Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    3 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 3 επισκέπτες

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 6 από 16 Επιστροφή  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    10 Μαΐου

    70 ξεκινά η πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον γιό του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Βεσπασιανού, Τίτο.

    238 πεθαίνει ο Γάιος Ιούλιος Βέρος Μαξιμίνος ή Μαξιμίνος Α' ή Μαξιμίνος ο Θραξ, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 173)

    1329 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.

    1497 ο Αμέρικο Βεσπούτσι ξεκινά από το Κάντιθ για το πρώτο του ταξίδι προς τον Νέο Κόσμο.

    1503 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά "Las Tortugas", που πήραν την ονομασία τους από τις θαλάσσιες χελώνες, που "κατοικούν" σε αυτά.

    1534 ο Γάλλος ερευνητής Ζακ Καρτιέ ανακαλύπτει το νησί Νιουφάουντλαντ, στις ακτές του Καναδά.

    1770 Οι Μανιάται, μένεα πνέοντες διά την επιδειχθείσαν υπό τού Χατζή Οσμάν πασσά θηριωδίαν έναντι τών απεσταλμένων των (3.5.1770), περικυκλώνουν τήν νύχτα παρά τό βουνόν τής Ξινοκαβάλλας τό στρατόπεδον τών Τούρκων καί επιπίπτουν πανταχόθεν εναντίον των, προξενήσαντες είς αυτούς τρομακτικήν πανωλεθρίαν, έν ταυτοχρόνως άλλαι ομάδες κατακόπτουν τήν τουρκικήν οπισθοφυλακήν παρά τήν κοιλάδα τού Βαθέος.

    1821 Επαναστατούν τα Άγραφα, με αρχηγό τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή.
    1821 Ο Αλέξανδρος Κριεζής, επιβαίνων τού «Νηρέως», επιτίθεται κατά τουρκικού πάρωνος εντός τού όρμου τής Αγίας Μαρίνας (Μαλιακός κόλπος ) καί τόν ανατινάσσει έπειτα από δίωρον σκληρόν αγώνα.
    1821 Νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι.

    1824 Συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.

    1825 Ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκουμένων στο Μεσολόγγι. 3.000 άνδρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη, δημιουργούν στρατόπεδο για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενεργούν έξοδο και προκαλούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.
    1825 Συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός από τον γάλλο Φαβιέρο.

    1826 Ο Ιμβραήμ πασάς κατακαίων με τα στρατεύματά του τα πάντα φθάνει εις Τρίπολιν.

    1827 Ο επικεφαλής του ελληνικού στόλου Κόχραν βομβαρδίζει δυο αιγυπτιακές φρεγάτες έξω από την Γλαρέτζα Ηλείας και φονεύει πολλούς Τουρκοαιγυπτίους.

    1837 οικονομική κρίση ξεσπά στη Νέα Υόρκη, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το ποσοστό-ρεκόρ της ανεργίας.

    1854 Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας με αρχηγό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο καταλαμβάνουν την Καλαμπάκα. Στο Καρπερό Γρεβενών, οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά, με βαριές απώλειες που ανέρχονται σε 250 νεκρούς.

    1859 σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά) Πολλοί μαθηταί τών έν Αθήναις γυμνασίων και άλλων ανωτέρων σχολών, εμφορούμενοι από πνεύμα ενισχύσεως τής εγχωρίου παραγωγής, επρομηθεύθησαν ψάθινα καπέλλα έκ Σκιάθου καί ενεφανίσθησαν μέ αυτά είς τόν κυριακάτικον περίπατον, πού εγίνετο τότε πρός τό μέρος τού Πολυγώνου (αρχή λεωφόρου Αλεξάνδρας ).

    1902 Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα: Ο χειρουργός, Σπυρίδων Μαγγίνας, αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό του νεφρό. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

    1907 Ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Σάρρος, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές, βουλγαρική Καλύβα (Πάτωμα), που ήταν από τα ορμητήρια των κομιτατζήδων στη λίμνη.

    1930 Άρχισε η ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς (σημερινής Ηράκλειας). Ανεγέρθηκαν από το κράτος 500 περίπου οικίες ομοιόμορφες στη θέση της κατεστραμμένης παλαιάς πόλης βάση εγκεκριμένου σχεδίου. Τον πρώτο θεμέλιο λίθο έθεσε ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στο οικόπεδο του Στέργιου Βλάχμπεη, οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα, τιμής ένεκεν σε επίσημη πανηγυρική τελετή.

    1934 Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών και αστυνομίας ξεσπούν στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργάτες και να τραυματιστούν πολλοί.

    1939 στην Ελλάδα, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια από πολίτες εναντίον της Αγγλοαμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση.

    1941 Οι γερμανοί καταλαμβάνουν την Κέα.

    1942 ο Άξονας αναστέλλει τις επιθέσεις κατά της Μάλτας μετά από αρκετές βδομάδες και 11.000 απώλειες.

    1944 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες ομήρους στην Καισαριανή.

    1945 Ο γερμανός στρατηγός Ρέντακ υπογράφει στη βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου την παράδοση των στρατευμάτων της περιοχής Χανίων στον Ανώτατο Συμμαχικό Αρχηγό Μεσογείου Ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα Στρατιωτικό Διοικητή Κρήτης, Υποστράτηγο Φουντουλάκη.

    1947 ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    1948 Ισχυρή αντάρτικη δύναμη από δύο Τάγματα που διέθεταν ορειβατικό πυροβόλο, τρεις βαρείς όλμους και ικανό αριθμό μυδραλίων, επιτέθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11ης Μαΐου, εναντίον της Ροδόπολης Σερρών. Η επίθεση επεκτάθηκε και κατά των Άνω και Κάτω Πορροίων όμως αποκρούσθηκε από τον εθνικό στρατό. Στις μάχες πήρε μέρος και η Αεροπορία. Οι αντάρτες τελικά συμπτύχθηκαν προς τη κορυφογραμμή του Μπέλες.

    1956 στην Κύπρο, απαγχονίστηκαν στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας οι αγωνιστές της ανεξαρτησίας Μιχάλης Καρολής και Ανδρέας Δημητρίου. Υπήρξαν οι πρώτοι μάρτυρες του κυπριακού αγώνα.
    Οι Άγγλοι απαγχονίζουν είς τό προαύλιον τών φυλακών τής Λευκωσίας τούς νεαρούς Κυπρίους αγωνιστάς Μιχαήλ Καραολήν καί Ανδρέαν Δημητρίου. Ολόκληρος ή Ελλάς πενθεί τόν θάνατόν των. Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συγκροτούνται καθ’ άπασαν τήν χώραν. Οι Μιχαλάκης Καραολής (γεννηθείς στις 13.2.1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν αθλητής του στίβου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ) και Ανδρέας Δημητρίου από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού γεννηθείς στις 18.9.1934, ήταν εκ των πρώτων που συνετάχθησαν εις τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
    Παγκόσμια κατακραυγή δια την βαναυσότητα των στυγνών κατακτητών.

    1959 ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, σε επισφράγιση της προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή των επί του Κυπριακού, Συμφωνιών.

    1989 ελεύθερος για λόγους υγείας και υπό βαρείς όρους αφήνεται ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

    2009 πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού. (Γεν. 1933)

    2010 Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 7:45 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    11 Μαΐου

    334 π.Χ Ο Μέγας Αλέξανδρος, μαχόμενος εναντίον πολλαπλάσιων περσικών δυνάμεων στον Γρανικό ποταμό, πετυχαίνει περιφανή νίκη.

    330 ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη «Βασιλίδα των Πόλεων», την Κωνσταντινούπολη. Η Επτάλοφος «Πόλη» επί 1100 χρόνια παρέμεινε ο προμαχώνας του βυζαντινού ελληνικού πνεύματος. Η πόλη κοσμήθηκε και επεκτάθηκε μεταξύ 324 και 330. Από τον Μάιο του 330 εγκαταστάθηκαν εκεί ο αυτοκράτορας και μέρος της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, μέλη της οποίας αποτέλεσαν λίγο αργότερα και τη νέα Σύγκλητο που συγκροτήθηκε εκεί. Η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί για τους περισσότερους μελετητές την αρχή της Βυζαντινής εποχής. Στη νέα Ρώμη εφαρμόστηκαν οι τροποποιημένοι Κωνσταντίνειοι κανόνες διοίκησης σε συνδυασμό με πρακτικές που αυτούσιες μεταφέρθηκαν από την Παλαιά. Για παράδειγμα εκεί εφαρμόστηκαν, το Jus Italicum, το Ιταλικό δίκαιο, που εξασφάλισε στην Πόλη το ίδιο αφορολόγητο καθεστώς το οποίο έως τότε απολάμβανε μόνο η Ιταλία, η διανομή σιτηρών σε φθηνές τιμές αλλά και η καθημερινή δωρεάν διανομή μιας μερίδας άρτου σε κάθε κάτοικο της πόλης.

    912 πεθαίνει ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 866 και ήταν γιος του ιδρυτή της Μακεδονικής δυναστείας Βασιλείου Α’ και ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 20 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του. Από τον τέταρτο γάμο του, με τη Ζωή Καρβουνοψίνα, απέκτησε τον μετέπειτα αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’ Πορφυρογέννητο.

    925 πεθαίνει ο Νικόλαος ο Μυστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

    1766 Σεισμός διαρκείας 2 λεπτών προκαλεί τεραστίας καταστροφάς είς τήν Κωνσταντινούπολιν. Πολλαί οικίαι κατέπεσαν είς ερείπια καί έθαψαν κάτω άπ’ αυτά τούς ενοίκους των. Ολοι οι χριστιανικοί ναοί υπέστησαν μεγάλας ζημίας. Κατεστράφησαν επίσης πολλά τουρκικά τζαμιά.

    1792 ο κάπτεν Ρόμπερτ Γκρέι, είναι ο πρώτος λευκός, που ανακαλύπτει τον ποταμό Κολούμπια.

    1813 Στην Αυστραλία οι Λώσον, Μπλάξλαντ και Ουέντουορθ ξεκινούν από το Σίδνεϊ μια εξερευνητική αποστολή προς δυσμάς. Η πορεία τους άνοιξε νέους δρόμους προς την ενδοχώρα και επέτρεψε την επέκταση των κατοίκων κατά τον 19ο αιώνα.

    1821 Κηρύσσεται η επανάσταση στο Βελεστίνο.

    1822 Συγκαλείται η Α' Γενική Συνέλευση των επαναστατημένων Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνου. Ο Αφεντούλης (διορισμένος από τον Υψηλάντη ως Γενικός Αρχηγός) κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς της Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρώτυπα της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, εξέδωσαν το «Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης» καθώς και το «Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης». Η λήξη της Συνέλευσης αυτής, έγινε στις 22 του ίδιου μήνα.

    1825 Το Νεόκαστρο, έπειτα από συμφωνία, παραδίδεται τελικά στον Ιμπραήμ από τον Μακρυγιάννη. Ο Π. Πατράκος και ο Γ. Μαυρομιχάλης κρατούνται ως αιχμάλωτοι.

    1828 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω από το Αιτωλικόν αυτήν τραυματίζεται θανάσιμα ο φιλέλληνας Άστιγξ.

    1854 Ο Αχμέτ Πασάς καταλαμβάνει τη Σκουληκαριά Άρτας, τελευταίο προπύργιο των επαναστατών της Ηπείρου.

    1910 για πρώτη φορά από 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός κυριεύει το Νυμφαίο, κοντά στη Σμύρνη.

    1921 η Γερμανία αποδέχεται, χωρίς όρους, τις συμμαχικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις.

    1933 Ο Ιωάννης Μεταξάς και βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος καταθέτουν στη Βουλή των Ελλήνων πρόταση για παραπομπή του Ελευθέριου Βενιζέλου σε δίκη. Κατηγορείται για ηθική αυτουργία στο αποτυχόν πραξικόπημα Πλαστήρα της 6ης Μαρτίου 1933.

    1934 εξαιτίας της ξηρασίας, οι ΗΠΑ πλήττονται με μία από τις χειρότερες θύελλες σκόνης, αφού εκατοντάδες τόνοι χώματος μεταφέρονται από τις μεγάλες πεδιάδες.

    1941 Οι Γερμανοί ενεργούν αλλεπαλλήλους αεροπορικάς επιθέσεις εναντίον τού αεροδρομίου Μαλέμε (Κρήτης), τό οποίον υπερασπίζουν Βρεττανοί καί Έλληνες στρατιώται.

    1948 Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή.

    1949 με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο διεθνή Οργανισμό.
    1949 ξεκινούν οι εργασίας της προπαρασκευαστικής επιτροπής για τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά. στις 8 Αυγούστου 1949.

    1955 Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του NATO.

    1960 στο Μπουένος Άιρες, τέσσερις πράκτορες της Μοσάντ, απαάγουν τον φυγά ναζιστή, Αδόλφο Άιχμαν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλεμέντ.

    1962 Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.

    1965 Ο πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την κατάργηση του καπέλου με την κουκουβάγια και της εν χρω κουράς για τους μαθητές, καθώς και της μαύρης ποδιάς για τις μαθήτριες.

    1968 στην καρδιά των γεγονότων του Μάη, η γαλλική Κυβέρνηση υποκύπτει μετά από μίας εβδομάδας συγκρούσεων στα αιτήματα των φοιτητών του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοινώνει την υποχώρηση της Κυβέρνησης του, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

    1984 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 550/84 καταδικάζει τη διαπίστευση Τούρκου πρέσβη στα Κατεχόμενα και ζητά την επιστροφή των Βαροσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ.

    1995 στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

    1996 τέσσερις χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης καταστρέφει η πυρκαγιά, που ξεσπά στο νομό Χανίων.

    1997 ο ειδικά σχεδιασμένος υπολογιστής της IBM '' Deep Blue'' κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Gary Kasparov σε μια σειρά από 6 παρτίδες στη Νέα Υόρκη. Μετά τη νίκη του Kasparov 1996, το computer ξαναπρογραμματίστηκε, ώστε να μπορεί να ελέγξει 200 εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο

    2006 Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει το επιβατηγό-οχηματαγωγό Αριάδνη που μετέφερε 700 οπαδούς της ΑΕΚ από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Πολλοί από αυτούς λεηλάτησαν τις εγκαταστάσεις του πλοίου, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ επέστρεφαν από το Ηράκλειο, όπου είχαν δει την ομάδα τους να χάνει τη προηγούμενη μέρα στον τελικό Κυπέλλου με 3-0 από τον Ολυμπιακό.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Δεκ 11, 2012 8:08 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 9:45 am

    12 Μαΐου

    1171 Οι Βυζαντινοί συλαμβάνουν τους Βενετούς εμπόρους που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και δημεύουν τις περιουσίες τους.
    Ο βυζαντινός έλεγχος επι της Δαλματίας (1167) δυσαρέτησε τη Βενετία, η οποία ως τότε θεωρούσε τις Δαλματικές ακτές ως επικράτειά της, ενώ το Βυζάντιο με τη σειρά του υπέφερε από την εμπορική δραστηριότητα των Βενετών στην Πόλη και στα λιμάνια του. Η αμφίρροπη δυσαρέσκεια είχε δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι Βυζαντινοί στις 12 Μαΐου 1171 συνέλαβαν τους Βενετούς εμπόρους που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και δήμευσαν τις περιουσίες τους. Εις απάντησιν Βενετικοί στόλοι χτύπησαν Βυζαντινά λιμάνια και έκαψαν τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η διαμάχη έληξε 1179 με συνθήκη που όριζε ότι οι Βενετοί ανακτούν τα παλαιά τους προνόμια.

    1191 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας παντρεύεται στη Λεμεσό την Βερεγγάρια της Ναβάρα.

    1465 Πεθαίνει ο Θωμάς Παλαιολόγος, δεσπότης μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο, στο Δεσποτάτο του Μυστρά μέχρι 1460. Όταν ο αδελφός του Δημήτριος παρέδωσε αμαχητί τον Μυστρά στον Μωάμεθ τέθηκε το τέλος στο δεσποτάτο, και, ο Θωμάς έφυγε στην Ιταλία με την κάρα του Αγίου Ανδρέα, ενώ ο Δημήτριος ακολούθησε τον Μωάμεθ υπό περιορισμό για το υπόλοιπο της ζωής του.

    1798 πεθαίνει ο Τζορτζ Βανκούβερ, Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και εξερευνητής

    1809 Οι Γάλλοι του Ναπολέοντα, που πολιορκούν τη Βιέννη, βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων. Ο 37χρονος Μπετόβεν είναι τυχερός, καθώς το σπίτι του που βρίσκεται στο βεληνεκές των γαλλικών κανονιών μένει ανέπαφο. Το σχολείο του 12χρονου Φραντς Σούμπερτ πλήττεται από μία οβίδα, αλλά ο μελλοντικός συνθέτης βγαίνει ανέπαφος. Τέσσερις οβίδες εκρήγνυνται κοντά στο σπίτι του 77 χρονου βαρέως ασθενούντος Γιόζεφ Χάυδν και το ωστικό κύμα ανοίγει με πάταγο την πόρτα του υπνοδωματίου του.

    1821 σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τρίπολης.
    1821 Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ύδρα, με την ανατροπή του Αντώνη Οικονόμου. Επικρατούν οι πρόκριτοι και οι καπεταναίοι.
    1821 Ο γενναίος Κρής οπλαρχηγός Σήφακας επιτίθεται κατά τών ωχυρωμένων είς τούς πύργους τών Κουνουπιδιανών καί Στερνών, παρά τά Χανιά, Τούρκων καί φονεύει πολλούς έξ αύτών.

    1822 Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σημαντική νίκη σε μάχη έξω από τα Χανιά.

    1824 Συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.

    1826 Ο Ιμβραήμ πυρπολεί τήν Λακωνικήν Αράχωβαν ( σημερινάς Καρυάς).

    1830 Αντικαποδιστριακή στάση σημειώνεται στο Λιμένι, το προπύργιο των Μαυρομιχαλαίων.

    1854 Οι αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

    1858 Εκατοπενήντα (150) οπλοφόροι αγωνιστές μαζεύτηκαν στη θέση Μπουτσουνάρια Περιβολίων Χανίων της Κρήτης για μια νέα επανάσταση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το σώμα αυτό των ανδρών, έφτασε τις πέντε χιλιάδες.
    Ο πασάς στην προσπάθεια του να διασπάσει το κίνημα αποστέλλει τον Πωλογεωργάκη να πείσει τους Σφακιανούς να σταματήσουν και να φύγουν και αυτός θα δώσει ισόβια σύνταξη στις κεφαλές των Σφακιανών, αλλά φυσικά λαμβάνει αρνητική και άκρως προσβλητική απάντηση.

    1878 Η Πύλη προτείνει στους Κρήτες επαναστάτες να καταθέσουν τα όπλα και να υπογράψουν ανακωχή, αλλά η πρότασή της απορρίπτεται.

    1886 Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την οποία τερματίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα. Η ανακωχή ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής αδυναμίας της Ελλάδας και του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

    1897 Ο τουρκικός στρατός νικά τον ελληνικό στη Θεσσαλία και κατευθύνεται προς της Αθήνα. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

    1900 η λειψυδρία στον Πειραιά οδηγεί σε συνεχείς καβγάδες για την εξασφάλιση λίγου νερού.

    1902 Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται «TITAN». Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

    1904 Ο ηρωικός Μακεδόνας οπλαρχηγός Βαγγέλης Γεωργίου, από το Στρεμπένο (Ασπρόγεια) της Φλώρινας, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, πέφτει σε ενέδρα Βούλγαρων κομιτατζήδων και σκοτώνεται ανάμεσα στη Λουμπένα (Πεδινό) και το Αετόζι (Αετός), της περιοχής του Αμύνταιου.

    1912 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, την Πάτμο, την Κάρπαθο και την Κάσο.

    1915 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον διαμαρτύρεται έντονα στη γερμανική Κυβέρνηση για την καταβύθιση του επιβατηγού πλοίου "Λουζιτάνια", που είχε ως με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άτομα, από τα οποία περίπου 124 ήταν Αμερικανοί.

    1919 Ο στρατός μας απελευθερώνει την Μαγνησία της Μικράς Ασίας.

    1923 υπογράφεται η σύμβαση για τη σερβική ζώνη στη Θεσσαλονίκη.

    1930 Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση Βενιζέλου.

    1940 στη Γερμανία, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο όπλων Κρουπ και περιοχές του Ρήνου.

    1941 Η RAF βομβαρδίσει ανηλεώς τις γερμανικές πόλεις Αμβούργο και Βερολίνο.

    1943 Το Α/Τ Κανάρης με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Δαμηλάτη, συμμετέχοντας στις συμμαχικές επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής, αποβιβάζει άγημα στη νησίδα Ζέμπρα κοντά στην Τύνιδα και συλλαμβάνει τη φρουρά της, 120 Ιταλούς και Γερμανούς.

    1944 Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βορείως της γέφυρας Παππάδων Δράμας, αποτυγχάνουν όμως, χάρη στην ελληνική αντίσταση.

    1945 Η γερμανική φρουρά κατοχής της Κρήτης παραδίνεται.

    1947 εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό "ύποπτων στρατιωτικών".

    1949 οι συνομιλίες στον ΟΗΕ μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου αντιπροσώπου, καταλήγουν στην άρση του αποκλεισμού του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς μετά από 11 μήνες. Ο αποκλεισμός έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε αφού οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

    1982 στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν ένα Ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.
    1982 Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.

    1993 στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι εγκρίνουν επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Οουεν.

    2001 πεθαίνει ο Αλεξέι Τουπόλεφ, Ρώσος σχεδιαστής αεροσκαφών (γεννήθηκε 1925)

    2008 ένας σεισμός κοντά στα 8 ρίχτερ χτυπά την επαρχεία Σιχουάν στην Κίνα και σκοτώνει πάνω από 69.000 άτομα.

    2010 πεθαίνει ο Αντώνης Καρκαγιάννης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδα «Καθημερινή», περιώνυμος για τις Επιφυλλίδες του. (Γεν. 1932)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:55 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    13 Μαΐου

    1787 ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.

    1821 Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

    1822 Οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Σήφακα, Δαμιανό, Χαλή και Λερά επιτίθενται εναντίον των Τούρκων έξω από τα Χανιά και τους τρέπουν σε φυγή.

    1828 Ο Μουσταφάς στέλνει επιστολή στους Σφακιανούς Κρήτες αγωνιστές και τους ζητά να μείνουν ουδέτεροι από την Επανάσταση για το καλό τους. Στην διαδρομή από Ασκύφου – Καψοδάσος έχασε ένα ιππέα ενώ οι Καλλικρατιανοί σκότωσαν 24 πεζούς και αιχμαλώτισαν ένα αξιωματικό.

    1843 Λαμβάνει χώρα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων το Μέγα Ολυμπιακόν Θέαμα Ιππασίας. Θεωρείται η πρώτη ιπποδρομία στην Αθήνα, με διοργανωτή την Εταιρεία Ιππασίας και Γυμναστικής που διευθύνεται από τον Άγγελο Ρωμανίνη.

    1903 υποβάλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.

    1908 Ανταρτικά σώματα, μεταξύ των οποίων είναι το σώμα του Ανθυπολοχαγού Λουκά Παπαλουκά (Ρουμελιώτη) και του οπλαρχηγού Γεωργίου Δικωνύμου-Μακρή, προσβάλλουν το χωριό Ιεροπηγή των Κορεστίων, ισχυρό κέντρο των βουλγαρικών συμμοριών. Στη μάχη που επακολουθεί πυρπολούνται 27 σπίτια και σκοτώνονται 30 κομιτατζήδες.

    1912 Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα.

    1916 Η Γερμανία πρόβαλε την απαίτηση στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση παράδοση του οχυρού Ρούπελ σε αντιστάθμισμα της απόβασης των Αγγλογάλλων στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση των Αθηνών παρέδωσε το οχυρό τυπικά μεν στους Γερμανούς, πραγματικά δε στους Βουλγάρους οι οποίοι έμειναν εκεί και δεν προχώρησαν προς τις Σέρρες.

    1917 Το Θαύμα της Φατίμα. Η Παναγία εμφανίζεται σε τρία βοσκόπουλα στο χωριό αυτό της Πορτογαλίας. Από τότε, η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέρη λατρείας της καθολικής εκκλησίας και κάθε χρόνο στη γιορτή της Παναγίας συρρέουν χιλιάδες πιστών απ' όλο τον κόσμο.

    1919 Το Βαϊνδήριον της Μ. Ασίας απελευθερώνεται από 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων.

    1940 Η Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.

    1941 Η Σαμοθράκη και η Θάσος παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βούλγαρους.

    1943 γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.
    1943 συνθηκολόγησε ο Άξονας στην Τύνιδα, βάζοντας τέλος στον πόλεμο της Βόρειας Αφρικής.

    1944 ο Χίτλερ έδωσε άδεια για πλήρη αποχώρηση των Γερμανών από την ΕΣΣΔ.

    1948 Η Σφαγή στο Κφαρ Ετζίον. Άραβες άτακτοι επιτίθενται και σκοτώνουν Εβραίους, μία μέρα πριν από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

    1956 Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.

    1970 η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις επί 32 ώρες σε βάσεις Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 32 Άραβες.

    1976 Χωριστό τουρκοκυπριακό κράτος απειλεί να κηρύξει στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ρ. Ντενκτάς

    1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B' από τον Τούρκο "γκρίζο λύκο" Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

    1982 πεθαίνει σε Νοσοκομείο της Ρόδου, σε ηλικία 92 ετών, η Κυρά της Ρω, η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, που για 40 χρόνια ύψωνε κάθε πρωϊ την κυανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της, Κων/νο, από 1924. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1975. Κηδεύθηκε στο Καστελόριζο με δημόσια δαπάνη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και ετάφη στη βάση του ιστού της Ρω. Να σημειωθεί, ότι το 1975 ο Τουρκος Δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και 2 άτομα ακόμη, εκμεταλλευόμενοι την ολιγόωρη απουσία της στο Καστελόριζο, υψωσαν σε κοντό 4 μέτρων την τουρκική σημαία. Για συμπαράσταση, κατέφθασε το Ανθυποβρυχιακό Γ.ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά οι Τούρκοι «ξαναχτύπησαν» υψώνοντας το αιμάτινο λάβαρό τους στη Νήσο Στρογγύλη, προσκαίρως πάντα.

    1992 σε αργία τίθενται ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού και οι φύλακες βάρδιας, για την απόδραση του ισοβίτη Βαγγέλη Ρωχάμη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Μηλιτσόπουλου.
    1992 σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης "Κεμάλ Ατατούρκ", που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Άγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    1995 ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:58 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    14 Μαΐου

    1607 Οι πρώτοι άγγλοι έποικοι φτάνουν στο Νέο Κόσμο και εγκαθίστανται στην Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια.

    1748 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τό Αίγιον.

    1804 στις ΗΠΑ, οι Λιούις και Κλαρκ αναχωρούν από το Καμπ Ντιμπουά για το ιστορικό ταξίδι εξερεύνησης της Αμερικής δια ξηράς, κατά μήκος του ποταμού Μισούρι και με προορισμό τις ακτές του Ειρηνικού.

    1823 Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Καρατάσον, Τάτσον κλπ. επιτίθενται εναντίον των Τούρκων παρά την θέσιν Παναγιά Τρικκέρου (Μαγνησία) και τρέπουν αυτούς σε φυγή.

    1824 Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

    1854 Οι Άγγλοι και Γάλλοι αποβιβάζονται εις Πειραιά δια να τιμωρήσουν την ελληνική κυβέρνησιν επειδή εβοήθησε την επανάστασιν της Ηπείρου. Από τα πληρώματα των ξένων πλοίων μεταδίδεται στην επιδημία χολέρας.

    1866 Η Γενική Συνέλευση Κρητών στέλνει υπόμνημα στον Σουλτάνο και τις Μεγάλες Δυνάμεις, όπου τονίζει ως «ομόθυμο και διαρκή πόθο» όλων των Κρητών την ένωσή τους με την Ελλάδα.

    1893 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Θήβας.

    1918 Διεξάγεται η Μάχη του Ραβινέ στο Μακεδονικό μέτωπο. Ο Ελληνικός Στρατός νικάει τους Βούλγαρους, με απώλειες 56 νεκρούς και 234 τραυματίες.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός (4ο ΣΠ) καταλαμβάνει το Αϊδίνιο της Μ. Ασίας.

    1920 Η Μεραρχία Σερρών εισέρχεται στην Κομοτηνή. Την ίδια ημέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη 15ο ΣΠ (Μεραρχίας Ξάνθης).
    1920 Hμέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

    1921 σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, όταν γηγενείς επιτίθενται εναντίον των Ελληνο-αιγυπτίων. Οι νεκροί είναι πάνω από 50 και οι τραυματίες πολύ περισσότεροι.

    1927 το πολυτελές πλοίο "Καπ Αρκόνα", που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ακρωτήρι στη Βαλτική, ξεκινάει τα πρώτο του ταξίδι από το λιμάνι του Αμβούργου. Το πλοίο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσφύγων στη Δυτική Γερμανία. 1945, λίγες μέρες πριν τη λήξη του πολέμου, οι Ναζί το φορτώνουν με τους εναπομείναντες 8.000 αιχμαλώτους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νόϊενγκάμε. Το πλοίο δέχεται τα πυρά αγγλικών βομβαρδιστικών και βυθίζεται παρασύροντας στο θάνατο 7.000 άτομα, μεταξύ αυτών και 300 Έλληνες.

    1928 Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης. Δυνάμει τού πρωτοκόλλου τής Γενεύης (15-9-1927) καί συμβάσεως μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου καί τής Εθνικής Τραπέζης ιδρύεται ή Εκδοτική Τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος).

    1940 τα δύο τρίτα της ολλανδικής πόλης Ρότερνταμ καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι.

    1941 Η Γερμανική Αεροπορία αρχίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς με κύριους στόχους τα αεροδρόμια της Κρήτης και τους λιμένες Ηρακλείου και Σούδας.
    1941 Η Βουλγαρία ανακοινώνει την προσάρτηση της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

    1944 αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας η σύνοδος της "Βουλής της Εθνικής Αντίστασης".
    1944 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών και Βρετανοί Καταδρομείς επιτίθενται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνουν τη γερμανική φρουρά του αεροδρομίου Πάρου και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο το διοικητή της.

    1948 το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του, που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή. Στις 14 Μαΐου 1948, μία ημέρα πριν λήξει η Βρετανική Εντολή στην περιοχή, το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Ισραήλ και όρκισε πρόεδρο τον Χάιμ Βάιζμαν και πρωθυπουργό τον σιωνιστή ηγέτη, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν. Παράλληλα, η Χαγκανά παρουσιάζεται πλέον ως ο τακτικός στρατός του κράτους του νεοσύστατου Ισραήλ που έκτοτε ονομάζεται Αμυντική Ισραηλινή Δύναμη' (Israel Defense Force/IDF, Εβραικά: Τσβά Χαγκανά Λε-Γισραέλ) γνωστότερος στους Ισραηλινούς, από τα αρχικά, του ως 'Τσαχάλ'. Την επόμενη ημέρα ξέσπασε ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1948, όταν πέντε αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος και Ιράκ) εισέβαλαν στρατιωτικά, με την αρωγή και άλλων στρατευμάτων από την Υεμένη και την Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προσάρτησαν τότε το Σινά και την Γάζα η πρώτη και την Δυτική Όχθη η δεύτερη. Μετά από ένα χρόνο εχθροπραξιών υπεγράφη ανακωχή. Το Ισραήλ θέσπισε τη μέρα αυτή ως Εθνική Εορτή και "Ημέρα Ανεξαρτησίας", η οποία όμως εορτάζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με το Ισραηλινό Ημερολόγιο (σαν κινητή εορτή) από 15 έως 20 Απριλίου περίπου.

    1955 η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

    1959 Καταστροφικός σεισµός με επίκεντρο την Πιτσίδια Ηρακλείου μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε την Κεντρική Κρήτη και κυρίως την περιοχή Μεσσαράς. 50 µέτρα από την παραλία των Ματάλων παρατηρήθηκαν δυο ρωγµατώσεις µήκους 150 και 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Κοντά στο χωριό Πιτσίδια, στη θέση Κόµος παρατηρήθηκε µια άλλη ρωγµάτωση µήκους 200 µέτρων και ανοίγµατος 2.5 εκατ. Αναφέρθηκαν πολλές καταπτώσεις βράχων στις περιοχές των χωριών Πιτσίδια, Πόµπια, Καµηλάρι και Ακούµια. Η παροχή των πηγών αυξήθηκε καθώς και η στάθµη των πηγαδιών στις περιοχές Αντισκάριαν και Λήσταρος. 8 άτοµα τραυµατίστηκαν, ενώ από 18933 κτίρια της περιοχής Ηρακλείου 17 κατέρρευσαν, 290 καταστράφηκαν, 902 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και 2767 ελαφρές βλάβες. Επίσης στην περιοχή Ρεθύµνου αναφέρθηκαν 139 ολικές ή µερικές καταστροφές κτιρίων, 169 κτίρια µε σοβαρές βλάβες και 85 µε ελαφρές βλάβες.

    1973 οι ΗΠΑ θέτουν σε τροχιά το διαστημόπλοιο ''Σκάιλαμπ''.

    1989 Η ΕΟΚ κατηγόρησε την Ελλάδα για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που αφορούσε την πώληση από την κρατική εταιρία ITCO σε κοινοτική χώρα καλαμπόκι από τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ελληνικό προκειμένου να εισπραχτούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Η ζημιά για την ΕΟΚ ήταν 407 εκατομμύρια δρχ., ποσό του οποίου η Ένωση ζητούσε την επιστροφή συν τους τόκους. Εγκέφαλος της απάτης ήταν ο πρώην αντεισαγγελ.Εφετών Νίκος Ανδρ.Αθανασόπουλος (Βουλευτής Α’Θεσ/νίκης) και Υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1990 σε φυλάκιση 3,5 ετων. Τούτο όμως δεν εμπόδισε ούτε την αξιοπρέπεια του ιδίου, ούτε την ευαισθησία της Βουλής, ούτε το κριτήριο του «αφιονισμένου» λαού, να αναδειχθεί και πάλι Βουλευτής, οριακά με την εκπνοή μάλιστα της ποινής του! Στις 10.10.1993!...

    1994 στη Ρουάντα, 500 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές συγκρούσεις, αναφέρουν οργανισμοί αρωγής.

    2003 μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.
    2003 Αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου γλυπτού Μάνα, του Χρήστου Καπράλου, στον ανατολικό περίβολο του κτηρίου της Βουλής.

    2010 Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού.
    2010 Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Συνοδεύεται από 10 υπουργούς, 100 επιχειρηματίες και 200 υπηρεσιακούς παράγοντες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 5:59 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    15 Μαΐου

    326 π. Χ. Διάβασις του Υδάσπου ποταμού και μεγαλειώδης νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του βασιλέως Πώρου των Ινδιών.

    1602 ο Μπαρτόλομιου Γκόσνολτ, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος, που φτάνει το Κέιπ Κοντ.

    1821 Ο ελληνικός στόλος επιτίθεται στην Ερεσσό Λέσβου. Επαναστατεί η Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
    1821 Ο Οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει το Βουκουρέστι.
    1821 Ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταπλέει μέ 4 φρεγάτας, 6 κορβέτας καί 10 πάρωνας είς τήν Κάσον καί αρχίζει βομβαρδισμόν τών παραλίων της, συνεχισθέντα επί δεκαήμερον.

    1822 Μετά την υπό του Χουρσίτ Πασά κατάληψη του Σουλίου, οι Σουλιώτες υπό τους Δαγκλή και Δράκο αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τουρκαλβανών παρά τη μονή του Δονάτου και φονεύουν 800 εξ αυτών. Εκ των Σουλιωτών έπεσαν μόνο 11.

    1825 Οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην επιτίθεται εναντίον των Τούρκων εις το Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος και νικούν αυτούς.

    1826 Οι διασωθέντες από τη φρουρά του Μεσολογγίου φτάνουν στο Ναύπλιο.
    1826 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πετυχαίνει σημαντική νίκη επί των Τούρκων στην περιοχή Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

    1832 Ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους Ηπειρώτης στην καταγωγή Γεώργιος Γεννάδιος διορίζεται διευθυντής της ανεξάρτητης από το μουσείο πια, Βιβλιοθήκης του Ναυπλίου. Ήταν ο ίδιος που συνέβαλε και μόχθησε για το ορφανοτροφείο στην Αίγινα και για τον σχηματισμό δημόσιας βιβλιοθήκης. Χρημάτισε ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Γυμνασιάρχης.

    1835 Ο πρόεδρος τής Αντιβασιλείας κόμις Αρμανσπεργκ απέστειλεν είς τό υπουργικόν συμβούλιον πρός υπογραφήν νομοσχέδιον δεσμευτικόν τού Τύπου. Ο πρωθυπουργός Ι. Κωλέτης τό επέστρεψεν αμέσως, λέγων είς τόν υπάλληλον τής Αντιβασιλείας, όστις τό είχε μεταφέρει «Πήγαινε νά ειπής είς τόν κύριον κόμιτα ότι ό Βασιλέας μάς διώρισε διά νά προστατεύσωμεν τήν ελευθερίαν τού Έθνους καί όχι διά νά τήν χαλούμεν».

    1866 Αναφορά των Κρητών επαναστατών προς την Πύλη και τις εγγυήτριες Δυνάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία), με την οποία ζητούν περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα αποστέλλουν μυστικό υπόμνημα προς τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, το οποίο αποτελεί έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

    1919 ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας.

    1920 Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθερώνει το Καραγάτς, προάστιο της Αδριανούπολης.

    1923 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει στη Λοζάννη μακρά συνεργασία με τον Τούρκο αντιπρόσωπο Ισμέτ Ινονού, όπου συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

    1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Άμστερνταμ και εισβάλλει στη βόρεια Γαλλία.
    1940 ο ολλανδικός στρατός παραδίνεται στους Ναζί.

    1941 Βυθίζεται από Γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό Λέων στον όρμο στης Σούδας.
    1941 Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη των Κυκλάδων, εκτός από τις νήσους Σέριφο, Κέα και Μήλο, τις οποίες κατέλαβαν οι Γερμανοί.

    1944 Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις, μετά από επιτυχή αντίσταση Ελλήνων ανταρτών της ΕΣΕΑ, αναγκάζονται να διακόψουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που είχαν αρχίσει από τις 6 Μαΐου βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας, εγκαταλείποντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
    1944 Οι στρατηγοί Αϊζενχάουερ και Μοτγκόμερι, ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας Γεώργιος 6ος συσκέπτονται για να καθορίσουν τη D-Day, δηλαδή την ημερομηνία απόβασης στη Νορμανδία.

    1945 ο Δαμασκηνός φτάνει στη Ρόδο με το καταδρομικό “Αβέρωφ” ως ο πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα Δωδεκάνησα. Ο πληθυσμός, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, υποδέχεται τον Έλληνα Αντιβασιλέα, εκπρόσωπο της ελληνικής πατρίδας, θεωρώντας τον ως τον προπομπό και προάγγελο της οριστικής ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ο Δαμασκηνός, μαζί με το διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, διπλωμάτη και ποιητή Γιώργο Σεφέρη, μεταβαίνει στο Λονδίνο από τις 6 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 1945 για συνομιλίες με τη νέα βρετανική κυβέρνηση του Κλήμεντ Άτλη. Εκεί καταθέτει επίσημο αίτημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. αναλαμβάνει και χρέη Πρωθυπουργού από τις 17 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 1945. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα καταρρέουν η μία μετά την άλλη ενώ ο Δαμασκηνός απογοητευμένος υποβάλει την πρώτη παραίτησή του στις 22 Νοεμβρίου 1945. Ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να το μεταπείσει και τελικά παραμένει στη θέση του. Στις 31 Μαρτίου 1946 πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του Κ.Κ.Ε. γεγονός που οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η δεύτερη παραίτηση έρχεται στις 4 Απριλίου 1946 και αποστέλλεται στο Λονδίνο προς το Γεώργιο από τη νέα κυβέρνηση με την παράκληση να μη γίνει δεκτή. Το δημοψήφισμα για το πολιτειακό πραγματοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 1946 και επαναφέρει τη Μοναρχία στην Ελλάδα. Ο Δαμασκηνός παραιτείται από Αντιβασιλέας για τρίτη φορά οριστικά πλέον στις 28 Σεπτεμβρίου 1946 και αποσύρεται στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

    1948 Αίγυπτος, Υπεριορδανία, Λίβανος, Συρία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία εισβάλουν στο Ισραήλ.

    1955 Υπογράφεται η συνήθηκη με την οποία η Αυστρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

    1974 Σφαγή στο Μααλότ. 22 άνθρωποι σκοτώνονται σε εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο στο Μααλότ του Ισραήλ, από επίθεση ανδρών του Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    1985 Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ομάδα τρομοκρατών με αστυνομικούς, σκοτώνονται ένας τρομοκράτης, ο Χρήστος Τσουτσουβής, και τρεις αστυνομικοί.

    1988 μετά από μάχες οκτώ ετών ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν.

    1989 πολλές χιλιάδες φοιτητές ξεκινούν απεργία πείνας στην πλατεία της "Ουράνιας Γαλήνη" (Τιεν αν Μεν) στο Πεκίνο.

    1993 με συντριπτική πλειοψηφία οι Σέρβοι της Βοσνίας απορρίπτουν το ειρηνευτικό σχέδιο των μεσολαβητών Βανς και Οουεν, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να παραδώσουν περίπου το 70% του εδάφους, που έλεγχαν.

    1994 στη Βοσνία, η αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις απειλούν για μια ακόμα φορά τη διεθνή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της 25μηνης αιματοχυσίας.

    2000 Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, αποφαίνεται εναντίον της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες προκαλεί την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απαντά με λαοσυνάξεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    2003 με τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, και του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, εγκαινιάζεται η λειτουργία του πρώτου ελληνοκυπριακού δορυφόρου, του Hellas Sat, που εκτοξεύτηκε με επιτυχία την προηγούμενη μέρα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

    2011 ξεκινούν οι διαδηλώσεις των Ισπανών αγανακτισμένων. Λόγω της ημερομηνίας το κίνημα πήρε το όνομα "M15".


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Ιαν 02, 2013 6:02 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    16 Μαΐου

    1651 Στραγγαλίζεται ο Παρθένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

    1821 Ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής λαμβάνει τα όπλα και ετοιμάζεται να εισέλθει εις τον Αγώνα του Έθνους

    1822 οι Τούρκοι κυριεύουν το Σούλι. . Μετά την κατάληψη του Σουλίου, τμήμα Σουλιωτών υπό τους Δαγκλή και Δράκο μάχεται στη Μονή Δονάτου και φονεύει 80 Τούρκους.

    1825 Γίνεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τους Σαχτούρην, Κολανδρούτον, Αποστόλην και Τούρκων παρά την Τένεδον.
    1825 Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο χωρίον Λευκαδίτης Δωρίδος. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.
    1825 Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησίδιον Πλωστάνη μεταξύ Αιτωλικού και Μεσολογγίου.

    1827 Διαλύεται το στρατόπεδον των Ελλήνων παρά το Φάληρον.

    1854 Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά των Μακεδόνων επαναστατών υπό τον Τσάμη Καρατάσο στη χερσόνησο του Άθω.

    1868 Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη.

    1912 Υπογράφεται η ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη στη Σόφια, η οποία υπήρξε το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

    1916 Γερμανοί και Βούλγαροι κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην προσπάθειά τους να προωθηθούν στην Αν. Μακεδονία, δήθεν για να προλάβουν τους Αγλογάλλους, έφθασαν μπροστά στα στενά του Ρούπελ τα οποία υπεράσπιζε ο ελληνικός στρατός. Ο διοικητής του Ρούπελ ταγματάρχης Μαυρουδής άνοιξε πυρ κι έριξε 24 βολές που στάθηκαν αρκετές να ανακόψουν τη γερμανοβουλγαρική προέλαση. Ύστερα από αυτό ένας Γερμανός αξιωματικός ανακοίνωσε στον έλληνα ταγματάρχη ότι είχε εντολή να καταλάβει το οχυρό το οποίο θα έπρεπε να εκκενωθεί. Δυστυχώς και μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση των Αθηνών διέταξε την παράδοση του φρουρίου στους Βούλγαρους. Έτσι ξεκίνησε η 27μηνη βουλγαρική κατοχή της Αν. Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας χάθηκε ο μισός πληθυσμός της περιοχής.

    1919 Διλοχία του 8ου Συντάγματος Κρητών καταλαμβάνει τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

    1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνοντας καταλαμβάνει το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
    1920 Ο στρατός μας απελευθερώνει την Ορεστιάδα.
    1920 Υπογράφεται στην Καπέστιτσα προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς αντιπροσώπους, με την οποία, για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, όσο καιρό θα χρειαζόταν να επιλυθεί οριστικά το Βορειοηπειρωτικό θέμα από το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο, οι Αλβανοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα του ελληνικού στοιχείου, ενώ οι Έλληνες να σταματήσουν την προέλαση του στρατού για την κατάληψη της Κορυτσάς.

    1941 καταργείται το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώνεται ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα μοιράζεται στο εξής μόνο σε ασθενείς και παιδιά.

    1944 Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αφού πριν καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών, τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές της Φορτεντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Σαν σήμερα στις 16-5-1944 τελικά εκτελούν 16 από τους φυλακισθέντες. Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή Άδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό (βλ. και 4 Μαϊου).

    1948 Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

    1957 Ανεγείρονται από τον ΕΟΤ ξενοδοχεία στο Πήλιο, στους Δελφούς, στην Ολυμπία και το Ναύπλιο, που ονομάζονται «Ξενία».

    1963 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα.

    1964 Ραντάρ εγκαθιστά η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι Βρετανοί δεν την ενημερώνουν για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναερίου χώρου που καταγράφουν τα ραντάρ τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στο Τρόοδος.

    1965 μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής της Κίνας, ο αριθμός των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγαν οι πέντε ατομικές δυνάμεις ήταν ΗΠΑ 337, ΕΣΣΔ 127, Βρετανία 24, Γαλλία 5 και Κίνα 2.

    1974 αρχίζουν οι πρώτες γεωτρήσεις για το Μετρό. 196 πηγάδια σκάβονται στο κέντρο της Αθήνας.

    1986 στην Αργεντινή, τα μέλη της στρατιωτικής χούντας που οδήγησαν τη χώρα σε ήττα κατά τον πόλεμο των Φόλκλαντ με τη Βρετανία 1982 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8 έως 14 ετών. Ο πρώην πρόεδρος Λεοπόλδο Γκαλτιέρι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών.

    1989 αρχίζει η τακτική δίκη των οκτώ μελών της Εταιρείας Δολοφόνων, που κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα.

    1992 στις ΗΠΑ, 87 μέλη του Κογκρέσου και 17 γερουσιαστές υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πατέρα, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.

    1996 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι, εξομαλύνθηκαν οι διαφορές για το θέμα της Εσθονίας.

    2004 στην υψηλότερη κορφή του κόσμου, στο Έβερεστ, κυματίζουν η Γαλανόλευκη και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη ομάδα της εθνικής αποστολής Ελλάς-Έβερεστ 2004, πατά στην κορφή του ψηλότερου βουνού και τοποθετεί τις δύο σημαίες, για να στείλει το μήνυμα του "ευ αγωνίζεσθε" στα πέρατα του κόσμου. Πρώτος φτάνει στην κορυφή, στα 8.848 μέτρα, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών. Ακολουθούν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Παύλος Τσιαντός, οι οποίοι εκπλήρωσαν την αποστολή τους μετά από δύο μήνες προσπάθειας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 08, 2013 7:00 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:02 am

    17 Μαΐου


    433 Πυρκαγιά, που διήρκεσε τρεις μέρες, έκαψε μεγάλο μέρος της Κωνσταντινούπολης.

    1642 Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.

    1673 ξεκινά η εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή, από τους Λουί Ζολιέ και Ζακ Μαρκέτ.

    1805 Ο Μοχάμεντ Άλι (εκ Καβάλας καταγόμενος) ανακηρύσσεται Βαλής της Αιγύπτου (στρατιωτ.Διοικητής Καϊρου, Καϊμακάμης). Επέδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια στους Έλληνες και επέβαλε τον σεβασμό στους χριστιανούς, μάλιστα με σκοπό να τους προσελκύσει στη χώρα. Άλλωστε, λίγο αργότερα άρχισε να ανεξαρτοποιείται ο ίδιος από τον Σουλτάνο. Πράγματι, αρκετοί έλληνες άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί και να ιδρύουν τις πρώτες παροικίες, φαινόμενο που ενισχύθηκε θεαματικά μετά τις δραματικές ανακατατάξεις και τους αγώνες του 1821 και εξής.

    1821 Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει τους ηγουμένους όλων των μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση.
    1821 Την νύκτα της 17ης Μαΐου, εξέρχονται από το φρούριον της Μονεμβασίας 172 Τούρκοι δια να επιτεθούν κρυφίως εναντίον των Ελλήνων αλλ’ ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.
    1821 Ταυτοχρόνως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας εισέρχεται η Κασσάνδρα Χαλκιδικής με αρχηγούς τους μεγάλους Ι. Χατζηχριστοδούλου και καπετάν Στάμο (Σταμάτη) Χάψα.

    1827 Ο Ιμβραήμ πασάς έκαυσε την Ανδρίτσαιναν της Ολυμπίας.

    1895 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας των σημερινών ΗΣΑΠ. Στις 2 μ.μ. τίθεται σε λειτουργία η προέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πειραιώς. Η προέκταση, μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, άρχισε να κατασκευάζεται 1889. Έτσι προστέθηκαν δύο ακόμη σταθμοί στο δίκτυο, του Μοναστηρακίου και της Ομόνοιας.

    1900 στην Κίνα, οι επαναστάτες Μπόξερς καίνε τρία χωριά κοντά στο Πεκίνο και σκοτώνουν 60 χριστιανούς Κινέζους.

    1902 ανακαλύπτεται ο αστρολάβος των Αντικυθήρων, από τον αρχαιολόγο Σπυρίδων Στέις.

    1905 Ο αρχηγός του σώματος Ελλήνων στην περιοχή Μοριχόβου (Βορειοδυτική Μακεδονία) Σπύρος Σπυρομήλιος, αποκρούει και διασκορπίζει τούρκους που του επιτέθησαν.

    1912 η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπογράφουν αμυντική συνθήκη συμμαχίας.

    1913 Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία τερματίζεται ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος.

    1914 Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, με το οποίο εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών με την παραχώρηση είδους αυτονομίας. Οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περιείχαν τα εξής θέματα: οργάνωση, τοπικά συμβούλια, οροθεσία και διοικητική υποδιαίρεση, έδαφος, χωροφυλακή, στρατός, ορθόδοξες κοινότητες, σχολεία, ελευθερία γλώσσας, κατοχή, βοήθεια, αμνηστεία, εγγυήσεις.

    1917 Το 2ον τάγμα του συντάγματος Σερρών, έπειτα από 10ωρον σκληρόν αγώνα (56 νεκροί, 234 τραυματίαι ) κυριεύει το οχυρόν ύψωμα Ραβινέ (στα Πλάγια Παιονίας έξω από το χωριό Χαμηλό), όπερ κατείχετο υπό των Γερμανοβουλγάρων (Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος).

    1918 Το Ελληνικό Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας (Αντιστράτηγoς Εμμανoυήλ Ζυμβρακάκης) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σκρα, που κατείχαν οι Βούλγαροι, σε μέτωπο 12 χιλ. και βάθος 1-2 χιλ. Την κύρια επίθεση εναντίον του Σκρα πραγματοποιεί η Μεραρχία Αρχιπελάγους (τρία Συντάγματα στην πρώτη γραμμή), τις ώρες 04.55 - 06.30 και καταλαμβάνει τη γραμμή Τoυμoυλoύζ - Σερφ - Boλάν, μετά από πεισματώδη αγώνα. Τις υπόλοιπες επιθέσεις πραγματοποιούν ταυτόχρονα, δυτικά η Μεραρχία Σερρών, η οποία φθάνει μέχρι βορειοανατολικά του χωριού Λούντζι (Λαγκαδά), ενώ ανατολικά η Μεραρχία Κρήτης μέχρι τα υψώματα Λούμνιτσα Ρέμμα. Συλλαμβάνονται 1.782 αιχμάλωτοι και κυριεύονται μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών. Οι απώλειες των ελληνικών μεραρχιών είναι 341 νεκροί (από τους οποίους 29 αξιωματικοί), 164 αγνοούμενοι και 2.204 τραυματίες.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων) καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου της Μικράς Ασίας.

    1920 Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρειο Ήπειρο.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις του 1ου σώματος στρατού επιτίθεται κατά μέτωπον εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουρνάρ-Κοβαλίστης. Παρ’ όλην την οχύρωσιν των θέσεων δια συρματοπλεγμάτων, οι Έλληνες εκδιώκουν τους Τούρκους από μιαν προς μιαν των θέσεών των.

    1930 ιδρύονται γεωργικά σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων ημιγυμνασίων.

    1936 πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης, πολιτικός από την Κορινθία, πρωθυπουργός από 1932-1935. Γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας 1868, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στην αναθεωρητική Βουλή του 1910 και στην απλή του 1912. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, εσωτερικών και Συγκοινωνιών 1920 και 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. 1922 ανέλαβε την αρχηγία του Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό του Γούναρη.

    1937 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

    1940 οι Ναζί διασπούν τις γαλλικές γραμμές και καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες και τις πόλεις Λουβέν και Ναμούρ.

    1943 δημιουργείται το ENIAC, ένα σύστημα υπολογιστών, από τον αμερικανικό στρατό και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
    1943 η βρετανική αεροπορία ΡΑΦ βομβαρδίζει τα φράγματα Εντερταλ και Μένεταλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.500 άτομα από την αποδέσμευση των υδάτων.

    1944 Αρχίζει στο Λίβανο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου η ομώνυμη διάσκεψη των αντιπροσώπων των ελληνικών πολιτικών και αντιστασιακών δυνάμεων. Κύρια θέματα, η διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και η συγκρότηση εθνικού στρατού. Στις 20 Μαΐου οι εκπρόσωποι των διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
    1944 Η μάχη του Νικολιτσίου. Την 17η Μαΐου του 1944 στο χωριό Νικολίτσι της Λάκας Σουλίου έγινε μάχη μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και των Γερμανών. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί Γερμανοί. Μετά τη μάχη η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί και να καταστραφούν ολοσχερώς το Σχολείο και τα καλύτερα σπίτια του χωριού. 1944 Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

    1954 Σεισμοί είς τήν Πελοπόννησον.

    1960 ανακαλύπτονται πλούσια λιγνιτοφόρα κοιτάσματα στην Πελοπόννησο.

    1970 ο Νορβηγός εξερευνητής, Θορ Έιερνταλ, ταξιδεύει κατά μήκος του Ατλαντικού, με ένα "πλοίο" από πάπυρο, κατασκευασμένο στα πρότυπα των πλοίων των αρχαίων Αιγυπτίων.

    1978 Οι ελβετικές αρχές ανακαλύπτουν την κλεμμένη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και συλλαμβάνουν τους ενόχους (έναν Βούλγαρο και έναν Πολωνό), που ζητούσαν λύτρα 600.000 δολαρίων, για να επιστρέψουν τη μακάβρια λεία τους.

    1983 οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπογράφουν σύμφωνο κατά το οποίο επιτρέπονταν οι ισραηλινές επιχειρήσεις αντιποίνων στο Λίβανο.

    1986 Πρώην αστυνομικός και η σύζυγος του κρατούν επί τρεις ώρες ομήρους 150 μαθητές δημοτικού σχολείου στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, ζητώντας υπέρογκα λύτρα. Περίπου 65 μαθητές τραυματίζονται όταν εκρήγνυται η βόμβα των απαγωγέων. Η σύζυγος σκοτώνεται από την έκρηξη και ο σύζυγος αυτοκτονεί.

    1987 στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ, 37 άτομα σκοτώνονται και 21 τραυματίζονται, όταν οι Ιρακινοί χτυπούν πλοίο των Αμερικανών.

    1991 στη Τσεχοσλοβακία, διαρροή μικρής ποσότητας ραδιενέργειας προκαλείται από ανθρώπινη αμέλεια σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σλοβακία.

    1992 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαγράφει την ομοφυλοφιλία από τη λίστα με τις ψυχικές ασθένειες.

    1993 στην Αλβανία, ποινή 11 χρόνων, κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη από την αρχική, επιβάλλεται στη χήρα του κομμουνιστή ηγέτη Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγιε, κατά την εκδίκαση αιτήματος έφεσης της.

    1994 σημαντικό ναυάγιο βυζαντινού πλοίου του 11ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται ασύλητο κοντά στην Αλόννησο σε βάθος 30-50 μέτρων, μαζί με ολόκληρο το φορτίο του από 5.000 αμφορείς.

    2010 Ομόφωνα αθώοι κρίνονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος και πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορούσε το διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000, κατά το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών, με σκοπό την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν όψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.
    2010 Με απόντα τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ προβάλλεται η νέα ταινία του «Film Socialisme» στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα πάει, τονίζοντας «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας στις Κάννες». Μερικές μέρες νωρίτερα είχε εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα».


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:17 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    18 Μαΐου

    323 π.X. πεθαίνει, σε ηλικία 32 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος.

    1268 Η Αντιόχεια καταλαμβάνεται από το Σουλτάνο των Μαμελούκων, Μπάιμπαρς.

    1790 Ο Λάμπρος Κατσώνης με το στολίσκο του δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο και αναγκάζεται να διαφύγει στη Μήλο «Τα πληρώματα των πλοίων πολεμούν γενναία, αλλά στο τέλος υποκύπτουν. [Εξ ου η παροιμιώδης λαϊκή ρήση "Σαν σ' αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο."] Ο Κατσώνης διαφεύγει στην Μήλο με δύο μόνο πλοία. Απώλειες τούρκων 3.000 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες. Απώλειες Ελλήνων 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.»

    1821 Μάχη τών Δολιανών, κατά τήν οποίαν ό Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς ), μέ 300 περίπου παληκάρια του, έτρεψεν είς φυγήν τούς κατευθυνομένους εναντίον τού στρατοπέδου τών Βερβαίνων 8.000 Τούρκους, υπό τόν Κεχαγιάμπεην καί εφόνευσε πολλούς έξ αύτών, αποκληθείς έκτοτε Τουρκοφάγος. Ο Νικηταράς έφευγεν εκείνο τό πρωί από τά Δολιανά, δυσηρεστημένος εναντίον τών κατοίκων, οί οποίοι είχον αρνηθή νά τού δώσουν κρασί γιά τούς στρατιώτες του. Όταν ενεφανίσθησαν οί Τούρκοι, ό αδελφός του Νικόλαος τού είπε -«Πάμε τό δρόμο μας κι’ ας μήν αφήσουν οί Τούρκοι ρουθούνι άπ’ αυτούς (τούς Δολιανίτες )». -«Όχι.», απήντησε ό Νικηταράς. «Εγώ πάω στ’ Ανάπλι γιά Περσιάνους (Τούρκους), κι’ εδώ πού τούς βρήκα, θά τούς αφήσω;». Καί ξαναγύρισεν είς τά Δολιανά. Κατά τήν διάρκειαν τής μάχης, οί Τούρκοι ιππείς κατώρθωσαν νά φθάσουν είς τούς ύπερθεν τού στρατοπέδου τών Βερβαίνων λόφους καί έστησαν εκεί μίαν σημαίαν. Δύο Μανιάται, από τό σώμα τού Αντ. Μαυρομιχάλη, προσεφέρθησαν τότε νά τήν καταρρίψουν. «Τί αμοιβήν θέλετε;» τούς ρώτησαν. -«Δυό δεκάρια φυσέκια καί τήν ευχή τού Δεσπότη» (Θεοδωρήτου Βρεσθένης ), απήντησαν. Εξεκίνησαν αμέσως έρποντες καί μετ’ ολίγον ό Τούρκος σημαιοφόρος έπιπτε νεκρός. Τήν θέσιν του επήρεν άλλος. Αλλά καί αυτός είχε τήν ιδίαν τύχην μέ τόν πρώτον καί μαζί του κατέπεσε καί ή σημαία. Οι Έλληνες, πού, πρός στιγμήν είχον κλονισθή, ώρμησαν τότε εναντίον τών Τούρκων καί τούς εξεδίωξαν, προξενήσαντες μεγάλας απωλείας είς αυτούς.

    1824 Αναχώρησε από τη Ζάκυνθο για το Λονδίνο το Αγγλικό πολεμικό πλοίο "Φλωρίς" που μετέφερε το ταριχευμένο σώμα του Λόρδου Βύρωνα.

    1825 Η κυβέρνηση Κουντουριώτη, υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, χορηγεί γενική αμνηστία. Απελευθερώνει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον διορίζει αρχιστράτηγο του Μοριά.

    1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Στις πρός αυτόν συστάσεις τών Σφακιανών νά υποχωρήση, είχε απαντήσει: «Μιά φορά γεννήθηκα καί μιά φορά θά πεθάνω». Ο Χατζή-Μιχάλης είχε πολεμήσει σε πολλές μάχες επί κεφαλής σώματος ιππικού, τό οποίον συνετήρει έξ ιδίων.
    [Αυτά οι Κρήτες δεν τα ξέχασαν ποτέ, 90 χρόνια μετά ξεπλήρωσαν τα πάντα στους Ηπειρώτες πολεμώντας στα βουνά τους για την απελευθέρωσή της Ηπείρου.]
    Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί «Δροσουλίτες».

    1829 Ο Δ. Υψηλάντης, επί κεφαλής σώματος 700 ανδρών μετά 2 πυροβόλων, εισέρχεται είς τάς Θήβας.

    1861 Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.

    1866 Πεθαίνει ο Διονύσιος Βαρβιάνης, Ζακύνθιος Φυσικομαθηματικός και Φιλικός. Εκδότης του Ιταλόφωνου Περιοδικού Τζιορνάλε Λετεράριο. Όταν ο Αλη-Πασάς κατήγγειλε στην Αγγλική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων την σύσταση της Φιλικής Εταιρίας, ο Βαρβιάνης κατόρθωσε να πείσει τους Άγγλους ότι επρόκειτο για απλό Φιλολογικό Σύλλογο.

    1905 Το ανταρτικό σώμα του Λοχαγού Μιχαήλ Μωραΐτη (Κόδρου) από την Αθήνα, καταδιώκοντας από την προηγούμενη μέρα βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων, φθάνει στην περιοχή του χωριού Τσερναρέκα (Κάρπη) Γουμένισσας και αναγκάζεται να διανυκτερεύσει μέσα στη χαράδρα Γκαντάσι. Εκεί, μετά από βουλγαρική προδοσία, δέχεται σφοδρή επίθεση από τουρκικές δυνάμεις. Παρά την ηρωική αντίσταση και τον τραυματισμό του επικεφαλής Τούρκου λοχαγού, τελικά σκοτώνονται ο Λοχαγός Μωραΐτης και ο υπαρχηγός του, Ανθυπολοχαγός Σπυρίδων Φραγκόπουλος, ενώ αιχμαλωτίζονται οι περισσότεροι από τους άνδρες τους.

    1910 ο κομήτης του Χάλεϊ δημιουργεί πανικό σε όλο τον κόσμο και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.

    1912 Ανοίγουν και πάλι από τους Τούρκους τα Στενά των Δαρδανελίων.

    1913 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία λήγει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος. Η Ελλάδα κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

    1944 στην Ιταλία, γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν το Μόντε Κασίνο, καθώς περικυκλώνονται από τους Συμμάχους. Στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους περίπου 2.000 άνδρες.

    1963 επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο στρατηγός Ντε Γκολ.

    1965 στην Ελλάδα, ανακαλύφθηκε η μυστική οργάνωση "ΑΣΠΙΔΑ", που είχε αναπτυχθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στους κόλπους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η ανακάλυψη έγινε από διασυνδέσεις της οργάνωσης στην Κύπρο.

    1978 Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

    1980 ξυπνά" το ηφαίστειο στο Όρος της Αγίας Ελένης στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις και το θάνατο 57 ανθρώπων.
    1980 Φοιτητές στην πόλη Γκβαγκίου της Νότιας Κορέας ξεσηκώνονται κατά της χούντας που κυβερνά τη χώρα. Εννέα μέρες αργότερα, ο στρατηγός Τσου Ντο Χουάν, που κυβερνά τη Νότιο Κορέα, καταστέλλει την εξέγερση με αιματηρό τρόπο. 144 πολίτες, 22 στρατιώτες και 4 αστυνομικοί θα χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

    1989 ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    1990 σε έντονο διάβημα προς το ΝΑΤΟ προβαίνει η κυπριακή Βουλή, επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο του τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου της Συμμαχίας.

    1992 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει ότι, ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας έχει αναγκάσει 1,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας τη χειρότερη κρίση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1994 στρατιωτικοί παρατηρητές επιστρέφουν από τη Ρουάντα και αναφέρουν ότι, οι φυλετικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 200.000 ατόμων.

    1995 οι ΗΠΑ ασκούν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτρέποντας την καταδίκη του Ισραήλ, επειδή προχωρά στην απαλλοτρίωση αραβικών εδαφών της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
    1995 συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν οι Βορειοηπειρώτες ζητώντας νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου.

    2000 ωρα 10.35’ πολεμικό αεροσκάφος Phantom F-4 πέφτει πάνω σε κατοικία στα Αντίκυρα Βοιωτίας και σκοτώνει 2 κοπέλλες,εξαδέλφες, την Αργυρώ 17 ετων και την Ιωάννα-Ειρήνη Κόλλια 19 ετων. Σώζεται η αδελφή της Αργυρως Σωτηρία 22 ετων. βλ πλήρη περιγραφή http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=16744&m=N24&aa=1


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:18 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    19 Μαΐου

    1535 ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του στη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες.

    1780 Συνδυασμός καπνιάς και πυκνής νέφωσης προκαλεί ολοκληρωτικό σκοτάδι στον Ανατολικό Καναδά και τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ (New England’s Dark Day).

    1821 Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και το διδάσκαλο Καλλίνικο, από τη Βέροια, που θεωρούνται οι πρωτομάρτυρες της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821.

    1822 Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).

    1825 Οι Τούρκοι του Ιμβραήμ επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων υπό τον Νικηταράν εις το Δυρράχιον Αρκαδίας.
    1825 Ο Γκίκας Μπότασης κατορθώνει να ανεφοδιάσει με τρόφιμα το Μεσολόγγι.

    1829 Εις το Μενίδιον Αττικής οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους.

    1898 πεθαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Γκλάντστοουν γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, η Οδός Γλάδστονος στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του. (Γεν. 29/12/1809)

    1901 Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

    1913 Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη συνθήκη ελληνοσερβικής συμμαχίας.

    1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και πάει στη Σαμψούντα για να προετοιμάσει τον πόλεμο, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    1919 Το Ι/38 Τάγμα Ευζώνων καταλαμβάνει το Οδεμήσιο Μ. Ασίας.

    1920 Η ΧΙΙ Μεραρχία (Ξάνθης) εισέρχεται στο Διδυμότειχο.

    1926 στην Ιταλία, ο Μουσολίνι κατάργησε τη δημοκρατία και εγκαθίδρυσε το φασισμό.

    1935 πεθαίνει σε ηλικία μόλις 46 ετών, μετά από τροχαίο, ο Λόρενς της Αραβίας, (Tomas Edward Lawrens) βρετανός αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας. Είχε αναλάβει να συντάξει στρατιωτικό Χάρτη της Χερσονήσου Σινά, καθώς και να οργανώσει τους εξεγερμένους Άραβες εναντίον των Τούρκων το 1916. Συνελήφθη από τους Τούρκους, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Μετά την Σύνοδο των Βερσαλλιών, διαπιστώνοντας ότι οι Σύμμαχοι αθέτησαν υποσχέσεις και αδίκησαν τους Άραβες παραιτήθηκε, αφοσιούμενος στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Από το 1921 έως τον Φεβρουάριο του 1935 υπηρέτησε ως σμηνίτης στην Βρετανική Αεροπορία (παρά το ότι είχε φθάσει στο βαθμό του Συνταγματάρχη). Εν συνεχεία, αποτραβήχθηκε σε μια αγροικία στο Ντόρσετ, όπου μεταφράζει βιβλία στα Αραβικά, καθώς και τον Όμηρο, δεδομένου του ότι ήταν λάτρης του ελληνικού πνεύματος. Οδηγώντας μοτοσυκλέτα, συγκρούσθηκε, 6 μέρες νωρίτερα, με αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε θανάσιμα. Αργότερα, η ζωή του θα γυρισθεί ταινία με τον ηθοποιό Peter O’ Toole.

    1941 η Ανατολική Αφρική παραδίνεται στους Βρετανούς.
    1941 Στις ΗΠΑ, νέος νόμος μετανάστευσης έθετε εθνικά επιτρεπόμενα όρια, περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% κάθε εθνότητας που ζούσε στην Αμερική από 1910.
    1941 Οι Γερμανοί επέταξαν όλα τα πλωτά ελληνικά μέσα.

    1944 Λήγει η μάχη του Μόντε Κασίνο, με νίκη των Συμμάχων και έπαθλο τη Ρώμη.

    1945 Οι ελληνικές αρχές εισέρχονται στα Χανιά και λήγει η γερμανική κατοχή τους.

    1962 σημειώνεται έξαρση της βίας στην Αλγερία.

    1978 Την άποψη του περί εξωγήινης προέλευσης του ανθρώπινου πολιτισμού υπερασπίζεται σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο 43χρονος αμφιλεγόμενος Ελβετός ξενοδοχοϋπάλληλος, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, που προκαλούν απήχηση διεθνώς, Έριχ φον Ντένικεν. Φυσικά, η θεωρία του, αφού μετεξελίχθηκε σε αρκετές μορφές και θεωρίες και άλλων φαντασιοπλήκτων «επιστημόνων», πέρασε στην αφάνεια και τον μαρασμό.

    1991 Οι Κροάτες ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Γιουγκοσλαβία.

    1992 στη Νιγηρία, 300 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

    1995 ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 23,5 χρόνων, καθώς και ισόβια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, επέβαλε στον οπλουργό Βασίλη Δαναλάτο το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας για τη δολοφονία του ψυχιάτρου Ηλία Κοέν και του προστάτη νυχτερινών κέντρων Κώστα Δεληκάρη, καθώς και για άλλα έξι αδικήματα.

    1997 Κλείνει μετά από 72 χρόνια το πολυκατάστημα Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ στην Αθήνα. Ξεκίνησε από τους αδερφούς Αναστάσιο, Αντώνη και Αντισθένη Μεϊμαρίδη και την Κατίνα Πιρπίρογλου, οι οποίοι πρόσφυγες από την Ιωνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Αθήνα να πωλούν υαλικά στην οδό Αιόλου με ένα καροτσάκι και 1925 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:19 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    20 Μαΐου

    325 πραγματοποιείται η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια (Τουρκία) συντάξασα τό Σύμβολον τής Πίστεως, παρουσία τού Μεγάλου Κωνσταντίνου.

    526 ένας τεράστιος σεισμός σκοτώνει 300.000 ανθρώπους στη Συρία και την Αντιόχεια.

    1067 πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ι’ Δούκας. Στον θρόνο ανέρχεται η σύζυγός του Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα, ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ Ζ’ Δούκα Παραπινάκιου. [Αργότερα η Ευδοκία παντρεύτηκε τον ηρωικό Ρωμανό Δ' Διογένη.]

    1497 ο εξερευνητής Τζον Κάμποτ ξεκινά από το Μπρίστολ της Αγγλίας με το πλοίο του "Μάθιου" προς τα δυτικά για να ανακαλύψει νέες χώρες.

    1498 ο Πορτογάλος εξερευνητής, Βάσκο ντα Γκάμα, φτάνει στην Καλκούτα της Ινδίας.

    1503 Με συνθήκη που υπογράφεται μεταξύ της Βενετίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Πελοπόννησος περιέρχεται στους Οθωμανούς. Η Βενετία διατηρεί το Ναύπλιο και τη Μονεμβασία.

    1506 πεθαίνει ο Ιταλός εξερευνητής, Χριστόφορος Κολόμβος, που ανακάλυψε την Αμερική.

    1571 Συγκροτείται ο «Ιερός Συνασπισμός» (Sacra Liga) ανάμεσα στον Πάπα, τους Βενετούς, τους Ισπανούς κ.ά. με σκοπό την απελευθέρωση της Ανατολής από τους Τούρκους.
    1571 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο.

    1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ζητάει βοήθεια από τον αυτοκράτορα της Ρωσίας για την εξέγερση στη Μολδοβλαχία, που πνέει τα λοίσθια.
    1821 Στο Μεσολόγγι, ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο προύχοντας Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο τουρκικό διοικητήριο του Μεσολογγίου και κηρύσσουν την Επανάσταση.
    1821 Ο Ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλην, Μπότασην Γκίκαν ευρίσκονται έξω του Μεσολογγίου.

    1825 ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης, πέφτει ηρωικά ο Παπαφλέσσας, την ώρα που ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας.
    1825 Ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας. Ελληνική μοίρα υπό τόν Γεώργιον Σαχτούρην διέλυσε τόν υπό τόν Τοπάλ πασσάν τουρκικόν στόλον έκ 51 πλοίων, ανετίναξε τήν ναυαρχίδα (καπιτάναν), κατέστρεψε τρία βρίκια καί ηχμαλώτισε πέντε μεταγωγικά μέ πολεμεφόδια. Είς τήν αναφοράν του ό Σαχτούρης γράφει διά τήν ανατίναξιν τής ναυαρχίδος, πού ήτο βαρύ πολεμικόν σκάφος μέ 62 κανόνια «Θέαμα φρικτόν αληθινά νά βλέπη τινάς 800 τών εχθρών, οίτινες ηυρίσκοντο είς τήν ρηθείσαν καπιτάναν, νά εκσφενδονίζωνται είς τόν αέρα, ομού μέ κανόνια, κατάρτια, ξύλα κτλ. έως τόν ουρανόν ».

    1828 Ο Φιλέλληνας Άγγλος Πλοίαρχος Άστιγξ, ο οποίος συνεισέφερε πάρα πολλά για την απελευθέρωση των Ελλήνων, πεθαίνει συνεπεία τραύματος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.
    1828 Έξω της Άνδρου και Καφηρέα ο Ελληνικός στόλος κυριεύει Τουρκικά πλοία κατόπιν σφοδράς ναυμαχίας.

    1833 Συνιστάται διά διατάγματος τής Αντιβασιλείας ή Χωροφυλακή «διά τήν εμπέδωσιν τής τάξεως καί τής ασφαλείας είς το εσωτερικόν τής χώρας».

    1834 Συστήνεται το «Αριστείο Αγωνιστών», με σκοπό την αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών όσων αγωνίστηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση.

    1835 Μετά την ενηλικίωσή του, ο βασιλιάς Όθωνας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
    1835 Ο αντιβασιλέας κόμης Άρμανσμπεργκ αναλαμβάνει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου (πρωθυπουργός). Θα παραμείνει στην εξουσία έως το Φεβρουάριο του 1837.

    1875 πεθαίνει στην Βαμβέργη, εξόριστη, σε ηλικία 57 ετών, η πρώην βασίλισσα Αμαλία, σύζυγος του Όθωνα. Ενταφιάζεται στο Μόναχο δίπλα στον αγαπημένο σύζυγό της. /γεν.1818/
    1875 «Δωδεκαμελής οικογένεια του Ενώχ Αγά από το Ροδολίβος επανακάμπτουσα μετά την τέλεσιν γαμηλίου τινός εορτής εις το χωρίον Μετόχι της επαρχίας Σερρών, εβυθίσθη εντός των υδάτων της Κερκινίτιδος λίμνης (Αχιανού) ανατραπείσης της λέμβου ένεκα βιαίου κλύδωνος Οι κάτοικοι έσπευσαν ταχέως με ακάτια εις επικουρίαν, αλλά τέσσερα μόνον πρόσωπα εκ των δώδεκα της ατυχούς ταύτης οικογένειας ηδυνήθησαν να σώσωσιν..»

    1882 ιδρύεται η Τριπλή Συμμαχία από τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία.

    1900 ξεκινούν στο Παρίσι οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης και κρατούν 5 μήνες, έως τις 28 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών διεξάγονται οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου παίρνουν μέρος 1.319 αθλητές και 11 αθλήτριες από 22 κράτη. Είναι η πρώτη φορά, που γυναίκες παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η δε Αγγλίδα Σάρλοτ Πάρκερ είναι η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης νικώντας στο αγώνισμα του τένις. Οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αγωνίσματα στίβου γίνονται στο δάσος της Βουλόνης αντί σε στάδιο δημιουργώντας προβλήματα στους ρίπτες.

    1920 Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, υπό τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης, που είχε αρχίσει στις 11 Απριλίου 1920, όταν τα γαλλικά στρατεύματα που την κατείχαν άρχισαν να υποχωρούν.

    1932 η Αμέλια Έρχαρτ είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος, που επιχειρεί την πρώτη χωρίς διακοπή πτήση πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    1934 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Δημόσιου Ψυχιατρείου κοντά στο Δαφνί

    1940 μπαίνουν οι πρώτοι αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

    1941 Μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει από τις 08.00 αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων (αεροδρόμιο Μάλεμε, κοιλάδα Αγιάς, Σούδα-Ακρωτήρι). Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των αλεξιπτωτιστών και των τμημάτων που προσγειώνονται με ανεμόπτερα εξοντώνεται από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, οι Γερμανοί πετυχαίνουν τελικά, μέχρι τη νύχτα, να δημιουργήσουν μικρά αεροπρογεφυρώματα στο Μάλεμε (ύψ. 107) και στην Αγιά. Από τις 16.00 ενεργείται ρίψη αλεξιπτωτιστών και στην περιοχή του Ηρακλείου, όπου τα συμμαχικά και ελληνικά τμήματα εξοντώνουν περίπου 1.000 απ’ αυτούς, χωρίς οι Γερμανοί να πετύχουν σοβαρά αποτελέσματα. Από τις 16.25 ενεργείται, επίσης, αεραπόβαση στην περιοχή Ρεθύμνου και, παρά τους πεισματώδεις αγώνες των αμυνόμενων συμμαχικών και ελληνικών τμημάτων, οι Γερμανοί πετυχαίνουν, μέχρι τη νύχτα 20/21, με απώλειες 400 ανδρών, να καταλάβουν σταθερές θέσεις στα Περιβόλια, στα Καστελλάκια, και στον Εσταυρωμένο. Τον αμυντικό αγώνα της Κρήτης βοηθάει με επιτυχία και ο άμαχος πληθυσμός.
    1941 στην υποδουλωμένη Αθήνα γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της αντίστασης.
    1941 Βούλγαροι Χωροφύλακες κύκλωσαν τη Μητρόπολη και ο διοικητής της ειδικής ασφάλειας Βοδένο Τσάρεφ απαίτησε από τον Δεσπότη Σερρών να του δείξει τα αρχιερατικά του σκεύη για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι τα φυγάδευσε στη Νιγρίτα. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος ασυγκράτητος από το θυμό του τον μίλησε οργισμένα να κοιτάξει τη δουλειά του και να σηκωθεί να φύγει αμέσως «διότι θα του σπάσει τα πόδια!».

    1949 Θάνατος τού Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Τό κοσμικόν του όνομα ήτο Δημήτριος Παπανδρέου, κατήγετο δέ από τήν Δόρβιτσαν τής Ναυπακτίας. Είχεν αναπτύξει σπουδαίαν εθνικήν καί κοινωνικήν δράσιν κατά τήν περίοδον τής Κατοχής, διετέλεσε δέ πρωθυπουργός καί Αντιβασιλεύς.

    1956 οι Αμερικανοί έριξαν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλλη Μπικίνι, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    1983 Γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ απομονώνουν τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

    1990 πραγματοποιούνται στη Ρουμανία οι πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του Κομμουνισμού.

    2009 Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκου, που διέφυγε στο εξωτερικό.

    2010 Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία προς τη Βουλή που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση αγγίζει 100%.
    2010 Πέντε έργα μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, κάνουν φτερά από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού. Πρόκειται για «Το περιστέρι με τα μπιζέλια» του Πάμπλο Πικάσο, «Το βουκολικό» του Ανρί Ματίς, «Η ελιά κοντά στην Εστάκ» του Ζορζ Μπρακ, «Η γυναίκα με τη Βεντάλια» του Αμεντέο Μοντιλιάνι και η «Νεκρή φύση με πολυελαίους» του Φερνάν Λεζέ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:20 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:03 am

    21 Μαΐου

    337 Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Νικομήδεια. Στον θρόνο τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, Κωνσταντίνος Β΄ Κωνστάντιος και Κώνστας, μαζί με τους ανηψιούς του Αντιβαλιανό και Δαλμάτιο. Ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του το 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ.. Γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27/2 του 272 και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη ή Ισαπόστολος).

    878 Οι Άραβες κυριεύουν τις Συρακούσες, έπειτα από δίμηνη πολιορκία.

    1453 Αποκλεισμός της Κωνσταντινούπολης από την θάλασσα, από τον Μωάμεθ Β΄. Κατά τήν ημέραν αυτήν, ό Μωάμεθ ό Β’ έθεσεν είς εφαρμογήν τό τελευταίον από τά σχέδιά του διά τήν εκπόρθησιν τής Κωνσταντινουπόλεως. Σανιδωτή οδός, κατακευασθείσα είς μίαν μόνην νύκτα, ετοποθετήθη επί τών ύπερθεν τού Διπλοκιονίου, Γαλατά καί Πέραν υψωμάτων. Διά τής οδού ταύτης, ήτις ηλείφθη μέ λιπαράς ουσίας, 70 τουρκικά πλοία μετεφέρθησαν από τού Βοσπόρου είς τόν Κεράτιον κόλπον, ούτω δέ ή Κωνσταντινούπολις απεκλείσθη καί από θαλάσσης.

    1571 Επιδρομή Τούρκων και Μπαρμπαρίνων Πειρατών στα Στροφάδια.

    1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα Αρκαδίας, την οποία κάνει κέντρο εφοδιασμού της επαρχίας. Ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και της Πιάνας στα Τρίκορφα Αρκαδίας.
    1821 Ο Δημήτριος Μνακής υψώνει τη Σημαία της Επαναστάσεως στο Αιτωλικό.
    1821 Έξι Υδραίϊκα πλοία υπό τον Δημήτριο Μιαούλη και έξι Σπετσιώτικα υπό τον Γκίκα - Μπόταση καταδιώκουν τουρκικά πλοία στον Κορινθιακό κόλπο και τα αναγκάζουν να καταφύγουν στον κόλπο της Ναυπάκτου.
    1821 δεύτερη σύσκεψη κρητικών οπλαρχηγών και προκρίτων στα Γλυκά Νερά Σφακίων για τον Αγώνα. Συγκροτείται η «Καγκελαρία».
    1821 Η νήσος Σέριφος υψώνει τήν σημαίαν τής Επαναστάεως.
    1821 Τέσσαρα Ψαριανά πλοία, μέ κυβερνήτας τόν Ανδρέαν Γιαννίτσην, Αποστόλην Γ. Αποστόλην, Κ. Χατζηαγγελήν καί Δ. Κουτσούκον εισήλθον είς τόν υπό τών Τούρκων κατεχόμενον κόλπον τού Ξηρού (Μέλανα κόλπον ) καί, έπειτα από σκληρόν αγώνα, εκυρίευσαν τά επί τού εκεί επακτίου πυροβολείου καί τής είς μικράν απόστασιν ωχυρωμένης νησίδος 20 πυροβόλα μετά τών πυρομαχικών των.

    1822 Οι επαναστατημένοι Κρήτες στη συνέλευση των Αρμένων εκδίδουν το «Προσωρινό πολίτευμα της νήσου Κρήτης».

    1823 Ο Εμμανουήλ Τομπάζης ορίζεται γενικός διοικητής των επαναστατημένων Ελλήνων στην Κρήτη, στη θέση του Αφεντούλη. Αρχίζει η πολιορκία της Κισσάμου Κρήτης από τους επαναστατήσαντες Έλληνες της νήσου. Ο Αρμοστής Τομπάζης ήλθε στην Κρήτη με πέντε πολεμικά και τρία φορτηγά πλοία καθώς και 600 άνδρες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ηπειρώτες και βοήθησαν στην πολιορκία της Κίσσαμου. Οι Τούρκοι με έντιμη συνθήκη που τους πρότεινε ο Αρμοστής δέχθηκαν να αναχωρήσουν με τα όπλα τους για τα Χανιά στις 25 Μαΐου 1823.

    1825 Οι Τούρκοι κανονιοβολούν το Μεσολόγγιο και καταστρέφουν τον Προμαχώνα Μπότσαρη.
    1825 Ο Ιμβραήμ πασάς εκυρίευσε τη Κυπαρισσία και κατέστρεψε αυτή.

    1829 Μεταξύ Θηβών Πυρίου έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυροβουνιώτην και Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.
    1829 Ο Δημ. Υψηλάντης, επικεφαλής σώματος 3.000 ανδρών, επιτίθεται και απελευθερώνει τη Θήβα.

    1864 ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στα Επτάνησα. Μετά από διαπραγματεύσεις των μεγάλων δυνάμεων τα Ιόνια Νησιά ενώνονται με την Ελλάδα, υπογράφεται η Ένωση (συνθήκη Παρισίων). Πρωτοστατεί ο Κωνσταντίνος Λομβαρδός. Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, ως απεσταλμένος του βασιλιά Γεωργίου του Α', παραλαμβάνει τα Επτάνησα από τον άγγλο αρμοστή Στορξ.

    1867 Ο Ομέρ κυριεύει το Λασίθι και καταστέλλει την επανάσταση στην περιοχή.

    1917 Ξεσπά η Μεγάλη Φωτιά της Ατλάντας, που αφήνει πίσω της ένα νεκρό, 10.000 άστεγους και ζημιές 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    1925 ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν αναχώρησε για το Βόρειο Πόλο.

    1930 ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

    1938 "Εδώ Αθήναι", με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

    1941 Στην περιοχή του αεροδρομίου του Ρεθύμνου, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτοξεύουν αντεπιθέσεις με επιτυχία και εκκαθαρίζουν τους αλεξιπτωτιστές, που το απειλούσαν. Στην περιοχή του Ρεθύμνου, το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Οι απώλειες των Γερμανών είναι σημαντικές, ενώ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και ο Διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Συνταγματάρχης Στουρμ.
    1941 Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται με σφοδρότητα. Οι Γερμανοί εισχωρούν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται με πολλές απώλειες.
    1941 Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν, με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα.
    1941 Τη νύχτα 21/22 Μαΐου, μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα, που κατευθύνονται από την ηπειρωτική Ελλάδα για να επέμβουν στη μάχη της Κρήτης. Ανάλογη τύχη έχει και άλλη παρόμοια νηοπομπή, κατά τη νύχτα 22/23 Μαΐου.

    1954 Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο του 1941.

    1964 Ακυρες θεωρεί η ΕΣΣΔ τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και είναι αποφασισμένη να αποτρέψει κάθε απόπειρα επαναφοράς του παλιού καθεστώτος, διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Μακάριο ο Σοβιετικός πρέσβης στη Λευκωσία.

    1981 εμπρηστές χτυπούν σε τέσσερα σημεία και καίνε το μισό Υμηττό.

    1985 Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.

    1989 η Αίγυπτος γίνεται και πάλι δεκτή στην Ένωση Αραβικών Κρατών, μετά τον αποκλεισμό της, 1979, για τη συνθήκη ειρήνης που είχε συνάψει με το Ισραήλ.

    1990 Η Ελλάδα αναγνωρίζει διπλωματικά το κράτος του Ισραήλ και αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τους Παλαιστινίους.

    1995 πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη σε 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν. Στην θέση του θα ανεγερθεί το Νοσοκομείο «Ερίκος Ντυνάν».

    1998 στο Όρεγκον, ο μαθητής Κίπλαντ Κίνκελ, αφού σκοτώνει και τους δύο του γονείς, εισβάλει στο σχολείο του και με ένα ημιαυτόματο σκοτώνει δύο μαθητές και τραυματίζει άλλους 25.

    1999 πεθαίνει ο Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 2:21 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:04 am

    22 Μαΐου

    334 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.

    853 Ο Στόλος των Βυζαντινών επιτίθεται κατά της Δαμιέτης κοντά στο Δέλτα του Νείλου και αναγκάζει τους Άραβες να εγκαταλείψουν την πόλη.

    1067 νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

    1807 Περιφανής νίκη ελληνικών και ρωσικών πλοίων κατά του Τουρκικού Στόλου πλησίον της νήσου Τενέδου.

    1822 Λήξη Γενικής Συνελεύσεως Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνα Κρήτης. Ο Αφεντούλης κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς της Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρώτυπα της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, εξέδωσαν το ‘’Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης’’ καθώς και το ‘’Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης’’. Η έναρξη της Συνέλευσης αυτής, έγινε στις 11 του ίδιου μήνα.

    1823 1.200 άνδρες υπό τον αρμοστή της Κρήτης Μανώλη Τομπάζη και τον βρετανό φιλέλληνα Άστιγξ αποβιβάζονται στο Δραπανιά Χανίων κοντά στο πολιορκούμενο Καστέλλι και αναζωπυρώνουν την Επανάσταση στο νησί.

    1825 Δολοφονείται στο Ναύπλιο, για οικογενειακούς λόγους, η ηρωίδα της Επαναστάσεως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η Μπουμπουλίνα (11/5/1771 - 22/5/1825) ευρίσκει τόν θάνατον είς συμπλοκήν έξ αφορμής απαγωγής μιάς νεαράς Σπετσιωτοπούλας υπό τού έκ τού πρώτου συζύγου υιού της Γ. Γιάννοζα. Ο Φιλήμων τήν αποκαλεί «ανδρώδη καί υπερμαζώσαν ». Ητο κόρη τού Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότζη καί σύζυγος έκ δευτέρου γάμου τού Σπετσιώτου πλοιάρχου Δημητρίου Μπούμπουλη, φονευθέντος τό 1811 είς σύγκρουσιν πρός Αλγερινούς πειρατάς. Κατά τήν Επανάστασιν, έλαβε μέρος είς πολλάς ναυμαχίας μέ τά τρία πλοία της καί μέ στρατόν συντηρούμενον έξ ιδίων. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της, Παρασκευώ (Σκεύω), επισκέφθηκε τον σύζυγό της και πατέρα της Λασκαρίνας, Σταυριανό Πινότση, ο οποίος είχε φυλακιστεί εκεί από τους Τούρκους επειδή είχε συμμετάσχει στην επανάσταση της Πελοποννήσου 1769-1770, τα γνωστά Ορλωφικά. Οι Ρώσοι μετά τον άδοξο θάνατό της 1825, της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

    1881 Προσάρτησις τής Θεσσαλίας καί τού νοτίου τμήματος τής Ηπείρου (Άρτα ). Ή προσαρτηθείσα περιοχή είχεν έκτασιν 12.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καί πληθυσμόν 285.000 ψυχών.

    1900 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Σωφρόνιος, σε ηλικία 73 ετών. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1826 στο χωριό Πρόδρομος. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, στο Β’ Γυμνάσιο Αθηνών, στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου. Επί πενταετία (1861-1865), διηύθυνε το Σχολαρχείο Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου 1865 διεδέχθη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Μακάριο Α’, ο οποίος προερχόταν επίσης από την Τροοδίτισσα. 1871 υπήρξε υποψήφιος για τον θρόνο τον Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    1907 Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.
    1907 Πραγματοποιήθηκε η δίκη των 46 προυχόντων τους οποίους συνέλαβαν οι Τούρκοι για τα γεγονότα του Καρατζάκιοϊ, όπου οι ελληνικές ανταρτικές ομάδες των Γιαγκλή και Ανδρούτσου επιτέθηκαν κατά των κομιτατζήδων του Τάσκα (7 Νοεμβρίου 1906). Οι προύχοντες είχαν μεταφερθεί και φυλακιστεί στη Θεσσαλονίκη στον "Πύργο του αίματος" (Κανλή Κουλέ), τον σημερινό Λευκό Πύργο. Στη δίκη δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τους τριάντα, απαλλάχτηκαν των κατηγοριών και επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ οι υπόλοιποι δεκαέξι καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές. 1908 Από έκθεση του Μητροπολίτη Μελενίκου Αιμηλιανού Δάγγουλα σχετικά με τις βουλγαρικές βιαιότητες "…εις το χωρίον Κρέσνα Μελενίκου, εφονεύθησαν τρείς χωρικοί και μία κόρη".

    1913 Υπογράφθηκε από τον αρχηγό του Γεν. Επιτελείου υποστράτηγο Δούσμανη και τον Βούλγαρο Ιβάνωφ πρωτόκολλο καθορισμού ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στους δύο στρατούς. Ως ουδέτερη ζώνη καθορίστηκε ο ποταμός Στρυμόνας.

    1916 Ο γάλλος στρατηγός Σαράιγ κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στη Θεσσαλονίκη.

    1917 Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

    1927 Σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Ναν Σαν της Κίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 200.000 άνθρωποι.

    1930 στην Αθήνα αρχίζει η κατασκευή σημαντικών έργων, με τη φιλοδοξία να γίνει η πρωτεύουσα ευρωπαϊκή πόλη.

    1936 Οι Ιταλοί οχυρώνουν και εξοπλίζουν την Αλβανία. Οχυρωματικά έργα και κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    1939 Ιταλία και Γερμανία, οι δυνάμεις του Άξονα, υπογράφουν την "Ατσάλινη Συνθήκη", που τις ενώνει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

    1941 Βρετανική αντεπίθεση, για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, αποτυγχάνει. Οι Γερμανοί, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτω από τα πυρά του συμμαχικού πυροβολικού, ενισχύονται με προσγείωση τμημάτων και πυροβόλων της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.
    Οι κάτοικοι τής Κανδάνου (Κρήτη ) αντιτάσσουν ηρωϊκήν άμυναν κατά τών Γερμανών καί φονεύουν πολλούς έξ αυτών. Εις την Κρήτην γράφεται η μεγαλυτέρα εποποιϊα της συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Οι Γερμανοί δια σφοδρού βομβαρδισμού και δια ρίψεως αλεξιπτωτιστών κατέλαβον το αεροδρόμιον του Μάλεμε. Εις τους επιτιθεμένους και πολυαρίθμους εχθρούς, επιτίθενται οι Κρήτες αγωνισταί. Εις την μάχην συμμετέχουν ανδρείως και αι γυναίκες οι οποίες συναγωνίζονται εις ανδρείαν και αυταπάρνησιν τους άνδρες. Πολλές από αυτές συλληφθείσαι αιχμάλωτοι απεστάλησαν στη Γερμανίαν. Βρετανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, αποτυγχάνει. Την νύχτα μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει νηοπομπή με γερμανικά στρατεύματα, που κατευθυνόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη. Η γερμανική αεροπορία βυθίζει στα ύδατα της Κρήτης δύο αγγλικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.
    1941 Η γερμανική αεροπορία βυθίζει, στα νερά της Κρήτης, δύο βρετανικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.

    1942 Ο Άρης Βελουχιώτης βγαίνει στο Βουνό.

    1947 τίθεται σε ισχύ το Δόγμα Τρούμαν. Επρόκειτο για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού. Σύμφωνα με το Δόγμα Τρούμαν 400 εκατομμύρια δολάρια χορηγούνταν στην Ελλάδα και στην Τουρκία ως οικονομική βοήθεια.

    1955 Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί κάτω από το κάθισμα του Άγγλου κυβερνήτη ωρολογιακή βόμβα στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης σερ Ρόμπερτ Άρμιτεϊτζ έτυχε να αναχωρήσει από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά νωρίτερα του αναμενομένου. Επικηρύχθηκαν οι Γρίβας-Διγενής (10.000 λίρες) και Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες).
    1955 Εγκαινιάζεται ό υδροηλεκτρικός σταθμός Λάδωνος (παρά τήν αρχαίαν Ολυμπίαν), ισχύος 30.000 κιλοβάτ καί ετησίας παραγωγής 320 εκατομμυρίων κιλοβατωρών.

    1956 η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν να επιτρέψουν την παρουσία Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.

    1957 Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.

    1960 μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση συνταράσσει τη Χιλή. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός, που καταγράφηκε ποτέ.

    1963 δολοφονική επίθεση δέχτηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόριος Λαμπράκης, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαϊου, και ο θάνατός του προκάλεσε οξύτατη κρίση στην πολιτική ζωή και αγανάκτηση στην ελληνική διεθνή κοινή γνώμη. Αυτουργοί της δολοφονίας ήταν μέλη παρακρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης.

    1967 μια μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολοκληρωτικά το κατάστημα Innovation στο Βέλγιο με αποτέλεσμα 323 να βρουν το θάνατο και 150 να τραυματιστούν
    1967 Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, 39χρονου δικηγόρου εκ Νάξου, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση Ασπίδα (η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ). Κατά μία εκδοχή ο Μανδηλαράς ταξίδευε με το πλοίο VITA-R προς Κύπρο, συνεννοήθηκε δε με τον πλοίαρχο Πέτρο Πόταγα να πέσει στη θάλασσα έξω από την Ροδο και να φθάσει εκεί, χτύπησε όμως κατά την πτώση καί πνίγηκε. Άλλη εκδοχή, πιθανότερη, ότι έφθασε στην ακτή, αλλά εκεί επισημάνθηκε και δολοφονήθηκε.

    1968 το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Σκόρπιον βυθίζεται 400 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από τις Αζόρες παίρνοντας μαζί του το 99μελές του πλήρωμα.

    1971 καταστροφικός σεισμός, που συνταράζει την ανατολική Τουρκία σκοτώνει 600 άτομα.

    1973 Κίνημα εκδηλώνεται στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στο αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ (υπό τον κυβερνήτην Νίκο Παππά) για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου, αλλά αποτυγχάνει, οπότε οι κινηματίες αναγκάζονται να καταφύγουν στο λιμάνι Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και να ζητήσουν άσυλο. Ακολουθούν μαζικές συλλήψεις αξιωματικών του ναυτικού και του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή που υφίσταται βασανιστήρια.

    1981 κατακυρώνεται στην κρατική εταιρία πετρελαίων της Ιταλίας "AGIP" το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου.

    1986 Το ΝΑΤΟ αποδέχεται σχέδιο-πρόταση του Ρήγκαν για την παραγωγή χημικών όπλων, γεγονός που αρνιόταν συστηματικά από 1969. Ωστόσο, οι ίδιοι καταδικάζουν χώρες που πιθανόν διαθέτουν χημικά όπλα, αφού αυτά είναι παράνομα, και διενεργούν επέμβαση σ’αυτές (Ιράκ, Λιβύη, Συρία κοκ) για να ...αποκαταστήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν την διεθνή ισορροπία! Το δίκαιον του ισχυρού!..

    1992 οι ΗΠΑ επιβάλουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Σερβία, για το ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο, που συγκλονίζει τη Γιουγκοσλαβία.

    1995 Μισό εκατομμύριο Πολωνοί προσέρχονται να δουν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γενέτειρά του Πολωνία.

    1996 στην Τανζανία, τριήμερο εθνικό πένθος κηρύσσει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο πορθμείου, που μεταφέρει περισσότερους από 600 επιβάτες στη λίμνη Βικτόρια.
    1996 στην Ιταλία εκδόθηκε ο Παλαιστίνιος Αμπντούλ Ραχίμ Χαλέντ που κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Χαλέντ ήταν ο "εγκέφαλος" της πειρατείας του κρουαζιερόπλοιου "Ακίλε Λάουρο" και στην Ιταλία είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    1997 τελεσίδικη ποινή κάθειρξης 25 ετών επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας στον μεγοαπατεώνα Γιώργο Κοσκωτά. Παρέμεινε όμως στην φυλακή μόνο μέχρι τις 16/3/2001, οπότε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

    2005 πεθαίνει ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

    2006 ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, πωλείται σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.

    2011 τυφώνας χτυπά την πόλη Τζόπλιν στο Μιζούρι των ΗΠΑ και σκοτώνει 161 άτομα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:09 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:04 am

    23 Μαΐου

    641 Θάνατος του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Γ’. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς, υπό την επιτροπεία της μητέρας του Μαρτίνας.

    1067 Μετά το θάνατο του συζύγου της, Κωνσταντίνου Ι΄, η αυτοκράτειρα Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα αναλαμβάνει την εξουσία.

    1453 Ο Μωάμεθ Β’, διά τού εμίρη τής Σινώπης Ισμαήλ Χάμζα Ισφεντάρογλου, να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη με το Στρατό, την Αυλή και τους θησαυρούς του, με αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου υπό τήν υψηλήν κυριαρχίαν τής Τουρκίας. Η απάντηση εκείνου είναι ένα νέο «Μολών Λαβέ». «Δεν έχω το δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος εδώ να παραδώσωμεν αυτήν την πόλιν. Είμεθα έτοιμοι ν’ αποθάνωμεν και θα αφήσωμεν την ζωήν χωρίς λύπην». “Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν ούτ’ άλλου τω κατοικούντων εν ταύτη· κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών.” (Κατά τον ιστορικό Δούκα) Ο Ελληνισμός, στην κρισιμότερη στιγμή της χιλιετίας, μνήμων και άξιος των παραδόσεών του, είναι έτοιμος να γράψει την δραματικότερη και συγκλονιστικότερη σελίδα της Ιστορίας του.

    1707 Στις 23 Μαΐου του 1707 και πενήντα επτά χρόνια μετά την έκρηξη του 1650 μια καινούργια γεωλογική αναστάτωση σημειώθηκε στην καλδέρα της Θήρας. Την έκρηξη πού δημιούργησε την νησίδα Νέα Καμένη. Οι κάτοικοι του νησιού είδαν να βγαίνει από την θάλασσα ένα καινούργιο νησί, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Καμένη, κάπου τριάντα μίλια από την Σαντορίνη. 1821 Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία εκτελούν τον ντόπιο ηγεμόνα Θεόδωρο Βλαδιμηρέσκου «επί τουρκοφροσύνη».

    1822 Ο πρόεδρος του Νομοτελεστικού Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος φτάνει στο Μεσολόγγι ως επικεφαλής στρατευμάτων.

    1825 Ο Ιμπραήμ πασάς, μετά την μάχη στο Μανιάκι, επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη. Ύστερα από λίγες ημέρες καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Καλαμάτα και άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας και τις πυρπολεί.
    1825 Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τους Γ. Σαχτούρη, Ν. Αποστόλη και Γ. Ανδρούτσο, συναντάει τον τουρκικό στον Καφηρέα. 35 Ελληνικά πλοία με 3 πυρπολικά αντιμετωπίζουν πάνω από 50 τουρκικά. Οι Έλληνες διασπούν την εχθρική παράταξη και ο τουρκικός στόλος πανικόβλητος υποχωρεί προς νότο.

    1868 πεθαίνει ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 1806)

    1878 η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία έναντι 92.687 λιρών στερλινών ετησίως.

    1910 χαλάζι μεγέθους καρυδιού πέφτει στο Δομοκό, καταστρέφει τις στέγες σπιτιών, σκοτώνει πολλά ζώα και προξενεί ζημιές, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.

    1919 Ο ελληνικός στρατός 5ου Συντάγματος Πεζικού κυριεύει τό Αξάριον (Θυάτειρα). Μετ’ ολίγον θα αναγκαστθεί να εκκενώσει την περιοχήν.

    1922 Ο Γεώργιος Χατζανέστης αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία.

    1929 εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.

    1941 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η Ελληνική Κυβέρνηση εγκαταλείπουν την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.
    1941 Οι Γερμανοί γενόμενοι κύριοι του αεροδρομίου Μάλεμε αποβιβάζουν αεραγήματα και συνάπτουν σφοδράς μάχας με τους ηρωικούς αγωνιζομένους Κρητοβρεττανούς.

    1944 βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα ξεκινούν μεγάλη επίθεση από το Αντζιο της Ιταλίας.

    1945 αυτοκτονεί ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS. Την ίδια ημέρα στη Βρετανία, με την κατάρρευση της πολεμικής κυβέρνησης συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ παραιτείται και προσφεύγει σε εκλογές, που θα γίνουν στις 5 Ιουλίου.

    1949 ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία).

    1955 Ιδρύεται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας - Θράκης. Πρώτος υπουργός αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κοσμάς. Θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009.

    1956 η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν να επιτρέψουν την παρουσία Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
    1956 Στο στρατηγείο των αγγλικών δυνάμεων στη Λευκωσία εκρήγνυται βόμβα που τοποθέτησαν άνδρες της ΕΟΚΑ.

    1958 ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

    1960 Ισραηλινοί απάγουν από την Αργεντινή και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη λεγόμενη "τελική λύση" του εβραϊκού ζητήματος και την εκδίωξη των Εβραίων, που ζούσαν σε εδάφη γερμανικής κατοχής.
    1960 Εξι χιλιάδες νεκροί και 50.000 άστεγοι στη νότια Χιλή από τις εκρήξεις υποβρύχιων ηφαιστείων στον Ειρηνικό. Τεράστια παλιρροϊκά κύματα πλήττουν την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νέα Ζηλανδία.

    1970 Πάνω από 70 ένοπλοι μασκοφόροι καταλαμβάνουν τα ξημερώματα τον Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού και αρπάζουν όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά. Οι εισβολείς αφήνουν στο Αστυνομικό Τμήμα προκηρύξεις του παράνομου Εθνικού Μετώπου που καλούν τους αστυνομικούς να μην υπακούουν στην κυβέρνηση αλλά στην οργάνωση αυτή.

    1986 η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ και "μετεξελίσσεται" σε πολιτική οργάνωση.

    1995 τη διαβεβαίωση ότι, ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια ύψους 456 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, δίνει ο γ.γ. Μπούτρος Γκάλι στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντάται στη Νέα Υόρκη.

    2006 Καταρρίπτεται ελληνικό μαχητικό έπειτα από αναχαίτιση-αερομαχία με αντίστοιχο τουρκικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο του έλληνα πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην θαλάσσια περιοχή Καρπάθου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:09 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:04 am

    24 Μαΐου

    641 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γ', αυτοκράτορας του Βυζαντίου, γιος του Ηρακλείου. (Γεν. 3/5/612)

    1328 Ο Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αφού κατόρθωσε να ανατρέψει τον παππού του, Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο.

    1626 ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια αξίας 24 δολαρίων.

    1821 Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν του Οθωμανούς στον Άγιο Βλάσιο της Τριπολιτσάς, με επικεφαλής τους οπλαρχηγούς Θόδωρο Κολοκοτρώνη και αδελφούς Γεωργάκη και Δημήτριο Πλαπούτα.
    1821 Οι Οθωμανοί καίνε τη Ναύπακτο.
    1821 Ο Διαμαντής Χορμόβας ανέρχεται μέ ελαχίστους οπαδούς του είς τάς επάλξεις τού φρουρίου τού Αντιρρίου. Οι Τούρκοι, όμως, αντελήφθησαν τούς ηρωϊκούς Έλληνας καί τούς κατεκρήμνισαν όλους.
    1821 Μοίρα Υδροσπετσιώτικων πλοίων καταδιώκει είς τόν Κορινθιακόν κόλπον τόν τουρκικόν στόλον καί τόν αναγκάζει νά καταφύγη είς τήν Ναύπακτον, υπό τήν προστασίαν τών επακτίων φρουρίων.

    1825 Έξω του Μεσολογγίου έγινε ναυμαχία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων.

    1827 Παραδίδεται, με συνθήκη, στον Κιουταχή η Ακρόπολη των Αθηνών, μετά από μακρόχρονη πολιορκία.

    1828 Μετά την ατυχή μάχη στο Φραγγοκάστελο της Κρήτης, έγινε συνθηκολόγηση-ανταλλαγή αιχμαλώτων και οι επιζήσαντες αγωνιστές αναχώρησαν με τα όπλα τους. Απώλειες Έλληνες 385, Τούρκοι 800.

    1881 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας - Γαλλίας, με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στο Ελληνικό Κράτος.

    1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

    1908 Δολοφονείται στη Ρεσνίκια Μακεδονίας ο Μακεδονομάχος Γρηγόριος Παπαδόπουλος.

    1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

    1922 Πεθαίνει ο στρατηγός Κοσμάς Δουμπιώτης. Ο Κοσμάς Δουμπιώτης γεννήθηκε 1826 στη Σκόπελο. Η μητέρα του καταγόταν από τη Νικήτη Χαλκιδικής. Μετά το θάνατο του φυσικού του πατέρα υιοθετήθηκε από τον Αστέριο Δουμπιώτη, αδελφό του Κωνσταντίνου. Ως λοχαγός του ελληνικού στρατού τέθηκε αρχηγός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 που διαδραματίστηκε στην περιοχή της Πιερίας. Μετά την αποτυχία της επανάστασης επέστρεψε στην Ελλάδα και κάποια στιγμή έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής Σποράδων.

    1931 γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της "Δουκίσσης Πλακεντίας".

    1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το γερμανικό θωρηκτό "Μπίσμαρκ" βυθίζει στα νερά του βόρειου Ατλαντικού το "Χούντ", το "καμάρι" του βρετανικού στόλου.
    1941 Οι Γερμανοί ενισχύονται και καταλαμβάνουν το Καστέλλι Κισσάμου.
    1941 Οι Γερμανοί συνεχίζουν τας αποβάσεις εις Κρήτην και τας φονικάς μάχας εναντίον των ηρωικών υπερασπιστών Κρητών και Βρεττανών. Ο βασιλεύς της Ελλάδος Γεώργιος αποχωρεί εκ Κρήτης δια την ξένην.

    1944 Τμήματα ανταρτών και Βρετανοί Καταδρομείς επιτίθενται στη γερμανική φρουρά Νάξου, προκαλώντας σ' αυτή σημαντικές απώλειες.

    1947 Οι πρώτοι αμερικανοί αξιωματικοί φθάνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τον Εθνικό Στρατό στην αντιμετώπιση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ). Εννοείται, οτι οι πάτρωνές τους ήταν αυτοί που χρηματοδοτούσαν και ενίσχυαν με αερορρίψεις τους αντάρτες του βουνού, και τώρα, με τους αξιωματικούς τους ήθελαν να κρατήσουν τη ζυγαριά της ισορροπίας, μιά που σκοπός ήταν για την Ελλάδα, να μείνει μεν στην επιρροή του Δυτικού κόσμου, αλλά να φθαρεί και εξουθενωθεί..

    1956 Ομάδες Τουρκοκυπρίων προβαίνουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος των Ελληνοκυπρίων σε Λευκωσία, Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

    1962 Μακραίωνας "πυρηνικός χειμώνας" θα επικρατήσει ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο, αναγνωρίζουν πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες.

    1967 Στην περιοχή της Ν. Ζίχνης Σερρών πλημμύρισαν τα αγροκτήματα των χωριών Δήμητρα, Μυρίνη, Δραβίσκος, Μαυρόλοφος, Μύρκινος, Παλαιοκώμη, Θολός και Νέα Πέτρα. Κατακλύστηκαν συνολικά 13.000 στρέμματα καλλιεργειών.

    1969 τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.

    1970 δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.

    1994 την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (με πρωταγωνιστή τον στρατηγό Γρυλλάκη), εισηγούνται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

    1995 O Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.

    2001 Απίστευτη τραγωδία στο Ισραήλ όταν καταρρέει μέρος του τρίτου ορόφου κτιρίου όπου γίνεται γαμήλια δεξίωση. 23 άτομα σκοτώνονται και 380 τραυματίζονται.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:10 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:04 am

    25 Μαΐου

    1453 Οι Τούρκοι συνεχίζουν αδιακόπως τόν βομβαρδισμόν τής Κωνσταντινουπόλεως από όλα τά σημεία. Τήν νύχτα, ό Κωνσταντίνος ΙΑ’ επισκέπτεται έφιππος διάφορα σημεία τών εξωτερικών οχυρώσεων. Από τάς μετακινήσεις τών τουρκικών στρατευμάτων, αντιλαμβάνεται ότι ή τελική έφοδος επίκειται. Εκείνοι πού τόν περιστοιχίζουν τόν βλέπουν νά κλαίη σιωπηλά.

    1571 Η Ενετία συνάπτει μετά τού Πάπα καί τής Ισπανίας Ιεράν Συμμαχίαν αποβλέπουσαν είς τήν εκδίωξιν τών Τούρκων έκ τών χριστιανικών χωρών. Αποτέλεσμα αυτής τής συμμαχίας υπήρξεν ή γενομένη μετ’ ολίγον ναυμαχία τής Ναυπάκτου (7-10-1571).

    1821 Ο οπλαρχηγός Βαρνακιώτης ξεσηκώνει το Ξηρόμερο (Ακαρνανία) στον Αγώνα.

    1822 Ο ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλην, Μπόταση κανονιοβολεί το φρούριον της Ναυπάκτου. Οι οπλαρχηγοί της περιοχής κανιοβολούν αυτό από την ξηρά.

    1823 Χοσρέφ πασσάς, ηγούμενος ισχυράς μοίρας τού τουρκικού στόλου, καταπλέει είς Κάρυστον καί αποβιβάζει στίφη γενιτσάρων, πού ενούνται μέ τούς στρατιώτας τού Ομέρ μπέη και αρχίζουν τήν συστηματικήν εξόντωσιν τού ελληνικού πληθυσμού. Οι γενίτσαροι εθανάτωναν μέ μαρτύρια τούς άνδρας, ήνοιγαν τάς κοιλίας εγκύων γυναικών καί αποσπούσαν μέ τά χέρια των από τά σπλάγχνα των τά έμβρυα, διεμέλιζον μικρά παιδιά, απεγύμνωναν παρθένους καί νεαράς γυναίκας καί τάς εβίαζαν εμπρός είς τά μάτια τών δεμένων συζύγων, πατέρων καί αδελφών των. Τόση ήτο ή αποθηρίωσίς των, ώστε ό ίδιος ό Ομέρ μπέης συνεκινήθη καί έκρυψε πολλούς Έλληνας καί Ελληνίδας είς τόν γυναικωνίτην τού σπιτιού του. Τό παράδειγμά του εμιμήθησαν καί άλλοι ισχυροί Τούρκοι τής Καρύστου.
    1823 Σφαγές Ελλήνων σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα από τους τούρκους.
    1823 Οι Τούρκοι του φρουρίου Κισσάμου παραδίδονται εις τους Έλληνας.

    1827 μετά από 10 μήνες πολιορκίας του Κιουταχή παραδίδονται οι υπερασπιστές της Ακρόπολης των Αθηνών.

    1828 Εις τα στενά Χαλάρων Κρήτης έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις την μάχην ενίκησαν οι Έλληνες.

    1832 υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται Βασίλειο.

    1834 ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο.
    Οι Θ. Κολοκοτρώνης καί Δ. Πλαπούτας εισάγονται είς δίκην μέ τήν κατηγορίαν ότι παρεσκεύαζον εμφύλιον πόλεμον καί ότι ενήργουν «επί σκοπώ καταργήσεως τής Υψηλής Αντιβασιλείας, ήγουν επί σκοπώ καταργήσεως τού καθεστώτος πολιτεύματος». Τό δικαστήριον, μέ πλειοψηφίαν μιάς μόνον ψήφου (μειοψηφισάντων τού προέδρου Α. Πολυζωϊδου καί τού δικαστού Γ. Τερτσέτη ) κατεδίκασεν αμφοτέρους είς θάνατον. Τήν επομένην ό βασιλεύς Όθων μετέτρεψε τήν ποινήν είς 20ετή ειρκτήν. Ο Κολοκοτρώνης, όταν τό επληροφορήθη ανέκραξε μέ τήν γνωστήν θυμοσοφίαν του «θά τόν γελάσω τόν μεγαλειότατο. Δέν θά ζήσω 20 χρόνια». Μετά τήν ενηλικίωσίν του, ό Όθων απένειμε πλήρη χάριτα είς τούς καταδικασθέντας καί ετίμησε πολλαπλώς τόν Γέρο τού Μοριά.

    1898 Αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία (είχε εισέλθει στον Βόλο στις 26 Απριλίου 1897). Πολλοί Βολιώτες και Πηλιορείτες που είχαν καταφύγει στα νησιά και πέρασαν μέρες μαύρες δυστυχίας στην προσφυγιά, επέστρεψαν στα σπίτια τους. Την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων κυκλοφορεί και η εφημερίδα Θεσσαλία. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία. 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης.

    1904 νέα σημαντικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό της Κρήτης.

    1937 φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού και αρχίζουν οι συνομιλίες των δύο κρατών.

    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το χωριό Γαλατάς Χανίων, το οποίο ανακαταλαμβάνεται τις βραδινές ώρες από ελληνικά τμήματα.
    1941 Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ καί ή ελληνική κυβέρνησις εγκαταλείπουν τήν Κρήτην καί μεταβαίνουν είς Αίγυπτον, διά νά συνεχίσουν εκείθεν τόν αγώνα κατά τών κατακτητών.

    1942 ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

    1950 η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διανείμουν όπλα στη Μέση Ανατολή, ανάλογα με τις ανάγκες του Ισραήλ και των αραβικών κρατών. (διαίρει και βασίλευε. Δίκαιη μοιρασιά, για να σκοτώνονται μεταξύ τους..)

    1953 στις ΗΠΑ, νέες ατομικές δοκιμές πραγματοποιούνται στην έρημο της Νεβάδας.

    1954 Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας η Δήλωση Παρισίων, με την οποία αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών.

    1959 η Βουλγαρία αρνείται ευσχήμως την πληρωμή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

    1967 Η χολέρα κρούει τις πύλες της Ευρώπης και της Αφρικής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς πληθαίνουν ανησυχητικά τα θανατηφόρα κρούσματα στην Άπω Ανατολή. Πάνω από 11.000 άτομα πέθαναν από χολέρα και ευλογιά στο Ανατολικό Πακιστάν τις προηγούμενες 140 ημέρες.

    1973 αποκαλύπτεται μυστική οργάνωση στο Πολεμικό Ναυτικό, που σκοπεύει να ανατρέψει με στάση τη χούντα.
    1973 Το αντιτορπιλικό «Βέλος» με κυβερνήτη τον Παππά, αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο κυβερνήτης, έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για τη χούντα, καθώς διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα.

    1985 στο Μπαγκλαντές, ένας τροπικός κυκλώνας στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους.

    1989 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ

    1990 στην πρώτη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόνωση της νέας κρίσης μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγορεί το Ισραήλ ότι, εξαπέλυσε πόλεμο εξόντωσης των Παλαιστινίων σε όλα τα μέτωπα.

    1991 15.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας μεταφέρονται με αερογέφυρα από την Αντίς Αμπέμπα στο Ισραήλ, καθώς οι ανταρτικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.
    1991 για πρώτη φορά Γερμανός ηγέτης, ο Χέλμουτ Κολ, παραβρίσκεται στα Χανιά για τον εορτασμό της επετείου από τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης.

    1994 έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και στην κατανάλωση καυσίμων από τη βιομηχανία, ανακοινώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που οδήγησε 40 άτομα στο νοσοκομείο.

    1997 στο Ιράν, ο μετριοπαθής Μοχάμαντ Χατάμι εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας.

    2000 ο Λίβανος γιορτάζει την απελευθέρωση της νότιας πλευράς της χώρας, μετά από 22 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

    2007 Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ονομάζεται Χαρίλαος Τρικούπης. «Νονός» της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    2010 Ιταλία και Δανία ανακοινώνουν περικοπές για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αντιδρούν τα συνδικάτα και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. (για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο Συνδικαλισμός εντελώς τυφλός και παθιασμένος, να διαφημίζει αγώνες υπέρ των εργαζομένων, αλλά τελικά να τους χαντακώνει οριστικά)..


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:11 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:04 am

    26 Μαΐου

    451 Οι Αρμένιοι ηττώνται από τους Πέρσες στη Μάχη του Αβαραίρ. Ωστόσο, κερδίζουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα το χριστιανικό τους πιστεύω

    604 πεθαίνει ο Άγιος Αυγουστίνος, πρώτος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και θεμελιωτής του Χριστιανισμού στην Αγγλία.

    1293 ισχυρός σεισμός χτυπά την Ιαπωνία και σκοτώνει 30.000 άτομα.

    1637 πραγματοποιείται η πρώτη μάχη ανάμεσα σε ευρωπαίους εποίκους και ερυθρόδερμους στην Αμερική.

    1770 Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου.

    1794 Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από την Θεσσαλονίκη.

    1821 Η Συνέλευσις των Καλτεζών συνιστά τήν Γερουσίαν τής Πελοποννήσου καί εκλέγει μέλη της τούς επίσκοπον Βρεσθένης Θεοδώρητον Σ. Χαραλάμπην, Α. Κανακάρην, Αν. Παπαγιαννόπουλον (Δηληγιάννην), Θ. Ρέντην, καί Ν. Πονηρόπουλον «διά νά παρευρίσκωνται μετά τού ενδοξοτάτου κοινού Αρχιστρατήγου μας Π. Μαυρομιχάλη, νά συσκέπτωνται, προηγουμένης τής ενδοξότητός του, προβλέπωσι καί διοικώσι καί κατά τό μερικόν καί κατά τό γενικόν, απάσας τάς υποθέσεις, διαφοράς και πάν ό,τι συντείνει είς τήν κοινήν ευταξίαν, αρμονίαν, εξοικονομίαν τε καί ευκολίαν τού ιερού αγώνος μας, καθ’ όποιον τρόπον ή Θεία Πρόνοια τούς φωτίση νά γνωρίσωσιν ωφέλιμον». Τό υπογραφέν πρακτικόν αποτελεί τήν πρώτην διακήρυξιν συστάσεως γενικωτέρας ελληνικής αρχής, ενός πρώτου πυρήνος το ελληνικού κράτους. Ετελέσθη ακολούθως δοξολογία, καθ’ ήν ωρκίσθησαν πάντες «ενώπιον τού Υψίστου Θεού, έν βάρει συνειδότος καί τής τιμής μας ». Κατά τήν συγκινητικήν αυτήν στιγμήν, ό ενθουσιώδης επίσκοπος Έλους Άνθιμος ετράβηξε από τήν ζώνην τού Σωτ. Χαραλάμπη τά δύο πιστόλια του, τά εσταύρωσε επί τής εικόνος τού Χριστού καί ανέκραξε «Έλληνες αδελφοί, ευλογημένοι στρατιώται τής πίστεως καί τής πατρίδος, ο Θεός ηγίασε τά άρματά σας ».
    1821 Έπειτα από διαταγή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αποφασίζεται η εκτέλεση του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου.
    1821 Οι Υδραίοι με έγγραφό τους διορίζουν τον Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.

    1822 Οι συνελθόντες είς Αρμένους Κρήτες πληρεξούσιοι ψηφίζουν τό πρώτον προσωρινόν πολίτευμα τής νήσου καί εκλέγουν Κυβερνήτην (Γενικόν Έπαρχον) τόν υποδειχθέντα υπό τού Δ. Υψηλάντη Μιχαήλ Κομνηνόν Αφεντούλιεφ.

    1826 Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, πιεζόμενοι από τον Κιουταχή και την έλλειψη τροφίμων, πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.

    1828 Έγινε στα στενά των Χαλάρων Κρήτης, νέα μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

    1830 ψηφίζεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ο νόμος για τη μετακίνηση 60.000 Ινδιάνων από τα εδάφη τους, στον ποταμό Μισισιπή, σε δυτικότερες περιοχές.

    1835 Ορίζεται διά διατάγματος ότι πάντες οί αρχηγέται ελληνικών οικογενειών δικαιούνται ν’ αποκτήσουν ώς προικοδότημα εθνικά κτήματα αξίας μέχρι 2.000 δραχμών.

    1877 Πρός αντιμετώπισιν τής έκ τού εκραγέντος Ρωσοτουρκικού πολέμου δημιουργηθείσης καταστάσεως έν Ελλάδι, όπου τό φιλοπόλεμον πνεύμα ήτο εντονώτατον, σχηματίζεται υπό τήν προεδρίαν τού γηραιού ναυάρχου Κ. Κανάρη τό αποκληθέν Μέγα Υπουργείον, μέ συμμετοχήν τών Αλ. Κουμουνδούρου, Χ. Τρικούπη, Επ. Δεληγιώργη, Θ. Δεληγιάννη καί Θρ. Ζαΐμη.

    1919 Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.

    1928 προβάλλεται η πρώτη κινηματογραφική ταινία στην Αθήνα.

    1940 Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

    1941 οι επιθέσεις της γερμανικής αεροπορίας στρέφονται εναντίον των σημείων, όπου είχαν καταφύγει αγγλικά και ελληνικά σκάφη, έπειτα από την αναχώρησή τους από την Ελλάδα.
    1941 Ο Στρατηγός Φρέυμπεργκ, Διοικητής των ελληνοβρετανικών δυνάμεων Κρήτης, εξ αιτίας της δυσμενούς εξελίξεως του αγώνα, ζητεί την έγκριση εκκενώσεως της νήσου.
    1941 Δύο λόχοι του Ελληνικού 5ου ΣΠ ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους.

    1944 στη Γαλλία, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν τις πόλεις Λυών, Νίκαια, Σαιντ Ετιέν και Μασσαλία.

    1947 Αποβιβάζονται στην Μακρόνησο οι πρώτοι στρατιώτες του Β’ Τάγματος σκαπανέων, με σκοπό την δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης κομμουνιστών, που σκοπό του έχει την «ανάνηψή τους». Στην αρχή, οι εκτοπισμένοι ήταν αριστεροί ή απλά «δημοκρατικοί» στρατιώτες που εξέτιαν τη θητεία τους χωρίς όπλο.

    1983 Φρικτό θάνατο σε λίμνη με κροκοδείλους βρίσκουν 275 από τους 684 επιβαίνοντες σε ποταμόπλοιο που βυθίζεται μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν.

    1985 Τρομακτική σε έκταση φυσική καταστροφή με 40.000 νεκρούς προκαλεί σαρωτικός τυφώνας, που πλήττει τις ακτές και τα νησιά του νοτιοανατολικού Μπαγκλαντές.

    1986 η ΕΟΚ υιοθετεί την ευρωπαϊκή σημαία.
    1986 Ένα ελικόπτερο προσεγγίζει την ταράτσα μιας πτέρυγας των φυλακών "Λα Σαντέ", στο κέντρο του Παρισιού, παραλαμβάνει έναν βαρυποινίτη κατάδικο και απομακρύνεται προτού οι φύλακες προλάβουν να αντιδράσουν. Πιλότος του ελικοπτέρου είναι η σύζυγος του κατάδικου.

    1988 Οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης αρχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στην διάρκεια των προαγωγικών και των γενικών εξετάσεων. Η απεργία δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην παιδεία και αναστέλλεται έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα.

    1991 έκθεση γαλλικής επιτροπής αναφέρει ότι 110.000 έως 150.000 Ιρακινοί στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν στις έξι εβδομάδες του Πολέμου στον Κόλπο.

    1992 τον πλήρη εμπορικό αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΟΚ.

    1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη δημιουργία 11μελούς διεθνούς δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη, για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Vai victis...

    1994 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτουν οι έκπτωτοι μητροπολίτες Αττικής Νικόδημος και Λαρίσης Θεολόγος, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της ΔΙΣ για τοποθέτηση νέων μητροπολιτών.

    2006 ισχυρός σεισμός στην Ιάβα αφήνει πίσω του 5.700 νεκρούς και πάνω από 200.000 τραυματίες.

    2007 Σε τραγωδία καταλήγει εκδρομή στον ποταμό Λούσιο, καθώς οι εκδρομείς παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Ο θλιβερός απολογισμός είναι 6 νεκροί, 2 αγνοούμενοι, ενώ οι διασωθέντες ανέρχονται σε 10.

    2010 Ο Τάσος Μαντέλης καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens και παραδέχεται την είσπραξη προεκλογικής χορηγίας, ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων.
    2010 Η Citibank προχωρά σε συμβιβαστική πρόταση προς τους επενδυτές που αγόρασαν από αυτήν προϊόντα της πτωχευμένης Lehman Brothers, προσφέροντας στους πελάτες της το 70% της ονομαστικής αξίας των τίτλων Lehman Brothers που αγόρασαν.
    2010 Συμπλοκή περίπου 200 αλλοδαπών, ασιατικής καταγωγής, σημειώνεται στην περιοχή της Πλατείας Ομονοίας, με άγνωστη αφορμή. Από τα επεισόδια στην οδό Μενάνδρου τραυματίζονται δώδεκα άτομα, ενώ η αστυνομία προχωρά σε τέσσερις συλλήψεις.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:12 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:05 am

    27 Μαΐου

    366 πεθαίνει ο Προκόπιος, μέλος της Κωνσταντίνειας Δυναστείας και σφετεριστής του θρόνου του Βυζαντίου από τον Ουλεντινιανό Α'. (Γεν. 325)

    927 πεθαίνει ο τσάρος της Βουλγαρίας, Συμεών Α'.

    1564 πεθαίνει ο Τζον Κάλβιν (Ιωάννης Καλβίνος), γάλλος θεολόγος, εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής κι ένας από τους διαμορφωτές του προτεσταντικού δόγματος. (γενν.10/7/1509)

    1821 Η Μάχη στη Mονή Νοτσέτου της Μολδοβλαχίας λήγει με νίκη των Ελλήνων επαναστατών κατά των Τούρκων.
    1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού Λέσβου. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους.
    Ο Ψαριανός Δημήτριος Παπανικολής ανατινάσσει διά τού πυρπολικού του είς τόν όρμον τής Ερεσσού (Λέσβος) τήν τουρκικήν φρεγάταν «Κινούμενον Όρος», του οποίου το πλήρωμα ήταν 1100 άνδρες. Το πυρπολικόν αυτό είχε κατασκευασθή από τόν έκ Πάργας Ιωάννην Κ. Δημουλίτσαν ή Πατατούκον. Τιμονιέρης τού πυρπολικού τού Παπανικολή ήτο ό Ι. Θεοφιλόπουλος, από τά Λαγκάδια τής Γορτυνίας.
    Ήταν η πρώτη χρήση πυρπολικού από τους Αγωνιστές μας. Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού αγώνα του 1821 έγιναν 59 επιθέσεις με πυρπολικά από τις οποίες οι 39 ήταν επιτυχείς, 19 απέτυχαν και 1 αμφισβητείται. Επιτυχείς ήταν – του Γέροντα, του Νταρ Μπογκάζ και της Σάμου (πλοίαρχος Γ. Βατικιώτης), – της Τενέδου (πλ. Γ. Βρατσάνος), – της Σούδας (πλ. Α. Βώκος), – Μεθώνης (Α. Δημαμάς), – Γέροντα (Γ. Θεοχάρης), – Μυτιλήνης (Δ. Καλογιάννης), – Αγ. Μαρίνας, Σάμου, Τενέδου και Χίου (Κ. Κανάρης), – Ιθάκης, Μεσολογγίου (Α. Καράβελας), – Κάβο ντ΄ Όρο, Καρπάθου (Γ. Ματρώζος), – Σάμου (Λέκας Ματρώζος), – Γέροντα, Κάβο ντ΄ Όρο, Μιλήτου και Σάμου (Λ. Μουσούς), – Αλεξάνδρειας, Κάβο ντ΄ Όρο, Μεσολογγίου (Μ. Μπούτης), – Στενά Μυτιλήνης (Κ. Νικόδημος), – Ερεσού (Δ. Παπανικολής), – Μεθώνης (Α. Παυλής ή Μπίκος), – Άθωνα, Γέροντα, Σπετσών, Χίου (Α. Πιπίνος), – Μεθώνης, Μεσολογγίου (Γ. Πολίτης), – Σάμου (Δ. Ραφαλιάς), – Αλεξάνδρειας, Μεθώνης, Μεσολογγίου (Μ. Σπαχής), – Μεθώνης, Νταρ Μπογκάζ (Δ. Τσάπελης).
    Αποτυχούσες – Κάβο-Μελέχα (Α. Βώκος), – Λέσβου και Γκλαρέντζας (Θ. Βώκος), – Μεσολογγίου (Α. Δημαμάς), – Ερεσού (Γ. Θεοχάρης), – Ερεσού (Γ. Καλαφάτης), – Κρήτης (Γ. Ματρώζος), – Κάβο Μελέχα, Κάβο Ματαπά (Μιχ. Μπουντούρης), – Λέσβου, Φωκαίας (Θ. Μπρέσκας), – Μεθώνης (Α. Πιπίνος), – Χίου, Σπετσών, Σάμου, Κρήτης και Μυτιλήνης (Α. Ρομπόσης), – Σάμου (Π. Σπαχής), και – Σάμου (Δ. Τσάπελης).
    Αμφισβητήσιμες Μία, κατά τη Ναυμαχία της Σούδας (Α. Δημαμάς).
    Ευνόητο ότι στα επαναλαμβανόμενα παραπάνω μέρη οι επιχειρήσεις έγιναν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
    Από τους Πλοιάρχους των Πυρπολικών σκαφών περισσότερο τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης ο οποίος και πέθανε ως Πρόεδρος της τότε Οικουμενικής Κυβέρνησης. Κάποτε όταν τον ρώτησαν πως έκανε το κατόρθωμα της Χίου, όπου πυρπόλησε την οθωμανική Ναυαρχίδα, απάντησε «Είπα, Κωνσταντή, θα πεθάνεις»! [wiki παιδεία]
    1821 Ο Γιαννάκης Κολοκοτρώνης με τους υπ’ αυτόν Έλληνας μάχεται εναντίον των Τούρκων.

    1824 Η εν Ναυπλίω κυβέρνησις διακηρύσσει ότι θά δημεύη πάσαν τουρκικήν περιουσίαν επί ουδετέρου πλοίου καί ότι θα βυθίζη πάν πλοίον μεταφέρον Τούρκους στρατιώτας ή πολεμεφόδια, προοριζόμενα διά τήν Τουρκίαν.
    1824 Ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, όστις είχε καταπλεύσει από της 15ης Μαΐου είς Κάσον καί είχε βομβαρδίσει διάφορα σημεία της, αποβιβάζει 2.000 Τουρκαλβανούς, οίτινες προβαίνουν είς αγρίας σφαγάς τών κατοίκων καί λεηλατούν τά πάντα. Οι νεκροί υπερέβησαν τάς 2.000, πολλοί δέ έκ τούτων ήσαν Κρήτες, οίτινες ηγωνίσθησαν μέ παραδειγματικήν ανδρείαν καί αυτοθυσίαν. Υπέρ τάς 2.000 γυναίκες καί παιδιά, έξ άλλου, μετεφέρθησαν είς τά πλοία, διά νά οδηγηθούν είς τά σκλαβοπάζαρα. Ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ υπέταξε ακολούθως τήν Κάρπαθον.

    1829 Εις το Μενίδι Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους.

    1835 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα

    1855 Υπογράφεται στο προάστιο Κάλιντζα της Κωνσταντινούπολης η πρώτη Ελληνοτουρκική συμφωνία, η «Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας».

    1907 στις ΗΠΑ, βουβωνική πανώλη "χτυπά" το Σαν Φρανσίσκο.

    1918 Ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Σκρα, που υπερασπίζονται Γερμανοί και Βούλγαροι. Ο αντιστράτηγος Ζυμβρακάκης καταλαμβάνει τα οχυρά υψώματα του Κιλκίς.

    1920 Απελευθερώνεται από το στρατό μας το Κάραγατς Θράκης.

    1922 οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για την Παλαιστίνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η κυριαρχία της δεύτερης στην περιοχή.

    1924 Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την ίδρυση πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την πόλη των Χανίων.

    1942 ο αρχηγός της Γκεστάπο, Ρέινχαρντ Χέιντριχ, δολοφονείται από Τσέχους και Σλοβάκους αντιστασιακούς.

    1943 Βρετανοί αξιωματικοί πέφτουν με αλεξίπτωτα στη Γιουγκοσλαβία, για να συναντηθούν με τους παρτιζάνους του Τίτο.

    1944 Ολοκληρώνονται στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας οι εργασίες του συμβουλίου, που επικυρώνει την εξουσία της ΠΕΕΑ.

    1960 στρατιωτικό πραξικόπημα, από το στρατηγό Κεμάλ Γκουρσέλ, ανατρέπει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές.

    1962 με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χαρίζεται το 40% όλων των οφειλών των σεισμοπλήκτων, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφλούνταν σε μια 20ετία.

    1963 πεθαίνει ο βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα είχε τραυματιστεί από τους παρακρατικούς Εμμανουηλίδη και Κοτζαμάνη. Ο Λαμπράκης γεννήθηκε 1918, ήταν γιατρός και βαλκανιονίκης, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος με 7.37 για 22 χρόνια από 1938 έως 1959, όταν το κατέρριψε ο Μαγκλάρας με 7.51. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου πήρε την 11η θέση. Ο ΣΕΓΑΣ τιμώντας τον αθλητή που επιχείρησε την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης διοργανώνει τον "Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο" με το όνομά του.

    1965 Ισραηλινοί πραγματοποίησαν επιδρομή στην Ιορδανία σε αντίποινα για τις επιθέσεις Ιορδανών στα σύνορα με το Ισραήλ.

    1966 Δεν δέχεται λύση, η οποία θα αποκλείει την ένωση ή θα ευνοεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, ο πρόεδρος Μακάριος, όπως διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση

    1968 Θεμελιώνεται η Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.

    1982 Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία παραπέμπουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    1985 στο Μπανγκλαντές, τυφώνας σκοτώνει τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι νεκροί έφταναν τις 20.000.

    1992 οι 12 χώρες-μέλη της ΕΟΚ συμφωνούν να απαγορεύσουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, χωρίς να επιβάλουν και πετρελαϊκό εμπάργκο.
    1992 οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τα σχέδια για την ανάπτυξη δυνάμεων στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Γιουγκοσλαβία.

    1994 ο τιμηθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας, Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν, επιστρέφει στη Ρωσία, μετά από 20 χρόνια εξορίας.

    1995 ο ηθοποιός Κρίστοφερ Ριβ, ο κινηματογραφικός Σούπερμαν, μένει παράλυτος όταν πέφτει από το άλογό του σε αγώνες εμποδίων στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ.

    1997 σε επίσημη τελετή στη Γαλλία, υπογράφεται η συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τις μελλοντικές τους σχέσεις.

    1999 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εγκαλεί τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τέσσερα ακόμη άτομα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Vai victis...

    2006 Γίνεται σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιάβα, με 6.600 νεκρούς

    2010 Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ασκεί ο εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και βάσει στοιχείων από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία. Παράλληλα, απαγορεύεται και η έξοδός του από τη χώρα.
    2010 Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Υπέρ του Σχεδίου «Καλλικράτης» ψηφίζουν 160 βουλευτές (μεταξύ αυτών και οι τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταψηφίσει τα οικονομικά μέτρα), ενώ κατά του «Καλλικράτη» ψηφίζουν 124 βουλευτές. Η ανεξάρτητη Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίζει «παρούσα». Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, που αποτελεί εξέλιξη του προηγουμένου «Καποδίστριας» (7.11.1997) αποτελείται πλέον από 335 Δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διοικητικές αυτές συγκεντρώσεις σκοπό έχουν την ευχερέστερη εν καιρώ αποκοπή τμημάτων του Ελληνικού Έθνους...


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:43 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:05 am

    28 Μαΐου

    585 π.Χ. ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

    966 Ιερόσυλοι Άραβες φονεύουν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννην Ζ’ και προβαίνουν σε καταστροφή του ναού της Αναστάσεως.

    1453 Ολοκλήρωση των προπαρασκευών των Τούρκων για την κατά της Πόλης τελική εξόρμησή τους. Λειτουργία στον Ναό της Αγίας Σοφίας. Οι υπερασπιστές της Πόλης, αποφασισμένοι να την υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων, μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων

    1812 Συνθήκη Βουκουρεστίου, δι’ ής ερρυθμίσθησαν τά σύνορα τής Τουρκίας πρός τήν Ρωσίαν. Διά ταύτης επεβεβαιώθησαν τά προνόμια τής Μολδαυίας καί Βλαχίας, διά δέ τήν Σερβίαν ανεγνωρίζετο καθεστώς όμοιον πρός εκείνο τών νήσων τού Αιγαίου.

    1821 Τουρκικές ενισχύσεις αποβιβάζονται στη Σούδα της Κρήτης από πλοία του αιγυπτιακού στόλου για να συμβάλουν στην καταστολή της Επανάστασης.
    1821 Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει δι’ εφόδου τά πρός τήν Άρταν φρούρια Τεκκέν καί Πλαγιάν στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας καί συλλαμβάνει πολλούς Τούρκους αιχμαλώτους.
    1821 Οι οπλαρχηγοί Μακρής, Σαδήμας καί Βλαχόπουλος, συμπράττοντος καί του Θ. Γρίβα, εισέρχονται είς τό Αγρίνιον καί εξαναγκάζουν τούς Τούρκους νά συνθηκολογήσουν.
    1821 Εις τον λιμένα της Ερεσσού έγινε ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού στόλου.
    1821 Εις το χωρίον Λάλα οι Έλληνες υπό τους Μεταξά, Παπούλα, Φωκά, Πανά μάχονται εναντίον των Τούρκων του Λάλα.

    1822 Πολυάριθμος Τουρκικός στρατός και στόλος φθάνει στη Σούδα Κρήτης.
    Ο σουλτάνος βλέποντας ότι δεν μπορεί να καταστείλει την επανάσταση ζήτησε την βοήθεια του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου. Ο Μεχμέτ στις 28 Μαΐου 1822 με αρχηγό τον γαμπρό του Χασάν, αποβιβάζει από 114 πλοία αρκετές χιλιάδες τακτικό στρατό στη Σούδα. Ο Παναγιωτάκης και ο Σήφακας τους κτυπούν κατά την αποβίβαση σκοτώνοντας αρκετούς εχθρούς. Ο Χασάν στρατοπέδευσε στο Κλαδισό ποταμό και επιτηρούνταν από τους δύο παραπάνω πεντακοσίαρχους.

    1824 Οι Αλβανοί του Χουσεΐν Μπέη καταστρέφουν την Κάσο, θανατώνουν όλους τους άντρες και τις ηλικιωμένες γυναίκες και στέλνουν στα σκλαβοπάζαρα τις νέες και τα παιδιά.

    1825 Η φρουρά του Μεσολογγίου νικά τους Τούρκους.
    1825 Ο Ιμβραήμ πασάς έφθασε και κατέλαβε τας Καλάμας το Νησίον και τον Αλμυρόν και επέφερε σημαντικάς ζημίας.
    1825 Ο Κιουταχής εξ εφόδου προσεπάθησε να καταλάβη το Μεσολόγγιον αλλ’ απέτυχε.

    1872 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κήρυξε τη Βουλγαρική εκκλησία σχισματική.

    1886 πεθαίνει ο Ναστούλης (Αναστάσιος) Δαγκλής, σουλιώτης αγωνιστής του 21 (Γεν. 14/2/1800)

    1903 στην Τουρκία, 2.000 ήταν οι νεκροί από το σεισμό, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.

    1914 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε το κλείσιμο των εκκλησιών και των σχολείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία.

    1920 Συνεννόηση μεταξύ Ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας. (Μάχη της Κρήτης)
    1941 Η Κρητική άμυνα εναντίον της Γερμανικής περιορίζεται εις μικρόν θύλακα.

    1961 Το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον "Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι" δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer. Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως η ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

    1979 υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    1995 σεισμός 7.6 ρίχτερ χτυπά την πόλη Νέφτεγκορσκ της Ρωσίας και σκοτώνει πάνω από 2.000 άτομα.

    1999 Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη και το οδηγεί στην Αλβανία. Κατά την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας έξω από το Ελβασάν σκοτώνεται ο ίδιος και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης.

    2006 πεθαίνει ο Ιωάννης Ντεγιάννης, δικαστικός και πολιτικός. 1975 προήδρευσε του Πενταμελούς Εφετείου που δίκασε τους πρωταιτίους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου και 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 1914). Λάθος του, βεβαίως, να πολιτευθεί κάτω από οποιοδήποτε κόμμα. Έδωσε λαβή να θεωρηθεί μή αμερόληπτος Δικαστής.

    2007 Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κατά τη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου τραυματίζεται ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος διακομίζεται στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα του εισαχθέντος λαϊκισμού και της απαράδεκτης δημαγωγίας υπέρ των φοιτητών, να συμμετέχουν ενεργά στη Διοίκηση, ενώ είναι απλώς δέκτες προσφοράς αγαθού (μαθήσεως) και όχι συμμέτοχοι, κοπιώντες συντελεστές επιστήμης.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:14 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:05 am

    29 Μαΐου

    363 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός νικά το στρατό των Σασσανιδών στη Μάχη του Κτησιφώντα αλλά αδυνατεί να καταλάβει την πόλη.

    1453 Η μαύρη Τρίτη, η αποφράς ημέρα του Ελληνισμού.
    Οι περί τον Κωνσταντίνον ΙΑ’ ελάχιστοι υπερασπισταί της Κωνσταντινουπόλεως αποκρούουν μέ απαράμιλλον γενναιότητα καί αυταπάρνησιν τάς αρξαμένας από τής νυκτός αλλεπαλλήλους επιθέσεις τών Τούρκων, οίτινες, όμως, περί τήν 8ην πρωϊνήν, κατορθώνουν νά εισέλθουν είς τήν πόλιν διά τής Ξυλόπορτας, ήτις, κατά μοιραίαν σύμπτωσιν ευρέθη ανοικτή Ο αυτοκράτωρ μάχεται ώς λέων. Αλλά, ξαφνικά βλέπει ότι είναι μόνος είς τό μέσον τών εχθρών. «Δέν υπάρχει κανείς χριστιανός, διά νά πάρη τήν κεφαλήν μου;» αναφωνεί. Τήν ιδίαν στιγμήν, εδέχθη δύο κτυπήματα μέ ξίφος, τό έν είς τό πρόσωπον καί τό έτερον είς τήν ράχην καί κατέπεσε ανάμεσα είς τόν σωρόν τών άλλων πτωμάτων. Στίφη Τούρκων κατέκλυζον πλέον τήν πόλιν καί προέβαινον είς αγρίας σφαγάς, βιασμούς γυναικών, καί δηώσεις οικιών καί ναών. Οι Κρήτες υπερασπισταί τών πύργων τού Βασιλείου, τού Λέοντος καί του Αλεξίου εξηκολούθησαν εν τούτοις τον αγώνα μέχρι καί πέραν τής μεσημβρίας. Ο Μωάμεθ, θαυμάσας τήν αδρείαν των, τούς επέτρεψε νά επιβιβασθούν πλοίων μέ τόν οπλισμόν καί τά πράγματά των καί νά απέλθουν είς τήν πατρίδα των. Πολλαί συνοικίαι τής πόλεως επυρπολήθησαν κατά τήν ημέραν αυτήν καί τάς επομένας υπό τών Τούρκων στρατιωτών, τό δέ περίφημον ανάκτορον τών Βλαχερνών έγινε παρανάλωμα τού πυρός. Σκηναί απεριγράπτου φρίκης εξετυλίχθησαν είς τόν ναόν τής Αγίας Σοφίας, όπου είχον συγκεντρωθή πλήθη κόσμου, ιδίως γέροντες, γυναίκες καί παιδιά. Οι Τούρκοι στρατιώται εισώρμησαν εντός αυτού, καί, αφού εγύμνωσαν όλους αυτούς τούς ανθρώπους από ό,τι πολύτιμον είχον, τούς έδεσαν κατόπιν είς μακράς σειράς καί τούς ωδήγησαν είς τήν πρό τού ναού πλατείαν. Εκεί, εξεχώρισαν τάς παρθένους καί τάς νεαράς γυναίκας, τούς δέ υπολοίπους κατέσφαξαν. Παρόμοιαι σκηναί εξετυλίχθησαν καί είς τόν ναόν τής αγίας Θεοδοσίας όστις εώρταζε τήν ημέραν εκείνην καί ήτο κατάμεστος από πιστούς. Τά θύματα τής πρώτης ημέρας υπερέβησαν τάς 40.000. Κατά τόν Λατίνον αρχιεπίσκοπον Λεονάρδον, έξ άλλου, άνω τών 60.000 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι καί διενεμήθησαν είς τούς αξιωματούχους τού κατακτητού σουλτάνου καί είς τούς πασσάδες τών επαρχιών διά νά χρησιμεύσουν ώς σκλάβοι.. Πολλαί νέαι καί ύπανδροι γυναίκες ηυτοκτόνησαν, ριπτόμεναι είς πηγάδια διά ν’ αποφύγουν τήν καταισχύνην καί τήν ατίμωσιν. Ο Ιταλός Ρισέριο καί ό πρωτοβεστιάριος Γ. Φραντζής αναφέρουν ότι οί Τούρκοι μετέβαλον είς σταύλον τόν ναόν τής αγίας Σοφίας, προηγουμένως διήρπασαν τά αμυθήτου αξίας ιερά σκεύη, άμφια κλπ. άτινα ευρίσκοντο εις αυτόν.
    Η Βασιλεύουσα Πόλις, το φως του Κόσμου επί 11 αιώνες, “το καταφύγιον των Χριστιανών• η ελπίς και η χαρά πάντων των Ελλήνων• το καύχημα πάντων όσοι ζώσιν υπό την ηλίου ανατολήν”, κατά τα λόγια του τελευταίου Αυτοκράτορα, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, πέφτει στα χέρια των βαρβάρων τούρκων και το Γένος βυθίζεται στο σκότος της δουλείας.
    Ο νους μου και ο λογισμός συγχίζεται να γράψει,
    να στιχοπλέξει αστοχεί την άλωση της Πόλης.
    Εσείς, βουνά, θρηνήσετε και πέτρες ραγισθήτε
    και ποταμοί φυράνετε και βρύσες ξερανθείτε
    διότι εχάθη το κλειδί όλης της οικουμένης
    το μάτι της Ανατολής και της Χριστιανοσύνης.
    Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη,
    θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις.
    Εχάσασιν το σπίτιν τους, την Πόλην την αγία,
    το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχήν τους.
    (“Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης”, απόσπασμα, από χειρόγραφο του ιε’ αιώνος.)
    Ο μαρτυρικός Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΙΑ’ μέχρι τέλους και για πάντα επί των επάλξεων, σφραγίζει με την θυσία του την υπερχιλιετή δόξα της Αυτοκρατορίας και γίνεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς της ελπίδας της ανάστασης του Γένους.
    ”Η πόλις αλίσκεται κ’ εμοί ζήν έτι περίεστιν;”
    ”Ουκ έστι τις των χριστιανών του λαβείν την κεφαλήν απ’ εμού;”
    (Ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, πίπτων ηρωικώς μαχόμενος επί των επάλξεων της Πόλεως, κατά τον ιστορικό Κριτόβουλο.)
    “- Τον είδες με τα μάτια σου, γιαγιά, τον Βασιλέα;
    Τον πρόμαχο του λαού, τον στρατιώτη και αυτοκράτορα του Γένους;
    - Άγγελοι τον παρέλαβαν, τον έλουσαν και τις πληγές του έπλυναν με
    μόσχο και με μύρο, του έστρωσαν να κοιμηθή σε κλίνη απο βύσο κι
    αρχάγγελοι με πύρινες ρομφαίες τον φυλάνε μέχρι να ‘ρθη η ώρα του
    για να τόνε ξυπνήσουν.”
    Σώπασε Κυρά-Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις`
    πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θά ‘ναι!
    (Δημοτικό τραγούδι)
    Η 29η Μαΐου 1453 δεν είναι μόνο η ημέρα της καταστροφής. Είναι, περισσότερο ακόμα, η ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η πτώση και, αμέσως, με πρώτο και παντοτινό οδηγό τον άγιο και εθνομάρτυρα μαρμαρωμένο βασιλιά δίνεται το σύνθημα της ελπίδας, του αγώνα, της ανάστασης του Γένους, η πίστη και ο πόθος που φλογίζει και
    ατσαλώνει τις καρδιές στους επόμενους αιώνες, μέχρι και σήμερα.
    Λέγει ο Κολοκοτρώνης στον Στρατηγό Hamilton
    “Εμείς, καπετάν Άμιλτον, δεν εκάμαμε ποτέ συμβιβασμό με τους Τούρκους. Άλλους έκοψαν, άλλους σκλάβωσαν με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, ζήσαμε ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλιάς μας εσκοτώθη, δεν έκαμε καμμιά συνθήκη με τους Τούρκους. Η φρουρά του είχε παντοτεινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήσαν ανυπόταχτα. Η φρουρά του είναι οι κλέφτες και τα φρούρια η Μάνη, το Σούλι και τα βουνά.” Η συνέχιση του αγώνος για την άνοδο του Γένους στην θέση που του αρμόζει είναι χρέος των δικών μας γενεών.
    Της Αγια-Σοφιάς οι πόρτες δεν ανοίγουν με κλειδιά,
    μον’ ανοίγουν με λεβέντες και ελληνικά σπαθιά…

    1500 πεθαίνει ο Μπαρτολομέου Ντιάς, πορτογάλος εξερευνητής. [γεν. 1450]

    1508 Σεισμός καταστρεπτικόταρτος πλήττει την Κρήτη. Του σεισµού προηγήθηκε βοή και η σεισµική δόνηση διήρκησε 15-20 δευτερόλεπτα. Στο Ηράκλειο τα 3 από τα 4 σπίτια κατέρρευσαν όπως επίσης και 3 εκκλησίες και όλα τα καµπαναριά. Τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η πόλη της Ιεράπετρας ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά καθώς και η Σητεία.

    1821 Ο Χασάν πασσάς τής Άρτης, πληροφορηθείς την έκρηξιν της επαναστάσεως είς τήν Αιτωλοακαρνανίαν, αποκεφαλίζει τους ομήρους τής Βονίτσης, τούς οποίους εκράτει πλησίον του καί πολλούς άλλους θεωρηθέντας ώς υπόπτους.
    1821 Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν έν Κωνσταντινουπόλει τόν μητροπολίτην Σωζουπόλεως Παϊσιον Νέρωνα.
    1821 Έξω της Χαλκίδος οι Έλληνες υπό τους πρωτοσυγγέλους Βαρλαάμ, Χρύσανθον κλπ. μάχονται εναντίον των Τούρκων. Την μάχη εκέρδισαν οι Τούρκοι.

    1822 Οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Κρητών και εκδιώκουν αυτούς από το Νεόκορον και Τσουκαλάρια.
    1822 6.000 τουρκαλβανοί, υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Άγο Μουχουρδάρη, επιτίθενται εναντίον 300 Σουλιωτών, υπό τον Γεώργιο Δράκο, στο χωριό Ναβαρίκο. Οι Έλληνες ενισχύονται από άλλους 500 Σουλιώτες, υπό τον Νότη Μπότσαρη, και μετά από αγριώτατη μάχη 20 ωρών οι τούρκοι οπισθοχωρούν με μεγάλες απώλειες.

    1824 Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος, υπό τον Χουσεΐν, μετά από πολιορκία δύο ημερών της Κάσου, αποβιβάζει 4.000 αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές.
    Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί.

    1828 Κρήτες επαναστάτες νικούν το Μουσταφά πασά στο χωριό Καστερέ Χανίων.

    1905 Ανταρτικό σώμα με αρχηγό τον Γεώργιο Πέγιο (σ.σ. λοχία του μηχανικού) που βρισκόταν στη μονή της Δοβίστας, προδόθηκε στις Τουρκικές. Ο Πέγιος, ειδοποιημένος από τους κατοίκους του Βέζνικου, κατέβηκε στη Δοβίστα, ντύθηκε, αυτός και οι άντρες του, με ρούχα χωρικών και την επομένη, όταν περικυκλώθηκε προσπάθησε να διαφύγει, αλλά πιάστηκε αιχμάλωτος.

    1906 Τα ανταρτικά σώματα Βολάνη, Γύπαρη και Κανελλόπουλου, που βρίσκονταν στο ύψωμα Χωράφι Μήτρου, ανάμεσα στο Λέχοβο και τα Ασπρόγεια της Δυτικής Μακεδονίας, δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη, που διαρκεί δώδεκα ώρες, είναι πολύ σφοδρή με σοβαρές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους και η απήχησή της έντονη, ακόμη και στους προξένους και στρατιωτικούς ακολούθους των ξένων κρατών.

    1914 το καναδικό υπερωκεάνιο ''Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας'', που μετέφερε 1.477 επιβάτες και πλήρωμα, συγκρούεται με νορβηγικό πλοίο και βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Τα θύματα είναι 1.024. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που συνέβησαν ποτέ. Ένα χρόνο νωρίτερα (15.04.1912) είχε ναυαγήσει ο «Τιτανικός».

    1917 Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, υπείκων είς πίεσιν τής Αντάντ, παραιτείται υπέρ τού υιού του Αλεξάνδρου.
    1917 Συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Πειραιά, υπό τον Jonnart, μέλος της γαλλικής βουλής, που είχε οριστεί από τους Συμμάχους ως ύπατος αρμοστής τους στην Ελλάδα, και εξαναγκάζουν το βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί από το θρόνο του και να αφήσει διάδοχό του το δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την ενοποίηση της Ελλάδας υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το γεγονός δημιουργεί απορία στους ιστορικούς, κατά πόσον ο Ελ.Βενιζέλος ενήργει αγνώς ως Έλλην ή ως όργανον ξένων Δυνάμεων. Και δημιουργεί επίσης δυσφορία στο κάθε πολίτη, καθώς διαπιστώνει για μιά ακόμη φορά επέμβαση των ξένων στα εσωτερικά της Χώρας μας.

    1919 Στην Μ. Ασία, στην περιοχή Αξαρίου ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχήν από τους άτακτους Τούρκους.

    1921 πεθαίνει ο Ευθύμιος Αγριτέλης επίσκοπος Ζήλων, σε φυλακή της Αμάσειας (Τουρκία) μετά από στερήσεις και βασανισμούς.
    1921 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, συνοδευόμενος από την κυβέρνηση, φτάνει στη Σμύρνη και αναλαμβάνει την ηγεσία του στρατεύματος.

    1924 γίνεται η πρώτη ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ, ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης. Πρόσφυγες του 1922 με επικεφαλής τους Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά εκλέγουν πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σπανούδη και γενικό γραμματέα τον Κ. Δημόπουλο. Έμβλημα είναι ο Δικέφαλος Αετός, και

    1941 Τη νύχτα 28/29 Μαΐου 1941, τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται σε οκτώ πολεμικά πλοία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Οι Γερμανοί εισέρχονται και καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Τα ελληνικά τμήματα, αγνοώντας την αποχώρηση των Βρετανών, αφού δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά απ’ αυτούς, παραδίνονται στους Γερμανούς.
    1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις, επειδή δεν πήραν διαταγή εκκένωσης του νησιού, άλλες παραδίνονται στους Γερμανούς και άλλες τρέπονται προς τα βουνά.

    1943 Το υποβρύχιον « Κατσώνης» βυθίζει παρά τήν Σκίαθον γερμανικόν (ισπανικής προελεύσεως) μεταγωγικόν σκάφος.

    1945 O κομουνιστής ηγέτης Νίκος Ζαχαριάδης επιστρέφει στην Ελλάδα από το Νταχάου.
    1945 Διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση των Βορειοηπειρωτών, που ζητούν την ένωση με την Ελλάδα.

    1948 Δημιουργείται η Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    1953 ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγός του Τενζίνγκ Νοργκάι κατακτούν για πρώτη φορά τη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Νεπαλέζος Λάκπα Γκέτα κάνει ρεκόρ ανάβασης στο Έβερεστ με 10 ώρες 56 λεπτά.

    1954 Ιδρύεται η "Λέσχη Μπίλντεμπεργκ", που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο "Μπίλντεμπεργκ" της ολλανδικής πόλης Ούστερμπεκ, όπου πρωτοσυνεδρίασε.

    1972 ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον και ο Σοβιετικός ηγέτης Μπρέζνιεφ ολοκληρώνουν (εν μέσω του «ψυχρού πολέμου») στη Μόσχα το διάλογο ιστορικής σημασίας που εγκαινίασαν πριν μια βδομάδα

    1979 υπογράφεται στο Ζάππειο η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Αναρωτιέται κανείς μήπως η 29η Μαϊου επελέγη ειδικώς για το θέμα...

    1988 Η Γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, του 1915, και προκαλεί λυσσαλέα αντίδραση της επίσημης Τουρκίας.

    1991 η οικολογική οργάνωση "Greenpeace" ανακοινώνει ότι ο Πόλεμος του Κόλπου είναι ο πιο καταστροφικός της σύγχρονης ιστορίας, τονίζοντας ότι πάνω από 200.000 άτομα πέθαναν από τον πόλεμο ή τις συνέπειές του.

    1995 η κυβέρνηση αποφασίζει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα

    1997"να διατεθούν 8 δις δρχ. για αναστήλωση ιερών μονών του Αγίου Όρους, διοργάνωση εκθέσεων με τους θησαυρούς του Όρους, κατασκευή έργων υποδομής και την επισκευή της Αθωνιάδας Σχολής.

    1998 Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Αγκυρας.

    2009 Άλλο ένα στέλεχος της Siemens, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών, διαφεύγει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Χρήστο Καραβέλα. Η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις δύο κατηγορουμένων.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:15 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:05 am

    30 Μαΐου

    1431 στη Ρουέν της Γαλλίας καίγεται στην πυρά η 19χρονη Ιωάννα της Λορένης από τους Άγγλους.

    1778 πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Γαλλικού Διαφωτισμού, Βολτέρος, κατά κόσμον Φρανσουά Μαρί Αρουέ.

    1814 υπογράφεται η πρώτη συνθήκη του Παρισιού σύμφωνα με την οποία η Γαλλία επιστρέφει στα εδαφικά όρια, που είχε 1792. Την ίδια μέρα ο Ναπολέων ο πρώτος εξορίζεται στο νησί Έλμπα στην Τοσκάνη της Ελβετίας. Οι Γάλλοι τιμωρήθηκαν από την Ιστορία για την ρηχότητά τους. Ζήτησαν με την Επανάσταση του 1789 τάχα Δημοκρατία, τους άρεσε όμως η «δόξα» του Ναπολέοντα. Τελικά, με χιλιάδες θύματα και απώλειες, γύρισαν ταπεινωμένοι και κουρελιασμένοι σ’αυτό που ήταν..

    1821 Επτανήσιοι εθελοντές επαναστάτες καταλαμβάνουν το όρος Πούσι του χωριού Λάλα Ηλείας.
    1821 Οι Έλληνες υπό τούς Γ. Πλαπούταν καί Σισίνην επιτίθενται κατά τών Λαλαίων Τούρκων, οίτινες, λόγω τού πολεμικού μένους των καί τής θηριωδίας των, απετέλουν τήν μάστιγα τής βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Είς τήν επίθεσιν αυτήν έλαβαν μέρος καί 1500 Ζακύνθιοι καί Κεφαλλήνες μετά 4 πυροβόλων, υπό τούς Μεταξάδες καί τόν Πανάν, πολεμήσαντες μέ εξαιρετικήν γενναιότητα. Οι Λαλαίοι, έπειτα από επτάωρον σκληρόν αγώνα, ηναγκάσθησαν ν’ αποσυρθούν, συναποκομίζοντες 70 νεκρούς καί μεγάλον αριθμόν τραυματιών. Εκ τών Ελλήνων εφονεύθησαν μόνον 14.
    1821 Η Πελοποννησιακή Γερουσία ιδρύει τοπικές «Γενικές Εφορείες».
    1821 Οι επαναστατημένοι έλληνες πολιορκούν το Βραχώρι (Αγρίνιο).

    1823 Στο Κάνδανον Κρήτης οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και νικούν αυτούς.

    1826 Πεθαίνει ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωτεργάτες της Εθνεγερσίας, ο οποίος είχε ευλογήσει τη Σημαία της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα.
    Τό κοσμικών του όνομα ήτο Γεώργιος Γκόζιας ή Δημητρίου, είχε γεννηθή δέ τό 1771 είς τήν Δημητσάναν με γονείς τον Ιωάννη Κόζη και την Κανέλα Κουκουζή. Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, στο Άργος και στη Σχολή της Σμύρνης. 1806 εκλέχθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και μεταξύ 1815-1817 ήταν μέλος της Πατριαρχικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης. Το Νοέμβριο του 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Είς φίλον του ό οποίος, κατά τήν επιδρομήν τού Δράμαλη, τού συνέστησε νά φύγη είς Ζάκυνθον, διά νά μήν κινδυνεύση, απήντησε «Φίλε, άλλοτε δέν θέλω ν’ ακούσω ούτε από σέ, ούτε από άλλον τοιαύτας παρακινήσεις, ούτε δι’ εμέ, ούτε δι’ άλλον». Ο Α. Σούτσος είς τήν «Τουρκομάχον Ελλάδα» χαράσσει ανάγλυφον τήν μορφήν τού Γερμανού μέ τας ακολούθους στίχους «Ο γιγαντόσωμος ευρυπλάτης καί βαθυγένειος Γερμανός, ό είς τήν Λαύραν πρωταποστάτης καί είς τό βήμα ρήτωρ δεινός». Κατά τάς διενέξεις μεταξύ τών οπλαρχηγών, έπαιξε πολλάκις τόν ρόλον συμφιλιωτού καί ειρηνοποιού.

    1828 Ο Τσάρος Νικόλαος Α΄ αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια, κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, ως οικονομική στήριξη 500.000 ρούβλια.
    1828 Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε τον Τουρκικόν στο στενό Μυτιλήνης-Μέλανος ακρωτηρίου και ενίκησε αυτόν.

    1910 νέα επεισόδια σημειώνονται εναντίον των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους.

    1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα.

    1913 με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες του Βαλκανικού Συνδέσμου, στα ανάκτορα Σεν Τζέιμς του Λονδίνου, τερματίζεται επίσημα ο Βαλκανικός Πόλεμος.

    1914 Το κρουαζιερόπλοιο RMS Aquitania, 45.647 τόννων, πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την Πέργαμο
    1935 στο Πακιστάν, 26.000 ήταν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πόλη Κουέτα.

    1941 Αποσπάται την νύχτα από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως η γερμανική σημαία από τους Έλληνες φοιτητές Απόστολο Σάντα και Μανώλη Γλέζο. Το κατόρθωμα των δύο νέων υπήρξε από τις πρώτες εκδηλώσεις της αντιστάσεως του Ελληνικού λαού κατά των κατακτητών, συνάμα όμως κόστισε πάρα πολύ και πληρώθηκε με πολύ αίμα αίμα.
    1941 Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.

    1948 Ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), Μάρκος Βαφειάδης, προτείνει ανακωχή με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    1949 η ΕΣΣΔ απορρίπτει την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας. (απορεί κανείς, πώς τόσο σύντομα οι Δυτικές δυνάμεις απεφάσισαν να αμνηστεύσουν τον λαό, που αναστάτωσε, κατασπάραξε και αιματοκύλισε την οικουμένη, μάλιστα για δεύτερη φορά -αμετανόητος-εντός του 20ου αιώνα). Πάντως το αίτημα θα γίνει πραγματικότητα μετά 40 χρόνια, όταν στις 9.11.1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.

    1951 Καταστέλλεται κίνημα αξιωματικών του ΙΔΕΑ (Ιερός, Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), που εκδηλώθηκε στο στρατό. Διατάσσονται ανακρίσεις.

    1962 Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θέτει το θεμέλιο λίθο του Ανατολικού Αεροδρομίου Ελληνικού, τα σχέδια του οποίου έκανε ο διάσημος αμερικανο-φιλανδός αρχιτέκτονας Έερο Σάαρινεν.

    1963 ανεμοθύελλα πλήττει το Ανατολικό Πακιστάν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της ανεμοθύελλας που πλήττει το Ανατολικό Πακιστάν ήταν 10.000.

    1972 στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται όταν μέλη της οργάνωσης ''Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός'' βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα, σκορπίζοντας το θάνατο.

    1981 απολιθώματα πρωτόγονων ανθρώπων ανακαλύπτονται στο σπήλαιο των Πετραλώνων.

    1983 οι ηγέτες των επτά κυριότερων δυτικών βιομηχανικών χωρών oi G-7, (Δυτικής Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ΗΠΑ), κατά την τριήμερη συνάντησή τους στο Γουίλιαμσπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλήγουν σε κοινή απόφαση για την παγκόσμια οικονομία.

    1989 Τα αποκαλυπτήρια της "Θεάς της Δημοκρατίας" στην πλατεία Τιενανμέν προκαλούν την άγρια αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας προς τους φοιτητές.

    1993 τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς-Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα "Νέα Mακεδονία".

    1994 η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αλβανία, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανακόψει τις βάρβαρες επιθέσεις κατά της ελληνικής μειονότητας.

    1995 στην Ελλάδα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι κανείς ιδιώτης δεν μπορούσε να διαθέτει περισσότερο από 25% των μετοχών ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.

    1998 μια σεισμική δόνηση 6,6 κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το Αφγανιστάν και σκοτώνει 5000 ανθρώπους

    2008 Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, προκαλεί ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών, που τελείται στην Τήλο. Τον χαρακτηρίζει «ανίσχυρο, άκυρο και παράνομο». Ο Δήμαρχος, που έλαβε την παράτολμη αυτή πρωτοβουλία, Τάσος Αλιφέρης, γιατρός, απεβίωσε τον Μάρτ.2012. Ίσως ανεπίγνωστα είχε παρασυρθεί στην Ύβρη..

    2009 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, με τη σύλληψη του Γιώργου Σκαρπέλη, πρώην στελέχους του ΟΤΕ και του Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας, μετά από ένταλμα του ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Ιαν 22, 2013 7:16 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:05 am

    31 Μαΐου

    334 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στον Γρανικό ποταμό. Στην μάχη κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης της Λυδίας και της Ιωνίας, βρέθηκε πίσω από τον Αλέξανδρο, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος του Αλεξάνδρου, πρόλαβε να του κόψει το χέρι, σώζοντας έτσι τη ζωή του νεαρού Βασιλέως. Ο Αλέξανδρος, μετά την νίκη, αποστέλλει στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες, ως ανάθημα στην θεά Αθηνά, με την επιγραφή «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων». Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν της Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιτυχία της εκστρατείας.

    526 ένας καταστροφικός σεισμός στην Αντιόχεια αφήνει πίσω του 250.000 νεκρούς.

    1806 Κορυφώνεται ο διωγμός των κλεφτών από τους τούρκους στην
    Πελοπόννησο.

    1809 πεθαίνει ο συνθέτης Γιόζεφ Χάιντν.

    1821 Οι οπλαρχηγοί Στερεάς Γιολδασαίοι και Γουβέλης επιτίθενται εναντίον των Τούρκων του Καρπενησίου.

    1822 Ο Καρά Αλής φθάνει με πολυάριθμον στόλον και στρατόν στη Χίο.
    1822 Ο Άρειος Πάγος καθαιρεί τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον επικηρύσσει ως ληστή με το ποσό των 5.000 γροσίων.

    1825 Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τους Μιαούλη, Γ. Ανδρούτσο και Αποστόλη, νικά σε ναυμαχία έξω από τον κόλπο της Σούδας τα πλοία καλύψεως του Τουρκικού Στόλου

    1901 στη Νότια Αφρική, μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος στο Μπλακφοντέιν. Οι Μπόερς σκοτώνουν 174 Βρετανούς

    1902 οι τελευταίες δυνάμεις αντίστασης των Μπόερς υπογράφουν συνθήκη ειρήνης, με την οποία λήγει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς και οι Βρετανοί αποκτούν τον έλεγχο της Νότιας Αφρικής.

    1903 Εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση των Αθηνών. Μέρος των χρημάτων που δαπανούνται γι' αυτή τη διοργάνωση προέρχονται από τον εθνικό ευεργέτη Γρηγόριο Μαρασλή.

    1905 δολοφονείται έξω από την Βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, από τον χαρτοπαίκτη και ιδιοκτήτη λέσχης Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
    Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δεληγιάννης, ενώ προσήρχετο είς τήν Βουλήν, δολοφονείται υπό τίνος Κωσταγερακάρη, τροφίμου τών χαρτοπαιγνίων, όστις, προσποιηθείς ότι ήθελε νά τού επιδώση αναφοράν, τόν επλησίασε καί το εβύθισε μάχαιραν είς τήν κοιλίαν. Ο δολοφόνος, συλληφθείς, κατεδικάσθη είς θάνατον καί εκαρατομήθη είς τάς φυλακάς τού Παλαμηδίου. Ο Θ. Δεληγιάννης αντεπολιτεύθη σφοδρώς τόν Χ. Τρικούπην καί διά τής συναρπαστικής ευγλωττίας του παρέσυρε τά πλήθη. Υπήρξε Κέρβερος είς τήν διαχείρισιν του δημοσίου χρήματος καί βαθύτατα προσηλωμένος είς τήν ιδέαν τής νομιμότητος.

    1910 σε ειδική διάσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία ιδρύεται η Ένωση της Νότιας Αφρικής η οποία 1961 μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

    1911 Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».

    1915 γερμανικό πηδαλιουχούμενο αεροσκάφος Ζέπελιν βομβάρδισε το Λονδίνο για πρώτη φορά.

    1916 Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας.

    1919 Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχήν της Περγάμου από άτακτα στοιχεία των Τούρκων.

    1920 Εγκαινιάζεται το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, το οποίο είναι το πρώτο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στην Ελλάδα και βρίσκεται μέσα σε έκταση 85 στρεμμάτων.

    1921 επίσκεψη στη Σμύρνη πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στον οποίο επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή από λαό και στρατό.

    1924 η ελληνική Βουλή, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

    1931 Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την πόλη Κετά (σήμερα στο Πακιστάν), προκαλώντας τον θάνατο 40.000 ανθρώπων.

    1941 Οι Γερμανοί έγιναν Κύριοι ολοκλήρου της Κρήτης και ελάχιστοι φωλεαί αντιστάσεως έμειναν.

    1951 Στην Αθήνα, πρωινές ώρες, εκδηλώνεται το κίνημα του ΙΔΕΑ, το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.

    1961 δημιουργείται η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

    1962 ο αρχιναζί Άιχμαν εκτελείται με απαγχονισμό στο Ισραήλ.

    1975 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    1987 Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».

    1993 237 ακτές και 6 μαρίνες της Ελλάδας, βραβεύονται με τη "Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης", για τα καθαρά νερά και τις ικανοποιητικές υγειονομικές συνθήκες τους.

    1994 στη Γαλλία, πεθαίνει ο βαρόνος Μαρσέλ Μπικ, ιδρυτής της αυτοκρατορίας των στιλό και των ξυριστικών μηχανών μίας χρήσης.

    1995 στη Ρωσία, τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν 455 νεκρούς από τα ερείπια της πόλης Νεφτεγκόσκ, στη νήσο Σαχαλίνη, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό.

    2010 ομάδα Ισραηλινών κομάντο επιτίθεται στο πλοίο Mavi Marmara το οποίο με ακτιβιστές κατευθύνεται στη λωρίδα της Γάζας. Ακολουθεί πραγματική σφαγή και 9 ακτιβιστές εκτελούνται ενώ πολλοί άλλοι τραυματίζονται.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Μαρ 26, 2013 4:05 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty ΙΟΥΝΙΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Δεκ 09, 2012 10:06 am

    .........

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:34 am

    1 Ιουνίου

    1622 οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας, και η μέρα μένει στην ιστορία ως το «Μακελειό της Τζέιμστάουν».

    1821 Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, καταλαμβάνει την Ιερισσό.
    1821 Στο χωρίον Γούμερο Ηλείας έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων Λαλαίων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.
    1821 Ο ελληνικός στόλος υπό τον Ν. Αποστόλην φθάνει στα Μοσχονήσια.

    1822 Εις τας Αλικάς Κρήτης έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι Έλληνες.

    1832 πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο «Φάουστ» και η «Θεωρία των Χρωμάτων».

    1854 Τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.

    1855 ο Αμερικανός τυχοδιώκτης Ουίλιαμ Ουόκερ κατακτά τη Νικαράγουα και επανεγκαταστεί τη δουλεία.

    1862 Καταργείται σε όλη την αμερικανική επικράτεια, η δουλεία.

    1895 πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού.

    1917 Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξαναγκάζεται από την Αντάντ να παραιτηθεί και αναχωρεί από την Ελλάδα μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογενείας.

    1920 συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους για τις υπηρεσίες τους προς την Ελλάδα. (να, και ένα συλλαλητήριο που δεν έχει οργή. Ατύχησαν όμως. Οι «σύμμαχοι» είχαν το σχέδιό τους.. «λαέ μου αγαπημένε, πάντα ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε»)..

    1922 η Άγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου.

    1933 τίθεται σε ισχύ ελληνοτουρκική εμπορική συμφωνία, που αποβλέπει στην εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

    1939 σοβαρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

    1941 οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.
    1941 Από τις 28 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 1941, αποχωρούν από τη Σούδα και τα Σφακιά Κρήτης περίπου 15.000 Βρετανοί, οι οποίοι μεταφέρονται στην Αίγυπτο. Εκείνοι, που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, εξουσιοδοτούνται να συνθηκολογήσουν. Για την άμυνα του νησιού είχαν διατεθεί δυνάμεις του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από 1.512 αξιωματικούς και 29.900 οπλίτες. Οι ελληνικές δυνάμεις εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες με ατέλεια, ήταν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Οπλιτών Χωροφυλακής, 8 τάγματα νεοσύλλεκτων οπλιτών, δηλαδή 474 αξιωματικοί, 10.977 οπλίτες και 3.000-4.000 ένοπλοι πολίτες. Οι Γερμανοί διέθεσαν 22.750 αξιωματικούς και οπλίτες και 1.370 αεροσκάφη. Οι απώλειές τους ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες, 220 καταστρεμμένα αεροπλάνα και 150, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    1943 Έλληνες αντάρτες ανατινάζουν τη σήραγγα του Κούρνοβου Φθιώτιδας, κατά τη διέλευση αμαξοστοιχίας που μεταφέρει Ιταλούς στρατιώτες και πολεμοφόδια.
    1943 Tο αντιτορπιλικό μας «Bασίλισσα Όλγα» μαζί με το ίδιο αγγλικό «Tζέρβις» καταστρέφουν στη Σικελία ιταλική νηοπομπή και βυθίζουν 4 πλοία.

    1945 ιδρύεται στο Κάιρο της Αιγύπτου η Αραβική Ένωση.
    1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες εγκαταλείπουν το νησί Οκινάβα, μετά από 82 ημέρες μαχών με τους Αμερικανούς.

    1947 οι Αμερικανοί αντικατέστησαν τους Βρετανούς στην οργάνωση και στον εξοπλισμό του ελληνικού στρατού.

    1952 Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β' των Μυκηναίων.

    1959 στην Κούβα, ο Κάστρο αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον ψυχρό πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

    1960 οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ.

    1962 θεμελιώνεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    1968 πεθαίνει η Αμερικανίδα τυφλή και κωφάλαλη ανθρωπίστρια, Έλεν Κέλερ.

    1970 στο Περού, καταστροφικός σεισμός σκοτώνει περισσότερα από 3.000 άτομα.

    1973 η Χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

    1979 Ισραήλ και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης του Μεσανατολικού.

    1980 εξαρθρώνεται στην Ελλάδα δίκτυο λαθρεμπορίας χρυσού.

    1982 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
    1982 Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την ένταξή της στην ΕΟΚ αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας.

    1983 με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση "Αντιτρομοκρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας "Βραδινή" Τζόρτζη Αθανασιάδη.

    1989 παραιτείται από την προεδρία της ΕΓΕ και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ η εν διαστάσει σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα.

    1992 στη Βραζιλία, 25 είναι οι νεκροί και 58.000 οι άστεγοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις νότιες περιοχές.
    1992 οικολόγοι, διπλωμάτες και αυτόχθονες από όλο τον κόσμο κατακλύζουν το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, για τη ''Διάσκεψη της Γης'', που άρχισε τις εργασίες της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    1995 εν ψυχρώ εκτελούν δύο ληστές τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Δημήτρη Μαντούβαλο μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δρχ., που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
    1995 συνεχίζεται η κρίση στη Βοσνία, μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κοντά στο Πάλε και τις συλλήψεις των κυανοκράνων του ΟΗΕ από τους Σερβοβόσνιους.

    1997 πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου, Γεώργιος Λιβανός.

    1998 Ίδρυση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα στην Φρανκφούρτη.

    2001 σφαγή στη βασιλική οικογένεια του Νεπάλ όταν ο πρίγκιπας Ντιπέντρα σκοτώνει πολλά μέλη της οικογένειας του μεταξύ άλλων και τον πατέρα του και τη μητέρα του, Βασιλιά και Βασίλισσα της χώρας.
    2001 βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά που κουβαλά μέσα σε ντίσκο στο Τελ Αβίβ και σκοτώνει 21 άτομα.

    2004 νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την "εξωδικαστική δολοφονία" του Γιασίν, λέγοντας, πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, αλλά κλιμακώνουν τη βία

    2009 η πτήση 447 της Air France συντρίβεται στον Ατλαντικό κοντά στις ακτές της Βραζιλιάς και σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες (228 άτομα).
    2009 η General Motors δηλώνει πτώχευση. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στην ιστορία των ΗΠΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Μαρ 26, 2013 4:06 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 6 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:35 am

    2 Ιουνίου

    455 Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και την λεηλατούν για δυο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα από το Ναό της Ιερουσαλήμ, που είχε φέρει στην πόλη ο αυτοκράτορας Τίτος. Ανάμεσα στη λεία τους θα βρεθούν και η αυτοκράτειρα Ευδοξία και οι κόρες της Ευδοκία και Πλακεντία.

    1821 Οι Τούρκοι σφάζουν τους χριστιανούς στα Μοσχονήσια και Κυδωνίας.

    1822 Κήρυξ Τούρκος, εμφανισθείς επί τών επάλξεων τής Ακροπόλεως, προτείνει εις τούς Αθηναίους την έναρξιν διαπραγματεύσεων διά τήν παράδοσίν της, υπό τήν εγγύησιν τών προξένων τών ξένων χωρών.

    1823 Κρήτες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους στο στενό Κανδάνου Χανίων. Η μάχη είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη των Ελλήνων και το θάνατο 800 Τούρκων.
    1823 Το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων.

    1829 Τμήματα υπό τους Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη, Ράγκο και Λάζο νικούν στη θέση Ανηφορίτη Θηβών 2.500 Τουρκαλβανούς υπό τον Ομέρ Πασά της Ευβοίας και τους αναγκάζουν σε άτακτη υποχώρηση.

    1865 οι δυνάμεις του στρατηγού Έντμουντ Κίρμπυ Σμιθ παραδίδονται στο Γκάλβεστον του Τέξας και έτσι σημαίνει η λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

    1896 ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

    1917: "Η βασιλική οικογένεια επιβιβάζεται, στον Ωρωπό, στη βασιλική θαλαμηγό ""Σφακτηρία"" και, με τη συνοδεία δύο γαλλικών αντιτορπιλικών, φθάνει στην Ιταλία. Από εκεί αναχωρεί για την Ελβετία, όπου και παραμένει σε όλη τη διάρκεια του πολέμου."

    1919 Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών στην Πέργαμον και κατόπιν της εντόνου πιέσεως οι Έλληνες υποχωρούν εις Μαινεμένην.

    1921 ενθαρρυντικούς λόγους προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.

    1922 Λήγει η από 8/6/1921 ανεξαρτησία της Χειμάρρας, η οποία ξαναμπαίνει στον αλβανικό ζυγό.

    1933 αναχωρεί για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.

    1937 ο σιδηρόδρομος Πειραιά-Κηφισιάς γίνεται ηλεκτροκίνητος.

    1941 Σφαγές από τους Γερμανούς στο Κοντομαρί της Κρήτης.
    1941 Νέα κυβέρνηση, υπό του Εμμ. Τσουδερού, έδρα της οποίας μέχρι τις 29 Ιουνίου είναι το θωρηκτό «Αβέρωφ», που ναυλοχεί στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

    1944 Βούλγαροι ενήργησαν σφαγές και έκαψαν το Δοξάτο Δράμας. 233 Έλληνες νεκροί, μεταξύ τους ο ιερέας Σωτ.Ζήσης και δώδεκα γυναικόπαιδα που ήταν στην οικία του.

    1953 Τεράστιες πλημμύρες συνέβησαν σε περιοχές από τις Σέρρες ως τον Έβρο. Στις Σέρρες η μεταφερθείσα λάσπη από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων κάλυψε μεγάλες εκτάσεις προκαλώντας καταστροφές.

    1959 Φοβερή καταστροφή προκλήθηκε από χαλάζι στη Νιγρίτα. Το χαλάζι είχε μέγεθος γροθιάς και οι τραυματίες φέρονταν ότι ήταν πάνω από εκατό. «Η Πλήξασα θεομηνία είναι άνευ προηγουμένου σε όλη την τελευταία πεντηκονταετία». Από το 68ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Σερρών μέχρι το Στρυμονικό, το Λειβαδοχώρι, την Άμπελο, τη Σισαμιά, Τριανταφυλλιά, Νιγρίτα, Ανθή, Φλάμπουρο, Θερμά, Αχινός, Δάφνη, Ευκαρπία, Πατρίκι, Ιβήρων και όλη τη νότια παραστρυμόνια έκταση ως τα Κερδύλλια, παντού υπήρχε ξερή γη και στα αμπέλια έμειναν μόνο οι κλώνοι. Δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί σε ποιο σημείο υπήρχε βαμβακοκαλλιέργεια ή αραβόσιτο κ.λπ. Στα οπωροφόρα δένδρα έμεινε μόνο ο κορμός. Η καταστροφή προκλήθηκε εντός είκοσι λεπτών. Καταστράφηκε συνολικά έκταση μεγαλύτερη των 100.000 στρεμμάτων εκ των οποίων με βαμβάκι 25.000 στρ., αμπέλια 6.000 στρ., καπνά 180.000 στρ.

    1964 ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    1969 στη θάλασσα της Νότιας Κορέας, αυστραλιανό αεροπλανοφόρο κόβει στα δύο το αμερικανικό αντιτορπιλλικό Φρανκ Εβανς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 73 άτομα.

    1971 Τελέσθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία της υπέργηρης Μακεδονομάχου διδασκάλισσας Φωτεινής Αλατά-Παπαδημητρίου. Είχε γεννηθεί το 1883 στις Σέρρες. Το 1901 αποφοίτησε από το Παρθεναγωγείο Σερρών. Διορίσθηκε ως δασκάλα στο Στράτσοβο, όπου και εργάσθηκε εκεί «εθνοφελώς» μέχρι το 1910. Το 1911 λόγω του γάμου της αποσύρθηκε πρόσκαιρα από την υπηρεσία μέχρι το 1920. Το 1921 επαναδιορίσθηκε στη Βέργη Βισαλτίας, το 1924 μετατέθηκε στο Δημητρίτσι όπου και παρέμεινε μέχρι το 1939 και ακολούθως στο Σκούταρι μέχρι το 1948, χρονιά που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης λόγω ορίου ηλικίας.

    1972 στη Γερμανία, συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.

    1992 την πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων "Άνω" ή "Κάτω Μακεδονία" απορρίπτει η Ελλάδα.

    1995 στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Μαρ 26, 2013 4:08 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 6 από 16 Επιστροφή  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης