Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    2 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 2 επισκέπτες

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 8 από 16 Επιστροφή  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:40 am

    23 Ιουνίου

    1645 Οι πρώτες οθωμανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, στη Μονή Γωνιάς Χανίων.

    1821 Σφαγές Τούρκων στο Ηράκλειο, μόλις πληροφορούνται ότι οι Χριστιανοί της Κρήτης ξεσηκώνονται.
    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων Κρητών και Τούρκων έξω του χωρίου Μαλάξας Κρήτης. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες. Ένα δεύτερο σώμα του Λατίφ Πασά κατευθύνεται προς την δυτική Κυδωνία για αντιπερισπασμό αλλά ο Παναγιωτάκης με τους Λακιώτες τους αποδεκατίζουν, άφησαν 100 περίπου νεκρούς και τον αρχηγό τους Χασάν Μπέη.

    1822 Διχόνοια ξεσπά στο στρατόπεδο των Ελλήνων και διαλύεται η πολιορκία της Πάτρας.
    1822 Ο Νόρμαν με το σώμα του τακτικού Ελληνικού Στρατού και τους φιλέλληνες αποκρούει επίθεση των Τούρκων εναντίον του στρατοπέδου στο Κομπότι.

    1825 Έγινε στα Τρίκορφα φονικωτάτη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εκ των Ελλήνων εφονεύθησαν πολλοί (300) ως οι Παπατσώνης, Αλωνιστιώτης, Ταμπακόπουλος κ.ά.

    1826 Οι Έλληνες υπό τον Κ. Μαυρομιχάλη στο χωρίον Διανοτσίναβα (Αρεόπολις) κατόπιν σκληρής μάχης έτρεψαν τους Τούρκους σε φυγή.

    1894 πραγματοποιείται στη Σορβόννη του Παρισιού στη μεγάλη αίθουσα το Α' Διεθνές Συνέδριο Αντιπροσώπων των Αθλητικών Διοργανώσεων και ιδρύεται η ΔΟΕ. Ο βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν επιτυγχάνει ομόφωνη απόφαση για την αναβίωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συνέδριο και πρώτος πρόεδρος είναι ο Δημήτριος Βικέλας.

    1900 το Κομιτάτο των Νεοτούρκων της Κωνσταντινουπόλης απευθύνει έγγραφο προς τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, στο οποίο καταγγέλλει ως ανυπόφορη την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος, η οποία χαρακτηρίζεται από εξορίες, καθείρξεις κι άλλες βιαιότητες.

    1901 αφόρητη ζέστη κυριαρχεί στην Αθήνα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

    1902 Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. «Μερσέντες» (στα Ισπανικά σημαίνει «χάρις») ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    1910 Αθωώνονται όλοι οι αγρότες που κατηγορούνται για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Δοϊράνη και την Καβάλα, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου.
    1913 Η 1η Ελληνική μεραρχία με διοικητή τον στρατηγό Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκη, έφθασε στο μικρό χωριό Καγιαλή (κοντά στη σημερινή γέφυρα του φράγματος της Κερκίνης). Στις 6.30 μ.μ. το Γενικό Στρατηγείο διατάσει το Τμήμα Στρατιάς να κινηθεί για να βρει και να καταστρέψει τον Βουλγαρικό στρατό του στρατηγού Σαράφωφ.

    1917 Βούλγαροι στρατιώτες εισήλθαν στη Μονή Εικοσιφοίνισσας και υποχρέωσαν όλους τους μοναχούς να την εγκαταλείψουν και να φύγουν για τη Δράμα.
    1917 Ο Βούλγαρος υπολοχαγός Πετρώφ με τριάντα στρατιώτες κατέλαβε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

    1920 Ο ελληνικός στρατός προελαύνει προς Προύσαν.

    1941 Αρχίζει στην Αίγυπτο η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής για τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του Άξονα. Ως πυρήνας για τη συγκρότηση του πρώτου σχηματισμού (1η Ελληνική Ταξιαρχία Πεζικού) χρησιμοποιούνται η Φάλαγγα Ελλήνων Αιγύπτου, που είχε συσταθεί από το Φεβρουάριο του 1941, και δύναμη περίπου δύο ταγμάτων Πεζικού της Ταξιαρχίας Έβρου, που διέφυγαν μέσω Τουρκίας και έφθασαν στην Αίγυπτο στις 13 και 14 Ιουνίου 1941. Σταδιακά και ανάλογα με την άφιξη και άλλων αξιωματικών και οπλιτών από την Ελλάδα και την πρόοδο της επιστράτευσης Ελλήνων της Μέσης Ανατολής, προχωρεί η συγκρότηση και άλλων μονάδων του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, ώστε η δύναμή του να φθάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 1944 τους 1.945 αξιωματικούς και 19.605 οπλίτες.

    1944 Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στη Σπάρτη και στον Πάρνωνα.

    1964 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

    1993 μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

    1996 αιφνίδια πεθαίνει από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996), Ανδρέας Παπανδρέου.
    1996 Ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος σκοτώνεται από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην καμπίνα 53 του επιβατηγού πλοίου «Πήγασος».


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 2:59 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:40 am

    24 Ιουνίου

    1203 Οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν μπροστά στην Πόλη.
    Ο Αλέξιος Δ΄ Άγγελος μετέβη λίγο πριν την έναρξη της Δ΄ Σταυροφορίας στη Δύση και ζήτησε από τους Σταυροφόρους και τον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ τη βοήθειά τους για να αποκατασταθεί ο ίδιος και ο πατέρας του στον βυζαντινό θρόνο.. Ως αντάλλαγμα τους έταξε μεγάλα χρηματικά ποσά. Η πρόσκληση ήταν η μεγάλη ευκαιρία για τους δυτικούς ηγεμόνες. Στις 24 Ιουνίου 1203 οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν μπροστά στην Πόλη και στις 17 Ιουλίου αποκατέστησαν τον τυφλό Ισαάκιο Β΄ και το γιο του Αλέξιο Δ΄ στον αυτοκρατορικό θρόνο., ο τότε αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ δραπέτευσε από την πρωτεύουσα μαζί με τα αυτοκρατορικά διάσημα και τα κοσμήματα του θρόνου.

    1497 ο ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος και εξερευνητής Τζον Κάμποτ επικεφαλής αγγλικής αποστολής γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που πατάει το πόδι του στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, μετά τους Βίκινγκς. Εκτιμάται ότι, το μέρος, όπου έφτασε ήταν είτε η Νέα Γη, είτε το Κέιπ Μπρίτον Άιλαντ.

    1770 Οι Ρώσοι με τη συνδρομή Ελλήνων ναυτικών νικούν του Τούρκους στη Ναυμαχία του Τσεσμέ.

    1798 Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του.
    Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Ζαγοραιός, ο ίδιος υπέγραφε ως Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας ο Θεσσαλός και ουδέποτε Φεραίος, που πιθανόν να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, 1757, από εύπορη οικογένεια. πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος Κυριαζής ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία και φέρεται πως είχε μία αδελφή την Ασήμω. Ο Pouqeville αναφέρει πως είχε και ένα αδελφό, τον Κωστή, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Η οικογένεια του υπήρξε από τα θύματα της τουρκικής μανίας. Από αυτούς η μητέρα του με τον αδερφό του μόνο διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Βλαχία, όπου συντηρούνταν από το Ρήγα. Αι τελευταίαι του λέξεις ήσαν «ικανόν έσπειρα σπόρον θέλει βλαστήσει και το γένος μου θέλει συλλέξει γλυκύν καρπόν».
    Μαζί του εκτελέστηκαν και οι επτά σύντροφοί του που ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ο Ευστράτιος Αργέντης (31 χρονών, έμπορος από τη Χίο), ο Δημήτριος Νικολίδης (32 χρονών,γιατρός από τα Ιωάννινα), ο Αντώνιος Κορωνιός (27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο), ο Ιωάννης Καρατζάς (31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου), ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας (22 χρονών, έμπορος από τα Σιάτιστα), ο Ιωάννης Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά) και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου και υπάλληλος του Αργέντη).

    1812 οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εισβάλλουν στη Ρωσία

    1821 Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές στο Ηράκλειο, που έμειναν στη μνήμη του λαού ως ο «Μεγάλος Αρπεντές». Αποκεφαλίζουν πρό τής εκκλησίας τού Αγίου Μηνά, έν Ηρακλείω, τόν μητροπολίτην καί πολλούς άλλους κληρικούς. Κατά τήν ιδίαν ημέραν εσφάγησαν υπέρ τούς 800 Έλληνες ανά τήν πόλιν.
    1821 Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων έξω του χωρίου Λάλα Ηλείας. Την μάχην Ουδείς εκέρδισε.
    1821 Οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους στην Κω.

    1826 Εις τον Αλμυρόν Καλαμών οι Έλληνες υπό τον Κ. Μαυρομιχάλην κατόπιν σκληρής μάχης έτρεψαν τους Τούρκους του Ιμβραήμ σε φυγή.
    1826 Εις τα Λιόσια Αττικής οι Έλληνες δίδουν μάχη αμφίρροπο με τους Τούρκους.

    1827 Υπεγράφη υπό των Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσσίας συνθήκη περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος και παραδοχής του Ι. Καποδίστρια ως Κυβερνήτου αυτής.
    1827 Δύναμη 6.000 τουρκοαιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθεται στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων. Οι υπερασπιστές της Μονής αναγκάζουν τον εχθρό να αποσυρθεί στην Τριπολιτσά (Τρίπολη).

    1859 δύο μεγάλες στρατιές, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς από τη μία πλευρά, και οι Αυστριακοί από την άλλη δίνουν, στο Σολφερίνο της Λομβαρδίας, την πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες τους για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα τους.

    1862 Τον πρωθυπουργικό θώκο της Ρουμανίας αναλαμβάνει ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Καντακουζηνός. Την θέση παρέλαβε από τον επίσης Έλληνα, Βορειοηπειρώτη, Απόστολο Αρσάκη.

    1905 Ιδρύθη διά Β.Δ. ή Λαϊκή Τράπεζα, μέ διευθυντήν τόν Διον. Λοβέρδον. Τό 1927, συνεχωνεύθη μετ’ αυτής ή Γενική Τράπεζα τής Ελλάδος. Από τού Ιανουαρίου τού 1939, ή Λαϊκή Τράπεζα συνεχωνεύθη μετά τής Ιονικής Τραπέζης.

    1912 αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία τέσσερα άτομα.

    1914 Στις 8 π.μ. η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά. Συγχρόνως, ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
    1914 Συγχρόνως ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει την Μοσχόπολη.

    1930 Δημοσιεύεται ιδιόχειρη διαθήκη του εκ Ζαγοράς Πηλίου μεγάλου ευεργέρτη Αλέξανδρου Πάντου (1887-1930). Σκεπτόμενος ο Πάντος ότι έλειπε στην Ελλάδα παρόμοια σχολή, άφησε όλη την περιουσία του για να ιδρυθεί στην Αθήνα η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, που άρχισε να λειτουργεί 1932.

    1941 στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί.
    1941 Τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα υπό τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.

    1942 Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι Άγγλοι μας παραχωρούν επι δανεισμώ την Κορβέτα τύπου “Flower” Σαχτούρης II. Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά την περίοδο του πολέμου στις επιχειρήσεις τις Μεσογείου κυρίως σε αποστολές συνοδείας. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Επεστράφη 1959.

    1952 ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή μας ΑΓΝΟ.

    1954 εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβ. μέτρων το χρόνο.

    2008 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

    2009 Ψηφίζεται στη Βουλή από τη ΝΔ η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διάπραξης αδικημάτων με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή τη χρήση κουκούλας.

    2010 Βόμβα που ήταν κρυμμένη σε δέμα εκρήγνυται στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον έβδομο όροφο του υπουργείου, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο στενός συνεργάτης του υπουργού, Γιώργος Βασιλάκης.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 3:00 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:40 am

    25 Ιουνίου

    1470 Κατασκευάζεται μία μεγάλη πλωτή γέφυρα, που δίνει τη δυνατότητα στον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή να περάσει στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου τις δυνάμεις του που πολιορκούν τη βενετοκρατούμενη Χαλκίδα.

    1821 Ο Ιωάννης Κωλέττης κηρύσσει την Επανάσταση στο Συράκο και τους Καλλαρύτες της Ηπείρου.
    1821 Της Ηλείας Τούρκοι Λαλιώτες, αφού εσούβλισαν τους Έλληνας αιχμαλώτους ανεχώρησαν δια τις Πάτρας.

    1822 Οι Γενναίος Κολοκοτρώνης, Π. Γιατράκος, Σ. Πανάς μετά τών σωμάτων των καί τών Φιλελλήνων, καταλαμβάνουν τό Πέτα.

    1826 Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας - Διρού. Ο Ιμβραήμ, ενώ επεχείρει τήν δευτέραν επίθεσίν του κατά τής Βέργας (24—6), επεβίβασε ταυτοχρόνως ισχυράς δυνάμεις είς τόν Δηρόν, διά να κτυπήση τους Μανιάτας έκ τών όπισθεν. Οι ευρισκόμενοι εκεί πολεμισταί ήσαν ελάχιστοι, διότι τό μεγαλύτερον μέρος των είχε μεταβή είς τήν Βέργαν, επεκράτησε δέ αρχικώς ή γνώμη νά μεταφέρουν τούς γέροντας καί τά γυναικόπαιδα είς τά όρη. Αλλ’ ενώ είχεν αρχίσει ή αναρρίχησις, εστράφησαν όλοι οπίσω, αποφασισμένοι ν’ αντιταχθούν είς τόν εχθρόν μέ τά μέσα πού εδιέθετον. «Διά μίαν ακόμη φοράν, ή δραματική καί ηρωϊκή πραγματικότης υπερέβη τάς συλλήψεις τών θρύλων, γράφει ό Δ. Κόκκινος. Η ιερά καί απάτητος από τόν εχθρόν γή είχεν αναδώσει τούς τιτάνας καί τάς αμαζόνας της, διά νά συντρίψη τούς βεβήλους. Εθαυμάσθησαν αί μετασχούσαι τού υπέρ εστιών εκείνου αγώνος Μανιάτισσαι. Όλοι οί παλαιότεροι ιστορικοί, αυτοί πού ευρέθησαν πλησιέστερα πρός τήν αιματωμένην μεγάλην νεοελληνικήν αφετηρίαν, γίνονται λυρικοί είς όσα αναφέρονται διά τάς γυναίκας εκείνας, πού έτρεξαν είς τήν μάχην μέ ιεράν μανίαν καί εκρατούσαν αντί όπλων δρεπάνια, τσεκούρια καί πέτρες. Η κόρη τού γέρο-Βοζίκη, Πανώρια, ενώ δύο Αιγύπτιοι είχον συλλάβει τόν καταληφθέντα είς τό χωράφι του πατέρα της καί προσπαθούσαν νά τόν δέσουν, απέκοψε τόν λάρυγγα τού ενός μέ τό δρεπάνι τη καί, μέ την βοήθειαν τού απαλλαγέντος, από τά χέρια τού Αιγυπτίου γέροντας, εσκότωσε καί τόν άλλον». Όλη ή περιοχή εντός ολίγου εγέμισε από πτώματα Τούρκων. Από τούς αποβιβασθέντας ελάχιστοι διεσώθησαν.

    1829 Οι Κρήτες νικούν τους Τούρκους στο Ρέθυμνο.

    1830 Ο οπλαρχηγός Ν. Μαλικούτης συλλαμβάνεται σε μάχη κοντά στο Ρέθυμνο και απαγχονίζεται στο Ηράκλειο.

    1904 Νέα σπουδαία ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό της Κρήτης.

    1913 Ο ελληνικός στρατός, μετά διήμερον σκληρόν αγώνα, εκδιώκει τούς Βουλγάρους από τήν οροσειράν τού Μπέλες καί κατέρχεται είς τήν κοιλάδα τής Στρωμνίτσης.

    1920 Η Ελληνική Ταξιαρχία Ιππικού καταλαμβάνει την Προύσσα. οι Κεμαλικοί ανασυντάσσονται στη γραμμή Προύσας-Αφιόν Καραχισάρ.

    1925 ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει τη βραχύβια δικτατορία του.

    1941 η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική και την ελληνική.

    1943 Γενική απεργία ξεσπά στην κατεχόμενη Αθήνα και 200.000 διαδηλωτές επιτίθενται εναντίον των γερμανικών αρμάτων. Επικεφαλής των διαδηλωτών είναι μία ομάδα τυφλών αναπήρων πολέμου, πάνω στα στήθη των οποίων υπάρχουν γραμμένες οι λέξεις «συντρίψατέ μας».

    1947 Εγκαθίσταται η πρώτη μονάδα στη Μακρόνησο.

    1965 Η εφημερίδα «Το Βήμα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Ένας επικίνδυνος άνθρωπος εις μίαν νευραλγικήν θέσιν. Ο αντισυνταγματάρχης Παπαδόπουλος χαλκεύει συνομωσίας». Η εφημερίδα δημοσιεύει πόρισμα ειδικών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο το δήθεν υποκινούμενο από τους κομμουνιστές σαμποτάζ σε αυτοκίνητα της 117 Μοίρας Πυροβολικού στον Έβρο, το οποίο κατήγγειλε ο διοικητής της αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν «φυσιολογικές βλάβες». (22.6.1965 ειχαν προφυλακισθεί 2 στρατιώτες ως υπαίτιοι της δολιοφθοράς)

    1991 η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

    1998 διατίθενται στο εμπόριο τα Windows 98 της Microsoft. Ιστορία τους: 20 Νοε.85 κυκλοφορούν τα Windows-1, 9 Δεκ.87 τα Windows-2, 22 Μαϊ. 90 τα Windows-3, 1992 τα Windows-3.1, 24 Αυγ.95 τα Windows95, 25 Ιουν.08 τα Windows98, 2000 με μεγάλη αναμόρφωση (πάνω σε καινούργιο κώδικα) τα Windows2000, 25 Οκτ.01 τα XP (το πιό ευρέως πουλημένο και σταθερό και μακρόζωο σύστημα), το 2006 τα Vista, το 2009 τα Windows-7, το 2012 τα Windows-8.

    2008 Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει τον Υμηττό στην περιοχή των Γλυκών Νερών.

    2009 Συλλαμβάνεται στη Γερμανία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία του Μονάχου, έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:26 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:40 am

    26 Ιουνίου

    363 πεθαίνει, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος Παραβάτης.

    1867 πεθαίνει ο Όθων, ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων.

    1913 Η 1η Ελληνική μεραρχία κατευθυνόμενη προς το όρος Μπέλες στρατοπέδευσε στο χωριό Χατζή Μπεϊλίκ, σημερινή Βυρώνεια. Ταυτόχρονα στο μικρό σιδηροδρομικό σταθμό στήθηκε το στρατηγείο των επιχειρήσεων με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τους πρίγκιπες, σε ελάχιστη απόσταση από τις βουλγαρικές γραμμές και τις οχυρώσεις τους που βρισκόταν στην αντίπερα όχθη του Στρυμόνα και αποτελούνταν από πυροβολικό και τέσσερα πολιορκητικά τηλεβόλα.

    1921 η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

    1953 πεθαίνει ο στρατιωτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Νικόλαος Πλαστήρας.

    1975 πεθαίνει ο Ισπανός ιερέας, Χοσε Μαρία Εσκριβά, ιδρυτής της ρωμαιοκαθολικής οργάνωσης Opus Dei

    1984 πεθαίνει ο Τζορτζ Γκάλοπ, ο ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του.

    1992 η διάσκεψη κορυφής στη Λισσαβώνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις-προτάσεις.

    1993 φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα Ιάσονα για τη διάνοιξη του μετρό.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:26 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:40 am

    27 Ιουνίου

    363 Ο Ιοβιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 364.

    742 Ο κόμης του Οψικίου Αρτάβασδος, γαμπρός του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε' του Κοπρώνυμου, εκμεταλλεύεται την απουσία του τελευταίου από την Κωνσταντινούπολη και καταλαμβάνει το θρόνο. Ένα χρόνο αργότερα, ο Κωνσταντίνος θα επανέλθει στον θρόνο, θα τυφλώσει τον σφετεριστή του θρόνου και θα τον κλείσει σε μοναστήρι.

    1302 ήττα του στρατηγού Μουζάλωνα από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

    1638 πεθαίνει ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους, επειδή τον υποψιάζονταν ότι ετοίμαζε εξέγερση των υπόδουλων Ρωμιών.

    1797 Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα. Θα παραμείνουν έως τις 20 Φεβρουαρίου 1799, όταν θα τους διαδεχθούν οι Ρώσοι.

    1821 Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στη Σητεία.

    1822 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής μικρής δύναμης Μανιατών, και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές, με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.
    1822 Ο Άγγλος αρμοστής τής Επτανήσου Μαίτλανδ, σκανδαλωδώς ευνοών τούς Τούρκους, απειλεί τόν Κυριακούλην ότι θά καύση τά πλοία του, άν συνεχίση τάς κατά τής Ηπείρου επιχειρήσεις του.

    1893 κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 600 τράπεζες και 74 σιδηροδρομικές εταιρείες χρεοκοπούν.

    1906 Θάνατος στην Δράμα του Μακεδονομάχου Ηλ. Γεωργίου από το Μοναστήρι.

    1913 Το αντιτορπιλικό «Δόξα» υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή και τα ανιχνευτικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» εισπλέουν στο λιμάνι της Καβάλας και άγημα από το αντιτορπιλικό «Δόξα» αποβιβάζεται και απελευθερώνει την πόλη υπό τον έξαλλο ενθουσιασμό των κατοίκων.
    1913 Επιλαρχία Ιππικού, αφού διάβηκε το Στρυμόνα ποταμό μαζί με την VΙ Μεραρχία από τον πόρο του χωριού Αγριόλευκα, κατευθύνεται προς το Σιδηρόκαστρο, το οποίο και απελευθερώνει. Οι Βούλγαροι πριν υποχωρήσουν από το Σιδηρόκαστρο λεηλατούν την πόλη και κατασφάζουν τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο και 100 προκρίτους αυτής. 1913 Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.
    1913 η 3η Βουλγαρική μεραρχία μετά από την επική μάχη του Κιλκίς κατέλαβε την είσοδο του Ρούπελ. Εκεί κατέφυγαν και οι ηττημένες Βουλγαρικές δυνάμεις μετά από τη μάχη στο Λαχανά. Ο Βούλγαρος στρατηγός Σαράφωφ εγκατέστησε το στρατηγείο του στο χωριό Ρούπελ (Προμαχώνα) και παρ' ολίγο να πιαστεί αιχμάλωτος. Στις 27 Ιουνίου 1913 ο στρατός μας υπό τον στρατηγό Μανουσογιαννάκη ανέτρεψε την άμυνα των Βουλγάρων. Στην υποχώρησή τους εγκατέλειψαν αρκετά πυρομαχικά και μεγάλο όγκο πολεμικού υλικού καθώς και αποθήκες νομής και τροφίμων.
    1913 Απελευθερώνεται από τον Ελληνικό στρατό το Σιδηρόκαστρο. Η νίκη του Ελληνικού στρατού στη μάχη του Σιδηροκάστρου μετά από τις νίκες στο Λαχανά και το Κιλκίς έκρινε την τύχη του πολέμου. Η μάχη του του Δεμίρ Ισάρ υπήρξε πολύνεκρη και στη διάρκειά της το Ελληνικό ιππικό έπαιξε κύριο ρόλο ωθώντας την έκβαση του αγώνα υπέρ των Ελλήνων. Οι Βούλγαροι εγκαταλείποντας την πόλη προέβησαν σε καταστροφές και στη δολοφονία 148 κατοίκων.
    1913 Τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους ανατίναξαν (στις 10 π.μ.) το μεσαίο τόξο της σιδερένιας γέφυρας του Στρυμόνα η οποία βρισκόταν λίγο πριν από τα στενά του Ρούπελ. Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η γέφυρα ξαναχτίστηκε στα 1915 και στοίχισε ενάμιση εκατομμύριο φράγκα εποχής.
    1913 Μικτή δύναμη Βουλγαρικού πεζικού και ιππικού 170 ανδρών και Κομιτατζίδων με τέσσερα πολυβόλα κατέλαβε τον λόφο Νταουτλή. Ο Μητροπολίτης Απόστολος διαβλέποντας την δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η πολιτοφυλακή γεμάτος αγωνία απέστειλε τηλεγράφημα στον Βασιλέα Κωνσταντίνο για την επίσπευση της προέλασης του στρατού και την κατάληψη της πόλης. Αμέσως διατάχθηκε η προέλαση της 7ης Μεραρχίας υπό τον Συνταχματάρχη Σωτήλη που όμως δεν μπόρεσε να φθάσει αυθημερόν λόγω της κατεστραμμένης γέφυρας του Ορλιάκου.

    1919 Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων. Δεν είχε το δικαίωμα να καταδιώκει τους Τούρκους στις ζώνες των συμμάχων (Ιταλών, Γάλλων, Άγγλων) για τούτο οι Τούρκοι άτακτοι εξορμούσαν και έκαναν καθημερινές επιθέσεις εναντίον του.

    1921 αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα.
    1921 Αρχίζουν οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, από όλη τη Στρατιά της Μικράς Ασίας, με σκοπό την κύκλωση και συντριβή του κεμαλικού στρατού, που αμύνεται στην περιοχή Δορύλαιο - Κιουτάχεια - Αφιόν Καραχισάρ.

    1922 Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα. Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας (11 Μεραρχίες Πεζικού και μία Ταξιαρχία Ιππικού), με σκοπό την συντριβή του Κεμαλικού στρατού (18 μεραρχίες πεζικού και 5 μεραρχίες ιππικού) στην περιοχή της Κιουτάχειας και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη, πολύτιμη οδός εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν.

    1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.

    1939 επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.

    1946 Η εν Παρισίοις συνελθούσα διάσκεψις τών υπουργών Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφασίζει τήν ένωσιν τής Δωδεκανήσου μέ τήν Ελλάδα.

    1951 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη. (Σισμανόγλειο) (Γεν. 1857)

    1961 σύμφωνα με στοιχεία, 43.000 Έλληνες εργάτες απασχολούνται σε γερμανικές βιομηχανίες.

    1976 Αεροπειρατεία στην Αθήνα. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών κομάντος.

    1985 Η Αθήνα γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για ένα χρόνο.

    1997 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανεώνει δια βοής, για ένα ακόμη εξάμηνο, τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    1998 πεθαίνει ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, υποκύπτει στην επάρατη νόσο.

    1999 πεθαίνει ο στρατιωτικός Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών 1967.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:27 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:41 am

    28 Ιουνίου

    548 πεθαίνει η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αμμόχωστο περίπου το 500 και ήταν η σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Τάφηκε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

    1098 Σταυροφόροι της Α' Σταυροφορίας νικούν τον Κερβογά της Μοσούλης.

    1385 πεθαίνει ο Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος κάθισε στο θρόνο από 1376, μετά από επιτυχημένο πραξικόπημα, μέχρι 1379, παρεμβάλλοντας τη βασιλεία του σε αυτή του πατέρα του, Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου.

    1389 οθωμανικές δυνάμεις συγκρούονται με τη Σερβία, στη μάχη του Κόσσοβο.

    1762 Η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β', αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ', χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

    1797 Μετά τήν υπό τού Βοναπάρτου κατάλυσι τής Ενετικής Δημοκρατίας, γαλλικά στρατεύματα, υπό τόν στρατηγό Ζαντιλί, κυριεύουν τήν Κέρκυρα.

    1821 Έγινεν μάχη στο Βαθειακό της Κρήτης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην οποίαν ενίκησαν οι Έλληνες.
    1821 Οι Τούρκοι Λαλιώται έκαυσαν το μοναστήρι Ομπλού έξω των Πατρών.
    1821 Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης παραδίδει έπειτα από συμφωνία το φρούριο της Λιβαδειάς στον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ.

    1825 Ο Τουρκικός στόλος έφθασε έξω του Μεσολογγίου και εκανιοβόλησε αυτό από την θάλασσαν ενώ ο Κιουταχής από την ξηράν.

    1867 Οι τούρκοι, υπό τον Μεχμέτ, καταλαμβάνουν το χωριό Ασκύφου Σφακίων, χωρίς όμως να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλ. να καταπνίξουν την Επανάσταση των κατοίκων της περιοχής. Οι Κρήτες επαναστάτες, με σώματα των Π. Κορωναίου, Β. Σαπουντζάκη, Κ. Σμολένσκι, Ν. Κοντογιάννη και άλλων που είχαν έρθει από την ελεύθερη Ελλάδα, αποκρούουν στα υψώματα της Κράπης τις σφοδρές και αλλεπάλληλες τουρκικές επιθέσεις.

    1878 Υψώνεται επίσημα στη Λευκωσία η αγγλική σημαία.
    1878 Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας, που υποστέλλεται, υψώνεται η αγγλική.

    1906 Θάνατος στην Γευγελή του Μακεδονομάχου ιερέα Παπαχρήστου από το Σιδηρόκαστρο.

    1913 Η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

    1914 εκδηλώνεται η αφορμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο αρχιδούκας της Σερβίας, Φραγκίσκος Φερδινάρδος και η σύζυγός του, Σοφία, δολοφονούνται στο Σεράγεβο.

    1919 πέντε χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία πέφτει η αυλαία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγάλη χαμένη η Γερμανία.
    1919 Φθάνει στην Σμύρνη ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

    1920 η Προύσα είναι υπό κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις. Γενική κινητοποίηση διατάσει ο Κεμάλ.
    1920 Η ελληνική μεραρχία Κυδωνιών αναλαμβάνει την εκκαθάρισιν Ντεμερτζή.

    1928 Η κυβέρνηση Ζαΐμη με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/30.6.1928) αποδέχεται πρόταση Επιτροπής να τοποθετηθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος είχε βραβευθεί σε σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση διαθέτει το ποσό του 1.000.000 δραχμών για την κατασκευή του μνημείου και το ποσό του 1.200.000 δραχμών για τη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας μπροστά στα Παλαιά Ανάκτορα.

    1942 το Αφρικανικό Σώμα του Γερμανού στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ νικά την 8η Βρετανική Στρατιά στην Αίγυπτο.

    1946 τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα. Με αξίωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μολότωφ και όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι υπουργοί εξωτερικών της διάσκεψης ειρήνης στο Παρίσι αποφασίζουν υπέρ της ελληνοποιήσεως των νησιών.

    1948 Το κομουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας - Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό Εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Δημοκρατικό Στρατό.

    1954 Ο υπουργός Αποικιών Χόπκινσον δηλώνει ότι η Κύπρος δεν θα λάβει ποτέ ανεξαρτησία.

    1960 ιδρύεται Βιομηχανία Αλουμινίου, από διαφόρους κεφαλαιούχους στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής 52.500 τόνων το χρόνο.

    1977 Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ. Από την συνεδρίαση αυτή της Βουλής, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

    1979 Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».

    2004 ορκίζονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση τους Ιράκ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Ο τέως πλέον Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που έσπευσε ήδη να εγκαταλείψει τη χώρα, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους και υπέγραψαν τα σχετικά κείμενα, με τα οποία το Ιράκ ανακτά την εθνική κυριαρχία του.

    2007 Μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα. Οι φωτιές καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.
    2007 Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά στην Αγιά Λάρισας, ενώ πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.
    2007 Τουλάχιστον 9 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον καύσωνα που πλήττει την Ελλάδα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:28 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:41 am

    29 Ιουνίου

    67 σταυρώνεται στη Ρώμη ο Απόστολος Πέτρος.

    69 πεθαίνει ο Απόστολος Πέτρος

    826 Οι Άβαροι πολιορκούν την Κων/πολιν, την οποίαν σώζει ο πατριάρχης Σέργιος και ο πρωθυπουργός Βώνος.

    1444 ο Σκεντέρμπεης νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Τορβιόλ, κοντά στο Πόγραδετς.

    1570 Μανιάτες, Κυθηριώτες και αγήματα του βενετικού στόλου με 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι αρχίζουν την πολιορκία του Πόρτο Κάγιο.

    1821 Οι Σφακιανοί, υπό τήν αρχηγίαν τού Ρούσσου, αποκρούουν επί τετράωρον σφοδράς επιθέσεις τών
    Αμπαδιωτών Τούρκων, καί, τέλος, δι’ ηρωϊκής εξορμήσεως, τούς τρέπουν είς φυγήν καί φονεύουν τόν αρχηγόν των Ντελή Μουσταφά μέ ολόκληρον τήν ιδαιτέραν σωματοφυλακήν του.
    1821 Ο Χουρσίτ πασσάς καταστρέφει τούς Καλαρρύτες καί τό Συρράκον (Ήπειρος).
    1821 Ο Λιβέριος Λιβερόπουλος, διορισθείς υπό τού Υψηλάντου διοικητής των Αθηνών, φθάνει είς τήν πόλιν φέρων στολήν Ιερολοχίτου.

    1822 Η στρατιά του Δράμαλη φθάνει έξω της Λαμίας.
    1822 Εις την θέσιν Πλάκα του Σουλίου οι Έλληνες υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

    1826 Εδολοφονήθη ο αρχηγός των Χασιωτών Έλλην Μελέτιος Βασιλείου.

    1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία 1833.

    1908 Θάνατος του Μακεδονομάχου Χρ. Δούλη από την Φλώρινα.

    1917 Ο Βενιζέλος με διάταγμα ακυρώνει ως αντισυνταγματικό το βασιλικό διάταγμα του Οκτωβρίου του
    1915 και συγχρόνως καλεί εκείνη τη Βουλή σε δεύτερη τακτική σύνοδο για τις 12 Ιουλίου. Η νεκραναστημένη αυτή Βουλή έμεινε στην ιστορία ως «Βουλή των Λαζάρων».

    1919 Στην Μικράν Ασίαν οι Έλληνες εκδιώκουν κατόπιν μάχης τους Τούρκους στο χωρίον Ιμάλ Κιόι.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στους τομείς Καραμπουγιουκλού-Νταγ και Μπαλ-Μαχμούτ.

    1929 ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Προέβη στην δήλωση όταν παρατήρησε την ελληνικής καταγωγής (Ποντία) βοηθό του να κάνει χρήση της μούχλας με αυτόν τον σκοπό όπου με δήλωσή της «τον θυμόταν από την γιαγιά της». Κατόπιν τούτου, ο Φλέμινγκ ανεκάλυξε την περίφημη πενικιλίνη.

    1931 μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα Μακεδονία.

    1942 Οι δυνάμεις του Άξονα υπό τον Ρόμελ, στην Β. Αφρική προελάυνουν ως το Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.
    1942 Η Σεβαστούπολη της Κριμαίας πέφτει στα χέρια των Γερμανών, έπειτα από οκτάμηνη πολιορκία.

    1958 Οι τούρκοι, στην Πάφο, σκοτώνουν με πελέκια και μαχαίρια τον Αριστείδη Παπαδόπουλο.

    1969 εγκαινιάζεται ο σύγχρονος (Ανατολικός) αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

    1982 ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο Νότιο Λίβανο και πολεμούν με παλαιστινιακές και συριακές δυνάμεις νότια της Βηρυτού, εγκλωβίζοντας την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο δυτικό τμήμα της πόλης.

    1993 H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

    1994 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα για το εμπάργκο, που επέβαλε στα Σκόπια, απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε να επιβληθούν στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    1995 Με πανηγυρική λειτουργία και κοινή εμφάνιση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Βατικανό.

    1999 Ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταδικάζεται σε θάνατο από τουρκικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία.

    2002 Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός. Αφετηρία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    2010 Η Βουλή αποφασίζει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους πέντε από τους έξι πρώην υπουργούς της ΝΔ που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Γιώργο Βουλγαράκη και Αλέξανδρο Κοντό. Δεν παραπέμπεται ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    2011 Με 155 ψήφους ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 (Μνημόνιο). «Όχι» ψήφισε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, «ναι» ψήφισε η ανεξάρτητη πλέον Έλσα Παπαδημητρίου χειροκροτούμενη από την κυβερνητική πτέρυγα, όπως και ο Αλέκος Αθανασιάδης, όταν είπε το «ναι». Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την ώρα της ψηφοφορίας επεισόδια σημειώνονταν στην πλατεία Συντάγματος.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:28 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:41 am

    30 Ιουνίου

    454 π.Χ. τελειώνει ο εξαετής πόλεμος Αθηναίων και Περσών στην Αίγυπτο. Σκοτώθηκαν 20.000 Αθηναίοι και περιήλθαν στους Πέρσες η Αίγυπτος και η Κύπρος.

    311 π.Χ Ήττα των Ελλήνων από τους Καρχηδόνιους στην Ιμέρα της Σικελίας. 7.000 Έλληνες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.

    275 π.Χ Ήττα του Βασιλέως Πύρρου της Ηπείρου από τους Ρωμαίους στο Βενεβέντο της Ιταλίας.

    763 Τα βυζαντινά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε' συντρίβουν τους Βουλγάρους υπό τον ηγεμόνα Τελέτζη στην περιοχή Αγχιάλου του Ευξείνου Πόντου.

    1520 οι Ισπανοί κονκισταδόρες υπό τον Κορτές σκοτώνουν τον τελευταίο βασιλιά των Αζτέκων, Μοντεζούμα Β΄, και γίνονται κύριοι των μεγάλων αποθεμάτων χρυσού, που κατείχε.

    1800 Ο Αλή Πασάς επιτίθεται ανεπιτυχώς κατά του Σουλίου. Σε αντίποινα θανατώνονται 25 όμηροι πρόκριτοι.

    1822 Η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη φθάνει εις Λαμίαν και εκδιώκει παντού τους Έλληνας επαναστάτας.

    1823 Ο φρούραρχος Αθηνών Γκούρας εξέρχεται και εκκαθαρίζει από το Τουρκικόν στοιχείον την Αττικήν.

    1824 Εις Βολισσόν έγινε ναυμαχία μεταξύ του Τουρκικού και Ελληνικού στόλου άνευ αποτελέσματος.

    1884 Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.

    1901 ύποπτα κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στο χωριό Έλατα Χίου.

    1905 Αγγλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

    1907 Ο Λοχαγός Ν. Δουμπιώτης (Αμύντας) εξοντώνει τη βουλγαρο- ρουμανική συμμορία του διαβόητου κομιτατζή Χαψάσκι, ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα και τον είχε υποβάλλει σε μαρτυρικό θάνατο.

    1912 Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το υδροπλάνο «Δαίδαλος» πετά με μέση ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

    1913 Σφαγιάσθηκε στο Δοξάτο της Δράμας από τους Βουλγάρους ο Μακεδονομάχος Γιώργος Στοϊμενίδης που έδρασε τα έτη 1904 – 1908. Γεννήθηκε στην Αλιστράτη και ο ανδριάντας του βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην έδρα του Δήμου την Αλιστράτη.
    1913 Οι Βούλγαροι, πριν εγκαταλείψουν την πόλη της Δράμας, προβαίνουν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς. Καίουν την κωμόπολη Δοξάτο της Δράμας και σφάζουν περισσότερους από 3.000 κατοίκους, κυρίως γυναικόπαιδα.

    1914 ο Μαχάντμα Γκάντι συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, επειδή ζήτησε δικαιώματα για την ινδική μειονότητα της χώρας.

    1919 Στο Ιμάρ Κιόι της Μικράς Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληράς μάχης εκδιώκουν τους Τούρκους.

    1921 Καταλαμβάνεται το Αφιόν Καραχισάρ από την IV Μεραρχία Πεζικού (του Νότιου Συγκροτήματος Μεραρχιών), μετά από σκληρό αγώνα.
    1921 Εις τον τομέα του Καραμπουγικλού-Νταγ οι Τούρκοι εκδιώκονται εκ των θέσεών των.

    1930 ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

    1947 Παύει η λειτουργία της οργάνωσης UNRA, που διένειμε τρόφιμα στην Ελλάδα.

    1948 το τρανζίστορ θα αντικαταστήσει τη λυχνία του ραδιοφώνου, ανακοινώνουν τα εργαστήρια "Bell".
    1948 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Λευκάδα.

    1957 Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).

    1964 Η Τουρκία κλείνει τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου και προχωρά σε μαζικές απαλλοτριώσεις και εποικισμό των νησιών με Τούρκους εποίκους. Άλλη μια γενοκτονία για τον Ελληνισμό από βάρβαρους.

    1966 Εγκαινιάζεται το νοσοκομείο ΚΑΤ στην Κηφισιά.

    1971 τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου "Σογιούζ ΙΙ" πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα. Νεκροί είναι οι Βίκτωρ Πατσάγιεφ, Γκόργκι Ντομπροβόλσκι και Βλάντισλαβ Βολκόφ.

    1972 εγκρίνεται στην Ελλάδα από την χούντα το αυτόματο διαζύγιο.

    1994 κρατούμενοι του Κορυδαλλού καταγγέλλουν ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Εργασίας και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εμπλέκονται στο ριφιφί του αιώνα.

    1997 το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα.

    1998 Αρχίζει επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    2009 Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ ανακόπτει το πλοιάριο «Αρίων» των ακτιβιστών της οργάνωσης «Ελευθερία στη Γάζα», που απέπλευσε από τη Λάρνακα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους κατοίκους της Γάζας, στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    2010 Διαλύεται η Δυτικοευρωπαίκή Ένωση, λόγω εξοικονόμησης πόρων. ΄Ηταν μια στρατιωτική συμμαχία που είχε ιδρυθεί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από κράτη-μέλη της ΕΟΚ. Από 1992 ήταν μέλος της και η Ελλάδα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 09, 2013 5:29 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty ΙΟΥΛΙΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:41 am

    ..........

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:42 am

    1 Ιουλίου

    371 π.Χ Διεξάγεται η Μάχη στα Λεύκτρα, που λήγει με νίκη των Θηβαίων του Επαμεινώνδου επί των Σπαρτιατών. Αρχή Θηβαϊκής ηγεμονίας.

    332 π.Χ Επιτυγχάνεται η άλωσης της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο.

    251 πεθαίνει ο Γάιος Μέσιος Κουίντος Δέκιος, ρωμαίος αυτοκράτορας, διώκτης των Χριστιανών. (Γεν. 1/7/201)

    552 πεθαίνει ο Τωτίλας , βασιλιάς των Οστρογότθων.

    1097 Οι Σταυροφόροι της Α' Σταυροφορίας νικούν τους Σελτζούκους Τούρκους στη Μάχη του Δορυλαίου.

    1821 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν στα Τρίκορφα Αρκαδίας τον Δημήτριο Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο και του ζητούν να αναλάβει την πολιορκία της Τριπολιτσάς.
    1821 Ο Ηπειρώτης Διαμαντής, εκ των συνεργατών του Αλεξ. Υψηλάντου, μετά την ήτταν του Δραγατσανίου, αμύνεται με ελαχίστους οπαδούς εις την Μονήν της Κάτζιας επί διήμερον. Οι Τούρκοι κατέλαβον τελικώς την Μονήν, εφόνευσαν τους επιζώντας οπαδούς του Διαμαντή, τον ίδιον δε απέστειλαν εις Κωνσταντινούπολιν, όπου απεκεφαλίσθη.

    1822 Η στρατιά του Δράμαλη φθάνει εις Θήβας καταδιώκει τους επαναστάτες Έλληνες και καίει την πόλιν.

    1824 Ο ελληνικός στόλος συλλαμβάνει και κυριεύει τουρκικά πλοία προ των Ψαρών.

    1825 Έξω από το Καρπενήσι οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκη νικούν τους Τούρκους.

    1826 Στο Λιόπεσι Αττικής έγινε μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

    1828 Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της υπεγράφη αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

    1863 Οι Μ. Δυνάμεις υπογράφουν στην Δανία συνθήκη όπου επικυρώνουν την εκλογή του βασιλιά Γεώργιου, καθώς και, ανανεώνουν τις εγγυήσεις προς την χώρα μας.

    1909 Ισχυρός σεισμός ισοπεδώνει την Αμαλιάδα. Όσα σπίτια δεν κατέρρευσαν, είναι ετοιμόρροπα ή με επικίνδυνες ρωγμές. Οι ζημιές ξεπερνούν 1 εκατομμύριο δραχμές.

    1913 Απελευθερώθηκε η Αλιστράτη από τον Ελληνικό στρατό.
    1913 Ελληνικές στρατιωτικές αρχές διορίζουν δήμαρχο της πόλης των Σερρών, αμέσως μετά την απελευθέρωση, τον Τούρκο φιλέλληνα μεγαλέμπορο Ακήλ Μουσταφά Μπέη. Ο ίδιος διατελούσε δήμαρχος της πόλης από 1906 μέχρι λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου (1912). Η νέα του δημαρχιακή θητεία συνεχίστηκε μέχρι 1919
    1913 Υπογράφτηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας, έξω από αντίσκηνο - στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων στη σκιά ενός πλάτανου. Στο σημείο εκείνο σήμερα έχει τοποθετηθεί μια χάλκινη αναμνηστική πλάκα που γράφει «Δευτέρα 1η Ιουλίου 1913 Βούλγαροι κατατροπωθέντες εζήτησαν ανακωχήν. Ενταύθα στρατηγείον συνηργάσθησαν επί όρων αυτής ο στρατηλάτης Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος».
    1913 21ο Σύνταγμα Πεζικού της VΙΙ Μεραρχίας προελαύνει από το σιδηροδρομικό σταθμό Αγγίστας και απελευθερώνει τη Δράμα μετά από αγώνα, ενώ οι Βούλγαροι υποχωρούν προς τα ανατολικά και βόρεια, προβαίνοντας σε βανδαλισμούς.

    1914 Διωγμοί των Ποντίων από τους τούρκους. Οι σφαγές είναι τεράστιες.

    1919 μετά τις σφαγές του Αϊδινίου και παρά την ανακατάληψη της πόλης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μικρά Ασία.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας συνεχίζουν τις μάχες και καταλαμβάνουν το Καραμπουγιουκλού Νταγ και Κουνκλού Νταγ και φθάνουν προ της Κιουτάχειας. Είσοδος των στρατευμάτων στο Αφιόν Καραχισάρ.

    1924 ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρεία με αντικείμενο την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών και δύο χρόνια μετά κατασκευάζουν το πρώτο παπούτσι στίβου με καρφιά βάρους 223γρ, δυόμισι φορές βαρύτερο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του 1964. Τον Απρίλιο του 1948 τα αδέρφια χωρίζουν και στις 18/8/1949 ο Αντι καταχωρεί επίσημα τον τίτλο "Adidas" από τα αρχικά του ονόματός του, ενώ ο Ρουντολφ ιδρύει την "Puma". 1963 η Adidas θα κατασκευάσει την πρώτη της μπάλα ποδοσφαίρου.

    1939 στην Ελλάδα, το κιλό αντικαθιστά την οκά.

    1942 η Σεβαστούπολη της Κριμαίας πέφτει στα χέρια των Γερμανών μετά από οκτάμηνη πολιορκία.
    1942 Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με την προέλαση των δυνάμεων του Άξονα, υπό τον στρατάρχη Ρόμελ, προς την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

    1944 πραγματοποιείται η Σύνοδος του Μπρέττον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο στις διεθνείς συναλλαγές.

    1947 Αρχίζει η Επιχείρηση «Κόραξ» από τον Εθνικό Στρατό για την κατάληψη του Γράμμου, που τον κατέχουν οι αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ). Θα στεφθεί από αποτυχία.

    1951 Καταπλέει στο φαληρικό όρμο το πρώην ιταλικό καταδρομικό “Ευγένιος της Σαβοΐας”, το οποίο παραχωρήθηκε από τους Ιταλούς για να αντικαταστήσει το “Έλλη” που τορπιλίστηκε 1940 έξω από το λιμάνι της Τήνου, και μετονομάζεται σε “Έλλη”.

    1959 Ιδρύεται η Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, από τον διαπρεπή κύπριο αρχιμουσικό Σόλωνα Μιχαηλίδη.

    1964 Η Τουρκία καταργεί την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας διαπαντός στην Ίμβρο και την Τενέδο, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Γενοκτονίας συνέχεια.

    1967 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ.

    1968 υπογράφεται στη Γενεύη μεταξύ 60 κρατών συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

    1972 Τα ηγετικά μέλη της γερμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια - Κόκκινος Στρατός», Αντρέας Μπάαντερ, Γιαν - Καρλ Ράσπε και Χόλγκερ Μάινς, συλλαμβάνονται στη Φρανκφούρτη.

    1973 Ιδρύεται η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commision), μία μη κυβερνητική οργάνωση, με στόχο τη συνεργασία και την αλληλοκαταννόηση μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας. Οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας τη θεωρούν ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    1974 Η Κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει την μείωση της στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες, με έναρξη εφαρμογής την 20η ! του ίδιου μήνα. Το τι ακολούθησε την συγκεκριμένη περίοδο είναι γνωστό.

    1989 η ΝΔ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς συμφωνούν να οδηγήσουν τη χώρα στην "κάθαρση", σχηματίζοντας την κυβέρνηση "ιστορικού συμβιβασμού".

    1990 η Βρετανία τάσσεται υπέρ της μείωσης των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

    1991 το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (συνασπισμός Κρατών γύρω από την Σοβιετική Ρωσία) διαλύεται και επισήμως. Οι έξι χώρες-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας υπογράφουν πρωτόκολλο, που επικυρώνει την πλήρη διάλυση της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε 1955.

    1992 στη Σερβία, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα την αντικυβερνητική διαδήλωση, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον πόλεμο στη Βοσνία και τη διεθνή απομόνωση της χώρας.

    1993 Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρεί στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».

    1994 τη Γάζα επισκέπτεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, εν μέσω επευφημιών από τους Παλαιστίνιους και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από τους Εβραίους εποίκους.

    1995 σε δύο φορές ισόβια για την υπόθεση των σατανιστών καταδικάζονται οι Ασημάκης Κατσούλας και Μάνος Δημητροκάλλης. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάζεται η Δήμητρα Μαργέτη.

    2004 Ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προσάγεται ενώπιον ειδικού ιρακινού δικαστηρίου, το οποίο του απαγγέλλει κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου.

    2011 Το Λιμενικό Σώμα σταμάτησε στα ανοιχτά του Πειραιά το πλοίο Audacity of Hope (Θάρρος της Ελπίδας) που κατευθύνονταν προς τη Γάζα, επειδή αγνόησε σχετική κυβερνητική απόφαση. Το πλοίο με επιβαίνοντες αμερικανούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους συμμετείχε στην πρωτοβουλία συμπαράστασης των Παλαιστινίων Ένα καράβι για τη Γάζα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Απρ 22, 2013 11:59 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:42 am

    2 Ιουλίου

    963 Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    1654 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τα Χανιά από τους Βενετούς.

    1715 Οι Τούρκοι ανακτούν το φρούριο της Ακροκορίνθου από τους Βενετούς.

    1821 Οι Τούρκοι εξέρχονται από την Ακρόπολιν των Αθηνών επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και θανατώνουν αρκετούς.

    1825 Έλληνες υπό τους Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Νοταρά, Ανδρέα Λόντο και Δημήτριο Πλαπούτα περικυκλώνουν την Αλωνίσταινα και τρέπουν σε άτακτη φυγή 500 Αιγυπτίους, από τους οποίους οι 100 φονεύονται.
    1825 Οι Τούρκοι δι’ εφόδου προσεπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλ’ απέτυχαν.

    1839 Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της Οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Ως ακρογωνιαίος λίθος ετοποθετήθη μάρμαρον μέ τήν ακόλουθον επιγραφήν «Ελληνικόν Πανεπιστήμιον ανεγερθέν συνδρομή Ελλήνων καί Φιλελλήνων τώ ζ’ έτει τής βασιλείας Όθωνος τού Α’». Τό σχέδιον εξεπονήθη από τόν Δανόν αρχιτέκτονα Χάνσεν, ή δέ δαπάνη υπελογίσθη είς 170.000 δραχμών. Ο Όθων έρριψε εις τον παρά την βάσιν τού λίθου λάκκον νομίσματα έξ όλων τών χαραχθέντων από τής Επαναστάσεως καί εφεξής, καθώς καί δύο μετάλλια, τό έν χρυσούν καί τό έτερον αργυρούν, φέροντα τήν εικόνα του. Η ολική δαπάνη, παρά τόν αρχικόν προϋπολογισμόν, ανήλθεν είς 750.921 δραχμάς. Η εξαισία ζωοφοφόρος τής προσόψεως κατεσκευάσθη βραδύτερον δαπάναις τού έκ Βιέννης ομογενούς Ν. Δούμπα.

    1853 Η Ρωσία εισβάλλει στη Μολδοβλαχία, κίνηση που θα οδηγήσει στο ξέσπασμα του Κριμαϊκού Πολέμου τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

    1860 Ιδρύεται η πόλη του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία. Βλαδιβοστόκ σημαίνει «Ηγεμόνας της Ανατολής», αποτελεί το έσχατο λιμάνι της Ρωσικής Επικρατείας προς Ανατολάς (στον Ειρηνικό). Εκεί κατέληγε ο Υπερ-Σιβηρικός Σιδηρόδρομος. (ο εν λόγω σιδηρόδρομος κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1891-1916 και κάλυψε απόσταση 9.288 χλμ πραγματοποιώντας τη διαδρομή Μόσχα-Βλαδιβοστόκ σε 7 μέρες).

    1881 (ν. ημερ.) Υπό την έντονη πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξαναγκάζεται να υπογράψει με την Ελλάδα την τελική Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία εκχωρεί στη δεύτερη το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, το φρούριο της Πούντας στον Αμβρακικό κόλπο και την περιοχή της Άρτας.

    1904 Εκτελείται ο Μακεδονομάχος Αναστάσιος Μοναστερλής στο Μοναστήρι.

    1913 Τα στρατεύματα της Σερβίας κατατροπώνουν, μετά από την πιο αιματηρή μάχη της εκστρατείας τους, τα βουλγαρικά στρατεύματα και συλλαμβάνουν 5.000 αιχμαλώτους.
    1913 Στο Βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρά παρά το Νευροκόπι και εκδιώκουν τους Βουλγάρους εκ του υψώματος της Μπαμπούλας.

    1919 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Πέργαμο.
    1919 Συμμαχικός στρατός στέλνεται στη Σμύρνη και στον Πόντο, την ίδια στιγμή, που ο Κεμάλ στρατολογεί την αντίσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

    1920 Το μέτωπο στη Μ. Ασία που έχει ο ελληνικός στρατός είναι από την Προποντίδα μέχρι τον Μαίανδρο ποταμό.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων. Προ της Κιουτάχειας και στον τομέα Αφιόν Καραχισάρ σι Τούρκοι ενήργησαν αντεπίθεση η οποία εξουδετερώθηκε (απώλειαι μάχης 22 νεκροί και 90 τραυματίες). Το Β’ Σώμα μάχεται στο Τσαούς Τσιφλίκ και ύψωμα 1799.

    1926 Ίδρυσης τής Σιβιτανιδείου Σχολής επαγγελματικής εκπαιδεύσεως, είς εκτέλεσιν διαθήκης τού Β. Σιβιτανίδου, καταλιπόντος πρός τόν σκοπόν τούτον 200.000 χρυσών λιρών.

    1937 Η αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο γάλλος πλοηγός Φρεντ Νούναν εξαφανίζονται, κατά τη διάρκεια πτήσης που πραγματοποιούν με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον γύρω της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού.

    1943 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Καστοριά.

    1950 Ιδρύεται διά νόμου ή Δημοσία Επιχείρησις Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), ήτις ανέλαβε τόν εξηλεκτρισμόν τής Χώρας.

    1953 Γίνονται τά εγκαίνια τής πρώτης μονάδος τού εργοστασίου Αλιβερίου τής Δ.Ε.Η., ισχύος 40.000 κιλοβάτ. Περί τά τέλη τού έτους ετέθη είς λειτουργίαν καί δευτέρα μονάς, ισχύος επίσης 40.000 κιλοβάτ. Η ετησία παραγωγή τού εργοστασίου Αλιβερίου φθάνει τά 600 εκατομμύρια κιλοβατωρών.

    1956 Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

    1989 Ορκίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 12 Οκτωβρίου 1989.

    1990 1426 σκοτώνονται από πανικό, κατά τη διάρκεια του Χατζ των Μουσουλμάνων στη Μέκκα.
    1990 Αρχίζει 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του Γκορμπατσόφ, αλλά και την περαιτέρω πορεία της σοβιετικής κοινωνίας και του κράτους.

    1998 Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 βαθμούς και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43 βαθμούς.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 12:00 am, 2 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:42 am

    3 Ιουλίου

    362 π.Χ (και 4/7) Η έν Μαντινεία μάχη, καθ’ ην ό Επαμεινώνδας ενίκησε τούς Σπαρτιάτας, μεθ’ ών συνέπραττον καί οί Αθηναίοι. Κατά τήν τελικήν φάσιν τής μάχης, ό Επαμεινώνδας, προμαχών όπως πάντοτε, εδέχθη βαρύτατον τραύμα είς τό στήθος μέ ακόντιον. Οι ιατροί πού εξήτασαν τό τραύμα απεφάνθησαν ότι μόλις θά εξήγετο έξ αυτού ή σιδηρά αιχμή τού ακοντίου, πού συνεκράτει τήν αιμορραγίαν, ό τραυματίας θά απέθνησκε. Ο Επαμεινώνδας τούς ήκουσεν ατάραχος καί, καλέσας τούς συνεργάτας του, έδωκε είς αυτούς τάς τελευταίας οδηγίας του. Ετράβηξε κατόπιν μέ τά χέρια του τήν αιχμήν καί τήν έβγαλε. Είς φίλον του, όστις τού παρετήρησεν ότι αποθνήσκει άτεκνος, απήντησε «Όχι, διότι αφήνω πίσω μου δύο θυγατέρας, τήν έν Λεύκτροις καί τήν έν Μαντινεία μάχην».

    323 ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης.

    1821 Οι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί Γώγος Μπακόλας, Γιαννάκης καί Κώστας Ράγκος καί Δ. Κουτελίδας επιτίθενται κατά τού είς Κομπότι εστρατοπεδευμένου Ισμαήλ πασσά και τον αναγκάζουν να υποχωρήση εις κακήν κατάστασιν πρός τήν Άρταν.
    1821 Στο χωρίον Γάλλον του Ρεθύμνου Κρήτης έγινε 3ήμερος μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό Μελιδόνη κλπ. και Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.
    1500 Τούρκοι από το Ρέθυμνο κινήθηκαν προς του Γάλλου αλλά συνάντησαν τους Μανουσέλη και Δεληγιαννάκη η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα χωρίς νικητή. Το απόγευμα ήλθαν σε βοήθεια των Ελλήνων ο Πρωτοπαπαδάκης, ο Κωστόπουλος και ο Τσουδερός. Στις 4 Ιουλίου ομάδα από 150 νέων και τολμηρών Τούρκων άφησαν την μάχη και αθέατοι κινήθηκαν μέχρι τον αφύλακτο Καλλικράτη καίοντας μια συνοικία του, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού. Την Τρίτη ημέρα της μάχης οι Ανδρέας Μανουσέλης, Πέτρος Παπαδάκης, Κωνσταντής Βενιέρης, Μανόλης Ντουλαβέρης, Μουντομανούσος κ.α. κινήθηκαν από τα νώτα των εχθρών, αυτοί θεωρώντας ότι ήταν πολλοί και θα κυκλώνονταν το έβαλαν στα πόδια προς το Ρέθυμνο. Απώλειες, οι Έλληνες 9 νεκρούς και οι Τούρκοι άνω των 100.
    1821 Ο τουρκικός στόλος υπό τον Καράλη φθάνει εις Σάμον.

    1822 Μάχη τής Σπλάντζας (παρά τάς εκβολάς τού ποταμού Καλαμά, είς τήν Ήπειρον). Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης μετά 500 Μανιατών καί μικρά δύναμις Σουλιωτών υπό τούς Ζώην Πάνου καί Α. Ζάρμπαν αποκρούουν σφοδράν επίθεσιν υπερτρισχιλίων Τουρκαλβανών υπό τήν αρχηγίαν τών πασσάδων Μεχμέτ καί Χασάν. Ο Κυριακούλης, διακρίνας μεταξύ τών Τούρκων τόν Κεχαγιάμπεην τής Τριπόλεως, τόν οποίον, κατά τήν άλωσιν τής πόλεως, είχε συλλάβει αιχμάλωτον καί είχεν αφήσει ελεύθερον, μέ τήν υπόσχεσιν ότι δέν θά επολεμούσε πλέον κατά τών Ελλήνων, ορμά ξιφήρης εναντίον του. Αλλά, τήν στιγμήν πού τόν επλησίαζε, τουρκική σφαίρα τόν κτυπά είς τήν μασχάλην καί τόν ρίπτει είς τό έδαφος. Μετ’ ολίγον έπεσε καί ό Κεχαγιάμπεης, βληθείς από ελληνικήν σφαίραν. Οι Τούρκοι υπεχώρησαν τελικώς, πρό τής θυελλώδους ορμής τών Μανιατών καί Σουλιωτών, συναποκομίζοντες πολλούς νεκρούς καί τραυματίας. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης εξέπνευσε μετ’ ολίγον, αφού διεμοίρασε τά όπλα του είς τούς συμπολεμιστάς του καί ενεπιστεύθη τήν αιματοβαμμένην ζώνην του είς τόν ιπποκόμον του, διά νά τήν παραδώση είς τόν μόλις εξαετή υιόν του Πέτρον. Τό πτώμα τού Κυριακούλη, ταριχευθέν, μετεφέρθη είς τό Μεσολόγγι, όπου ετάφη μετά μεγάλων τιμών καί έν μέσω γενικού πένθους είς τό εκεί Ηρώον, το όνομά του δε εδόθη εις ένα των προμαχώνων τής πόλεως (κανονιοστάσιον Κυριακούλη).

    1824 Ο Ελληνικός Στόλος (20 πλοία), υπό τους Μιαούλη, Τσαμαδό και Σαχτούρη, αποβιβάζει 1.500 άνδρες και απελευθερώνει τα Ψαρά. Ο τουρκικός στόλος τρέπεται εις φυγήν και χάνει 20 πλοία μετά από 5ωρη ναυμαχία.

    1826 Ο στρατός του Κιουταχή (10.000 άνδρες και 26 πυροβόλα) φθάνει στα Πατήσια και πολιορκεί την Ακρόπολη. Σε βοήθεια των 1.400 ανδρών, υπό τον Γ.Καραϊσκάκη, έρχεται από την Σαλαμίνα ο Ν. Ζαχαρίτσας με 150 άνδρες.

    1827 Οι Τούρκοι στα Άνω Βλάσια Καλαβρύτων επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και τους έτρεψαν σε φυγή.

    1840 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, οι Μεγάλες Δυνάμεις επαναφέρουν στη δικαιοδοσία του Σουλτάνου την Κρήτη, από την Αίγυπτο.

    1882 η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το 1931 να ολοκληρωθεί.

    1884 εγκαινιάζεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

    1896 Αρχίζει η αποστολή από την Εθνική Εταιρεία ανταρτικών ομάδων στη Μακεδονία, για να αντιμετωπιστεί η βουλγαρική διείσδυση. Αποστέλλονται στην Μακεδονία 8 ανταρτικά σώματα (500 ένοπλοι), υπό τους Χρ. Βερβέρα, Παπαδήμα, Λεπενιώτη, Γούλα, Γκρούτα και Αθ. Μπρούφα, με σκοπό την δημιουργία επαναστατικών εστιών.

    1904 πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Τίοντορ Χερζλ, ιδρυτής του κινήματος του Σιωνισμού, που είχε κύριο στόχο την ίδρυση ενός ιουδαϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

    1905 με νόμο που ψηφίζει η γαλλική βουλή, επέρχεται διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Οι καθολικοί και ο Πάπας αντιδρούν.

    1907 Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυποφαρμακοποιού Τόμπρα και του Ανθυπασπιστή Πλατανιά προσβάλλουν τη βουλγαρική συμμορία του Κορσάκωφ, που βρισκόταν μέσα στο χωριό Φτελιά των Κορεστίων. Μετά από σκληρή μάχη εξοντώνονται δέκα κόμιτατζήδες, ανάμεσα στους οποίους και ο περιβόητος αρχικομιτατζής Κορσάκωφ.

    1908 Η πόλη των Σερρών βρέθηκε κάτω από τον πλήρη έλεγχο των κινηματιών Νεοτούρκων. Τα επαναστατικά κέντρα του κινήματος των Νεοτούρκων στη Μακεδονία ήταν η Θεσσαλονίκη, η Σέρρες και το Μοναστήρι. Οι περισσότεροι Νεότουρκοι αξιωματικοί ήταν μορφωμένοι και διακατέχονταν από φιλελεύθερες πολιτικές ιδέες. Διακήρυτταν την ανάγκη παροχής ελευθεριών στο λαό, εκσυγχρονισμού του τουρκικού κράτους και πολιτικοκοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που ενθουσίαζαν τις διάφορες μικρές ή μεγάλες εθνότητες που υπήρχαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Το κίνημα, που στρεφόταν κατά της απολυταρχίας και του ιδίου του σουλτάνου, ονομάστηκε «Ένωση - Πρόοδος» και είχε ως σύνθημά του τις λέξεις «Ισότης - Αδελφότης – Ελευθερία».

    1913 Στο Βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σφοδρής μάχης εξεδίωξαν τους Βουλγάρους από τα γύρω υψώματα της Μπαμπίνας. Απελευθερώνεται ο Μελένικος.
    1913 Την ίδιαν ημέρα, η Βουλγαρία ζητά ανακωχή.

    1921 Διεξάγονται με επιτυχία σκληροί και αιματηροί αγώνες από τα Α΄ και Β΄ Σώματα Στρατού στην περιοχή Τσαούς Τσιφλίκ - ύψ. 1799 (νοτιοδυτικά της Κιουτάχειας), με αποτέλεσμα την κατάληψή τους από τον ελληνικό στρατό και τη γενική σύμπτυξη των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή της Κιουτάχειας προς το Δορύλαιο.

    1922 επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρετούν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.

    1933 στη Γερμανία, οι Ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες.

    1940 Βρετανικά πολεμικά πλοία βυθίζουν το γαλλικό στόλο στο Οράν και στο Μερς Ελ Κεμπίρ στην Αλγερία για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Πάνω από 1.000 γάλλοι ναύτες χάνουν τη ζώη τους.

    1943 Εκτέλεση 50 Ελλήνων από τους γερμανούς στην Θεσσαλονίκη.

    1944 ρωσικά στρατεύματα απελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ από τους Γερμανούς.

    1948 Επαναλειτουργεί η Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία είχε αχρηστευθεί από τους Γερμανούς που αποχωρούσαν.

    1949 στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση, όπου εκτίθεται το "Ενόλα Γκέι", το αεροπλάνο που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

    1960 η εφημερίδα "Βήμα" ανακοινώνει ότι καταργεί την υπογεγραμμένη και τη βαρεία.

    1991 Η αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες μέρες του Πολέμου στον Κόλπο, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν με πλήρη μυστικότητα μία νέα βόμβα, πέντε φορές ισχυρότερη από οποιοδήποτε άλλο μη πυρηνικό όπλο, με σκοπό να καταστρέψουν τα καταφύγια του Ιράκ.

    1994 Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    2002 εντοπίζεται μετά από μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν προκηρύξεις της Οργάνωσης, η σημαία - λάβαρο και η σφραγίδα με το αστέρι, ένας υπολογιστής, όπλα, εκρηκτικά, ρουκέτες, μπαζούκας, ακαριαία φιτίλια, περούκες και άλλα μέσα μεταμφίεσης καθώς και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία. Πολλά και μεγάλα ερωτηματικά στις Αρχές προκαλεί η ανακάλυψη μέσα στο "στρατηγείο" της 17Ν, ενός οπλοπολυβόλου τύπου "ούζι".

    2004 Στον έβδομο ουρανό στέλνει όλους τους Έλληνες η ποδοσφαιρική επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Euro 2004. Οι Έλληνες διεθνείς ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση και φεύγουν νικητές με 1-0 μέσα από το κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Το “χρυσό” γκολ για την Ελλάδα σημειώνει ο Αγγελος Χαριστέας κλέβοντας τον πολυπόθητο τίτλο μέσα από τα χέρια των Πορτογάλων, που βρίσκονται ηττημένοι στην έδρα τους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες στήνεται ένα τρελό πανηγύρι. Η πολυπόθητη νίκη, που έκανε το ανείπωτο όνειρο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πραγματικότητα γίνεται πρώτη είδηση και σε όλα το διεθνή ΜΜΕ, που παραληρούν από επαίνους για την Εθνικής μας.

    2008 Οι δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια καταδικάζονται σε κάθειρξη 20 και 12 ετών αντίστοιχα για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

    2010 Τρεις ένοπλοι εισβάλουν σε εστιατόριο στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην Αμφιλοχία και αρχίζουν να πυροβολούν, ενώ στο κατάστημα βρίσκονταν δεκάδες άτομα, επιβάτες οι περισσότεροι τριών λεωφορείων με προορισμό την Αλβανία. Μία 66χρονη τραυματίζεται σοβαρά και δύο νεαροί ελαφρά, ενώ οι δράστες διαφεύγουν χωρίς να ληστέψουν το κατάστημα ή τους πελάτες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 12:01 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:42 am

    4 Ιουλίου

    362 π.Χ Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα. Η έν Μαντινεία μάχη, καθ’ ην ό Επαμεινώνδας ενίκησε τούς Σπαρτιάτας, μεθ’ ών συνέπραττον καί οί Αθηναίοι. Κατά τήν τελικήν φάσιν τής μάχης, ό Επαμεινώνδας, προμαχών όπως πάντοτε, εδέχθη βαρύτατον τραύμα είς τό στήθος μέ ακόντιον. Οι ιατροί πού εξήτασαν τό τραύμα απεφάνθησαν ότι μόλις θά εξήγετο έξ αυτού ή σιδηρά αιχμή τού ακοντίου, πού συνεκράτει τήν αιμορραγίαν, ό τραυματίας θά απέθνησκε. Ο Επαμεινώνδας τούς ήκουσεν ατάραχος καί, καλέσας τούς συνεργάτας του, έδωκε είς αυτούς τάς τελευταίας οδηγίας του. Ετράβηξε κατόπιν μέ τά χέρια του τήν αιχμήν καί τήν έβγαλε. Είς φίλον του, όστις τού παρετήρησεν ότι αποθνήσκει άτεκνος, απήντησε «Όχι, διότι αφήνω πίσω μου δύο θυγατέρας, τήν έν Λεύκτροις καί τήν έν Μαντινεία μάχην».(ιδέ και 3/7)

    1187 Ο Σαλαδίνος, επικεφαλής μουσουλμανικών δυνάμεων, συντρίβει τον στρατό των σταυροφόρων υπό τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ, Γκι Ντε Λουζινιάκ, στη Μάχη της Χατίν.

    1456 Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.

    1546 πεθαίνει ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, Οθωμανός ναύαρχος

    1570 Μανιάτες, Κυθήριοι και Βενετοί κυριεύουν και κατεδαφίζουν το τουρκικό ορμητήριο στην Μάνη, το Πόρτο Κάγιο.

    1776 Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    1821 Ο Καρά Αλής με τα πλοία του βομβαρδίζει την Σάμον και δέχεται αντιβομβαρδισμόν από τη νήσο.
    1821 Απελευθέρωση της Μονεμβασιάς.
    5.000 Τούρκοι υπό τον Λατίφ πασά ηττώνται στο Θέρισο.

    1822 Μάχη τού Πέτα. Ο πασσάς τής Άρτης Ισμαήλ Πλιάσας, ορμά μέ 8.000 Τουρκαλβανούς εναντίον τών είς τό Πέτα ευρισκομένων Ελλήνων καί Φιλελλήνων (600 τακτικοί και 1.500 άτακτοι), οί οποίοι αποκρούουν θαρραλέως τάς τουρκικάς επιθέσεις καί προκαλούν μεγάλην φθοράν είς τόν εχθρόν.
    1822 Στην Σπλάντζα, κοντά στις εκβολές του Αχέροντα, 3.500 τούρκοι, υπό τον Κεχαγιάμπεη, επιτίθενται εναντίον 550 Μανιατών και Μεσολογγιτών, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί εκεί για να βοηθήσουν τους Σουλιώτες. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης σκοτώνεται. Απώλειες 50 τούρκοι νεκροί.

    1827 Η αρμάδα του Ιμπραήμ με 17.000 άνδρες απέπλευσε με προορισμό την Κρήτη. Το επιτελείο του αποτελείτο αποκλειστικά από γάλλους αξιωματικούς, με επικεφαλής των συνταγματάρχη Ντε Σεβ, που έλαβε τον τίτλο του Πασά με το όνομα Σολεϊμάν. Το σχέδιο του Ιμπραήμ προέβλεπε τη συνδυασμένη επίθεση του Τουρκικού και Αιγυπτιακού στόλου στα επαναστατημένα νησιά του Αιγαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για απόβαση στην Πελοπόννησο. Έτσι, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κατέστρεψε τα Ψαρά (20 Ιουνίου 1824) και προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Σάμο, αφού συνάντησε ισχυρή αντίσταση από τον ελληνικό στόλο στη Ναυμαχία του Γέροντα (28 Αυγούστου 1824). Τότε, ο Ιμπραήμ αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει στη Σούδα και να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την άνοιξη του 1825. Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός στόλος αδρανούσε, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και του αδελφοκτόνου σπαραγμού.

    1848 εκδίδεται το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", το ευαγγέλιο του κομμουνιστικού κινήματος, που συνέγραψαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.
    1848 πεθαίνει ο Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου. (Γεν. 4/9/1768)
    1879 Λήγει ο πόλεμος Ζουλού και Βρετανών με την κατάληψη της πρωτεύουσας Ουλούντι. Οι Βρετανοί την καταστρέφουν εκ θεμελίων και ο βασιλιάς των Ζουλού Κετσβάγιο εξορίζεται.

    1884 Οι Γάλλοι δωρίζουν στους Αμερικανούς το Άγαλμα της Ελευθερίας.

    1904 Αρχίζει η κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

    1909 Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

    1913 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τό Κάτω Νευροκόπι

    1921 Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

    1943 Ξεκινά η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες.
    1943 Δύναμη 5.000 ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή απόβασης των Συμμάχων.

    1944 Σημειώνεται η πρώτη αεροπορική επίθεση ιάπωνα καμικάζι εναντίον του αμερικανικού στόλου, που ναυλοχούσε κοντά στη νήσο Ιβοζίμα.

    1948 Ο εθνικός στρατός εκδιώκει τους αντάρτες από την Χαλανδρίτσα Πατρών, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν εξοντώσει δι’ ενέδρας πάνω από 60 χωροφύλακες (που τελούσαν υπό τις διαταγές του ανθυπομοίραρχου Παπαδόπουλου) καί είχαν εκτελέσει επί τόπου 31 συληφθέντας αιχμαλώτους.

    1949 Πολεμικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στο Καϊμακτσαλάν, κοντά στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα. Οι γιουγκοσλάβοι φρουροί συλλαμβάνουν τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) που περνάνε τα σύνορα, τους αφοπλίζουν και τους παραδίδουν στην Ελλάδα. Ο ΔΣΕ αποκαλεί τον Τίτο προδότη.

    1957 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια τον διάσημο λόγο του «Η δύναμη της μη-βίας».

    1965 Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζητά να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ.

    1976 Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώνονται, καθώς και ο διοικητής των ισραηλινών κομάντος Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    1981 Πυρπολείται το κατάστημα του «Δραγώνα» στην Αθήνα.

    1989 Με τη βίαιη επέμβαση του στρατού μπαίνει τέλος στην διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

    1997 Ο Ισημερινός κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Νίνιο, που προκαλεί πλημμύρες και χείμαρρους στη χώρα.

    2009 Η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει ότι εξάρθρωσε τη συμμορία που διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στις 12 Ιανουαρίου 2009. Μέλη της οργάνωσης είναι 16 άτομα, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στις φυλακές της χώρας, εκτίοντας ποινές για άλλα αδικήματα, ενώ ένας αναζητείται. Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 12:02 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    5 Ιουλίου

    1316 διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, μεταξύ των στρατευμάτων του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας.Ο Λουδοβίκος θα επικρατήσει και θα παραμείνει κυρίαρχος του Πριγκιπάτου της Αχαϊας

    1716 Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κέρκυρα.

    1821 δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενοι από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.
    1821 Εις τα Καμπά, ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.
    Ο Λατίφ πασάς με 8000 άνδρες του ξεκινά από τα Χανιά κρατώντας και αλυσίδες για να φέρει πίσω δεμένους τους Σφακιανούς όπως έλεγε. Ο Τσελεπής με λίγους μαχητές και συνεχώς ενθαρρύνοντας τους, διαφιλονικούσε την πορεία της στρατιάς με μεγάλες απώλειες από τους άνδρες του. Η καθυστέρηση αυτή έδωσε χρόνο και ήλθαν σε βοήθεια του οι γενναίοι Λακιώτες και ο Σήφακας με τους Αποκορωνιώτες αλλάζοντας την έκβαση της μάχης υπέρ των Ελλήνων. Η στρατιά γύρισε άπρακτη στα Χανιά και έχοντας χάσει 500 άνδρες της, ενώ οι Έλληνες έχασαν 28 άνδρες και είχαν 50 τραυματίες.
    1821 Εις την θέσιν Τρυπητήν, οι Κρήτες κατανικούν σε μάχη τους Τούρκους.
    1821 Ταυτοχρόνως ο Παναγιωτάκης και ο οπλαρχηγός Παπαπωλάκης με Σφακιανούς και κυδωνιάτες αποκρούουν τους Σελινιώτες Τούρκους υπό τον Καούρη και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.
    1821 Οι Νικόλαος Στουρνάρης, Αθανάσιος Μάνταλος και αδελφοί Λαγκαδά κηρύσσουν την Επανάσταση στην επαρχία Ασπροποτάμου στην Πίνδο.

    1822 Ο Δράμαλης κυριεύει την Κόρινθον και κατακαίει τα πάντα στην κάθοδόν του.

    1824 600 Έλληνες, υπό τους Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο, δέχονται επίθεση στον Μαραθώνα από 2.000 γενίτσαρους και 1.000 Τούρκους, υπό τον Ομέρ πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ.

    1867 Οι πασάδες Ομέρ Μεχμέτ και Ρεσίτ εισβάλλουν στα Σφακιά και καταλαμβάνουν το ανατολικό τμήμα. Σύντομα όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την τοπική αντίσταση και το ορεινό του εδάφους και υποχωρούν.

    1904 Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος στέλλει έγγραφο προς την εν Θεσσαλονίκη στοά MACEDONIA RISSORTA ανήκουσα εις την Μεγάλη Στοά Ιταλίας (ιδρυθείσα 1901) και της γνωρίζει ότι έδωσε πληρεξούσιον πίνακα υπ’ αρ. 610 εις τον ζηλωτήν Τέκτονα και ένθερμον πατριώτη Ιωάννη Παπάζογλου ίνα προβεί κατ’ εντολήν αυτής εις μυήσεις Τεκτόνων Ελλήνων εν Μακεδονία όπως ιδρυθεί εν Σέρρες στοά προς προάσπισιν υψίστων Εθνικών συμφερόντων.

    1905 Μια ομάδα Βουλγάρων υπό τον αρχικομιτατζή Πετρώφ συνέλαβε έξω από το χωριό Στάρτσιοβο τους προύχοντες Σάββα και Νικόλαο Κυριακού, Ιωάννη και Κωνσταντίνο Ματρούνη, τον Γεώργιο Τσιμπαλά και τον 18χρονο Δημ. Αθ. Κυριακού. Τους πρώτους τους κατακρεούργησαν επί τόπου, τον νεαρό Κυριακού τον άφησαν ελεύθερο για να μεταφέρει τα όσα είδαν τα μάτια του στους συγχωριανούς του.

    1908 Κορυφώνεται το κίνημα των Νεότουρκων στην Θεσσαλονίκη με ηγέτες τους Νιαζί μπέη και Εμβέρ πασά. Έχοντας την υποστήριξη του Κομιτάτου «Ένωση-Πρόοδος», οι επαναστάτες αναγκάζουν τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίντ να θέσει σε εφαρμογή το Σύνταγμα του 1876. Οι ελπίδες όμως των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για σεβασμό των δικαιωμάτων τους γρήγορα θα διαψευστούν.

    1909 πεθαίνει ο Νεόφυτος Η΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

    1913 Στο βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρών αγώνων καταλαμβάνουν το ύψωμα Παπά-Τσάιρ. Η στρατιά Δαμιανού κατέλαβε το Ρουσίνοβο.

    1921 Ο ελληνικός στρατός (Χ Μεραρχία) καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.
    1921 Πρώτη μάχη στην περιοχή Ουτς Σαράι. Διαλύεται, ύστερα από σύγχυση, το απόσπασμα της ΧΧΙΙ Μεραρχίας και υφίσταται σοβαρές απώλειες η Ταξιαρχία Ιππικού. Ηρωικώς επιτιθέμενη κατά του εχθρού, η 1η Επιλαρχία αποδεκατίζεται και ο Διοικητής της, Επίλαρχος Μαρκόπουλος με τους 3 αξιωματικούς του (τον Ίλαρχο Φορτούνα, τον Ανθυπίλαρχο Παπαϊωάννου και τον Έφεδρο Ανθυπίλαρχο Κλώντζα) πέφτουν στην μάχη, ενώ 14ο Σύνταγμα υποχωρεί ατάκτως.

    1924 στο Στάδιο Colombes του Παρισιού γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίζεται και υιοθετείται από τη ΔΟΕ το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Χένρι Ντιντόν, ενώ καθιερώνεται η εμφάνιση 3 σημαιών (της ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κερδίζει χρυσό μετάλλιο για το έργο του "Ο Δισκοβόλος", που θα τοποθετηθεί απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    1928 Η διαφωνία του Βενιζέλου με την κυβέρνηση οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος των Φιλελευθέρων, του οποίου ανέλαβε την ηγεσία. Λόγω της εξέλιξης αυτής, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ζαϊμη και ο Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός προκηρύσσοντας εκλογές για τις 19 Αυγούστου 1928.

    1941 Σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βουλγαρία βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ο βουλγαρικός στρατός ακολουθεί τους Γερμανούς εισβολείς και εγκαθίσταται σε ελληνικές περιοχές.

    1942 Εκτελείται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο Υποπλοίαρχος Ηλίας Καζάκος, διότι φυγάδευε Έλληνες στη Μέση Ανατολή.

    1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στόλος των Συμμάχων πλέει προς τη Σικελία.
    1943 Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ), συμμετέχοντας στο σχέδιο παραπλάνησης των δυνάμεων του Άξονα ως προς την περιοχή απόβασης των Συμμάχων (συμμαχική επιχείρηση «Τα ζώα»), αρχίζουν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής, που κατά διαστήματα διαρκούν ως το τέλος Ιουλίου 1943. Η σφοδρότητα των επιθέσεων των Ελλήνων ανταρτών συντελεί στην πλήρη επιτυχία του σχεδίου, με αποτέλεσμα την καθήλωση των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα (10 γερμανικές και 10 ιταλικές μεραρχίες) και, επιπλέον, την προώθηση προς τον ελληνικό χώρο δύο ακόμη γερμανικών τεθωρακισμένων μεραρχιών.

    1946 Αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) κάνουν την πρώτη επίθεσή τους εναντίον του Εθνικού Στρατού στην Ποντοκερασιά Κιλκίς.

    1950 Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

    1956 Παρασύρεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας από λεωφορείο της γραμμής Πατησίων - Ερυθρού Σταυρού και σκοτώνεται ο 22χρονος δρομέας του Πανελληνίου, Παναγιώτης Μαυραγάνης, νικητής των εφηβικών αγώνων Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας στα 800 μ. την προηγούμενη ημέρα.

    1964 παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (Παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    1994 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η εισαγωγή προϊόντων από το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς είναι παράνομη και αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.
    1994 Στην Ιεριχώ μεταβαίνει, μετά από 27 χρόνια, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος προεδρεύει τελετής ορκωμοσίας 12 υπουργών της νέας παλαιστινιακής διοίκησης.

    1996 γεννιέται το πιο διάσημο, κλωνοποιημένο, πρόβατο, η Ντόλι

    1997 Το διαστημικό όχημα Pathfinder της NASA, προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη και στέλνει τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

    1998 Η Ιαπωνία εκτοξεύει δορυφόρο στον Άρη και γίνεται η τρίτη χώρα που διαθέτει διαστημικό πρόγραμμα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    2005 Αρχίζει ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, που διεξάγεται σε δύο φάσεις. Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν την 1η Αυγούστου και θα καταλήξουν σε αδιέξοδο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο σημείο που ήταν στις 31 Αυγούστου 1998, όταν ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα την πρότασή του για λύση συνομοσπονδίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:45 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    6 Ιουλίου

    371 π.Χ Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα Βοιωτίας. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίζει την έναρξη της Θηβαϊκής Ηγεμονίας. Η έν Λεύκτροις (Βοιωτία) μάχη, καθ’ ήν οί Θηβαίοι υπό τόν Επαμεινώνδαν ενίκησαν τούς αηττήτους ως τότε θεωρουμένους Σπαρτιάτας καί κατέλαβον ηγεμονικήν θέσιν είς τήν Ελλάδα. Εις την μάχην αυτήν, ό Επαμεινώνδας εφήρμοσε διά πρώτην φοράν τήν έκτοτε περίφημον καταστάσαν «λοξήν φάλαγγα». Αντί, δηλαδή, τής κατά μέτωπον επιθέσεως, διήρεσε εκάστην πτέρυγα είς δύο φάλαγγας, έκ τών οποίων ή μία, ή ισχυροτέρα, διενήργει τήν επίθεσιν, ενώ ή άλλη περιωρίζετο είς άμυναν καί ήτο έτοιμη νά επέμβη είς τήν κατάλληλον στιγμήν. Αποφασιστικόν ρόλον εις την έκβασιν τής μάχης έδωκεν ή θυελλώδης επίθεσις τού υπό τόν Πελοπίδαν Ιερού Λόχου. Μεταξύ τών πολυαρίθμων Σπαρτιατών, οίτινες έπεσαν είς τά Λεύκτρα, ήτο καί ό βασιλεύς Κλεόμβροτος.

    1274 Επήλθε συμφωνία και υπογράφηκε η πράξη της Ενώσεως των Εκκλησιών.
    Ο Μιχαήλ για λόγους εν τω βάθει πολιτικούς απέστειλε εκπροσώπους στη Σύνοδο της Λυών (αρχ.Λούγδουνον) η οποία άρχισε στις 7 Μαΐου του 1274 οι οποίοι ανέγνωσαν ενώπιον των δυτικών ιερέων και του πάπα τις ομολογίες πίστεως του αυτοκράτορα Μιχαήλ αλλά και του συναυτοκράτορα Ανδρονίκου. Ο Γεώργιος Ακροπολίτης ορκίστηκε εξ ονόματος του αυτοκράτορα πίστη στον πάπα και αποδοχή του ρωμαϊκού Πιστεύω (Credo). Η Ένωση, αν και δημιούργησε αντίδραση και δυσαρέσκεια στην Ανατολή προέβαλλε την εικόνα του αυτοκράτορα στη Δύση και απέτρεψε προσωρινά τις επιθέσεις των καθολικών ηγεμόνων κατά της αυτοκρατορίας.

    1439 Κηρύσσεται, είς Φλωρεντίαν ή Ένωσις τής Ανατολικής με τήν Δυτικήν Εκκλησίαν. Αν συσχετίσουμε και την επέτειο της «Ενώσεως της Λυών», τότε η 6η Ιουλίου θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «αποφράς της Ορθοδοξίας»!

    1821 Ο ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τους Τούρκους, αποφεύγεται η ρήξη, ύστερα από παρέμβαση του αυστριακού αρχικαγκελάριου Μέτερνιχ.

    1822 Ο Δράμαλης καταλαμβάνει την Ακροκόρινθον. Η ελληνική κυβέρνησις εγκαταλείπει το Ναύπλιον και επιβιβάζεται στα πλοία.

    1824 Στην πεδιάδα Αττικής οι Έλληνες υπό τους Γκούραν και Ευμορφόπουλον, κατόπιν μάχης τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους.
    1824 Στο Μενίδιον Αττικής οι Έλληνες υπό το Βάσον Μαυροβουνιώτην νικούν τους Τούρκους.

    1827 Μετά από πρωτοβουλία των Εγγυητριών Δυνάμεων (Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας) υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία καθορίζεται η ανάγκη προστασίας των Ελλήνων, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η αυτονομία της Ελλάδος. Σε αντίθετη περίπτωση οι Δυνάμεις θα επενέβαιναν παίρνοντας τα αρμόζοντα μέτρα για την πραγματοποίηση της συνθήκης, όπως και έγινε με την ναυμαχία του
    Ναυαρίνου που ακολούθησε.

    1829 Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης αποκρούει με επιτυχία στον Άγιο Ιωάννη της Χασιάς επίθεση των τούρκων, οι οποίοι έχασαν πάνω από 250 άνδρες και εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης πολλούς τραυματίες.

    1885 ο Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας

    1908 Αρχίζει από την Πρέσπα η επανάσταση των Νεοτούρκων κατά του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ.

    1921 Ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Γεώργιος Πολυμενάκος εισέρχεται στο Δορύλαιον και εγκαθιστά το Στρατηγείο του στο Δημαρχείο της πόλης. Η διοίκηση της Στρατιάς εγκαθίσταται στην Κιουτάχεια. Η τουρκική εθνοσυνέλευση σε μυστική συνεδρίαση αποφασίζει την μεταφορά των αρχείων της στην Καισάρεια, επειδή ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει προς το εσωτερικό.

    1943 Έλληνες αντάρται μετ’ Άγγλων αξιωματικών ανατινάσσουν ιταλικήν αμαξοστοιχίαν από 45 βαγόνια πλήρη πολεμοφοδίων, πλησίον τής γεφύρας τού Δερελή.

    1959 όλοι οι Έλληνες πρέπει να εφοδιαστούν με νέα δελτία ταυτότητας.

    1967 στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας καταλαμβάνουν την Μπιάφρα, η οποία είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της τον Μάϊο. (Μικρή χώρα αλλά με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου). Επακολουθούν τρίχρονες σκληρές αναμετρήσεις και στενός αποκλεισμός, με αντίστοιχη πείνα στη χώρα (χαρακτηριστική η φράση: τα παιδιά της Μπιάφρα) έως ότου οι Νιγηριανοί, έχοντας τις πλάτες της Σοβιετίας, Βρετανίας και Αφρικανικών κρατών επεκράτησαν στις 15 Ιανουαρίου του 1970. Μετωνόμασαν δε την χώρα σε Μπόνι.

    1997 Η Θεσσαλονίκη τίθεται με απόφαση της Νομαρχίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει περιοχές του Πανοράματος και του Ασβεστοχωρίου.

    2009 Σε τουλάχιστον 140 ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερους από 800 οι τραυματίες, από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ταραχώδη δυτική επαρχία της Κίνας Ζινγκγιάνγκ, όπου ζουν οι τουρκόφωνοι Ουϊγόροι, που αξιώνουν την ανεξαρτησία της περιοχής τους από την Κίνα. Οι Οιγούροι κατηγορούν το Πεκίνο ότι αλλοιώνει την κουλτούρα τους και εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:40 am, 3 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    7 Ιουλίου

    1124 Η Τύρος καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους.

    1550 οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

    1686 Πελοποννήσιοι, Ζακυνθινοί και Βενετοί απελευθερώνουν τη Μεθώνη από τους Οθωμανούς.

    1770 Ο τουρκικός στόλος καταστρέφεται στον λιμένα Τσεσμέ της Σμύρνης από τους Ρώσους, με τους οποίους συνεργάζονται και τέσσερα ελληνικά πλοία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν 1.000 Έλληνες της Σμύρνης.

    1792 Τουρκικός στόλος, συνοδευόμενος καί υπό δύο γαλλικών φρεγατών, προσβάλλει τόν Λάμπρον Κατσώνην είς Πόρτο – Κάγιο (δυτική Μάνη), όπου είχε καταφύγει. Ο Κατσώνης αφήνει τούς Τούρκους ν’ αποβιβασθούν καί κατόπιν επιπίπτει μετά τών ανδρών του καί σώματος Μανιατών εναντίον των καί τούς εξοντώνει. 4.000 πτώματα εκάλυψαν τό έδαφος, μόνον δέ περί τούς 100 έκ τών αποβιβασθέντων κατώρθωσαν νά σωθούν.

    1793 Οι Τούρκοι κατακρεουργούν τόν επίσκοπον Λάμπης (Κρήτης) Μεθόδιον. Κατά τήν παράδοσιν, τού έρριξαν τρείς σφαίρες κατάστηθα καί τόν απετελείωσαν μέ 17 μαχαιριές.

    1807 υπογράφεται η Συνθήκη του Τιλσίτ, μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, που τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο. Σύμφωνα με την Συνθήκη του Τιλσίτ, που υπογράφεται από τον αυτοκράτορα της Ρωσίας και τον Ναπολέοντα, τα Επτάνησα υπάγονται και πάλι στη γαλλική διοίκηση. Την 1η Σεπτεμβρίου, οι Γάλλοι καταλύουν το τοπικό Σύνταγμα.

    1823 Οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσου επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο μοναστήριον Ιερουσαλήμ της Λεβαδείας. Η μάχη υπήρξε σφοδρή και ουδείς απέβη νικητής.

    1824 Οι Τούρκοι εισέρχονται στο Λιδωρίκιον και το καταστρέφουν.
    1824 Ο ελληνικός στόλος ναυλοχεί στα ανοιχτά της πόλης της Ρόδου.

    1825 Οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και καταλαμβάνουν τον Άγιον Αθανάσιον Αθηνών.

    1828 Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

    1870 πεθαίνει ο Γεώργιος Λασσάνης, «Φιλικός» και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1793)

    1890 πεθαίνει ο Ανρί Νεστλέ, Ελβετός επιχειρηματίας από τους πρωτοπόρους της παιδικής διατροφής. [γεν. 10/8/1914]

    1907 πεθαίνει ο Τέλλος Άγρας, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, που είναι γνωστός από το Μακεδονικό αγώνα ως Καπετάν Άγρας. Δολοφονήθηκε από τους κομιτατζήδες. [γεν. 1880]
    1907 Βουλγαρική συμμορία σκοτώνει τον Μακεδονομάχο Νικόλαο Τσοτάκο, ενώ μάχεται ηρωικώς. Ο έκ Γέρμας (Οιτύλου) Μακεδονομάχος Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), επί κεφαλής σώματος έκ 45 επιλέκτων Μανιατών, φονεύεται είς τήν Λοσνίτσαν τής Καστοριάς, μαχόμενος ηρωϊκώς εναντίον μεγάλης συμμορίας κομιτατζήδων καί τουρκικών αποσπασμάτων, άτινα τού επετέθησαν έκ τών νώτων. Μετά τούτου εφονεύθησαν ό υπαρχηγός, του Βασίλειος Τσιμπιδάρος έκ Καρέας καί όλοι οί άνδρες του πλήν 2. Μετά τήν απελευθέρωσιν τής Μακεδονίας, ή Λοσνίτσα μετωνομάσθη πρός τιμήν του είς Γέρμαν.

    1908 πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας πρώτος πρόεδρος τη ΔΟΕ. Έλληνας λόγιος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου του 1835. Η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, ήταν σπουδαία εμπορική οικογένεια με καταγωγή από τη Βέροια. Το αρχικό όνομά της ήταν Μπεκέλας. Η οικογένεια της μητέρας του Σμαράγδας ήταν η επίσης μεγάλη εμπορική οικογένεια Μελά. Η Σμαράγδα ήταν αδερφή του συγγραφέα Λέοντος Μελά. Ο Δημήτριος γεννήθηκε στη Σύρο αλλά από την ηλικία των τεσσάρων ετών εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη.

    1913 κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχωρούν άτακτα προς την περιοχή του Νευροκοπίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις.
    1913 Στο βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζεται ο σκληρός αγών των ελληνικών δυνάμεων. Κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως οι Έλληνες καταλαμβάνουν τα υψώματα Ντερβέν-Κουλί.
    1913 Η στρατιά Δαμιανού καταδιώκει τους Βουλγάρους μέχρι τα Βλάχικα Καλύβια.

    1920 Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Ηράκλεια, τη Ραιδεστό και την Τυρολόη στην Ανατολική Θράκη.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας μάχονται εναντίον των Τούρκων εις τον τομέα Δορύλαιον και κυρίως επί του Ακτίου και Τσαμ-τεπέ.
    1921 Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων δοκιμάζεται πολύ στο Καράκογιουν, αλλά δεν λυγίζει. Ο Διοικητής του, Συνταγματάρχης Βλάσης Καραχρήστος, πέφτει μαχόμενος δίπλα στους στρατιώτες του.

    1923 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    1972 πεθαίνει ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Γεννήθηκε στα Τσαραπλανά, το σημερινό Βασιλικό της Ηπείρου, στις 25 Μαρτίου 1886 και το κοσμικό του όνομα ήταν Αριστοκλής Σπύρου. Το 1903 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το 1910, έλαβε το πτυχίο του στη θεολογία, εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1919, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης τον προσέλαβε αρχιδιάκονο και γραμματέα της Αρχιεπισκοπής. Το Δεκέμβριο του 1922, και ενώ ακόμα ήταν διάκονος, εξελέγη Μητροπολίτης Κέρκυρας. Το 1930, ορίστηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και της Νοτίου Αμερικής και χρημάτισε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1948. Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του κατόρθωσε να ενώσει τις διαιρεμένες από τον εθνικό διχασμό κοινότητες, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανέγερση ναών και σχολείων και ίδρυσε την ελληνορθόδοξη σχολή θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Μετά την παραίτηση του Μαξίμου Ε΄, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 1 Νοεμβρίου του 1948. Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που εξελέγη χωρίς να έχει την τουρκική υπηκοότητα, κατόπιν πιέσεων από την Αμερικανική Κυβέρνηση.

    1979 Εκτοξεύεται για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν».

    1980 Άγνωστοι πυρπολούν τα πολυκαταστήματα Δραγώνας και Λαμπρόπουλος. Την ίδια τύχη μέσα σε διάστημα ενός έτους είχαν και τα πολυκαταστήματα Κλαουδάτος, Ατενέ, Μινιόν και Κατράντζος.

    1981 Άγνωστοι πυρπολούν το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.

    1983 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφ, ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, επισκέπτεται στη χώρα. Η Σαμάνθα είχε γράψει στον Σοβιετικό Πρόεδρο ρωτώντας τον γιατί θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και, απαντώντας στο γράμμα της, ο Αντρόποφ την κάλεσε στην ΕΣΣΔ.

    1989 στη Σύνοδο Ανατολικών Κρατών στη Ρουμανία, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τονίζει το δικαίωμα κάθε σοσιαλιστικής χώρας να ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

    1990 10.000 άτομα διαδηλώνουν στα Τίρανα, ζητώντας από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αλβανίας να προχωρήσει σε ριζικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    1991 στη Σλοβενία, τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Σλοβενίας και Γιουγκοσλαβίας με τη συνθήκη του Μπριόνι.

    1993 στην τρίτη θέση του παγκόσμιου πίνακα περνά ο ελληνικός στόλος, σύμφωνα με στοιχεία του Lloyds Register of Shipping.

    1994 Η ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Τίρανα για την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νόμου για την καθιέρωση ημέρας γενοκτονίας των Τσάμηδων.

    1995 στην Κίνα, 1179 είναι οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες, πάνω από 26.000 οι τραυματίες, ενώ οι ζημιές ανέρχονται σε 4,4 δισ. δολάρια.

    1996 κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας υπογράφεται μεταξύ των ΥΠΕΞ των βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου στη Σόφια.

    1997 στάχτη γίνονται 60.000 στρέμματα δάσους από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

    2004 μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στην Πάρνηθα με τραγικό αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας 74χρονος. Από τη φωτιά υπήρξαν και υλικές ζημιές. Τουλάχιστον 11 σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα υφίστανται μεγάλες καταστροφές, ενώ 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 στρέμματα οικοπέδων κατακαίγονται.

    2005 τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, με τρεις εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και μία σε λεωφορείο. 54 νεκροί και 700 τραυματίες, ο απολογισμός. 2009 Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, εξετάστηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

    2010 H Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει πρόταση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπίργκενστοκ για τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία και από τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:47 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    8 Ιουλίου

    1099 κατά την Α Σταυροφορία, περίπου 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν συντεταγμένα γύρω από την Ιερουσαλήμ.

    1497 ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

    1579 Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Καζάν ανακαλύπτεται στην πόλη Καζάν της Ρωσίας.

    1656 Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο από τους Οθωμανούς Τούρκους.

    1821 Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τους πλοιάρχους Τομπάζη, Αποστόλη, Σαχτούρη, Τσαμαδό, Βούλγαρης και Λελεχό καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.

    1824 Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό το Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου.

    1908 Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.

    1913 Διεξάγεται η μάχη της Κρέσνας, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους.

    1921 μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

    1922 παραιτείται η Κυβέρνηση της Πόλης, επειδή ο Σουλτάνος διαφωνεί με την πολιτική της Άγκυρας.

    1940 Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο, που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δραχμές.

    1941 η Γερμανία και η Ιταλία ανακοινώνουν σχέδια για το χωρισμό της Γιουγκοσλαβίας και την "ανεξαρτητοποίηση" της Κροατίας.
    1941 Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, γιατί αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

    1942 πεθαίνει ο Λουί Φρανσέ Ντ' Εσπερέ, γάλλος στρατηγός, με δράση στα Βαλκάνια κατά τη
    διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του (Δεσπεραί). (Γεν. 25/5/1856)

    1956 πεθαίνει ο Τζιοβάνι Παπίνι, ιταλός συγγραφέας. Σποδαίο έργο του: ο Κύριος (Ιησους Χριστός). (Γεν. 9/1/1881)

    1969 θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.

    1982 Σημειώνεται απόπειρα δολοφονία του Σαντάμ Χουσεΐν στη Ντουγιαΐλ του Βορείου Ιράκ, προπύργιο των σιιτών. Σε αντίποινα, οι μυστικές υπηρεσίες του Σαντάμ θα σκοτώσουν 148 κατοίκους της πόλης και θα φυλακίσουν 1500.

    1990 Υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.

    1991 Υπογράφεται κατάπαυση του πυρός στη Σλοβενία και την Κροατία από τους γιουγκοσλάβους ηγέτες, που καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβλέψει την εκεχειρία.

    1992 στην Αυστρία, την παραίτησή του υποβάλλει ο Πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάιμ, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από καταγγελίες για συνεργασία με τους Ναζί. Τη θέση του παίρνει ο Τόμας Κλέστιλ.

    2002 χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

    2009 Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και προσκομίζει ιδέες που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην τελευταία πρόταση του Οκτωβρίου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:43 am

    9 Ιουλίου

    1401 Ο Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνος), επικεφαλής των μογγολικών ορδών του, καταστρέφει τη Βαγδάτη.

    1651 ο βενετικός στόλος συντρίβει τον τουρκικό, σε ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου.

    1686 Σχηματίζεται η συμμαχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, με την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Σαξονία ενάντια στη Γαλλία και τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ'. Η Ευρώπη θα γνωρίσει περίπου τρεις δεκαετίες πολέμων και καταστροφών, ώσπου να ειρηνεύσει με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης (1713).

    1715 Ο Δαμάτ πασσάς πολιορκεί καί κυριεύει τό κατεχόμενον υπό τών Ενετών Ναύπλιον, προβαίνει δέ ακολούθως είς σφαγάς το ελληνικού πληθυσμού.

    1762 η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ', χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

    1770 Οι Τούρκοι τής Σμύρνης, μόλις εγνώσθη εκεί η υπό τού ρωσικού στόλου καταστροφή τού τουρκικού είς τήν ναυμαχίαν τού Τσεσμέ (7—7) καί ή επιτυχής δράσις τών Ελλήνων πυρπολητών, επεδόθησαν είς σφαγάς τού ελληνικού πληθυσμού, διαρκεσάσας υπέρ τόν μήνα.

    1821 οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού. Ο Κυπριανός γεννήθηκε το 1756 στον Στρόβολο Λευκωσίας. Έγινε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου το 1810. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ήταν η ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Κύπρου το 1812, η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία γι’ αυτό όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το 1821 συνελήφθηκε από τους Τούρκους μαζί με άλλους αρχιερείς και πρόκριτους του νησιού και εκτελέσθηκαν όλοι μαζί στις 9 Ιουλίου 1821. Στόχος των εκτελέσεων από τον τότε διοικητή του νησιού Κουτσούκ Μεχμέτ ήταν η αποτροπή εξέγερσης του ελληνικού στοιχείου και στην Κύπρο.
    1821 Οι αρχιερείς, οι ηγούμενοι των μονών και οι πρόκριτοι της Κύπρου προσέρχονται εις Λευκωσίαν, κατόπιν προσκλήσεως του μουτεσελίμη Κιουτσούκ Μεχμέτ, όστις ήθελε δήθεν να τους ευχαριστήση γιά την νομιμοφροσύνην των. Εκεί, όμως, ωδηγήθησαν προ του διοικητηρίου, όπου τους ανεγνώσθη το φιρμάνι του σουλτάνου, που διέτασσε την θανάτωσίν των. Εγένετο πρώτον ο απαγχονισμός του μητροπολίτου Κυπριανού επί δένδρου, απεκεφαλίσθησαν δε κατόπιν οι αρχιερείς Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Την επομένην, απεκεφαλίσθησαν όλοι οι άλλοι, απηγορεύθη δε η ταφή των πτωμάτων, τα οποία παρεμορφώθησαν οικτρώς από στίφη μαινομένων Τούρκων. Χιλιάδες γυναικών και παιδίων εξηνδραποδίσθησαν και αι οικίαι και τα μοναστήρια ελεηλατήθησαν. Όλος αυτός ο διωγμός και αιματοκύλισμα κράτησε μέχρι τις 14 Ιουλίου. Έχασαν δε την ζωή τους συνολικά 486 έλληνες.
    1821 Ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί τον τουρκικόν και τον τρέπει σε φυγή παρά τον πορθμόν του Τζαγκλί.

    1825 Στα Βέρβαινα οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην νικούν τους Τούρκους.

    1832 Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, μεταξύ Πύλης και Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, ορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό Κόλπο.

    1908 Αλβανίζοντες και οπαδοί της ρουμανικής προπαγάνδας δολοφονούν σε ενέδρα το Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο.

    1913 Ελληνικόν σύνταγμα πεζοναυτών καταλαμβάνει τήν δεξιάν όχθην τού Έβρου, από τήν πόλιν τών Φερών μέχρι τών εκβολών τού ποταμού.
    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Βουλγάρων και κατόπιν σφοδρών επιθέσεων καταλαμβάνουν το Μαχόμια.

    1920 Οι ελληνικές δυνάμεις οι ευρισκόμενες εις Κούλα Μ. Ασίας δέχονται σφοδράν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

    1921 Οι τουρκικές δυνάμεις της Μ. Ασίας πιεζόμενες από τις ελληνικές δυνάμεις υπεχώρησαν σε ολόκληρο το μέτωπο προς Δορύλαιο.

    1922 Καταγγέλλεται από την Ιταλία το Σύμφωνο Τιτόνι (υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας) - Βενιζέλου της 16ης Ιουλίου 1919. Προέβλεπε την παραχώρηση των Δωδεκανήσων πλην της Ρόδου στην Ελλάδα και καθόριζε ότι η Ιταλία θα στήριζε το ελληνικό αίτημα για τη Βόρεια Ήπειρο, ενώ η Ελλάδα θα υποστηρίζει την ανάθεση στην Ιταλία «εντολής» για την Αλβανία.

    1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν στη Σικελία την αμφίβια επιχείρηση Χάσκι.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανοκαναδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

    1947 Μαζικές συλλήψεις αριστερών στην Αθήνα, με πρόφαση ένα σχέδιο επανάστασης που επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές. Πάνω από 10.000 άτομα στέλνονται εξορία στην Ικαρία, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Ρίτσος.
    1947 Ο άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου λόρδος Ουίνστερ καλεί τις οργανώσεις της κυπριακής κοινωνίας να υποδείξουν αντιπροσώπους στην έκτακτη Συμβουλευτική Συνέλευση, η οποία θα εκπονείσει νέο Σύνταγμα και θα μείνει στην ιστορία ως «Διασκεπτική».

    1956 ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκλήθηκε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώθηκε στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.
    Από άλλη πηγή Ο καταστροφικός σεισµός στο κεντρικό Αιγαίο έπληξε την Αµοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Πάρο, τη Νάξο, την Κάλυµνο, τη Λέρο, την Πάτµο και τους ΛειψούςΣυνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν, 1482 υπέστησαν σηµαντικές βλάβες και 1750 ελαφρές βλάβες. 53 άτοµα σκοτώθηκαν και 100 τραυµατίστηκαν. Πρέπει να σηµειωθεί ότι πολλές βλάβες που σηµειώθηκαν στα πυκνοκατοικηµένα χωριά Ηµεροβίγλι, Φηρά και Οία οφείλονται στον τρόπο οικοδόµησης των οικιών και στην ύπαρξη στοών, τόξων κλπ, κακής ποιότητας κατασκευής µε µεγάλα ανοίγµατα και χωρίς στηρίξεις θεµελίωσης σε περιοχές µε απότοµο ανάγλυφο. Το σεισµό ακολούθησε σεισµικό θαλάσσιο κύµα (tsunami) µε σηµείο εκκίνησης την τάφρο στις νοτιοανατολικές ακτές της Αµοργού και µε ύψος 25µ. στην Αµοργό, 20µ. στην Αστυπάλαια, 10µ. στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς µέχρι και τη Χίο και Ρόδο (0,15µ).
    Ο Ι.Α. Αντωνόπουλος περιγράφει το θαλάσσιο κύµα όπως αυτό καταγράφηκε στα διάφορα νησιά του Αιγαίου «Κατά αξιόπιστες πληροφορίες του µηχανικού του ∆ήµου της Καλύµνου 13 λεπτά µετά το σεισµό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισµένες περιοχές έφθασε τα 200µ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε στο Καντούκι το πρώτο κύµα κινούµενο µε αστραπιαία ταχύτητα από Α προς Δ και ακολούθως τα άλλα δύο που κατέκλυσαν το πεδινό µέρος της νήσου σε βάθος 200µ. Το κύµα έφθασε σε ύψος 3,60µ. Σε µερικά σηµεία η στάθµη της θάλασσας κατήλθε κατά 2,5µ περίπου και σε άλλα ανήλθε κατά 5,5µ περίπου. Εις τον οικισµό Ποθαία η θάλασσα αρχικά υποχώρησε και εν συνεχεία επανήλθε µε υπερυψωµένη στάθµη και κατέκλυσε τα παραλιακά οικήµατα προξενώντας σοβαρές ζηµιές. Σηµειώθηκαν τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις της θάλασσας, εκ των οποίων η τρίτη ήταν µεγαλύτερη. Κατά την υποχώρηση τα ύδατα παρέσυραν ζώα, δένδρα, σκεύη και κουφώµατα οικιών σε απόσταση 1000 – 1500µ. Σε µερικά σηµεία παρατηρήθηκε πρόσχωση της παραλίας, στα περισσότερα όµως απογύµνωση του εδάφους. … Η ορµή των υδάτων ήταν τόσο µεγάλη, ώστε τεχνητοί ογκόλιθοι προοριζόµενοι για την επισκευή του λιµένος ευρισκόµενοι 100µ. περίπου εντός της ξηράς, υπέστησαν σοβαρές ζηµιές. Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα µεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν. Τρία άτοµα πνίγηκαν και µια µεγάλη έκταση καλλιεργίσιµης γής αχρηστεύθηκε από την κατάκλυση της θάλασσας. Στην Αστυπάλαια (Λειβάδι) η στάθµη της θάλασσας µε τη λήξη του σεισµού κατήλθε περί τα 5µ. και τα ύδατα απεσύρθησαν αρχικά σε απόσταση 100µ. και ακολούθως επροχώρησαν σε βάθος 400µ. από την ακτή και µέχρι ύψος 4µ. Βυθίστηκαν 12 αλιευτικά σκάφη, κατεκλύσθησαν καλλιεργήσιµες εκτάσεις, παρασύρθηκαν περιουσίες και τραυµατίστηκαν δύο άτοµα.

    1961 μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

    1981 Αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών για τα Κυπριακό, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ. Θα καταλήξουν σε αδιέξοδο, λόγω της συνεχούς κωλυσιεργίας των Τουρκοκυπρίων.

    1990 Οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο Χιούστον του Τέξας. Η σύναξή τους θα αποκτήσει θεσμική διάσταση τα επόμενα χρόνια και θα πάρει την ονομασία «Group Seven» (G7).

    2004 Το δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει ως παράνομο το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:42 am, 3 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    10 Ιουλίου

    48π.Χ. στη μάχη του Δυρραχίου, ο Καίσαρας, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματος του από τον Πομπήιο.

    138 πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός από την Πύλη του Αδριανού που κοσμεί την Αθήνα στη λεωφόρο Αμαλίας. [γεν. 24/1/76]

    518 Ο Ιουστίνος Α΄ αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Θα παραμείνει στον θρόνο της Αυτοκρατορίας μέχρι την 1η Αυγούστου του 527.

    685 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Δ' ο Πωγωνάτος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 652)

    813 Ο Λέων Ε' ο Αρμένιος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 820, οπότε δολοφονείται μπροστά στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας.

    1510 πεθαίνει η Κατερίνα Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου. (Γεν. 25/11/1454)

    1774 η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

    1779 Ο αρχιναύαρχος τού τουρκικού στόλου Χασάν πασσάς Τζεζαϊρλής, αποβιβασθείς είς τόν Αργολικόν κόλπον μετά μεγάλων δυνάμεων, προσβάλλει αιφνιδιαστικώς τούς είς τήν Τρίπολιν ωχυρωμένους 10.000 Αλβανούς, οίτινες είχον αποβή μάστιξ τής Πελοποννήσου. Οι Αλβανοί, λυσσωδώς αγωνισθέντες ολόκληρον τήν ημέραν, υπεχώρησαν κατά τήν δύσιν τού ηλίου. Εκ τούτων 4.000 έπεσαν κατά τήν μάχην ή συλληφθέντες αιχμάλωτοι απεκεφαλίσθησαν. Ο δε Χασάν διέταξε νά ανεγερθή είς τήν ανατολικήν πλευράν τής πόλεως πυραμίς από τάς κεφαλάς των, αίτινες συνεκολλήθησαν μεταξύ των μέ λάσπην. Είς την εξόντωσιν τών Αλβανών συνετέλεσαν και πολλοί Έλληνες Κλέφτες, μεταξύ τών οποίων καί ό Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατήρ τού Θεοδώρου.

    1821 Στην νήσον Κύπρον συνεχίζονται οι σφαγές των Ελλήνων προκρίτων.

    1825 Στο Θριάσιον Πεδίον Αττικής οι Έλληνες υπό τον Β. Μαυροβουνιώτην, κατόπιν μάχης έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

    1849 (8.00 μ.μ.) Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην πόλη των Σερρών και ενώ αρχικά φαινόταν ότι θα περιοριζόταν στο μουσουλμανικό κεντρικό νεκροταφείο των Σερρών, εξαπλώθηκε λόγο του δυνατού ανέμου αλλά και της απουσίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για ταυτόχρονη εκδήλωση της φωτιάς σε πολλά σημεία γεγονός που οδηγεί τη σκέψη να μην αποτελούσε τυχαίο γεγονός αλλά να επρόκειτο για εμπρησμό. Η πυρκαγιά διήρκησε περίπου ένα εικοσιτετράωρο και στο διάστημα αυτό καταστράφηκαν τέσσερις χιλιάδες σπίτια και καταστήματα και δεκατρείς εκκλησίες.

    1908 ξεσπά στην Τουρκία το κίνημα των Νεοτούρκων, που οδήγησε στην εκθρόνιση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β.

    1913 Μετά τη ραγδαία προέλαση του ελληνικού στρατού (τμήματα της Ι Μεραρχίας), καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.
    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις (Ι Μεραρχία) στο Βουλγαρικόν μέτωπον μάχονται εναντίον των Βουλγάρων επί των θέσεων Τσούκα Γκολέκ και Τσάρεβο-Σέλο.

    1918 Ιδρύεται η Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας, μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων.

    1920 Ο ελληνικός στρατός (Μεραρχία Σμύρνης) φθάνει στο Λουλέ Μπουργκάζ (Αρκαδούπολη), μετά από ταχεία προέλαση στην Ανατολική Θράκη.
    1920 Η Στρατιά Θράκης, διά ραγδαίας καί κεραυνοβόλου επιθέσεως, συντρίβει τό υπό τόν Τζαφέρ Ταγιάρ κίνημα αντιστάσεως είς τήν Α. Θράκην καί εγκαθίσταται είς τήν ανατολικήν όχθην τού ποταμού Έβρου. Ο Τζαφέρ Ταγιάρ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος μεθ’ ολοκλήρου τού επιτελείου του.

    1942 Ο Μουσολίνι εγκαταλείπει την ελπίδα της θριαμβευτικής εισόδου του στο Κάιρο και επιστρέφει στη Ρώμη.

    1943 Έπειτα από ολονύκτιο βομβαρδισμό, οι σύμμαχοι πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Η κατάληψή της θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

    1944 Οι γερμανοί εκτελούν με ξιφολόγχη Έλληνες στην Σιάτιστα.

    1949 ο Τίτο ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση ανταρτών.

    1961 Υπογράφεται εις τας Αθήνας η συμφωνία τής συνδέσεως τής Ελλάδος με την Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα (Κοινή Αγορά) των εξι ευρωπαϊκών χωρών. (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιον, Ολλανδία, Λουξεμβούργον).

    1984 πεθαίνει ο Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής με τις γλαδιόλες. Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού. (Γεν. 1948)

    1988 Δεκάδες φωτιές κατακαίουν πολλές περιοχές της χώρας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Απρ 23, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    11 Ιουλίου

    472 δολοφονείται ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ανθέμιος.

    813 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Α' Ραγκαβές εκθρονίζεται και τον διαδέχεται ο Λέων Ε'.

    969 πεθαίνει η Όλγα , βασίλισσα των Ρώσων του Κιέβου, η πρώτη ρωσίδα που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό. (Γεν. 890)

    1533 ο Πάπας Kλήμης Z' απειλεί με αφορισμό τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο H', αν δεν ξανατελέσει τον γάμο του με την Αικατερίνη της Αραγονίας, που ακυρώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Kαντέρμπουρι, Tόμας Kράνμερ. O Ερρίκος αντιδρά, αναγορεύοντας τον εαυτό του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας που αποσχίστηκε από το Βατικανό.

    1821 Μεγάλες σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στην Κω.
    1821 Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις σφαγές των Ελλήνων στη νήσο Κύπρο (κατέσφαξαν 100 προκρίτους λόγω συμμετοχής των στην επανάστασιν).

    1823 Ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Ακροκόρινθο και στη συνέχεια δια αγημάτων του συνάπτει μάχην. Οι Έλληνες υπό τον Σταϊκόπουλον νικούν τους Τούρκους.

    1825 Οι Τούρκοι δι’ εφόδου προσεπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλ’ απέτυχον.

    1826 Νέα μάχη στο Θριάσιον Πεδίον Αττικής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην μάχη ενίκησαν οι Έλληνες.

    1829 Αρχίζει εις τό Άργος τάς εργασίας της ή συγκληθείσα υπό τού Ι. Καποδίστρια Εθνική Συνέλευσις, αποτελεσθείσα έκ 236 πληρεξουσίων. Πρώτος πρόεδρος αυτής εξελέγη ό Γ. Σισίνης καί δεύτερος ό Γ. Μαυρομιχάλης.

    1867 οι Κρήτες Οπλαρχηγοί Κωσταράς και Κριάρης Μαντακάκης με τους Μανιάτες υπό τον Λ. Πετροπουλάκη, σε σφοδρή μάχη στην Αράδαινα των Σφακίων, αποκρούουν επίθεση 10.000 Τούρκων στρατιωτών του Ρεσίτ Πασά.

    1878 Ο βρετανικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Χέι, καταλαμβάνει τη Λάρνακα κι έτσι αρχίζει η αγγλοκρατία στην Κύπρο.

    1905 Μαύροι διανοούμενοι και ακτιβιστές οργανώνουν το «Κίνημα του Νιαγάρα», μία ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ, με ηγέτη τον W.E.B. Dubois.

    1909 οι 250 Άγγλοι στρατιώτες της φρουράς του Ηρακλείου και των Χανίων εγκαταλείπουν την Κρήτη.

    1913 οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Στενά της Κρέσνας και οι Βούλγαροι καταδιώκονται προς βορρά, κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο.
    1913 Η Ρουμανία, ως ένοπλος επιδιαιτητής ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, καλεί τις κυβερνήσεις των εμπολέμων να στείλουν αντιπροσώπους τους στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Βουκουρεστίου.

    1919 η ολλανδική Βουλή θεσπίζει το εργατικό οκτάωρο και η Κυριακή γίνεται αργία.

    1920 Τα ελληνικά στρατεύματα είς τήν Ανατολικήν Θράκην, φθάνουν, διά ραγδαίας προελάσεως, είς Λουλέ-Μπουργκάζ.

    1929 αιματηρή συμπλοκή απεργών και αστυνομικών σημειώνεται στα ελληνικά εργοστάσια χημικών λιπασμάτων.

    1940 οι Ναζί εγκαθιδρύουν στη νότια Γαλλία την κυβέρνηση του Βισύ, και θέτουν επικεφαλής το Γάλλο στρατάρχη Ανρί Φιλίπ Πετέν.

    1942 Σε εξέλιξη η απογραφή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μετά από στοιχεία που έδωσε ο Αρχιραββίνος της πόλης και συνεργάτης των Ναζί Σεβή Κόρετς, με σκοπό την μεταφορά και εξώντωσή τους. Θα τους απελευθερώσουν ύστερα από καταβολή λύτρων.

    1943 οι Γερμανοί αντεπιτίθενται στη Σικελία.

    1947 Ίδρυση της «Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», το οποίο εξελίχθηκε στο «Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας».

    1949 Σε λόγο του πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Τίτο τονίζει ότι ήρθε ο καιρός να κλείσει βαθμιαίως η χώρα του τα σύνορά της προς την Ελλάδα για να τερματιστεί ο πόλεμος.

    1953 επιτυχής είναι η κατάληξη της Βαλκανικής Διάσκεψης που γίνεται στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας, κατά την οποία επιβεβαιώνονται οι φιλειρηνικές προθέσεις των τριών χωρών.

    1955 η φράση "στο Θεό που εμπιστευόμαστε" ή «στο Θεό στηριζόμαστε» (In God We Trust) προστίθεται σε όλα τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ. (σε ποιό Θεό; Άγνωστο. Ή μάλλον: στο Θεό των χαρτονομισμάτων, στον Μαμωνά)

    1960 το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο και η Νιγηρία αποκτούν την ανεξαρτησία τους. (η Κύπρος για μιά ακόμη φορά αλυσσοδένεται. Και η Βόρειος Ήπειρος θα περιμένει για πολύ ακόμη, κάτω από την αιμοσταγή μπότα του Τυράννου Εμβέρ Χότζα, υπό την σαρδόνια αδιαφορία των Μεγάλων της Γης)..

    1975 Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα τεράστιο ταφικό μνημείο του 221 π.Χ. με 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών.

    1978 Ένα φορτηγό έμφορτο με υγραέριο ανατρέπεται και εκρήγνυται στην Ταραγόνα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 216 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες.
    1978 πεθαίνει ο Βασίλης Τσιρώνης, ιδιόρρυθμος ιατρός, που αυτοκτόνησε όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου είχε ταμπουρωθεί επί εξάμηνο. (Γεν. 15/8/1929)

    1979 πέφτει στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Αυστραλίας, το αμερικανικό διαστημικό εργαστήριο "Σκάιλαμπ".

    1988 τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που αποδίδεται στον παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ, σημειώνεται στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.

    1993 πεθαίνει ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ, Ρώσσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος, πνευματικό παιδί του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

    1994 Σημειώνεται βομβιστική επίθεση στη Ρόδο, με δύο τραυματίες. Από έγκυρες πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίζεται ως προβοκατόρικη ενέργεια ξένων πρακτόρων.

    1995 οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους της. Πρόκειται για μια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στη σύγχρονη ιστορία.
    1995 οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 10 χρόνια μετά τη λήξη του μεταξύ τους πολέμου.
    1995 Με τα Βραβεία Ωνάση τιμώνται στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, η γαλλίδα ακαδημαϊκός και ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και οι καθηγητές Γιορκ Ιμπέργκερ και Παναγιώτης Βαρώτσος.

    1996 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς.

    2003 καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την Πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα κοστίσουν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ θα προκληθούν πολλές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα, βιομηχανικά κτίρια και δρόμους.

    2004 ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρίσκεται ο Κώστας Καραμανλής εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

    2007 Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες σκοτώνονται στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

    2009 Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται τα ξημερώματα στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, στην οποία διαμένει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης. Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστός πυροβολεί κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    2010 «Η διάλυση της Ευρωζώνης θα καταστούσε δυνατή την επιστροφή της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη» τονίζει ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics, που υποστηρίζει την επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων ως μοχλού για την ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.

    2011 12 νεκροί και 62 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο. Παραιτούνται ο Υπουργός Άμυνας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:21 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    12 Ιουλίου

    1470 Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την κατεχόμενη από τους Ενετούς Χαλκίδα και προβαίνουν σε άγριες σφαγές των Χριστιανών.

    1603 o κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) αγοράζει από τους ινδιάνους το νησί Γκαλ και το μετονομάζει σε Όιστερ Άιλαντ. Κατόπιν, μετονομάστηκε σε Έλις Άιλαντ, που έγινε γνωστό ως ο προθάλαμος των ευρωπαίων μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

    1856 Σκοτώνεται ο λήσταρχος Νταβέλης (Χρηστος Νάτσιος) στο Ζεμενό, μεταξύ Διστόμου και Αράχωβας. (γενν.1932 στο Στείρι Βοιωτίας και έδρασε σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλία)

    1904 Εκατονταμελής συμμορία με αρχηγό τον λήσταρχο Ντότσιο, μπήκε στο Στάρτσοβο και ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού, να τους παραδώσουν τους Έλληνες δασκάλους Αντώνιο Πλουμή από το Μελένικο και Φωτεινή Παπαδημητρίου από τις Σέρρες, με σκοπό να τους δολοφονήσουν. Οι Σταρτσοβίτες αρνήθηκαν και για να σώσουν τους δασκάλους αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στην εξαρχία πληρώνοντας και 100 χρυσές λίρες σε τέσσερις δόσεις, για ενίσχυση του ταμείου των κομιτατζήδων.

    1910 σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Τσαρλς Στιουαρτ Ρολς. Ο Ρολς συνεργάστηκε με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών αυτοκινήτων Ρολς-Ρόις.

    1911 στη Νέα Υόρκη, αναφέρονται 22 θύματα του καύσωνα από την 1η Ιουλίου.

    1913 ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β' Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.
    1913 Αγήματα του ελληνικού στόλου (αντιτορπιλικά "Σπέτσαι", "Ύδρα" και "Ασπίς"), υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη."
    1913 Ο ελληνικός στρατός (VΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.
    1913 πεθαίνει ο Ιωάννης Βελισσαρίου, στρατιωτικός του Ελληνικού Στρατού, ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων.

    1920 Τμήματα του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων (Μεραρχία Ξάνθης), στις 13.15, εισέρχονται χωρίς αντίσταση και καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη. Οι Έλληνες κάτοικοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.
    1920 Με εντολή των Συμμάχων, η Ελληνική Στρατιά Δυτικής Θράκης (9η και 19η Μεραρχίες) και η Μεραρχία Σμύρνης πραγματοποιούν συνδυασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη για να καταστείλουν το κίνημα του Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ (Διοικητή Α΄ Σώματος Στρατού) που αρνείται να δεχθεί τη Συνθήκη του Μούδρου για την Τουρκία. Η επιχείρηση στέφεται από επιτυχία με την κατάληψη της Αδριανούπολης (12/25 Ιουλίου 1920). Με τη Συνθήκη των Σεβρών, αργότερα, ολόκληρη η Θράκη ως τα όρη της Τσατάλτζας παραχωρείται στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύσσονται ελεύθερη ζώνη ελεγχόμενη από τους Συμμάχους.
    1920 πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας ανακηρύσσει τον Μουσταφά Κεμάλ δικτάτορα της Τουρκίας και ότι του δίνει απόλυτη εξουσία να συνάψει ανακωχή ή να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης.

    1921 στη Σμύρνη και στη συνέχεια στην Κιουτάχεια μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να συναντηθεί με τον βασιλιά.

    1922 Ελληνικό αεροπλάνο, με χειριστή τον Χριστόφορο Σταυρόπουλο, καταρρίπτει τουρκικό βορειοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας.

    1943 Διεξάγεται η Μάχη της Προκχορόφκα, μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίες της ιστορίας, μεταξύ σοβιετικών και γερμανικών τανκς.
    1943 Τα ελληνικά αντιτορπιλικά "Κανάρης", "Βασίλισσα Όλγα", "Πίνδος" και η κορβέτα ""Σαχτούρης"", με κυβερνήτες τους Πλωτάρχες Κ. Δαμηλάτη, Γ. Μπλέσσα, Δ. Φοίφα, Κ. Νικητιάδη, και Αντιπλοίαρχο Μανωλάτο, αντίστοιχα, συμμετέχουν στις συμμαχικές αποβατικές επιχειρήσεις στη Σικελία.

    1944 Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι για τη μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) κατά των Γερμανών. Αρχίζει το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1944 και τελειώνει την 14η Ιουλίου. Διεξάγεται μέσα στο γεωγραφικό χώρο Ρίβιο - Μοναστηράκι - Βόνιτσα - Αμφιλοχία - Κρίκελο - Άρτα, με κύρια προσπάθεια την ανακατάληψη της Αμφιλοχίας. Η επιχείρηση πραγματοποιείται για την ανακούφιση των μαχόμενων μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πίνδο και επιτυγχάνει πλήρως το σκοπό της. Οι απώλειες, μόνο μέσα στην Αμφιλοχία, είναι για τους Γερμανούς 180 νεκροί, 80 τραυματίες, και 38 αιχμάλωτοι. Για τους αντάρτες οι απώλειες είναι 26 νεκροί και 54 τραυματίες. Οι αντάρτες παίρνουν πολλά λάφυρα από τους Γερμανούς (250 τυφέκια, 45.000 φυσίγγια, 5.000 νάρκες, 3 αυτοκίνητα, 96 άλογα, 4 πυροβόλα κ.λπ.)

    1989 την απομάκρυνση της Ουγγαρίας από το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" χαιρετίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πατέρας, που επισκέπτεται τη χώρα.

    1993 το τσουνάμι που θα προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάιντο της Ιαπωνίας θα προκαλέσει το θάνατο 202 ατόμων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

    1994 ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 27 χρόνια.
    1994 Εκρήξεις βομβών σημειώνονται στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί. Αποδίδονται από τις αρχές σε κέντρα εκτός Ελλάδας που σκοπό έχουν να πλήξουν τον τουρισμό.

    2000 Η Προτεσταντική Εκκλησία στη Γερμανία παραδέχεται επίσημα ότι χρησιμοποίησε ανθρώπους για καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Γ' Ράιχ και υπόσχεται ότι θα καταβάλει δέκα εκατομμύρια μάρκα στο ταμείο για αποζημιώσεις για τα θύματα των Ναζί.

    2006 στον Πόλεμο του Λιβάνου η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

    2007 αμερικάνικα ελικόπτερα Apache πραγματοποιούν επιχείρηση στη Βαγδάτη και σκοτώνουν πάνω από 10 άτομα. Μετά από καιρό το βίντεο της επίθεσης δημοσιοποιείται και προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή καθώς είναι φανερό πως δεν υπάρχει καμία απειλή ενώ κάποιοι από τους νεκρούς είναι δημοσιογράφοι.
    2007 Μεγάλη φωτιά ξεσπάει στη Σκιάθο. Καίγονται σπίτια, πολλά απειλούνται, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και ξενοδοχειακές μονάδες.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:22 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:44 am

    13 Ιουλίου

    1261 Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Ενετούς τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου.

    1826 Οι πολιορκούμενοι στην Ακρόπολιν Έλληνες, εξήλθον ξιφήρεις από την Ακρόπολιν και κατεδίωξαν τους Τούρκους μέχρι της Μονής Πετράκη.

    1878 (ν. ημερ.) Μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία αποκόπτονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, ανατρέπεται η σκανδαλώδης Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου της 3ης Μαρτίου 1878 (μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας), που προέβλεπε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας.

    1898 ο Γουλιέλμος Μαρκόνι πατεντάρει το ραδιόφωνο.

    1900 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Τιεντσίν της Κίνας από τους επαναστατημένους Μπόξερς.

    1908 γυναίκες αθλήτριες αγωνίζονται για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο.

    1909 οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την Κρήτη, ωστόσο ειδοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

    1913 κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν μέχρι τα παλιά βουλγαρικά σύνορα.
    1913 Έπειτα από σκληράς διημέρους μάχας πέριξ το Ολνάρ Μαχαλά, επί τής ανατολικής όχθης τού Στρυμόνος, οί Βούλγαροι αναγκάζονται νά υποχωρήσουν. Αί ελληνικαί δυνάμεις, προωθηθείσαι ραγδαίως, καταλαμβάνουν τά στενά τής Κρέσνας.
    1913 Η πόλη της Ξάνθης απελευθερώνεται.

    1920 Στη Μ. Ασία περιοχές Κούλα συνεχίζεται η μάχη των Ελλήνων και Τούρκων και η 12 Μεραρχία ελευθερώνει τη Θράκη.
    1920 σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

    1922 αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

    1930 Τουρκικά στρατεύματα καταστέλλουν εξέγερση στο Κουρδιστάν.

    1931 η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει το μήνα αυτό στο κατακόρυφο, οδηγώντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης τις διεθνείς συναλλαγές και πληρωμές.

    1932 η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού το θέμα των πολεμικών χρεών προς τις ΗΠΑ, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην εξόφλησή τους.

    1940 14 ελληνικά πλοία χάνονται μέσα σ ένα μήνα, λόγω των πολεμικών γεγονότων, με 21 θύματα.

    1943 οι Σοβιετικοί κατατροπώνουν τους Ναζί στη μεγάλη μάχη των τεθωρακισμένων, στο μέτωπο κοντά στο Κουρσκ.
    1943 Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.
    1943 Σκοτώνεται στην Ιταλία, στη μάχη του Σαν Πιέτρο, ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που εστάλη στην πρώτη γραμμή σαν τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς.
    1943 Οι Γερμανοί καίνε το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και εκτελούν τον ιερέα και άλλους Έλληνες.

    1944 Τμήματα τού Ε.Λ.Α.Σ. εισέχονται στον Μελιγαλά, όπου εξετέλεσαν άνω των 2.000 κατοίκων και πολλούς άνδρες της Χωροφυλακής.
    1944 Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από μικτό ελληνοβρετανικό συγκρότημα εναντίον της ισχυρής εχθρικής φρουράς της νήσου Σύμης, με σκοπό την εξουδετέρωση της και την καταστροφή στόχων (εγκαταστάσεων, πλωτών μέσων).

    1945 η Ιαπωνία ζητά από την ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Συμμάχους.

    1963 Έναρξη των εργασιών του συνεδρίου περί “Πίστεως και Τάξεως” ορθόδοξων και αγγλικανικών εκκλησιών στο Μοντρεάλ του Καναδά. Κύριο θέμα η ενότητα των Εκκλησιών. Το Βατικανό συμμετέχει με πέντε παρατηρητές.

    1964 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τα βασικά σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει ως κύριο εμπνευστή της τον παιδαγωγό Ευάγγελο Παπανούτσο. Άξονας της μεταρρύθμισης είναι η δωρεάν παιδεία.

    1965 πεθαίνει ο Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία μόλις ενός έτους ο Κόντογλου χάνει τον πατέρα του και την κηδεμονία του καθώς και των τριών αδελφών του ανέλαβε ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής και θείος τους Στέφανος Κόντογλου, στον οποίο φυσικά οφείλεται και το όνομα με το οποίο έμεινε γνωστός στην ιστορία. Είχε γεννηθεί το 1895 στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας από τον Νικόλαο Αποστολέλλη (που ήταν και το πραγματικό του όνομα) και την Δέσπω Κόντογλου. Να σημειωθεί πως μαθητές του Κόντογλου στην ζωγραφική υπήρξαν οι Γιάννης Τσαρούχας και Νίκος Εγγονόπουλος.

    1973 Ο σύμβουλος του Ρίτσαρντ Νίξον, Αλεξάντερ Μπάτερφιλντ, αποκαλύπτει στα μέλη της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος έχει εγκαταστήσει στον Λευκό Οίκο σύστημα υποκλοπής.

    1977 Μπλακ-άουτ στη Νέα Υόρκη για μισή ώρα. Η πόλη βυθίζεται στο χάος και στο έλεος των συμμοριών. Χρειάζονται 25 ώρες για να επανέλθει το ηλεκτρικό σε όλη την πόλη και κατά τη διάρκεια των ταραχών συλλαμβάνονται 4.500 άτομα, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια δολάρια.

    1978 Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κίνα.

    1989 Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

    1993 τουλάχιστον 9 νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού, που πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία και είναι εντάσεως 7,8 Ρίχτερ, παρά την ισχυρή αντισεισμική προστασία της χώρας.

    1995 Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των κινεζικών Αρχών, οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα ανέρχονται σε 1.200, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    1999 Το τουριστικό σκάφος «Ιάσων» βυθίζεται στις Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου, παρασύροντας στο θάνατο τέσσερις από τους επιβάτες του. Το «Ιάσων» είχε αποπλεύσει από τον όρμο του Αγίου Νικολάου Σχοινιά για μονοήμερη τουριστική εκδρομή προς τις Γαλάζιες Σπηλιές, μεταφέροντας 28 επιβάτες, αλλά 5 ναυτικά μίλια από τον όρμο Σκιναρίου και 340 μέτρα από την ακτή του Αγίου Ανδρέα ΒΔ της Ζακύνθου άρχισε να μπάζει νερά λόγω ρήγματος.

    2009 Κατεδαφίζεται από την αστυνομία με τη χρήση εκσκαφέων ένας αυθαίρετος οικισμός (πρόχειρα και ρυπαρά παραπήγματα) μεταναστών (κυρίως Αφγανών) στην προκυμαία της Πάτρας, το οποίο υπήρχε επί μία δεκαετία και είχε γίνει εστία μολύνσεων πάσης φύσεως.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:23 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:46 am

    14 Ιουλίου

    322 π.Χ. Πεθαίνει ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης.

    1099 στη διάρκεια της Α Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και σφαγιάζουν χιλιάδες από τους κατοίκους της.

    1456 Οι Ούγγροι νικούν τους Οθωμανούς στη Μάχη του Βελιγραδίου.

    1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Η βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα του διέθεσε 3 πλοία, με τα οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1492 από το λιμάνι του Πάλος. Πλέοντας δυτικά συνάντησε πρώτα τα νησιά Μπαχάμας τα οποία ονόμασε Σαν Σαλβαντόρ. Στη συνέχεια ανακάλυψε την Κούβα, την Αϊτή, Δομίνικα, Πόρτο Ρίκο και τις ανατολικές ακτές της κεντρικής Αμερικής, πιστεύοντας όμως ότι ήταν της Ασίας. Αργότερα ο Αμέρικο Βεσπούτσι θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μία νέα ηπείρο και θα της δώσει το όνομά του.

    1789 πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.

    1790 Η πρώτη επέτειος από την πτώση της Βαστίλης γιορτάζεται με μεγάλη παρέλαση 50.000 Εθνοφρουρών στο Παρίσι.
    1790 Η σύνθεση του Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ «Te Deum» εκτελείται για πρώτη φορά.

    1797 Γάλλοι Δημοκρατικοί στη Ζάκυνθο.

    1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
    1821 Οι αποκλεισθέντες στην Ακρόπολιν των Αθηνών Τούρκοι εξήλθον δια λεηλασίαν και συνάπτουν μάχην μετά των Ελλήνων. Οι Τούρκοι αφού έκαυσαν τον ναόν του Αγίου Γεωργίου και εφόνευσαν την φρουράν του, εισήλθον πάλιν στην Ακρόπολιν.
    Στα Λέπουρα-Κούμα Κυνουρίας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Κουμαίων Ιωάν. Παπάς.
    1821 Τουρκικός στρατός 12.000 ανδρών: 8.000 από το Ηράκλειο και 4.000 από το Ρέθυμνο κατευθύνεται προς τα Σφακιά, εναντίον των εκεί επαναστατήσαντων οπλαρχηγών της Κρήτης.

    1824 12.000 Τουρκαλβανοί υπό τον Γιουσούφ Περκόφτσαλη, ξεκινώντας από τη Γραβιά, επιτίθενται εναντίον της Άμπλιανης Φωκίδος, όπου έχουν οχυρωθεί 3.000 Έλληνες υπό τον Νάκο Πανουργιά. Έπειτα από σκληρή εννιάωρη μάχη, οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τουρκαλβανούς και τους καταδιώκουν επί τρεις ημέρες. Πεσόντες 37 Έλληνες, 2.000 Τούρκοι νεκροί.

    1826 Ο Νίκος Κριεζώτης εισέρχεται στην πολιορκημένη από τον Κιουταχή Ακρόπολη και την ενισχύει με 450 μαχητές.

    1831 Οι Υδραίοι καταλαμβάνουν το ναύσταθμο στον Πόρο, αντιδρώντας στην πολιτική του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

    1832 Η Δ’ Εθνική Συνέλευσις αρχίζει τις εργασίες της στην Πρόνοιαν του Ναυπλίου.

    1863 Στην Τουλόν της Γαλλίας, ο Γεώργιος ο Α΄ επιβιβάστηκε στην φρεγάτα "ΕΛΛΑΣ" που θα τον έφερνε στην Ελλάδα ως νέο βασιλιά.

    1867 ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.
    1867 ο Βασιλεύς των Ελλήνων Όθων αποθνήσκει εξόριστος εις Βαμβέργην, σε ηλικία 52 ετών. Ο θάνατός του προήλθεν από ιλαράν βαρείας μορφής, την οποίαν εκόλλησε επισκεπτόμενος πτωχούς ασθενείς. Ολίγον προ του θανάτου του, εκάλεσε τον υπασπιστήν του Γ.Δράκον και του είπε «Επιθυμώ να μ’ ενταφιάσετε με την εθνικήν μου (την ελληνικήν) στολήν». Ο πατήρ του Λουδοβίκος Α’, συναντήσας βραδύτερον τον Θ. Δεληγιάννην, πρεσβευτήν στο Παρίσι, του είπε: «Υπήρξα λάτρης της αρχαίας Ελλάδος και εκ των ενθερμοτέρων του Αγώνος σας θαυμαστών. Δι’ αυτό και απέστειλα τον υιόν μου με χαράν και υπερηφάνειαν, ώστε να συμβάλει και συντελέσει στην παλινόρθωσιν της ενδόξου αυτής γης. Ο υιός μου έσφαλε άραγε στην διαχείρισιν της εντολής την οποίαν περιεβλήθη; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Αλλ’ επίσης αγνοώ και διερωτώμαι μήπως οι Έλληνες έσφαλον εξώσαντες αυτόν».
    Ο Όθων, πλήρες όνομα Όττο φον Βίττελσμπαχ (Otto von Wittelsbach), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλεύς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος». Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και της Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σάζεν Άλτενμπουργκ. ( Γενν.01.06.1815).

    1887 πεθαίνει ο Άλφρεντ Φέλιξ Άλβιν Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, γερμανός επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των κανονιών». Ίδρυσε τη γνωστή βιομηχανία Krupp, που σήκωσε το βάρος των εξοπλισμών του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Γεν. 26/4/1812)

    1904 πεθαίνει ο Ρώσος Δραματουργός Άντον Τσέχοφ

    1905 η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

    1907 Το πενταμελές σώμα του οπλαρχηγού Μητρούση και του Λοχία Θεοδώρου Τουρλεντέ εγκλωβίζεται από τους Τούρκους, μετά από βουλγαρική προδοσία, στη συνοικία Κάτω Κεμενικιά των Σερρών. 3.000 άνδρες της Τουρκικής φρουράς των Σερρών πολιόρκησαν τον οπλαρχηγό Καπετάν Μητρούση (Δημήτρη Γκογκολάκη, από το χωριό Χομονδό-νυν Μητρούση Σερρών) και τα παλικάρια του, που οχυρώθηκαν στο κωδωνοστάσιο της Ευαγγελίστριας. Στην 5ωρη μάχη που ξέσπασε πρώτος σκοτώθηκε ο εκ Μεγαλοπόλεως Λοχίας Θεόδωρος Τουρλεντές (1884-1907). Βαριά πληγωμένοι μετά από αγώνα στήθος με στήθος συνελήφθησαν ο Νίκος Παναγιώτου (γενν.1880 στό Αγρίνιο) και ο Γιάννης Ούρδας, οι οποίοι στη συνέχεια (3 Δεκεμβρίου 1907) απαγχονίσθηκαν. Ο Μητρούσης έμμεινε μόνος του στο κωδωνοστάσιο δίχως πολεμοφόδια και προσποιούμενος ότι θέλει να παραδοθεί, κάλεσε τον Διευθυντή της Αστυνομίας να τον παραλάβει. Τότε μπροστά στους έκπληκτους Οθωμανούς φύτευσε στον κρόταφο του Τούρκου Αξιωματικού την τελευταία του σφαίρα. Για να μην συλληφθεί ζωντανός με το μαχαίρι του άνοιξε τα σπλάχνα του, ενώ απηύθυνε χαιρετισμούς στους έντρομους Έλληνες που από μακριά παρακολουθούσαν τη μάχη. Η δράση του Σώματος του Καπετάν Μητρούση εκτείνονταν στην περιοχή από τα Καλά Δένδρα μέχρι τον Αχινό, αλλά και μέσα στην πόλη των Σερρών, όταν υπήρχε ανάγκη. Από τα παλικάρια του Καπετάν Μητρούση ο Μιχάλης Ουζούνης μαζί με τον ξάδερφό του από τη Σκοτούσσα Γιάννη Ούρδα, ήταν από τους πρώτους οι οποίοι πήραν μέρος στην επιχείρηση εκδίκησης για τον θάνατο της γυναίκας και του παιδιού του Μητρούση στο χωριό Μονοκκλησιά (Καρατζάκιοϊ).
    1907 (Σάββατο) Στην Δοβίστα (Εμμ. Παπά) μετά από φονική μάχη του Σώματος του καπετάν Ανδρέα Μακούλη με αποσπάσματα του Τουρκικού Στρατού και ατάκτων Οθωμανών, σκοτώθηκαν ο οπλαρχηγός Ανδρέας Μακούλης, που κατάγονταν από την Στενήμαχο, και οκτώ παλικάρια του και μόνο δύο από την ομάδα καίτοι τραυματισμένοι κατόρθωσαν να διαφύγουν.

    1913 Ελληνικά στρατεύματα απελευθερώνουν για πρώτη φορά την Κομοτηνή. Λίγο αργότερα, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τα ελληνικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν για να επανέλθουν οριστικά το Μάιο του 1920.

    1919 Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1920 Πέθανε ο πρίγκηπας Αλέξανδρος από μόλυνση, την οποία προκάλεσε δάγκωμα πιθήκου.
    1920 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.

    1921 Ο ελληνικός στρατός, έπειτα από σκληράν διήμερον μάχην, καταλαμβάνει τήν Κιουτάχειαν.

    1942 στο Ηράκλειο της Κρήτης 50 έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί.

    1943 Η καταστροφή του χωριού Ελάτη του Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου.

    1944 Απελευθερώθηκαν από τους Γερμανούς η Αθήνα και ο Πειραιάς.
    1944 Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει τη γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης και της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

    1945 η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

    1949 οι κάτοικοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τη πιθανή επανεγκατάσταση των Ιταλών στην πόλη τους.

    1990 μετά το "πράσινο φως" της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

    1992 δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

    1993 στο Μόσταρ της Βοσνίας, 12.000 μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τους Κροάτες.

    1994 ΗΠΑ και ΟΗΕ κάνουν διάβημα στην Τουρκία για να αρθούν τα εμπόδια που προβάλλει το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς στη διέλευση προς τα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα η αποστολή της UNFICYP.

    1995 Τουρκία και Σκόπια υπογράφουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας 20ετούς διάρκειας, που προβλέπει ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τους δύο συμβαλλόμενους, ο άλλος δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον επιτιθέμενο.

    2004 μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Africa One", βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Πέντε ναυτικοί, τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται. Στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές επτά υπόπτων, ενώ δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά

    2008 Σημειώνεται σύγκρουση αμαξοστοιχίας με βαγόνια εμπορικής που αποκολλήθηκαν από τον συρμό κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς, λίγο πριν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου. 16 επιβάτες τραυματίζονται. Με το γεγονός αυτό αποκαλύπτεται ότι σιδηροδρομικοί προσαρτούσαν στις αμαξοστοιχίες βαγόνια αδήλωτα...
    2008 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραλαμβάνει προκλητική επιστολή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που θέτει θέμα μειονότητας και επιστροφής περιουσιών.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:44 am, 3 φορές συνολικά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    15 Ιουλίου

    301 π.Χ Μάχη στην Ιψό της Φρυγίας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αντίγονος και ο υιός του Δημήτριος ο Πολιορκητής, ηττώνται από τις συνασπισμένες δυνάμεις του Σελεύκου, του Πτολεμαίου, του Κασσάνδρου και του Λυσιμάχου.

    280 π.Χ Ο Βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, με 27.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 20 ελέφαντες, νικά τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι παρέταξαν 36.000 πεζούς και 4.000 ιππείς. Οι Ρωμαίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 7.000 νεκρούς και πολυάριθμους αιχμαλώτους, ενώ ο Πύρρος κυριεύει το στρατόπεδό τους.

    1667 ο γιατρός Ζαν Μπατίστ Ντενίς πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος.

    1799 στο αιγυπτιακό χωριό Ροζέτ, ο Γάλλος κυβερνήτης Πιέρ Μπουράρντ βρίσκει την πέτρα της Ροζέτας, μία πέτρα στην οποία είναι χαραγμένα ιερογλυφικά, η κοινή αιγυπτιακή και ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

    1821 Καταστέλλεται η επανάσταση στα Άγραφα και συλλαμβάνεται ο αρχηγός της Βελής.
    1821 Οι Κρήτες οπλαρχηγοί Β. Χάλης, Άνδρ. Φασούλης, Ι. Χάλης καί Δασκαλάκης με ασθενείς δυνάμεις, αγωνίζονται ηρωϊκώς παρά τα Κεραμειά, γιά να ανακόψουν την πορείαν του Λατίφ πασσά, ο οποίος μετέβαινε με όλον τον στρατό του (5.000 τούρκοι), γιά να καταστρέψη τα Σφακιά. Την μάχη έκριναν 80 γιγαντόσωμοι Λακκιώται, αληθινοί Αίαντες, οίτινες ώρμησαν εκ των πλαγίων κατά του εχθρού, αφού επέταξαν τα καλύμματα από τα κεφάλια των, γιά να δείξουν ότι απεδύοντο εις αγώνα ζωής ή θανάτου. Οι Τούρκοι, ανίκανοι ν’ αντισταθούν στην ορμήν των, ήρχισαν να πετούν τα όπλα των και ετράπησαν εις άτακτον φυγήν, αφήσαντες υπέρ τους 500 νεκρούς στο πεδίον της μάχης. Εις χείρας των νικητών περιήλθε μεγάλος αριθμός ζώων φορτωμένων με όπλα, πολεμεφόδια και άλλο χρήσιμο υλικό. Κατά την μάχην αυτήν, οι γυναίκες του Θερίσσου μετέφεραν διαρκώς πολεμεφόδια και νερό στους μαχομένους, αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες.
    1821 Στς θέσεις Αμυγχαλόκαμπον και Κεφαλί οι Τούρκοι επετέθηκαν εναντίον των Ελλήνων και εισήλθον εις τον Καλλικράτην. Οι κατακτητές Τούρκοι, που την προηγουμένην εστρατοπέδευσαν στο μέρος, αφήνουν τον Καλλικράτη (Σφακιά-Κρήτη) έναν σωρό ερειπίων.
    1821 Ο Γεώργιος Μπακόλας και άλλοι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί αποκρούουν πολυάριθμα τουρκικά σώματα, άτινα επετέθησαν κατά του Πέτα και προξενούν εις αυτά βαρειές απώλειες.
    1821 Στα Βρυσάκια Ευβοίας οι Ευβοείς υπό τον Αγγελήν Γοβγίναν αποκρούουν ολοημέρους επιθέσεις του Ομέρ Βρυώνη κατά του Βρυσακίου. Ο Τούρκος στρατηγός, παρ’ όλον ότι διέθετε πυροβολικόν και πολυάριθμον ιππικόν (2.000 Τούρκοι), ηναγκάσθη να υποχωρήση, αφού απώλεσε 210 αξιωματικούς και στρατιώτας.
    1821 Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την επίδοση τελεσιγράφου στην Πύλη από τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ. Η ρήξη αποφεύγεται με παρέμβαση του Μέτερνιχ.
    1821 Ο μεγάλος οπλαρχηγός Κώστας Βελής που έχει από καιρού κηρύξει την Επανάσταση, συλλαμβάνεται σε μάχη κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Κεράσοβο. Λίγες ημέρες μετά και κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων υποκύπτει στην Κωνσταντινούπολη.

    1822 Οι Έλληνες υπό τον Δημ. Υψηλάντην και Τσόκρην μάχονται εναντίον των Τούρκων του Δράμαλη στο Άργος.

    1824 Μετά την καταστροφήν των Ψαρών, ο Ανδρέας Μιαούλης, μη δυνηθείς να συναντήση τον τουρκικόν στόλον, αποβιβάζεται στην Χίον και εξοντώνει τους εκεί ευρισκομένους Τουρκαλβανούς, παρά την προβληθείσαν εκ μέρους των αγρίαν αντίστασιν. Μετά τούτο, κατεβύθισε 21 τουρκικάς κανονιοφόρους ευρισκομένας στον λιμένα της Χίου και διάφορα άλλα πλοία, τα οποία συνήντησε πέριξ της νήσου.

    1825 Οι Τούρκοι κατακαίουν τα χωριά Αλωνίσταινα και Μαγουλιανά Πελοποννήσου.

    1840 Υπογράφεται στο Λονδίνο η ομώνυμη συνθήκη, με την οποία η Κρήτη επανέρχεται υπό την οθωμανική κυριαρχία. Με αυτή τη συνθήκη τερματίζεται ο Τουρκοαιγυπτιακός Πόλεμος.

    1899 Απέθανε εις την Αλεξάνδρειαν ό εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, καταλιπών περιουσίαν 7,5 περίπου εκατομμυρίων χρυσών δραχμών, υπέρ εθνικών και κοινωφελών σκοπών, εκτός πολλών άλλων χρημάτων, άτινα είχε διαθέσει πρότερον υπέρ τής ιδιαιτέρας του πατρίδος Μετσόβου καί διά διάφορα φιλανθρωπικά έργα. Είς τόν Γ. Αβέρωφ οφείλεται ή αποπεράτωσις τού Πολυτεχνείου, η ανέγερσις τού κτιρίου τής Σχολής τών Ευελπίδων καί τών Έφηβικών Φυλακών Αθηνών (Αβέρωφ), ή κατασκευή τών πρό τού Πανεπιστημίου ανδριάντων τού Ρήγα Φεραίου καί τού πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, ή αναμαρμάρωσις τού Παναθηναϊκού Σταδίου καί ή αγορά τού φέροντος τό όνομα του θρυλικού θωρηκτού.

    1902 Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο κέντρο της Αθήνας. Αποτεφρώνονται τρία σπίτια και οκτώ καταστήματα. Η φωτιά ξεκίνησε από το παντοπωλείο Θανόπουλου, επί της οδού Αιόλου.

    1906 Τα ανταρτικά σώματα των οπλαρχηγών Ιωάννη Καραβίτη και Ευάγγελου Νικολούδη, από τους Λάκκους των Χανίων, προσβάλλουν στο χωριό Γκορνίτσοβο (Κέλλη) της Φλώρινας, τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε. Τουρκική, όμως, δύναμη,που γνώριζε τις κινήσεις των σωμάτων και ενέδρευε στους λόφους γύρω από το χωριό, κυκλώνει τους Έλλληνες οπλαρχηγούς. Στη μάχη που ακολουθεί σκοτώνεται ο Ευάγγελος Νικολούδης.

    1910 η κατάσταση για τους Έλληνες της Μακεδονίας είναι απελπιστική, καθώς οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων, υποβάλουν τους Έλληνες σε κάθε είδους εξευτελισμό.

    1913 Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει τη θριαμβευτική του επέλαση βαθιά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγωνίζεται στο Βουκουρέστι για την επίτευξη συμφέρουσας διεθνούς συμφωνίας, επειδή όμως οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν ικανοποιούνται, συνεχίζονται παράλληλα οι πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Βούλγαροι, βλέποντας την απροθυμία των Μεγάλων Δυνάμεων να ικανοποιήσουν τις ελληνικές αξιώσεις, δεν ενδίδουν, ενώ από το μέτωπο ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δηλώνει «ανακωχή με τους Βούλγαρους θα κάνω στη Σόφια!».

    1920 Ολόκληρος η Ανατολική Θράκη ευρίσκεται εις ελληνικάς χείρας. Η ελληνική σημαία κυματίζει είς απόστασιν 30 μόνον χιλιομέτρων από τής Κωνσταντινουπόλεως.

    1921 Συνέρχεται στην Κιουτάχεια πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του βασιλιά Κωνσταντίνου, στο οποίο διαπιστώνεται ότι, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του ελληνικού στρατού, δεν έγινε δυνατή η συντριβή του κεμαλικού στρατού. Γι’ αυτό αποφασίζεται να γίνουν επιχειρήσεις προς την Άγκυρα.

    1930 Διάσταση σημειώνεται μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα για τη ρευστοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας.

    1943 H καταστροφή των Ασπραγγέλων στο Κεντρικό Ζαγόρι της Ηπείρου.
    1943 Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ναρκαλιευτικό Αλφειός για επιχειρησιακές ανάγκες του πολεμικού ναυτικού (επεστράφη πάλι στην Βρετανία το 1946).

    1945 Η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την κωδική ονομασία Trinity, στην έρημο Jornada del Muerto, 200 περίπου μίλα απ' το Los Alamos.

    1957 Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει προσφυγή στον ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό.

    1965 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα «Ιουλιανά».
    1965 Ορκίζεται η κυβέρνηση Γεώργιου Αθανασιάδη - Νόβα (πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών»).

    1974 ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του Προέδρου Μακαρίου. Ο αρχιεπίσκοπος διαφεύγει, ενώ η χούντα διορίζει νέο "Πρόεδρο" τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

    1992 Νέος κύκλος συνομιλιών αρχίζει στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, πάνω σε «δέσμη ιδεών» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Η προσπάθεια θα ναυαγήσει στο τέλος Αυγούστου.

    1999 28χρονος Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ, στο ύψος του Πολύκαστρου Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία, σε συνεργασία με τον επιβάτη Νέστορα Κόκκαλη, ακινητοποιεί τον δράστη, ο οποίος και σκοτώνεται.

    2003 Ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου επιχειρεί στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την πρώτη στην Ελλάδα εμφύτευση τεχνητής καρδιάς από τιτάνιο. Δέκτης ο 54χρονος ταξιτζής Χαράλαμπος Νένογλου, ο οποίος όμως λίγες ώρες αργότερα θα χάσει τη μάχη για τη ζωή.

    2008 Μία γυναίκα χάνει τη ζωή της από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ νότια της Ρόδου.

    2008 Οι αμερικανικές αρχές σπεύδουν σε βοήθεια των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

    2009 Με άλλους γνωστούς βαρυποινίτες θα εκτίσει την ποινή του ο κατάδικος πρώην μεγαλοεπενδυτής και χρηματιστής της Γουόλ Στριτ, Μπερνάρντ Μέιντοφ, που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 150 χρόνων για τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη τύπου πυραμίδας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    2010 Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, υποβάλει προς την κυβέρνηση πρόταση εξαγοράς του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
    2010 Σε συμφωνία καταλήγουν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε πάγωμα μισθών για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού το 2011 (+1,5%, από 1ης Ιουλίου 2011) και 2012 (+1,7% από 1ης Ιουλίου 2012). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 750 ευρώ για το 2011 και στα 763 ευρώ για το 2012. Παράλληλα, διασφαλίζεται ο 13ος και 14ος μισθός, αφού τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Αδείας, αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:24 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 8 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Τρι Ιαν 22, 2013 5:47 am

    16 Ιουλίου

    622 Η Εγίρα, αρχή του μωαμεθανικού ημερολογίου Ο Μωάμεθ εγκαταλείπει τη Μέκκα και καταφεύγει στη Μεδίνα, κυνηγημένος από τους ισχυρούς της περιοχής.

    636 Οι Άραβες νικούν τον στρατό του Αυτοκράτορα Ηρακλείου Α' στον ποταμό Ιερομίακα.

    813 Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, περιορίζονται όμως σε λεηλασίες στα περίχωρα. Καθ’ ά αφηγείται Συμεών ό Μάγιστρος, ό Κρούμμος ετέλεσε πρό τής Χρυσής Πόλης θρησκευτικάς πανηγύρεις καθ’ άς εθυσίασε ανθρώπους μαζί μέ ζώα. Εννοήσας, όμως, ότι το αδύνατον νά εκπορθήση τήν Κωνσταντινούπολιν, εδήωσε τά περίχωρα μέχρι τών παραλίων τής Προποντίδος καί ανεχώρησε σύρων μαζί του μέγαν αριθμόν αιχμαλώτων. Μεταξύ τούτων ήτο καί ό κατόπιν αυτοκράτωρ τού Βυζαντίου Βασίλειος ό Μακεδών, βρέφος κατά τήν εποχήν εκείνην.

    1054 Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

    1683 Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Καραμουσταφά, βρίσκονται προ των πυλών της Βιέννης.

    1821 Εις τον Άσκυφον της Κρήτης οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων και κατανικούν αυτούς. Στην μάχη εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κωστόπουλος.

    1822 Οι Έλληνες στο Άργος επαναλαμβάνουν την μάχην με τους Τούρκους της στρατιάς Δράμαλη. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

    1825 Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφοδρή έφοδο εναντίον των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου και τρέπονται υπό αυτών σε φυγή.

    1826 Σε αμφίρροπη ναυμαχία έξω από το Καρλόβασι της Σάμου, ο Κανάρης διασώζεται μετά τη βύθιση του πυρπολικού του.
    1826 Ο Κιουταχής πολιορκεί την Αθήνα.
    1826 Ο Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο κοντά στη Σάμο.

    1874 Απεβίωσε στο Βουκουρέστι ο μεγάλος (Βορειοηπειρώτης στην καταγωγή) Έλληνας ευεργέτης και πρωθυπουργός της Ρουμανίας Απόστολος Αρσάκης. Τον θάνατό του πένθησε το προσωπικό του Άρσακείου Ιδρύματος επί 40 ημέρες και κάθε χρόνο οι τρόφιμοι της Σχολής σε τελετή των εξετάσεων ψάλλουν τον “Αρσάκειο Ύμνο”.

    1906 Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία της Φιλιππούπολης. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

    1907 Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου (Γέρμα) περικυκλώνεται από τους Τούρκους στο Καλογερικό Καστοριάς κι έπειτα από μάχη σκοτώνεται ο ίδιος και 23 άνδρες του.

    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Γκιουμουλτζίνα (σημερινή Κομοτηνή), κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου.

    1914 Αρχίζουν οι πρώτες διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εξορίζονται όλοι οι ελληνικοί πληθυσμοί, κυρίως Πόντιοι της Σινώπης και της Κασταμονής.

    1919 Υπογράφεται το Σύμφωνο Τιτόνι (υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας) - Βενιζέλου. Προβλέπει την παραχώρηση των Δωδεκανήσων πλην της Ρόδου στην Ελλάδα και καθορίζει ότι η Ιταλία θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για τη Βόρεια Ήπειρο, ενώ η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ανάθεση στην Ιταλία «εντολής» για την Αλβανία. Το Σύμφωνο θα καταγγελθεί από την Ιταλία στις 9 Ιουλίου 1922.

    1920 Η ιταλική κυβέρνηση καταγγέλλει την ελληνοϊταλική συμφωνία και πρότεινε την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, πλην της Ρόδου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την έκπληξή της για τη στάση αυτή της Ιταλίας.

    1931 Θανατηφόρα επιδημία γαστρεντερίτιδας ξεσπά στον Πειραιά, εξαιτίας της οποίας θα πεθάνουν 168 παιδιά κάτω των δύο ετών.

    1942 Έπειτα από συμφωνία της γαλλικής κυβέρνησης του Βισί με τους Ναζί, αστυνομικοί συγκεντρώνουν 13.000 Εβραίους, τους οποίους κλειδώνουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

    1945 Σ' ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».
    1945 Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.
    1945 Αρχίζει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Ατλι όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Αποφασίζεται ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίζονται τα θέματα των αποικιών της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

    1948 Η πόλη της Ναζαρέτ καταλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου.

    1965 Ξεσπούν ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, που καταλήγουν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, ενώ το βράδυ και άλλοι αποστάτες ορκίζονται υπουργοί.

    1981 Έπειτα από 23 χρόνια με το όνομα DATSUN, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μετονομάζεται σε NISSAN.

    1983 Αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως το 1992. Εννοείται ότι ακόμη ζουν και βασιλεύουν και εκσυγχρονίζονται και ακμάζουν...

    1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ένας απ τους μεγαλύτερους του 20ού αιώνα. Ηταν ο άρχοντας του κόσμου της μουσικής μεταπολεμικά. Είχε γεννηθεί το 1908.

    1990 Σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει τις Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.600 άτομα.
    1990 Πυρκαγιά στη Σάμο αποτεφρώνει 20.000 στρέμματα δάσους.

    1995 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αναγνωρίζει ότι η χώρα του φέρει ευθύνη για τις διώξεις και τον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σε συνεργασία πολλές φορές με τους Ναζί.

    1997 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει Απόφαση, με την οποία συνιστάται στα κράτη - μέλη να αποθαρρύνουν τον εβραϊκό εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών και της Ιερουσαλήμ. Φυσικά, τα λόγια και οι χλιαρές διακηρύξεις δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τον ακάθεκτο εβραϊκό επεκτατισμό..

    2001 Στη σύνοδο της Μόσχας, ο Βέλγος Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    2007 σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στην Ιαπωνία σκοτώνει οκτώ άτομα και τραυματίζει 800 ενώ προκαλεί ζημιές σε πυρηνικό εργοστάσιο.
    2010 Ο μήνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος Ιούνιος για όλο τον πλανήτη από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα, ανακοινώνει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
    2010 Η αστυνομία ανακοινώνει την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν 85.000 ευρώ και 80 κιλά κοκαΐνης, τα οποία ήταν κρυμμένα σε ιστιοφόρο που βρισκόταν στα Σύβοτα Λευκάδας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Δευ Ιουν 10, 2013 7:30 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 8 από 16 Επιστροφή  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 12 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης