Εικονοθήκη


Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Παρόντες χρήστες
1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

Εθνικόν Επετειολόγιον

Σελίδα 15 από 16 Επιστροφή  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:36 pm

04 Δεκεμβρίου

771 μ.Χ Ο Καρλομάγνος γίνεται βασιλιάς των Φράγκων.

800 μ.Χ. Ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων, στέφθηκε από τον πάπα Λέοντα τον Γ΄, αυτοκράτορας των Ρωμαίων στο ναό του Αγίου Πέτρου. Φιλοδοξία του ήταν να ιδρύσει μια αυτοκρατορία σαν τη ρωμαϊκή και να περιβληθεί με το κύρος του κοσμοκράτορα. Εμπόδιό του ήταν το Βυζάντιο που ήταν φυσικός κληρονόμος και συνεχιστής του ρωμαϊκού κράτους.

1373 Επί βασιλείας του Πέτρου του Β’Λουζινιάν (1369 1382), οι Γενουάτες καταλαμβάνουν την Λευκωσία, ενώ λίγο νωρίτερα και την Αμμόχωστο.

1586 ο σερ Τόμας Χέριοτ γνωρίζει στους Άγγλους τις πατάτες, τις οποίες εισάγει από την Κολομβία.

1611 Οι Τούρκοι εξέδαρον ζώντα και κατόπιν εσούβλισαν τον 50χρονον Επίσκοπον Τρίκκης Διονύσιον, τον επικαλούμενον «Φιλόσοφον» (είχε σπουδάσει στην Πάδοβα πλείστες Επιστήμες) υπό δε των εχθρών «Σκυλόσοφον». Ούτος, ενθουσιασθείς εκ των συνεννοήσεων του Γάλλου δουκός του Νεβέρ, απογόνου εκ θηλυγονίας των Παλαιολόγων, μετά των Μανιατών, δια την αποτίναξιν του τουρκικού ζυγού, εξήγειρε τους κατοίκους του Σουλίου, της Παραμυθιάς και του Μαλακασίου και, επί κεφαλής 800 ενόπλων, εισήλθε την νύκτα της 10ης προς την 11ην Σεπτεμβρίου εις Ιωάννινα, όπου έκαυσε την οικίαν του Τούρκου δοικητού Οσμάν πασσά και έσφαξε πολλάς εκατοντάδας Τούρκων. Οι Τούρκοι, όμως, συνελθόντες εκ της πρώτης συγχύσεως, διεσκόρπισαν τους ενόπλους του Διονυσίου και συνέλαβον τον ίδιον, τον οποίον επέβαλον ακολούθως εις μαρτυρικόν θάνατον.

1822 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ιάκωβος Μονρόε, είς τό ετήσιον μήνυμά του πρός τό Κογκρέσσον, λέγει «Τό όνομα τής Ελλάδος πληρεί τον νουν και την καρδίαν παντός φιλελευθέρου ανθρώπου μέ τά ευγενέστερα αισθήματα». Εξέφρασε εν συνεχεία τήν συμπάθειαν τού αμερικανικού έθνους πρός τούς αγωνιζομένους διά τήν ελευθερίαν των Έλληνας.

1833 συστήνεται η «Κοινωνία κατά της Δουλείας» από τον Άρθουρ Τάπαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1894 Ο Τζορτζ Πάρκερ πατεντάρει την πένα διαρκείας. Με την επωνυμία Lucky Curve γίνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του.

1897 υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη.

1907 "Γυμναστικά" Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

1913 «Η διεθνής επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου τις αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτή, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι' αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα. Μετά την έντονη διαμαρτυρία και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο δίνουν διακοίνωση στην ελληνική κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της με τους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

1918 δημιουργείτε το βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με βασιλιά τον Αλέξανδρο Α’. Εννέα χρόνια αργότερα μετονομάζεται σε Γιουγκοσλαβία.

1920 αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι, διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

1940 Κατόπιν σκληρού αγώνος κατελήφθη ή Πρεμετή.

1942 τα αμερικανικά αεροπλάνα αρχίζουν τις πρώτες επιδρομές στην Ιταλία.

1943 Οι Γερμανοί πυρπολούν τήν μονήν Ομπλού (είς τάς παρυφάς τού Παναχαϊκού όρους).
1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βολιβία κηρύττει τον πόλεμο στον Άξονα.

1944 μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα θύματα της 3/12/1944, της ημέρας, που ξεκίνησαν τα "Δεκεμβριανά". Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα και κάνει συσκότιση για να αντιμετωπιστεί η ανταρσία.

1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1952 Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

1959 στις ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιζεί από το ταξίδι στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.

1963 ο Άλντο Μόρο, εξαιρετικός νομικός και ακαδημαϊκός, ηγέτης των Ιταλών χριστιανοδημοκρατών σχηματίζει Κυβέρνηση στην Ιταλία. Στις 16 Μαρτίου 1978 θα απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και στις 9 Μαϊου 1978 θα δολοφονηθεί από αυτές στα περίχωρα της Ρώμης.

1980 κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Γουαλάσιεβιτς, ο οποίος υπήρξε "νικήτρια" των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 1932, αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει, ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.
1980 ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Φανσίσκο Σα Καρνέιρο, 46 ετών, καθώς κι άλλα έξι άτομα, σκοτώνονται, όταν το μικρό αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν προσκρούει στη στέγη πολυκατοικίας και καταπέφτει.

1983 στη Συρία, δυο αμερικανικά αεροσκάφη καταρρίπτονται κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον συριακής αντιαεροπορικής βάσης.

1990 μνημόνιο για τη δημιουργία ελληνικού παραδοσιακού χωριού στο ιαπωνικό νησί Σοντοσίμα, υπογράφεται μεταξύ του ΕΟΤ και ιαπωνικής εταιρίας. Το νησί Σοντοσίμα βρίσκεται στην κλειστή θάλασσα του Σέτο, γνωστή και ως «Μεσόγειος της Απω Ανατολής», λόγω του γλυκού, σχεδόν μεσογειακού της κλίματος. Είναι γεμάτη δέντρα ελιάς, περιτριγυρισμένη από βαθιά μπλε θάλασσα, όμοια με τη θάλασσα του Αιγαίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη ενός ομοιώματος αρχαιοελληνικού ναού, του «Ναού της Ειρήνης» όπως ονομάστηκε, εντός ενός πάρκου κατάφυτου από δέντρα ελιάς. Μέσα στο ναό καίει άσβεστη η ιερή φλόγα, η οποία μεταφέρθηκε από την Ακρόπολη της Αθήνας, το 1956, ενώ για την κατασκευή του μεταφέρθηκε μάρμαρο από την Ελλάδα. Η Σοντοσίμα αδελφοποίηθηκε με τη Μήλο.

1991 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
1991 ο δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον ελευθερώνεται από την ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, μετά από 2.454 ημέρες ομηρίας.
1991 Η Pan American World Airways, γνωστή ως “Pan Am” καταρρέει αφού αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα κυρίως λόγω του ατυχήματος του “Lockerbie” στις 21/12/1988, στη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια της ιστορίας πριν την 11/9/2001 στην Νέα Υόρκη.

1994 η Τουρκία χορηγεί όπλα στη Βοσνία, παρά το εμπάργκο, αναφέρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντογκάν Γκιουρές.
1994 στην Αλγερία, δολοφονείται ο δημοσιογράφος Σαϊντ Μεκμπέλ, διευθυντής της ανεξάρτητης γαλλόφωνης εφημερίδας "Λε Ματέν".

1995 Δολοφονείται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν.
1995 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δηλώνει ότι, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ.
1995 στο Καμερούν, συντρίβεται αεροσκάφος Μπόινγκ 737, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 από τους 78 επιβαίνοντες.

1996 η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
1996 το διαστημόπλοιο Pathfinder εκτοξεύεται στον Άρη. Προσεδαφίζεται με επιτυχία στις 4 Ιουλίου 1997.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:36 pm

05 Δεκεμβρίου

1360 Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ 2002.

1403 Οι Μογγόλοι, υπό τον Ταμερλάνο, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.

1456 Ισχυρός σεισμός πλήττει την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35.000 άνθρωποι.

1484 Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση.

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

1776 ιδρύεται η Φι Μπέτα Κάππα (ΦΒΚ), η πρώτη πανεπιστημιακή αδελφότητα στο Κολέγιο William and Mary, στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ήταν η μελέτη των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων.

1791 Πέθανε ο γερμανός συνθέτης Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε ηλικία 35 ετών. Είναι το παιδί θαύμα, αφού συνέθεσε το πρώτο του έργο σε ηλικία 6 χρόνων. Αναδείχθηκε σε όλα τα είδη της μουσικής και έγινε ο δημιουργός της γερμανικής όπερας. Η μουσική του, γεμάτη αποχρώσεις και ηχοχρώματα, διακρίθηκε για την κομψότητάτα της και τη συγκινησιακή της δυναμη.

1821 Καθ' οδόν προς Ύδρα και εξαντλημένος από τις κακουχίες αλλά προπαντός από τις συγκινήσεις της τραγικής του περιπέτειας, ο Εμμανουήλ Παππάς πέθανε από συγκοπή μέσα στο πλοίο τη στιγμή που αυτό περιέπλεε τον Καφηρέα. Κηδεύτηκε στην Ύδρα με τιμές στρατηγού. Ο Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε 1773 στη Δοβίστα, χωριό πολύ κοντά στις Σέρρες, που σήμερα έχει το όνομά του. Ο πατέρας του Δημήτριος, πλούσιος προύχοντας της περιοχής, σε νεαρή ηλικία χειροτονήθηκε ιερέας. Από κει προέρχεται και η οικογενειακή προσωνυμία του «Παππάς». Το 1805 το εμπορικό του δαιμόνιο τον έφερε στις Σέρρες ακριβώς την εποχή που το εμπόριο βρισκόταν στη μεγάλη του ακμή. Σύντομα αναδείχθηκε σε μεγάλο Τραπεζίτη και μεγάλο έμπορο της εποχής, σεβαστό ακόμη και στους Τούρκους Μπέηδες. Μυήθηκε πολύ νωρίς στα της Φιλικής Εταιρείας. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Σέρρες λόγο σφοδρής φιλονικίας του με τον Μπέη των Σερρών και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενότερα με τους Φιλικούς. Όταν κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση, ο Εμμανουήλ Παππάς εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και μετέβη στο Άγιο Όρος και αφού εγκατέστησε το στρατηγείο του με 2.500 άνδρες ανακηρύχθηκε Αρχιστράτηγος της Μακεδονίας. Στο μεταξύ στις Σέρρες εκδηλώθηκε επαναστατικό κίνημα, το οποίο καταπνίγηκε στη γένεση του, η δε πόλη σώθηκε σαν από θαύμα από την ερήμωση και τη σφαγή. Ήταν τότε 8 Μαΐου 1821, ημέρα της γιορτής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος θεωρήθηκε σωτήρας και προστάτης της πόλης. Η εκδικητική μανία όμως των τούρκων ξέσπασε στην οικογένεια του Εμμανουήλ Παππά. Η σύζυγός του ρίχτηκε στις φυλακές, η περιουσία του δημεύθηκε και το σπίτι του κάηκε. Οι επιτυχίες του Εμμανουήλ Παππά στην Κασσάνδρα και η διάθεσή ολόκληρης της προσωπικής του περιουσίας για τον μεγάλο σκοπό του Αγώνα, δυστυχώς δεν έσωσαν το επαναστατικό κίνημα. Μετά την εκστρατεία του Αβδούλ Αμπούδ, την καταστροφή της Κασσάνδρας και την υποταγή των Αγιορειτών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος καταδιωκόμενος από τον τουρκικό στρατό και με πλοίο αναχώρησε για την Ύδρα.

1827 Ο Κανάρης δια του στόλου του., προσεπάθησε να καύση τον Τουρκικόν στόλον στον λιμένα του Τσεσμέ αλλ’ απέτυχε.

1831 Αρχίζει η Ε' Εθνοσυνέλευση στο Aργος, προκειμένου να ψηφίσει νέο Σύνταγμα, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1893 Κατασκευάζεται στο Τορόντο του Καναδά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με αυτονομία 15 μίλια.

1904 Δολοφονήθηκε από την συμμορία του Ράδεφ κοντά στη Βροντού Σερρών ο προύχοντας Αλέξης Μαρίνος.

1905 Τελέσθηκε στην εκκλησία των Ταξιαρχών στις Σέρρες μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Βουλγάρων δολοφονηθέντων εθνομαρτύρων Ιωάννου ιερέως εκ Κρουσόβου, Παπαβαγγέλη εξ Ανω Βροντούς και των διδασκάλων Περικλέους Αστεριάδου εκ Καταφυγίου, Ζήγου Δήμου και Ιωάννου Αγγέλου διδασκάλων Κρουσόβου» (Αχλαδοχωρίου). Παρέστησαν οι Πρόξενοι της Γαλλίας, Αγγλίας και Ελλάδος.

1909 πεθαίνει στο Μόναχο ο γνωστός ελληνιστής και βυζαντινολόγος Κάρολος Κρουμπάχερ, συγγραφέας της "Ιστορίας των Βυζαντινών Γραμμάτων" και διευθυντής του "Βυζαντινού Δελτίου".

1912 Ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων εις Αλβανίαν, Ιωάννινα, Μυτιλήνη. Εις τον τομέα Ιωαννίνων δια πολυαρίθμων δυνάμεων οι Τούρκοι αναγκάζουν τους Έλληνες να συμπτυχθούν.
1912 Για πρώτη φορά στον κόσμο, χρησιμοποιήθηκε το αεροπλάνο για βομβαρδισμό. Ήταν στο Μπιζάνι από Έλληνες. Ερρίφθησαν αυτοσχέδιοες βόμβες στα οχυρά του Μπιζανίου. Τρόφιμα και εφημερίδες στους πολιορκουμένους κατοίκους των Ιωαννίνων.

1913 Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμος Ζ΄ (κατά κόσμον Άγγελος Τσάτσος). Κατήγετο από το χωριό Πληβίτσα Φιλιατών Ηπείρου.

1926 Πέθανε ο ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος Κλωντ Μονέ. Ένας πινακάς του που ονομάζεται "Ιμπρεσιόν Ανατολή ηλίου" έδωσε το όνομά του τυχαία σε αυτήν την καλλιτεχνική κατεύθυνση που ονομάσθηκε ιμπρεσσιονισμός, της οποίας η τεχνική ιδιότητα έγκειται στην άρνηση κάθε φροντίδας για τη λεπτομέρεια, άρνηση όμως συνειδητή. Ο Μονέ ήταν ο πιο ρωμαλέος ιμπρεσιονιστής και ζωγράφιζε το ίδιο θέμα στις διάφορες ώρες της ημέρας.

1936 Θεμελίωσις τού Σισμανογλείου Φυματιολογικού Ινστιτούτου εις τα Μελίσσια.

1940 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής.

1944 Το κομμουνιστικόν κίνημα επεκτείνεται είς ολόκληρον τήν πρωτεύουαν καί τόν Πειραιά. Οι κομμουνισταί κατασκευάζουν οδοφράγματα καί καταλαμβάνουν απομονωμένα αστυνομικά τμήματα, εκτελούντες τούς συλλαμβανομένους αστυφύλακας καί αξιωματικούς. Κατά τήν ιδίαν ημέραν, αρχίζει ή επίθεσις κατά τού Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Εντός τού κτιρίου ευρίσκοντο 480 χωροφύλακες, υπό τόν συνταγματάρχην Γεώργιον Σαμουήλ καί 14 αξιωματικοί τού πυροβολικού, υπό τόν αντισυνταγματάρχην Κωστόπουλον. Η επίθεσις διεξήχθη υπό 5.000 Ελασιτών, διαθετόντων μεγάλον αριθμόν αυτομάτων όπλων, πυροβόλων καί όλμων. Τά κύματα των επιτιθεμένων διεδέχοντο ακατάπαυστα το ένα το άλλο. Είς μίαν στιγμήν, κύμα Ελασιτών κατώρθωσε νά εισχωρήση από τήν γωνίαν τών οδών Μητσαίων καί Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο αγών διεξήχθη σώμα πρός σώμα, αλλά, τελικώς, οί εισβολείς εξεβλήθησαν, αφήσαντες πολλούς νεκρούς. Αί απώλειαι τής πρώτης ημέρας μεταξύ τού Συντάγματος Χωροφυλακής ήσαν 14 αξιωματικοί καί οπλίται νεκροί καί 33 τραυματίαι. Η μάχη εξηκολούθησε μέ τήν ιδίαν έντασιν καί κατά τάς επομένας ημέρας, χωρίς νά διακόπτεται ούτε τήν νύκτα. Οι χωροφύλακες ηγωνίζοντο ηρωϊκώς αποκρούοντες τάς εναντίον των επιθέσεις.

1950 Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. Η μονή επιδίωκε την οικειοποίηση ξένων περιουσιών.

1958 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε συζήτηση για το Kυπριακό, εγκρίνει ψήφισμα «για τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος».

1962 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμφωνούν να συνεργαστούν ως προς τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.

1969 η "τεχνητή βηματοδότηση" της καρδιάς αρχίζει να εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα.

1978 Η ΕΟΚ εγκαθιστά το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

1981 η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

1989 γαλλική αμαξοστοιχία σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στα τρένα, τρέχοντας με 480 χλμ. την ώρα.

1990 Πρεμιέρα του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.

1995 η Γαλλία αποφασίζει να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, 30 χρόνια αφότου αποχώρησε επί προεδρίας του στρατηγού Ντε Γκολ. Την ίδια μέρα στη Γαλλία, διανύεται η 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά βίαια επεισόδια και η αστυνομία να προβεί σε 28 συλλήψεις.

2001 Υπογράφεται η Συμφωνία της Βόννης. Οι αντιμαχόμενες αφγανικές δυνάμεις συμφωνούν ο Χαμίντ Καρζάι να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που προκύπτει μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
2001 Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, παραβρίσκεται σε δείπνο στο σπίτι του τελευταίου, στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από 1974.

2003 τουλάχιστον 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο ήταν γεμάτο εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση ως "προσπάθεια αποσταθεροποίησης" της χώρας, καθώς έγινε δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Για αποτρόπαια και αδικαιολόγητη ενέργεια κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

2007 Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφους F16, ενώ εκτελεί νυκτερινή άσκηση, συντρίβεται στην περιοχή της Ψαθούρας, κοντά στην Αλόνησο. Η σορός του πιλότου θα βρεθεί και θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από την παραπλέουσα τουρκική φρεγάτα ΓΙΑΒΟΥΖ. Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς, 35 ετών, ένας ακόμη Ήρωας του Έθνους σε καιρούς ωχαδερφισμού. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του με κυοφορούμενο τον γιό του Αλέξανδρο.
2007 Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την αγορά 450 ρωσικών αρμάτων μάχης, συνολικού κόστους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
2007 Ο Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
2007 σε εμπορικό κέντρο στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο 19χρονος Ρόμπερτ Χόκινς σκοτώνει με ημιαυτόματο όπλο οκτώ άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2008 πεθαίνει ο Αλέξιος Β', κατά κόσμο Αλέξι Ρίντιγκερ, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. με καταγωγή από την Εσθονία. Συνεβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. (Γεν. 23/2/1929)

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:36 pm

06 Δεκεμβρίου

1240 Οι Μογγόλοι, υπό τον Μπατού Χαν, καταλαμβάνουν και καταστρέφουν το Κίεβο.

1768 Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα (Britanica) στη Σκοτία.

1821 Κύπριοι της διασποράς οργανώνουν συγκέντρωση στη Ρώμη για να καταγγείλουν τις τουρκικές βιαιότητες στο νησί τους. Iεράρχες και πρόκριτοι που είχαν διαφύγει από το νησί για να σωθούν από τις εκτεταμένες σφαγές του Ιουλίου εκδίδουν διακήρυξη, που μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα.
1821 Στο χωρίον Σταυρόν Κρήτης οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων υπό τον Μουσταφά μπέη. Κατά την μάχη φονεύεται ο οπλαρχηγός Γ. Δασκαλάκης ή Τσελεπής και οι Τούρκοι κερδίζουν την μάχην.

1826 Οι φρουροί της Ακροπόλεως και Αθηνών εξήλθον των τειχών ξιφείρεις και επετέθησαν εναντίον του τουρκικού στρατοπέδου και του έκαμαν σοβαρές καταστροφές.

1865 τίθεται σε ισχύ η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.

1876 Ο Ερρίκος Σλήμαν ανακάλυψε τα ανάκτορα των Μυκηνών. Πίστευε στην ιστορικότητα του περιεχομένου των ομηρικών επών και για το λόγο αυτό ξεκίνησε ανασκαφές στην Τροία και αργότερα στις Μυκήνες. Έτσι ήρθε στο φως ο πολιτισμός της ύστερης εποχής του Χαλκού, δηλαδή ο Μυκηναϊκός πολιτισμός. Αρχισε να ανακαλύπτει πίσω από την Πύλη των Λεόντων, τους περίφημους λακκοειδείς τάφους του Πρώτου περιβόλου με τους απαράμιλλους θησαυρούς των χρυσών κτερισμάτων και στην συνέχεια ανέσκαψε όλη την περιοχή.

1892 πεθαίνει ο γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών «Siemens».

1912 κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά. Ένα χρόνο αργότερα στις 4 Δεκεμβρίου 1913 η πόλη παραδινόταν μαζί με ολόκληρη την Βόρεια Ήπειρο, ελληνική αθέλητη συνεισφορά στο νέο κράτος της Αλβανίας.
1912 Ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων, στην Αλβανία, όπου και νικά, στη Μυτιλήνη, όπου και νικά και στην περιοχή Ιωαννίνων όπου κρατεί άμυνα.
1912 ανανεώνεται για μια εξαετία η Τριπλή Συμμαχία Ιταλίας-Αυστρίας-Γερμανίας.

1913 οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης αναγνωρίζουν το Γερμανό πρίγκιπα Ντε Βιντ ως βασιλιά της Αλβανίας.

1915 Συγκροτείται στην Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

1917 Στο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία, το γαλλικό πλοίο Μον Μπλαν (Mont Blanc) συγκρούεται με το βελγικό πλοίο Ιμό (Imo). Το πρώτο πλοίο είναι φορτωμένο με πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει πυρκαγιά και τρομακτική έκρηξη. Από την έκρηξη, που θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπογενής έκρηξη μετά τη Χιροσίμα, 3.000 άτομα σκοτώνονται, 6.000 άτομα τραυματίζονται και περίπου 30.000 κάτοικοι της πόλης μένουν άστεγοι.
1917 ο Τσάρος Νικόλαος Β' και η οικογένεια του βρίσκονται αιχμάλωτοι στο Τομπόλσκ.

1920 Η νέα κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την εκλογική ήττα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου από δάγκωμα πιθήκου, διενήργησε δημοψήφισμα που επαναφέρει στην Ελλάδα από την αναγκαστική τριετή εξορία το βασιλιά Κωνσταντίνο, προς μεγάλη δυσφορία των δυνάμεων της Αντάντ. Ακολουθεί η μικρασιατική καταστροφή.

1925 οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για τον13ο μισθό ενόψει των Χριστουγέννων. Το 2010 (μετά από 85 χρόνια) αυτός θα καταργηθεί!..

1940 οι Ιταλοί καίνε το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, με σκοπό να συνεχίσουν την προς βορράν υποχώρησή τους. Κυνηγώντας τους ο ελληνικός στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) καταλαμβάνει τον λιμένα των Αγίων Σαράντα, τον οποίον ο Μουσσολίνι είχε μετονομάσει εις «Πόρτο Έντα» προς τιμήν της θυγατρός του, συζύγου του υπουργού των Εξωτερικών κόμιτος Τσιάνο.

1941 εγκαθίσταται το πρόγραμμα Μανχάταν στο Σικάγο, το Ιλινόις, το Λος Άντζελες και την Καλιφόρνια με σκοπό τη δημιουργία ατομικής βόμβας.

1942 Ιταλοί και αλβανοί εκτελούν στην Παραμυθιά Έλληνες πατριώτες.
1942 ιδρύεται η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, με κύριο πυρήνα το Στρατιωτικό Κέντρο Αντίστασης (ΣΚΑ), που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

1944 (Δεκεμβριανόν κίνημα) Συνεχίζονται πολύνεκροι συγκρούσεις στην Αθήνα. Η μεταξύ πλατείας Λαυρίου και λεωφόρου Αλεξάνδρας περιοχή, κατέστη πεδίον λυσσωδών μαχών. Κατόπιν διαταγής, εγκατελείφθησαν πολλά αστυνομικά τμήματα, το Αρχηγείον Χωροφυλακής, η Γενική Ασφάλεια και η Σχολή Ευελπίδων (όπου τα σημερινά Δικαστήρια), ώστε να συγκεντρωθούν οι εθνικές δυνάμεις στο κέντρον της πόλεως και να τηρήσουν αποφασιστική άμυνα, εν όψει της παρασκευαζομένης εκκαθαριστικής αντεπιθέσεως.

1948 Εμφύλιος Πόλεμος. Στο ΚΚΕ κορυφώνεται η σύγκρουση Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη. Ο τελευταίος παύεται από πρωθυπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, καθαιρείται από αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού και στέλνεται στη Μόσχα για ανάπαυση.

1950 η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη της επέμβαση στην Κορέα.

1956 ο Νέλσον Μαντέλα και 156 συναγωνιστές του συλλαμβάνονται στη Νότια Αφρική για πολιτική δραστηριότητα.

1957 προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τους Σοβιετικούς, που "οργώνουν" το Διάστημα με τους Σπούτνικ οι Αμερικανοί εκτοξεύουν τον πρώτο πύραυλο Vanguard, που μεταφέρει δορυφόρο. Η αποτυχία είναι εντυπωσιακή, όταν ο πύραυλος εκρήγνυται.

1958 το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο του κόσμου στην Ιαπωνία, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών καθελκύεται στο Κιουρ.
1958 Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, Φουάτ Ζορλού και Ευάγελου. Αβέρωφ, για το Κυπριακό.

1980 κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Stefan Walasiewicz, ο οποίος υπήρξε "νικήτρια" των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος 'ντζελες (2/8/1932) αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Stanislawa Walasiewicz, γνωστή και ως Stella Walsh, ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.

1990 πεθαίνει ο τραγουδοποιός Παύλος Σιδηρόπουλος
1990 ο Σαντάμ Χουσεΐν διατάζει την απελευθέρωση όλων των ξένων ομήρων του Ιράκ και του Κουβέιτ.

1992 ινδουιστές εξτρεμιστές καταστρέφουν ένα αρχαίο μουσουλμανικό ιερό στην πόλη της βόρειας Ινδίας, Αγιοντίγια. Οι συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, που ακολουθούν επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, διήρκησαν μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.000 ανθρώπων.

1994 στην Ιταλία, την παραίτησή του υποβάλλει ο εισαγγελέας Αντόνιο ντι Πιέτρο, σύμβολο της χώρας στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

2002 όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντενκτάς, μετά τις δικαιολογίες με τα "χαλασμένα" φαξ, δίνει στον γ.γ. του ΟΗΕ τις απαντήσεις του σχετικά με τον καθορισμό των θεμάτων όπου χρειάζονται οι δύο πλευρές διευκρινίσεις ή διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά παραδίδει την απάντησή της λίγο αργότερα, αφού διαβεβαιώνεται γραπτώς ότι, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απαντήσει. Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τις δύο πλευρές, μέσω του ειδικού απεσταλμένου του, Άλβαρο ντε Σότο, ενώ αναμένεται να τους παρουσιάσει νέο αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:36 pm

07 Δεκεμβρίου

43 π.Χ. πέθανε ο ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας, Μάρκος Τούλιος Κικέρων. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ρητορες της αρχαιότητος, αριστοκρατικός και υποστηρικτής του Πομπήιου.

1821 Ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται στο Άργος πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

1826 Κοντά στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς, ο Καραϊσκάκης επικεφαλής του ιππικού του Χατζημιχάλη και άλλων αρχηγών, κατατροπώνει τους Τούρκους. Οι απώλειες των Τούρκων ανέρχονται σε 100 άντρες νεκρούς και 400 ζώα φορτωμένα τρόφιμα. «Διά πρώτην φοράν, εις την μάχην αυτήν, ο Καραϊσκάκης επολέμησεν έφιππος και τόσον ευχαριστήθη, ώστε έκτοτε δεν ήθελε να πολεμή πεζός»! γράφει ο Σπυρίδων Τρικούπης.

1889 Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο με σαμπρέλα για όλα τα οχήματα.

1894 πεθαίνει ο γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε μεταξύ άλλων το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου.

1912 στην Αίγυπτο, ανακαλύπτεται από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρντ η αρχαία προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Αμένοφη Δ', που κυβέρνησε από 1364 ως 1347 π.Χ. Η προτομή κοσμεί το Μουσείο του Βερολίνου.
1912 νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην Πλεάσα και Τόσνιτσα. Καταλαμβάνεται η Κορυτσά.

1926 Εκδίδεται στις ΗΠΑ η πρώτη πατέντα για ψυγείο οικιακής χρήσης, το οποίο λειτουργεί με γκάζι για την εταιρεία Electrolux.

1940 Καταλαμβάνεται το Δέλβινον.
Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου ο ελληνικος Στρατός εξασφάλισε ευρέως το υψίπεδο Κορυτσάς. Οι Ελληνικες απώλειες ήταν μεγάλες. Κατά προσέγγιση: 34 αξιωματικοί και 590 οπλίτες πεσόντες. 82 αξιωματικοί και 2.266 οπλίτες τραυματίες.
Συνέχιστηκε η προώθηση προς Αυλώνα. Επειτα από σκληρές μάχες καταλήφθηκε το Δέλβινο στις 5 Δεκεμβρίου από τμήματα της III Μεραρχίας, η οποία τη νύκτα της 7/8 Δεκεμβρίου αντικαταστάθηκε από την IV Μεραρχία Πεζικού, η οποία στις 8 Δεκεμβρίου απελευθέρωσε το Αργυρόκαστρο. Στον παραλιακό τομέα το Απόσπασμα Λιούμπα κατέλαβε στις 6 Δεκεμβρίου τους Αγίους Σαράντα και στις 8 Δεκεμβρίου.

1941 Οι Ιάπωνες με 360 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στα 90 λεπτά της επίθεσης χάνουν τη ζωή τους 2.386 στρατιώτες των ΗΠΑ, καταστρέφονται 188 αεροσκάφη, άλλα 155 υφίστανται ζημιές, βυθίζονται 5 πλοία και άλλα 13 βγαίνουν εκτός μάχης. Την επομένη η Ουάσινγκτον θα μπει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944 Η ελληνική κυβέρνηση απαντά αρνητικά στην πρόταση του στρατηγού Ντε Γκολ να επισκεφθεί στην Αθήνα.
1944 Η Ταξιαρχία του Ρίμινι αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των εγκατεστημένων στις συνοικίες Καισαριανή, Κουπόνια και Ζωγράφου μαχητών του ΕΛΑΣ.

1945 Πατεντάρεται ο φούρνος μικροκυμάτων.

1971 Η Λιβύη ανακοινώνει την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της ΒΡ στο έδαφός της. Φυσικά, ο Δυτικός Κόσμος δεν της το χάρισε. Μετά από 40 χρόνια πήρε την ρεβάνς, επεμβαίνοντας απροσχημάτιστα στη χώρα.

1972 οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ''Απόλλο17''. Είναι η τελευταία αποστολή διαστημικών αεροσκαφών Απόλλο στη σελήνη.

1974 Ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, που είχε ανατραπεί από τη Χούντα των Αθηνών στις 15 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, επιστρέφει στο νησί, έπειτα από εξορία 4,5 μηνών. Ωστόσο, παρά και την τυπικά πλέον αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης πραγμάτων στο νησί, η Τουρκία επιμένει να έχει υπό την κατοχή της το 36% του κυπριακού εδάφους, αποδεικνύοντας τις επεκτατικές γεωστρατηγικές βλέψεις της, οι οποίες συνάδουν πλήρως με την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Μακάριος θα χαρεί την εξουσία μόλις 2,5 χρόνια, φεύγοντας από τον κόσμο αυτό σε ηλικία 64 ετών.

1977 πεθαίνει ο Πίτερ Γκόλντμαρκ, ουγγροαμερικανός μηχανικός, που ανακάλυψε τον εξελιγμένο δίσκο γραμμοφώνου των 33 στροφών. (Γεν. 2/12/1906)

1979 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τελεσίγραφό του προς τις ιρανικές αρχές, δίνει διορία λίγων ημερών για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.
1979 πεθαίνει ο Σεσίλια Πέιν Γκαπότσκιν, αμερικανίδα αστρονόμος, η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο από το Χάρβαρντ. (Γεν. 10/5/1900)

1983 γίνεται η πρώτη εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση στο Τέξας των ΗΠΑ. Βεβαίως, παντού στον κόσμο προπαγανδίζεται η φιλοσοφία κατάργησης της θανατικής ποινής.

1987 στο Περού αεροσκάφος του Ναυτικού (Peruvian Navy Fokker F27), που μεταφέρει την ομάδα της Αλιάνσα Λίμα, συντρίβεται στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του και σκοτώνονται όλοι οι επιβάτες (αθλητές και προπονητές). Σώζεται μόνο ο πιλότος.
1987 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

1988 Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αρμενία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι και 400.000 να μείνουν άστεγοι.
1988 Ο Γιάσερ Αραφάτ, αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.
1990 τους 10 φτάνουν οι νεκροί από το κρύο στην Ελλάδα.

1992 223 άτομα βρίσκουν το θάνατο στην Ινδία από τις συμπλοκές μεταξύ εξτρεμιστών ινδουιστών και αστυνομίας, μετά από την καταστροφή του αρχαίου τεμένους της Αγιόντα, από μουσουλμάνους.

1993 η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι είχε αποκρύψει από την πρώην ΕΣΣΔ 250 πυρηνικές εκρήξεις από την περίοδο της δεκαετίας του '40 στο χώρο δοκιμών στη Νεβάδα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/5 του συνόλου των δοκιμών. Φυσικά, ούτε λόγος για συνέπειες..

1994 ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο χωριό "Μπελογιάννης", στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

1995 λήγουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της ιδρυτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με την εκλογή του 9μελούς προεδρείου και την ψήφιση των αποφάσεων.
1995 υπογράφεται η τελική συμφωνία για την πώληση των "ΤσιμέντωνΧαλκίδας" στην ιταλική εταιρία Καλτσεστρούτσι.
1995 μετά από έξι χρόνια ταξίδι το διαστημόπλοιο «Galileo» φτάνει στον Δια.

1996 την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες, σε πανελλαδική σύσκεψη, που γίνεται στη Λάρισα.
1996 πεθαίνει ο Γιάννης Θεοδωράκης, δημοσιογράφος και ποιητής, αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη. (Γεν. 22/9/1932)

2002 το Ιράκ παραδίδει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ έκθεση 12.000 περίπου σελίδων για τα οπλικά του συστήματα. Η έκθεση στέλνεται από τη Βαγδάτη στη Βιέννη στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε αυτή η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Φυσικά, θα βρεθεί τρόπος να «αποδειχθεί» οτι υπάρχουν όπλα!!! και να γίνει ο προγραμματισμένος πόλεμος και η προαναγγελθείσα πτώση του Σαντάμ. Και ύστερα, να γίνει παραδεκτό ότι ...δεν υπήρχαν! Κι’όσο για συνέπειες, ούτε λόγος. Οι πλανητάρχες κινούνται σε άλλη σφαίρα..

2008 Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Πυρπολούνται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού του, Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:37 pm

08 Δεκεμβρίου

1609 Ανοίγει τις πύλες της για το βιβλιόφιλο κοινό η Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.

1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.

1827 η Τουρκία εκδίδει "Χάτι Σερίφ", με το οποίο όλοι οι "άπιστοι" χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.

1831 πεθαίνει ο Ιρλανδός αρχιτέκτονας Τζέιμς Χόμπαν, σχεδιαστής του Λευκού Οίκου της Ουάσινγκτον.

1837 Ο Όθων αναλαμβάνει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Θα ασκήσει την εξουσία έως το Φεβρουάριο του 1841.

1850 Ο μεγάλος Άγγλος πολιτικός Γλάδστων, ευρισκόμενος εις Αθήνας, επεσκέφθη την Γερουσίαν μετά του ιστορικού συγγραφέως Γεωργίου Φίνλεϋ και του υιού του Άγγλου πρεσβευτού λόρδου Άβερδην. Εις τούτους παρεχωρήθησαν καθίσματα δια να παρακολουθήσουν την συζήτησιν. «Ο Γλάδστων, γράφει η εφημερίς «Αυγή», ηρώτα διαρκώς τον κ. Φίνλεϋ ποιός είναι ο δείνα Γερουσιαστής και ποιός ο άλλος. Ηρώτησε περί του ενδόξου ναυάρχου Κανάρη, του κ.Τσούρτς, περί του στρατηγού Αντ. Μαυρομιχάλη, καθώς και περί τινων άλλων».

1854 ο Πάπας Πίος ο 9ος παρουσιάζει το δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως, βάσει του οποίου η Παρθένος Μαρία είναι απαλλαγμένη από το προπατορικό αμάρτημα.

1865 Ιδρύεται η «Εταιρεία Φίλων του Λαού» με σκοπόν την πνευματικήν ανάπτυξιν του λαού και την εκλαϊκευσιν της επιστήμης. Μεταξύ των ιδρυτών ήσαν οι: Αλέξανδρος Σούτζος, Π. Ρομπότης, Χαρ. Τρικούπης, Θεοδ. και Νικόλ. Δεληγιάννης, Αλέξ. Κωστής, Άγγελος Βλάχος, Ι. Περβάνογλου, Ι. Σέχος, Μάρκος Δραγούμης, Ν. Μαυροκορδάτος κλπ.

1868 μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκην στις Βρύσες Χανίων, το οποίο κύκλωσαν ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού του Μεχμέτ Πασά.

1912 Ο ελληνικός στρατός στην Αλβανία δια μάχης εκδιώκει τους Τούρκους πέραν της Κορυτσάς μέχρι του στενωπού Κιάρι Ελμές. Εις τον τομέα Ιωαννίνων οι Έλληνες αμύνονται σθεναρώς.

1913 Γίνεται ναυμαχία ελληνικού και τούρκικου στόλου.

1914 Ναυμαχία στα νησιά Φόκλαντ μεταξύ Γερμανών και Βρετανών.

1940 οι Ιταλοί πυρπολούν το Αργυρόκαστρο, το οποίο καταλαμβάνουν οι Έλληνες. Εκτός από τους Ιταλούς, πάνω στα κακοτράχαλα και δύσβατα βουνά της Βορειου Ηπείρου αντιμετώπισαν έναν πολύ βαρύ χειμώνα, βροχή, αφόρητο κρύο και πυκνό χιόνι. Όμως η πίστη τους στον αγώνα, τους έδινε δύναμη. Από τις 14 Νοεμβρίου που άρχισε η καταδίωξη του εχθρού, σχεδόν κάθε μια μερα απελευθέρωναν και μια πόλη. Σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, απελευθερώθηκε το Δέλβινο, έπειτα από σκληρή μάχη.
1940 Το Προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου προσφέρει στον αγώνα όλα τα αφιερώματά της.

1941 οι ΗΠΑ και η Βρετανία και η Κίνα κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1941 αρχίζει να λειτουργεί το στρατόπεδο εξοντώσεως του Σέλμνο κοντά στο Λοτζ της Πολωνίας και οι πρώτοι Εβραίοι και Τσιγγάνοι θανατώνονται με αέριο μέσα σε κλειστά φορτηγά. Λίγο αργότερα θα επινοηθούν οι θάλαμοι αερίων στους οποίους θα εξοντώνεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων.
1941 Η Ιαπωνία εισβάλλει στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία και τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

1942 Το υποβρύχιον «Παπανικολής», περιπολούν εις το Αιγαίον, βυθίζει εχθρικόν ιταλικόν πλοίον εφοδιασμού 8.000 τόνων.

1943 Οι Γερμανοί κατακτηταί εισέρχονται είς τήν μονήν του Μεγάλου Σπηλαίου καί εκτελούν 13 υπερήλικας μοναχούς, 3 υπηρέτας, έν προστατευόμενον ορφανόν ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητάς.

1944 Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των ανταρτών. Η νίκη αυτή των αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αποφασιστικής σημασίας επεισόδια της αιματηρής περιόδου των “Δεκεμβριανών”.

1951 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 59 ετών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, πρώην αθλητής στίβου και επίτιμος πρόεδρος της ΕΠΣΑ, της ΕΠΟ και του Παναθηναϊκού

1952 ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη το συντονισμό όλης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

1953 με επιβεβαίωση της συνεργασίας τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και με έγκριση εισήγησης για έναρξη συνομιλιών με την ΕΣΣΔ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν τη διάσκεψη των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, που πραγματοποιείται στις Βερμούδες.

1956 47 άτομα σκοτώνονται και 80 τραυματίζονται, όταν ο Κόκκινος Στρατός που έχει εισβάλλει στην Ουγγαρία ανοίγει πυρ κατά διαμαρτυρόμενων ανθρακωρύχων στην πόλη Σαλγκοτάριαν.

1963 Ο γιος του Φρανκ Σινάτρα, Φρανκ τζούνιορ, πέφτει θύμα απαγωγής. Θα απελευθερωθεί τρεις μέρες αργότερα, με λίτρα 240.000 δολαρίων.

1966 το πλοίο "Ηράκλειο", που εκτελούσε δρομολόγιο Σούδα-Πειραιά, υπό ανέμους 8-9 μποφόρ, βουλιάζει στις 2.06’πμ στην περιοχή της βραχονησίδας Φαλκονέρα, ανάμεσα στον Μαλέα και στην Μήλο, καθώς ένα φορτηγό 25 τόνων, που δεν είχε προσδεθεί με ασφάλεια στο Γκαράζ του πλοίου, χτύπησε επανειλημμένα στον πλευρικό καταπέλτη, τον διέρρηξε και άνοιξε οπή (17 τμ) για να εισρεύσουν ορμητικά τα θυελλώδη κύματα, ώστε μέσα σε 10' να παρασυρθούν στον παγωμένο βυθό (600-800μ) του Αιγαίου 224 επιβάτες. Διεσώθησαν 47 άτομα. Η κυβέρνηση κηρύσσει εθνικό πένθος για μια εβδομάδα. ο ναυάγιο του «Ηράκλειον» αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία. Το ναυάγιο προκάλεσε την κατάρρευση της Typaldos Lines, που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα, ενώ μπήκαν οι πρώτες ιδέες για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης..

1969 αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.

1971 ο Πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, αναγγέλλει ότι, το κράτος θα αναλάβει τη διανομή τροφίμων στη χώρα, ως απάντηση στις "διαδηλώσεις της άδειας κατσαρόλας των νοικοκυρών".
1971 ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση "bypass" στην Ελλάδα.

1980 δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Μπιτλς", Τζον Λένον, από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

1987 Σκοτώνεται σε τροχαίο στο “Πέταλο του Μαλλιακού” η δημοσιογράφος Λήδα Βεντούρα
1987 ο Ρόναλτ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν συμφωνία για τον αμοιβαίο περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.

1989 συλλαμβάνεται ύποπτος για την κλοπή του τίμιου σταυρού από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, που είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς στον Αθανάσιο Αθωνίτη, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής.

1991 Δύο ρουκέτες πλήττουν εγκαταστάσεις της εταιρείας BIOXAΛKO. Για το χτύπημα αυτό δεν υπήρξε ποτέ ανάληψη ευθύνης, ωστόσο η αστυνομία το αποδίδει στη «17 Nοέμβρη».
1991 Υπογράφεται η "ληξιαρχική πράξη θανάτου" της Σοβιετικής Ενωσης. Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας υπογράφουν τις συμφωνίες Μπελοβέζα που κηρύσσουν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.

1992 κατολισθήσεις λάσπης θάβουν ένα ορυχείο χρυσού στους απομακρυσμένους πρόποδες των Άνδεων στη Βολιβία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 μεταλλωρύχους.
1992 ο Τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ζητά την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

1993 οι αρχές του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας απαγορεύουν τη χρήση των συμβόλων των Χριστουγέννων από τους δρόμους, για να μη διαταραχθούν τα αισθήματα των μη χριστιανών.
1993 στις Φιλιππίνες, περισσότερα από 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα ''Λόλα'', ενώ 30.000 έμειναν άστεγα.

2003 Ανακοινώνεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Αθώοι κρίνονται η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο Γιάννης Σερίφης και ο Θεολόγος Ψαραδέλης. Ενοχοι οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ως ο ηθικός αυτουργός όλων των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης. Ελαφρυντικά ειλικρινούς μεταμέλειας αναγνωρίζονται στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κωνσταντίνο Τέλιο, Σωτήρη Κονδύλη και Θωμά Σερίφη.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:37 pm

09 Δεκεμβρίου

Επέτειοι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

536 ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.

1714 ξαναρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Αυστρία, Ρωσία και Βενετία, που διαρκεί 4 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από Πελοπόννησο και η χώρα να υπαχθεί στους Οθωμανούς. Η διαφορά για τους Έλληνες δεν ήταν πολύ μεγάλη.

1825 Οι έλληνες επαναστάτες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τους αιγυπτίους κοντά στον Αλφειό.

1827 στο χωριό Μοχός Κρήτης Τουρκοι νικουν τους Έλληνες. Σκοτώνονται οι Οπλαρχοί Μαγουλάκης και Μαν. Κορμούλης ή Κορμουλάκης μετά 200 Κρητων.

1828 οι Έλληνες νικουν παρά την Κακήν Σκάλαν Θηβών.

1831 Συγκρούσεις στο Άργος μεταξύ κυβερνητικών και συνταγματικών στη μετακαποδιστριακή περίοδο.

1868 ο Γλάδστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα.

1898 φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.

1902 γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία εισβάλλουν στο λιμάνι Λα Γκουάιρα και αιχμαλωτίζουν το στόλο της Βενεζουέλας.

1905 Με νόμο στη Γαλλία επέρχεται o διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.

1912 "Το υποβρύχιο ""Δελφίνι"", με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες, χωρίς αποτέλεσμα, εναντίον του τουρκικού θωρηκτού ""Μετζετιέ"", στο βόρειο Αιγαίο. Είναι η πρώτη πολεμική επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη (τορπιλική επίθεση), που αναφέρεται στην παγκόσμια ναυτική ιστορία."

1921 συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Τραυματίζεται στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμό.

1923 πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16.

1940 ξεσπά η αγγλική αντεπίθεση εναντίον οχυρωμένων Ιταλών στο Σίντι Μπαράντι, στην Αίγυπτο.
1940 το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες. Ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος αναφέρει τα εξής "Επεσκέφθην το Αργυρόκαστρον το οποίον έπλεεν εις τας κυανολεύκους σημαίας και ο πληθυσμός του κατά το πλείστον ελληνικός με ακραιφνή εθνικήν ελληνικήν συνείδησιν, επανηγύριζε την απελευθέρωσίν του Μόνη ομιλουμένη γλώσσα ητο η ελληνική, με τον ηπειρωτικόν ιδιωματισμόν. Ενόμιζε κανείς ότι ευρίσκετο εις τα Γιάννενα και όχι στο μόλις προ ολιγου κατασκλαβωμένον και αλβανοκρατούμενον Αργυρόκαστρον."

1941 η Κίνα κηρύττει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος Ρούσβελτ καλεί τους Αμερικανούς να ετοιμαστούν για ένα μακροχρόνιο πόλεμο.

1943 οι Γερμανοί εκαυσαν τον Ιερέα Χρ.Τσολάκην εις Σκοτεινά Κατερίνης

1946 δικάζονται στη Νυρεμβέργη οι γιατροί του Γ' Ράιχ, που κατηγορούνται για πειράματα ευγονικής.

1961 στο Ισραήλ ολοκληρώνεται η δίκη του Ναζί, Άντολφ Άιχμαν με απόφαση ενοχής του για 15 κατηγορίες.

1963 Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Κωνσταντίνος Καραμανλής αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Την αρχηγία του κόμματος ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

1967 ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.

1968 παρουσιάζεται το πρώτο "ποντίκι" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από τον Νταγκ Ένγκελμπαρτ και την επιστημονική ομάδα του.

1970 πεθαίνει ο Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους). (Γεν. 23/7/1905)
1970 πεθαίνει, σε ηλικία 79 ετών, ο στρατηγός και Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ.
1970 το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.

1987 στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκινά η παλαιστινιακή "Ιντιφάντα", εναντίον των Ισραηλινών.

1990 ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της "Αλληλεγγύης", κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.
1990 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται Πρόεδρος της Σερβίας στις πρώτες μετά 50 χρόνια πολυκομματικές εκλογές στη χώρα.

1991 επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνουν ότι, ο πληθυσμός των πιγκουΐνων στην Ανταρκτική μειώθηκε κατά 23%, τα τελευταία τρία χρόνια.

1992 στη Βρετανία, ανακοινώνεται ο χωρισμός του διαδόχου Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.
1992 Οι πρώτοι αμερικανοί πεζοναύτες φτάνουν στην αναρχοκρατούμενη Σομαλία.

1993 ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

1994 στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.

2002 ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:37 pm

10 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοκτησίας.

969 μ.Χ Δολοφονείται ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς.

1041 πεθαίνει ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Δ'.
1041 η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ζωή ανεβάζει στο θρόνο τον υιοθετημένο γιο της Μιχαήλ Ε'.

1198 πεθαίνει ο κορυφαίος Άραβας φιλόσοφος Ιμπν Ρουσντ Αβερρόης, που συνέδεσε τη σκέψη του Αριστοτέλη με την ισλαμική πίστη.

1520 ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημόσια την παπική βούλα Exsurge Domine, η οποία καταδίκαζε τις θέσεις του και τον καλούσε να τις αποκηρύξει.
1832 η Υψηλή Πύλη εξέδωσε τον "Προνομιακόν Χάρτην ή την Οργανικήν Διάταξιν", με την οποία ιδρύθηκε η "Ηγεμονία της Σάμου". Η Σάμος παρέμενε κάτω από την κυριαρχία του σουλτάνου, αλλά αποκτούσε μια μορφή αυτονομίας, καθώς θα κυβερούνταν από χριστιανό ηγεμόνα, ο οποίος όμως θα διοριζόταν από την Πύλη.

1834 ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές καταλύουν στην Αθήνα καθιστώντας την και ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1868 Τα πρώτα φανάρια κυκλοφορίας κάνουν την εμφάνισή τους έξω από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Λειτουργούν με μηχανικούς βραχίονες το πρωί και το βράδυ φωτίζονται με κόκκινες και πράσινες λάμπες γκαζιού. 1893 Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Μήπως η Ιστορία ξαναγράφετε σήμερα 2009; παγκόσμια

1896 πεθαίνει ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία.

1898 υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισπανίας (28 Απριλίου-12 Αυγούστου 1898). και τερματίζεται η ισπανική παρουσία στην αμερικανική ήπειρο και τον Ειρηνικό. Οι αμερικανοί ως νικητές παίρνουν τα νησιά Γκουάμ και Πουέρτο Ρίκο, με 20.000.000 δολάρια αποκτούν τις Φιλιππίνες, ενώ η Κούβα καθίσταται ανεξάρτητο κράτος.

1900 Υπογράφεται από τον Υπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας Πρίγκιπα Γεώργιο ο νόμος 265 με τον οποίο ιδρύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

1901 στη Στοκχόλμη, απονέμονται για πρώτη φορά τα βραβεία Νόμπελ.

1902 ανοίγει επίσημα το φράγμα του Ασουάν στον Νείλο, το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.

1903 ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκαν με τον Χένρι Μπεκερέλ για τη δουλειά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Η μαντάμ Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ.

1904 Ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

1905 ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.

1909 η Σουηδή λογοτέχνης, Σέλμα Λάγκερλοφ, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1911 η Μαρία Κιουρί κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ. Την πρώτη τιμήθηκε μαζί με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.

1912 ο ελληνικός στόλος νικά τους Τούρκους στη ναυμαχία της Έλλης, στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.

1922 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική με τη Θεωρία του για τη Σχετικότητα, κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής.

1999 πεθαίνει ο Φράνιο Τούτζμαν, στρατιωτικός και ιστορικός, που ηγήθηκε της ανεξαρτησίας της Κροατίας στις αρχές του 1990. (Γεν. 14/5/1922)

2003 Τύχη βουνό, στο βουνό, είχαν μέσα στην ατυχία τους οι 37 επιβάτες και οι 3 υπάλληλοι του τρένου που εκτροχιάστηκε στην τοποθεσία «Ρούτση», δύο χιλιόμετρα από το σιδηροδρομικό σταθμό Λεονταρίου στην Αρκαδία. Οι ελαφρά τραυματίες θα ήταν πολύ περισσότεροι και ενδεχομένως σοβαρότερα, εάν το τρένο εκτροχιαζόταν λίγα λεπτά αργότερα, σε σημεία που υπάρχουν χαράδρες. Τριάντα ένας ελαφρά τραυματίες και 4 σοβαρά (με κατάγματα) είναι ο τελικός απολογισμός. 2003 οι ΗΠΑ αποκλείουν από την ανασυγκρότηση του Ιράκ εταιρίες χωρών, οι οποίες ήταν αντίθετες στον πόλεμο, λέγοντας πως "αυτό υπαγορεύουν η ασφάλεια και τα συμφέροντά μας". Έντονη είναι η αντίδραση Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά και Ρωσίας.

2006 πεθαίνει ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, χιλιανός στρατηγός, που κυβέρνησε δικτατορικά τη χώρα από το 1973 έως
το 1990. Δεν λογοδότησε για τους 3.000 Χιλιανούς που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν και τους 30.000 βασανίστηκαν επί της διακυβέρνησής του. (Γεν. 25/11/1915) Επέτειοι

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:37 pm

11 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Παγκόσμια Ημέρα Βουνού.

359 Ο Ονοράτος, ο πρώτος γνωστός έπαρχος της Κωνσταντινούπολης, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

361 ο Ιουλιανός ο Αποστάτης γίνεται άρχοντας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Διοικεί από την Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να επαναφέρει τον Παγανισμό.

969 πεθαίνει ο Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (δολοφονήθηκε) (Γεν. 912)

1282 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Η’, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Στέφθηκε Αυτοκράτωρ 1259 στο Νυμφαίον, και βασίλεψε μέχρι το θάνατό του 1282. Η εποποιία του Μιχαήλ, ιδρυτή της δυναστείας των Παλαιολόγων, της μακροβιότερης Βυζαντινής δυναστείας, ήταν αδιαμφισβήτητα πλαισιωμένη από σημαντικές επιτυχίες. Επανακτώντας την Πόλη και μεταφέροντας εκεί το κρατίδιο της Νικαίας, ο Μιχαήλ κατορθώνει να ενισχύσει τη Βυζαντινή παρουσία κυρίως μέσα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος διπλωμάτης Βυζαντινός Αυτοκράτορας, που συνέχισε μια μακραίωνη παράδοση επιτυχών ελιγμών υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες. Μεγαλύτερες δυσκολίες συνάντησε στην προσπάθειά του για ένωση των Εκκλησιών, ιδέα στην οποία πίστευε ότι θα βασιστεί η μακροβιότητα του κράτους του. Δυστυχώς, υποεκτίμησε την εμμονή των Ορθοδόξων στο δόγμα και τις λειτουργικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα μέχρι την εποχή του θανάτου του, να θεωρείται από το λαό του προδότης της πίστεως.
1282 Ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος, μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ τού Βυζαντίου.

1620 Κατόπιν συνθήκης μετά τού Αλή πασσά τών Ιωαννίνων, οι Σουλιώται επανέρχονται είς τήν πατρίδα των καί μετέχουν είς τόν πόλεμον τούτου εναντίον τών Τούρκων

1823 Οι αδελφοί Αντώνιος και Ραφαήλ Σωσάναι, οι αδελφοί Κώτσοι, ο Βουλομάρχος και πολλοί άλλοι εισεπήδησαν εντός του φρουρίου Γραμβούσης Κρήτης, για να το καταλάβουν, αλλ’ αποτυγχάνουν. Εντός του φρουρίου εφονεύθησαν οι τρεις αδελφοί Κώτσοι, Ραφαήλ, Σωσάνας, Βουλομάρκος, Σουλιώτης, Παπαδάκης

1825 Ο Ιμβραήμ φθάνει είς τό Μεσολόγγι μέ 10.000 Αιγυπτίους, πρός ενίσχυσιν τού Κιουταχή.

1834 πεθαίνει η Κυρά Βασιλική , η γυναίκα του Αλή Πασά.

1894 διοργανώνεται η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι με εννέα εκθέτες.
1905 Η ελληνική δύναμη, που ήταν εγκαταστημένη στη λίμνη των Γιαννιτσών, υπό τους Ανθυπολοχαγό Σταύρο Ρήγα και Ανθυποφαρμακοποιό Γεώργιο Τόμπρα, προσβάλλει βουλγαρική συμμορία μέσα στο χωριό Αρχοντικό. Αν και η μάχη είναι δύσκολη, εξαιτίας της επεμβάσεως τουρκικών δυνόμεων, οι Έλληνες αντάρτες κατορθώνουν να διασπάσουν τον κλοιό και να διαφύγουν.

1924 Μία πρωτόγνωρη ληστεία σημειώθηκε έξω από το χωριό Στρυμονικό, στον παλιό δρόμο Σερρών Θεσσαλονίκης (65.5 χλμ.) και συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να γίνει πρωτοσέλιδο στις περισσότερες εφημερίδες της εποχής. Τέσσερις ληστές σταμάτησαν πομπή από πέντε αυτοκίνητα και λήστεψαν τους επιβαίνοντες. Τη ληστεία διέπραξε ο λήσταρχος Ψάλτης ή Τζατζάς με βοηθούς του τον τριανταοκτάχρονο σαρακατσάνο Δημ. Μπορλή, τον πενηνταπεντάχρονο Σπ. Γκάτσιο ή Γιαννούλη από την Λοζάνη και τον Βασ. Μπούτο ή Μπότσαρο, που αμέσως μετά τη ληστεία, πρόλαβαν να περάσουν τα σύνορα και μπήκαν στο έδαφος της Σερβίας όμως εκεί συνελήφθησαν από τη Σερβική χωροφυλακή. Εκτός από τον Β. Μπούτο που κατόρθωσε να δραπετεύσει οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σιδεροδέσμιοι στη Θεσσαλονίκη και κλείστηκαν στο διαβόητο κάτεργο της εποχής, τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

1930 η Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, που είχε τουλάχιστον 400.000 καταθέτες, κλείνει και τα 60 υποκαταστήματά της.

1931 το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο με τον οποίο οι βρετανικές κτήσεις αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, με την Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ, η Μεγάλη Βρετανία παραχωρεί πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Ιρλανδία.

1937 Το φασιστικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφασίζει την άμεση αποχώρηση της χώρας από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω του πολέμου στην Αιθιοπία.

1941 Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Αμερική απαντά κηρύσσοντας πόλεμο σε Γερμανία και Ιταλία.
1941 η Ιαπωνία εισβάλει στη Βιρμανία.

1942 Οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας δηλώνουν επίσημα, ότι αναγνωρίζουν την αποκατάσταση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Αλβανίας (συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ηπείρου). Μετά από σχετική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βρετανός Υπουργός των Εξωτερικών προβαίνει σε διευκρινιστική δήλωση, αναφέροντας ότι το ζήτημα των αλβανικών συνόρων με την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, για να συζητηθεί στη Διάσκεψη της Ειρήνης μετά τη λήξη του πολέμου.

1946 Δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης 1965.
1946 τα Ηνωμένα Εθνη αποκλείουν την Ισπανία απ΄όλους τους οργανισμούς τους και ζητούν από τους ισπανούς να ανατρέψουν το Φράνκο.

1952 πεθαίνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Μιχάλης Μανούσκος.
1967 Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde παρουσιάζεται στην Τουλούζ της Γαλλίας.

1970 έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σημειώνεται έξω από κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, χωρίς θύματα

1971 Η Χούντα ανακοινώνει ότι η τηλεόραση θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια μέσα στο 1972.

1972 Το διαστημόπλοιο «Apollo 17», με αστροναύτες τους Τζιν Σίρναν και Χάρισον Σμιτ, προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Είναι η τελευταία αποστολή των Αμερικανών στο φεγγάρι της Γης.

1974 Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981 Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε. Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

1982 εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1989 στη Βουλγαρία, σε έκτακτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο γραμματέας Πέταρ Μλαντένοφ, δηλώνει πρόθυμος να διαγράψει τον ηγετικό ρόλο του κόμματος από το Σύνταγμα και υπόσχεται ελεύθερες εκλογές μέχρι το Μάιο του 1990.
1989 στην Ελλάδα εξαρθρώνεται η σπείρα των ισραηλινών, που είχαν κλέψει το διπλό σταυρό του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά από το Αγιο Ορος. Η χρυσοποίκιλτη θήκη με το σταυρό από τίμιο ξύλο επιστρέφει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

1990 Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή "Η ώρα του πρωθυπουργού". Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
1990 στο νομό Ξάνθης, μεγάλες καταστροφές προκαλούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες.

1991 στο Μάαστριχ της Γαλλίας, υπογράφεται από τους 12 ηγέτες της ΕΟΚ, η συνθήκη πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

1992 στην Ινδία, 1.100 άνθρωποι σκοτώνονται από τις εξαήμερες ταραχές, που προκλήθηκαν μετά την καταστροφή τεμένους στην πόλη Αγιόντια.

1993 οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, επιστήμονες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν καταφύγει στο Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, όπου βοηθούν στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων.

1994 ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσετσενία, για να καταστείλουν το αυτονομιστικό κίνημα του Προέδρου Ντουντάγεφ.

1997 στο Κιότο, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, υπογράφεται συνθήκη, που προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων, για τις ανεπτυγμένες χώρες.

1998 Ένα αεροπλάνο των Ταϊλανδικών Αερογραμμών συντρίβεται και σκοτώνονται 101 άτομα.

1999 Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2001 Η Κίνα γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από 15 έτη εκτενών διαπραγματεύσεων.

2006 ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν ανακοινώνει την έναρξη ένοπλου αγώνα κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Ο πόλεμος κρατά μέχρι σήμερα.

2007 Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2007 Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στον Κώστα Τσιρόπουλο για το σύνολο του έργου του, Μυθιστορήματος στην Ιωάννα Καρυστιάνη για το βιβλίο της «Σουέλ», Ποίησης στον Ντίνο Σιώτη για το βιβλίο του «Αυτοβιογραφία ενός Στόχου».

2008 πεθαίνει η Αγγελική Λαΐου, καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:38 pm

12 Δεκεμβρίου

627 Η Μάχη της Νινευί. Ο Ηράκλειος νικά τους Πέρσες του Χοσρόη, είς μεγάλην μάχην παρά τήν Νινευϊ., καθ’ ήν ετραυματίσθη καί ό ίδιος μετά από προσωπικήν μονομαχία του Αυτοκράτορος με τον Πέρσην επικεφαλή στρατηγό Ραζάτη..

969 Ο Ιωάννης Τσιμισκής στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1098 κατά τη διάρκεια της 1ης Σταυροφορίας πέφτει μετά από πολιορκία της πόλης Μα'αράτ αλ Νουμάν στη Συρία. Οι Σταυροφόροι σφαγιάζουν περίπου 20.000 άτομα και στη συνέχεια καταφεύγουν ακόμα και κανιβαλισμό αφού στην πόλη δεν υπάρχουν προμήθειες.

1333 Απεβίωσε ο δεύτερος και κύριος κτήτορας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Ιωάννης (Ιωακείμ) σε ηλικία 75 ετών. Για την ενάρετη ζωή του, την πλούσια μόρφωσή του, το μεγάλο χριστιανικό του έργο, ανακηρύχθηκε άγιος επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Παχωμίου, του από Ζιχνών αρχές του 16ου αιώνα. Τάφηκε στο Μεσονυκτικό του ιερού ναού της Μονής, μαζί με τον θείο του Ιωαννίκιο.

1452 Είς τόν ναό τής Αγίας Σοφίας διακηρύσσεται επισήμως ή άρσσις τού σχίσματος τών Εκκλησιών, παρουσία το παπικού απεσταλμένου.

1800 Η Ουάσιγκτον γίνεται πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1803 οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά.

1820 Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

1822 Οι Έλληνες μετέφεραν τους Τούρκους αιχμαλώτους του Ναυπλίου στη Σμύρνη (είχαν παραδοθεί με συμφωνία).

1825 Οι Αιγύπτιοι έφτασαν στην Κέρκυρα.
1825 πεθαίνει ο Γεώργιος Καλαμαράς, κορίνθιος γιατρός και λόγιος, ο πρόδρομος του «δημοτικισμού».

1829 Ξεκινάει την λειτουργία του ο Φάρος των Στροφάδων.

1849 πεθαίνει ο Μαρκ Μπρινέλ, γάλλος μηχανικός, πρωτοπόρος στην διάνοιξη υποθαλασσίων σηράγγων (Τούνελ του Τάμεση) (Γεν. 25/4/1769)
1849 Ο Αντώνιος Κριεζής σχηματίζει τη δεύτερη κυβέρνησή του, η οποία αναδεικνύεται η μακροβιότερη μέχρι εκείνη τη στιγμή ελληνική κυβέρνηση.

1862 Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Κάιρο» βυθίζεται στον ποταμό «Γιαζού». Είναι το πρώτο πλοίο που βυθίζεται από νάρκη. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1896 Ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι παρουσιάζει στο Λονδίνο το πρώτο ραδιόφωνο.

1904 Εισήλθαν στο χωριό Στάρτσιοβον (του οποίου οι κάτοικοι αργότερα μετώκησαν στο Ν. Πετρίτσι), 94 κομιτατζήδες με επικεφαλής τον Ντόντσιο και αξίωσαν τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων του χωριού, την εκδίωξη του δασκάλου και των ιερέων ορίζοντας ως τελική προθεσμία γι’ αυτό την ημέρα των Χριστουγέννων. Την ημέρα εκείνη όμως κατά σύμπτωση έφθασε στο χωριό μια ομάδα Τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή οι Βούλγαροι κομιτατζήδες.

1906 Βούλγαροι κομιτατζήδες επιχείρησαν επίθεση στα σπίτια των Ελλήνων προκρίτων και του ιερέα της Κλεπούσνας (Αγριανής). Η σύγκρουση υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρή και ο ιερέας μόλις κατόρθωσε να γλιτώσει αλλά το σπίτι του κάηκε βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο η πρεσβυτέρα Φωτεινή Παπαφιλίππου. Δραματική σκηνή ξετυλίχθηκε στο σπίτι του Έλληνα προκρίτου Καριοφύλλη, όπου κατοικούσαν τρεις οικογένειες. Ενώ τα γυναικόπαιδα διέφυγαν, οι γονείς του Καριοφύλλη βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, γιατί αρνήθηκαν να γίνουν εξαρχικοί. Παρόμοια σκηνή διαδραματίστηκε και στο σπίτι του Άγγελου Αντωνίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του, τη νύφη του και το εγγόνι του. Η άφιξη των Τουρκικών αρχών και η επίσκεψη των Γάλλων αξιωματικών της διεθνούς Χωροφυλακής δεν στάθηκαν δυνατό να αποσβήσουν την τραγική κατάσταση.

1909 το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία.
1909 πεθαίνει ο Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (γεν. 23/9/1956)

1911 το Δελχί αντικαθιστά την Καλκούτα ως πρωτεύουσα της Ινδίας.
1912 Το πρώτο γνωστό πείραμα για την κατασκευή του εκτινασσόμενου καθίσματος για πιλότους πολεμικών αεροπλάνων πραγματοποιείται από τον αυστριακό μηχανικό Όντολεκ.

1913 η περίφημη "Μόνα Λίζα" του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει παράδοξα και παράνομα στη Φλωρεντία, όταν την κλέβει από το μουσείο του Λούβρου ο Ιταλός υπάλληλος Βιντσέντζο Περούτζια.

1916 «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον Διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου κατά του Βενιζέλου. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
1916 φρικτό σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία οδηγεί στο θάνατο 543 άτομα.

1918 Η Ελλάς διορίζει Ύπατον Αρμοστήν εις Κωνσταντινούπολιν τον Ευθύμιον Κανελλόπουλον, τόν οποίον διεδέχθησαν ακολούθως είς τήν ιδίαν θέσιν ό υποναύαρχος Νικολ. Βότσης καί ό Χαράλαμπος Σιμόπουλος. Ο τελευταίος παρέμεινε είς αυτήν μέχρι τής εισόδου τών Κεμαλικών στρατευμάτων (19—10 1922).

1922 ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του στρατού του Έβρου.

1931 απαγορεύεται στον Γκάντι να συναντηθεί με τον Πάπα, επειδή αρνήθηκε να φορέσει ενδύματα δυτικού τύπου.

1937 ιαπωνικά αεροπλάνα βυθίζουν το αμερικανικό πλοίο "Panay", στη ναυμαχία του Νάνκινγκ.

1939 πεθαίνει ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, αμερικανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός ενσαρκώνοντας στη μεγάλη οθόνη τον «Ζορό» και τον «Ρομπέν των Δασών». (Γεν. 23/5/1883)

1940 Οι ιταλικές δυνάμεις ενισχυθείσες επιτίθενται θυελλωδώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων και ουδέν επιτυγχάνουν.
1940 Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Λευκάδα.

1941 σε σύσκεψη κορυφής ο Χίτλερ ανακοινώνει την απόφαση για εξαφάνιση των Εβραίων.
1941 Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ και η Ινδία στην Ιαπωνία.

1942 Επιχείρηση Χειμερινή Θύελλα. Οι Γερμανοί προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από το Στάλινγκραντ. (Η Μάχη του Στάλινγκραντ)

1948 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) καταλαμβάνει για 30 ώρες την Καρδίτσα. Οι αντάρτες επιτίθενται αιφνιδιαστικώς κατά της Καρδίτσης και προβαίνουν σε πολλές εκτελέσεις. Εξεδιώχθησαν την επομένην υπό του εθνικού στρατού, κατόπιν σκληράς μάχης. Φεύγοντες, παρέλαβαν 950 ομήρους τους οποίους εξηναγκάσθησαν ν’ απελευθερώσουν βραδύτερον. Οργανωτής και αρχηγός της όλης επιχείρησης ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης..

1955 ο Κρίστοφερ Κόκερελ πατεντάρει το αεροστρωματόχημα (hovercraft).
1955 ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όμως κατορθώνει να οδηγήσει τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, και συνάμα εξωθεί τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

1959 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη, της οποίας θα γινόταν τον Αύγουστο του 1960.

1960 ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ επισκέπτεται την Αλγερία, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά το ξέσπασμα της βίας, το Μάιο του 1958.

1961 στο Άλμπανι της Τζόρτσια οι αρχές συλλαμβάνουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και 700 διαδηλωτές.

1962 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι επικυρώνει την τηλεφωνική σύνδεση έκτακτης ανάγκης Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου (κόκκινο τηλέφωνο).

1963 η Κένυα, ανεξαρτητοποιείται από την Βρετανία.

1970 σπουδαία νεολιθικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του Σέσκλου, στο Βόλο.

1979 Η Ροδεσία μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε.
1979 τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη.
1979 στην Κολομβία ισχυρός σεισμός προκαλεί τσουνάμι που σκοτώνει 259 άτομα.

1982 Αντιπυρηνική διαδήλωση από 30.000 γυναίκες, που περικυκλώνουν τη Νατοϊκή βάση του Γκρίναμ Κόμον στη Μεγάλη Βρετανία.

1985 Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει αμερικανούς στρατιώτες συντρίβεται στις ακτές του Καναδά, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 248 άνθρωπο.

1988 Τριπλή σύγκρουση τρένων στο Κλάφαμ Τζάνκσιον της Μ. Βρετανίας, με 35 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.
1988 πεθαίνει ο αφεντικό της αμερικάνικης Μαφίας, Αντόνιο Προβεντσάνο.

1989 οι ΗΠΑ υιοθετούν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

1991 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντά στις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, ο οποίος δηλώνει ότι, επιθυμεί να βοηθήσει στη διευθέτηση του Κυπριακού.

1992 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.
1992 τσουνάμι χτυπά το νησί Φλόρες στην Ινδονησία και σκοτώνει 3.000 άτομα.
1992 Το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατόλια» μεταδίδει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι το

2002 το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ακούγιου.

1993 δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι, ο ένας στους δύο Αμερικανούς διαθέτει όπλο στο σπίτι του.

1996 ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μαλκολμ Ρίφκιντ, αποσυνδέει με δηλώσεις του, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη λύση του Κυπριακού και ξεκαθαρίζει ότι, η Βρετανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

1997 το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.

2007 Παραλύει η Ελλάδα από μεγάλη πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό.

2008 πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003 2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. (Γεν. 7/1/1934).

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:38 pm

13 Δεκεμβρίου

1577 ο Άγγλος Φράνσις Ντρέικ, ξεκινά από το Πόρτσμουθ με 5 πλοία και 164 άνδρες για να εξερευνήσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

1642 O ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής Αμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει την Νέα Ζηλανδία.

1797 Διακόπτεται η έκδοση της «Εφημερίδος» της Βιέννης, διότι με αυτή συνεργάζεται ο Ρήγας Φεραίος, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις αυστριακές αρχές στην Τεργέστη.

1803 Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.

1826 Ο Φαβιέρος διασπά την πολιορκία του Κιουταχή και μπαίνει στην Ακρόπολη Αθηνών.

1906 Στην επίθεση των Βούλγαρων κομιτατζήδων στο χωριό Κλεπούσνα σκοτώθηκαν οι Στογιάννης Μποζίκης και η γυναίκα του Αικατερίνη Μποζίκη, Άγγελος Μίντσιος, Μαρία Μίντσιου, Γεώργιος Ν. Μίντσιος, Κωνσταντίνος Μίντσιος όλοι προύχοντες της Κλεπούσνας.

1921 οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπογράφουν ναυτική συμφωνία, που αφορά τις κτήσεις της καθεμίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1922 με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.

1932 πεθαίνει ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. (Γεν. 11/1/1853)

1936 Έγινε η τελετή αναδάσωσης της Ακρόπολης Σερρών και των γύρω λόφων από όλα τα σχολεία της πόλης των Σερρών.

1939 Η πρώτη μεγάλη ναυμαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Ρίo ντε λα Πλάτα στ’ ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής, τα βρετανικά καταδρομικά «Έξετερ», «Αίας» και «Αχιλλέας» καταναυμαχούν το γερμανικό θωρηκτό τσέπης «Κόμης Σπέε».

1940 Οι ελληνικές δυνάμεις αποκρούουν τους σφοδρά επιτιθεμένους Ιταλούς, σε όλες τις γραμμές του αλβανικού μετώπου.

1943 Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν 848 κατοίκους των Καλαβρύτων και περίπου 200 ακόμη, από τα γύρω χωριά, πολλά από τα οποία πυρπολούν. Τα γεγονότα των Καλαβρύτων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες θυσίες της Ελλάδας στο βωμό της ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της περιόδου της Κατοχής.
«Από πρωϊας ισχυραί γερμανικαί δυνάμεις περιέζωσαν τήν πόλιν, ειδοποιήθησαν δέ αμέσως όλοι οί κάτοικοι νά συγκεντρωθούν είς τήν κεντρικήν πλατείαν. Εκεί, οι Γερμανοί εξεχώρισαν όλους τούς άνδρας ηλικίας 16—70 ετών, περί τούς 1200 καί τούς ωδήγησαν παρά τό νεκροταφείον, όπου τούς εξετέλεσαν ομαδικώς μέ ριπάς πολυβόλων. Οι ελάχιστοι εκ τούτων επιζήσαντες εξετελέσθησαν διά τών περιστρόφων. Τό ανήκουστον έγκλημα ωλοκληρώθη διά τής πυρπολήσεως τών περισσοτέρων έκ τών οικιών τής πόλεως. Παρομοίας εκτελέσεις έκαμαν οί Γερμανοί καί είς πολλά χωρία τής περιοχής. Οι εκτελεσθέντες συνολικώς ανήλθον είς 1720.»
1943 Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν το Κίελο.

1946 Από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» «Το εκκλησιαστικόν φροντηστήριον «Αγία Αναστασία» Χαλκιδικής μετεφέρθη εις Σέρρας, λόγω της δράσεως των συμμοριτών».

1949 Η Κνέσετ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

1959 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' εκλέγεται πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη της οποίας θα γίνει στις 16 Αυγούστου 1960. Συγκεντρώνει το 66,28% των ψήφων έναντι 33,72% του Ιωάννη Κληρίδη. Αντιπρόεδρος, χωρίς ανθυποψήφιο, εκλέγεται ο τουρκοκύπριος Φαζίλ Κουτσιούκ.

1960 Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες έπληξαν τις Σέρρες. Ο χείμαρρος των Αγίων Αναργύρων παρέσυρε τη ξύλινη γέφυρα ( του Τσέλιου). Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε χειμάρρους και πολλά σπίτια πλημμύρισαν στις συνοικίες Κιουπλιά και Καλκάνη. Από τα νερά δημιουργήθηκαν ρήγματα στα αναχώματα του Στρυμόνα και ρωγμές στη γέφυρα Μπέλιτσας στην οδό Σερρών - Νιγρίτας. Κατακλύστηκαν από τα νερά καλλιέργειες κοντά στα χωριά Χριστός, Καλά Δένδρα, Προμαχώνας, Άγκιστρο, Βυρώνεια, Μύρκινος και Ίβηρα.

1962 Εκτοξεύεται ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Relay 1» από τους Αμερικανούς.

1967 Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1969 Ο Χανς Γκλας, ο Γερμανός ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Glas, πεθαίνει σε ηλικια 79 ετών. Έγινε γνωστός αρχικά σαν κατασκευαστής scooter και μετά μικρών αυτοκινήτων όπως το Goggomobil. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 1966 από την BMW ενώ το τελευταίο μοντέλο Glas (Glaserati) κυκλοφόρησε το 1968.

1971 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ' αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

1973 Ο ηγέτης του Ραελιανού κινήματος, Ράελ, ισχυρίζεται ότι συνάντησε ένα εξωγήινο με το όνομα Γιαχβέ σε περιοχή της Γαλλίας

1974 Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία εντός της βρετανικής κοινοπολιτείας.

1979 Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει για 10 ημέρες τα πανεπιστήμια, ως απάντηση στις φοιτητικές καταλήψεις, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

1981 Ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία για να προστατέψει το κομμουνιστικό καθεστώς από το ογκούμενο αντικαθεστωτικό κίνημα υπό τη σημαία του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη.
1981 Απεβίωσε ο Διοικητής του οχυρού Ρούπελ, Ταγματάρχης Πεζικού Δουράτσος Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1894 στη Σύρο.

1982 Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη. Ο σεισμός ισοπέδωσε την επαρχία Νταμάρ, 60 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.

1983 Ο πολιτικός μηχανικός Τουργκούτ Οζάλ γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τρία χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

1990 Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1991 Οι πρωθυπουργοί της Βόρειας και Νότιας Κορέας υπογράφουν συμφωνία συμφιλίωσης, που βάζει τέρμα στη 40χρονη διαμάχη των δύο χωρών.

1992 πεθαίνει ο Κορνίλιους Βάντερμπιλτ, αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας Pan Am Airlines. (Γεν. 20/2/1899)
1992 Πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στο νησί Φλόρες, στην Ινδονησία.

1995 πεθαίνει ο εικαστικός και σατιρικός καλλιτέχνης, Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ

1996 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει στη γενική συνέλευση του οργανισμού ως νέο Γενικό Γραμματέα το γκανέζο διπλωμάτη Κόφι Ανάν.

1996 δυτικοί διπλωμάτες συνιστούν την υιοθέτηση διακήρυξης εκ μέρους της ΠΓΔΜ, με την οποία η τελευταία θα αναγνωρίζει το ελληνικό ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας στη χρήση του ονόματος.

2001 επίθεση στην ινδική βουλή καταλήγει στο θάνατο 15 ατόμων μεταξύ των οποίων και οι τρομοκράτες.

2002 Μία ιστορική μέρα ξημερώνει για την Κύπρο, καθώς εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Eνωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2004.
2002 η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

2003 600 άνδρες του Δ' Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ, συνεπικουρούμενοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, συλλαμβάνουν σ' ένα λαγούμι λίγο έξω από το Τικρίτ τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

2004 συλλαμβάνεται και τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ για δολοφονίες και απαγωγές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η απόφαση θα αρθεί την ίδια μέρα.

2010 πεθαίνει ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:38 pm

14 Δεκεμβρίου

164 π.Χ . ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει το Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους με την εορτή "Χανουκά".

1287 Τρομερή καταιγίδα αναγκάζει τα θαλάσσια φράγματα να υποχωρήσουν στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της περιοχής και να χάσουν τη ζωής τους 50.000 άνθρωποι.

1502 Διά συνθήκης μεταξύ Ενετίας και Τουρκίας, ολόκληρη η Πελοπόννησος περιέρχεται στην δευτέραν. Η Ενετία διετήρησε μόνον το Ναύπλιον και την Μονεμβασιάν, τα οποία όμως, απώλεσε βραδύτερον (1540).

1782 Οι αδελφοί Μονγκολφιέ κάνουν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις με αερόστατο.

1788 πεθαίνει ο Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, γερμανός συνθέτης, γιος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. (Γεν. 8/3/1714)

1799 πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1799 Ο Γουίλιαμ Έλις είναι ο πρώτος θανατοποινίτης που εκτελείται σε ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.

1821 Ανεπιτυχής επίθεση των ελλήνων επαναστατών στο Ναύπλιο.

1822 Η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, θεωρώντας τη διακήρυξή της αυθάδη και αδέξια.

1825 Ανήμερα της ορκωμοσίας του τσάρου Νικολάου Α', ξεσπά στη Ρωσία η επανάσταση μυστικής οργάνωσης που την αποτελούν αστοί, βιοτέχνες και έμποροι. Δεν έχει τύχη, καθώς την ίδια κιόλας μέρα πνίγεται στο αίμα από τις τσαρικές δυνάμεις. Είναι η αρχή του ξεσηκωμού των «Δεκεμβριστών», όπως θα μείνει στην ιστορία.

1859 Με έγγραφό του, ο Υποπρόξενος Σερρών Γεώργιος Δ. Κανακάρης γνωστοποιεί στο «Επί του Βασ. Οίκου και των Εξωτερικών Υπουργείον» την συγκινητική πρόταση των Ελλήνων υπηκόων των Σερρών «Περί συστάσεως ταμείου υπέρ φιλανθρωπικών ή άλλων κοινωφελών πράξεων» στο ενταύθα Ελληνικό υποπροξενείο της πόλης. Το Ταμείο αυτό, όπως και άλλα Φιλανθρωπικά ή Φιλόπτωχα Ιδρύματα και Αδελφότητες των υποδούλων Ελλήνων περιελάμβαναν στους σκοπούς τους και γενικότερες κοινωνικές και εθνικές αποστολές: Ίδρυση και συντήρη ελλην.Σχολείων, φροντίδα των ελλην.Κοιμητηρίων, καθώς και κρύφια στήριξη των ενόπλων ομάδων προστασίας των ελλην.πληθυσμών.

1884 Αντιπροσωπεία της Κοινότητος των Σερρών πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ευρώπη, και τα οποία ισχυρίζονταν ότι η Μακεδονία και η Θράκη κατοικούνταν αποκλειστικά από ...Βουλγάρους.

1900 ο καθηγητής Μαξ Πλανκ, του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διατυπώνει για πρώτη φορά τη θεωρία των κβάντων, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια εκφράζεται με τρόπο ανάλογο προς τα ιδιαίτερα άτομα της ύλης.

1911 ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν και τέσσερις σύντροφοί του φτάνουν στο Νότιο Πόλο, ξεπερνώντας την υπό τον Ρόμπερτ Φ. Σκοτ βρετανική αποστολή.

1914 Ιδρύεται Ναύσταθμος στο Σκαραμαγκά.

1927 το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.

1929 ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς.

1930 Οι κάτοικοι της Τζουμαγιάς εόρτασαν με πανηγυρική τελετή την περάτωση της ανοικοδόμησης της, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 6 μήνες. Ο Στυλιανός Γονατάς παρέδωσε συμβολικά τα κλειδιά των κατοικιών στον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Τζουμαγιάς Απόστολο Αχούδη.

1939 Η Σοβιετική Ενωση αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία.

1940 Στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός με σφοδρή επίθεση καταλαμβάνει υψώματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

1942 Το αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα» βυθίζει στα ανοικτά της Μάλτας ιταλικό υποβρύχιο.

1943 Οι γερμανοί, μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, επανέρχονται στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, την λεηλατούν αγρίως, αποκομίζοντας 70 φορτία με κειμήλια, και στη συνέχεια την παραδίδουν στις φλόγες.
1943 πεθαίνει ο αμερικανός γιατρός και πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ. Δημιούργησε τα περίφημα κορν φλέικ, τα οποία βιομηχανοποίησε ο αδελφός του Γουίλιαμ, ιδρύοντας της εταιρία Kellogg.

1954 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτει την προσφυγή της Ελλάδας για την Κύπρο.

1955 Η "οικογένεια" του ΟΗΕ μεγαλώνει. Τα νέα μέλη είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σρι Λάνκα, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιορδανία, Λάος, Νεπάλ, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Λιβύη.
1955 Θεμελιώνεται το διυλιστήριο του Ασπροπύργου.

1957 Στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ψήφισμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, που ζητούσε διαπραγματεύσεις για την παροχή αυτοδιάθεσης στον κυπριακό λαό, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Εν τω μεταξύ στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ πλησιάζει τα 3 χρόνια. Σε λιγότερο από άλλα 3 χρόνια η αυτοδιάθεση θα επιτευχθεί, αλλά θα είναι πια αργά για ομαλές εξελίξεις. Τα συμφέροντα των ξένων, που συνοδεύονται απο απελπιστική ξενοκεφαλιά, τα πληρώνει ο λαός, αλλά και η παγκόσμια Κοινότητα..

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:38 pm

15 Δεκεμβρίου

533 ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βάνδαλους στη μάχη του Τρικάμαρου και καταλύει το επί της Αφρικής βασίλειό τους.

1025 πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος σε ηλικία 70 ετών, μετά από μία ολόκληρη ζωή στην πρώτη γραμμή των μαχών για την Πατρίδα.. Μετά τη μάχη του Κλειδίου, όπου υπέταξε τους Βουλγάρους και η Βουλγαρια έγινε Βυζαντινή επαρχία, ο Βασίλειος πήρε τον τίτλο του Βουλγαροκτόνου και μετά την οριστική νίκη του περιόδευσε στις βαλκανικές και ελληνικές επαρχίες. Μέγας αυτοκράτωρ, εξαίρετος στρατηγός και συνετός διοικητής. Η μακροχρόνια βασιλεία του υπήρξε μία από τις λαμπρότερες περιόδους ακμής της Ρωμανίας, μία πραγματική εποποιία, κεντρικό πρόσωπο στην οποία ήταν ο ίδιος. Η μνήμη του έμεινε αθάνατη.

1072 πεθαίνει ο Μουχάμεντ Μπεν Νταούντ, σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων. Έμεινε στην ιστορία ως Αλπ Αρσλάν, δηλαδή «το γενναίο λιοντάρι». Νίκησε τους Βυζαντινούς στην καθοριστική μάχη του Ματζικέρτ, επεκτείνοντας έτσι την κυριαρχία των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. (Γεν. 1029)

1654 Μετεωρολογικός σταθμός εγκαθίσταται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και αρχίζει να καταγράφει καθημερινά τις μετεωρολογικές ενδείξεις.

1792 Το πρώτο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής υπογράφεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

1806 ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας, με το οποίο παραγκωνίζεται ο ρόλος της Υψηλής Πύλης. Αυτό το Σύνταγμα δεν θα ισχύσει ποτέ.

1821 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν για τα επόμενα 9 χρόνια.

1823 Άφιξη από την Κεφαλονιά του Λόρδου Βύρωνα (15 Δεκεμβρίου). Αναχωρεί στις 17 Δεκεμβρίου για το Μεσολόγγι.

1826 Εκτελείται στη Νέα Υόρκη ο μαύρος σκλάβος Γουίλιαμ Μπρόυοσερ, που τόλμησε να εξεγερθεί.

1827 Ο Αστιγξ με το πλοίο καρτερία κατέλαβε τη νησίδα Βασιλάδι στο Μεσολόγγι και εξολόθρευσε τους Τούρκους.

1828 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.
1828 Ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων Ριχάρδος Τσορτς καταλαμβάνει τη Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο.

1854 Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μηχάνημα καθαρισμού δρόμων.

1890 στη Νότια Ντακότα ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιού, Καθιστός Ταύρος, συλλαμβάνεται ως επικεφαλής εξέγερσης και δολοφονείται σε επακόλουθη ανταλλαγή πυροβολισμών.

1914 Η Μάχη της Κολουμπάρα Οι Σέρβοι επανακτούν το Βελιγράδι από τους Αυστριακούς.
1914 έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στο Κιουσκού στην Ιαπωνία σκοτώνει 687 άτομα.

1920 οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.

1930 Αρχίζει η λειτουργία του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

1939 Ο Μουσολίνι για να καθησυχάσει τους Έλληνες, καθώς προετοιμάζει την επίθεσή του κατά της Ελλάδος, απηύθυνε στον Ιωάννη Μεταξά ανακοίνωση σύμφωνα με τη οποία α) Η Ιταλία δεν προτίθεται να αναλάβει στρατιωτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και β) Σε ένδειξη των ειλικρινών αισθημάτων του, τα ιταλικά στρατεύματα θα υποχωρήσουν 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

1940 Η RAF βομβαρδίζει νύχτα για πρώτη φορά το Μανχάιμ.
1940 Το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” και το αγγλικό “Πέταρντ” καταβυθίζουν το ιταλικό υποβρύχιο “Βάρσιεκ” στην περιοχή Βεγγάζης Λιβύης.

1941 Η Σφαγή του Χαρκόβου. Οι Ναζί εκτελούν 15.000 Εβραίους, Ουκρανούς, Ρώσους και Αρμένιους στο Ντρομπίτσκι Γιαρ.
1941 Οι Ιταλοί βυθίζουν με τις λεγόμενες «ανθρώπινες τορπίλες» δύο αγγλικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Οι τορπίλες αυτές είχαν λανσαρισθεί το 1918. Καθωδηγούντο από 2 δύτες, οι οποίοι επέβαιναν πάνω σ’αυτές και, όταν έφθαναν στον στόχο, επικολούσαν την κεφαλή της τορπίλλης με τα εκρηκτικά στα ύφαλα του εχθρικού πλοίου, την προγραμμάτιζαν να εκραγεί σε 2 συνήθως ώρες και απεμακρύνοντο. Την εποχή εκείνη οι τορπίλλες αυτές εκινούντο με ηλεκτρ.ενέργεια. Οι ομάδες δυτών ονομάζοντο nuotatori (κολυμβητές) και αποτέλεσαν τους προδρόμους των βατραχανθρώπων.

1942 "Το ελληνικό αντιτορπιλικό ""Βασίλισσα Όλγα"", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό ""Πέταρντ"" βυθίζουν το ιταλικό υποβρύχιο ""Βάρσιεκ"" στην περιοχή της Βεγγάζης."

1944 Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη αναλαμβάνει επιθετική πρωτοβουλίαν και με μια αποφαστιστική και ηρωϊκή εξόρμηση, εκκαθαρίζει ολόκληρη την περιοχή από την Ακρόπολη έως την Γαργαρέττα και το Κουκάκι. Με την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των ανδρών του, εκκαθαρίζεται το κέντρο των Αθηνών.

1945 Ο κατοχικός διοικητής της Ιαπωνίας Ντάγκλας Μακ Άρθουρ διατάζει την κατάργηση του Σιντοϊσμού ως επίσημης θρησκείας της χώρας.

1952 Ο εθελοντής στρατιώτης Τζορτζ Γιόγκερσον υποβάλλεται σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και μετονομάζεται σε Κριστίν. Αν και δεν είναι η μοναδική περίπτωση αλλαγής φύλου, η Κριστίν είναι η πρώτη που το δημοσιοποιεί και πουλάει την ιστορία της στο περιοδικό «American Weekly» για 30.000 δολάρια.

1955 Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

1959 στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επισκέπτεται την Ελλάδα.

1961 ο ΟΗΕ αρνείται να δεχτεί την ένταξη της Λαϊκής Κίνας, ικανοποιώντας τις ΗΠΑ.
1961 ο "αρχιτέκτονας" του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Άιχμαν, καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.

1965 οι δορυφόροι Gemini 6 και Gemini 7 συναντώνται στο διάστημα και κάνουν μαζί την τροχιά της Γης για περισσότερο από πέντε ώρες.

1966 πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, ο Αμερικανός καρτουνίστας Γουόλτ Ντίσνεϊ και μπαίνει στην κατάψυξη, ελπίζοντας να αναστηθεί στο μέλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
δημιουργός του Μίκυ Μάους και των πάρκων Ντίσνεϋλαντ.

1967 Κυκλοφορεί η πρώτη προκήρυξη της φοιτητικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος».

1970 το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Venera 7" προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα, που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

1973 ο 16χρονος εγγονός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ζαν Πολ Γκεττύ, Ζαν Πολ Γκέττυ ΙΙΙ, τον οποίο είχε απαγάγει πέντε μήνες πριν μία ιταλική συμμορία, βρίσκεται ζωντανός στην Ιταλία αφού ο παππούς του πλήρωσε 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

1978 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

1981 στην Αθήνα βρίσκεται ο ηγέτης της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για το Παλαιστινιακό.

1984 Η δραχμή συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα του ECU, το οποίο δεν έχει υλική υπόσταση, αλλά παίζει το ρόλο αποθεματικού νομίσματος και λογιστικής μονάδας για τους λογαριασμούς της Κοινότητας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται ως εξής 1 ECU = 91,043 δραχμές.

1990 η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κατερίν Λαλιμιέρ, συζητά στην Αθήνα το Κυπριακό.
1990 Παντρεύονται ο ιταλός μεγιστάνας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η ηθοποιός Βερόνικα Λάριο. Είναι ο δεύτερος γάμος για τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ιταλίας.

1991 471 είναι οι νεκροί από το ναυάγιο του αιγυπτιακού οχηματαγωγού πλοίου "Σαλέμ Εξπρές", στην Ερυθρά Θάλασσα.

1992 ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ παραπέμπεται στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι, παραβίασε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, επειδή συμμετείχε σε σκακιστικό αγώνα με τον Μπόρις Σπάσκι στο Μαυροβούνιο.
1992 η πρώτη επίδειξη μόδας, μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής διακυβέρνησης, πραγματοποιείται στην Αλβανία.
1992 στην Ινδονησία, 2.500 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν δύο μέρες στο νησί Φλόρες.

1994 στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1994 Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Μαξίμου και μετά από δωρεά του ιδίου ποσού 10.000.000 δρχ., ιδρύθηκε με έδρα την πόλη των Σερρών το ίδρυμα υποτροφιών με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής», το οποίο εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο υπ. αριθμ. 932/15.12.1994 φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1995 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βαφτίζουν» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «ευρώ».

2001 Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας ανοίγει και πάλι για το κοινό, έπειτα από μία δεκαετία και αφού δαπανήθηκαν 27 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρησή του.

2002 Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή της χώρας. Νέος πρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου εκλέγεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεμέτ Αγκάρ.

2004 5.50’πμ Δύο αλβανοί, 25 ετών, οι Λεονάρντ Μουρατάζ του Έλντον από το Ελμπασάν (παρουσιαζόταν στις συνομιλίες ως Χασάν από τη Ρωσία ή Γεωργία), και Ντάζι ή Γκάζι Ρεζούλι του Χαρεντίν από το Μπεράτι, που έμεναν από 7 ετών στη Λούτσα και εργάζονταν ως ελαιοχρωματιστές, καταλαμβάνουν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα, με 26 επιβάτες και ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ ως λίτρα για την απελευθέρωσή τους. Η ομηρία θα λήξει αναίμακτα τα μεσάνυχτα ώρα 00.40’με την παράδοση των δραστών.

2006 Το μαχητικό πέμπτης γενιάς F 35 Lightning II, τύπου Stealth, εκτελεί την παρθενική πτήση του.

2007 Παραιτείται για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, λόγω των αποκαλύψεων για απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών και πολεοδομικές παραβάσεις στη βίλα του στο Κορωπί. Στη θέση του τοποθετείται η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
2007 Πρώτη παγκοσμίως η Κύπρος στην κατοχή αυτοκινήτων, με 746 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους, σύμφωνα με τη Διεθνή Οδική Ομοσπονδία.

2008 Παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, το πόρισμα των πέντε μεγάλων κομμάτων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές εκδοχές, αλλά όλες συγκλίνουν στην πολιτική ευθύνη των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού.
2008 «Κανόνι» 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:39 pm

16 Δεκεμβρίου

944 Ο Ρωμανός Α' εκδιώκεται από το θρόνο από το γιο του Στέφανο Λεκαπηνό.

1025 Ο Κωνσταντίνος Η' αναγορεύεται μόνος του αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αμέσως μετά το θάνατο του Βασίλειου Β', και θα παραμείνει στο θρόνο έως τις 11 Νοεμβρίου του 1028.

1041 Ο Μιχαήλ Ε' ο Καλαφάτης αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αμέσως μετά το θάνατο του Μιχαήλ Δ'. Θα παραμείνει στο θρόνο έως τις 21 Απριλίου του 1042.

1497 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

1707 καταγράφεται η τελευταία ενεργοποίηση του ηφαιστείου Φούτσι στην Ιαπωνία.

1773 κάτοικοι της Βοστόνης αδειάζουν, στο Λιμάνι της Βοστόνης, το φορτίο τριών βρετανικών καραβιών, που μεταφέρουν τσάι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον φόρο, που επέβαλλαν οι βρετανικές Αρχές στο τσάι, που προερχόταν από τις αποικίες. Το γεγονός αυτό θα μείνει γνωστό ως το Τσάι Πάρτι της Βοστόνης (Boston Tea Party).

1803 22 (ή 60) Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1811 γίνεται στο Μισισιπή η μεγαλύτερη σειρά από σεισμούς, που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική ιστορία, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.

1821 δολοφονείται στο Άργος ο Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1785)

1859 πεθαίνει ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Γεν. 24/2/1786)

1867 Οι Κρήτες επαναστάτες κατατροπώνουν στη Δρακωνία Λασιθίου τουρκικό σώμα, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Νεάπολη.

1885 Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.

1897 Παρουσιάζεται το πρώτο υποβρύχιο με μηχανή εσωτερικής καύσεως.

1900 η Γαλλία συμφωνεί να σεβαστεί τη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας στη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι, και η Ιταλία θα την αφήσει ανενόχλητη στα δικά της σχέδια στο Μαρόκο.

1909 Το διευθυντήριο του Στρατιωτικού Συνδέσμου αποφασίζει να καλέσει τον πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Κρητικής Πολιτείας Ελευθέριο Βενιζέλο.

1913 ο Τσάρλι Τσάπλιν αρχίζει να δουλεύει για πρώτη φορά στα Keystone studios. Ένα χρόνο μετά θα συμμετάσχει στην πρώτη του ταινία Making a Living.

1915 ο Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη "Θεωρία της Σχετικότητας".

1916 Άφιξη μοίρας Γαλλικού Στόλου που έμεινε μέχρι 18 Ιουνίου 1917 (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
1916 δολοφονείται ο Ρώσος καλόγερος Γκριγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β'.

1920 σεισμός 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού, ο οποίος και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

1921 πεθαίνει στο Αλγέρι, σε ηλικία 86 ετών, ο Γάλλος συνθέτης Καμίλ Σεν Σανς, διάσημος για την όπερα "Σαμψών και Δαλιδά".

1926 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1942 Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1945 πεθαίνει ο Τζιοβάνι Ανιέλι, ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της FIAT. (Γεν. 13/8/1866)

1949 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στα νησιά της Ελλάδας, καθώς και στην περιοχή Αθηνών και Πελοποννήσου.
1949 Ιδρύεται στη Σουηδία η SAAB (Svenska Aeroplan Aktiebolaget), η Ανώνυμος Εταιρεία Σουηδικών Αεροπλάνων, που παράγει και αυτοκίνητα.

1954 Ο αμερικανός χημικός Τρέισι Χολ δημιουργεί το πρώτο συνθετικό διαμάντι.

1957 η εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου αποτυγχάνει. Έτσι, οι ΗΠΑ δεν απαντούν στην επιτυχή εκτόξευση του "Σπούτνικ" από την ΕΣΣΔ.

1959 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κυπρίων.

1960 136 είναι οι νεκροί όταν δύο αμερικανικά αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Υόρκη.

1961 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότια Αμερική.

1962 εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο "Εξπλόρερ 16", το πρώτο για μετεωρολογικές έρευνες.

1966 τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν τη Διεθνή Συνθήκη Πολιτικών Δικαιωμάτων και την παρουσιάζουν στη γενική συνέλευση για επικύρωση. Η Συνθήκη γίνεται μέρος της διεθνούς νομοθεσίας 1976.

1969 Καταργείται η θανατική ποινή στην Αγγλία.

1971 τα πακιστανικά στρατεύματα παραδίδουν το Ανατολικό Πακιστάν, μετά από τον πόλεμο, που διεξήγαγαν με τους αντάρτες και τους Ινδούς συμμάχους τους. Αργότερα, η περιοχή γίνεται ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Μπανγκλαντές.

1974 πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Βάρναλης.

1981 Εγκαινιάζεται το Αθλητικό Κέντρο του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα, αντίστοιχο των καλύτερων ευρωπαϊκών

1985 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το ΕΣΥ.

1986 Αντικομμουνιστική εξέγερση στο Καζακστάν, γνωστή και ως «Ζελτοκσάν».

1987 Δικαστήριο του Παλέρμο καταδικάζει σε ισόβια δεσμά 19 αρχιμαφιόζους, ενώ σε 319 άλλα μέλη της Μαφίας μοιράζει 2.700 χρόνια φυλακής.

1990 Δύο ρουκέτες πλήττουν τα γραφεία της EOK στη Κολωνάκι.
1990 ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα 200.000 μάρκα από το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων, που κέρδισε από το Compaq Grand Slam στο Μόναχο.

1991 Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενία και της ΠΓΔΜ.
1991 Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.
1991 η ΓΣ του ΟΗΕ ανακαλεί με συντριπτική πλειοψηφία την απόφαση του 1975, σύμφωνα με την οποία ο σιωνισμός ισοδυναμεί με τον ρατσισμό.

1992 η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Γιουγκοσλαβικού μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, και κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης. 1992 ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ανακοινώνει ότι, η χώρα του αποφάσισε να παράσχει στη Ρωσία χρονική παράταση για την πληρωμή του χρέους της προς την πρώην Ανατολική Γερμανία. Το χρέος αυτό υπολογίζεται σε 17,6 δισ. μάρκα (11,2 δισ. δολάρια).

1993 τα μέλη της ΕΟΚ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

1994 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 71 ετών, ο πολιτικός και συγγραφέας Αθανάσιος Κανελλόπουλος.

1995 η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ απειλεί με προσάρτηση των Κατεχομένων, σε περίπτωση, που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ.
1995 η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, στις αρχές του 2000 και η προώθηση της ΟΝΕ, αποφασίζονται, μεταξύ άλλων, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Μαδρίτη.

1996 η Βρετανία αποφασίζει την επιλεκτική σφαγή βοοειδών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η νόσος των τρελών αγελάδων και να αρθεί το συντομότερο δυνατόν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές βρετανικού βοδινού.

1997 η Τουρκία ολοκληρώνει τη 15ήμερη επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων του βορείου Ιράκ.
1997 στην Ιαπωνία μεταδίδεται το 38ο επεισόδιο των «Pokemon» με τίτλο «Ο ηλεκτρικός στρατιώτης Ποριγκόν». Τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν προκαλούν σοβαρές κρίσεις και 685 άτομα πηγαίνουν στο νοσοκομείο ενώ σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν περίεργα συμπτώματα πάνω από 12.000 άτομα. Το επεισόδιο δεν μεταδίδεται ποτέ ξανά και το γεγονός έχει μείνει γνωστό ως «Pokeman Shock».

1998 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διατάσσει αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 άμαχοι.

2000 Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιλέγει τον Κόλιν Πάουελ ως υπουργό Εξωτερικών, τον πρώτο αφροαμερικανό που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

2008 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
2008 Ομάδα διαδηλωτών εισβάλλει στο κτίριο της ΕΡΤ και διακόπτει το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. Αναρτούν πανό, που γράφει «Σταματήστε να κοιτάζετε. Βγείτε στους δρόμους» και «Λευτεριά στους συλληφθέντες».

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:39 pm

17 Δεκεμβρίου

546 Οι Οστρογότθοι υπό τον Τωτίλα καταλαμβάνουν τη Ρώμη από τους Βυζαντινούς.

920 Ο Ρωμανός Α' Λεκαπηνός ανακηρύσσεται συναυτοκράτωρ, ως επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου.

1273 πεθαίνει ο Ντζαλαλουντίν Ρουμί, ο σημαντικότερος ίσως Πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». [γεν. 30/9/1207]

1577 Ο Φράνσις Ντρέικ αναχωρεί σε μυστική αποστολή της βασίλισσας Ελισάβετ για να εξερευνήσει τη δυτική πλευρά της Αμερικής.

1777 η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1790 Ανακαλύπτεται στην πόλη του Μεξικού το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων.

1803 ο μοναχός Σαμουήλ ανατινάσσει το οχυρό Κούγκι μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του εντός του Ναου Αγ. Παρασκευης Σουλίου. ή 15 ή 16 Δεκεμβρίου..

1817 δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο Άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
1820 Καταστροφικοί Σεισμοί.

1823 Στο Αιτωλικό αρχίζει τις εργασίες της η Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος με πρόεδρο τον Στρατηγό Τσόγκα.

1825 αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1827 Ο Άστιγξ, επιβαίνων τής «Καρτερίας», καταλαμβάνει τό Βασιλάδι (παρά τό Μεσολόγγι).
1830 πέθανε ο "απελευθερωτής" των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό, Σιμόν Ντε Μπολιβάρ,

1857 Πέθανε ο Ο Σερ Φράνσις Μποφόρ. Ηταν Ιρλανδός υδρογράφος και υποναύαρχος στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι αυτός που επινόησε την κλίμακα Μποφόρ. Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα.

1862 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου ο στρατηγός Γιουλίσες Γκραντ εκδίδει διαταγή σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι πρέπει να φύγουν από το Κεντάκι, το Τενεσί και το Μισσισσιππί.

1866 Αποθνήσκει ο σπουδαίος Γέροντας Γεώργιος Χατζηγεώργης Αθωνίτης

1878 πέθανε η νεαρά κόρη των Αθηνών, Σοφία Αφεντάκη, στον τάφο της οποίας στο Α' Νεκροταφείο υπάρχει γλυπτό της ("Κοιμωμένη"), φιλοτεχνημένο από τον Γιαννούλη Χαλεπά,

1903 Στις 10 35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Oρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί σχεδόν 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας).

1907 πέθανε ο βρετανός φυσικός, Λόρδος Κέλβιν, που εφηύρε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας

1909 Δολοφονήθηκε από πράκτορες των Νεοτούρκων στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής της Μακεδονίας Ιωάννης Παπάζογλου. Είχε γεννηθή στις Σέρρες το 1871 και διετέλεσε διερμηνέας του Ελληνικού Προξενείου, πρόεδρος του Ομίλου «Ορφέως» και μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Μακεδονική Εταιρεία». Υπήρξε η ψυχή του Αγώνος στην περιοχή Σερρών, η μεγάλη επιτυχία του οποίου ωφείλετο εις την Πατριωτικήν δράσιν αυτού και των συντρόφων του. Ούτος μετά των συντρόφων του επεβλήθησαν εις την πόλιν εκ της οποίας μετεδόθη ο ενθουσιασμός εις ολόκληρον τον πληθυσμόν του Νομού και ούτω επετεύχθη η ολοσχερής εις τον Νομόν επικράτησις του Ελληνικού Στοιχείου.

1913 Υπογράφεται από τις Μεγάλες (6 Ευρωπαϊκές) Δυνάμεις το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, που καθορίζει τα σύνορα της Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα με αυτό, παραχωρούνταν στην νεοσύστατη Αλβανία η Χειμάρρα, οι Άγιοι Σαράντα, το Δέλβινο, το Τεπελένι, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά κι άλλες ελληνικές πόλεις. Στις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων της επιδίδουν διακοίνωση, με την οποία της γνωστοποιούν ότι οριστική απόφαση για την παραχώρηση των νήσων του Αιγαίου (πλήν Ιμβρου, Τενέδου και Κατελλορίζου) στην Ελλάδα ήταν εξαρτώμενη από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

1914 Οι οθωμανικές αρχές διατάζουν την απέλαση των Εβραίων από το Τελ Αβίβ.

1915 Οι γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της "Αντάντ".
1915 γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Θεσσαλονίκη.

1935 Πρώτη πτήση του Douglas DC 3, «Ντακότα».

1939 ανατινάσσεται με διαταγή του Χίτλερ το γερμανικό θωρηκτό "Κόμης Σπέε".

1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, περιγράφει το σχέδιό του περί "μεταφοράς" αμερικανικών όπλων και εφοδίων στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1940 Ο εκ Καρπάθου Μακεδονομάχος ιατρός Βασίλειος Βέργης, επικεφαλής 14 συμπατριωτών του, αποβιβάζεται είς τήν νησίδα Αγαθονήσι, όπου, διά παρατόλμου ενεργείας, εξώντωσε τήν ιταλικήν φρουράν καί κατέστρεψε τάς ευρισκομένας εκεί στρατιωτικάς εγκαταστάσεις.
1940 Στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός με σκληρές μάχες καταδιώκει τους Ιταλούς προς την Κλεισούρα.

1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της Ιαπωνίας πραγματοποιούν επέμβαση στο Βόρειο Βόρνεο.
1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτζ τίθεται επικεφαλής του Στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

1944 οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, οι Ιάπωνες της Αμερικής, που μέχρι τότε κρατούνταν σε στρατόπεδα, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος Η σφαγή του Μαλμεντί Τα SS εκτελούν 86 αμερικανούς αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της μάχης των Αρδεννών.

1947 πεθαίνει ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρωτοπόρος της τεχνολογίας

1948 επίθεση Ανταρτών εναντίον Καλαμάτας οπου 1 Αξιωματικός καί 10 Οπλίται εφονεύθησαν

1952 η Γιουγκοσλαβία διακόπτει τις σχέσεις της με το Βατικανό.

1954 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι «επί του παρόντος» δεν είναι σκόπιμη η συζήτηση του Κυπριακού.

1960 μια μέρα μετά την πτώση δύο επιβατηγών αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με 20 επιβάτες χάνει τον προσανατολισμό του, λόγω κακής ορατότητας, προσκρούει σε καμπαναριό και πέφτει σε πολυσύχναση πλατεία της πόλης. Ο απολογισμός είναι 53 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1965 κυκλοφορεί η πιο μεγάλη εφημερίδα. Πρόκειται για την Κυριακάτικη "New York Times", με ύλη που καλύπτει 964 σελίδες.

1966 Σε μυστική συνάντηση στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ενωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.
1966 Συνάντηση Τούμπα Τσαγλαγιανγκίλ για το Κυπριακό. 1969 Η αμερικανική αεροπορία κλείνει την ερευνά της για τα UFO. Αποδίδει τις καταγγελίες σε άτομα ψυχοπαθολογικά ή άτομα που αναζητούν δημοσιότητα. (Project Blue Book)

1968 Κοίμηση του Οσίου Γέροντα Τύχωνος του Αθωνίτου (Γολεγκώφ)

1970 Στρατιώτες πυροβολούν διαμαρτυρόμενους εργάτες στο Γκντανσκ της κομμουνιστικής Πολωνίας.

1973 Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, για πρώτη φορά, δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες την ομοφυλοφιλία.
1973 Στη Ρώμη, άραβες αντάρτες σκοτώνουν 31 επιβάτες αμερικανικού αεροσκάφους και οδηγούν τους ομήρους στην Αθήνα.

1978 εκρήξεις 39 βομβων σε διάφορα σημεια στην Αθήνα.

1981 οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Ντόζιερ.

1983 6 άτομα σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται από βόμβα του IRA που εκρήγνυται στο πολυκατάστημα Χάροντς του Λονδίνου.

1986 Η Νταβίνα Τόμσον γράφει ιστορία στα ιατρικά χρονικά, καθώς υποβάλλεται ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, σε νοσοκομείο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

1989 στη Ρουμανία, όπου ξεσπούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, γίνεται λόγος για χιλιάδες νεκρούς στην Τιμισοάρα.
1989 ο Πολωνός Κριστόφ Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα ΠΑΟ ΑΕΚ. Ο Χρήστος, που θα αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα θα γίνει μαζί με τον άλλον Πολωνό, τον Γιόζεφ Βάντσικ, από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους Έλληνες φιλάθλους.

1990 οι καταλήψεις των γυμνασίων και των λυκείων της Ελλάδας διανύουν ήδη την τέταρτη εβδομάδα από την έναρξή τους.
1990 ένας καθολικός ιερέας ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, κερδίζει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Αϊτής.

1991 ο Γκορμπατσόφ και ο Γέλτσιν συμφωνούν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ και να κηρύξουν μια νέα Κοινοπολιτεία την Πρωτοχρονιά.
1991 στην Αθήνα, κατά τη διεξαγωγή της δίκης του Παλαιστίνιου Ρασίντ, ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή του κατηγορούμενου για την τοποθέτηση της βόμβας στο αεροσκάφος της ΠΑΝ ΑΜ 1982 και για ανθρωποκτονία.
1991 ιδρύεται πανεπιστημιακή έδρα νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

1992 παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρεί στην πιο μαζική απέλαση των 25 τελευταίων ετών.
1993 Το βομβαρδιστικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων B 2 Stealth, γνωστό και ως «αόρατο αεροπλάνο», τίθεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
1993 γερμανικό πλοίο, που βυθίστηκε 1918, ανακαλύπτεται από Τούρκους δύτες στη θαλάσσια περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου.
1994 την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς όρους με τη Ρωσία, αποδέχεται ο αυτονομιστής Τσετσένος ηγέτης Ντουντάγεφ.

1996 η Ελλάδα ζητά επισήμως την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΠΟ Ευάγγελου Βενιζέλου.
1996 οι Περουβιανοί αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού" πολιορκούν το σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης. Οι επαναστάτες κράτησαν ως ομήρους 490 άτομα.
1996 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκλέγει ως νέο γενικό γραμματέα με πενταετή θητεία τον γκανέζο διπλωμάτη Κόφι Ανάν.

1997 Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου Γιακόλεφ, που ειχε απογειωθη από Οδησσό, με 70 επιβάτες -42 άτομα Ελληνες από την Αιανή Κοζάνης- με προορισμό την Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται σε χαράδρα κοντά στο χωριό Φωτεινά Πιερίας. Λέγεται οτι μετέφερε τεχνικούς για την εγκατάσταση των S300 (και εκπαιδευτές) στην Κύπρο (ή την Κρήτη) και οτι επρόκειτο για δολιοφθορά των Αμερικανών εις βαρος της Κύπρου

2003 Ολοκληρώνεται η δίκη της "17 Νοέμβρη", με την ανακοίνωση των ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.

2004 Οι 25 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ορίζουν την 3η Οκτωβρίου 2005 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Θα περάσουν πολλά χρόνια, μέχρι να ωριμάσει η σκέψη και να επιτευχθούν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικού όροι, που η ΕΕ θέτει, αλλά εν τω μεταξύ παρεμβάλλεται η φρικτή οικονομική κρίση και το θέμα παγώνει..

2007 Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ.
2007 Το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να καλύψει τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης άπορων οικογενειών. Το παντοπωλείο θα παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, ρουχισμού, οικιακού εξοπλισμού, απορρυπαντικά και παιχνίδια.

2008 Πρόσωπο της χρονιάς για 2008 ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
2008 πεθαίνει ο Λουκάς Χατζηιωάννου, κύπριος μεγαλοεφοπλιστής, που αποκλήθηκε βασιλιάς των τάνκερ. (Γεν. 1927)

2009 έξω από τις ακτές του Λιβάνου βυθίζεται το μεταγωγικό πλοίο «MV Danny F II» με αποτέλεσμα να πνιγούν 44 άνθρωποι και πάνω από 28.000 ζώα τα οποία μετέφερε.

2010 στην Τυνησία ο Μοχάμεντ Μουαζιζί αυτοπυρπολείται. Το γεγονός θεωρείται ο καταλύτης για να ξεκινήσει η επανάσταση στην Τυνησία αλλά και άλλες αραβικές χώρες.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:39 pm

18 Δεκεμβρίου

1398 Ο Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνος), επικεφαλής των μογγολικών ορδών, καταλαμβάνει το Δελχί της Ινδίας.

1476 σκοτώνεται από τος Βογιάρους σε ηλικία 45 ετών ο Vlad Τσέπες ο 3ος, Πρίγκηπας της Βλαχίας, γνωστός ως «ο ανασκολοπιστής». (γενν.1431) Η ιστορία του ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ για να γράψει τον «Δράκουλα».

1642 ο ολλανδός εξερευνητής Άμπελ Τάσμαν γίνεται ο πρώτος ευρωπαίος που πατά το πόδι του στη Νέα Ζηλανδία.

1737 πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής βιολιών Αντόνιο Στραντιβάρι.

1803 Εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιώτισσες μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Τουρκαλβανούς καταφεύγουν μαζί με τα παιδιά τους στο Βράχο του Ζαλόγγου κι αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν και στη συνέχεια να πέφτουν στο γκρεμό, που είχαν ρίξει πρώτα τα παιδιά τους προτιμώντας έτσι το θάνατο παρά την ατίμωση.
«Οι Σουλιώται, μετά τήν συνθηκολόγησίν των με τον Αλή πασσάν, διηρέθησαν εις διαφόρους ομάδας, εκάστη των οποίων έλαβε ιδίαν κατεύθυνσιν. Μία τούτων διηυθύνετο προς το Ζάλογγον, αλλά τήν πρωϊαν τής 16ης εδέχθη επίθεσν ισχυρού σώματος Αλβανών υπό τον Μπεκήρ Τζογαδώρον. Οι Σουλιώται, υπο την αρχηγίαν των Κ. Μπότσαρη, Ν. Κουτσονίκα, Κ. Φωτομάρα και άλλων, συνεκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα εις την Μονήν του Ζαλόγγου, όπου, οχυρωθέντες, απέκρουσαν τας εχθρικάς επιθέσεις επί διήμερον. Την 18ην, μερικοί τούτων παρεδόθησαν και άλλοι διέσχισαν την νύκτα τις τάξεις των Αλβανών και διεσώθησαν οι περισσότεροι. Οι Αλβανοί, εισελθόντες εις την μονήν, κατέσφαξαν τα εντός αυτής γυναικόπαιδα. Μερικαί Σουλιώτισσαι, όμως, είχαν καταφύγει στον υπερκείμενον της Μονής απόκρημνον βράχον. Βλέπουσαι τότε τους εχθρούς να πλησιάζουν, προετίμησαν από την ατίμωσιν τον θάνατον. Εσχημάτισαν, λοιπόν, κύκλον πέριξ του χαίνοντος υπό τους πόδας των βαράθρου και ήρχισαν να χορεύουν. Στο βάραθρον αυτό επέταξαν πρώτον τα βρέφη τα οποία εκρατούσαν στην αγκαλιά τους και ακολούθως σε κάθε στροφήν, έπιπτε εις αυτό η κορυφαία το χορού. Η τελευταία, αφού εθρήνησε τις συντρόφους της, εκρημνίσθη και αυτή στο βάραθρον. Οι στίχοι του δημοτικού άσματος που αφιερώθηκε στις είκοσι δύο Σουλιώτισσες
Έχε γεια καϋμένε κόσμε...

1821 300 Ισπανοί εθελοντές Φιλλέληνες καταφθάνουν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Οι Ισπανοί βουλευταί Μοράλης, Πάλμας καί Βόριτς, δι’ ενθουσιώδους επιστολής, αναγγέλλουν τήν έλευσιν 300 συμπατριωτών των, ίνα πολεμήσουν υπέρ τής ελευθερίας της Ελλάδος. «Το ισπανικόν έθνος, αναγράφεται έν αυτή, εί μή είχεν ανάγκην τής στερεώσεως τής ιδίας αυτού ελευθερίας, ήθελεν ελθείν όλον είς τήν Ελλάδα, ίνα πολεμήση υπέρ τής ελευθερίας υμών».

1825 Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ ηνώθησαν με τους Τούρκους πολιορκητές του Μεσολογγίου.

1829 ιδρύεται από τον Καποδίστρια η πρώτη εκκλησιαστική σχολή στην Ελλάδα.
1829 πεθαίνει ο Γάλλος επιστήμονας Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ.

1847 Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αποκαλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
1847 Πυρκαγιά καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικία της Δουκίσσης της Πλακεντίας (στη γωνία των οδών Αγησιλάου και Μυλλέρου). Στο υπόγειο η δούκισσα φύλαγε το ταριχευμένο σώμα της κόρης της, που είχε πεθάνει από τύφο στη Βηρυτό.

1865 Με τη λήξη του πολέμου μεταξύ Νοτίων και Βορείων Πολιτειών της Αμερικής, ο νικητής Βορράς, χωρίς κυριαρχικές διαθέσεις ανέλαβε την ανόρθωση. Από τις πρώτες ενέργειες ήταν η κατάργηση της δουλείας με την επικύρωση της 13ης τροπολογίας του Συντάγματος και η ισχύς της "διακήρυξης για την απελευθέρωση των μαύρων δούλων" του δολοφονηθέντος προέδρου Αβραάμ Λίνκολν όπου "κάθε άτομο που βρισκόταν στην κατάσταση του σκλάβου στις Πολιτείες θα είναι στο εξής ελεύθερο και η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και οι στρατιωτικές και ναυτικές αρχές αναγνωρίζουν και υπερασπίζονται την ελευθερία του".

1876 αδιαφορεί για τα ελληνικά δίκαια η πρεσβευτική διάσκεψη που συνέρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Η αποτυχία της Διάσκεψης θα οδηγήσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο.

1878 γεννιέται ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι)

1901 απονέμονται τα πρώτα Νόμπελ στη Σουηδία. Οι βραβευθέντες είναι μεταξύ άλλων, ο Γερμανός Βίλχελμ Ρέντγκεν για την ανακάλυψη των Ακτίνων Χ, ο Γάλλος Σιλί Προυντόν για την ποίησή του, καθώς και ο Ερρίκο Ντινάν για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού και ο Φρεντερίκ Πασί για την ίδρυση της Γαλλικής Εταιρίας των Φίλων της Ειρήνης.

1907 οργανώνεται συλλαλητήριο στην Ηλεία για το σταφιδικό ζήτημα.

1912 ανακαλύπτεται από τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Τααρλς Ντόσον, ο άνθρωπος του σπηλαίου Πιλτντάουν.

1916 τερματίζεται η μάχη του Βερντέν, πόλης δυτικά του Παρισιού, ανάμεσα σε γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα. Η μάχη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αφού κράτησε 10 μήνες, ενώ είχε πολλές ανθρώπινες απώλειες 543.000 Γάλλοι και 434.000 Γερμανοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, που ανέδειξαν ως ήρωα τον Γάλλο στρατάρχη Πετέν.

1917 η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την ποτοαπαγόρευση.

1919 η Γερμανία εθνικοποιεί τον ηλεκτρισμό.

1923 Κατόπιν αξιώσεως τής Επαναστάσεως τού 1922, ό Βασιλεύς Γεώργιος Β’ απομακρύνεται έξ Ελλάδος. Ορκίζεται Αντιβασιλεύς ό ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1940 στο Βερολίνο, εκπονούνται τα μυστικά σχέδια της ναζιστικής "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα", που αναφέρονται στην εισβολή στη Ρωσία.

1941 τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να υποχωρούν από τη Βόρεια Αφρική.
1941 Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν το Χονγκ Κονγκ.

1942 στη Γερμανία, ο Χίτλερ συναντιέται με τον Μουσολίνι και τον Πιέρ Λαβάλ.

1943 Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια της Μαγνησίας.

1944 Οι Ελασίται, κατόπιν διημέρου μάχης, καταλαμβάνουν τό είς τήν Κηφισίαν Στρατηγείον τής Ρ.Α.Φ. Εν τω μεταξύ, αί Αθήναι και ό Πειραιεύς έχουν μεταβληθή είς κόλασιν. Αθρόαι εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών, ανδρών καί γυναικών, γίνονται είς όλας τάς συνοικίας καί πολλά κτίρια πυρπολούνται. Οι Έλασίται απάγουν ταυτοχρόνως χιλιάδας ομήρων, τούς οποίους κατευθύνουν πρός βορράν. Πολλοί έκ τούτων εφονεύθησαν καθ’ οδόν ή απέθανον από τάς κακουχίας (Δεκεμβριανόν κίνημα).
1944 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".

1955 Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος των υδροηλεκτρικών έργων στο Μέγδοβα.

1956 Η Ιαπωνία γίνεται δεκτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1957 ανοίγει ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

1958 εκτοξεύεται ο Σκορ, πρώτος πειραματικός δορυφόρος επικοινωνιών.
1960 Γίνονται τά εγκαίνια τής ενάρξεως τών εργασιών διά τήν κατασκευήν τού παρά τήν θέσιν Κρεμαστά, τού ποταμού Αχελώου, υδροηλεκτρικού έργου. Τούτο περιλαμβάνει φράγμα ύψους 173 καί μήκους 600 μέτρων, τό οποίον θά δημιουργήση τεχνητήν λίμνην χωρητικότητας 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ύδατος καί τέσσαρας ηλεκτροπαραγωγικάς μονάδας ισχύος 100 χιλ. κιλοβάτ εκάστης καί μέ πρόβλεψιν διά πέμπτην. Η ετησία παραγωγή θά είναι 1.500 εκαταμμύρια κιλοβατώραι. Αί δύο πρώται μονάδες θά λειτουργήσουν τώ 1964
1966 Ο Ριτσαρντ Γουόκερ ανακαλύπτει το φεγγάρι του Κρόνου και το ονομάζει «Επιμηθέα».

1967 Ο Δημήτριος Ρίτσος διορίζεται δήμαρχος Αθηναίων από τη Χούντα. Θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της επταετίας.

1968 Κατεδαφίζεται το "ρολόι" του Πειραιά από το χουντικό δήμαρχο, Αριστείδη Σκυλίτση.

1969 Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Λάκκας, γιος ελληνίδας εκ Μυτιλήνης, γίνεται Πρόεδρος του Παναμά.
1969 καταργείται η θανατική ποινή στη Βρετανία.

1970 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, διαρροή ατομικής ενέργειας αναγκάζει εκατοντάδες ανθρώπους να σπεύσουν σε μέρος ασφαλές.
1970 το διαζύγιο νομιμοποιείται στην Ιταλία, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Βατικανού.
1970 Εξέγερση εναντίον του κομουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας αποτυγχάνει.
1977 Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνει ντεμπούτο με την ομάδα της ΑΕΚ εναντίον της Καστοριάς (1-0).

1979 κλιμακώθηκαν οι καταλήψεις ανώτατων σχολών από φοιτητές που εναντιώνονταν στο νέο νόμο πλαίσιο (πιο γνωστός ως 815) για τα ΑΕΙ.

1980 18 είναι οι τραυματίες από την έκρηξη του εργοστασίου ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.
1980 πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ωαπό καρδιακή προσβολή ο πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ Αλεξέι Κοσίγκιν. Ήταν πρόεδρος από 1964 έως 1980.

1981 πεθαίνει ο Μεχμέτ Σέχου, αλβανός πρωθυπουργός. Διατήρησε το αξίωμα του πρωθυπουργού υπό τον κομουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα από το 1954 μέχρι την αυτοκτονία του. (Γεν. 10/1/1913)

1989 εγκαινιάζεται με τη δωρεά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ο ανοικοδομημένος Πατριαρχικός Οίκος στο Φανάρι.

1991 η Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Συμφωνία του Σένγκεν με το καθεστώς του παρατηρητή.
1991 ο Πρόεδρος Μπους απορρίπτει τη διανομή από το κράτος προφυλακτικών και συριγγών για την καταπολέμηση του AIDS, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις αξίες τους.

1992 η Γερμανία επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

1993 επίσημη άδεια επαναλειτουργίας δίδεται στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία.

1994 μεσολαβητική αποστολή σε Βοσνία και Κροατία για το βοσνιακό ξεκινά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.
1994 σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του χρόνου έως τα μέσα Οκτωβρίου, στις συγκρούσεις μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων.

1996 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει την Κύπρια Τιτίκα Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η οποία της απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

1997 στην Τουρκία, σύμφωνα με φιλοκουρδική εφημερίδα, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι έτοιμος να υποβάλλει πρόταση εκεχειρίας στην Τουρκία. Ωστόσο, μετά ένα περίπου χρόνο (16.2.1999) οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ελλάδος, Τουρκίας θα «του την στήσουν» και θα τον συλλάβουν 16 Νοεμβρίου 1998 Ρώμη, 15 Ιανουαρίου αναχωρεί «προς άγνωστη κατεύθυνση» στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, 29 Ιανουαρίου ο απόστρατος πλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης «παίρνει πρωτοβουλία» και τον φέρνει στην Ελλάδα με ιδιωτικό τζέτ, τον περιθάλπει στο σπίτι και ειδοποιεί τον Υπουργ.Εξωτερικών Θεόδ.Πάγκαλο για το γεγονός, 31 Ιανουαρίου το αεροπλάνο που τον μεταφέρει περιφέρεται στις Ευρωπ.Πρωτεύουσες ζητώντας άσυλο, το οποίο δεν γίνεται δεκτό (Ελβετία, Ολλανδία, Μινσκ) ξαναγυρίζει στην Ελλάδα, απ’όπου οδηγείται στο Ναϊστόμπι της Κένυα (2.2.199) και κρύβεται στην Κατοικία του Πρέσβυ. Μαζί του είναι ο Σάββας Καλεντερίδης.

2000 σπάνια επίδειξη "ευ αγωνίζεσθε" από τον Ιταλό επιθετικό της Γουέστ Χαμ Paolo di Canio στον αγώνα εναντίον της Έβερτον (1-1), όταν αντί να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα σταματάει τον αγώνα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον πεσμένο αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης είχε εξοργίσει την φίλαθλη κοινή γνώμη της Βρετανίας, όταν διαμαρτυρόμενος έσπρωξε βάναυσα τον διαιτητή Alcock, ενέργεια που του στοίχισε ποινή 11 αγωνιστικών.

2002 Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις ανακοινώνει ότι το έλλειμμα της πολιτείας ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο απ’ ότι είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Οι ψηφοφόροι της πολιτείας θα ανακαλέσουν την εκλογή του 2003 και θα ανοίξουν τον δρόμο για τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

2008 Ανακαλύπτεται το πιο μακρινό νερό που έχει ποτέ βρεθεί στο Σύμπαν, σε γαλαξία που έχει απόσταση 11,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
2010 στην Τυνησία ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:39 pm

19 Δεκεμβρίου

211 Ο Ρωμαίος συναυτοκράτορας Γέτας πηγαίνει χωρίς τους σωματοφύλακές του να συναντήσει τον αδελφό του, Καρακάλλα, για να συζητήσουν μία πιθανή συμφωνία. Όταν φτάνει, η Πραιτοριανή Φρουρά τον δολοφονεί, και ο Γέτας πεθαίνει στα χέρια της μητέρας του, Ιουλίας Δόμνα.

1055 Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, υπό τον Τογρούλ, καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη και διαλύουν το κράτος των Αβασσιδών.

1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από τις Αυστριακές Αρχές, μετά από προδοσία, ο σπορεύς της Ελευθερίας των Ελλήνων, πρωτεργάτης της Ανάστασης του Γένους, Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής και οι επτά συνεργάτες του, οι οποίοι και φυλακίζονται με την κατηγορία της επαναστατικής δράσεως. Τελικά εκτελούνται με πλήρη μυστικότητα στις 11-6-1798.
Ο Ρήγας Φεραίος καί οί συνεργάται του, κατόπιν προδοσίας του Επισκόπου Βελιγραδίου Μεθοδίου και τινος εμπόρου, συλλαμβάνονται υπό των Αυστριακών αρχών. Ο Ρήγας και οκτώ άλλοι απεστάλησαν προς τον πασσάν του Βελιγραδίου. Μεταξύ τούτων ευρίσκετο και ο ιατρός Νικολίδης όστις εθεράπευσε τον ασθενούντα πασσάν. Παρά τούτο, τόσον αυτός όσον και οι άλλοι, επνίγησαν εις τον Δούναβιν, αφέθησαν δε οι θύρες της φυλακής ανοικτές γιά να νομισθή ότι εδραπέτευσαν. Ο Ρήγας Φεραίος εστραγγαλίσθη στις φυλακές του Βελιγραδίου την νύχτα της 10ης προς την 11ην Ιουνίου 1798.
Ο “Θούριος” του Ρήγα: Ως πότε παλικάρια να ζούμεν στα στενά..

1813 πεθαίνει ο Τζέιμς ΜακΓκίλ, καναδός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής του περίφημου πανεπιστημίου McGill που εδρεύει στο Μόντρεαλ. (Γεν. 6/10/1744)

1839 μεγάλη επιτυχία σημειώνει η συναυλία του Φραντς Λιστ στο Πρεσβούργο (σημερινή Μπρατισλάβα). Ο συνθέτης παίζει μία διασκευή του «Εμβατηρίου Ράκοζι», που έχει απαγορευτεί από τους Αυστριακούς, δημιουργώντας έκρηξη πατριωτικού ενθουσιασμού στο κοινό.

1854 Ο αμερικανός εφευρέτης Aλεν Ουίλσον πατεντάρει την πρώτη μηχανή ραψίματος.

1900 Υπογράφεται εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Είναι το πρώτο ρήγμα στη βαλκανική απομόνωση της χώρας, μετά την ήττα του 1897.
1900 στη Γαλλία, η Βουλή ψηφίζει αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη του στρατού, γνωστή ως υπόθεση Ντρέιφους.

1901 το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου, αν δεν προέρχεται από την Εκκλησία.

1907 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έκρηξη σε ανθρακωρυχείο οδηγεί στο θάνατο 239 εργάτες.
1910 Η αμερικανική εταιρία «America Viscose Company» λανσάρει το τεχνητό μετάξι με το όνομα «Ρεγιόν».

1913 επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.
1915 πεθαίνει ο Γερμανός νευρολόγος Άλβις Αλτσχάιμερ, που έδωσε το όνομά του στη γνωστή νόσο του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.
1920 ο Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας επιστρέφει στον θρόνο του μετά τον θάνατο του γιου του Αλεξάνδρου και δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου

1922 Η αμερικανίδα Τερέζ Βον παραδέχεται στα 24 της χρόνια ότι έχει παντρευτεί 62 φορές.

1923 ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούν από τον Πειραιά για την Κονστάντζα της Ιταλίας, μετά την εξορία τους, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά, κατόπιν πιεστικού διαβήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ορίζεται Αντιβασιλέας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1924 καθιέρωση της οκτάωρης καθημερινής και της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.
1924 Πωλείται στο Λονδίνο το τελευταίο μοντέλο της θρυλικής Rolls Royce Silver Ghost

1940 Οι ιταλικές δυνάμεις ενισχύθηκαν δια νέων εφεδρειών επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων ιδίως στην περιοχήν του Β’ σώματος στρατού άνευ αποτελέσματος.

1941 Ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία του γερμανικού στρατού, εκδιώκοντας τον στρατάρχη Φον Μπράουχιτς.
1941 οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούονται με τους Βρετανούς.

1946 Έναρξη του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας που οδήγησε στον πόλεμο του Βιετνάμ

1948 Τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες. Στην εκστρατεία παίρνουν μέρος 45.000 άνδρες του στρατού, υπό τον στρατηγό Τσακαλώτο.

1949 Έπειτα από διακοπή 9 ετών, λόγω της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ξαναρχίζει η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών Θεσσαλονίκης.

1950 ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν τοποθετεί τον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ.

1951 υπογράφεται συνθήκη φιλίας μεταξύ Ομάν και Βρετανίας, κατά την οποία αναγνωρίζεται η πλήρης ανεξαρτησία του σουλτανάτου.
1956 Ανακοινώνονται οι συνταγματικές προτάσεις του Λόρδου Ράντκλιφ για τη λύση του Κυπριακού.

1959 πεθαίνει ο Γουόλτερ Γουίλιαμς, ο τελευταίος επιζών του αμερικανικού εμφυλίου. (Γεν. 1842)

1965 Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας με 55,1% των ψήφων. Αντίπαλός του, ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.

1971 Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ελεύθεροι οι εκτοπισμένοι.

1972 μετά την πιο μακρόχρονη αποστολή στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο "Apollo17" προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η τελευταία αμερικανική αποστολή στο φεγγάρι.

1979 το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αθηναϊκές εφημερίδες.

1980 με ταυτόχρονες εκρήξεις εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται στην Αθήνα τα πολυκαταστήματα "Μινιόν" και "Κατράντζος". Την ευθύνη για τις φωτιές αναλαμβάνει η "Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης '80".

1984 Κίνα και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην πρώτη. Η συμφωνία ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ, προβλέπει την ενσωμάτωση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, από την 1η Ιουλίου 1997.

1986 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απελευθερώνει τον Αντρέι Ζαχάροφ και τη σύζυγό του από την εξορία στο Γκόρκι.

1989 στρατεύματα περιπολούν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Τιμισοάρα μεταξύ στρατού αστυνομίας και διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Νικολάε Τσαουσέσκου.

1992 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο ΥΠΕΘΟ Στέφανος Μάνος απορρίπτει την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη για ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής.

1993 νέος πρόεδρος του ΣΥΝ εκλέγεται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παίρνει 600 ψήφους έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.

1994 Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

1995 στην Αγκόλα, κατά τη συντριβή αεροσκάφους του Ζαΐρ που μετέφερε 139 επιβάτες, οι μόνοι επιζήσαντες είναι τα πέντε μέλη του πληρώματος.

1996 πεθαίνει στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
1997 η ταινία "Τιτανικός", προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.
1997 στην περιοχή της Πιερίας, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης του ουκρανικού αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ", με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών, εκατοντάδων εθελοντών, 30 ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
1997 πεθαίνει ο ιάπωνας μηχανολόγος Μασάρου Ιμπούκα, συνιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών SONY.

1998 απαγγέλλονται κατηγορίες στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, επειδή ψευδομαρτύρησε, ενώ είχε ορκιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

2000 Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος Α'.
2000 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβάλει κυρώσεις στο Αφγανιστάν, εκτός αν οι Ταλιμπάν κλείσουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών και παραδώσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ τον καταζητούμενο Οσάμα μπιν Λάντεν.

2001 Σβήνει η φωτιά στους Δίδυμους Πύργους, που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
2001 διαδηλώσεις ξεσπούν στο Μπουένος Άιρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

2003 πεθαίνει ο Κώστας Βαλσάμης, γλύπτης. Πιο γνωστό έργο του το γλυπτό «Η Μάνα της κατοχής», που κοσμεί την είσοδο του Α' Νεκροταφείου. (Γεν. 1908)

2008 Η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ανακοινώνει τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί το Ισραήλ για μη σεβασμό της κατάπαυσης των εχθροπραξιών.
2008 Ο Αντώνης Νικοπολίδης διορίζεται σε θέση κηπουρού στο Δήμο Κηφισιάς και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο όριο της λοιδορίας.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:40 pm

20 Δεκεμβρίου

69 ο Βεσπασιανός φτάνει στη Ρώμη για να διεκδικήσει τον τίτλο του αυτοκράτορα.

1192 Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.

1522 Eπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.

1699 Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.

1806 πεθαίνει ο εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων Ζώης Καπλάνης,.

1820 η Πολιτεία του Μισούρι θεσπίζει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ανύπαντροι άνδρες ηλικίας 21 έως 25 ετών θα πληρώνουν φόρο ένα δολάριο.

1821 αρχίζει κοντά στην Επίδαυρο η πρώτη Εθνική Συνέλευση που θα αποφασίσει για το πολίτευμα της Ελλάδας. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.
Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης έληξαν στις 16 Ιανουαρίου 1822.
1821 Έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω των Χανίων Κρήτης. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.

1879 Ο Τόμας Eντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.

1880 τοποθετούνται ηλεκτρικά φώτα στο Μπρόντγουει της Νέας Υόρκης.

1899 Με επιστολή του ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Γερμανός προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη αναφέρονταν στην σπουδαιότητα των Σχολών της Αλιστράτης Σερρών.

1912 Η Χίος παραδίδεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. "Κατελάβομεν την Χίον δια βιαίας αποβιβάσεως την 11η Νοεμβρίου και καταπολεμηθείς ο εις τα όρη αποσυρθείς εχθρός ηναγκάσθη εις την άνευ όρων παράδοσιν του την 20 Δεκεμβρίου 1912", γράφει ο Ν. Δελαγραμμάτικας, Συνταγματάρχης, Διοικητής του ελληνικού στρατού.

1917 Στη Ρωσία ο Λένιν και οι συνεργάτες του ανακοινώνουν την ίδρυση της πολιτικής αστυνομίας τους, της διαβόητης Τσε-Κα (Εκτακτη Πανρωσική Επιτροπή Προστασίας της Επανάστασης κατά της Αντεπανάστασης και της Υπονόμευσης).

1920 Ο ελληνικός στρατός εξορμά για την μεγάλη μάχη προς Εσκί-Σεχίρ.

1922 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1925 ο Ιμπν Σαούντ καταλαμβάνει την αραβική χερσόνησο και της δίνει το όνομα της οικογένειάς του Σαουδική Αραβία.

1930 επικυρώνεται στη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1931 πεθαίνει ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Θεόκλητος.

1933 οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

1942 Οι Γιαπωνέζοι βομβαρδίζουν την Καλκούτα.

1946 σεισμός χτυπά το νησί Νανκάιντο της Ιάπωνας και σκοτώνει πάνω από 1.300 άτομα.
1946 στο Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ, ηγέτης των Βιέτ Μινχ, αντιστέκεται στη γαλλική αποικιοκρατική πολιτική.

1950 Συλλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

1963 διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, με αφορμή τον τυχαίο θάνατο μιας τουρκοκύπριας.
1963 Το τείχος του Βερολίνου ανοίγει για πρώτη φορά για τους δυτικοβερολινέζους, μόνο για την περίοδο των εορτών. Θα κλείσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου του 1964.

1981 σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο συγκλονίζει τη χώρα.

1987 στις Φιλιππίνες γίνεται το χειρότερο ναυτικό ατύχημα στην ιστορία. Το επιβατηγό
«Doña Paz» συγκρούεται με το πετρελαιοφόρο «Vector 1» με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να χαθούν περίπου 4.000 ζωές.

1988 Βόμβα εκρήγνυται στο πολυκατάστημα «Harrods’s» του Λονδίνου. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνουν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων.

1990 δύσκολες μέρες για την Ελλάδα προβλέπει ο οικονομικός οργανισμός ΟΟΣΑ.

1991 την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, ζητά ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.

1993 στις ΗΠΑ, αποκαλύπτεται ότι τη δεκαετία του '40, ερευνητές χορηγούσαν ραδιενεργά χάπια σε εγκύους για τη διαπίστωση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των ακτινοβολιών στα παιδιά.

1995 ισχυρή διεθνής δύναμη 60.000 ανδρών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, καλούμενη Δύναμη Εφαρμογής (IFOR), αναλαμβάνει την επιχείρηση επιτήρησης της ειρήνης στη Βοσνία. Παραδίδει τη στρατιωτική εξουσία της Βοσνίας στον Αμερικανό ναύαρχο Λέιτον Σμίθ.

1997 C-130 της πολεμικής αεροπορίας, που συμμετέχει στην έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ", το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

2002 οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράκ για ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ιρακινή έκθεση. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκή στοιχεία. Η Βαγδάτη επιμένει ότι, δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

2007 Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:40 pm

21 Δεκεμβρίου

1375 πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας και ουμανιστής Βοκκάκιος. Υπήρξε τολμηρός στο λόγο του καυτηριάζοντας την υποκρισία στα ήθη της εποχής του.

1620 αποβιβάζονται από το πλοίο Mayflower στο Plymouth Rock (Μασσαχουσέτη) οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής. (102 επιβάτες και 25- 30 το πλήρωμα). Ειχαν αναχωρήσει από Αγγλία 16 Σεπτεμβρίου. Ταξίδεψαν 66 μέρες, κακουχήθηκαν από αρρώστειες (2 θάνατοι).

1819 Ο Εμμανουήλ Παππάς σε ηλικία 47 χρόνων μυείται στα της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη από τον Κωνσταντίνο Παπαδάτο, ο οποίος υπήρξε και ο σύνδεσμος του με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1821 Νικηφόρος μάχη στο Βαρύπετρο Χανίων.

1824 Πολιτικοί και στρατιωτικοί συγκροτούν συνέλευση στο Μεσολόγγι, με αρχηγό τον Μαυροκορδάτο.
1824 πεθαίνει ο άγγλος γιατρός, Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε τ' όνομά του.

1825 Σφοδρός κανονιοβολισμός του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή πασά.

1828 Δημοσιεύτηκε το διάταγμα με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυσε μόνιμο λόχο "Ευελπίδων" στο Ναύπλιο (τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων).

1907 πεθαίνει η Κλάρα Χίτλερ, μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ.

1909 οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ο κάπταιν Τζον Κουκ δεν έφτασε ποτέ στο Βόρειο Πόλο, αναγνωρίζοντας έτσι τον Λίρι ως τον πρώτο κατακτητή της περιοχής.

1913 η εφημερίδα "The New York World" δημοσιεύει το πρώτο σταυρόλεξο στις ΗΠΑ. Διαθέτει 32 τετραγωνάκια και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «New York World». Δημιουργός του είναι ο δημοσιογράφος, Aρθουρ Γουάιν.

1923 Το Νεπάλ ανεξαρτητοποιείται από τη Μεγάλη Βρετανία.

1930 αιματηρές σκηνές εκτυλίσσονται στη Θεσσαλονίκη, όταν η αστυνομία επιτίθεται εναντίον των σιδηροδρομικών, που ζητούν τη χορήγηση του 13ου μισθού τους.

1936 Το γερμανικό Junker 88, ένα από τα κορυφαία πολεμικά αεροπλάνα, εκτελεί την παρθενική πτήση του.

1941 η πολιορκία του Λένινγκραντ συνεχίζεται από τους Γερμανούς, με τεράστιες απώλειες για τους αμάχους. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα πεθαίνουν 3.000 άνθρωποι από πείνα και αρρώστιες.

1942 στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο διάσημος ανθρωπολόγος Φραντς Μπόας, που είχε ασχοληθεί με τον πολιτισμό των Εσκιμώων.

1945 πεθαίνει ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάττον σε ηλικία 60 ετών, έπειτα από τροχαίο ατύχημα στην Χαϊδελβέργη. Νεαρός υπολοχαγός το 1912, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο. Διακρίθηκε στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως χαρακτήρας ήταν αυταρχικός και βίαιος, συνάμα όμως και ακέραιος και ειλικρινής.

1948 Αεροπλάνο των Τσεχοσλοβακικών Αερογραμμών (CSA), που εκτελεί το δρομολόγιο Ρώμη Αθήνα συντρίβεται στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 24 επιβαίνοντες.
1948 ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτίθεται σε Έδεσα και Νάουσα.
1948 Αρχίζει ή εκκαθάρισις τής Πελοποννήσου από τούς αριστερούς αντάρτες.

1949 το Ισραήλ μεταφέρει σταδιακά την πρωτεύουσα από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

1954 Μεγάλη διαδήλωση για το Κυπριακό στην Αθήνα.

1959 αποφασίζεται η αποστολή της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο από τα τέλη Φεβρουαρίου.

1967 Πεθαίνει ο ασθενής, στον οποίο πριν από 18 ημέρες είχε γίνει η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από το νοτιοαφρικανό χειρουργό, Κριστιάν Μπάρναρντ.
1967 Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς, Λουίς Βασκάνσκι.

1968 εκτοξεύεται επιτυχώς από τη Φλόριδα η διαστημική αποστολή "Απόλλο 8", η πρώτη επανδρωμένη αποστολή, με πλήρωμα τους Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γουίλιαμ Άντερς.

1970 Το F 14 Tomcat, το βασικό πολεμικό αεροπλάνο των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, εκτελεί την παρθενική πτήση του.

1971 ο Αυστριακός Κουρτ Βαλντχάιμ αναδεικνύεται Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Θα παραμείνει 10 χρόνια (ο μακροβιότερος Γραμματέας ΟΗΕ). Κατόπιν έγινε Πρόεδρος στη χώρα του (1986-1992). Κατηγορήθηκε ως σκληρός Ναζιστής και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος. Ομοίως κατηγορήθηκε για άδικη διαχείρηση του Κυπριακού, καθώς και για καταχρήσεις στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

1972 η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία, που τερματίζει τη μεταξύ τους εχθρότητα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δυο δεκαετίες.

1973 Συνέρχεται στη Γενεύη διάσκεψη για την αραβοϊσραηλινή διαμάχη.

1975 ο Κάρλος το Τσακάλι επιτίθεται στα γραφεία του ΟΠΕΚ (Organization of Petroleum Exporting Countries) στη Βιέννη της Αυστρίας κατά τη διάρκεια συνόδου των Υπουργών Πετρελαίου. Γερμανοί και Άραβες τρομοκράτες εισβάλλουν στα γραφεία με αυτόματα όπλα και σκοτώνουν τρεις ανθρώπους, ενώ παίρνουν ως ομήρους άλλους 63, ανάμεσά τους 11 Υπουργούς. Η Αυστριακή αστυνομία υπακούει στα αιτήματα του Κάρλος, που ήταν η ραδιοφωνική μετάδοση ενός αντι ισραηλιτινού μηνύματος και ένα λεωφορείο και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, που θα μεταφέρουν τους τρομοκράτες και του ομήρους. Όλοι οι όμηροι θα αφεθούν σώοι στην Αλγερία.

1979 στη Ροδεσία, οι στρατιωτικοί ηγέτες υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, βάζοντας τέλος στον πόλεμο, που κόστισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

1980 οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα 24 δισ. δολάρια ως όρο για την απελευθέρωση των ομήρων στο Ιράν.

1982 πεθαίνει ο παλαιογράφος και λόγιος Λίνος Πολίτης, ακαδημαϊκός και καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1906)

1982 στη Μόσχα, ο Αντρόποφ προτείνει την περικοπή των πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη από 600 σε 162. Οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι απορρίπτουν την πρόταση.

1988 Ενα Boeing 747 της Pan Am συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι 259 επιβαίνοντες, καθώς και 11 κάτοικοι της πόλης. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 103 από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόιτ και η πτώση του οφείλεται σε έκρηξη βόμβας, που είχαν τοποθετήσει λίβυοι τρομοκράτες.

1990 ο Μάικλ Δουκάκης, υποψήφιος των Δημοκρατικών, μετά την ήττα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, από τον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους, τον πατέρα, ανακοινώνει ότι, εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική.
1990 Μετά από 23 χρόνια αθέου καθεστώτος τελέσθηκε σε Ορθόδοξο Εκκλησία της Αλβανίας Θεία Λειτουργία.

1991 το Ιράκ ανακοινώνει ότι, το εμπάργκο, που επέβαλε ο ΟΗΕ είχε προκαλέσει το θάνατο 370.000 ατόμων, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης φαρμάκων.
1991 Υπογραφή συμφωνίας των ηγετών των 11 Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ (όλες πλην των Βαλτικών κρατών και της Γεωργίας) για τη δημιουργία του διάδοχου σχήματος της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

1992 η 17Ν αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι.

1994 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνει ότι, η Βρετανία δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.
1994 το Βατικανό συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

1995 ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ, μετά από 28 χρόνια κατοχής. 1995 υπογράφεται η παραχώρηση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην καναδική εταιρία "TVX Gold".

2007 προσχωρούν στη συνθήκη του Σένγκεν 9 νέα κράτη μέλη Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία.

2009 πεθαίνει ο δημοσιογράφος, εκδότης και προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:40 pm

22 Δεκεμβρίου

1522 Ο Σουλεϋμάν ό Β’ ό Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τήν Ρόδον, έπειτα από εξάμηνον γενναίαν αντίστασιν τών Ροδίων καί τών Ιωαννιτών Ιπποτών

1646 πεθαίνει ο Πέτρος Μογίλας, μητροπολίτης Κιέβου και σημαντικός θεολόγος της Ορθοδοξίας. (Γεν. 21/12/1596)

1807 το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική, ως νεόπλουτοι και «δικαιωμένοι» τυχοδιώκτες, στρέφονται από τότε αλαζονικά, υπεροπτικά και σχεδόν εχθρικά προς τη γη των πατέρων τους..

1849 γλιτώνει την εκτέλεση ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή λόγω συμμετοχής του σε αντικυβερνητικές ενέργειες.

1867 Ο Κρής οπλαρχηγός Γογονής εξοντώνει τήν οπισθοφυλακήν τού Χουσεΐν Αβνή πασά παρά τό χωρίον Φρέ Αποκορώνου Χανίων.

1882 ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια. Από τότε έμεινε η μάταιη αυτή συνήθεια, ένας ακόμη παράγοντας για να ξεφτίζει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και για να επιτείνει την σπατάλη ο δυτικός άνθρωπος..

1894 καταδικάζεται για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Την καταδίκη του, που έγινε με αμφίβολης εγκυρότητας στοιχεία, ακολούθησε εξορία του στο νησί του Διαβόλου. Η καταδίκη του δίχασε πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Έχει μείνει στην ιστορία πλέον το περίφημο "Κατηγορώ" του Εμίλ Ζολά ενώ "υπόθεση Ντρέιφους" χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά έλαβε χάρη από το Γάλλο Πρόεδρο Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1989 πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Σάμιουελ Μπέκετ ("Περιμένοντας τον Γκοντό").

1900 Το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι υιοί του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πάουλ και Aντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes. Το τριάκτινο αστέρι, που έχει εμπνευστεί ο ιδρυτής της και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, θα υιοθετηθεί 1909. Mercedes είναι προσωνύμιο της Παναγίας (στα Ισπανικά) και σημαίνει «Χάρις», «Κεχαριτωμένη».

1918 σκοτώνεται ο Αριστείδης Μωραϊτίνης, Έλληνας Αξιωματικός Ναυτικού και από τους πρώτους Έλληνες Αεροπόρους (γενν.1891 στην Αίγινα). Ταξίδευε με το αεροπλάνου από Θεσσαλονίκη προς Αθήνας και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών συνετρίβη στον Όλυμπο.

1920 Ο στρατηγός Λεωνίδας Παρασκευόπουλος παραιτείται από αρχηγός του εκστρατευτικού σώματος της Μικράς Ασίας και τον διαδέχεται ο Δημήτριος Παπούλας.

1927 στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929 υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.

1940 Ο ελληνικός στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνει τη Χειμάρρα στη Βόρεια Ήπειρο. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.
1940 Οι ελληνικές δυνάμεις δια θυελώδους εξορμήσεως εκδιώκουν τους Ιταλούς από τα υψώματα 1220-1150 τα οποία ήσαν οχυρωμένα και περιχαρακωμένα.
1940 "Το υποβρύχιο ""Παπανικολής"", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτωνα Ιατρίδη, βυθίζει το ιταλικό πετρελαιοφόρο ""Avτoυανέτα"" και αιχμαλωτίζει ολόκληρο το πλήρωμά του, έξω από τον κόλπο του Αυλώνα."

1942 Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.
1942 στην ΕΣΣΔ, οι Σοβιετικοί εξαναγκάζουν τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση 15 μιλίων, στον ποταμό Δον.

1953 Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Iντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση "δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον".

1960 ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1963 Το ελληνικό πλοίο «Λακωνία» πιάνει φωτιά και βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 150 ατόμων.

1964 Το αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροπλάνο SR-71 Blackbird εκτελεί την παρθενική πτήση του.

1967 Το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμα του ανοίγει μία νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου. Η ιδέα των διακοινοτικών συνομιλιών ωριμάζει.

1978 Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις. Οι παραδοσιακών αρχών έλληνες θεωρούν ότι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης κατέληξαν σ’αυτήν την επιβολή, με κίνητρο να περιορισθεί η εμφάνεια του Σταυρού στο Σύμβολο του Έθνους.

1989 η ιστορική Πύλη του Βανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.
1989 η βουλευτής της ΝΔ και χήρα του Παύλου Μπακογιάννη Ντόρα, ζητά με πρόταση νόμου ν' απαγορευθεί η δημοσίευση και μετάδοση τρομοκρατικών προκηρύξεων.
1989 πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε κάνοντας την αρχή του τέλους για τον Τσαουσέσκου. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζική δολοφονία και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου.

1991 βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Προέδρου Σβιάντ Γκαμσαχουρντία και μελών της εθνοφρουράς, σημειώνονται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με δεκάδες νεκρούς.

1993 οι ΗΠΑ χορηγούν πολιτικό άσυλο στην κόρη του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα.
1993 Ιδιωτικοποιείται οριστικά το Νεώριο Σύρου, ενώ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραμένουν στον δημόσιο τομέα κατά το 51%. Το υπόλοιπο 49% θα δοθεί σε ιδιώτες.

1995 στην Κολομβία, 160 είναι οι νεκροί και μόνο 5 οι επιζήσαντες, από την πτώση αεροσκάφους της "Αμέρικαν Αιρλάινς".

1995 την υποψηφιότητά τους για την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνουν οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Κώστας Σημίτης.

1996 λήγουν μετά από 25 μέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, μετά από ομόφωνη απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών.

1997 εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας θέτει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τους Χρήστο Κηπουρό, Μόσχο Γικόνογλου και Βασίλη Κεδίκογλου, επειδή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους κονδύλια.
1997 στο μικρό χωριό Ακτεάλ στο Μεξικό ομάδα παραστρατιωτικών επιτίθεται σε κατοίκους ενώ παρακολουθούν τη λειτουργία στην Καθολική εκκλησία. Σκοτώνουν 45 άτομα.

2001 28 άνδρες και δύο γυναίκες αποτελούν τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που προήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο Χαμίντ Καρζάι.

2005 Ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οκτώ μήνες νωρίτερα, στις 5 Απριλίου, είχε επιλεγεί από τους εκπροσώπους του ΠΑΟ η περιοχή του Βοτανικού, αποκλείοντας το Γουδί (ή) και το Ελληνικό. Τον Απρίλιο του 2007 θα παρουσιαστεί η μακέτα και θα αρχίσουν τα πρώτα σκαψίματα.

2007 Ασκείται ποινική δίωξη κατά της Εύης Τσέκου, πρώην συνεργάτιδας του Χρήστου Ζαχόπουλου με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

2008 Η βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από την δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:40 pm

23 Δεκεμβρίου

563 τελούνται μεγαλοπρεπώς από τον Πατριάρχη Ευτύχιο τα εγκαίνια του αναστηλωθέντος ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάρρευση του τρούλου από σεισμό το 557.

962 Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Aραβες στο Χαλέπι της Συρίας.

1678 Ο Τούρκος διοικητής τών Αθηνών απαγχονίζει τον πρόκριτον Μιχαήλ Λιμπονάν, διότι, μεταβάς είς τήν Κωνσταντινούπολιν, είχεν εκφράσει παράπονα τών κατοίκων διά τάς είς βάρος των καταπιέσεις καί είχε επιτύχει ωρισμένα προνόμια υπέρ τής πόλεως.

1803 Συνιστάται ή «Δημοκρατία τών Επτανήσων», καταργουμένης τής κληρονομικής αριστοκρατίας. Ο πρόεδρος τής εκτελεστικής εξουσίας εκαλείτο «ηγεμών», οί δέ διοικηταί τών νήσων «Πρυτάνεις». Τό πολίτευμα τούτο διετηρήθη μέχρι τού 1807, οπότε, διά τής συνθήκης τού Τιλσίτ, αί Ιόνιοι νήσοι περιήλθον έκ νέου είς τήν Γαλλίαν.

1828 Ο ελληνικός στόλος στην Στυλίδα της Φθιώτιδος κυριεύει τουρκικήν γολέταν. Εις τον Ευβοϊκόν Κόλπον ο πλοίαρχος Σαχίνης εκυρίευσε τρία τουρκικά πλοία.

1834 πέθανε ο άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, "πατέρας" της δημογραφίας, Τόμας Μάλθους, ο οποίος διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του.

1861 Τα παραδουνάβια πριγκιπάτα της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και σχηματίζουν τη Ρουμανία.

1876 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παραχωρεί το πρώτο Σύνταγμα στους υπηκόους του.

1888 O ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του.

1909 Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έκανε την Επανάσταση στο Γουδή, καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος.
1909 ιδρύεται το πρώτο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα από τον Πλάτωνα Δρακούλη, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Συνδέσμου. Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

1912 εγκαινιάζεται το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο.

1913 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η Federal Reserve System ή Fed, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1920 Οι δυνάμεις του Γ’ σώματος ελληνικού στρατού βαδίζουν προς την μάχην Εσκί-Σεχίρ.

1921 στις Κάνες αρχίζει η συζήτηση του Ανατολικού Ζητήματος μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η λαϊκή αντιπροσωπεία θα ενισχύσει τον αγώνα του στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

1924 Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρία "ΟΥΛΕΝ" για την ύδρευση της Αθήνας.

1928 Ιδρύεται το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σημερινή μορφή του, ως ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο.

1931 ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει το Βατικανό και καταστρέφει την Καπέλα Σιξτίνα.

1940 Οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας αντεπιτίθενται εναντίον του ελληνικού στρατού δια να ανακαταλάβουν τα απωλεσθέντα υψώματα αλλ’ αποτυγχάνουν.
1940 ενώ ο Β'Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει τον ιταλικό πλοίο Αντονιέτα.

1943 πεθαίνει ο εκπαιδευτικός και πολιτικός, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, Δημήτρης Γληνός.

1947 οι επιστήμονες των εργαστηρίων "Μπελ" Μπαρντίν, Μπράτεϊν και Σόκλεϊ ανακαλύπτουν το τρανζίστορ.
1947 σχηματίζεται στα βουνά η πρώτη "Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση" των ανταρτών, με πρωθυπουργό και υπουργό Στρατιωτικών το Μάρκο Βαφειάδη και αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ιωαννίδη.

1953 στην ΕΣΣΔ, εκτελούνται ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Λαυρέντι Μπέρια κι άλλοι έξι συνεργάτες του, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοτική δράση σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
ο Λαβρέντι Μπέρια, ηγετικός στέλεχος του ΚΚΣΕ και αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας NKVD, προδρόμου της KGB, που έδρασε κατά τη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. (Γεν. 29/3/1899)

1954 Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από το δρ. Γιόζεφ Μάρεϊ σε νοσοκομείο της Βοστόνης.

1968 οι αστροναύτες Μπόρμαν, Λόβελ και Άντερς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

1972 αεροπλάνο συντρίβεται στις Άνδεις με 16 επιζήσαντες. Τα σωστικά συνεργία τους ανακαλύπτουν 70 μέρες αργότερα, καθώς επέζησαν τρώγοντας τις σάρκες των νεκρών.
1972 πέθανε ο ρώσος αεροναυπηγός, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία, Αντρέι Τουπόλεφ.

1975 Ξεκινά τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς. Είναι το πρώτο της χτύπημα.

1979 οι σοβιετικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
1979 νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή πραγματοποιεί η ΕΣΣΔ στο Καζακστάν.

1985 Δύο νεαροί επιχειρούν απόπειρα αυτοκτονίας, επηρεασμένοι από μηνύματα των Judas Priest. Οι γονείς τους θα καταθέσουν αγωγή κατά του συγκροτήματος, τα μέλη του οποίου όμως θα αθωωθούν από το δικαστήριο.

1986 ολοκληρώνει την πρώτη του δοκιμή το πειραματικό αεροπλάνο Βόγιατζερ, που προσγειώνεται μετά από εννέα μέρες και τέσσερα λεπτά συνεχούς πτήσης.

1990 οι κάτοικοι της Σλοβενίας τάσσονται με δημοψήφισμα υπέρ της την απόσχισή της χώρας τους από τη Γιουγκοσλαβία.
1990 με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκινάει και το ΠΡΟΤΟ.

1992 19 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να κινηθεί η διαδικασία απονομής χάριτος στους χουντικούς.
1992 η ρωσική Βουλή επικυρώνει την κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
1992 Η ελληνική κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή ατομικού δελτίου κατανάλωσης νερού, σε περίπτωση που οι βροχοπτώσεις δεν γεμίσουν τους ταμιευτήρες σε ικανοποιητικό βαθμό.

1994 στη γερμανική εταιρία "HOCHTIEF" ανατίθεται η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

1995 στην Ινδία, 309 είναι οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε σχολείο, εξαιτίας βραχυκυκλώματος.

1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη για την υπόθεση των "σατανιστών της Παλλήνης".

2002 ένα ιρακινό MiG καταρρίπτει ένα αμερικάνικο «MQ-1 Predator». Είναι η πρώτη φορά που μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος παίρνει μέρος σε αερομαχία.

2003 στην περιοχή Κάι της Κίνας έκρηξη φυσικού αερίου σκοτώνει τουλάχιστον 234 άτομα.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:40 pm

24 Δεκεμβρίου

563 η Αγία Σοφία εγκαινιάζεται για δεύτερη φορά καθώς αναστυλώνεται μετά την καταστροφή της από σεισμό.

1500 Οι ενετοί καταλαμβάνουν από τους τούρκους το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλιο Κεφαλληνιάς. Ακολούθησε για 3 σχεδόν αιώνες η Βενετική κυριαρχία (1500-1797).

1524 πέθανε ο πορτογάλος εξερευνητής, Βάσκο Ντα Γκάμα,

1777 ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον νησί Κιριτιμάτι γνωστό ως Νησί των Χριστουγέννων.

1807 πεθαίνει ο (π.ημ.) ο ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός, Αλεξέι Ορλόφ, με ενεργό ανάμιξη στην αποτυχημένη εξέγερση των Πελοποννησίων 1770 κατά των Οθωμανών (Ορλοφικά),
1818 ο Φράντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι "Silent Night" (Άγια Νύχτα). Παρουσιάζεται ενώπιον του κοινού την επόμενη μέρα και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

1820 Ο Παπαφλέσσας αποστέλλει από τό Άργος πρός τούς προκρίτους τής Πελοποννήσου τάς διά τήν έκρηξιν τής Επαναστάσεως οδηγίας του, περιλαμβανομένας είς εννέα άρθρα. Είς τάς οδηγίας ταύτας περιείχετο καί ό όρκος, όστις ήρχιζεν ώς εξής: «Ορκιζόμεθα εν ονόματι Ιησού Χριστού, ότι, δι’ αγάπην τής Πατρίδος, αποφασίζομεν νά χύσωμεν τό αίμα μας».

1821 Έξω των Χανίων οι Κρήτες επαναστάτες υπό τον Σήφακα μάχονται εναντίον των Τούρκων του Μουσταφά μπέη και τους νικούν.

1822 Οι Τούρκοι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων κάνουν έφοδον εναντίον του Μεσολογγίου αλλ’ αποτυγχάνουν οικτρώς. Οι Έλληνες κατεδίωξαν αυτούς μέχρι του στρατοπέδου των. Στην Κατοχή Βονίτσης οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

1823 Ο λόρδος Βύρων φθάνει είς Μεσολόγγι, όπου εγένετο δεχτός μέ μεγάλον ενθουσιασμόν υπό τών κατοίκων.

1865 ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.
1873 πεθαίνει ο Τζονς Χόπκινς, αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του. (Γεν. 19/5/1795)
1905 πεθαίνει ο Απόστολος Μακράκης, θεολόγος, πατριώτης και ιεροκήρυκας. Πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα, που άφησε έντονα ίχνη στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής του. (Γεν. 1831)

1909 Πυρκαγιά στην Βουλή.
Η δεύτερη πυρκαγιά στην Βουλή (η πρώτη ήταν στις 23 Ιούλιο του 1884 επί κυβερνήσες Τρικούπη βλ. ημερομηνία) κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτιρίου και ειδικότερα την κεντρική πτέρυγα και τμήματα της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας.

1912 Οι τουρκικές δυνάμεις υπέρτερες σε αριθμό εις Γρεβενίτι Ηπείρου επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων και αναγκάζουν αυτές σε σύμπτυξι.
1912 έκρηξη σε ιαπωνικό ορυχείο της νήσους Χοκάιντο προκαλεί το θάνατο 245 εργατών.

1914 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος Ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο.

1920 Αρχίζει επιθετική αναγνώριση του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Προύσα προς το Δορύλαιο. Το Γ΄ Σώμα Στρατού φθάνει μέχρι τη γραμμή Αυγκίν - Κοβαλίτσα και μετά επιστρέφει στη γραμμή εξόρμησής του, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1921.

1940 "Το υποβρύχιο ""Παπανικολής"", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτωνα Ιατρίδη, τορπιλίζει και βυθίζει το εχθρικό οπλιταγωγό ""Φιρέντσε"" 3.900 τόνων, και άλλα δύο, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, κοντά στο στενό του Οτράντο."

1946 Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Γερμανία δίνουν αμνηστία σε 800.000 χαμηλόβαθμους Ναζί.

1947 Από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» «Πολυμελής συμμορία επετέθη κατά της Νέας Ζίχνης των Σερρών. Η υπερασπίζουσα την κωμόπολιν μικρά δύναμις Χωροφυλακής μετά 4ωρων μαχών απέκρουσε τους συμμορίτας, οι οποίοι εν τούτοις επέτυχον την απαγωγήν 14 πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και δυο επανελθόντες εσχάτως εκ της εξορίας. Εκ των εθνικών δυνάμεων εφονέυθησαν τρεις ως και δυο πολίται. Οι συμμορίται είχαν 4 νεκρούς. Ταυτοχρόνως άλλη συμμορία ενέπρησε τον αστυνομικόν σταθμόν Γαζώρου και επετέθη κατά του χωρίου Νέα Πέτρα αποκρουσθείσα».
1947 Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συγκροτείται η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας» υπό τον Μάρκο Βαφειάδη, πιο γνωστή ως «Κυβέρνηση του Βουνού». Υπουργός Πρόνοιας αναλαμβάνει ο γιατρός Πέτρος Κόκκαλης. Την ίδια μέρα, οι αντάρτες αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κόνιτσα, την οποία προόριζαν για έδρα της κυβέρνησής τους. 1947 Ο Μακάριος Β΄ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

1948 Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτίθεται στη Θεσσαλονίκη.

1951 η Λιβύη αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ιταλία και αποκτά πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας, υπό το βασιλιά Iντρις.

1953 σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Νέα Ζηλανδία προκαλεί το θάνατο σε 151 άτομα.

1963 Ταραχές ξεσπούν ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

1968 Το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου «USS Pueblo» απελευθερώνεται, έπειτα από 11 μήνες αιχμαλωσίας στην Βόρεια Κορέα.


1971 Αεροπλάνο των περουβιανών γραμμών συντρίβεται στον Αμαζόνιο. Όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί, εκτός της Τζουλιάν Κέπκε, η οποία θα εντοπιστεί δέκα ημέρες αργότερα ζωντανή.
1971 φοβερή σύγκρουση τρένων έξω από την Αθήνα προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35.

1979 Εκτοξεύεται ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος Αριάν.
1979 δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία.
1979 Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει το μαρξιστικό καθεστώς της χώρας.

1984 Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης σκοτώνεται από μέλος της "17 Νοέμβρη", κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

1989 Μέλη της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν 60 αντιαρματικές ρουκέτες, όπλα, χειροβομβίδες και σφαίρες.

1994 ο Αλβανός Πρόεδρος Μπερίσα απελευθερώνει τον Βορειοηπειρώτη και μέλος της "Ομόνοιας" κρατούμενο Ηρακλή Σύρμο, μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την κοινοτική βοήθεια στην Αλβανία.

1995 στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρίσκονται 16 απανθρακωμένα πτώματα, που ανήκαν στην αίρεση του "Ναού του Ηλιου", μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

1997 ο Iλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο γνωστός τρομοκράτης με το προσωνύμιο "Κάρλος το Τσακάλι", καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο σε ισόβιο κάθειρξη για το θάνατο δύο γάλλων αστυνομικών κι ενός Λιβανέζου, στο Λίβανο.

2008 επαναστατική ομάδα από την Ουγκάντα με το όνομα «Lord's Resistance Army» εξαπολύει επιθέσεις στη Δημοκρατία του Κονγκό και σφαγιάζει πάνω από 400 άτομα.
2008 πεθαίνει ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το βιβλίο του η «Σύγκρουση των Πολιτισμών», με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο με πολιτισμικούς όρους. (Γεν. 18/4/1927)

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:41 pm

25 Δεκεμβρίου

0 Γεννιέται ο Ιησούς στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με τον χρονολόγο Διονύσιο τον Μικρό. (στην πραγματικότητα, φαίνεται οτι ο Διονύσιος έπεσε λίγο έξω στους υπολογισμούς του -μέ βάση τις Ολυμπιάδες και τους Καίσαρες- και έτσι ο Κύριος γεννήθηκε το ...4 πΧ!)

274 Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Hλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336 Γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376 Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

390 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος παραδέχεται την ενοχή του σε διάπραξη μαζικών φόνων στη Θεσσαλονίκη και προβαίνει σε δημόσια απολογία, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου.

800 Ο πάπας Λέων ΙΙΙ στέφει αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Καρλομάγνο.

820 Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Λέων Ε' εντός του Ιερού Ναού των Ανακτόρων. Στο θρόνο ανέρχεται ο Μιχαήλ Β' Τραυλός.

876 Ο βυζαντινός διοικητής του Υδρούντος (Otranto) αποσπά το Μπάρι από τους Φράγκους και το καθιστά προπύργιο της εξόρμησης των βυζαντινών στη νότια Ιταλία.

1000 Ιδρύεται το Βασίλειο της Ουγγαρίας από τον Στέφανο Α'.

1059 Ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Α' Κομνηνός παραιτείται από το βυζαντινό θρόνο και τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Ι' Δούκας.

1066 Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1100 Ο Βαλδουίνος Α' στέφεται στη Βασιλική της Γεννήσεως βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

1223 Ο Aγιος Φραγκίσκος της Ασίζης φτιάχνει την πρώτη σκηνή της Γέννησης (Φάτνη).

1261 Ο 11χρονος βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Δ' Λάσκαρης καθαιρείται και τυφλώνεται με διαταγή του συναυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.

1734 Το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Aγιο Θωμά της Λειψίας.

1741 Ο σουηδός αστρονόμος Aντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το επώνυμό του.

1776 οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον διασχίζουν τον ποταμό Ντελαγουέαρ την νύχτα και πραγματοποιούν έφοδο στους Βρετανούς μισθοφόρους της Έσσης κατά τη μάχη του Τρέντον την επομένη.

1809 Ο Λόρδος Βύρων επισκέπτεται την Αθήνα.

1818 Το τραγούδι του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ Silent Night (Αγια Νύχτα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ομπερνσντορφ της Αυστρίας.

1822 Οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, υπό τον Μ. Μαυροκορδάτο, αποκρούουν με επιτυχία μεγάλη επίθεση 20.000 περίπου τούρκων, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και ενισχύει την άμυνα των πολιορκούμενων με 700 άνδρες από την Πελοπόννησο, τρόφιμα και πολεμοφόδια.

1837 Η Μάχη στη Λίμνη Οκιτσόμπι Οι Αμερικανοί κατανικούν του Ινδιάνους Σεμινόλες.

1868 πεθαίνει ο Λινους Γέιλ, αμερικανός εφευρέτης του λουκέτου και επιχειρηματίας. (Yale) (Γεν. 4/4/1821)

1890 πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, που έφερε στο φως τα ερείπια της Τροίας, αποδεικνύοντας ότι το έπος του Ομήρου "Ιλιάδα" δεν ήταν θρύλος. Αργότερα "ξέθαψε" τα ανάκτορα των Μυκηνών αναδεικνύοντας τους Ατρείδες.

1932 Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή Τσάνγκμα της Κίνας και προκαλεί το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

1938 πεθαίνει ο Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. (Γεν. 9/1/1890)

1939 η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα" μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό CBS στις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια παράδοση, που κράτησε πολλά χρόνια.

1941 Η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ παραδίδεται στους Ιάπωνες.

1944 Ενώ οι μάχες εντείνονται, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ίντεν επισκέπτονται την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

1947 Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτίθεται και καταλαμβάνει την Κόνιτσα.

1948 Ο «Δημοκρατικός Στρατός» καταλαμβάνει τη Νιγρίτα.

1963 Εκπέμπει ο τουρκυπριακός σταθμός Bayrak, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το ΡΙΚ.

1966 πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο "Όρος Σινά" του Λος Άντζελες ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως "Nick the Greek", που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικανική ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες.

1968 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Apollo 8» εισέρχεται σε γήινη τροχιά, προερχόμενο από τη Σελήνη. Είναι η πρώτη του είδους στην ιστορία της αεροδιαστημικής.

1971 φωτιά, που ξεσπά σε ξενοδοχείο στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προκαλεί το θάνατο 139 ατόμων.

1973 το πλήρωμα του διαστημόπλοιου "Σκάιλαμπ" περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.
1973 Καταρρέει το APRANET (πρώιμο Ιντερνετ) από ιό.
1973 πέθανε ο τούρκος στρατηγός και πολιτικός, Ισμέτ Ινονού, (Μουσταφά Ισμέτ Πασά), ο οποίος 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1977 πέθανε ο άγγλος ηθοποιός, Τσάρλι Τσάπλιν, (Σαρλό)

1979 Η Σοβιετική Ενωση εισβάλλει στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει το μαρξιστικό καθεστώς της χώρας.
1979 η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας.

1989 Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελενα, καταδικάζονται σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελούνται για γενοκτονία.
1989 Ο θεατρικός συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ εκλέγεται πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.

1990 Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος που αργότερα θα γίνει γνωστό ως www.

1991 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από πρόεδρος της ΕΣΣΔ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1992 Στη Βοσνία, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, 8.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στο Σεράγεβο.

1993 σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποφασίζουν Αλβανία και ΠΓΔΜ.
1993 το περιοδικό TIME ανακηρύσσει προσωπικότητες της χρονιάς τούς Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.

1994 επεισόδια προκαλούν στην Λάρσια οπαδοί του μητροπολίτη πρ.Λαρίσης Θεολόγου (Πασχαλίδη) εις βάρος του νέου Μητροπολίτη Ιγνατίου (Λάππα), κατα τα οποία τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται.

1995 Κρίση των Ιμίων Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ιμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

2005 πεθαίνει ο Τσαρλς Σοκαρίδης, ελληνοαμερικανός ψυχίατρος, διάσημος για τις μελέτες του σχετικά με την ομοφυλοφιλία. (Γεν. 24/1/1922)

2007 τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Φραντσίκο και σκοτώνει ένα άτομο ενώ τραυματίζει άλλα δύο.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:41 pm

26 Δεκεμβρίου

1792 γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ. Ανακάλυψε την αριθμομηχανή, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1805 Το διπλωματικό τέλος της Μάχης του Αούστερλιτς γράφεται με τη Συνθήκη του Πρέσμπουργκ, σημερινή Μπρατισλάβα. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Eθνους παύει να υφίσταται, έπειτα από 900 χρόνια ύπαρξης. Η Ρωσία αποσύρεται από την Αυστρία και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Γαλλίας στην ιταλική χερσόνησο.

1825 Ο Ιμπραήμ φθάνει στο Μεσολόγγι και αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις εναντίον της πόλης, αφού αντικαθιστά τον Κιουταχή στην αρχηγία των τοπικών τουρκικών στρατευμάτων.

1868 Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από τον γιο του Λεωνίδα, αποβιβάζεται στον Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Επανάσταση στη νήσο.

1877 Δύναμη 83 εθελοντών ξεκινά από την ελεύθερη Ελλάδα, για να κηρύξει την Επανάσταση του αλύτρωτου Ελληνισμού στη Θεσσαλία.

1898 Στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, οι φυσικοί Πιέρ και Μαρία Κιουρί ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, που το ονόμασαν ράδιο.

1909 αρχίζουν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου των Σιωνιστών στο Αμβούργο.

1912 Διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο για την ειρήνη στα Βαλκάνια, λόγω αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

1923 πεθαίνει ο Ντίτριχ Έκαρτ, Γερμανός δημοσιογράφος των Ναζί

1933 πεθαίνει ο Ανατόλ Λουνατσάρσκι, Ρώσος πολιτικός, επαναστάτης, πρώτος επίτροπος των Σοβιέτ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. (Γεν. 11/11/1875)
1933 Πατεντάρεται το ραδιόφωνο στα FM.
1933 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Τόκιο η Nissan Motor Company.

1943 Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, από τον κόμη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

1944 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών, μετά από σκληρό αγώνα, αποκρούουν ισχυρή γερμανική επίθεση κατά του χωριού Βρύσες Χανίων.
1944 Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ συμμετέχει σε σύσκεψη με τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα.

1949 Ο Aλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζει τη θεωρία του περί βαρύτητας.

1951 Ο Οργανισμός Eκδοσης Σχολικών Βιβλίων στην Ελλάδα αναλαμβάνει την έκδοση και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε χαμηλές τιμές.

1961 στις ΗΠΑ, 16 Αμερικανοί βετεράνοι του Βιετνάμ καταλαμβάνουν το Άγαλμα της Ελευθερίας για να κάνουν γνωστές τις αντιπολεμικές θέσεις τους.

1962 πεθαίνει ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.

1973 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ 13» προσεδαφίζεται στη Γη, έπειτα από μία εβδομάδα στο διάστημα.

1974 Εκτοξεύεται ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός «Σαλιούτ 4». Θα παραμείνει σε λειτουργία έως 1977.

1975 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Tu-144» τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία.

1982 "Ανθρωπος της χρονιάς" από το περιοδικό TIME ανακηρύσσεται ο... προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

1989 Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας της Ρουμανίας, που προέκυψε μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος του Τσαουσέσκου, ανακηρύσσει πρωθυπουργό τον Ίον Ιλιέσκου.

1990 Η ρουμανική κυβέρνηση απελαύνει τον πρώην βασιλιά Μιχαήλ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στο Βουκουρέστι, έπειτα από 43 χρόνια εξορίας.
1990 αποκλεισμένα παραμένουν από τις χιονοπτώσεις πολλά ορεινά χωριά στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο.
1990 Ο Γκάρι Κασπάροφ νικά τον Ανατόλι Κάρποφ και διατηρεί το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή στο ζατρίκιο.

1991 στην Αλγερία, διεξάγονται οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία από τους Γάλλους 1962.
1991 Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Σοβιέτ (σοβιετικό κοινοβούλιο) υιοθετεί ψήφισμα, που ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ.

1992 Ρωσική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τον Ιούνιο του 1961 είχε σημειωθεί δυστύχημα σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στον Ατλαντικό, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ναύτες.

1993 η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των Ε/Κ και Τ/Κ δυνάμεων.

1994 Στη Γαλλία, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας θέτουν τέρμα στην αεροπειρατεία αεροσκάφους της "Air France" από αλγερινούς ισλαμιστές που είχαν εκτελέσει τρεις επιβάτες στις 24 Δεκεμβρίου. Νεκροί και οι τέσσερις αεροπειρατές.

1995 Κρίση των Ιμίων Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Iμια θα κινδυνεύσει.

1996 Η Συνθήκη για την καταπολέμηση της ερημοποίησης τίθεται σε ισχύ από τον ΟΗΕ.

1999 Σφοδρή κακοκαιρία στη Γαλλία με 100 νεκρούς.

2003 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπεδώνει την ιστορική πόλη Μπαμ του Νοτίου Ιράν και προκαλεί το θάνατο 41.000 ανθρώπων.

2004 Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνεται στ' ανοιχτά της Βόρειας Σουμάτρας. Τα παλιρροϊκά κύματα που ακολουθούν, σαρώνουν τα παράλια της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, των Μαλδίβων Νήσων, της Σομαλίας και της Τανζανίας, αφήνοντας πίσω τους 230.000 νεκρούς.

2006 τρομακτική έκρηξη σε αγωγό στο Λάγος της Νιγηρίας σκοτώνει 260 άτομα.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:41 pm

27 Δεκεμβρίου

537 Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. «Τά εγκαίνια -«ανοίξια» κατά τόν Θεοφάνην- τού μεγαλειώδους Ναού επακολούθησαν θυσίαι χιλιάδων ελάφων, προβάτων, ορνίθων καί βοών, ό δέ λαός τής Κωνσταντινουπόλεως ευωχείτο επί ημέρας. Για τον Ναό εργάστηκαν 10.000 εργάτες επί πέντε χρόνια και δέκα μήνες. Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α’ ύψωσε τα χέρια προς τον ουρανό και φώναξε “Νενίκηκά σε Σολομών”.»

1806 Ρωσία και Τουρκία κηρύσσουν τόν πόλεμον.
Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1806-1812 ήταν μία από τις πολλές πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του 1805 – 1806, στη σκιά των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενθαρρυμένη από την ήττα της Ρωσίας στη μάχη του Οστερλίτζ (Austerlitz), καθαίρεσε τους Ρωσόφιλους οσποδάρους των υποτελών σε αυτή κρατών της Μολδαβίας (Αλέξανδρος Μουρούζης) και Βλαχίας (Κωνσταντίνος Υψηλάντης). Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι σύμμαχοί των Τούρκων κατέλαβαν τη Δαλματία και απειλούσαν να διεισδύσουν στα Παραδουνάβια πριγκιπάτα ανά πάσα στιγμή. Προκειμένου να διασφαλίσει τα Ρωσικά σύνορα ενάντια σε μία πιθανή Γαλλική επίθεση, ένα Ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα 40.000 στρατιωτών προωθήθηκε στη Μολδαβία και τη Βλαχία. Ο Σουλτάνος αντέδρασε αποκλείοντας τα Δαρδανέλια για τα Ρωσικά πλοία και κηρύττοντας τον πόλεμο στη Ρωσία.

1813 Σχηματίζεται η Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE) από την Πρώτη Μεγάλη Στοά και την Αρχαία Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.
1825 η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μ. Βρετανίας.

1829 Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
1829 Ρήξη Υδραίων και Καποδίστρια.

1833 Συνιστώνται για πρώτη φορά Δήμοι στην Ελλάδα. Με το Νόμο της "Περί συστάσεως των Δήμων", καταργούνται οι κοινοτικές και Επαρχιακές Δημογεροντίες και καθιερώνεται ο θεσμός του Δήμου.

1845 Στις Η.Π.Α, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά γενική αναισθησία με αιθέρα για τη γέννηση ενός παιδιού από το δρ. Crawford Williamson Long στο Τζέφερσον της Τζώρτζια.

1871 Τα πρώτα καλλιστεία για γάτες λαμβάνουν χώρα στο Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου.

1877 Επανάσταση κατά των Οθωμανών στην περιοχή Πηλίου, μετά την απόβαση σώματος από 150 άνδρες υπό τον Βούλγαρη.
Τον αγώνα είχον ξεκινήσει μόλις 76 ή 83 εθελοντές. Από τα τέλη του 1877 ξεκίνησε η μεταφορά επαναστατών που αποβιβάστηκαν στο νότιο Πήλιο με αρχηγό τον Λεωνίδα Βούλγαρη. Όλα τα χωριά άρχισαν να ξεσηκώνονται και ένοπλες ομάδες από ντόπιους και μη ενώνονταν στον κοινό αγώνα. Τα κατάφεραν 3 χρόνια μετά.

1909 Ο Ελ. Βενιζέλος αποδέχεται τήν πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου (22.12.1909), αφικνείται εις Αθήνας.

1911 Γύρω στους 300.000 εργάτες βαμβακουργίας μένουν άνεργοι, μετά από απόφαση των εργοδοτών να κλείσουν τα εργοστάσια στην περιοχή Λανκασάιρ της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τη δράση των συνδικάτων.

1912 Η Ελλάς κηρύσσει τον πόλεμον κατά τής Τουρκίας.

1918 Αρχίζει η μεγάλη εξέγερση των Πολωνών κατά των Γερμανών.

1920 Ο ελληνικός στρατός της Μικράς Ασίας κατόπιν θυελώδους επιθέσεως εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνει την Κοβαλίτσα.
1920 οι Βενιζελικοί της Κωνσταντινούπολης ιδρύουν εκεί Σύνδεσμο Εθνικής Αμυνας.

1923 πέθανε ο γάλλος μηχανικός, Γκιστάβ Aιφελ, που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο - σύμβολο του Παρισιού,

1929 Με νέο νομοσχέδιο περί συντάξεων αυξάνονται τα συντάξιμα έτη των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα από 25 σε 30.

1934 η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν, με απόφαση του Σάχη.

1939 Σεισμός, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την περιοχή Ερζινκάμ της Τουρκίας, αφήνοντας πίσω του 50.000 νεκρούς.

1943 Στην Ουάσινγκτον, επειδή έχει απειληθεί απεργία των σιδηροδρομικών ο στρατός καταλαμβάνει τους δρόμους με διαταγή του προέδρου, με σκοπό να συνεχιστεί η κίνηση των τρένων.

1944 Συνεχείς συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στους εκπροσώπους κυβέρνησης, ΕΑΜ και Βρετανών, υπό τους Τσόρτσιλ και Ίντεν. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με δυσμενή πλέον έκβαση για τις δυνάμεις του ΕΑΜ.

1945 Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αρχίζουν τη λειτουργία τους.
1945 Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρώην σύμμαχοι ΗΠΑ, Σοβιετική Eνωση και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν στην από κοινού διακυβέρνηση της Κορέας για πέντε χρόνια.

1947 Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την "Εθνική Αλληλεγγύη". Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας "Ο Ρίζος της Δευτέρας", εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.
1947 Οι κομμουνιστικές δυνάμεις συνεχίζουν δια τρίτην ημέραν την μάχην της Κονίτσης. Οι εθνικές δυνάμεις δι’ αντεπιθέσεως εκδιώκουν αυτές από τα πεδινά μέρη της Κονίτσης.

1948 Υπό τη διοίκηση του στρατηγού Τσακαλώτου αρχίζει με μαζικές συλλήψεις η επιχείρηση «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου.

1949 Η Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα παραχωρεί ανεξαρτησία στην Ινδονησία, έπειτα από 400 χρόνια κατοχής.

1963 Ογκώδεις φοιτητικές εκδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

1968 Το "Apollo 8" επιστρέφει στη Γη, αφού έκανε το γύρο της Σελήνης. Σώο το τριμελές πλήρωμά του, οι πρώτοι άνθρωποι που έκαναν το γύρο της σελήνης.

1972 το Βέλγιο γίνεται το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, που συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ανατολική Γερμανία.

1978 Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπογράφει το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα της Ισπανίας, έπειτα από 40 χρόνια δικτατορίας.

1979 Ο εκλεκτός της Μόσχας Μπαμπράκ Καρμάλ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, στη θέση του ανατραπέντος Χαφιζουλάχ Αμίν.

1981 στην Ιταλία, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απάγουν τον Αμερικανό στρατηγό Τζ. Ντόζιερ, ακόλουθο του ΝΑΤΟ.

1982 πεθαίνει ο Τζακ Σουίγκερτ, Αμερικανός αστροναύτης (Απόλλων 13)

1985 Τρομοκρατικές επιθέσεις σε αεροπλάνα της ισραηλινής εταιρείας El-Al στα αεροδρόμια Ρώμης και Βιέννης προκαλούν το θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140. Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν κατηγορεί τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

1989 Αίγυπτος και Συρία συνάπτουν και πάλι διπλωματικές σχέσεις, μετά από διακοπή 12 ετών.

1991 Αεροσκάφος των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS) συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Στοκχόλμη. Επιζούν και οι 129 επιβαίνοντες σ' αυτό.

1992 οι ΗΠΑ καταρρίπτουν μαχητικό αεροσκάφος του Ιράκ, όταν δυο ιρακινά στρατιωτικά αεροπλάνα επιτίθενται κατά αμερικανικών F-16 στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

1993 Η Γαλλία συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη ΠΓΔΜ.

1994 στη Γαλλία, η κυβέρνηση διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις των γαλλικών αερογραμμών από και προς την Αλγερία, μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της "Air France".
1994 Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αναφέρει ότι από την αρχή του έτους, 115 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια πολιτικής βίας.

1995 η Γαλλία πραγματοποιεί την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της στο Νότιο Ειρηνικό.

1996 σύμφωνα με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, ο πληθυσμός των Κατεχομένων στην Κύπρο, που καταμετρήθηκε κατά την απογραφή, σχεδόν διπλασιάσθηκε τα τελευταία 36 χρόνια.
1996 Ο ιταλός διεθνής Ρομπέρτο Μπάτζιο πέφτει θύμα απάτης από εταιρεία επενδύσεων με βάση το Ρίμινι, που του υποσχέθηκε τεράστια κέρδη από φοροαπαλλαγές, υπεξαιρώντας συνολικά 6 δισεκατομμύρια λιρέτες (400 εκατομμύρια δολάρια).

1997 στην Αλβανία, μεγάλη διαδήλωση οπαδών της αντιπολίτευσης του Μπερίσα γίνεται στα Τίρανα, με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών.

2002 η εταιρεία Clonaid ανακοινώνει πως κατάφερε να κλωνοποιήσει έναν άθρωπο χωρίς όμως να παρουσιάζει στοιχεία.
2002 Αυτοκίνητο με εκρηκτικά ανατινάσσεται στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άτομα και να τραυματισθούν 200 στο αρχηγείο της φιλορωσικής κυβέρνησης της περιοχής.

2007 δολοφονήθηκε η πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

2008 Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη "Χαμάς". Τουλάχιστον 225 άτομα σκοτώνονται και 700 τραυματίζονται.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Εθνικόν Επετειολόγιον

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Την / Το Κυρ Σεπ 15, 2013 11:41 pm

28 Δεκεμβρίου

893 Σεισμός καταστρέφει την πόλη Ντβιν στην Αρμενία.

1065 Eγκαινιάζεται το Αββαείο του Γουέστμινστερ.

1612 Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) είναι ο πρώτος αστρονόμος που παρατηρεί τον πλανήτη Ποσειδώνα.

1667 Πλοιάρια που μεταφέρουν οπλοφόρους Μανιάτες εισχωρούν μεταξύ του πολιορκούντος την Κρήτην τουρκικού στόλου υπό τον Αχμέτ Κιοπρουλή πασσάν και πυρπολούν πολλά από τα σκάφη του. Ο Κιοπρουλής, διά να τους τιμωρήση, έστειλεν εις τα παράλια της Μάνης με ισχυράν δύναμιν τον περίφημον πειρατήν και εκ των καλυτέρων ναυτικών της Τουρκίας Χασάν-Μπαμπάν, όστις, υψώσας λευκήν σημαίαν, επρότεινεν εις τους Μανιάτας αμνηστίαν επί τη παραδόσει ομήρων. Ούτοι, όμως, του απήντησαν με χάλαζαν σφαιρών. Ο Χασάν-Μπαμπάς διέταξε τότε να γίνουν αι απαραίτητοι προετοιμασίαι προς απόβασιν. Αλλά μερικοί τολμηροί νέοι, ριφθέντες την νύκτα εις την θάλασσαν, απέκοψαν τους κάβους των πλοίων του. Άλλοι Μανιάται, καραδοκούντες επί λέμβων, επετέθησαν τότε κατά των φερομένων τήδε κακείσε τουρκικών σκαφών και τα εκυρίευσαν ή τα κατεβύθισαν. Εκ του στόλου του Χασάν-Μπαμπά εσώθη μόνον η ναυαρχίς του, διά της οποίας επέστρεψεν ούτος κατησχυμένος εις Κρήτην.

1763 Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή των εργαστηρίων και της αγοράς της πόλης των Σερρών.

1820 Ο Παπαφλέσσας επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στο Μοριά.

1826 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τον Βελή αγά στη θέση "Ομέρ Εφέντι", κοντά στο Λιδωρίκι Φωκίδος.

1828 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1836 Η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μεξικού.

1849 Ο αμερικανός ράφτης Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος την φωτιστική λάμπα του, που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα του και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.

1850 Ο Τζόελ Χιούτον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πλυντήριο πιάτων.

1859 Καθελκύεται το πρώτο σιδερένιο πλοίο HMS Warrior.

1869 Ο Γουίλιαμ Φάινλι Σεμπλ από το Οχάιο παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τσίχλα.
1869 στις ΗΠΑ, εορτάζεται για πρώτη φορά η Εργατική Μέρα από ένα σωματείο ραφτών από τη Φιλαδέλφεια, ονόματι Ιππότες της Εργασίας.

1886 Η Τζόζεφιν Κοχρέιν λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πλυντήριο πιάτων. Είναι η πρώτη εμπορικά αξιοποιήσιμη πατέντα για το είδος.

1895 Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια προβολή μικρού μήκους ταινίας, με εισιτήριο, από τους αδελφούς Λιμιέρ στο Grand Cafe του Παρισιού.
1895 ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του, με το διάσημο τίτλο "Περί μιάς νέας μορφής ακτίνων''.

1904 Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1908 Λαμβάνει χώρα ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο σεισμός έχει επίκεντρο τον πορθμό της Μεσίνα στη νότια Ιταλία και καταστρέφει την ίδια την πόλη της Μεσίνα στη Σικελία και το Ρέτζιο της Καλαβρίας στα κεντρικά της χώρας, σκοτώνοντας 100.000 ανθρώπους.

1909 Η γενέτειρα του ήρωα Εμμανουήλ Παππά, Δοβίστα πήρε το όνομα του ήρωα και έκτοτε ονομάζετε «Εμμανουήλ Παππάς».

1919 Στην Ελλάδα, μετά το τέλος των ανακρίσεων για την αποκαλυφθείσα συνωμοσία προς ανατροπή του καθεστώτος και παλινόρθωση της μοναρχίας, παραπέμπονται στο στρατοδικείο 37 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

1920 Ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εκκαθαρίζει την περιοχήν Κοβαλίτσης και Ακ. Μπονάρ.
1931 Ο 2ος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ινδία για το πολιτικό μέλλον της δεύτερης οδηγούνται σε αδιέξοδο, επειδή οι ινδοί εθνικιστές απαιτούν πλήρη ανεξαρτητοποίηση της χώρας τους.

1935 Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.

1940 Οι ελληνικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεσιν εφ’ ολοκλήρου του μετώπου στην Αλβανίαν και βελτιώνουν τις θέσεις των επί της γραμμής Χειμάρας-Μπιλέντς.
1940 Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα και Πρέβεζα.
1940 Η Ιταλία ζητά ενισχύσεις από τη Γερμανία ενάντια στους έλληνες, οι οποίοι κατέχουν τώρα το ένα τέταρτο της Αλβανίας.

1942 Ιαπωνικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Καλκούτα στην Ινδία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1945 Ο ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι αποκτά την αμερικανική υπηκοότητα.

1947 Οι κομμουνιστικές δυνάμεις επανεπιτίθενται εναντίον των εθνικών δυνάμεων της Κονίτσης άνευ ουδεμιάς επιτυχίας.

1950 Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα, κινεζικά στρατεύματα περνούν τον 38ο παράλληλο και μπαίνουν στη Νότια Κορέα.

1959 πεθαίνει ο Άντε Πάβελιτς, κροάτης πολιτικός, κατοχικός πρωθυπουργός της Κροατίας και αρχηγός των «Ουστάσι», που ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων σέρβων, εβραίων και τσιγγάνων. (Γεν. 14/7/1889)

1972 Παλαιστίνιοι αντάρτες, μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη, κρατούν έξι ομήρους στην ισραηλινή πρεσβεία στην Μπανγκόκ για 19 ώρες. Μετά την απελευθέρωση διαφεύγουν.

1973 Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.

1974 Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει χωριά του Πακιστάν στο όρος Κορακόμ. 5.200 νεκροί και 16.000 τραυματίες, ο απολογισμός.

1986 πέθανε ο ρώσος σκηνοθέτης, Αντρέι Ταρκόφσκι.

1987 Συνεχείς εκρήξεις σε στρατιωτικές αποθήκες στη Μαλακάσα έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

1989 πεθαίνει ο Χέρμαν Όμπερθ, Γερμανός φυσικός και πρωτοπόρος των πυραύλων
1989 Ο ηγέτης της «Άνοιξης της Πράγας» Αλεξάντρ Ντούπτσεκ εκλέγεται πρόεδρος του τσέχικου κοινοβουλίου.

1992 Οι δύο αντίπαλοι του εμφυλίου πολέμου στη Σομαλία, Μανχτί και Αϊντίντ, συμφιλιώνονται δημόσια και απευθύνουν έκκληση ενότητας.

1993 Τουρκοκυπριακή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των εποίκων στα Κατεχόμενα είναι 100.000, σε πληθυσμό 200.000.

1994 Η Αθήνα αντιδρά έντονα στην πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιοριστούν σε πέντε οι επίσημες γλώσσες της Ενωμένης Ευρώπης, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, την ελληνική.
1994 53 άνθρωποι σκοτώνονται από τη συντριβή τουρκικού αεροσκάφους στην Ανατολική Τουρκία.

1995 Κρίση των Ιμίων Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Φιγκέν Ακάτ" που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ιμια και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια ο τούρκος πιλότος διασώζεται.
1995 εγκρίνεται από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου.
1995 Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας με απόφασή του νομιμοποιεί την επαιτεία και επικρίνει τις αναπτυγμένες χώρες, που θεωρούν τους φτωχούς απόβλητους της κοινωνίας.

1996 Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ανέρχεται σε 645.300 άτομα.

1997 Ο Ραούφ Ντενκτάς επιβεβαιώνει την απόφαση για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

2005 Ο γηραιός Τζον Ντέμιανιουκ εκδίδεται στην Ουκρανία ως εγκληματίας πολέμου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

2007 Η Ρωσία εκτόξευσε τρεις ακόμα δορυφόρους για το GLONASS, το σύστημα προσδιορισμού στίγματος που ανταγωνίζεται το αμερικανικό GPS.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 15 από 16 Επιστροφή  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης