παρότι είδαμε τον πρωθυπουργό να κρατάει το κερί σε μια αγρυπνία, δε μοιάζει και πολύ χριστιανική η γενικότερη στάση των πολιτικών μας, ίσως πλην ελαχίστων, απέναντι στο λαό, την πατρίδα και την Ορθοδοξία... Χριστιανική στάση λέγοντας έχω στο νου μου τέτοιες ιδέες...
Για να μην παρεξηγηθώ, ότι κάνω διαφήμιση στον Ινδουισμό, προσκαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν και το άρθρο Μπαγκαβάντ Γκιτά και Χριστιανισμός, καθώς και το Οι Γκουρού, ο Νέος και ο Γέροντας Παΐσιος, του πρώην ινδουιστή Διονύσιου Φαρασιώτη (απόσπασμα εδώ: http://o-nekros.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html - το βιβλίο υπάρχει και στα αγγλικά) .
Τέλος, ένα μικρό σχόλιο: αν τα παραπάνω τα έλεγε η Γερόντισσα Γαβριηλία, θα είχε προσφέρει ένα ακόμη θριαμβευτικό post σε κάποιους που πολεμούν τη βιογραφία της... Ας είναι. Ο Θεός να μας φωτίζει όλους.

[από εδώ http://o-nekros.blogspot.com/]

chanendes

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 23/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Άχριστοι

Δημοσίευση  Περικλής Την / Το Παρ Ιαν 28, 2011 7:08 am

Νομίζω ότι ο Γκάντι είχε πει για τους χριστιανούς ότι δεν μοιάζουν στο Χριστό.
Μάλλον γίναμε σαν τους Εβραίους της εποχής του προφ. Ηλία που δεν έφταναν το επίπεδο της Χαναναίας χήρας (ή του Ρωμαίου εκατοντάρχου στο προηγούμενο σχόλιο).
avatar
Περικλής

Αριθμός μηνυμάτων : 33
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γκάντι και χριστιανοί

Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Ιαν 28, 2011 8:32 am

Τα λόγια του Γκάντι σχετικά με τους χριστιανούς έχουν την εξής ιστορία.

Ρώτησαν κάποτε τον Γκάντι.

- Τα όσα υποστηρίζετε με τη φιλοσοφία σας για τη ζωή και την ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και η ίδια η ζωή σας, μοιάζουν απόλυτα με τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Ουσιαστικά είστε χριστιανός. Τί σας εμποδίζει από το να γίνεται και ουσιαστικά, πχ να βαπτισθήτε χριστιανός;..

Και απάντησε ο Γκάντι:
-οι χριστιανοί !

(μη ξεχνούμε ότι ο Γκάντι έζησε σε όλο το φρικτό μεγαλείο της τη Βρετανική Αποικιοκρατία και τη βάρβαρη συμπεριφορά και την άγρια εκμετάλλευση της "χριστιανικής Ευρώπης")

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 55
Ημερομηνία εγγραφής : 07/01/2011

http://spiritual-walkers.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

νηστεία-προσευχή-σιωπή και πολιτική

Δημοσίευση  Δ.Κομποτής Την / Το Παρ Ιαν 28, 2011 10:02 am

Ο Γκάντι έζησε σε χώρο και λαό ειδικής ψυχολογίας και φιλοσοφίας.
Δε νομίζω ότι μπορούμε να αποδεχθούμε τη φιλοσοφία του και την τακτική του άνευ όρων στο δικό μας κλίμα, στη δική μας κληρονομιά, στο δικό μας πολιτιστικό ταμπεραμέντο.

Πολύ σημαντική η θέση του, να αγωνιζόμαστε για τα πολιτικά θέματα με γνώμονα τη "μη βία".
Μακάρι να το αφομοιώναμε και να το εφαρμόζαμε.

Ωστόσο, από την άλλη, ένας πολιτικός οφείλει να έχει λόγο και να υπερασπίζεται τα πιστεύω του και τους υπεύθυνους χειρισμούς του για τα πολιτικά και εθνικά δρώμενα.

Προσευχή, περισυλλογή, αυτοκριτική, νηστεία και πρόσκαιρη σιωπή μπορεί να χρησιμοποιεί, αλλά με τρόπο εσωτερικό, κρυφό, προσωπικό δικό του.

Τέλος, να σημειώσουμε και την επικαιρότητα: 30 Ιανουαρίου ήταν, που ο Μαχάντμα Γκάντι δολοφονήθηκε το 1948 και σφράγισε την ηγετική σταδιοδρομία του με τη θυσία!..

Δ.Κομποτής

Αριθμός μηνυμάτων : 24
Ημερομηνία εγγραφής : 28/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης