Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 1η Νοεμβρίου Empty
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Παρόντες χρήστες
1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 1η Νοεμβρίου

Πήγαινε κάτω

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 1η Νοεμβρίου Empty ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 1η Νοεμβρίου

Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Πεμ Νοε 01, 2012 3:53 am

Μηνολόγιο
1 Νοεμβρίου

Κοσμα καί Δαμιανου των Αναργύρων εν Φερεμάν της Ασίας υιων Θεοδότης (305;) Γ’αι. /βλ. & 2 Ιαν.
Κυριαίνης καί Ιουλιανης Μαρτ. εν Κιλικία + 298 ή 305
Ιωάννου Επισκόπου (μαλλον ο μεταξύ των 318 Πατέρων της Α’ Οικουμενικής) Περσίδος καί Ιακώβου πρεσβυτέρου του "Ζηλωτου" του Ιερομ. + 332 ή 345
Ερμινιγγέλδου Μάρτ. Ηγεμόνος Βησιγότθων εν Ισπανία +586
Ιακώβου Νέου Οσιομ. εκ Καστορίας Δοχειαρίτου και Ιβηροσκητιώτου & των μαθητων αυτου Ιακώβου διακόνου καί Διονυσίου μοναχου εν Αδριανουπόλει εκ της Μονη Δερβεκίστης Αιτωλίας + 1520
Δαβίδ Οσ. του «Γέροντος», Λαυριώτου εν Αθω, του εκ Γαρδινίτζης Φθιώτιδος εν Ευβοία, υιου Χριστοδούλου Ιερέως καί Θεοδώρας +1580 περίπου
Ελένης Νέας Παρθενομάρτυρος της Σινώπης τουπίκλην Μπεκιάρη + 1750 περίπου
Καισαρίου, Δασίου, Σαβινιανου, Αγρίππα, Σάββα, Αδριανου και Θωμα του νηπίου εν Δαμασκω Ζ’ αι.
Κυπριανου και Ιουλιανης Μαρτ.
Κοίμησις Ιλαρίου Επισκ. Πικταβίου + 367 ή 13 Ιαν. του 368
Ελιγίου Επισκ. Νουαγιόν +665
Κοσμά του Βερχότσκ +1704
Αυστρεμονίου (Οστρεμουάν) Επισκόπου Κλερμόν και Αποστόλου Αρδενων ή Ωβέρνης Γ’αι.
Βενίγνου του Μάρτ. του Σμυρναίου εν Ντιζόν Γαλλίας +178
Μαρκέλλου Επισκ. Παρισίων +430
Νηρέως Αποστόλου και της αδελφής αυτού, μαθητών Αποστόλου Παύλου

2000+Stevens Ranciman ετων 97 μέγας Ιστορικός Βυζαντινολόγος και Φιλέλλην. Εκοιμήθη βαπτισμένος Ορθόδοξος.
2001 +π.Ιωάννης Ρωμανίδης ετων 74

Επέτειοι
1 Νοεμβρίου

Διεθνής Ημέρα Χορτοφαγίας

451 ολοκληρώνεται η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.

1520 ή 1521 ο Μαγγελάνος περνάει για πρώτη φορά από το πέρασμα στη Νότια Αμερική που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αργότερα το πέρασμα ονομάστηκε Στενό του Μαγγελάνου.

1530 Από πλημμύρες στην Ολλανδία, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400.000 άτομα.

1539 Αρχίζει η κατασκευή του Ελληνικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βενετίας, προς χάριν των Μανιατών της πόλης.

1755 η Λισσαβόνα πλήγεται από έναν καταστροφικό σεισμό (υπολογίσθηκε ισχύος 8,7 βαθμών Ρίχτερ),που, μαζί με το παλιρροϊκό κύμα που τον ακολούθησε, άφησε πίσω του μεταξύ 60.000-90.000 νεκρούς.

1797 Ο Ευγένιος Μπωαρναί, αφιχθείς είς Κέρκυραν, κατά διαταγήν τού Βοναπάρτου, αναγγέλλει τήν συγχώνευσιν τών Ιονίων νήσων εις την Γαλλίαν και την διαίρεσίν των είς τρείς νομούς. (Οι Γάλλοι εξεδιώχθησαν εκείθεν τήν 5-3-1799 υπό τών Ρώσων καί Τούρκων οίτινες ήσαν σύμμαχοι κατά τήν εποχήν εκείνην).

1800 Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των νήσων του Ιονίου, Αντ. Καποδίστριας και Νικ. Σιγούρος, γίνονται δεκτοί στην Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από τον μέγα βεζύρη το σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία των Επτανήσων. Την σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1818 ο Φιλικός Α.Πελοπίδας μυεί στην Φιλική Εταιρία τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

1822 Κατά τον έρανον που έγινε διά την εκκίνησιν του στόλου, ο Νικηταράς προσέφερεν ένα πολύτιμο σπαθί, που είχε πάρει από τα λάφυρα τού Ναυπλίου, και το οποίον εξετιμήθη αντί 3.000 γροσίων. «Αυτό έχω, αυτό δίνω», είπεν ο πάμπτωχος Νικήτας. Αλλ’ οι Υδραίοι του το επέστρεψαν με την ακόλουθον επιστολήν: «Το όπλον τούτο αξίζει όχι 3.000 γρόσια, αλλ’ είναι ανεκτίμητον, όταν είναι εις χείρας σου».
1822 Συνήφθη σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τα Καλύβια (ή Καγκέλια) Λοκρίδος [νυν Δαδί]. Εις την μάχην ενίκησαν οι Τούρκοι και εφονεύθη ο Έλλην οπλαρχηγός Κατσικογιάννης και αιχμαλωτίζεται ο οπλαρχηγός Σαρρής.

1824 Ο Ελληνικός Στόλος, αποτελούμενος από 45 μικρά πλοία, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, διασκορπίζει κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, ο οποίος περιελάμβανε περισσότερα από 200 πλοία. Κυριεύθηκαν επίσης 7 φορτηγά πλοία με πολεμοφόδια και τροφές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.

1825 Ο Γ. Καραϊσκάκης, αφού διήλθε μέσω της περιοχής του Βάλτου με 3.000 άνδρες, νικά τον Ντελήμπαση, Αρχηγού Ιππικού του Κιουταχή, τον Τοπάρχη της Σόφιας, τον Τατάρ-Αγά, Αρχιταχυδρόμο, στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 τραυματίες.

1879 Πατεντάρεται από τον Τόμας Εντισον η ηλεκτρική λάμπα.

1882 Αποθνήσκει στην Αθήνα ο Καθηγητής Ιατρικής Διονύσιος Χατζης, που άλλαξε το επώνυμό του εις Αιγινήτης. Ο Διονύσιος Αιγινήτης ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε στην Ελλάδα την διαγνωστική μέθοδο της επίκρουσης και της ακρόασης. Ανήκει επίσης στους Εθνικούς μας Ευεργέτες. Μετά τον θάνατο του το 1884, με ένα κληρόδοτημα αξίας 200.000 δραχμών που άφησε, ιδρύθηκε το 1901 το Αιγινήτειο νοσοκομείο, που πήρε και το όνομα του.

1912 ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη.
1912 μάχη εις Λαψίσταν 'Ηπείρου, εις δέ το Σούλι Τουρκοι επιτίθενται, αλλ'αποκρούονται από τους Σουλιωτες.

1913 υπογράφεται το κείμενο της Συμφωνίας Ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Από τα Νησιά του Αιγαίου η Τουρκια κρατάει την Ίμβρο και την Τένεδο.

1918 Μοίρα του ελληνικού στόλου με επικεφαλής το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αγκυροβολεί στον Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης.
1918 Δύο δύτες του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού οδηγούν στα νερά της Αδριατικής την πρώτη "ανθρώπινη τορπίλη" και βυθίζουν τη ναυαρχίδα της Αυστροουγγαρίας, το θωρηκτό "Viribus Unitis", στο λιμάνι Πόλα της Κροατίας, προκαλώντας το θάνατο 400 ανδρών.

1920 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1920 υπήρξαν οι μοναδικές στη παγκόσμια ιστορία εκλογές που διεξήχθησαν σε χώρα κατά διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Την απόφαση της διεξαγωγής τους, έλαβε προσωπικά ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε αναλάβει πρωθυπουργός όχι από δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά κατά το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, χωρίς να υπήρχε κάποιος έκτακτος ή σπουδαίος λόγος.
Αρχικά μετά τη διάλυση της Βουλής οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν για τις 25 Οκτωβρίου του 1920.
Δεκατρείς όμως ημέρες πριν την διεξαγωγή τους πέθανε αιφνίδια από δάγκωμα πιθήκου ο Βασιλεύς Αλέξανδρος. Έτσι στη θέση του ορίστηκε αντιβασιλεύς ο ναύαρχος Κουντουριώτης. Τελικά οι εκλογές διεξήχθησαν στις 1 Νοεμβρίου 1920, και ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο παρατάξεις για πρώτη φορά στην Ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, ακριβώς λόγω της πόλωσης που επικρατούσε την εποχή εκείνη. Το ένα ήταν το κυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων και το άλλο η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις, η οποία ήταν η ένωση όλων των υπολοίπων κομμάτων (Κόμμα Εθνικοφρόνων, Συντηρητικό Κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, κ.α. μικρότερα).
Από τις εκλογές αυτές νικητής αναδείχθηκε η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις ενώ ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος που πριν λίγους μήνες η Βουλή τον είχε ανακηρύξει “άξιον της Ελλάδος, ευεργέτην και σωτήρα της πατρίδος” δεν εκλέχθηκε ούτε βουλευτής.
Κυβέρνηση σχηματίζει ο Δημήτριος Ράλλης και στις 24 Ιανουαρίου 1921 ο Ν. Καλογερόπουλος ενω στο Μικρασιατικό μέτωπο φαίνονται τα πρώτα σύννεφα. Στις 26 Μαρτίου 1921 ο Δ. Γούναρης και μετά στις 22 Μαρτίου ο Π. Πρωτοπαπαδάκης. Τον Αύγουστο επέρχεται η Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά έχουμε κυβερνήσεις των Ν. Τριανταφυλάκου και Στ.Γονατά.
* Σημειώνεται ότι σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά Έλληνες από τη μόλις απελευθερωμένη Ανατολική Θράκη.
* Στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, καθώς και στη Δυτική και Ανατολική Θράκη, οι εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με χάρτινο ψηφοδέλτιο αντί με σφαιρίδια. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι οι Θράκες είναι εγγράματοι με μακρά παράδοση σε τέτοιου είδους διαδικασίες.
* Μετά την αποτυχία του αυτή, και συγκεκριμένα 4 ημέρες μετά, ο Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι. ο Ε. Βενιζέλος κατέφυγε στο Παρίσι. Το ίδιο έτος έχασε τις εκλογές και ο Κλεμανσό.
* Για τη διενέργεια των εκλογών αυτών πολύ χαρακτηριστική και κατηγορηματική υπήρξε η άποψη που διατύπωσε ο μετριοπαθής πολιτικός Κ. Ζαβιτσιάνος που έγραψε: “Η ενέργεια εκλογών το 1920 ουδαμόθεν εδικαιολογείτο. Μεγαλύτερον πολιτικόν σφάλμα ήτο αδύνατον να διαπραχθή”.

1921 μάχη εις Κάλε Γκρότο

1922 Το Τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα καταργείται το καθεστώς της μοναρχίας. Στις 17 Νοεμβρίου θα εκθρονιστεί επίσημα ο τελευταίος Σουλτάνος, Μεχμέτ ΣΤ'.

1936 ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει το όνομα "Άξονας Βερολίνου-Ρώμης", για τη συμμαχία ανάμεσα στους Γερμανούς Ναζί και τους Ιταλούς Φασίστες. και καλεί τη Βρετανία και τη Γαλλία να πράξουν το ίδιο.

1940 6.30'πμ αρχίζει η επίθεση του ελλην.Στρατού στην Πίνδο εναντίον των Ιταλών. Μιά Ιταλική Φάλαγγα αιφνιδιάζεται και χτυπιέται ανελέητα μέσα στο χωριό Κάντζικο. Ο Αντ/ρχης Μεσίρης τραυματίζεται.
1940 Ο Υπολ/γός Αλέξανδρος Διάκος, από την Δωδεκάνησο, επιτιθέμενος με τον Λόχο του στην Τσούκα Πίνδου, (μάχη Σαμαρίνας) πέφτει ηρωικά μαχόμενος. Είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. [Την διοίκηση του Λόχου, μετά τον θάνατο του Διάκου, αναλαμβάνει ο Έφ. Ανθ/γός Ελευθέριος Ντάσκας, ο οποίος μετά από λίγες στιγμές πέφτει και αυτός μαχόμενος ηρωικώς. Είναι ο πρώτος πεσών Έφεδρος Αξιωματικός του πολέμου. Άξιοι, όσο και ο τελευταίος στρατιώτης που έδωσε το αίμα του για την Πατρίδα.]
1940 Η IV Ταξιαρχία ύστερα από σκληρές μάχες, καταλαμβάνει τα υψώματα Γκολίνα, Λόκβατ και 1327, στη Χερσόνησο του Πυξού, ανάμεσα στις δυό Πρέσπες και το χωριό Βέρνικ νοτιότερα.
1940 Η Θεσσαλονίκη βομβαρδίζεται τέσσερις φορές από ιταλικά αεροσκάφη. Επίσης την ίδια μέρα βομβαρδίζονται η Κέρκυρα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Λάρισα, η Θήβα, ο Πειραιάς, ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας, ο Ισθμός της Κορίνθου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και η Σούδα. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών της ημέρας αυτής συμμετέχουν 169 Ιταλικά αεροσκάφη.
1940 Οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες μηχανοκινήτους φάλαγγες κατορθώνουν εις το αλβανικόν μέτωπον και αποσπούν το όρος Βούζιον.

1943 Ο Ιερός Λόχος (το 1ο κλιμάκιο) που δύο μέρες πριν μεταφέρθηκε στη Σάμο, ενισχύεται με άνδρες του που μεταφέρθηκαν με πολεμικά πλοία.
1943 Τρεις Γερμανικές Φάλαγγες εξορμούν εναντίον θέσεων Ανταρτών στο Περτούλι Τρικάλων, κυριεύουν το χωριό και το παραδίδουν στις φλόγες.

1944 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη.
1945 Ορκίζεται κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Δεν θα καταφέρει να βγάλει τον μήνα.

1948 εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Αθηναγόρας (25 Μαρτίου 1886 – 7 Ιουλίου 1972). Γεννήθηκε στα Τσαραπλανά (σημερινό Βασιλικό) της Ηπείρου, που εκείνη την περίοδο ακόμα αποτελούσε έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις 25 Μαρτίου 1886 και το κοσμικό του όνομα ήταν Αριστοκλής Σπύρου. Το 1903 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το 1910, έλαβε το πτυχίο του στη θεολογία, εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1919, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης τον προσέλαβε αρχιδιάκονο και γραμματέα της Αρχιεπισκοπής. Το Δεκέμβριο του 1922, και ενώ ακόμα ήταν διάκονος, εξελέγη Μητροπολίτης Κέρκυρας. Το 1930, ορίστηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και της Νοτίου Αμερικής και χρημάτισε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1948. Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του κατόρθωσε να ενώσει τις διαιρεμένες από τον εθνικό διχασμό κοινότητες, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανέγερση ναών και σχολείων και ίδρυσε την ελληνορθόδοξη σχολή θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Μετά την παραίτηση του Μαξίμου Ε΄, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 1 Νοεμβρίου του 1948. Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που εξελέγη χωρίς να έχει την τουρκική υπηκοότητα, κατόπιν πιέσεων από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Τουρκικό διαβατήριο του δόθηκε από το Νομάρχη Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξή του, με το σκεπτικό ότι είχε γεννηθεί στο έδαφος της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1950 Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ. στον ΟΛΠ).

1952 Έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ στα νησιά Μπικίνι, σε ατόλη των νήσων Μάρσαλ (πρόκειται για τη βόμβα με το όνομα «Μάικ»).

1954 Η Αλγερία επαναστατεί κατά των Γάλλων (εθνική εορτή), ενώ εθνικιστές σκοτώνουν 7 άτομα.

1968 πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο "Γέρος" της Δημοκρατίας. Διετέλεσε τρεις φορές Προθυπουργός της Ελλάδος ενώ η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Νομάρχη Λέσβου. Γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα του Νομού Αχαΐας στις 18 Φεβρουαρίου του 1888 και είναι ο ’’πατριάρχης’’ της γνωστής οικογένειας πρωθυπουργών.

1974 εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ζητά την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση του βασικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
1974 Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον των Γ. Παπαδόπουλου, Σ. Παττακού, Ν. Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

1981 η Αντίγκουα και τα Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιούνται από τη Βρετανία και ανακηρύσσονται κοινοβουλευτική δημοκρατία (εθνική εορτή). Λίγα χρόνια πριν κάποια λαμόγια στην Ελλάδα είχαν εκμεταλλευθεί το όνομά της, ώστε να κυκλοφορούν ατελώνιστα ΙΧ..

1988 ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Κοσκωτά, για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα "Merrill Lynch". Επικυρώνεται η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

1993 ιδρύεται επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενεργοποίηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, που υπογράφηκε το 1992. Τα κράτη - μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12. Η ΕΟΚ - Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα - μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

1994 στις εκλογές των Σκοπίων, εκλέγεται πρόεδρος ο Κίρο Γκλιγκόροφ.

1998 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2000 Πεθαίνει ο σερ Στήβεν Ράνσιμαν, κορυφαίος Βρετανός βυζαντινολόγος. Είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου του 1903. Γεννήθηκε στο Νορθούμπερλαντ στις 7 Ιουλίου 1903. Ο παππούς του ήταν Λόρδος Ράνσιμαν και ο πατέρας του ο υποκόμης Ράνσιμαν του Ντόξφορντ, ο ίδιος όμως ως δευτερότοκος γιος δεν κληρονόμησε κανέναν από τους οικογενειακούς τίτλους. Λέγεται ότι σε ηλικία 5 ετών μιλούσε και διάβαζε ελληνικά και λατινικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών και των μελετών του έμαθε αρκετές από τις δυτικές γλώσσες, καθώς και Αραβικά, Περσικά, Τουρκικά, εβραϊκά, συριακά, αρμενικά και γεωργιανά για τη μελέτη των πηγών της Μεσαιωνικής ιστορίας. Το 1921 εισήλθε στο Trinity College του Καίμπριτζ, για σπουδές στην Ιστορία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του άρχισε να ταξιδεύει, εκμεταλλευόμενος την περιουσία που κληρονόμησε από τον παππού του. Το διάστημα 1942-1945 υπήρξε καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Χάρη στην έρευνα που έκανε την περίοδο αυτή στην Τουρκία δημοσίευσε το διάστημα 1951-1954 σε 3 τόμους το μνημειώδες έργο του για την Ιστορία των Σταυροφοριών. Στα χρόνια που ακολούθησαν δημοσίευσε πληθώρα έργων για την ιστορία του Βυζαντίου και των γειτόνων του, σε όλο το εύρος από τη Συρία μέχρι τη Σικελία. Μνημειώδης είναι ο θαυμασμός που εξέφραζε για την Ορθοδοξία. Διατηρούσε επίσης στενές σχέσεις με τις κυριότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ευρώπης. Λίγο καιρό πριν πεθάνει ασπάστηκε την Ορθοδοξία, βαπτιζόμενος στο Άγιο Όρος. Πέθανε στο Ράντγουέη του Γουώργουικσάιρ.
Runciman: Ευτυχώς υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησία (Η τελευταία συνέντευξη του sir Steven Runciman http://www.apologitis.com/gr/ancient/Runciman.htm)
http://eistorias.wordpress.com/2011/11/01/

2001 Αποθνήσκει ο Ιωάννης Ρωμανίδης, σε ηλικία 74 ετών, Έλληνας κληρικός (πρωτοπρεσβύτερος) και καθηγητής Θεολογίας.

2007 Αποθνήσκει ο Πολ Τίμπετς, σε ηλικία 92 ετών, πιλότος του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους B-29 το οποίο στις 6 Αυγούστου 1945 έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Δυστυχώς, αντί να περάσει στο Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματίας κατά της ανθρωπότητος, ζουσε και βασίλευε στην Αμερική, ως ..ήρωας!!

2008 Αποθνήσκει ο Ζακ Πικάρ, σε ηλικία 86 ετών, Ελβετός ωκεανολόγος και εξερευνητής, βελγικής καταγωγής.

2010 Ο νεοεκλεγείς στο τριμερές Προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ζητάει συγνώμη για τους αθώους που δολοφονήθηκαν από το μουσουλμανικό στρατό της χώρας, κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου.
2010 Δύο νεαροί συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά από έκρηξη παγιδευμένου δέματος με προορισμό την πρεσβεία του Μεξικού, σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν δύο ακόμα δέματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ένα από τα οποία προοριζόταν για τον Νικολά Σαρκοζί και το δεύτερο για την πρεσβεία του Βελγίου. Ένα τέταρτο παγιδευμένο δέμα με προορισμό την πρεσβεία της Ολλανδίας εξουδετερώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες ανήκει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η Δ' Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό. Το έτος 451 μ.Χ., επί Αυτοκρατορίας του Αγίου Μαρκιανού και της Αγίας Πουλχερίας, συγκλήθηκε Σύνοδος από 630 Πατέρες στην Χαλκηδόνα (πόλη που βρίσκεται στις ακτές του Βοσπόρου, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη), η οποία εκαλείτο να αντιμετωπίσει την αίρεση του μονοφυσιτισμού, της οποίας κύριοι εκπρόσωποι απέβησαν οι αιρετικοί Ευτυχής και Διόσκορος. Η Σύνοδος του 451 αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ως η Δ’ Οικουμενική. Ο αυτοκράτορας Μαρκιανός συγκάλεσε το 451 την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Χαλκηδόνα με σκοπό την αντιμετώπιση της αίρεσης του μονοφυσιτισμού και των πρωταγωνιστών της λεγόμενης Ληστρικής συνόδου. Στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, λοιπόν, καθαιρέθηκε ο Ευτυχής και ο Διόσκορος και παράλληλα διατυπώθηκε ο περίφημος, πλέον, Όρος:
«Επόμενοι τοίνυν τοις Αγίοις Πατράσιν, ένα και τον αυτόν ομολογείν Υιόν τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν συμφώνως άπαντες εκδιδάσκομεν, τέλειον τον αυτόν εν θεότητι και τέλειον τον αυτόν εν ανθρωπότητι, Θεόν αληθώς και άνθρωπον αληθώς τον αυτόν εκ ψυχής λογικής και σώματος, ομοούσιον τω Πατρί κατά την Θεότητα και ομοούσιον ημίν κατά την ανθρωπότητα, κατά πάντα όμοιον ημίν χωρίς αμαρτίας, προ αιώνων μεν εκ του Πατρός γεννηθέντα κατά την Θεότητα, επ’ εσχάτων δε των ημερών τον αυτόν δι’ ημάς και διά την ημετέραν σωτηρίαν εκ Μαρίας της Παρθένου της Θεοτόκου κατά την ανθρωπότητα, ένα και τον αυτόν Χριστόν, Υιόν, Κύριον, Μονογενή, εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως γνωριζόμενον, ουδαμού της των φύσεων διαφοράς ανηρημένης διά την ένωσιν, σωζομένης δε μάλλον της ιδιότητος εκατέρας φύσεως και εις εν πρόσωπον και μίαν υπόστασιν συντρεχούσης, ουκ εις δύο πρόσωπα μεριζόμενον ή διαιρούμενον, αλλ’ ένα και τον αυτόν Υιόν Μονογενή, Θεόν Λόγον, Κύριον Ιησούν Χριστόν, καθάπερ άνωθεν οι προφήται περί αυτού και αυτός ημάς Ιησούς Χριστός εξεπαίδευσε και το των Πατέρων ημίν παρέδωκε Σύμβολον».
Σημείωση: Ο Ευτυχής ήταν αρχιμανδρίτης και ηγείτο ενός μοναστηριού στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο Διόσκορος ήταν ο διάκονος του Αγίου Κυρίλλου και τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του δευτέρου, το 444.

Π.Βλαχάκης

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης