Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    2 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 2 επισκέπτες

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 5 από 16 Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

    26 Απριλίου

    1532 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη.

    1821 οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.
    1821 Σημαντική επιτυχία Ψαριανών και Υδραίων καπεταναίων (Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός κ.ά.) στα ανοιχτά της Χίου. Βυθίζουν τουρκικό πλοίο και αιχμαλωτίζουν ένα άλλο.
    1821 Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί, υπό τον ικανότατο Γ. Λογοθέτη, ο οποίος επέτυχε να την οργανώσει στρατιωτικά και πολιτικά κατά τρόπο υποδειγματικό.

    1825 ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

    1826 Η Γ’ έν Επιδαύρω Εθνική Συνέλευσις αρχίζει τάς εργασίας της.

    1831 δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

    1848 Απέθανεν ό επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, εκ των εξεχουσών μορφών της Επαναστάσεως. Είχε λάβει μέρος σε πολλές μάχες καί διηύθυνε ως πρόεδρος τις εργασίες των πρώτων εθνικών συνελεύσεων.

    1860 πεθαίνει ο λόγιος κληρικός Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, νεοέλληνας διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, δ/ντής της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, Έφορος Παιδείας, Σύμβουλος του Όθωνα για εκκλησιαστικά θέματα, Γραμματέας της Ι.Συνόδου, διορισμένος Καθηγητής της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπ.Αθηνών, Μέλος Αρείου Πάγου Ανατ.Ελλάδος, κλπ κυβερνητικές θέσεις. Επηρέασε την εποχή του ως προς την αυτονόμηση της Εκκλ.της Ελλάδος από το Οικ.Πατριαρχείο και την διαμόρφωση της εκκλ.νομοθεσίας. (Γεν. 15/1/1784)

    1861 πεθαίνει ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Γεν. 10/12/1790)

    1868 Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.

    1877 ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

    1886 Οι στόλοι Αγγλίας και Ρωσίας αποκλείουν τα ελληνικά παράλια. Αιτία του αποκλεισμού είναι η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

    1897 Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση των γεγονότων του πολέμου του 1897, αποδέχεται την ανάκληση του ελληνικού στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία του νησιού υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου.
    1897 Ο τουρκικός στρατός, μ’ όλη τη γενναία αντίσταση του Ταξιάρχη Σμολένσκη στο Βελεστίνο (16-18 Απριλίου) πέρασε στη Μαγνησία κι αφού έκαψε την πατρίδα του Ρήγα μπήκε στις 26 Απριλίου στο Βόλο, που υποτίθεται πως τον προστάτευε ο φουνταρισμένος στ’ ανοιχτά ελληνικός στόλος. Ωστόσο ο νικητής Εμβέρ Πασάς, ύστερα από διαπραγματεύσεις και μετά την αποχώρηση του στόλου, δεν πείραξε τους Βολιώτες ούτε και τους Πηλιορείτες, και μάλιστα με προκήρυξή του κάλεσε τους «καταφυγόντας αλλαχού» να επιστρέψουν χωρίς φόβο στις εστίες τους. Πάντως πολλοί Βολιώτες και Πηλιορείτες που είχαν καταφύγει στα νησιά πέρασαν μέρες μαύρες δυστυχίας στην προσφυγιά, από την οποία δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους παρά μόνο μετά την αποχώρηση (25 Μαΐου 1898) του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία.
    1897 Εις Καμαρίναν Ηπείρου γίνεται μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εθελοντών και στη Θεσσαλία ο ελληνικός στρατός υποχωρεί.

    1912 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο, ενώ αναμένεται η κατάληψη κι άλλων νησιών του Αιγαίου.

    1919 πραγματοποιείται με επιτυχία 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

    1920 στην Παλαιστίνη, Άραβες πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των Βρετανών, λόγω της εβραϊκής εισροής

    1937 η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκερνίκα στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του "Η καταστροφή της Γκερνίκα".

    1941 εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.
    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.
    1941 Βρεττανοί καί Έλληνες συνάπτουν σκληράν μάχην με τάς γερμανικάς εμπροσθοφυλακάς παρά τό Καλλίδρομον.
    1941 Οι Γερμανοί για να αποκόψουν τις υποχωρούσες βρεττανοελληνικές δυνάμεις ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην Κόρινθον

    1944 ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
    1944 Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράιπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή.

    1986 πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    1989 Ανακοινώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    1992 οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.

    1993 ο Χρήστος Μαυρίκης δηλώνει ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη (γενν.1926. Δ/ντή Ασφαλείας και Πληροφοριών του Κόμματος της ΝΔ) και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του.

    1996 η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

    2005 Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, έπειτα από 29 χρόνια συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας. Ή 29 Απριλίου..

    2008 Τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου απορρίπτουν τις θέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε πως «η λύση του κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα νέο κράτος που θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση, καθώς και δύο λαούς πολιτικά ίσους».

    2009 Παγκόσμια ανησυχία προκαλείται για την γρίπη των χοίρων, η οποία προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος. Τα πρώτα κρούσματα του ιού, μετά την Αμερική, έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:35 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

    27 Απριλίου

    1521 ο εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγκελάνος σκοτώνεται, σε φυλετική αψιμαχία στις Φιλιππίνες.

    1805 Δυνάμεις Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και Τούρκους μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, επιχειρώντας να διαλύσουν εστίες πειρατών που μαίνονται την Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Είναι η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό στην Ιστορία.

    1821 Ο πάρων «Νηρεύς», ναυπηγηθείς έν Βενετία, εκτοπίσματος 380 τόννων, μέ οπλισμόν 12 πυροβόλων, εξέρχεται τού λιμένος τής Ύδρας, υπό κυβερνήτην τόν Αλέξανδρον Δ. Κριεζήν. Είς τήν χορηγηθείσαν είς αυτό «πατένταν» αναγράφεται «Τό ιερόν όνομα τής Ελευθερίας αντηχεί είς όλα τά μέρη τής Ελλάδος καί πάσα ελληνική καρδία αναφλέγεται από τήν επιθυμίαν τού νά επαναλάβη τό πολύτιμον τούτο δώρον τού Θεού ή ν’ απολεσθή είς τόν περί τούτου αγώνα».

    1832 Η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος, έπειτα από απόφαση των Προστάτιδων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας).

    1864 πεθαίνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

    1909 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ ο Β', ανατρέπεται από τους Νεότουρκους.

    1917 Εις Σκρά Μακεδονίας γίνεται σφοδροτάτη μάχη μεταξύ Ελληνικού στρατού και Γερμανοβουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις προχωρούν και καταλαμβάνουν τις υπό του γενικού συμμαχικού στρατηγείου ωρισθείσες θέσεις.

    1941 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.
    1941 αυτοκτονεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην Αθήνα.
    1941 Ο Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει στο κενό από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος με την Ελληνική Σημαία, λίγο προτού οι Γερμανοί υψώσουν τη σβάστικα στον Ιερό Βράχο.
    1941 Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (Φιλιππίδης) ήρθε πρωί στην Αρχιεπισκοπή « Δεν θα λειτουργήσω σήμερα για να είμαι έτοιμος για ότι προκύψει» και έστειλε τον Αρχιδιάκονο Νικόδημο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών) να τελέσει την λειτουργία λέγοντας του «Πρόσεχε παιδί μου έχε το νου σου μη και σε ειδοποιήσω». Κυριακή του Θωμά λοιπόν κήρυξε απ’ άμβωνος ο Αρχιδιάκονος και κάποια στιγμή είδε μαντατοφόρο να του κάνει νόημα, γρήγορα στον Αρχιεπίσκοπο. Τελείωσε την λειτουργία και πήγε στο γραφείο του, τον βρήκε να κλαίει βλέποντας την σημαία των Ναζί να κυματίζει στον Παρθενώνα…

    1943 Το ολοκαύτωμα της Νέας Αγχιάλου. Στις 27 Απριλίου δόθηκε από τον Διοικητή (Κομαντάντ) του Βόλου η διαταγή για την πυρπόληση του χωριού Nέα Aγχίαλος Βόλου. Οι Ιταλοί, για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε κι από μια συνοικία. Ήταν μεθυσμένοι κι ό,τι έβλεπαν μπροστά τους το κατέστρεφαν. Αυτή η μαρτυρία διασώθηκε από τις πληροφορίες που έδωσε η ηλικιωμένη Ελένη Χρυσού Στάθη, η οποία ήταν κατάκοιτη και τυφλή, γι’ αυτό και την μετέφεραν στο διπλανό σπίτι του Γιάννη Κων/νου Αιμωνιώτη. Στη συνέχεια πήραν ό,τι βρήκαν μέσα στο σπίτι και στο τέλος το έκαψαν. Από τα 700 πέτρινα σπίτια τα 650 έγιναν στάχτη σε μία μέρα. Οι Ιταλοί κατέστρεψαν ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που είχε κτιστεί με δωρεά του Συγγρού 1910. Στις 20 Απριλίου του 1943 οι τοίχοι του σχολείου κατατρυπήθηκαν από σφαίρες. Οκτώ ημέρες αργότερα, 28 Απριλίου, το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες καθώς έφευγαν οι Ιταλοί.

    1945 ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους.

    1950 η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
    1950 στη Νότια Αφρική, ψηφίζεται το "Group Areas Act", που διαχώρισε τις φυλές της χώρας, κορυφώνοντας το καθεστώς απαρτχάιντ.

    1952 η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

    1964 Η κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργ.Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου, που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.

    1970 για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο.

    1978 51 άτομα χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας δυστυχήματος σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

    1984 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, εξαιρετικά λαοφιλής και φιλάνθρωπος. Κατέστη έκπτωτος το 1974 από το στρατ.καθεστώς Ιωαννίδη και αφοσιώθηκε στο ιδανικό της ελληνορθοδόξου Παιδείας, ιδρύοντας τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» στην περιοχή Πανόραμα Θεσ/νίκης, τα οποία επόπτευε εκ του σύνεγγυς, εμπνέοντας τους συνεργάτες του. Γενν.1904 εις Μάναρι Τριπόλεως.

    1987 οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα στον αυστριακό καγκελάριο και πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1988 Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης «Αζάλα», ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας

    1989 στην Κίνα, φοιτητές πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
    1989 πεθαίνει ο Κενοζούκε Ματσούσιτα, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. (Panasonic, Technics κλπ.) (Γεν. 27/11/1894)

    1991 ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.

    1994 Μετά από έντονες ζυμώσεις των 2 τελευταίων ετών, και με την δυναμική συμβολή του τότε Αντιπροέδρου της Νοτίου Αφρικής Frederik Willem De Klerk (γενν.1936 στο Γιοχάνεσμπουργκ, γαλλικής καταγωγής) και του γηγενούς πολιτικού Nelson Mandela καταργείται το Απαρτχάϊντ (φυλετικές διακρίσεις) στην Νότιο Αφρική. Η ημέρα καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή.
    1994 σε λειτουργία τίθεται ο "Μετροπόντικας", το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας.
    1994 στη Ρουάντα, 100. 000 άτομα έχουν σφαγιασθεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

    1995 στη Ρουάντα, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, οι νεκροί Χούτου από τη σφαγή των Τούτσι στο στρατόπεδο προσφύγων του Κιμπέχο, ανέρχονται σε 2.000.

    1996 επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάϊρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και, η οποία στοίχισε την ζωή σε 18 Έλληνες τουρίστες.
    1996 Η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στο Λίβανο με την κωδική ονομασία «Τα σταφύλια της οργής» λήγει μετά από 16 ημέρες έντονων βομβαρδισμών.

    1999 Βόμβα στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας σκοτώνει μία υπάλληλο εταιρίας πληροφορικής και τραυματίζει ελαφρά ένα συνάδελφό της. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες».

    2008 πεθαίνει ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας. Είχε ρίζες θρησκευτικές, είναι δε περίφημη η σύνθεση του έργου «Θεογεννήτωρ Μαρία», το οποίο είχε παρουσιασθεί ζωντανά έξω από τον Μητροπ. Ναό Αθηνών. Γενν.8/6/1954.

    2009 Επιβεβαιώνεται ότι η γρίπη των χοίρων έφτασε στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα στη γηραιά ήπειρο ανιχνεύτηκε σε ασθενή στην Ισπανία, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μεξικό, όπου οι νεκροί είναι πλέον περισσότεροι από 100.

    2010 Ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «junk».


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:36 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:08 am

    28 Απριλίου

    1299 λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών («Επανάσταση Αλέξη Καλλέργη», 1282-1299), με την παραχώρηση προνομίων.

    1819 οι Άγγλοι παραδίδουν (πωλούν) στον Αλή Πασά την Πάργα την οποία και εποικίζει με αλβανικές οικογένειες. 4.000 Παργινοί εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να καταφύγουν στα Επτάνησα.

    1821 Ο Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος της Καρύταινας Πελοποννήσου, για να αναλάβει το συντονισμό των πολεμικών ενεργειών κατά της Τριπόλεως.
    1821 Ο Σαχτούρης και ό Πινότσης συλλαμβάνουν παρά τάς ακτάς τής Μικράς Ασίας δύο τουρκικά πλοία μέ προσκυνητάς μεταβαίνοντας είς Μέκκαν. Το πλοίο επίσης ήτο πλήρες δώρων του σουλτάνου προς τον σουλτάνον της Αιγύπτου (αξίας 6 εκατομ. γροσίων) ως και τον θρησκευτικό αρχηγό των Τούρκων.

    1822 Οι Κρήτες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων και εκδιώκουν αυτούς από τας επαρχίας Αυλοποτάμου και Αμαρίου.
    1822 Ο υπό τον Ανδρέαν Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στη Χίο.

    1825 Οι Τούρκοι κανονιοβολούν τους Έλληνες υπερασπιστάς του Μεσολογγίου.
    1825 Νίκη των Ελλήνων του Μιαούλη επί των αιγυπτίων σε ναυμαχία έξω από την Μεθώνη.

    1826 Ο Τζοακίνο Ροσίνι διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση του ελληνικού αγώνα.

    1851 πεθαίνει ο Έντουαρντ Κόντριγκντον, βρετανός ναύαρχος, διοικητής της αγγλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 27/4/1770)

    1897 Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχθεί την ανάκληση του Ελλην. Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

    1906 Ο αρχηγός ανταρτικού σώματος Ανθλγός Πραντούνας Χρ. (Καψάλης) φονεύεται από βουλγαρική ενέδρα στη λίμνη των Γιαννιτσών.

    1919 στη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού, εγκρίνεται το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη για την Κοινωνία των Εθνών.

    1928 η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 23ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.

    1929 οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.

    1941 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
    1941 Εις τας Καλάμας συνάπτονται σκληραί οδομαχίαι μεταξύ τών εισελθόντων Γερμανών καί τών υποχωρούντων Άγγλων, υποστηριζομένων υπό τού πληθυσμού.
    1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασή τους και καταλαμβάνουν το Ναύπλιον.
    1941 Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Πάτρα.
    1941 Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α3, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.

    1943 Οι Γερμανοί αντεπιτίθενται στο μέτωπο της βορείου Αφρικής.

    1945 Ιταλοί αντιφασίστες συλλαμβάνουν και εκτελούν τον ιδρυτή του φασιστικού κινήματος, Μπενίτο Μουσολίνι, και την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι.

    1977 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ολοκληρώνεται η δίκη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός. Οι κατηγορούμενοι, Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Ζαν- Καρλ Ρασπ, κρίνονται ένοχοι για τέσσερις φόνους και 30 απόπειρες δολοφονιών.

    1978 ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ανατρέπεται από τη θέση του και δολοφονείται κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, του οποίου ηγούνται οι κομμουνιστές επαναστάτες της χώρας

    1991 Βυθίζεται από βόμβα το ρυμουλκό «Kαραπιπέρης 6» στη σκάλα Περάματος. Την ευθύνη αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    1994 πέθανε στη Λευκωσία, σε ηλικία 94 ετών, ο Διαμαντής Διαμαντής, κορυφαίος ζωγράφος της Κύπρου.

    1998 Ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης. Μνημειώδης ο ενθρονιστήριος λόγος του.

    2001 Ένας δισεκατομμυριούχος καλιφορνέζος, ο εξηντάχρονος Ντένις Τίτο γίνεται ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος. Πληρώνει την Ρωσική κυβέρνηση για να πετάξει στο διάστημα.

    2003 ενώνεται με επιτυχία το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανούς και έναν Ρώσο, που βρίσκεται στον ISS. Το Σογιούζ, αναχώρησε με πλήρωμα τον 39χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Λου και το 41χρονο Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο. Είναι η πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

    2007 Παραιτείται για δεύτερη φορά από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ο Σάββας Τσιτουρίδης, σχετικά με την υπόθεση των επενδύσεων των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα.

    2010 Η Σουηδία νομιμοποιεί τη διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής (μορφή ευθανασίας) μετά από αίτημα του ασθενή.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:37 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:09 am

    29 Απριλίου

    1091 λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την Ιστορία.

    1429 κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λοραίνης ή Ζαν ντ' Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

    1770 ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον κόλπο Μπότανι, στην Αυστραλία.

    1821 Ο ελληνικός στόλος, υπό τήν αρχηγίαν τού Ιακώβου Τομπάζη, εμφανίζεται είς τό Αιγαίον. Αποτελείται από 21 πλοία (7 σπετσιώτικα, 11 υδραϊκά καί 3 ψαριανά). Κατά τόν πλούν του πρός τήν Χίον καταβυθίζει τέσσαρα τουρκικά πλοία.

    1822 Οι Κρήτες επαναστάτες συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων έξω του φρουρίου των Κυδωνιών Κρήτης. Κατ’ αυτήν φονεύεται ο πλοίαρχος των Κασίων Θ. Καταρτζής.

    1825 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον κανονιοβολισμόν των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου.

    1871 Η λάρναξ ή φέρουσα τό σεπτόν σκήνωμα τού απαγχονισθέντος υπό τών Τούρκων (10 Απρλίου 1821) Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε’ μεταφέρεται έξ Οδησσού, όπου είχεν ενταφιασθή (17 Ιουνίου 1821), είς Αθήνας καί τοποθετείται είς ειδικώς κατασκευασθέντα περικαλλή τάφον εντός τού μητροπολιτικού ναού. Ο σουλτάνος Αβδούλ Αζίζ, διά νά μή θιγή το τουρκικόν γόητρον, είχε εναντιωθή είς αυτήν τήν μεταφοράν καί εζήτησε νά γίνη ό ενταφιασμός είς Κωνσταντινούπολιν, επιθυμών, όπως εδήλωσε, «νά διορθώση τήν αδικίαν τήν διαπραχθείσαν υπό τού προκατόχου του Μαχμούτ Β’».

    1905 Εκτελείται στην Καστοριά ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Παπαϊωάννου (Αρκάς). 1936 Στις 29 Απριλίου οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατέρχονται σε απεργία, η οποία στις 6 Μαΐου μεταβάλλεται σε πανεργατική. Η κυβέρνηση την καταστέλλει με βία.

    1941 ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.
    1941 Διαβάζουμε το ημερολόγιο του Αρχιεπίσκοπου Χρύσανθου 29/4/1941
    «Πληροφορούμαι ότι ο στρατηγός Τσολάκογλου αφού σύνηψε την επονείδιστον συμφωνία με τους Γερμανούς επάνω στο μέτωπο, κατελθών εις Αθήνας πρόκειται εντολή των Γερμανών να σχηματίσει Κυβέρνησιν. Τούτο με στεναχωρεί πολύ διότι θα περιπέσωμεν εις δεινά, …. Προτιμότερον μόνοι οι Γερμανοί να έχουν την ευθύνη της διοικήσεως οπότε θα είναι προσεκτικότεροι».
    Ήταν ο ίδιος που όταν του ζήτησαν να ορκίσει την κυβέρνηση Κοριζή, απάντησε « Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Εδώ τώρα ούτε ο λαός εψήφισε την Κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς την όρισε. Πως ζητάτε να ορκίσω Κυβέρνηση υποδειχθείσα υπό του εχθρού; Δια να είναι όργανό των;» Τελικώς, στις 11πμ ορκίστηκε η πρώτη κατοχική κυβέρνηση από τον διάκονο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση …. Φυσικά ούτε ο Τσολάκογλου ούτε οι Γερμανοί λησμόνησαν αυτή τη συμπεριφορά του Χρύσανθου, στις 2/6/1941 επαύθει με Συντακτική Πράξη της ψευδοκυβέρνησης Τσολάκογλου, για να τοποθετηθεί κάποιο πιο βολικό άτομο στη θέση του Αρχιεπισκόπου.
    1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασί των προς Τρίπολι, την οποία εβομβάρδισε η αεροπορία τους.
    1941 Οι ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.

    1945 στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικός στρατός παραδίδεται χωρίς όρους στους συμμάχους στην Ιταλία. Την ίδια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί πολλά έτη σύντροφό του Εύα Μπράουν στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. Αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν τους Εβραίους έγκλειστους στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων του Νταχάου.

    1946 ο πρώην πρωθυπουργός την Ιαπωνίας Χιντέκι Τότζο και 28 πρώην Ιάπωνες αρχηγοί, καταδικάζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος. Στη δίκη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γεγονότα, που συνέβησαν προς τα πίσω μέχρι και το 1928!! Vae Victis ! Αν νικούσαν οι Γερμανο-Ιάπωνες, στο εκτελεστικό απόσπασμα θα εστήνοντο οι Αμερικανο-Άγγλοι!...

    1949 στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο τσε-τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.

    1983 Η Ελλάδα επικυρώνει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής, σε καιρό ειρήνης.

    1988 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπόσχεται αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια του γκλάσνοστ, ή αλλιώς της πολιτικής διαφάνειας.

    1991 η Κροατία αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

    2003 δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού SARS, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία Glaxo επιταχύνει τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου. Ο Π.Ο.Υ επιβεβαιώνει ότι, για την εμφάνιση της άτυπης πνευμονίας ευθύνεται ένας νέος παθογόνος παράγοντας (κορονοϊός), που δεν είχε εντοπιστεί σε ανθρώπους. Από τον φονικό ιό έχουν προσβληθεί 4.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ 330 έχουν την ζωή τους.

    2004 έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την Κυβέρνηση για «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων» στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:37 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:09 am

    30 Απριλίου

    711 Αραβικές δυνάμεις υπό τον Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ, ξεκινώντας την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (Αλ-Ανταλούς).

    1492 Η Ισπανία αναθέτει στον Χριστόφορο Κολόμβο να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις.

    1799 Η συμφωνία του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και του Τούρκου Καδήρ μπέη προβλέπει ανεξαρτητοποίηση των Ιονίων νήσων που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή τοπική Γερουσία.

    1821 εις Λάλα (Κάψαν) Ηλείας πίπτει ο Κλέφτης Πατρων Γεώργιος Γιαννιας μέ τούς ανδρας του
    1821 Με την άδεια του τσάρου, σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση. Οι Έλληνες υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη ηττώνται στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Περκόφτσαλη. Δύο μέρες μετά, η πόλη του Γαλατσίου θα καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
    1821 Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάιμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την ελληνική επανάσταση.

    1822 στήν Υπάτη φονεύονται οι Φιλέλληνες Κανελένος καί Εϋνέμαστος

    1824 η Επανάστασις εις Κρήτην αποτυγχάνει, αγρία σφαγή γυναικοπαίδων επακολουθει, κατά τήν προσπάθειάν των νά διαφύγουν πρός Ελλάδα, συλλαμβάνεται δέ καί φονεύεται ο πρόκριτος Ρεθύμνης Ιω. Δαμβέργης μεθ'ολης της συνοδείας του.

    1825 Ο Ελληνικός Στόλος στη Μεθώνη, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί και καταστρέφει τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά (1 φρεγάτα, 2 καταδρομικά, 4 φορτηγά και 21 άλλα) και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά.
    1825 Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει από τους έλληνες επαναστάτες το Παλαιόκαστρο στο Ναυαρίνο.
    1825 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον τριήμερον κανονιοβολισμόν του Μεσολογγίου.

    1841 η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.

    1897 Μάχη τού Γριμπόβου, διαρκέσασα μέχρι τής 2ας Μαΐου υπό συνεχή βροχήν. Αί ελληνικαί δυνάμεις, έπειτα από σκληρούς αγώνας, κατώρθωσαν ν’ απωθήσουν τούς Τούρκους από τήν αμυντικήν των γραμμήν, ηναγκάσθησαν, όμως, νά υποχωρήσουν κατόπιν, λόγω τής γενικής εξελίξεως τών επιχειρήσεων.

    1907 Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στο χωριό του, στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με τριακονταμελή συμμορία Κομιτατζήδων.

    1909 αρχίζει η κυκλοφορία του ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές του Φαλήρου.
    1909 Εγκαινιάζεται το υπερωκεάνιο «Αθήναι», χωρητικότητας 2.000 επιβατών. Κατασκευάστηκε στην Αγγλία και θα πραγματοποιεί ταξίδια στο νέο κόσμο.

    1917 Οι Γερμανοβούλγαροι εις Σκρά το Μακεδονίας συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των συμμαχικών θέσεων και ιδίως των Ελληνικών. Οι ελληνικές δυνάμεις κρατούν σθεναρώς τις θέσεις τους.

    1919 επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.

    1921 κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.

    1923 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα, στο τέρμα Παγκρατίου.

    1926 η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών.

    1927 Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

    1930 το ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη1941 Αρχίζουν οι επιχειρήσεις των Γερμανών κατά τής Κρήτης. Οι Γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 104 μεταγωγικά αεροπλάνα.

    1942 Στην γερμανοκροατούμενη Ελλάδα, η Υπηρεσία Επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.

    1943 Το καταληφθέν από τους Γερμανούς αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α’, μετά από συμμαχική αεροπορική επιδρομή υπέστη σοβαρές βλάβες και προσάραξε κοντά στο ακρωτήρι Μπον της Τυνησίας. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους συμμάχους, η επισκευή του πλοίου κρίθηκε ασύμφορη και το πλοίο εγκαταλείφθηκε.

    1945 ο Αδόλφος Χίτλερ και η σύζυγός του Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με δηλητήριο στο καταφύγιό τους στο Βερολίνο. Στο μεταξύ, ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Ράιχσταγκ κι άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Μόναχο και τα γαλλικά στρατεύματα εισχωρούν στην Αυστρία.

    1948 Αντάρτες εις Πρωτεκκλήσιον Ορεστιάδος κατασφάζουν τον Ιερέα Ιω.Γιαννακόπουλον με τις δύο θυγατέρες του κ.α.

    1954 καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το χωριό Σοφάδες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

    1982 στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση. Εν συνεχεία, θα εγκριθούν και συντάξεις για τους «αντιστασιακούς του 1941-1949)

    1983 Η στρατιωτική κυβέρνηση της Τουρκίας απαγορεύει την πολιτική δραστηριότητα σε 242 πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    1991 τροπικός κυκλώνας χτυπά το Μπαγκλαντές σκοτώνοντας 125.000 ανθρώπους.

    1994 νέα ένταση προκαλείται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, όταν η αλβανική Κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας.

    1999 Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας. Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. αυτοκινήτου με βυτιοφόρο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώνεται, ενώ αργότερα, καθώς φτάνει στο σημείο του δυστυχήματος η πυροσβεστική, το βυτιοφόρο εκρήγνυται σκοτώνοντας 4 πυροσβέστες.

    2004 ο Τύπος των ΗΠΑ δημοσιεύει φωτογραφίες με Αμερικάνους στρατιώτες να εξευτελίζουν Ιρακινούς φυλακισμένους στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ. Το θέμα προκαλεί σάλο.

    2007 Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες από όπλο MPS και χειροβομβίδα Μ-75 στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:40 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty ΜΑΙΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Οκτ 02, 2012 12:10 am

    ...

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:38 am

    01 Μαΐου

    431 π.Χ οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

    305 ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

    408 πεθαίνει ο Αρκάδιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
    408 Ο Θεοδόσιος Β΄ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζάντιο). Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 28 Ιουλίου του 450.
    408 Ο Ανθέμιος αρχίζει να οχυρώνει την Κωνσταντινούπολη με ισχυρό τείχος, πιο γνωστό ως θεοδοσιανό. Η ανέγερσή του ολοκληρώνεται έπειτα από πέντε περίπου χρόνια. Σημαντικά τμήματα του τείχους σώζονται σε καλή κατάσταση (2003).

    880 Εγκαινιάζεται η Νέα Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, η πρώτη ενός νέου αρχιτεκτονικού ρυθμού, του λεγόμενου «Βυζαντινού» (εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο), που θα κυριαρχήσει στη ναοδομία της Ορθοδοξίας.

    1068 Ο δεύτερος σύζυγος της Ευδοκίας, Ρωμανός Δ' ο Διογένης, αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

    1485 Κατοχή της Ζακύνθου από τους Βενετούς.

    1541 Οι οθωμανικές δυνάμεις υπό τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή καταλαμβάνουν τη νότια και κεντρική Ουγγαρία, την οποία θα κρατήσουν υπό την εξουσία τους έως 1699.

    1821 Διεξάγεται η δεύτερη μάχη του Γαλατσίου της Μολδαβίας. 1200 Έλληνες αντιμετωπίζουν επταπλάσιους Τούρκους. Ηττώνται, αλλά τούς προκαλούν βαριές απώλειες. Ο Γιουσούφ Περκόφτσαλης μέ 2.000 πεζούς, 3.000 ιππείς καί πυροβολικόν επιτίθεται εναντίον τής ανθούσης ελληνικής πόλεως, τήν οποίαν υπερήσπιζεν ό έκ τών υπαρχηγών το Αλεξ. Υψηλάντου Αθανάσιος Καρπενησιώτης. Οι Τούρκοι, έπειτα από σφοδρόν βομβαρδισμόν κατέλαβον τούς δύο προμαχώνας τής πόλεως. Είς τόν τρίτον απέμειναν υπό τόν Καρπενησιώτην μόνον 45 άνδρες, οίτινες, αφού ημύνθησαν ολόκληρον τήν ημέραν, απεχώρησαν τήν νύκτα διά μυστικής διόδου. Οι νεκροί τής μάχης υπερέβησαν τούς τριακοσίους. Ο Περκόφτσαλης, γενόμενος κύριος τού Γαλατσίου, κατέσφαξεν όσους έκ τών κατοίκων δέν επρόφθασαν νά φύγουν καί παρέδωσε τήν ωραίαν πόλιν είς τάς φλόγας.
    1821 Σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
    1821 Ο μουσταφάμπεης Κεχαγιάς του Χουρσίτ Μεχμέτ πασά φτάνει στην Τρίπολη.
    1821 Ο Ιάκωβος Γιακουμάκης Τομπάζης καταβυθίζει τουρκική γαλέτα στον πορθμό της Χίου.
    1821 Ο Άνθιμος Γαζής ξεσηκώνει τις Μηλιές του Πηλίου. Ο Άνθιμος Γαζής, είς γεύμα πού εδόθη είς τό σπίτι τού Γιάννη Δήμου, είς τίς Μηλιές τού Βόλου, εδιάβασε τάς προκηρύξεις τού Α. Υψηλάντου καί ηυχήθη τήν ανάστασιν τού γένους. Όλοι οί παριστάμενοι, κατά τό πλείστον Φιλικοί, ανέκραξαν « Ζήτω ή Ελευθερία!». Αυτό ήτο τό πρώτον σύνθημα τής Επαναστάσεως είς τήν θεσσαλομαγνησία.

    1823 Ο Κιουταχής καταστρέφει τα χωριά Λεχώνια, Άγιο Αβοκάσιο και Λαυρέντιο, Πινακάδες και Βυζίτσα της Μαγνησίας.

    1827 η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος Η Γ’ εν Τροιζήνι Εθνική Συνέλευσις ψηφίζει τό «Πολιτικόν Σύνταγμα τής Ελλάδος». Διά τούτου ωρίζετο ότι ή κυριαρχία ενυπήρχεν είς τό Έθνος και ότι άπασαι αί εξουσίαι επήγαζον έκ τού λαού καί υπήρχον έξ αυτού. Όλαι αί επαρχίαι, αίτινες είχον λάβει τά όπλα πρός αποτίναξιν τού τουρκικού ζυγού, εθεωρούντο ώς συνιστώσαι αυτοδικαίως τήν ελληνικήν επικράτειαν, ήτις εκηρύσσετο μία καί αδιαίρετος. Τό Σύνταγμα τής Τροιζήνος καθιέρωσε, έξ άλλου, τήν ελευθερίαν τού τύπου καί εκήρυσσε τήν ισότητα απέναντι τών νόμων..

    1831 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο. Θα κατασταλεί στις 8 Μαΐου.

    1844 Ο Σάμιουελ Μορς στέλνει το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα.

    1873 πεθαίνει ο Ντέιβιντ Λίβινγκστοουν, Σκοτσέζος ιεραπόστολος και γιατρός

    1878 Οι Κρήτες επαναστάται νικούν τούς Τούρκους είς σκληράν μάχην παρά τά Πραιτώρια Μονοφατσίου

    1886 ξεκινάει στο Σικάγο γενική απεργία, η οποία κατέληξε στη θέσπιση του 8ώρου. Συγκρούσεις μεταξύ απεργών, απεργοσπαστών και αστυνομικών καταλήγουν με θύματα, νεκρούς και τραυματίες, από αμφότερες τις πλευρές.

    1889 Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    1897 Στον τομέα της Ηπείρου οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τουρκικών δυνάμεων. Ο ανεξάρτητος συνταγματάρχης Βότσαρης δίνει μάχη με τους Αλβανούς τους οποίους νικά (κατά την μάχην είχε 60 νεκρούς Έλληνες).

    1898 Ύστερα από προδοσία παραμονή της γιορτής του Αγίου Αθανασίου δολοφονήθηκε από του Τούρκους ο καπετάν Γκιόργκας. Το ένοπλο σώμα του Γκιόργκα έδρασε στην περιοχή της Νιγρίτας και αποτελούνταν από λίγους αλλά τολμηρούς άνδρες που δεν επέτρεπαν την εισχώρηση προπαγανδιστών στην επαρχία. Οι Τούρκοι, θορυβημένοι από τη δράση της ανταρτικής ομάδας, εξαπέλυσαν αποσπάσματα ατάκτων για την εξόντωσή της. Ο θάνατός του δεν άφησε την περιοχή απροστάτευτη, αφού τα παλικάρια του συνέχισαν τον αγώνα που εκείνος άρχισε. Οι Νιγριτινοί τον έκαναν τραγούδι που τραγουδιέται και σήμερα σε διάφορες περιστάσεις.

    1904 πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης κλασικής μουσικής Άντον Ντβόρακ.

    1907 πεθαίνει ο Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1831)
    1907 Βούλγαροι κομιτατζίδες έκαψαν τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Άνω Ποροϊων. Η πυρπόληση του ναού έγινε για λόγους εκδίκησης της αυξανόμενης και συνεχεώς αναπτυσσόμενης Ελληνικής κοινότητας. Ο Έλληνας Πρόξενος Σακτούρης τηλεγράφησε στο Υπουργείο Εξωτερικών «Ημέτερος ναός Άνω Πορροϊων επυρπολήθη δια πετρελαίου. Αυτουργοί θεωρούνται ρουμανική προπαγάνδα μετά βουλγαρικού κομιτάτου. Βουλγαρική συμμορία, συναντήσασα παρά την Καρλίκοβαν, καζά Ζίχνης, 4 ποιμένας Έλληνας κοιμωμένους, εδολοφόνησεν ακρωτηριάσασα αυτούς. Πολλαχού ενεφάνησαν νεώταται συμμορίαι βουλγαρικαί. Ελληνικός πληθυσμός εν αγωνία».

    1917 Η κατάληψη της αμυντικής τοποθεσίας του Ραβινέ (ανατολικά Σκρα) ανατίθεται στο ΙΙ Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών. Η έκβαση της επιχειρήσεως αποτελεί περίλαμπρη νίκη του Ελληνικού Στρατού.

    1925 η Κύπρος γίνεται αποικία της Βρετανίας. 1941 οι γερμανικές δυνάμεις επιτίθενται στο λιμάνι Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη.

    1941 σύμφωνα με προκήρυξη του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή των Αθηνών, καθορίζεται απαγορευμένη ζώνη για τους κυκλοφορούντες οπλίτες.
    1941 Η Ζάκυνθος καταλαμβάνεται από τον Ιταλικό στρατό (τους μελανοχιτώνες του Μουσολίνι). Η Ιταλική κατοχή κράτησε έως της 9 Σεπτεμβρίου 1943.
    1941 Οι Γερμανοί θέτουν σε εφαρμογή την Επιχείρηση Ερμής για την κατάληψη της Κρήτης.

    1944 Εκτέλεση Ελλήνων ομήρων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς.

    1945 Καταδρομική επιχείρηση του Ιερού λόχου αρχίζει στα νησιά Ρόδο και Αλιμιά.

    1946 η διάσκεψη των Παρισίων αποφάσισε να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

    1948 Ενώ ο Εμφύλιος Πόλεμος βρίσκεστε σε εξέλιξη στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χρήστος Λαδάς, δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Από τους περαστικούς συλλαμβάνεται ο 22χρονος Ευστράτιος Μουτσογιάννης, ο οποίος φορώντας στολή σμηνίτη έριξε χειροβομβίδα και τραυμάτισε θανάσιμα τον υπουργό.
    «Την πρώτη Μαίου του 1948, Μεγάλο Σάββατο, στις εννιά το πρωί, ο Χρήστος Λαδάς πήγε στην εκκλησία του Αγ.Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας. Ένα τέταρτο μετά βγήκε από την εκκλησία και μόλις μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο τον πλησίασε ο 22χρονος Ευστάθιος Μουτσογιάννης, που φορούσε στολή σμηνία και έριξε μέσα στο αυτοκίνητο μια χειροβομβίδα με αποτέλεσμα ο Λαδάς να τραυματιστεί βαριά στην αριστερή και στη δεξιά νεφρική χώρα και στο τριχωτό της κεφαλής. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ταξί και παρά τις προσπάθειες των γιατρών εξέπνευσε στις 10.20 το βράδυ. Ο Μουτσογιάννης συνελήφθη λίγο μετά τη δολοφονία του Λαδά, τραυματισμένος στο θώρακα και στο μηρό, και αφού προηγουμένως είχε ρίξει δύο χειροβομβίδες στους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, προκαλώντας το θάνατο του αστυφύλακα Αθανάσιου Πινακούλια.
    Ακολουθεί συνέντευξις του δολοφόνου της ΟΠΛΑ στην Καθημερινή 3-11-07 ,ο οποίος καταδικάσθη εις ισόβια δεσμά αλλά αποφυλακίσθη 1964 …»

    1949 Αρχίζει η «Επιχείρηση Κυνηγός» του Γ' Σώματος Στρατού για την εκκαθάριση της Ρούμελης και των Αγράφων από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ). Όσοι αντάρτες διασώζονται, καταφεύγουν στον Γράμμο, με επικεφαλής τον Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη).
    με βάση τη νέα ισοτιμία δολαρίου και δραχμής (1$=30 δρχ.).

    1962 Η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της στην έρημο Σαχάρα.

    1963 στη Βρετανία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασίζει να αποσυρθεί από την πολιτική έπειτα από μακρά σταδιοδρομία.

    1964 ολοκληρώνεται το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατασκευασμένο στη γλώσσα Basic.

    1976 σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ο ήρωας της αντίστασης κατά των συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης.
    1976 πεθαίνει ο Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, μαθητής. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την Αστυνομία, επειδή προέβαινε σε παράνομη αφισοκόλληση. Οι αντιεξουσιαστές τον θεωρούν ως το πρώτο θύμα της Μεταπολίτευσης. (Γεν. 1960)

    1977 36 άνθρωποι σκοτώνονται στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    1978 ο Ιάπωνας Ναόμι Ουεμούρα γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που έφτασε μόνος στο Βόρειο Πόλο.

    1990 πετρελαιοκηλίδα μήκους 25 χλμ., που διαρρέει από δεξαμενόπλοιο, απειλεί με οικολογική καταστροφή τον Αργοσαρωνικό.

    1991 υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κύπρου τάσσεται το Ισραήλ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά στην Ιερουσαλήμ.

    1993 Η Διεθνής Διάσκεψη στη Βουλιαγμένη για το Βοσνιακό καταλήγει σε αποτυχία, παρά την κατ’ αρχάς θετική στάση του Ράντοβαν Κάρατζιτζ απέναντι στο Σχέδιο Βανς-Όουεν.

    1995 στην Κροατία, ο στρατός πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ανατολικής Σλαβονίας, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    2003 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την επαρχία Μπινγκόλ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα 176 άνθρωποι να σκοτωθούν και περίπου 500 να τραυματιστούν. Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, τα οποία θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του οικοτροφείου τους στο Τσελτικσουγιού. Ο Εισαγγελέας διατάζει έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες. Η Ελλάδα ενισχύει οικονομικά τους πληγέντες με το ποσό των 300.000 ευρώ ενώ αποστέλλει είδη πρώτης ανάγκης.

    2011 ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει ότι ομάδα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εισέβαλε στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον εκτέλεσε. Λόγω της διαφοράς ώρας με το Πακιστάν η ημέρα θανάτου του Μπιν Λάντεν θεωρείται η 2α Μαΐου. Εν συνεχεία το σώμα του, αφού κηδέυθηκε με το Μουσουλμανικό τυπικό, ποντίσθηκε σε λίμνη. Όλα τα γεγονότα αυτά, που έγιναν ερήμην δημοσιογράφων, δημιούργησαν πολλές αμφισβητήσεις... (γενν.10.3.1957)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:41 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:39 am

    02 Μαΐου

    373 πεθαίνει ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αθανάσιος.

    1485 Κατοχή της Ζακύνθου από τους Βενετούς.

    1519 πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος της Αναγέννησης και ασχολήθηκε επίσης με την ιατρική, τη μηχανολογία και της αρχιτεκτονικής.

    1821 Οι Τούρκοι κυριεύουν το Γαλάτσι, πυρπολούν την πόλη και σφάζουν τους χριστιανούς κατοίκους. Οι Ψαριανοί, με τον πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση, αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
    1821 Εις το χωριό Λαντζόι Ηλείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την μάχην επικρατούν οι Τούρκοι και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Σαρινίτης.

    1829 4.000 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Αρχιστράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκούν τους τούρκους του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και τους αναγκάζουν να παραδοθούν.

    1854 πεθαίνει η Σοφία ντε Μαρμπουά - Λεμπρέν, γνωστή και ως Δούκισσα της Πλακεντίας. (Γεν. 1785)

    1897 Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων υπό τον Οσμάν πασά, στον τομέα Ηπείρου δια την κατάληψιν του Γιμπόβου Άρτας. Κατόπιν υπερανθρώπων προσπαθειών οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Γίμποβον αλλ’ έχουν 7 αξιωματικούς νεκρούς και 52 άνδρες εκτός μάχης και αναγκάζονται να συμπτυχθούν προς την Άρτα.

    1899 Με πρωτοβουλία του Δημήτριου Βικέλα ιδρύεται ο «Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων».

    1907 Πενταμελής Βουλγαρική συμμορία που βρισκόταν έξω από τις Σέρρες, στον δρόμο που οδηγεί στην Μονή του Τιμίου Προδρόμου, επιτέθηκε κατά του ηγουμένου της Μονής και διδασκάλου Χριστοφόρου Δημητριάδου. Η απόπειρα δολοφονίας του απέτυχε ως εκ θαύματος δεδομένου ότι οι κομιτατζίδες τον πυροβόλησαν με όπλα μάνλιχερ από πολύ κοντά. Παρ' όλα αυτά μόνο μια σφαίρα από τις πολλές που ρίχθηκαν τρύπησε το καλυμμαύκιό του.

    1919 με ρίγη ενθουσιασμού, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και κανονιοβολισμούς δίνεται η διαταγή της άμεσης αναχώρησης του ελληνικού στρατού για τη Σμύρνη.
    Η Ι Μεραρχία (4ο, 5ο και 1/38 Συντάγματα Ευζώνων) μεταφέρεται εσπευσμένα από την περιοχή Καβάλας-Ελευθερών και αποβιβάζεται στη Σμύρνη με συμμαχική εντολή, που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Η απόβαση γίνεται με άμεσο σκοπό τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου (17/30 Οκτωβρίου 1918) και για να προστατευτούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Ο κύριος, όμως, σκοπός της εκστρατείας, που η Ελλάδα ποτέ δεν απέκρυψε, είναι η απελευθέρωση των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύεται και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από την οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού. Τα επεισόδια αυτά, σε συνδυασμό με ορισμένες ενέργειες και σειρά σφαλμάτων από ελληνικής πλευράς, αποτέλεσαν το προοίμιο των ανυπέρβλητων δυσχερειών που επρόκειτο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.
    1919 Συνιστάται Ελληνική Υπάτη Αρμοστία εν Σμύρνη με εντολή των συμμάχων της Αντάτ (Ιταλία-Αγγλία-Γαλλία). Ύπατος Αρμοσής διωρίσθη ό Αριστείδης Στεργιάδης.
    1919 Ο σφαγέας Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει αμέσως να σχεδιάζει και να οργανώνει τους διωγμούς εναντίον των Ποντίων.

    1941 Η Ζάκυνθος καταλαμβάνεται από τον Ιταλικό στρατό (τους μελανοχιτώνες του Μουσολίνι). Η Ιταλική κατοχή κράτησε έως της 9 Σεπτεμβρίου 1943.

    1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Βερολίνο παραδόθηκε στον Κόκκινο Στρατό.
    1945 220 Ιερολοχίτες απελευθερώνουν τη νήσο Ρόδο. Οι απώλειες των Ιταλογερμανών είναι μεγάλες.
    1945 Σε αποστολή μεταφοράς αξιωματικών υπαλλήλων και άλλων προσώπων και ενώ έπλεε 5 ναυτικά μίλια βόρεια της Άκρας Ζούρβας της Ύδρας, το μετασκευασμένο ναρκαλιευτικό Σπερχιός στις 08.30 μ.μ. (20.30), λόγω υπερφόρτωσης ανατράπηκε και βυθίστηκε, γεμάτο επιβάτες, παρασύροντας στο βυθό περισσότερα από 50 άτομα (επιβάτες και μέλη πληρώματος). Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Πειραιά με προορισμό Σύρο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο έφεδρος ανθυποπλοίαρχος Δ. Βογιατζής. Στο ναυάγιο αυτό πνίγηκε και ο Πλοίαρχος του Β.Ν. Ι. Βλαχόπουλος που επέβαινε ως επιβάτης.

    1947 Ο Εθνικός Στρατός αρχίζει τη δεύτερη φάση του σχεδίου «Τέρμινους», την επιχείρηση «Ιέραξ» για την εκκαθάριση από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) της περιοχής ανάμεσα στα Χάσια και τη Βόρειο Πίνδο.

    1965 τίθεται σε τροχιά και λειτουργία ο ''Early Bird'', ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που μεταδίδει εικόνες τηλεοράσεως. Η μετάδοση γίνεται σε 24 χώρες.

    1973 Κενό κηρύσσει το μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου ο πρόεδρος Μακάριος και προκηρύσσει εκλογές για την πλήρωση της έδρας, ύστερα από καταγγελίες εις βάρος των μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας, τις οποίες θα εκδικάσει η Μείζων Σύνοδος.

    1977 Απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.

    1979 επεισόδια αναρχικών σημειώνονται κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

    1982 κατά τον πόλεμο των νησιών Φόκλαντ το υποβρύχιο του βρετανικού ναυτικού "HMS Conqueror" βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό "Στρατηγός Μπελγκράνο".

    1984 Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταστρέψει τους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων.

    1990 στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη η Ιντερπόλ ψάχνει τις αρχαιότητες, που εκλάπησαν από το μουσείο της Κορίνθου.

    1992 την αλληλεγγύη της προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό, εκφράζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν τη δημοκρατία των Σκοπίων μόνο με μία ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    1993 με επιτυχία στέφεται η Διάσκεψη των Αθηνών για τη Βοσνία, με την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου Βανς-Οουεν.

    1994 ο δρ. Κερβοκιάν, επονομαζόμενος και "Δρ. Θάνατος", κρίνεται αθώος για τη μέθοδο ευθανασίας, που εφάρμοσε.
    1994 στη Βοσνία, δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι σκοτώνονται από έκρηξη νάρκης.

    1995 στην Ιταλία αρχίζει η δίκη του αρχηγού της Μαφίας Σαλβατόρε Τότο Ριίνα, που κατηγορείται για τη δολοφονία του δικαστή Φαλκόνε, 1992.
    1995 στο Βατικανό, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β', σε επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.
    1995 Κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού Εμφύλιου, το σερβικό πυροβολικό βάλλει κατά του Ζάγκρεμπ, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 175 πολίτες.

    1996 στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

    1998 ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2007 Έκρηξη σημειώνεται στο φράγμα του Αλφειού. Η αστυνομία πιστεύει ότι οφείλεται σε δολιοφθορά.

    2008 ο κυκλώνας Ναργκίς χτυπά τη Μιανμάρ και αφήνει πίσω του πάνω από 130.000 άτομα.
    2008 στην Χιλή ξυπνά στο ηφαίστειο Τσαϊτέν και πάνω από 4.500 άτομα αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους.
    2008 Νέες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα θέματα ενέργειας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία. Ο Μάθιου Μπράιζα δηλώνει τώρα ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει πρώτα τον TGI, αλλιώς θα μείνει μόνο με τον South Stream.

    2010 Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Δεκ 09, 2012 9:42 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:39 am

    03 Μαΐου

    1481 ο ισχυρότερος από τρεις σεισμούς χτυπά την Ρόδο και προκαλεί πάνω από 30.000 νεκρούς.
    1481 ή 1482 πεθαίνει ο Μωάμεθ Β', Οθωμανός σουλτάνος, ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης 1453 σε ηλικία 49 ετών

    1494 ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.

    1770 Ο Χατζή Οσμάν Πασάς, επικεφαλής δυνάμεων του Σουλτάνου, επιτίθεται κατά της Μάνης.
    Ο Χατζή Οσμάν πασσάς εισβάλλει μέ στρατόν 16.000 ανδρών καί πυροβολικόν είς τήν Ανατολικήν Μάνην. Διά ν’ αναχαιτίσουν τήν προέλασίν του είς τά ενδότερα, οί πέντε αδελφοί Καλκανδήδες μέ 75 συγγενείς των κλείονται είς τόν οχυρόν πύργον των παρά τό Σκούταρι καί επί μίαν εβδομάδα καθηλώνουν τούς εχθρούς. Οι Τούρκοι κατεσκεύασαν τέλος υπόνομον καί ανετίναξαν είς τόν αέρα τόν πύργον μέ τούς ηρωϊκούς υπερασπιστάς του. Ο Χατζή Οσμάν επρότεινε ακολούθως ειρήνην, οί δέ Μανιάται απέστειλαν τρείς γέροντας, έκ τών οποίων οί δύο ήσαν ιερείς, διά νά διαπραγματευθούν τούς όρους. Επειδή, όμως, οί αντιπρόσωποι τών Μανιατών ηρνήθησαν νά δεχθούν συζήτησιν επί τής αξιώσεως τού Οσμάν όπως τού παραδοθούν τά όπλα, ούτος διέταξε νά τούς τεμαχίσουν καί νά καρφώσουν τά μέλη των είς υψηλούς πασσάλους, διά νά είναι ορατά είς μεγάλην απόστασιν.

    1812 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί της Ρόδου.

    1821 Οι Τούρκοι αποβιβάζουν μεγάλη δύναμη στρατού στην Κύπρο και προβαίνουν σε διωγμούς, λεηλασίες και καταστροφές.
    1821 Αποκεφαλίζεται στην Πόλη ο 100 ετών επίσκοπος Μυριοπόλεως.

    1829 4.000 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Αρχιστράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκούν τους Τούρκους του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και τους αναγκάζουν να παραδοθούν.
    1829 Ο τούρκος φρούραρχος παραδίδει με συνθήκη το φρούριο της Ναυπάκτου στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.

    1837 Έναρξη μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα. Γίνεται μετά πάσης επισημότητος ή έναρξις τών μαθημάτων («καθιέρωσις», όπως απεκλήθη) τού Πανεπιστημίου είς τήν παρά τήν Πλάκαν οικίαν Κλεάνθη. Ο βασιλεύς Όθων μετέβη έφιππος καί συνοδευόμενος από λαμπράν ακολουθίαν, κατά δέ τήν προσφώνησιν τού πρυτάνεως Κ. Σχινά εδάκρυσε επανειλημμένως από την συγκίνησίν του. Σχολάρχαι (κοσμήτορες) τών τεσσάρων σχολών ωρίσθησαν οί Ν. Βάμβας τής Φιλοσοφικής, Μ. Αποστολίδης τής Θεολογικής, Γ. Ράλλης τής Νομικής καί Λευκίας τής Ιατρικής. Οι πρώτοι διορισθέντες καθηγηταί, εκτός τών ανωτέρω, ήσαν οί ακόλουθοι Κ. Κοντογόνης, Γ. Γεννάδιος, Δ. Μαυροκορδάτος, Ι. Βούρος, Κ. Νέγρης, Ερ. Ούλριχ, Αιμ. Χέρτσογ, Γ. Φέδερ, Δ. Φράας, Λ. Ρός, Ι. Σούτσος. Οι εγγραφέντες φοιτηταί ήσαν μόνον 52. Τά μαθήματα παρηκολούθουν καί 75 ακροαταί.

    1870 Συστάθηκε ο «Μακεδονικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» του οποίου πρωταρχικός σκοπός υπήρξε η βελτίωση των εκπαιδευτικών πραγμάτων των Σερρών και της διάδοσης της «Ελληνοπρεπούς παιδείας αντίδρασις κατά της εξαπλουμένης ολοέν πανσλαυϊστικής προπαγάνδας και του εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας».

    1900 το ατμόπλοιο "Κωνσταντίνος" της ατμοπλοΐας "Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ" εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.

    1905 ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
    1905 Παρά το χωριό Κρούσεβο, στις εκβολές του Στρυμώνα, σημειώθηκε συμπλοκή ελληνομακεδόνων με Τούρκους. Τρεις Έλληνες σκοτώθηκαν και δύο συνελήφθησαν με φορτίο πολεμοφοδίων. Οι Τούρκοι λένε ότι οι Έλληνες αποβιβάστηκαν από την Ελλάδα.

    1910 στο Λονδίνο, 30.000 άτομα υποδέχονται τον πλοίαρχο Πίρι, εξερευνητή του Νότιου Πόλου.

    1912 η Ρόδος καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς.

    1919 Οι Τούρκοι πυροβολούν τα αποβιβασμένα δια την τάξι Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη και τα οποία δια συντόνου δράσεως επιβάλουν την τάξι.

    1930 η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Μαχάτμα Γκάντι και τον φυλακίζει στην κεντρική φυλακή της Γιεβάρδα.

    1931 η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

    1941 Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής προελαύνουν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν για 3 ώρες πάνω από την πόλη. Η Αθήνα παρουσιάζει κατά το διάστημα της παρέλασης εικόνα νεκρής πόλης, με έρημους τους δρόμους από τους κατοίκους της και κλεισμένες τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Στο δημαρχείο της πόλης κρατούνται από το Γερμανικό Φρουραρχείο δώδεκα επιφανείς Αθηναίοι πολίτες, απ’ όλες τις τάξεις, ως όμηροι για την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών κατά των στρατευμάτων που παρελαύνουν. Η ενέργεια αυτή των κατοίκων της Αθήνας αποτελεί την πρώτη εκδήλωση αντιστάσεως στην κατεχόμενη Ελλάδα.
    1941 Οι Βούλγαροι συστήνουν τη «Διοίκηση του Αιγαίου» στα κατακτηθέντα ελληνικά εδάφη, με πρωτεύουσα την Ξάνθη.

    1944 Εκτέλεση 60 πατριωτών στην Καισαριανή.
    1944 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, εκτελούν 50 Έλληνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.
    1944 (3 και 4 Μαΐου) Το Ολοκαύτωμα του χωριού Λοχριά του Ρεθύμνου.
    Αφορμή για το κάψιμο του χωριού ήταν η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε από τους Άγγλους και τις αντιστασιακές ομάδες. 3 Μαΐου 1944 περικύκλωσαν το χωριό τα Γερμανικά στρατεύματα. Μάζεψαν τους άνδρες και τους πήγαν στις Μοίρες. Σκότωσαν δυο εντός του χωριού και εννιά κράτησαν ομήρους και τους βούλιαξαν στη θάλασσα. Την επομένη μέρα 4 Μαΐου μάζεψαν τα γυναικόπαιδα και τους επέτρεψαν να φύγουν προς τα δυτικά χωριά της Επαρχίας Αμαρίου – ‘Αρδακτος Πλάτανος. «Τα γυναικόπαιδα έκλαιγαν και τα ζώα εφώναζαν που τέτοια σκηνή φρίκης δεν εσυνάντησα ποτέ (Απομνημονεύματα οπλαρχηγού Σκουτελογιώργη, σελ. 242).
    Ο φόρος αίματος του μικρού και φτωχού χωριού Λοχριάς ήταν βαρύς. Είκοσι δυο (22) νεκροί. Με δυναμίτες και φωτιά ισοπέδωσαν το χωριό.

    1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί παραδίνονται σε Ολλανδία και Δανία ενώ στη βόρεια Γερμανία παραδίνονται στον στρατάρχη Μοντγκόμερι
    1945 Οι Σύμμαχοι συλλαμβάνουν τον γερμανό πυρηνικό φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.
    1945 Η τελευταία καταδρομική ενέργεια του θρυλικού Ιερού Λόχου, στην νήσο Μήλο.
    Ο Ιερός Λόχος, εκτός από τις επί μέρους επιχειρήσεις του, πρόσφερε στην Πατρίδα υψίστης εθνικής σημασίας υπηρεσίες με τους υπέροχους αγώνες του και με τις θυσίες των αξιωματικών και των οπλιτών του, συντέλεσε μαζί με την εξαίρετη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού, στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την επιστροφή και ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα.
    Οι απώλειες του Ιερού Λόχου, από την εποχή της συγκρότησής του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 Αξιωματικούς – 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες(28 Αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.
    Για τις μέχρις αυτοθυσίας συνεχείς προσπάθειες στα πεδία των μαχών, αρχικά της ερήμου της Βόρειας Αφρικής και μετέπειτα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, οι γενναίοι άντρες του Ιερού Λόχου τιμήθηκαν με πλήθος ελληνικών και συμμαχικών ηθικών αμοιβών (προαγωγές επ’ ανδραγαθία, πολεμικά μετάλλια και παράσημα).
    Με την αξιέπαινη πολεμική δράση του, κατά τα έτη 1942-45, ο ένδοξος Ιερός Λόχος πρόσθεσε, αμέσως μετά την ηρωική εποποιία των Ελλήνων στην Αλβανία, τα οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης και την ανεπανάληπτη “Μάχη της Κρήτης”, μια ακόμα λαμπρή σελίδα στη νεότερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και του Στρατού. Σε αναγνώριση αυτής της σημαντικής συμβολής στον υπέρ πάντων αγώνα της υπόδουλης αλλά και υπερήφανης πατρίδας, και της θυσίας των Ιερολοχιτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τυνησία και στο Αιγαίο Πέλαγος, του απονεμήθηκε στις 22 Ιουνίου 1945, η Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του Ιερού Λόχου, ο οποίος από τότε διαλύθηκε, αλλά αργότερα αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.

    1954 Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και δηλώνει ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συζητήσει το θέμα.

    1962 μέσα σε 10 μέρες, οι ΗΠΑ πυροδοτούν την τέταρτη ατομική βόμβα.

    1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της εξέγερσης, που θα μείνει στην ιστορία ως "Γαλλικός Μάης".". Η πάλη θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και θα αποτελέσει πολιτικό και ιδεολογικό ορόσημο για τις μεταπολεμικές γενιές.

    1979 η ηγέτης των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που ορκίζεται πρωθυπουργός στη Βρετανία.

    1980 πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Γιόζιπ Τίτο.

    1982 πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, μεγάλος διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης σε ηλικία 82 ετών

    1995 στην Αθήνα γίνεται η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι, το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    1999 η Γιουγκοσλαβία ανακοινώνει ότι, από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέγεφ προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης.

    2001 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανόπουλου και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας.

    2008 Ένας οδηγός λεωφορείου δολοφονείται εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη από νεαρό φυγά, ο οποίος έχει αποδράσει από περιπολικό και προσπαθεί να διαφύγει χρησιμοποιώντας το λεωφορείο, δύο IX και ένα ακόμα περιπολικό. Τελικά συλλαμβάνεται τραυματισμένος. Σε διαθεσιμότητα τίθενται έξι αστυνομικοί.
    2008 Ο τυφώνας Ναργκίς πλήττει στη Μιανμάρ, αφήνοντας πίσω του 133.600 νεκρούς.

    2009 Σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης (η Χαλκηδόνα των Ελλήνων) για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης αποκαλύπτει το άγαλμα του 84χρονου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (Lefter Kucukandonyadis), παλαιού θρυλικού ποδοσφαιριστή της ομάδας, ελληνικής καταγωγής.

    2010 Ο ένας από τους δύο ληστές της ένοπλης ληστείας που έγινε σε πολυκατάστημα Ρraktiker στον Ταύρο είναι ο Σίμος Σεϊσίδης, γνωστός από τη συμμορία των «Ληστών με τα μαύρα». Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης ύστερα από την ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα 2006.

    2011 πεθαίνει ο κορυφαίος Έλληνας κωμικός, Θανάσης Βέγγος.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:43 am

    04 Μαΐου

    1626 ο Ολλανδός εξερευνητής Πέτερ Μίνουιτ φτάνει στη Νέα Ολλανδία, το σημερινό Μανχάταν.

    1675 Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β' διατάζει την κατασκευή του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

    1821 Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος και Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο πρώην μέγας διερμηνέας της Πύλης Γεώργιος Καλλιμάχης και δύο μέρες αργότερα ο Νικόλαος Μουρούζης.

    1825 Ο Κιουταχή πασάς με στράτευμα 3.000 ανδρών νικά στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.

    1826 Ο Ιμπραήμ Πασάς επιτίθεται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας και αποκρούεται.

    1827 Με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ορίζεται πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο.

    1833 Υπογράφεται ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αίγυπτο η Συνθήκη της Κιουτάχειας, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραμένει υπό αιγυπτιακή διοίκηση.

    1854 Τα εισελθόντα εις Θεσσαλίαν ανταρτικά σώματα υπό τούς Τσιγκουράκον, Δ. Πετροπουλάκην καί Πλαπούταν πολιορκούν τό Φανάρι καί αναγκάζουν τούς Τούρκους νά κλεισθούν είς τό φρούριον τών Τρικάλων, ενώ ό Χατζηπέτρος μέ τόν Ν. Λεωτσάχον, έπειτα από σκληράν μάχην, καθ’ ήν επετέλεσαν καί οί δύο θαύματα ηρωϊσμού καί ανδρείας, εισέρχονται είς Καλαμπάκαν. Κατά τήν ιδίαν ημέραν, ό έν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής, είς βιαίαν συνομιλίαν του μέ τόν Όθωνα, διατυπώνει τήν απειλήν τής εκθρονίσεώς του, είς περίπτωσιν καθ’ ήν δέν απεκήρυσσε τούς έν Θεσσαλία αντάρτας.

    1863 πεθαίνει ο Χριστόφορος Παρραιβός, έλληνας αγωνιστής του 21 και συγγραφέας (Γεν. 1773)

    1882 υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

    1896 Αρχίζει η πολιορκία του Βάμου από τους Κρητικούς επαναστάτες, που θα αποτελέσει καμπή στην ανάδειξη του Κρητικού Ζητήματος.

    1897 Συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού με το σύνταγμά του δίνει μάχη εναντίον των Τούρκων στην παραλίαν της Άρτης.

    1904 Ιδρύεται το «Μακεδονικό Κομιτάτο» με πρόεδρο τον Δημήτριο Καλαποθάκη για την ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα.

    1905 στις ΗΠΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποβίβαση μεταναστών από όλη την Ευρώπη. Μέσα σε μια ημέρα, διέρχονται από το Έλις Άιλαντ 5.335 επιβάτες.

    1907 Έκρηξη σημειώνεται στο λέβητα της ατμομηχανής του τραμ που εκτελεί το δρομολόγιο Φάληρο - Αθήνα, πλησίον της Γαργαρέτας. 14 επιβάτες και 2 μηχανικοί παθαίνουν εγκαύματα από το βραστό νερό που εκτινάζεται από το λέβητα. Μία επιβάτιδα θα υποκύψει.

    1910 στο Λονδίνο, 30.000 άτομα υποδέχονται τον πλοίαρχο Πίρι, εξερευνητή του Νότιου Πόλου.

    1941 Ο Χίτλερ σε λόγο του, που εκφωνεί στο Ράιχσταγκ (Βουλή), αναφέρει τα εξής: "Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω, ότι απ’ όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε µε ύψιστoν ηρωίσμόν και αυτοθυσίαν. Εσυνθηκολόγησε μόνον όταν η έξακολούθησις της αντιστάσεως δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγον".
    1941 Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Χίο.

    1944 Γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρα του Ρεθύμνου και όλους τους άνδρες, άνω των 15 ετών τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές της Φορτεντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Στις 16-5-1944 εκτελούν 16 από τους φυλακισθέντες.
    Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή ‘Αδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό.
    1944 Εκτελέσεις από τους Ναζί στο Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης.
    Ο αρχηγός και εμψυχωτής της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Μεσσαράς και στον Ψηλορείτη Πετρακογιώργης είχε την καταγωγή του από το Μαργαρικάρι. Αυτό ήταν η αιτία που στις 4 Μαΐου 1944 οι Γερμανοί βοηθούμενοι στο έργο τους από τους Ελληνικής καταγωγής προδότες έκαψαν εξ ολοκλήρου το χωριό εκτός από την εκκλησία και την φάμπρικα Πετράκη. Εφτά (7) άτομα από εκείνα που συνέλαβαν εκτέλεσαν στο χωριό Σκούρβουλα με άλλους 40 και 13 άτομα μαζί με άλλα πολλά επιβίβασαν σε καράβια και στην συνέχεια τα βούλιαξαν.
    1944 Στις 4 Μαΐου 1944, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το χωριό Καμάρες (Ηρακλείο Κρήτης) και πυρπολήθηκε. ΄Οσοι από τους κατοίκους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν εκτελέστηκαν επί τόπου. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανδρών και γυναικών ανέρχεται στους 28..

    1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί παραδίνονται σε Ολλανδία και Δανία ενώ στη βόρεια Γερμανία παραδίνονται στον στρατάρχη Μοντγκόμερι

    1948 Σε αντίποινα για τη δολοφονία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χρήστου Λαδά, η κυβέρνηση εκτελεί 154 θανατοποινίτες, οπαδούς του ΚΚΕ. Ο δράστης της δολοφονίας, Ευστράτιος Μουτσογιάννης, δεν εκτελείται, καθώς επέδειξε μεταμέλεια και συνεργάστηκε με τις αρχές, καταδίδοντας πολλούς από τους συντρόφους του.

    1952 ιδρύεται εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο και ανάβει η μάχη με τους Σουηδούς, που έχουν το μονοπώλιο.

    1962 μέσα σε 10 μέρες, οι ΗΠΑ πυροδοτούν την τέταρτη ατομική βόμβα.

    1964 Υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης τάσσεται ο Νικίτα Χρουστσόφ σε συνέντευξη του προς την «Ιζβέστια». Κατηγορεί «τρίτες δυνάμεις» ότι υποκινούν την άδικη αιματοχυσία «απλών ανθρώπων, που κάλλιστα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά» επειδή θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του NATO.

    1967 Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.ά. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    1972 Μία λέμβος ανατρέπεται στη Γεωργιούπολι Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα το πνιγμό 21 μαθητριών, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

    1989 τα 79 κράτη-μέλη της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που έγινε στο Ελσίνκι, καταλήγουν σε συμφωνία για τη μείωση της εκπομπής των φθοριοχλωροϋδρογονανθράκων, που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

    1990 Η Λεττονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

    1994 Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν, στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση (περιορισμένης) αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στα Κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, στη Λωρίδα της Γάζας και στην πόλη της Ιεριχούς μετά από 27 χρόνια ισραηλινής κατοχής.
    1994 Το ευρωκοινοβύλιο εγκρίνει την ένταξη Αυστρίας, Φιλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αρνητικού δημοψηφίσματος, η Νορβηγία θα αποχωρίσει για δεύτερη φορά.
    1994 Ο πρώτος «μετροπόντικας» αρχίζει τη διάνοιξη της σήραγγας του υπόγειου σιδηροδρόμου στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης.

    1995 στην Αθήνα γίνεται η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι, το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    1999 ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω τους 45 νεκρούς.
    1999 η Γιουγκοσλαβία ανακοινώνει ότι, από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέγεφ προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης.

    2001 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανόπουλου και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας.

    2002 ο κατάλογος με τους Παλαιστίνιους, που βρίσκονται μέσα στο Ναό της Γέννησης, υπό πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό, παραδίδεται σε έναν Ευρωπαίο αντιπρόσωπο κι έναν Παλαιστίνιο διαπραγματευτή.

    2009 44 άνθρωποι σκοτώνονται σε επίθεση ενόπλων στη διάρκεια γαμήλιας δεξίωσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 4:58 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:44 am

    05 Μαΐου

    553 αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα της την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

    614 Περσικά στρατεύματα υπό το βασιλιά Χοσρόη Β΄, νικούν τους Βυζαντινούς στα Ιεροσόλυμα, τα λεηλατούν και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό και τον Πατριάρχη στην πρωτεύουσά τους.

    1426 πεθαίνει ο Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης.

    1821 πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.
    1821 Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Σαντορίνη.
    1821 Ο «Νηρεύς», με Πλοίαρχο τον Αλέξανδρος Κριεζή, μονομαχεί μέσα στον Μαλιακό κόλπο με τουρκική φρεγάτα και την ανατινάζει, έπειτα από πεισματώδη αγώνα.

    1823 Ο Ν. Κριεζώτης, έπειτα από σκληράν μάχην παρά τήν Κάρυστον, τρέπει είς φυγήν τάς επιτεθείσας εναντίον του υπερτέρας τουρκικάς δυνάμεις.

    1826 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Πετμεζά και Σουλιώτη και Τούρκων παρά το Καστράκι Καλαβρύτων. Την μάχη εκέρδισαν οι Τούρκοι.

    1827 Έληξαν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως, με την οποία έγινε η εκλογή του Ι. Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίστηκε το Πολιτικό Σύνταγμα της Χώρας.
    1827 Ο Σινίνης παραδίδει δια συνθήκης το Κάστρο Χλουμουτσίου Ηλείας εις τον Ιμβραήμ ο οποίος και το επολιόρκει.

    1840 Απέθανε έν Αθήναις ό Ανδρέας Ζαΐμης, έκ τών πρωτεργατών τής Επαναστάσεως. Είχε διατελέσει πρόεδρος τής Γ’ έν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως, πρόεδρος τού Εκτελεστικού καί σύμβουλος τής Επικρατείας. Διεκρίνετο δια τήν σωφροσύνη καί τήν μετριοπάθειάν του. Ο Θ. Κολοκοτρώνης, προσελθών κατά τήν κηδείαν, επλησίασε δακρύων τό φέρετρον καί ανεφώνησε «Τί μας κάλεσες εδώ, κυρ Αντρέα, νά κάμωμε καμμιά εθνική συνέλευσι ή νά πολεμήσωμε τόν Αράπη (εν. τον Ιμβραήμ)» .

    1877 ο Καθιστός Ταύρος οδηγεί την ομάδα των ΙθαγενώνΛακότα στον Καναδά για να αποφύγει τον αμερικανικό στρατό με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νέλσον Μάιλς.

    1893 η πτώση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προκαλεί την οικονομική ύφεση.

    1894 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Ζάκυνθον.

    1897 Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ Πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των τμημάτων της Ι και της ΙΙ Μεραρχίας, που ήταν εγκατεστημένα στην αμυντική τοποθεσία Δομοκού, και τα αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς τα νότια, στο όρος Όθρυς.

    1905 Τα ανταρτικά σώματα του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη και του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Κατσίγαρη, που βρίσκονταν στα Καλύβια Σαρμανίτσας του Βερμίου όρους, δέχονται επίθεση από τουρκικό τάγμα και κατορθώνουν μετά από σκληρή ολοήμερη μάχη να απαγκιστρωθούν και να διαφύγουν.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τον Τσεσμέ, τα Αλάτσατα και τα Βούρλα στη Μικρά Ασία.

    1920 Επί του όρους της Μ. Ασίας Κουτσάκ Ντάγ γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι ετράπησαν σε φυγή.
    1920 Η Αμερικανική Γερουσία, με ομόφωνο ψήφισμά της, αναγνωρίζει τα δίκαια της Ελλάδας στη Βόρεια Ήπειρο.

    1921 στη Βρετανία, ο Λόιντ Τζορτζ μεταβιβάζει τελεσίγραφο στο γερμανικό απεσταλμένο στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί έπρεπε να παραδώσουν το ποσό για τις πολεμικές επανορθώσεις μέχρι τις 12 Μαΐου.

    1923 η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει αρχικά τη χορήγηση στην Ελλάδα προσφυγικού δανείου.

    1930 ο αγώνας κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία κλιμακώνεται με τη σύλληψη του Γκάντι, ο οποίος τίθεται επικεφαλής 100.000 οπαδών και σχεδιάζει εκστρατεία "ανυπακοής" στο βιομηχανικό κέντρο της Βομβάης.

    1936 ιταλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

    1940 στον Β παγκόσμιο Πόλεμο, στο Λονδίνο συγκροτείται στην εξορία η νορβηγική κυβέρνηση.
    1940 Παρουσία του Βασιλέως Γεωργίου και του διαδόχου Παύλου και του Υπουργού των Συγκοινωνιών Νικολαϊδη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Μυρρίνης (Καρδίτσας) – Τζάγεζι (Στομίου Λαρίσης).

    1941 Ο προσωρινός δήμαρχος Γεώργιος Γεωργιάδης, που είχε διοριστεί από το Νομάρχη Κ. Μπόνη επειδή ήξερε γερμανικά, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε στο σερραϊκό λαό ότι «από σήμερον η εξουσία παρεδόθη εις τα βουλγαρικά στρατεύματα…». Στη συνέχεια ο ίδιος φυλακίστηκε και αντικαταστάθηκε από Βούλγαρο δήμαρχο. Τη μέρα αυτή αναχώρησαν από την πόλη των Σερρών σχεδόν όλοι οι Γερμανοί παραδίδονταν την εξουσία στους Βουλγάρους.
    1941 Ο βούλγαρος στρατιωτικός διοικητής της πόλης συνταγματάρχης Μαντσούκωφ εξέδωσε «Ειδοποίηση Προς ακριβή γνώσιν και συμόρφωσιν» των κατοίκων Δράμας και Σερρών, η οποία περιλαμβάνει 20 συνολικά διατάξεις. Επρόκειτο για τα πρώτα σκληρά μέτρα των βουλγαρικών αρχών κατοχής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
    1941 στην Ανατολική Αφρική, ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στο θρόνο της Αιθιοπίας, πέντε χρόνια μετά την ανατροπή και την εξορία του από τους Ιταλούς.
    1941 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Ιθάκη.

    1944 Ο καταρτισθείς είς Μέσην Ανατολήν Ιερός Λόχος υπό τον συνταγματάρχην Χ. Τσιγάντεν επιχειρεί επιτυχή επιδρομήν είς την κατεχομένην υπό τών Γερμανών Χίον καί καταστρέφει σημαντικάς εγκαταστάσεις τού εχθρού.
    1944 αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.

    1945 στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκρήγνυται κοντά στο Λέικγουντ του Όρεγκον μία ιαπωνική βόμβα και σκοτώνονται μία γυναίκα και πέντε παιδιά, που βρίσκονταν στην περιοχή για πικνίκ. Την ίδια μέρα συνθηκολογούν τα γερμανικά στρατεύματα, που βρίσκονται στην Ολλανδία και τη Δανία, ενώ Καναδοί στρατιώτες απελευθερώνουν από την κυριαρχία των Ναζί το Άμστερνταμ. Τέλος ελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μάουτχαουσεν
    1945 κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Τσέχοι και Σλοβάκοι άρχισαν την καταδίωξη των Γερμανών από την Πράγα.

    1948 Καταλήφθηκε για δεύτερη φορά το Νέο Πετρίτσι από ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ. Οι αντάρτες παρέμειναν εκεί μόνο για 24 ώρες γιατί εκδιώχτηκαν από τον τακτικό στρατό.
    1948 πεθαίνει ο Γ. Βερίτης, Έλληνας ποιητής

    1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    1955 δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Ομόσπονδη Γερμανική Δημοκρατία έγινε πάλι κυρίαρχο κράτος. Την ίδια μέρα, η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

    1960 ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζητά νομιμοποίηση του ΚΚΕ και εκλογές με αναλογική.

    1961 κατατίθεται στην ελληνική Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος Ενισχυμένη αναλογική με ποσοστό 17%.
    1961 ο Άλαν Σέπαρντ, είναι ο πρώτος Αμερικανός, που ταξιδεύει στο διάστημα.

    1966 Τούρκοι φοιτητές εισορμούν στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, διακόπτουν τα μαθήματα και κόβουν τις τηλεφωνικές γραμμές, υπό το αδιάφορο βλέμμα της τουρκικής αστυνομίας.

    1970 εγκαινιάζεται ο δορυφορικός σταθμός εδάφους του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες.

    1971 πεθαίνει ο Βάϊολετ Τζέσσοπ, Ιρλανδοαργεντινή καμαρώτος του Τιτανικού, που επέζησε από ένα ακόμη ναυάγιο (HMHS Britannic 1916) και μία σύγκρουση πλοίων (RMS Olympic, που συγκρούστηκε με το HMS Hawke 1911)

    1972 πεθαίνει ο Γκάρι Ντέιβις, αμερικανός μπλουζίστας και ιερωμένος. Το ιδιαίτερο παίξιμό του στην κιθάρα επηρέασε πολλούς κατοπινούς μουσικούς, όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Γιόρμα Καουκόνεν, Τζάκοον Μπράουν και Greatful Dead. (Γεν. 30/4/1896)

    1992 ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ζητά την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης για τον πληθυσμό της γιουγκοσλαβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

    1994 ομάδα απολυμένων συμβασιούχων της ΔΕΗ προκαλεί σοβαρά επεισόδια και καταλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αντιδρώντας στις απολύσεις, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του νόμου περί Δημόσιας Διοίκησης.

    1995 πεθαίνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Ρώσος Μιχαίλ Μπότβινικ στη Μόσχα σε ηλικία 83 ετών. Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών διατελώντας παγκόσμιος πρωταθλητής μεταπολεμικά, ως μηχανολόγος ηλεκτρολόγος κατηύθυνε την έρευνα για τη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσοντας προγράμματα σε Η/Υ, που παίζουν σκάκι.

    2007 πεθαίνει ο Θίοντορ Μέιμαν, αμερικανός φυσικός, δημιουργός του πρώτου λέιζερ. (Γεν. 11/7/1927)

    2010 Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες Μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα. Στις φλόγες τυλίγονται επίσης το κτίριο του ΣΔΟΕ στη Λεωφόρο Αμαλίας και η Νομαρχία Αθηνών. Δεκάδες άτομα διακομίζονται στα νοσοκομεία με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 4:59 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:44 am

    06 Μαΐου

    1536 ξεκινά η πολιορκία του Κούσκο όταν οι Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη τους από τους Ισπανούς.

    1821 Ο κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ πασά μπαίνει στην Τρίπολη για να ενισχύσει τους πολιορκημένους Τούρκους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ενισχύει τα στρατόπεδα σε Χρυσοβίτσι, Λεβίδι και Πιάνα με δυνάμεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Ανδρέα Παπαδιαμαντόπουλο.
    1821 Οι ηρωϊκοί υπερασπισταί τού Νεοκάστρου (Πύλος), στερούμενοι πολεμεφοδίων, τροφών καί ύδατος, αναγκάζονται νά παραδοθούν είς τόν Ιμβραήμ διά συνθήκης, ήτις εξησφάλιζε τήν αποχώρησίν των έκ τού φρουρίου. Παρά τήν συνθήκην τούτην ό Ιμβραήμ εκράτησε τούς Γ. Μαυρομιχάλην καί Η. Γιατράκον τούς οποίους αντήλλαξε βραδύτερον μέ τούς ευρισκομένους είς χείρας τών Ελλήνων πασσάδες τού Άργους Αλλήν καί τού Ναυπλίου Σελήμ.
    1821 Στην Κωσταντινούπολιν εθανατώθη ο μέγας διερμηνεύς του σουλτάνου (ήταν Έλληνας).
    1821 Τέσσερα ελληνικά πλοία (από τα Ψαρά) υπό τον Ανδρέα Γιαννίτση, με υψωμένη την τουρκική σημαία για παραπλάνηση, βάλλουν αιφνιδιαστικώς κατά του φρουρίου της Ίμβρου και αποβιβάζουν Ψαριανούς επαναστάτες, οι οποίοι αναγκάζουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν στο εσωτερικό του νησιού, καταλαμβάνουν το φρούριο, το καταστρέφουν και συναποκομίζουν σημαντικές ποσότητες πολεμοφοδίων.

    1823 Ο Νικόλαος Κριεζώτης νικά τους Τούρκους του Ομέρ Μπέη στο Βατίτσι Καρύστου.

    1825 Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την πρώτη έξοδο από την πόλη, αλλά αποτυγχάνουν και επιστρέφουν στις θέσεις τους.
    1825 Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.

    1865 Αρχίζουν να λειτουργούν, για πρώτη φορά μετά τους αρχαίους χρόνους, οι εγκαταστάσεις ανακαμίνευσης αργυρομόλυβδου του Λαυρίου.

    1876 Σφαγή των Προξένων (Γαλλίας και Γερμανίας) στη Θεσσαλονίκη, από τον τουρκικό όχλο.

    1877 το " Τρελό Άλογο", ο αρχηγός της φυλής των Αμερικανών ιθαγενών, "Ογκλάλα Σιουξ", βλέποντας ότι, οι μαχητές του δεν μπορούν να αντέξουν στο κρύο και την πείνα, παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα στη Νεμπράσκα

    1889 ολοκληρώνεται στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ.
    1889 Σε έκτακτη συνέλευσή τους οι πληρεξούσιοι της Κρήτης, καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κύρυττε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα είχε την άμεση βίαια αντίδραση της Πύλης, σε βάρος του χριστιακού πληθυσμού και κύρυξη στρατιωτικού νόμου.

    1896 Έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1896 που καταγράφεται ως επίσημη ημερομηνία αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

    1897 Κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στη Θεσσαλία και Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων γι' ανακωχή.

    1903 ιταλικά πολεμικά πλοία στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τον σουλτάνο να καταπνίξει επανάσταση στη Μακεδονία.

    1906 Οι εκ Γυθείου Μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας-Αντώνιος Βλαχάκης μόνιμος ανθυπολοχαγός όστις μέ τό πρόσχημα ότι θά μετέβαινεν είς Γαλλίαν δι’ ευρυτέρας σπουδάς, έτρεξεν είς Μακεδονίαν, καί Λεωνίδας Πετροπουλάκης, επί κεφαλής σώματος 48 επιλέκτων Μανιατών, επιτίθενται κατά τών κομιτατζήδων, οίτινες κατείχον τήν Οσνιτσάνην. Εδέχθησαν, όμως, ταυτόχρονον επίθεσιν τουρκικού τάγματος καί εφονεύθησαν αμφότεροι από έκρηξιν βόμβας, καθώς καί 14 από τούς συντρόφους των, αφού επροξένησαν τεραστίαν φθοράν είς τούς αντιπάλους των. ‘Εκ τών Τούρκων εφονεύθησαν 6 αξιωματικοί καί 138 στρατιώται, έκ δέ τών Βουλγάρων κομιτατζήδων υπέρ τούς 40. Οι Λίτσας και Πετροπουλάκης ετάφησαν κάτωθι τού ιερού βήματος τής εκκλησίας τής Όσνιτσάνης, έν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων τού πληθυσμού ολοκλήρου τής περιοχής, οί δέ σύντροφοί των είς παρακείμενον δάσος καστανεών. Η Όσνιτσάνη μετωνομάσθη ακολούθως είς Πετροπουλάκι.

    1913 πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, αναρχικός, που δολοφόνησε στις 18 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου εκρατείτο. (Γεν. 1870)

    1936 Η κυβέρνηση την καταστέλλει με βία την από 29 Απριλίου απεργία που οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, η οποία στις 6 Μαΐου μεταβλήθηκε σε πανεργατική.

    1942 Αναχώρησαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σερρών για Βουλγαρία οι πρώτοι σερραίοι πολιτικοί επιστρατευθέντες, τα λεγόμενα «ντουρντουβάκια», που συμμετείχαν τα υποχρεωτικά τάγματα εργασίας. Χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Σιμιτλή -Σιδηροκάστρου στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

    1944 Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας από τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες της Ένωσης Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ). Ύστερα, όμως, από ισχυρή αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον αγώνα στις 15 Μαΐου 1944. Οι απώλειες των Βουλγάρων είναι 42 αξιωματικοί και 702 οπλίτες.

    1948 43 κομουνιστές εκτελούνται στην Αθήνα.

    1950 ο Πρόεδρος Τρούμαν προτείνει την ανακήρυξη της Χαβάης και της Αλάσκας σε Πολιτείες των ΗΠΑ, επειδή κατ' αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ασφάλεια του έθνους.

    1952 πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών στην Ολλανδία η Μαρία Μοντεσόρι, η πρώτη Ιταλίδα γιατρός και εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της.

    1955 η Βρετανία ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώριση της κυριαρχίας της στα Νησιά Φόκλαντ.

    1968 Κατά τη διάρκεια του «Γαλλικού Μάη», 1000 άτομα τραυματίζονται σε συγκρούσεις αστυνομικών και φοιτητών.

    1974 ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Βίλλυ Μπραντ αναγκάζεται σε παραίτηση, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γραμματέας του Γκίντερ Γκιγιόμ ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. 1971 του απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης για την περίφημη "Οστ Πολιτίκ" του, που πρέσβευε την προσέγγιση ανατολής και δύσης.

    1991 στην Αθήνα αρχίζει η δίκη του Γιώργου Λούβαρη και τεσσάρων απόστρατων αξιωματικών, που κατηγορούνται για το σκέλος της αγοράς του αιώνα, που έγινε 1987.

    1994 η βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία

    1997 οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μη φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.

    2004 φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 5:02 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:44 am

    07 Μαΐου

    558 καταρρέει ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διατάσσει άμεσες επιδιορθώσεις.

    1274 συνέρχεται στη Γαλλία 2ο Συμβούλιο της Λυών, για να καθορίσει τον τρόπο εκλογής του πάπα. Σύνοδος τού Λουγδούνου (Λυώνος ), καθ’ ήν επεφασίσθη ή Ένωσις τών Εκκλησιών, μή πραγματοποιθείσα, όμως, λόγω τού ότι οί Λατίνοι απέβλεπον δι’ αυτής είς τήν πλήρη υποδούλωσιν τής Ορθοδόξου εκκλησίας καί τόν βαθμιαίον αφανισμόν της.
    Ο Μιχαήλ για λόγους εν τω βάθει πολιτικούς απέστειλε εκπροσώπους στη Σύνοδο της Λυών στις 7 Μαΐου του 1274 οι οποίοι ανέγνωσαν ενώπιον των δυτικών ιερέων και του πάπα τις ομολογίες πίστεως του αυτοκράτορα Μιχαήλ αλλά και του συναυτοκράτορα Ανδρονίκου. Στις 6 Ιουλίου του 1274 επήλθε συμφωνία και υπογράφηκε η πράξη της Ενώσεως των Εκκλησιών. Ο Γεώργιος Ακροπολίτης ορκίστηκε εξ ονόματος του αυτοκράτορα πίστη στον πάπα και αποδοχή του ρωμαϊκού Πιστεύω (Credo). Η Ένωση, αν και δημιούργησε αντίδραση και δυσαρέσκεια στην Ανατολή προέβαλλε την εικόνα του αυτοκράτορα στη Δύση και απέτρεψε προσωρινά τις επιθέσεις των καθολικών ηγεμόνων κατά της αυτοκρατορίας.

    1453 αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος του σουλτάνου Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινούπολης.

    1660 Ο ιταλικής καταγωγής Ισαάκ Φουμπίνε εφευρίσκει στη Χάγη τα μακαρόνια.

    1673 Σεισµός κατέστρεψε πολλά σπίτια στο Ηράκλειο και έγινε αισθητός µέχρι την Ζάκυνθο.

    1763 Αρχίζει η εξέγερση των Ινδιάνων Πόντιακ στη Βόρειο Αμερική, με επίθεση κατά των βρετανικών δυνάμεων.

    1821 Οι επαναστάται τού Πηλίου, αφού συνέστησαν τήν Βουλήν Θετταλομαγνησίας, εξοντώνουν τούς Τούρκους τών Λεχωνίων καί ακολούθως πολιορκούν τούς πύργους τού Βελεστίνου.
    Ο από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας και φλογερός αρχιμανδρίτης και λόγιος Άνθιμος Γαζής, σηκώνει στις Μηλιές την πηλιορείτικη σημαία της Επαναστάσεως, ενώ την ίδια μέρα εμφανίζονται στον Παγασητικό τρία υδραιοσπετσιώτικα καράβια με καπεταναίους τους Αναστάσιο και Λάζαρο Τσαμαδό και τον Ιωάννη Κυριακώφ. Ταυτόχρονα επαναστάτες από τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άγιος Λαυρέντιος, αιχμαλωτίζουν τους Τούρκους των Λεχωνιών, ενώ το κύριο σώμα των επαναστατών του Πηλίου, χωρισμένο σε δύο τμήματα και με γενικό αρχηγό τον αρματολό Κυριάκο Μπασδέκη, πολιορκεί τους πύργους των Τούρκων στο Βελεστίνο και, συνεπικουρούμενο και από τα ελληνικά πολεμικά πλοία, το Κάστρο του Βόλου. Ωστόσο το ασκέρι των επαναστατών του Πηλίου, όντας ουσιαστικά άοπλο και απειροπόλεμο, διαλύθηκε όταν, σ’ ενίσχυση των ομοεθνών τους, κατέφθασε από τη Λάρισα μεγάλη βοήθεια Τούρκων υπό τον Μαχμούτ Πασά Δράμαλη και αποτυγχάνουν να καταλάβουν το Βόλο.
    1821 Ο ελληνικός στρατός διευθυνόμενος από τον Ν. Αποστόλην μετέβη εις Χίον.
    1821 O Παπανικολής πυρπολεί στην Eρεσό τουρκικό δίκροτο.

    1823 ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον αγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.

    1824 η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

    1832 ο Βαυαρός Όθωνας ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας. Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, με την οποία αναγνωρίζεται ότι η ελληνική επικράτεια αποτελεί ανεξάρτητη μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α΄, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».

    1897 Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην τοποθεσία Ταράτσα Λαμίας.

    1905 Σκοτώνεται ο μακεδονομάχος Αθανάσιος Μπικιάρης από το Ζέλοβο (Αντάρτικο) Φλώρινας. Ήταν μέλος του σώματος του καπετάν Κώττα και υπαγόταν στον υπαρχηγό του Σπύρο Παρασκευαΐδη.

    1915 1.198 Βρετανοί χάνουν τη ζωή τους, όταν ένα γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει το βρετανικό πλοίο "Lusitania", στις ακτές της Ιρλανδίας.

    1927 ο Άγγελος Σικελιανός διοργανώνει τις πρώτες δελφικές εορτές στους Δελφούς.

    1939 Σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα -πλάκες με παραστάσεις και χρυσελεφάντινα αγάλματα- έρχονται στο φως κατά τις ανασκαφές στην περιοχή των Δελφών.

    1945 οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς. Την επόμενη ημέρα, θα λήξει και επίσημα η ευρωπαϊκή φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
    1945 Η Γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδίδεται σε τμήματα του Ιερού Λόχου.

    1946 ιδρύεται η Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο, γνωστή σήμερα με το όνομα Sony.

    1951 ανακοινώνεται ότι, και τρίτο ελληνικό τμήμα αποτελούμενο από 200 άνδρες θα αναχωρήσει για την Κορέα.

    1952 ο Τζέφρι Ντάμερ δημιουργεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα, τη βάση κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    1961 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 8.357.526 κατοίκους.
    1961 Ο Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης 1960 και μετέπειτα 1964, τρέχει ξυπόλητος την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου με χρόνο 2 h 23’ 44’’. 100.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά μήκος της διαδρομής από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο και χειροκροτούν τον θρυλικό αιθίοπα μαραθωνοδρόμο.

    1970 Η Χούντα δεν δίνει διαβατήριο στον ποιητή Γ. Σεφέρη και στην σύζυγο του, ώστε να παραστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει ιταλικό πανεπιστήμιο, προς τιμήν του Ελληνα Νομπελίστα.

    1971 Μετά από μια κατάσταση πολέμου άνω των 30 ετών (από 28/10/1940), αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

    1975 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Φορντ κηρύττει το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

    1982 Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Με τη νέα μέθοδο το ωάριο εισάγεται απευθείας στη μήτρα, μία ώρα μετά τη γονιμοποίηση του.

    1985 Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας, ενώ αφαιρούνται αντίστοιχα αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    1990 η ΝΔ και ο ΣΥΝ εκλέγουν κατήγορους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τις κατηγορίες για τα σκάνδαλα της Τράπεζας Κρήτης, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

    1992 στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι, η χώρα του είναι πάντα διατεθειμένη να βοηθήσει στη διευθέτηση της διαφοράς με τα Σκόπια σχετικά με την ονομασία, σεβόμενη τα συμφέροντα της Ελλάδας.
    1992 Το διαστημικό λεωφορείο «Endeavour» αναχωρεί για το παρθενικό ταξίδι του.

    1993 Τα Σκόπια γίνονται δεκτά στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - ΠΓΔΜ (FYROM).

    1994 το θάνατο τριών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, δρόμους και καλλιέργειες προκαλούν σφοδρές καταιγίδες, που πλήττουν περιοχές της Ελλάδας.

    1996 η Συρία ζητά να δικαστεί η ισραηλινή ηγεσία για εγκλήματα πολέμου, εξαιτίας της σφαγής των αμάχων στο νότιο Λίβανο.
    1996 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά η δίκη του Σερβοβόσνιου Ντούσαν Τάντιτς για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, 1992. Πρόκειται για την πρώτη δίκη διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

    1997 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδικάζει τον Ντούσαν Τάντιτς ως ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βασανιστήρια, αλλά όχι για φόνους.
    1997 στις ΗΠΑ, αρμόδια επιτροπή δημοσιεύει έκθεση που επικρίνει εξίσου τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελβετίας για το χειρισμό της υπόθεσης του κλεμμένου χρυσού από τους Ναζί, που κατατέθηκε με ειδικές συμφωνίες στις ελβετικές τράπεζες και ουδέποτε επεστράφη στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πάντως ότι μπορούν να δώσουν το ποσό των 70 εκατ. δολαρίων ως μερική αποζημίωση στα θύματα.

    1999 στο Βελιγράδι, 3 υπάλληλοι της κινεζικής πρεσβείας σκοτώνονται και 20 τραυματίζονται, από "λανθασμένο" βομβαρδισμό αεροπλάνου του ΝΑΤΟ.
    1999 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται τη Ρουμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε Ορθόδοξη χώρα από την εποχή του Σχίσματος 1054.

    2000 ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας

    2002 τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίζονται, όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδοτεί βόμβα σε νάιτ-κλαμπ της πόλης Ρισόν Λεζιόν.

    2004 ισλαμιστές αποκεφαλίζουν τον αμερικάνο επιχειρηματία Νικ Μπεργκ και βγάζουν το βίντεο της εκτέλεσης στο διαδίκτυο.

    2007 ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τον τάφο του Ηρώδη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 5:03 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:44 am

    08 Μαΐου

    1541 ο Ισπανός εξερευνητής Ερνάντο ντε Σότο φτάνει στον ποταμό Μισισιπή και τον ονομάζει Ρίου ντι Εσπίριτο Σάντο.

    1794 εκτελείται με αποκεφαλισμό ο Γάλλος φυσικός, Αντουάν Λαβουαζιέ.

    1808 Εξακόσιοι αντάρται υπό τόν Δημήτριον Βλαχάβαν (αδελφόν τού παπά-Ευθυμίου), οίτινες είχον οχυρωθή είς Καλαμπάκαν, αποκρούουν επί δεκάωρον τάς λυσσώδεις επιθέσεις εξακισχιλίων Τουρκαλβανών, τούς οποίους είχεν οδηγήσει εναντίον των ό Μουχτάρ πασσάς, υιός τού τυράννου τών Ιωαννίνων Αλή πασσά, έν τέλει, δέ, εξαντλήσαντες τά πολεμεφόδιά των, εξέρχονται ξιφήρεις καί πίπτουν πάντες. Ο Μουχτάρ διέταξε νά εκδάρουν τάς κεφαλάς των καί, αφού έρριξε άφθονον αλάτι είς τά δέρματα, τά έστειλε είς τόν πατέρα του μέ καραβάνι από ημιόνους, μέ τά πτώματά των δέ έκτισε πυραμίδα, συγκολλήσας αυτά μεταξύ των μέ λάσπην από ασβέστι καί άμμον. Επιστρέφων είς Ιωάννινα, επυρπόλησε πλείστα χριστιανικά χωρία καί κατέσφαξε τούς κατοίκους των.

    1821 Γιγαντομαχία είς τό Χάνι τής Γραβιάς. Ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος, διά ν’ αναχαιτίση τούς κατερχομένους πρός τήν Άμφισσαν, οπόθεν εσκόπουν νά διαπεραιωθούν είς Πελοπόννησον, 9.000 Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυώνη καί Μεχμέτ Κιοσσέ, οχυρούται μέ 120 παλληκάρια είς τό Χάνι τής Γραβιάς. Οι θαρραλέοι υπερασπισταί εισήλθον ό είς μετά τόν άλλον, χορεύοντες καί άδοντες τό γνωστό κλέφτικο τραγούδι «Κάτω στού Βάλτου τά χωριά…». Μεταξύ τούτων ήσαν ό Γκούρας, ό Τράκας, ό Παπανδρέας, ό Αγγελής Γοβγίνας, από τήν Εύβοιαν, ό Κατσικογιάννης, ό Αθ. Καπλάνης κ.ά. Αί λυσσώδεις επιθέσεις τών Τούρκων διεδέχοντο ή μία τήν άλλην, ό δέ Ομέρ Βρυώνης είχε προκηρύξει αμοιβήν πεντακοσίων πουγγίων (5.000 περίπου σημερινών δραχμών) είς εκείνον πού θά εισήρχετο πρώτος είς τό Χάνι. Αλλ’ ή ορμή τών Τούρκων ανεκόπτετο από τό εύστοχον πύρ τών ευρισκομένων είς αυτό. Ο Ομέρ Βρυώνης, βλέπων τήν μεγάλην φθοράν τού στρατού του, εσταμάτησε τάς επιθέσεις μέ τήν δύσιν τού ηλίου καί παρήγγειλεν είς τήν Λαμίαν νά τού στείλουν κανόνια. Αλλά την νύχτα ό Οδυσσεύς με τούς συντρόφους του εξήλθον ξιφήρεις από τό Χάνι, επέρασαν ώς λαίλαψ διά μέσου τού εχθρικού στρατοπέδου καί εξηφανίσθησαν πρός τό Χλωμό. Είς τήν γιγαντομαχίαν αυτήν εφονεύθησαν 6 Έλληνες, τούς οποίους οί σύντροφοί των έθαψαν μέσα είς τό Χάνι, προτού επιχειρήσουν τήν ηρωϊκήν έξοδόν των. Οι Τούρκοι είχαν 300 νεκρούς και 600 τραυματίες.
    1821 Ο Λυκούργος Λογοθέτης αναλαμβάνει τήν διοίκησιν τής επαναστατησάσης Σάμου.
    Υψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι. Οι επαναστάτες προσβάλλουν τα παράλια απέναντι από το νησί και διώχνουν τους τούρκους σε μεγάλο βάθος

    1825 Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου ενεργούν θυελλώδη έξοδο και προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.

    1828 Στην Κρήτη, ένα τμήμα των ανδρών του Νταλιάνη υπό τους Μανουσέλη, Μανουσογιαννάκη, Δεληγιαννάκη και Χατζημιχάλη, χτύπησαν τους Τούρκους στα Ρεθεμνιώτικα (Αποκορώνα). Οι Τούρκοι είχαν 40 νεκρούς και αρκετούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων και τον Αγά του Ρεθύμνου, ενώ τους πήραν και χιλιάδες ζώα.

    1831 Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

    1834 Απαγορεύονται οι δωρεές σε Εκκλησίες, σύμφωνα με νόμο.

    1875 Η βασίλισσα Αμαλία αποθνήσκει εξόριστος είς τήν Βαμβέργην τής Βαυαρίας. Νοσταλγούσα πάντοτε την Αθήνα («Αθήνα, Αθήνα, άς ήταν νά σ’ έβλεπα άλλη μιά φορά πρίν πεθάνω», έλεγε συχνά), είχε αγοράσει ένα κτήμα, τό οποίον ήθελε νά τό κάμη όμοιον μέ εκείνο πού είχε παρά τά Λιόσια (τόν γνωστόν « Πύργον τής Αμαλίας») καί, κατά τάς συχνάς επισκέψεις της εκεί, εκρυολόγησε καί προσεβλήθη από πνευμονίαν, η οποία τής εστοίχισε τήν ζωήν. Ήτο 57 ετών.

    1886 το φαρμακείο Τζάκομπς πουλά το πρώτο μπουκάλι Κόκα-Κόλα ως σιρόπι για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
    1886 Αί ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν τάς παρά τόν Νεζερόν (Καλλιπεύκη Λαρίσης) τουρκικάς επιθέσεις καί εισελθούσαι εντός τού τουρκικού εδάφους, κυριεύουν τρείς σταθμούς καί καταστρέφουν διάφορα οχυρωματικά έργα.

    1891 πεθαίνει ο Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Γεν. 31/7/1831)

    1897 Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο πόλεμος με την Τουρκία. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας.

    1902 η πρωτεύουσα της Μαρτινίκας, Σεντ Πιέρ, καταστρέφεται ολοκληρωτικά και 30.000 άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Πέλε.

    1907 Φονεύεται ο Μακεδονομάχος Ανθλγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας), σε επίθεση κατά των Βουλγάρων Κομιτατζήδων στο Παλαιοχώρι (Φούφα) Κοζάνης.

    1908 Τρομερή έκρηξη αναστατώνει την Αθήνα. Ανατινάζεται ξαφνικά το εργοστάσιο δυναμίτιδας της γαλλοελληνικής εταιρίας στις Κουκουβάουνες (νυν Μεταμόρφωση) και πέντε άτομα τραυματίζονται σοβαρά.

    1919 ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

    1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία ως αποικία του Βρετανικού Στέματος.

    1933 ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά μια απεργία πείνας διάρκειας 21 ημερών διαμαρτυρόμενος για την καταπίεση της Ινδίας από τη Βρετανία.

    1936 ο "Μάης του '36" στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

    1940 εγκαινιάζεται η νεοκατασκευασθείσα γέφυρα στο Νέστο ποταμό

    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Μήλο και οι Ιταλοί τη Σάμο.

    1945 Παραδόθηκε στην Ρόδο η γερμανική φρουρά της Δωδεκανήσου.
    1945 Διοργανώνεται η πρώτη ανοιχτή ΕΑΜική συγκέντρωση στην Αθήνα μετά τα Δεκεμβριανά, για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.
    1945 Η σφαγή στο Σετίφ. Εκατοντάδες Αλγερινοί σκοτώνονται από τους Γάλλους αποικιοκράτες.

    1952 ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Αθήνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

    1953 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, μια νέα πειραματική έκρηξη ατομικής βόμβας, με διπλάσια ισχύ από εκείνη των ατομικών βομβών που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, προκαλεί εντονότατη λάμψη, που φωτίζει ολόκληρη την περιοχή.

    1963 Ναυαγούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις Μακαρίου-Κιουτσούκ για το ζήτημα του διαχωρισμού των δήμων, τον οποίο ο Μακάριος χαρακτηρίζει ανεφάρμοστο και απειλεί να καταγγείλει το σχετικό άρθρο του συντάγματος στον ΟΗΕ.

    1978 Οι Αυστριακοί Ράινχολντ Μέσνερ και Πέτερ Χάμπελερ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που καταφέρνουν να ανέβουν στην κορυφή Έβερεστ των Ιμαλαΐων χωρίς συμπλήρωμα οξυγόνου. Οι δύο ορειβάτες ξεπέρασαν τη «ζώνη του θανάτου», στα 7.500 μέτρα, και ανέβηκαν τα τελευταία 900 μέτρα στο χρόνο-ρεκόρ των 6 ωρών.

    1989 αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου, το όνομα του οποίου αναμίχθηκε στην υπόθεση Κοσκωτά, πραγματοποιεί η "17Ν". Έκρηξη σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

    1991 η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" χτυπά με δύο ρουκέτες, που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας "Siemens", στο Μαρούσι.

    1996 στη Νότια Αφρική, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίνεται το νέο Σύνταγμα της χώρας, που κατοχυρώνει επισήμως πλέον την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

    2009 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνει ξαφνικά τη Βουλή, με αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή σε μία σειρά από σκάνδαλα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 7:43 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:44 am

    09 Μαΐου

    324 π.Χ. Ο Ελληνικός Στόλος του Μ. Αλεξάνδρου, υπό το Ναύαρχο Νέαρχο τον Κρήτα, αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα (στις εκβολές του Ινδού ποταμού) και μετά από πολλές αντιξοότητες και σφοδρές θαλασσοταραχές φθάνει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αρμόζεια της Περσίας (σημερινά στενά του Ορμούζ).

    328  ο Μ.Αθανάσιος εκλέγεται επίσκοπος Αλεξανδρείας.

    1364 οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη και ζήτησαν τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.
     
    1502  ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι στο "Νέο Κόσμο".

    1788  Το αγγλικό κοινοβούλιο καταργεί το δουλεμπόριο.
     
    1821  Γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τους Νικηταρά, Κ. Μαυρομιχάλη, Ι. Κολοκοτρώνη και Τούρκων έξω από το Άργος. Οι Έλληνες νικούν.
    1821  Οι οπλαρχηγοί Μεταξάδες και Φωκάς μετά 350 Κεφαλλήνων φθάνουν εις Πελοπόννησον (Γλαρέτζα Ηλείας).
    1821 Δύναμη 1.000 Θεσσαλών επαναστατών πολιορκεί χωρίς αποτέλεσμα το Βελεστίνο.
    1821  Οι ηρωϊκοί επαναστάτες της Θετταλομαγνησίας υπό τον Μπασδέκην επιτίθενται εναντίον των Λεχωνίων, (ισχυρού φρουρίου των Τούρκων). Κατά την σφοδράν επίθεσίν των φθάνουν μέχρι των τειχών αλλ’ ατυχώς τραυματίζεται ο αρχηγός των Μπασδέκης και έτσι δεν κατορθώνουν να καταλάβουν το φρούριον.

    1822  Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης νικά τους Τούρκους στην Πάτρα.

    1825  Ο Ιωάννης Γκούρας διασκορπίζει στο Δίστομο τους Τουρκο-Αιγυπτίους του Ιμπραήμ.

    1830  Ο Λεοπόλδος του Σαξ Κόμπουργκ παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο.
     
    1854 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Κολύνο Πλαπούτα και Ν. Λεωτσάκο, κατανικούν τους Τούρκους του Σελίμ Πασά στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας με νυχτερινή επίθεση. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 500 νεκροί και των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.
     
    1886 τμήματα του ελληνικού στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισβάλλουν στην Τουρκία από τα Θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν θα καταφέρουν τίποτα και τρεις μέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.
     
    1904  πεθαίνει στο Λονδίνο ο διάσημος εξερευνητής της Αφρικής, φίλος της περιπέτειας και δημοσιογράφος σερ Χένρι Στάνλεϊ, ο οποίος είχε διασώσει 1871 τον Σκοτσέζο εξερευνητή δρ. Ντέιβιντ Λίβινγκστον.
     
    1907  Ο Μίνως Κυπριάδης αναλαμβάνει να ανελκύσει τα απομεινάρια του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον Κόλπο του Ναβαρίνου. Έπειτα από δύο χρόνια θα εγκαταλείψει το εγχείρημα, διότι το θεωρεί υπερβολικά δαπανηρό.

    1910  η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την ένωση με την Ελλάδα.

    1944 απαγχονισμός 10 Ελλήνων στα Ψηλά Αλώνια Πατρών.
     
    1948 ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.

    1956  Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν εις την πλατεία Ομονοίας, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη εκτέλεση των ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητίου, για να καταδικάσουν την σκληρότητα του Άγγλου κατακτητού. Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η ΠΕΕΚ (Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου) με ομιλητή τον Πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δωρόθεο. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, μερικοί θερμόαιμοι θέλησαν να πορευθούν προς την Αγγλική Πρεσβεία. Στο ύψος της Πλατ.Κλαυθμώνος η Αστυνομία τους εμπόδισε και επακολούθησαν επεισόδια. Την ημέρα εκείνη έχασαν την ζωή τους 3 διαδηλωτές, Ευάγγελος Γεροντής, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος και Φραγκίσκος Νικολάου. καθώς και 1 αστυφύλακας, καθώς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αριστείδης Παπαδόπουλος τραυματίσθηκε σοβαρά. Οι Έλληνες ζητούσαν ενεργητικότερη εξωτερική πολιτική για το Κυπριακό και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

    1961  Τα τρία δισεκατομμύρια ξεπερνά πρώτη φορά ο πληθυσμός του πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    1978  εκτελείται από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Άλντο Μόρο (62 ετών). Την ίδια ημέρα βρίσκεται το πτώμα του, μέσα σε ένα αυτοκίνητο στη Ρώμη. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τον είχαν απαγάγει στις 16 Μαρτίου.

    2001  πεθαίνει, σε ηλικία 66 ετών, ο Νικόλαος Σαμψών, στέλεχος της ΕΟΚΑ και εγκάθετος Πρόεδρος των πραξικοπηματιών στην Κύπρο.

    2002  κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φθάνουν στη Λάρνακα της Κύπρου οι 13 Παλαιστίνιοι, που είχαν κλειστεί για 38 μέρες στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, οι οποίοι θεωρούνται «επικίνδυνοι τρομοκράτες» από το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν με ένα βρετανικό C-130 στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι οι 15 ΥΠΕΞ της Ε.Ε θα αποφασίσουν σε ποια χώρα- μέλος της θα απελαθούν, με πιθανότερες τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

    2007  Ανακοινώνονται οι ποινές για τους 12 καταδικασθέντες ως μέλη της τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό. Το δικαστήριο επιβάλλει συνολικά 39 ισόβιες καθείρξεις και 6.796 χρόνια κάθειρξης.

    2009 πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 7:44 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    10 Μαΐου

    70 ξεκινά η πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον γιό του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Βεσπασιανού, Τίτο.

    238 πεθαίνει ο Γάιος Ιούλιος Βέρος Μαξιμίνος ή Μαξιμίνος Α' ή Μαξιμίνος ο Θραξ, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 173)

    1329 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.

    1497 ο Αμέρικο Βεσπούτσι ξεκινά από το Κάντιθ για το πρώτο του ταξίδι προς τον Νέο Κόσμο.

    1503 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά "Las Tortugas", που πήραν την ονομασία τους από τις θαλάσσιες χελώνες, που "κατοικούν" σε αυτά.

    1534 ο Γάλλος ερευνητής Ζακ Καρτιέ ανακαλύπτει το νησί Νιουφάουντλαντ, στις ακτές του Καναδά.

    1770 Οι Μανιάται, μένεα πνέοντες διά την επιδειχθείσαν υπό τού Χατζή Οσμάν πασσά θηριωδίαν έναντι τών απεσταλμένων των (3.5.1770), περικυκλώνουν τήν νύχτα παρά τό βουνόν τής Ξινοκαβάλλας τό στρατόπεδον τών Τούρκων καί επιπίπτουν πανταχόθεν εναντίον των, προξενήσαντες είς αυτούς τρομακτικήν πανωλεθρίαν, έν ταυτοχρόνως άλλαι ομάδες κατακόπτουν τήν τουρκικήν οπισθοφυλακήν παρά τήν κοιλάδα τού Βαθέος.

    1821 Επαναστατούν τα Άγραφα, με αρχηγό τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή.
    1821 Ο Αλέξανδρος Κριεζής, επιβαίνων τού «Νηρέως», επιτίθεται κατά τουρκικού πάρωνος εντός τού όρμου τής Αγίας Μαρίνας (Μαλιακός κόλπος ) καί τόν ανατινάσσει έπειτα από δίωρον σκληρόν αγώνα.
    1821 Νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι.

    1824 Συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.

    1825 Ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκουμένων στο Μεσολόγγι. 3.000 άνδρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη, δημιουργούν στρατόπεδο για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενεργούν έξοδο και προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.
    1825 Συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός από τον γάλλο Φαβιέρο.

    1826 Ο Ιμβραήμ πασάς κατακαίων με τα στρατεύματά του τα πάντα φθάνει εις Τρίπολιν.

    1827 Ο επικεφαλής του ελληνικού στόλου Κόχραν βομβαρδίζει δυο αιγυπτιακές φρεγάτες έξω από την Γλαρέτζα Ηλείας και φονεύει πολλούς Τουρκοαιγυπτίους.

    1837 οικονομική κρίση ξεσπά στη Νέα Υόρκη, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το ποσοστό-ρεκόρ της ανεργίας.

    1854 Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας με αρχηγό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο καταλαμβάνουν την Καλαμπάκα. Στο Καρπερό Γρεβενών, οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά, με βαριές απώλειες που ανέρχονται σε 250 νεκρούς.

    1859 σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά) Πολλοί μαθηταί τών έν Αθήναις γυμνασίων και άλλων ανωτέρων σχολών, εμφορούμενοι από πνεύμα ενισχύσεως τής εγχωρίου παραγωγής, επρομηθεύθησαν ψάθινα καπέλλα έκ Σκιάθου καί ενεφανίσθησαν μέ αυτά είς τόν κυριακάτικον περίπατον, πού εγίνετο τότε πρός τό μέρος τού Πολυγώνου (αρχή λεωφόρου Αλεξάνδρας ).

    1902 Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα: Ο χειρουργός, Σπυρίδων Μαγγίνας, αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό του νεφρό. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

    1907 Ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Σάρρος, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές, βουλγαρική Καλύβα (Πάτωμα), που ήταν από τα ορμητήρια των κομιτατζήδων στη λίμνη.

    1930 Άρχισε η ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς (σημερινής Ηράκλειας). Ανεγέρθηκαν από το κράτος 500 περίπου οικίες ομοιόμορφες στη θέση της κατεστραμμένης παλαιάς πόλης βάση εγκεκριμένου σχεδίου. Τον πρώτο θεμέλιο λίθο έθεσε ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στο οικόπεδο του Στέργιου Βλάχμπεη, οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα, τιμής ένεκεν σε επίσημη πανηγυρική τελετή.

    1934 Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών και αστυνομίας ξεσπούν στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργάτες και να τραυματιστούν πολλοί.

    1939 στην Ελλάδα, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια από πολίτες εναντίον της Αγγλοαμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση.

    1941 Οι γερμανοί καταλαμβάνουν την Κέα.

    1942 ο Άξονας αναστέλλει τις επιθέσεις κατά της Μάλτας μετά από αρκετές βδομάδες και 11.000 απώλειες.

    1944 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες ομήρους στην Καισαριανή.

    1945 Ο γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπογράφει στη βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου την παράδοση των στρατευμάτων της περιοχής Χανίων στον Ανώτατο Συμμαχικό Αρχηγό Μεσογείου Ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης, Υποστράτηγο Φουντουλάκη.

    1947 ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    1948 Ισχυρή αντάρτικη δύναμη από δύο Τάγματα που διέθεταν ορειβατικό πυροβόλο, τρεις βαρείς όλμους και ικανό αριθμό μυδραλίων, επιτέθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11ης Μαΐου, εναντίον της Ροδόπολης Σερρών. Η επίθεση επεκτάθηκε και κατά των Άνω και Κάτω Πορροίων όμως αποκρούσθηκε από τον εθνικό στρατό. Στις μάχες πήρε μέρος και η Αεροπορία. Οι αντάρτες τελικά συμπτύχθηκαν προς τη κορυφογραμμή του Μπέλες.

    1956 στην Κύπρο, απαγχονίστηκαν στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας οι αγωνιστές της ανεξαρτησίας Μιχάλης Καρολής και Ανδρέας Δημητρίου. Υπήρξαν οι πρώτοι μάρτυρες του κυπριακού αγώνα.
    Οι Άγγλοι απαγχονίζουν είς τό προαύλιον τών φυλακών τής Λευκωσίας τούς νεαρούς Κυπρίους αγωνιστάς Μιχαήλ Καραολήν καί Ανδρέαν Δημητρίου. Ολόκληρος ή Ελλάς πενθεί τόν θάνατόν των. Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συγκροτούνται καθ’ άπασαν τήν χώραν. Οι Μιχαλάκης Καραολής (γεννηθείς στις 13.2.1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν αθλητής του στίβου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ) και Ανδρέας Δημητρίου από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού γεννηθείς στις 18.9.1934, ήταν εκ των πρώτων που συνετάχθησαν εις τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
    Παγκόσμια κατακραυγή δια την βαναυσότητα των στυγνών κατακτητών.

    1959 ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, σε επισφράγιση της προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή των επί του Κυπριακού, Συμφωνιών.

    1989 ελεύθερος για λόγους υγείας και υπό βαρείς όρους αφήνεται ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

    2009 πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού. (Γεν. 1933)

    2010 Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 7:45 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    11 Μαΐου

    334 π.Χ Ο Μέγας Αλέξανδρος, μαχόμενος εναντίον πολλαπλάσιων περσικών δυνάμεων στον Γρανικό ποταμό, πετυχαίνει περιφανή νίκη.

    330 ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη «Βασιλίδα των Πόλεων», την Κωνσταντινούπολη. Η Επτάλοφος «Πόλη» επί 1100 χρόνια παρέμεινε ο προμαχώνας του βυζαντινού ελληνικού πνεύματος. Η πόλη κοσμήθηκε και επεκτάθηκε μεταξύ 324 και 330. Από τον Μάιο του 330 εγκαταστάθηκαν εκεί ο αυτοκράτορας και μέρος της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, μέλη της οποίας αποτέλεσαν λίγο αργότερα και τη νέα Σύγκλητο που συγκροτήθηκε εκεί. Η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί για τους περισσότερους μελετητές την αρχή της Βυζαντινής εποχής. Στη νέα Ρώμη εφαρμόστηκαν οι τροποποιημένοι Κωνσταντίνειοι κανόνες διοίκησης σε συνδυασμό με πρακτικές που αυτούσιες μεταφέρθηκαν από την Παλαιά. Για παράδειγμα εκεί εφαρμόστηκαν, το Jus Italicum, το Ιταλικό δίκαιο, που εξασφάλισε στην Πόλη το ίδιο αφορολόγητο καθεστώς το οποίο έως τότε απολάμβανε μόνο η Ιταλία, η διανομή σιτηρών σε φθηνές τιμές αλλά και η καθημερινή δωρεάν διανομή μιας μερίδας άρτου σε κάθε κάτοικο της πόλης.

    912 πεθαίνει ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 866 και ήταν γιος του ιδρυτή της Μακεδονικής δυναστείας Βασιλείου Α’ και ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 20 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του. Από τον τέταρτο γάμο του, με τη Ζωή Καρβουνοψίνα, απέκτησε τον μετέπειτα αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’ Πορφυρογέννητο.

    925 πεθαίνει ο Νικόλαος ο Μυστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

    1766 Σεισμός διαρκείας 2 λεπτών προκαλεί τεραστίας καταστροφάς είς τήν Κωνσταντινούπολιν. Πολλαί οικίαι κατέπεσαν είς ερείπια καί έθαψαν κάτω άπ’ αυτά τούς ενοίκους των. Ολοι οι χριστιανικοί ναοί υπέστησαν μεγάλας ζημίας. Κατεστράφησαν επίσης πολλά τουρκικά τζαμιά.

    1792 ο κάπτεν Ρόμπερτ Γκρέι, είναι ο πρώτος λευκός, που ανακαλύπτει τον ποταμό Κολούμπια.

    1813 Στην Αυστραλία οι Λώσον, Μπλάξλαντ και Ουέντουορθ ξεκινούν από το Σίδνεϊ μια εξερευνητική αποστολή προς δυσμάς. Η πορεία τους άνοιξε νέους δρόμους προς την ενδοχώρα και επέτρεψε την επέκταση των κατοίκων κατά τον 19ο αιώνα.

    1821 Κηρύσσεται η επανάσταση στο Βελεστίνο.

    1822 Συγκαλείται η Α' Γενική Συνέλευση των επαναστατημένων Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνου. Ο Αφεντούλης (διορισμένος από τον Υψηλάντη ως Γενικός Αρχηγός) κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς της Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρώτυπα της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, εξέδωσαν το «Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης» καθώς και το «Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης». Η λήξη της Συνέλευσης αυτής, έγινε στις 22 του ίδιου μήνα.

    1825 Το Νεόκαστρο, έπειτα από συμφωνία, παραδίδεται τελικά στον Ιμπραήμ από τον Μακρυγιάννη. Ο Π. Πατράκος και ο Γ. Μαυρομιχάλης κρατούνται ως αιχμάλωτοι.

    1828 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω από το Αιτωλικόν αυτήν τραυματίζεται θανάσιμα ο φιλέλληνας Άστιγξ.

    1854 Ο Αχμέτ Πασάς καταλαμβάνει τη Σκουληκαριά Άρτας, τελευταίο προπύργιο των επαναστατών της Ηπείρου.

    1910 για πρώτη φορά από 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός κυριεύει το Νυμφαίο, κοντά στη Σμύρνη.

    1921 η Γερμανία αποδέχεται, χωρίς όρους, τις συμμαχικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις.

    1933 Ο Ιωάννης Μεταξάς και βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος καταθέτουν στη Βουλή των Ελλήνων πρόταση για παραπομπή του Ελευθέριου Βενιζέλου σε δίκη. Κατηγορείται για ηθική αυτουργία στο αποτυχόν πραξικόπημα Πλαστήρα της 6ης Μαρτίου 1933.

    1934 εξαιτίας της ξηρασίας, οι ΗΠΑ πλήττονται με μία από τις χειρότερες θύελλες σκόνης, αφού εκατοντάδες τόνοι χώματος μεταφέρονται από τις μεγάλες πεδιάδες.

    1941 Οι Γερμανοί ενεργούν αλλεπαλλήλους αεροπορικάς επιθέσεις εναντίον τού αεροδρομίου Μαλέμε (Κρήτης), τό οποίον υπερασπίζουν Βρεττανοί καί Έλληνες στρατιώται.

    1948 Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή.

    1949 με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο διεθνή Οργανισμό.
    1949 ξεκινούν οι εργασίας της προπαρασκευαστικής επιτροπής για τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά. στις 8 Αυγούστου 1949.

    1955 Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του NATO.

    1960 στο Μπουένος Άιρες, τέσσερις πράκτορες της Μοσάντ, απαάγουν τον φυγά ναζιστή, Αδόλφο Άιχμαν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλεμέντ.

    1962 Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.

    1965 Ο πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την κατάργηση του καπέλου με την κουκουβάγια και της εν χρω κουράς για τους μαθητές, καθώς και της μαύρης ποδιάς για τις μαθήτριες.

    1968 στην καρδιά των γεγονότων του Μάη, η γαλλική Κυβέρνηση υποκύπτει μετά από μίας εβδομάδας συγκρούσεων στα αιτήματα των φοιτητών του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοινώνει την υποχώρηση της Κυβέρνησης του, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

    1984 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 550/84 καταδικάζει τη διαπίστευση Τούρκου πρέσβη στα Κατεχόμενα και ζητά την επιστροφή των Βαροσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ.

    1995 στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

    1996 τέσσερις χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης καταστρέφει η πυρκαγιά, που ξεσπά στο νομό Χανίων.

    1997 ο ειδικά σχεδιασμένος υπολογιστής της IBM '' Deep Blue'' κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Gary Kasparov σε μια σειρά από 6 παρτίδες στη Νέα Υόρκη. Μετά τη νίκη του Kasparov 1996, το computer ξαναπρογραμματίστηκε, ώστε να μπορεί να ελέγξει 200 εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο

    2006 Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει το επιβατηγό-οχηματαγωγό Αριάδνη που μετέφερε 700 οπαδούς της ΑΕΚ από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Πολλοί από αυτούς λεηλάτησαν τις εγκαταστάσεις του πλοίου, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ επέστρεφαν από το Ηράκλειο, όπου είχαν δει την ομάδα τους να χάνει τη προηγούμενη μέρα στον τελικό Κυπέλλου με 3-0 από τον Ολυμπιακό.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 8:08 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    12 Μαΐου

    1171 Οι Βυζαντινοί συλαμβάνουν τους Βενετούς εμπόρους που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και δημεύουν τις περιουσίες τους.
    Ο βυζαντινός έλεγχος επι της Δαλματίας (1167) δυσαρέτησε τη Βενετία, η οποία ως τότε θεωρούσε τις Δαλματικές ακτές ως επικράτειά της, ενώ το Βυζάντιο με τη σειρά του υπέφερε από την εμπορική δραστηριότητα των Βενετών στην Πόλη και στα λιμάνια του. Η αμφίρροπη δυσαρέσκεια είχε δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι Βυζαντινοί στις 12 Μαΐου 1171 συνέλαβαν τους Βενετούς εμπόρους που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και δήμευσαν τις περιουσίες τους. Εις απάντησιν Βενετικοί στόλοι χτύπησαν Βυζαντινά λιμάνια και έκαψαν τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η διαμάχη έληξε 1179 με συνθήκη που όριζε ότι οι Βενετοί ανακτούν τα παλαιά τους προνόμια.

    1191 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας παντρεύεται στη Λεμεσό την Βερεγγάρια της Ναβάρα.

    1465 Πεθαίνει ο Θωμάς Παλαιολόγος, δεσπότης μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο, στο Δεσποτάτο του Μυστρά μέχρι 1460. Όταν ο αδελφός του Δημήτριος παρέδωσε αμαχητί τον Μυστρά στον Μωάμεθ τέθηκε το τέλος στο δεσποτάτο, και, ο Θωμάς έφυγε στην Ιταλία με την κάρα του Αγίου Ανδρέα, ενώ ο Δημήτριος ακολούθησε τον Μωάμεθ υπό περιορισμό για το υπόλοιπο της ζωής του.

    1798 πεθαίνει ο Τζορτζ Βανκούβερ, Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και εξερευνητής

    1809 Οι Γάλλοι του Ναπολέοντα, που πολιορκούν τη Βιέννη, βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων. Ο 37χρονος Μπετόβεν είναι τυχερός, καθώς το σπίτι του που βρίσκεται στο βεληνεκές των γαλλικών κανονιών μένει ανέπαφο. Το σχολείο του 12χρονου Φραντς Σούμπερτ πλήττεται από μία οβίδα, αλλά ο μελλοντικός συνθέτης βγαίνει ανέπαφος. Τέσσερις οβίδες εκρήγνυνται κοντά στο σπίτι του 77 χρονου βαρέως ασθενούντος Γιόζεφ Χάυδν και το ωστικό κύμα ανοίγει με πάταγο την πόρτα του υπνοδωματίου του.

    1821 σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τρίπολης.
    1821 Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ύδρα, με την ανατροπή του Αντώνη Οικονόμου. Επικρατούν οι πρόκριτοι και οι καπεταναίοι.
    1821 Ο γενναίος Κρής οπλαρχηγός Σήφακας επιτίθεται κατά τών ωχυρωμένων είς τούς πύργους τών Κουνουπιδιανών καί Στερνών, παρά τά Χανιά, Τούρκων καί φονεύει πολλούς έξ αύτών.

    1822 Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σημαντική νίκη σε μάχη έξω από τα Χανιά.

    1824 Συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.

    1826 Ο Ιμβραήμ πυρπολεί τήν Λακωνικήν Αράχωβαν ( σημερινάς Καρυάς).

    1830 Αντικαποδιστριακή στάση σημειώνεται στο Λιμένι, το προπύργιο των Μαυρομιχαλαίων.

    1854 Οι αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

    1858 Εκατοπενήντα (150) οπλοφόροι αγωνιστές μαζεύτηκαν στη θέση Μπουτσουνάρια Περιβολίων Χανίων της Κρήτης για μια νέα επανάσταση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το σώμα αυτό των ανδρών, έφτασε τις πέντε χιλιάδες.
    Ο πασάς στην προσπάθεια του να διασπάσει το κίνημα αποστέλλει τον Πωλογεωργάκη να πείσει τους Σφακιανούς να σταματήσουν και να φύγουν και αυτός θα δώσει ισόβια σύνταξη στις κεφαλές των Σφακιανών, αλλά φυσικά λαμβάνει αρνητική και άκρως προσβλητική απάντηση.

    1878 Η Πύλη προτείνει στους Κρήτες επαναστάτες να καταθέσουν τα όπλα και να υπογράψουν ανακωχή, αλλά η πρότασή της απορρίπτεται.

    1886 Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την οποία τερματίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα. Η ανακωχή ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής αδυναμίας της Ελλάδας και του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

    1897 Ο τουρκικός στρατός νικά τον ελληνικό στη Θεσσαλία και κατευθύνεται προς της Αθήνα. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

    1900 η λειψυδρία στον Πειραιά οδηγεί σε συνεχείς καβγάδες για την εξασφάλιση λίγου νερού.

    1902 Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται «TITAN». Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

    1904 Ο ηρωικός Μακεδόνας οπλαρχηγός Βαγγέλης Γεωργίου, από το Στρεμπένο (Ασπρόγεια) της Φλώρινας, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, πέφτει σε ενέδρα Βούλγαρων κομιτατζήδων και σκοτώνεται ανάμεσα στη Λουμπένα (Πεδινό) και το Αετόζι (Αετός), της περιοχής του Αμύνταιου.

    1912 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, την Πάτμο, την Κάρπαθο και την Κάσο.

    1915 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον διαμαρτύρεται έντονα στη γερμανική Κυβέρνηση για την καταβύθιση του επιβατηγού πλοίου "Λουζιτάνια", που είχε ως με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άτομα, από τα οποία περίπου 124 ήταν Αμερικανοί.

    1919 Ο στρατός μας απελευθερώνει την Μαγνησία της Μικράς Ασίας.

    1923 υπογράφεται η σύμβαση για τη σερβική ζώνη στη Θεσσαλονίκη.

    1930 Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση Βενιζέλου.

    1940 στη Γερμανία, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο όπλων Κρουπ και περιοχές του Ρήνου.

    1941 Η RAF βομβαρδίσει ανηλεώς τις γερμανικές πόλεις Αμβούργο και Βερολίνο.

    1943 Το Α/Τ Κανάρης με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Δαμηλάτη, συμμετέχοντας στις συμμαχικές επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής, αποβιβάζει άγημα στη νησίδα Ζέμπρα κοντά στην Τύνιδα και συλλαμβάνει τη φρουρά της, 120 Ιταλούς και Γερμανούς.

    1944 Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βορείως της γέφυρας Παππάδων Δράμας, αποτυγχάνουν όμως, χάρη στην ελληνική αντίσταση.

    1945 Η γερμανική φρουρά κατοχής της Κρήτης παραδίνεται.

    1947 εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό "ύποπτων στρατιωτικών".

    1949 οι συνομιλίες στον ΟΗΕ μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου αντιπροσώπου, καταλήγουν στην άρση του αποκλεισμού του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς μετά από 11 μήνες. Ο αποκλεισμός έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε αφού οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

    1982 στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν ένα Ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.
    1982 Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.

    1993 στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι εγκρίνουν επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Οουεν.

    2001 πεθαίνει ο Αλεξέι Τουπόλεφ, Ρώσος σχεδιαστής αεροσκαφών (γεννήθηκε 1925)

    2008 ένας σεισμός κοντά στα 8 ρίχτερ χτυπά την επαρχεία Σιχουάν στην Κίνα και σκοτώνει πάνω από 69.000 άτομα.

    2010 πεθαίνει ο Αντώνης Καρκαγιάννης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδα «Καθημερινή», περιώνυμος για τις Επιφυλλίδες του. (Γεν. 1932)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:55 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    13 Μαΐου

    1787 ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.

    1821 Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

    1822 Οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Σήφακα, Δαμιανό, Χαλή και Λερά επιτίθενται εναντίον των Τούρκων έξω από τα Χανιά και τους τρέπουν σε φυγή.

    1828 Ο Μουσταφάς στέλνει επιστολή στους Σφακιανούς Κρήτες αγωνιστές και τους ζητά να μείνουν ουδέτεροι από την Επανάσταση για το καλό τους. Στην διαδρομή από Ασκύφου – Καψοδάσος έχασε ένα ιππέα ενώ οι Καλλικρατιανοί σκότωσαν 24 πεζούς και αιχμαλώτισαν ένα αξιωματικό.

    1843 Λαμβάνει χώρα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων το Μέγα Ολυμπιακόν Θέαμα Ιππασίας. Θεωρείται η πρώτη ιπποδρομία στην Αθήνα, με διοργανωτή την Εταιρεία Ιππασίας και Γυμναστικής που διευθύνεται από τον Άγγελο Ρωμανίνη.

    1903 υποβάλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.

    1908 Ανταρτικά σώματα, μεταξύ των οποίων είναι το σώμα του Ανθυπολοχαγού Λουκά Παπαλουκά (Ρουμελιώτη) και του οπλαρχηγού Γεωργίου Δικωνύμου-Μακρή, προσβάλλουν το χωριό Ιεροπηγή των Κορεστίων, ισχυρό κέντρο των βουλγαρικών συμμοριών. Στη μάχη που επακολουθεί πυρπολούνται 27 σπίτια και σκοτώνονται 30 κομιτατζήδες.

    1912 Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα.

    1916 Η Γερμανία πρόβαλε την απαίτηση στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση παράδοση του οχυρού Ρούπελ σε αντιστάθμισμα της απόβασης των Αγγλογάλλων στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση των Αθηνών παρέδωσε το οχυρό τυπικά μεν στους Γερμανούς, πραγματικά δε στους Βουλγάρους οι οποίοι έμειναν εκεί και δεν προχώρησαν προς τις Σέρρες.

    1917 Το Θαύμα της Φατίμα. Η Παναγία εμφανίζεται σε τρία βοσκόπουλα στο χωριό αυτό της Πορτογαλίας. Από τότε, η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέρη λατρείας της καθολικής εκκλησίας και κάθε χρόνο στη γιορτή της Παναγίας συρρέουν χιλιάδες πιστών απ' όλο τον κόσμο.

    1919 Το Βαϊνδήριον της Μ. Ασίας απελευθερώνεται από 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων.

    1940 Η Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.

    1941 Η Σαμοθράκη και η Θάσος παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βούλγαρους.

    1943 γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.
    1943 συνθηκολόγησε ο Άξονας στην Τύνιδα, βάζοντας τέλος στον πόλεμο της Βόρειας Αφρικής.

    1944 ο Χίτλερ έδωσε άδεια για πλήρη αποχώρηση των Γερμανών από την ΕΣΣΔ.

    1948 Η Σφαγή στο Κφαρ Ετζίον. Άραβες άτακτοι επιτίθενται και σκοτώνουν Εβραίους, μία μέρα πριν από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

    1956 Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.

    1970 η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις επί 32 ώρες σε βάσεις Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 32 Άραβες.

    1976 Χωριστό τουρκοκυπριακό κράτος απειλεί να κηρύξει στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ρ. Ντενκτάς

    1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B' από τον Τούρκο "γκρίζο λύκο" Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

    1982 πεθαίνει σε Νοσοκομείο της Ρόδου, σε ηλικία 92 ετών, η Κυρά της Ρω, η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, που για 40 χρόνια ύψωνε κάθε πρωϊ την κυανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της, Κων/νο, από 1924. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1975. Κηδεύθηκε στο Καστελόριζο με δημόσια δαπάνη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και ετάφη στη βάση του ιστού της Ρω. Να σημειωθεί, ότι το 1975 ο Τουρκος Δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και 2 άτομα ακόμη, εκμεταλλευόμενοι την ολιγόωρη απουσία της στο Καστελόριζο, υψωσαν σε κοντό 4 μέτρων την τουρκική σημαία. Για συμπαράσταση, κατέφθασε το Ανθυποβρυχιακό Γ.ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά οι Τούρκοι «ξαναχτύπησαν» υψώνοντας το αιμάτινο λάβαρό τους στη Νήσο Στρογγύλη, προσκαίρως πάντα.

    1992 σε αργία τίθενται ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού και οι φύλακες βάρδιας, για την απόδραση του ισοβίτη Βαγγέλη Ρωχάμη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Μηλιτσόπουλου.
    1992 σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης "Κεμάλ Ατατούρκ", που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Άγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    1995 ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:58 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    14 Μαΐου

    1607 Οι πρώτοι άγγλοι έποικοι φτάνουν στο Νέο Κόσμο και εγκαθίστανται στην Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια.

    1748 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τό Αίγιον.

    1804 στις ΗΠΑ, οι Λιούις και Κλαρκ αναχωρούν από το Καμπ Ντιμπουά για το ιστορικό ταξίδι εξερεύνησης της Αμερικής δια ξηράς, κατά μήκος του ποταμού Μισούρι και με προορισμό τις ακτές του Ειρηνικού.

    1823 Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Καρατάσον, Τάτσον κλπ. επιτίθενται εναντίον των Τούρκων παρά την θέσιν Παναγιά Τρικκέρου (Μαγνησία) και τρέπουν αυτούς σε φυγή.

    1824 Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

    1854 Οι Άγγλοι και Γάλλοι αποβιβάζονται εις Πειραιά δια να τιμωρήσουν την ελληνική κυβέρνησιν επειδή εβοήθησε την επανάστασιν της Ηπείρου. Από τα πληρώματα των ξένων πλοίων μεταδίδεται στην επιδημία χολέρας.

    1866 Η Γενική Συνέλευση Κρητών στέλνει υπόμνημα στον Σουλτάνο και τις Μεγάλες Δυνάμεις, όπου τονίζει ως «ομόθυμο και διαρκή πόθο» όλων των Κρητών την ένωσή τους με την Ελλάδα.

    1893 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Θήβας.

    1918 Διεξάγεται η Μάχη του Ραβινέ στο Μακεδονικό μέτωπο. Ο Ελληνικός Στρατός νικάει τους Βούλγαρους, με απώλειες 56 νεκρούς και 234 τραυματίες.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός (4ο ΣΠ) καταλαμβάνει το Αϊδίνιο της Μ. Ασίας.

    1920 Η Μεραρχία Σερρών εισέρχεται στην Κομοτηνή. Την ίδια ημέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη 15ο ΣΠ (Μεραρχίας Ξάνθης).
    1920 Hμέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

    1921 σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, όταν γηγενείς επιτίθενται εναντίον των Ελληνο-αιγυπτίων. Οι νεκροί είναι πάνω από 50 και οι τραυματίες πολύ περισσότεροι.

    1927 το πολυτελές πλοίο "Καπ Αρκόνα", που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ακρωτήρι στη Βαλτική, ξεκινάει τα πρώτο του ταξίδι από το λιμάνι του Αμβούργου. Το πλοίο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσφύγων στη Δυτική Γερμανία. 1945, λίγες μέρες πριν τη λήξη του πολέμου, οι Ναζί το φορτώνουν με τους εναπομείναντες 8.000 αιχμαλώτους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νόϊενγκάμε. Το πλοίο δέχεται τα πυρά αγγλικών βομβαρδιστικών και βυθίζεται παρασύροντας στο θάνατο 7.000 άτομα, μεταξύ αυτών και 300 Έλληνες.

    1928 Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης. Δυνάμει τού πρωτοκόλλου τής Γενεύης (15-9-1927) καί συμβάσεως μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου καί τής Εθνικής Τραπέζης ιδρύεται ή Εκδοτική Τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος).

    1940 τα δύο τρίτα της ολλανδικής πόλης Ρότερνταμ καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι.

    1941 Η Γερμανική Αεροπορία αρχίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς με κύριους στόχους τα αεροδρόμια της Κρήτης και τους λιμένες Ηρακλείου και Σούδας.
    1941 Η Βουλγαρία ανακοινώνει την προσάρτηση της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

    1944 αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας η σύνοδος της "Βουλής της Εθνικής Αντίστασης".
    1944 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών και Βρετανοί Καταδρομείς επιτίθενται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνουν τη γερμανική φρουρά του αεροδρομίου Πάρου και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο το διοικητή της.

    1948 το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του, που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή. Στις 14 Μαΐου 1948, μία ημέρα πριν λήξει η Βρετανική Εντολή στην περιοχή, το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ και όρκισε πρόεδρο τον Χάιμ Βάιζμαν και πρωθυπουργό τον σιωνιστή ηγέτη, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν. Παράλληλα, η Χαγκανά παρουσιάζεται πλέον ως ο τακτικός στρατός του κράτους του νεοσύστατου Ισραήλ που έκτοτε ονομάζεται Αμυντική Ισραηλινή Δύναμη' (Israel Defense Force/IDF, Εβραικά: Τσβά Χαγκανά Λε-Γισραέλ) γνωστότερος στους Ισραηλινούς, από τα αρχικά, του ως 'Τσαχάλ'. Την επόμενη ημέρα ξέσπασε ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1948, όταν πέντε αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος και Ιράκ) εισέβαλαν στρατιωτικά, με την αρωγή και άλλων στρατευμάτων από την Υεμένη και την Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προσάρτησαν τότε το Σινά και την Γάζα η πρώτη και την Δυτική Όχθη η δεύτερη. Μετά από ένα χρόνο εχθροπραξιών υπεγράφη ανακωχή. Το Ισραήλ θέσπισε τη μέρα αυτή ως Εθνική Εορτή και "Ημέρα Ανεξαρτησίας", η οποία όμως εορτάζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με το Ισραηλινό Ημερολόγιο (σαν κινητή εορτή) από 15 έως 20 Απριλίου περίπου.

    1955 η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

    1959 Καταστροφικός σεισµός με επίκεντρο την Πιτσίδια Ηρακλείου μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε την Κεντρική Κρήτη και κυρίως την περιοχή Μεσσαράς. 50 µέτρα από την παραλία των Ματάλων παρατηρήθηκαν δυο ρωγµατώσεις µήκους 150 και 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Κοντά στο χωριό Πιτσίδια, στη θέση Κόµος παρατηρήθηκε µια άλλη ρωγµάτωση µήκους 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Αναφέρθηκαν πολλές καταπτώσεις βράχων στις περιοχές των χωριών Πιτσίδια, Πόµπια, Καµηλάρι και Ακούµια. Η παροχή των πηγών αυξήθηκε καθώς και η στάθµη των πηγαδιών στις περιοχές Αντισκάριαν και Λήσταρος. 8 άτοµα τραυµατίστηκαν, ενώ από 18933 κτίρια της περιοχής Ηρακλείου 17 κατέρρευσαν, 290 καταστράφηκαν, 902 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και 2767 ελαφρές βλάβες. Επίσης στην περιοχή Ρεθύµνου αναφέρθηκαν 139 ολικές ή µερικές καταστροφές κτιρίων, 169 κτίρια µε σοβαρές βλάβες και 85 µε ελαφρές βλάβες.

    1973 οι ΗΠΑ θέτουν σε τροχιά το διαστημόπλοιο ''Σκάιλαμπ''.

    1989 Η ΕΟΚ κατηγόρησε την Ελλάδα για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που αφορούσε την πώληση από την κρατική εταιρία ITCO σε κοινοτική χώρα καλαμπόκι από τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ελληνικό προκειμένου να εισπραχτούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Η ζημιά για την ΕΟΚ ήταν 407 εκατομμύρια δρχ., ποσό του οποίου η Ένωση ζητούσε την επιστροφή συν τους τόκους. Εγκέφαλος της απάτης ήταν ο πρώην αντεισαγγελ.Εφετών Νίκος Ανδρ.Αθανασόπουλος (Βουλευτής Α’Θεσ/νίκης) και Υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1990 σε φυλάκιση 3,5 ετων. Τούτο όμως δεν εμπόδισε ούτε την αξιοπρέπεια του ιδίου, ούτε την ευαισθησία της Βουλής, ούτε το κριτήριο του «αφιονισμένου» λαού, να αναδειχθεί και πάλι Βουλευτής, οριακά με την εκπνοή μάλιστα της ποινής του! Στις 10.10.1993!...

    1994 στη Ρουάντα, 500 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές συγκρούσεις, αναφέρουν οργανισμοί αρωγής.

    2003 μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.
    2003 Αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου γλυπτού Μάνα, του Χρήστου Καπράλου, στον ανατολικό περίβολο του κτηρίου της Βουλής.

    2010 Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού.
    2010 Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Συνοδεύεται από 10 υπουργούς, 100 επιχειρηματίες και 200 υπηρεσιακούς παράγοντες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:59 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    15 Μαΐου

    326 π. Χ. Διάβασις του Υδάσπου ποταμού και μεγαλειώδης νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του βασιλέως Πώρου των Ινδιών.

    1602 ο Μπαρτόλομιου Γκόσνολτ, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος, που φτάνει το Κέιπ Κοντ.

    1821 Ο ελληνικός στόλος επιτίθεται στην Ερεσσό Λέσβου. Επαναστατεί η Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
    1821 Ο Οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει το Βουκουρέστι.
    1821 Ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταπλέει μέ 4 φρεγάτας, 6 κορβέτας καί 10 πάρωνας είς τήν Κάσον καί αρχίζει βομβαρδισμόν τών παραλίων της, συνεχισθέντα επί δεκαήμερον.

    1822 Μετά την υπό του Χουρσίτ Πασά κατάληψη του Σουλίου, οι Σουλιώτες υπό τους Δαγκλή και Δράκο αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τουρκαλβανών παρά τη μονή του Δονάτου και φονεύουν 800 εξ αυτών. Εκ των Σουλιωτών έπεσαν μόνο 11.

    1825 Οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην επιτίθεται εναντίον των Τούρκων εις το Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος και νικούν αυτούς.

    1826 Οι διασωθέντες από τη φρουρά του Μεσολογγίου φτάνουν στο Ναύπλιο.
    1826 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πετυχαίνει σημαντική νίκη επί των Τούρκων στην περιοχή Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

    1832 Ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους Ηπειρώτης στην καταγωγή Γεώργιος Γεννάδιος διορίζεται διευθυντής της ανεξάρτητης από το μουσείο πια, Βιβλιοθήκης του Ναυπλίου. Ήταν ο ίδιος που συνέβαλε και μόχθησε για το ορφανοτροφείο στην Αίγινα και για τον σχηματισμό δημόσιας βιβλιοθήκης. Χρημάτισε ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Γυμνασιάρχης.

    1835 Ο πρόεδρος τής Αντιβασιλείας κόμις Αρμανσπεργκ απέστειλεν είς τό υπουργικόν συμβούλιον πρός υπογραφήν νομοσχέδιον δεσμευτικόν τού Τύπου. Ο πρωθυπουργός Ι. Κωλέτης τό επέστρεψεν αμέσως, λέγων είς τόν υπάλληλον τής Αντιβασιλείας, όστις τό είχε μεταφέρει «Πήγαινε νά ειπής είς τόν κύριον κόμιτα ότι ό Βασιλέας μάς διώρισε διά νά προστατεύσωμεν τήν ελευθερίαν τού Έθνους καί όχι διά νά τήν χαλούμεν».

    1866 Αναφορά των Κρητών επαναστατών προς την Πύλη και τις εγγυήτριες Δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία), με την οποία ζητούν περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα αποστέλλουν μυστικό υπόμνημα προς τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, το οποίο αποτελεί έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

    1919 ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας.

    1920 Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθερώνει το Καραγάτς, προάστιο της Αδριανούπολης.

    1923 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει στη Λοζάννη μακρά συνεργασία με τον Τούρκο αντιπρόσωπο Ισμέτ Ινονού, όπου συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

    1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Άμστερνταμ και εισβάλλει στη βόρεια Γαλλία.
    1940 ο ολλανδικός στρατός παραδίνεται στους Ναζί.

    1941 Βυθίζεται από Γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό Λέων στον όρμο στης Σούδας.
    1941 Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη των Κυκλάδων, εκτός από τις νήσους Σέριφο, Κέα και Μήλο, τις οποίες κατέλαβαν οι Γερμανοί.

    1944 Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις, μετά από επιτυχή αντίσταση Ελλήνων ανταρτών της ΕΣΕΑ, αναγκάζονται να διακόψουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που είχαν αρχίσει από τις 6 Μαΐου βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας, εγκαταλείποντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
    1944 Οι στρατηγοί Αϊζενχάουερ και Μοτγκόμερι, ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας Γεώργιος 6ος συσκέπτονται για να καθορίσουν τη D-Day, δηλαδή την ημερομηνία απόβασης στη Νορμανδία.

    1945 ο Δαμασκηνός φτάνει στη Ρόδο με το καταδρομικό “Αβέρωφ” ως ο πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα Δωδεκάνησα. Ο πληθυσμός, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, υποδέχεται τον Έλληνα Αντιβασιλέα, εκπρόσωπο της ελληνικής πατρίδας, θεωρώντας τον ως τον προπομπό και προάγγελο της οριστικής ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ο Δαμασκηνός, μαζί με το διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, διπλωμάτη και ποιητή Γιώργο Σεφέρη, μεταβαίνει στο Λονδίνο από τις 6 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 1945 για συνομιλίες με τη νέα βρετανική κυβέρνηση του Κλήμεντ Άτλη. Εκεί καταθέτει επίσημο αίτημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. αναλαμβάνει και χρέη Πρωθυπουργού από τις 17 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 1945. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα καταρρέουν η μία μετά την άλλη ενώ ο Δαμασκηνός απογοητευμένος υποβάλει την πρώτη παραίτησή του στις 22 Νοεμβρίου 1945. Ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να το μεταπείσει και τελικά παραμένει στη θέση του. Στις 31 Μαρτίου 1946 πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του Κ.Κ.Ε. γεγονός που οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η δεύτερη παραίτηση έρχεται στις 4 Απριλίου 1946 και αποστέλλεται στο Λονδίνο προς το Γεώργιο από τη νέα κυβέρνηση με την παράκληση να μη γίνει δεκτή. Το δημοψήφισμα για το πολιτειακό πραγματοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 1946 και επαναφέρει τη Μοναρχία στην Ελλάδα. Ο Δαμασκηνός παραιτείται από Αντιβασιλέας για τρίτη φορά οριστικά πλέον στις 28 Σεπτεμβρίου 1946 και αποσύρεται στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

    1948 Αίγυπτος, Υπεριορδανία, Λίβανος, Συρία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία εισβάλουν στο Ισραήλ.

    1955 Υπογράφεται η συνήθηκη με την οποία η Αυστρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

    1974 Σφαγή στο Μααλότ. 22 άνθρωποι σκοτώνονται σε εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο στο Μααλότ του Ισραήλ, από επίθεση ανδρών του Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    1985 Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ομάδα τρομοκρατών με αστυνομικούς, σκοτώνονται ένας τρομοκράτης, ο Χρήστος Τσουτσουβής, και τρεις αστυνομικοί.

    1988 μετά από μάχες οκτώ ετών ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν.

    1989 πολλές χιλιάδες φοιτητές ξεκινούν απεργία πείνας στην πλατεία της "Ουράνιας Γαλήνη" (Τιεν αν Μεν) στο Πεκίνο.

    1993 με συντριπτική πλειοψηφία οι Σέρβοι της Βοσνίας απορρίπτουν το ειρηνευτικό σχέδιο των μεσολαβητών Βανς και Οουεν, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να παραδώσουν περίπου το 70% του εδάφους, που έλεγχαν.

    1994 στη Βοσνία, η αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις απειλούν για μια ακόμα φορά τη διεθνή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της 25μηνης αιματοχυσίας.

    2000 Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, αποφαίνεται εναντίον της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες προκαλεί την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απαντά με λαοσυνάξεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    2003 με τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, και του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, εγκαινιάζεται η λειτουργία του πρώτου ελληνοκυπριακού δορυφόρου, του Hellas Sat, που εκτοξεύτηκε με επιτυχία την προηγούμενη μέρα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

    2011 ξεκινούν οι διαδηλώσεις των Ισπανών αγανακτισμένων. Λόγω της ημερομηνίας το κίνημα πήρε το όνομα "M15".


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 6:02 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    16 Μαΐου

    1651 Στραγγαλίζεται ο Παρθένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

    1821 Ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής λαμβάνει τα όπλα και ετοιμάζεται να εισέλθει εις τον Αγώνα του Έθνους

    1822 οι Τούρκοι κυριεύουν το Σούλι. . Μετά την κατάληψη του Σουλίου, τμήμα Σουλιωτών υπό τους Δαγκλή και Δράκο μάχεται στη Μονή Δονάτου και φονεύει 80 Τούρκους.

    1825 Γίνεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τους Σαχτούρην, Κολανδρούτον, Αποστόλην και Τούρκων παρά την Τένεδον.
    1825 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο χωρίον Λευκαδίτης Δωρίδος. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.
    1825 Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησίδιον Πλωστάνη μεταξύ Αιτωλικού και Μεσολογγίου.

    1827 Διαλύεται το στρατόπεδον των Ελλήνων παρά το Φάληρον.

    1854 Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά των Μακεδόνων επαναστατών υπό τον Τσάμη Καρατάσο στη χερσόνησο του Άθω.

    1868 Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη.

    1912 Υπογράφεται η ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη στη Σόφια, η οποία υπήρξε το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

    1916 Γερμανοί και Βούλγαροι κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην προσπάθειά τους να προωθηθούν στην Αν. Μακεδονία, δήθεν για να προλάβουν τους Αγλογάλλους, έφθασαν μπροστά στα στενά του Ρούπελ τα οποία υπεράσπιζε ο ελληνικός στρατός. Ο διοικητής του Ρούπελ ταγματάρχης Μαυρουδής άνοιξε πυρ κι έριξε 24 βολές που στάθηκαν αρκετές να ανακόψουν τη γερμανοβουλγαρική προέλαση. Ύστερα από αυτό ένας Γερμανός αξιωματικός ανακοίνωσε στον έλληνα ταγματάρχη ότι είχε εντολή να καταλάβει το οχυρό το οποίο θα έπρεπε να εκκενωθεί. Δυστυχώς και μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση των Αθηνών διέταξε την παράδοση του φρουρίου στους Βούλγαρους. Έτσι ξεκίνησε η 27μηνη βουλγαρική κατοχή της Αν. Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας χάθηκε ο μισός πληθυσμός της περιοχής.

    1919 Διλοχία του 8ου Συντάγματος Κρητών καταλαμβάνει τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

    1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνοντας καταλαμβάνει το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
    1920 Ο στρατός μας απελευθερώνει την Ορεστιάδα.
    1920 Υπογράφεται στην Καπέστιτσα προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς αντιπροσώπους, με την οποία, για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, όσο καιρό θα χρειαζόταν να επιλυθεί οριστικά το Βορειοηπειρωτικό θέμα από το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο, οι Αλβανοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα του ελληνικού στοιχείου, ενώ οι Έλληνες να σταματήσουν την προέλαση του στρατού για την κατάληψη της Κορυτσάς.

    1941 καταργείται το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώνεται ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα μοιράζεται στο εξής μόνο σε ασθενείς και παιδιά.

    1944 Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αφού πριν καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών, τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές της Φορτεντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Σαν σήμερα στις 16-5-1944 τελικά εκτελούν 16 από τους φυλακισθέντες. Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή Άδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό (βλ. και 4 Μαϊου).

    1948 Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

    1957 Ανεγείρονται από τον ΕΟΤ ξενοδοχεία στο Πήλιο, στους Δελφούς, στην Ολυμπία και το Ναύπλιο, που ονομάζονται «Ξενία».

    1963 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα.

    1964 Ραντάρ εγκαθιστά η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι Βρετανοί δεν την ενημερώνουν για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναερίου χώρου που καταγράφουν τα ραντάρ τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στο Τρόοδος.

    1965 μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής της Κίνας, ο αριθμός των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγαν οι πέντε ατομικές δυνάμεις ήταν ΗΠΑ 337, ΕΣΣΔ 127, Βρετανία 24, Γαλλία 5 και Κίνα 2.

    1974 αρχίζουν οι πρώτες γεωτρήσεις για το Μετρό. 196 πηγάδια σκάβονται στο κέντρο της Αθήνας.

    1986 στην Αργεντινή, τα μέλη της στρατιωτικής χούντας που οδήγησαν τη χώρα σε ήττα κατά τον πόλεμο των Φόλκλαντ με τη Βρετανία 1982 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8 έως 14 ετών. Ο πρώην πρόεδρος Λεοπόλδο Γκαλτιέρι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών.

    1989 αρχίζει η τακτική δίκη των οκτώ μελών της Εταιρείας Δολοφόνων, που κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα.

    1992 στις ΗΠΑ, 87 μέλη του Κογκρέσου και 17 γερουσιαστές υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πατέρα, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.

    1996 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι, εξομαλύνθηκαν οι διαφορές για το θέμα της Εσθονίας.

    2004 στην υψηλότερη κορφή του κόσμου, στο Έβερεστ, κυματίζουν η Γαλανόλευκη και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη ομάδα της εθνικής αποστολής Ελλάς-Έβερεστ 2004, πατά στην κορφή του ψηλότερου βουνού και τοποθετεί τις δύο σημαίες, για να στείλει το μήνυμα του "ευ αγωνίζεσθε" στα πέρατα του κόσμου. Πρώτος φτάνει στην κορυφή, στα 8.848 μέτρα, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών. Ακολουθούν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Παύλος Τσιαντός, οι οποίοι εκπλήρωσαν την αποστολή τους μετά από δύο μήνες προσπάθειας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 08, 2013 7:00 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    17 Μαΐου


    433 Πυρκαγιά, που διήρκεσε τρεις μέρες, έκαψε μεγάλο μέρος της Κωνσταντινούπολης.

    1642 Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.

    1673 ξεκινά η εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή, από τους Λουί Ζολιέ και Ζακ Μαρκέτ.

    1805 Ο Μοχάμεντ Άλι (εκ Καβάλας καταγόμενος) ανακηρύσσεται Βαλής της Αιγύπτου (στρατιωτ.Διοικητής Καϊρου, Καϊμακάμης). Επέδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια στους Έλληνες και επέβαλε τον σεβασμό στους χριστιανούς, μάλιστα με σκοπό να τους προσελκύσει στη χώρα. Άλλωστε, λίγο αργότερα άρχισε να ανεξαρτοποιείται ο ίδιος από τον Σουλτάνο. Πράγματι, αρκετοί έλληνες άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί και να ιδρύουν τις πρώτες παροικίες, φαινόμενο που ενισχύθηκε θεαματικά μετά τις δραματικές ανακατατάξεις και τους αγώνες του 1821 και εξής.

    1821 Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει τους ηγουμένους όλων των μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση.
    1821 Την νύκτα της 17ης Μαΐου, εξέρχονται από το φρούριον της Μονεμβασίας 172 Τούρκοι δια να επιτεθούν κρυφίως εναντίον των Ελλήνων αλλ’ ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.
    1821 Ταυτοχρόνως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας εισέρχεται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής με αρχηγούς τους μεγάλους Ι. Χατζηχριστοδούλου και καπετάν Στάμο (Σταμάτη) Χάψα.

    1827 Ο Ιμβραήμ πασάς έκαυσε την Ανδρίτσαιναν της Ολυμπίας.

    1895 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας των σημερινών ΗΣΑΠ. Στις 2 μ.μ. τίθεται σε λειτουργία η προέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πειραιώς. Η προέκταση, μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, άρχισε να κατασκευάζεται 1889. Έτσι προστέθηκαν δύο ακόμη σταθμοί στο δίκτυο, του Μοναστηρακίου και της Ομόνοιας.

    1900 στην Κίνα, οι επαναστάτες Μπόξερς καίνε τρία χωριά κοντά στο Πεκίνο και σκοτώνουν 60 χριστιανούς Κινέζους.

    1902 ανακαλύπτεται ο αστρολάβος των Αντικυθήρων, από τον αρχαιολόγο Σπυρίδων Στέις.

    1905 Ο αρχηγός του σώματος Ελλήνων στην περιοχή Μοριχόβου (Βορειοδυτική Μακεδονία) Σπύρος Σπυρομήλιος, αποκρούει και διασκορπίζει τούρκους που του επιτέθησαν.

    1912 η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπογράφουν αμυντική συνθήκη συμμαχίας.

    1913 Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία τερματίζεται ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος.

    1914 Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, με το οποίο εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών με την παραχώρηση είδους αυτονομίας. Οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περιείχαν τα εξής θέματα: οργάνωση, τοπικά συμβούλια, οροθεσία και διοικητική υποδιαίρεση, έδαφος, χωροφυλακή, στρατός, ορθόδοξες κοινότητες, σχολεία, ελευθερία γλώσσας, κατοχή, βοήθεια, αμνηστεία, εγγυήσεις.

    1917 Το 2ον τάγμα του συντάγματος Σερρών, έπειτα από 10ωρον σκληρόν αγώνα (56 νεκροί, 234 τραυματίαι ) κυριεύει το οχυρόν ύψωμα Ραβινέ (στα Πλάγια Παιονίας έξω από το χωριό Χαμηλό), όπερ κατείχετο υπό των Γερμανοβουλγάρων (Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος).

    1918 Το Ελληνικό Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας (Αντιστράτηγoς Εμμανoυήλ Ζυμβρακάκης) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σκρα, που κατείχαν οι Βούλγαροι, σε μέτωπο 12 χιλ. και βάθος 1-2 χιλ. Την κύρια επίθεση εναντίον του Σκρα πραγματοποιεί η Μεραρχία Αρχιπελάγους (τρία Συντάγματα στην πρώτη γραμμή), τις ώρες 04.55 - 06.30 και καταλαμβάνει τη γραμμή Τoυμoυλoύζ - Σερφ - Boλάν, μετά από πεισματώδη αγώνα. Τις υπόλοιπες επιθέσεις πραγματοποιούν ταυτόχρονα, δυτικά η Μεραρχία Σερρών, η οποία φθάνει μέχρι βορειοανατολικά του χωριού Λούντζι (Λαγκαδά), ενώ ανατολικά η Μεραρχία Κρήτης μέχρι τα υψώματα Λούμνιτσα Ρέμμα. Συλλαμβάνονται 1.782 αιχμάλωτοι και κυριεύονται μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών. Οι απώλειες των ελληνικών μεραρχιών είναι 341 νεκροί (από τους οποίους 29 αξιωματικοί), 164 αγνοούμενοι και 2.204 τραυματίες.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων) καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου της Μικράς Ασίας.

    1920 Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρειο Ήπειρο.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις του 1ου σώματος στρατού επιτίθεται κατά μέτωπον εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουρνάρ-Κοβαλίστης. Παρ’ όλην την οχύρωσιν των θέσεων δια συρματοπλεγμάτων, οι Έλληνες εκδιώκουν τους Τούρκους από μιαν προς μιαν των θέσεών των.

    1930 ιδρύονται γεωργικά σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων ημιγυμνασίων.

    1936 πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης, πολιτικός από την Κορινθία, πρωθυπουργός από 1932-1935. Γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας 1868, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στην αναθεωρητική Βουλή του 1910 και στην απλή του 1912. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, εσωτερικών και Συγκοινωνιών 1920 και 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. 1922 ανέλαβε την αρχηγία του Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό του Γούναρη.

    1937 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

    1940 οι Ναζί διασπούν τις γαλλικές γραμμές και καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες και τις πόλεις Λουβέν και Ναμούρ.

    1943 δημιουργείται το ENIAC, ένα σύστημα υπολογιστών, από τον αμερικανικό στρατό και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
    1943 η βρετανική αεροπορία ΡΑΦ βομβαρδίζει τα φράγματα Εντερταλ και Μένεταλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.500 άτομα από την αποδέσμευση των υδάτων.

    1944 Αρχίζει στο Λίβανο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου η ομώνυμη διάσκεψη των αντιπροσώπων των ελληνικών πολιτικών και αντιστασιακών δυνάμεων. Κύρια θέματα, η διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και η συγκρότηση εθνικού στρατού. Στις 20 Μαΐου οι εκπρόσωποι των διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
    1944 Η μάχη του Νικολιτσίου. Την 17η Μαΐου του 1944 στο χωριό Νικολίτσι της Λάκας Σουλίου έγινε μάχη μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και των Γερμανών. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Γερμανοί. Μετά τη μάχη η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί και να καταστραφούν ολοσχερώς το Σχολείο και τα καλύτερα σπίτια του χωριού. 1944 Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

    1954 Σεισμοί είς τήν Πελοπόννησον.

    1960 ανακαλύπτονται πλούσια λιγνιτοφόρα κοιτάσματα στην Πελοπόννησο.

    1970 ο Νορβηγός εξερευνητής, Θορ Έιερνταλ, ταξιδεύει κατά μήκος του Ατλαντικού, με ένα "πλοίο" από πάπυρο, κατασκευασμένο στα πρότυπα των πλοίων των αρχαίων Αιγυπτίων.

    1978 Οι ελβετικές αρχές ανακαλύπτουν την κλεμμένη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και συλλαμβάνουν τους ενόχους (έναν Βούλγαρο και έναν Πολωνό), που ζητούσαν λύτρα 600.000 δολαρίων, για να επιστρέψουν τη μακάβρια λεία τους.

    1983 οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπογράφουν σύμφωνο κατά το οποίο επιτρέπονταν οι ισραηλινές επιχειρήσεις αντιποίνων στο Λίβανο.

    1986 Πρώην αστυνομικός και η σύζυγος του κρατούν επί τρεις ώρες ομήρους 150 μαθητές δημοτικού σχολείου στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, ζητώντας υπέρογκα λύτρα. Περίπου 65 μαθητές τραυματίζονται όταν εκρήγνυται η βόμβα των απαγωγέων. Η σύζυγος σκοτώνεται από την έκρηξη και ο σύζυγος αυτοκτονεί.

    1987 στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ, 37 άτομα σκοτώνονται και 21 τραυματίζονται, όταν οι Ιρακινοί χτυπούν πλοίο των Αμερικανών.

    1991 στη Τσεχοσλοβακία, διαρροή μικρής ποσότητας ραδιενέργειας προκαλείται από ανθρώπινη αμέλεια σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σλοβακία.

    1992 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαγράφει την ομοφυλοφιλία από τη λίστα με τις ψυχικές ασθένειες.

    1993 στην Αλβανία, ποινή 11 χρόνων, κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη από την αρχική, επιβάλλεται στη χήρα του κομμουνιστή ηγέτη Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγιε, κατά την εκδίκαση αιτήματος έφεσης της.

    1994 σημαντικό ναυάγιο βυζαντινού πλοίου του 11ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται ασύλητο κοντά στην Αλόννησο σε βάθος 30-50 μέτρων, μαζί με ολόκληρο το φορτίο του από 5.000 αμφορείς.

    2010 Ομόφωνα αθώοι κρίνονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος και πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορούσε το διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000, κατά το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών, με σκοπό την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν όψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.
    2010 Με απόντα τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ προβάλλεται η νέα ταινία του «Film Socialisme» στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα πάει, τονίζοντας «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας στις Κάννες». Μερικές μέρες νωρίτερα είχε εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα».


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:17 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    18 Μαΐου

    323 π.X. πεθαίνει, σε ηλικία 32 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος.

    1268 Η Αντιόχεια καταλαμβάνεται από το Σουλτάνο των Μαμελούκων, Μπάιμπαρς.

    1790 Ο Λάμπρος Κατσώνης με το στολίσκο του δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο και αναγκάζεται να διαφύγει στη Μήλο «Τα πληρώματα των πλοίων πολεμούν γενναία, αλλά στο τέλος υποκύπτουν. [Εξ ου η παροιμιώδης λαϊκή ρήση "Σαν σ' αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο."] Ο Κατσώνης διαφεύγει στην Μήλο με δύο μόνο πλοία. Απώλειες τούρκων 3.000 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες. Απώλειες Ελλήνων 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.»

    1821 Μάχη τών Δολιανών, κατά τήν οποίαν ό Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς ), μέ 300 περίπου παληκάρια του, έτρεψεν είς φυγήν τούς κατευθυνομένους εναντίον τού στρατοπέδου τών Βερβαίνων 8.000 Τούρκους, υπό τόν Κεχαγιάμπεην καί εφόνευσε πολλούς έξ αύτών, αποκληθείς έκτοτε Τουρκοφάγος. Ο Νικηταράς έφευγεν εκείνο τό πρωί από τά Δολιανά, δυσηρεστημένος εναντίον τών κατοίκων, οί οποίοι είχον αρνηθή νά τού δώσουν κρασί γιά τούς στρατιώτες του. Όταν ενεφανίσθησαν οί Τούρκοι, ό αδελφός του Νικόλαος τού είπε -«Πάμε τό δρόμο μας κι’ ας μήν αφήσουν οί Τούρκοι ρουθούνι άπ’ αυτούς (τούς Δολιανίτες )». -«Όχι.», απήντησε ό Νικηταράς. «Εγώ πάω στ’ Ανάπλι γιά Περσιάνους (Τούρκους), κι’ εδώ πού τούς βρήκα, θά τούς αφήσω;». Καί ξαναγύρισεν είς τά Δολιανά. Κατά τήν διάρκειαν τής μάχης, οί Τούρκοι ιππείς κατώρθωσαν νά φθάσουν είς τούς ύπερθεν τού στρατοπέδου τών Βερβαίνων λόφους καί έστησαν εκεί μίαν σημαίαν. Δύο Μανιάται, από τό σώμα τού Αντ. Μαυρομιχάλη, προσεφέρθησαν τότε νά τήν καταρρίψουν. «Τί αμοιβήν θέλετε;» τούς ρώτησαν. -«Δυό δεκάρια φυσέκια καί τήν ευχή τού Δεσπότη» (Θεοδωρήτου Βρεσθένης ), απήντησαν. Εξεκίνησαν αμέσως έρποντες καί μετ’ ολίγον ό Τούρκος σημαιοφόρος έπιπτε νεκρός. Τήν θέσιν του επήρεν άλλος. Αλλά καί αυτός είχε τήν ιδίαν τύχην μέ τόν πρώτον καί μαζί του κατέπεσε καί ή σημαία. Οι Έλληνες, πού, πρός στιγμήν είχον κλονισθή, ώρμησαν τότε εναντίον τών Τούρκων καί τούς εξεδίωξαν, προξενήσαντες μεγάλας απωλείας είς αυτούς.

    1824 Αναχώρησε από τη Ζάκυνθο για το Λονδίνο το Αγγλικό πολεμικό πλοίο "Φλωρίς" που μετέφερε το ταριχευμένο σώμα του Λόρδου Βύρωνα.

    1825 Η κυβέρνηση Κουντουριώτη, υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, χορηγεί γενική αμνηστία. Απελευθερώνει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον διορίζει αρχιστράτηγο του Μοριά.

    1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Στις πρός αυτόν συστάσεις τών Σφακιανών νά υποχωρήση, είχε απαντήσει: «Μιά φορά γεννήθηκα καί μιά φορά θά πεθάνω». Ο Χατζή-Μιχάλης είχε πολεμήσει σε πολλές μάχες επί κεφαλής σώματος ιππικού, τό οποίον συνετήρει έξ ιδίων.
    [Αυτά οι Κρήτες δεν τα ξέχασαν ποτέ, 90 χρόνια μετά ξεπλήρωσαν τα πάντα στους Ηπειρώτες πολεμώντας στα βουνά τους για την απελευθέρωσή της Ηπείρου.]
    Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί «Δροσουλίτες».

    1829 Ο Δ. Υψηλάντης, επί κεφαλής σώματος 700 ανδρών μετά 2 πυροβόλων, εισέρχεται είς τάς Θήβας.

    1861 Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.

    1866 Πεθαίνει ο Διονύσιος Βαρβιάνης, Ζακύνθιος Φυσικομαθηματικός και Φιλικός. Εκδότης του Ιταλόφωνου Περιοδικού Τζιορνάλε Λετεράριο. Όταν ο Αλη-Πασάς κατήγγειλε στην Αγγλική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων την σύσταση της Φιλικής Εταιρίας, ο Βαρβιάνης κατόρθωσε να πείσει τους Άγγλους ότι επρόκειτο για απλό Φιλολογικό Σύλλογο.

    1905 Το ανταρτικό σώμα του Λοχαγού Μιχαήλ Μωραΐτη (Κόδρου) από την Αθήνα, καταδιώκοντας από την προηγούμενη μέρα βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων, φθάνει στην περιοχή του χωριού Τσερναρέκα (Κάρπη) Γουμένισσας και αναγκάζεται να διανυκτερεύσει μέσα στη χαράδρα Γκαντάσι. Εκεί, μετά από βουλγαρική προδοσία, δέχεται σφοδρή επίθεση από τουρκικές δυνάμεις. Παρά την ηρωική αντίσταση και τον τραυματισμό του επικεφαλής Τούρκου λοχαγού, τελικά σκοτώνονται ο Λοχαγός Μωραΐτης και ο υπαρχηγός του, Ανθυπολοχαγός Σπυρίδων Φραγκόπουλος, ενώ αιχμαλωτίζονται οι περισσότεροι από τους άνδρες τους.

    1910 ο κομήτης του Χάλεϊ δημιουργεί πανικό σε όλο τον κόσμο και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.

    1912 Ανοίγουν και πάλι από τους Τούρκους τα Στενά των Δαρδανελίων.

    1913 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία λήγει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος. Η Ελλάδα κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

    1944 στην Ιταλία, γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν το Μόντε Κασίνο, καθώς περικυκλώνονται από τους Συμμάχους. Στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους περίπου 2.000 άνδρες.

    1963 επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο στρατηγός Ντε Γκολ.

    1965 στην Ελλάδα, ανακαλύφθηκε η μυστική οργάνωση "ΑΣΠΙΔΑ", που είχε αναπτυχθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στους κόλπους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η ανακάλυψη έγινε από διασυνδέσεις της οργάνωσης στην Κύπρο.

    1978 Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

    1980 ξυπνά" το ηφαίστειο στο Όρος της Αγίας Ελένης στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις και το θάνατο 57 ανθρώπων.
    1980 Φοιτητές στην πόλη Γκβαγκίου της Νότιας Κορέας ξεσηκώνονται κατά της χούντας που κυβερνά τη χώρα. Εννέα μέρες αργότερα, ο στρατηγός Τσου Ντο Χουάν, που κυβερνά τη Νότιο Κορέα, καταστέλλει την εξέγερση με αιματηρό τρόπο. 144 πολίτες, 22 στρατιώτες και 4 αστυνομικοί θα χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

    1989 ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    1990 σε έντονο διάβημα προς το ΝΑΤΟ προβαίνει η κυπριακή Βουλή, επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο του τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου της Συμμαχίας.

    1992 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει ότι, ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας έχει αναγκάσει 1,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας τη χειρότερη κρίση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1994 στρατιωτικοί παρατηρητές επιστρέφουν από τη Ρουάντα και αναφέρουν ότι, οι φυλετικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 200.000 ατόμων.

    1995 οι ΗΠΑ ασκούν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτρέποντας την καταδίκη του Ισραήλ, επειδή προχωρά στην απαλλοτρίωση αραβικών εδαφών της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
    1995 συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν οι Βορειοηπειρώτες ζητώντας νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου.

    2000 ωρα 10.35’ πολεμικό αεροσκάφος Phantom F-4 πέφτει πάνω σε κατοικία στα Αντίκυρα Βοιωτίας και σκοτώνει 2 κοπέλλες,εξαδέλφες, την Αργυρώ 17 ετων και την Ιωάννα-Ειρήνη Κόλλια 19 ετων. Σώζεται η αδελφή της Αργυρως Σωτηρία 22 ετων. βλ πλήρη περιγραφή http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=16744&m=N24&aa=1


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:18 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    19 Μαΐου

    1535 ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του στη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες.

    1780 Συνδυασμός καπνιάς και πυκνής νέφωσης προκαλεί ολοκληρωτικό σκοτάδι στον Ανατολικό Καναδά και τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ (New England’s Dark Day).

    1821 Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και το διδάσκαλο Καλλίνικο, από τη Βέροια, που θεωρούνται οι πρωτομάρτυρες της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821.

    1822 Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).

    1825 Οι Τούρκοι του Ιμβραήμ επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων υπό τον Νικηταράν εις το Δυρράχιον Αρκαδίας.
    1825 Ο Γκίκας Μπότασης κατορθώνει να ανεφοδιάσει με τρόφιμα το Μεσολόγγι.

    1829 Εις το Μενίδιον Αττικής οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.

    1898 πεθαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Γκλάντστοουν γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, η Οδός Γλάδστονος στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του. (Γεν. 29/12/1809)

    1901 Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

    1913 Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη συνθήκη ελληνοσερβικής συμμαχίας.

    1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και πάει στη Σαμψούντα για να προετοιμάσει τον πόλεμο, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    1919 Το Ι/38 Τάγμα Ευζώνων καταλαμβάνει το Οδεμήσιο Μ. Ασίας.

    1920 Η ΧΙΙ Μεραρχία (Ξάνθης) εισέρχεται στο Διδυμότειχο.

    1926 στην Ιταλία, ο Μουσολίνι κατάργησε τη δημοκρατία και εγκαθίδρυσε το φασισμό.

    1935 πεθαίνει σε ηλικία μόλις 46 ετών, μετά από τροχαίο, ο Λόρενς της Αραβίας, (Tomas Edward Lawrens) βρετανός αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας. Είχε αναλάβει να συντάξει στρατιωτικό Χάρτη της Χερσονήσου Σινά, καθώς και να οργανώσει τους εξεγερμένους Άραβες εναντίον των Τούρκων το 1916. Συνελήφθη από τους Τούρκους, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Μετά την Σύνοδο των Βερσαλλιών, διαπιστώνοντας ότι οι Σύμμαχοι αθέτησαν υποσχέσεις και αδίκησαν τους Άραβες παραιτήθηκε, αφοσιούμενος στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Από το 1921 έως τον Φεβρουάριο του 1935 υπηρέτησε ως σμηνίτης στην Βρετανική Αεροπορία (παρά το ότι είχε φθάσει στο βαθμό του Συνταγματάρχη). Εν συνεχεία, αποτραβήχθηκε σε μια αγροικία στο Ντόρσετ, όπου μεταφράζει βιβλία στα Αραβικά, καθώς και τον Όμηρο, δεδομένου του ότι ήταν λάτρης του ελληνικού πνεύματος. Οδηγώντας μοτοσυκλέτα, συγκρούσθηκε, 6 μέρες νωρίτερα, με αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε θανάσιμα. Αργότερα, η ζωή του θα γυρισθεί ταινία με τον ηθοποιό Peter O’ Toole.

    1941 η Ανατολική Αφρική παραδίνεται στους Βρετανούς.
    1941 Στις ΗΠΑ, νέος νόμος μετανάστευσης έθετε εθνικά επιτρεπόμενα όρια, περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% κάθε εθνότητας που ζούσε στην Αμερική από 1910.
    1941 Οι Γερμανοί επέταξαν όλα τα πλωτά ελληνικά μέσα.

    1944 Λήγει η μάχη του Μόντε Κασίνο, με νίκη των Συμμάχων και έπαθλο τη Ρώμη.

    1945 Οι ελληνικές αρχές εισέρχονται στα Χανιά και λήγει η γερμανική κατοχή τους.

    1962 σημειώνεται έξαρση της βίας στην Αλγερία.

    1978 Την άποψη του περί εξωγήινης προέλευσης του ανθρώπινου πολιτισμού υπερασπίζεται σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο 43χρονος αμφιλεγόμενος Ελβετός ξενοδοχοϋπάλληλος, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, που προκαλούν απήχηση διεθνώς, Έριχ φον Ντένικεν. Φυσικά, η θεωρία του, αφού μετεξελίχθηκε σε αρκετές μορφές και θεωρίες και άλλων φαντασιοπλήκτων «επιστημόνων», πέρασε στην αφάνεια και τον μαρασμό.

    1991 Οι Κροάτες ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Γιουγκοσλαβία.

    1992 στη Νιγηρία, 300 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

    1995 ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 23,5 χρόνων, καθώς και ισόβια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, επέβαλε στον οπλουργό Βασίλη Δαναλάτο το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας για τη δολοφονία του ψυχιάτρου Ηλία Κοέν και του προστάτη νυχτερινών κέντρων Κώστα Δεληκάρη, καθώς και για άλλα έξι αδικήματα.

    1997 Κλείνει μετά από 72 χρόνια το πολυκατάστημα Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ στην Αθήνα. Ξεκίνησε από τους αδερφούς Αναστάσιο, Αντώνη και Αντισθένη Μεϊμαρίδη και την Κατίνα Πιρπίρογλου, οι οποίοι πρόσφυγες από την Ιωνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Αθήνα να πωλούν υαλικά στην οδό Αιόλου με ένα καροτσάκι και 1925 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:19 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 5 από 16 Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης