Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 9 από 16 Επιστροφή  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    22 Ιουλίου

    168 π.Χ. Η μάχη στην Πύδνα. Κατά ταύτην, ό Ρωμαίος ύπατος Αιμίλιος Παύλος ενίκησε τούς Μακεδόνας υπό τόν βασιλέα Περσέα καί υπέταξεν ακολούθως τό μακεδονικόν Κράτος.

    838 Ο αραβικός στρατός υπό τον χαλίφη Μουτάσιμ συντρίβει τον βυζαντινό στρατό στην πόλη Δαζιμόνα, κοντά στην Άγκυρα, την οποία καταλαμβάνει.

    1456 Ο Ούγγρος στρατηγός Ιωάννης Ουνιάδης νικά τους Τούρκους και πολιορκεί το Βελιγράδι.

    1793 ο Σκωτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μακένζι φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος-Αμερικανός που κατάφερε να κάνει έναν διηπειρωτικό διάπλου του Καναδά

    1821 Καταστροφή των Τούρκων στην μάχη της Αμπέλου Κρήτης 21 και 22 Ιουλίου 1821
    Σώμα Γερλήδων αποτελούμενο από 960 άνδρες (τους επισήμους) με αρχηγό τον Ομέρ Εφένδη ξεκίνησε από το Ηράκλειο για να δρέψει και αυτό τμήμα της δόξας από την καταστροφή των Σφακίων.
    Εισέρχεται στα Σφακιά από τον Καλλικράτη και διανυκτερύει εκεί στις 20 Ιουλίου. Την επομένη στην θέση Άμπελος Ασφένδου οι καπετάνιοι Μανουσέλης, Δεληγιαννάκης, Μανουσογιαννάκης, Βουρδουμπάς, Πωλογεωργάκης και Πρωτοπαπαδάκης με 350 άνδρες κτυπούν τους νέους εισβολείς, η μάχη κράτησε δύο ημέρες και έληξε με την ολοκληρωτική σφαγή των εχθρών. Από όλους έμειναν και παραδόθηκαν 54 άτομα και τα οποία αργότερα εκτελεστήκαν.

    1822 Οι πολιορκούμενοι υπό του Δράμαλη Έλληνες στο φρούριον του Άργους εξέρχονται ξιφήρες εκ του φρουρίου διασκορπίζουν τους Τούρκους και καταφθάνουν σώοι στο στρατόπεδον του Κολοκοτρώνη.

    1823 Στην θέσιν Παναγίτσα των Βρυσακίων Χαλκίδος οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσον επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους νικούν.

    1825 Ο ελληνικός στόλος κατόπιν σκληράς ναυμαχίας έξω του Μεσολογγίου κατορθώνη και διασκορπίζει τον τουρκικόν στόλον και σιτίζει το Μεσολόγγι.

    1878 Φτάνει στην Κύπρο ο πρώτος αρμοστής του νησιού σερ Γκάρνετ Γούλσλι.

    1879 Πεθαίνει ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

    1906 Οι Βούλγαροι πυρπολούν τη Στενήμαχο και σφάζουν πολλούς έλληνες κατοίκους.

    1908 Μετά την επικράτηση του κινήματος των Νεοτούρκων, το υπό τον Γενικό Αρχηγό της περιφέρειας Μελενίκου - Σιδηροκάστρου Αλέξανδρο Γρίβα ανταρτικό Σώμα με έντεκα άνδρες εμφανίστηκε στις αρχές του Πετριτσίου μαζί με άλλους δέκα άνδρες από τα Άνω Πορόια, όπου και έγινε δεκτό από τους κατοίκους με μεγάλο ενθουσιασμό.
    1908 Έφτασε στις Σέρρες η ένοπλη ομάδα του Στέργιου Βλάχμπεη για να παραδώσει τον οπλισμό της στα πλαίσια του αφοπλισμού που συμφωνήθηκε μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων. Την επομένη ημέρα (Τετάρτη) αποθεώθηκε όταν επίσημα εισήλθαν στις Σέρρες. Χιλιάδες λαού παραληρώντας από ενθουσιασμό τους υποδέχτηκαν με απερίγραπτες εκδηλώσεις θαυμασμού. Ο Στέργιος Βλάχμπεης γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών 1880 και ήταν από τους πρώτους Έλληνες αντάρτες του Μακεδονικού Αγώνα. Διαδέχθηκε τον Θ. Χατζηπανταζή που φονεύθηκε στην αρχηγία του ένοπλου σώματος της Τζουμαγιάς. Έδρασε στη Χαλκιδική και στην περιοχή της λίμνης Αχινού. Με την κήρυξη του πρώτου Βαλκανικού πολέμου (Οκτώβριος 1912) κατέλαβε τη Νιγρίτα και ύψωσε την ελληνική σημαία. Διετέλεσε δήμαρχος Νιγρίτας και η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ τον ανέγραψε στην επετηρίδα των Μακεδονομάχων. Απεβίωσε 1948.

    1913 συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

    1922 η Κυβέρνηση της Ελλάδας αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μελετάει τα μέτρα, με τα οποία θα αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα και ιδίως τις ανάγκες του στρατεύματος, που απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά.

    1923 Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    1929 επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

    1942 ξεκινά η μαζική απέλαση Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.

    1943 διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση "επ' αόριστον".
    1943 "Μετά την υπογραφή κοινής συμφωνίας στο χωριό Περτούλι Τρικάλων μεταξύ των μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων ""Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος"" (ΕΔΕΣ), ""Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός"" (ΕΛΑΣ) και της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), ιδρύεται τριμελές κοινό στρατηγείο για συντονισμό της δράσης τους κατά του κατακτητή. Στη συμφωνία αυτή προσχωρεί αργότερα και η οργάνωση ""Εθνική και Κοινωνική Αλληλεγγύη"" (ΕΚΚΑ, 5/42 Σύνταγμα), εκπρόσωπος της οποίας συμμετέχει στο κοινό στρατηγείο."
    1943 οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Παλέρμο της Ιταλίας.
    1943 Η Μάχη του Μακρυνόρους.
    Η Μάχη του Μακρυνόρους ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους επιτυχίας της επιχείρησης «Άνιμαλς». Ετσι ονομαζόταν ο δεύτερος κύκλος συμμαχικών επιχειρήσεων που ετέθησαν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 1943 στον ελλαδικό χώρο και εκτελέστηκαν από τις ελληνικές ομάδες ανταρτών. Είχε προηγηθεί η επιχείρηση «Χάρλινγκ», για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τον Νοέμβριο του ’41, και ακολούθησε η «Κιβωτός του Νώε», με στόχο την παρενόχληση της γερμανικής οπισθοχώρησης, τον Σεπτέμβριο του ’44. Ηταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο αντιπερισπασμού των δυνάμεων του Αξονα ώστε να παραπλανηθούν οι Γερμανοί και να πιστέψουν ότι οι Σύμμαχοι σκόπευαν να αποβιβαστούν στην Ελλάδα έπειτα από τη νίκη στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Σχέδιο απόβασης υπήρχε, δεν επρόκειτο όμως να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά στη Σικελία, όπως και εν τέλει συνέβη στις 10 Ιουλίου 1943.

    1944 Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

    1946 η σιωνιστική επαναστατική οργάνωση Ιργκούν πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Κινγκ Ντέιβιντ στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε την έδρα της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης σκορπώντας το θάνατο σε 90 άτομα

    1949 εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων (Αφιδνων), μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

    1964 Αιματηρές συγκρούσεις εργατών – χωροφυλάκων με δεκάδες τραυματίες στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια απεργίας στην κλωστοϋφαντουργία “Καρέλα”.

    1970 Αεροπειρατεία από παλαιστίνιους τρομοκράτες εκδηλώνεται σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Βηρυτός - Αθήνα. Έχει αίσιο τέλος, αλλά η χούντα αναγκάζεται να απελευθερώσει επτά Παλαιστίνιους που ήταν προφυλακισμένοι για απόπειρα αεροπειρατείας.

    1974 Στην Κύπρο, ολοκληρώνεται ο Αττίλας Ι. Το πρωί ξεκινά η αποβίβαση νέων στρατευμάτων από την Τουρκία, τα οποία καταλαμβάνουν την Κερύνεια στις 11 34, ενώ ακολουθεί η συνένωση με τον θύλακα του Αγίου Ιλαρίωνα, ολοκληρώνοντας το προγεφύρωμα Κερύνειας - Λευκωσίας. Στις 16 00 το απόγευμα αρχίζει να ισχύει η κατάπαυση του πυρός, όπως είχε συμφωνηθεί.
    1974 Σκοτώθηκε ο Αντισμήναρχος Στυλιανός Συμεωνίδης, όταν το αεροσκάφος του τύπου Noratlas της 354 Μοίρας στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ο Συμεωνίδης γεννήθηκε 1933 στις Σέρρες. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων (Τμήμα Εφέδρων Χειριστών) το Δεκέμβριο του 1952 και αποφοίτησε 1954 με βαθμό Εφέδρου Ανθ/γού. Μονιμοποιήθηκε με τον ίδιο βαθμό το Σεπτέμβριο του 1962. Παντρεύτηκε 1959 την Αναστασία Μαρούλη και απέκτησαν δύο γιους, τον Γεώργιο (1960) και το Νικόλαο (1963). Στις 9 Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του από την Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και τον Δήμο Σερρών.
    1974 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάσσει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5 00 μ.μ.. Την ίδια ώρα οι τούρκοι παραβιάζουν την εντολή.
    1974 Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4 15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

    1982 Ο αιδεσιμότατος Μουν, ηγέτης αιρετικής οργάνωσης, τελεί γάμο με 2200 ζευγάρια, στη μεγαλύτερη γαμήλια τελετή όλων των εποχών.
    1982 Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

    1987 Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και πολλής υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Δεκάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους.

    1994 η ισπανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σκόπια και εγκρίνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

    1996 στη Σρι Λάνκα, οι αντάρτες Τίγρεις του Ταμίλ μέσα σε μία βδομάδα έχουν προελάσει στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και έχουν σκοτώσει πάνω από 1.200 κυβερνητικούς στρατιώτες.

    2010 Τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μετωπική σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό στο 45ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Νεκροί είναι οι οδηγοί του λεωφορείου και του φορτηγού κι ένας ιερέας. Αρκετοί από τους 50 επιβάτες τραυματίζονται.
    2010 Η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, αποφαίνεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), σε μία απόφαση μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία δύναται όμως να λειτουργήσει ως προηγούμενο και να ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης παγκοσμίως.

    2011 93 νεκροί και 96 τραυματίες από διπλή δολοφονική επίθεση στην Νορβηγία. Δράστης ο 32χρονος μανιακός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον νεαρών κατασκηνωτών, μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, που προκάλεσε χάος στη νορβηγική πρωτεύουσα.
    2011 10.787.690 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (49,2%) και 5.484.000 γυναίκες (50,8%), σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:26 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:48 am

    23 Ιουλίου

    776 π.Χ Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    356 π.X 6η ημέρα του μηνός Εκατομβαιώνα σύμφωνα με το αττικό ημερολόγιο, ή 6η ημέρα του μήνα Λώου, σύμφωνα με το μακεδονικό ημερολόγιο, γεννιέται στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και της Ολυμπιάδας.

    1798 Ο Μέγας Ναπολέων κατακτά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    1806 Ο αρματολός Νικοτσάρας από το Βλαχολείβαδο του Ολύμπου επιστρατεύοντας 500 επίλεκτα παλικάρια, αποβιβάστηκε στην Κατερίνη και δια μέσου της οροσειράς Μπέλες έφτασε στο Νέο Πετρίτσι (Βέτερνα), απ' όπου πέρασε το Στρυμόνα και κατέληξε στο Σιδηρόκαστρο. Από εκεί έφτασε στις Σέρρες, όπου και πολιορκήθηκε σε ένα από τα κεντρικά χάνια της πόλης από 4.000 Τούρκους και Αλβανούς, οι οποίοι διατελούσαν κάτω από την καθοδήγηση του Ισμαήλ Μπέη των Σερρών. Ο Νικοτσάρας και τα παλικάρια του κάψανε το χάνι και διέφυγαν προς το Μενοίκιον όρος και από εκεί στη Ζίχνη, την οποία και κατέλαβαν. Εναντίον τους εκστράτευσαν 15.000 τούρκοι αλλά ο Νικοτσάρας επιχείρησε αντιπερισπασμό εξορμώντας προς τις εκβολές του Στρυμόνα και ελπίζοντας ότι θα τον περιμένουν ο Ρωσικός στόλος και ο ναύαρχος Σινιάβιν. Οι προσδοκίες του διαψεύσθηκαν και με τα εναπομείναντα 250 παλικάρια του επιχείρησε με μια ηρωική προσπάθεια να περάσει τη γέφυρα του ποταμού Αγγίτη που τη φρουρούσαν χιλιάδες Οθωμανοί. Ο Νικοτσάρας έσπασε με το σπαθί του τις αλυσίδες της γέφυρας καταφέρνοντας να περάσει και με τους εναπομείναντες 150 άνδρες του έφθασε στο Πράβι (Ελευθερούπολη) κατέβηκε στον κόλπο του Ορφανού και από εκεί κατέληξε στη Χαλκιδική.

    1821 Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Καντακουζηνό, καταλαμβάνουν τη Μονεμβασιά. Είναι το πρώτο κάστρο που πέφτει στα χέρια των επαναστατών.

    1822 Ο Δράμαλης προσπαθεί να εκβιάση τα στενά Χαλανδίτσης τα οποία κατείχε το Κολοκοτρώνης και οι άλλοι Έλληνες.

    1823 Στο Μεγάλο Δερβίνη Χαλκίδος έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Εις αυτήν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Λιάκος.

    1825 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Αντώνης Κριεζής πραγματοποιούν τολμηρό εγχείρημα μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, με στόχο να κάψουν τον αιγυπτιακό στόλο.
    1825 Ο Ελληνικός Στόλος (27 πολεμικά και 5 πυρπολικά), υπό τον Σπετσιώτη Αντιναύαρχο Ιωάννη Κυριακό, καταναυμαχεί τον τουρκικό στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και επιτυγχάνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού.

    1833 Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

    1908 (10 Ιουλ. ΠΗ) Στην Κωνσταντινούπολη καταφθάνουν οι συνασπισμένοι Τούρκοι αξιωματικοί της Θεσσαλονίκης (Νεότουρκοι) απαιτώντας Σύνταγμα. Την επομένη μέρα ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ συμφωνούσε για Σύνταγμα και προκήρυττε εκλογές για το Σεπτέμβριο. Με την ανακήρυξη του Συντάγματος τερματίσθηκε τυπικά ο μεταξύ των Ελλήνων και Βουλγάρων αγώνας στην Μακεδονία, γνωστότερος ως «Μακεδονικός Αγών». Η ελληνική Κυβέρνηση απέσυρε όλους τους αξιωματικούς της από το Μακεδονικό Μέτωπο και τους τοποθέτησε σε.. Γραφεία! Οι Νεότουρκοι είχαν σκοπό να καταπαύσει ο Μακεδονικός Αγώνας, να εκτουρκίσουν τους αλογενείς πληθυσμούς ιδίως σε Θράκη και Μακεδονία, και να ανασυγκροτήσουν ένα φανατικά τουρκικό κοσμικό, ευρωπαϊκό (μη θρησκευτικό-μουσουλμανικό) Κράτος. Στο μεταξύ από το 1906 οι Βούλγαροι εκτοπίζουν τους Έλληνες της Ρωμυλίας, στις 24 Σεπτ. του 1908 κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1912 η Τουρκία υφίσταται πανωλεθρία και χάνει τα εδάφη της στη Βαλκανική, το 1914 αρχίζει διωγμούς του Ποντιακού και Αρμενικού στοιχειου (που κορυφώνονται στα 1919), το 1918 μπαίνει στον πόλεμο μαζί με τους Γερμανούς, αλλά το 1922 τυγχάνει της ευνοίας των πρώην εχθρών και αντιπάλων της, των Αγγλογάλων, και κερδίζει ολοκληρωτικά την Ιωνία!! .

    1909 Η οθωμανική κυβέρνηση με αυστηρή διακοίνωσή της αξιώνει γραπτή δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα αποδοκιμάζει την επαναστατική κίνηση των Κρητών που επιδιώκουν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Η ελληνική απάντηση δεν θεωρείται επαρκής από την οθωμανική κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι η ελληνική στάση στο Κρητικό Ζήτημα «δεν είναι άμεμπτος», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο τα επί της Κρήτης κυριαρχικά δικαιώματά της.

    1911 Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 7.000 σπίτια.

    1914 Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας Φερδινάρδου από Σέρβο. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1921 Ο Κεμάλ συγκεντρώνει για την τελευταία του άμυνα στις γραμμές του Σαγγάριου δύναμη 45-50.000 ανδρών.

    1930 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας στην Ιταλία.

    1940 Αρχίζουν οι ολονύκτιοι βομβαρδισμοί του Λονδίνου από γερμανικά αεροπλάνα. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι μετά 50 χρόνια και πλέον οι «Δημοκρατικές Χώρες», που προασπίζονται την «Ελευθερία» και τις «παναθρώπινες αξίες» χρησιμούν τον ίδιο ακριβώς τρόπο: νυκτερινοί βομβαρδισμοί στόχων αλλά και αμάχων. (Ιράκ 1990, Σερβία 1999, πάλι Ιράκ, Λιβύη 2011 κοκ)

    1942 Ο Ναπολέων Ζέρβας ιδρύει τις ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).
    1942 Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκρίνει την Επιχείρηση «Εντελβάις» για την κατάληψη του Καυκάσου και των πετρελαιοπηγών του Μπακού.

    1943 Οι δυνάμεις κατοχής (Γερμανοί-Βούλγαροι) πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Λεχόβο του Νομού Φλώρινας στην Μακεδονία.

    1949 Ο Τίτο κλείνει τα στρατόπεδα του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) που λειτουργούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

    1952 Επανάσταση υπό τον συνταγματάρχη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ στην Αίγυπτο ανατρέπει τον από το 1936 βασιλιά Φαρούκ (1920-1965).
    1952 τίθεται σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Aνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

    1958 Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ, αντίβαρο της ελληνοκυπριακής ΕΟΚΑ, κηρύσσεται παράνομη από την Αγγλική Διοικηση.

    1974 Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
    1974 Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός στην Κύπρο από τους Τούρκους.

    1982 Αρχίζει (για μια ακόμη φορά) διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διαφορές των δυο χωρών.

    1987 Ο ομογενής από την Αυστραλία Κρις Καλαντζής φτάνει στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όμως, απάγεται από ανθρώπους του Παναθηναϊκού, που τον οδηγούν στο κότερο του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή του παίκτη παίζει ο πατέρας του, που τον πείθει να υπογράψει στο τριφύλλι.

    1990 Κάτω από συνθήκες φόρτισης και όξυνσης, επικυρώνεται από τη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με ψήφους μόνο της Ν.Δ.

    1991 Στην Αυστραλία, συλλαμβάνεται ο πλοίαρχος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου “Κίρκη”, που κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 20.000 τόνοι πετρελαίου.

    1992 Η περιοχή της Αμπχαζίας αποσπάται από τη Γεωργία και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

    1993 Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραδέχεται ότι στα Κατεχόμενα ζουν 60 έως 80.000 έποικοι.

    1996 Νεκρός βρίσκεται μέσα σε καμπίνα του πλοίου «Πήγασος» ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, κατά τη ληστεία του 1995.

    1997 στην Αλβανία, την παραίτησή του υποβάλλει εγγράφως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατά την πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής.

    2002 Ένα ακόμη άτομο που φέρεται ως μέλος της «17 Νοέμβρη», ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, παραδίνεται μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι μετείχε σε χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης με το κωδικό όνομα «Μάρκος». Κατά τις πρώτες ανακρίσεις, εμφανίζεται να μην ανήκει στους κύριους εκτελεστές, αλλά να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τέλιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως «πιτσιρικάδες» τα μέλη της 17Ν και «πατεράδες» τα μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

    2004 Απογειώνεται μετά από ανεπιτυχείς απόπειρες λόγω μποφόρ το Ζέπελιν που θα καταγράφει με κάμερες τις κινήσεις στην Αθήνα, εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    2007 15.46’ Από συντριβή αεροσκάφους Canadair CL-415 κατά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο, βρίσκουν το θάνατο ο κυβερνήτης Δημ.Στοϊλίδης 34 ετών, πατέρας 2 τέκνων, και ο συγκυβερνήτης του Ιωάνν.Χατζούδης 27 ετών. Στο λόφο εκείνο στήθηκαν προτομές τους.

    2008 Αλλαγή στάσης από τον Παναμά στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα συναντάται με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα την αποκαλεί πλέον με το συνταγματικό της όνομα, αλλά δεσμεύεται να τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:27 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    24 Ιουλίου

    971 Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Τσιμισκής νικά στο Δορύστολο τους Ρώσους.

    1148 Β΄ Σταυροφορία: ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.

    1683 Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι γερμανοί μετανάστες.

    1687 Οι Βενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους την Πάτρα.

    1798 ο εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, θανατώνεται από τους Τούρκους, στους οποίους παραδόθηκε από τους Αυστριακούς.

    1821 Επαναστατικές ομάδες υπό την αρχηγία του Χριστόφορου Περραιβού κυριεύουν την Πάργα, την οποία οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν έπειτα από δύο μέρες.

    1822 Ο Δράμαλης αποστέλλει πρέσβεις με προτάσεις δουλείας στον Κολοκοτρώνη.

    1825 Ο ελληνικός στόλος παρέδωσε στη φρουρά του Μεσολογγίου 20 πλοιάρια για την προστασία του Βασιλαδίου.
    1825 Οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις με έγγραφο τους προς την αγγλική κυβέρνηση αναθέτουν την προστασία της Ελλάδας στην Αγγλία.

    1864 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τάττης, φιλικός. Γεννήθηκε στις 01.06.1787 στο Βυθικούκι (Μοσχόπολης Κορυτσάς). Η φύση της εργασίας του, το εμπόριο καπνού, επέβαλε διαρκή επαγγελματικά ταξίδια στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη και του έδινε την δυνατότητα της επικοινωνίας με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα του Ελληνικού στοιχείου στις προαναφερθείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύτιμο στο έργο του συντονισμού αλλά και της διάδοσης των ιδεών της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία μυήθηκε αρκετά νωρίς. Παντρεύτηκε στις 26.02.1815 την Αικατερίνη Καυταντζόγλου (κόρη του Ιωάννη-Πούλιου Καυτατζόγλου) με την οποία απέκτησε 2 τέκνα, τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Η επανάσταση του 1821 τον βρήκε στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους Τούρκους. Δωροδοκώντας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από κάποια χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη (1832) συνεχίζοντας τις εμπορικές του δραστηριότητες. Μεγάλη ήταν η προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Αντάξιος συνεχιστής τόσο των επιχειρήσεων όσο και της κοινων.προσφοράς υπήρξε ο υιός του Στέφανος (+1910), μαζί με την σύζυγό του Καλλιόπη (κόρη του Ναούμ Βέδα).

    1884 Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει τη στέγη και τον δεύτερο όροφο της βόρειας πτέρυγας των Ανακτόρων μέχρι και τη βόρεια πλευρά του ανατολικού αετώματος. Η ζημιά υπολογίζεται σε 400.000 δραχμές.

    1908 (ΠΗ 11 Ιουλ) Αμέσως μετά την ανακήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος χορηγήθηκε γενική αμνηστία στα Ελληνικά Σώματα, όπου το ένα μετά το άλλο άρχισαν να προσέρχονται στις Αρχές και να παραδίδουν τον οπλισμό τους. Ανταποκριτής Αθηναϊκής εφημερίδας από τις Σέρρες έγραψε σχετικά για την παράδοση του Οπλαρχηγού Στέργιου Βλάχβεη και των άλλων παλικαριών: «Η χθεσινή ημέρα Τετάρτη, ήτο ημέρα πανηγύρεως δια τας Σέρρας. Είχε παραδοθεί ο γενναίος και νεαρός εκ Τζουμαγιάς οπλαρχηγός Καπετάν Στέργιος Βλάχβεης με το Σώμα του. (…) Οι αξιωματικοί και μπέηδες Νεότουρκοι μετά των ημετέρων υπεδέχθησαν τους αντάρτες. Μετά ενθουσιώδη δε και κατάλληλον προσφώνησιν των νεοτούρκων, οι Ελληνομακεδόνες εκδικηταί ανήλθον ανά είς επί των αμαξών. Επί της πρώτης ο Καπετάν Στέργιος, στεφανωμένος με στεφάνους και μύρτα επί της δευτέρας ο εκ Στενημάχου καπετάν Τζαβέλλας. Ηκολούθουν επίσης εφ' αμάξης τα λοιπά παλληκάρια ανά είς εκάστην άμαξαν. Υπό τους ήχους της μουσικής και τας ζητοκραυγάς του πλήθους έφθασαν προ των στρατώνων. Ενταύθα δε εξελθών προσεφώνησε τους εκδικητάς καταλλήλως ο Φερίκης (στρατιωτικός διοικητής). Εκείθεν η συνοδεία διηυθύνθη προς το Διοικητήριον. (…) Οι Ελληνομακεδόνες ανήλθον είς την μεγάλην αίθουσαν του Διοικητηρίου, όπου ανέμενον ο Μουτεσαρίφης και όλοι οι επίσημοι Τούρκοι (μεταξύ αυτών και ο επιφανέστατος Νεότουρκος Φερήτ Μπέης). Η είσοδος εις την κυρία πόλιν ήτο αληθής θρίαμβος. (…) Η συνοδεία δια των κεντρικωτέρων οδών κατέληξεν είς τον "Μπέη Μπαχτσέν". Εις το μέρος τούτο ανέμεναν οι Βούλγαροι αντάρται Στογιάνωφ, Ντίμικο και Γιώργα. Υπό του Κομιτάτου "Ένωσις - Πρόοδος" παρετάθη πλουσιώτατον γεύμα, εις το οποίον παρεκάθησαν, συμφιλιωμένοι ήδη, οι πρώην θανάσιμοι εχθροί Έλληνες και Βούλγαροι. Αι αυταί σκηναί πατριωτικής εξάρσεως και ενθουσιαμού επανελήφθησαν την επομένην, όταν ο καπετάν Δούκας μετά των δύο αξίων υπαρχηγών του, Θεοδώρου Μπουλασίκη και Ιωάννου Μάρτζιου, επί κεφαλής των ανδρών των εισήλθον εις την πόλιν. (…) Ο αυτός ενθουσιασμός και αι αυταί εκδηλώσεις εγένετο και εις το παραδοθέν Ανταρτικό Σώμα του Καπετάν Αλεξάνδρου Αϊβαλιώτη». Σε έκθεσή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόξενος των Σερρών Αντώνιος Σακτούρης αναφέροντας το γεγονός της παράδοσης όλων των Ανταρτικών ομάδων οι οποίες δρούσαν στη περιοχή των Σερρών, υπογράμμισε με ιδιαίτερο τρόπο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αντάρτες, εκτός από το Γενικό Αρχηγό ήταν ντόπιοι, γεγονός το οποίο χαρακτήριζε τον καθαρά αμυντικό αγώνα του γηγενούς Μακεδονικού Ελληνισμού κατά της προσπάθειας εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας.

    1920 κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.

    1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θέτει οριστικό τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με τη συνθήκη αυτή αναθεωρείται η Συνθήκη των Σεβρών και καθορίζονται τα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι αυτά που ισχύουν σήμερα. Αναγνωρίζεται, επίσης, η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία και η τουρκική στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Συμφωνείται, ακόμη, η ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία και πραγματοποιείται το ίδιο έτος.
    1923 Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στο νησί.
    1923 Οι Έλληνες αιχμάλωτοι, τους οποίους κρατά ακόμα ο Κεμάλ, ανέρχονταν σε 365 αξιωματικούς και 3.797 στρατιώτες.

    1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή η ελληνοτουρκική οικονομική συμφωνία της 10ης Ιουνίου 1930, επί κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου.

    1942 Ανοίγει στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, στο οποίο θα μαρτυρήσουν 750.000 Εβραίοι.

    1943 οι συμμαχική αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο με 9.000 τόνων εκρηκτικών. Πάνω από 30.000 άτομα σκοτώνονται και καταστρέφονται 280.000 κτήρια.
    1943 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της Πανελλήνιας Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΠΑΟ) επιτίθενται και τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.

    1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν κατά των Βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής που στρατοπέδευαν στη Νιγρίτα. Η επιχείρηση απέτυχε εξαιτίας της σθεναρής άμυνας που προέβαλαν οι Βούλγαροι.

    1947 Αποτυχημένη επίθεση του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) στα Γρεβενά με 4.000 αντάρτες, οι οποίοι απωθούνται από τον Εθνικό Στρατό, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.

    1971 αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.

    1974 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη,
    ως επικεφαλής κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας.

    1979 ισραηλινά στρατεύματα εισχωρούν στο νότιο Λίβανο, με σκοπό να επιτεθούν στο σπίτι παλαιστίνιου αντάρτη.

    1990 οι δυνάμεις του Ιράκ συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Κουβέιτ. Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων. (Α' Πόλεμος του Κόλπου)

    1994 Μαίνονται οι συγκρούσεις Σέρβων και Μουσουλμάνων στο Σεράγεβο.

    2001 ο τελευταία τσάρος της Βουλαρίας, Συμεών (είχε το αξίωμα για λίγο στην παιδική του ηλικία) ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας μετά τη νίκη τους στης εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ένα μονάρχης παίρνει πάλι πολιτική δύναμη με δημοκρατικές διαδικασίες.
    2001 Στη Σρι Λάνκα μια ομάδα από 14 αντάρτες της ομάδας «Tamil Tiger» επιτίθενται στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε και πριν σκοτωθούν καταστρέφουν 11 αεροσκάφη και προκαλούν ζημιές σε άλλα 15.

    2002 Στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, «ιδρυτική πράξη» της 17Ν, κατηγορείται ότι συμμετείχε ο 46χρονος Παύλος Σερίφης, που είχε συλληφθεί στις 24/7. Οι κατηγορίες αφορούν σε συμμετοχή στη 17Ν, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη οπλοκατοχή. O εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης ασκεί ποινική δίωξη εις βάρος του Παύλου Σερίφη, ο οποίος στην απολογία του ομολογεί ότι, συμμετείχε στην οργάνωση από το 1975 έως το 1980 και ότι αποσύρθηκε μετά από ατύχημα που είχε το 1981. Αναφερόμενος στο Γιωτόπουλο, ο Σερίφης τον χαρακτηρίζει αδιαφιλονίκητο αρχηγό της οργάνωσης.

    2010 πεθαίνει ο Παύλος Βρέλλης, γλύπτης, ιδρυτής του Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. (Γεν. 25/3/1923)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:28 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    25 Ιουλίου

    306 Ο Μ.Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του, μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωνστάντιου Χλωρού.

    315 ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας.

    325 Λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

    1261 Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι. Πεντήκοντα βυζαντινοί στρατιώται εισήλθον δι’ υπογείας διόδου είς τήν κατεχομένην υπό τών Λατίνων Κωνσταντινούπολιν καί ήνοιξαν τάς πύλας, διά τών οποίων εισήλθεν ό υπό τόν στρατηγόν Αλέξιον Στρατηγόπουλον στρατός. Η αντίστασις τών Φράγκων ιπποτών εθραύσθη αμέσως, ό δέ αυτοκράτωρ Βαλδουϊνος έφυγε επί ενετικού πλοίου και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ’ αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
    Στις 25 Ιουλίου του 1261 και καθώς ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος εκινείτο προς τα Βουλγαρικά σύνορα πληροφορήθηκε από Βυζαντινούς ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν αφύλακτη διότι τα Φραγκικά στρατεύματα ήταν απασχολημένα με την κατάληψη του Δαφνουσίου στον Εύξεινο Πόντο. Ο Στρατηγόπουλος κατέλαβε την πόλη χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Στις 15 Αυγούστου του 1261 ο Μιχαήλ Η΄ εισήχθη επισήμως στην Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία. Φυσικά ο Μιχαήλ δεν έφερε μαζί του τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου Ιωάννη Δ΄Λάσκαρι τον οποίο τύφλωσε και περιόρισε για όλη του ζωή σε ένα κάστρο στα περίχωρα της Νίκαιας.

    1570 Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας, την οποία κατέχουν οι Ενετοί. Θα την καταλάβει στις 16 Σεπτεμβρίου 1570.

    1686 Ο αρχιστράτηγος τής Ενετίας Φραγκίσκος Μοροζίνης καταλαμβάνει τό Ναύπλιον, όπερ ευρίσκετο υπό τήν εξουσίαν τών Τούρκων.

    1687 Οι Ενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους τη Ναύπακτο.

    1797 Ο βρετανός ναύαρχος Οράτιος Νέλσον χάνει 200 άνδρες και το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόβασης για την κατάληψη της Τενερίφης.

    1799 Ο Ναπολέων νικά στο Αβουκίρ της Αιγύπτου τα στρατεύματα των Οθωμανών υπό τον Μουσταφά Πασά, που αριθμούν 10.000 άνδρες.

    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω από το φρούριον της Κυδωνίας της Κρήτης. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

    1822 Ο Δράμαλης πολιορκεί το Ναύπλιο χωρίς επιτυχία.

    1823 Μάχη στη θέση Εβλιγιάν κοντά στο Ρέθυμνο και σπουδαία νίκη των Κρητικών, αρχηγοί των οποίων είναι ο Μανουσέλης, ο Μανουσογιαννάκης, ο Δεληγιαννάκης, ο Τσουδερός κ.ά.
    1823 Συγκροτείται η πρώτη «Ιερά Σύνοδος» της Ελλάδας, μεσούσης της Επαναστάσεως.

    1825 Τα ελληνικά πλοιάρια στην λιμνοθάλασσαν Μεσολογγίου κατορθώνουν και συλλαμβάνουν 7 τουρκικά πλοιάρια. Η φρουρά του Μεσολογγίου εξέρχεται εκ των προμαχώνων ξιφήρης επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και τους προξενεί καταστροφές.

    1828 Ο Άγγλος Κόρδικτων υπέγραψε με τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, συνθήκην Περί απολύσεως όλων των αιχμαλώτων.

    1836 Ιδρύεται «η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία» από τους Ιωάννη Κοκκώνη, Γεώργιο Γεννάδιο και Μιχαήλ Αποστολίδη. (Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία)

    1893 Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Οι εργασίες για τη διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893 όπου ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάσε με μεγάλη επισημότητα και έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα.
    βοσνιοσέρβος φοιτητής, που άναψε τη θρυαλλίδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.

    1895 Ο χημικός Πιερ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία Σκλοντόφσκα. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.

    1907 Δέκα ημέρες μετά την εξόντωση των ομάδων Μητρούση και Μακούλη, το Ελληνικό Προξενείο Σερρών συγκρότησε νέα ομάδα στη θέση τους από δέκα άντρες. Αρχηγός ορίστηκε ο φυγόδικος Γιάννης Κουζιάρης από τις Σέρρες, δεξί χέρι του Μητρούση και υπαρχηγός ο Γιάννης Γκούρμης από το Δημητρίτσι, γραμματέας του αρχηγού (που ήταν αγράμματος) ορίστηκε ο Κώστας Τζελέπης από την Καμενίκια. Στην ομάδα προστέθηκαν οι δύο άντρες του Μακούλη που είχαν σωθεί καθώς και πέντε νέοι.

    1908 Στο πλαίσιο της εξέγερσης του Ίλιντεν, 3.000 οπλισμένοι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την πόλη των Γιαννιτσών και με προκήρυξή τους ανακηρύσσουν την αυτονομία της Μακεδονίας.

    1929 Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

    1943 Ο ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί, έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.
    1943 Σφαγή στο χωριό Μουσιωτίτσα της Ηπείρου.

    1944 «Επιχείρηση Άνοιξη» Οι Σύμμαχοι επιτίθενται κατά των Ναζί στη Γαλλία. Το καναδικό εκστρατευτικό σώμα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες του, καθώς μετρά 5.021 νεκρούς και 18.444 τραυματίες.

    1945 Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσδαμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

    1946 «Επιχείρηση Σταυροδρόμι» Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν υποθαλάσσια έκρηξη ατομικής βόμβας στην Ατόλη Μπικίνι.

    1963 Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.

    1967 Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

    1968 Υπογράφεται σύμβαση του ΕΙΡ με την ιταλική PAGE EUROPA S.P.A για την δημιουργία σύγχρονου τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα. Τοποθετούνται δεκαεπτά κέντρα εκπομπής, με συνολική δαπάνη 16 εκατομ. δολάρια.

    1974 Αρχίζουν ελληνοτουρκικές συνομιλίες στη Γενεύη για την εκτόνωση της κρίσης στην Κύπρο. Διερωτάται κάθε νοήμων. Πώς ανέχονταν οι πολιτικοί μας αυτά τα γελοία παιχνίδια της διεθνούς διπλωματίας και της Τουρκικής πονηρίας. Πριν 2 μέρες παρεβίαζαν την κατάπαυση πυρός, μετά από 2 εβδομάδες θα ολοκλήρωναν το έγκλημά τους. Επιδρομή, κατάληψη, βιαιοπραγίες εναντίον αθώων αμάχων, και κατόπιν... να συζητήσουμε!..

    1978 Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο παιδί του σωλήνα.

    1979 Το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.

    1982 Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    1992 Αρχίζουν στη Βαρκελώνη οι 25οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες, σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη – μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών)

    1993 Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον παλαιστινιακών θέσεων στο νότιο Λίβανο.

    1994 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν υπογράφουν διακήρυξη, με την οποία λήγει το 46ετές καθεστώς πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

    2002 Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της «17 Νοέμβρη» ως «Αλέκος» ή «Ταινίας», για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη "17Ν", κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της 17Ν.

    2007 Δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:29 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    26 Ιουλίου

    811 Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α', ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

    1822 Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θ. Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης). Μάχη τού Αγίου Σώστη. 2.500 άνδρες Έλληνες υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην, τού οποίου, είς τήν περίπτωσιν αυτήν, κατεδείχθη τό στρατηγικόν δαιμόνιον, κατακόπτουν παρά τόν Άγιον Σώστην τήν εμπροσθοφυλακήν τού υποχωρούντος πρός τήν Κόρινθον Δράμαλη και τους 27.000 άνδρες του. Ήρως τής μάχης ανεδείχθη ό Νικηταράς, όστις ανενεώσε τήν προσωνυμίαν τού Τουρκοφάγου. Ενώ ανεβοκατέβαζε δεξιά καί αριστερά τό σπαθί του, εφώναζε είς τόν εαυτόν του «Κουράγιο Νικήτα, Τούρκους σφάζεις!». Κατά τήν παράδοσιν, άλλαξε κατά τήν μάχην τέσσερα σπαθιά. Η πρό τού αγίου Σώστη βαθεία χαράδρα εκαλύφθη από χιλιάδας νεκρών καί τραυματιών, καθώς καί από μεγάλον αριθμόν ζώων.
    1822 Ο Δράμαλης επιστρέφει την ίδια μέρα στην Τίρυνθα, αφού άφησε στο πεδίο της μάχης 3.000 νεκρούς και τραυματίες και πάρα πολλά υλικά και εφόδια.

    1824 Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στα Σάλωνα.

    1848 Απεβίωσε ο Αναστάσιος Παλλατίδης. Άνδρας πλούσια πνευματική και ηθική συγκρότηση και με πλούσια αισθήματα πατριωτισμού και φιλαλληλίας, α υπήρξε ένα από τα πλέον επίλεκτα τέκνα του Μελενίκου. Γεννήθηκε το πιθανότερο το 1788 στο Μελένικο. Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχθηκε στη γενέτειρά του και στις Σέρρες, ενώ τις γυμνασιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στην περίφημη Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Σπούδασε ιατρική και προσελήφθη ως βοηθός του Καθηγητή του Γκράγκερ, προσωπικού ιατρού της Αυτοκρατορικής οικογένειας των Αψβούργων. Μετά τον θάνατο του τον διαδέχθηκε στη θέση του ιατρού των Ανακτόρων της Αυστροουγγαρίας. Από τη θέση αυτή παρείχε μεγάλη βοήθεια στην Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης και περιέθαλψε δωρεάν και βοήθησε με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες του. Εκδηλώνοντας το αμέριστο το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, κληροδότησε στο Ελληνικό σχολείο Μελενίκου την σημαντική περιουσία του. Συνέγραψε για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης καθώς και την Γραμματική της Λατινικής γλώσσας.

    1876 Αρχίζει η ανασκαφή των Μυκηνών από τον έμπορο και ερασιτέχνη αρχαιολόγο Schliemann.

    1877 Ο τουρκικός στόλος έρριψε 1700 κανονιές εναντίον της Καρδαμύλης και των Κιτρίων. Εις το χωρίον Φρούτσαλα Καλαμών, οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά, συνήψαν μάχην με τους Τούρκους, την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1887 Ο ρώσος οφθαλμίατρος και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ δημοσιεύει το βιβλίο του «Η Διεθνής Γλώσσα του Δρ. Εσπεράντο», που αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο μιας νέας τεχνητής γλώσσας, της εσπεράντο, που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια.

    1908 Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

    1930 πεθαίνει ο Έλληνας ιστορικός Πάυλος Καρολίδης.

    1942 Η βρετανική πολεμική αεροπορία (RAF) βομβαρδίζει το Αμβούργο.

    1944 19 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται απ' τους Ναζί στη Χαράδρα Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης.
    1944 Ο «Κόκκινος Στρατός» ανακαταλαμβάνει το Λβοφ της Ουκρανίας από τους Ναζί. Στην πόλη επιζούν μόνο 300 Εβραίοι από τους 160.000, που διαβιούσαν εκεί προπολεμικά.
    1944 Ο πρώτος γερμανικός πύραυλος πλήττει τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1945 Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιανγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

    1951 στο Καεσόνγκ της Κορέας αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανακωχή.

    1953 Αρχίζει η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, με ήττα από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.
    1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας που δίνει τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και 118.000 άνδρες των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
    1953 πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Απέθανε έκ καρδιακής παθήσεως και μετά από εγκεφαλικό επεισόδιον που υπέστη, είς ηλικίαν 72 ετών, ό στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Είχε μετάσχει τών δύο βαλκανικών πολέμων, τού πρώτου Παγκοσμίου πολέμου καί τής μικρασιατικής εκτρατείας. Μετά τήν ατυχή έκβασιν ταύτης, ηγήθη τής Έπαναστάσεως τού 1922 μετά τού συνταγματάρχου Στ. Γονατά καί τού πλοιάρχου Δ. Φωκά καί διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλον είς τά διάφορα γεγονότα τής ταραχώδους εκείνης εποχής. Τό 1944, επανελθών έκ Γαλλίας, εγένετο πρωθυπουργός καί συνέτεινε μεγάλως είς τήν καταστολήν τού Δεκεμβριανού κινήματος. Ηγήθη βραδύτερον κυβερνήσεων συνασπισμού, διά τών οποίων ή χώρα επανήλθε βαθμιαίως είς τήν ομαλότητα.

    1956 Ο αιγύπτιος ηγέτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εθνικοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

    1963 Είκοσι τρία άτομα, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία Αιτωλοακαρνανίας (κοντά στο Ρίβιο) μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.
    1963 Ισχυρός σεισμός καταστρέφει τα Σκόπια και προκαλεί το θάνατο 1110 ανθρώπων.

    1974 O Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς.
    1974 Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.

    1989 Μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα καίει έξι χιλιάδες στρέμματα δάσους.

    1993 Εντοπίζεται ναυάγιο του 12ου αιώνα στην περιοχή της Σκοπέλου.
    1993 Αρχίζει το 6ο Παμμακεδονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μακεδονικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

    1999 πεθαίνει ο Φαίδων Γκιζίκης, στρατηγός που διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας της Ελλάδας. (γενν.1917 στον Βόλο).

    2002 Συλλαμβάνεται ο Νίκος Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Νικήτας» στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Πιστεύεται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ενώπιον του εισαγγελέα, όμως τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές μιλούν για συμμετοχή του στη δολοφονία του Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία των Πετραλώνων όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακα Χ.Μάτης. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:29 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    27 Ιουλίου

    1302 Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

    1576 Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στη Βρετανία από τη Βιρτζίνια της Αμερικής.

    1832 Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα εστέφετο βασιλιάς της Ελλάδας.

    1921 Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Μπάντινγκ, ανακοινώνουν την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

    1942 Λήγει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τις βρετανικές δυνάμεις του στρατάρχη Κλοντ Ότσινλεκ να ανακόπτουν την πορεία των δυνάμεων του Άξονα προς την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

    1943 772 βρετανικά βομβαρδιστικά βομβαρδίζουν το Αμβούργο.

    1952 Οι Βούλγαροι εκδιώκονται από τη νησίδα «Γ» του Έβρου, την οποία κατέλαβαν παρανόμως, μετά από αποφασιστική αντίδραση του Ελληνικού Στρατού.

    1953 Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε, το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αναβαθμίζεται από Τάγμα σε Σύνταγμα και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο του 1955.

    1955 Η Αυστρία κερδίζει την πλήρη ανεξαρτησία της από τις τέσσερις κατοχικές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία).

    1969 Αιγυπτιακά αεροπλάνα αντεπιτίθενται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στη Χερσόνησο του Σινά.

    1982 Ισραηλινά τζετ βομβαρδίζουν τη Δυτική Βηρυτό, προκαλώντας το θάνατο 120 ατόμων.

    1993 Το Ισραήλ πλήττει τη Σιδώνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άμαχοι.
    1993 Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία.
    1993 Αρχίζουν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Βοσνίας.

    1995 Επικρίσεις από Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και ΝΑΤΟ δέχεται η Γερουσία των ΗΠΑ για την απόφασή
    της να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο στα όπλα των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

    1998 Η Ελλάδα φλέγεται. Σαράντα πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα «καίγονταν» και οι Έλληνες, αφού σε ολόκληρη τη χώρα επικρατεί καύσωνας, με αποτέλεσμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου.

    2010 Κατά 35.000 αυξήθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2009, φτάνοντας τους 11.295.000 κατοίκους στην αρχή του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δίνονται στη δημοσιότητα. Η ενίσχυση οφείλεται κατά 77% στη μετανάστευση και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στις νέες γεννήσεις, που ξεπέρασαν κατά 8.000 τους θανάτους.

    2011 Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Ιταλό Φραντσέσκο ντ' Άντρια ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, τον τάφο του Αγίου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:30 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    28 Ιουλίου

    388 Ο Μέγας Θεοδόσιος κατετρόπωσε, εις την παρά την Ακυηλίαν μάχην, τον επαναστατήσαντα κατ’ «αυτού στρατηγόν των εν Βρεττανία στρατευμάτων Μάξιμον και απεκεφάλισε τούτον, καθώς και τον υιόν του Βίκτωρα.

    1821 Οι Σουλιώτες, πολιορκούμενοι από τον Ομέρ Βρυώνη, εγκαταλείπουν οριστικώς το Σούλι.
    1821 Οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι είχον καταλάβει την Πάργαν και την επανακυριεύσυν.
    1821 Δεύτερη εισβολή των τούρκων στα Σφακιά της Κρήτης. Με επικεφαλής τον Οσμάν πασά του Ρεθύμνου και με σχέδιο να χτυπήσουν τα Σφακιά με όλες τους τις δυνάμεις, ξεκίνησαν την 28η Ιουλίου από το Ρέθυμνο.

    1822 Μάχη των Δερβενακίων. Μετά την μάχην του αγίου Σώστη (26 και 27), κατά την οποίαν κατεστράφη η εμπροσθοφυλακή του Δράμαλη, οι Έλληνες, επί τη βάσει σχεδίου, όπερ είχε καταρτισθή υπό του Θ. Κολοκοτρώνη και των άλλων αρχηγών, ανέμενον τον κύριον όγκον του στρατού του στα στενά των Δερβενακίων και επετέθησαν ακάθεκτοι εναντίον του εξ όλων των πλευρών. Την σύγχυσιν του εχθρού ενίσχυσεν η ανάφλεξις φορτίου με πυρίτιδα ευρισκομένου στην ράχην καμήλου, κατόπιν ευστόχου βολής του Νικηταρά. Ο στρατός του Δράμαλη διελύθη και 1.500 πτώματα απέμειναν στο πεδίον της μάχης. Μεταξύ των νεκρών ήτο και ο πρώην μέγας Βεζύρης Τοπάλ Αλή πασσάς. Ο Δράμαλης κατώρθωσε να διαφύγη από γιδόστρατες, ανεβασμένος σ ένα γαϊδούρι. Μεταξύ των λαφύρων, άτινα περιήλθον στους νικητάς ήσαν 800 αραβικά άλογα, 1.200 ημίονοι και 36 κάμηλοι. Στην μάχην των Δερβενακίων αναφέρεται και το ακόλουθον χαρακτηριστικόν επεισόδιον: Ολίγον μετά την έναρξίν της, ο Κολοκοτρώνης διέκρινε νεαρόν ποιμένα, ο οποίος παρηκολούθει με περιέργειαν και θαυμασμόν τον διεξαγόμενον αγώνα. «Τί στέκεσαι, βρε Έλληνα και δεν πας και σύ να πολεμήσης;» του είπε ο Γέρος του Μοριά. «Δεν έχω άρματα, καπετάνιε» απάντησε ο νεαρός τσοπάνης. «Να σκοτώσης με την αγκλίτσα σου κανένα παληότουρκο και ν’ αρματωθής» του είπε ζωηρά ο Κολοκοτρώνης. Το βράδι, όταν η μάχη είχε τελειώσει, είδε ένα παλληκάρι με μαλαμοκαπνισμένα άρματα, που στεκόταν μπροστά του και του χαμογελούσε. «Πού σε έχω ξαναϊδεί, βρε Έλληνα;» του είπε ο Κολοκοτρώνης. «Δεν με γνωρίζεις, καπετάνιε; απάντησε ο νεαρός πολεμιστής. Είμαι εγώ που μ’ έστειλες να πολεμήσω με την αγκλίτσα. Πήγα με την ευχή σου και τα κατάφερα. Πώς σου φαίνεται η αρματωσιά, που πέτυχα; Μου πάει;».
    1822 Μετά τις μάχες του Πέτα και της Αγίας Ελένης, οι Σουλιώται παραδίδουν διά συνθήκης (παρά την οικίαν του Άγγλου προξένου στην Πρέβεζαν) το Σούλι στους Τούρκους και απέρχονται στην Επτάνησον, οπόθεν διεπεραιώθησαν βραδύτερον στην Στερεάν και έλαβον μέρος στον απελευθερωτικόν αγώνα.

    1823 400 Ευβοείς υπό τον οπλαρχηγόν Λιάκον, μεθ’ ων συνέπραττον και οι εξ Αργυροκάστρου Σταύρος και Κων. Βασιλείου, αντιμετωπίζουν στην θέσιν Ανδριαλά (Εύβοια) επίθεσιν 17.000 Τούρκων μετά πυροβολικού υπό τον Περκόφτσαλην πασσάν. Ούτοι συνεκράτησαν τον εχθρόν επί ολόκληρον την ημέραν, μαχόμενοι ως λέοντες και τέλος έπεσαν άπαντες.

    1828 ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα τον «φοίνικα».

    1913 Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας) λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

    1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    1917 Οι γάλλοι εγκαθιστούν πυροβόλα στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

    1919 Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.

    1922 Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή και η μεραρχία Κυδωνιών διετάχθη να καταλάβη το Σιμάβ.

    1929 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

    1935 πεθαίνει ο Μελέτιος Μεταξάκης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως

    1936 Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς ανακοινώνει την καθιέρωση τoυ οκταώρου.

    1938 Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

    1941 Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

    1942 Οι Γερμανοί προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος και ο Στάλιν με τη διαταγή του υπ' αριθμόν 227 απαιτεί από τους στρατιωτικούς να μην υποχωρούν, αλλιώς θα εκτελούνται επί τόπου.
    1942 Οι Ναζί εξαϋλώνουν 10.000 Εβραίους στο Νινσκ της Λευκορωσίας.
    1942 Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα. Επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.
    1942 Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας αναγγέλλει την ίδρυση των «Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών» ως στρατιωτικού σκέλους της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΔΕΣ.

    1943 42.000 άμαχοι σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή της RAF στο Αμβούργο.

    1944 Σοβιετική αποστολή υπό τον συνταγματάρχη Ποπόφ φτάνει στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

    1947 Η Φλώρινα και το Αμύνταιο δέχονται επιθέσεις από τον «Δημοκρατικό Στρατό» (ΔΣΕ).

    1948 Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές - θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν το προοίμιο των Παραλυμπιακών Αγώνων, που θα διοργανωθούν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.
    1948 Συγκαλείται στο Βόρειο Γράμμο η 4η ολομέλεια του ΚΚΕ, με κύριο θέμα τη ρήξη Τίτο-Στάλιν. Αποφασίζεται η σύμπλευση με τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα και η αποκήρυξη του Τίτο.

    1952 Εγκαινιάζονται τα υδροηλεκτρικά έργα της Κρήτης.

    1961 Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

    1973 Ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

    1974 Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο, παρά την υφιστάμενη ανακωχή, κινούνται επιθετικά για να αποκόψουν τις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λευκωσίας και Κυρήνειας.

    1975 Αρχίζει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.

    1978 Μεγάλη πυρκαϊά στην Πεντέλη κατακαίει 20.000 στρέμματα δάσους. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης ένας στρατιώτης χάνει τη ζωή του.

    1988 Το Ισραήλ επαναλαμβάνει τις διπλωματικές σχέσεις του με τη Σοβιετική Ένωση, μετά από 21 χρόνια.

    2005 Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:31 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:49 am

    29 Ιουλίου

    626 Ο λαός της Κωνσταντινουπόλεως αποκρούει επιτυχώς την κατά της πόλεως επίθεσιν του βασιλέως των Περσών Χοσρόη Β’, έχοντος σύμμαχον και τον ισχυρόν χαγάνον των Αβάρων. Η νίκη απεδόθη στην Παναγίαν, προς τιμήν της οποίας ο Πατριάρχης Σέργιος και άπας ο λαός έψαλαν τον Ακάθιστον Ύμνον.

    629 Οι Άβαροι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη.

    904 Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα καταλαμβάνει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

    1014 Η μάχη στο Κλειδί. Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ. Ο βυζαντινός στρατός, επετέθη σφοδρώς κατά του τσάρου των Βουλγάρων Σαμουήλ, όστις ηγείτο ισχυροτάτων δυνάμεων καί προέβαλε πεισματώδη αντίστασιν. Η μάχη εκρίθη διά τής εμφανίσεως είς τά νώτα τών Βουλγάρων τού στρατηγού τού θέματος Φιλιππουπόλεως Νικηφόρου Ξιφία. Οι Βούλγαροι, περικυκλωθέντες υπό τών βυζαντινών, έπαθον μεγάλην πανωλεθρίαν, ό δέ Σαμουήλ μόλις κατώρθωσε νά σωθή διά τής φυγής είς Περλεπέν. Ο Βασίλειος ό Β’, ό επωνυμασθείς έκτοτε Βουλγαροκτόνος, διά νά τιμωρήση τάς σφαγάς, δηώσεις καί επιδρομάς, τάς οποίας οί Βούλγαροι έπραττον επί έτη είς τάς βυζαντινάς επαρχίας, διέταξε νά παραταχθούν οί συλληφθέντες 15.000 αιχμάλωτοι είς λόχους έξ 100 ανδρών καί νά τυφλωθούν οι 99 από έκαστον έξ αυτών. Τού εκατοστού εξωρύχθη μόνον ό είς οφθαλμός, ό δέ μονόφθαλμος ούτος οδηγός επανέφερε τούς συντρόφους του είς τήν πατρίδα των. Ο Σαμουήλ όταν αντίκρυσε αυτό τό θέαμα, κατελήφθη υπό σφοδρών καρδιακών παλμών (καρδιαγμού, όπως γράφουν οί χρονογράφοι) καί απέθανε μετά διήμερον.

    1711 Ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων, που θα κυβερνήσει την περιοχή της Τριπολίτιδας (σημερινής Λιβύης) έως το 1835. Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

    1821 Στο χωρίον Αχούρια και Πιαλί της Τριπόλεως, συνήφθη μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην και Τούρκων. Εις την μάχην δεν ανεδείχθη νικητής.

    1822 Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Μαλάξαν Κρήτης.

    1825 Αποτυγχάνει εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

    1829 Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.
    1829 Η Δ’ Εθνική Συνέλευση αποφασίζει κατάργηση του «Πανελληνίου» και ίδρυση Γερουσίας.

    1850 Η Μείζων Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκδίδει συνοδικό τόμο, με τον οποίο αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    1856 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου ανέρχεται σε 1.500 μεγάλα πλοία και 2.900 μικρά, με σύνολο χωρητικότητας 260.000 τόννων και πληρώματα 30.000 ανδρών.

    1889 Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής βάζουν την υπογραφή τους στις τρεις διακηρύξεις της Χάγης, οι οποίες απαγορεύουν το βομβαρδισμό από αερόστατα, τα βλήματα που σκάνε μέσα στο ανθρώπινο σώμα και τη χρήση χημικών αερίων.

    1902 5.540 είναι οι νεκροί από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Αίγυπτο.

    1913 Οι Μεγάλες δυνάμεις με τη Συνθήκη του Λονδίνου, αναγνωρίζουν την Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος και με το Πρωτόκολλο Φλωρεντίας της παραχωρείται η περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος αρχικά αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή που κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και ήδη κατείχε με ισχυρές δυνάμεις (13 Οκτωβρίου 1913).

    1922 Η Γαλλία με ρηματική ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη για λόγους αντιπερισπασμού.

    1943 Αρχίζει η στρατολόγηση στα τάγματα ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.
    1943 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Πελασγία Φθιώτιδος.
    1943 Η καταστροφή της Ερυμάνθειας Αχαίας.
    Μετά από μάχη με απώλειες για τους Ιταλούς λίγο μακρύτερα από το χωριό, εισέρχονται 100 άρματα μάχης καταλαμβάνουν την Ερυμάνθεια. Δεν βρίσκουν κανένα Ερυμανθιώτη, κανονιοβολούν ό,τι σπίτι βλέπουν ή όπου πιστεύουν ότι είναι Ερυμανθιώτες, λυσσάνε από το κακό τους. Φορτώνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες συμμάχους τους Ιταλούς και με λύσσα εφαρμόζουν τακτικές του Ομέρ Βρυώνη, επιτίθενται εις τα άψυχα σπίτια, βάζουν φωτιά και καίνε το χωριό θέλοντας να δείξουν ανθρωπισμό αφήνουν μόνο την εκκλησία, τα υπόλοιπα σπίτια καίγονται όλα. Δεν αρκούνται σε αυτό με τις ερπύστριες των αρμάτων καταστρέφουν αμπέλια, περιβόλια και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, φεύγουν με μία σκέψη να επιστρέψουν. Και επέστρεψαν όχι μόνο μία φορά αλλά πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής.

    1946 Η Αμερικανική Γερουσία (σε ολομέλεια) εγκρίνει το ψήφισμα της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων της 26ης Μαρτίου 1946, σχετικά με τις ελληνικές αξιώσεις στη Βόρεια Ήπειρο.

    1947 ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.

    1948 Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' κηρύσσει στο Λονδίνο την έναρξη των 14ων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4.002 αθλητές και 398 αθλήτριες από 59 χώρες. Εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν λαμβάνει μέρος. Κατασκευάζεται στίβος στο Γουέμπλεϊ για να φιλοξενήσει τους 4.002 αθλητές και τις 398 αθλήτριες από 59 κράτη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων.

    1949 Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας.

    1952 Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα ανακαλύπτονται στους τάφους των Μυκηνών.

    1959 Θαύματα της αρχαίας γλυπτικής ανακαλύπτονται στον Πειραιά.

    1960 Εφαρμόζεται η μονοδρόμηση κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

    1969 Θεμελιώνεται το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νερού στην Ερμούπολη.

    1973 Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

    1994 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει με ψήφισμά του το απαράδεκτο της διατήρησης του status quo στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.

    1997 Στην Αλβανία, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης.

    2002 Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού οι 8 από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της «17 Νοέμβρη», οι οποίοι κρατούνταν για περίπου 10 ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη.

    2011 Ο καταδικασθείς τη δεκαετία του ογδόντα, ως αρχηγός της «εταιρείας δολοφόνων», που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο για τις δολοφονίες εύπορων ηλικιωμένων με σκοπό την οικειοποίηση των περιουσιών τους, Χρήστος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Χαλκηδόνας, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής, στο Μενίδι, με την κατηγορία ότι οργάνωσε την αρπαγή 57χρονης γυναίκας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:31 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:50 am

    30 Ιουλίου

    336 π.X. δολοφονείται ο Φίλιππος Β' ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ' ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.

    1629 φονικός σεισμός στη Νάπολη σκοτώνει περίπου 10.000 άτομα.

    1821 Οι πολιορκούμενοι υπό τού Ηλία Κατσάκου Μαυρομιχάλη, Ιωάννου Κατσή Μαυρομιχάλη, Αντ. Μαυρομιχάλη, Γ. Δαρειώτη, Ιωαν. Καραπαύλου καί άλλων οπλαρχηγών Τούρκοι τής Κορώνης, κατακρεουργούν τόν εβρισκόμενον είς χείρας των επίσκοπον Γρηγόριον καί θανατώνουν κατόπιν πολλών βασανιστηρίων δύο άλλους κληρικούς. Τά τεμαχισθέντα πτώματα τών σφαγιασθέντων έρριψαν κατόπιν από τά τείχη φωνάζοντες «Ελάτε να φάτε κρέας από τό Δεσπότη σας».
    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τας θέσεις Μαύρη πούλια και Κόρμπου του Ασπροκάμπου. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

    1824 ο Γ. Σαχτούρης καταναυμαχεί τον Τουρκικό Στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευθούν 3 τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευθούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

    1825 Ο ελληνικός στόλος, έξω από την Αλεξάνδρεια, έκαυσε τουρκικόν πλοίον.

    1906 Βούλγαροι άτακτοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα ελληνικά σχολεία και εκκλησίες της Ανατολικής Ρωμυλίας.

    1907 τμήμα του ανταρτικού σώματος Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διαλύει συμμορία Κομιτατζήδων κοντά στο Ξηροβούνι Βέροιας.

    1920 δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι. «Ιουλιανά». Στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon, στο Παρίσι, από δύο απότακτους αξιωματικούς του Ναυτικού, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη.

    1931 πολλές οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Παλαιστίνη έπειτα από επεισόδια.

    1939 στρατεύματα του Γ' Ράιχ αναφέρεται ότι, μετακινούνται στη Λιβύη μέσω Τεργέστης.

    1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι ιαπωνικές δυνάμεις βυθίζουν το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο «Ιντιανάπολις» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 883 Αμερικανοί.

    1964 Αισθητή αντίθεση Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γ. Παπανδρέου-Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και προσβλέπει στην υποστήριξη των Ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.

    1974 σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατάσσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, να παραδώσει τα υποκλεμμένα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου.

    1991 υπό έλεγχο τίθεται η μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Ουρανούπολη του Αγίου Όρους, που κατέστρεψε πάνω από 3.500 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    1993 στην Αλβανία, συλλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

    1994 η Ελλάδα υπέγραψε μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θαλάσσης, η οποία της έδινε το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Η Τουρκία λίγους μήνες μετά, στις 16.11.94, ανακοίνωσε ότι θεωρούσε αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    1996 ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.

    1997 τορπιλίζεται εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς 14 είναι οι νεκροί από την έκρηξη δύο «ανθρώπινων βομβών» στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

    2002 μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

    2006 επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στο Λίβανο σκοτώνει 28 πολίτες μεταξύ των οποίων 16 παιδιά.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:32 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:50 am

    31 Ιουλίου

    333 π.Χ Μάχη της Ισσού. Η δεύτερη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου.

    30 π.Χ. Μάχη της Αλεξάνδρειας ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

    786 Αρχίζει στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη τις εργασίες της η οικουμενική σύνοδος, με κύριο έργο της την ακύρωση των αποφάσεων της συνόδου του 754. Διαλύεται βίαια από εικονομαχικά στρατεύματα.
    786 Η αυτοκράτειρα Ειρήνη, με το πρόσχημα του αραβικού κινδύνου, στέλνει τα εικονομαχικά στρατεύματα στη νότια Μικρά Ασία και συγχρόνως φέρνει από τη Θράκη εικονόφιλα, στα οποία αναθέτει τη φύλαξη της Κωνσταντινούπολης.

    904 Άραβες πειρατές με αρχηγό έναν Έλληνα εξωμότη τον Λέοντα Τριπολίτη έπλευσαν κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Έξω από την Άβυδο και αφού αντιλήφθηκαν ότι η επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως δεν θα ήταν αποτελεσματική, στράφηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στις 31 Ιουλίου του 904 μετά από τριήμερη μάχη εισέβαλαν στην πόλη τη λεηλάτησαν και αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους λάφυρα και αιχμαλώτους.

    1556 πεθαίνει στη Ρώμη ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών ιεραπόστολων. Ανακηρύχθηκε άγιος 1622.

    1818 πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, ο Νικόλαος Σκουφάς καταγόμενος από τό Κομπότι τής Άρτης. Ο Σκουφάς μετά τού Αθανασίου Τσακάλωφ συνέλαβον πρώτοι την ιδέαν τής αναστάσεως τού Έθνους. Βραδύτερον δέ εμύησαν τούς Εμμανουήλ Ξάνθον και Παναγιώτην Αναγνωστόπουλον.

    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τας θέσεις Μαύρη Πούλια και Κόρμου Ασπροποτάμου (ιδέ και 30/7).
    1821 Οι τούρκοι απαγχονίζουν Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

    1824 Έξω της Σάμου ο ελληνικός στόλος συνάπτει δύο ναυμαχίες με τον τουρκικόν.
    1824 Το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Το δεύτερο δάνειο ανέλαβε ο τραπεζιτικός οίκος των αδελφών Ρικάρδο με ονομαστικό κεφάλαιο 2.000.000 λιρών (26 Ιανουαρίου 1825).
    Τη διαπραγματευτική ομάδα αποτελούσαν και πάλι οι Λουριώτης και Ορλάνδος. Όπως και στο πρώτο δάνειο, το καθαρό ποσό περιορίστηκε στις 816.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.
    Ενώ, όμως, το ποσό του πρώτου δανείου το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, τη διαχείριση του δεύτερου δανείου ανέλαβαν οι Aγγλοι τραπεζίτες και τα μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους έλληνες εκπροσώπους.
    Από το δάνειο διατέθηκαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.
    Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος. Και τα δύο δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης (1838) κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.

    1896 Οι τούρκοι σφάζουν 70 μοναχούς και άλλους Έλληνες στην Κρήτη.

    1916 Οι βούλγαροι απαγχονίζουν στην Μακεδονία τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό.

    1920 δολοφονείται από άνδρες «των ειδικών λόχων ασφαλείας» του Παύλου Γυπάρη ο Ίωνας Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

    1944 χάνεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

    1945 ο Πιέρ Λαβάλ, αρχηγός-μαριονέτα της κυβέρνησης Βισί, παραδίνεται στις αμερικανικές αρχές της Αυστρίας.

    1955 Εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα μειώνεται από 1974 που ήταν 20.000 σε μόλις 519.

    1958 σπηλαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μεγάλου λιμναίου σπηλαίου στην περιοχή του Δυρού Μάνης.

    1960 Εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας.
    1960 Παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

    1984 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική πολεμική αεροπορία «αγορά του αιώνα».

    1992 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπέρ της συνθήκης τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    1993 12 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τη φωτιά που ξεσπά στην Ικαρία

    1994 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή, με σκοπό την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, για να αποκατασταθή –δια της βίας- η Δημοκρατία.

    1996 οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του, για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

    2007 η επιχείρηση Μπάνερ, η μακροβιότερη στην ιστορία του βρετανικού στρατού τελειώνει. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφορούσε την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στη Βόρειο Ιρλανδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιουν 11, 2013 5:33 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:50 am

    .........

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:51 am

    1 Αυγούστου

    30 π.Χ. Είσοδος του Οκταβιανού στην Αλεξάνδρεια και αυτοκτονία του Μάρκου Αντώνιου. Η Κλεοπάτρα θα τον ακολουθήσει στον θάνατο μετά από λίγες ημέρες.

    527 ο Ιουστινιανός Α' στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον θρόνο της αυτοκρατορίας, όπου παρέμεινε ως το 565. Βαθύς γνώστης με κλασσική παιδεία και μόρφωση. Είχε παντρευτεί την Θεοδώρα, ενώ στα χρόνια της βασιλίας του έλαβε χώρα η γνωστή Στάση του Νίκα την οποία κατέστειλε. Μια σειρά νομοθετικών μέτρων και μεταρυθμίσεων, πολλές στρατηγικές επιτυχίες καθώς και η θρησκευτική του πολιτική, επάξια του χάρισαν τον τίτλο του «Μέγα» και την εποχή του ως ‹χρυσή εποχή›. Απέθανε στις 14 Νοεμβρίου του 565.

    902 Οι Άραβες καταλαμβάνουν το Ταυρομένιο (σημερινή Ταορμίνα) της Σικελίας και ολοκληρώνεται έτσι η κατάληψη του νησιού.

    1492 Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

    1498 ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

    1570 Οθωμανικός στόλος υπό τον Πιαλή Πασά καταπλέει στην Κύπρο και αποβιβάζει 100.000 στρατιώτες υπό τον στρατηγό Λαλά Μουσταφά. Αρχή κατάληψης της Κύπρου που θα ολοκληρωθεί ακριβώς μετά ένα έτος.

    1571 Πλήρης κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους, μετά από συνθηκολόγηση των αμυνομένων. Οι Τούρκοι κατόπιν μακράς πολιορκίας, κυριεύουν τήν Αμμόχωστον τής Κύπρου, τήν οποίαν υπερήσπιζε ό Ενετός Μάρκος Αντώνιος Βραγαδίνος με 7000 άνδρας, μεταξύ τών οποίων πολλοί Έλληνες. Οι νικηταί, αθετήσαντες τή συμφωνίαν περί αποχωρήσεως τής φρουράς είς Κρήτην, έσφαξαν πολλούς αξιωματικούς καί στρατιώτας, υπέβαλον δέ τόν Βραγαδίνον είς φρικώδη ακρωτηριασμόν. Τού έκοψαν τήν ρίνα καί τά ώτα καί τόν υπεχρέωσαν νά μεταφέρη κοφίνια μέ χώμα διά τήν ανοικοδόμησιν τού φρουρίου. Τόν εξέδαρον, τέλος, ζωντανόν, καί, αφού τού έκοψαν τά πόδια καί τά χέρια, εγέμισαν τό δέρμα του μέ άχυρα καί τό απέστειλαν είς Κωσταντινούπολιν. Τό ίδιο έγινε καί διά πολλούς άλλους έκ τών σφαγιασθέντων.

    1619 οι πρώτοι 20 μαύροι σκλάβοι που προέρχονται από την Αφρική φτάνουν στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

    1798 στη Ναυμαχία του Νείλου ο Οράτιος Νέλσον κατέστρεψε το γαλλικό στόλο, βάζοντας τέλος στην επέλαση του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Μέση Ανατολή.

    1821 εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τίτλο "Ελληνική Σάλπιγξ". Εις ταύτην εδημοσιεύθη προκήρυξις τού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη πρός τάς Ευρωπαϊκάς αυλάς.
    1821 Συνιστάται εις την Οδησσόν (Ρωσία) Γραικική Φιλανθρωπική Εταιρεία, εις την μετείχον οι Κυριακός Κούμπαρης, Αλ. Μαύρος, Μ. Νάζος, Βαγιανός Παλαιολόγος, Γρ. Μαρασλής, Ι. Αμβρόσιος και άλλοι. Είς τήν εκδοθείσαν προκήρυξιν τονίζεται ότι σκοπός τής Εταιρείας είναι «νά συνδράμωμεν παντί σθένει διά χρημάτων, πραγμάτων, διά πρεσβειών καί γραμμάτων καί μέ τήν ιδίαν μας ύπαρξιν νά βοηθήσωμεν τούς υπέρ τής ημετέρας ελευθερίας προμαχομένους κατά ξηράν καί θάλασσαν εναντίον τών βαρβάρων».
    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στη θέση Τσιβαρά Κρήτης. Στη μάχη αυτήν ενίκησαν οι Τούρκοι και εφονεύθη ο Έλλην οπλαρχηγός Ιωάν. Σκορδίλης.

    1826 Ο Κιουταχής κανονιοβολεί την Αθήνα.

    1828 Εις τα Πρόβαρμα και Μαλάξαν Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Κρήτες ενίκησαν.

    1831 Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».

    1834 απαγορεύεται η δουλεία σε όλη τη βρετανική αυτοκρατορία. 770.280 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

    1859 Τίθενται τα θεμέλια τής Ακαδημίας Αθηνών, ανεγερθείσης δαπάναις τού εθνικού ευεργέτου Σίμωνος Σίνα καί τής συζύγου του Ιφιγενείας.

    1906 Αί Μ. Δυνάμεις διά διακοινώσεώς των «αναγνωρίζουν τό ενδιαφέρον όπερ ή Α.Μ. ό Βασιλεύς τών Ελλήνων δικαιούται να επιδεικνύη διά τήν νήσον Κρήτην» καί τού παρέχουν τό δικαίωμα νά υποδεικνύη τό κατάλληλον πρόσωπον διά τό αξίωμα του Υπάτου Αρμοστού, οσάκις ή θέσις αυτή ήθελε ευρεθή κενή».

    1914 τέσσερις ημέρες μετά την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία, Γερμανία και Ρωσία κηρύσσουν πόλεμο η μία στην άλλη, η Γαλλία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι πρώτες γερμανικές δυνάμεις εισχωρούν στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία.

    1918 άρχισε η προέλαση της ελληνικής στρατιάς στη Μικρά Ασία προς το Σαγγάριο.

    1920 Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών εις το Σιμάβ-Νταγ και εκδιώκουν αυτές εκ των θέσεών των.

    1921 Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δια των Α’ Β’ και Γ’ σωμάτων στρατού επιτίθενται εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι υποστηρίζουν την γραμμήν Σαγγαρίου και καταλάβανε τη Γραμμή του Τεπέ Καϊμαλ.

    1936 ο Αδόλφος Χίτλερ κηρύσσει την έναρξη των 11 Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας προέλασε ο νικητής του μαραθωνίου του 1896, Σπύρος Λούης.

    1941 Οι βάρβαροι Γερμανοί κατακαίνε το χωριό Σκινές των Χανίων. Οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό, εκτέλεσαν κατοίκους και οδήγησαν τα γυναικόπαιδα σε εξορία στην περιοχή Αποκορώνου. Στην είσοδο του κατεστραμμένου χωριού τοποθέτησαν πινακίδα με την αναφορα «Γερμανική ιδιοκτησία».

    1943 Κανονιοβολήθηκε το χωριό Καλουτάς του Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου. Την 1η Αυγούστου το χωριό κανονιοβολήθηκε από το Γερμανικό Πυροβολικό που έδρευε στην περιοχή Ελεούσα έξω από τα Ιωάννινα και σκοτώθηκαν δύο άτομα. Επίσης, το χωριό πυρπολήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1943 από γερμανικό στρατιωτικό τμήμα της Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις.

    1948 Ο εθνικός στρατός, έπειτα από κληρόν αγώνα διαρκέσαντα υπέρ τόν μήνα, καταλαμβάνει δι’ εφόδου τήν βραχώδη κορυφήν «Κλέφτης» επί τού Σμόλικα, κατεχομένην υπό τών συμμοριτών, οίτινες φεύγοντες πανικόβλητοι, εγκατέλειψαν πολλούς νεκρούς καί τραυματίας καί μεγάλον αριθμόν όπλων καί πολεμεφοδίων.

    1953 εγκαινιάστηκε το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Αλιβερίου, η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται μετά τον πόλεμο. Οι άλλες τρεις βρίσκονται στην Πτολεμαΐδα, το Λάδωνα και τη Μεγαλόπολη.

    1954 ο ποταμός Γιανγκ τσε στην Κίνα πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    1990 το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ.

    1994 ο Γερμανός πρόεδρος Ρόμαν Χέρτσοκ ζήτησε συγγνώμη για το μαρτύριο που προκάλεσε η χώρα του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
    1994 σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα έχουν πεθάνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ζαΐρ.

    1995 ψηφίζεται επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και την πώληση της Τράπεζας Κρήτης.

    1997 ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

    2002 μαρμάρινη κεφαλή, ηλικίας 2.500 ετών, "κάνει φτερά" από την αίθουσα Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για την δεύτερη κλοπή ελληνικών αρχαιοτήτων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το συγκεκριμένο μουσείο. Την ώρα της κλοπής δεν υπήρχε φύλακας, ομολογεί η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Παρ Ιουλ 19, 2013 7:05 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιουν 11, 2013 5:33 am

    2 Αυγούστου

    338 π.χ. ο Φίλιππος της Μακεδονίας συντρίβει τους Αθηναίους και τους Θηβαίους στη Μάχη της Χαιρώνειας. Μετά τήν μάχην ταύτην, αί διάφοροι πολιτείαι τής Ελλάδος υπετάγησαν είς τήν μακεδονικήν κυριαρχίαν. Είς τήν θέσιν είς τήν διεξήχθη, ηγέρθη βραδύτερον υπό τών Θηβαίων τύμβος ή πολυάνδριον, όστις ανευρέθη τό 1880 είς ανασκαφάς γενομένας υπό τής Αρχαιολογικής Εταιρείας, καί ανεστηλώθη τό 1904. Παριστάνει λέοντα ύψους 5μ.50, καθήμενον επί βάσεως ύψους 3 μ. (Λέων τής Χαιρωνείας).

    216 π.χ. ο Αννίβας συντρίβει το ρωμαϊκό στρατό στη Μάχη της Κανάε.

    46 π.Χ Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ' και αναφωνεί «Ήλθον, είδον, ενίκησα» για το εύκολο της επικράτησής του.

    1715 Έφθασε στις Σέρρες ο Σουλτάνος Αχμέτ Γ΄ από το Νευροκόπι όπου και βρισκόταν με ολόκληρο το στράτευμά του, προκειμένου να πανηγυρίσει τον θρίαμβό του και τα ευχάριστα νέα της κατάληψης των φρουρίων των Φράγκων στην Πελοπόννησο. Πραγματοποιήθηκαν στην πόλη των Σερρών πολυήμερες λαμπρές δημόσιες εορτές και φωταψίες.

    1769 Ο ισπανός λοχαγός Γκάσπαρ ντε Πόρτολα και ο φραγκισκανός μοναχός Χουάν Κρέσπι, καθ' οδόν προς το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, σταματούν σε μία τοποθεσία που τους αρέσει πολύ και της δίνουν την ονομασία Νουέστρα Σινιόρα Λα Ρέινα Ντε Λος Άνχελες ντε Πορτσιουνκούλα, που στα ισπανικά σημαίνει η κυρία μας, η βασίλισσα των αγγέλων της Πορτσιουνκούλα (όπου Πορτσιουνκούλα είναι μία μικρή εκκλησία στην Ιταλία). Το μέρος αυτό αναπτύχθηκε, γιγαντώθηκε και σήμερα αποτελεί την πόλη του Λος Άντζελες.

    1823 Κατόπιν σφοδράς επιθέσεως των Κρητών επαναστατών, καταλαμβάνεται το ισχυρόν φρούριον της Γραμβούσης.

    1826 άλωση της Αθήνας από τον Κιουταχή.

    1903 Η επανάσταση του Ιλιντεν (της «ημέρας του Αϊ-Λιά»). Εξέγερση αυτονομιστών στη Μακεδονία, καταλήγει σε σφαγή και Ελλήνων από τους Τούρκους και γίνεται αφορμή να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας.

    1913 Ο Χρήστος Κάκαλος, ο Φρεντερίκ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί πατούν για πρώτη φορά στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου (2.917 μ.).

    1914 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία καταλαμβάνει τα εδάφη του Λουξεμβούργου.

    1916 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το ιταλικό θωρηκτό «Λεονάρντο ντα Βίντσι» βυθίζεται στον Τάραντα από σαμποτάζ των Αυστριακών.

    1921 Ο ελληνικός στρατός συνεχίζει την προέλασίν του προς Σαγγάριον και κατέλαβαν τη γραμμή πρόσβασης Καρτάλ.

    1922 ισχυρότατος τυφώνας χτυπά την πολιτεία Σαντού στην Κίνα και σκοτώνει 50.000 άτομα.

    1929 στην Ολλανδία, αρχίζει η Διεθνής Διάσκεψη για το Σχέδιο Γιανγκ, σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις.

    1943 τα Ιταλοαλβανικά στρατιωτικά τμήματα περικυκλώνουν το χωριό Γλύνα (Αργυρόκαστρο). Συγκεντρώνουν τους προγραμμένους για εκτέλεση (οι τρείς από την Βράχογοραντζή και ένας από τους Βουλιαράτες) και καίνε το χωριό. Τελικά από τους είκοσι επτά γλυτώνουν οι τρεις. Λίγο αργότερα δολοφονούνται δύο στελέχη του ΜΑΒΗ - ο ένας θα είναι ο αρχηγός του ΜΑΒΗ, Σαχίνης Βασίλειος.

    1945 ολοκληρώνεται η Διάσκεψη του Πότσνταμ, κατά την οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ και της Βρετανίας (Τρούμαν, Στάλιν και Άτλι) η αποστρατιωτικοποίηση και διαίρεση της Γερμανίας.

    1949 Αρχίζει η επιχείρηση «Πυρσός Α'» στον Γράμμο, προκειμένου να παραπλανηθεί ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) και να νομίσει ότι εκεί θα γίνει η μεγάλη επίθεση του Εθνικού Στρατού, ενώ την ίδια στιγμή αυτή ετοιμάζεται για το Βίτσι.

    1969 Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 7 περνάει από τον πλανήτη Άρη και τον φωτογραφίζει.

    1980 το χειρότερο λουτρό αίματος των μεταπολεμικών χρόνων στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της ιταλικής πόλης Μπολόνια, όταν ακροδεξιά οργάνωση τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό. Τραγικός ο απολογισμός 83 νεκροί και 200 τραυματίες.

    1990 το Ιράκ εισβάλει και καταλαμβάνει το Κουβέιτ.

    1994 στις ΗΠΑ, με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε δια βοής, η Βουλή καλεί τον πρόεδρο Κλίντον να διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις για την τύχη των 1.619 αγνοουμένων της Κύπρου, ανάμεσα στους οποίους και πέντε Αμερικανοί πολίτες.

    1997 ο μετριοπαθής μουσουλμάνος κληρικός Μοχάμαντ Χαταμί αναλαμβάνει την προεδρία του Ιράν, υποσχόμενος ειρήνη στον κόσμο.

    2002 ένα κιβώτιο με 17 45άρια πιστόλια, τρία τουφέκια G-3 και τρία οπλοπολυβόλα ΧΑ-ΚΑ 11, "κάνουν φτερά" από στρατιωτική μονάδα στην Κω, με τη μέθοδο του ριφιφί. Αν και οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης επισημαίνει ότι δεν συνδέονται με την τρομοκρατία.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Παρ Ιουλ 19, 2013 7:07 am

    03 Αυγούστου

    1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά από το λιμάνι Πάλος της Ισπανίας με τρία καράβια την περιπέτεια της ανακάλυψης των Ινδιών.

    1582 οι Μανιάτες ζητούν τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης για να διώξουν τους Τούρκους.

    1770 Ο Λάμπρος Κατσώνης πλήττει τον τουρκικό στόλο έξω από την Ύδρα.

    1789 Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί μεταξύ Κέας καί Μακρονήσου έξ τουρκικά πλοία, τά οποία καταδιώκει μέχρι Ναυπλίου.

    1819 Οι Γρηγόριος Δικαιος (Παπαφλέσσας), Γεωργάκης Ολύμπιος καί Ιωάννης Φαρμάκης υπογράφουν έν Βουκουρεστίω έγγραφον, διά τού οποίου γίνονται αδελφοποιητοί καί υπόσχονται νά αφιερώσουν όλας των τάς δυνάμεις διά τήν ανάστασιν «τής μόνης φιλτάτης μητρός, τής δυστυχούς πατρίδος» χύνοντες τό αίμα των μέχρι τής τελευταίας ρανίδος.

    1824 ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου πολιορκεί εκ νέου την Αθήνα. Διεξάγεται μάχη στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι Οθωμανοί ηττώνται και αποσύρονται στο Καπανδρίτι.

    1826 Δύναμη 5.000 τούρκων, υπό τον Κιουταχή, επιτίθεται εναντίον 800 Ελλήνων που υπερασπίζουν τα τείχη των Αθηνών, και μετά από σκληρή μάχη καταλαμβάνουν την πόλη. Οι εναπομείναντες υπερασπιστές αναγκάζονται να συμπτυχθούν στην Ακρόπολη.
    1826 Οι Οθωμανοί ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα, ύστερα από διήμερο κανονιοβολισμό της Ακρόπολης.

    1920 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία συνεχίζει την επίθεσιν της εναντίον των Τούρκων στο Σιμάβ Ντάγ.

    1931 στην Κίνα, 200.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των τεράστιων πλημμυρών, που πλήττουν τις περιοχές, που βρίσκονται κοντά τις όχθες του ποταμού Γιανγκ-τσε.

    1946 Αναπτύσσονται οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη Βόρεια Ήπειρο στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων και αποφασίζεται η παραπομπή του θέματος στο αρμόδιο συμβούλιο των τεσσάρων υπουργών εξωτερικών (ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Σοβιετικής Ένωσης), όπου και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

    1958 το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο "Ναυτίλος" πραγματοποιεί το ταξίδι κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου.

    1977 πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄.

    1989 αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας πέφτει στη Σάμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 34 επιβαίνοντες.

    2008 πεθαίνει ο κορυφαίος Ρώσος συγγραφές, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν. Με το βιβλίο του "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" ξεσκέπασε τη θηριωδία του σταλινικού καθεστώτος.
    2008 Πρωτοφανές στα χρονικά έγκλημα στο Βούρβουλο Σαντορίνης. Ένας 31χρονος σκοτώνει με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του και στη συνέχεια την αποκεφαλίζει. Αστυνομικοί προσπαθούν να τον σταματήσουν, αλλά ο δράστης εκτός ελέγχου τραυματίζει τρία άτομα, προτού συλληφθεί και ο ίδιος τραυματισμένος.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Παρ Ιουλ 19, 2013 7:07 am

    04 Αυγούστου

    70 ο δεύτερος ναός του Σολομώντος καταστρέφεται από τον ρωμαϊκό στρατό στην Ιερουσαλήμ.

    717 Έναρξις δεύτερης πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως από Άραβας.

    1809 ο πρίγκιπας Μέτερνιχ, ο άνθρωπος που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, γίνεται υπουργός Εξωτερικών της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

    1822 Κατάληψη και καταστροφή των χωριών Λάκκων και Θερίσου Κρήτης από το Χασάν Πασά.

    1824 Έξω της Σάμου ο ελληνικός στόλος κατόπιν ναυμαχίας τρέπει σε φυγή τον τουρκικόν στόλον.

    1826 Οι Έλληνες, υπό τούς Π. Ζαφειρόπουλον καί Στάϊκον Σταϊκόπουλον, ομού μέ τό σώμα τών Επτανησίων, αποκρούουν επίθεσιν πολυαρίθμων πεζών καί ιππέων τού Ιμβραήμ παρά τόν Άγιον Πέτρον (Κυνουρίας).

    1827 Οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων συνάπτουν έγγραφο που ζητά από την Πύλη τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Μοριά. Το αίτημά τους απορρίπτεται.

    1865 ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

    1869 Με βασιλικό διάταγμα καθιερώνoνται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος οι δύο πρώτες στροφές του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιηθείσες από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

    1909 με την αποχώρηση των βρετανικών, γαλλικών και ιταλικών στρατευμάτων από την Κρήτη επιδεινώνεται η διένεξη γύρω από το νησί, που διεκδικούν η Ελλάδα και η Τουρκία.

    1914 η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο. Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.

    1921 ο Λένιν απευθύνει έκκληση για παγκόσμια βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστεί ο λιμός, που πλήττει τη Ρωσία.

    1936 ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς, με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλέως Γεωργίου Β’, κηρύσσει δικτατορίαν καί αναστέλλει ωρισμένα άρθρα τού Συντάγματος. Είς τήν εκδοθείσαν πρός τόν λαόν προκήρυξίν του ετόνιζεν, ότι, διά τής συγκεντρώσεως όλων τών εξουσιών είς χείρας του, απέβλεπε είς τήν αποτροπήν τού κομμουνιστικού κινδύνου, τήν αναπτέρωσιν τού εθνικού φρονήματος, τήν αναδιοργάνωσιν τών εθνικών δυνάμεων καί τήν εφαρμογήν δικαίας κοινωνικής πολιτικής.

    1991 πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος.
    1991 το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο "Ωκεανός" βυθίζεται ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Παρ Ιουλ 19, 2013 7:08 am

    05 Αυγούστου

    480 π.Χ Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

    1071 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ρωμανός Δ' ο Διογένης, συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Οθωμανούς, μετά τη συντριβή στο Ματζικέρτ.

    1463 ενωμένες Χριστιανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Ναύπλιο χωρίς αντίσταση των Τούρκων.

    1624 Οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις, υπό τον Μπερτόλντο ντ' Εστέ, εξορμούν από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος και το φρούριό του (Λάρισα), ενώ ο ενετικός στόλος αγκυροβολεί στις Κεχριές.

    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παρά το χωρίον Ρωμανού και Λινόν Πατρών. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1824 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, βαλλόμενος πανταχόθεν υπό τού τουρκικού στόλου, καταδιώκει τουρκικήν φρεγάταν, παρά τήν Σάμον καί κατορθώνει νά τήν πυρπολήση. Η φλεγομένη φρεγάτα εξώκειλε μετ’ ολίγον είς τήν έναντι μικρασιατικήν ακτήν, όπου ανετινάχθη είς τόν αέρα. Εκ τής εκρήξεως, εκτός τού πληρώματος, εφονεύθησαν καί πλείστοι Τούρκοι στρατιώται, ευρισκόμενοι είς γειτονικόν καταυλισμόν.
    1824 Κατά τήν ιδίαν ημέραν, ό Γ. Βατικιώτης επυρπόλησε ένα μεγάλο βρίκιον από τήν Τύνιδα καί οί Δημ. Ραφαλιάς, καί Λέκκας Ματρόζος ένα αιγυπτιακό φρεγαδόνι. Ο Καπουδάν πασάς, βλέποντας την μεγάλη καταστροφή του στόλου του, αποχωρεί και έτσι ματαιώνεται η εχθρική απόβαση στην Σάμο.
    1824 μεγάλη νίκη κατέφερε ο ελληνικός στόλος επί του τουρκοαιγυπτιακού στα στενά της Μυκάλης, με ναύαρχο τον Γεώργιο Σαχτούρη.

    1832 πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

    1884 Η πρώτη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αρχίζει τη λειτουργία της επί του «ΕΛΛΑΣ».

    1895 Οι λίγοι Έλληνες της Αυστραλίας, με επιστολή τους προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ζητούν ιερέα για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών τους αναγκών.

    1900 μεγάλη γαλλική εταιρία αναλαμβάνει την ύδρευση από τον Πηνειό της Λάρισας και τον ηλεκτροφωτισμό του Βόλου.

    1914 η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στο γερμανικό Ράιχ.

    1915 Α’Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Βαρσοβία.

    1916 Άρχισε ογκώδης βουλγαρική εισβολή σε όλο σχεδόν το μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, αρχής γενομένης από το Ρούπελ. Στο Δεμίρ Ισάρ (Σιδηρόκαστρο) τμήμα της 6ης ελληνικής Μεραρχίας που διοικούσε ο συνταγματάρχης Νικόλαος Χριστοδούλου αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Στρατιωτικές μονάδες Γερμανοβουλγάρων έλαβαν διαταγή να προελάσουν και να καταλάβουν ολόκληρη της έκταση της Αν. Μακεδονίας μέχρι την Αμφίπολη, με δυτικό σύνορο τον Στρυμόνα. Αυτόματα χαράχτηκε η γραμμή του Βαλκανικού μετώπου με τους Αγγλογάλλους. Ο Βουλγαρικός στρατός (Β΄ Βουλγαρική στρατιά) με επικεφαλής τον στρατηγό Τοντορώφ εισήλθε στη Κάτω Τζουμαγιά (Ηράκλεια) καθώς και στο Σιδηρόκαστρο. Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

    1917 μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολόκληρο τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης.

    1949 η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αποφασίζει την απόδοση στην Ελλάδα των 11.300 απαχθέντων Ελληνοπαίδων.

    1949 Ο Εθνικός στρατός δια δυνάμεων της 1ης Μεραρχίας συντρίβει τις κομμουνιστικές δυνάμεις και καταλαμβάνει τα υψώματα Καψαλιά-Κολοβόζι Πέτρα Λευκαδίου Ταμπουρίου (επιχείρησις Άργυρος).

    1961 Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ, ταξιδεύει ανεπίσημα στο Κάιρο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Νάσερ ότι θα εφαρμόσει το νόμο περί εθνικοποιήσεως επιχειρήσεων, που θίγει και τους 70.000 Έλληνες της εκεί παροικίας. Οι συνομιλίες του με Αιγυπτίους αξιωματούχους θα αποβούν άκαρπες.

    1973 στην Ελλάδα, Παλαιστίνιοι κομάντος ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και 55 τραυματίστηκαν.

    1983 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας φτάνει 1982 τα 6,60 δισ. δολάρια (αυξήθηκε κατά 17,5% σε σύγκριση με 1981), σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμο Αρσένη.

    1986 η Γερουσία ψηφίζει το φιλόδοξο αντιπυραυλικό πρόγραμμα του Προέδρου Ρίγκαν, γνωστό και ως "Πόλεμος των Άστρων".

    2010 σε ορυχείο στη Χιλή 33 μεταλλωρύχοι παγιδεύονται μετά από κατάρρευση μέρους των τούνελ. Θα δουν το φως του ήλιου μετά από 69 μέρες και μετά από μια τιτάνια προσπάθεια που συμμετείχαν συνεργεία από πολλές χώρες του πλανήτη.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Πεμ Αυγ 15, 2013 9:26 am

    06 Αυγούστου

    625 Οι Άβαροι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολιν την οποία σώζουν από την Καταστροφή ο πατριάρχης Σέργιος και ο πρωθυπουργός Βώνος και με τη βοήθεια της Παναγίας. Προς ευχαριστίαν εψάλει ο ακάθιστος Ύμνος.

    1185 Ο νορμανδικός στρατός φθάνει στην Θεσσαλονίκη και αρχίζει την πολιορκία της.

    1684 Παραδίδεται η Λευκάδα από τον τούρκο διοικητή Μπεκήρ Αγά στον ενετό Δελλαδέτσιμα.

    1803 Ο Σερεμέτ μπέης, πληροφορηθείς τήν μεταφοράν υπό γαλλικού πλοίου πολεμεφοδίων είς Γύθειον, πολιορκεί τούτο μετ’ ισχυράς μοίρας τού τουρκικού στόλου, αλλ’ αποκρούεται υπό τών ωχυρωμένων είς τήν νησίδα Κρανάην Μανιατών μέ βαρείας απωλείας.

    1821 Μάχη τού Γηροκομείου (Πατρών). Οι Πατρινοί υπό τόν Π. Καρατζάν, καθώς καί σώματα Ρουμελιωτών καί Κεφαλλήνων υπό τούς Θ. Γρίβαν, Γερ. Φωκάν, Νικ. Γερακάρην καί άλλους οπλαρχηγούς, αποκρούουν σφοδράν επίθεσιν τού Γιουσούφ πασσά, καί, Έπειτα από μάχην που διήρκεσε επί 24 ώρας και συνεχίσθη αδιακόπως καί κατά τήν νύκτα, καταλαμβάνουν τό Γηροκομείον. Οι Τούρκοι υπέστησαν μεγάλας απωλείας καί ηναγκάσθησαν νά επιστρέψουν είς Πάτρας.
    1821 Εις το στενόν Αλμυρού Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι εκέρδισαν την μάχην. Στη προσπάθεια των Τούρκων να διαβούν τον ποταμό χτυπήθηκαν από τους αγωνιστές, στη μάχη αυτή χάθηκαν περίπου 500 Τούρκοι και 90 Έλληνες.
    1821 Ο Αποκόρωνας (Κρήτη) κάηκε, 3.000 άμαχοι θα γνωρίσουν το θάνατο. Οι κάτοικοι του χωριού Βαφέ είχαν καταφύγει στο σπήλαιο ’’Κρυονερίδα’’ και εκεί θα βρουν τραγικό θάνατο. Οι Τούρκοι τους έβαλαν φωτιά στην είσοδο, από όλο το χωριό μόνο τρία ανδρόγυνα σώθηκαν.

    1822 Ο Χασάν Παπάς κατορθώνει και κυριεύει το Θέρσιον και τους Λάκκους Κρήτης.
    Ο Χασάν κυριεύει τα χωριά Θέρισο και Λάκκους παρά την ηρωική αντίσταση 4000 μαχητών υπό τις διαταγές των Μανουσέλη, Δεληγιαννάκη, Μανουσογιαννάκη, Βουρδουμπά, Τσουδερό, Χάλη, Παναγιωτάκη, Πωλογεωργάκη, Βαρδουλομανούσο και Σήφακα. Την νύκτα της 6ης Αυγούστου συντεταγμένα οι Τουρκοαιγύπτιοι απαγκιστρώθηκαν από τα ορεινά χωριά της Κυδωνίας. Ο Χασάν έχασε 500 άνδρες και καταθορυβήθηκε, ενώ οι Έλληνες έχασαν 60 από τους οποίους οι 13 ήταν Σφακιανοί.

    1824 Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού στόλου στο στενό της Μυκάλης κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

    1826 η Μάχη του Χαϊδαρίου. Οι Γ. Καραϊσκάκης, Ν. Κριεζώτης, Γ. Χελιώτης, Σ. Σέρβος, καθώς καί τό Τακτικόν σώμα υπό τόν Φαβιέ, επιχειρήσαντες αιφνιδιαστικήν επίθεσιν κατά τών Αθηνών, ευρίσκονται αντιμέτωποι πρός τόν Κιουταχήν, στις ώρμησε εναντίον των μέ 6.000 πεζούς, 2.000 ιππείς καί 4 πυροβόλα. Οι Έλληνες, παρά τήν συντριπτικήν υπεροχήν τού εχθρού, απέκρουσαν τάς λυσσαλέας επιθέσεις του καί τόν ηνάγκασαν νά υποχωρήση. Παρά τήν γνώμην τού Καραϊσκάκη νά επωφεληθούν από τήν νύχτα, διά νά μετασταθμεύσουν είς τόν Πειραιά, όπου θά είχον τήν υποστήριξιν καί τών έν τώ έν λιμένι πολεμικών πλοίων, ό Φαβιέ, επέμεινε νά παραμείνουν, ούτω δέ τήν 8ην Αυγούστου εδέχθησαν νέαν επίθεσιν τού Κιουταχή, όστις είχε ενισχυθή έν τώ μεταξύ καί υπό τού Ομέρ πασσά τής Καρύστου, άγοντος 3000 πεζούς καί 500 ιππείς. Η σύγκρουσις υπήρξε σκληρά καί μέ εναλασσομένας φάσεις, χωρίς ουδείς ν’ αναδειχθή τελικώς νικητής. Κατά τό απόγευμα, τά ελληνικά σώματα απεσύρθησαν πρός τήν Ελευσίνα, ταύτα δε ηκαλούθησε βραδύτερον καί τό Τακτικόν υπό τόν Φαβιέ, τό οποίον ηπειλήθη πρός στιγμήν νά κυκλωθή από τών εχθρών, άλλ’ εσώθη χάρις είς τήν μεγάλην ψυχραιμίαν τού αρχηγού του. Είς τήν μάχην αυτήν διεκρίθη διά τήν ορμητικότητά του ό Ν. Κριεζώτης. Οι Τούρκοι κατέσφαξαν όλους τούς εναπομείναντας είς τό πεδίον τής μάχης τραυματίας, καθώς καί τούς αιχμαλώτους. Μεταξύ τών τελευταίων ήτο καί ό πυροβολητής Ήβος Ρίζος, τόν οποίον οί Τούρκοι είχαν θαυμάσει διά τήν ευστοχίαν καί τό θάρρος του. Ο Κιουταχής τού επρότεινε νά υπηρετήση είς τό τουρκικόν πυροβολικόν, επειδή δέ ούτος ηρνήθη, διέταξε νά τόν θανατώσουν διά πασσαλώσεως. Οι Τούρκοι συνέλαβαν επίσης αιχμάλωτον τόν γενναίον Αθηναίον Χατζή-Λάμπρον Κορομηλάν, τόν οποίον μετέφεραν είς τήν πόλιν καί τόν εκάρφωσαν όρθιον επάνω σέ μιά σανίδα από τά χέρια καί τά αυτιά. Είς τήν θέσιν αυτήν, ό Κορομηλάς έζησε επί τρείς ημέρας, έως ότου ένας Αλβανός στρατιώτης τον ελυπήθη και τον ελύτρωσε από τό μαρτύριον, αδειάσας τό όπλον του επάνω του.

    1829 Η Δ΄ Εθνική Συνέλευση θα ολοκληρώσει τις εργασίες της.

    1865 Απέθανε εις Αίγιναν και ετάφη μετά μεγάλων τιμών είς Αθήνας ό Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, είς ηλικίαν 74 ετών. Είχε μυηθή είς τήν Φιλικήν Εταιρίαν τό 1819, ότε εβρίσκετο είς Πίζαν, καί, άμα τή ενάρξει τής Έπαναστάσεως, κατήλθε είς τήν Ελλάδα καί διεδραμάτισε πρωταρχικόν ρόλον είς τήν όλην διεξαγωγήν τού Αγώνος και την πολιτικήν συγκρότησιν τού νεοπαγούς κράτους. Μετά τήν απελευθέρωσιν διετέλεσε τρίς Πρωθυπουργός καί αντεπροσώπευσε επανειλημμένως τήν Ελλάδα εις τό εξωτερικόν ώς πρεσβευτής.

    1867 Τελευταίο ταξίδι του ατμόπλοιου (κανονιοφόρος) ‘’Αρκάδι’’ -με Κυβερνήτη τον Κουρέντη. Μετά από πολήωρη μάχη με τουρκικά, ο Πλοίαρχος διέταξε την αυτοπυρπόλιση του πλοίου.

    1912 μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην Αττική.

    1913 ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας προτείνει στον Άγγλο ομόλογό του την κατασκευή μιας σήραγγας 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στη Μάγχη.

    1914 η Αυστροουγγαρία κηρύσει το πόλεμο κατά της Ρωσίας και η Σερβία κατά της Γερμανίας "Α' Παγκόσμος Πόλεμος".

    1915 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βαρσοβία πέφτει στα χέρια των Γερμανών.
    1915 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η μάχη της Καλλίπολης, η οποία αποτελεί την τελευταία προσπάθεια των Βρετανών να αποκτήσουν τον έλεγχο της ομώνυμης χερσονήσου από την Τουρκία.

    1923 Η Ιταλία προσαρτά και επισήμως τα Δωδεκάνησα.

    1940 οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αίγυπτο και οι Βρετανοί στη Σομαλία.

    1945 το αμερικανικό βομβαρδιστικό "Enola Gay" ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα στις 8 16 π.μ., καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.

    1949 Ο Εθνικός στρατός, δια της 1ης Μεραρχίας, μάχεται σφοδρές μάχες από του υψώματος Τσάρνο και συντρίβει τις δυνάμεις των συμμοριτών.

    1964 Η Κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει με την Εθνική Φρουρά την προληπτική εκκαθάριση του τουρκικού προγεφυρώματος Μανσούρας.

    1979 πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλη έκταση πευκόφυτης περιοχής στο Διόνυσο.

    1985 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα με την ατομική βόμβα και χιλιάδες άνθρωποι αποτίνουν φόρο τιμής στα 14.000 θύματα της ιαπωνικής πόλης.

    1990 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει ομόφωνα την επιβολή εμπορικού εμπάργκο κατά του Ιράκ, μετά την εισβολή του τελευταίου στο Κουβέιτ.

    1992 οι δήμαρχοι Μακεδονίας και Θράκης ζητούν να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, προκειμένου να διασφαλισθούν οι πληθυσμοί της περιοχής από τον πυρηνικό κίνδυνο.
    1992 στη Βοσνία, 8.000 είναι οι νεκροί και 40.000 οι αγνοούμενοι από την αρχή της αιματοχυσίας.

    1994 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται ο νομός Σάμου, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που αποτέφρωσε μεγάλες δασικές και αγροτικές περιοχές.

    1996 60.000 κόσμος υποδέχεται τους Ολυμπιονίκες της Ατλάντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που φέρνουν μαζί τους 4 χρυσά, 4 αργυρά και 48 συμμετοχές στην τελική οκτάδα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε 16η δύναμη στον παγκόσμιο αθλητισμό, έχοντας στείλει 88 αθλητές και 33 αθλήτριες που πήραν μέρος σε 14 αθλήματα, αριθμός που καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 1896, όταν είχε συμμετάσχει με 74 αθλητές.

    1997 ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράφει συμφωνία σύνδεσης με τα την Κατεχόμενη Κύπρου, που προβλέπει μερική ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία στον οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα.

    2003 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται η μισή Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, κόλαση φωτιάς καταστρέφει 3.300.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ 1.316 άτομα πεθαίνουν από τον καύσωνα. Στη Γαλλία, περίπου 3.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες και ο Γενικός Διευθυντής Υγείας, Λουσιέν Αμπενχάιμ, παραιτείται. Επίσης, το κύμα καύσωνα σκοτώνει τουλάχιστον 100 άτομα στην Ιταλία και περίπου 2.000 στην Ισπανία.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Πεμ Αυγ 15, 2013 9:27 am

    07 Αυγούστου

    626 Ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος». Επικεφαλής των πολιορκουμένων ήταν ο πατριάρχης Σέργιος και ο πατρίκιος Βώνος.
    Η ευγνωμοσύνη του Γένους για την περιφανή αυτή νίκη και σωτηρία της Πόλεως, τις κρίσιμες εκείνες στιγμές (και ενώ ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος με τις δυνάμεις του πολεμούσε στην Μέση Ανατολή τους Πέρσες), εξεφράσθη με το περίφημο “Τη Υπερμάχω”, τον Εθνικό Ύμνο ουσιαστικά του Ελληνισμού των μέσων χρόνων, το οποίο εγράφη για την περίσταση, και την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Το “Τη Υπερμάχω” ετέθη στην αρχή του Ακαθίστου Ύμνου, ο οποίος είναι παλαιότερος (αρχές 6ου αι.), συνεδέθη όμως άρρηκτα έκτοτε ο Ύμνος με την σωτηρία της Πόλεως

    1687 Οι ενετοί, υπό τον Μοροζίνι, καταλαμβάνουν την Κόρινθο.

    1789 Ο Λάμπρος Κατσώνης καταβυθίζει τρία τουρκικά πλοία παρά τάς νοτίους Κυκλάδας.

    1821 Ο Κωνσταντίνος Πιερράκος Μαυρομιχάλης, μετά πολύμηνον πολιορκίαν, εξαναγκάζει τούς Τούρκους τής Μεθώνης νά συνθηκολογήσουν. Ούτοι, όμως, επωφεληθέντες από τήν χαλάρωσιν τής πολιρκίας, παρεσπόνδησαν τήν τελευτείαν στιγμήν καί δι’ ορμητικής εξόδου επετέθησαν κατά τών διεσκορπισμένων Ελλήνων. Ο Μαυρομιχάλης με 9 μόνον συντρόφους του, περικυκλωθείς από πυκνάς ομάδας Τούρκων, αγωνίζεται ώς λέων υπέρ τήν ώραν καί πίπτει έν τέλει μέ όλους τούς συναγωνιστάς του. Μεταξύ τούτων ήτο καί ό Δημ. Χαλαζωνίτης. Ο πατέρας του, ηλικίας 80 ετών, μόλις επληροφορήθη τόν θάνατόν του, είπε «Ας πάη τό παιδί μου στήν ευχή μου. Δώστε μου τ’ άρματά του νά πάρω τήν θέσιν του». Οι Έλληνες ανασυγκροτηθέντες, εισήλθον ακολούθως είς τήν Μεθώνην καί ετιμώρησαν σκληρώς τούς Τούρκους διά τήν παρασπονδίαν των.
    Κατόπιν μακράς πολιορκίας παρεδόθη στους Τριφυλίου οπλαρχηγούς το Νεόκαστρον. Αρχηγοί των Τριφυλίων ήσαν οι Ν. Πονηρόπουλος, Παπατσώρης, Γρηγοριάδης και ο επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος.

    1822 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στα χωριά Κιάτον και Βασιλικόν Κορινθίας. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες υπό τον Ι. Κολοκοτρώνην.

    1825 Οι Κίτσος Τζαβέλας και Κ. Φωτομάρας με τα παλικάρια τους ενισχύουν την άμυνα του Μεσολογγίου.

    1867 το πλοίο "Αρκάδι", γνωστό στους Τούρκους ως Σεϊτάν βαπορού (διαβολοβάπορο), το οποίο συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης του 1866, αναγκάστηκε, ενώ ξεφόρτωνε πολεμοφόδια στην Αγία Ρούμελη Σφακίων, να προσαράξει, προκειμένου να αποφύγει την αιχμαλωσία από τουρκικά πολεμικά. Αυτό ήταν και το τέλος της δράσης του θρυλικού πλοίου.
    1867 Εις σφοδράν μάχην παρά τήν θέσιν Καβαλλαράς τού Μεραμβέλλου, οί Κρήτες επαναστάται νικούν τά υπό τον Ομέρ πασσάν πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα καί τά τρέπουν είς φυγήν.

    1900 ηγεμόνας της Σάμου διορίζεται ο Μιχαλάκης Γρηγοριάδης, αντί του παυθέντος Βαγιάννη.

    1908 Οι αρχηγοί των ανταρτικών σωμάτων Μακρής, Βολάνης, Καραβίτης και Τσίτσος, με 140 Έλληνες αντάρτες, πριν να επιστρέψουν στην ελεύθερη Ελλάδα μετά τη νεοτουρκική επανάσταση, εισέρχονται θριαμβευτικά στο Μοναστήρι, όπου γίνονται δεκτοί με στρατιωτικές τιμές από τις τουρκικές αρχές.

    1914 το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

    1919 το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.

    1920 Οι ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθεσιν των τουρκικών δυνάμεων στο Ντεμιρτζή Μ. Ασίας. Επίθεσις των ελληνικών δυνάμεων επί του Μπαχτσετζίκ, Νταζενίκ, ουδέν απέδωκε.

    1921 Η ελληνική στρατιά Μικράς Ασίας προελαύνουσα στο μέτωπον του Σαγγάριου μάχεται εναντίον των Τούρκων παρά το Κέρπογλου και εκδιώκει αυτούς από τις κατεχόμενες θέσεις των.

    1929 ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη. Ο Εργοτέλης ήταν αθλητής που κατάγονταν από την Κνωσό και ο οποίος ενώ βρισκόταν σε εξορία στην Ιμέρα της Σικελίας από τους πολιτικούς του αντιπάλους, έλαβε μέρος και νίκησε ως Ιμεραίος αθλητής στα Ολύμπια το 472 π.χ. καθώς και στα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια

    1939 ειδική μέριμνα για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και για τη συντήρηση των άλλων βυζαντινών μνημείων της πόλης αποφασίζει η κυβέρνηση.

    1941 οι Γερμανοί προελαύνουν στη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνουν την Οδησσό.

    1942 στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρώτη χερσαία επίθεση στον Ειρηνικό γίνεται στα Νησιά του Σολομώντα, στο Γκουανταλκανάλ.

    1944 η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.
    1944 Η μάχη των Λαγκαδακίων (ΕΛΑΣ ΕΔΕΣ).

    1949 Ο Εθνικός στρατός μάχεται εναντίον των συμμοριτων επί του υψώματος Τσάρνο.

    1952 Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το ύψ. 167 κοντά στον ποταμό Ιμτζίν της Κορέας.

    1953 Καταστρεπτικοί και πολύνεκροι σεισμοί είς Κεφαλληνίαν, Ιθάκην καί Ζάκυνθον. Αί σεισμικαί δονήσεις συνεχίσθησαν μέχρι τής 12ης Αυγούστου. Τό Αργοστόλιον, τό Ληξούρι, καί ή πόλις τής Ζακύνθου κατεστράφησαν τελείως. Οι άστεγοι ανήλθαν είς 120.000. Εθρηνήθησαν περί τούς 500 νεκροί, οί δέ τραυματίαι υπερέβησαν τάς 4.000.

    1957 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκλέγεται ό Πατρών Θεόκλητος.

    1959 η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία Explorer 6, στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το Διάστημα.

    1964 η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Στις 7 Αυγούστου 1964 ξέσπασαν στην περιοχή της Τηλλυρίας αιματηρές συγκρούσεις, που κράτησαν τέσσερις μέρες, σε απάντηση της προσπάθειας του στρατηγού Γρίβα να καταλάβει τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Μανσούρας και των Κοκκίνων. Οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν δύο ημέρες μετά, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    1964 μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.

    1973 Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.

    1976 Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Χόρα” παραβιάζει δύο φορές την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    1995 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Πεμ Αυγ 15, 2013 9:28 am

    08 Αυγούστου

    1303 ο Φάρος της Αλεξάνδρειας λειτουργεί για τελευταία φορά. Ισχυρός σεισμός διαρρηγνύει τα τοιχώματά του και καταπίπτει μέρος αυτού. Ο σεισµός κατέστρεψε ολοκληρωτικά την Ρόδο. Προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως στο Ηράκλειο, όπου καταστράφηκαν 26 εκκλησίες και σκοτώθηκαν 4000 άνθρωποι. Επίσης επλήγησαν πολλές περιοχές στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κύπρο.

    1570 Οι Ενετοί ναύαρχοι Βενιές και Κουφίνι καταλαμβάνουν την Πάρο.

    1815 μετά την ήττα του στο Βατερλό, ο Ναπολέον φεύγει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου θα πεθάνει έξι χρόνια αργότερα.

    1821 Έξω του Νεοκάστρου οι Τούρκοι της Μεθώνης επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες πολεμούν ηρωικά και νικούν. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Ελλήνων Κων. Μαυρομιχάλης και ο οπλαρχηγός Μήτρος Χαλαζωνίτης.

    1822 Στους Μύλους Ναυπλίου έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι και εφονεύθησαν οι οπλαρχηγοί Ραβούλιας, Καβαλαράκης, Κουμαντάκος.

    1823 (π. ημερολ.). Μάχη τού Καρπενησίου (την νύχτα 8-9 Αυγ. 1823). Ο Μάρκος Μπότσαρης με 450 Σουλιώτας ενεργεί θυελλώδη νυκτερινήν επίθεσιν κατά τού παρά τό Καρπενήσιον (Κεφαλόβρυσο) τουρκικού στρατοπέδου, τό οποίον ηρίθμει άνω τών 5.000 ανδρών, καί, επωφελούμενος τής προκληθείσης συγχύσεως, προξενεί είς τούς εχθρούς τρομακτικήν φθοράν.

    1826 Στο Χαϊδάρι Αττικής οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην συνήψαν μάχην εναντίον των Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1827 πεθαίνει ο φιλέλληνας Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Κάνινγκ, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

    1884 Τελούνται στον Πειραιά πάνω στη φρεγάτα «Ελλάς» τα εγκαίνια της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, πρώτος διοικητής της οποίας είναι ο πλωτάρχης Ηλίας Κανελλόπουλος.

    1896 Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει στην Κρήτη εθελοντικά αντάρτικα σώματα για να στηρίξουν τον αγώνα των Κρητικών εναντίον του οθωμανικού ζυγού.

    1904 Χορηγούνται δάνεια σε έλληνες σταφυλοπαραγωγούς, εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής της σταφίδας. (τί παραλογισμός και υπουλότητα!.. Κυβέρνηση και ξένοι τοκογλύφοι. Αντί να δώσουν τιμή στο προϊόν, που με ιδρώτα καλλιέργησε και σύναξε ο αγρότης, με το ένα χέρι τον εξοντώνουν και με το άλλο τον «ενισχύουν», δένοντας πισθάγκωνα και τον ίδιο και το Κράτος, που δανείζεται για να δανείσει).

    1908 Ο Γουίλμπουρ Ράιτ κάνει την πρώτη του αεροπορική επίδειξη στην Ευρώπη, με σύντομη πτήση στο Λε Μαν της Γαλλίας.

    1909 ο Νικόλαος Ζορμπάς εκλέγεται αρχηγός του "Στρατιωτικού Συνδέσμου", τα μέλη του οποίου οργάνωσαν την εξέγερση στο Γουδί.

    1918 Αρχίζει η μάχη της Αμιένης, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυνάμεις της Αντάντ διεισδύουν 10 χιλιόμετρα μέσα στις γερμανικές γραμμές και συλλαμβάνουν 16.000 αιχμαλώτους.

    1920 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας κατέλαβον κατόπιν σφοδράς μάχης τα υψώματα Μπαχτσετζίκ-Νταζενίκ. Απώλειαι Ελλήνων 8 νεκροί 77 τραυματίες.

    1929 το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν ξεκινά ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, που θα τερματισθεί στις 29 του μήνα.

    1938 στην πόλη Λινζ της Αυστρίας, δημιουργείται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen.
    1938 το τραίνο προς Λαύριο, το λεγόμενο «θηρίο» της Κηφισιάς πραγματοποίησε το τελευταίο του δρομολόγιο.

    1939 στο Βερολίνο, το Γ' Ράιχ αρχίζει να στρατολογεί τους πάντες, από 5 έως 70 ετών, για πολεμική εργασία.

    1940 αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας με βομβαρδισμούς αγγλικών πόλεων από τη γερμανική Λουφτβάφε. Τριάντα ένα γερμανικά αεροσκάφη καταρρίπτονται από τους Βρετανούς.
    1940 η Βρετανία και η ελεύθερη Γαλλία υπογράφουν συνθήκη συμμαχίας.

    1942 Έξι γερμανοί σαμποτέρ εκτελούνται στην Ουάσιγκτον.

    1943 Πραγματοποιείται το συνέδριο της Μεμόρραχης, στο οποίο παίρνουν μέρος 84 αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και αποφασίζεται ομοφώνως να συγκροτηθεί αντιστασιακή οργάνωση με σκοπό την Ένωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα.
    1943 Το αντιτορπιλικό συνοδείας Πίνδος βυθίζει το Υποβρύχιο ‘U-458’ στην Κεντρική Μεσόγειο.

    1945 οι ΗΠΑ επικυρώνουν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και γίνονται το πρώτο κράτος- μέλος του Οργανισμού.
    1945 η Σοβιετική Ένωση κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας για "επιτάχυνση" της λήξης της παγκόσμιας σύρραξης. (Β' Π.Π.).
    1945 Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ εγκαθιστά κομμουνιστικό καθεστώς στη Βόρειο Κορέα.

    1949 το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Στρασβούργο.

    1963 στη Βρετανία, πρωτοφανής ληστεία πραγματοποιείται από 15μελή σπείρα στο ταχυδρομικό τρένο Γλασκόβης- Λονδίνου, με λεία 2 εκατομμύρια λίρες, ανήμερα των 34ων γενεθλίων του εγκεφάλου της Ρόναλντ Μπιγκςα. Έμεινε στην ιστορία ως η «Ληστεία του Αιώνα».

    1964 Βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροπλάνα κατά θέσεων της Εθνοφρουράς στην Κύπρο, που προσπαθούν να συμπιέσουν τον τουρκοκυπριακό θύλακα των Κοκκίνων.

    1967 ιδρύεται η ASEAN, οργανισμός για την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

    1973 πεθαίνει, σε ηλικία 53 ετών, ο Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1935-1956), μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    1974 ενώ το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ συγκλονίζει τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρίτσαρτν Νίξον υποβάλλει την παραίτησή του.

    1976 το σκάφος πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας, Σισμίκ 1-πρώην Χόρα-, διεξήγαγε έρευνες πλησίον και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για ενδοτισμό και τον κάλεσαν να βυθίσει το τουρκικό πλοίο.

    1984 Νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υποβάλλει στις δύο πλευρές προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

    1989 για τρίτη φορά, ξεσπά πυρκαγιά στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.

    1990 το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο Πρόεδρος Μπους στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

    1992 Ο υπουργός Οικονομίας, Στέφανος Μάνος, εξαγγέλλει σκληρά μέτρα λιτότητας και προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία με τις διαφωνίες Κανελλόπουλου, Δήμα και Έβερτ. (έπρεπε να φτάσουμε 20 χρόνια μετά, για να μας ξερριζωθούν τα σωθικά μας από τους Τροϊκανούς και τους λοιπούς αδυσώπητους τοκογλύφους και να δικαιωσουμε -όσοι έχουν μνήμη και ιστορικό στοχασμό, έστω πάρωρα, φευ- τους τότε στοιχειωδώς συνετούς πολιτικούς άνδρες..)

    1993 ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία χρόνια, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ, συγκλονίζει το νησί Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού.

    1994 το Ισραήλ και η Ιορδανία εγκαινιάζουν πανηγυρικά την πρώτη μεθοριακή διάβαση στα σύνορα των δύο χωρών.

    1995 στη Νέα Ζηλανδία, ο πρωθυπουργός Μπόλγκερ δηλώνει ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης, στην προσπάθεια να αποτραπούν οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στο νότιο Ειρηνικό.
    1995 Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν κλονίζεται. Οι δύο κόρες του με τους συζύγους του και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, αυτομολούν.

    1997 Το πρόγραμμα του ΟΗΕ «πετρέλαιο αντί τροφίμων» τίθεται σε ισχύ στο Ιράκ, στο οποίο έχει επιβληθεί εμπάργκο.

    2005 Κλείνει οριστικά ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα.

    2008 Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Η Ελλάδα παίρνει μέρος με 159 αθλητές.
    2008 Πολεμική αναμέτρηση Γεωργίας - Ρωσίας για τη Νότια Οσετία, την ώρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    2009 Ταυτοποιούνται τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:51 am

    09 Αυγούστου

    480 π.X. γίνεται η Μάχη των Θερμοπυλών. 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό τον Λεωνίδα αντιμετωπίζουν υπέρτερες περσικές δυνάμεις και πίπτουν επί του πεδίου της μάχης.

    48 π.X. κατά τη διάρκεια του ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου, ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Γάιο Πομπήιο στη μάχη της Φαρσάλου.

    378 Μάχη της Αδριανούπολης Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βησιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα δύο τρίτα του στρατού του.
    378 Ο αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους, Γρατιανός, διορίζει τον Θεοδόσιο magister equitum και λίγο αργότερα αυτοκράτορα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους.

    681 δημιουργείται το Χανάτο της Βουλγαρίας στην νότια όχθη του Δούναβη μετά την ήττα του στρατού του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δ' στο Δέλτα του Δούναβη.

    803 πεθαίνει η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη η Αθηναία.

    1466 Οι Ενετοί κυριεύουν την Πάτρα.

    1500 Η Μεθώνη, η σπουδαιότερη βάση των Ενετών στην Πελοπόννησο, κυριεύεται από τους Οθωμανούς του Βαγιαζήτ.

    1571 (ή 5 Αυγ. βράδυ) Ο Μουσταφά πασάς καταλαμβάνει την Αμμόχωστο, την οποία πολιορκούσε πολύ καιρό, μετά από συνθηκολόγηση του ενετού διοικητού Βραγαδίνου, υπό τον όρο να μην θιγεί ο πληθυσμός. Ωστόσο ο Μουσταφά μπαίνοντας στην πόλη έκανε άγριες σφαγές.

    1778 Ο άγγλος εξερευνητής Κάπτεν Κουκ διαπλέει τον πορθμό του Βερίγγειου.

    1823 πεθαίνει ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821, Μάρκος Μπότσαρης.

    1825 Εκστρατευτικό σώμα 2.400 ανδρών από τη Μονεμβασία αποβιβάζεται στην Κίσσαμο Κρήτης υπό την αρχηγία του Δημητρίου Καλλέργη και ενώνεται με Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Εμμανουήλ Αντωνιάδη, με σκοπό την ενίσχυση του νησιού. Έπειτα από σκληρή, αλλά ολιγόωρη μάχη, οι Έλληνες καταλαμβάνουν το κάστρο της Γραμβούσας στο ομώνυμο ακρωτήριο της Δυτικής Κρήτης και εκδιώκουν τους 2.000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη.

    1826 Ο Γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ, πού επεδίωκε μίαν συνάντησιν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αρχηγών, διά νά τερματισθή ό πόλεμος, προσεκάλεσε τόν Γ. Καραϊσκάκην είς τό πλοίον του, όπου ευρίσκετο καί ό Κιουταχής μαζί μέ τόν Ομέρ πασσά τής Χαλκίδος. Ο Καραϊσκάκης εταράχθη καί έφερε τό χέρι είς τήν λαβήν τού ξίφους του. Αλλ’ ό Δεριγνύ τόν συνεκράτησε καί τόν έπεισε νά μείνη. -«Αν ήξερε η Διοίκησίς μου ότι κρένομε (μιλάμε) τώρα μαζί, είπε ό Καραϊσκάκης είς τόν Κιουταχή, θά μέ κρέμαγε καί μένα καί δεκαπέντε χιλιάδες στρατέματα πούχω στή Λεψίνα (Ελευσίνα)». -«Πώς μπορεί να σε κρεμάση;» απόρησε ό Κιουταχής. -Καραϊσκακ. «Μήπως καί σένα δέ σέ κρεμάει ό σουλτάνος, άμα τό θελήση;» -«Ναί, μά εγώ τόν έχω βασιλιά». - «Λοιπόν κι’ εμένα μέ κρεμάει, γιατί τήν έχω βασίλισσα». Ο Κιουταχής αντελήφθη ότι ή συζήτησις ήτο άσκοπος καί έφυγε πρώτος.

    1828 υπογράφηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η ομώνυμη συνθήκη ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Αγγλία και τη Γαλλία. Με τη συνθήκη αυτή αποφασίστηκε η εκατέρωθεν απελευθέρωση των αιχμαλώτων και κανονίστηκαν τα θέματα που αφορούσαν στην αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο.

    1908 Ο οπλαρχηγός Νικόλαος Ανδριανάκης, από τους Λάκκους των Χανίων, σκοτώνεται σε συμπλοκή με τους Τούρκους κοντά στην Κατερίνη, μετά τη νεοτουρκική επανάσταση.

    1913 Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

    1916 Μετά την νέα βουλγαρική κατοχή πολλοί Σερραίοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

    1942 η εκστρατεία του Γκάντι για τον περιορισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, καταλήγει σε αιματοχυσία και βιαιότητα στη Βομβάη, ενώ ο Γκάντι συλλαμβάνεται από τις βρετανικές δυνάμεις.

    1944 143 πατριώτες εκτελούνται από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα όρια των Δήμων Δάφνης και Νέας Σμύρνης.
    1944 Το Ολοκαύτωμα του Τυμφρηστού.
    Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής επεχείρησαν δύο φορές κατά του χωριού. 30 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 1943 ήταν η πρώτη (βλ. 30-Οκτωβρίου) και 9-13 Αυγούστου 1944 η δεύτερη
    Η ολοσχερής πυρπόληση του χωριού έγινε κατά τις επιχειρήσεις αντιποίνων από τις Ναζιστικές δυνάμεις, που είχαν ως βάση τη Λαμία. Οι Ναζιστικές δυνάμεις ενήργησαν αιφνιδιαστικά με αποτέλεσμα να μη δοθεί ο χρόνος στους κατοίκους να μεταφέρουν τα στοιχειώδη υπάρχοντά τους στα παρακείμενα δάση όπου είχαν καταφύγει και αποκρυβεί. Η πυρπόληση ολοκλήρου του χωριού ήταν πλέον γεγονός με κατάπληκτους τους κατοίκους να παρακολουθούν τις περιουσίες τους και τους κόπους τους να παραδίδονται στις φλόγες. Αποτέλεσμα της ολοσχερούς αυτής πυρπόλησης ήταν η καταστροφή 155 διώροφων πέτρινων οικιών 5Χ9 μέτρων. κεραμοσκεπών με μπαλκόνι και εξωτερική σκάλα, 5 καταστημάτων, 154 αποθηκών διαστάσεων 4Χ6 μ. λαμαρινοσκεπών με τα οικόσιτα ζώα (πτηνά, αιγοπρόβατα και βοοειδή), του πέτρινου Δημοτικού Σχολείου 20Χ8 μ., των 3 εκκλησιών (Αγίου Αθανασίου, Αγίου Γεωργίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) και του Κοινοτικού καταστήματος. Με την πυρπόλησή του καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα αρχεία της Κοινότητας.
    Επίσης, κατά την Γερμανική κατοχή 1941-1944 πέθαναν από ασιτία 12 κάτοικοι του χωριού….
    1944 Tο υποβρύχιό μας «Πιπίνος» με κυβερνήτη τον I. Λουντρα βυθίζει ανοικτά της Σάμου 4 εχθρικά σκάφη.

    1945 η δεύτερη ατομική βόμβα με την ονομασία Χοντρός "Fat Man" πέφτει στο Ναγκασάκι. Περίπου 70.000 με 90.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 80.000 τραυματίζονται.

    1949 Τμήματα του Εθνικού στρατού της ΙΙΙ μεραρχίας δια θυελλώδους επιθέσεως τρέπουν σε φυγή τις δυνάμεις των ανταρτών και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1806 (επιχείρησις Καμενίκ).

    1950 στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο τέως βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ προτείνει για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, στον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχει και η Γερμανία.

    1953 (09,10,11 Αυγούστου) Ισοπεδώνεται η Ζάκυνθος από σεισμούς έντασης 6.5, 6.7, και 7.2 Ρίχτερ αντίστοιχα

    1954 υπογράφεται 20ετές Σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

    1956 Απαγχονίζονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τις αγγλικές αρχές κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών).

    1969 η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, σύζυγος του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και οκτώ μηνών έγκυος, βρίσκει τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι της, στο Μπέβερλι Χιλς από τον σήριαλ κίλερ Τσαρλς Μάνσον.

    1974 Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 38ος, ορκίζεται ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, εξαιτίας του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ "Watergate". (καλά γιατί δεν παίρνουν παράδειγμα από την Ελλάδα; που ποτέ δεν παραιτείται κανείς).
    1974 Αρχίζει στη Γενεύη ο δεύτερος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν στον Αττίλα ΙΙ στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου.

    1979 καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.

    1980 13 είναι οι νεκροί από τον καύσωνα στην Αθήνα.
    1980 Αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.

    1982 καίγεται ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας, ο Μυρτώνας Καρπάθου.

    1991 στην Ιταλία, αρχίζει ο επαναπατρισμός των 12.000 Αλβανών λαθρομεταναστών.

    1993 στη Βενεζουέλα, πάνω από 150 είναι οι νεκροί από τον τροπικό τυφώνα που έπληξε τη χώρα.

    1995 άκυρο θεωρεί το δημοψήφισμα του 1974 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ, σύμφωνα με δηλώσεις του, ωστόσο το αποδέχεται, μη επιθυμώντας να προκαλέσει αναταραχή στην πατρίδα του

    1996 μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" απειλούν ότι θα επιτεθούν εναντίον των διαδηλωτών μοτοσικλετιστών εάν περάσουν τη ζώνη ασφαλείας κατά την αντικατοχική τους πορεία, στην Κύπρο.
    1996 Δικαστήριο της Φλόριντα επιδικάζει το ποσό των 750.000 δολαρίων στην πάσχουσα από καρκίνο των πνευμόνων Γκρέισι Κάρτερ. Η Κάρτερ κέρδισε την αγωγή που είχε υποβάλει εναντίον της καπνοβιομηχανίας, η οποία παράγει τα γνωστά τσιγάρα Lucky Strike, καθώς στηρίχθηκε σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας (memo), που παραδέχονταν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
    1996 Ο 24χρονος δράστης του πενταπλού εγκλήματος της Θάσου, Θεόφιλος Σεχίδης, οδηγείται στη χωματερή της Κεραμωτής, όπου υποδεικνύει τον τόπο, όπου έθαβε τα θύματά του. Θύματα του εγκλήματος είναι ο πατέρας του δράστη, Δημήτρης, 55 χρόνων, η μητέρα του Μαρίκα, 50 χρόνων, η 32χρονη αδελφή του Ερμιόνη, ο 57χρονος θείος του Βασίλης και η 77χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα.
    1996 Τελετή λήξης των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Η Ελλάδα κερδίζει 8 μετάλλια. 4 χρυσά (Μελισσανίδης, Καχιασβίλι, Δήμας, Κακλαμανάκης) και 4 αργυρά (Κόκκας, Λεωνίδης, Σαμπάνης, Μπακογιάννη).

    2007 Ξεσπά η οικονομική κρίση, με τα έντονα προβλήματα ρευστότητας από τα παράγωγα των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

    2008 Ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Γεωργία. Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώνονται στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων, που συνεχίζονται. Προσφυγικό δράμα στη Νότια Οσετία.

    2010 Μετά από δεκάδες χιλιάδες τσιμπήματα κουνουπιών, μία δερματική ασθένεια, επιθέσεις από εχθρικούς ιθαγενείς και έχοντας αποφύγει αρκετά είδη φιδιών, χελιών, σκορπιών και δηλητηριωδών εντόμων, ο 34χρονος Εντ Στάφορντ, πρώην λοχαγός του βρετανικού στρατού, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε περπατώντας ολόκληρο τον ποταμό Αμαζόνιο. Το ταξίδι του, που διάρκεσε 859 ημέρες, είχε στόχο την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και οι ιθαγενείς του.
    2010 Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα στη Μόσχα, η οποία συνεχίζει να καλύπτεται από το τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών και εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων εκατό χρόνων στη Ρωσία. Οι νεκροί φτάνουν τους 700 την ημέρα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και μία εγκατάσταση με πυρηνικά στα Ουράλια.
    2010 Η BP ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια (4,6 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού -της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ.

    2011 Τέταρτο βράδι ταραχών στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας.Ένας νεκρός, 111 τραυματίες αστυνομικοί, πάνω από 500 οι συλληφθέντες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Αυγ 18, 2013 4:50 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:51 am

    10 Αυγούστου

    612 π.X. δολοφονείται ένας από τους τελευταίους αυτοκράτορες της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας, ο Σινσαρικούν. Την ίδια ημέρα καταστρέφεται η Νινευή και σημαίνει το τέλος της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας.

    955 στη μάχη του Λέτσφελντ, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ότο Α', νικά τους Μαγιάρους και σταματά την 50ετή εισβολή τους στη Δύση.

    1500 Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Ντιέγκο Ντιάζ ανακαλύπτει τη Μαδαγασκάρη.

    1519 ξεκινούν από τη Σεβίλλη τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, προκειμένου να περιπλεύσουν την υδρόγειο.

    1675 ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Β' θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

    1680 ξεκινά στο Νέο Μεξικό η εξέγερση του Πουέμπλο, δηλαδή των γηγενών κατοίκων ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Τελικά, κατάφεραν να διώξουν τους Ισπανούς κατακτητές, οι οποίοι, όμως, επέστρεψαν στη θέση αυτή 12 χρόνια μετά.

    1787 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην τσαρική Ρωσία.

    1821 Μάχη τής Γράνας. Ο Θ. Κολοκοτρώνης διά τής κατασκευής μεγάλης τάφρου από τού χωρίου Μπεκτένι μέχρι τού λόφου τού Αγίου Λουκά, παρά τά Τσιπιανά τής Τριπόλεως, επαγίδευσε 3.000 περίπου Τούρκους εξελθόντας πρός θερισμόν καί κατόπιν ορμητικής επιθέσεως τούς εξώντωσε. Οι νεκροί Τούρκοι ανήλθον είς 800, οί δέ τραυματίαι υπερέβησαν τούς 1000. Εκ των Ελλήνων εφονεύθησαν μόνον 30. Μετά τήν μάχην τής Γράνας, οί Τούρκοι δέν επεχείρησαν νέαν έξοδον από τήν Τρίπολιν.

    1822 Ισχυρός σεισμός πλήττει την Αντιόχεια της Συρίας. 20.000 νεκροί, ο απολογισμός.
    1822 Ολιγάριθμες ελληνικές δυνάμεις, υπό τον Βαρνακιώτη, μετά από εξάωρη μάχη στο Ξηρόμερο Ακαρνανίας, αναγκάζουν τον Κιουταχή να υποχωρήσει προς το Λουτράκι, με σοβαρές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

    1823 Το Μεσολόγγιον θρηνεί τον Μάρκον Μπότσαρην.
    1823 Εις τις Αμουργέλες Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

    1825 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Αντώνης Κριεζής πραγματοποιούν τολμηρό εγχείρημα μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, με στόχο να κάψουν τον αιγυπτιακό στόλο.

    1827 Ήττα των Ελλήνων στον Άγιο Βλάσιο Καλαβρύτων.

    1893 στη γερμανική πόλη Όγκσμπουργκ κινείται για πρώτη φορά μόνη της η μηχανή, που κατασκεύασε ο Ρούντολφ Ντίσελ. Εξ αιτίας αυτού η 10η Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως η Διεθνής Ημέρα Μπαϊοντίσελ.

    1903 Συγκροτείται στην Αθήνα επιτροπή για την ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα.

    1904 Ναυμαχία του Πορτ-Άρθουρ. Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το ρωσικό στόλο.

    1906 Πίπτουν ηρωικώς στην Μπρέσνιτσα Καστοριάς οι Μακεδονομάχοι Γ. Πατερός και Γ. Μαλισώρος.

    1913 υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη καθορίζονται τα νέα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, με βάση τη γραμμή όρος Μπέλλες-εκβολές ποταμού Νέστου. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Αυγούστου, είχαν καθοριστεί στο Βελιγράδι τα ελληνοσερβικά σύνορα (Πρωτόκολλο Βενιζέλου - Πάσιτς), με βάση τη γραμμή Πρέσπες-Δοϊράνη.
    1914 τα γερμανικά καταδρομικά Γκαίμπεν και Μπρεσλάου καταφεύγουν στα Δαρδανέλια καταδιωκόμενα από αγγλικά πολεμικά (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

    1916 Οι ιταλικές δυνάμεις που ευρίσκοντο στον Αυλώνα από τις 12 Δεκεμβρίου 1914, αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό.

    1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ της Τουρκίας και Συμμάχων της Αντάτ, σύμφωνα με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα 9/10 των εδαφών της. Από τη μεριά της Τουρκίας υπογράφει ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ', που βάζει την οριστική "ταφόπλακα" στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται "η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών", σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Με τη συνθήκη αυτή η Ελλάδα προσάρτησε την Ανατολική Θράκη μέχρι την περιοχή της Τσατάλτζας (περίχωρα της Κωνσταντινουπόλεως) και αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονταν και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Η περιοχή της Σμύρνης με την ενδοχώρα τέθηκε υπό ελληνική διοίκηση με υψηλή επικυριαρχία του σουλτάνου για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Στο τέλος αυτής της περιόδου προβλέπόταν η διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο ο τοπικός πληθυσμός θα αποφάσιζε για το μέλλον της περιοχής.
    1920 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εγκαταλείπει τις αξιώσεις της στην Παλαιστίνη και αναγνωρίζει τη Βρετανική Εντολή.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας κατόπιν σφοδράς μάχης εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνουν τα υψώματα Κιρέζ-Ογλού και αρχίζει η μάχη προς Ποζατλί.

    1926 Ιδρύεται η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

    1927 παραχωρήθηκε άδεια από την κυβέρνηση στο ζεύγος Σικελιανού για να οργανώνει κάθε δύο χρόνια τις Δελφικές Εορτές.

    1933 έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου, όπου εργάτες συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή.

    1939 καταποντίζεται νησίδα κοντά στο ηφαίστειο της Θήρας.

    1940 η Βρετανία στέλνει άρματα μάχης στη Μέση Ανατολή.
    1940 Η φασιστική Ιταλία προκαλεί επεισόδια σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή το θάνατο του αλβανού ληστή Νταούτ Χότζα και ουσιαστικά προαναγγέλλει το χτύπημα στην Τήνο με τον τορπιλισμό της «Έλλης».

    1944 Οι Ναζί λεηλατούν και καταστρέφουν το Καρπενήσι, ενώ σφαγιάζουν 17 γέροντες.
    1944 Η Υπάτη του Νομού Φθιώτιδας για δεύτερη φορά γίνεται στάχτη από τους Ναζί.
    Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές. Οι ημερομηνίες των πυρπολήσεων είναι 17 Ιουνίου 1944 10 Αυγούστου 1944 12 Οκτωβρίου 1944

    1945 κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία υπογράφει τη Συνθήκη του Πότσνταμ και συμφωνεί στην παράδοση άνευ όρων, τερματίζοντας τον πόλεμο.

    1947 Λαμβάνει χώρα η επιχείρηση «Βέλος» του κυβερνητικού στρατού στον Γράμμο, τον Σμόλικα και το Βίτσι.

    1949 στο Στρασβούργο συνέρχεται στη 1η του Σύνοδο το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρουσία 101 βουλευτών από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάς.

    1951 πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο ιδρυτής και διευθυντής της "Καθημερινής" Γεώργιος Βλάχος.

    1952 ο Ζαν Μονέ διορίζεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

    1953 ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
    1953 καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

    1969 η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία μας. Χωρίς αυτήν δεν θα ήμαστε τίποτα.
    1969 μία ημέρα αφού δολοφόνησαν τη σύζυγο του Ρόμαν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, τα μέλη της αίρεσης του Τσαρλς Μάνσον δολοφονούν τον Λένο και τη Ροσμαρι Λα Μπιάνκα.

    1979 ταραχές στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται κατά την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων.

    1980 μετά από 36 χρόνια, τιμάται η μνήμη 143 πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα όρια των Δήμων Δάφνης και Νέας Σμύρνης, στις 9 Αυγούστου 1944.

    1985 στη Νότια Αφρική, 40 είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 400 οι τραυματίες από τις τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ Ζουλού και Ινδών που συγκλονίζουν το Ντέρμπαν.

    1987 Σημειώνεται βομβιστική επίθεση με στόχο λεωφορείο που μεταφέρει αμερικανούς στρατιώτες στο Kαβούρι. Τραυματίζονται ελαφρά και οι εννέα επιβάτες.

    1992 στο Αφγανιστάν, 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του χειρότερου βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Καμπούλ στα 14 χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

    1995 στη βόρεια Κίνα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
    1995 στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει τη νικοτίνη ναρκωτικό και διατυπώνει προτάσεις για την πρόληψη του εθισμού των νέων.
    1995 σχέδιο πέντε σημείων για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και συνάντηση κορυφής των μεγάλων δυνάμεων, με τη συμμετοχή της Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας, προτείνει ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.

    1996 στην Ισπανία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.

    2008 Περισσότεροι από 2.000 είναι οι νεκροί από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία μεταξύ ρωσικών και γεωργιανών δυνάμεων, ενώ σε 40.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Βόρεια Οσετία, αυτόνομη δημοκρατία της Ρωσίας.

    2010 Τα καιρικά φαινόμενα στη Ρωσία και άλλες περιοχές του κόσμου είναι πράγματι ακραία το φετινό καλοκαίρι, από επιστημονική άποψη όμως είναι μεμονωμένα συμβάντα και δεν μπορούν να θεωρηθούν άμεσες συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης, διευκρινίζουν κορυφαίοι ειδικοί του κλίματος.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Αυγ 18, 2013 4:51 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:52 am

    11 Αυγούστου

    586 π.Χ Ο Ναός του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται από τους Βαβυλώνιους.
    480 π.X. οι Πέρσες νικούν τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών. Στη μάχη πέφτουν πολεμώντας και οι 300 στρατιώτες μαζί με το βασιλιά τους, Λεωνίδα.
    480 π.X Γίνεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων.

    1456 πεθαίνει ο Ούγγρος στρατηγός Γιάνος Χουνιάντι, γνωστός ως Ιωάννης Ουνιάδης.

    1587 πρώτη επιτυχής εγκατάσταση Άγγλων αποίκων στη Βόρειο Αμερική (Ίδρυση της αποικίας της Βιργίνιας).

    1685 Χριστιανικές δυνάμεις από Βενετούς, Σάξονες και ολιγάριθμους Έλληνες, υπό τον κόμη Βενιτεγκέι, κυριεύουν από τους Τούρκους την Κορώνη.

    1716 γεννιέται στην Κέρκυρα ο λόγιοςκαι κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης. Ο λόγιος και από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού είχε εγκατασταθεί στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια του ρωσο-οθωμανικού πολέμου, όπου και έζησε έως το θάνατο του, στις 19 Ιουνίου του 1806.
    1716 Τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε την Κέρκυρα και βρισκόταν στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Ο λαός αποδίδει την ευμενή αυτή εξέλιξη σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

    1821 Ιδρύεται στην Στουτγάρδη κομιτάτο για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης.

    1824 Απέθανε εις την Γαστούνην, συνεπεία ισχυρού κρυολογήματος, ό φιλέλλην λόρδος Τσάρλς Μούρραιη, είς ηλικίαν 25 ετών. Είχε κατέλθει είς τήν Ελλάδα, ακολουθών το παράδειγμα τού Βύρωνος καί είχε χρησιμοποιηθή υπό τού Αλ. Μαυροκορδάτου διά τήν εξομάλυνσιν πολλών ακανθωδών ζητημάτων, πού ανέκυπτον διαρκώς μεταξύ τής ελληνικής κυβερνήσεως καί τής αγγλικής διοικήσεως τών Ιονίων νήσων. Είχε διαθέσει επίσης σημαντικά ποσά διά τόν Αγώνα.

    1825 Οι Τούρκοι πολιορκηταί του Μεσολογγίου κάμνουν έφοδον εναντίον της ηρωικής φρουράς και καταλαμβάνουν το περιτείχισμα του Φραγκλίνου.

    1828 Ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Ν. Τζαβέλλας εκυρίευσαν το Λιδωρίκιον και το Μαλανδρίνον Λοκρίδος.

    1834 Η Μεσσηνία ξεσηκώνεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης.

    1875 στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α' στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

    1903 Τεράστιος σεισμός στα Μητάτα Κυθήρων μεγέθους 7,9. Του σεισµού προηγήθηκε θόρυβος σύµφωνα µε µαρτυρίες, όµοιος µε ήχο κανονιού. Το χωριό Μητάτα το οποίο ήταν χτισµένο σε αµµώδες έδαφος καταστράφηκε ολοσχερώς, 2 παιδιά πέθαναν ενώ άλλα δύο τραυµατίστηκαν. Στο έδαφος παρουσιάστηκαν ρωγµές, η πιο µεγάλη εκ των οποίων είχε µήκος 200 m και πλάτος 1 m. Ζηµιές σηµειώθηκαν σε πολλά γύρω χωριά όπως στα Βαριάδικα, στον Αβλέµονα, στο Καψάλι, στον Μυλοπόταµο, στον Ποταµό, στα Κύθηρα αλλά και σε περιοχές της Λακωνίας. Στο Λεωνίδιο µάλιστα παρατηρήθηκαν ρωγµές στο έδαφος και κατολισθήσεις βράχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σεισµός έγινε αισθητός στη Σαντορίνη και την Κόρινθο, όπου είχαµε µάλιστά και λίγες ζηµιές, αλλά και όλη την Ελλάδα. Αλλά και στην Ιταλία, την ανατολική Σικελία, τη Μάλτα, τη Βεγγάζη, τη Κυρηναϊκή Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη

    1904 Ο σεισµός στην Σάμο μεγέθους 6,8 βαθμούς, προκάλεσε πολλές βλάβες σε όλο το νησί. Στη Χώρα καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια καθώς και το µεγάλο µοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Μεγάλες ζηµιές προκλήθηκαν στα χωριά Άνω Βαθύ, Πύργος, Κουµέϊκα, Σκουρέϊκα, Κοντέϊκα τα οποία είναι χτισµένα σε αργιλώδες έδαφος. Σκοτώθηκαν 4 άτοµα και άλλα 7 τραυµατίστηκαν, ενώ περισσότερα από 540 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Έγινε έντονα αισθητός στην Πάτµο, όπου προκλήθηκαν και ζηµιές, την Χίο, την Ικαρία και την δυτική Μικρά Ασία, καθώς και την Σαντορίνη και την Νάξο. Μέτρια αισθητός ήταν στην Αθήνα, το Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα

    1907 Οι Βούλγαροι δολοφόνησαν στην Άνω Βροντού τον Ιωάννη Δημ. Παπαϊωάννου, ένα 13χρονο μαθητή του εκεί ελληνικού σχολείου.
    1907 Πολυμελής Βουλγαρική συμμορία επιτέθηκε εναντίον του φύλακα της Μονής Προδρόμου Νικόλαου Ψωμαδάκη στο χωριό Δερβέσιανη (Οινούσα) και τον τραυμάτισε σοβαρά με σφαίρες μάνλιχερ.

    1910 Στο Βαϊρακλή-Τζουμαγιά (Ηράκλεια) συνελήφθησαν άνευ λόγου, εντολή του Μουτασερίφη Σερρών και παραπέμπονται να δικαστούν στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης οι πρώην Έλληνες αντάρτες: Στέργιος Βλάχμπεης και Αθανάσιος–Νάσιος Κηπουρός.

    1915 Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος, έπειτα από διαφωνία με το βασιλιά Κωνσταντίνο για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα έναντι των Δυνάμεων της Αντάντ, παραιτείται (απαρχή του Εθνικού Διχασμού).

    1920 λαμβάνει χώρα στη Γενεύη η Α' Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.

    1921 Αρχίζει η κύρια επίθεση του ελληνικού στρατού με τα Α΄, Β΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού συμπαραταγμένα κατά της τοποθεσίας Σαγγάριου, ανατολικά του ποταμού.

    1929 ο Χάιμ Βάισμαν ιδρύει στη Ζυρίχη εβραϊκό πρακτορείο για την Παλαιστίνη.

    1934 ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

    1940 ο Λέον Τρότσκι, ο πιο επίμονος επικριτής του Ιωσήφ Στάλιν, δολοφονείται στην Πόλη του Μεξικού.

    1942 οι Αμερικανοί καταστρέφουν τρία από τα τέσσερα καταδρομικά στη διάρκεια επιδρομής σε ιταλική βάση στην Ελλάδα.

    1944 αποβιβάστηκε στον Τάραντα της Ιταλίας η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία για να λάβει μέρος μαζί μ ε τους Συμμάχους στις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ιταλία.

    1949 το Συμβούλιο της Ευρώπης εκλέγει ως Πρόεδρό του τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Πολ Ανρί Σπάακ.
    1949 Οι Εθνικαί δυνάμεις του Β.Σ.Σ. επιτίθενται σφοδρότατα εναντίον δυνάμεων των κομμουνιστών οι οποίοι ευρίσκονται οχυρομένες στο όρος Βίτσι.

    1950 η Ευρωπαϊκή Συνέλευση στο Στρασβούργο εγκρίνει πρόταση του Τσώρτσιλ περί δημιουργίας ενιαίου στρατού της Ευρώπης.

    1954 Απέθανε η μεγάλη Ελληνίς τραγωδός Μαρίκα Κοτοπούλη. Διά τής ακαταπονήτου εργασίας καί δραστηριότητός της συνετέλεσε μεγάλως είς τήν πρόοδον τού νεοελληνικού θεάτρου. Προικισμένη μέ πολύμορφον τάλαντον, διέπρεψε είς τά περισσότερα είδη τού θεάτρου καί υπήρξε απαράμιλλος ερμηνεύτρια τών αρχαίων τραγικών.

    1961 ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, Νικίτα Χρουτσόφ, εκτόξεύσε απειλές εναντίον της Ελλάδας δηλώνοντας ότι δεν θα φεισθεί ούτε του Παρθενώνα στην περίπτωση που η ΕΣΣΔ εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Δύσης.

    1962 η ΕΣΣΔ εκπλήσσει τον κόσμο στέλνοντας δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε 24 ώρες.

    1963 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι απειλή για τον αραβικό κόσμο.

    1979 φοβερή έκρηξη σημειώνεται στην "Έσο Πάπας" στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

    1984 Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν κατά τη διάρκεια πρόβας για μία ραδιοφωνική του ομιλία ακούγεται να λέει «Αμερικανικέ Λαέ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σου αναγγείλω ότι σήμερα υπέγραψα διάταγμα με το οποίο έθεσα εκτός νόμου τη Σοβιετική Ένωση. Θα τη βομβαρδίσουμε σε πέντε λεπτά».

    1988 Ιδρύεται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα («Η Βάση» στα αραβικά).

    1990 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.

    1992 τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.

    1993 οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
    1993 περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει επίσκεψή του σε συνοριακό φυλάκιο.

    1996 η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδικάζουν έντονα τις βαρβαρότητες των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο κατά των μοτοσικλετιστών που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.

    1997 εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.
    1997 Αρχίζουν νέες διακοινοτικές συνομιλίες για την Κύπρο στην Ελβετία. Ναυαγούν, όμως, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    2003 το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη επιχείρηση εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.
    2003 Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία (38,1 βαθμοί C) σημειώνεται στο Κεντ.
    2003 Καύσωνας 44 βαθμών Κελσίου πλήττει το Παρίσι, με 144 νεκρούς.

    2009 O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι η νέα γρίπη H1N1 άρχισε να εξασθενεί στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Η νέα γρίπη Α ευθύνεται για 1.462 θανάτους επί συνόλου 177.457 κρουσμάτων σε 170 χώρες.

    2011 Ηρεμία στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας μετά τις ταραχές, που ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου και προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός 29χρονου τζαμακαϊνού σε επιχείρηση-σκούπα της Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο. Απολογισμός 4 νεκροί πολίτες, 16 τραυματίες, 186 τραυματίες αστυνομικοί και πάνω από 1.100 συλλήψεις.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Αυγ 18, 2013 4:53 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:52 am

    12 Αυγούστου

    323 π.X. πεθαίνει ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης. Είχε γεννηθεί στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ. ή με άλλες πηγές το 399 π.Χ., και πέθανε το 323 π.Χ στην Κόρινθο τη ημέρα που ο Αλέξανδρος ο Μέγας πέθανε στη Βαβυλώνα. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τα διδάγματά του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, την λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει

    30 π.X. πεθαίνει, σε ηλικία 39 ετών, η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα. Λέγεται ότι άφησε ένα φίδι να τη δαγκώσει στο στήθος για να μην δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αύγουστου.

    838 Οι Άραβες καταλαμβάνουν με προδοσία το Αμόριο της Μικράς Ασίας, πατρίδα του αυτοκράτορα Θεοφίλου, το οποίο υπερασπίζεται ο στρατηγός Αέτιος.

    1099 Α' Σταυροφορία οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν νικούν τις δυνάμεις των Φατιμιδών στην Ασκαλώνα. Αυτή θεωρείται η τελευταία σύγκρουση της Α' Σταυροφορίας.

    1204 Ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό.

    1376 Ανέρχεται στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος.

    1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα Κανάρια Νησιά.

    1613 πεθαίνει ο Βιτσέντζος Κορνάρος, κρητικός ποιητής. (Ερωτόκριτος, Η Θυσία του Αβραάμ) (Γεν. 29/3/1553)

    1821 Στα Στύρα Καρύστου οι Τούρκοι νικούν τους Έλληνες.

    1822 Στο χωρίον Βασιλικόν Κορινθίας έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην μάχην εφονεύθησαν εκ των Ελλήνων οι οπλαρχηγοί Αν. Πετμεζάς, ο υιός του Σωτήριος, Γενατάς, Μηστριώτης και ο Παπακαλομοίρης.

    1823 Πάνδημη τελείται η κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.

    1825 Μάχη των Τρικόρφων. Οι Γενναίος Κολοκοτρώνης, Ανδρ. Κονδάκης, Ζαχαρόπουλοι, Αγαλόπουλοι, Νικολόπουλοι, Φελουριάνοι καί Χατζημιχάλης Νταλιάνης, διά θυελλώδους εξορμήσεως, εκτοπίζουν τούς είς τό Καστράκι ωχυρωμένους Αιγυπτίους τού Ιμβραήμ καί προξενούν είς αυτούς βαρείας απωλείας.

    1851 ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ραπτομηχανή. Λίγο αργότερα, με κεφάλαιο 40 δολαρίων, θα ιδρύσει την εταιρία που φέρει το όνομά του.

    1877 ο Τόμας Έντισον κατασκευάζει το φωνόγραφο.

    1908 η εταιρία Φορντ κατασκευάζει το αυτοκίνητο Model T. Κοστίζει 900 δολάρια και θεωρείται το πρώτο λαϊκό αυτοκίνητο.
    1908 η Ιαπωνία και η Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για τον καθορισμό των σφαιρών επιρροής στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με αυτή, η Ινδία παραμένει βρετανική.

    1914 η Βρετανία μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

    1921 οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από πολυήμερη εξαντλητική πορεία, φτάνουν στην περιοχή του Σαγγάριου ποταμού.
    1921 Η 10η Μεραρχία καταλαμβάνει κατόπιν διημέρου σκληρού αγώνος τήν υσχυράν θέσιν Ιλίτζα.
    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις στον τομέα του Σαγγάριου μάχονται σκληρά εναντίον των σθεναρών αμυνομένων Τούρκων. Παρά τα συρματοπλέγματα και τις οχυρές Θέσεις των Τούρκων, οι Έλληνες εκδιώκουν αυτούς και καταλαμβάνουν τις θέσεις των. Μάχη του Ταμπούρ Ογλού και Τουρμπέ Τεπέ.

    1922 Τελειώνει η μεγάλη νύχτα. Ο ελληνικός στρατός με ηγέτες Γ’ σώμα υποστρ. Σουμίλας Πέτρος, Χη Μεραρχία Κλαδάς Νικόλαος, ΙΙΙ μεραρχία Καϊμπαλής Μιλτιάδης, νιι μεραρχία Κουρονσόπουλος Βασίλειος, μεραρχία ιππικού Καλλινίκης Ανδρέας υποστράτηγος, ΙΙ μεραρχίας Γονατάς Στυλιανός συν/χης, Α’ σώμα στρατού Τρικούπης Νικόλαος υποστράτηγος, ν μεραρχία Ρόκας Νικόλαος, Χ1Ι μεραρχία Καλιδόπουλος Περικλής συν/χης, 1η μεραρχία Ζωναράς Δημήτριος υποστράτηγος, 1η μεραρχία Φράγκος Αθανάσιος υποστράτηγος ΙΙΙ μεραρχία Γκορτζάς Γεωργίου συν/χης Χ μεραρχία Παπανικολάου Δημήτριος ανεξάρτητη μεραρχία Θεοτόκη Δημήτριου Β’ σώμα Διγενής Κίμων υπ/γος 7η μεραρχία Γαρό και Παναγιώτης Δημαράς Δημητρίου υπσ/γος αναμένει τη μεγάλη τουρκική επίθεση.

    1930 βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πλήττουν αρκετά χωριά της Ινδίας, με στόχο να τιμωρήσουν τους αντάρτες "Άφριντ".
    1930 γεννιέται ο Αμερικανός, ουγγρικής καταγωγής, επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

    1953 σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει από τις 9 Αυγούστου με ένα σεισμό 6,2R και συνεχίστηκε με έναν άλλο 6,8R, οι οποίοι θεωρήθηκαν κύριο σεισμοί με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να βρίσκεται στο σπίτι την ώρα του καταστροφικού σεισμού.

    1969 1.450 Βορειοκορεάτες και Βιετκόγκ, 107 Νοτιοκορεάτες και 90 Αμερικανοί σκοτώνονται στο Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της σκληρότερης μάχης των τελευταίων μηνών.

    1970 οι Σοβιετικοί υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης με τη Δυτική Γερμανία, ενώ η Βόννη επιφυλάσσει το δικαίωμα να εργαστεί για την ενοποίηση της Γερμανίας.

    1981 η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC), στην τιμή των 1.565 δολαρίων.

    1984 ολοκληρώνονται οι 23οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες οι οποίοι ξεκίνησαν στις 28/7. Συμμετείχαν 7.055 αθλητές και αθλήτριες από 140 χώρες σε 21 αθλήματα. 2,5 δις θεατών απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τους αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση και άλλες 13 ανατολικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες διαμαρτυρόμενες για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και την παραβίαση του Ολυμπιακού Πνεύματος μετά την έντονη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας. Για πρώτη φορά διεξάγεται ο Μαραθώνιος Δρόμος στις γυναίκες. 12 συνολικά αθλητές διαπιστώθηκε πως είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    1985 η Ιαπωνία βιώνει τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία όλων των εποχών, όταν ένα μπόινγκ 747 των ιαπωνικών αερογραμμών συντρίβεται στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    1988 κάνει πρεμιέρα εν μέσω αντιδράσεων η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε "Ο Τελευταίος Πειρασμός", που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

    1993 συμφωνία επιτυγχάνεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Περογιαννάκη για την πώληση του ναυπηγείου Νεώριου Σύρου.

    1995 στην Κύπρο, πραγματοποιείται αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα Δερύνειας, με αφορμή τα 21 χρόνια από την κατάληψη της Αμμοχώστου.
    1995 στις ΗΠΑ, η Γερουσία καλεί τη Γαλλία να μην προχωρήσει στην επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών το Σεπτέμβριο. Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία χαιρετίζουν την έκκληση των ΗΠΑ για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

    1998 Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας και οι εκπρόσωποι των θυμάτων του ολοκαυτώματος συμφωνούν για τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν.

    2000 βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ.

    2004 παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης", η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο και κάνει πράξη το όραμα του αείμνηστου Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώνοντας τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.
    2004 Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων. (ηθικός αυτουργός και αινιγματικό πρόσωπο ο μάνατζερ τους Χρηστος Τζέκος).

    2010 Σημειώνεται επίθεση με βόμβα Μολότοφ στην περίφραξη του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.
    2010 Η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας βραβεύεται με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Αυγ 18, 2013 4:54 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:53 am

    13 Αυγούστου

    490 π.Χ ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ. 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς, υπό τον Μιλτιάδη, συντρίβουν 55.000 Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνης. Έλληνες ήρωες πεσόντες 192. Πέρσες νεκροί 6.400. Η μεγάλη στιγμή της Παγκοσμίου Ιστορίας που σηματοδότησε την νίκη του Ελληνικού Πνεύματος και Πολιτισμού επί της βαρβαρότητος και του εξουσιασμού.
    “Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι
    χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.” (Σιμωνίδης ο Κείος)

    1096 ξεκινά η Α' Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.

    1820 Ο Αλή πασάς πυρπολεί τα Ιωάννινα, μόλις πληροφορείται την εκστρατεία του σουλτάνου εναντίον του.

    1828 Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    1900 η κατάσταση στην Αλβανία και τη Μακεδονία, από άποψη δημόσιας ασφάλειας, είναι έκρυθμη και πολυάριθμες συμμορίες μαστίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

    1919 Επιχειρήσεις διεξάγονται στα όρη του Αϊδινίου. Στην πόλη οι Τούρκοι επιδίδονται σε σφαγές και λεηλασίες.

    1922 Αρχίζει εις τον Τομέα τού Αφιόν Καραχισάρ ή μεγάλη τουρκική επίθεσις, τήν οποίαν ό ελληνικός στρατός αντιμετωπίζει μετά σθένους. Η αριθμητική υπεροχή, όμως, τού εχθρού καί ό άρτιος εξοπλισμός του υπό αυτών τούτων τών Συμμάχων, οίτινες παραδόξως ηρνούντο είς τήν Ελλάδα πάσαν βοήθειαν, συνετέλεσαν είς τήν διάσπασιν τού μετώπου καί ωδήγησαν τελικώς είς τήν μικρασιατικήν καταστροφήν. Είς τόν έν λόγω τομέα, αί επιτεθείσαι τουρκικαί δυνάμεις ήσαν τριπλάσιαι περίπου τών ελληνικών. Σκληρός αγών διεξήχθη πέριξ δύο υψωμάτων τού «Μαύρου Βράχου» καί τού «Πριονοειδούς Βράχου» οίτινες εκαλύφθησαν διά πτωμάτων ημετέρων καί Τούρκων. Έπιχειρηθείσα ελληνική αντεπίθεσις απέτυχε. Εξ ενός τάγματος δυνάμεως 800 ανδρών, οί 630 ετέθησαν είς διάστημα ολίγων λεπτών εκτός μάχης. Κατά τάς εσπερινάς ώρας οί Τούρκοι ήσαν κύριοι τών δεσποζόντων τής πρός Άφιόν Καραχισάρ οδού υψωμάτων, ούτω δέ ήρχισε υπό μειονεκτικάς συνθήκας ή υποχωρητική κίνησις τού ελληνικού στρατού.

    1944 Εκτελούνται από τους Ναζί 13 Έλληνες πατριώτες στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
    1944 7.000 Γερμανοί, μέ πυροβολικόν καί αεροπορίαν, επετέθησαν έκ τεσσάρων σημείων κατά τών Ανωγείων Κρήτης, άτινα ήσαν συμμαχικόν κέντρον υπό τόν Άγγλον συνταγματάρχην Τόμ, συνεργαζόμενον μετά τών ελληνικών ανταρτικών ομάδων. 940 οικίαι μετεβλήθησαν είς ερείπια, οί δέ νεκροί καί τραυματίαι ανήλθον είς πολλάς εκατοντάδας. Οι Γερμανοί εξετόπισαν ακολούθως 2.500 γυναικόπαιδα.
    1944 Σάρχος Ηρακλείου Κρήτης, 13 Αυγούστου 1944.
    Μέσα στην εκδικητική τους μανία οι κατακτητές, όπως έχαναν τον πόλεμο, ύστερα από την απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε και με την προοπτική της αποχώρησής τους, ήλθαν στις 13 Αυγούστου 1944 και στο ΣΑΡΧΟ. Και ήλθαν για να εκδικηθούν, για να αιματοκυλήσουν, για να φοβίσουν και να αφανίσουν το χωριό. Μαζεύουν τους άνδρες από τα σπίτια, απ΄ όλο το χωριό, στην εκκλησία. Διαλέγουν είκοσι οι Γερμανοί τους πιο νέους και τους καλύτερους του χωριού, χωρίς να λείπουν και οι ηλικιωμένοι και μαζί με αυτούς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Ζαχαρία Χριστοδουλάκη. Τους συγκεντρώνουν μπροστά από το χώρο που είναι σήμερα το Μνημείο των θυμάτων, 13 Αυγούστου 1944, πρωινό. Και όμως η ώρα εκείνη και η μέρα η τραγική δεν ήταν το τέλος του θανατικού. Εκτός από τους είκοσι που εκτέλεσαν μέσα στο χωριό, κάτω από τα βλέμματα των δικών τους, πήραν και άλλους δεκαπέντε Σαρχιανούς, για να τους κάνουν αρχικά υποζύγια και ομήρους στην επιδρομή αυτών των ημερών που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τους οδηγούν στα Ανώγεια για να μεταφέρουν ότι άρπαζαν και έκλεβαν ως τις 22 Αυγούστου, όπου για να τους κλείσουν το στόμα για όσα είδαν και άκουσαν, τους εκτελούν στα Σίσαρχα, στην άκρη μιας απότομης μιρκής ρεματιάς.
    Ήταν η δεύτερη εκτέλεση που υφίστανται μέσα στον Αύγουστο του ΄44 οι άνθρωποι του Σάρχου. Ο δραματικός λοιπόν απολογισμός ήταν, είκοσι μέσα στο χωριό- αόρατη στήλη θυσίας στην καρδιά του- και δεκαπέντε ακόμα από τους ανθρώπους του στα Σίσαρχα, που ακολούθησαν το μαρτυρικό δρόμο των πρώτων. Κι είναι ακόμα κοντά σ΄ αυτούς άλλος ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους του χωριού, πατριώτης και ευεργέτης, ο Νικήτας Γεωργίου Στρατάκης που εκτελέστηκε στην Αγιά στις 19-8-1942. Ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς. Χάνεται ο Γεώργιος Γεπεσάκης στις μέρες της μάχης της Κρήτης.
    Σκότωσαν και έγδαραν τον 75άχρονο πολεμιστή Ζαχαριάδη Μιχάλη, το νεώτερο Δασκαλογιάννη. Να προστεθούν ακόμη τρεις, σε όλους αυτούς, που έπεσαν στην Αλβανία στο έπος του ΄40.
    Πιστεύουμε ότι η αναλογία με τον πληθυσμό του χωριού μας είναι μεγάλη. Μεγάλη και η προσφορά και η θυσία του Σάρχου στον αγώνα για την ελευθερία και την τιμή της Κρήτης, της χώρας μας. Τους χάσαμε, σπάραξε η καρδιά μας, η ζωή μας σημαδεύτηκε, ο αποκεφαλισμός του χωριού και η διακοπή της συνέχεια των γενεών έχει συνέπειες που παρά τις προσπάθειές μας τις πληρώσαμε ακριβά και ίσως ακόμα πληρώνουμε.

    1946 Ακροδεξιοί αντάρτες δολοφονούν στη Θεσσαλία τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Κώστα Βιδάλη.

    1947 η Ινδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Η πρώην βρετανική αποικία χωρίζεται σε δύο χώρες την Ινδία και το Πακιστάν.

    1961 οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το Τείχος του Βερολίνου, που χώριζε την πόλη στα δύο. Το "Τείχος του Αίσχους", όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του
    1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

    1968 Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει με εκρηκτικά πλησίον της Βουλιαγμένης τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, την ώρα που εκείνος διερχόταν με το αυτοκίνητό του κατευθυνόμενος προς Αθήνα.

    1996 τη συμμετοχή των Γκρίζων Λύκων στα βίαια επεισόδια στην Κύπρο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ελληνοκυπρίων, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ.

    1998 λαμβάνει χώρα ο βομβαρδισμός της πόλης Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.

    2001 Υπογράφεται η Συμφωνία της Αχρίδας, με την οποία λήγει η ένοπλη εξέγερση των Αλβανοφώνων της ΠΓΔΜ.

    2004 Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

    2009 Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του φωτογράφου του Αττίλα, Εργκούν Κονουκσεβέρ, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των πέντε Κυπρίων εθνοφρουρών αιχμαλώτων, εγκλήματος πολέμου, που αποκαλύφθηκε 35 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του φωτογράφου, όχι μόνο είδε τη δολοφονία των αιχμαλώτων, αλλά έχει καταθέσει σχετικά στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Αυγ 27, 2013 10:22 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 9 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:53 am

    14 Αυγούστου

    480 π.Χ. Γίνεται η Μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ συμμαχίας Ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, στην περιοχή Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας, διεξάγεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου όπου ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό το Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη εξαναγκάζει σε υποχώρηση τον περσικό στόλο.

    410 Ο αρχηγός των Βησιγότθων Αλάριχος κατακτά τη Ρώμη.

    1826 Οι Νικηταράς, Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης με δύναμη 2.000 Ελλήνων επιτίθεται κατά τών παρά τήν Κρεμαστήν (Πραστός) εστρατοπεδευμένων Αιγυπτίων, οίτινες είχον απαγάγει 300 Έλληνας αιχμαλώτους καί περί τάς 12.000 γιδοπρόβατα, καί τούς αναγκάζει νά τραπούν είς άτακτον φυγήν, εγκαταλείποντες ανθρώπους καί ζώα.

    1899 Βούλγαροι κομιτατζίδες οι οποίοι κρύφτηκαν στο δάσος έξω από την Μονή του Τιμίου Προδρόμου απήγαγαν τον Ηγούμενο της μονής γέροντα Χριστόφορο ιεροδιδάσκαλο, που επέστρεφε από τις Σέρρες. Μετά από οκτώ ημέρες ταλαιπωρίας ο Χριστόφορος απελευθερώθηκε αφού πρώτα καταβλήθηκαν από τη Μονή λίτρα 300 λίρες Τουρκίας.

    1909 ξεσπά η επανάσταση στο Γουδί, που οργάνωσε ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος". Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    1916 Σε ηλικία 94 χρονών πέθανε ο ιερομόναχος Χριστόφορος, κατά κόσμον Χριστόδουλος Δημητριάδης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Δίδαξε ως δάσκαλος στη Αλιστράτη, στην Μονή Ιβηρων, στο Μελένικο το 1863, στις Σέρρες (1868-1870), στην Ιερατική Σχολή του Τιμίου Προδρόμου (σχολάρχης έως το 1879) και στην Αθωνιάδα Σχολή. Το 1892 εκλέχθηκε ηγούμενος του μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου έως το 1904. Το 1903 εξέδωσε την ιστορία της μονής με τίτλο «Προσκυνητάριον της εν Μακεδονία παρά τη πόλει των Σερρών Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

    1921 άρχισε γενική επίθεση του ελληνικού στρατού στην περιοχή ανατολικά του Σαγγαρίου. Έπειτα από τριήμερη φονικότατη μάχη στην οχυρή θέση Καλέ Γκρότο τα κεμαλικά στρατεύματα εξαναγκάστηκαν σε υποχώρηση.

    1922 Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, η αδυναμία αποτελεσματικής επέμβασης της εφεδρείας της Ελληνικής Στρατιάς, η αδυναμία, λόγω εδάφους, μαζικής συγκέντρωσης και συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα της Στρατιάς και η βαθιά εισχώρηση της Τουρκικής Μεραρχίας Ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας της, υποχρεώνουν τη Στρατιά να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στην ταχεία κατάρρευση του μετώπου συντελούν, ακόμη, κατά πολύ, το χαμηλό ηθικό των ανδρών από τη μακρά απραξία τους και η επίδραση του εσωτερικού διχασμού, που έχει επεκταθεί και στο στρατό.

    1944 Οι γερμανοί κατακτητές πυρπολούν το Πλατύστομο Φθιώτιδος.

    1945 ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αναγγέλλει την παράδοση της Ιαπωνίας, μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς, σημαίνοντας τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πόλεμου. Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αναγγέλει την επομένη, την απόφαση αυτή, από ραδιοφώνου προς τον Ιαπωνικό λαό.

    1958 Δημοσιοποιείται η οριστική μορφή του «σχεδίου Μακμίλαν» για την Κύπρο, που αποδέχεται η Τουρκία και απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά ως διχοτομικό.

    1964 η ελληνική κυβέρνηση έκανε κατ' αρχάς δεκτό το σχέδιο Ατσεσον, το οποίο προέβλεπε διχοτόμηση της Κύπρου με παραχώρηση περίπου του 20% στους Τούρκους και το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία βάσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όμως το απέρριψε. Αργότερα το απέρριψε και η Τουρκία. Τελικά, το σχέδιο το απέρριψαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ένταση σημειώθηκε στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας.

    1969 ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί πολλές ζημιές σε οικήματα.

    1974 στην Κύπρο, οι Τούρκοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, λίγα μόνο λεπτά μετά τον άδοξο τερματισμό της Διάσκεψης της Γενεύης. Η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Αττίλα 2 αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
    1974 Εξτρεμιστικά στοιχεία, μέλη της ΕΟΚΑ Β, συλλαμβάνουν και εκτελούν όλο τον αντρικό πληθυσμό του Τουρκοκυπριακού χωριού Τόχνη στη Νότια Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η δεύτερη φάση της επιχείρησης Αττίλα, που θα καταλήξει στην κατάληψη της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Ένας από τους συλληφθέντες διασώζεται και διαφεύγει στο βορρά, όπου περιγράφει το δράμα των κατοίκων της Τόχνης.

    1980 ο Λεχ Βαλέσα ηγείται γενικής απεργίας στα πολωνικά ναυπηγεία.

    1982 2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτη Αττικής.

    1996 νέα ένταση στην Κύπρο, όταν Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, εξάδελφο του φονευθέντος προ διημέρου Τάσου Ισαάκ, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του εξαδέλφου του και για τη συνεχιζόμενη Τουρκική Κατοχή.

    2003 περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα. Καθιζήσεις και κατολισθήσεις καταστρέφουν το οδικό δίκτυο, ενώ πλήττονται παλιά σπίτια και αγροικίες στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη χορήγηση 42 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

    2005 αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Αυγ 27, 2013 10:22 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 9 από 16 Επιστροφή  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης