Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης :: 1 μηχανή αναζήτησης

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 8 από 16 Επιστροφή  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    7 Ιουλίου

    1124 Η Τύρος καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους.

    1550 οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

    1686 Πελοποννήσιοι, Ζακυνθινοί και Βενετοί απελευθερώνουν τη Μεθώνη από τους Οθωμανούς.

    1770 Ο τουρκικός στόλος καταστρέφεται στον λιμένα Τσεσμέ της Σμύρνης από τους Ρώσους, με τους οποίους συνεργάζονται και τέσσερα ελληνικά πλοία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν 1.000 Έλληνες της Σμύρνης.

    1792 Τουρκικός στόλος, συνοδευόμενος καί υπό δύο γαλλικών φρεγατών, προσβάλλει τόν Λάμπρον Κατσώνην είς Πόρτο – Κάγιο (δυτική Μάνη), όπου είχε καταφύγει. Ο Κατσώνης αφήνει τούς Τούρκους ν’ αποβιβασθούν καί κατόπιν επιπίπτει μετά τών ανδρών του καί σώματος Μανιατών εναντίον των καί τούς εξοντώνει. 4.000 πτώματα εκάλυψαν τό έδαφος, μόνον δέ περί τούς 100 έκ τών αποβιβασθέντων κατώρθωσαν νά σωθούν.

    1793 Οι Τούρκοι κατακρεουργούν τόν επίσκοπον Λάμπης (Κρήτης) Μεθόδιον. Κατά τήν παράδοσιν, τού έρριξαν τρείς σφαίρες κατάστηθα καί τόν απετελείωσαν μέ 17 μαχαιριές.

    1807 υπογράφεται η Συνθήκη του Τιλσίτ, μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, που τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο. Σύμφωνα με την Συνθήκη του Τιλσίτ, που υπογράφεται από τον αυτοκράτορα της Ρωσίας και τον Ναπολέοντα, τα Επτάνησα υπάγονται και πάλι στη γαλλική διοίκηση. Την 1η Σεπτεμβρίου, οι Γάλλοι καταλύουν το τοπικό Σύνταγμα.

    1823 Οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσου επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο μοναστήριον Ιερουσαλήμ της Λεβαδείας. Η μάχη υπήρξε σφοδρή και ουδείς απέβη νικητής.

    1824 Οι Τούρκοι εισέρχονται στο Λιδωρίκιον και το καταστρέφουν.
    1824 Ο ελληνικός στόλος ναυλοχεί στα ανοιχτά της πόλης της Ρόδου.

    1825 Οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και καταλαμβάνουν τον Άγιον Αθανάσιον Αθηνών.

    1828 Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

    1870 πεθαίνει ο Γεώργιος Λασσάνης, «Φιλικός» και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1793)

    1890 πεθαίνει ο Ανρί Νεστλέ, Ελβετός επιχειρηματίας από τους πρωτοπόρους της παιδικής διατροφής. [γεν. 10/8/1914]

    1907 πεθαίνει ο Τέλλος Άγρας, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, που είναι γνωστός από το Μακεδονικό αγώνα ως Καπετάν Άγρας. Δολοφονήθηκε από τους κομιτατζήδες. [γεν. 1880]
    1907 Βουλγαρική συμμορία σκοτώνει τον Μακεδονομάχο Νικόλαο Τσοτάκο, ενώ μάχεται ηρωικώς. Ο έκ Γέρμας (Οιτύλου) Μακεδονομάχος Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), επί κεφαλής σώματος έκ 45 επιλέκτων Μανιατών, φονεύεται είς τήν Λοσνίτσαν τής Καστοριάς, μαχόμενος ηρωϊκώς εναντίον μεγάλης συμμορίας κομιτατζήδων καί τουρκικών αποσπασμάτων, άτινα τού επετέθησαν έκ τών νώτων. Μετά τούτου εφονεύθησαν ό υπαρχηγός, του Βασίλειος Τσιμπιδάρος έκ Καρέας καί όλοι οί άνδρες του πλήν 2. Μετά τήν απελευθέρωσιν τής Μακεδονίας, ή Λοσνίτσα μετωνομάσθη πρός τιμήν του είς Γέρμαν.

    1908 πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας πρώτος πρόεδρος τη ΔΟΕ. Έλληνας λόγιος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου του 1835. Η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, ήταν σπουδαία εμπορική οικογένεια με καταγωγή από τη Βέροια. Το αρχικό όνομά της ήταν Μπεκέλας. Η οικογένεια της μητέρας του Σμαράγδας ήταν η επίσης μεγάλη εμπορική οικογένεια Μελά. Η Σμαράγδα ήταν αδερφή του συγγραφέα Λέοντος Μελά. Ο Δημήτριος γεννήθηκε στη Σύρο αλλά από την ηλικία των τεσσάρων ετών εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη.

    1913 κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχωρούν άτακτα προς την περιοχή του Νευροκοπίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις.
    1913 Στο βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζεται ο σκληρός αγών των ελληνικών δυνάμεων. Κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως οι Έλληνες καταλαμβάνουν τα υψώματα Ντερβέν-Κουλί.
    1913 Η στρατιά Δαμιανού καταδιώκει τους Βουλγάρους μέχρι τα Βλάχικα Καλύβια.

    1920 Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Ηράκλεια, τη Ραιδεστό και την Τυρολόη στην Ανατολική Θράκη.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας μάχονται εναντίον των Τούρκων εις τον τομέα Δορύλαιον και κυρίως επί του Ακτίου και Τσαμ-τεπέ.
    1921 Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων δοκιμάζεται πολύ στο Καράκογιουν, αλλά δεν λυγίζει. Ο Διοικητής του, Συνταγματάρχης Βλάσης Καραχρήστος, πέφτει μαχόμενος δίπλα στους στρατιώτες του.

    1923 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    1972 πεθαίνει ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Γεννήθηκε στα Τσαραπλανά, το σημερινό Βασιλικό της Ηπείρου, στις 25 Μαρτίου 1886 και το κοσμικό του όνομα ήταν Αριστοκλής Σπύρου. Το 1903 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το 1910, έλαβε το πτυχίο του στη θεολογία, εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1919, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης τον προσέλαβε αρχιδιάκονο και γραμματέα της Αρχιεπισκοπής. Το Δεκέμβριο του 1922, και ενώ ακόμα ήταν διάκονος, εξελέγη Μητροπολίτης Κέρκυρας. Το 1930, ορίστηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και της Νοτίου Αμερικής και χρημάτισε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1948. Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του κατόρθωσε να ενώσει τις διαιρεμένες από τον εθνικό διχασμό κοινότητες, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανέγερση ναών και σχολείων και ίδρυσε την ελληνορθόδοξη σχολή θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Μετά την παραίτηση του Μαξίμου Ε΄, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 1 Νοεμβρίου του 1948. Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που εξελέγη χωρίς να έχει την τουρκική υπηκοότητα, κατόπιν πιέσεων από την Αμερικανική Κυβέρνηση.

    1979 Εκτοξεύεται για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν».

    1980 Άγνωστοι πυρπολούν τα πολυκαταστήματα Δραγώνας και Λαμπρόπουλος. Την ίδια τύχη μέσα σε διάστημα ενός έτους είχαν και τα πολυκαταστήματα Κλαουδάτος, Ατενέ, Μινιόν και Κατράντζος.

    1981 Άγνωστοι πυρπολούν το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.

    1983 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφ, ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, επισκέπτεται στη χώρα. Η Σαμάνθα είχε γράψει στον Σοβιετικό Πρόεδρο ρωτώντας τον γιατί θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και, απαντώντας στο γράμμα της, ο Αντρόποφ την κάλεσε στην ΕΣΣΔ.

    1989 στη Σύνοδο Ανατολικών Κρατών στη Ρουμανία, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τονίζει το δικαίωμα κάθε σοσιαλιστικής χώρας να ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

    1990 10.000 άτομα διαδηλώνουν στα Τίρανα, ζητώντας από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αλβανίας να προχωρήσει σε ριζικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    1991 στη Σλοβενία, τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Σλοβενίας και Γιουγκοσλαβίας με τη συνθήκη του Μπριόνι.

    1993 στην τρίτη θέση του παγκόσμιου πίνακα περνά ο ελληνικός στόλος, σύμφωνα με στοιχεία του Lloyds Register of Shipping.

    1994 Η ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Τίρανα για την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νόμου για την καθιέρωση ημέρας γενοκτονίας των Τσάμηδων.

    1995 στην Κίνα, 1179 είναι οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες, πάνω από 26.000 οι τραυματίες, ενώ οι ζημιές ανέρχονται σε 4,4 δισ. δολάρια.

    1996 κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας υπογράφεται μεταξύ των ΥΠΕΞ των βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου στη Σόφια.

    1997 στάχτη γίνονται 60.000 στρέμματα δάσους από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

    2004 μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στην Πάρνηθα με τραγικό αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας 74χρονος. Από τη φωτιά υπήρξαν και υλικές ζημιές. Τουλάχιστον 11 σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα υφίστανται μεγάλες καταστροφές, ενώ 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 στρέμματα οικοπέδων κατακαίγονται.

    2005 τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, με τρεις εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και μία σε λεωφορείο. 54 νεκροί και 700 τραυματίες, ο απολογισμός. 2009 Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, εξετάστηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

    2010 H Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει πρόταση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπίργκενστοκ για τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία και από τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:47 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    8 Ιουλίου

    1099 κατά την Α Σταυροφορία, περίπου 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν συντεταγμένα γύρω από την Ιερουσαλήμ.

    1497 ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

    1579 Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Καζάν ανακαλύπτεται στην πόλη Καζάν της Ρωσίας.

    1656 Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο από τους Οθωμανούς Τούρκους.

    1821 Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τους πλοιάρχους Τομπάζη, Αποστόλη, Σαχτούρη, Τσαμαδό, Βούλγαρης και Λελεχό καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.

    1824 Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό το Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου.

    1908 Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.

    1913 Διεξάγεται η μάχη της Κρέσνας, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους.

    1921 μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

    1922 παραιτείται η Κυβέρνηση της Πόλης, επειδή ο Σουλτάνος διαφωνεί με την πολιτική της Άγκυρας.

    1940 Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο, που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δραχμές.

    1941 η Γερμανία και η Ιταλία ανακοινώνουν σχέδια για το χωρισμό της Γιουγκοσλαβίας και την "ανεξαρτητοποίηση" της Κροατίας.
    1941 Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, γιατί αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

    1942 πεθαίνει ο Λουί Φρανσέ Ντ' Εσπερέ, γάλλος στρατηγός, με δράση στα Βαλκάνια κατά τη
    διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του (Δεσπεραί). (Γεν. 25/5/1856)

    1956 πεθαίνει ο Τζιοβάνι Παπίνι, ιταλός συγγραφέας. Σποδαίο έργο του: ο Κύριος (Ιησους Χριστός). (Γεν. 9/1/1881)

    1969 θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.

    1982 Σημειώνεται απόπειρα δολοφονία του Σαντάμ Χουσεΐν στη Ντουγιαΐλ του Βορείου Ιράκ, προπύργιο των σιιτών. Σε αντίποινα, οι μυστικές υπηρεσίες του Σαντάμ θα σκοτώσουν 148 κατοίκους της πόλης και θα φυλακίσουν 1500.

    1990 Υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.

    1991 Υπογράφεται κατάπαυση του πυρός στη Σλοβενία και την Κροατία από τους γιουγκοσλάβους ηγέτες, που καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβλέψει την εκεχειρία.

    1992 στην Αυστρία, την παραίτησή του υποβάλλει ο Πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάιμ, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από καταγγελίες για συνεργασία με τους Ναζί. Τη θέση του παίρνει ο Τόμας Κλέστιλ.

    2002 χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

    2009 Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και προσκομίζει ιδέες που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην τελευταία πρόταση του Οκτωβρίου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    9 Ιουλίου

    1401 Ο Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνος), επικεφαλής των μογγολικών ορδών του, καταστρέφει τη Βαγδάτη.

    1651 ο βενετικός στόλος συντρίβει τον τουρκικό, σε ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου.

    1686 Σχηματίζεται η συμμαχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, με την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Σαξονία ενάντια στη Γαλλία και τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ'. Η Ευρώπη θα γνωρίσει περίπου τρεις δεκαετίες πολέμων και καταστροφών, ώσπου να ειρηνεύσει με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης (1713).

    1715 Ο Δαμάτ πασσάς πολιορκεί καί κυριεύει τό κατεχόμενον υπό τών Ενετών Ναύπλιον, προβαίνει δέ ακολούθως είς σφαγάς το ελληνικού πληθυσμού.

    1762 η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ', χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

    1770 Οι Τούρκοι τής Σμύρνης, μόλις εγνώσθη εκεί η υπό τού ρωσικού στόλου καταστροφή τού τουρκικού είς τήν ναυμαχίαν τού Τσεσμέ (7—7) καί ή επιτυχής δράσις τών Ελλήνων πυρπολητών, επεδόθησαν είς σφαγάς τού ελληνικού πληθυσμού, διαρκεσάσας υπέρ τόν μήνα.

    1821 οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού. Ο Κυπριανός γεννήθηκε το 1756 στον Στρόβολο Λευκωσίας. Έγινε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το 1810. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ήταν η ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Κύπρου το 1812, η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία γι’ αυτό όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το 1821 συνελήφθηκε από τους Τούρκους μαζί με άλλους αρχιερείς και πρόκριτους του νησιού και εκτελέσθηκαν όλοι μαζί στις 9 Ιουλίου 1821. Στόχος των εκτελέσεων από τον τότε διοικητή του νησιού Κουτσούκ Μεχμέτ ήταν η αποτροπή εξέγερσης του ελληνικού στοιχείου και στην Κύπρο.
    1821 Οι αρχιερείς, οι ηγούμενοι των μονών και οι πρόκριτοι της Κύπρου προσέρχονται εις Λευκωσίαν, κατόπιν προσκλήσεως του μουτεσελίμη Κιουτσούκ Μεχμέτ, όστις ήθελε δήθεν να τους ευχαριστήση γιά την νομιμοφροσύνην των. Εκεί, όμως, ωδηγήθησαν προ του διοικητηρίου, όπου τους ανεγνώσθη το φιρμάνι του σουλτάνου, που διέτασσε την θανάτωσίν των. Εγένετο πρώτον ο απαγχονισμός του μητροπολίτου Κυπριανού επί δένδρου, απεκεφαλίσθησαν δε κατόπιν οι αρχιερείς Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Την επομένην, απεκεφαλίσθησαν όλοι οι άλλοι, απηγορεύθη δε η ταφή των πτωμάτων, τα οποία παρεμορφώθησαν οικτρώς από στίφη μαινομένων Τούρκων. Χιλιάδες γυναικών και παιδίων εξηνδραποδίσθησαν και αι οικίαι και τα μοναστήρια ελεηλατήθησαν. Όλος αυτός ο διωγμός και αιματοκύλισμα κράτησε μέχρι τις 14 Ιουλίου. Έχασαν δε την ζωή τους συνολικά 486 έλληνες.
    1821 Ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί τον τουρκικόν και τον τρέπει σε φυγή παρά τον πορθμόν του Τζαγκλί.

    1825 Στα Βέρβαινα οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην νικούν τους Τούρκους.

    1832 Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, μεταξύ Πύλης και Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, ορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό Κόλπο.

    1908 Αλβανίζοντες και οπαδοί της ρουμανικής προπαγάνδας δολοφονούν σε ενέδρα το Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο.

    1913 Ελληνικόν σύνταγμα πεζοναυτών καταλαμβάνει τήν δεξιάν όχθην τού Έβρου, από τήν πόλιν τών Φερών μέχρι τών εκβολών τού ποταμού.
    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Βουλγάρων και κατόπιν σφοδρών επιθέσεων καταλαμβάνουν το Μαχόμια.

    1920 Οι ελληνικές δυνάμεις οι ευρισκόμενες εις Κούλα Μ. Ασίας δέχονται σφοδράν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

    1921 Οι τουρκικές δυνάμεις της Μ. Ασίας πιεζόμενες από τις ελληνικές δυνάμεις υπεχώρησαν σε ολόκληρο το μέτωπο προς Δορύλαιο.

    1922 Καταγγέλλεται από την Ιταλία το Σύμφωνο Τιτόνι (υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας) - Βενιζέλου της 16ης Ιουλίου 1919. Προέβλεπε την παραχώρηση των Δωδεκανήσων πλην της Ρόδου στην Ελλάδα και καθόριζε ότι η Ιταλία θα στήριζε το ελληνικό αίτημα για τη Βόρεια Ήπειρο, ενώ η Ελλάδα θα υποστηρίζει την ανάθεση στην Ιταλία «εντολής» για την Αλβανία.

    1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν στη Σικελία την αμφίβια επιχείρηση Χάσκι.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανοκαναδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

    1947 Μαζικές συλλήψεις αριστερών στην Αθήνα, με πρόφαση ένα σχέδιο επανάστασης που επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές. Πάνω από 10.000 άτομα στέλνονται εξορία στην Ικαρία, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Ρίτσος.
    1947 Ο άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου λόρδος Ουίνστερ καλεί τις οργανώσεις της κυπριακής κοινωνίας να υποδείξουν αντιπροσώπους στην έκτακτη Συμβουλευτική Συνέλευση, η οποία θα εκπονείσει νέο Σύνταγμα και θα μείνει στην ιστορία ως «Διασκεπτική».

    1956 ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκλήθηκε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώθηκε στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.
    Από άλλη πηγή Ο καταστροφικός σεισµός στο κεντρικό Αιγαίο έπληξε την Αµοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Πάρο, τη Νάξο, την Κάλυµνο, τη Λέρο, την Πάτµο και τους ΛειψούςΣυνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν, 1482 υπέστησαν σηµαντικές βλάβες και 1750 ελαφρές βλάβες. 53 άτοµα σκοτώθηκαν και 100 τραυµατίστηκαν. Πρέπει να σηµειωθεί ότι πολλές βλάβες που σηµειώθηκαν στα πυκνοκατοικηµένα χωριά Ηµεροβίγλι, Φηρά και Οία οφείλονται στον τρόπο οικοδόµησης των οικιών και στην ύπαρξη στοών, τόξων κλπ, κακής ποιότητας κατασκευής µε µεγάλα ανοίγµατα και χωρίς στηρίξεις θεµελίωσης σε περιοχές µε απότοµο ανάγλυφο. Το σεισµό ακολούθησε σεισµικό θαλάσσιο κύµα (tsunami) µε σηµείο εκκίνησης την τάφρο στις νοτιοανατολικές ακτές της Αµοργού και µε ύψος 25µ. στην Αµοργό, 20µ. στην Αστυπάλαια, 10µ. στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς µέχρι και τη Χίο και Ρόδο (0,15µ).
    Ο Ι.Α. Αντωνόπουλος περιγράφει το θαλάσσιο κύµα όπως αυτό καταγράφηκε στα διάφορα νησιά του Αιγαίου «Κατά αξιόπιστες πληροφορίες του µηχανικού του ∆ήµου της Καλύµνου 13 λεπτά µετά το σεισµό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισµένες περιοχές έφθασε τα 200µ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε στο Καντούκι το πρώτο κύµα κινούµενο µε αστραπιαία ταχύτητα από Α προς Δ και ακολούθως τα άλλα δύο που κατέκλυσαν το πεδινό µέρος της νήσου σε βάθος 200µ. Το κύµα έφθασε σε ύψος 3,60µ. Σε µερικά σηµεία η στάθµη της θάλασσας κατήλθε κατά 2,5µ περίπου και σε άλλα ανήλθε κατά 5,5µ περίπου. Εις τον οικισµό Ποθαία η θάλασσα αρχικά υποχώρησε και εν συνεχεία επανήλθε µε υπερυψωµένη στάθµη και κατέκλυσε τα παραλιακά οικήµατα προξενώντας σοβαρές ζηµιές. Σηµειώθηκαν τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις της θάλασσας, εκ των οποίων η τρίτη ήταν µεγαλύτερη. Κατά την υποχώρηση τα ύδατα παρέσυραν ζώα, δένδρα, σκεύη και κουφώµατα οικιών σε απόσταση 1000 – 1500µ. Σε µερικά σηµεία παρατηρήθηκε πρόσχωση της παραλίας, στα περισσότερα όµως απογύµνωση του εδάφους. … Η ορµή των υδάτων ήταν τόσο µεγάλη, ώστε τεχνητοί ογκόλιθοι προοριζόµενοι για την επισκευή του λιµένος ευρισκόµενοι 100µ. περίπου εντός της ξηράς, υπέστησαν σοβαρές ζηµιές. Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα µεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν. Τρία άτοµα πνίγηκαν και µια µεγάλη έκταση καλλιεργίσιµης γής αχρηστεύθηκε από την κατάκλυση της θάλασσας. Στην Αστυπάλαια (Λειβάδι) η στάθµη της θάλασσας µε τη λήξη του σεισµού κατήλθε περί τα 5µ. και τα ύδατα απεσύρθησαν αρχικά σε απόσταση 100µ. και ακολούθως επροχώρησαν σε βάθος 400µ. από την ακτή και µέχρι ύψος 4µ. Βυθίστηκαν 12 αλιευτικά σκάφη, κατεκλύσθησαν καλλιεργήσιµες εκτάσεις, παρασύρθηκαν περιουσίες και τραυµατίστηκαν δύο άτοµα.

    1961 μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

    1981 Αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών για τα Κυπριακό, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ. Θα καταλήξουν σε αδιέξοδο, λόγω της συνεχούς κωλυσιεργίας των Τουρκοκυπρίων.

    1990 Οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο Χιούστον του Τέξας. Η σύναξή τους θα αποκτήσει θεσμική διάσταση τα επόμενα χρόνια και θα πάρει την ονομασία «Group Seven» (G7).

    2004 Το δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει ως παράνομο το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:42 am, 3 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    10 Ιουλίου

    48π.Χ. στη μάχη του Δυρραχίου, ο Καίσαρας, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματος του από τον Πομπήιο.

    138 πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός από την Πύλη του Αδριανού που κοσμεί την Αθήνα στη λεωφόρο Αμαλίας. [γεν. 24/1/76]

    518 Ο Ιουστίνος Α΄ αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Θα παραμείνει στον θρόνο της Αυτοκρατορίας μέχρι την 1η Αυγούστου του 527.

    685 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Δ' ο Πωγωνάτος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 652)

    813 Ο Λέων Ε' ο Αρμένιος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 820, οπότε δολοφονείται μπροστά στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας.

    1510 πεθαίνει η Κατερίνα Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου. (Γεν. 25/11/1454)

    1774 η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

    1779 Ο αρχιναύαρχος τού τουρκικού στόλου Χασάν πασσάς Τζεζαϊρλής, αποβιβασθείς είς τόν Αργολικόν κόλπον μετά μεγάλων δυνάμεων, προσβάλλει αιφνιδιαστικώς τούς είς τήν Τρίπολιν ωχυρωμένους 10.000 Αλβανούς, οίτινες είχον αποβή μάστιξ τής Πελοποννήσου. Οι Αλβανοί, λυσσωδώς αγωνισθέντες ολόκληρον τήν ημέραν, υπεχώρησαν κατά τήν δύσιν τού ηλίου. Εκ τούτων 4.000 έπεσαν κατά τήν μάχην ή συλληφθέντες αιχμάλωτοι απεκεφαλίσθησαν. Ο δε Χασάν διέταξε νά ανεγερθή είς τήν ανατολικήν πλευράν τής πόλεως πυραμίς από τάς κεφαλάς των, αίτινες συνεκολλήθησαν μεταξύ των μέ λάσπην. Είς την εξόντωσιν τών Αλβανών συνετέλεσαν και πολλοί Έλληνες Κλέφτες, μεταξύ τών οποίων καί ό Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατήρ τού Θεοδώρου.

    1821 Στην νήσον Κύπρον συνεχίζονται οι σφαγές των Ελλήνων προκρίτων.

    1825 Στο Θριάσιον Πεδίον Αττικής οι Έλληνες υπό τον Β. Μαυροβουνιώτην, κατόπιν μάχης έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

    1849 (8.00 μ.μ.) Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην πόλη των Σερρών και ενώ αρχικά φαινόταν ότι θα περιοριζόταν στο μουσουλμανικό κεντρικό νεκροταφείο των Σερρών, εξαπλώθηκε λόγο του δυνατού ανέμου αλλά και της απουσίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για ταυτόχρονη εκδήλωση της φωτιάς σε πολλά σημεία γεγονός που οδηγεί τη σκέψη να μην αποτελούσε τυχαίο γεγονός αλλά να επρόκειτο για εμπρησμό. Η πυρκαγιά διήρκησε περίπου ένα εικοσιτετράωρο και στο διάστημα αυτό καταστράφηκαν τέσσερις χιλιάδες σπίτια και καταστήματα και δεκατρείς εκκλησίες.

    1908 ξεσπά στην Τουρκία το κίνημα των Νεοτούρκων, που οδήγησε στην εκθρόνιση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β.

    1913 Μετά τη ραγδαία προέλαση του ελληνικού στρατού (τμήματα της Ι Μεραρχίας), καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.
    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις (Ι Μεραρχία) στο Βουλγαρικόν μέτωπον μάχονται εναντίον των Βουλγάρων επί των θέσεων Τσούκα Γκολέκ και Τσάρεβο-Σέλο.

    1918 Ιδρύεται η Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας, μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων.

    1920 Ο ελληνικός στρατός (Μεραρχία Σμύρνης) φθάνει στο Λουλέ Μπουργκάζ (Αρκαδούπολη), μετά από ταχεία προέλαση στην Ανατολική Θράκη.
    1920 Η Στρατιά Θράκης, διά ραγδαίας καί κεραυνοβόλου επιθέσεως, συντρίβει τό υπό τόν Τζαφέρ Ταγιάρ κίνημα αντιστάσεως είς τήν Α. Θράκην καί εγκαθίσταται είς τήν ανατολικήν όχθην τού ποταμού Έβρου. Ο Τζαφέρ Ταγιάρ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος μεθ’ ολοκλήρου τού επιτελείου του.

    1942 Ο Μουσολίνι εγκαταλείπει την ελπίδα της θριαμβευτικής εισόδου του στο Κάιρο και επιστρέφει στη Ρώμη.

    1943 Έπειτα από ολονύκτιο βομβαρδισμό, οι σύμμαχοι πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Η κατάληψή της θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

    1944 Οι γερμανοί εκτελούν με ξιφολόγχη Έλληνες στην Σιάτιστα.

    1949 ο Τίτο ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση ανταρτών.

    1961 Υπογράφεται εις τας Αθήνας η συμφωνία τής συνδέσεως τής Ελλάδος με την Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα (Κοινή Αγορά) των εξι ευρωπαϊκών χωρών. (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιον, Ολλανδία, Λουξεμβούργον).

    1984 πεθαίνει ο Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής με τις γλαδιόλες. Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού. (Γεν. 1948)

    1988 Δεκάδες φωτιές κατακαίουν πολλές περιοχές της χώρας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    11 Ιουλίου

    472 δολοφονείται ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ανθέμιος.

    813 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Α' Ραγκαβές εκθρονίζεται και τον διαδέχεται ο Λέων Ε'.

    969 πεθαίνει η Όλγα , βασίλισσα των Ρώσων του Κιέβου, η πρώτη ρωσίδα που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό. (Γεν. 890)

    1533 ο Πάπας Kλήμης Z' απειλεί με αφορισμό τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο H', αν δεν ξανατελέσει τον γάμο του με την Αικατερίνη της Αραγονίας, που ακυρώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Kαντέρμπουρι, Tόμας Kράνμερ. O Ερρίκος αντιδρά, αναγορεύοντας τον εαυτό του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας που αποσχίστηκε από το Βατικανό.

    1821 Μεγάλες σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στην Κω.
    1821 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις σφαγές των Ελλήνων στη νήσο Κύπρο (κατέσφαξαν 100 προκρίτους λόγω συμμετοχής των στην επανάστασιν).

    1823 Ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Ακροκόρινθο και στη συνέχεια δια αγημάτων του συνάπτει μάχην. Οι Έλληνες υπό τον Σταϊκόπουλον νικούν τους Τούρκους.

    1825 Οι Τούρκοι δι’ εφόδου προσεπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλ’ απέτυχον.

    1826 Νέα μάχη στο Θριάσιον Πεδίον Αττικής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην μάχη ενίκησαν οι Έλληνες.

    1829 Αρχίζει εις τό Άργος τάς εργασίας της ή συγκληθείσα υπό τού Ι. Καποδίστρια Εθνική Συνέλευσις, αποτελεσθείσα έκ 236 πληρεξουσίων. Πρώτος πρόεδρος αυτής εξελέγη ό Γ. Σισίνης καί δεύτερος ό Γ. Μαυρομιχάλης.

    1867 οι Κρήτες Οπλαρχηγοί Κωσταράς και Κριάρης Μαντακάκης με τους Μανιάτες υπό τον Λ. Πετροπουλάκη, σε σφοδρή μάχη στην Αράδαινα των Σφακίων, αποκρούουν επίθεση 10.000 Τούρκων στρατιωτών του Ρεσίτ Πασά.

    1878 Ο βρετανικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Χέι, καταλαμβάνει τη Λάρνακα κι έτσι αρχίζει η αγγλοκρατία στην Κύπρο.

    1905 Μαύροι διανοούμενοι και ακτιβιστές οργανώνουν το «Κίνημα του Νιαγάρα», μία ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ, με ηγέτη τον W.E.B. Dubois.

    1909 οι 250 Άγγλοι στρατιώτες της φρουράς του Ηρακλείου και των Χανίων εγκαταλείπουν την Κρήτη.

    1913 οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Στενά της Κρέσνας και οι Βούλγαροι καταδιώκονται προς βορρά, κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο.
    1913 Η Ρουμανία, ως ένοπλος επιδιαιτητής ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, καλεί τις κυβερνήσεις των εμπολέμων να στείλουν αντιπροσώπους τους στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Βουκουρεστίου.

    1919 η ολλανδική Βουλή θεσπίζει το εργατικό οκτάωρο και η Κυριακή γίνεται αργία.

    1920 Τα ελληνικά στρατεύματα είς τήν Ανατολικήν Θράκην, φθάνουν, διά ραγδαίας προελάσεως, είς Λουλέ-Μπουργκάζ.

    1929 αιματηρή συμπλοκή απεργών και αστυνομικών σημειώνεται στα ελληνικά εργοστάσια χημικών λιπασμάτων.

    1940 οι Ναζί εγκαθιδρύουν στη νότια Γαλλία την κυβέρνηση του Βισύ, και θέτουν επικεφαλής το Γάλλο στρατάρχη Ανρί Φιλίπ Πετέν.

    1942 Σε εξέλιξη η απογραφή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μετά από στοιχεία που έδωσε ο Αρχιραββίνος της πόλης και συνεργάτης των Ναζί Σεβή Κόρετς, με σκοπό την μεταφορά και εξώντωσή τους. Θα τους απελευθερώσουν ύστερα από καταβολή λύτρων.

    1943 οι Γερμανοί αντεπιτίθενται στη Σικελία.

    1947 Ίδρυση της «Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», το οποίο εξελίχθηκε στο «Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας».

    1949 Σε λόγο του πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Τίτο τονίζει ότι ήρθε ο καιρός να κλείσει βαθμιαίως η χώρα του τα σύνορά της προς την Ελλάδα για να τερματιστεί ο πόλεμος.

    1953 επιτυχής είναι η κατάληξη της Βαλκανικής Διάσκεψης που γίνεται στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας, κατά την οποία επιβεβαιώνονται οι φιλειρηνικές προθέσεις των τριών χωρών.

    1955 η φράση "στο Θεό που εμπιστευόμαστε" ή «στο Θεό στηριζόμαστε» (In God We Trust) προστίθεται σε όλα τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ. (σε ποιό Θεό; Άγνωστο. Ή μάλλον: στο Θεό των χαρτονομισμάτων, στον Μαμωνά)

    1960 το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο και η Νιγηρία αποκτούν την ανεξαρτησία τους. (η Κύπρος για μιά ακόμη φορά αλυσσοδένεται. Και η Βόρειος Ήπειρος θα περιμένει για πολύ ακόμη, κάτω από την αιμοσταγή μπότα του Τυράννου Εμβέρ Χότζα, υπό την σαρδόνια αδιαφορία των Μεγάλων της Γης)..

    1975 Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα τεράστιο ταφικό μνημείο του 221 π.Χ. με 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών.

    1978 Ένα φορτηγό έμφορτο με υγραέριο ανατρέπεται και εκρήγνυται στην Ταραγόνα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 216 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες.
    1978 πεθαίνει ο Βασίλης Τσιρώνης, ιδιόρρυθμος ιατρός, που αυτοκτόνησε όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου είχε ταμπουρωθεί επί εξάμηνο. (Γεν. 15/8/1929)

    1979 πέφτει στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Αυστραλίας, το αμερικανικό διαστημικό εργαστήριο "Σκάιλαμπ".

    1988 τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που αποδίδεται στον παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ, σημειώνεται στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.

    1993 πεθαίνει ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ, Ρώσσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος, πνευματικό παιδί του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

    1994 Σημειώνεται βομβιστική επίθεση στη Ρόδο, με δύο τραυματίες. Από έγκυρες πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίζεται ως προβοκατόρικη ενέργεια ξένων πρακτόρων.

    1995 οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους της. Πρόκειται για μια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στη σύγχρονη ιστορία.
    1995 οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 10 χρόνια μετά τη λήξη του μεταξύ τους πολέμου.
    1995 Με τα Βραβεία Ωνάση τιμώνται στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, η γαλλίδα ακαδημαϊκός και ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και οι καθηγητές Γιορκ Ιμπέργκερ και Παναγιώτης Βαρώτσος.

    1996 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς.

    2003 καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την Πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα κοστίσουν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ θα προκληθούν πολλές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα, βιομηχανικά κτίρια και δρόμους.

    2004 ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρίσκεται ο Κώστας Καραμανλής εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

    2007 Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες σκοτώνονται στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

    2009 Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται τα ξημερώματα στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, στην οποία διαμένει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης. Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστός πυροβολεί κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    2010 «Η διάλυση της Ευρωζώνης θα καταστούσε δυνατή την επιστροφή της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη» τονίζει ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics, που υποστηρίζει την επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων ως μοχλού για την ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.

    2011 12 νεκροί και 62 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο. Παραιτούνται ο Υπουργός Άμυνας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:21 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    12 Ιουλίου

    1470 Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την κατεχόμενη από τους Ενετούς Χαλκίδα και προβαίνουν σε άγριες σφαγές των Χριστιανών.

    1603 o κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) αγοράζει από τους ινδιάνους το νησί Γκαλ και το μετονομάζει σε Όιστερ Άιλαντ. Κατόπιν, μετονομάστηκε σε Έλις Άιλαντ, που έγινε γνωστό ως ο προθάλαμος των ευρωπαίων μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

    1856 Σκοτώνεται ο λήσταρχος Νταβέλης (Χρηστος Νάτσιος) στο Ζεμενό, μεταξύ Διστόμου και Αράχωβας. (γενν.1932 στο Στείρι Βοιωτίας και έδρασε σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλία)

    1904 Εκατονταμελής συμμορία με αρχηγό τον λήσταρχο Ντότσιο, μπήκε στο Στάρτσοβο και ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού, να τους παραδώσουν τους Έλληνες δασκάλους Αντώνιο Πλουμή από το Μελένικο και Φωτεινή Παπαδημητρίου από τις Σέρρες, με σκοπό να τους δολοφονήσουν. Οι Σταρτσοβίτες αρνήθηκαν και για να σώσουν τους δασκάλους αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στην εξαρχία πληρώνοντας και 100 χρυσές λίρες σε τέσσερις δόσεις, για ενίσχυση του ταμείου των κομιτατζήδων.

    1910 σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Τσαρλς Στιουαρτ Ρολς. Ο Ρολς συνεργάστηκε με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών αυτοκινήτων Ρολς-Ρόις.

    1911 στη Νέα Υόρκη, αναφέρονται 22 θύματα του καύσωνα από την 1η Ιουλίου.

    1913 ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β' Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.
    1913 Αγήματα του ελληνικού στόλου (αντιτορπιλικά "Σπέτσαι", "Ύδρα" και "Ασπίς"), υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη."
    1913 Ο ελληνικός στρατός (VΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.
    1913 πεθαίνει ο Ιωάννης Βελισσαρίου, στρατιωτικός του Ελληνικού Στρατού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων.

    1920 Τμήματα του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων (Μεραρχία Ξάνθης), στις 13.15, εισέρχονται χωρίς αντίσταση και καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη. Οι Έλληνες κάτοικοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.
    1920 Με εντολή των Συμμάχων, η Ελληνική Στρατιά Δυτικής Θράκης (9η και 19η Μεραρχίες) και η Μεραρχία Σμύρνης πραγματοποιούν συνδυασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη για να καταστείλουν το κίνημα του Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ (Διοικητή Α΄ Σώματος Στρατού) που αρνείται να δεχθεί τη Συνθήκη του Μούδρου για την Τουρκία. Η επιχείρηση στέφεται από επιτυχία με την κατάληψη της Αδριανούπολης (12/25 Ιουλίου 1920). Με τη Συνθήκη των Σεβρών, αργότερα, ολόκληρη η Θράκη ως τα όρη της Τσατάλτζας παραχωρείται στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύσσονται ελεύθερη ζώνη ελεγχόμενη από τους Συμμάχους.
    1920 πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας ανακηρύσσει τον Μουσταφά Κεμάλ δικτάτορα της Τουρκίας και ότι του δίνει απόλυτη εξουσία να συνάψει ανακωχή ή να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης.

    1921 στη Σμύρνη και στη συνέχεια στην Κιουτάχεια μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να συναντηθεί με τον βασιλιά.

    1922 Ελληνικό αεροπλάνο, με χειριστή τον Χριστόφορο Σταυρόπουλο, καταρρίπτει τουρκικό βορειοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας.

    1943 Διεξάγεται η Μάχη της Προκχορόφκα, μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίες της ιστορίας, μεταξύ σοβιετικών και γερμανικών τανκς.
    1943 Τα ελληνικά αντιτορπιλικά "Κανάρης", "Βασίλισσα Όλγα", "Πίνδος" και η κορβέτα ""Σαχτούρης"", με κυβερνήτες τους Πλωτάρχες Κ. Δαμηλάτη, Γ. Μπλέσσα, Δ. Φοίφα, Κ. Νικητιάδη, και Αντιπλοίαρχο Μανωλάτο, αντίστοιχα, συμμετέχουν στις συμμαχικές αποβατικές επιχειρήσεις στη Σικελία.

    1944 Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι για τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) κατά των Γερμανών. Αρχίζει το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1944 και τελειώνει την 14η Ιουλίου. Διεξάγεται μέσα στο γεωγραφικό χώρο Ρίβιο - Μοναστηράκι - Βόνιτσα - Αμφιλοχία - Κρίκελο - Άρτα, με κύρια προσπάθεια την ανακατάληψη της Αμφιλοχίας. Η επιχείρηση πραγματοποιείται για την ανακούφιση των μαχόμενων μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πίνδο και επιτυγχάνει πλήρως το σκοπό της. Οι απώλειες, μόνο μέσα στην Αμφιλοχία, είναι για τους Γερμανούς 180 νεκροί, 80 τραυματίες, και 38 αιχμάλωτοι. Για τους αντάρτες οι απώλειες είναι 26 νεκροί και 54 τραυματίες. Οι αντάρτες παίρνουν πολλά λάφυρα από τους Γερμανούς (250 τυφέκια, 45.000 φυσίγγια, 5.000 νάρκες, 3 αυτοκίνητα, 96 άλογα, 4 πυροβόλα κ.λπ.)

    1989 την απομάκρυνση της Ουγγαρίας από το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" χαιρετίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πατέρας, που επισκέπτεται τη χώρα.

    1993 το τσουνάμι που θα προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάιντο της Ιαπωνίας θα προκαλέσει το θάνατο 202 ατόμων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

    1994 ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 27 χρόνια.
    1994 Εκρήξεις βομβών σημειώνονται στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί. Αποδίδονται από τις αρχές σε κέντρα εκτός Ελλάδας που σκοπό έχουν να πλήξουν τον τουρισμό.

    2000 Η Προτεσταντική Εκκλησία στη Γερμανία παραδέχεται επίσημα ότι χρησιμοποίησε ανθρώπους για καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Γ' Ράιχ και υπόσχεται ότι θα καταβάλει δέκα εκατομμύρια μάρκα στο ταμείο για αποζημιώσεις για τα θύματα των Ναζί.

    2006 στον Πόλεμο του Λιβάνου η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

    2007 αμερικάνικα ελικόπτερα Apache πραγματοποιούν επιχείρηση στη Βαγδάτη και σκοτώνουν πάνω από 10 άτομα. Μετά από καιρό το βίντεο της επίθεσης δημοσιοποιείται και προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή καθώς είναι φανερό πως δεν υπάρχει καμία απειλή ενώ κάποιοι από τους νεκρούς είναι δημοσιογράφοι.
    2007 Μεγάλη φωτιά ξεσπάει στη Σκιάθο. Καίγονται σπίτια, πολλά απειλούνται, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και ξενοδοχειακές μονάδες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:22 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    13 Ιουλίου

    1261 Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Ενετούς τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου.

    1826 Οι πολιορκούμενοι στην Ακρόπολιν Έλληνες, εξήλθον ξιφήρεις από την Ακρόπολιν και κατεδίωξαν τους Τούρκους μέχρι της Μονής Πετράκη.

    1878 (ν. ημερ.) Μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία αποκόπτονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, ανατρέπεται η σκανδαλώδης Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου της 3ης Μαρτίου 1878 (μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας), που προέβλεπε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας.

    1898 ο Γουλιέλμος Μαρκόνι πατεντάρει το ραδιόφωνο.

    1900 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Τιεντσίν της Κίνας από τους επαναστατημένους Μπόξερς.

    1908 γυναίκες αθλήτριες αγωνίζονται για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο.

    1909 οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την Κρήτη, ωστόσο ειδοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

    1913 κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν μέχρι τα παλιά βουλγαρικά σύνορα.
    1913 Έπειτα από σκληράς διημέρους μάχας πέριξ το Ολνάρ Μαχαλά, επί τής ανατολικής όχθης τού Στρυμόνος, οί Βούλγαροι αναγκάζονται νά υποχωρήσουν. Αί ελληνικαί δυνάμεις, προωθηθείσαι ραγδαίως, καταλαμβάνουν τά στενά τής Κρέσνας.
    1913 Η πόλη της Ξάνθης απελευθερώνεται.

    1920 Στη Μ. Ασία περιοχές Κούλα συνεχίζεται η μάχη των Ελλήνων και Τούρκων και η 12 Μεραρχία ελευθερώνει τη Θράκη.
    1920 σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

    1922 αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

    1930 Τουρκικά στρατεύματα καταστέλλουν εξέγερση στο Κουρδιστάν.

    1931 η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει το μήνα αυτό στο κατακόρυφο, οδηγώντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης τις διεθνείς συναλλαγές και πληρωμές.

    1932 η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού το θέμα των πολεμικών χρεών προς τις ΗΠΑ, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην εξόφλησή τους.

    1940 14 ελληνικά πλοία χάνονται μέσα σ ένα μήνα, λόγω των πολεμικών γεγονότων, με 21 θύματα.

    1943 οι Σοβιετικοί κατατροπώνουν τους Ναζί στη μεγάλη μάχη των τεθωρακισμένων, στο μέτωπο κοντά στο Κουρσκ.
    1943 Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.
    1943 Σκοτώνεται στην Ιταλία, στη μάχη του Σαν Πιέτρο, ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που εστάλη στην πρώτη γραμμή σαν τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς.
    1943 Οι Γερμανοί καίνε το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και εκτελούν τον ιερέα και άλλους Έλληνες.

    1944 Τμήματα τού Ε.Λ.Α.Σ. εισέχονται στον Μελιγαλά, όπου εξετέλεσαν άνω των 2.000 κατοίκων και πολλούς άνδρες της Χωροφυλακής.
    1944 Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από μικτό ελληνοβρετανικό συγκρότημα εναντίον της ισχυρής εχθρικής φρουράς της νήσου Σύμης, με σκοπό την εξουδετέρωση της και την καταστροφή στόχων (εγκαταστάσεων, πλωτών μέσων).

    1945 η Ιαπωνία ζητά από την ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Συμμάχους.

    1963 Έναρξη των εργασιών του συνεδρίου περί “Πίστεως και Τάξεως” ορθόδοξων και αγγλικανικών εκκλησιών στο Μοντρεάλ του Καναδά. Κύριο θέμα η ενότητα των Εκκλησιών. Το Βατικανό συμμετέχει με πέντε παρατηρητές.

    1964 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τα βασικά σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει ως κύριο εμπνευστή της τον παιδαγωγό Ευάγγελο Παπανούτσο. Άξονας της μεταρρύθμισης είναι η δωρεάν παιδεία.

    1965 πεθαίνει ο Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία μόλις ενός έτους ο Κόντογλου χάνει τον πατέρα του και την κηδεμονία του καθώς και των τριών αδελφών του ανέλαβε ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής και θείος τους Στέφανος Κόντογλου, στον οποίο φυσικά οφείλεται και το όνομα με το οποίο έμεινε γνωστός στην ιστορία. Είχε γεννηθεί το 1895 στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας από τον Νικόλαο Αποστολέλλη (που ήταν και το πραγματικό του όνομα) και την Δέσπω Κόντογλου. Να σημειωθεί πως μαθητές του Κόντογλου στην ζωγραφική υπήρξαν οι Γιάννης Τσαρούχας και Νίκος Εγγονόπουλος.

    1973 Ο σύμβουλος του Ρίτσαρντ Νίξον, Αλεξάντερ Μπάτερφιλντ, αποκαλύπτει στα μέλη της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος έχει εγκαταστήσει στον Λευκό Οίκο σύστημα υποκλοπής.

    1977 Μπλακ-άουτ στη Νέα Υόρκη για μισή ώρα. Η πόλη βυθίζεται στο χάος και στο έλεος των συμμοριών. Χρειάζονται 25 ώρες για να επανέλθει το ηλεκτρικό σε όλη την πόλη και κατά τη διάρκεια των ταραχών συλλαμβάνονται 4.500 άτομα, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια δολάρια.

    1978 Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κίνα.

    1989 Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

    1993 τουλάχιστον 9 νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού, που πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία και είναι εντάσεως 7,8 Ρίχτερ, παρά την ισχυρή αντισεισμική προστασία της χώρας.

    1995 Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των κινεζικών Αρχών, οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα ανέρχονται σε 1.200, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    1999 Το τουριστικό σκάφος «Ιάσων» βυθίζεται στις Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου, παρασύροντας στο θάνατο τέσσερις από τους επιβάτες του. Το «Ιάσων» είχε αποπλεύσει από τον όρμο του Αγίου Νικολάου Σχοινιά για μονοήμερη τουριστική εκδρομή προς τις Γαλάζιες Σπηλιές, μεταφέροντας 28 επιβάτες, αλλά 5 ναυτικά μίλια από τον όρμο Σκιναρίου και 340 μέτρα από την ακτή του Αγίου Ανδρέα ΒΔ της Ζακύνθου άρχισε να μπάζει νερά λόγω ρήγματος.

    2009 Κατεδαφίζεται από την αστυνομία με τη χρήση εκσκαφέων ένας αυθαίρετος οικισμός (πρόχειρα και ρυπαρά παραπήγματα) μεταναστών (κυρίως Αφγανών) στην προκυμαία της Πάτρας, το οποίο υπήρχε επί μία δεκαετία και είχε γίνει εστία μολύνσεων πάσης φύσεως.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:23 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:46 am

    14 Ιουλίου

    322 π.Χ. Πεθαίνει ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης.

    1099 στη διάρκεια της Α Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και σφαγιάζουν χιλιάδες από τους κατοίκους της.

    1456 Οι Ούγγροι νικούν τους Οθωμανούς στη Μάχη του Βελιγραδίου.

    1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Η βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα του διέθεσε 3 πλοία, με τα οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1492 από το λιμάνι του Πάλος. Πλέοντας δυτικά συνάντησε πρώτα τα νησιά Μπαχάμας τα οποία ονόμασε Σαν Σαλβαντόρ. Στη συνέχεια ανακάλυψε την Κούβα, την Αϊτή, Δομίνικα, Πόρτο Ρίκο και τις ανατολικές ακτές της κεντρικής Αμερικής, πιστεύοντας όμως ότι ήταν της Ασίας. Αργότερα ο Αμέρικο Βεσπούτσι θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μία νέα ηπείρο και θα της δώσει το όνομά του.

    1789 πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.

    1790 Η πρώτη επέτειος από την πτώση της Βαστίλης γιορτάζεται με μεγάλη παρέλαση 50.000 Εθνοφρουρών στο Παρίσι.
    1790 Η σύνθεση του Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ «Te Deum» εκτελείται για πρώτη φορά.

    1797 Γάλλοι Δημοκρατικοί στη Ζάκυνθο.

    1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
    1821 Οι αποκλεισθέντες στην Ακρόπολιν των Αθηνών Τούρκοι εξήλθον δια λεηλασίαν και συνάπτουν μάχην μετά των Ελλήνων. Οι Τούρκοι αφού έκαυσαν τον ναόν του Αγίου Γεωργίου και εφόνευσαν την φρουράν του, εισήλθον πάλιν στην Ακρόπολιν.
    Στα Λέπουρα-Κούμα Κυνουρίας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Κουμαίων Ιωάν. Παπάς.
    1821 Τουρκικός στρατός 12.000 ανδρών: 8.000 από το Ηράκλειο και 4.000 από το Ρέθυμνο κατευθύνεται προς τα Σφακιά, εναντίον των εκεί επαναστατήσαντων οπλαρχηγών της Κρήτης.

    1824 12.000 Τουρκαλβανοί υπό τον Γιουσούφ Περκόφτσαλη, ξεκινώντας από τη Γραβιά, επιτίθενται εναντίον της Άμπλιανης Φωκίδος, όπου έχουν οχυρωθεί 3.000 Έλληνες υπό τον Νάκο Πανουργιά. Έπειτα από σκληρή εννιάωρη μάχη, οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τουρκαλβανούς και τους καταδιώκουν επί τρεις ημέρες. Πεσόντες 37 Έλληνες, 2.000 Τούρκοι νεκροί.

    1826 Ο Νίκος Κριεζώτης εισέρχεται στην πολιορκημένη από τον Κιουταχή Ακρόπολη και την ενισχύει με 450 μαχητές.

    1831 Οι Υδραίοι καταλαμβάνουν το ναύσταθμο στον Πόρο, αντιδρώντας στην πολιτική του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

    1832 Η Δ’ Εθνική Συνέλευσις αρχίζει τις εργασίες της στην Πρόνοιαν του Ναυπλίου.

    1863 Στην Τουλόν της Γαλλίας, ο Γεώργιος ο Α΄ επιβιβάστηκε στην φρεγάτα "ΕΛΛΑΣ" που θα τον έφερνε στην Ελλάδα ως νέο βασιλιά.

    1867 ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.
    1867 ο Βασιλεύς των Ελλήνων Όθων αποθνήσκει εξόριστος εις Βαμβέργην, σε ηλικία 52 ετών. Ο θάνατός του προήλθεν από ιλαράν βαρείας μορφής, την οποίαν εκόλλησε επισκεπτόμενος πτωχούς ασθενείς. Ολίγον προ του θανάτου του, εκάλεσε τον υπασπιστήν του Γ.Δράκον και του είπε «Επιθυμώ να μ’ ενταφιάσετε με την εθνικήν μου (την ελληνικήν) στολήν». Ο πατήρ του Λουδοβίκος Α’, συναντήσας βραδύτερον τον Θ. Δεληγιάννην, πρεσβευτήν στο Παρίσι, του είπε: «Υπήρξα λάτρης της αρχαίας Ελλάδος και εκ των ενθερμοτέρων του Αγώνος σας θαυμαστών. Δι’ αυτό και απέστειλα τον υιόν μου με χαράν και υπερηφάνειαν, ώστε να συμβάλει και συντελέσει στην παλινόρθωσιν της ενδόξου αυτής γης. Ο υιός μου έσφαλε άραγε στην διαχείρισιν της εντολής την οποίαν περιεβλήθη; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Αλλ’ επίσης αγνοώ και διερωτώμαι μήπως οι Έλληνες έσφαλον εξώσαντες αυτόν».
    Ο Όθων, πλήρες όνομα Όττο φον Βίττελσμπαχ (Otto von Wittelsbach), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλεύς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος». Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και της Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σάζεν Άλτενμπουργκ. ( Γενν.01.06.1815).

    1887 πεθαίνει ο Άλφρεντ Φέλιξ Άλβιν Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, γερμανός επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των κανονιών». Ίδρυσε τη γνωστή βιομηχανία Krupp, που σήκωσε το βάρος των εξοπλισμών του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Γεν. 26/4/1812)

    1904 πεθαίνει ο Ρώσος Δραματουργός Άντον Τσέχοφ

    1905 η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

    1907 Το πενταμελές σώμα του οπλαρχηγού Μητρούση και του Λοχία Θεοδώρου Τουρλεντέ εγκλωβίζεται από τους Τούρκους, μετά από βουλγαρική προδοσία, στη συνοικία Κάτω Κεμενικιά των Σερρών. 3.000 άνδρες της Τουρκικής φρουράς των Σερρών πολιόρκησαν τον οπλαρχηγό Καπετάν Μητρούση (Δημήτρη Γκογκολάκη, από το χωριό Χομονδό-νυν Μητρούση Σερρών) και τα παλικάρια του, που οχυρώθηκαν στο κωδωνοστάσιο της Ευαγγελίστριας. Στην 5ωρη μάχη που ξέσπασε πρώτος σκοτώθηκε ο εκ Μεγαλοπόλεως Λοχίας Θεόδωρος Τουρλεντές (1884-1907). Βαριά πληγωμένοι μετά από αγώνα στήθος με στήθος συνελήφθησαν ο Νίκος Παναγιώτου (γενν.1880 στό Αγρίνιο) και ο Γιάννης Ούρδας, οι οποίοι στη συνέχεια (3 Δεκεμβρίου 1907) απαγχονίσθηκαν. Ο Μητρούσης έμμεινε μόνος του στο κωδωνοστάσιο δίχως πολεμοφόδια και προσποιούμενος ότι θέλει να παραδοθεί, κάλεσε τον Διευθυντή της Αστυνομίας να τον παραλάβει. Τότε μπροστά στους έκπληκτους Οθωμανούς φύτευσε στον κρόταφο του Τούρκου Αξιωματικού την τελευταία του σφαίρα. Για να μην συλληφθεί ζωντανός με το μαχαίρι του άνοιξε τα σπλάχνα του, ενώ απηύθυνε χαιρετισμούς στους έντρομους Έλληνες που από μακριά παρακολουθούσαν τη μάχη. Η δράση του Σώματος του Καπετάν Μητρούση εκτείνονταν στην περιοχή από τα Καλά Δένδρα μέχρι τον Αχινό, αλλά και μέσα στην πόλη των Σερρών, όταν υπήρχε ανάγκη. Από τα παλικάρια του Καπετάν Μητρούση ο Μιχάλης Ουζούνης μαζί με τον ξάδερφό του από τη Σκοτούσσα Γιάννη Ούρδα, ήταν από τους πρώτους οι οποίοι πήραν μέρος στην επιχείρηση εκδίκησης για τον θάνατο της γυναίκας και του παιδιού του Μητρούση στο χωριό Μονοκκλησιά (Καρατζάκιοϊ).
    1907 (Σάββατο) Στην Δοβίστα (Εμμ. Παπά) μετά από φονική μάχη του Σώματος του καπετάν Ανδρέα Μακούλη με αποσπάσματα του Τουρκικού Στρατού και ατάκτων Οθωμανών, σκοτώθηκαν ο οπλαρχηγός Ανδρέας Μακούλης, που κατάγονταν από την Στενήμαχο, και οκτώ παλικάρια του και μόνο δύο από την ομάδα καίτοι τραυματισμένοι κατόρθωσαν να διαφύγουν.

    1913 Ελληνικά στρατεύματα απελευθερώνουν για πρώτη φορά την Κομοτηνή. Λίγο αργότερα, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τα ελληνικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν για να επανέλθουν οριστικά το Μάιο του 1920.

    1919 Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1920 Πέθανε ο πρίγκηπας Αλέξανδρος από μόλυνση, την οποία προκάλεσε δάγκωμα πιθήκου.
    1920 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.

    1921 Ο ελληνικός στρατός, έπειτα από σκληράν διήμερον μάχην, καταλαμβάνει τήν Κιουτάχειαν.

    1942 στο Ηράκλειο της Κρήτης 50 έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί.

    1943 Η καταστροφή του χωριού Ελάτη του Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου.

    1944 Απελευθερώθηκαν από τους Γερμανούς η Αθήνα και ο Πειραιάς.
    1944 Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει τη γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης και της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

    1945 η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

    1949 οι κάτοικοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τη πιθανή επανεγκατάσταση των Ιταλών στην πόλη τους.

    1990 μετά το "πράσινο φως" της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

    1992 δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

    1993 στο Μόσταρ της Βοσνίας, 12.000 μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τους Κροάτες.

    1994 ΗΠΑ και ΟΗΕ κάνουν διάβημα στην Τουρκία για να αρθούν τα εμπόδια που προβάλλει το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς στη διέλευση προς τα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα η αποστολή της UNFICYP.

    1995 Τουρκία και Σκόπια υπογράφουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας 20ετούς διάρκειας, που προβλέπει ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τους δύο συμβαλλόμενους, ο άλλος δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον επιτιθέμενο.

    2004 μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Africa One", βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Πέντε ναυτικοί, τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται. Στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές επτά υπόπτων, ενώ δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά

    2008 Σημειώνεται σύγκρουση αμαξοστοιχίας με βαγόνια εμπορικής που αποκολλήθηκαν από τον συρμό κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς, λίγο πριν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου. 16 επιβάτες τραυματίζονται. Με το γεγονός αυτό αποκαλύπτεται ότι σιδηροδρομικοί προσαρτούσαν στις αμαξοστοιχίες βαγόνια αδήλωτα...
    2008 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραλαμβάνει προκλητική επιστολή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που θέτει θέμα μειονότητας και επιστροφής περιουσιών.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:44 am, 3 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    15 Ιουλίου

    301 π.Χ Μάχη στην Ιψό της Φρυγίας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αντίγονος και ο υιός του Δημήτριος ο Πολιορκητής, ηττώνται από τις συνασπισμένες δυνάμεις του Σελεύκου, του Πτολεμαίου, του Κασσάνδρου και του Λυσιμάχου.

    280 π.Χ Ο Βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, με 27.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 20 ελέφαντες, νικά τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι παρέταξαν 36.000 πεζούς και 4.000 ιππείς. Οι Ρωμαίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 7.000 νεκρούς και πολυάριθμους αιχμαλώτους, ενώ ο Πύρρος κυριεύει το στρατόπεδό τους.

    1667 ο γιατρός Ζαν Μπατίστ Ντενίς πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος.

    1799 στο αιγυπτιακό χωριό Ροζέτ, ο Γάλλος κυβερνήτης Πιέρ Μπουράρντ βρίσκει την πέτρα της Ροζέτας, μία πέτρα στην οποία είναι χαραγμένα ιερογλυφικά, η κοινή αιγυπτιακή και ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

    1821 Καταστέλλεται η επανάσταση στα Άγραφα και συλλαμβάνεται ο αρχηγός της Βελής.
    1821 Οι Κρήτες οπλαρχηγοί Β. Χάλης, Άνδρ. Φασούλης, Ι. Χάλης καί Δασκαλάκης με ασθενείς δυνάμεις, αγωνίζονται ηρωϊκώς παρά τα Κεραμειά, γιά να ανακόψουν την πορείαν του Λατίφ πασσά, ο οποίος μετέβαινε με όλον τον στρατό του (5.000 τούρκοι), γιά να καταστρέψη τα Σφακιά. Την μάχη έκριναν 80 γιγαντόσωμοι Λακκιώται, αληθινοί Αίαντες, οίτινες ώρμησαν εκ των πλαγίων κατά του εχθρού, αφού επέταξαν τα καλύμματα από τα κεφάλια των, γιά να δείξουν ότι απεδύοντο εις αγώνα ζωής ή θανάτου. Οι Τούρκοι, ανίκανοι ν’ αντισταθούν στην ορμήν των, ήρχισαν να πετούν τα όπλα των και ετράπησαν εις άτακτον φυγήν, αφήσαντες υπέρ τους 500 νεκρούς στο πεδίον της μάχης. Εις χείρας των νικητών περιήλθε μεγάλος αριθμός ζώων φορτωμένων με όπλα, πολεμεφόδια και άλλο χρήσιμο υλικό. Κατά την μάχην αυτήν, οι γυναίκες του Θερίσσου μετέφεραν διαρκώς πολεμεφόδια και νερό στους μαχομένους, αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες.
    1821 Στς θέσεις Αμυγχαλόκαμπον και Κεφαλί οι Τούρκοι επετέθηκαν εναντίον των Ελλήνων και εισήλθον εις τον Καλλικράτην. Οι κατακτητές Τούρκοι, που την προηγουμένην εστρατοπέδευσαν στο μέρος, αφήνουν τον Καλλικράτη (Σφακιά-Κρήτη) έναν σωρό ερειπίων.
    1821 Ο Γεώργιος Μπακόλας και άλλοι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί αποκρούουν πολυάριθμα τουρκικά σώματα, άτινα επετέθησαν κατά του Πέτα και προξενούν εις αυτά βαρειές απώλειες.
    1821 Στα Βρυσάκια Ευβοίας οι Ευβοείς υπό τον Αγγελήν Γοβγίναν αποκρούουν ολοημέρους επιθέσεις του Ομέρ Βρυώνη κατά του Βρυσακίου. Ο Τούρκος στρατηγός, παρ’ όλον ότι διέθετε πυροβολικόν και πολυάριθμον ιππικόν (2.000 Τούρκοι), ηναγκάσθη να υποχωρήση, αφού απώλεσε 210 αξιωματικούς και στρατιώτας.
    1821 Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την επίδοση τελεσιγράφου στην Πύλη από τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ. Η ρήξη αποφεύγεται με παρέμβαση του Μέτερνιχ.
    1821 Ο μεγάλος οπλαρχηγός Κώστας Βελής που έχει από καιρού κηρύξει την Επανάσταση, συλλαμβάνεται σε μάχη κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Κεράσοβο. Λίγες ημέρες μετά και κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων υποκύπτει στην Κωνσταντινούπολη.

    1822 Οι Έλληνες υπό τον Δημ. Υψηλάντην και Τσόκρην μάχονται εναντίον των Τούρκων του Δράμαλη στο Άργος.

    1824 Μετά την καταστροφήν των Ψαρών, ο Ανδρέας Μιαούλης, μη δυνηθείς να συναντήση τον τουρκικόν στόλον, αποβιβάζεται στην Χίον και εξοντώνει τους εκεί ευρισκομένους Τουρκαλβανούς, παρά την προβληθείσαν εκ μέρους των αγρίαν αντίστασιν. Μετά τούτο, κατεβύθισε 21 τουρκικάς κανονιοφόρους ευρισκομένας στον λιμένα της Χίου και διάφορα άλλα πλοία, τα οποία συνήντησε πέριξ της νήσου.

    1825 Οι Τούρκοι κατακαίουν τα χωριά Αλωνίσταινα και Μαγουλιανά Πελοποννήσου.

    1840 Υπογράφεται στο Λονδίνο η ομώνυμη συνθήκη, με την οποία η Κρήτη επανέρχεται υπό την οθωμανική κυριαρχία. Με αυτή τη συνθήκη τερματίζεται ο Τουρκοαιγυπτιακός Πόλεμος.

    1899 Απέθανε εις την Αλεξάνδρειαν ό εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, καταλιπών περιουσίαν 7,5 περίπου εκατομμυρίων χρυσών δραχμών, υπέρ εθνικών και κοινωφελών σκοπών, εκτός πολλών άλλων χρημάτων, άτινα είχε διαθέσει πρότερον υπέρ τής ιδιαιτέρας του πατρίδος Μετσόβου καί διά διάφορα φιλανθρωπικά έργα. Είς τόν Γ. Αβέρωφ οφείλεται ή αποπεράτωσις τού Πολυτεχνείου, η ανέγερσις τού κτιρίου τής Σχολής τών Ευελπίδων καί τών Έφηβικών Φυλακών Αθηνών (Αβέρωφ), ή κατασκευή τών πρό τού Πανεπιστημίου ανδριάντων τού Ρήγα Φεραίου καί τού πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, ή αναμαρμάρωσις τού Παναθηναϊκού Σταδίου καί ή αγορά τού φέροντος τό όνομα του θρυλικού θωρηκτού.

    1902 Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο κέντρο της Αθήνας. Αποτεφρώνονται τρία σπίτια και οκτώ καταστήματα. Η φωτιά ξεκίνησε από το παντοπωλείο Θανόπουλου, επί της οδού Αιόλου.

    1906 Τα ανταρτικά σώματα των οπλαρχηγών Ιωάννη Καραβίτη και Ευάγγελου Νικολούδη, από τους Λάκκους των Χανίων, προσβάλλουν στο χωριό Γκορνίτσοβο (Κέλλη) της Φλώρινας, τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε. Τουρκική, όμως, δύναμη,που γνώριζε τις κινήσεις των σωμάτων και ενέδρευε στους λόφους γύρω από το χωριό, κυκλώνει τους Έλλληνες οπλαρχηγούς. Στη μάχη που ακολουθεί σκοτώνεται ο Ευάγγελος Νικολούδης.

    1910 η κατάσταση για τους Έλληνες της Μακεδονίας είναι απελπιστική, καθώς οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων, υποβάλουν τους Έλληνες σε κάθε είδους εξευτελισμό.

    1913 Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει τη θριαμβευτική του επέλαση βαθιά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγωνίζεται στο Βουκουρέστι για την επίτευξη συμφέρουσας διεθνούς συμφωνίας, επειδή όμως οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν ικανοποιούνται, συνεχίζονται παράλληλα οι πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Βούλγαροι, βλέποντας την απροθυμία των Μεγάλων Δυνάμεων να ικανοποιήσουν τις ελληνικές αξιώσεις, δεν ενδίδουν, ενώ από το μέτωπο ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δηλώνει «ανακωχή με τους Βούλγαρους θα κάνω στη Σόφια!».

    1920 Ολόκληρος η Ανατολική Θράκη ευρίσκεται εις ελληνικάς χείρας. Η ελληνική σημαία κυματίζει είς απόστασιν 30 μόνον χιλιομέτρων από τής Κωνσταντινουπόλεως.

    1921 Συνέρχεται στην Κιουτάχεια πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του βασιλιά Κωνσταντίνου, στο οποίο διαπιστώνεται ότι, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του ελληνικού στρατού, δεν έγινε δυνατή η συντριβή του κεμαλικού στρατού. Γι’ αυτό αποφασίζεται να γίνουν επιχειρήσεις προς την Άγκυρα.

    1930 Διάσταση σημειώνεται μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα για τη ρευστοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας.

    1943 H καταστροφή των Ασπραγγέλων στο Κεντρικό Ζαγόρι της Ηπείρου.
    1943 Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ναρκαλιευτικό Αλφειός για επιχειρησιακές ανάγκες του πολεμικού ναυτικού (επεστράφη πάλι στην Βρετανία το 1946).

    1945 Η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την κωδική ονομασία Trinity, στην έρημο Jornada del Muerto, 200 περίπου μίλα απ' το Los Alamos.

    1957 Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει προσφυγή στον ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό.

    1965 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα «Ιουλιανά».
    1965 Ορκίζεται η κυβέρνηση Γεώργιου Αθανασιάδη - Νόβα (πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών»).

    1974 ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του Προέδρου Μακαρίου. Ο αρχιεπίσκοπος διαφεύγει, ενώ η χούντα διορίζει νέο "Πρόεδρο" τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

    1992 Νέος κύκλος συνομιλιών αρχίζει στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, πάνω σε «δέσμη ιδεών» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Η προσπάθεια θα ναυαγήσει στο τέλος Αυγούστου.

    1999 28χρονος Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ, στο ύψος του Πολύκαστρου Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία, σε συνεργασία με τον επιβάτη Νέστορα Κόκκαλη, ακινητοποιεί τον δράστη, ο οποίος και σκοτώνεται.

    2003 Ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου επιχειρεί στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την πρώτη στην Ελλάδα εμφύτευση τεχνητής καρδιάς από τιτάνιο. Δέκτης ο 54χρονος ταξιτζής Χαράλαμπος Νένογλου, ο οποίος όμως λίγες ώρες αργότερα θα χάσει τη μάχη για τη ζωή.

    2008 Μία γυναίκα χάνει τη ζωή της από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ νότια της Ρόδου.

    2008 Οι αμερικανικές αρχές σπεύδουν σε βοήθεια των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

    2009 Με άλλους γνωστούς βαρυποινίτες θα εκτίσει την ποινή του ο κατάδικος πρώην μεγαλοεπενδυτής και χρηματιστής της Γουόλ Στριτ, Μπερνάρντ Μέιντοφ, που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 150 χρόνων για τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη τύπου πυραμίδας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    2010 Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, υποβάλει προς την κυβέρνηση πρόταση εξαγοράς του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
    2010 Σε συμφωνία καταλήγουν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε πάγωμα μισθών για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού το 2011 (+1,5%, από 1ης Ιουλίου 2011) και 2012 (+1,7% από 1ης Ιουλίου 2012). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 750 ευρώ για το 2011 και στα 763 ευρώ για το 2012. Παράλληλα, διασφαλίζεται ο 13ος και 14ος μισθός, αφού τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Αδείας, αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:24 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    16 Ιουλίου

    622 Η Εγίρα, αρχή του μωαμεθανικού ημερολογίου Ο Μωάμεθ εγκαταλείπει τη Μέκκα και καταφεύγει στη Μεδίνα, κυνηγημένος από τους ισχυρούς της περιοχής.

    636 Οι Άραβες νικούν τον στρατό του Αυτοκράτορα Ηρακλείου Α' στον ποταμό Ιερομίακα.

    813 Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, περιορίζονται όμως σε λεηλασίες στα περίχωρα. Καθ’ ά αφηγείται Συμεών ό Μάγιστρος, ό Κρούμμος ετέλεσε πρό τής Χρυσής Πόλης θρησκευτικάς πανηγύρεις καθ’ άς εθυσίασε ανθρώπους μαζί μέ ζώα. Εννοήσας, όμως, ότι το αδύνατον νά εκπορθήση τήν Κωνσταντινούπολιν, εδήωσε τά περίχωρα μέχρι τών παραλίων τής Προποντίδος καί ανεχώρησε σύρων μαζί του μέγαν αριθμόν αιχμαλώτων. Μεταξύ τούτων ήτο καί ό κατόπιν αυτοκράτωρ τού Βυζαντίου Βασίλειος ό Μακεδών, βρέφος κατά τήν εποχήν εκείνην.

    1054 Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

    1683 Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Καραμουσταφά, βρίσκονται προ των πυλών της Βιέννης.

    1821 Εις τον Άσκυφον της Κρήτης οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων και κατανικούν αυτούς. Στην μάχη εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κωστόπουλος.

    1822 Οι Έλληνες στο Άργος επαναλαμβάνουν την μάχην με τους Τούρκους της στρατιάς Δράμαλη. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1825 Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφοδρή έφοδο εναντίον των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου και τρέπονται υπό αυτών σε φυγή.

    1826 Σε αμφίρροπη ναυμαχία έξω από το Καρλόβασι της Σάμου, ο Κανάρης διασώζεται μετά τη βύθιση του πυρπολικού του.
    1826 Ο Κιουταχής πολιορκεί την Αθήνα.
    1826 Ο Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο κοντά στη Σάμο.

    1874 Απεβίωσε στο Βουκουρέστι ο μεγάλος (Βορειοηπειρώτης στην καταγωγή) Έλληνας ευεργέτης και πρωθυπουργός της Ρουμανίας Απόστολος Αρσάκης. Τον θάνατό του πένθησε το προσωπικό του Άρσακείου Ιδρύματος επί 40 ημέρες και κάθε χρόνο οι τρόφιμοι της Σχολής σε τελετή των εξετάσεων ψάλλουν τον “Αρσάκειο Ύμνο”.

    1906 Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία της Φιλιππούπολης. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

    1907 Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου (Γέρμα) περικυκλώνεται από τους Τούρκους στο Καλογερικό Καστοριάς κι έπειτα από μάχη σκοτώνεται ο ίδιος και 23 άνδρες του.

    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Γκιουμουλτζίνα (σημερινή Κομοτηνή), κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου.

    1914 Αρχίζουν οι πρώτες διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εξορίζονται όλοι οι ελληνικοί πληθυσμοί, κυρίως Πόντιοι της Σινώπης και της Κασταμονής.

    1919 Υπογράφεται το Σύμφωνο Τιτόνι (υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας) - Βενιζέλου. Προβλέπει την παραχώρηση των Δωδεκανήσων πλην της Ρόδου στην Ελλάδα και καθορίζει ότι η Ιταλία θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για τη Βόρεια Ήπειρο, ενώ η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ανάθεση στην Ιταλία «εντολής» για την Αλβανία. Το Σύμφωνο θα καταγγελθεί από την Ιταλία στις 9 Ιουλίου 1922.

    1920 Η ιταλική κυβέρνηση καταγγέλλει την ελληνοϊταλική συμφωνία και πρότεινε την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, πλην της Ρόδου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την έκπληξή της για τη στάση αυτή της Ιταλίας.

    1931 Θανατηφόρα επιδημία γαστρεντερίτιδας ξεσπά στον Πειραιά, εξαιτίας της οποίας θα πεθάνουν 168 παιδιά κάτω των δύο ετών.

    1942 Έπειτα από συμφωνία της γαλλικής κυβέρνησης του Βισί με τους Ναζί, αστυνομικοί συγκεντρώνουν 13.000 Εβραίους, τους οποίους κλειδώνουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

    1945 Σ' ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».
    1945 Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.
    1945 Αρχίζει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Ατλι όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Αποφασίζεται ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίζονται τα θέματα των αποικιών της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

    1948 Η πόλη της Ναζαρέτ καταλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου.

    1965 Ξεσπούν ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, ενώ το βράδυ και άλλοι αποστάτες ορκίζονται υπουργοί.

    1981 Έπειτα από 23 χρόνια με το όνομα DATSUN, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μετονομάζεται σε NISSAN.

    1983 Αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως το 1992. Εννοείται ότι ακόμη ζουν και βασιλεύουν και εκσυγχρονίζονται και ακμάζουν...

    1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ένας απ τους μεγαλύτερους του 20ού αιώνα. Ηταν ο άρχοντας του κόσμου της μουσικής μεταπολεμικά. Είχε γεννηθεί το 1908.

    1990 Σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει τις Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.600 άτομα.
    1990 Πυρκαγιά στη Σάμο αποτεφρώνει 20.000 στρέμματα δάσους.

    1995 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αναγνωρίζει ότι η χώρα του φέρει ευθύνη για τις διώξεις και τον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σε συνεργασία πολλές φορές με τους Ναζί.

    1997 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει Απόφαση, με την οποία συνιστάται στα κράτη - μέλη να αποθαρρύνουν τον εβραϊκό εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών και της Ιερουσαλήμ. Φυσικά, τα λόγια και οι χλιαρές διακηρύξεις δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τον ακάθεκτο εβραϊκό επεκτατισμό..

    2001 Στη σύνοδο της Μόσχας, ο Βέλγος Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    2007 σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στην Ιαπωνία σκοτώνει οκτώ άτομα και τραυματίζει 800 ενώ προκαλεί ζημιές σε πυρηνικό εργοστάσιο.
    2010 Ο μήνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος Ιούνιος για όλο τον πλανήτη από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα, ανακοινώνει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
    2010 Η αστυνομία ανακοινώνει την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν 85.000 ευρώ και 80 κιλά κοκαΐνης, τα οποία ήταν κρυμμένα σε ιστιοφόρο που βρισκόταν στα Σύβοτα Λευκάδας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:30 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    17 Ιουλίου

    1203 Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ' εγκαταλείπει την πόλη. Ο Αλέξιος Δ΄ Άγγελος μετέβη λίγο πριν την έναρξη της Δ΄ Σταυροφορίας στη Δύση και ζήτησε από τους Σταυροφόρους και τον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ τη βοήθειά τους για να αποκατασταθεί ο ίδιος και ο πατέρας του στον βυζαντινό θρόνο. Ως αντάλλαγμα τους έταξε μεγάλα χρηματικά ποσά. Η πρόσκληση ήταν η μεγάλη ευκαιρία για τους δυτικούς ηγεμόνες. Στις 24 Ιουνίου 1203 οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν μπροστά στην Πόλη και στις 17 Ιουλίου αποκατέστησαν τον τυφλό Ισαάκιο Β΄ και το γιο του Αλέξιο Δ΄ στον αυτοκρατορικό θρόνο, ο τότε αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ δραπέτευσε από την πρωτεύουσα μαζί με τα αυτοκρατορικά διάσημα και τα κοσμήματα του θρόνου.

    1588 πεθαίνει ο Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 15/4/1489)

    1692 Οι Βενετοί προσπαθούν να ανακαταλάβουν τα Χανιά. Θα αποτύχουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

    1821 Οι Σφακιανοί οπλαρχηγοί Μανουσέλης, Γ. Δεληγιαννάκης, Μανουσογιαννάκης, Ρ. Βουρδουμπάς, Πωλογεωργάκης, Πρωτοπαπαδάκης καί Δασκαλάκης κατακόπτουν ισχυράν τουρκικήν φάλαγγα παρά τό Άσκυφον. Οι Τούρκοι, ευρεθέντες εντός στενής χαράδρας καί βαλλόμενοι πανταχόθεν, κατελήφθησαν υπό αλλοφροσύνης καί πολλοί τούτων έπεσαν είς βάραθρα τά οποία εκαλύφθησαν από πτώματα ανθρώπων καί ζώων. Ελάχιστοι μόνον κατώρθωσαν νά σωθούν είς οικτράν κατάστασιν πρός τό Αποκόρωνον.
    1821 Στο χωρίον Λιατάνι της Τανάγρας των Θηβών, οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και κερδίζουν την μάχην.

    1824 Με εισήγηση του αρχιγραμματέα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης, Συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.

    1825 1.500 Έλληνες δέχονται επίθεση στην Μονή του προφήτη Ηλία, κοντά στην Άμφισσα, από 7.000 τουρκαλβανούς. Αντεπιτίθενται όμως και τους αναγκάζουν να τραπούν σε άτακτη φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 73 νεκρούς.
    1825 Οι Τούρκοι προβαίνουν εις νέαν έφοδον δια την κατάληψιν του Μεσσολογγίου αλλ’ αποτυγχάνουν.

    1827 Στην μονή του Αγίου Ιωάννου του Αιγίου, οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και τους έτρεψαν σε φυγή.

    1912 Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας» και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση έως τις 4 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου θα αποβιβαστεί στη νήσο και θα την απελευθερώσει οριστικά.

    1913 Κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο, η Ρουμανία εισβάλει χωρίς αντίσταση στο βουλγαρικό έδαφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Σόφια. 1913 Συνεχίζονται στο βουλγαρικόν μέτωπον η πολύνεκρος μάχη της Τζουμαγιάς μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι Βούλγαροι καταβάλλουν προσπάθειαν να διασπάσουν το Ελληνικόν μέτωπον αλλ’ αποτυγχάνουν.
    1913 Μάχη του Πρεντέλ Χάνι και απελευθέρωση των Φερών.

    1921 Μετά την πολιτικο-στρατιωτική σύσκεψη, που έγινε την προηγούμενη ημέρα στην Κιουτάχεια υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αποφασίζεται η προέλαση στην Άγκυρα.

    1936 Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της προσφάτως νόμιμα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, αρχίζει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα διαρκέσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.

    1945 Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    1955 Εντυπωσιακή απόδραση 27 κρατουμένων κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων στον Πειραιά.

    1975 Ενώνονται πάνω από τη Γη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 18» και το σοβιετικό «Σογιούζ 19». Οι πιλότοι Τομ Στάφορντ και Αλεξέι Λέονοφ ανταλλάσσουν χειραψία και απευθύνουν χαιρετισμούς και στις δύο γλώσσες.

    1989 Το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων B-2 Stealth, γνωστό και ως «αόρατο αεροπλάνο», πραγματοποιεί την πρώτη πτήση του.

    1995 στην Τουρκία, 50 είναι οι νεκροί και 100 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την πόλη Σενιρκέντ της δυτικής Μικράς Ασίας.

    1996 Τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό συζητά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

    2007 Η πτώση της αξίας δύο επενδυτικών εταιρειών της αμερικανικής τράπεζας Bear Stearns σηματοδοτεί την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.
    2007 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης μετατρέπει σε ισόβια τις θανατικές καταδίκες των έξι ξένων νοσηλευτών (πέντε Βουλγάρων κι ενός Παλαιστινίου), που κατηγορούνται ότι έχουν προκαλέσει τον θάνατο παιδιών σε νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου εργάζονταν.

    2010 Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για άλλη μία φορά η Αττική. Φωτιές μαίνονται σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Βαρνάβα, Ανάβυσσο και Λαύριο.
    2010 Εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισέρχεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς μεταφέρει στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
    2010 Η βρετανική εταιρεία Goldtrail, που ειδικεύεται σε ταξιδιωτικά πακέτα σε Ελλάδα και Τουρκία, καταρέει οικονομικά, την ώρα που τουλάχιστον 16.000 πελάτες της βρίσκονταν στο εξωτερικό. Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοινώνει ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι ταξιδιώτες να επιστρέψουν.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:31 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    18 Ιουλίου

    588 π.Χ Ο Ναβουχοδονόσορ Β’ Αυτοκράτορας της Βαβυλώνας καταλαμβάνει και καταστρέφει την Ιερουσαλήμ. Είχε αρχίσει την πολιορκία στις 15.01.588π.Χ.

    390 π.Χ Η Μάχη στην Αλία Οι Γαλάτες υπό τον Βρένιο συντρίβουν τις ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον Κουίντο Σουλπίκιο και βρίσκονται προ των πυλών της Ρώμης.

    64 Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι υπαίτιοι είναι οι χριστιανοί και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

    1100 πεθαίνει ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν, Φράγκος σταυροφόρος και κυβερνήτης της Ιερουσαλήμ

    1737 Η Μάχη της Μπάνια Λούκα Ο τουρκικός στρατός νικά τους Αυστριακούς.

    1821 Στην συνοικίαν Στραβορράχην και Ξηρόκαμπον Ασκύφου Κρήτης, οι Έλληνες μάχονται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων. Ουδείς εκέρδισε την μάχην.

    1822 Οι έλληνες επαναστάτες σημειώνουν σημαντική νίκη στον Κρουσώνα της περιοχής Μαλεβιζίου Κρήτης (οπλαρχηγοί Δεληγιαννάκης, Πωλογεώργης και Ζερβουδάκης).

    1823 Ο εξ Οιτύλου οπλαρχηγός Ηλίας Τσαλαφατίνος, όστις είχε διακριθή είς όλας τάς μάχας κατά τών Τούρκων, προβιβασθείς είς αντιστράτηγον, επιστρέφει τό δίπλωμα τού προβιβασμού του είς τό Υπουργείον τού Πολέμου μαζί μέ επιστολήν είς τήν οποίαν έγραφεν ότι εθεώρει «τήν διανομήν τών αξιωμάτων επί τού παρόντος άκυρον, διότι τό στάδιον τού αγώνος είναι εισέτι ανοικτόν καί όστις δέν αγωνισθή μέχρι τέλους, παρακαίρως καί ανόμως αξιούται».

    1826 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται στο χωριό Μεχμέταγα Αρκαδίας με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαήλ Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και τον Πορτογάλο φιλέλληνα Αντόνιο Αλμέιδα. Έπειτα από σκληρό αγώνα, οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.

    1870 Η Πρώτη Βατικάνεια σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού αλάθητου.

    1913 Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει το Παντζάρεβο και φτάνει μέχρι την Τζουμαγιά. Τις ώρες τις μεσημβρινές υπεγράφη ανακωχή και ούτω έληξε η μάχη της Τζουμαγιάς, η οποία εκόστισε στην Ελλάδα 220 νεκρούς και 1250 τραυματίες.
    Συγχρόνως, πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων για τη σύναψη ειρήνης. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση αποφασίζεται η πενθήμερη αναστολή των εχθροπραξιών. Η ανακωχή αυτή θα παραταθεί για αόριστο χρόνο κι έτσι θα τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις του σκληρού αλλά θριαμβευτικού για τον Ελληνισμό Β' Βαλκανικού Πολέμου.

    1920 Μάχη στο Ντεμιρτζί της Μικράς Ασίας. Ο Ελληνικός Στρατός νικά και εκδιώκει από την περιοχή τους Τούρκους ατάκτους.

    1922 Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    1944 Ο χαλασμός στο Λεβίδι και στην Βλαχέρνα του Νομού Αρκαδίας.
    Λυσσασμένοι οι Γερμανοί από τις απώλειες που είχαν στις μάχες, έκαψαν 180 σπίτια στο Λεβίδι, 7 στη Βλαχέρνα, 4 στην Καμενίτσα και άλλα τόσα στην Παναγίτσα, σκοτώνοντας και όποιον έβρισκαν στη διαδρομή τους, δίπλα από το δρόμο. Ο άμαχος κόσμος βρήκε καταφύγια στο δασωμένο Μαίναλο και περίμενε τα τραγικότερα.

    1995 Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη γερμανική εταιρεία «Χόχτιφ» για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

    2002 Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων. Την ίδια μέρα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγούνται οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, προκειμένου σε βάρος τους να απαγγελθούν κατηγορίες. Οι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης, μεταφέρονται με τρία διαφορετικά τζιπ της Ασφάλειας στο εισαγγελικό γραφείο. Την πομπή συνοδεύουν τρία τζιπ της ΕΛΑΣ με πάνοπλους αστυνομικούς, καθώς και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΖΗΤΑ.

    2010 Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.



    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:41 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    19 Ιουλίου

    64 Μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης στην εμπορική περιοχή της Ρώμης ξεσπάει φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτείνεται ανεξέλεγκτη.

    711 Οι Μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους του Ροδερίγου επί ισπανικού εδάφους.

    1717 Ο βρετανικός στόλος νικάει τον τουρκικό έξω από το ακρωτήριο Ταίναρο.

    1780 Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου, και άλλοι αγωνιστές, αφού πολιορκήθηκαν στη Μάνη από τους Τούρκους, βγαίνουν από τα οχυρά τους και κατακρεουργούνται.

    1821 Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.
    1821 Στο Σαράλανι των Πατρών οι Έλληνες επαναστάτες μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων χωρίς να επιτύχουν νίκην.

    1822 Ο Δράμαλης κυριεύει το φρούριο του Άργους.

    1825 Το Μεσολόγγιον βομβαρδίζεται από ξηράς και θαλάσσης. Τους βομβαρδισμούς συντονίζει ο Κιουταχής.

    1826 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

    1828 Πρωτόκολλον τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Διά τούτου εξουσιοδοτήθη ή Γαλλία όπως αποστείλη είς Πελοπόννησον εκστρατευτικόν σώμα πρός εκδίωξιν τού Ιμβραήμ. Τό σώμα τούτο απετελέσθη έκ 16.000 ανδρών, οίτινες ετέθησαν υπό τήν αρχηγίαν τού στρατάρχου Μαιζόν.

    1864 Μετά την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, φτάνουν στον Πειραιά 84 Επτανήσιοι βουλευτές, οι οποίοι γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

    1914 Εκηρύχθη ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος εις τον οποίον έλαβεν μέρος και η Ελλάς.

    1920 Στην Περιοχή Ντεμερτζή στη Μ. Ασία γίνονται μάχες Ελλήνων και Τούρκων.
    1920 Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, αφού ενισχύθηκε από τη Μεραρχία Σμύρνης, προελαύνει και καταλαμβάνει όλη την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας και τη χερσόνησο της Καλλίπολης.

    1942 Αφού πρώτα βασανίστηκε, κατόπιν εκτελέστηκε στον Μούδρο από τους Γερμανούς-Ιταλούς ο Λιμενάρχης Υποπλοίαρχος Σ. Αρβανιτάκης.

    1944 Φάλαγγα από 13 αυτοκίνητα, στα οποία επιβαίνουν περίπου 200 Γερμανοί, πέφτει σε ενέδρα του 1ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στη θέση Μανούσου, έξω από το χωριό Χώρα Μεσσηνίας. Ο αιφνιδιασμός είναι πλήρης και, στη μάχη που ακολουθεί, φονεύονται περί τους 150 Γερμανούς και συλλαμβάνονται 12 αιχμάλωτοι. Από πλευράς ανταρτών οι απώλειες είναι 18 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του Τάγματος, Ηλίας Σφακιανάκης. Την επόμενη μέρα, οι Γερμανοί σε αντίποινα καίουν αρκετά σπίτια στα χωριά Χώρα και Αγορελίτσα και σκοτώνουν όσους από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν.

    1963 Τριάντα πέντε τραυματίες σε αιματηρές συμπλοκές χωροφυλακής και 200 περίπου αγροτών κοντά στην υπό κατασκευή σήραγγα της ΔΕΗ, στη συμβολή των ποταμών Αχελώου και Αγραφιώτη. Αιτία οι απαλλοτριώσεις.

    1965 Αποτάσσονται οι αξιωματικοί Μπουλούκος, Θεοδοσίου, Πανούτσος και Παπαγιαννόπουλος, ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Προφυλακίζονται οι δύο πρώτοι, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες αποτάσσονται και οι Κεπενός, Δαμηλάκος, Κουφαλιτάκης και Βλάχος.
    1965 Αρνητική είναι η απάντηση του Τουρκοκύπριου προέδρου Κιουτσούκ στις προτάσεις Μακαρίου για διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    1974 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    1975 Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη στην Αθήνα.

    1989 Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

    1991 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διακηρύσσει από το βήμα της ελληνικής Βουλής την πεποίθησή του ότι σύντομα το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε μία λύση που θα είναι αποδεκτή και βιώσιμη.
    1991 Σε έρευνα που διενεργεί το τουρκικό περιοδικό ACTUEL για το Κυπριακό, το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των παραχωρήσεων στο εδαφικό για επίτευξη λύσης, ενώ το 36% υποστηρίζει την επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

    1993 Ελληνικό πλοίο του 5ου π.Χ. αιώνα ανακαλύπτεται στη θάλασσα της Μασσαλίας.

    1994 Εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο της κλασικής εποχής (450-425 π.Χ.), στη θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες.

    1995 Έπειτα από πολιορκία πέντε ημερών, πέφτει στα χέρια των Σέρβων ο μουσουλμανικός θύλακας Ζέπα στη Βοσνία.

    2002 Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    2004 Έπειτα από 44 χρόνια, το τραμ επανακυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας.

    2010 Δολοφονείται ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 9.89», από τρεις αγνώστους που του έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Η βαλλιστική έρευνα των δύο όπλων που χρησιμοποιήθηκαν δείχνει την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:45 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    20 Ιουλίου

    356 π.Χ (κατ’ άλλους 22/7) Περίπου αυτή την εποχή γεννιέται ο Μέγιστος των Ελλήνων, Αλέξανδρος Γ’ ο Μέγας, στην Πέλλα. Για την φύση του ο μάντης Αρίστανδρος ο Τελμησσεύς προείπε, ερμηνεύοντας ένα όνειρο του Φιλίππου, ότι θα ήταν “θυμοειδής και λεοντώδης”.
    356 Την ίδια μέρα ο Ηρόστρατος πυρπολεί τον μεγάλο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και όσοι μάγοι βρέθηκαν εκεί, άρχισαν να κτυπούν το πρόσωπό τους, βοώντας ότι την στιγμή εκείνη δεν σημειωνόταν μόνο το μεγάλο κακό της καταστροφής του ναού, αλλά γεννιόταν και μία μεγάλη συμφορά για την Ασία. [Άλλοι είπαν ότι η θεά Άρτεμις, μαζί με όλους τους άλλους θεούς, παρευρίσκετο στην γέννηση του Αλεξάνδρου και γι' αυτό είχε αφήσει τον ναό της απροστάτευτο.].

    811 Ο αυτοκράτωρ τού Βυζαντίου Νικηφόρος Α’ κυριεύει τό έν Πλεύνα στρατόπεδον τού Κρούμμου μέ όλους τούς θησαυρούς του.

    1054 Το σχίσμα ανάμεσα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Δυτική Καθολική καθίσταται οριστικό.

    1402 Η Μάχη της Άγκυρας Ο αρχηγός των Μογγόλων Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνος) νικά στο πεδίο της μάχης τον σουλτάνο των Οθωμανών Βαγιαζίτ.

    1715 Οι τούρκοι καταλαμβάνουν το Ναύπλιο από τους ενετούς.

    1792 Ο Λάμπρος Τζαβέλας και άλλοι 16 Σουλιώτες πέφτουν ηρωικά, ενώ αμύνονται στα στενά της Κιάφας κατά των τούρκων.

    1798 Ο Βοναπάρτης αποστέλλει είς τήν Μάνην τούς υπηρετούντας παρ’ αυτώ Δήμον καί Νικόλαον Στεφανόπουλον (καταγομένους έκ τών μεταναστευσάντων είς Κορσικήν Μανιατών), να συνεννοηθούν μετά τών αρχηγών της διά τό ενδεχόμενον εξεγέρσεώς των εναντίον τών Τούρκων. Είς τούς Στεφανοπούλους είχεν εγχειρίσει επιστολήν, απευθυνομένην πρός τόν «Αρχηγόν τού ελευθέρου λαού τής Μάνης». Οι Μανιάται, ενθουσιασθέντες, απέστειλαν είς τόν Βοναπάρτην ώς δώρον αρχαίον άγαλμα, παριστάνον γυναίκα, ή οποία εκράτει είς τήν δεξιάν δόρυ, είς δέ τήν αριστεράν στέφανον δάφνης καί πίνακα, έν ανεγράφοντο οί Νόμοι. Ο Ναπολέων ηυχαριστήθη δι’ αυτό τό δώρον καί ανεφώνησε «Ομοιάζει με αγίαν»
    -«Είναι ή μεγαλυτέρα από όλας τάς αγίας, η Ελευθερία», απήντησεν ό αντιπρόσωπος τών Μανιατών. Δυστυχώς, ό Βοναπάρτης είχεν αλλάξει, έν τώ μεταξύ, πολιτικήν καί είχε στραφή πρός τήν Τουρκίαν.

    1821 Ο Ομέρ Βρυώνης εισέρχεται στην έρημη Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.
    1821 Εις το Μεσολόγγι αφίχθη ο Αλέξ. Μαυροκορδάτος.
    1821 Οι Σφακιανοί οπλαρχηγοί κατακόπτουν παρά τήν Άμπελον τού Ασκόφου σώμα έξ 960 Γερλήδων Τούρκων. Εκ τούτων διεσώθησαν μόνον μερικαί δεκάδες.

    1822 Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος επιχειρεί με 90 σκάφη νά καταλάβει τό Βασιλάδι (Μεσολόγγι), άλλ’ αποκρούονται υπό τών Ελλήνων με βαρείας απωλείας.
    1822 Στην ατυχή μάχη εις Μαλάξαν Κρήτης οι Έλληνες υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων. Εις την μάχην την οποίαν εκέρδισαν οι Τούρκοι εφονεύθη ο οπλαρχηγός Πρωτοπαπαδάκης.
    Το σχέδιο των Κρητών καπεταναίων ήταν να τους χτυπήσουν νύκτα, όπως και έγινε από τον Πρωτοπαπαδάκη. Δυστυχώς όπως αναφέρει ο Παπαδοπετράκης, οι Χάλης και Σήφακας δεν κινήθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πεντακοσίαρχος Πρωτοπαπαδάκης με 30 Σφακιανούς και να τραυματιστούν πάνω από 50 άνδρες του. Προς στιγμήν οι συγγενείς των νεκρών θέλησαν να εκδικηθούν τον Σήφακα αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκε ο εμφύλιος. Έτσι η Μαλάξα παρέμεινε στα χέρια των εχθρών.

    1824 Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου πολιορκεί την Αθήνα. Δίνει μάχη στις υπώρειες του Λυκαβηττού και ηττάται από τους έλληνες επαναστάτες.

    1826 Στο χωριό Αχμέτ Αγά της Τεγέας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις την μάχην ενίκησαν οι Έλληνες.

    1827 Ο Βρετανός ναύαρχος Κόχραν και ο φιλέλλην Τόμας με τα πλοία “Ελλάς” και “Σωτηρία” καταναυμαχούν στην Γλαρέντζα Ζακύνθου 4 αιγυπτιακά πολεμικά. Από αυτά, 2 αιχμαλωτίστηκαν, μεταφέρθηκαν στον Πόρο και πήραν τα ονόματα “Ύδρα” και “Αθηναΐς”.

    1828 Απεβίωσε εις Βιέννην ο Γενικός Αρχηγός της Φιλ. Εταιρείας Αλέξ. Υψηλάντης.

    1830 Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος απονέμει υπηκοότητα στους εβραίους κατοίκους του.

    1834 Φθάνει στην Αθήνα, με εντολή του Λουδοβίκου Α΄, ο γερμανός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze), έφορος των κτηρίων της βασιλικής Αυλής, προκειμένου να ελέγξει το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ και να μεριμνήσει για τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων. O Κλέντσε τροποποιεί το αρχικό σχέδιο και τοποθετεί τα Ανάκτορα στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, περιλαμβάνοντας και το Θησείο στους ανακτορικούς κήπους. Φιλοτεχνεί, επίσης, και σχέδια των Ανακτόρων. Η πρότασή του, αν και εγκρίνεται από τον Όθωνα τον Σεπτέμβριο, τελικά δεν εφαρμόζεται.
    1871 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Φωκίδα.
    1903 Οι εξαρχικοί επαναστατούν στη Μακεδονία ανήμερα της εορτής του προφήτη Ηλία, επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία). Η επανάσταση, η οποία ήταν σχεδιασμένη από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Η επανάσταση του Ίλιντεν κάνει την ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος στη Μακεδονία και την υποχρεώνει να προετοιμάσει την ελληνική αντίδραση.

    1913 στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο, η Τουρκία καταλαμβάνει την Αδριανούπολη από τη Βουλγαρία.

    1914 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).

    1917 η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία "δημιουργούσε" το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

    1920 Εις την Σηλυβρίαν (επί τής Προποντίδας) εγκαθίστανται ελληνικαί Αρχαί. Ο ελληνικός στρατός δια της μεραρχίας Κυδωνιών καθαρίζει την περιοχή Ντεμερτζή.

    1921 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις καταδιώκουν τις τουρκικές οι οποίες συμπτύσσονται στην περιοχήν Σαγγαρίου.

    1928 Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας διατάζει τους τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τον νομαδικό βίο και να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία, ώστε να υπόκεινται στους νόμους και να πληρώνουν φόρους.

    1930 Εγκαίνια του νέου σταθμού της πλατείας Ομονοίας.

    1931 τα επτά πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη (G-7) συμφωνούν να δώσουν παράταση στις οικονομικές εκκρεμότητες της Γερμανίας.

    1936 Υπογράφεται η Συνθήκη του Μοντρέ, με την οποία παρέχεται η άδεια στην Τουρκία να οχυρώσει τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο, σε αντιστάθμισμα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε καιρό ειρήνης.

    1942 Το ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ανδρίας Ι στο Νιουκάστλ της Αγγλίας.
    1942 Το χωριό Μεσοβούνι του Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου πυρπολείται από τους Γερμανούς. Η παλιά θέση του χωριού βρίσκεται στον Άγιο Χαράλαμπο ανάμεσα στα βουνά. Λόγω της θέσης του δεχόταν συχνά επιδρομές και υπέστη αλλεπάλληλες καταστροφές με τελευταία το κάψιμο από τους Γερμανούς 1943.

    1944 στη Γερμανία, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

    1968 Ιδρύονται τα Special Olympics, οι Ολυμπιακοί Αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    1969 οι Αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ και Έντουιν Ολντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που πατούν τη Σελήνη. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια από πολλούς θεωρήθηκε ότι το γεγονός δεν συνέβη, αλλά σκηνοθετήθηκε σε μια αμερικανική έρημο.

    1974 απόβαση και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο με την κωδική ονομασία "Αττίλας". Μετά από εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφος 2 της Συνθήκης Εγγύησης του 1960 αρχίζει την 5η πρωινή η πρώτη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο. Στόχος της, όπως προπαγανδίστηκε, ήταν η αποκατάσταση της τάξης πραγμάτων στο νησί, όπως προέβλεπαν οι Συμφωνίες του 1960 και η προστασία του τουρκοκυπριακού πληθυσμού. Τα ελληνοκυπριακά στρατεύματα αμύνονται σθεναρά και η Ελλάδα κηρύσσει Γενική Επιστράτευση. Αποτέλεσμα της τούρκικης εισβολής είναι η κατοχή του 36% της Κύπρου από την Τουρκία, η δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και η διεθνής απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία υποφέρει από το διεθνές εμπάργκο που της έχει επιβληθεί. Η τούρκικη επέμβαση προήλθε ως αποτέλεσμα του προηγηθέντος πραξικοπήματος Σαμψών, το οποίο ήταν μια προσπάθεια υλοποίησης των εθνικιστικών σχεδίων για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσάρτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη εθνοκάθαρση του τουρκοκυπριακού λαού.

    1980 έντονη είναι η διαμαρτυρία των πολιτών της Ρόδου αλλά και των πολιτικών κομμάτων κατά της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας.

    1985 βρίσκεται 40 μίλια από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το κύριο μέρος του ισπανικού ναυαγίου Νουέστρα Σενιόρα ντε Ατότσα,(Nuestra Senora de Atocha) το οποίο είχε βυθιστεί 1622. Στο πλοίο θα βρεθούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε ασήμι και χρυσό.

    1995 την απειλή ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε τα Κατεχόμενα θα ενσωματωθούν στην Τουρκία, επαναλαμβάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    2001 σκοτώνεται από τους Ιταλούς καραμπινιέρους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γένοβα, ο νεαρός ακτιβιστής Κάρλο Τζουλιάνι, σύμβολο έκτοτε του αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    2006 Η Αιθιοπία εισβάλλει στη Σομαλία.

    2011 Αποφυλακίζεται ο Βασίλης Ξηρός, αφού εξέτισε τα τρία πέμπτα της συνολικής ποινής των 25 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:46 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    21 Ιουλίου

    356 π.Χ. Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
    365 Τσουνάμι πλήττει την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου που προκλήθηκε από σεισμό στην Κρήτη, ο οποίος υπολογίζεται έντασης 8 βαθμών ρίχτερ. Στην Αλεξάνδρεια 5.000 άτομα χάθηκαν και ακόμα 45.000 άτομα πέθαναν έξω απ' την πόλη

    1425 πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β' Παλαιολόγος.

    1542 Ο πάπας Παύλος ΙΙΙ στέλνει τους πρώτους προτεστάντες στην Ιερά Εξέταση.

    1711 Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου όπου και τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1710-1711).

    1718 η Συνθήκη του Πασάροβιτς υπογράφεται ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. H Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια, κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

    1774 υπογράφεται η Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία λήγει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768-1774).

    1821 Οι Τούρκοι της Μονεμβασίας κατόπιν της στενής πολιορκίας των υπό των Ελλήνων υπογράφουν πρωτόκολλον παραδόσεως του φρουρίου εις τον Ι. Κατακουζηνόν.

    1822 Ο Δράμαλης κανονιοβολεί το Ναύπλιον και δέχεται αντίποινα εκ μέρους των φιλελλήνων Άστιγγος, Ανεμάστα Γέρβα.

    1825 Αποτυχημένες επιθέσεις του Κιουταχή εναντίον του Μεσολογγίου. Οι υπερασπιστές του απορρίπτουν τις προτάσεις του Κιουταχή για υπογραφή συνθήκης.

    1832 (ν. ημερ.) Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ομώνυμη σύμβαση, με την οποία καθορίζονται τα βόρεια σύνορα του νέου κράτους (Αμβρακικός-Παγασητικός).

    1874 η αρχαιότερη καταγραφή για αθλητική κίνηση βρίσκεται στο φύλλο της σμυρναϊκής εφημερίδας "Ιωνική", όπου γίνεται μνεία για το γυμναστήριο του ιδιωτικού σχολείου Ισοκράτης, όπου δίνονταν μαθήματα "σπαθασκίας" και "ραβδομαχίας" και βέβαια γυμναστικής.

    1904 Ολοκληρώνεται ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκινάει από τη Μόσχα και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

    1907 ( 11.00 π.μ.) Κάποιος Δίγκας από το χωριό Καλέντρα, υπάλληλος διώξεως λαθρεμπορίας καπνού, ήταν αυτός που πρόδωσε στους Τούρκους τον καπετάν Μητρούση. Τη μέρα αυτή κατόπιν απόφασης του Κέντρου ανέλαβαν να τον εκτελέσουν ο Στέργιος Βλάχμπεης μαζί με τον Νάσιο Φεγγάρα. Κρυμμένοι στο σπίτι του Πέτρου Μπακάλη (απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) μόλις ο Δίγκας εμφανίστηκε επιστρέφοντας από το Δημόσιο Ταμείο όπου είχε πάει για να πάρει τον μισθό του, τον πυροβόλησαν και τον ξάπλωσαν νεκρό.

    1912 εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.

    1917 η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία "δημιουργούσε" το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

    1921 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας κατόπιν της ελληνικής πιέσεως οι Τούρκοι υποχωρούν και οχυρώνουν τον Σαγγάριον ποταμόν.

    1924 παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της "Περιβόλας" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 1933 θα αποκτήσει σκεπαστή κερκίδα ενώ θα αποκτήσει χορτάρι πρώτο από όλα τα γήπεδα στην Ελλάδα. 1981 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης θα το μετονομάσει σε Απόστολος Νικολαΐδης, τιμώντας τον μεγάλο παράγοντα του ΠΑΟ και του ελληνικού αθλητισμού που πέθανε στις 15/10/80.

    1930 Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Πλατεία Ομονοίας, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

    1944 Απαγχονίζονται απ' τους Ναζί 54 έλληνες πατριώτες στο Χαρβάτι Αττικής, σημερινή Παλλήνη..

    1971 κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

    1974 η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.
    1974 Αποστολή ΝΙΚΗ για τη μεταφορά της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από τη Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με 15 μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται χειριστές και καταδρομείς εκτός από έναν. Άλλα τρία αεροσκάφη παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος, για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Πρόκειται για τη μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από τη Χούντα στο δοκιμασμένο Κυπριακό λαό.
    1974 Ηρωικός θάνατος του Σιδηροκαστρινού Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Διοικητή 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη σε μάχη κατά των Τούρκων εισβολέων στη Κύπρο, για την κατάληψη του υψώματος του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου το έτος 1934 στο Σιδηρόκαστρο. Σε ηλικία επτά ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1952 μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων και το 1956 κατατάσσεται στο σώμα καταδρομών. Μέχρι το 1973 υπηρετεί σε διάφορες μονάδες καταδρομών. Τον Φεβρουάριο του 1966 φεύγει για την Κύπρο. Το 1968 - 69 εισάγεται στη Σχολή Πολέμου απ' όπου και αποφοιτά μετά από ένα χρόνο και μετατίθεται στην Έδεσσα, στο 2ο Σώμα Στρατού σαν διοικητής του 2ου Επιτελικού Γραφείου. Το 1970 τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη στην 2η μοίρα καταδρομών και το 1973 ξαναφεύγει για την Κύπρο. Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Πανουρίδου με την οποία είχε αποκτήσει δύο κόρες την Αγγελική και Ευανθία

    1975 εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

    1989 η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται στην Άγκυρα για τη σύλληψη 100 γυναικών στην Κύπρο, που διαδηλώνουν κατά της τουρκικής κατοχής.

    1991 η Σαουδική Αραβία εγκρίνει την αιγυπτιακή πρόταση σχετικά με τη διακοπή του αραβικού οικονομικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του εποικισμού των Κατεχομένων από το εβραϊκό κράτος.

    1995 ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο δασώδη ορεινό όγκο της νοτιοανατολικής Πεντέλης, αποτεφρώνοντας δάση και καταστρέφοντας κατοικημένες περιοχές.

    1996 στο Μπουρούντι, πάνω από 300 είναι οι νεκροί Τούτσι, που σφαγιάζονται από το στρατό Χούτου.

    2002 Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τη «17 Νοέμβρη». Ένα ακόμη άτομο, ο Θωμάς Σερίφης, προσάγεται στην εισαγγελία Αθηνών από το Μόρφιο Θεσπρωτίας, όπου ανακρίνεται και τελικά συλλαμβάνεται για πιθανή συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Του απαγγέλλονται βαριές κατηγορίες, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, εκρήξεις κατά συρροή, ληστείες κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Σερίφης ομολογεί τα πάντα ενώπιον του Εισαγγελέα.

    2003 δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του "Εξπρές Σάμινα" έρχεται ν' απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α' μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.

    2008 Συλλαμβάνεται στη Σερβία ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:25 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    22 Ιουλίου

    168 π.Χ. Η μάχη στην Πύδνα. Κατά ταύτην, ό Ρωμαίος ύπατος Αιμίλιος Παύλος ενίκησε τούς Μακεδόνας υπό τόν βασιλέα Περσέα καί υπέταξεν ακολούθως τό μακεδονικόν Κράτος.

    838 Ο αραβικός στρατός υπό τον χαλίφη Μουτάσιμ συντρίβει τον βυζαντινό στρατό στην πόλη Δαζιμόνα, κοντά στην Άγκυρα, την οποία καταλαμβάνει.

    1456 Ο Ούγγρος στρατηγός Ιωάννης Ουνιάδης νικά τους Τούρκους και πολιορκεί το Βελιγράδι.

    1793 ο Σκωτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μακένζι φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος-Αμερικανός που κατάφερε να κάνει έναν διηπειρωτικό διάπλου του Καναδά

    1821 Καταστροφή των Τούρκων στην μάχη της Αμπέλου Κρήτης 21 και 22 Ιουλίου 1821
    Σώμα Γερλήδων αποτελούμενο από 960 άνδρες (τους επισήμους) με αρχηγό τον Ομέρ Εφένδη ξεκίνησε από το Ηράκλειο για να δρέψει και αυτό τμήμα της δόξας από την καταστροφή των Σφακίων.
    Εισέρχεται στα Σφακιά από τον Καλλικράτη και διανυκτερύει εκεί στις 20 Ιουλίου. Την επομένη στην θέση Άμπελος Ασφένδου οι καπετάνιοι Μανουσέλης, Δεληγιαννάκης, Μανουσογιαννάκης, Βουρδουμπάς, Πωλογεωργάκης και Πρωτοπαπαδάκης με 350 άνδρες κτυπούν τους νέους εισβολείς, η μάχη κράτησε δύο ημέρες και έληξε με την ολοκληρωτική σφαγή των εχθρών. Από όλους έμειναν και παραδόθηκαν 54 άτομα και τα οποία αργότερα εκτελεστήκαν.

    1822 Οι πολιορκούμενοι υπό του Δράμαλη Έλληνες στο φρούριον του Άργους εξέρχονται ξιφήρες εκ του φρουρίου διασκορπίζουν τους Τούρκους και καταφθάνουν σώοι στο στρατόπεδον του Κολοκοτρώνη.

    1823 Στην θέσιν Παναγίτσα των Βρυσακίων Χαλκίδος οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσον επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους νικούν.

    1825 Ο ελληνικός στόλος κατόπιν σκληράς ναυμαχίας έξω του Μεσολογγίου κατορθώνη και διασκορπίζει τον τουρκικόν στόλον και σιτίζει το Μεσολόγγι.

    1878 Φτάνει στην Κύπρο ο πρώτος αρμοστής του νησιού σερ Γκάρνετ Γούλσλι.

    1879 Πεθαίνει ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

    1906 Οι Βούλγαροι πυρπολούν τη Στενήμαχο και σφάζουν πολλούς έλληνες κατοίκους.

    1908 Μετά την επικράτηση του κινήματος των Νεοτούρκων, το υπό τον Γενικό Αρχηγό της περιφέρειας Μελενίκου - Σιδηροκάστρου Αλέξανδρο Γρίβα ανταρτικό Σώμα με έντεκα άνδρες εμφανίστηκε στις αρχές του Πετριτσίου μαζί με άλλους δέκα άνδρες από τα Άνω Πορόια, όπου και έγινε δεκτό από τους κατοίκους με μεγάλο ενθουσιασμό.
    1908 Έφτασε στις Σέρρες η ένοπλη ομάδα του Στέργιου Βλάχμπεη για να παραδώσει τον οπλισμό της στα πλαίσια του αφοπλισμού που συμφωνήθηκε μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων. Την επομένη ημέρα (Τετάρτη) αποθεώθηκε όταν επίσημα εισήλθαν στις Σέρρες. Χιλιάδες λαού παραληρώντας από ενθουσιασμό τους υποδέχτηκαν με απερίγραπτες εκδηλώσεις θαυμασμού. Ο Στέργιος Βλάχμπεης γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών 1880 και ήταν από τους πρώτους Έλληνες αντάρτες του Μακεδονικού Αγώνα. Διαδέχθηκε τον Θ. Χατζηπανταζή που φονεύθηκε στην αρχηγία του ένοπλου σώματος της Τζουμαγιάς. Έδρασε στη Χαλκιδική και στην περιοχή της λίμνης Αχινού. Με την κήρυξη του πρώτου Βαλκανικού πολέμου (Οκτώβριος 1912) κατέλαβε τη Νιγρίτα και ύψωσε την ελληνική σημαία. Διετέλεσε δήμαρχος Νιγρίτας και η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ τον ανέγραψε στην επετηρίδα των Μακεδονομάχων. Απεβίωσε 1948.

    1913 συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

    1922 η Κυβέρνηση της Ελλάδας αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μελετάει τα μέτρα, με τα οποία θα αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα και ιδίως τις ανάγκες του στρατεύματος, που απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά.

    1923 Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    1929 επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

    1942 ξεκινά η μαζική απέλαση Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.

    1943 διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση "επ' αόριστον".
    1943 "Μετά την υπογραφή κοινής συμφωνίας στο χωριό Περτούλι Τρικάλων μεταξύ των μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων ""Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος"" (ΕΔΕΣ), ""Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός"" (ΕΛΑΣ) και της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), ιδρύεται τριμελές κοινό στρατηγείο για συντονισμό της δράσης τους κατά του κατακτητή. Στη συμφωνία αυτή προσχωρεί αργότερα και η οργάνωση ""Εθνική και Κοινωνική Αλληλεγγύη"" (ΕΚΚΑ, 5/42 Σύνταγμα), εκπρόσωπος της οποίας συμμετέχει στο κοινό στρατηγείο."
    1943 οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Παλέρμο της Ιταλίας.
    1943 Η Μάχη του Μακρυνόρους.
    Η Μάχη του Μακρυνόρους ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους επιτυχίας της επιχείρησης «Άνιμαλς». Ετσι ονομαζόταν ο δεύτερος κύκλος συμμαχικών επιχειρήσεων που ετέθησαν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 1943 στον ελλαδικό χώρο και εκτελέστηκαν από τις ελληνικές ομάδες ανταρτών. Είχε προηγηθεί η επιχείρηση «Χάρλινγκ», για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τον Νοέμβριο του ’41, και ακολούθησε η «Κιβωτός του Νώε», με στόχο την παρενόχληση της γερμανικής οπισθοχώρησης, τον Σεπτέμβριο του ’44. Ηταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο αντιπερισπασμού των δυνάμεων του Αξονα ώστε να παραπλανηθούν οι Γερμανοί και να πιστέψουν ότι οι Σύμμαχοι σκόπευαν να αποβιβαστούν στην Ελλάδα έπειτα από τη νίκη στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Σχέδιο απόβασης υπήρχε, δεν επρόκειτο όμως να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά στη Σικελία, όπως και εν τέλει συνέβη στις 10 Ιουλίου 1943.

    1944 Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

    1946 η σιωνιστική επαναστατική οργάνωση Ιργκούν πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Κινγκ Ντέιβιντ στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε την έδρα της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης σκορπώντας το θάνατο σε 90 άτομα

    1949 εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων (Αφιδνων), μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

    1964 Αιματηρές συγκρούσεις εργατών – χωροφυλάκων με δεκάδες τραυματίες στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια απεργίας στην κλωστοϋφαντουργία “Καρέλα”.

    1970 Αεροπειρατεία από παλαιστίνιους τρομοκράτες εκδηλώνεται σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Βηρυτός - Αθήνα. Έχει αίσιο τέλος, αλλά η χούντα αναγκάζεται να απελευθερώσει επτά Παλαιστίνιους που ήταν προφυλακισμένοι για απόπειρα αεροπειρατείας.

    1974 Στην Κύπρο, ολοκληρώνεται ο Αττίλας Ι. Το πρωί ξεκινά η αποβίβαση νέων στρατευμάτων από την Τουρκία, τα οποία καταλαμβάνουν την Κερύνεια στις 11 34, ενώ ακολουθεί η συνένωση με τον θύλακα του Αγίου Ιλαρίωνα, ολοκληρώνοντας το προγεφύρωμα Κερύνειας - Λευκωσίας. Στις 16 00 το απόγευμα αρχίζει να ισχύει η κατάπαυση του πυρός, όπως είχε συμφωνηθεί.
    1974 Σκοτώθηκε ο Αντισμήναρχος Στυλιανός Συμεωνίδης, όταν το αεροσκάφος του τύπου Noratlas της 354 Μοίρας στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ο Συμεωνίδης γεννήθηκε 1933 στις Σέρρες. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων (Τμήμα Εφέδρων Χειριστών) το Δεκέμβριο του 1952 και αποφοίτησε 1954 με βαθμό Εφέδρου Ανθ/γού. Μονιμοποιήθηκε με τον ίδιο βαθμό το Σεπτέμβριο του 1962. Παντρεύτηκε 1959 την Αναστασία Μαρούλη και απέκτησαν δύο γιους, τον Γεώργιο (1960) και το Νικόλαο (1963). Στις 9 Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του από την Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και τον Δήμο Σερρών.
    1974 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάσσει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5 00 μ.μ.. Την ίδια ώρα οι τούρκοι παραβιάζουν την εντολή.
    1974 Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4 15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

    1982 Ο αιδεσιμότατος Μουν, ηγέτης αιρετικής οργάνωσης, τελεί γάμο με 2200 ζευγάρια, στη μεγαλύτερη γαμήλια τελετή όλων των εποχών.
    1982 Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

    1987 Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και πολλής υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Δεκάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους.

    1994 η ισπανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σκόπια και εγκρίνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

    1996 στη Σρι Λάνκα, οι αντάρτες Τίγρεις του Ταμίλ μέσα σε μία βδομάδα έχουν προελάσει στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και έχουν σκοτώσει πάνω από 1.200 κυβερνητικούς στρατιώτες.

    2010 Τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μετωπική σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό στο 45ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Νεκροί είναι οι οδηγοί του λεωφορείου και του φορτηγού κι ένας ιερέας. Αρκετοί από τους 50 επιβάτες τραυματίζονται.
    2010 Η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, αποφαίνεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), σε μία απόφαση μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία δύναται όμως να λειτουργήσει ως προηγούμενο και να ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης παγκοσμίως.

    2011 93 νεκροί και 96 τραυματίες από διπλή δολοφονική επίθεση στην Νορβηγία. Δράστης ο 32χρονος μανιακός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον νεαρών κατασκηνωτών, μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, που προκάλεσε χάος στη νορβηγική πρωτεύουσα.
    2011 10.787.690 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (49,2%) και 5.484.000 γυναίκες (50,8%), σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:26 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    23 Ιουλίου

    776 π.Χ Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    356 π.X 6η ημέρα του μηνός Εκατομβαιώνα σύμφωνα με το αττικό ημερολόγιο, ή 6η ημέρα του μήνα Λώου, σύμφωνα με το μακεδονικό ημερολόγιο, γεννιέται στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και της Ολυμπιάδας.

    1798 Ο Μέγας Ναπολέων κατακτά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    1806 Ο αρματολός Νικοτσάρας από το Βλαχολείβαδο του Ολύμπου επιστρατεύοντας 500 επίλεκτα παλικάρια, αποβιβάστηκε στην Κατερίνη και δια μέσου της οροσειράς Μπέλες έφτασε στο Νέο Πετρίτσι (Βέτερνα), απ' όπου πέρασε το Στρυμόνα και κατέληξε στο Σιδηρόκαστρο. Από εκεί έφτασε στις Σέρρες, όπου και πολιορκήθηκε σε ένα από τα κεντρικά χάνια της πόλης από 4.000 Τούρκους και Αλβανούς, οι οποίοι διατελούσαν κάτω από την καθοδήγηση του Ισμαήλ Μπέη των Σερρών. Ο Νικοτσάρας και τα παλικάρια του κάψανε το χάνι και διέφυγαν προς το Μενοίκιον όρος και από εκεί στη Ζίχνη, την οποία και κατέλαβαν. Εναντίον τους εκστράτευσαν 15.000 τούρκοι αλλά ο Νικοτσάρας επιχείρησε αντιπερισπασμό εξορμώντας προς τις εκβολές του Στρυμόνα και ελπίζοντας ότι θα τον περιμένουν ο Ρωσικός στόλος και ο ναύαρχος Σινιάβιν. Οι προσδοκίες του διαψεύσθηκαν και με τα εναπομείναντα 250 παλικάρια του επιχείρησε με μια ηρωική προσπάθεια να περάσει τη γέφυρα του ποταμού Αγγίτη που τη φρουρούσαν χιλιάδες Οθωμανοί. Ο Νικοτσάρας έσπασε με το σπαθί του τις αλυσίδες της γέφυρας καταφέρνοντας να περάσει και με τους εναπομείναντες 150 άνδρες του έφθασε στο Πράβι (Ελευθερούπολη) κατέβηκε στον κόλπο του Ορφανού και από εκεί κατέληξε στη Χαλκιδική.

    1821 Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Καντακουζηνό, καταλαμβάνουν τη Μονεμβασιά. Είναι το πρώτο κάστρο που πέφτει στα χέρια των επαναστατών.

    1822 Ο Δράμαλης προσπαθεί να εκβιάση τα στενά Χαλανδίτσης τα οποία κατείχε το Κολοκοτρώνης και οι άλλοι Έλληνες.

    1823 Στο Μεγάλο Δερβίνη Χαλκίδος έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Εις αυτήν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Λιάκος.

    1825 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Αντώνης Κριεζής πραγματοποιούν τολμηρό εγχείρημα μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, με στόχο να κάψουν τον αιγυπτιακό στόλο.
    1825 Ο Ελληνικός Στόλος (27 πολεμικά και 5 πυρπολικά), υπό τον Σπετσιώτη Αντιναύαρχο Ιωάννη Κυριακό, καταναυμαχεί τον τουρκικό στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και επιτυγχάνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού.

    1833 Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

    1908 (10 Ιουλ. ΠΗ) Στην Κωνσταντινούπολη καταφθάνουν οι συνασπισμένοι Τούρκοι αξιωματικοί της Θεσσαλονίκης (Νεότουρκοι) απαιτώντας Σύνταγμα. Την επομένη μέρα ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ συμφωνούσε για Σύνταγμα και προκήρυττε εκλογές για το Σεπτέμβριο. Με την ανακήρυξη του Συντάγματος τερματίσθηκε τυπικά ο μεταξύ των Ελλήνων και Βουλγάρων αγώνας στην Μακεδονία, γνωστότερος ως «Μακεδονικός Αγών». Η ελληνική Κυβέρνηση απέσυρε όλους τους αξιωματικούς της από το Μακεδονικό Μέτωπο και τους τοποθέτησε σε.. Γραφεία! Οι Νεότουρκοι είχαν σκοπό να καταπαύσει ο Μακεδονικός Αγώνας, να εκτουρκίσουν τους αλογενείς πληθυσμούς ιδίως σε Θράκη και Μακεδονία, και να ανασυγκροτήσουν ένα φανατικά τουρκικό κοσμικό, ευρωπαϊκό (μη θρησκευτικό-μουσουλμανικό) Κράτος. Στο μεταξύ από το 1906 οι Βούλγαροι εκτοπίζουν τους Έλληνες της Ρωμυλίας, στις 24 Σεπτ. του 1908 κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1912 η Τουρκία υφίσταται πανωλεθρία και χάνει τα εδάφη της στη Βαλκανική, το 1914 αρχίζει διωγμούς του Ποντιακού και Αρμενικού στοιχειου (που κορυφώνονται στα 1919), το 1918 μπαίνει στον πόλεμο μαζί με τους Γερμανούς, αλλά το 1922 τυγχάνει της ευνοίας των πρώην εχθρών και αντιπάλων της, των Αγγλογάλων, και κερδίζει ολοκληρωτικά την Ιωνία!! .

    1909 Η οθωμανική κυβέρνηση με αυστηρή διακοίνωσή της αξιώνει γραπτή δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα αποδοκιμάζει την επαναστατική κίνηση των Κρητών που επιδιώκουν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Η ελληνική απάντηση δεν θεωρείται επαρκής από την οθωμανική κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι η ελληνική στάση στο Κρητικό Ζήτημα «δεν είναι άμεμπτος», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο τα επί της Κρήτης κυριαρχικά δικαιώματά της.

    1911 Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 7.000 σπίτια.

    1914 Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας Φερδινάρδου από Σέρβο. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1921 Ο Κεμάλ συγκεντρώνει για την τελευταία του άμυνα στις γραμμές του Σαγγάριου δύναμη 45-50.000 ανδρών.

    1930 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας στην Ιταλία.

    1940 Αρχίζουν οι ολονύκτιοι βομβαρδισμοί του Λονδίνου από γερμανικά αεροπλάνα. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι μετά 50 χρόνια και πλέον οι «Δημοκρατικές Χώρες», που προασπίζονται την «Ελευθερία» και τις «παναθρώπινες αξίες» χρησιμούν τον ίδιο ακριβώς τρόπο: νυκτερινοί βομβαρδισμοί στόχων αλλά και αμάχων. (Ιράκ 1990, Σερβία 1999, πάλι Ιράκ, Λιβύη 2011 κοκ)

    1942 Ο Ναπολέων Ζέρβας ιδρύει τις ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).
    1942 Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκρίνει την Επιχείρηση «Εντελβάις» για την κατάληψη του Καυκάσου και των πετρελαιοπηγών του Μπακού.

    1943 Οι δυνάμεις κατοχής (Γερμανοί-Βούλγαροι) πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Λεχόβο του Νομού Φλώρινας στην Μακεδονία.

    1949 Ο Τίτο κλείνει τα στρατόπεδα του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) που λειτουργούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

    1952 Επανάσταση υπό τον συνταγματάρχη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ στην Αίγυπτο ανατρέπει τον από το 1936 βασιλιά Φαρούκ (1920-1965).
    1952 τίθεται σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Aνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

    1958 Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ, αντίβαρο της ελληνοκυπριακής ΕΟΚΑ, κηρύσσεται παράνομη από την Αγγλική Διοικηση.

    1974 Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
    1974 Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός στην Κύπρο από τους Τούρκους.

    1982 Αρχίζει (για μια ακόμη φορά) διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διαφορές των δυο χωρών.

    1987 Ο ομογενής από την Αυστραλία Κρις Καλαντζής φτάνει στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όμως, απάγεται από ανθρώπους του Παναθηναϊκού, που τον οδηγούν στο κότερο του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή του παίκτη παίζει ο πατέρας του, που τον πείθει να υπογράψει στο τριφύλλι.

    1990 Κάτω από συνθήκες φόρτισης και όξυνσης, επικυρώνεται από τη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με ψήφους μόνο της Ν.Δ.

    1991 Στην Αυστραλία, συλλαμβάνεται ο πλοίαρχος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου “Κίρκη”, που κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 20.000 τόνοι πετρελαίου.

    1992 Η περιοχή της Αμπχαζίας αποσπάται από τη Γεωργία και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

    1993 Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραδέχεται ότι στα Κατεχόμενα ζουν 60 έως 80.000 έποικοι.

    1996 Νεκρός βρίσκεται μέσα σε καμπίνα του πλοίου «Πήγασος» ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, κατά τη ληστεία του 1995.

    1997 στην Αλβανία, την παραίτησή του υποβάλλει εγγράφως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατά την πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής.

    2002 Ένα ακόμη άτομο που φέρεται ως μέλος της «17 Νοέμβρη», ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, παραδίνεται μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι μετείχε σε χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης με το κωδικό όνομα «Μάρκος». Κατά τις πρώτες ανακρίσεις, εμφανίζεται να μην ανήκει στους κύριους εκτελεστές, αλλά να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τέλιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως «πιτσιρικάδες» τα μέλη της 17Ν και «πατεράδες» τα μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

    2004 Απογειώνεται μετά από ανεπιτυχείς απόπειρες λόγω μποφόρ το Ζέπελιν που θα καταγράφει με κάμερες τις κινήσεις στην Αθήνα, εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    2007 15.46’ Από συντριβή αεροσκάφους Canadair CL-415 κατά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο, βρίσκουν το θάνατο ο κυβερνήτης Δημ.Στοϊλίδης 34 ετών, πατέρας 2 τέκνων, και ο συγκυβερνήτης του Ιωάνν.Χατζούδης 27 ετών. Στο λόφο εκείνο στήθηκαν προτομές τους.

    2008 Αλλαγή στάσης από τον Παναμά στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα συναντάται με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα την αποκαλεί πλέον με το συνταγματικό της όνομα, αλλά δεσμεύεται να τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:27 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    24 Ιουλίου

    971 Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Τσιμισκής νικά στο Δορύστολο τους Ρώσους.

    1148 Β΄ Σταυροφορία: ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.

    1683 Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι γερμανοί μετανάστες.

    1687 Οι Βενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους την Πάτρα.

    1798 ο εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, θανατώνεται από τους Τούρκους, στους οποίους παραδόθηκε από τους Αυστριακούς.

    1821 Επαναστατικές ομάδες υπό την αρχηγία του Χριστόφορου Περραιβού κυριεύουν την Πάργα, την οποία οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν έπειτα από δύο μέρες.

    1822 Ο Δράμαλης αποστέλλει πρέσβεις με προτάσεις δουλείας στον Κολοκοτρώνη.

    1825 Ο ελληνικός στόλος παρέδωσε στη φρουρά του Μεσολογγίου 20 πλοιάρια για την προστασία του Βασιλαδίου.
    1825 Οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις με έγγραφο τους προς την αγγλική κυβέρνηση αναθέτουν την προστασία της Ελλάδας στην Αγγλία.

    1864 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τάττης, φιλικός. Γεννήθηκε στις 01.06.1787 στο Βυθικούκι (Μοσχόπολης Κορυτσάς). Η φύση της εργασίας του, το εμπόριο καπνού, επέβαλε διαρκή επαγγελματικά ταξίδια στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη και του έδινε την δυνατότητα της επικοινωνίας με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα του Ελληνικού στοιχείου στις προαναφερθείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύτιμο στο έργο του συντονισμού αλλά και της διάδοσης των ιδεών της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία μυήθηκε αρκετά νωρίς. Παντρεύτηκε στις 26.02.1815 την Αικατερίνη Καυταντζόγλου (κόρη του Ιωάννη-Πούλιου Καυτατζόγλου) με την οποία απέκτησε 2 τέκνα, τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Η επανάσταση του 1821 τον βρήκε στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους Τούρκους. Δωροδοκώντας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από κάποια χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη (1832) συνεχίζοντας τις εμπορικές του δραστηριότητες. Μεγάλη ήταν η προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Αντάξιος συνεχιστής τόσο των επιχειρήσεων όσο και της κοινων.προσφοράς υπήρξε ο υιός του Στέφανος (+1910), μαζί με την σύζυγό του Καλλιόπη (κόρη του Ναούμ Βέδα).

    1884 Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει τη στέγη και τον δεύτερο όροφο της βόρειας πτέρυγας των Ανακτόρων μέχρι και τη βόρεια πλευρά του ανατολικού αετώματος. Η ζημιά υπολογίζεται σε 400.000 δραχμές.

    1908 (ΠΗ 11 Ιουλ) Αμέσως μετά την ανακήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος χορηγήθηκε γενική αμνηστία στα Ελληνικά Σώματα, όπου το ένα μετά το άλλο άρχισαν να προσέρχονται στις Αρχές και να παραδίδουν τον οπλισμό τους. Ανταποκριτής Αθηναϊκής εφημερίδας από τις Σέρρες έγραψε σχετικά για την παράδοση του Οπλαρχηγού Στέργιου Βλάχβεη και των άλλων παλικαριών: «Η χθεσινή ημέρα Τετάρτη, ήτο ημέρα πανηγύρεως δια τας Σέρρας. Είχε παραδοθεί ο γενναίος και νεαρός εκ Τζουμαγιάς οπλαρχηγός Καπετάν Στέργιος Βλάχβεης με το Σώμα του. (…) Οι αξιωματικοί και μπέηδες Νεότουρκοι μετά των ημετέρων υπεδέχθησαν τους αντάρτες. Μετά ενθουσιώδη δε και κατάλληλον προσφώνησιν των νεοτούρκων, οι Ελληνομακεδόνες εκδικηταί ανήλθον ανά είς επί των αμαξών. Επί της πρώτης ο Καπετάν Στέργιος, στεφανωμένος με στεφάνους και μύρτα επί της δευτέρας ο εκ Στενημάχου καπετάν Τζαβέλλας. Ηκολούθουν επίσης εφ' αμάξης τα λοιπά παλληκάρια ανά είς εκάστην άμαξαν. Υπό τους ήχους της μουσικής και τας ζητοκραυγάς του πλήθους έφθασαν προ των στρατώνων. Ενταύθα δε εξελθών προσεφώνησε τους εκδικητάς καταλλήλως ο Φερίκης (στρατιωτικός διοικητής). Εκείθεν η συνοδεία διηυθύνθη προς το Διοικητήριον. (…) Οι Ελληνομακεδόνες ανήλθον είς την μεγάλην αίθουσαν του Διοικητηρίου, όπου ανέμενον ο Μουτεσαρίφης και όλοι οι επίσημοι Τούρκοι (μεταξύ αυτών και ο επιφανέστατος Νεότουρκος Φερήτ Μπέης). Η είσοδος εις την κυρία πόλιν ήτο αληθής θρίαμβος. (…) Η συνοδεία δια των κεντρικωτέρων οδών κατέληξεν είς τον "Μπέη Μπαχτσέν". Εις το μέρος τούτο ανέμεναν οι Βούλγαροι αντάρται Στογιάνωφ, Ντίμικο και Γιώργα. Υπό του Κομιτάτου "Ένωσις - Πρόοδος" παρετάθη πλουσιώτατον γεύμα, εις το οποίον παρεκάθησαν, συμφιλιωμένοι ήδη, οι πρώην θανάσιμοι εχθροί Έλληνες και Βούλγαροι. Αι αυταί σκηναί πατριωτικής εξάρσεως και ενθουσιαμού επανελήφθησαν την επομένην, όταν ο καπετάν Δούκας μετά των δύο αξίων υπαρχηγών του, Θεοδώρου Μπουλασίκη και Ιωάννου Μάρτζιου, επί κεφαλής των ανδρών των εισήλθον εις την πόλιν. (…) Ο αυτός ενθουσιασμός και αι αυταί εκδηλώσεις εγένετο και εις το παραδοθέν Ανταρτικό Σώμα του Καπετάν Αλεξάνδρου Αϊβαλιώτη». Σε έκθεσή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόξενος των Σερρών Αντώνιος Σακτούρης αναφέροντας το γεγονός της παράδοσης όλων των Ανταρτικών ομάδων οι οποίες δρούσαν στη περιοχή των Σερρών, υπογράμμισε με ιδιαίτερο τρόπο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αντάρτες, εκτός από το Γενικό Αρχηγό ήταν ντόπιοι, γεγονός το οποίο χαρακτήριζε τον καθαρά αμυντικό αγώνα του γηγενούς Μακεδονικού Ελληνισμού κατά της προσπάθειας εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας.

    1920 κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.

    1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θέτει οριστικό τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με τη συνθήκη αυτή αναθεωρείται η Συνθήκη των Σεβρών και καθορίζονται τα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι αυτά που ισχύουν σήμερα. Αναγνωρίζεται, επίσης, η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία και η τουρκική στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Συμφωνείται, ακόμη, η ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία και πραγματοποιείται το ίδιο έτος.
    1923 Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στο νησί.
    1923 Οι Έλληνες αιχμάλωτοι, τους οποίους κρατά ακόμα ο Κεμάλ, ανέρχονταν σε 365 αξιωματικούς και 3.797 στρατιώτες.

    1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή η ελληνοτουρκική οικονομική συμφωνία της 10ης Ιουνίου 1930, επί κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου.

    1942 Ανοίγει στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, στο οποίο θα μαρτυρήσουν 750.000 Εβραίοι.

    1943 οι συμμαχική αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο με 9.000 τόνων εκρηκτικών. Πάνω από 30.000 άτομα σκοτώνονται και καταστρέφονται 280.000 κτήρια.
    1943 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της Πανελλήνιας Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΠΑΟ) επιτίθενται και τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.

    1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν κατά των Βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής που στρατοπέδευαν στη Νιγρίτα. Η επιχείρηση απέτυχε εξαιτίας της σθεναρής άμυνας που προέβαλαν οι Βούλγαροι.

    1947 Αποτυχημένη επίθεση του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) στα Γρεβενά με 4.000 αντάρτες, οι οποίοι απωθούνται από τον Εθνικό Στρατό, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.

    1971 αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.

    1974 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη,
    ως επικεφαλής κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας.

    1979 ισραηλινά στρατεύματα εισχωρούν στο νότιο Λίβανο, με σκοπό να επιτεθούν στο σπίτι παλαιστίνιου αντάρτη.

    1990 οι δυνάμεις του Ιράκ συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Κουβέιτ. Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων. (Α' Πόλεμος του Κόλπου)

    1994 Μαίνονται οι συγκρούσεις Σέρβων και Μουσουλμάνων στο Σεράγεβο.

    2001 ο τελευταία τσάρος της Βουλαρίας, Συμεών (είχε το αξίωμα για λίγο στην παιδική του ηλικία) ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας μετά τη νίκη τους στης εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ένα μονάρχης παίρνει πάλι πολιτική δύναμη με δημοκρατικές διαδικασίες.
    2001 Στη Σρι Λάνκα μια ομάδα από 14 αντάρτες της ομάδας «Tamil Tiger» επιτίθενται στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε και πριν σκοτωθούν καταστρέφουν 11 αεροσκάφη και προκαλούν ζημιές σε άλλα 15.

    2002 Στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, «ιδρυτική πράξη» της 17Ν, κατηγορείται ότι συμμετείχε ο 46χρονος Παύλος Σερίφης, που είχε συλληφθεί στις 24/7. Οι κατηγορίες αφορούν σε συμμετοχή στη 17Ν, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη οπλοκατοχή. O εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης ασκεί ποινική δίωξη εις βάρος του Παύλου Σερίφη, ο οποίος στην απολογία του ομολογεί ότι, συμμετείχε στην οργάνωση από το 1975 έως το 1980 και ότι αποσύρθηκε μετά από ατύχημα που είχε το 1981. Αναφερόμενος στο Γιωτόπουλο, ο Σερίφης τον χαρακτηρίζει αδιαφιλονίκητο αρχηγό της οργάνωσης.

    2010 πεθαίνει ο Παύλος Βρέλλης, γλύπτης, ιδρυτής του Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. (Γεν. 25/3/1923)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:28 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    25 Ιουλίου

    306 Ο Μ.Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του, μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωνστάντιου Χλωρού.

    315 ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας.

    325 Λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

    1261 Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι. Πεντήκοντα βυζαντινοί στρατιώται εισήλθον δι’ υπογείας διόδου είς τήν κατεχομένην υπό τών Λατίνων Κωνσταντινούπολιν καί ήνοιξαν τάς πύλας, διά τών οποίων εισήλθεν ό υπό τόν στρατηγόν Αλέξιον Στρατηγόπουλον στρατός. Η αντίστασις τών Φράγκων ιπποτών εθραύσθη αμέσως, ό δέ αυτοκράτωρ Βαλδουϊνος έφυγε επί ενετικού πλοίου και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ’ αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
    Στις 25 Ιουλίου του 1261 και καθώς ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος εκινείτο προς τα Βουλγαρικά σύνορα πληροφορήθηκε από Βυζαντινούς ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν αφύλακτη διότι τα Φραγκικά στρατεύματα ήταν απασχολημένα με την κατάληψη του Δαφνουσίου στον Εύξεινο Πόντο. Ο Στρατηγόπουλος κατέλαβε την πόλη χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Στις 15 Αυγούστου του 1261 ο Μιχαήλ Η΄ εισήχθη επισήμως στην Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία. Φυσικά ο Μιχαήλ δεν έφερε μαζί του τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου Ιωάννη Δ΄Λάσκαρι τον οποίο τύφλωσε και περιόρισε για όλη του ζωή σε ένα κάστρο στα περίχωρα της Νίκαιας.

    1570 Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας, την οποία κατέχουν οι Ενετοί. Θα την καταλάβει στις 16 Σεπτεμβρίου 1570.

    1686 Ο αρχιστράτηγος τής Ενετίας Φραγκίσκος Μοροζίνης καταλαμβάνει τό Ναύπλιον, όπερ ευρίσκετο υπό τήν εξουσίαν τών Τούρκων.

    1687 Οι Ενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους τη Ναύπακτο.

    1797 Ο βρετανός ναύαρχος Οράτιος Νέλσον χάνει 200 άνδρες και το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόβασης για την κατάληψη της Τενερίφης.

    1799 Ο Ναπολέων νικά στο Αβουκίρ της Αιγύπτου τα στρατεύματα των Οθωμανών υπό τον Μουσταφά Πασά, που αριθμούν 10.000 άνδρες.

    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω από το φρούριον της Κυδωνίας της Κρήτης. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

    1822 Ο Δράμαλης πολιορκεί το Ναύπλιο χωρίς επιτυχία.

    1823 Μάχη στη θέση Εβλιγιάν κοντά στο Ρέθυμνο και σπουδαία νίκη των Κρητικών, αρχηγοί των οποίων είναι ο Μανουσέλης, ο Μανουσογιαννάκης, ο Δεληγιαννάκης, ο Τσουδερός κ.ά.
    1823 Συγκροτείται η πρώτη «Ιερά Σύνοδος» της Ελλάδας, μεσούσης της Επαναστάσεως.

    1825 Τα ελληνικά πλοιάρια στην λιμνοθάλασσαν Μεσολογγίου κατορθώνουν και συλλαμβάνουν 7 τουρκικά πλοιάρια. Η φρουρά του Μεσολογγίου εξέρχεται εκ των προμαχώνων ξιφήρης επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και τους προξενεί καταστροφές.

    1828 Ο Άγγλος Κόρδικτων υπέγραψε με τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, συνθήκην Περί απολύσεως όλων των αιχμαλώτων.

    1836 Ιδρύεται «η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία» από τους Ιωάννη Κοκκώνη, Γεώργιο Γεννάδιο και Μιχαήλ Αποστολίδη. (Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία)

    1893 Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Οι εργασίες για τη διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893 όπου ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάσε με μεγάλη επισημότητα και έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα.
    βοσνιοσέρβος φοιτητής, που άναψε τη θρυαλλίδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.

    1895 Ο χημικός Πιερ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία Σκλοντόφσκα. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.

    1907 Δέκα ημέρες μετά την εξόντωση των ομάδων Μητρούση και Μακούλη, το Ελληνικό Προξενείο Σερρών συγκρότησε νέα ομάδα στη θέση τους από δέκα άντρες. Αρχηγός ορίστηκε ο φυγόδικος Γιάννης Κουζιάρης από τις Σέρρες, δεξί χέρι του Μητρούση και υπαρχηγός ο Γιάννης Γκούρμης από το Δημητρίτσι, γραμματέας του αρχηγού (που ήταν αγράμματος) ορίστηκε ο Κώστας Τζελέπης από την Καμενίκια. Στην ομάδα προστέθηκαν οι δύο άντρες του Μακούλη που είχαν σωθεί καθώς και πέντε νέοι.

    1908 Στο πλαίσιο της εξέγερσης του Ίλιντεν, 3.000 οπλισμένοι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την πόλη των Γιαννιτσών και με προκήρυξή τους ανακηρύσσουν την αυτονομία της Μακεδονίας.

    1929 Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

    1943 Ο ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί, έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.
    1943 Σφαγή στο χωριό Μουσιωτίτσα της Ηπείρου.

    1944 «Επιχείρηση Άνοιξη» Οι Σύμμαχοι επιτίθενται κατά των Ναζί στη Γαλλία. Το καναδικό εκστρατευτικό σώμα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες του, καθώς μετρά 5.021 νεκρούς και 18.444 τραυματίες.

    1945 Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσδαμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

    1946 «Επιχείρηση Σταυροδρόμι» Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν υποθαλάσσια έκρηξη ατομικής βόμβας στην Ατόλη Μπικίνι.

    1963 Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.

    1967 Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

    1968 Υπογράφεται σύμβαση του ΕΙΡ με την ιταλική PAGE EUROPA S.P.A για την δημιουργία σύγχρονου τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα. Τοποθετούνται δεκαεπτά κέντρα εκπομπής, με συνολική δαπάνη 16 εκατομ. δολάρια.

    1974 Αρχίζουν ελληνοτουρκικές συνομιλίες στη Γενεύη για την εκτόνωση της κρίσης στην Κύπρο. Διερωτάται κάθε νοήμων. Πώς ανέχονταν οι πολιτικοί μας αυτά τα γελοία παιχνίδια της διεθνούς διπλωματίας και της Τουρκικής πονηρίας. Πριν 2 μέρες παρεβίαζαν την κατάπαυση πυρός, μετά από 2 εβδομάδες θα ολοκλήρωναν το έγκλημά τους. Επιδρομή, κατάληψη, βιαιοπραγίες εναντίον αθώων αμάχων, και κατόπιν... να συζητήσουμε!..

    1978 Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο παιδί του σωλήνα.

    1979 Το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.

    1982 Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    1992 Αρχίζουν στη Βαρκελώνη οι 25οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες, σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη – μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών)

    1993 Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον παλαιστινιακών θέσεων στο νότιο Λίβανο.

    1994 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν υπογράφουν διακήρυξη, με την οποία λήγει το 46ετές καθεστώς πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

    2002 Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της «17 Νοέμβρη» ως «Αλέκος» ή «Ταινίας», για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη "17Ν", κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της 17Ν.

    2007 Δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:29 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    26 Ιουλίου

    811 Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α', ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

    1822 Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θ. Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης). Μάχη τού Αγίου Σώστη. 2.500 άνδρες Έλληνες υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην, τού οποίου, είς τήν περίπτωσιν αυτήν, κατεδείχθη τό στρατηγικόν δαιμόνιον, κατακόπτουν παρά τόν Άγιον Σώστην τήν εμπροσθοφυλακήν τού υποχωρούντος πρός τήν Κόρινθον Δράμαλη και τους 27.000 άνδρες του. Ήρως τής μάχης ανεδείχθη ό Νικηταράς, όστις ανενεώσε τήν προσωνυμίαν τού Τουρκοφάγου. Ενώ ανεβοκατέβαζε δεξιά καί αριστερά τό σπαθί του, εφώναζε είς τόν εαυτόν του «Κουράγιο Νικήτα, Τούρκους σφάζεις!». Κατά τήν παράδοσιν, άλλαξε κατά τήν μάχην τέσσερα σπαθιά. Η πρό τού αγίου Σώστη βαθεία χαράδρα εκαλύφθη από χιλιάδας νεκρών καί τραυματιών, καθώς καί από μεγάλον αριθμόν ζώων.
    1822 Ο Δράμαλης επιστρέφει την ίδια μέρα στην Τίρυνθα, αφού άφησε στο πεδίο της μάχης 3.000 νεκρούς και τραυματίες και πάρα πολλά υλικά και εφόδια.

    1824 Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στα Σάλωνα.

    1848 Απεβίωσε ο Αναστάσιος Παλλατίδης. Άνδρας πλούσια πνευματική και ηθική συγκρότηση και με πλούσια αισθήματα πατριωτισμού και φιλαλληλίας, α υπήρξε ένα από τα πλέον επίλεκτα τέκνα του Μελενίκου. Γεννήθηκε το πιθανότερο το 1788 στο Μελένικο. Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχθηκε στη γενέτειρά του και στις Σέρρες, ενώ τις γυμνασιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στην περίφημη Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Σπούδασε ιατρική και προσελήφθη ως βοηθός του Καθηγητή του Γκράγκερ, προσωπικού ιατρού της Αυτοκρατορικής οικογένειας των Αψβούργων. Μετά τον θάνατο του τον διαδέχθηκε στη θέση του ιατρού των Ανακτόρων της Αυστροουγγαρίας. Από τη θέση αυτή παρείχε μεγάλη βοήθεια στην Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης και περιέθαλψε δωρεάν και βοήθησε με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες του. Εκδηλώνοντας το αμέριστο το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, κληροδότησε στο Ελληνικό σχολείο Μελενίκου την σημαντική περιουσία του. Συνέγραψε για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης καθώς και την Γραμματική της Λατινικής γλώσσας.

    1876 Αρχίζει η ανασκαφή των Μυκηνών από τον έμπορο και ερασιτέχνη αρχαιολόγο Schliemann.

    1877 Ο τουρκικός στόλος έρριψε 1700 κανονιές εναντίον της Καρδαμύλης και των Κιτρίων. Εις το χωρίον Φρούτσαλα Καλαμών, οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά, συνήψαν μάχην με τους Τούρκους, την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1887 Ο ρώσος οφθαλμίατρος και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ δημοσιεύει το βιβλίο του «Η Διεθνής Γλώσσα του Δρ. Εσπεράντο», που αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο μιας νέας τεχνητής γλώσσας, της εσπεράντο, που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια.

    1908 Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

    1930 πεθαίνει ο Έλληνας ιστορικός Πάυλος Καρολίδης.

    1942 Η βρετανική πολεμική αεροπορία (RAF) βομβαρδίζει το Αμβούργο.

    1944 19 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται απ' τους Ναζί στη Χαράδρα Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης.
    1944 Ο «Κόκκινος Στρατός» ανακαταλαμβάνει το Λβοφ της Ουκρανίας από τους Ναζί. Στην πόλη επιζούν μόνο 300 Εβραίοι από τους 160.000, που διαβιούσαν εκεί προπολεμικά.
    1944 Ο πρώτος γερμανικός πύραυλος πλήττει τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1945 Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιανγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

    1951 στο Καεσόνγκ της Κορέας αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανακωχή.

    1953 Αρχίζει η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, με ήττα από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.
    1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας που δίνει τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και 118.000 άνδρες των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
    1953 πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Απέθανε έκ καρδιακής παθήσεως και μετά από εγκεφαλικό επεισόδιον που υπέστη, είς ηλικίαν 72 ετών, ό στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Είχε μετάσχει τών δύο βαλκανικών πολέμων, τού πρώτου Παγκοσμίου πολέμου καί τής μικρασιατικής εκτρατείας. Μετά τήν ατυχή έκβασιν ταύτης, ηγήθη τής Έπαναστάσεως τού 1922 μετά τού συνταγματάρχου Στ. Γονατά καί τού πλοιάρχου Δ. Φωκά καί διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλον είς τά διάφορα γεγονότα τής ταραχώδους εκείνης εποχής. Τό 1944, επανελθών έκ Γαλλίας, εγένετο πρωθυπουργός καί συνέτεινε μεγάλως είς τήν καταστολήν τού Δεκεμβριανού κινήματος. Ηγήθη βραδύτερον κυβερνήσεων συνασπισμού, διά τών οποίων ή χώρα επανήλθε βαθμιαίως είς τήν ομαλότητα.

    1956 Ο αιγύπτιος ηγέτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εθνικοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

    1963 Είκοσι τρία άτομα, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία Αιτωλοακαρνανίας (κοντά στο Ρίβιο) μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.
    1963 Ισχυρός σεισμός καταστρέφει τα Σκόπια και προκαλεί το θάνατο 1110 ανθρώπων.

    1974 O Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς.
    1974 Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.

    1989 Μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα καίει έξι χιλιάδες στρέμματα δάσους.

    1993 Εντοπίζεται ναυάγιο του 12ου αιώνα στην περιοχή της Σκοπέλου.
    1993 Αρχίζει το 6ο Παμμακεδονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μακεδονικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

    1999 πεθαίνει ο Φαίδων Γκιζίκης, στρατηγός που διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας της Ελλάδας. (γενν.1917 στον Βόλο).

    2002 Συλλαμβάνεται ο Νίκος Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Νικήτας» στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Πιστεύεται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ενώπιον του εισαγγελέα, όμως τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές μιλούν για συμμετοχή του στη δολοφονία του Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία των Πετραλώνων όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακα Χ.Μάτης. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:29 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    27 Ιουλίου

    1302 Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

    1576 Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στη Βρετανία από τη Βιρτζίνια της Αμερικής.

    1832 Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα εστέφετο βασιλιάς της Ελλάδας.

    1921 Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Μπάντινγκ, ανακοινώνουν την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

    1942 Λήγει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τις βρετανικές δυνάμεις του στρατάρχη Κλοντ Ότσινλεκ να ανακόπτουν την πορεία των δυνάμεων του Άξονα προς την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

    1943 772 βρετανικά βομβαρδιστικά βομβαρδίζουν το Αμβούργο.

    1952 Οι Βούλγαροι εκδιώκονται από τη νησίδα «Γ» του Έβρου, την οποία κατέλαβαν παρανόμως, μετά από αποφασιστική αντίδραση του Ελληνικού Στρατού.

    1953 Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε, το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αναβαθμίζεται από Τάγμα σε Σύνταγμα και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο του 1955.

    1955 Η Αυστρία κερδίζει την πλήρη ανεξαρτησία της από τις τέσσερις κατοχικές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία).

    1969 Αιγυπτιακά αεροπλάνα αντεπιτίθενται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στη Χερσόνησο του Σινά.

    1982 Ισραηλινά τζετ βομβαρδίζουν τη Δυτική Βηρυτό, προκαλώντας το θάνατο 120 ατόμων.

    1993 Το Ισραήλ πλήττει τη Σιδώνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άμαχοι.
    1993 Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία.
    1993 Αρχίζουν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Βοσνίας.

    1995 Επικρίσεις από Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και ΝΑΤΟ δέχεται η Γερουσία των ΗΠΑ για την απόφασή
    της να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο στα όπλα των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

    1998 Η Ελλάδα φλέγεται. Σαράντα πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα «καίγονταν» και οι Έλληνες, αφού σε ολόκληρη τη χώρα επικρατεί καύσωνας, με αποτέλεσμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου.

    2010 Κατά 35.000 αυξήθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2009, φτάνοντας τους 11.295.000 κατοίκους στην αρχή του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δίνονται στη δημοσιότητα. Η ενίσχυση οφείλεται κατά 77% στη μετανάστευση και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στις νέες γεννήσεις, που ξεπέρασαν κατά 8.000 τους θανάτους.

    2011 Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Ιταλό Φραντσέσκο ντ' Άντρια ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, τον τάφο του Αγίου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:30 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    28 Ιουλίου

    388 Ο Μέγας Θεοδόσιος κατετρόπωσε, εις την παρά την Ακυηλίαν μάχην, τον επαναστατήσαντα κατ’ «αυτού στρατηγόν των εν Βρεττανία στρατευμάτων Μάξιμον και απεκεφάλισε τούτον, καθώς και τον υιόν του Βίκτωρα.

    1821 Οι Σουλιώτες, πολιορκούμενοι από τον Ομέρ Βρυώνη, εγκαταλείπουν οριστικώς το Σούλι.
    1821 Οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι είχον καταλάβει την Πάργαν και την επανακυριεύσυν.
    1821 Δεύτερη εισβολή των τούρκων στα Σφακιά της Κρήτης. Με επικεφαλής τον Οσμάν πασά του Ρεθύμνου και με σχέδιο να χτυπήσουν τα Σφακιά με όλες τους τις δυνάμεις, ξεκίνησαν την 28η Ιουλίου από το Ρέθυμνο.

    1822 Μάχη των Δερβενακίων. Μετά την μάχην του αγίου Σώστη (26 και 27), κατά την οποίαν κατεστράφη η εμπροσθοφυλακή του Δράμαλη, οι Έλληνες, επί τη βάσει σχεδίου, όπερ είχε καταρτισθή υπό του Θ. Κολοκοτρώνη και των άλλων αρχηγών, ανέμενον τον κύριον όγκον του στρατού του στα στενά των Δερβενακίων και επετέθησαν ακάθεκτοι εναντίον του εξ όλων των πλευρών. Την σύγχυσιν του εχθρού ενίσχυσεν η ανάφλεξις φορτίου με πυρίτιδα ευρισκομένου στην ράχην καμήλου, κατόπιν ευστόχου βολής του Νικηταρά. Ο στρατός του Δράμαλη διελύθη και 1.500 πτώματα απέμειναν στο πεδίον της μάχης. Μεταξύ των νεκρών ήτο και ο πρώην μέγας Βεζύρης Τοπάλ Αλή πασσάς. Ο Δράμαλης κατώρθωσε να διαφύγη από γιδόστρατες, ανεβασμένος σ ένα γαϊδούρι. Μεταξύ των λαφύρων, άτινα περιήλθον στους νικητάς ήσαν 800 αραβικά άλογα, 1.200 ημίονοι και 36 κάμηλοι. Στην μάχην των Δερβενακίων αναφέρεται και το ακόλουθον χαρακτηριστικόν επεισόδιον: Ολίγον μετά την έναρξίν της, ο Κολοκοτρώνης διέκρινε νεαρόν ποιμένα, ο οποίος παρηκολούθει με περιέργειαν και θαυμασμόν τον διεξαγόμενον αγώνα. «Τί στέκεσαι, βρε Έλληνα και δεν πας και σύ να πολεμήσης;» του είπε ο Γέρος του Μοριά. «Δεν έχω άρματα, καπετάνιε» απάντησε ο νεαρός τσοπάνης. «Να σκοτώσης με την αγκλίτσα σου κανένα παληότουρκο και ν’ αρματωθής» του είπε ζωηρά ο Κολοκοτρώνης. Το βράδι, όταν η μάχη είχε τελειώσει, είδε ένα παλληκάρι με μαλαμοκαπνισμένα άρματα, που στεκόταν μπροστά του και του χαμογελούσε. «Πού σε έχω ξαναϊδεί, βρε Έλληνα;» του είπε ο Κολοκοτρώνης. «Δεν με γνωρίζεις, καπετάνιε; απάντησε ο νεαρός πολεμιστής. Είμαι εγώ που μ’ έστειλες να πολεμήσω με την αγκλίτσα. Πήγα με την ευχή σου και τα κατάφερα. Πώς σου φαίνεται η αρματωσιά, που πέτυχα; Μου πάει;».
    1822 Μετά τις μάχες του Πέτα και της Αγίας Ελένης, οι Σουλιώται παραδίδουν διά συνθήκης (παρά την οικίαν του Άγγλου προξένου στην Πρέβεζαν) το Σούλι στους Τούρκους και απέρχονται στην Επτάνησον, οπόθεν διεπεραιώθησαν βραδύτερον στην Στερεάν και έλαβον μέρος στον απελευθερωτικόν αγώνα.

    1823 400 Ευβοείς υπό τον οπλαρχηγόν Λιάκον, μεθ’ ων συνέπραττον και οι εξ Αργυροκάστρου Σταύρος και Κων. Βασιλείου, αντιμετωπίζουν στην θέσιν Ανδριαλά (Εύβοια) επίθεσιν 17.000 Τούρκων μετά πυροβολικού υπό τον Περκόφτσαλην πασσάν. Ούτοι συνεκράτησαν τον εχθρόν επί ολόκληρον την ημέραν, μαχόμενοι ως λέοντες και τέλος έπεσαν άπαντες.

    1828 ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα τον «φοίνικα».

    1913 Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας) λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

    1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    1917 Οι γάλλοι εγκαθιστούν πυροβόλα στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

    1919 Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.

    1922 Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή και η μεραρχία Κυδωνιών διετάχθη να καταλάβη το Σιμάβ.

    1929 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

    1935 πεθαίνει ο Μελέτιος Μεταξάκης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως

    1936 Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς ανακοινώνει την καθιέρωση τoυ οκταώρου.

    1938 Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

    1941 Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

    1942 Οι Γερμανοί προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος και ο Στάλιν με τη διαταγή του υπ' αριθμόν 227 απαιτεί από τους στρατιωτικούς να μην υποχωρούν, αλλιώς θα εκτελούνται επί τόπου.
    1942 Οι Ναζί εξαϋλώνουν 10.000 Εβραίους στο Νινσκ της Λευκορωσίας.
    1942 Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα. Επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.
    1942 Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας αναγγέλλει την ίδρυση των «Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών» ως στρατιωτικού σκέλους της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΔΕΣ.

    1943 42.000 άμαχοι σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή της RAF στο Αμβούργο.

    1944 Σοβιετική αποστολή υπό τον συνταγματάρχη Ποπόφ φτάνει στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

    1947 Η Φλώρινα και το Αμύνταιο δέχονται επιθέσεις από τον «Δημοκρατικό Στρατό» (ΔΣΕ).

    1948 Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές - θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν το προοίμιο των Παραλυμπιακών Αγώνων, που θα διοργανωθούν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.
    1948 Συγκαλείται στο Βόρειο Γράμμο η 4η ολομέλεια του ΚΚΕ, με κύριο θέμα τη ρήξη Τίτο-Στάλιν. Αποφασίζεται η σύμπλευση με τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα και η αποκήρυξη του Τίτο.

    1952 Εγκαινιάζονται τα υδροηλεκτρικά έργα της Κρήτης.

    1961 Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

    1973 Ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

    1974 Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο, παρά την υφιστάμενη ανακωχή, κινούνται επιθετικά για να αποκόψουν τις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λευκωσίας και Κυρήνειας.

    1975 Αρχίζει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.

    1978 Μεγάλη πυρκαϊά στην Πεντέλη κατακαίει 20.000 στρέμματα δάσους. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης ένας στρατιώτης χάνει τη ζωή του.

    1988 Το Ισραήλ επαναλαμβάνει τις διπλωματικές σχέσεις του με τη Σοβιετική Ένωση, μετά από 21 χρόνια.

    2005 Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:31 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    29 Ιουλίου

    626 Ο λαός της Κωνσταντινουπόλεως αποκρούει επιτυχώς την κατά της πόλεως επίθεσιν του βασιλέως των Περσών Χοσρόη Β’, έχοντος σύμμαχον και τον ισχυρόν χαγάνον των Αβάρων. Η νίκη απεδόθη στην Παναγίαν, προς τιμήν της οποίας ο Πατριάρχης Σέργιος και άπας ο λαός έψαλαν τον Ακάθιστον Ύμνον.

    629 Οι Άβαροι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη.

    904 Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα καταλαμβάνει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

    1014 Η μάχη στο Κλειδί. Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ. Ο βυζαντινός στρατός, επετέθη σφοδρώς κατά του τσάρου των Βουλγάρων Σαμουήλ, όστις ηγείτο ισχυροτάτων δυνάμεων καί προέβαλε πεισματώδη αντίστασιν. Η μάχη εκρίθη διά τής εμφανίσεως είς τά νώτα τών Βουλγάρων τού στρατηγού τού θέματος Φιλιππουπόλεως Νικηφόρου Ξιφία. Οι Βούλγαροι, περικυκλωθέντες υπό τών βυζαντινών, έπαθον μεγάλην πανωλεθρίαν, ό δέ Σαμουήλ μόλις κατώρθωσε νά σωθή διά τής φυγής είς Περλεπέν. Ο Βασίλειος ό Β’, ό επωνυμασθείς έκτοτε Βουλγαροκτόνος, διά νά τιμωρήση τάς σφαγάς, δηώσεις καί επιδρομάς, τάς οποίας οί Βούλγαροι έπραττον επί έτη είς τάς βυζαντινάς επαρχίας, διέταξε νά παραταχθούν οί συλληφθέντες 15.000 αιχμάλωτοι είς λόχους έξ 100 ανδρών καί νά τυφλωθούν οι 99 από έκαστον έξ αυτών. Τού εκατοστού εξωρύχθη μόνον ό είς οφθαλμός, ό δέ μονόφθαλμος ούτος οδηγός επανέφερε τούς συντρόφους του είς τήν πατρίδα των. Ο Σαμουήλ όταν αντίκρυσε αυτό τό θέαμα, κατελήφθη υπό σφοδρών καρδιακών παλμών (καρδιαγμού, όπως γράφουν οί χρονογράφοι) καί απέθανε μετά διήμερον.

    1711 Ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων, που θα κυβερνήσει την περιοχή της Τριπολίτιδας (σημερινής Λιβύης) έως το 1835. Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

    1821 Στο χωρίον Αχούρια και Πιαλί της Τριπόλεως, συνήφθη μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην και Τούρκων. Εις την μάχην δεν ανεδείχθη νικητής.

    1822 Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Μαλάξαν Κρήτης.

    1825 Αποτυγχάνει εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

    1829 Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.
    1829 Η Δ’ Εθνική Συνέλευση αποφασίζει κατάργηση του «Πανελληνίου» και ίδρυση Γερουσίας.

    1850 Η Μείζων Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκδίδει συνοδικό τόμο, με τον οποίο αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    1856 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου ανέρχεται σε 1.500 μεγάλα πλοία και 2.900 μικρά, με σύνολο χωρητικότητας 260.000 τόννων και πληρώματα 30.000 ανδρών.

    1889 Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής βάζουν την υπογραφή τους στις τρεις διακηρύξεις της Χάγης, οι οποίες απαγορεύουν το βομβαρδισμό από αερόστατα, τα βλήματα που σκάνε μέσα στο ανθρώπινο σώμα και τη χρήση χημικών αερίων.

    1902 5.540 είναι οι νεκροί από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Αίγυπτο.

    1913 Οι Μεγάλες δυνάμεις με τη Συνθήκη του Λονδίνου, αναγνωρίζουν την Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος και με το Πρωτόκολλο Φλωρεντίας της παραχωρείται η περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος αρχικά αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή που κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και ήδη κατείχε με ισχυρές δυνάμεις (13 Οκτωβρίου 1913).

    1922 Η Γαλλία με ρηματική ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη για λόγους αντιπερισπασμού.

    1943 Αρχίζει η στρατολόγηση στα τάγματα ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.
    1943 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Πελασγία Φθιώτιδος.
    1943 Η καταστροφή της Ερυμάνθειας Αχαίας.
    Μετά από μάχη με απώλειες για τους Ιταλούς λίγο μακρύτερα από το χωριό, εισέρχονται 100 άρματα μάχης καταλαμβάνουν την Ερυμάνθεια. Δεν βρίσκουν κανένα Ερυμανθιώτη, κανονιοβολούν ό,τι σπίτι βλέπουν ή όπου πιστεύουν ότι είναι Ερυμανθιώτες, λυσσάνε από το κακό τους. Φορτώνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες συμμάχους τους Ιταλούς και με λύσσα εφαρμόζουν τακτικές του Ομέρ Βρυώνη, επιτίθενται εις τα άψυχα σπίτια, βάζουν φωτιά και καίνε το χωριό θέλοντας να δείξουν ανθρωπισμό αφήνουν μόνο την εκκλησία, τα υπόλοιπα σπίτια καίγονται όλα. Δεν αρκούνται σε αυτό με τις ερπύστριες των αρμάτων καταστρέφουν αμπέλια, περιβόλια και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, φεύγουν με μία σκέψη να επιστρέψουν. Και επέστρεψαν όχι μόνο μία φορά αλλά πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής.

    1946 Η Αμερικανική Γερουσία (σε ολομέλεια) εγκρίνει το ψήφισμα της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων της 26ης Μαρτίου 1946, σχετικά με τις ελληνικές αξιώσεις στη Βόρεια Ήπειρο.

    1947 ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.

    1948 Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' κηρύσσει στο Λονδίνο την έναρξη των 14ων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4.002 αθλητές και 398 αθλήτριες από 59 χώρες. Εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν λαμβάνει μέρος. Κατασκευάζεται στίβος στο Γουέμπλεϊ για να φιλοξενήσει τους 4.002 αθλητές και τις 398 αθλήτριες από 59 κράτη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων.

    1949 Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας.

    1952 Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα ανακαλύπτονται στους τάφους των Μυκηνών.

    1959 Θαύματα της αρχαίας γλυπτικής ανακαλύπτονται στον Πειραιά.

    1960 Εφαρμόζεται η μονοδρόμηση κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

    1969 Θεμελιώνεται το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νερού στην Ερμούπολη.

    1973 Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

    1994 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει με ψήφισμά του το απαράδεκτο της διατήρησης του status quo στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.

    1997 Στην Αλβανία, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης.

    2002 Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού οι 8 από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της «17 Νοέμβρη», οι οποίοι κρατούνταν για περίπου 10 ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη.

    2011 Ο καταδικασθείς τη δεκαετία του ογδόντα, ως αρχηγός της «εταιρείας δολοφόνων», που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο για τις δολοφονίες εύπορων ηλικιωμένων με σκοπό την οικειοποίηση των περιουσιών τους, Χρήστος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Χαλκηδόνας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής, στο Μενίδι, με την κατηγορία ότι οργάνωσε την αρπαγή 57χρονης γυναίκας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:31 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:50 am

    30 Ιουλίου

    336 π.X. δολοφονείται ο Φίλιππος Β' ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ' ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.

    1629 φονικός σεισμός στη Νάπολη σκοτώνει περίπου 10.000 άτομα.

    1821 Οι πολιορκούμενοι υπό τού Ηλία Κατσάκου Μαυρομιχάλη, Ιωάννου Κατσή Μαυρομιχάλη, Αντ. Μαυρομιχάλη, Γ. Δαρειώτη, Ιωαν. Καραπαύλου καί άλλων οπλαρχηγών Τούρκοι τής Κορώνης, κατακρεουργούν τόν εβρισκόμενον είς χείρας των επίσκοπον Γρηγόριον καί θανατώνουν κατόπιν πολλών βασανιστηρίων δύο άλλους κληρικούς. Τά τεμαχισθέντα πτώματα τών σφαγιασθέντων έρριψαν κατόπιν από τά τείχη φωνάζοντες «Ελάτε να φάτε κρέας από τό Δεσπότη σας».
    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τας θέσεις Μαύρη πούλια και Κόρμπου του Ασπροκάμπου. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

    1824 ο Γ. Σαχτούρης καταναυμαχεί τον Τουρκικό Στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευθούν 3 τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευθούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

    1825 Ο ελληνικός στόλος, έξω από την Αλεξάνδρεια, έκαυσε τουρκικόν πλοίον.

    1906 Βούλγαροι άτακτοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα ελληνικά σχολεία και εκκλησίες της Ανατολικής Ρωμυλίας.

    1907 τμήμα του ανταρτικού σώματος Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διαλύει συμμορία Κομιτατζήδων κοντά στο Ξηροβούνι Βέροιας.

    1920 δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι. «Ιουλιανά». Στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon, στο Παρίσι, από δύο απότακτους αξιωματικούς του Ναυτικού, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη.

    1931 πολλές οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Παλαιστίνη έπειτα από επεισόδια.

    1939 στρατεύματα του Γ' Ράιχ αναφέρεται ότι, μετακινούνται στη Λιβύη μέσω Τεργέστης.

    1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι ιαπωνικές δυνάμεις βυθίζουν το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο «Ιντιανάπολις» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 883 Αμερικανοί.

    1964 Αισθητή αντίθεση Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γ. Παπανδρέου-Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και προσβλέπει στην υποστήριξη των Ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.

    1974 σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατάσσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, να παραδώσει τα υποκλεμμένα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου.

    1991 υπό έλεγχο τίθεται η μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Ουρανούπολη του Αγίου Όρους, που κατέστρεψε πάνω από 3.500 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    1993 στην Αλβανία, συλλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

    1994 η Ελλάδα υπέγραψε μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θαλάσσης, η οποία της έδινε το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Η Τουρκία λίγους μήνες μετά, στις 16.11.94, ανακοίνωσε ότι θεωρούσε αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    1996 ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.

    1997 τορπιλίζεται εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς 14 είναι οι νεκροί από την έκρηξη δύο «ανθρώπινων βομβών» στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

    2002 μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

    2006 επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στο Λίβανο σκοτώνει 28 πολίτες μεταξύ των οποίων 16 παιδιά.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:32 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:50 am

    31 Ιουλίου

    333 π.Χ Μάχη της Ισσού. Η δεύτερη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου.

    30 π.Χ. Μάχη της Αλεξάνδρειας ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

    786 Αρχίζει στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη τις εργασίες της η οικουμενική σύνοδος, με κύριο έργο της την ακύρωση των αποφάσεων της συνόδου του 754. Διαλύεται βίαια από εικονομαχικά στρατεύματα.
    786 Η αυτοκράτειρα Ειρήνη, με το πρόσχημα του αραβικού κινδύνου, στέλνει τα εικονομαχικά στρατεύματα στη νότια Μικρά Ασία και συγχρόνως φέρνει από τη Θράκη εικονόφιλα, στα οποία αναθέτει τη φύλαξη της Κωνσταντινούπολης.

    904 Άραβες πειρατές με αρχηγό έναν Έλληνα εξωμότη τον Λέοντα Τριπολίτη έπλευσαν κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Έξω από την Άβυδο και αφού αντιλήφθηκαν ότι η επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως δεν θα ήταν αποτελεσματική, στράφηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στις 31 Ιουλίου του 904 μετά από τριήμερη μάχη εισέβαλαν στην πόλη τη λεηλάτησαν και αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους λάφυρα και αιχμαλώτους.

    1556 πεθαίνει στη Ρώμη ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών ιεραπόστολων. Ανακηρύχθηκε άγιος 1622.

    1818 πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, ο Νικόλαος Σκουφάς καταγόμενος από τό Κομπότι τής Άρτης. Ο Σκουφάς μετά τού Αθανασίου Τσακάλωφ συνέλαβον πρώτοι την ιδέαν τής αναστάσεως τού Έθνους. Βραδύτερον δέ εμύησαν τούς Εμμανουήλ Ξάνθον και Παναγιώτην Αναγνωστόπουλον.

    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τας θέσεις Μαύρη Πούλια και Κόρμου Ασπροποτάμου (ιδέ και 30/7).
    1821 Οι τούρκοι απαγχονίζουν Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

    1824 Έξω της Σάμου ο ελληνικός στόλος συνάπτει δύο ναυμαχίες με τον τουρκικόν.
    1824 Το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Το δεύτερο δάνειο ανέλαβε ο τραπεζιτικός οίκος των αδελφών Ρικάρδο με ονομαστικό κεφάλαιο 2.000.000 λιρών (26 Ιανουαρίου 1825).
    Τη διαπραγματευτική ομάδα αποτελούσαν και πάλι οι Λουριώτης και Ορλάνδος. Όπως και στο πρώτο δάνειο, το καθαρό ποσό περιορίστηκε στις 816.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.
    Ενώ, όμως, το ποσό του πρώτου δανείου το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, τη διαχείριση του δεύτερου δανείου ανέλαβαν οι Aγγλοι τραπεζίτες και τα μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους έλληνες εκπροσώπους.
    Από το δάνειο διατέθηκαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.
    Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος. Και τα δύο δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης (1838) κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.

    1896 Οι τούρκοι σφάζουν 70 μοναχούς και άλλους Έλληνες στην Κρήτη.

    1916 Οι βούλγαροι απαγχονίζουν στην Μακεδονία τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό.

    1920 δολοφονείται από άνδρες «των ειδικών λόχων ασφαλείας» του Παύλου Γυπάρη ο Ίωνας Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

    1944 χάνεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

    1945 ο Πιέρ Λαβάλ, αρχηγός-μαριονέτα της κυβέρνησης Βισί, παραδίνεται στις αμερικανικές αρχές της Αυστρίας.

    1955 Εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα μειώνεται από 1974 που ήταν 20.000 σε μόλις 519.

    1958 σπηλαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μεγάλου λιμναίου σπηλαίου στην περιοχή του Δυρού Μάνης.

    1960 Εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας.
    1960 Παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

    1984 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική πολεμική αεροπορία «αγορά του αιώνα».

    1992 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπέρ της συνθήκης τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    1993 12 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τη φωτιά που ξεσπά στην Ικαρία

    1994 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή, με σκοπό την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, για να αποκατασταθή –δια της βίας- η Δημοκρατία.

    1996 οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του, για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

    2007 η επιχείρηση Μπάνερ, η μακροβιότερη στην ιστορία του βρετανικού στρατού τελειώνει. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφορούσε την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στη Βόρειο Ιρλανδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:33 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 8 από 16 Επιστροφή  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης