Εικονοθήκη


Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Παρόντες χρήστες
1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

Εθνικόν Επετειολόγιον

Σελίδα 5 από 16 Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:56 pm

6 Απριλίου

648 π.Χ. για πρώτη φορά οι Αρχαίοι Έλληνες καταγράφουν έκλειψη ηλίου.

46 π.Χ Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τους Σκιπίωνα και Κάτωνα στη μάχη της Θάψου.

402 Ο γερμανικής καταγωγής στρατηγός του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α', Στηλίχων, νικά του Βησιγότθους στη Μάχη της Πολεντίας.

885 πεθαίνει ο Άγιος Μεθόδιος, μοναχός, που μαζί με τον αδελφό του Κύριλλο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.

1320 οι Σκοτσέζοι επαναβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Άρμπροθ.

1326 Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Προύσα, την οποία κάνουν πρωτεύουσά τους.

1453 Ο Μωάμεθ ό Β’, οδηγών στρατόν έκ 250.000 ανδρών καί στίφη ατάκτων εμφανίζεται πρό τών τειχών τής Κωνσταντινουπόλεως.

1652 ένας Ολλανδός ναύτης, ο Jan Van Riebeeck στήνει έναν καταυλισμό στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική, εκεί όπου αργότερα θα δημιουργηθεί το Cape Town.

1667 Η τότε αυτόνομη πόλη-κράτος του Ντουμπρόβνικ ισοπεδώνεται από σεισμό.

1790 Ο ήρωας Λάμπρος Κατσώνης συνάπτει σκληράν ναυμαχίαν εναντίον των Τούρκων εις τον Καφηρέα (έναντι της Άνδρου) και προξενεί εις τον τουρκικόν στόλον καταστροφές. Χάνουν την ζωή τους και 160 Έλληνες επαναστάτες.

1793 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εγκαινιάζοντας την περίοδο της Τρομοκρατίας.

1821 Γενίτσαροι σφάζουν εξήντα Έλληνες στη Σμύρνη και λεηλατούν τις Χριστιανικές συνοικίες.

1822 Κατόπιν πολυήμερου αγώνος οι Τούρκοι κυριεύουν την πόλιν της Ναούσης, φονεύουν τους ευρισκόμενους εκεί γέροντας και κατακαίουν την πόλιν.

1824 Μετά τις σημαντικές επιτυχίες που είχαν τούρκοι και αιγύπτιοι υπό τον Χουσεΐν στην Κρήτη, ο αρμοστής Μανώλης Τομπάζης εγκαταλείπει την νήσο και ο αγώνας καταστέλλεται προσωρινά. Η υποταγή της Κρήτης είχε δυσμενείς επιπτώσεις για την Επανάσταση γενικότερα, αφού αυτή μετατράπηκε σε ισχυρή βάση ανεφοδιασμού του εχθρού.

1826 Οι αρχηγοί της φρουράς του Μεσολογγίου, συνελθόντες σε σύσκεψη υπό την προεδρία του επισκόπου Ιωσήφ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, αποφασίζουν ομόφωνα την Έξοδο.
1826 η Γ' Εθνική Συνέλευση συνέρχεται στην Πιάδα (Επίδαυρο), με δύο κύρια θέματα Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η συμβιβαστική λύση του Ελληνικού ζητήματος με τη μεσολάβηση της Αγγλίας.

1833 πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ουμανιστής Αδαμάντιος Κοραής

1841 Οι οπλιτάρχαι και αντιπρόσωποι των επαρχιών Σελίνου, Κυδωνίας, Κισσάμου, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, αγίου Βασιλείου, Αμαρίου καί Μυλοποτάμου συνελθόντες είς Βαφέ, ωρκίσθησαν σύμπραξιν μέ τούς Σφακιανούς είς τόν ιερόν υπέρ πατρίδος αγώνα. Ο αρχηγός τής είς Σούδαν ναυλοχούσης αγγλικής μοίρας ναύαρχος Στιούαρτ υπεδέχθη επιτροπήν τούτων μετά τιμητικών κανονιοβολισμών, ενώ ταυτοχρόνως είχε διατάξει μεγάλον σημαιοστολισμόν όλων τών πλοίων του καί υπέδειξεν είς τούς προσελθόντας νά ζητήσουν τήν ίδρυσιν ηγεμονίας, υπό τήν προστασίαν τής Αγγλίας. Αλλ’ ούτοι απήντησαν «Δέν θέλομεν ούτε Άγγλους, ούτε ηγεμονίαν. Θέλομεν τήν ένωσιν τής πατρίδας μας, μετά τής ελευθέρας Ελλάδος. Διά τούτο καί εχύσαμεν ποταμούς αιμάτων». Έκτοτε ή Αγγλία εστράφη κατά τών ενωτικών προσπαθειών τού Κρητικού λαού.

1889 ο Τζορτζ Ίστμαν πουλάει την πρώτη κάμερα Κόντακ.

1897 Αί ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν τάς επιθέσεις τών Τούρκων είς τήν περιοχήν Μελούνας-Γκριτζάβαλι.
1897 Σφοδρή μάχη γίνεται στο ύψωμα Μενεξέ.

1903 Ξεσπά εβραϊκό πογκρόμ στο Κισινάου της Βεσσαραβίας (νυν Μολδαβίας) από τις τσαρικές αρχές.

1909 ο πλωτάρχης του Ναυτικού των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πίρι, στήνει τη σημαία της χώρας του στο Βόρειο Πόλο. Η αποστολή ωστόσο αμφισβητήθηκε από πολλούς

1911 η ιταλική κυβέρνηση συστήνει το "Ίδρυμα Κρατικών Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

1919 Γερμανοί κομμουνιστές ιδρύουν τη βραχύβια Σοβιετική Δημοκρατία του Μονάχου.

1922 οι Σύμμαχοι δέχονται να γίνει η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό, πριν την επίσημη υπογραφή της ειρήνης.

1926 η Ιρλανδέζα Βάιολετ Γκόμπσον τραυμάτισε με πιστόλι το Μουσολίνι στη μύτη.

1935 Επαναλειτουργούν τα ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο μετά από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

1938 ο ερευνητής της χημικής βιομηχανίας Du Pont, Ρόι Πλάνκετ, ανακαλύπτει τη χημική σύνθεση του πολυτετραφθοριοαιθυλενίου, γνωστό με την εμπορική επωνυμία τεφλόν.

1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία εισβάλλει στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Την ίδια μέρα στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.
1941 Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.
1941 Εναρξις τής κατά τής Ελλάδος γερμανικής επιθέσεως, διενεργηθείσης δι‘ ισχυρών δυνάμεων πεζικού, πυροβολικού αλεξιπτωτιστών καί στούκας. Η γερμανική αεροπορία πλήττει διά μαγνητικών τορπιλών τό είς τόν λιμένα Πειραιώς ηγκυροβολημένον αγγλικόν σκάφος «Κλάν Φρέϋζερ», όπερ ήτο πλήρες πολεμεφοδίων. Εκ τής επακολουθησάσης τρομερής εκρήξεως κατεστράφησαν πλείσται οικίαι τού Πειραιώς.
1941 Οι υπερασπισταί τού παρά τά ελληνοβουλγαρικά σύνορα οχυρού Ιστίμπεη συντρίβουν τάς θυελλώδεις γερμανικάς επιθέσεις καί δι‘ ηρωϊκής εξορμήσεως εξολοθρεύουν διά τής ξιφολόγχης μεγάλον αριθμόν Γερμανών στρατιωτών.
1941 Οι υπερασπισταί τού οχυρού Κελκαγιά εξολοθρεύουν τούς εισελθόντας εντός αυτού Γερμανούς.

1943 στη Γερμανία, 443 αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβαρδίζουν τα εργοστάσια όπλων Έσεν και Κρουπς στη Ρουρ.
1943 Ο Ιερός Λόχος, στις επιχειρήσεις της Τύνιδας, που αποσπάστηκε από την Γαλλική Φάλαγγα και διατέθηκε στην 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία, λαμβάνει μέρος στη μάχη επί της αμυντικής τοποθεσίας του Ουαντί Ακαρίτ (Wadi Akarit).

1945 οι Παρτιζάνοι του Τίτο ελευθέρωσαν το Σαράγεβο από τους Ναζί.

1957 ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ

1960 πραγματική σύρραξη μεταξύ κυβερνητικών κι αριστερών βουλευτών σημειώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να επέμβει η χωροφυλακή.

1962 οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από τον ΟΗΕ να επιπλήξει το Ισραήλ για την επίθεσή του στη Συρία τον προηγούμενο μήνα.

1964 πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο βασιλιάς Παύλος. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος.

1971 πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο Ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ού αιώνα.

1974 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν συριακές δυνάμεις που πέρασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στα υψώματα Γκολάν.

1979 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, υπόσχεται στην ηγεσία της ΑΧΕΠΑ ότι, θα δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.
1979 Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.

1984 τα Νησιά Κόκος στον Ινδικό Ωκεανό ψήφισαν υπέρ της ενσωμάτωσης με την Αυστραλία, βάζοντας τέλος στην 150ετή κυριαρχία της βρετανικής οικογένειας Κλούνις-Ρος.

1991 το Ιράκ αποδέχεται τους όρους που τέθηκαν από το ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Κόλπου.

1992 οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ αναγνωρίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ το σερβικό πυροβολικό σφυροκοπά το Σεράγεβο.

1994 με την κατάρριψη από εξτρεμιστές του προεδρικού αεροσκάφους του Προέδρου της Ρουάντα, Χουβενάλ Χαμπιαρινάμα, αρχίζουν τα αιματηρά γεγονότα της χώρας, που θα καταλήξουν στη γενοκτονία της Ρουάντα
1994 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν, δίνοντας παράλληλα προθεσμία μίας εβδομάδας σε Αθήνα και Σκόπια για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
1994 πέθανε στο νοσοκομείο "Μεμόριαλ" της Νέας Υόρκης η Μελίνα Μερκούρη, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

1996 πραγματοποιείται στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, με αγώνες αναπαράστασης των αθλημάτων του στίβου, γιορτάζοντας έτσι την 100ή επέτειο από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαγδάτη.

2007 βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το Κ/Ζ Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης.

2009 ένας σεισμός μεγέθους 6,3 ρίχτερ χτυπά την Λ' Ακουίλα της Ιταλίας σκοτώνοντας 307 άτομα
2009 Τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί και 1.500 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό τα ξημερώματα στις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας. Η κυβέρνηση της χώρας κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό στην Ιταλία από 1980.

2011 στο Σαν Φερνάντας, Ταμαουλίπας του Μεξικό ανακαλύπτονται πάνω από 190 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους από την συμμορία Los Zetas.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Οκτ 02, 2012 6:58 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:57 pm

7 Απριλίου

451 οι Ούννοι του Αττίλα καταλαμβάνουν την πόλη Μετς και επιτίθενται και σε άλλες πόλεις στην Γαλατία

529 ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιουστινιανός εκδίδει ένα θεμελιώδες νομικό σύγγραμμα, τον «Ιουστινιάνειο Κώδικα» (Corpus Juris Civilis).

1348 ιδρύεται στην Πράγα το πανεπιστήμιο Τσαρλς, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Τσεχία και ένα από τα παλιότερα στην Ευρώπη.

1614 πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο.

1770 4.000 Μανιάται και 2.000 Μανιάτισσαι, ωπλισμέναι με δρέπανα καί αξίνας, περικυκλώνουν τήν νύχτα τούς παρά τον Αλμυρόν Τουρκαλβανούς τού Χατζή Οσμάν πασσά, ανερχομένους είς 8.000 καί φονεύουν άνω τών 1.000. Οι υπόλοιποι κατεκόπησαν μετά τινας ημέρας, εμπεσόντες είς ενέδραν παρά τήν θέσιν Τρικεφάλι, μόλις δέ περί τάς 2.000 κατώρθωσαν νά σωθούν είς Μυστράν.

1805 ξεκινά η πρώτη χερσαία εξερευνητική αποστολή των ΗΠΑ.

1821 Παρά την Μεθώνην γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων και φονεύεται ο Έλλην αρχηγός Κων/νος Μαυρομιχάλης και 10 σύντροφοί του.
1821 Οι δημογέροντες και οι καπετάνιοι των Σφακιών κάνουν μια σύναξη την Μεγάλη Πέμπτη στα Γλυκά Νερά Σφακίων (Κρήτη) να συζητήσουν για τον σηκωμό. Η απόφαση της μυστικής σύναξης, ήταν ναι στο νέο σηκωμό αλλά για να υπάρξουν ελπίδες λευτεριάς, θα πρέπει να συμμετέχει όλο το νησί.

1822 Οι οπλαρχηγοί της Ναούσης καταφεύγουν εις τον Πύργον Χ. Ζαφειράκη όπου και γίνεται σφοδρή μάχη με τους Τούρκους.

1823 Έπεσε μαχόμενος στο Καρπενήσι ο Μάρκος Μπότσαρης.

1824 πεθαίνει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι ο φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Λόρδος Μπάιρον. Ο λόρδος Βύρων αποθνήσκει είς Μεσολόγγι έκ πνευμονίας. Ο θάνατός του εβύθισε είς γενικόν πένθος ολόκληρον τήν Ελλάδα. Ή προσωρινή Διοίκησις τής Δυτικής Ελλάδος διέταξε νά ριφθούν 37 κανονιοβολισμοί, όσα ήσαν τά έτη τής ζωής του, νά κλείσουν όλα τά καταστήματα πλήν τών φαρμακείων καί νά γίνη γενική πενθηφορία επί 21 ημέρας.

1825 Ο Ιμπραήμ με ορμητήριο τη Μεθώνη εκστρατεύει εναντίον της περιοχής Κρεμμυδίου Μεθώνης.
1825 Ο Ιωάννης Γκούρας αποκρούει τούς Τούρκους παρά τήν Δαύλειαν καί προξενεί είς αυτούς βαρείας απωλείας.
1825 Εις το Κρεμμύδι Πυλίας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Σκούρτην και Αιγυπτίων εις την οποίαν νικούν οι Αιγύπτιοι.
1825 Φυλακίζεται από τους κυβερνητικούς στην Ακρόπολη ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1827 Ο άγγλος χημικός Τζον Γουόκερ, εφευρέτης του σπίρτου, αρχίζει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσής του.

1833 Παράδοση της Χαλκίδας στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους .

1856 ιδρύεται στη Νέα Ζηλανδία το Κολέγιο Νέλσον, το πρώτο μη θρησκευτικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης της χώρας.

1867 Ο Π. Κορωναίος ηγούμενος τών Κρητών επαναστατών καί ό Λ. Πετροπουλάκης επικεφαλής 500 Μανιατών εθελοντών, έπειτα από ηρωϊκήν άμυναν παρά τά στενά τού Τυλισσού (επαρχίας Μυλοποτάμου), εξέρχονται ξιφήρεις καί κατατροπώνουν τόν στρατόν τού Ρεσίτ πασσά. Μετά τών Ελλήνων συνεπολέμησε σώμα Ιταλών εθελοντών τών οποίων ό ηρωϊκός αρχηγός Καίσαρ εφονεύθη καί ό Ούγγρος συνταγματάρχης Σίγγφριδ.

1897 Ο Ελληνικός Στρατός διέρχεται τον Άραχθο ποταμό, καταλαμβάνει την Φιλιππιάδα και εξαναγκάζει τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς το Λούρο ποταμό.

1902 μεγάλη εταιρία πετρελαίου ιδρύεται στο Τέξας των ΗΠΑ.

1906 ξυπνά" ο Βεζούβιος και καταστρέφει με τη λάβα του την Νάπολη.

1914 Απονέμεται εις τον βασιλέα Κωνσταντίνον ή στραταρχική ράβδος διά τήν νικηφόρον διεξαγωγήν τών δύο βαλκανικών πολέμων, κατά τούς οποίους ήτο αρχιστράτηγος.

1917 Ιταλικό απόσπασμα από 150 άνδρες καταλαμβάνει τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

1919 Κυριακή του Πάσχα, φονεύεται από Ιταλούς ο ιερέας Παπασάββας, διότι ζήτησε την ένωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

1936 η Νότια Αφρική ψήφισε νόμο με τον οποίο χορηγήθηκε στους μαύρους το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά όχι του εκλέγεσθαι.

1939 Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στα λιμάνια της Βόρειας Ηπείρου, Άγιο Ιωάννη της Μεδούης, Δυρράχιο, Αυλώνα και Αγίους Σαράντα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνουν ολόκληρη την Αλβανία και τη Βόρεια Ήπειρο.

1941 Το οχυρό Ιστίμπεη (Οχυρό), στο ανατολικό Mπέλες, αμύνεται σθεναρά και προξενεί στους Γερμανούς σοβαρότατες απώλειες καταρρίπτοντας και τρία γερμανικά αεροσκάφη. Απόπειρα των Γερμανών να εισδύσουν στις στοές αποκρούεται. Στις 16.00, η φρουρά του Οχυρού αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα, λόγω διοχετεύσεως μέσα σε αυτό αποπνικτικών αερίων, τα οποία δυσκολεύουν την αναπνοή των αμυνομένων.
Προκεχωρημένα ελληνικά τμήματα καταλαμβάνουν κατόπιν σκληρού αγώνος τά υψώματα 1016 καί 1031 καί αιχμαλωτίζουν ολόκληρον γερμανικόν τάγμα 550 ανδρών. Τό οχυρόν Ιστίμπεη, έπειτα από λυσσώδη αντίστασιν, προκαλέσασαν τόν θαυμασμόν τών Γερμανών, πίπτει. Δώδεκα γερμανικαί πυροβολαρχίαι βαρέος πυροβολικού βάλλουν κατά τού οχυρού Εχίνος, τό οποίον εξακολουθεί νά ανθίσταται.
1941 Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος εθεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυµατίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυµατίες 1.500.
1941 Στις 11.00 τις 6ης Απριλίου οι Γερµανοί φτάνουν µπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ για να παραβιάσουν τη στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσµατικά και καθηλώνονται µε σοβαρές απώλειες.
1941 Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά.
1941 Το οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), στο ανατολικό Μπέλες, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού και αεροπορίας, αλλά αμύνεται ηρωικά και προξενεί στους Γερμανούς πολύ βαριές απώλειες. Η φρουρά του οχυρού, λόγω της χρησιμοποίησης φλογοβόλων και της διοχέτευσης μέσα στις στοές αποπνικτικών αερίων, από τους Γερμανούς που είχαν ανέβει στην επιφάνειά του, αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα στις 11.30 και να παραδοθεί.
1941 Στις 23.30, περίπου, το οχυρό Νυμφαία, βόρεια της Κομοτηνής, διακόπτει τον αγώνα και παραδίνεται στους Γερμανούς. Η φρουρά του αγωνίσθηκε σκληρά επί δύο ημέρες, δέχθηκε επανειλημμένες γερμανικές επιθέσεις και υπέστη αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία. Υπέκυψε μόνον όταν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας.
1941 Μετά τη γερμανική εισβολή στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα Προκαλύψεως (περιοχών Κομοτηνής, Πυθίου και Σουφλίου) της Ταξιαρχίας Έβρου συμπτύσσονται στο τουρκικό έδαφος, όπου αφοπλίζονται. Στις 9 Απριλίου 1941 ο διοικητής της Ταξιαρχίας Έφ. Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήτρος, για να μην αφοπλιστεί, αυτοκτονεί στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης.
1941 (05 45’) Άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός από γερμανικό πυροβολικό και γερμανικά αεροσκάφη εναντίον των Οχυρών του Ρούπελ. Από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. πενήντα εχθρικά αεροσκάφη ενήργησαν βομβαρδισμό επί των θέσεων της Πυροβολαρχίας του Λοχαγού Κυριακίδη, ο οποίος ευρισκόμενος εντός του καταφυγίου με τον Ανθ/λγό Βλάχο, καταπλακώθηκαν από τις βόμβες και έχασαν τη ζωή τους. Το βράδυ η 2η Τεθωρακισμένη Γερμανική Μεραρχία έφτασε στα Ελληνο-Γιουγκοσλαβικά σύνορα.
1941 Η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Βελιγράδι. Ο Χίτλερ εξαγριώνεται με τη γιουγκοσλαβική αντίσταση.

1943 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ο Χίτλερ συναντάται με τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος θέτει επί τάπητος την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, όπου προδιαγραφέται στην Τυνησία η διάλυση των δυνάμεων του Άξονα.
1943 Στην ουκρανική πόλη Τερεμπόβλια οι Ναζί διατάσουν 1.100 Εβραίους να μείνουν με τα εσώρουχα τους και να πάνε με πορεία στο διπλανό χωριό. Εκεί εκτελούνται και θάβονται σε ομαδικούς τάφους.
1943 Ο Ιωάννης Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας στην εγκάθετη κυβέρνηση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.
1943 Ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης, απότακτος βενιζελικός αξιωματικός, αναλαμβάνει την ηγεσία του ΕΛΑΣ.

1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βουλιάζουν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας, το θωρηκτό "Yamato", έξω από το λιμάνι της Οκινάουα.

1947 πεθαίνει ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας.

1948 ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

1956 το Μαρόκο παύει να είναι ισπανική αποικία.

1963 ο Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ειδικό "Σύνταγμα".

1967 Ξεσπάει ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος των Έξι Ημερών.
1967 Ισραηλινά μαχητικά καταρρίπτουν 7 συριακά MiG-21, πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν.

1969 γεννιέται συμβολικά το Διαδίκτυο, με τη δημιουργία του συστήματος RFC.

1970 δριμεία επίθεση του Διγενή, (Γ. Γρίβας) σε ομιλία του στην Αθήνα, προκαλεί τις αντιδράσεις της κυπριακής Κυβέρνησης.

1971 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπόσχεται να αποσύρει, έως το Δεκέμβριο, άλλους 10.000 στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1977 Δύο ένοπλοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός δολοφονούν τον γερμανό γενικό εισαγγελέα Ζίγκφριντ Μπούμπακ.

1978 Ο αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ απαγορεύει την εξέλιξη της βόμβας νετρονίου.

1979 στο Ιράν, εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός Αμίρ Αμπάς Χοβαϊντά.

1980 οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και επιβάλουν κυρώσεις, εξαιτίας της υποστήριξης του Χομεϊνί προς τους εισβολείς, που κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

1983 γίνεται ο πρώτος διαστημικός περίπατος, διάρκειας 4 ωρών και 10 λεπτών, από τους κοσμοναύτες Στόρι Μουσγκρέιβ και Ντον Πέτερσον.

1988 Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν.

1989 το σοβιετικό υποβρύχιο "Komsomolets" βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς στη Νορβηγία, παρασύροντας στο θάνατο 42 στρατιώτες.

1990 τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ "Σκαντινάβιαν Σταρ" τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

1991 στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

1992 γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Βοσνία, σκοτώνοντας έξι άτομα.
1992 πεθαίνει ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπήρξε αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο.

1993 στην Ιταλία, αποφυλακίζεται, ύστερα από 17 χρόνια, ο ιδρυτής των Ερυθρών Ταξιαρχών, Ρενάτο Κούρτσιο, επωφελούμενος από το καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, που του παραχωρήθηκε.
1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της ένταξης της Δημοκρατίας των Σκοπίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την προσωρινή ονομασία της ''Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας''.

1994 οι Πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.
1994 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το εμπάργκο κατά των Σκοπίων, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν η έναρξη νέων διαμεσολαβητικών προσπαθειών.

1996 αρχίζει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία 1992.

2009 Ανακοινώνεται ότι βρέθηκε η αυθεντική Λίστα του Σίντλερ, με τα ονόματα των 801 Εβραίων που διασώθηκαν από τον Όσκαρ Σίντλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

2010 Αμερικανοί και Ρώσοι επιστήμονες συμπληρώνουν το τελευταίο κενό που υπάρχει στον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων, δημιουργώντας το στοιχείο με ατομικό αριθμό 117, με την προσωρινή ονομασία ουνουνσέπτιο. Πρόκειται για ένα σούπερ-βαρύ στοιχείο από άτομα που περιέχουν 117 πρωτόνια και το οποίο είναι περίπου κατά 40% βαρύτερο από τον μόλυβδο.
2010 νέο ιστορικό υψηλό σημειώνει το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος του κρατικού δανεισμού. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι η Ελλάδα ζητά επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αγγίζει τις 412 μονάδες.
2010 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρώτος ρώσος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το δάσος Κατίν για να αποτίσει φόρο τιμής στους 22.000 Πολωνούς στρατιωτικούς που εκτέλεσε η σοβιετική αστυνομία.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Οκτ 02, 2012 6:59 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:57 pm

08 Απριλίου

1481 Ο Κροκόνδυλος Κλαδάς συνάπτει μάχη με τους οθωμανούς στην Καστάνια και νικάται.

1652 ιδρύεται από τον Γιαν βαν Ρίμπικ στη δυτική Αφρική το Κέιπ Τάουν, ως μέσο ανεφοδιασμού της ολλανδικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.

1742 πρεμιέρα στο Δουβλίνο για το ορατόριο "Ο Μεσσίας" του Τζορτζ Χέιντελ.

1820 ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1821 Ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης υψώνει το σπαθί της Επανάστασης στην Λαμία και μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο και άλλους οπλαρχηγούς πολιορκούν το φρούριο της Μενδενίτσας τους Τούρκους, οι οποίοι παραδίδονται μετά από πέντε ημέρες.
1821 Έξω των Σαλώνων γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Χάινας και έτσι οι Έλληνες χάνουν την μάχη.

1822 Γίνεται μάχη παρά την Κάπελιν της Κρήτης μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γάλλον συνταγματάρχην Βαλέστραν και Τούρκων. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.
1822 Παρά τον Πύργον του Χ. Ζαφειράκη οπλαρχηγού της Ναούσης οι γυναίκες των Ναουσαίων σαν άλλες Σουλιώτισσες δια να μην υποστούν τα όργια των Τούρκων, πέφτουν και φονεύονται στα νερά του Μαυρονερίου.

1825 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γεώργ. Μαυρομιχάλην και Αιγυπτίων έξω του Νεοκάστρου Πυλίας. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.

1827 Στον λιμένα του Βόλου τα ελληνικά πλοία υπό τους Άστιγγα, Κριεζή, Σωτηρίου και Θέγκα πυρπολούν οκτώ δικάταρτα τουρκικά πλοία.
1827 Ο Μακρυγιάννης νικά τους Τούρκους παρά το Φάληρον.
1827 ο τριεθνής στόλος, υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιντεν, κατατροπώνει τον τουρκο-αιγυπτιακό του Ιμπραήμ, έξω από το Ναβαρίνο.

1854 Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νικούν 1.700 τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

1856 Υπογράφεται η Ελληνοτουρκική συνθήκη για την καταδίωξη της ληστείας.

1861 πεθαίνει ο Ελίσα Ότις, αμερικανός εφευρέτης του ασανσέρ. (Γεν. 3/8/1811)

1862 Ο αμερικανός Τζον Λάιντ ανακαλύπτει το αεροζόλ.

1867 Απέθανεν ό στρατηγός Δημ. Καλέργης, όστις είχε πολεμήσει γενναίως καθ’ όλην τήν διάρκειαν τού Αγώνος και υπήρξεν ό κυριώτερος πρωτεργάτης τής επαναστάσεως τής 3ης Σεπτεμβρίου 1843, διά τής οποίας ή απόλυτος μοναρχία τού Όθωνος μετεβλήθη είς συνταγματικήν. Διετέλεσε υπουργός και πρεσβευτής, συνεδέετο δέ διά στενής φιλίας μέ τον αυτοκράτορα τών Γάλλων Ναπολέοντα Γ’.

1870 Η ομηρία του Ιταλού Διπλωμάτη και των Βρετανών περιηγητών που συνέβει 10 ημέρες ενωρίτερα, έχει την πλέον τραγική κατάληξη. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη, μετά από συμπλοκή με τον στρατό, τους εκτελεί όλους. Την ελληνική κυβέρνηση επικρίνει οξύτατα η Μεγάλη Βρετανία.

1886 Ο γερμανός επιστήμονας δρ. Καρλ Γκάσνερ δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρία UCAR θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.

1894 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τήν Λοκρίδα.

1896 κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1897 Οι Έλληνες στρατιώτες μάχονται σκληρά εναντίον των επιτιθεμένων Τούρκων εις την Μελούνα.
1897 Η 2α Ελλ. Ταξιαρχία στην Ήπειρον τρέπει τους Τούρκους σε φυγή παρά το Νεοχώριον και Παχύκαμπον.

1900 στις ΗΠΑ, πλημμυρίζει ο ποταμός Κολοράντο, με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 άνθρωποι.

1904 δημιουργείται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η συμμαχία της Αντάντ (Εγκάρδια Συμφιλίωση).
1904 Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία υπογράφουν τη συνθήκη της Αντάντ

1912 το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ανοίγοντας την αυλαία για τον A' Βαλκανικό Πόλεμο.

1919 η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.

1933 η Δυτική Αυστραλία διεξάγει δημοψήφισμα για να αποφασισθεί αν θα αποχωρήσει από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

1941 Συνεχίζεται με πείσμα ο αποφασιστικός αγώνας των Οχυρών της γραμμής Μπέλες - Νέστος. Ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις μετά τη διάσπαση της γιουγκοσλαβικής άμυνας διαβαίνουν την Ε/Γ μεθόριο και προελαύνουν προς τη Θεσσαλονίκη κατά τον άξονα του Αξιού ποταμού.
1941 Αί ελληνικαί δυνάμεις αρχίζουν αντεπίθεσιν πρός ανακατάληψιν τού υψώματος τής Κρέστης, όπερ είχε περιέλθει είς τούς Γερμανούς. Η φρουρά τού οχυρού Περιθώρι, έξ άλλου, δι’ ηρωικής εξορμήσεως αποκρούει τούς Γερμανούς, οίτινες τό είχαν περικυκλώσει πανταχόθεν και προκαλεί είς αυτούς βαρυτάτας απωλείας. Οι Γερμανοί στρατιώται, περίτρομοι πρό τής ελληνικής ξιφολόγχης, παραδίδονται αιχμάλωτοι ή τρέπονται είς φυγήν.
1941 Τό οχυρόν Νυμφαία, μετά διήμερον ηρωικήν αντίστασιν, πίπτει είς χείρας τών Γερμανών, οίτινες εχρησιμοποίησαν εναντίον του βαρύ πυροβολικόν καί αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως. Είχον καταστραφή άπαντα τά πυροβόλα του καί οί χειρισταί των είχον φονευθή ή τραυματισθή.
1941 Μεραρχία γερμανικών τεθωρακισμένων συγκρούεται με Ελληνική μηχανοκίνητη στην περιοχή της Δοϊράνης και κατόπιν καταλαμβάνει την πόλη του Κιλκίς.

1942 ενώ το Λένινγκραντ πολιορκείται στενά από τους Γερμανούς, η Σοβιετική Ένωση καταφέρνει να ανοίξει σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων.
1942 Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς το Αμβούργο.

1943 Η Μάχη της Αγίας Ευθυμίας (Άμφισσα).

1945 απαγχονίζεται ο Γερμανός πάστορας Ντίτριχ Μπονχέφερ, που εναντιωνόταν στις αντισημιτικές αρχές των Ναζιστών.

1949 οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν το "καθεστώς κατοχής" της Γερμανίας.

1950 Συνιστάται υπουργείον Εθνικής Αμύνης μέ σκοπόν τήν ενιαίαν διοίκησιν τών ενόπλων δυνάμεων.

1953 ο Τζόμο Κενυάτα, ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Κένυας, καταδικάζεται από την αγγλική διοίκηση στη χώρα, με την κατηγορία ότι, οργάνωσε τα βίαια επεισόδια των εξτρεμιστών Μάο Μάο εναντίον της αποικιακής κυβέρνησης.

1962 Επικυρώνεται με δημοψήφισμα η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου στο Εβιάν, ανάμεσα στη Γαλλία και στην προσωρινή κυβέρνηση της Αλγερινής Δημοκρατίας.

1963 Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας φυσικά σάλο.

1967 Δολοφονείται στη ζούγκλα της Βολιβίας ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1973 πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών στη βίλα του στη Γαλλία, ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο.

1982 Το κομουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας απαγορεύει όλα τα εργατικά συνδικάτα, ανάμεσα τους και την "Αλληλεγγύη".
1982 H Συρία κλείνει τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και τον αγωγό που μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο στη Μεσόγειο.

1986 η οργάνωση "17 Νοέμβρη" δολοφόνησε στο Κολωνάκι τον βιομήχανο Δημήτρη Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Χαλυβουργικής.

1989 Βυθίζεται σοβιετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ανοιχτά των νορβηγικών ακτών. Σαράνια δύο από τα 69 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται ενώ τα υπόλοιπα διασώζονται από σοβιετικά πλοία που έσπευσαν επί τόπου.
1989 Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

1990 χάνει την άνιση μάχη με το AIDS, ο 18χρονος Αμερικανός, Ράιαν Γουάιτ, που η ιστορία του (εκδιώχθηκε από το σχολείο για να μην μεταδώσει την ασθένεια στους συμμαθητές του) βοήθησε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.

1992 ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, είναι ο μόνος που σώζεται, μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο επιβαίνει.

1995 οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ακόμη ένα από τα τελευταία προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών, την κωμόπολη Σαμάσκι, ύστερα από ένα 48ωρο σφοδρού βομβαρδισμού.

1996 στη Ρωσία, 600 ήταν οι νεκροί από το πολικό ψύχος στη Μόσχα.
1996 H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

2002 πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

2006 στο Οντάριο του Καναδά η αστυνομία βρίσκει τα πτώματα οκτώ ανδρών που έχουν δολοφονηθεί με όπλο. Σύντομα το έγκλημα συνδέεται με την συμμορία μοτοσικλετιστών «Bandidos

2009 Ο ΟΟΣΑ καταργεί τη «μαύρη λίστα» με τους μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους. Οι τέσσερις χώρες της «μαύρης λίστας» (Κόστα Ρίκα, Μαλαισία, Ουρουγουάη και Φιλιππίνες) θα προστεθούν στις 38 χώρες που απαρτίζουν τη «γκρίζα λίστα», στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες που έχουν αναλάβει τη σχετική δέσμευση αλλά δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τις δώδεκα διμερείς σχετικές συμφωνίες με τις χώρες - μέλη του οργανισμού.

2010 Υπογράφεται στην Πράγα η νέα Συνθήκη START, βάσει της οποίας ΗΠΑ και Ρωσία θα μειώσουν κατά περίπου 30% τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων.
2010 Η ασάφεια για το «δίχτυ ασφαλείας» Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. διατηρεί υψηλά τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που ξεπέρασαν τις 460 μονάδες.
2010 Η αντιπολίτευση στο Κιργιστάν δηλώνει ότι έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον 75 είναι οι νεκροί και 400 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές τις τελευταίες δύο ημέρες.
2010 Ο παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής του freestyle motocross Ρόμπι Μάντισον πετάει με τη μοτοσυκλέτα του πάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου και γίνεται ο πρώτος fmx αναβάτης που το καταφέρνει. Ο 28χρονος Αυστραλός, απογειώθηκε με μία Honda 500 από τη νοτιοδυτική πλευρά του Ισθμού και αφού πραγματοποίησε άλμα μήκους 85 μέτρων, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην απέναντι πλευρά.Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Οκτ 02, 2012 7:02 am, 2 φορές συνολικά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:57 pm

9 Απριλίου

475 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Φλάβιος Βασιλίσκος, με εγκύκλιό του υποχρεώνει τους επισκόπους της επικράτειάς του να ακολουθούν το μονοφυσιτικό δόγμα.

1015 Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας που το κατείχαν οι Βούλγαροι.

1241 οι μογγολικές δυνάμεις νικούν τους στρατούς της Πολωνίας και της Γερμανίας στη Μάχη του Λίεγκνιτς.

1682 ο Γάλλος Ρομπέρ ντε λα Σαλ, ανακαλύπτει τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή, διεκδικεί για τη Γαλλία την περιοχή και την ονομάζει Λουϊζιάνα.

1821 Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους των Αθηνών, με αποτέλεσμα η πόλη να περιέλθει σε τραγική κατάσταση.
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν είς τήν Κωνσταντινούπολιν, κατόπιν πολλών μαρτυρίων, τόν Αντώνιον Τσιράν καί τον υιόν του Στέφανον, διότι κατήγοντο από τήν Πελοπόννησον, όπου μαίνετο ή Επανάστασις. Απεκεφάλισαν ή απηγχόνησαν επίσης τούς Δημήτριον καί Ιωάννην Παπαρρηγόπουλον, Δημ. Σκαναβήν, Π. Τσιγκρήν, Μ. Χατζερήν, Γ. Μαυροκορδάτον, Χατζηβασίλην, Κομν. Κάλφαν, Χ. Πανακόν, Κ. Μάνον, Αλ. Μαυροκορδάτον, Κ. Ημερον, Εμμ. Δανέλην, Ν. Χαντζερήν, Δ. Χαντζερήν, Αλ. Ράλλην, Ταλίκην, Δημ. καί Α. Λεβίδην, Ν. Μουρούζην (αδελφόν τού αποκεφαλισθέντος ήδη Κωνσταντίνου), δύο πρωτοσυγκέλλους τών Πατριαρχείων καί πολλούς άλλους.

1825 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Γκούραν και Τούρκων εις Δαύλα Λεβαδείας. Επιτυγχάνεται νίκη των Ελλήνων.

1826 Μετά την απόφασιν τής Εξόδου (6—4) ό επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, μέ τόν αρχιμανδρίτην Ζαλογγίτην καί τούς ιερείς Πλατύκαν, Βάλβην καί Αγλύκαντον κοινωνούν τούς κατοίκους Μεσολογγίου, ανερχομένους είς 10.500.

1829 ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

1836 ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας.

1870 σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που είχε συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.

1872 Ο Σάμιουελ Πέρσι πατεντάρει το γάλα σε μορφή σκόνης.

1878 Ο Κωστής Παλαμάς απαγγέλλει το ποίημά του «Μισολόγγι στον Τάφο των Ηρώων», κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου.

1897 Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ελληνικό απόσπασμα μαχόμενο νικηφόρα διέρχεται τη μεθόριο κοντά στο Μέτσοβο και συγκρούεται με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις.
1897 Ελληνικά τμήματα υποχωρούν από τον τομέα Νεζερού της Θεσσαλίας και εγκαθίστανται στο Δερέλι (Περιβόλι).

1900 στη Νότια Αφρική, βρετανικά στρατεύματα νικούν τους Μπόερς στο Κρουνστάντ.

1919 οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο.

1921 ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι' αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες.

1923 η ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες, που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων.

1940 Η Γερμανίας εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία.
1940 Η Γκεστάπο εισβάλει στα γραφεία του εκδοτικού οίκου της Βιέννης «Universal Edition» και κατάσχει τις παρτιτούρες με έργα των Κουρτ Βάιλ, Χανς Άισλερ και Ανατόλ Ρατχάους.
1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Δανία και προχωρούν προς το Όσλο.

1941 Τα Οχυρά στην Ε/Β μεθόριο συνεχίζουν να αμύνονται ηρωικά. Μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβικής άμυνας οι Γερμανοί παρακάμπτουν την οχυρωμένη τοποθεσία και εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη. Τα Οχυρά αναγκάζονται να διακόψουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
1941 Ενώ η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ συνεχίζεται, τα μηχανοκίνητα και τα τανκ της στρατιάς του στρατάρχη Λιστ αφού κατηφόρισαν με ταχύτητα από τη Στρώμνιτσα και τη Γευγελή, βρέθηκαν στα νώτα των Ελλήνων. Στις 08.00 τα άρματα της 2ης βαριάς θωρακισμένης μεραρχίας με διοικητή τον αντιστράτηγο Φον Φάιφελ εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη.
1941 (Απόγευμα) Γερμανικά τμήματα κατέλαβαν την πόλη των Σερρών και εγκαθιστούν το φρουραρχείο τους στην έπαυλη «Μαρούλη». Έλληνες τραυματίες και στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν και είχαν πλημμυρίσει την πόλη, συγκεντρώθηκαν από τους Γερμανούς και κλείστηκαν σ’ ένα πρόχειρο στρατόπεδο.
1941 Στις 03.00, η φρουρά του οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά έργα του και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος, μετά από σκληρό, πεισματώδη και άνισο αγώνα τεσσάρων ημερών.
1941 Στις 10.10 επαναλαμβάνεται από το Απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου.
1941 Στις 14.00, υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του Διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπακόπουλου, και του Γερμανού Αντιστράτηγου Φάιελ, πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 16.00, ο Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας κάνει γνωστή στις μονάδες του τη συνθηκολόγηση και διατάζει τη διακοπή των εχθροπραξιών και τη συγκέντρωση του οπλισμού για παράδοσή του.
1941 Το οχυρό Ρούπελ, στο Άγκιστρο, αμύνεται σθεναρά για τέσσερις ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία το βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και κατευθύνουν την κύρια προσπάθεια της επίθεσής τους εναντίον του, για τη διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Στις 17.00 προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή του τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη, και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού. Ο διοικητής απαντά ότι τα οχυρά δεν παραδίνονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιαφόροι φεύγουν, αφού ορίζεται νέα συνάντηση για τις 06.00 της επομένης.
1941 Το οχυρό Παλιουριώνες, στο ανατολικό Μπέλες, αμύνεται επί τετραήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία και επιτίθενται με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειές τους. Στις 17.30, παρουσιάζονται Γερμανοί αγγελιαφόροι στο διοικητή του οχυρού και του γνωστοποιούν τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06.00 της επόμενης ημέρας. Με κοινή συμφωνία, αποφασίζεται εκεχειρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
1941 "Τα οχυρά Περσέκ - Mπαμπαζώρας - Παρταλoύσκα - Περιθώρι και Mαλιάγκα, στο Μαύρο Βουνό (όρη Βροντούς), αμύνονται σθεναρά επί τετραήμερο και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις με πολύ βαριές απώλειες για τον εχθρό. Γερμανοί που διεισδύουν στις στοές της Διμοιρίας ""Δ"" του οχυρού Περιθώρι κατά τη διάρκεια του αγώνα, εξοντώνονται μέχρι και τον τελευταίο. Τα οχυρά διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση."
1941 Τα οχυρά Πυραμιδοειδές και Λίσσε, στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα επί τετραήμερο. Οι γερμανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από ισχυρό πυροβολικό, αεροπορία και άρματα, δεν πετυχαίνουν να καταλάβουν τα οχυρά και να διανοίξουν τη διάβαση Γρανίτη προς τη Δράμα. Και τα δύο οχυρά σταματούν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
1941 Τα οχυρά Καρατάς και Κάλη, στο Άγκιστρο, αμύνονται ηρωικά για τέσσερις ημέρες, χωρίς να καταληφθούν από τους Γερμανούς. Διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.

1942 οι συμμαχικές δυνάμεις (Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι) συντρίβονται από τους Ιάπωνες στη Χερσόνησο του Μπαταάν.
1942 Γερμανική περίπολος συλλαμβάνει σε καφενείο του Πειραιά τον καφετζή και 62 θαμώνες, επειδή άκουσαν ειδήσεις από το BBC.
1942 Η RAF βομβαρδίζει το Κίελο και καταστρέφει τα τελευταία δύο εναπομείναντα γερμανικά πολεμικά πλοία.

1943 Ιταλικές δυνάμεις πυρπολούν επί διήμερο, σε αντίποινα για την προσβολή φάλαγγάς τους από ανταρτικό τμήμα, τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδας, φονεύοντας περισσότερους από 50 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες).

1944 Στην τοποθεσία Μαύρα Ληθάρια, ημέρα Κυριακή των Βαϊων, και οι κομμουνιστές επιτίθενται σε αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν στην Πάτρα. Στον συρμό επέβαιναν 42 Αστυφύλακες και δυστυχώς συνελήφθησαν υπό των κομμουνιστών.

1945 η Ελλάδα επαναλαμβάνει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Αργεντινή.
1945 πεθαίνει ο Βίλχελμ (Γουλιέλμος) Φράντς Κανάρις, Γερμανός ναύαρχος. Γνωστός ως Φον Κανάρις. Ο ίδιος υποστήριζε ότι οι οικογενειακές του ρίζες ανάγονταν στον Ψαριανό Ήρωα και ναυμάχο, Κων.Κανάρη, και συγκεκριμένα στον συγγενή του Θωμά Κανάρη, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στα τέλη του 17ου αιώνα στην περιοχή της Λίμνης Κόμο.

1947 οι ανεμοστρόβιλοι Γκλέζιερ, Χίγκινς και Γούντουαρντ σκοτώνουν 181 άτομα και τραυματίζουν 970 στις πολιτείες του Τέξας, της Οκλαχόμα και του Κάνσας.
1947 Αί εθνικαί δυνάμεις, υπό τήν ηγεσίαν τού αντιστρατήγου Βεντήρη, αρχίζουν ευρείας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις είς τήν βόρειον Ελλάδα εναντίον τών συμμοριτών.

1948 Παραστρατιωτικές ομάδες από το Ισραήλ εισβάλουν στο Παλαιστινιακό χωριό Ντεΐρ Γιάσιν και σφαγιάζουν 107 άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά.

1951 Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Παύλος Α΄ εγκαινιάζει τον επί ενοικίω ραδιοφωνικό πομπό των 50 kW που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.

1953 η είδηση, που κυριαρχεί στην Ελλάδα και στον ευρύ επιστημονικό κόσμο είναι η αναγγελία των γάμων του διαπρεπή εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ και της Ελληνίδας συνεργάτιδάς του Αμαλίας Κατσούρη.
1953 Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, υποτιμά αιφνιδιαστικά τη δραχμή έναντι του δολαρίου κατά 100%. Η παράτολμη αυτή ενέργεια απέδωσε, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και ο τουρισμός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

1959 στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ, γνωστός για τα μεγάλα κτήρια που κατασκεύασε αλλά και για τις προκλητικές του δηλώσεις.

1961 πεθαίνει ο Αχμέτ Ζόγου Α', βασιλιάς της Αλβανίας (1925-1939). (Γεν. 8/10/1895)

1962 δύο Ανατολικογερμανοί διαφεύγουν στη Δυτική Γερμανία, συντρίβοντας το φορτηγό τους πάνω στο Τείχος του Βερολίνου.

1967 το πρώτο Μπόινγκ 737 κάνει την παρθενική του πτήση.

1969 εγκαινιάζεται στην Ελλάδα ο νέος πομπός τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Υμηττό.
1969 Το κατασκευασμένο στη Βρεττανία αεροπλάνο "Κονκόρντ 002" εκτελεί την παρθενική του πτήση από το Φλίντον στο αεροδρόμιο Φαίρφορντ της ΡΑΦ.

1970 ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί ζημιές σε οικήματα.

1972 οι Σοβιετικοί υπογράφουν αντισιωνιστική και αντιαποικιακή συνθήκη με το Ιράκ.

1973 πεθαίνει ο Κύρος Κύρου, διευθυντής της εφημερίδας «Εστία». (Γεν. 1899)

1980 στην Ελλάδα, βαλίτσα-βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1981 στην Αθήνα, εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.
1981 το αμερικάνικο υποβρύχιο «Τζορτζ Ουάσινγκτον» συγκρούεται με τον ιαπωνικό εμπορικό Νίσο Μαρού και το βυθίζει.

1984 η Νικαράγουα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να κηρύξει παράνομη την υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιδρομές των ανταρτών.

1989 δημοσιοποιείται νέα κασέτα του Γιώργου Κοσκωτά, που στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.
1989 η αντισοβιετική διαδήλωση στην Τιφλίδα καταλήγει σε τραγωδία με τον Σοβιετικό στρατό να σκοτώνει 20 άτομα και να τραυματίζει εκατοντάδες.

1991 η Γεωργία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Σοβιετική Ένωση.
1991 στην Κωνσταντινούπολη, εμπρηστική ενέργεια σε ελληνικό τουριστικό
λεωφορείο προκαλεί το θάνατο 36 Ελλήνων εκδρομέων.
1991 Αναχωρούν για την πατρίδα τους οι πρώτοι από τους 50.000 Σοβιετικούς στρατιώτες που σταθμεύουν σε πολωνικό έδαφος επί 47 συναπτά έτη.

1992 ο Σαλί Μπερίσα εκλέγεται πρώτος, από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μη κομμουνιστής Πρόεδρος της Αλβανίας.

1993 στην Ινδία, 100 άτομα σκοτώνονται από τυφώνα, που σαρώνει το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

1994 αμερικανικά, γαλλικά και βελγικά στρατεύματα φτάνουν στη Ρουάντα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ξένων από τη χώρα, που μαστίζεται από φυλετικές συγκρούσεις.

2003 στο κέντρο της Βαγδάτης προελαύνουν αμερικανικά άρματα μάχης, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που διήρκεσε 24 χρόνια, καταρρέει στο χάος και στη λεηλασία. Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ, από τις αμερικανικές δυνάμεις, τερματίζεται το καθεστώτος του Σαντάμ, στο Ιράκ.

2009 πεθαίνει ο Γιώργος Μαρινάκης, παλαίμαχος αθλητής του τριπλούν, σύζυγος της Άννας Συνοδινού. (Γεν. 1921)

2010 Ο Fitch υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε BBB- από ΒΒΒ+, διατηρώντας «αρνητικές προοπτικές», επειδή «αυξήθηκαν οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο» τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αργότερα θα προχωρήσει και στη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

2011 σε εμπορικό κέντρο της Ολλανδίας ένοπλος άνδρας σκοτώνει πέντε άτομα, τραυματίζει έντεκα και αυτοκτονεί.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Οκτ 02, 2012 7:04 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:58 pm

10 Απριλίου

837 η γη και ο κομήτης Χάλεϊ έρχονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, η οποία υπολογίζεται μόλις 3,2 εκατ. μίλια

1444 Οι τούρκοι, υπό τον Μουράτ Β’, νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, υπό τον βασιλέα της Ουγγαρίας Λαδίσλαο. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.

1516 δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1633 Οι μπανάνες κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Λονδίνο, στο μανάβικο του Τόμας Τζόνσον.

1710 Ο πρώτος νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία τίθεται σε ισχύ στη Μ. Βρετανία.

1821 οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
1821 μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1821 Υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά.
1821 Εθανατώθησαν επίσης οκτώ άλλοι αρχιερείς ό Μυριοφύτου, ό Γάνου καί Χώρας, ό Σωζοπόλεως, ό Σερρών, ό Αρτης, ό Λαρίσης ό Ιωαννίνων καί ό Γρεβενών. Πεντακόσιοι, έξ άλλου, Πελοποννήσιοι, συλληφθέντες διότι κατήγοντο από τόν τόπον τής Επαναστάσεως, εφορτώθησαν ώς κτήνη είς πλοιάρια, διά νά σταλούν δήθεν είς εξορίαν, αλλ’ επνίγησαν πρό τής Νικομηδείας.
1821 Κατά τόν ίδιον τρόπον εθανατώθησαν καί διακόσιοι Ρουμελιώται, Αιγαιοπελαγίται καί Κρήτες.
1821 Ο Νικολής Αποστόλης μέ επτά Ψαριανά πλοία καταβυθίζει εν τουρκικόν σκάφος καί αιχμαλωτίζει τέσσαρα άλλα πλήρη στρατού. Ο στρατός ούτος μετεφέρετο είς τήν Πελοπόννησον. Οι ηρωϊκοί Ψαριανοί εισέρχονται στον Αγώνα δια την Ελευθερίαν του Ελληνικού Έθνους.
1821 Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τούς άρχοντας τής πόλεως τών Αθηνών Προκόπιον Μπενιζέλον, Άγγελον Γέροντα καί Παλαιολόγον Μπενιζέλον, τούς προκρίτους Άγ. Μπενιζέλον, Ι. Πανταζήν, Γ. Μπάρμπανον, Δ. Καρόρην, Φ. Γουναράκην, Σπ. Γουναράκην, Β. Σαράντην καί δύο κληρικούς, τούς οποίους μετέφεραν είς τήν Ακρόπολιν καί έρριψαν μέσα είς σκοτεινήν φυλακήν.
1821 Οι έγκλειστοι εις το φρούριον τής Αμφίσσης Τούρκοι παραδίδονται είς τούς Γκούραν καί Πανουργιάν.

1826 οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1835 το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα

1866 ιδρύεται στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η πρώτη οργάνωση για την προστασία των ζώων

1867 ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά «Γαληνοπάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας».
1867 Με νόμο ανατίθεται η κοπή των ελληνικών νομισμάτων στο Νομισματοκοπείο των Παρισίων.

1871 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφορίζει τη Βουλγαρική Εξαρχία.

1897 Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επίθεσιν εναντίον των Ελλήνων και επιτυγχάνει προώθησίν του

1904 Κατά τη διάρκεια συμφωνικής συναυλίας στο Παρίσι, ο Ερίκ Σατί ανταλλάσσει ύβρεις με τον μεγάλο του εχθρό, τον μουσικοκριτικό Ανρί Γκοτιέ-Βιγιάρ. Τα αίματα ανάβουν και ο Σατί αρχίζει να γρονθοκοπεί τον Γκοτιέ, ο οποίος ανταποδίδει με το μπαστούνι του. Οι δύο άνδρες καταλήγουν στο κοντινότερο τμήμα για την ανταλλαγή μηνύσεων.

1910 αυτοκτονεί ιππεύοντας μέσα στα κύματα ο Περικλής Γιαννόπουλος, έλληνας δημοσιογράφος, λογοτέχνης, δοκιμιογράφος. Θεωρείται ο πατέρας του πνευματικού κινήματος του ελληνοκεντρισμού και του ελληνικού εθνικισμού, (Γεν. 1869)

1911 φτάνουν στον Πειραιά 280 βούλγαροι φοιτητές, φιλοξενούμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών

1912 ο "Τιτανικός" σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του

1919 δολοφονείται σε ενέδρα των κυβερνητικών δυνάμεων ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης.
1919 Η Ελληνική ΧΙΙΙ Μεραρχία αναλαμβάνει την άμυνα του Δνείστερου ποταμού στον τομέα Ταλμούζι-Πουσκάρι.

1922 αρχίζουν στη Γένοβα της Ιταλίας με τη συμμετοχή 28 κρατών οι εργασίες της Παγκόσμιας Οικονομικής Διάσκεψης.

1924 καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα-Παπαγεωργίου. Να σημειωθεί ότι ο Δοξαράς Λαρίσης θα έχει αργότερα και άλλη τραγική ιστορία. Στις 18 Ιανουαρίου 1972 συγκρούονται 2 αντίθετα κινούμενες αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα και να τραυματισθούν 39.

1931 πεθαίνει ο διάσημος Λιβανέζος ποιητής και ζωγράφος Καλίλ Γκιμπράν

1939 ο βρετανικός στόλος της Μεσογείου πλέει για να προστατεύσει Ελλάδα και Τουρκία από πιθανή επέμβαση της Ιταλίας.

1940 Οι Γερμανοί εγκαθιστούν στην κατεχόμενη Νορβηγία κυβέρνηση δοσίλογων υπό τον πρώην υπουργό Πολέμου Βίντκουν Κούισλινγκ.

1941 για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν ακούγεται ήχος όπλου στον άξονα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Αξιό. Το νέο της εκεχειρίας διαδίδεται σε όλες τις μονάδες.
1941 στη γερμανοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία εγκαθίσταται το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας από τους φασίστες «Ουστάσι» του Άντε Πάβελιτς.
1941 (06.00’) Ο Αν/χης Δουράτσος μετέβη προς συνάντηση Γερμανού Αξιωματικού, ο οποίος αφού τον συνεχάρη για την ηρωική αντίσταση του ζήτησε την παράδοση του Οχυρού Ρούπελ. Ο Ανχης Δουράτσος αξίωσε «ουδείς Γερμανός να εισέλθει στο Οχυρό προ της αναχωρήσεως των Ελλήνων μαχητών» και το αίτημα, μετά από λίγο, έγινε αποδεκτό από τους Γερμανούς. Την 11.00 ώρα αφού οι ηρωικοί μαχητές απένειμαν τιμές προς τους πεσόντες, κινήθηκαν πεζή μέσω Σιδηροκάστρου στις Σέρρες. Οι Γερμανοί τοιχοκόλλησαν στην πόλη των Σερρών προκήρυξη στα γερμανικά, βουλγαρικά και ελληνικά, με την οποία δήλωναν ότι αγαπούν τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους και δεν έρχονται σαν εχθροί μα σαν ελευθερωτές της Ελλάδος από τους Άγγλους. Ο Γερμανός αξιωματικός, ο εντεταλμένος να παραλάβει το Ρούπελ, συγχαίρει το διοικητή του οχυρού και διαβιβάζει τα συγχαρητήρια της διοίκησής του και το θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση της φρουράς. Τονίζει, ότι για τους Γερμανούς αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια το ότι είχαν ως αντίπαλο ένα τόσο ηρωικό στρατό.
1941 Στις 09.00, προσέρχεται Γερμανός συνταγματάρχης για την παραλαβή του οχυρού Παλιουριώνες, στο ανατολικό Μπέλες, που δεν καταλήφθηκε κατά τον τριήμερο αγώνα από τους Γερμανούς. Ο Γερμανός συνταγματάρχης προσφωνεί το διοικητή του οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας το θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση. Στη συνέχεια, τον οδηγεί να επιθεωρήσει το γερμανικό τάγμα και διατάζει την ύψωση της γερμανικής σημαίας, μετά την αποχώρηση της φρουράς του οχυρού. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και για τους διοικητές των οχυρών Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Περιθώρι, Εχίνος, Νυμφαία και Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα).
1941 Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη Γροιλανδία.
1941 Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Κοζάνην.
1941 Μηχανοκίνητες ναζιστικές μονάδες κατερχόμενες από το Μοναστήρι, καταλαμβάνουν την πόλη της Φλωρίνης.

1943 Οι Ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος και εκτελούν περισσότερους από 50 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες) των χωριών αυτών.

1944 Αναλαμβάνει στην τελική της σύνθεση η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ή Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο

1945 Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ απελευθερώνεται από τους Αμερικανούς.

1954 πεθαίνει ο Ογκίστ Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Λουί κατασκεύασαν το 1894 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. (Γεν. 19/10/1862)

1957 Το κανάλι του Σουέζ ξανανοίγει μετά από τρεις μήνες.

1959 στην Ιαπωνία, η Μιτσίκο Σόντα παντρεύεται τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και γίνεται η πρώτη κοινή θνητή με κληρονομικά δικαιώματα επί του θρόνου.

1960 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει να δημιουργήσει κέντρο βολής κατευθυνόμενων βλημάτων στην Κρήτη.

1963 το αμερικανικό υποβρύχιο "Thresher" βυθίζεται παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο 129 μέλη του πληρώματος.

1965 στο Ιράν, ο Σάχης γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του.

1967 Λίγες μέρες πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών, απαγορεύεται για λόγους δημοσίας τάξεως η πορεία ειρήνης από τον Μαραθώνα.

1968 θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1969 οι κάτοικοι των χωριών Μεγάλα Καλύβια, Καματερό και Πύλη Τρικάλων αντιδρούν μαχητικά στην απαλλοτρίωση των εδαφών τους.

1972 Ισχυρός σεισμός πλήττει το νότιο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σε 4.000 ανθρώπους.

1973 στην Καμπότζη, οι ΗΠΑ αρχίζουν τον ανεφοδιασμό με αερογέφυρα της πολιορκημένης Πνομ Πενχ.

1974 η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.

1978 Η Volkswagen γίνεται η πρώτη μη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που ανοίγει εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

1979 το νέφος "πνίγει" την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

1981 Το νέφος «πνίγει» την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

1982 περισσότερες από 50 χώρες υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα.

1984 έρχεται στον κόσμο ο Ζόε, το πρώτο παιδί που προήλθε από κατεψυγμένο ωάριο.

1990 η παλαιστινιακή οργάνωση Αλ Φατάχ απελευθερώνει τρεις δυτικούς ομήρους, μεταξύ των οποίων κι ένα 2χρονο κοριτσάκι, γεννημένο στη φυλακή, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο του 1987.

1991 στο Περού, 20 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης, που πραγματοποιούν αντάρτες της οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι" (Τουπάκ Αμάρο).
1991 το ιταλικό ferry-boat "Moby Prince" συγκρούεται με πετρελαιοφόρο και σκοτώνονται 140 άτομα.

1994 στη Βοσνία, την πρώτη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών θέσεων πραγματοποιούν δύο αμερικανικά μαχητικά των ΗΠΑ, μετά από αίτημα των κυανοκράνων, που δέχθηκαν σερβική επίθεση στο Γκόραζντε.
1994 Αλβανικό φυλάκιο στην περιοχή της Επισκοπής δέχεται επίθεση από αγνώστους και σκοτώνονται δύο αλβανοί στρατιώτες. Η αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα ως υποκινητή της «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως την αποκαλεί ο εκπρόσωπός της.

1995 ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού δηλώνει ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.
1995 Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.
1995 Η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Βαγδάτη διαθέτει μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων.

1996 στη Γερμανία, ο αριθμός των αλλοδαπών έχει φθάσει στα 7,2 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για ευρωπαϊκή χώρα.

1997 συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, που είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και 10 περίπου ληστείες, την τελευταία δεκαετία.

1998 υπογράφεται η Συνθήκη του Μπέλφαστ μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, στη Βόρεια Ιρλανδία
1998 πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Σεραφείμ

2005 πεθαίνει ο Ιάκωβος, Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά κόσμον Δημήτριος Κουκούζης, ιερωμένος με πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες, ο «CIAκωβος» της Αριστεράς, εξαιτίας των καλών του σχέσεων με τη Χούντα των Απριλιανών. (Γεν. 29/7/1911)

2006 Συλλαμβάνεται στην περιοχή Κορλεόνε της Σικελίας ο «αρχινονός» της Κόζα Νόστρα, Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Ο Προβεντσάνο καταζητείτο επί 42 ολόκληρα χρόνια και θεωρείται διάδοχος του διαβόητου Τοτό Ρίινα, ο οποίος συνελήφθη 1993 στο Παλέρμο.

2009 Ένοπλος σπουδαστής εισβάλλει σε σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, πυροβολεί έναν συμφοιτητή του στη σχολή, δύο περαστικούς και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται. Το περιστατικό είναι πρωτοφανές στο είδος του για τη χώρα. Ο δράστης κατέληξε λίγο αργότερα στο χειρουργείο και είχε προαναγγείλει την πράξη του με ιδιόχειρο σημείωμα, αλλά και με ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Διαδίκτυο.
2009 πεθαίνει ο Χαράλαμπος Προυκάκης, επιστήμονας που συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής στην Ελλάδα, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. (Γεν. 1934)

2010 σε ένα ατύχημα με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, σκοτώνεται ο πρόεδρος της Πολωνίας του Λεχ Καζίνσκ, η σύζυγος και τα παιδιά του, συντρίβεται στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Νεκροί ανασύρονται από τα συντρίμμια και οι 87 επιβαίνοντες. Το δυστύχημα αποδίδεται σε λάθος του κυβερνήτη και στην πυκνή ομίχλη.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Οκτ 02, 2012 7:01 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:58 pm

11 Απριλίου

491 Ο Φλάβιος Αναστάσιος γίνεται Βυζαντινός αυτοκράτορας με το όνομα Αναστάσιος Α'. Ο Φλάβιος Αναστάσιος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 430 στο Δυρράχιο από γονείς ταπεινής καταγωγής και είχε ένα ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό. Οι κόρες των ματιών του είχαν διαφορετικό χρώμα, έτσι το ένα μάτι φαινόταν μαύρο ενώ το άλλο γαλανό, γι’ αυτό και τον ονόμαζαν Δίκορο. Από νωρίς απέκτησε φήμη για τις διοικητικές του ικανότητες και εξασφάλισε την εύνοια της κόρης του αυτοκράτορα Λέοντα Α’, Αριάδνης η οποία μετά την χηρεία της (ήτο παντρεμένη με τον Ζήνωνα) και ως Αυτοκράτειρα, στο θρόνο, προώθησε τον Αναστάσιο και στις 11 Απριλίου 491 τον ανέδειξε Αυτοκράτρορα. Το χαρακτηριστικότερο ίσως σημείο στην πορεία του Αυτοκράτορα ήταν πως πρέσβευε το δόγμα της αίρεσης του Ευτυχούς, (μονοφυσιτισμός), το οποίο τον οδήγησε και σε κόντρα με τον Πατριάρχη Ευφήμιο. Η διένεξη αυτή διευθετήθηκε με την έγγραφη ομολογία πίστης του Αναστασίου στο Ορθόδοξο δόγμα. Ο Αυτοκράτωρ Αναστάσιος πέθανε άτεκνος το 518 για να τον διαδεχθεί ο αρχηγός των βασιλικών σωματοφυλάκων τότε Ιουστίνος.

1034 πεθαίνει ο Ρωμανός Γ', Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Ρωμανός Γ’ ο Αργυρός ή Αργυρόπουλος ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου και γενήθηκε 1028. Ήταν Πατρίκιος από την Ιεράπολη της Φρυγίας και ανέλαβε τον θρόνο σε ηλικία 60 ετών και κατ’ εντολή του άτεκνου Κωνσταντίνου Η’, τρεις ημέρες πριν εκείνος πεθάνει. Ο άτυχος Ρωμανός Γ’ βρήκε φρικτό θάνατο με πνιγμό στο λουτρό του από την σύζυγό του Ζωή και τον εραστής της Μιχαήλ.
Αυτός ο Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών (αφού πρώτα ετέλεσαν τους γάμους τους την ίδια ημέρα που δολοφόνησαν τον Ρωμανό Γ’) συγκυβέρνησε με την Αυτοκρατορία Ζωή ως 1041, όπου απέθανε αυτοέγκλιστος στην Μονή Αγίων Αναργύρων από τις ενοχές για την δολοφονία του προκατόχου του.

1512 γίνεται η μάχη της Ραβέννα

1713 υπογράφεται η συνθήκη της Ουτρέχτης

1775 γίνεται η τελευταία εκτέλεση "μάγισσας" στη Γερμανία.

1803 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Ταλεϋράνδος προσφέρεται να πουλήσει όλη τη γη της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1814 ο Ναπολέων απαγάγεται και εξορίζεται στην Έλβα.

1821 οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν δύο τουρκικά ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

1827 Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

1838 Εξεγείρονται οι κάτοικοι της Ύδρας, γιατί θέλουν να εξαιρεθούν από το νόμο περί στρατολογίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πολλοί νέοι του νησιού υπηρετούν στο ναυτικό και αρκετοί άνδρες έχουν χάσει τη ζωή τους, στη διάρκεια του Αγώνα. Η στάση διαρκεί σχεδόν πέντε μέρες, χωρίς όμως αποτέλεσμα για τους Υδραίους.

1890 το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη "Γη της Επαγγελίας". Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Σήμερα ένα μουσείο θυμίζει εκείνες τις μέρες.

1897 Μάχη Δελερίων, κατά την οποία ο Ελληνικός Στρατός αναγκάζεται να συμπτυχθεί στη Λάρισα.
1897 Η 4η Ελληνική Ταξιαρχία, που αμύνεται στην περιοχή Δελερίων Τυρνάβου, μετά από σφοδρότατη επίθεση της 5ης και της 6ης Τουρκικής Μεραρχίας, αναγκάζεται να συμπτυχθεί προς το Καζακλάρ (Αμπελώνας) Τυρνάβου.

1900 Το αμερικάνικο ναυτικό αποκτά το πρώτο του υποβρύχιο, το οποίο σχεδίασε ο ιρλανδός μετανάστης Τζον Χόλαντ.

1905 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει άρθρα όπου διατυπώνει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1910 συνομολογείται δάνειο 500.000 λιρών μεταξύ της Τράπεζας Αθηνών, Άγγλων και Γάλλων κεφαλαιούχων, το οποίο θα διατείθετο για την εκρίζωση των σταφιδαμπέλων στην Πελοπόννησο.

1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις, μετά από ταυτόσημη διακοίνωση που εκδόθηκε από τον Αυστροουγγαρό αντιπρόσωπο, απαιτούν από την Ελλάδα α) να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο, μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. β) να αποδώσει στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρο, Τένεδο και Καστελλόριζο. γ) να πετύχει την ψήφιση του αναγκαίου νόμου για την παραχώρηση του νησιού Σάσων στην Αλβανία.

1936 η Τουρκία ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για να αναλάβει τον έλεγχο των Δαρδανελίων.

1941 Ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποκρούουν σφοδρές γερμανικές επιθέσεις στην περιοχή Βεύης - Κλειδί της Φλώρινας.
1941 Βυθίζεται κοντά στον Καφηρέα, από γερμανικό βομβαρδιστικό, το πλωτό Νοσοκομείο Αττική υπό τον πλοίαρχο Μελετόπουλο Δημ. Το πλοίο έφερε εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων και ήταν πλήρες τραυματιών.

1945 οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1949 Ο Νίκος Ζαχαριάδης επισκέπτεται τη Μόσχα και ο Στάλιν του διαμηνύει να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

1960 εκτοξεύεται ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος.

1961 αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η πολυσυζητημένη δίκη του πρώην ανώτατου αξιωματικού των SS, Άντολφ Άιχμαν.

1962 21 φοιτητές και αστυνομικοί τραυματίζονται σε συγκρούσεις γύρω από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

1964 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».

1965 εξήντα ένας τυφώνες πλήττουν έξι Πολιτείες των ΗΠΑ σκοτώνοντας 256 άτομα.

1985 πεθαίνει ο Αλβανός πολιτικός, Ενβέρ Χότζα. πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 76 ετών, ο Αλβανός σταλινικός ηγέτης, Εμβέρ Χότζα.

1991 «Δεν δύναμαι να συνεχίσω » Είναι τα τελευταία λόγια του Μένιου Κουτσόγιωργα, που καταρρέει στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, την ώρα που υποβάλει ερωτήσεις στον τότε υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Στάθη Παπαγεωργίου.

1995 ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ δηλώνει για το Μακεδονικό ότι, η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, που είναι κοινοτικός εταίρος, αλλά ότι θεωρεί λάθος το εμπάργκο κατά των Σκοπίων. 1996 ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Φερσκόφσκι δηλώνει ότι ο μόνος συμβιβασμός, που είναι διατεθειμένος να κάνει, είναι να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκαλεί τη χώρα του με οποιοδήποτε όνομα θέλει. 2001 τραγωδία στο Ellis Park του Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Kaizer Chiefs- Orlando Pirates. Από το συνωστισμό (60.000 φίλαθλοι σε στάδιο 30.000 θέσεων) βρίσκουν το θάνατο 47 άτομα.

2005 πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Ιάκωβος, ιερωμένος με πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες.

2006 ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοινώνει πως η χώρα του εμπλούτισε με επιτυχία πλουτώνιο.
2006 Συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή.

2008 Η Ελλάδα αναδεικνύεται τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, με επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2009 Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει, με σχέδιο ψηφίσματος, την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, ζητά από την επιτροπή του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.

2010 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεκριμενοποιούν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, με 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης και με επιπλέον δάνεια ύψους 10 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σταθερό επιτόκιο 5% για τριετή δανεισμό και κυμαινόμενο κάτω από 4%.
2010 Έξι άτομα συλλαμβάνονται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Πρόκειται για τους Νικόλαο Μαζιώτη (39 ετών), Παναγιώτα Ρούπα (41 ετών), Ευάγγελο Σταθόπουλο (32 ετών), Χριστόφορο Κορτέση (31 ετών), Σαράντο Νικητόπουλο (32 ετών) και Κωνσταντίνο Γουρνά (30 ετών). Σε κρησφύγετά τους στο Λαγονήσι και στη Νέα Φιλαδέλφεια εντοπίζονται σημαντικά ευρήματα, ανάμεσά τους και το προσχέδιο προκήρυξης για ένα μελλοντικό χτύπημα έξω από τη Γ.Α.Δ.Α.
2010 Αναλυτές προβλέπουν ότι το 2011 θα χρεοκοπήσει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αυτή της Ιαπωνίας, καθώς έχει το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών.
2010 Ο γάλλος εξερευνητής Ζαν Λουί Ετιέν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περνάει πάνω από το Βόρειο Πόλο με ένα μπαλόνι. Αναχώρησε για το ταξίδι του πέντε μέρες νωρίτερα από τη Νορβηγία και αφού διένυσε 3.000 χιλιόμετρα, προσγειώθηκε στην Ανατολική Σιβηρία.

2011 τρομοκρατική βομβιστική ενέργεια στο μετρό του Μινσκ σκοτώνει 15 άτομα.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 1:47 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:58 pm

12 Απριλίου

65 Πεθαίνει ο Σενέκας, ρωμαίος φιλόσοφος, δραματουργός και πολιτικός. (Γεν. 3 π.Χ.)

901 Πεθαίνει η τρίτη σύζυγος του Λέοντα, Αυτοκράτειρα Ευδοκία, στη διάρκεια του τοκετού. Τελικά παντρεύεται τη Ζωή Καρβουνοψίνα (μάτια σαν μαύρα κάρβουνα).

1159 Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός νικά τους Τούρκους και εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αντιόχεια.

1204 οι Σταυροφόροι, που παίρνουν μέρος στην Δ' Σταυροφορία προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1453 Ο Τουρκικός Στόλος του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, αγκυροβολεί στο Διπλοκιόνιο, Ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, απ' όπου βάλλει κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

1815 μια έκρηξη του ηφαιστείου του Ταμπόρο στην Ινδονησία προκαλεί το θάνατο 92.000 ανθρώπων.

1820 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της "Φιλικής Εταιρίας".

1824 Ο Ιάκωβος Τομπάζης εγκαταλείπει την Κρήτη. Η Επανάσταση στο νησί σβήνει.

1829 Ο πρώσος φυσιοδίφης Αλεξάντερ φον Χούμπολντ ξεκινά επιστημονικό ταξίδι σε αχαρτογράφητες περιοχές της Σιβηρίας, κατόπιν προσκλήσεως του τσάρου Νικολάου.

1830 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχεται την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1861 ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος με τις δυνάμεις του Νότου να βομβαρδίζουν το Φορτ Σάμτερ στο λιμάνι του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα.

1864 κι ενώ ο αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, οι δυνάμεις του Νότου υπό τη διοίκηση του στρατηγού Νάθαν Μπέντφορντ Φόρεστ, σκοτώνουν την πλειονότητα των Αφροαμερικανών στρατιωτών, που είχαν παραδοθεί στο Φορτ Πίλοου του Τενεσσί.

1865 Το Μομπάιλ της Αλαμπάμα πέφτει στα χέρια των Βορείων, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1877 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878 θα κηρυχθεί ανακωχή και στις 3 Μαρτίου με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Υψηλή Πύλη θα παραχωρήσει ανεξαρτησία στη Ρουμανία, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και αυτονομία στη Βουλγαρία.

1897 Ο Ελληνικός Στρατός συμπτύσσεται νότια της Λάρισας και εγκαθίσταται αμυντικά στη γραμμή Φάρσαλα - Βελεστίνο.

1909 η Τουρκία, πνίγεται στο αίμα μετά το πραξικόπημα του σουλτάνου Χαμί, που εκδηλώθηκε εναντίον των Νεοτούρκων.

1912 η Ιταλία έχει πλήρες σχέδιο πολεμικής δράσης στο Αιγαίο, το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται με την κατάληψη των νησιών Λήμνου και Αστυπάλαιας. Εξάλλου ο ιταλικός στόλος βομβαρδίζει τα Δαρδανέλια, προκειμένου να επιτύχει το άνοιγμα των Στενών.

1914 Ο ελληνικός στρατός εκκενώνει το Τεπελένι. Ουδείς έλληνας στρατιώτης απομένει στη Βόρειο Ήπειρο.

1920 πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο διευθυντής της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάσης Γαβριηλίδης.

1921 προληπτική λογοκρισία επιβάλλεται στον ελληνικό Τύπο για τις στρατιωτικού περιεχομένου ειδήσεις.

1934 Στην Ουάσιγκτον μετριέται η μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμου Φτάνει περίπου τα 350 χιλιόμετρα την ώρα.

1939 η αλβανική Εθνοσυνέλευση προσφέρει στον ιταλικό βασιλικό οίκο το αλβανικό στέμμα, υπό τη μορφή της προσωρινής ένωσης.

1941 βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο "Αττική", μετά από γερμανικό βομβαρδισμό. Το πλοίο ερχόταν από την ανατολική Μακεδονία, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες.

1946 η Συρία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1952 πεθαίνει ο εξέχων εκπαιδευτικός Δημήτριος Μυσιρλής.
Ο Σερραίος αυτός εκπαιδευτικός, που γεννήθηκε το 1884, κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε σύνδεσμος μεταξύ του Ελληνικού Προξενείου Σερρών και κεντρικής επιτροπής του αγώνα στην Αθήνα. Δίδαξε αρχικά στη Τζουμαγιά και στις Σέρρες και 1920 διορίστηκε γυμνασιάρχης στην Έδεσσα. Το 1935 έγινε Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Στις 5.7.1941 Συνελήφθη από τους Γερμανούς ο Δημήτριος Μισυρλής και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο, ως μέλος του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου με την κατηγορία της φιλίας προς τους Αγγλοαμερικανούς. Το 1945 διορίσθηκε μέλος το Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της χώρας μέχρι 1949, οπότε αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Συνέγραψε μελέτες και άρθρα με ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Πεθαίνοντας άφησε τη βιβλιοθήκη του στο Δήμο Σερρών.

1955 ο δόκτωρ Σαλκ παρουσιάζει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

1961 μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το σκάφος του "Βοστόκ 1", ο πρώτος άνθρωπος, που στέλνεται στο Διάστημα, ο 27χρονος ταγματάρχης της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν. Η πτήση κρατά 108 λεπτά. Ο Γκαγκάριν σκοτώνεται σε τροχαίο επτά χρόνια αργότερα, στις 27/3/1968.

1975 ο Ζισκάρ ντ' Εστέν γίνεται ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Αλγερία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

1982 οι Βρετανοί επιβάλλουν αποκλεισμό στα Φόλκλαντ.

1989 ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά τις ταραχές στη Γεωργία, «ζητά ηρεμία»...
1992 στη Βρετανία, ο ελληνισμός του Λονδίνου πραγματοποιεί συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

1993 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ αρχίζουν να περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. Η Ελλάδα διευκρινίζει ότι, δεν θα μετάσχει στην επιτήρηση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

1994 σε αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών προχωρούν Ελλάδα και Αλβανία, μετά τον ισχυρισμό των Τιράνων ότι, για την επίθεση μασκοφόρων σε στρατόπεδο του Αργυροκάστρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, είχε ανάμιξη η Ελλάδα.
1994 Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.

1995 στην Ολλανδία, οι Κούρδοι ιδρύουν το εξόριστο Κοινοβούλιό τους, αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας.

1996 στη Γερμανία, 16 ήταν οι νεκροί και περίπου 100 οι τραυματίες από πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει έργα του στα Σκόπια, παρουσία του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ και 200 Ελλήνων, σε μια προσπάθεια για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

2002 Μια γυναίκα καμικάζι ανατινάσσεται στην αγορά της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 104 να τραυματιστούν.

2007 βομβιστής αυτοκτονίας εισβάλει στην καφετέρια της Ιρακινής Βουλής και πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έχει πάνω του. Σκοτώνει τον πολιτικό Μοχάμεντ Αουάντ και τραυματίζει 20 άτομα.

2010 Ανοίγει στην Ουάσιγκτον από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, με τη συμμετοχή 47 χωρών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη κορυφής που φιλοξενούν οι ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει. Κύριο αντικείμενο συζήτησης είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τρομοκράτες.
2010 Το «Solar Impulse», το πρώτο αεροπλάνο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, εκτελεί στην Ελβετία την παρθενική πτήση του, διάρκειας 1,5 ώρας.
2010 Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L'Osservatore Romano (Ρωμαίος Παρατηρητής) δημοσιεύει επαινετικό άρθρο για τους Beatles, δίνοντας άφεση αμαρτιών στον Τζον Λένον, που 1966 είχε δηλώσει ότι οι Beatles είναι ανώτεροι από τον Θεό και ότι δεν γνώριζε ποιος θα πεθάνει πρώτος Ο Χριστιανισμός ή το ροκ εντ ρολ!...


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:44 am, 2 φορές συνολικά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:58 pm

13 Απριλίου

814 Ο Λέων ο Ε’ επιτίθεται τήν νύκτα αιφνιδιαστικώς παρά την Μεσημβρίαν, κατά το στρατοπέδου τού Χάνου τών Βουλγάρων Κρούμμου καί εξολοθρεύει τό μέγιστον μέρος τού στρατού του. Ο Κρούμμος μόλις κατώρθωσε νά σωθή μέ ελαχίστους στρατιώτας του.

1204 Οι Σταυροφόροι της 4ης Σταυροφορίας, υπό τους Βαλδουίνο της Φλάνδρας και Βονιφάτιο τον Μομφερατικό, καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Τριήμεροι βανδαλισμοί και παντός είδους αγριότητες. Ο Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρις στέφεται Αυτοκράτορας, αλλά εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη (που κατέλαβαν οι Σταυροφόροι) και πάει στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, όπου ιδρύει την Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Ο Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός ιδρύει την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας με έδρα την Τραπεζούντα.

1480 Ο αρχηγός τών Μανιατών Κροκόδειλος Κλαδάς, εγκαταλειφθείς υπό τών Ενετών, διασχίζει ξιφήρης τάς πυκνάς γραμμάς τών Τούρκων, οίτινες τόν είχον περικυκλώσει, καί σώζεται μετά 50 οπαδών του επί τριών γαλερών τού βασιλέως τής Νεαπόλεως Φερδινάνδου, όστις τόν απέστειλε βραδύτερον μέ στρατόν καί στόλον είς Ήπειρον, διά νά βοηθήση τόν αγωνιζόμενον κατά τών Τούρκων Γεώργιον Καστριώτην, υιόν τού Σκεντέρμπεη.

1821 Οι Τούρκοι κατεβάζουν από την αγχόνη και σέρνουν διαπομπευόμενο από τον τουρκικό όχλο το πτώμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', το οποίο ρίχνεται τελικά στη θάλασσα και περισυλλέγεται αργότερα από τον Έλληνα πλοίαρχο Σκλάβο, που το μετέφερε στην Οδησσό. Τό πτώμα τού πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ (τού οποίου ό απαγχονισμός είχε γίνει τήν 10/4) καταβιβάζεται από τήν αγχόνην. Μαινόμενα στίφη κατεξέσχισαν τά άμφιά του καί τό εποδοπάτησαν, ακολούθως δέ τό έσυραν είς τούς δρόμους καί τό διεπόμπευσαν κατά τρόπον απάνθρωπον καί φρικώδη. Τό σώμα ερρίφθη κατόπιν είς τήν θάλασσαν μεταξύ τού Φαναρίου καί τού Ναυστάθμου. Τρείς ημέρας βραδύτερον, τό ανέσυρε από τά κύματα όπου επέπλεεν, ό έκ Κεφαλληνίας πλοίαρχος Σκλάβος καί τό μετέφερεν είς τήν Οδησσόν (ιδέ καί 17 Ιουνίου).

1822 Δεκατρείς νεανίδες της Νάουσας, για να αποφύγουν την ατίμωση από τους Τούρκους, πέφτουν σαν άλλες Σουλιώτισσες στον καταρράκτη της Αραπίτσας.

1823 Η εν Άστρει Β' Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου».

1827 Οι Έλληνες, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, επιτίθενται κατά των Τούρκων της Μονής Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά και καταλαμβάνουν 9 εχθρικά οχυρώματα. Ο Καραϊσκάκης μεταφέρει το Αρχηγείο του στον Πειραιά, για να αποκλείσει τον Κιουταχή Πασά.

1829 Ο οπλαρχηγός Γεώργ. Βαρνακιώτης καταλαμβάνει το Μακρυνόρος και τον Καραβανσαράν.

1854 Οι ελληνικές δυνάμεις ηττώνται από τους Οθωμανούς στο Πέτα και το ελληνικό στρατόπεδο διαλύεται.

1861 Το οχυρό Σάμτερ καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις των Νοτίων, η πολιορκία του οποίου σηματοδότησε την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1897 Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

1909 στην Τουρκία, στρατεύματα του συντηρητικού 1ου Αλβανικού Σώματος Στρατού περικυκλώνουν τη Βουλή και εκθρονίζουν τον Χιλμί Πασά.

1912 δημιουργείται η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας, γνωστή με τα αρχικά RAF.

1914 Η επιμονή της Τουρκίας να επιστρέψει η Ελλάδα τη Χίο και τη Μυτιλήνη, οδηγεί τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών σε ναυάγιο.

1915 Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη, μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Αντάντ) και της Ιταλίας, με βάση την οποία αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στο λιμάνι του Αυλώνα και οι αξιώσεις της Ελλάδας στη Βόρειο Ήπειρο.

1919 στο Αμριτσάρ, ιερή πόλη των Σιχ στην Ινδία, στρατιώτες σφαγιάζουν τουλάχιστον 379 άοπλους Ινδούς, που διαδήλωναν κατά της βρετανικής κυβέρνησης και της βαριάς φορολογίας.

1921 ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι, ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.

1922 Ο Δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση θα λήξει 1924 και το γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.

1924 Ιδρύεται η ομάδα Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γνωστή σαν ΑΕΚ.

1925 συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών.

1929 Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης με ολική καταστροφή σε περισσότερε από 200 οικίες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Κουρτουλούς.

1936 πέθανε σε ηλικία 60 ετών από συγκοπή ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος, αν και έλαβε ψήφο ανοχής από τη Βουλή, λίγο αργότερα κήρυξε δικτατορία.
1936 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

1939 η Ρώμη κάνει ασκήσεις αεροπορικής επιδρομής.

1941 υπογράφεται πενταετές σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΣΣΔ.
1941 Οι Γερμανοί επιτίθενται κατά των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων στον Γιδά Μακεδονίας και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν νοτιότερα.
1941 Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

1943 ανακαλύπτονται πολλοί ομαδικοί τάφοι Πολωνών στο Κατίν. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα παραδεχθεί 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν 1940.

1945 η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

1960 η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στη Σαχάρα.

1970 εκρήγνυται δεξαμενή οξυγόνου του διαστημοπλοίου Apollo 13 καθώς πλησιάζει τη Σελήνη, αναγκάζοντας την αποστολή να επιστρέψει στη Γη.
1970 κάτω από τις διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.
1970 τελειώνει η δίκη της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα", η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ "κατηγορώ" κατά της Χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

1975 χριστιανοί παραστρατιωτικοί πυροβολούν στη Βηρυτό εναντίον λεωφορείου, σκοτώνοντας 22 Παλαιστινίους. Η επίθεση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ότι σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου στον Λίβανο.

1982 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Χέιγκ δεν καταφέρνει να εξομαλύνει τη διαμάχη Λονδίνου-Μπουένος Άιρες για τα νησιά Φόλκλαντ.

1985 Ο Ραμίζ Αλία διαδέχεται τον Ενβέρ Χότζα στην ηγεσία της Αλβανίας.

1986 Ο Ιωάννης Παύλος Β' είναι ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται εβραϊκή συναγωγή, αυτή της Ρώμης.

1990 η ΕΣΣΔ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι, ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία 4.000 Πολωνών αξιωματικών 1940, στο Κάτιν.

1991 ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι 34 κράτη, μεταξύ των οποίων ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα, που για πρώτη φορά θα υπηρετήσουν μαζί σε δύναμη του Οργανισμού, θα μετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο.

1992 μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι, αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, αποπέμποντας τον Αντώνη Σαμαρά.

1993 στην ΕΣΣΔ, αρχίζει η δίκη 12 ανδρών, που κατηγορούνται για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος του 1991 κατά του ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1993 στις ΗΠΑ, οι εφημερίδες "Τάιμς της Νέας Υόρκης" και "Νιουζντέι" ανακηρύσσονται από κοινού νικητές του βραβείου Πούλιτζερ, για την κάλυψη του Πολέμου στη Βοσνία.

1994 η Κυβέρνηση της Αλβανίας κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο της Επισκοπής, στο Αργυρόκαστρο, από κουκουλοφόρους με ελληνική στρατιωτική στολή.
1994 στην Τουρκία, άγνωστοι αποπειρώνται να βάλουν φωτιά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Φανάρι.

1996 ο Γιάννης Κούρος κάνει ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 293.704 χιλιομέτρων.

1998 Η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, γεννά με φυσικό τρόπο ένα υγιές προβατάκι.

1999 πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.

2003 τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του, πιθανότατα λόγω μετατόπισης βάρους και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, θερίζοντας κυριολεκτικά τους 49 μαθητές και τους 3 καθηγητές του Α' Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας.

2010 Παγετώνας αποκολλείται από τις Άνδεις και καταπέφτει σε λίμνη στο Περού, προκαλώντας τσουνάμι ύψους 23 μέτρων. Από το κύμα παρασύρονται τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και καταστρέφεται η μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού που εξυπηρετεί τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.
2010 Καταργείται η βάση του «10» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση δήλωσε οτι σκοπός του μέτρου ήταν το να μη μένουν κενές θέσεις στις Πανεπ.Σχολές. Μετά από 2 χρόνια όμως ξέσπασε σκάνδαλο, όπου οι Μουσουλμάνοι μαθητές είχαν το προνόμιο να εισάγονται ακόμη και με βαθμό επιτυχίας 3 !...


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 1:51 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:59 pm

14 Απριλίου

70 Πολιορκία της Ιερουσαλήμ ο Τίτος, γιος του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, περικυκλώνει την εβραϊκή πρωτεύουσα με τέσσερις λεγεώνες.

972 Ο γιος του γερμανού αυτοκράτορα, Όθων, μνηστεύεται στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης τη Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ.

1205 διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.

1528 ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας

1669 Ιδρύεται η θρησκεία των Σιχ στη Βόρεια Ινδία.

1759 πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του, που συνήθως ακούμε τα Χριστούγεννα είναι το ορατόριο του "Ο Μεσσίας".

1775 ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας.

1803 Οι Τούρκοι, αφού μπαίνουν με προδοσία στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοντά στη Βρεστενίτσα της Άρτας, σκοτώνουν πολλούς πολιορκημένους και αιχμαλωτίζουν πολλούς Μποτσαραίους.

1821 Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1822 Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον Γάλλο φιλέλληνα Αξιωματικό Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. (ο Βαλέστ, που είχε μεταβεί εκεί για την οργάνωση τακτικού ελληνικού στρατού). Παράλληλα, οι Τούρκοι επιχειρούν να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου, χωρίς αποτέλεσμα.

1825 Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, εμψυχώνοντας τους μαχητές του φρουρίου Νεοκάστρου Μεθώνης, φονεύεται στην Κυπαρισσία από τους Τούρκους σε ηλικία 19 ετών. Οι Καραϊσκάκης, Μπότσαρης, Τζαβέλλας και άλλοι, που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, επιστρέφουν στην Στερεά για να πολεμήσουν τον Κιουταχή. Ο έγκλειστος στην Ύδρα Κολοκοτρώνης ζητά να δικασθεί και να καταπολεμήσει τον Ιμπραήμ.

1828 Ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικόλαος ο Α' κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοσθεί η συνθήκη του Λονδίνου (της 6-7-1827), με την οποία επιβαλλόταν στην Τουρκία και την Ελλάδα η κατάπαυση των εχθροπραξιών και αναγνωριζόταν η αυτονομία της Ελλάδας.

1837 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1847 Ο Βασιλεύς Όθων διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.

1849 Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.

1854 Οι Έλληνες επαναστάτες της Θεσσαλίας αναγκάζονται να λύσουν την πολιορκία του Δομοκού, που είχε αρχίσει από τις 28 Μαρτίου του ίδιου έτους.

1865 ο Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1894 ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει "Κινητοσκόπιο" (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον "Κινηματογράφο" (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.

1895 Μεγάλος σεισμός προκαλεί καταστροφές στη Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας

1903 Ο Αμερικανός δόκτορας Χάρρυ Πλότζ (Harry Plotz) ανακαλύπτει το σωτήριο εμβόλιο ενάντια στον τύφο

1909 Ιδρύεται η Anglo-Persian Oil Company, η οποία θα μετεξελιχθεί στην BP.

1911 πεθαίνει στο Λονδίνο ο ομογενής Μαρίνος Κοργιαλένιος, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το Έθνος.

1912 ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του.

1915 Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αρμενία.

1917 πεθαίνει ο Πολωνός γιατρός, εφευρέτης της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, Λάζαρος Λουδοβίκος Ζάμενχοφ.

1919 οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.

1920 πεθαίνει ο επίτιμος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Στέφανος Στρέιτ.

1925 στη Βουλγαρία, 150 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Σόφια, όταν μπολσεβίκοι αγρότες αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον βασιλιά Βόρι.

1927 Το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της στο Γκέτεμποργκ.

1931 Η πρώτη μεγάλη απόδραση ελλήνων κομουνιστών από τις φυλακές. Επτά στελέχη του ΚΚΕ «εγκαταλείπουν» τις φυλακές Συγγρού με τον κλασικό τρόπο λιμάρουν τα κάγκελα ενός παραθύρου, ρίχνουν σχοινί και χάνονται στους δρόμους της Αθήνας. Βοηθός τους ένας φύλακας, ο δεκανέας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, που τους ακολούθησε. Ηταν οι Ανδρόνικος Χαϊτάς, Λευτ. Αποστόλου, Κ. Ευτυχιάδης (ή Ηλιάδης), Δ. Παπαρήγας (πεθερός της γ.γ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα), Β. Ασίκης, Περ. Καρασκόγιας, Μάρκος Μαρκοβίτης.

1932 το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων. 1941 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος Η Γιουγκοσλαβία παραδίνεται μετά τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου.

1941 Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944 οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1956 οι Ρεί Ντόλπι, Τσάρλς Γκίνσμπεργκ και Τσάρλς Αντερσον κάνουν επίδειξη της εφεύρεσής τους, της βιντεοκάμερας, που μπορούσε να καταγράφει εικόνα και ήχο, ταυτοχρόνως. Το CBS αγοράζει τρεις, προς 75.000 έκαστη.

1958 το διαστημόπλοιο "Σπούτνικ 2" καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.

1960 Λαμβάνει χώρα η πρώτη υποβρύχια εκτόξευση πυραύλου τύπου «Πολάρις».

1961 Μεταδίδεται η πρώτη «ζωντανή» τηλεοπτική εκπομπή από τη Σοβιετική Ένωση.

1985 πεθαίνει ο κομουνιστής Αλβανός ηγέτης Εμβέρ Χότζα, που κυβέρνησε τη γειτονική χώρα από 1944 έως το θάνατό του.

1986 εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ επρόκειτο για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρούσαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

1987 Η Τουρκία υποβάλει αίτημα ένταξής της στην ΕΟΚ.

1988 τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ., του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

1989 αποκαλύπτεται ότι, ο μεγαλοαπατεώνας τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.

1992 ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Ιράκ ότι, κινδυνεύει να εμπλακεί σε στρατιωτική αναμέτρηση, επειδή μετέφερε πυραύλους σε κουρδικές περιοχές.
1992 ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PANAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

2003 έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.

2006 πεθαινει ο Αθανάσιος Μαντέκος, γιατρός, διεθνώς γνωστός στο χώρο της δημόσιας υγείας, λόγω της πρωτοποριακής έρευνάς του για την καταπολέμηση της ελονοσίας. (Γεν. 1903)

2008 Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας ζητάει με αίτημά του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την «εστία όλων των μη κοσμικών ενεργειών». Ζητεί, επίσης, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ηγετών του, μεταξύ των οποίων και του πρόεδρου της Δημοκρατίας.

2010 Εκρήγνυται το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ (Eyjafjallajokull) της Ισλανδίας. Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύει καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και καθηλώνει στο έδαφος τα αεροσκάφη, καθώς τις επόμενες ημέρες κλείνει ο εναέριος χώρος των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Τα προβλήματα στις πτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερα και από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
2010 Σεισμός μεγέθους 6.9 της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή Γιουσού στην Κίνα σκοτώνει 2.700 άτομα.Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 1:53 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:59 pm

15 Απριλίου

421 π.Χ Ημερομηνία υπογραφής της «Νικείου Ειρήνης» μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης. Η διάρκεια της παύσεως των εχθροπραξιών του Πελοποννησιακού Πολέμου με βάση την συνθήκη αυτή είχε διάρκεια μόλις 6 έτη.

1415 πεθαινει ο Μανουήλ Χρυσολωράς, Έλληνας λόγιος

1453 Ο στόλος τού Μωάμεθ Β’ έκ 420 πλοίων, υπό τόν Βούλγαρον αρνησίθρησκον Μπαλτάογλου Σουλεϋμάν, καταπλέει είς τόν Βόσπορον, χωρίς, όμως, νά κατορθώση νά εισέλθη είς τόν κόλπον, λόγω τής φρασσούσης τό στόμιόν του αλύσεως.

1819 4.000 Πάργιοι εγκαταλείπουν την πόλιν των παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά των προγόνων των επειδή η πόλις των επωλήθη από τους Άγγλους στους Τούρκους (κατά την συναφθείσαν συμφωνία οι Πάργιοι δεν εδικαιούντο να πάρουν ουδέ φύλλον δένδρου).

1821 Ο Πανουργιάς καταλαμβάνει το κάστρο των Σαλώνων.
1821 Κηρύσσεται η επανάσταση στην Κρήτη. Στη συνέλευση παίρνουν μέρος 1500 επαναστάτες από όλη την Κρήτη και στις αρχές Ιουνίου αρχίζει επίσημα πια ο κρητικός αγώνας. Παρ’ όλα αυτά, επικράτησε η 14η Ιουνίου 1821 ως η ημέρα που επίσημη έναρξη της επανάστασης στο νησί, που κράτησε μέχρι 1830. Μάλλον, συνετέλεσε το γεγονός της πρώτης μεγάλης νίκης των επαναστατών στο Λούλο των Χανίων.
1821 Ο Μουσταφάμπεης ανακαταλαμβάνει τη Βοστίτσα (Αίγιο).
1821 Η Ύδρα εισέρχεται επισήμως εις τον Αγώνα.

1825 Περιφανής νίκη των Ελλήνων κατά ισχυρών τουρκικών δυνάμεων στο Λεβίδι Αρκαδίας. Η νίκη αυτή είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως.
1825 Δύναμη 6.000 Τούρκων, υπό τον Κιουταχή, αρχίζει τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Άλλη δύναμη από 10.000 άνδρες αποστέλλεται από τον Κιουταχή, για να καταλάβει τα Σάλωνα (Άμφισσα) και ολόκληρη την Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1827 Ο Ιμπραήμ πασάς πολιορκεί το φρούριον Χλουμουτσίου Ηλίας.

1850 αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά).

1874 πεθαίνει ο Γεώργιος Τερτσέτης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής και νομικός. (Γεν. 1800)

1876 πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Γεν. 15/10/1810)

1896 πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός.

1897 Οι τουρκικές δυνάμεις δίνουν μάχη μετά των ελληνικών εις το Βελεστίνον Θεσσαλίας. Οι ελληνικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς.

1912 βυθίζεται ο "Τιτανικός", ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Δύο από τους επιβάτες που γλιτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.

1913 η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1919 στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα σκοτώνουν 400 Ινδούς σε αντιβρετανική διαδήλωση στο Αμριτσάρ.

1923 η ινσουλίνη, που είχε εφευρεθεί από τον δρ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, δίνεται στους διαβητικούς για γενική χρήση.

1939 ανασκάπτεται στην Πύλο μυκηναϊκό ανάκτορο, που πιθανότατα ήταν το ανάκτορο του Νέστορα.

1941 Ο Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με ελικόπτερο, διάρκειας μιας ώρας, με το Vought-Sikorsky VS-300.
1941 Αρχίζει η σύμπτυξη του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, με στόχο την ευθυγράμμιση του μετώπου. Η Βόρεια Ήπειρος, η οποία έχει απελευθερωθεί για τρίτη φορά από τις αρχές του 20ού αιώνα από ελληνικά στρατεύματα (1912, 1915, 1940), εγκαταλείπεται οριστικά.
1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.
1941 Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, τα Τρίκαλα, την Σπάρτη και την Κυπαρισσία.

1943 Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς τη Στουτγάρδη.

1944 αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Βουκουρέστι.

1945 κοντά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.

1946 Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.

1948 Το Α' Σώμα Στρατού υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Θρασύβουλου Τσακαλώτου αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) στην περιοχή της Ρούμελης. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Χαραυγή».

1953 ο πάπας Πίος ΙΒ' εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι, τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.

1986 ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση σε μία ντισκοτέκ του Βερολίνου, οι ΗΠΑ εξαπολύουν επίθεση από αέρος στη Λιβύη, όπου σκοτώνονται περισσότεροι από 40 άνθρωποι.

1989 ξεκινούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιεναμέν στο Πεκίνο. Οι φοιτητές ζητούν μεταρρυθμίσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε συγκρούσεις με το στρατό, που θα κορυφωθούν στις 4 Ιουνίου 1989.
1989 στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, γίνεται η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Η πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ. Ειρωνεία διότι 4 ημέρες πριν, η UEFA έχει αποφασίσει την επάνοδο των αγγλικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό λόγω Χέιζελ.

1995 λήγουν τα επεισόδια, που δημιουργήθηκαν γύρω από την ΑΣΟΕΕ, όταν αναρχικοί, που έκαναν αντιρατσιστική πορεία συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και εισέβαλαν στο κτήριο.

2010 η στάχτη από την έκρηξη στο ηφαίστειο Eyjafjallajökull στην Ισλανδία προκαλεί το κλείσιμο των περισσοτέρων αεροδρομίων στην Ευρώπη.
2010 Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας χαρακτηρίζει ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών, αφού κρίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:42 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Δευ Οκτ 01, 2012 11:59 pm

16 Απριλίου

1178 π.Χ. σύμφωνα με υπολογισμούς ιστορικών επιστρέφει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.

73 το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, ύστερα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.

1071 με την κατάκτηση του Μπάρι από τον Νορμανδό Robert Guiscard μπαίνει τέλος στη βυζαντινοκρατία της Ιταλίας

1799 στη μάχη του όρους Ταμπόρ, ο Ναπολέοντας απωθεί τους Οθωμανούς Τούρκους στην άλλη άκρη του Ιορδάνη ποταμού

1810 αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.
1810 Ο λόρδος Βύρων αποπειράται νά διασχίση κολυμβών τό από Αβύδου είς Σηστόν στενόν, όπως ό θρυλικός Λέανδρος τής αρχαιότητος, άλλ’ αναγκάζεται νά παραιτηθή τού σχεδίου του, διότι ή θάλασσα ήτο εξαιρετικώς ψυχρά.
1810 Οι Έλληνες υπό τους Μοσχούλαν και Φρατζήν μάχονται εναντίον των Τούρκων στην Αγουλινίστα και τους τρέπουν σε φυγή.

1821 Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει τη Σημαία της Επαναστάσεως. Ήδη η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολόκληρου σχεδόν του ναυτικού αγώνα.
1821 Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

1823 Στο στενόν της Μυτιλήνης ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί με τον τουρκικόν. Την ναυμαχίαν ουδείς εκέρδισε.

1825 Στο Κεφαλόβρυσον της Επαρχίας Τριχωνίδος οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν κέρδος.

1827 Τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδίδεται με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

1834 αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1850 πεθαινει ο Μαρί (Μαντάμ) Τισό, δημιουργός του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων (γεννήθηκε 1763)

1897 Οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν πιέσεως από τις τουρκικές υποχωρούν επί του Βελεστίνου Θεσσαλίας.

1899 Δημοσιεύεται τό ψηφισθέν Σύνταγμα τής Κρητικής Πολιτείας.

1905 Ανταρτικό σώμα με δύναμη 150 ανδρών υπό τον Υπολοχαγό Νικόστρατο Καλομενόπουλο (Νίδα), που βρίσκεται στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο, μετά από προδοσία περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού, με αποτέλεσμα να φονευτούν 6 άνδρες και να αιχμαλωτιστούν άλλοι 45.

1914 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

1919 ο Μαχάτμα Γκάντι, κηρύσσει την 16η Απριλίου ημέρα προσευχής και νηστείας στη μνήμη των Ινδών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από τους Βρετανούς, στη σφαγή του Αμριτσάρ. Με αυτήν την κίνηση, ο Γκάντι, εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την αντίδραση του στην κυβέρνηση της Βρετανίας
1919 οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.

1921 φτάνει στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να εξετάσει επιτόπου τη στρατιωτική και διοικητική κατάσταση της Μικράς Ασίας.

1925 Οι κομμουνιστές επιτίθενται στον ναό της Αγίας Νεντέλια στη Σόφια και ανατινάζουν τον τρούλο, κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι και να τραυματισθούν 500.

1934 δέκα Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της Ρόδου από τους Ιταλούς.

1941 στην Ελλάδα, οι αγγλοελληνικές δυνάμεις εγκαθίστανται στη νέα γραμμή άμυνας. Η γερμανική αεροπορία επιτίθεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
1941 Οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων εις τον Πλαταμώνα καθώς και του άμαχου πληθυσμού.

1944 ανήμερα του Ορθοδόξου Πάσχα οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Βελιγράδι.
1944 (Πάσχα) Απάνθρωπη εκτέλεση 45 ανδρών της χωροφυλακής από συμμορίτας αντάρτες. Είχον συλληφθή προ ημερών και, απλώς, κατακριμνήσθηκαν ως κτήνη σε βράχια της περιοχής της Αιγιαλείας…

1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη.
1945 Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεσή του για την κατάληψη του Βερολίνου.

1956 Ο στρατάρχης Χάρτινγκ εξαπολύει είς τήν Κύπρον αγρίαν εκστρατείαν εναντίον τής Ε.Ο.Κ.Α..

1979 τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί και πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό στη Γιουγκοσλαβία.

1988 πεθαινει ο Γεώργιος Μυλωνάς, αρχαιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε υποδειγματικός ανασκαφέας των Μυκηνών και του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου του Αγίου Κοσμά Αττικής. (Γεν. 1898)
1988 Οκτώ κομάντος της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ δολοφονούν τον Χαλίλ Αλ Βαζίρ, υπαρχηγό του Γιάσερ Αραφάτ γνωστό με το όνομα Αμπού Τζιχάντ.

1993 ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου προειδοποιεί ότι θα αρθεί το εμπάργκο όπλων προς τη Βοσνία, αν οι Σέρβοι δεν σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Μουσουλμάνων.
1993 οι Σερβοβόσνιοι συμφωνούν να επιτρέψουν στα καναδικά ειρηνευτικά στρατεύματα να εισέλθουν στον πολιορκημένο μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα.
1993 το Βέλγιο αναγνωρίζει "ντε φάκτο" την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 18 χρόνια μετά, το Βέλγιο αντιμετωπίζει πρόβλημα διαμελισμού, αφού περιοχές του ζητούν απόσχιση από το ….κράτος τους!!

1996 πεθαίνει, σε ηλικία 86 ετών, σε κλινική της Ελβετίας ο εκατομμυριούχος εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος.

1997 την έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της "Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων", σηματοδοτεί η συνάντηση στη Μάλτα του Γιώργου Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

2003 υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων κρατών - μελών, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

2007 Μακελειό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο φοιτητής Σέουνγκ Χούι Τσο σκοτώνει 32 άτομα και τραυματίζει 23 πριν αυτοκτονήσει.

2008 πεθαινει ο Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Γεν. 23/5/1917)

2010 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.
2010 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνει τα σχέδια της Υπερδύναμης για αποστολή επανδρωμένου διαστημόπλοιου που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη γύρω στο 2035 και τελικά θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:43 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:00 am

17 Απριλίου

1524 ο Ιταλός εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βερατζάνο ανακαλύπτει το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1566 Ο Πιαλή Πασάς με 10.000 άνδρες καταλαμβάνει τη Χίο, την οποία κατείχαν οι Γενουάτες.

1821 Ο Πρόκριτος Κ. Λαχανάς κηρύσσει την Επανάσταση στη Σάμο, υψώνοντας τη Σημαία της Επαναστάσεως στην πόλη Βαθύ.
1821 Οι Τούρκοι απηγχόνισαν είς Αδριανούπολιν τόν πρώην οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριλλον καί άλλους κληρικούς καί λαϊκούς. Κατά τήν ιδίαν ημέραν κατέσφαξαν 25 Έλληνας εις την πόλιν Αίνος.
1821 Ο πλοίαρχος Νικ. Παπαδόπουλος Σκλάβος μεταφέρει το σκήνωμα του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ στην Οδησσό.
1821 Στην Τρίπολη κλείονται στας φυλακάς πολλοί Αρχιερείς και πρόκριτοι της Πελοποννήσου.
1821 H Σάμος εισέρχεται στον αγώνα πρωτοστατούντος του Κ. Λαχανά. Ο Κωνστ. Λαχανάς κηρύσσει τήν επανάστασιν είς Σάμον καί κυριεύει τουρκικόν πολεμικόν ευρισκόμενον είς τόν λιμένα τού Βαθέος.

1822 Οι Οθωμανοί απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Την ίδια ημέρα σφάζουν 25 Έλληνες στον Αίνο της Θράκης.

1825 Συνάπτεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στόλου απέναντι του ακρωτηρίου Σπαθιού.

1897 Σημειώνεται η μοναδική νίκη των Ελλήνων στην περιοχή Βελεστίνου κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.
1897 Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Σχη Κων/νο Σμολένσκη αποκρούουν σφοδρές τουρκικές επιθέσεις και με αντεπίθεση αναγκάζουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν.

1899 Ο πρίγκιψ Γεώργιος, Ύπατος Αρμοστής έν Κρήτη, σχηματίζει τήν πρώτην κυβέρνησίν του έκ τών Ν. Γιαμαλάκη, Μ. Κουνδούρου, Χ. Σκυλιανάκη, Ελ. Βενιζέλου και Κ. Φούμη.

1920 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από ατάκτους Τούρκους.

1941 στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στους Ναζί, μετά από 11 ημέρες πολιορκίας του Βελιγραδίου.
1941 Οι κάτοικοι της Θάσου συγκρούονται με τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, οι οποίες προσπαθούν να απομακρύνουν από το νησί το σύνολο των αποθηκευμένων τροφίμων. Αυτή η αντίδραση των κατοίκων αποτρέπει τη μεταφορά. Είναι η πρώτη απόλυτα αυθόρμητη πράξη αντίστασης κατά των κατακτητών του ελληνικού λαού.
1941 Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και τη Χειμάρρα. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.
1941 Οι Γερμανοί πιέζουν τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις και τις αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις Θερμοπύλες.

1943 αμερικανικά βομβαρδιστικά επιτίθενται στο Παλέρμο της Σικελίας.
1943 Ο Ιερός Λόχος διατάχθηκε να επιστρέψει επειγόντως στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι τελείωσε η συμμετοχή του στις μάχες της Τυνησίας.

1944 Οι κομμουνισταί δολοφονούν είς Κλήμα Δωρίδος τόν συνταγματάρχην Δημ. Ψαρρόν καί άλλους έξιωματικούς καί οπλίτας τού 5/42 συντάγματος ευζώνων.

1945 ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Αμερικανοί κατάσχουν 1.100 τόνους ουρανίου στην πόλη Στράσφουτ της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

1946 Η Συρία κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1947 Ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει ως στόχο του κόμματός του την κατάληψη της Μακεδονίας και τη δημιουργία «ελεύθερης περιοχής».

1956 Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ανατινάζουν δύο δεξαμενές πετρελαίου στη Λευκωσία.

1957 Οι εξόριστοι των Σεϊχελών φτάνουν στην Αθήνα. Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Πλατεία Συντάγματος, ενώπιον πλήθους κόσμου.

1964 Καταφθάνουν μυστικά στην Κύπρο, τα πρώτα ελληνικά στρατεύματα με στόχο να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού

1990 το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.

1992 στη Βρετανία, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίτευξη διαρκούς και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

1993 πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο ο Τουρκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από 1989 έως 1998.

2003 πεθαίνει, σε ηλικία 93 ετών, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:44 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:00 am

18 Απριλίου

727 Επαναστατεί ο τουρμάρχης των Ελλαδικών Αγαλλιανός, ο οποίος υποκινεί το στόλο των θεμάτων της Ελλάδας και των Κυκλάδων σε εκστρατεία εναντίον της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας των μέτρων που έλαβε ο Λέων εναντίον των εικόνων. Οι επαναστάτες, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν ανακηρύξει αυτοκράτορα τον Κοσμά, συντρίβονται μπροστά στην Κωνσταντινούπολη από το υγρό πυρ.

1453 Νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων του Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως αποκρούεται με μεγάλες για τους Τούρκους απώλειες.

1454 Ο Μωάμεθ Β' παραχωρεί στους Βενετούς τη Νάξο.

1506 τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

1821 Σημαντικές επιτυχίες σημειώνουν οι Έλληνες στο Πατρατσάκι της Φθιώτιδας (οπλαρχηγοί Ρούκης, Κοντογιάννης και Τράκας), στους Μύλους της Μαντινείας (οπλαρχηγός Αντώνιος Κολοκοτρώνης), στη Σελίμνα της Μαντινείας (οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κανέλλος Δεληγιάννης κ.ά.) και στη Μενδενίτσα της Λοκρίδας (οπλαρχηγός Ιωάννης Δυοβουνιώτης).
1821 Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους.

1823 Κλείνει τις εργασίες της η Β' Εθνική Συνέλευση στο Άστρος. με τη «Διακήρυξη για την πολιτική των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησία».

1829 Έπειτα από στενή πολιορκία από ξηρά και θάλασσα, η Ναύπακτος παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις ελληνικές δυνάμεις και υψώνεται στο Φρούριό Ιτς-Καλέ η ελληνική σημαία.

1878 Μετά από μεσολάβηση των άγγλων προξένων Αθηνών και Αδριανουπόλεως, υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων. Έτσι, τερματίζονται τυπικά οι εξεγέρσεις στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, ουσιαστικά όμως θα συνεχιστούν με τη μορφή ανταρτοπόλεμου.

1906 το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια καταστρέφεται από φοβερό σεισμό μεγέθους 7,8 ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1909 η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την καθολική εκκλησία.

1912 το πλοίο Καρπάθια αποβιβάζει στη Νέα Υόρκη 705 επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού.

1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1941 αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, κάτω από το βάρος των διαγραφόμενων συνθηκών ολικής κατάληψης της χώρας από τους Γερμανούς.
1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα. Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Λεσκοβίκι και το Αργυρόκαστρο.

1955 πεθαίνει ο θεωρητικός φυσικός, Άλμπερτ Αινστάιν, ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα. γεννιέται 1879 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, 1921. 1905 δημοσίευσε το πρώτο μέρος της Θεωρίας της Σχετικότητας, που συμπλήρωσε 1915. 1932 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου από 1941 εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Πέθανε στη Νέα Υόρκη

1967 ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον Αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1980 η Ροδεσία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε.

1988 «Επιχείρηση Προσευχόμενο Αλογάκι της Παναγίας» (Operation Praying Mantis) Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, μετά τις ζημιές που υπέστη το αμερικανικό πολεμικό USS Samuel B. Roberts (FFG-58), από ιρανική νάρκη, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Διαρκεί μία μέρα και είναι η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί μόνο 2 πεζοναύτες.

1989 ελαφρά "τραυματισμένο" φτάνει στο Αμβούργο το πλοίο της Κυρήνειας για τους εορτασμούς των 800 χρόνων από την ίδρυση της
πόλης.

1995 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για το φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996 στην μικρή πόλη Κανά του νοτίου Λιβάνου περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώνονται όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.
1996 δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια» που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.

2008 Ανακοινώνεται ότι οι δασικές πυρκαγιές του 2007 κόστισαν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 2% του ΑΕΠ.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:45 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:05 am

19 Απριλίου

1453 Οι Τούρκοι αποβιβάζονται είς Πριγκηπόννησον καί προβαίνουν είς ανηκούστους θηριωδίας είς βάρος τών εκεί Ελλήνων.

1560 πεθαίνει ο Φίλιπ Σβάρτσερντ, γνωστότερος με το εξελληνισμένο όνομα Φίλιππος Μελάγχθων, γερμανός θεολόγος και ουμανιστής της Αναγέννησης. (Γεν. 16/2/1497)

1770 ο Τζέιμς Κουκ εντοπίζει την Αυστραλία.

1824 πεθαίνει ο Λόρδος Μπάιρον στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι.

1825 Εις την Μεθώνην αποβιβάζονται στρατεύματα υπό του Αιγυπτιακού στόλου, δια την ενίσχυσιν του Ιμπραήμ υπό τον Χαλήλ Μπέη.

1878 Οι Θεσσαλοί επαναστάται υπό τούς Γαρέλην, Μπασδέκην καί Κασσαβέτην νικούν τούς Τούρκους είς μάχην παρά τήν Μακρυνίτσαν.

1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαριλάου Τρικούπη.

1897 Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1897 Στον τομέα της Ηπείρου καταλαμβάνουν την περιοχήν Λούρου και αποκαθιστούν τις συγκοινωνίες.

1912 ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο ''Τέξας'', στο οποίο επέβαιναν 200 περίπου επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.

1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα.

1936 οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών που διοικούν την περιοχή με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών, επειδή κάνουν τα στραβά μάτια στην εγκατάσταση Εβραίων.

1940 οι Ελβετοί δημοσιεύουν οδηγίες για στρατιωτική επιστράτευση σε περίπτωση εισβολής.

1941 Στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η βάση σχεδίου σύμπτυξι των ελληνικών δυνάμεων.
1941 Ο Στρατός μας εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.
1941 Οι Βρεττανοελληνικές μάχονται μάχες καθυστερήσεως με τις γερμανικές δυνάμεις.
1941 μεσούσης της γερμανικής κατοχής, βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλουν στη Μακεδονία.

1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λειψία.

1963 Επιστολή υπουργού Εξωτερικών Αβέρωφ προειδοποιεί Μακάριο να μην επιδιώξει αναθεώρηση Συντάγματος.

1967 πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ. Διετέλεσε πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από 1949 έως 1963, οδηγώντας τη νικημένη Γερμανία από την καταστροφή στο οικονομικό θαύμα. (Γεν. 5/1/1876)

1969 η Γαλλία εξορίζει τον ηγέτη των φοιτητών στην εξέγερση του Μάη του '68 Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στη Δυτική Γερμανία.

1991 επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώνεται στα γραφεία της εταιρίας "Air Courier", στην Πάτρα.

1992 υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας τάσσεται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ιστορικός Νίκολας Χάμοντ.

1993 κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με τον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν στην Άγκυρα, δεν υπήρξε συμφωνία σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στον πόλεμο της Βοσνίας.
1993 στο Τέξας των ΗΠΑ, περισσότερα από 80 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά, καίγονται στην πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο όπου είχε οχυρωθεί εδώ και 51 μέρες ο ψευδοπροφήτης Ντέιβιντ Κορές, της αίρεσης των Δαβιδιανών, μαζί με 95 οπαδούς του.

1996 στο νότιο Λίβανο, συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις παρόλη τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή 101 αμάχων από το Ισραήλ. Τις συγκρούσεις καταδίκασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

1997 κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

2005 ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

2010 Η Αντιτρομοκρατική εντοπίζει την κεντρική γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Αιγίνης και Λευκάδος. Ανακαλύπτεται βαρύς οπλισμός, όπως Καλάσνικοφ, πολυβόλο MP-5, ρουκέτες και εκρηκτικά.Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:58 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:06 am

20 Απριλίου

1453 ο Έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Ήταν η τελευταία ναυμαχία Βυζαντινών πλοίων στην ιστορία.

1821 Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας, υπό το Χιλίαρχο Καρπενησιώτη Αθανάσιο, καταστρέφουν τη γέφυρα του ποταμού Σερέτη, για να παρεμποδίσουν την κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.

1828 Απέθανεν ό φιλέλλην Άγγλος πλοίαρχος Άστιγξ όστις από τού 1822 είχε κατέλθει είς Ελλάδα καί έδρασε επιτυχώς είς Κρήτην, Ωρωπόν, Παγασητικόν κόλπον κλπ. Από τού 1826 ήτο κυβερνήτης τής ατμοκινήτου «Καρτερίας», διά ή κατασκευήν τής οποίας διέθεσεν έξ ιδίων 5.000 λίρας.

1876 Ξεσπά η λεγόμενη «Εξέγερση του Απριλίου» στη Βουλγαρία, που θα οδηγήσει δύο χρόνια αργότερα στην απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό.

1897 Στον τομέα της Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις δια του 6ου συντάγματος επιτίθενται εναντίον των Τούρκων. Τούτο όμως πλευροκοπηθέν υπό τουρκικών δυνάμεων αναγκάζεται να υποχωρίση.

1902 το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο.

1922 υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.

1927 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τριετή παραμονή στο Παρίσι και αποσύρεται στα Χανιά.

1930 νέος σεισμός σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες. 1941 Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Λάρισα και τα Τρίκαλα.

1941 Ο αρχιστράτηγος Παπάγος συνιστά διά διαταγής του πρός τόν στρατόν τής Ηπείρου τήν άμυναν μέχρις εσχάτων.
1941 Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, Καλαμάτα και Μέγαρα.
1941 Ο βασιλεύς της Ελλάδος Γεώργιος απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και του γνωρίζει την στρατιωτική κατάσταση.
1941 ανήμερα το Πάσχα, ο στρατηγός Τσολάκογλου και ο Γερμανός στρατηγός Ντρίντριχ υπογράφουν το πρωτόκολλο παράδοσης των Ελλήνων στρατιωτών. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίζεται ο Αλέξανδρος Σακελαρίου, ενώ προσωρινά την πρωθυπουργία διατηρεί ο βασιλιάς Γεώργιος Β'.

1943 Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδας υψώνεται η Ελληνική Σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων με Διοικητή το Σχη Δημήτριο Ψαρρό. Τον πυρήνα του Συντάγματος αποτέλεσαν αξκοί και οπλίτες της οργανώσεως ϋΕλληνικός Απελευθερωτικός Στρατόςύ (ΕΑΣ), που είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες της κατοχής, με σκοπό την ανάληψη αντιστασιακής δράσεως.

1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα σοβιετικά στρατεύματα εισβάλουν στο Βερολίνο.

1962 ξεσπούν σοβαρά επεισόδια κατά οπαδών της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γεωργίου Παπανδρέου, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης με πολλούς τραυματίες.

1999 δυο μαθητές του γυμνασίου Columbine στις ΗΠΑ ανοίγουν πυρ κατά των συμμαθητών τους σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 23.
1999 Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

2008 Επεισόδια σημειώνονται στον Πανάγιο Τάφο, ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και Αρμένιους ιερωμένους που διεκδικούν είσοδο στον Πανάγιο Τάφο.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 01, 2012 8:59 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:06 am

21 Απριλίου


753 π.χ. σύμφωνα με το μύθο, ο Ρωμύλος ιδρύει τη Ρώμη.

1905 Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπολοχαγού Πέτρου Μάνου (Βέργου), που βρίσκονταν στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο της Κοζάνης, αποκρούουν σφοδρή επίθεση τουρκικών δυνάμεων. Μετά από επιτυχημένη ενέργεια, οι Κατεχάκης και Μάνος περικυκλώνουν τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες από τα νώτα δέχονται επιθέσεις από τα τμήματα του Παύλου Γύπαρη και του Ανθυπολοχαγού Σπυρίδωνα Ζαχαρόπουλου (Νύστα) με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή με βαριές απώλειες.

1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.

1921 οι Αλβανοί πραγματοποιούν επίθεση εναντίον της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου, με αρκετά θύματα.

1935 2.000 νεκροί και 13.000 άστεγοι είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού, που πλήττει τη θαλάσσια περιοχή της Φορμόζας.

1941 Νηοπομπή μεταφέρουσα διά βενζινοκινήτων πλοιαρίων 5.000 Γερμανούς στρατιώτας είς Κρήτην, εξολοθρεύεται τελείως υπό βρεττανικής μοίρας.
1941 Οι γερμανικές προφυλακές έρχονται σε επαφή με τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις στις Θερμοπύλες.
1941 Ο στρατηγός Τσολάκογλου και ο Επίσκοπος Ιωαννίνων κατόπιν ιδικής τους πρωτοβουλίας, υπέγραψαν πρωτόκολλον συνθηκολογήσεως μέ τούς Γερμανούς.
1941 αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη της 4ης Αυγούστου (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) παραμένουν στις θέσεις τους.
1941 Ο Βουλγαρικός Στρατός που ήταν σύμμαχος των Γερμανών εισέρχεται στο Σιδηρόκαστρο.
1941 Ο Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση των ελληνικών δυνάμεων, που δημιουργήθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο από τη γερμανική εισβολή στη Μακεδονία, συνιστά, με διαταγή του προς το στρατό της Ηπείρου, τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων του.
1941 "Βυθίζεται από γερμανικά βομβαρδιστικά, στον Κορινθιακό κόλπο, το πλωτό νοσοκομείο ""Ελληνίς"", με κυβερνήτη τον έφεδρο από μονιμότητα Πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη, γεμάτο τραυματίες. Επίσης, βυθίζεται το ""Έσπερος"" έξω από το Μεσολόγγι."
1941 Αρχίζει η είσοδος βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, μετά από έγκριση του γερμανικού στρατού.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στα περίχωρα του Βερολίνου.

1947 Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Παύλος ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
1947 Ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης συναντά τον γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο, από τον οποίο ζητάει την παροχή περισσότερης βοήθειας στους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ).

1949 Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελεύθερης Ελλάδας (ΔΣΕ) ανακοινώνει την πρόταση Πορφυρογέννη προς τον ΟΗΕ (20 Απριλίου) για «κατάπαυση του πυρός, γενική αμνηστία και εκλογές με συμμετοχή μας στη διενέργειά τους», πρόταση που ο ίδιος ο σταθμός θα αποκηρύξει στις 7 Μαΐου.

1955 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Βόλον καί Πήλιον.

1959 καθελκύεται από τα ναυπηγεία της Σύρου το πρώτο φορτηγό πλοίο.

1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το Μαραθώνα στην πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.

1967 γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα υπό το συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
1967 Στις 06 00 π.μ., στρατιωτικά τμήματα των πραξικοπηματιών της χούντας των συνταγματαρχών κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης. Στις 8 15 π.μ. άρχισαν οι συλλήψεις 6 στελέχη της Ε.Δ.Α. που πήγαν στα γραφεία του κόμματος στην οδό Μεραρχίας για να καταστρέψουν τα αρχεία συνελήφθησαν από τα όργανα της ασφαλείας. Συνολικά από το Ν. Σερρών συνελήφθησαν 296 άτομα. Μεταξύ αυτών αρκετοί άρρωστοι και υπερήλικες καθώς επίσης και 8 γυναίκες..

1972 θεμελιώνεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1972 100 φοιτητές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, στην επέτειο του πραξικοπήματος. Ακολουθούν συλλήψεις.

1981 με βάση τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 9.707.000 κάτοικοι και της Αθήνας 3.016.000.

1983 η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, σύμφωνα με την ΕΟΚ.

1986 Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

1987 Αποκαλύπτεται κατάχρηση 480 εκατομμυρίων δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Ο διευθυντής του και πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα καταλήξει στη φυλακή, παρ' όλες τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των φιλάθλων της ομάδας.

1989 Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο

1990 στην Πάτρα, οι τελωνειακοί εντοπίζουν ένα τεράστιο πυρηνικό σούπερ πολυβόλο, που προοριζόταν για τον Ιρακινό Πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεΐν.

1993 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πιστοί του αρχηγού της αίρεσης των Δαβιδιανών Ντέιβιντ Κορές προκάλεσαν την πυρκαγιά, που κατέστρεψε το κτήριο στο Τέξας.
1993 στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Αντρεότι αρνείται τις κατηγορίες ότι, είχε διασυνδέσεις με τη Μαφία.

1995 στην Ιαπωνία, νέα επίθεση με τοξικό αέριο σημειώνεται σε κεντρικό πολυκατάστημα της Γιοκοχάμα, με αποτέλεσμα να διακομιστούν πολλά άτομα στο νοσοκομείο.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 22, 2012 5:47 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:06 am

22 Απριλίου

1500 ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που φτάνει στη Βραζιλία.

1821 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διεξάγεται η Μάχη της Αλαμάνας.

1822 Στην Χίο απαγχονίζονται 70 χωρικοί εις τα κατάρτια των πλοίων του Καρά Αλή.

1825 Οι Τούρκοι καίουν την Βιστρινίτσαν Δωρίδος.
1825 Εις θέσιν Παπαδιά της Ναυπακτίας συνάπτεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Σιαφάκαν και Τούρκων με αποτέλεσμα την νίκη των Τούρκων.

1827 πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μία από της ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1830 Με επιστολή που συνέταξε το ‘’Κρητικόν Συμβούλιον’’ προς τους λοιπούς Έλληνες και την Κυβέρνηση, θίγεται ουσιαστικά για πρώτη φορά αυτό που ονομάστηκε «Κρητικόν Ζήτημα» και απασχόλησε την ευρωπαϊκή διπλωματία για έναν περίπου αιώνα (‘’Question Cretoise’’ στην γλώσσα της διπλωματίας της εποχής).

1833 πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, Βρετανός μηχανικός, εφευρέτης της ατμομηχανής (σιδηροδρόμου)

1837 Βασιλικό διάταγμα προβλέπει την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

1854 Ο Ναπολέων Ζέρβας και ο Σπ. Καραϊσκάκης με 400 άνδρες συγκρούονται στην Πλάκα Ιωαννίνων με τους Τούρκους του Πίτσιαρη, οι οποίοι ηττώνται και συμπτύσσονται στα Πέντε Πηγάδια Πρεβέζης, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
1854 Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν είς θέσιν Λειβάδι 26 προκρίτους τού Πολυγύρου, οίτινες είχον μετάσχει είς τήν υπό τόν Τσάμην Καρατάσον επανάστασιν.

1855 Η Βουλή καθορίζει προϋποθέσεις για τη σύσταση ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας παράλιας ναυσιπλοΐας.

1864 το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομίσματα, που κόβονται στις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν την φράση "In God We Trust".

1867 Μάχη τής Κράπης 15.000 Τούρκοι υπό τούς πασσάδες Ομέρ καί Μεχμέτ επιτίθενται κατά τών είς τά στενά τού Καλλικράτη καί τής Κράπης Κρητών επαναστατών, αλλ’ αποκρούονται καί τρέπονται είς φυγήν μέ μεγάλας απωλείας.

1882 (ή στις 18 του μήνα) Τίθεται εις λειτουργίαν η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου.

1884 Εγκαινιάζονται οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι.

1889 χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να κατακτήσουν μια μερίδα γης κατά τη διάρκεια του «Land Run» που είχε θεσπιστεί στην ακατοίκητη ως τότε Αμερική. Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργείται η πόλη της Οκλαχόμα και η Γκάθρι με 10.000 κατοίκους

1894 πεθαίνει ο Κώστας Κρυστάλλης, πεζογράφος και ποιητής. (Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης)

1897 η μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους

1898 κατά το αμερικανοϊσπανικό πόλεμο, το αμερικανικό ναυτικό ξεκινά την επιβολή εμπάργκο στα λιμάνια της Κούβας κι αιχμαλωτίζει ένα ισπανικό εμπορικό πλοίο.

1904 Ανακαλύπτεται στην Κνωσό ο τάφος του Ιδομενέα.

1906 με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την τέλεση των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσοολυμπιάδα, όπου παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 κράτη (ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες). Οι αγώνες έχουν μεγάλη επιτυχία, όμως, ως θεσμός δεν επιβιώνουν διότι η Ελλάδα δεν αντέχει οικονομικά τις δύο επόμενες διοργανώσεις τους, 1910 και 1914, εξαιτίας των πολέμων.

1912 η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης
1912 η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.
1912 Οι Ιταλοί αποβιβάζονται είς τά Δωδεκάνησα, τά οποία προσαρτούν υπό τόν τύπον τής προσωρινότητος.

1913 Ελληνοσερβική συνάντηση προς σύναψη πρωτοκόλλου, στο οποίο καταγράφονται με αδρές γραμμές τα ελληνοβουλγαρικά και σερβοβουλγαρικά σύνορα και προβλέπονται αμοιβαίες εγγυήσεις σε περίπτωση βουλγαρικής επίθεσης.
1913 η Τουρκία παραχωρεί το Σκουτάρι στο Μαυροβούνιο.

1915 κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία χρησιμοποιεί τις πρώτες βόμβες δηλητηριωδών αερίων, που περιείχαν χλώριο κατά του γαλλικού μετώπου, στην πόλη Ιπρς, του Βελγίου.

1917 Το 3ο τάγμα του 1ου ΣΠ, με Διοικητή το Λγό Γ. Κονδύλη, καταλαμβάνει το ύψ. Σεμέν ντε Φερ (νότια της Ειδομένης). Επανειλημμένες αντεπιθέσεις των Βουλγάρων αποκρούονται με επιτυχία. Απώλειες τάγματος 17 νεκροί και 52 τραυματίες.

1920 στην Ελλάδα, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος, εκτός από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και η λογοκρισία του Τύπου.
1920 Ο ελληνικός στρατός εκδιώκει Τούρκους ατάκτους πέρα της γραμμής αμύνης του στρατού.

1921 ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης πραγματοποιεί επίσκεψη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.

1928 σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8 15 μ.μ. στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1930 η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη "Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου", που διευθετεί την περίπτωση εχθροπραξιών με υποβρύχια και προβλέπει τη μείωση του ρυθμού κατασκευής νέων πλοίων.

1931 γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού κι άλλων επισήμων.

1932 παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαρής, μετά την κήρυξη χρεοστασίου από την Ελλάδα.

1933 πεθαίνει ο Χένρι Ρόις, βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce.

1940 γερμανικά βομβαρδιστικά με αιφνίδιες αεροπορικές επιθέσεις διαλύουν νορβηγικές πόλεις.

1941 Βυθίζεται από γερμανικά αεροσκάφη, στον όρμο Αντικύρων, το πλωτό νοσοκομείο Σωκράτης με Κυβερνήτη τον πλοίαρχο Αρβανίτη Κ.
1941 Βυθίζεται στις 5.30 μμ, στις Λαγούσες από γερμανικά «στούκας» το αντιτορπιλικό «Ύδρα». Οι απώλειες ανέρχονται σε 41 νεκρούς και 54 τραυματίες.
1941 Ο βουλγαρικός στρατός που κατέλαβε το Σιδηρόκαστρο διέταξε τον Έλληνα Μητροπολίτη Βασίλειο να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Οι βούλγαροι στρατιώτες επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστροφής, αρχίζοντας από το τηλεγραφείο. Έκοψαν τα τηλεγραφικά και τηλεφωνικά σύρματα, λεηλάτησαν τα γραφεία και τα χρηματοκιβώτια που είχαν εγκαταλείψει οι αρχές της πόλης και κατέστρεψαν όλα τα αρχεία. Στη συνέχεια κατέλαβαν τη Νιγρίτα, αφόπλισαν τους έλληνες χωροφύλακες και εγκατέστησαν στη Δημαρχία Βούλγαρο Δήμαρχο, υψώνοντας τη σημαία τους. Οι κάτοικοι της Νιγρίτας αντέδρασαν δυναμικά και την επομένη ημέρα πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.
1941 Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ καί ή κυβέρνησις εγκαταλείπουν τάς Αθήνας καί μεταβαίνουν είς Κρήτην πρός συνέχισιν τού αγώνος.
1941 Οι Γερμανοί έρχονται σε επαφή με τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις εις Θερμοπύλας, καταλαμβάνουν την Λαμίαν και η αεροπορία των βομβαρδίζει τον Πειραιά.

1944 Το δεύτερο ολοκαύτωμα του χωριού Μεσόβουνο στο Νομό Κοζάνης.
To Oλοκαύτωμα του Μεσόβουνου σε δύο φάσεις, 23-10-1941 / 22-4-1944. Τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής 1941 σκότωσαν ή έκαψαν ζωντανούς 157 κατοίκους του χωριού και 1944 άλλους 108 και έκαψαν το χωριό.

1945 Οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο Γιασένοβατς της Κροατίας εξεγείρονται. 80 δραπετεύουν, αλλά 520 σκοτώνονται.
1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνουν την ιταλική πόλη Μπολόνια.

1947 το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το Δόγμα Τρούμαν.

1948 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Λευκάδα.

1952 ισχυρότατη πυρηνική έκρηξη, σημειώνεται στη Νεβάδα, μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, παρακολούν την έκρηξη.

1960 αυξάνεται αυτό το μήνα η ροή Ανατολικογερμανών προσφύγων στο Δυτικό Βερολίνο.

1961 οι Αλγερινοί αιφνιδιάζονται από την εξέγερση του εκεί γαλλικού στρατού.

1969 στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

1970 γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

1984 η Βρετανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Λιβύη και διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα όλοι οι ένοικοι της λιβυκής πρεσβείας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο της πρεσβείας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας Βρετανίδας αστυνομικού.

1985 πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός κομφερασιέ, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Οικονομίδης.

1991 η ελληνική αστυνομία ανακοινώνει ότι, ο βομβιστής της Πάτρας είναι Παλαιστίνιος και αναγνωρίστηκε μεταξύ των επτά νεκρών.
1991 στην Αιθιοπία, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

1992 στη Σικελία, πολίτες και στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες για να επιβραδύνουν τη ροή της λάβας από το ηφαίστειο της Αίτνας.
1992 στην Ιταλία, εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι, ο επικλινής Πύργος της Πίζας μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.
1992 σε μια έκρηξη στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό 206 άνθρωποι σκοτώνονται, 500 τραυματίζονται και 15.000 μένουν άστεγοι

1993 να καταργηθεί κάθε μνεία, ακόμη και προαιρετική, του θρησκεύματος των Ελλήνων πολιτών στις νέες ταυτότητες ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
1993 στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, εκρήγνυται ηφαίστειο που ήταν ανενεργό επί 30 χρόνια.
1993 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ιδρύεται Μουσείο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
1993 Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ συνεδριάζει στο συγκρότημα Ναυσικά του Αστέρα της Βουλιαγμένης.

1994 121 κιλά ηρωίνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε μέχρι τότε στη χώρα μας, ανακαλύπτουν οι τελωνειακοί των Κήπων Έβρου σε τροχόσπιτο Γερμανών.
1994 Μακεδονικό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικά συζητούν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στο Λευκό Οίκο.

1995 στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ραούφ Ντενκτάς επανεκλέγεται για τρίτη θητεία στην "προεδρία" του ψευδοκράτους.
1995 στη Ρουάντα, πάνω από 100 πρόσφυγες Χούτου σφαγιάστηκαν από στρατιώτες Τούτσι, στο στρατόπεδο Κιμπέχο, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

2003 Το καθεστώς Ντενκτάς ανακοινώνει άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, δείχνοντας το διαβατήριό τους. Η κυβέρνηση της Κύπρου καθοδηγεί τους Ελληνοκυπρίους να μην ανταποκριθούν, διότι ο Ντενκτάς αποσκοπεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 22, 2012 5:48 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:07 am

23 Απριλίου

971 Οι Βυζαντινοί υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή νικούν τους Ρώσους κοντά στην παραδουνάβια περιοχή του Δορυστόλου και επανακτούν τον έλεγχο της Βουλγαρίας.

1564 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (3 Μαΐου με το Γρηγοριανό), γεννιέται ο σημαντικότερος ίσως θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών, Γουίλιαμ Σέξπιρ. Την ίδια ημέρα, 52 χρόνια αργότερα, 1616, ο κορυφαίος δραματουργός πεθαίνει.

1616 πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του "Δον Κιχώτη".
1616 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, (3 Μαΐου με το Γρηγοριανό) πεθαίνει την ημέρα των γενεθλίων του ο κορυφαίος ελισαβετιανός δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ σε ηλικία 52 ετών (γεν.26/04/1564)

1821 Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.
παρά τα στενά των Θερμοπυλών, καθ’ ήν οι Αθανάσιος Διάκος, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης με ελαχίστας δυνάμεις αντιμετώπισαν τόν στρατόν τού Ομέρ Βρυώνη. Οι αρχηγοί κατέλαβον τας διόδους, άλλ’ ό μέν Πανουργιάς, μαχόμενος είς τήν πρώτην γραμμήν ετραυματίσθη καί τό σώμα του διελύθη, ό δέ Δυοβουνιώτης ηναγκάσθη ν’ αποσυρθή. Οι περί τόν Διάκον προσεπάθησαν τότε νά τόν πείσουν νά υποχωρήση. Αλλ’ ό αθάνατος ήρως ηρνήθη καί παρέμεινε παρά τήν γέφυραν τής Αλαμάνας (Σπερχειού), μέ 50 μόνον παλληκάρια, πού εθερίζοντο αδιάκοπα από τό καταιγιστικόν πύρ τού εχθρού. Ο Διάκος ετραυματίσθη είς τόν δεξιόν ώμον καί τό χέρι του ηχρηστεύθη, ενώ τό σπαθί πού κρατούσε είς τό άλλο έσπασε. Οι Τούρκοι τον συνέλαβον, τέλος, αιμόφυρτον καί ανίκανον πλέον ν’ αντισταθή. Κατά τήν μάχην αυτήν, εφονεύθησαν ό αδελφός τού Διάκου Μήτρος, ό Καλύβας, ό Μπακογιάννης, και περί τούς τριακοσίους άλλοι. Ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας, έξ άλλου, έπεσε κατά τήν έναρξιν τής μάχης είς χείρας τών Τούρκων, οίτινες τόν απεκεφάλισαν.
“Άμετ’ εσείς κι η πίστη σας,
μουρτάτες, να χαθείτε•
εγώ Γραικός γεννήθηκα
Γραικός και θα πεθάνω!”

1827 Κηδεύεται εις Ελευσίναν ο αποθανών τις νυκτερινές ώρες ήρωας του αγώνος δια την ελευθέρωση του έθνους Γ. Καραϊσκάκης.

1848 Ο υπάλληλος τής έν Αθήναις Τουρκικής πρεσβείας Απόστολος Ναδίρης πυροβολεί τόν πρεσβευτήν Μουσούρον εντός τού γραφείου του καί τόν τραυματίζει είς τόν βραχίονα, αναφωνών «Ζήτω ή Ελλάς!». Είς τήν πράξιν του προέβη, όπως εδήλωσε, διότι δέν ηνείχετο ν’ ακούη τόν Μουσούρον (όστις, σημειωτέον, ήτο έλληνικής καταγωγής) νά υβρίζη συνεχώς τούς Έλληνας. 1867 Κρήτες επαναστάτες υπό τον οπλαρχηγό Ζυμβρακάκη δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων υπό τον Μεχμέτ πασά στην Κράπη Σφακίων. Παράλληλα, ο Ομέρ πασάς, που έχει σταλεί στην Κρήτη για να καταπνίξει την επανάσταση, αποπειράται να εισβάλλει στα Σφακιά από το χωριό Καλλικράτη. Και οι δύο επιχειρήσεις των Τούρκων αποτυγχάνουν.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1885 Ανθελληνικές ταραχές ξεσπούν στη Φιλιππούπολη, μετά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.

1900 στη Νότια Αφρική, οι Βρετανοί, υπό τον στρατηγό Μπράμπαντ, καταλαμβάνουν το Λέεου Κοπ.
1900 Στην Αμερική καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη «χίλμπιλι» Έτσι αποκαλούν ακόμη υποτιμητικά οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων τους επαρχιώτες συμπατριώτες τους.

1903 οι δαπάνες για τον πόλεμο των Μπόερς και την εκστρατεία στην Κίνα ανέρχονται στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Βρετανίας.

1909 κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποιεί επίσκεψη στα Μετέωρα προκειμένου να λάβει μέτρα για τη συντήρηση των μοναστηριακών κειμηλίων.

1910 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, παραπέμπονται να δικαστούν 25 αγρότες και αγρότισσες για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1912 Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.

1915 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανός ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ πεθαίνει από σηψαιμία σε νοσοκομειακό πλοίο έξω από τη Σκύρο, όπου και θάφτηκε. Ήταν 28 χρονών.

1920 το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποκηρύσσει την κυβέρνηση του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ' και συντάσσει προσωρινό Σύνταγμα. Στην Άγκυρα ιδρύεται η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

1930 φοβερή έκρηξη σημειώνεται στο βενζινοκίνητο πλοίο "Φρειδερίκος Κάρολος", έξω από την Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν 22 ναύτες.

1933 ιδρύεται στη Γερμανία η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία των Ναζί. 1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της «Δίκης των 6». 1941 ο βασιλιάς Γεώργιος και η ελληνική Κυβέρνηση μετακινούνται στην Κρήτη, την ώρα, που οι πρώτες γερμανικές φάλαγγες μπαίνουν στην πρωτεύουσα. Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει την παράδοση του ελληνικού στρατού στα ναζιστικά στρατεύματα, που είχαν εισβάλει στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου.

1941 Αεροπλάνο της RAF μεταφέρει τον βασιλιά Γεώργιο και την ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.

1942 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, σύμφωνα με το νέο αγορανομικό κώδικα, τιμωρούνται με θάνατο όσοι αφαιρούσαν ή έκρυβαν τρόφιμα ή άλλα αγαθά, χρήσιμα για τις βιοτικές ανάγκες.

1944 Εκλογές σε ολόκληρη την κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού, όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι γυναίκες.
1944 H φιλοεαμική ανταρσία πληρωμάτων του ελληνικού στόλου που ναυλοχεί στο Κάιρο, καταστέλλεται με αιματηρό τρόπο από δυνάμεις πιστές στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου.

1948 κατά τον αραβοισραηλινό πόλεμο, οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν το λιμάνι της Χάιφα.

1956 Οι Τούρκοι τής Κύπρου προβαίνουν είς βιαιοπραγίας καί βανδαλισμούς εναντίον τού ελληνικού πληθυσμού. Εσημειώθησαν φόνοι καί τραυματισμοί, επυρπολήθησαν δέ καί ελεηλατήθησαν πολλαί οικίαι καί καταστήματα.

1962 Εκτοξεύεται ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1962 Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί τους Τουρκοκυπρίους Αχμέτ Μαζαφέρ Γκιουργκάν και Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ, δύο θαρραλέους επικριτές της τουρκικής διχαστικής πολιτικής στην Κύπρο.

1967 το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 τίθεται σε τροχιά με επιβάτη τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάροφ, ο οποίος σκοτώνεται, όταν συντρίβεται το σκάφος κατά την επιστροφή του στη Γη.

1981 θαύμα!! Η εικόνα του Εσταυρωμένου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κουνιέται και οι πιστοί συρρέουν

1988 Ο ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος, ακολουθώντας την πορεία του Ίκαρου, πιλοτάρει ένα αυτοσχέδιο αεροπλάνο που κινείται με πεντάλ (ποδηλάτου) και κατορθώνει να διανύσει 74 μίλια.

1990 στην ΕΣΣΔ, δήμαρχος Μόσχας εκλέγεται ο ελληνικής καταγωγής, Γαβριήλ Ποπόφ.

1995 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Κιντέχο στη νοτιοδυτική Ρουάντα ανέρχονταν σε 8.000. Ο καταυλισμός δέχθηκε επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα της φυλής των Τούτσι. 1996 υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμίων στο δικαστήριο της Χάγης, τάσσεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ. 1998 πεθαίνει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1999 Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.

2003 τα σχολεία του Πεκίνου κλείνουν για δύο εβδομάδες λόγω του ιού SARS. 2008 Οι Τουρκοκύπριοι προτείνουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού να συνεχιστούν βάσει του σχεδίου Ανάν. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την πρόταση.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 3:37 am, 2 φορές συνολικά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:07 am

24 Απριλίου

1184 π.χ. οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου.

1065 Ένας μοναχός επισημαίνει τον Κομήτη του Χάλεϊ πάνω από την Αγγλία και προβλέπει την καταστροφή της χώρας. Ένα χρόνο αργότερα (1066) ο Χάρολντ Β' της Αγγλίας θα χάσει τη ζωή του στη μάχη του Χέιστινγκς, πολεμώντας τους Νορμανδούς. Το σώμα αυτό θα ονομαστεί μερικούς αιώνες αργότερα ως "κομήτης του Χάλεϊ".

1781 Από έκθεση του Ενετικού Προξενείου Θεσσαλονίκης «Η πανώλη κάνει θραύσιν. Ευτυχώς ο Πασάς, έναντι μικράς ποσότητος χρημάτων ηκύρωσε την απάνθρωπον απαγόρευσιν εις τους ραγιάδες να εξέρχονται της πόλεως».

1783 πεθαίνει ο Γκριγκόρι Ορλόφ, ρώσος αξιωματικός, ευνοούμενος της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης, ο οποίος προσπάθησε να ξεσηκώσει του υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς. [γεν. 1734]

1821 εκτελείται δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος. Ο Αθ. Διάκος ωδηγήθη ενώπιον τού Ομέρ Βρυώνη, όστις ηπόρησε πώς τόν είχαν πιάσει ζωντανόν. «Αν ήξερα ότι δέν θά σκοτωνόμουν, θά κρατούσα ένα φυσέκι καί γιά μένα», απήντησε ό ήρως. Τόν μετέφεραν κατόπιν είς τό Ζητούνι (Λαμίαν), όπου τόν εσούβλισαν καί τόν έκαυσαν ζωντανόν. Κατά τήν παράδοσιν, ολίγον πρό τού θανάτου του, αυτοσχεδίασε τό ακόλουθον δίστιχον «Γιά ιδές καιρό πού διάλεξε ό Χάρος νά μέ πάρη, τώρα π’ ανθίζουν τά κλαδιά καί βγάζει ή γής χορτάρι».
1821 Οι Τούρκοι διαλύουν το στρατόπεδο των επαναστατημένων Ελλήνων στο Βαλτέτσι. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ζητά ενιαία διοίκηση του αγώνα στη Σύσκεψη της Καρύταινας.
1821 Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας, αλλά ηττώνται.

1824 Ανήμερα του Πάσχα η σφαγή του Ελαφονησιού Κρήτης. Στην μνήμη τους στέκει μνημείο χτισμένο από μαύρη πέτρα που γράφει
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ 1824
ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 40 ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ
ΘΥΣΙΑ 600 ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ
ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΜΟΥ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΡΟΔΙΖΕΙ

1827 μία μέρα μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη. Ατυχής μάχη τού Ανάλατου. Οι Έλληνες, επιχειρήσαντες, κατόπιν τής επιμονής τού Κόχραν καί τού Τσούρτς, επίθεσιν κατά τής Ακροπόλεως, υπέστησαν μεγάλην φθοράν έκ μέρους τών Τούρκων. Οι πεσόντες είς τήν μάχην ταύτην υπερέβησαν τούς χιλίους, μεταξύ δέ τούτων ήσαν ό Ιωάννης Νοταράς (τό «Αρχοντόπουλο»), ό Λάμπρος Βέϊκος, ό Αθ. Τούσας Μπότσαρης, ό Γ. Τζαβέλλας, ό Ιγγλέσης ό Εμ. Καλλέργης. ό Σ. Ζαχαρίτσας, ό Κ. Τζαβέλλας, ό Φ. Φωτομάρας, ό Φ. Βέϊκος, ό Δ. Κουρμούλης κλπ. Εκ τών φιλελλήνων εφονεύθησαν οί Λεφέβρ, Ντελουρντουϊ καί ό Κορσικανός Πασκουάλε Γκαμπίνι. Ο Γ. Δράκος, μεταφερθείς είς Χαλκίδα, ηυτοκτόνησε. Οι αιχμαλωτισθέντες, μεταξύ τών οποίων καί πολλοί φιλέλληνες, εθανατώθησαν κατά διαταγήν τού Κιουταχή, τά δέ δέρματα τών κεφαλών των εστάλησαν είς Κωνσταντινούπολιν ώς δώρον πρός τόν σουλτάνον. Ο Δημ. Καλλέργης συνελήφθη αιχμάλωτος, οί δέ Τούρκοι τού έκοψαν τό ένα αυτί, τόν απηλευθέρωσαν δέ βραδύτερον, αφού ή οικογένεια του επλήρωσε ώς λύτρα 70 χιλιάδας γρόσια.
1827 πεθαίνει ο Ιωάννης Νοταράς, οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1805)

1872 Ο Βεζούβιος εκρήγνυται.

1877 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1886 Ανακαλύπτεται πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο πηγάδι δημιουργείται στην αιγυπτιακή ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.
1897 Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ Πασά, απωθούν τις ελληνικές δυνάμεις από την αμυντική τοποθεσία Φαρσάλων - Βελεστίνου προς το Δομοκό και καταλαμβάνουν το Βελεστίνο.

1898 η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποσυρθεί από την Κούβα και τους κηρύττει πόλεμο.

1915 γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές αρμενικού πληθυσμού στις ερήμους της Συρίας και της Μεσοποταμίας. Αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στην οποία υπολογίζεται ότι, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι, σκοτώθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1914-1917.

1926 εγκαινιάζεται η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη. ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών.

1935 εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξ και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα του περασμένου Μαρτίου.

1940 στρατιώτες από τη Βρετανία, παράλληλα με άλλους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Πολωνία λαμβάνουν εντολή να αποσυρθούν επειγόντως από την Ελλάδα, έπειτα από την είδηση της παράδοσης του ελληνικού στρατού στις δυνάμεις του Άξονα. Περισσότεροι από 50.000 άνδρες εγκαταλείπουν τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, στο πλαίσιο 6ήμερης επιχείρησης-αστραπή, που πήρε την κωδική ονομασία "Δαίμονας".

1941 Τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην πόλη των Σερρών για να αντικαταστήσουν τους Γερμανούς.
1941 Οι Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙης τάξεως, συνολικά 300, έχοντας μαζί τους τη σημαία της σχολής τους, αναχωρούν με δική τους πρωτοβουλία από την Αθήνα για την Κρήτη, δια μέσου της Πελοποννήσου και από εκεί με μικρά πλοία, για να πάρουν μέρος και αυτοί στον αναμενόμενο πεισματώδη αγώνα εναντίον των Γερμανών στην Κρήτη.
1941 Μετά τη βαθιά προέλαση δυνάμεων της 12ης Γερμανικής Στρατιάς στον κορμό της Ελλάδας, αρχίζει, από τη νύχτα 24/25 Απριλίου, η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος σε πλοία και η αποχώρησή του προς την Κρήτη και την Αίγυπτο. Ως λιμάνια επιβιβάσεως χρησιμοποιήθηκαν το Πόρτο Ράφτη και το Ναύπλιο (νύχτα 24/25), τα Μέγαρα (νύχτα 25/26), η Ραφήνα, το Πόρτο Ράφτη, το Ναύπλιο, το Τολό και η Καλαμάτα (νύχτα 26/27), η Ραφήνα και το Πόρτο Ράφτη (νύχτα 27/28), η Μονεμβασιά, η Καλαμάτα και τα Κύθηρα (νύχτα 28/29), τα περίχωρα της Καλαμάτας (νύχτα 29/30 και 30/1 Μαΐου) και η Μήλος (νύχτα 30/1 Μαΐου). Από την αρχική δύναμη των 62.562 ανδρών επιβιβάστηκαν 50.732 (δηλαδή απώλειες γενικής φύσεως περίπου 12.000). Από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Κρήτη γύρω στους 27.000 και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο.
1941 Το καταδιωκτικό Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1942 Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς το Ροστόκ της Γερμανίας.

1944 Γερμανικά στρατεύματα κατοχής θανατώνουν μαρτυρικά 318 κατοίκους της κοινότητας Πύργων της Κοζάνης. Οι 180 από αυτούς καίγονται ζωντανοί στους αχυρώνες του χωριού.
Το ξημέρωμα της 24ης Απριλίου 1944 οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους περικύκλωσαν το χωριό και έστησαν τα πολυβόλα σε καίρια σημεία. Πριν καλά-καλά ξυπνήσουν παιδιά – γυναίκες -ηλικιωμένοι δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε και ο φόβος άρχισε να τους κυριεύει. Προσπάθησαν να τρέξουν, να κρυφτούν μήπως και γλιτώσουν, πίστευαν πως όντας άοπλοι λίγο φιλότιμο θα υπήρχε στις σιδερένιες καρδιές των κατακτητών. Όμως μάταια! Δεν ήξεραν πως η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει στη Γερμανική. Τα πολυβόλα μούγκριζαν, οι σφαίρες βροχή, τα κορμιά σωριάζονταν άψυχα πλέον στο χώμα, άλλοι κλείνονταν σε αχυρώνες και καίγονταν ζωντανοί, άλλοι σκοτώνονταν στα σπίτια τους, σε ρέματα και βουνοπλαγιές.
318 ψυχές εκείνο το πρωινό της 24ης Απρίλη 1944 πέταξαν από τη βασανισμένη και ηρωική γη της Καστράνιτσας στον ουρανό πάνω από τις κορυφές του Βερμίου εκεί που ταιριάζει να ζουν αιώνια. 318 ψυχές, νήπια, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, θυσιάστηκαν στο Βωμό του μίσους και της αλαζονείας, της καταπίεσης των λαών, της στέρησης της ελευθερίας, σε έναν τόπο που γέννησε τη λευτεριά
Οι Γερμανοί όσους δεν σκότωσαν τους μάζεψαν και αφού λεηλάτησαν το χωριό, τους έφεραν με τα πόδια 30 χλμ. μακριά στην Πτολεμαΐδα. Το χωριό ερήμωσε, οι καπνοί υψώνονταν από σπίτια – αχυρώνες – στάβλους, το αίμα, η καμένη σάρκα Βεβαίωναν μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, χωριό ερημωμένο, άψυχα κορμιά που περίμεναν την ταφή τους μαρτυρούσαν τις φρικαλεότητες του κατακτητή.
Πέρασε καιρός και ξαναγύρισαν στο χωριό όσοι σώθηκαν από την γερμανική σφαγή και επέζησαν του ολοκαυτώματος, για να ξεκινήσουν τη ζωή τους ξανά από το μηδέν, ορφανά παιδιά, γυναίκες χωρίς άνδρες, άνδρες χωρίς γυναίκες, να χτίσουν το χωριό που τόσο αγάπησαν στους πρόποδες του Βερμίου. Έσφιξαν την καρδιά τους, κάναν σίδερα τα χέρια τους και δημιούργησαν το νέο χωριό, τους Πύργους, σε πείσμα των κατακτητών, δυνατό και περήφανο.

1945 Ο Χίμλερ βρίσκεται σε επαφές με τους Δυτικούς για την παράδοση της παραπαίουσας Γερμανίας, παρακούοντας τις εντολές του Χίτλερ. Μοναδικός όρος που θέτει είναι η μη ανάμιξη των Σοβιετικών στην όποια συμφωνία. Οι Δυτικοί απορρίπτουν την προσφορά. Την ίδια ώρα, οι Σοβιετικές στρατιές περικυκλώνουν το Βερολίνο.
1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου.

1949 στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικυκλώνουν τη Σαγκάη.

1950 η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύονται σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία.
1950 Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ανακοινώνει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του την πρόθεσή του να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αμνήστευσης. Προαναγγέλλει την απόλυση από τις φυλακές 10.000 καταδίκων που εκτίουν ποινές μικρότερες από πέντε χρόνια.

1953 Ο Μακάριος ζητά από τον βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ της 16ης Δεκεμβρίου. Το αίτημα απορρίπτεται.

1956 Εννέα ελληνικά καταστήματα στη Λευκωσία πυρπολούνται από Τούρκους. Πυρκαγιά ξεσπά και σε ελληνικό καπνεργοστάσιο, από έκρηξη τουρκικής βόμβας.

1968 Εγκαινιάζεται το φράγμα του Πηνειού.

1971 ανακοινώνεται η ανέγερση διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.

1975 στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF), μετεξέλιξη της "Μπάαντερ-Μάινχοφ", που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία, εισβάλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους και ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.

1978 Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποφασίζει για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

1980 στην ταραγμένη Τεχεράνη, Αμερικανοί όμηροι κρατούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναλαμβάνουν να τους απελευθερώσουν. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα.

1981 η εταιρεία IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τον IBM PC.

1984 η εταιρεία Apple λανσάρει τον φορητό υπολογιστή Apple ΙΙc.

1987 Λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει αμερικανούς στρατιώτες ανατινάζεται στον Κηφισό με τηλεβόμβα. 16 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονται.

1989 η ΕΟΚ παγώνει τις συνομιλίες της με τη Ρουμανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1990 Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους. Η πολιτική ενοποίηση θα επέλθει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
1990 το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, που θα πάρει θέση στα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.

1991 στην Ιταλία, σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κυβέρνηση για την εξάπλωση των μαφιόζικων οργανώσεων στη χώρα.
1991 στην Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο με τον οποίο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες γης, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώθηκε 1949.

1992 η Τουρκία αναγνωρίζει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως ανεξάρτητο κράτος.

1995 την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη.

1996 το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την κατάργηση του άρθρου, που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, από τη Χάρτα της ΟΑΠ του 1964.

1997 εμπόδια και όρους θέτει ο Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.

2004 με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το "Ναι" συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%.
Το 75,83% των Ελληνοκυπρίων (ή 313.704 άτομα) λέει «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ενώ το 24,17% (99.976 άτομα) αποδέχεται την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το 100% των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων. Το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 10,82%. Στα κατεχόμενα το «ναι» άγγιξε το 64,91%. Το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 10,82% στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακυρα είναι το 2,62% των ψήφων και λευκά το 0,86%. Παρά το ότι στις 18 Νοεμβρίου του 2002 το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι, το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης.
2004 Οι ΗΠΑ αίρουν το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν στη Λιβύη πριν από 18 χρόνια, επειδή κατέστρεψαν τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχαν.

2007 Μαζικό κύμα εξεγέρσεων κρατουμένων σε φυλακές της χώρας συνταράζει την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από την εξέγερση στο Μαλανδρίνο. Στις άλλες φυλακές (Διαβατά, Κορυδαλλός κλπ.) η κατάσταση εκτονώνεται μετά την επέμβαση των ΜΑΤ.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Πεμ Νοε 22, 2012 5:50 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:07 am

25 Απριλίου

404 π.Χ. με τη νίκη των Σπαρτιατών υπό τον Λύσανδρο επί των Αθηναίων τελειώνει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

68 μ.Χ. πεθαίνει ο Ευαγγελιστής Μάρκος

1821 Ενοπλοι χωρικοί της Αττικής, υπό τον εκ Χασιάς Μελέτην Βασιλείου και με σύμπραξιν των Αθηναίων υπό τους Γεωργαντάν και Παναγήν Σκουζέν, πολιορκούν τους Τούρκους των Αθηνών και τους αναγκάζουν να κλεισθούν στην Ακρόπολιν.
1821 Έξω του Άργους παρά τον ποταμό Ξηριά γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων. Σ’ αυτήν φονεύεται ο γιος της Μπουμπουλίνας Γ. Γιαννούζος.

1822 Εις τον Ταράτσον Κρήτης οι Έλληνες επαναστάτες δίνουν μάχη εναντίον των Τούρκων, νικούν αυτούς και φονεύουν τον αρχηγόν των.

1825 Ο Ιμβραήμ δι’ 11.000 πεζών καί 800 ιππέων κυριεύει τήν Σφακτηρίαν, τήν οποίαν υπερήσπιζον μόνον 1.500 Έλληνες. Κατά την συγκροτηθείσαν σκληράν μάχην εφονεύθησαν ό Σαχίνης, ό Αναγνωσταράς, καί ό Ιταλός φιλέλλην Σαντόρε Σανταρόζα, όστις, προτού κατέλθη είς τήν Ελλάδα, είχε διατελέσει υπουργός τών Στρατιωτικών τού κράτους τού Πεδεμοντίου.

1828 Γίνεται μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυροκορδάτον και Τούρκων, παρά το Πετροχώρι Πυλίας και στον Προφήτη Ηλία έξω του Μεσολογγίου.
1828 Σύσκεψη των Σφακιανών αρχηγών στο Ασκύφου Κρήτης, με την συμμετοχή των Χατζημιχάλη, Χάλη και Τσουδερού.

1832 (π. ημερ.) Συνθήκη τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας καί Ρωσίας αφ’ ενός καί τού βασιλέως τής Βαυαρίας αφ’ ετέρου, δι’ ής ωρίσθη ότι ό Όθων θά φέρη τόν τίτλον τού «βασιλέως τής Ελλάδος» υπό τήν εγγύησιν τών τριών ώς άνω Δυνάμεων.

1915 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στρατεύματα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ως απόσπασμα των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Βρετανίας, επιτέθηκαν στα παράλια της τουρκικής πόλης Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

1919 Το Στρατηγείο Θεσσαλονίκης διατάσσει την I Μεραρχία να μεταφερθεί στη Μικρά Ασία προς κατάληψη της Σμύρνης και της περιοχής της. 1940 πεθαίνει ο Βίλχελμ Ντέρπφελντ, γερμανός αρχαιολόγος, που συμμετείχε στις ανασκαφές της Ολυμπίας των Μυκηνών και της Τροίας. (Γεν. 26/12/1853) 1941 τη νύχτα της 24ης προς 25ης Απριλίου, οι βρετανικές δυνάμεις επιβιβάζονται σε πλοία από διάφορα λιμάνια της Αττικής και της Πελοποννήσου, απ' όπου και αναχωρούν, ενόψει της προέλασης των Ναζι στην Ελλάδα.

1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της Κορίνθου.
1941 Ο Βασιλεύς Γεώργιος και η κυβέρνησή του φτάνει στην Κρήτη για να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των Γερμανο-Ιταλών.
1941 Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε το χωριό Αγία Ευθυμία (Αγιαθυμιά) Φωκίδος.
Η Αγία Ευθυμία βομβαρδίστηκε στις 25 Απριλίου 1941 και από τον βομβαρδισμό έπαθε ζημιές ο κεντρικός ναός «Το γενέθλιον της Θεοτόκου» ενώ οι Γερμανοί πυρπόλησαν και κατέστρεψαν τον ναό του πολιούχου Αγίου Ευθυμίου τον Απρίλιο του 1944.
1941 Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Θήβα.
1941 Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τα Μέγαρα και την Κέα.

1944 Αντάρτες ανατινάζουν γερμανική στρατιωτική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα αρκετοί στρατιώτες να βρουν το θάνατο. Σε αντίποινα εκτελούνται 99 Έλληνες.

1945 άρχισε η ιδρυτική Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, με τη
συμμετοχή εκπροσώπων από 45 χώρες.

1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ 1962.

1982 το Ισραήλ επιστρέφει το Σινά στην Αίγυπτο, 15 χρόνια μετά την κατάληψη της Χερσονήσου, μετά τη συμφωνία του Καμπ Νέιβιντ, μεταξύ του Αιγυπτίου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπεγκίν. 1982 Αρχίζει η βρετανική αντεπίθεση στον Πόλεμος των Φόκλαντς, με την ανακατάληψη της Νότιας Γεωργίας από 75 κομάντος. 1983 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Γιούρι Αντρόποφ, καλεί την Αμερικανίδα μαθήτρια, Σαμάνθα Σμιθ, στη Σοβιετική Ένωση, αφού διάβασε το γράμμα της, στο οποίο του εξέφραζε φόβους για πυρηνικό πόλεμο.

1988 στο Ισραήλ, ο Τζον Ντεμτζανούκ καταδικάζεται σε θάνατο για τα εγκλήματα πολέμου, που διέπραξε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων της Τρεμπλίνκα και οι επιζώντες τον αποκαλούσαν "Ιβάν ο Τρομερός".2011 ένα ξέσπασμα τυφώνων στις ΗΠΑ σκοτώνει συνολικά 300 άτομα.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 3:34 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

26 Απριλίου

1532 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη.

1821 οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.
1821 Σημαντική επιτυχία Ψαριανών και Υδραίων καπεταναίων (Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός κ.ά.) στα ανοιχτά της Χίου. Βυθίζουν τουρκικό πλοίο και αιχμαλωτίζουν ένα άλλο.
1821 Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί, υπό τον ικανότατο Γ. Λογοθέτη, ο οποίος επέτυχε να την οργανώσει στρατιωτικά και πολιτικά κατά τρόπο υποδειγματικό.

1825 ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1826 Η Γ’ έν Επιδαύρω Εθνική Συνέλευσις αρχίζει τάς εργασίας της.

1831 δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

1848 Απέθανεν ό επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, εκ των εξεχουσών μορφών της Επαναστάσεως. Είχε λάβει μέρος σε πολλές μάχες καί διηύθυνε ως πρόεδρος τις εργασίες των πρώτων εθνικών συνελεύσεων.

1860 πεθαίνει ο λόγιος κληρικός Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, νεοέλληνας διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, δ/ντής της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, Έφορος Παιδείας, Σύμβουλος του Όθωνα για εκκλησιαστικά θέματα, Γραμματέας της Ι.Συνόδου, διορισμένος Καθηγητής της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπ.Αθηνών, Μέλος Αρείου Πάγου Ανατ.Ελλάδος, κλπ κυβερνητικές θέσεις. Επηρέασε την εποχή του ως προς την αυτονόμηση της Εκκλ.της Ελλάδος από το Οικ.Πατριαρχείο και την διαμόρφωση της εκκλ.νομοθεσίας. (Γεν. 15/1/1784)

1861 πεθαίνει ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Γεν. 10/12/1790)

1868 Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.

1877 ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1886 Οι στόλοι Αγγλίας και Ρωσίας αποκλείουν τα ελληνικά παράλια. Αιτία του αποκλεισμού είναι η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

1897 Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση των γεγονότων του πολέμου του 1897, αποδέχεται την ανάκληση του ελληνικού στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία του νησιού υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου.
1897 Ο τουρκικός στρατός, μ’ όλη τη γενναία αντίσταση του Ταξιάρχη Σμολένσκη στο Βελεστίνο (16-18 Απριλίου) πέρασε στη Μαγνησία κι αφού έκαψε την πατρίδα του Ρήγα μπήκε στις 26 Απριλίου στο Βόλο, που υποτίθεται πως τον προστάτευε ο φουνταρισμένος στ’ ανοιχτά ελληνικός στόλος. Ωστόσο ο νικητής Εμβέρ Πασάς, ύστερα από διαπραγματεύσεις και μετά την αποχώρηση του στόλου, δεν πείραξε τους Βολιώτες ούτε και τους Πηλιορείτες, και μάλιστα με προκήρυξή του κάλεσε τους «καταφυγόντας αλλαχού» να επιστρέψουν χωρίς φόβο στις εστίες τους. Πάντως πολλοί Βολιώτες και Πηλιορείτες που είχαν καταφύγει στα νησιά πέρασαν μέρες μαύρες δυστυχίας στην προσφυγιά, από την οποία δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους παρά μόνο μετά την αποχώρηση (25 Μαΐου 1898) του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία.
1897 Εις Καμαρίναν Ηπείρου γίνεται μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εθελοντών και στη Θεσσαλία ο ελληνικός στρατός υποχωρεί.

1912 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο, ενώ αναμένεται η κατάληψη κι άλλων νησιών του Αιγαίου.

1919 πραγματοποιείται με επιτυχία 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

1920 στην Παλαιστίνη, Άραβες πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των Βρετανών, λόγω της εβραϊκής εισροής

1937 η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκερνίκα στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του "Η καταστροφή της Γκερνίκα".

1941 εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.
1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.
1941 Βρεττανοί καί Έλληνες συνάπτουν σκληράν μάχην με τάς γερμανικάς εμπροσθοφυλακάς παρά τό Καλλίδρομον.
1941 Οι Γερμανοί για να αποκόψουν τις υποχωρούσες βρεττανοελληνικές δυνάμεις ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην Κόρινθον

1944 ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
1944 Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράιπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή.

1986 πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

1989 Ανακοινώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

1992 οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.

1993 ο Χρήστος Μαυρίκης δηλώνει ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη (γενν.1926. Δ/ντή Ασφαλείας και Πληροφοριών του Κόμματος της ΝΔ) και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του.

1996 η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

2005 Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, έπειτα από 29 χρόνια συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας. Ή 29 Απριλίου..

2008 Τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου απορρίπτουν τις θέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε πως «η λύση του κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα νέο κράτος που θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση, καθώς και δύο λαούς πολιτικά ίσους».

2009 Παγκόσμια ανησυχία προκαλείται για την γρίπη των χοίρων, η οποία προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος. Τα πρώτα κρούσματα του ιού, μετά την Αμερική, έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:35 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

27 Απριλίου

1521 ο εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγκελάνος σκοτώνεται, σε φυλετική αψιμαχία στις Φιλιππίνες.

1805 Δυνάμεις Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και Τούρκους μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, επιχειρώντας να διαλύσουν εστίες πειρατών που μαίνονται την Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Είναι η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό στην Ιστορία.

1821 Ο πάρων «Νηρεύς», ναυπηγηθείς έν Βενετία, εκτοπίσματος 380 τόννων, μέ οπλισμόν 12 πυροβόλων, εξέρχεται τού λιμένος τής Ύδρας, υπό κυβερνήτην τόν Αλέξανδρον Δ. Κριεζήν. Είς τήν χορηγηθείσαν είς αυτό «πατένταν» αναγράφεται «Τό ιερόν όνομα τής Ελευθερίας αντηχεί είς όλα τά μέρη τής Ελλάδος καί πάσα ελληνική καρδία αναφλέγεται από τήν επιθυμίαν τού νά επαναλάβη τό πολύτιμον τούτο δώρον τού Θεού ή ν’ απολεσθή είς τόν περί τούτου αγώνα».

1832 Η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος, έπειτα από απόφαση των Προστάτιδων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας).

1864 πεθαίνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

1909 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ ο Β', ανατρέπεται από τους Νεότουρκους.

1917 Εις Σκρά Μακεδονίας γίνεται σφοδροτάτη μάχη μεταξύ Ελληνικού στρατού και Γερμανοβουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις προχωρούν και καταλαμβάνουν τις υπό του γενικού συμμαχικού στρατηγείου ωρισθείσες θέσεις.

1941 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.
1941 αυτοκτονεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην Αθήνα.
1941 Ο Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει στο κενό από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος με την Ελληνική Σημαία, λίγο προτού οι Γερμανοί υψώσουν τη σβάστικα στον Ιερό Βράχο.
1941 Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (Φιλιππίδης) ήρθε πρωί στην Αρχιεπισκοπή « Δεν θα λειτουργήσω σήμερα για να είμαι έτοιμος για ότι προκύψει» και έστειλε τον Αρχιδιάκονο Νικόδημο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών) να τελέσει την λειτουργία λέγοντας του «Πρόσεχε παιδί μου έχε το νου σου μη και σε ειδοποιήσω». Κυριακή του Θωμά λοιπόν κήρυξε απ’ άμβωνος ο Αρχιδιάκονος και κάποια στιγμή είδε μαντατοφόρο να του κάνει νόημα, γρήγορα στον Αρχιεπίσκοπο. Τελείωσε την λειτουργία και πήγε στο γραφείο του, τον βρήκε να κλαίει βλέποντας την σημαία των Ναζί να κυματίζει στον Παρθενώνα…

1943 Το ολοκαύτωμα της Νέας Αγχιάλου. Στις 27 Απριλίου δόθηκε από τον Διοικητή (Κομαντάντ) του Βόλου η διαταγή για την πυρπόληση του χωριού Nέα Aγχίαλος Βόλου. Οι Ιταλοί, για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε κι από μια συνοικία. Ήταν μεθυσμένοι κι ό,τι έβλεπαν μπροστά τους το κατέστρεφαν. Αυτή η μαρτυρία διασώθηκε από τις πληροφορίες που έδωσε η ηλικιωμένη Ελένη Χρυσού Στάθη, η οποία ήταν κατάκοιτη και τυφλή, γι’ αυτό και την μετέφεραν στο διπλανό σπίτι του Γιάννη Κων/νου Αιμωνιώτη. Στη συνέχεια πήραν ό,τι βρήκαν μέσα στο σπίτι και στο τέλος το έκαψαν. Από τα 700 πέτρινα σπίτια τα 650 έγιναν στάχτη σε μία μέρα. Οι Ιταλοί κατέστρεψαν ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που είχε κτιστεί με δωρεά του Συγγρού 1910. Στις 20 Απριλίου του 1943 οι τοίχοι του σχολείου κατατρυπήθηκαν από σφαίρες. Οκτώ ημέρες αργότερα, 28 Απριλίου, το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες καθώς έφευγαν οι Ιταλοί.

1945 ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους.

1950 η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
1950 στη Νότια Αφρική, ψηφίζεται το "Group Areas Act", που διαχώρισε τις φυλές της χώρας, κορυφώνοντας το καθεστώς απαρτχάιντ.

1952 η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1964 Η κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργ.Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου, που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.

1970 για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο.

1978 51 άτομα χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας δυστυχήματος σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

1984 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, εξαιρετικά λαοφιλής και φιλάνθρωπος. Κατέστη έκπτωτος το 1974 από το στρατ.καθεστώς Ιωαννίδη και αφοσιώθηκε στο ιδανικό της ελληνορθοδόξου Παιδείας, ιδρύοντας τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» στην περιοχή Πανόραμα Θεσ/νίκης, τα οποία επόπτευε εκ του σύνεγγυς, εμπνέοντας τους συνεργάτες του. Γενν.1904 εις Μάναρι Τριπόλεως.

1987 οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα στον αυστριακό καγκελάριο και πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1988 Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης «Αζάλα», ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας

1989 στην Κίνα, φοιτητές πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
1989 πεθαίνει ο Κενοζούκε Ματσούσιτα, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. (Panasonic, Technics κλπ.) (Γεν. 27/11/1894)

1991 ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.

1994 Μετά από έντονες ζυμώσεις των 2 τελευταίων ετών, και με την δυναμική συμβολή του τότε Αντιπροέδρου της Νοτίου Αφρικής Frederik Willem De Klerk (γενν.1936 στο Γιοχάνεσμπουργκ, γαλλικής καταγωγής) και του γηγενούς πολιτικού Nelson Mandela καταργείται το Απαρτχάϊντ (φυλετικές διακρίσεις) στην Νότιο Αφρική. Η ημέρα καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή.
1994 σε λειτουργία τίθεται ο "Μετροπόντικας", το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας.
1994 στη Ρουάντα, 100. 000 άτομα έχουν σφαγιασθεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

1995 στη Ρουάντα, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, οι νεκροί Χούτου από τη σφαγή των Τούτσι στο στρατόπεδο προσφύγων του Κιμπέχο, ανέρχονται σε 2.000.

1996 επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάϊρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και, η οποία στοίχισε την ζωή σε 18 Έλληνες τουρίστες.
1996 Η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στο Λίβανο με την κωδική ονομασία «Τα σταφύλια της οργής» λήγει μετά από 16 ημέρες έντονων βομβαρδισμών.

1999 Βόμβα στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας σκοτώνει μία υπάλληλο εταιρίας πληροφορικής και τραυματίζει ελαφρά ένα συνάδελφό της. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες».

2008 πεθαίνει ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας. Είχε ρίζες θρησκευτικές, είναι δε περίφημη η σύνθεση του έργου «Θεογεννήτωρ Μαρία», το οποίο είχε παρουσιασθεί ζωντανά έξω από τον Μητροπ. Ναό Αθηνών. Γενν.8/6/1954.

2009 Επιβεβαιώνεται ότι η γρίπη των χοίρων έφτασε στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα στη γηραιά ήπειρο ανιχνεύτηκε σε ασθενή στην Ισπανία, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μεξικό, όπου οι νεκροί είναι πλέον περισσότεροι από 100.

2010 Ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «junk».


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:36 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

28 Απριλίου

1299 λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών («Επανάσταση Αλέξη Καλλέργη», 1282-1299), με την παραχώρηση προνομίων.

1819 οι Άγγλοι παραδίδουν (πωλούν) στον Αλή Πασά την Πάργα την οποία και εποικίζει με αλβανικές οικογένειες. 4.000 Παργινοί εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να καταφύγουν στα Επτάνησα.

1821 Ο Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος της Καρύταινας Πελοποννήσου, για να αναλάβει το συντονισμό των πολεμικών ενεργειών κατά της Τριπόλεως.
1821 Ο Σαχτούρης και ό Πινότσης συλλαμβάνουν παρά τάς ακτάς τής Μικράς Ασίας δύο τουρκικά πλοία μέ προσκυνητάς μεταβαίνοντας είς Μέκκαν. Το πλοίο επίσης ήτο πλήρες δώρων του σουλτάνου προς τον σουλτάνον της Αιγύπτου (αξίας 6 εκατομ. γροσίων) ως και τον θρησκευτικό αρχηγό των Τούρκων.

1822 Οι Κρήτες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων και εκδιώκουν αυτούς από τας επαρχίας Αυλοποτάμου και Αμαρίου.
1822 Ο υπό τον Ανδρέαν Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στη Χίο.

1825 Οι Τούρκοι κανονιοβολούν τους Έλληνες υπερασπιστάς του Μεσολογγίου.
1825 Νίκη των Ελλήνων του Μιαούλη επί των αιγυπτίων σε ναυμαχία έξω από την Μεθώνη.

1826 Ο Τζοακίνο Ροσίνι διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση του ελληνικού αγώνα.

1851 πεθαίνει ο Έντουαρντ Κόντριγκντον, βρετανός ναύαρχος, διοικητής της αγγλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 27/4/1770)

1897 Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχθεί την ανάκληση του Ελλην. Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1906 Ο αρχηγός ανταρτικού σώματος Ανθλγός Πραντούνας Χρ. (Καψάλης) φονεύεται από βουλγαρική ενέδρα στη λίμνη των Γιαννιτσών.

1919 στη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού, εγκρίνεται το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη για την Κοινωνία των Εθνών.

1928 η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 23ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.

1929 οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.

1941 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
1941 Εις τας Καλάμας συνάπτονται σκληραί οδομαχίαι μεταξύ τών εισελθόντων Γερμανών καί τών υποχωρούντων Άγγλων, υποστηριζομένων υπό τού πληθυσμού.
1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασή τους και καταλαμβάνουν το Ναύπλιον.
1941 Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Πάτρα.
1941 Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α3, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.

1943 Οι Γερμανοί αντεπιτίθενται στο μέτωπο της βορείου Αφρικής.

1945 Ιταλοί αντιφασίστες συλλαμβάνουν και εκτελούν τον ιδρυτή του φασιστικού κινήματος, Μπενίτο Μουσολίνι, και την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι.

1977 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ολοκληρώνεται η δίκη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός. Οι κατηγορούμενοι, Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Ζαν- Καρλ Ρασπ, κρίνονται ένοχοι για τέσσερις φόνους και 30 απόπειρες δολοφονιών.

1978 ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ανατρέπεται από τη θέση του και δολοφονείται κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, του οποίου ηγούνται οι κομμουνιστές επαναστάτες της χώρας

1991 Βυθίζεται από βόμβα το ρυμουλκό «Kαραπιπέρης 6» στη σκάλα Περάματος. Την ευθύνη αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

1994 πέθανε στη Λευκωσία, σε ηλικία 94 ετών, ο Διαμαντής Διαμαντής, κορυφαίος ζωγράφος της Κύπρου.

1998 Ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης. Μνημειώδης ο ενθρονιστήριος λόγος του.

2001 Ένας δισεκατομμυριούχος καλιφορνέζος, ο εξηντάχρονος Ντένις Τίτο γίνεται ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος. Πληρώνει την Ρωσική κυβέρνηση για να πετάξει στο διάστημα.

2003 ενώνεται με επιτυχία το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανούς και έναν Ρώσο, που βρίσκεται στον ISS. Το Σογιούζ, αναχώρησε με πλήρωμα τον 39χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Λου και το 41χρονο Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο. Είναι η πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

2007 Παραιτείται για δεύτερη φορά από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ο Σάββας Τσιτουρίδης, σχετικά με την υπόθεση των επενδύσεων των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα.

2010 Η Σουηδία νομιμοποιεί τη διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής (μορφή ευθανασίας) μετά από αίτημα του ασθενή.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:37 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:09 am

29 Απριλίου

1091 λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την Ιστορία.

1429 κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λοραίνης ή Ζαν ντ' Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

1770 ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον κόλπο Μπότανι, στην Αυστραλία.

1821 Ο ελληνικός στόλος, υπό τήν αρχηγίαν τού Ιακώβου Τομπάζη, εμφανίζεται είς τό Αιγαίον. Αποτελείται από 21 πλοία (7 σπετσιώτικα, 11 υδραϊκά καί 3 ψαριανά). Κατά τόν πλούν του πρός τήν Χίον καταβυθίζει τέσσαρα τουρκικά πλοία.

1822 Οι Κρήτες επαναστάτες συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων έξω του φρουρίου των Κυδωνιών Κρήτης. Κατ’ αυτήν φονεύεται ο πλοίαρχος των Κασίων Θ. Καταρτζής.

1825 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον κανονιοβολισμόν των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου.

1871 Η λάρναξ ή φέρουσα τό σεπτόν σκήνωμα τού απαγχονισθέντος υπό τών Τούρκων (10 Απρλίου 1821) Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε’ μεταφέρεται έξ Οδησσού, όπου είχεν ενταφιασθή (17 Ιουνίου 1821), είς Αθήνας καί τοποθετείται είς ειδικώς κατασκευασθέντα περικαλλή τάφον εντός τού μητροπολιτικού ναού. Ο σουλτάνος Αβδούλ Αζίζ, διά νά μή θιγή το τουρκικόν γόητρον, είχε εναντιωθή είς αυτήν τήν μεταφοράν καί εζήτησε νά γίνη ό ενταφιασμός είς Κωνσταντινούπολιν, επιθυμών, όπως εδήλωσε, «νά διορθώση τήν αδικίαν τήν διαπραχθείσαν υπό τού προκατόχου του Μαχμούτ Β’».

1905 Εκτελείται στην Καστοριά ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Παπαϊωάννου (Αρκάς). 1936 Στις 29 Απριλίου οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατέρχονται σε απεργία, η οποία στις 6 Μαΐου μεταβάλλεται σε πανεργατική. Η κυβέρνηση την καταστέλλει με βία.

1941 ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.
1941 Διαβάζουμε το ημερολόγιο του Αρχιεπίσκοπου Χρύσανθου 29/4/1941
«Πληροφορούμαι ότι ο στρατηγός Τσολάκογλου αφού σύνηψε την επονείδιστον συμφωνία με τους Γερμανούς επάνω στο μέτωπο, κατελθών εις Αθήνας πρόκειται εντολή των Γερμανών να σχηματίσει Κυβέρνησιν. Τούτο με στεναχωρεί πολύ διότι θα περιπέσωμεν εις δεινά, …. Προτιμότερον μόνοι οι Γερμανοί να έχουν την ευθύνη της διοικήσεως οπότε θα είναι προσεκτικότεροι».
Ήταν ο ίδιος που όταν του ζήτησαν να ορκίσει την κυβέρνηση Κοριζή, απάντησε « Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο λαός εψήφισε την Κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς την όρισε. Πως ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των;» Τελικώς, στις 11πμ ορκίστηκε η πρώτη κατοχική κυβέρνηση από τον διάκονο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση …. Φυσικά ούτε ο Τσολάκογλου ούτε οι Γερμανοί λησμόνησαν αυτή τη συμπεριφορά του Χρύσανθου, στις 2/6/1941 επαύθει με Συντακτική Πράξη της ψευδοκυβέρνησης Τσολάκογλου, για να τοποθετηθεί κάποιο πιο βολικό άτομο στη θέση του Αρχιεπισκόπου.
1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασί των προς Τρίπολι, την οποία εβομβάρδισε η αεροπορία τους.
1941 Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.

1945 στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικός στρατός παραδίδεται χωρίς όρους στους συμμάχους στην Ιταλία. Την ίδια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί πολλά έτη σύντροφό του Εύα Μπράουν στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. Αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν τους Εβραίους έγκλειστους στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων του Νταχάου.

1946 ο πρώην πρωθυπουργός την Ιαπωνίας Χιντέκι Τότζο και 28 πρώην Ιάπωνες αρχηγοί, καταδικάζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος. Στη δίκη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γεγονότα, που συνέβησαν προς τα πίσω μέχρι και το 1928!! Vae Victis ! Αν νικούσαν οι Γερμανο-Ιάπωνες, στο εκτελεστικό απόσπασμα θα εστήνοντο οι Αμερικανο-Άγγλοι!...

1949 στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο τσε-τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.

1983 Η Ελλάδα επικυρώνει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής, σε καιρό ειρήνης.

1988 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπόσχεται αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια του γκλάσνοστ, ή αλλιώς της πολιτικής διαφάνειας.

1991 η Κροατία αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

2003 δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού SARS, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία Glaxo επιταχύνει τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου. Ο Π.Ο.Υ επιβεβαιώνει ότι, για την εμφάνιση της άτυπης πνευμονίας ευθύνεται ένας νέος παθογόνος παράγοντας (κορονοϊός), που δεν είχε εντοπιστεί σε ανθρώπους. Από τον φονικό ιό έχουν προσβληθεί 4.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ 330 έχουν την ζωή τους.

2004 έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την Κυβέρνηση για «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων» στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:37 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Τρι Οκτ 02, 2012 12:09 am

30 Απριλίου

711 Αραβικές δυνάμεις υπό τον Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ, ξεκινώντας την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (Αλ-Ανταλούς).

1492 Η Ισπανία αναθέτει στον Χριστόφορο Κολόμβο να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις.

1799 Η συμφωνία του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και του Τούρκου Καδήρ μπέη προβλέπει ανεξαρτητοποίηση των Ιονίων νήσων που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή τοπική Γερουσία.

1821 εις Λάλα (Κάψαν) Ηλείας πίπτει ο Κλέφτης Πατρων Γεώργιος Γιαννιας μέ τούς ανδρας του
1821 Με την άδεια του τσάρου, σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση. Οι Έλληνες υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη ηττώνται στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Περκόφτσαλη. Δύο μέρες μετά, η πόλη του Γαλατσίου θα καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
1821 Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάιμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την ελληνική επανάσταση.

1822 στήν Υπάτη φονεύονται οι Φιλέλληνες Κανελένος καί Εϋνέμαστος

1824 η Επανάστασις εις Κρήτην αποτυγχάνει, αγρία σφαγή γυναικοπαίδων επακολουθει, κατά τήν προσπάθειάν των νά διαφύγουν πρός Ελλάδα, συλλαμβάνεται δέ καί φονεύεται ο πρόκριτος Ρεθύμνης Ιω. Δαμβέργης μεθ'ολης της συνοδείας του.

1825 Ο Ελληνικός Στόλος στη Μεθώνη, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί και καταστρέφει τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά (1 φρεγάτα, 2 καταδρομικά, 4 φορτηγά και 21 άλλα) και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά.
1825 Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει από τους έλληνες επαναστάτες το Παλαιόκαστρο στο Ναυαρίνο.
1825 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον τριήμερον κανονιοβολισμόν του Μεσολογγίου.

1841 η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.

1897 Μάχη τού Γριμπόβου, διαρκέσασα μέχρι τής 2ας Μαΐου υπό συνεχή βροχήν. Αί ελληνικαί δυνάμεις, έπειτα από σκληρούς αγώνας, κατώρθωσαν ν’ απωθήσουν τούς Τούρκους από τήν αμυντικήν των γραμμήν, ηναγκάσθησαν, όμως, νά υποχωρήσουν κατόπιν, λόγω τής γενικής εξελίξεως τών επιχειρήσεων.

1907 Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στο χωριό του, στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με τριακονταμελή συμμορία Κομιτατζήδων.

1909 αρχίζει η κυκλοφορία του ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές του Φαλήρου.
1909 Εγκαινιάζεται το υπερωκεάνιο «Αθήναι», χωρητικότητας 2.000 επιβατών. Κατασκευάστηκε στην Αγγλία και θα πραγματοποιεί ταξίδια στο νέο κόσμο.

1917 Οι Γερμανοβούλγαροι εις Σκρά το Μακεδονίας συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των συμμαχικών θέσεων και ιδίως των Ελληνικών. Οι ελληνικές δυνάμεις κρατούν σθεναρώς τις θέσεις τους.

1919 επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.

1921 κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.

1923 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα, στο τέρμα Παγκρατίου.

1926 η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών.

1927 Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

1930 το ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη1941 Αρχίζουν οι επιχειρήσεις των Γερμανών κατά τής Κρήτης. Οι Γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 104 μεταγωγικά αεροπλάνα.

1942 Στην γερμανοκροατούμενη Ελλάδα, η Υπηρεσία Επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.

1943 Το καταληφθέν από τους Γερμανούς αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α’, μετά από συμμαχική αεροπορική επιδρομή υπέστη σοβαρές βλάβες και προσάραξε κοντά στο ακρωτήρι Μπον της Τυνησίας. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους συμμάχους, η επισκευή του πλοίου κρίθηκε ασύμφορη και το πλοίο εγκαταλείφθηκε.

1945 ο Αδόλφος Χίτλερ και η σύζυγός του Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με δηλητήριο στο καταφύγιό τους στο Βερολίνο. Στο μεταξύ, ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Ράιχσταγκ κι άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Μόναχο και τα γαλλικά στρατεύματα εισχωρούν στην Αυστρία.

1948 Αντάρτες εις Πρωτεκκλήσιον Ορεστιάδος κατασφάζουν τον Ιερέα Ιω.Γιαννακόπουλον με τις δύο θυγατέρες του κ.α.

1954 καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το χωριό Σοφάδες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

1982 στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση. Εν συνεχεία, θα εγκριθούν και συντάξεις για τους «αντιστασιακούς του 1941-1949)

1983 Η στρατιωτική κυβέρνηση της Τουρκίας απαγορεύει την πολιτική δραστηριότητα σε 242 πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1991 τροπικός κυκλώνας χτυπά το Μπαγκλαντές σκοτώνοντας 125.000 ανθρώπους.

1994 νέα ένταση προκαλείται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, όταν η αλβανική Κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας.

1999 Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας. Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. αυτοκινήτου με βυτιοφόρο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώνεται, ενώ αργότερα, καθώς φτάνει στο σημείο του δυστυχήματος η πυροσβεστική, το βυτιοφόρο εκρήγνυται σκοτώνοντας 4 πυροσβέστες.

2004 ο Τύπος των ΗΠΑ δημοσιεύει φωτογραφίες με Αμερικάνους στρατιώτες να εξευτελίζουν Ιρακινούς φυλακισμένους στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ. Το θέμα προκαλεί σάλο.

2007 Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες από όπλο MPS και χειροβομβίδα Μ-75 στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:40 am, 1 φορά

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 5 από 16 Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης