Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    2 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 2 επισκέπτες

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 10 από 16 Επιστροφή  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:55 am

    20 Αυγούστου

    480 π.Χ Σήμερα (κατά μία εκδοχή) σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς.

    636 Οι δυνάμεις του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου προσπαθούν να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους από τη Συρία, στη μάχη του Ιερομίακος (Γιαρμούκ). Χάνουν, όμως, τη μάχη και μαζί τη Συρία και την Παλαιστίνη.

    917 Ο τσάρος της Βουλγαρίας Συμεών Α' νικά τους Βυζαντινούς στη Μάχη της Αγχιάλου και καταλαμβάνει τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    1741 ο δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στην Αλάσκα. Προς τιμήν του, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας ονομάστηκε Βερίγγειος Πορθμός.

    1823 Οι Κρήτες επαναστάται κατατροπώνουν τούς Τούρκους είς σκληράν μάχην παρά τήν θέσιν Αμουργέλλες, τής επαρχίας Μονοφατσίου.
    1823 Ο Τομπάζης ηττάται από τους Τούρκους στην πεδιάδα της Μεσαράς και καταστέλλεται η Επανάσταση στην Ανατολική Κρήτη.

    1824 Εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα στην Αθήνα με τον τίτλο "Εφημερίς των Αθηνών".

    1911 Το θωρηκτό Αβέρωφ απέπλευσε από την Αγγλία και στις 1 Σεπτεμβρίου 1911 κατάπλευσε στο Φάληρο μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή που του επεφύλαξαν όλα τα πλωτά μέσα της περιοχής που ήταν κατάμεστα κόσμου.

    1921 Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Αρτίζ Νταγ - Τσαλ Νταγ του Σαγγαρίου, μετά από σκληρούς, επίμονους και πολύ αιματηρούς αγώνες. Είναι το έσχατο όριο προώθησης των ελληνικών δυνάμεών στη Μικρά Ασία.

    1922 Οι ελληνικές μεραρχίες πιεζόμενες υπό των Τούρκων συνεχίζουν την υποχώρησιν εγκαταλείποντες πολλούς νεκρούς και αιχμαλώτους. (Ομάς Τρικούπη 17 ώρα δύο στρατηγοί Α & Β σώματος 190 αξιωματικοί 4.400 οπλίτες αιχμαλωτίζονται από τον Τουρκικό στρατό).

    1939 Εκρήγνυται το ηφαίστειο της Θήρας.

    1944 Οι γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Ναύπακτο.

    1948 Ο κυβερνητικός στρατός καταλαμβάνει τον Γράμμο.

    1953 η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

    1954 Κατατίθεται στη γραμματεία του ΟΗΕ η πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό, με αίτημα την εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

    1968 200.000 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας με 5.000 τανκς εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία και τερματίζουν της "Άνοιξη της Πράγας".

    1993 Υπογράφεται η συμφωνία του Όσλο μεταξύ της PLO και του Ισραήλ. Αρχιτέκτονες της συμφωνίας, οι ηγέτες των δύο μερών Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, υπό την αιγίδα του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Αποφασίζεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των παλαιστινίων να ελέγχουν τα του οίκου τους με τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τρι Αυγ 27, 2013 10:26 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:55 am

    21 Αυγούστου

    1716 οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα.

    1770 Ο Τζέιμς Κουκ καταλαμβάνει την Ανατολική Αυστραλία για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας και την ονομάζει Νότια Νέα Ουαλία.

    1821 άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

    1823 (ν. ημερ.) Μάχη τού Καρπενησίου (την νύχτα 8-9 Αυγ. 1823). Ο Μάρκος Μπότσαρης με 450 Σουλιώτας ενεργεί θυελλώδη νυκτερινήν επίθεσιν κατά τού παρά τό Καρπενήσιον (Κεφαλόβρυσο) τουρκικού στρατοπέδου, τό οποίον ηρίθμει άνω τών 5.000 ανδρών, καί, επωφελούμενος τής προκληθείσης συγχύσεως, προξενεί είς τούς εχθρούς τρομακτικήν φθοράν. Ο σκοπός τού Μπότσαρη ήτο νά συλλάβη τόν αρχηγόν τού τουρκικού στρατού Μουσταή Σκόντρα πασσάν καί διά τούτο παρά τό ότι είχε τραυματισθή είς τόν βουβώνα, εξηκολούθησε νά καταδιώκη τούς φεύγοντας Τούρκους. Αλλ’ έν τω μεταξύ ό Τσελαλεντίμπεης είχε καταλάβει μίαν μάνδραν καί είχε αρχίσει σφοδρόν πύρ κατά τών Ελλήνων. Ο Μπότσαρης, θελήσας να καταλάβη την μάνδραν, ανερριχήθη μέχρι τού χείλους της, τήν στιγμήν όμως εκείνην, Αλβανός στρατιώτης τον επυροβόλησε από μικράν απόστασιν καί τόν επλήγωσε είς τόν δεξιόν οφθαλμόν. Μετ’ ολίγον ό Μάρκος εξέπνευσε. Οι συμπολεμισταί του τόν ετοποθέτησαν όρθιον επάνω είς τό άλογό του, ωσάν νά ίππευε στηρίξαντες τό κεφάλι του είς μίαν φούρκαν καί τόν μετέφεραν κατ’ αρχάς είς τήν μονήν τού Προυσσού καί ακολούθως είς τό Μεσολόγγι, όπου εγένετο έν μέσω γενικού πένθους ή κηδεία του. Είς χείρας τών Ελλήνων περιήλθον 4 Τουρκικαί σημαίαι, 1600 τουφέκια, 1800 πιστόλια, 300 σπαθιά, 1200 άλογα καί μεγάλος αριθμός ημιόνων καί αιγοπροβάτων. Εκ των Τούρκων έπεσαν 800, μεταξύ τών οποίων καί ό Πλιάσα πασσάς, συνελήφθησαν δέ πολλοί αιχμάλωτοι.
    Τα τελευταία λόγια του Ήρωα ήταν
    “Αδέρφια, εγώ έκαμα το χρέος μου και πεθαίνω ευχαριστημένος.
    Μείνετε πιστοί στην Πατρίδα και στον Θεό. Αφήστε με και
    τρεχάτε να τελειώσετε εκείνα που εγώ άρχισα.”
    Διονυσίου Σολωμού, “Εις Μάρκο Μπότσαρη“
    Η Δόξα δεξιά συντροφεύει
    τον άντρα που τρέχει με κόπους
    της Φήμης τους δύσβατους τόπους,
    και ο Φθόνος του στέκει ζερβά,
    με μάτια, με χείλη πικρά.
    Αλλ’ όποτε η μοίρα τού γράψει,
    τον δρόμον του κόσμου να πάψει,
    η Δόξα καθίζει μονάχη
    στην πλάκα του τάφου λαμπρή,
    και ο Φθόνος αλλού περπατεί.
    Στην πλάκα του Μάρκου καθίζει
    η Δόξα λαμπράδες γιομάτη•
    κλεισμένο για πάντα το μάτι,
    οπού ‘χε πολέμου φωτιά• -
    ελάτε ν’ ακούστε, παιδιά!
    Σοφοί λεξιθήρες, μακρά -
    μη λάχει σάς βλάψω τ’ αυτία•
    τρεχάτε στα μνήματα μέσα
    και ψάλτε με λόγια τρελά• -
    ελάτε ν’ ακούστε, παιδιά!

    Κλεισμένο δεν έμεινε στόμα
    απάνου στου Μάρκου το σώμα•
    απέθαν’, απέθαν’ ο Μάρκος•
    μια θλίψη, μιαν άκρα βοή,
    και θρήνος και κλάψα πολλή.
    (…)
    Παρόμοια ηχώ θα λαλήσει,
    του κόσμου την ύστερη μέρα,
    παντού στον καινούριον αέρα•
    παρόμοια στους τάφους θα εμβεί,
    να κάμει καθένας να εβγεί.

    1825 Ο ελληνικός στόλος διασκορπίζει τα έξω του Μεσολογγίου τουρκικά πλοία και τροφοδοτεί το Μεσολόγγιον.

    1866 συνέρχεται στα Σφακιά Γενική Συνέλευση των Κρητών και κηρύσσει την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. "που όμως δεν πραγματοποιήθηκε τότε".

    1921 Το Νότιο Συγκρότημα Μεραρχιών αναλαμβάνει εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της 6ης τουρκικής μεραρχίας στην περιοχή Σαντικλί.
    1921 Στον τομέα του Σαγγαρίου οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των επί των υψωμάτων Καλέ Γκρότο Αρπίζ. Οι Τούρκοι διεκδικούν σπιθαμήν προς σπιθαμήν το έδαφος που υποστηρίζουν. Απώλειες Ελλήνων 35 αξιωματικοί και 529 οπλίτες νεκροί, τραυματίες 107 αξιωματικοί και 2.707 οπλίτες.

    1922 Οι υποχωρούσες ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μάχες παρά το Τσακμάν και Ομέρ Μπαμπά-Μαγ.

    1926 εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

    1929 αρχίζει τις εργασίες της η Αγροτική Τράπεζα.

    1939 ανακοινώνεται η σύναψη γερμανο-σοβιετικού συμφώνου μη επιθέσεως διάρκειας δέκα ετών. Το σύμφωνο υπογράφεται στη Μόσχα στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους.

    1944 οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Αγυιά Κρήτης.
    1944 Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Δαμάστα του Ηρακλείου Κρήτης.
    Λίγο πριν τη Δαμάστα, υπάρχει σηματοδοτημένος δρόμος αριστερά, που οδηγεί στο Κερατίδι. Σε ένα ύψωμα ανατολικά της Δαμάστας, βρίσκεται το μνημείο και οι τάφοι των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Δαμαστιανών. Στο σημείο αυτό, που τώρα είναι περιφραγμένο και δασωμένο με κυπαρίσσια, έγινε η εκτέλεση. Φυτεύτηκαν 30 κυπαρίσσια ένα για κάθε παλικάρι που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
    Το σαμποτάζ της Δαμάστας οργανώθηκε και εκτελέστηκε από ομάδα Ανωγειανών ανταρτών, στην οποία συμμετείχαν έξι Ρώσοι στρατιώτες. Επικεφαλής και εμπνευστής της επιχείρησης ήταν ο φιλόδοξος Άγγλος λοχαγός Μπιλ Μος, που είχε πάρει μέρος και στην απαγωγή του Κράιπε. Κάθε πρωί στις 8-9, περνούσε από τη Δαμάστα, κατευθυνόμενο από το Ηράκλειο στα Χανιά, ένα φορτηγό με το ταχυδρομείο, το οποίο συνοδευόταν από 30 οπλισμένους Γερμανούς στρατιώτες και από ένα τεθωρακισμένο όχημα με μυδράλιο. Το μπλόκο στήθηκε ένα χιλιόμετρο δυτικά της Δαμάστας. Οι αντάρτες επιτέθηκαν, σκότωσαν αρκετούς Γερμανούς και εξαφανίστηκαν, με απώλειες ένα νεκρό (από την ομάδα των Ρώσων) και δυο τραυματίες.
    Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν συνεργοί, επειδή δεν μίλησαν για να παρεμποδιστεί το σαμποτάζ και σε αντίποινα, στις 21 Αυγούστου 1944, διάλεξαν τους 30 πιο «μάχιμους» άνδρες του χωριού και τους εκτέλεσαν στο Κερατίδι. Η Δαμάστα εκκενώθηκε και ισοπεδώθηκε.
    1944 21 Αυγούστου 1944, η Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδος καίγεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο. Ακολουθεί μάχη μέσα στο χωριό με 6 νεκρούς αντάρτες και άγνωστο αριθμό Γερμανών εκτός από έναν λοχαγό που δεν κατόρθωσαν να τον πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Κατά την Γερμανική κατοχή η Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) γνώρισε το μένος των κατακτητών με συχνές επιδρομές και βομβαρδισμούς. Τις πιο δραματικές στιγμές όμως οι κάτοικοι του τις έζησαν το Πάσχα του 1944 και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν οι κατακτητές έκαψαν το χωριό δύο φορές.

    1948 εγκαταλείπεται το σχέδιο "Κορωνίς", που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.

    1960 ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.

    1969 στην Πράγα, τα τανκς εισβάλλουν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την πρώτη επέτειο της σοβιετικής εισβολής και τον τερματισμό της "Άνοιξης της Πράγας".

    1970 ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

    2003 τους 10.000 θα ξεπεράσουν οι νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζητάει τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για το θέμα αυτό. Στην Πορτογαλία, 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:55 am

    22 Αυγούστου

    476 Ο αρχηγός των Οστρογότθων Οδόακρος αναγορεύεται βασιλιάς της Ιταλίας, μετά την κατάρρευση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους.

    1645 Παράδοση της πόλεως των Χανίων από τους ενετούς στους τούρκους, μετά από δίμηνη πολιορκία.

    1686 Ο ενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει από τους Τούρκους το Ναύπλιο, μετά από μακρά πολιορκία.

    1716 Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα, την οποία υπερασπίζουν βενετικά στρατεύματα υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ και λύουν την πολιορκία της.

    1780 ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ με το πλοίο του Resolution επιστρέφει στη Βρετανία

    1825 Οι Έλληνες φρουροί του Μεσολογγίου δια νεων υπονόμων οι οποίοι κατασκευάζοντο υπό του Π. Σωτηρόπουλοι, ανατινάσσουν και καταστρέφουν προχώματα των Τούρκων πολιορκητών.

    1836 Συνεστήθη διά Β. Δ. ή «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία» μέ σκοπόν τήν εξάπλωσιν τής παιδείας καί ειδικώτερον τήν μέριμναν διά τήν ίδρυσιν παρθεναγωνείου. Τό ιδρυθέν μετά τινα χρόνον παρθεναγωγείον, ετέθη υπό τήν διεύθυνσιν τής Σεβαστής Μάνου. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διατηρεί σήμερον παρθεναγωγεία καί παρεμφερείς σχολάς είς Αθήνας και άλλας πόλεις τής Ελλάδος.

    1864 υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.

    1921 οι ελληνικές δυνάμεις πλησιάζουν την Άγκυρα.
    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας κατόπιν ηρωικής εφόδου καταλαμβάνουν το Πιλατλί.

    1922 Το απόσπασμα Λούφα κατά διαταγήν και με ευθύνην του Χ. Λούφα, καταλαμβάνει τα Κούλα πριν να ανακαταλάβουν αυτά οι Τούρκοι. Μάχεται σκληρά με τους εχρθούς που ήρθαν, εμποδίζοντας έτσι τα τουρκικά στρατεύματα να κυκλώσουν την ελληνική στρατιά Φράγκου.

    1940 Οι γερμανοί εκτελούν 40 Έλληνες στο Αμάρι της Κρήτης.

    1941 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

    1943 Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Πίνδος» και το αγγλικό «Ίστον» βυθίζουν γερμανικό υποβρύχιο κοντά στις Συρακούσες της Σικελίας.

    1944 Η καταστροφή του Άνω Μέρους Ρεθύμνου και η εκτέλεση των τριάντα οκτώ (38) κατοίκων του.
    1944 Το μακελιό των χωριών Κέντρους Βρύσες, Σμιλέ και Καρδάκι Ρεθύμνου, το χρονικό μιας καταστροφής.
    1944 Η ίδια ακριβώς καταστροφή έγινε και στους άλλους δυό οικισμούς του χωριού, στο Σμιλέ και στο Καρδάκι. Τους άνδρες του Σμιλέ τους σκότωσαν στις Βρύσες και μετά έκαψαν τον συνοικισμό.

    1964 Παρουσιάζεται το σχέδιο «Άτσεσον 2» για την επίλυση του Κυπριακού.

    1972 η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς. Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes 1889, διασπάται 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.

    1973 ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος για πολλά χρόνια επηρέαζε καθοριστικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Γουίλιαμ Ρότζερς από την πολιτική.

    1976 πεθαίνει η Τζίνα Μπαχάουερ, ιταλοαυστριακής καταγωγής ελληνίδα πιανίστρια.

    1996 Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών με επικεφαλής το Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.

    2001 Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ εγκρίνει και επίσημα την αποστολή 3.800 τελικά στρατιωτών από 12 χώρες στην ΠΓΔΜ, με αποστολή τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών (το μεσημέρι φτάνουν αεροπορικώς στα Σκόπια και Γάλλοι στρατιώτες της «Λεγεώνας των Ξένων»).

    2009 Καταστροφική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το Σέσι Γραμματικού, μαίνεται στην Ανατολική Αττική.

    2010 Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πρέβελη Ρεθύμνου. Πυρκαγιά καταστρέφει το μεγαλύτερου μέρους του περίφημου φοινικοδάσους.

    2011 Νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσιας Γυθείου, κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ Ανατολικής Μάνης.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:56 am

    23 Αυγούστου

    480 π. Χ. Ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό το Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη εξαναγκάζει σε υποχώρηση τον περσικό στόλο στην περιοχή Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας. Οι Αθηναίοι Λυκομήδης και Κλινίας αριστεύουν στην ναυμαχία.

    636 Ήττα των βυζαντινών στρατευμάτων στην περιοχή του παραπόταμου του Ιορδάνη, του Γιαρμούκ, από τους Άραβες. Λίγο μετά οι Άραβες καταλαμβάνουν τη Δαμασκό.

    1366 Ο κόμις τής Σαβοϊας Αμεδαίος ό Δ’, επί κεφαλής στρατού έκ Γάλλων καί Ιταλών ιπποτών, κυριεύει τήν υπό τών Τούρκων κατεχομένην Καλλίπολιν. Τους Σταυροφόρους απέστειλε ο πάπας Urban VI με σκοπό την κατάληψην της Πόλεως και την βίαια ένωσην των Εκκλησιών.

    1572 Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.

    1811 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς Αίγιον.

    1817 Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.

    1825 Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει τη Μονεμβασιά.
    1825 Στα Σκούρτα Μεγαρίδος οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων τους νικούν και τους τρέπουν σε φυγή.
    1825 Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάσσει χαρακώματα του Κιουταχή.

    1826 Στα Σκούρτα Βοιωτίας οι Έλληνες υπό τον Χελιώτην ενίκησαν τους Τούρκους κατόπιν σκληρής μάχης.

    1906 Ο επικεφαλής ανταρτικού σώματος Κωνσταντίνος Γαρέφης, από τις Μηλιές του Πηλίου, προσβάλλει τις συμμορίες των αρχικομιτατζήδων Λούκα και Καρατάσου στα Καλύβια Καραφυλλέων, κοντά στο Τσερνέσοβο (Γαρέφης). Στη μάχη σκοτώνονται 14 κομιτατζήδες καθώς και οι 2 αρχηγοί τους. Τραυματίζεται, όμως, θανάσιμα και ο Γαρέφης. Η ταφή του έγινε στο χωριό Γραδέσνιτσα της περιοχής Μοριχόβου.

    1907 Συμμορία Βουλγάρων που αποτελούνταν από 50 άνδρες με επικεφαλής τον Γκαϊντάνωφ, εισήλθε στο Χουμνικό. Έλληνες αντάρτες της περιοχής περικύκλωσαν τους Βουλγάρους φονεύοντας 15 και τραυματίζοντας άλλους 10.

    1922 Μονάδες της ΧΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού και της Μεραρχίας Ιππικού αποκρούουν επίθεση των Τούρκων για κατάληψη του Σταθμού Σαλιχλή και διευκολύνουν έτσι την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων προς τα λιμάνια επιβιβάσεως.

    1923 αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

    1929 πραγματοποιείται η σφαγή της Χεβρώνας όταν Άραβες κάνουν επίθεση στην Εβραϊκή κοινότητα σκοτώνοντας 68 άτομα και αναγκάζουν τον υπόλοιπο πληθυσμό να αφήσει τα σπίτια του.

    1939 υπογράφεται το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επιθέσεως από τους υπουργούς Εξωτερικών Μολότοφ και Ρίμπεντροπ. Σε μυστική ρήτρα του συμφώνου, οι βαλτικές χώρες, η Φινλανδία και η Πολωνία μοιράζονται στις δύο χώρες.

    1942 αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.

    1948 Ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, από 147 Εκκλησίες 44 χωρών.

    1973 Το δικτατορικό καθεστώς προωθεί την λύση του σχηματισμού κυβέρνησης από τον παλιό πολιτικό Σ. Μαρκεζίνη.

    1975 Με την ολοκλήρωση της δίκης της Χούντας, επιβάλλεται η ποινή θανάτου στους Παπαδόπουλο, Μακαρέζο και Παττακό. Λίγες ημέρες μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή, μετατρέπει τη θανατική καταδίκη σε ισόβια δεσμά.

    1980 Ξεκινά την λειτουργία της η ΕΥΔΑΠ.

    1989 η Βουλή παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλο, ως τον κατ' εξοχήν υπεύθυνο του σκανδάλου για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

    1995 για πρώτη φορά η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΟΗΕ πλήττει με το βαρύ πυροβολικό τους Σερβοβόσνιους έξω από το Σαράγιεβο.

    1999 Ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που «σπάει» το φράγμα των 5.000 μονάδων και κλείνει στις 5.066,39 μονάδες.

    2003 Διαφημιστικό αεροσκάφος Τσέσνα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή σε ταράτσα σπιτιού στην Κόρινθο, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης.

    2010 Έπειτα από 16 χρόνια ανασκαφών, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνουν ότι ανακάλυψαν το παλάτι του Οδυσσέα στην περιοχή της Εξωγής, στη βόρεια Ιθάκη.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:56 am

    24 Αυγούστου

    79 π.Χ εκρήγνηται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

    1185 Οι Νορμανδοί υπό τον κόμη Αλδουΐνο κυριεύουν τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς ο Διοικητής Δαυίδ Κομνηνός απεδείχθη ανάξιος των κρισίμων περιστάσεων. Ούτε για την ασφάλεια της πόλεως είχε φροντίσει, ούτε για την πραγματική κατάσταση πληροφορούσε την κεντρική Κυβέρνηση. Οι Θεσσαλονικείς, άνδρες, γυναίκες, έφηβοι και γέροι, συναγωνίσθηκαν επί των τειχών και των πύργων, «γενόμενοι λέοντες» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Αλλά τα τείχη είχαν υποστεί ρωγμές και οι πολιορκούμενοι οπλίτες ήταν πολύ λίγοι απέναντι των πολιορκητών. Τα πλοία των νορμανδών γέμισαν αιχμαλώτους. Πτώματα βρίσκονταν στις οδούς, δίπλα σε σφαγμένα σκυλιά και γαϊδούρια. Οι νορμανδοί λήστευαν τις οικίες, μίαιναν τα ιερά της Ορθοδοξίας και άρπαζαν ιεροσύλως ότι ήθελαν. Δεν σεβάσθηκαν ούτε τον ιερό τάφο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.

    1349 6.000 εβραίοι δολοφονούνται στο Μάιντζ καθώς θεωρούνται υπεύθυνοι για την έξαρση βουβωνικής πανώλης στην περιοχή.

    1391 Σφαγή Εβραίων στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα

    1422 Ο Έλληνας αυτοκράτορας Μανουήλ Β' αποκρούει ισχυρή επίθεση 50.000 Τούρκων υπό τον Μουράτ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μουράτ χρησιμοποιεί την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλί ως κατοικία του.

    1456 ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου.

    1572 τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ', ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του της Αικατερίνης των Μεδίκων.

    1821 Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν του Τούρκους στις Θερμοπύλες και στα Βασιλικά.
    1821 Οι Τούρκοι της Τριπόλεως εξελθόντες των τοιχών επετέθησαν εναντίον σώματος Ελλήνων υπό τον Γιατράκον και τους έτρεψαν σε φυγήν.

    1823 Η Βουλή επαναλαμβάνει τις εργασίες της στη Σαλαμίνα, όπου έχει εγκατασταθεί και το Νομοτελεστικό.

    1824 Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη συγκρούεται με τον Τουρκο-Αιγυπτιακό υπό τον Τοπά πασά σε αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.

    1857 ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο "πανικός του 1857".

    1912 σταφιδική κρίση ξεσπάει στην Πελοπόννησο, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

    1920 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Αδριανούπολη, στο πλαίσιο της μικρασιατικής εκστρατείας.

    1921 η μάχη του Σαγγάριου Ποταμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχίζει. Μετά από τρεις βδομάδες εχθροπραξιών, οι Τούρκοι νικούν.

    1922 Το Γ' Σώμα Στρατού μεταφέρεται από τον Πάνορμο στη Θράκη.

    1949 Αρχίζει η επιχείρηση «Πυρσός Γ'», η τελική επίθεση στον Γράμμο, το τελευταίο οχυρό του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ).

    1975 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο τον Γιάννη Ντεγιάνη εκδίδει την απόφασή του στην δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, 7 σε ποινές πρόσκαιρης καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

    1991 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από τη θέση του γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ε.Σ.Σ.Δ.

    1993 στην Αυστραλία, 164 χρόνια από τη μέρα, που οι πρώτοι Έλληνες φτάνουν στη χώρα, οι ελληνικής καταγωγής πολίτες υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο.

    2007 Ξεσπούν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική, και σταδιακά επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    2011 Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:50 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:56 am

    25 Αυγούστου

    1507 Σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 172 μοναχοί της ιεράς μονής Εικοσιφοίνισσας του Παγγαίου. Οι μοναχοί της μονής την εποχή εκείνη διέτρεχαν την Μακεδονία και Θράκη ενισχύοντας τους χριστιανούς στην πίστη τους και αποτρέποντας τους από τον εξισλαμισμό. Η δράση τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Τούρκου διοικητή όπου με πολλούς στρατιώτες εισήλθε στην μονή και κατέσφαξε και τους 172 μονάζοντες σ' αυτήν πατέρες.

    1537 Ο Χαϊρεντίν Bαρβαρόσας με ισχυρό στρατό αποβιβάζεται στην Κέρκυρα και λεηλατεί την ύπαιθρο, ενώ πολιορκεί την Κέρκυρα.

    1801 Αποχωρούν από την Κέρκυρα οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Ο επικεφαλής της τριμελούς «Έκτακτης Επιτροπής της Δημόσιας Ασφάλειας» κόμης Θεοτόκης καλεί τους αστούς και τους αγρότες να εκλέξουν δικούς τους αντιπροσώπους (64 άτομα που συγκροτούν την «Έντιμο Αντιπροσωπεία της πόλεως, των κωμοπόλεων και των χωρίων της Κερκύρας»).

    1819 Ως αντεκδίκηση και για να καταπνίξουν οι Τούρκοι τη φωνή των Κρητών υπέρ της Ενώσεως με την Ελλάδα, σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειον Κρήτης.

    1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μάχη στα Βασιλικά Φθιώτιδας.

    1823 Σημαντική επιτυχία του Νικηταρά στην Κάντζα του Κορωπίου επί του Ομέρ μπέη της Καρύστου.

    1826 Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα, φτάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίζεται σοβαρότατα στη φρεγάτα «Ελλάς», από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του. Λίγο αργότερα πεθαίνει, μέσα στη γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν.

    1898 700 Έλληνες πολίτες, 17 Βρετανοί φρουροί και ο Βρετανός πρόξενος στην Κρήτη σκοτώνονται από τον τουρκικό όχλο στο Ηράκλειο της Κρήτης

    1914 παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Διχασμός στην Ελλάδα. Τα κύρια γεγονότα της διενέξεως αφορούν διαδοχικά, την παραίτησην Βενιζέλου, την δημιουργίαν ξεχωριστού κράτους -με πρωτοβουλίαν δική του- στην Βόρειο Ελλάδα με πρωτεύουσαν την Θεσσαλονίκη, και, την εκδίωξη του Κωνσταντίνου κατόπιν απαιτήσεως των δυνάμεων της Αντάντ…

    1922 χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους. Αρχίζει η έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο Λόρδος Κώρζον προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.

    1947 (Κυριακή) Ομάδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με επικεφαλής τον Βασίλη Ραφτούδη εισήλθε στη Ν. Ζίχνη όπου λεηλάτησε καταστήματα παίρνοντας τρόφιμα και ρουχισμό, πυρπόλησε το κατάστημα της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, το κοινοτικό κατάστημα και εκτέλεσε τον Πρόεδρο Γάκη. Οι άνδρες της χωροφυλακής μετά από σθεναρή αντίσταση κατάφεραν να διασώσουν ανέπαφο το κτίριό τους.

    1949 στις 5 30 το πρωί ο στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο κατά των ανταρτών.

    1957 Αρχίζουν τα έργα ενίσχυσης των υδάτινων αποθεμάτων της λίμνης του Μαραθώνα με τα νερά της λίμνης Υλίκης.

    1960 τα καταπληκτικά φαγητά της Ρώμης είχαν σαν αποτέλεσμα να πάρουν βάρος και να χάσουν την φόρμα τους πολλοί από τους αθλητές που παίρνουν μέρος στους 17ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 25/8 και ολοκληρώνονται στις 11/9. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο ''Ολυμπιακός Ύμνος'' του Σπύρου Σαμάρα που είχε αναγνωριστεί δυο χρόνια πριν από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4733 αθλητές και 610 αθλήτριες από 84 κράτη σε 17 αθλήματα. Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ' ευλογεί τους αθλητές στο Βατικανό πριν από τους αγώνες. Πρώτη δορυφορική μετάδοση των αγώνων και ηλεκτρονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πίνακες. Ο πυγμάχος Μοχάμετ Άλι κάνει την πρώτη διεθνή του εμφάνιση σαν ερασιτέχνης.

    1990 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    1993 βάνδαλοι καταστρέφουν το ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    2007 Ανακοινώνεται ότι περισσότερα από 53 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, πέθαναν στις φωτιές στην Πελοπόννησο, ενώ υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Φωτιές μαίνονται επίσης στον Υμηττό, στη Φιλοθέη Αττικής και την Εύβοια. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος και η χώρα τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ανακοινώνονται μέτρα για τους πληγέντες από την τραγωδία. Η Ελλάδα ζητάει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.

    2009 Ζημιές σε 150 σπίτια προκαλούν οι μεγάλες φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:51 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:56 am

    26 Αυγούστου

    1071 τα βυζαντινά στρατεύματα, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ' το Διογένη, υπέστησαν δεινή ήττα από τους Σελτζούκους Τούρκους του σουλτάνου Αλπ-Ασλάν στην περιοχή Μαντζικέρτ της Μικράς Ασίας. Οι ανατολικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας καταρρέουν και ιδρύεται ισχυρό σελτζουκικό κράτος. Λίγες μέρες αργότερα ο αυτοκράτορας απελευθερώνεται από τους Σελτζούκους, αφού πρώτα συμφωνεί να διατηρηθεί το εδαφικό καθεστώς που υπήρχε πριν από τη μάχη (status quo ante).

    1821 Μάχη Βασιλικών - Φθιώτιδα (2η μέρα), ο Πανουργιάς και ο Ιωάννη Γκούρας με 1000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά που κατέβαινε από Μακεδονία επί κεφαλής 8.000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη. Οι οπλαρχηγοί Ι. Γκούρας, Γ. Δυοβουνιώτης Δ. Πανουργιάς, Παπανδρέας καί άλλοι, επί κεφαλής 2000 ανδρών επιτίθενται κατά τών υπό τόν Μπεϋράν πασσσάν 8000 Τούρκων, οίτινες εκινούντο πρός τήν Λεβαδιάν, μέ τόν σκοπόν νά κατέλθουν είς τήν Πελοπόννησον πρός ενίσχυσιν τής κινδυνευούσης Τριπόλεως. Η μάχη, διαρκέσασα ολόκληρον τήν ημέραν, κατέληξε είς πανωλεθρίαν τών Τούρκων, οί οποίοι άφησαν περί τούς 700 νεκρούς καί έφυγαν πανικόβλητοι. Μεταξύ τών φονευθέντων ήσαν ό Μεμίς πασσάς, ό υιός τού Μπεϋράν πασσά καί πολλοί μπέηδες καί αγάδες. Συνελήφθησαν επίσης 200 Τούρκοι αιχμάλωτοι. Αναφέρεται ότι τό χέρι τού Γκούρα είχε πρησθή από τό αδιάκοπο ανεβοκατέβασμα τού σπαθιού του.

    1827 Παρά το Λαγοπανάγον Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τους Πλαπούτα, Φωτομάρα κλπ. έκαμαν μάχη με τους Τούρκους. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.
    1827 Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό το ναύαρχο Μουχαρέμ καταπλέει στον κόλπο του Νεόκαστρου.

    1907 Το μικρό ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Παντελή Παπαϊωάννου κυκλώνεται, μετά από προδοσία, στο χωριό Μοκρίνο, στις βόρειες υπώρειες του όρους Κερκίνη (Μπέλες). Κατορθώνει, όμως, να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής σκοτώνεται ο Παπαϊωάννου και τρεις από τους άνδρες του.

    1922 εκδίδεται από τη Διοίκηση της Στρατιάς η επίσημη διαταγή εκκενώσεως της Μικράς Ασίας. Ο αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη με το βρετανικό θωρηκτό «Iron Duke».

    1926 Η κυβέρνηση Παγκάλου με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/31.8.1925) ιδρύει την «Αεροπορική Άμυνα», Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση των δημοσίων κτημάτων, που ανήκε έως τότε στο Υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Παλαιά Ανάκτορα.

    1958 Λαμβάνει χώρα η χειρότερη εμφύλια ελληνική σύρραξη, στο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου, με δύο νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματισμένους.

    1959 η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγκόνις.

    1978 ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο καρδινάλιος Αλμπίνο Λουτσιάνι εκλέγεται Πάπας με το όνομα ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Θα παραμείνει στο "τιμόνι" του Βατικανού μόνο 33 μέρες, καθώς θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή στης 28 Σεπτεμβρίου.

    1993 ανεξέλεγκτες μαίνονταν οι πυρκαγιές στο Μπέλες και τον Όλυμπο, έχοντας κάψει 2.000 στρέμματα δάσους.

    2007 για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί υπερέβησαν τους 50.

    2010 Δύο μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας -ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο- συγκρούονται στον αέρα ανοιχτά της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), με αποτέλεσμα να συντριβούν. Νεκρός εντοπίζεται ένας εκ των χειριστών, ενώ ζωντανοί περισυλλέγονται οι άλλοι δύο. Ο ένας από τους διασωθέντες θα υποκύψει στα τραύματά του τρεις μέρες αργότερα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
    2010 Απελευθερώνονται 52 χιλιάδες μινκ από τα εκτροφεία Σιάτιστας και Καστοριάς. Την ευθύνη αναλαμβάνει το Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων, σε μία από τις πρώτες πράξεις της λεγόμενης Οικολογικής Τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    2011 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος, Μεσολόγγι και Αρκαδία λόγω των πυρκαγιών. Στάχτη 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον ΄Εβρο.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:51 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:57 am

    27 Αυγούστου

    479 π.Χ Μάχη Πλαταιών-Ναυμαχία Μυκάλης. Ο Στρατός των Λακεδαιμονίων, Αθηναίων και άλλων πολλών Ελλήνων (100.000 άνδρες συνολικά), υπό τον Σπαρτιάτη Βασιλέα Παυσανία, νικά τον περσικό στρατό, του Μαρδονίου (300.000 άνδρες) στις Πλαταιές Βοιωτίας. Ο Μαρδόνιος φονεύεται από τον Σπαρτιάτη Αείμνηστο. Οι Σπαρτιάτες Αριστόδημος, Ποσειδώνιος, Φιλοκύων και Αμομφάρετος και ο Αθηναίος Σοφάνης αριστεύουν στην μάχη.
    479 Την ίδια μέρα ο στόλος μας, υπό τον άλλο Σπαρτιάτη Βασιλέα Λεωτυχίδη, νικά τους Πέρσες, υπό τον Τιγράνη, στην Μυκάλη, απέναντι από την Σάμο. Ο Αθηναίος Ερμόλυκος αριστεύει στην ναυμαχία. Η Ιωνία και τα νησιά του Αιγαίου απελευθερώνονται από τον περσικό ζυγό.

    443 τα Βυζαντινά στρατεύματα ηττώνται στην Φιλιππούπολη από τους Ούννους του Αττίλα.

    1687 Εξακισχίλιοι Μανιάται μετά Ενετών, υπό τόν στρατηγόν Πολάνην, πολιορκούν καί κυριεύουν τόν Μυστράν. Η επιχείρησις αύτη ενισχύθη καί υπό τον Μοροζίνη, όστις είχε καταπλεύσει μέ ολόκληρον τόν στόλον του είς τό Μαραθωνήσι (Γύθειον).

    1821 Οι Σφακιανοί οπλαρχηγοί Δασκαλάκης, Παναγιώτου καί οί αδελφοί Βασ. καί Στέφ. Χάλης επιτίθενται παρά τά Αλιακά εναντίον τής εμπροσθοφυλακής τού Σερήφ πασσά καί προξενούν είς αυτήν μεγάλην πανωλεθρίαν. Κατά τήν μάχην αυτήν εφονεύθησαν υπέρ τούς 200 Τούρκοι, εκυριεύθησαν τρείς σημαίαι καί περί τά 100 ζώα, κατάφορτα μέ όπλα καί πολεμεφόδια, περιήλθαν είς χείρας τών νικητών.
    1821 Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους στα παράλια των Καλαμών.

    1823 500 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δημήτριο Λέκκα, αποκρούουν ισάριθμους τούρκους ιππείς που κατευθύνονταν από την Θήβα στην Αθήνα.

    1824 Οι Έλληνες υπό τούς Παπατσώρη Μήτρο Αναστασόπουλο, Κουμουνταράκη και Γαλάνη έξω της Μεθώνης και κατόπιν σφοδράς μάχης τρέπουν τους Τούρκους σε φυγή.

    1826 Οι Γ. Μαυρομιχάλης, Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης καί Παν. Κοσονάκος, μέ 300 μόνον άνδρας, είς ολοήμερον μάχην παρά τήν Μανιάκοβαν, αποκρούουν τήν εμπροσθοφυλακήν τού Ιμβραήμ, ό οποίος, μετά τήν αποτυχίαν του όπως καταλάβη τήν Δυτικήν Μάνην, επεχείρησε δι’ ισχυρών δυνάμεων όπως εισχωρήση είς τήν Ανατολικήν. Οι Τούρκοι υποστάντες βαρείας απωλείας, υποχωρούν ατάκτως πρός τόν Πασσαβάν.
    1826 Έξω της Μυτιλήνης ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν.

    1827 Εις Καφικαριά Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Πλαπούταν κατόπιν μάχης σκληράς τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους.

    1906 φονεύεται από Κομιτατζήδες ο Οπλαρχηγός Παπασταύρος Τσάμης κοντά στα Καλύβια Λάκκου (περιοχή όρους Βίτσι).

    1922 (π. ημερολ.) Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ενώ ευρίσκετο τήν πρωϊαν είς τόν μητροπολιτικόν ναόν, πρασπαθών νά ενθαρρύνη τούς περιδεείς χριστιανούς, λόγω τής αποχωρήσεως τών ελληνικών στρατευμάτων, εκλήθη υπό τού Τούρκου φρουράρχου, όστις τού εζήτησε νά απευθύνη προκήρυξιν πρός τόν χριστιανικόν πληθυσμόν, συνιστών είς αυτόν νά παραμείνη ήσυχος είς τάς οικίας του καί νά παραδώση τά όπλα. Ο Χρυσόστομος συνεμορφώθη μέ αυτήν τήν διαταγήν. Τό εσπέρας, όμως, ωδηγήθη μετά τών δημογερόντων Τουρουκτσόγλου καί Κλιμάνογλου ενώπιον τού στρατιωτικού διοικητού Σμύρνης Νουρεδδίν πασσά, όστις τόν ερράπισε, ακολούθως δέ τόν παρέδωσε είς τόν κάτωθι τού διαικητηρίου τουρκικόν όχλον. ‘Ο ατυχής ιεράρχης, πτυόμενος, κολαφιζόμενος καί λακτιζόμενος, εσύρθη έν ώρα νυκτός είς τούς δρόμους τής Σμύρνης καί κατεκρεουργήθη υπό τού συρφετού. ‘Εν τώ μεταξύ, είχον αρχίσει σφαγαί είς τάς ελληνικάς συνοικίας, αίτινες, αφού ελεηλατήθησαν, παρεδόθησαν είς τάς φλόγας. Επί ημέρας, ή ωραία Μητρόπολις τής Ιωνίας εκαίετο ως πυροτέχνημα, υπό τά όμματα τών πληρωμάτων τών ευρισκομένων είς τόν λιμένα αγγλικών καί γαλλικών πολεμικών, τών οποίων οί κυβερνήται όχι μόνον ουδεμίαν προσέφερον βοήθειαν είς τούς Έλληνας κατοίκους, αλλά καί διέταξαν τους ναύτας των νά πυροβολούν εκείνους οίτινες εζήτουν νά σωθούν είς αυτά.
    1922 τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν την Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού, εισέρχεται στην Σμύρνη, ενώ τις βραδινές ώρες φθάνει και μια μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων ήταν και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η πυρκαϊά συνεχίζεται μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.

    1923 Κατά τήν ρύθμισιν τών ελληνοαλβανικών συνόρων, ό Ιταλός στρατηγός Τελλίνι καί ή ακολουθία του φονεύονται υπό Αλβανών, ορμηθέντων έκ Κορυτσάς.

    1943 Βομβαρδισμός και εκθεμελίωση από Ναζιστές του χωριού Βορίζια του Ηρακλείου Κρήτης.
    1943 Το χωριό Μουσιωτίτσα στην Ήπειρο φλέγεται για ακόμη μια φορά. Μετά την 25η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, ακόμη μια αναίτια σφαγή λαμβάνει χώρα στο μαρτυρικό χωριό…

    1949 πέφτει ο Γράμμος. Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

    1952 λήγουν οι διαπραγματεύσεις για πολεμικές αποζημιώσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ, που διεξάγονταν στο Λουξεμβούργο. Η Γερμανία θα πληρώσει ως αποζημίωση 3 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα.
    1952 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους.

    1960 υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Η συμφωνία αυτή αφορά στην πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.

    1969 στη Νότια Αφρική, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει τεχνητή καρδιά σε παιδί.

    1998 αποφράδα Πέμπτη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και η αδυναμία ανόρθωσης της ιαπωνικής οδηγούν σε ρευστοποιήσεις τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να πέσει κατά 7,7%. Αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών στη Σοφοκλέους.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:52 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:57 am

    28 Αυγούστου

    1189 Οι Σταυροφόροι της Γ' Σταυροφορίας, με αρχηγό των Γκι Ντε Λουζινιάν, πολιορκούν την Άκρα της Παλαιστίνης, την οποία κατέχουν οι Μουσουλμάνοι του Σαλαδίνου.

    1452 Ο Μωάμεθ ό Β’, επί κεφαλής 50.000 ανδρών, ενεφανίσθη πρό τών τειχών τής Κωνσταντινουπόλεως, αφού δ’ εξήτασε ταύτα μετά μεγάλης προσοχής, επέστρεψεν είς Αδριανούπολιν, όπου επεδόθη είς δραστηρίας προπαρασκευάς.

    1521 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

    1823 πεθαίνει ο οπλαρχηγός Ζυγούρης Τζαβέλλας.
    1823 Οι Έλληνες επαναστάτες ηττώνται από τις δυνάμεις του Μουσταή πασά της Σκόδρας στη θέση Καλιακούδα στο Καρπενήσι.

    1824 Οι Τούρκοι της Μεθώνης εξελθόντες του φρουρίου επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων αλλ’ ενικήθησαν από αυτούς. Στην Κω ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε τον τουρκικόν.

    1825 Εις Μαχαλά Ξηρομέρου έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

    1826 Μάχη τού Πολυαράβου. Οι Γεώργιος καί Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης, Ηλίας Τσαλαφατίνος, Παναγιώτης, Νικόλαος καί Γεώργιος Γιατράκοι καί Θοδωρής Σταθάκος, επί κεφαλής 2000 περίπου Μανιατών, αντιμετωπίζουν παρά τόν Πολιτσάραβον τόν κύριον όγκον τών δυνάμεων τού Ιμβραήμ, κατερχομένου από τήν Δεσφίναν. Ο Ιμβραήμ είχε διατάξει τούς αξιωματικούς του νά φονεύουν τούς φεύγοντας, άλλ’ αί αλλεπάλληλοι ορμητικαί επιθέσεις τών Μανιατών διέλυσαν τήν παράταξίν του καί εδημιούργησαν σύγχυσιν καί πανικόν μεταξύ τών Αιγυπτίων στρατιωτών, οί οποίοι επετούσαν τά όπλα των καί έφευγον πρός όλας τάς διευθύνσεις. Είς τήν μάχην έλαβον μέρος καί πολλαί Μανιάτισσαι. Μεταξύ τών ηρωϊδων τής ημέρας ήτο καί ή Ελένη Αναειπόνυφη. Αιγύπτιος στρατιώτης είχε πιάσει τήν άκραν τής μακράς ζώνης της, πού είχε λυθή. Η Αναϊπόνυφη την εξεδίπλωσε τρέχουσα καί τήν άφησε αιφνιδίως, μέ αποτέλεσμα νά σωριασθή ό Αιγύπτιος είς τό έδαφος. Η ηρωϊκή Μανιάτισσα τού άρπαξε τότε από τά χέρια του τήν λόγχην καί τήν ενέπηξε είς τό στήθος του. Ο Πολιτσάραβος μετωνομάσθη έκτοτε είς Πολυάραβον, είς ανάμνησιν τής πανωλεθρίας τών Αράβων. Ο Ιμβραήμ, μετά τήν νέαν αποτυχίαν του, δέν επεχείρησε άλλην επίθεσιν κατά της Μάνης.

    1829 Η Υψηλή Πύλη αποδέχεται την συνθήκη Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
    1829 Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

    1888 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τό Αίγιον.

    1909 (ν. ημερολόγιο) Επανάστασις τού Γουδή. 449 αξιωματικοί όλων τών όπλων καί τού ναυτικού, ανήκοντες είς τόν Στρατιωτικόν Σύνδεσμον, 246 στρατιώται καί ναύται καί 67 χωροφύλακες, μέ πλήρη εξάρτυσιν καί 22 πυροβόλα, υπό τόν συνταγματάρχην Ν. Ζορμπάν, συνεκεντρώθησαν είς τό Γουδή, καί δι’ αντιπροσώπων των εζήτησαν από τήν κυβέρνησιν τήν αποδοχήν ωρισμένων όρων, μεταξύ τών οποίων τήν απομάκρυνσιν τών Πριγκίπων έκ τού στρατεύματος, τήν ανάληψιν τών πολεμικών Υπουργείων από στρατιωτικών, τήν ριζικήν αναδιοργάνωσιν τού στρατού καί τού ναυτικού καί τήν άσκησιν ρωμαλέας εθνικής πολιτικής. Η συγκρότησις τού Στρατιωτικού Συνδέσμου, άσχετος πρός οιανδήποτε πολιτικήν ανάμιξιν, είχε ώς ελατήρια τήν δυσαρέσκειαν μεγάλης μερίδος στρατιωτικών διά τήν τηρηθείσαν έκ μέρους τών εκάστοτε κυβερνήσεων χλιαράν πολιτικήν είς τό κρητικόν ζήτημα καί τόν μακεδονικόν αγώνα, ενισχύθη δέ από τήν προκλητικήν στάσιν τών Νεοτούρκων έναντι τής Ελλάδος. 1909 παραιτηθείσης τής κυβερνήσεως Δ. Ράλλη, ανέλαβε τήν πρωθυπουργίαν ο αρχηγός τού εθνικού κόμματος Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης, όστις υιοθέτησε τάς βασικάς αρχάς τού Σ.Σ. καί εξήγγειλε ευρύ ανορθωτικόν πρόγραμμα, δι’ ό καί ή κυβέρνησίς του εκλήθη ανορθωτική.

    1913 η βασίλισσα της Ολλανδίας Βιλελμίνα ανοίγει το Παλάτι της Ειρήνης, τον πρόδρομο του Διεθνούς Δικαστηρίου, στη Χάγη. Πρόκειται για ένα παλάτι της βασιλικής οικογένειας που η 19χρονη βασίλισσα το προσέφερε στα έθνη για να διευθετούν ειρηνικά τις διαφορές τους.

    1922 Παραιτείται η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη, υπό το βάρος της Μικρασιατικής καταστροφής. Αναλαμβάνει νέα κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία για λιγότερο από ένα μήνα.
    1922 Οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την υποχώρησιν των προς Ερυθραίαν.
    1922 (π. ημερολ.) Στην Σμύρνη αρχίζει από το πρωί η οργανωμένη καταστροφή, λεηλασία και σφαγή στην αρμενική συνοικία. Φθάνει στην πόλη ο Μουσταφά Κεμάλ και διορίζεται ο Νουρεντίν στρατιωτικός διοικητής. Ο καλός ποιμένας της Σμύρνης, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, κατακρεουργείται από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο παραδίδεται για να “δικαστεί” από τον Νουρεντίν. Ο σοβιετικός διπλωμάτης Αράλωφ αποστέλλει στην Άγκυρα θερμή συγχαρητήρια επιστολή για την επιτυχία των τουρκικών δυνάμεων.

    1939 σε πολεμική προετοιμασία βρίσκεται όλη η Ευρώπη. Η Γαλλία κλείνει τα δυτικά της σύνορα και διακόπτει τη σιδηροδρομική συγκοινωνία με τη Γερμανία, ενώ Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία θέτουν σε συναγερμό μέρος του στρατού τους, στην προσπάθεια να διατηρήσουν το καθεστώς ουδετερότητας.

    1944 Το ολοκαύτωμα του Μαλαθύρου Χανίων.
    1944 Στον Κακόπετρο Χανίων ένα τραγικό συμβάν θα μείνει για πάντα να στιγματίζει τους φασίστες κατακτητές.

    1949 Αρχίζει η σύμπτυξη των ανταρτικών δυνάμεων του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) και η υποχώρησή τους προς την Αλβανία.

    1954 Ο Μακάριος ορκίζεται στη Φανερωμένη ότι οι Κύπριοι θα παραμείνουν μέχρι θανάτου πιστοί στο αίτημα της Ενώσεως.

    1955 Κωνσταντινούπολη - την ώρα της θείας λειτουργίας, ομάδα 20 τούρκων υπό τα βλέμματα της Αστυνομίας, όρμησε και κατέστρεψε τους ιερούς ναούς Παναγίας Νεοχωρίου και Ταξιαρχών Στενής. Ήταν η αρχή για το σατανικό αγγλοτουρκικό σχέδιο και τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Πόλη λίγο αργότερα.

    1963 κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας 200.000 ατόμων για τις φυλετικές διακρίσεις στη Ουάσινγκτον, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βγάζει τον περίφημο λόγο του με τη φράση "Έχω ένα όνειρο ".

    1969 εγκαινιάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

    1989 ύστερα από κυβερνητική απόφαση, καίγονται οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων.

    1995 ένας όλμος πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Ήταν η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων, καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι. Αργότερα μίλησαν για προβοκάτσια.

    2005 Ο τυφώνας Κατρίνα φτάνει στις ακτές της Λουιζιάνα και ξεκινά το καταστροφικό του έργο.

    2008 Αρχαιολόγοι ανακοινώνουν ότι στο λεγόμενο «Λιμάνι του Θεοδοσίου» στο Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης ανακάλυψαν 32 βυζαντινά πλοία που χρονολογούνται από 1000 μ.Χ.

    2011 Προεδρικό διάταγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, προβλέπει την επιστροφή στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας, που απέκτησαν με την καταγραφή του 1936.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 4:52 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:57 am

    29 Αυγούστου

    1499 Οι Ενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι της Ναυπάκτου πείθουν τον ενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδώσει υπό όρους την πόλη στους Οθωμανούς Τούρκους, που την πολιορκούν από ξηρά και θάλασσα.

    1686 οι Ενετοί, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, νικούν τους Τούρκους, υπό τον Μουσταφά πασά, και κυριεύουν την πόλη του Ναυπλίου.

    1770 οι Τούρκοι κυριεύουν τα Σφακιά, το όνομα Σφακιά προέρχεται από την λέξη "σφαξ" που σημαίνει χάσμα της γης, φαράγγι..

    1821 ο Οσμάν Πασάς εισβάλλει στην επαρχία των Σφακίων και καίει το Άσκυφο. Για πρώτη φορά μετά

    1822 Τό Νομοτελεστικόν απευθύνει έξ Άργους τρείς εκκλήσεις, πρός τούς έν Βερόνα αντιπροσώπους τών ευρωπαϊκών κρατών, τόν αυτοκράτορα τής Ρωσίας Αλέξανδρον Α’ καί τόν Πάπαν, επικαλούμενον τήν ενεργόν συμπαράστασίν των είς τόν κατά τών Τούρκων αγώνα.
    1822 Περί το μοναστήριον του Αυλοποτάμου και στο Σκλαβόκαμπο της Χαλέπας Κρήτης μάχονται Έλληνες και Τούρκοι. Ουδείς ενίκησε.

    1824 Ναυμαχία το Γέροντα. Η μεγαλυτέρα και σπουδαιοτέρα όλων τών κατά θάλασσαν συγκρούσεων τού υπέρ ανεξαρτησίας Αγώνος. Συνήφθη εις την θαλασσίαν περιοχήν μεταξύ τών νήσων Λειψούς, Λέρου καί Καλύμνου καί παρά τό ακρωτήριον τού Γέροντα τής Μικράς Ασίας. Κατ’ αυτήν, ό ηνωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος, υπό τούς Καπουδάν πασσά Χοσρέφ καί Ισμαήλ Γιβραλτάρ, επετέθη εναντίον τού κατά πολύ ασθενεστέρου καί διεσκορπισμένου λόγω τής ασταθείας τών ανέμων ελληνικού στόλου, υπό τούς Ανδρέαν Μιαούλην, Γ. Σαχτούρην καί Ν. Αποστόλην. Ο Μιαούλης, αντιληφθείς τόν κίνδυνον, διέταξε τήν ρυμούλκησιν τών πλοίων διά λέμβων έξω τού όρμου τού Γέροντα, ακολούθως δέ εξέπεμψε πρός τά πυρπολικά τό ιστορικόν σήμα «Μέ τήν βοήθειαν το Σταυρού, επιτεθήτε !» Πρώτος ό πυρπολητής Λάζαρος Μουσσούς ανετίναξε τουρκικόν πάρωνα τών 20 πυροβόλων, απολεσθέντος καί τού έκ 300 ανδρών πληρώματός του. Ακολούθως και ενώ ή μάχη ευρίσκετο είς τό κρισιμώτερον σημείον της, οί πυρποληταί Γ. Θεοχάρης Παπαντωνίου καί Γ. Βατικιώτης ανετίναξαν τυνησιακήν φρεγάταν τών 54 πυροβόλων. Μετά τού σκάφους απωλέσθησαν καί οί πλείστοι τών 500 ναυτών καί 800 στρατιωτών, οίτινες ευρίσκοντο έπ’ αυτό. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, ό οποίος είχε υποστή σημαντικάς ζημίας καί από τάς ευστόχους βολάς τών ελληνικών πλοίων, διεσκορπίσθη τότε καί ετράπη είς φυγήν.

    1828 γαλλικό εκστρατευτικό σώμα 16.000 ανδρών αποβιβάζεται με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων στα παράλια της Μεσσηνίας, για να αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.
    1828 Απόφαση της Κυβερνήσεως για ίδρυση της ταχυδρομικής υπηρεσίας, ενώ τα πρώτα ταχυδρομικά γραφεία θα βρίσκονται στο Άργος, την Τρίπολη και την Επίδαυρο.

    1860 Το Κίνημα του Βουγιούκαλου στην Κρήτη.
    Ο Βουγιουκαλάκης έπεισε πολλούς από διάφορα χωριά και σε κρυφή συνάντηση τους στο χωριό Φυλακή Αποκορώνου αποφάσισαν να μαζευτούν ένοπλα πλέον στις 29 Αυγούστου του 1860 στο χωριό Αργυρούπολη. Οι πρόκριτοι των Σφακίων σε σύναξη που έγινε στο Ασκύφου αποφάσισαν ότι δεν ήταν πρόσφορο το έδαφος για ένα σηκωμό. Όμως οι διαφωνούντες πήγαν στο Καλλικράτη και ύψωσαν την σημαία της επανάστασης. Οι επαναστάτες που είχαν μαζευτεί στο Καλλικράτη μετέβησαν στο τόπο της σύναξης στην Αργυρούπολη την ορισμένη μέρα αλλά οι κατωμερίτες δεν κινήθηκαν έτσι και αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα.

    1907 Τμήμα του ανταρτικού σώματος του Δουμπιώτη, υπό τον Επιλοχία Παπαβασιλείου και το Λοχία Λούρο, κατορθώνει να εξοντώσει, μετά από μάχη με συμμορία κομιτατζήδων, τον ισχυρό αρχικομιτατζή Μανάφη.

    1909 σε πολλές πόλεις της Αμερικής, Έλληνες μετανάστες καταρτίζουν εθελοντικούς λόχους με σκοπό να κατέλθουν στην Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου.

    1912 Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο πεσόντα υπέρ του καθήκοντος, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου κατέπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.

    1916 Το Δ' Σώμα Στρατού, με διοικητή τον συνταγματάρχη Ι. Χατζόπουλο, παραδίδεται κοντά στο οχυρό Ρούπελ στους Γερμανούς. Στη συνέχεια μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Σιλεσίας, όπου θα παραμείνει αιχμάλωτο έως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ενέργεια αυτή, η ανατολική Μακεδονία εγκαταλείπεται ανυπεράσπιστη στους Βουλγάρους.

    1925 με διάταγμα του στρατηγού Πάγκαλου αποφασίστηκε η επιβολή της ποινής του θανάτου στους εμπρηστές δασών.

    1944 Το ολοκαύτωμα του Κοξαρέ στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
    Τα ξημερώματα της 28ης Αυγούστου οι Γερμανοί περικυκλώνουν το χωριό και συλλαμβάνουν όποιον προσπαθεί να βγει ή να εισέλθει στο χωριό. Την επομένη 29 Αυγούστου ξεκινά η επιχείρηση ενάντια στο χωριό. Συγκεντρώνουν τους κατοίκους στην αυλή της εκκλησίας και προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιους οργανωμένους στην Αντίσταση. Ορισμένοι καταφέρνουν να διαφύγουν. Στη συνεχεία βάζουν φωτιά και ανατινάζουν το χωριό. Καίνε έναν ηλικιωμένο παραπληγικό μέσα στο σπίτι του.
    Στις συλλήψεις που ακολούθησαν αρκετοί Κοξαριανοί εστάλησαν όμηροι στη Γερμανία και μόνο δυο επέστρεψαν.
    1944 Το Λιδορίκι (Φωκίδα) στις φλόγες.
    Το Λιδορίκι κάηκε από τους Γερμανούς όπως και το Αιγίτιο και αποτελούν σύμβολα του αγώνα και της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς.

    1946 Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει υπέρ της ενώσεως της Βορείου Ηπείρου με την μητροπολιτική Ελλάδα.

    1955 άρχισε στο Λονδίνο τριμερής συνδιάσκεψη ανάμεσα στη Μεγάλης Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για το Κυπριακό. Η συνδιάσκεψη γρήγορα κατέληξε σε αδιέξοδο, γεγονός που οδήγησε στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    1956 Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν στην Κύπρο τον Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και εξαγγέλλουν σειρά πιεστικών και περιοριστικών μέτρων σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού.

    1959 ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

    1995 τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την έκρηξη, που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

    2005 Ο τυφώνας «Κατρίνα» πλήττει και καταστρέφει τη Νέα Ορλεάνη. Σε 1836 ανέρχονται οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους και σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια οι ζημιές.

    2008 Συμπλοκή μεταξύ τουλάχιστον 150 αφρικανών μεταναστών στην περιοχή της Πλατείας Ομονοίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 από τους αλλοδαπούς που συνεπλάκησαν, ένας αστυνομικός κι ένας διερχόμενος πολίτης.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 5:41 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:57 am

    30 Αυγούστου

    1826 πεθαίνει ο υπερασπιστής της Ακρόπολης, Γκούρας. Αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
    1826 Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, προξενεί σοβαρές ζημιές και απωθεί τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον κόλπο της Σμύρνης.

    1832 ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου, η Διάσκεψη του Λονδίνου. Διακήρυξις τού Λονδίνου, δι’ ής αι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις ανήγγειλαν είς τόν Ελληνικόν λαόν τήν εκλογήν τού Όθωνος ως βασιλέως τής Ελλάδος. Επίσης, οριστικοποιούνται τα σύνορα της Ελλάδος, αλλά απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

    1905 Το Σώμα του Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα (Πετρίλου) καταλαμβάνει τη βουλγαρική καλύβα της Γκολεσάτης κοντά στα Γυμνά και εξοντώνει 19 κομιτατζήδες.

    1922 Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30η Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως Ημέρα της Νίκης.
    1922 Χιλιάδες προσφύγων από τη Μικρά Ασία αρχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα.
    1922 (π. ημερολ.) Ο τούρκοι καίνε τις Ελληνικές και Αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης (φωτιά που κράτησε πέντε ημέρες), κατασφάζουν τον πληθυσμό, σκυλεύουν τις εκκλησίες και διαρπάζουν πάσα περιουσία της ανθηροτάτης Ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης.

    1923 Ιταλικά στρατεύματα μετά από ισχυρό βομβαρδισμό της πόλης από ιταλικά πολεμικά πλοία, καταλαμβάνουν την Κέρκυρα,. Από τους βομβαρδισμούς χάνουν τη ζωή τους 20 Έλληνες πολίτες. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Τελίνι από Αλβανούς ληστές στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

    1929 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

    1948 Αρχίζει η επίθεση του κυβερνητικού στρατού εναντίον των ανταρτών στο Βίτσι, που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου χωρίς αποτέλεσμα.
    1948 Ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) επιτίθεται στη Δημητσάνα, με οικτρή αποτυχία.

    1949 Λήγει ή αρξαμένη από τής 24ης Αυγούστου μάχη τού Γράμμου μέ πλήρη συντριβήν τών συμμοριτών, οίτινες είχον δεισδύσει έξ Αλβανίας.

    1952 Από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Ναύσταθμο, σκοτώνονται 13 και τραυματίζονται 41 άνθρωποι.

    1956 Η ΕΟΚΑ ανατινάζει βρετανικό αρματαγωγό στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    1963 λειτουργεί για πρώτη φορά η "κόκκινη γραμμή", η άμεση τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους επικεφαλής των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

    1964 βιαιοπραγίες εναντίον Ελλήνων στην Άγκυρα και στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.

    2003 αναβιώνουν οι τραγικές μνήμες του "Κουρσκ" στη Ρωσία. Το πυρηνοκίνητο Κ-159 βυθίζεται στη θάλασσα Μπάρεντς, στο ίδιο σημείο όπου πριν 3 χρόνια βυθίστηκε το "Κουρσκ" και χάθηκαν 118 άνθρωποι. Από το ατύχημα, εννέα μέλη του πληρώματος πεθαίνουν και μόνο ένας ναύτης σώζεται. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κ-159 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υπήρχε οπλισμός, αφού το υποβρύχιο είχε αποσυρθεί.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 5:42 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:58 am

    31 Αυγούστου

    651 πεθαίνει ο Άινταν, Ιρλανδός άγιος και ιεραπόστολος, ιδρυτής του νησιού της Αγγλίας Lindisfarne και πρώτος επίσκοπος (635-51).

    1685 Ο Φραγκίσκος Μοροζίνης, βοηθούμενος από σώμα Μανιατών, καταλαμβάνει τήν υπό τών Τούρκων κατεχομένην Κορώνην.

    1788 Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί και τρέπει σε φυγή τουρκική μοίρα κοντά στην Κάρπαθο.

    1821 Οι Τούρκοι κατακαίουν τον Άσκυφον και άλλα χωριά της Κρήτης.

    1822 Στην θέσιν Σκλαβόκαμπον της Χαλέπας Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και ουδείς ενίκησε.
    1822 Στο Μεγάλο Κάστρο Κρήτης καταπλέει τουρκικός στόλος και αποβιβάζει στρατόν, ο οποίος συνάπτει μάχην με τους επαναστάτες Έλληνες και τούς διασκορπίζει.
    Ο Χασάν αποβίβαζε άνδρες του στις Καλύβες για να χτυπήσουν τον Αποκόρωνα, ευτυχώς εκεί βρέθηκε ο πεντακοσίαρχος Φασουλής με τους άνδρες του, και τους καταπολέμησε στην διάρκεια της αποβίβασης τους. Μάλιστα όταν ακουστήκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και οι κανονιές από τα πλοία του εχθρού ήλθαν κοντά στο Φασουλή, Αποκορωνιώτες καθώς και Κυδωνιάτες. Η νίκη αυτή ανήκει στους λίγους αυτούς αλλά γενναίους αγωνιστές.

    1845 Απέθανε έν Μόσχα ό εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Χατζηκώστας, αφήσας διά τής διαθήκης του σημαντικόν ποσόν «διά τήν εκτέλεσιν αγαθοεργού τινος σκοπού». Τό ποσόν τούτο ή σύζυγός του Γεωργία διέθεσε, τή προτροπή τού πρώτου διοικητού τής Εθνικής Τραπέζης Γεωργίου Σταύρου, διά τήν ίδρυσιν τού ομωνύμου Ορφανοτροφείου. Είς τό ίδρυμα τούτο, πλουτισθέν καί δι’ άλλων δωρεών, εύρον άσυλον χιλιάδες ορφανών παιδιών, τά οποία, διά τής καταλλήλου αγωγής καί τεχνικής εκπαιδεύσεως, απέβησαν χρήσιμα στοιχεία είς τήν κοινωνίαν.

    1847 Απέθανε κατόπιν οδυνηράς ασθενείας τών νεφρών ό Ιωάννης Κωλέττης, είς ηλικίαν 73 ετών. Είχε σπουδάσει ιατρικήν έν Ιταλία και εχρημάτισεν ιατρός τού Αλή πασσά τών Ιωαννίνων. Μεμυημένος ενωρίτατα είς τήν Φιλικήν Εταιρείαν, ανήλθε μετά τήν έκρηξιν τής Επαναστάσεως είς τήν Έλλάδα κα μετέσχε τών πρώτων επαναστατικών κυβερνήσεων. Επί Όθωνος διετέλεσε επί μακρόν πρεσβευτής είς τό Παρίσι, πολλάκις υπουργός καί δίς πρωθυπουργός. Ο βασιλεύς τής Γαλλίας Λουδοβίκος—Φίλιππος διέταξε νά τοποθετηθή ή εικών του είς τήν Στοάν τών ενδόξων ανδρών τής Ευρώπης, τού Μουσείου τών Βερσαλλιών.

    1866 Σφακιανοί και Αποκορωνιώτες επαναστάτες πολιορκούν τους Αιγυπτίους, υπό τον Ισμαήλ πασά, στις Βρύσες Χανίων και τους υποχρεώνουν να συνθηκολογήσουν. 2.000 Τούρκοι που πήγαιναν να ενισχύσουν τους πολιορκημένους, αντιμετωπίζονται από 300 Έλληνες και υποχρεώνονται να υποχωρήσουν στα Χανιά.

    1881 Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται ως απελευθερωτής στη Λάρισα.

    1907 Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία δημιουργούν την Αντάντ, την Εγκάρδια Συμφιλίωση.

    1923 Η φασιστική Ιταλία εκμεταλλευομένη τό γεγονός ότι ό στρατηγός Τελλίνι είχε δολοφονηθή επί ελληνικού εδάφους (στην Κακαβιά στις 27 ή 31 Αυγούστου) καί παραγνωρίζουσα τήν γενομένην διαπίστωσιν ότι οί δολοφόνοι είχον ορμηθή από τήν Αλβανίαν, καταλαμβάνει κατόπιν βομβαρδισμού τήν Κέρκυραν. Εκ τού βομβαρδισμού τούτου προεκλήθησαν αρκετά θύματα μεταξύ τού αμάχου πληθυσμού. Η πράξις αυτή τών Ιταλών προεκάλεσε οδυνηράν εντύπωσιν είς ολόκληρον τόν κόσμον. Οι Ιταλοί απεχώρησαν μετ’ ολίγον κατόπιν αποφάσεως τής Πρεσβευτικής Διασκέψεως.

    1933 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.

    1971 Ο Γεώργιος Γρίβας επιστρέφει μυστικά στην Κύπρο από την Αθήνα.

    1980 ιδρύεται το πολωνικό συνδικάτο "Αλληλεγγύη", το οποίο υπό την ηγεσία του ηλεκτρολόγου Λεχ Βαλέσα συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.

    1982 στην Πολωνία, η αστυνομία διαλύει διαδηλώσεις της "Αλληλεγγύης" με δακρυγόνα και υδραντλίες στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις.

    1990 η Δυτική και Ανατολική Γερμανία υπογράφουν τη συνθήκη ενοποίησης τους.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Τετ Αυγ 28, 2013 5:42 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:58 am

    ...............

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Αυγ 18, 2013 3:58 am

    01 Σεπτεμβρίου

    413 π.Χ Μεγάλη ναυμαχία στον λιμένα των Συρακουσών μεταξύ των Αθηναίων, υπό τον Νικίαν και των Συρακουσίων, υπό την ηγεσίαν του Σπαρτιάτου Γυλίππου. Ο Θουκυδίδης δίδει ολοζώντανη την περιγραφή αυτής της ναυμαχίας. Οσάκις, λέγει, αθηναϊκόν πλοίον, πιεζόμενον υπό των Συρακαυσίων, οίτινες είχον αποκλείσει την έξοδον του λιμένος, επλησίαζε στην ακτήν, οι εκεί ευρισκόμενοι ηρώτων σκωπτικώς τους Αθηναίους εάν εσκόπευαν να επιστρέψουν στην πατρίδα των διά ξηράς. Όταν δε το πλοίον ήτο των Συρακουσίων έλεγαν πάλιν προς τους ναύτες ότι ο θάνατος ήτο κοινός κλήρος όλων των ανθρώπων και ότι πουθενά αλλού δεν θα εύρισκαν καλύτερον τόπον ταφής από τα ύδατα της πατρίδος των. Οι Αθηναίοι, αποτυχόντες στην θάλασσαν, προσεπάθησαν να διαφύγουν προς τας φιλικάς προς αυτούς εν Σικελία πόλεις, αλλά κατεκόπησαν παρά του Γυλίππου. Οι Συρακούσιοι εθανάτωσαν αμέσως τους δύο στρατηγούς Νικίαν και Δημοσθένην, μετέβαλαν δε τους συλληφθέντας αιχμαλώτους εις δούλους της πολιτείας, σφραγίσαντες αυτούς εις το μέτωπον διά πυρακτωμένης σφραγίδος, παριστώσης πηδώντα ίππον, που ήτο το σύμβολον των Συρακουσών. Στην καλουμένην Σικελικήν εκστρατείαν απωλέσθησαν 8.000 Αθηναίοι και 300 τριήρεις.

    272 π.Χ Ο Βασιλεύς της Ηπείρου Πύρρος εισέρχεται με τους οπαδούς του την νύκτα στο Άργος και θα το κυρίευε, αν η προδοσία δεν γινόταν αμέσως αντιληπτή από Αργείους οπαδούς του Βασιλέως της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά. Έτσι, λίγο μετά, εισχωρούν στην πόλη και τμήματα του στρατού του Αντιγόνου, καθώς και Σπαρτιάτες με Κρήτες μισθοφόρους. Στις οδομαχίες που ακολουθούν, ο στρατός του Πύρρου αποδεκατίζεται και ο ίδιος βρίσκει άδοξο θάνατο από κεραμίδι που έριξε στο κεφάλι του μία γυναίκα. Διαθέτοντας αναμφισβήτητες στρατιωτικές ικανότητες και προσωπικό θάρρος, ο Πύρρος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής του.

    717 Β’ πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Αράβων, διαρκέσασα μέχρι του Αυγούστου 718 και καταλήξασα εις ήτταν και εκδίωξιν τούτων.

    1462 Ο τουρκικός στόλος υπό τον Έλληνα εξωμότη βεζίρη Μαχμούτ πασά, αρχίζει την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης, το οποίο υπερασπίζονται 5.000 καλά εξοπλισμένοι Έλληνες, Γενουάτες, Καταλανοί και ιππότες της Ρόδου.

    1807 Ο νέος Διοικητής, Γάλλος Μπερτιέ, καταλύει το Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας του 1803 και μαζί με αυτό την αυτονομία του επτανησιακού κράτους. Προηγήθηκε η Συνθήκη του Τιλσίτ μεταξύ Ρώσων και Ναπολέοντα.

    1821 Οι Τούρκοι αποβιβάζουν στρατόν στην νήσον Σαμοθράκην και προβαίνουν σε σφαγές Ελλήνων. Από τους περίπου 10.000 κάτοικους, επέμειναν κάτι παραπάνω από 200 (…). Το δημογραφικό πρόβλημα της νήσου ταλάνιζε μέχρι πρότινος τους κάτοικους.

    1894 Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποκτά επισήμως το δικό της ιδιόκτητο κτήριο.

    1902 Οι τουρκικές αρχές καταφέρνουν να συλλάβουν τον αρχικομιτατζή Τατάρτσιεφ, ο οποίος ρήμαζε περιοχές της Μακεδονίας.

    1911 ξεκινά επίσημα τη δράση του το θωρηκτό Αβέρωφ.

    1917 Οι ιταλοί εκκενώνουν τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Νότιο Ήπειρο. Παραμένουν όμως στην Βόρειο Ήπειρο, αντικαθιστώντας δήθεν τον Ελληνικό στρατό και συνεχίζοντας την ανθελληνική πολιτική.

    1918 Αρχίζει η επιθετική ενέργεια ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου. Ο Ελληνικός στρατός τρέπει τους βουλγάρους εις φυγήν και καταλαμβάνει διαδοχικά τα χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τα υψώματα Γκόλο Μπίλο, Σχλεμ και Πρεσλάπ, το χωριό Τόβικ και την γέφυρα κοντά στην μονή Τσεμπρέν. Μεγάλες ποσότητες βουλγαρικού πολεμικού υλικού και εφοδίων κυριεύονται.

    1919 έπειτα από ενέργειες της Ελληνικής Αρμοστείας στην Κωνσταντινούπολη, επανέρχονται στη Θράκη 130.000 πρόσφυγες.

    1921 Τουρκικές δυνάμεις επιτέθησαν εναντίον των Ελλήνων της στρατιάς Μ. Ασίας επί των λόφων Αρσλάν Πελ και Τυρκί-Κυρί άνευ αποτελέσματος. Οι Τούρκοι καταστρέφουν ελληνικόν χειρουργείον στο Χιβρί-Χισάρ και φονεύουν ασθενείς και τραυματίες.

    1922 Στον Αυχένα Ζεϊντιλή Μ. Ασίας οι Έλληνες αποκρούουν τουρκικήν έφοδον. Στην περιοχήν της Σμύρνης, οι φόνοι, οι λεηλασίες και οι καταστροφές συνεχίζονται. Το άγριον μίσος των Τούρκων δεν έκαμνε εξαίρεσιν ούτε και δια τα νήπια.

    1924 η Γερμανία καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις στους Συμμάχους, σε εφαρμογή του σχεδίου Ντόους.

    1928 ο Αχμέτ Ζωγού ανακηρύσσει την Αλβανία μοναρχία και αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς.

    1930 Ημερομηνία ιδρύσεως της πρώτης Σχολής Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στην Ύδρα.

    1939 η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, είναι η αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
    1939 η Ιταλία διακηρύσσει ουδετερότητα.
    1939 ο Χίτλερ υπογράφει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ξεκινά συστηματική ευθανασία στους νοητικά και σωματικά ανάπηρους.

    1942 στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί υπό τον Ρόμελ εξαπολύουν νέα επίθεση στην Αίγυπτο.

    1944 τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στο Βουκουρέστι.
    1944 Τμήματα ανταρτών του ΕΔΕΣ επιτίθενται κατά γερμανικής φάλαγγας στη θέση Ασπροχάλικο της οδού Φιλιππιάδας-Κεράσοβου και τη διαλύουν, προκαλώντας σ’ αυτή σοβαρές απώλειες.
    1944 Στο χωριό Λιβάδι της Θεσσαλονίκης υπογράφεται Σύμφωνο μεταξύ ΕΛΑΣ και των Κατακτητών.

    1945 με την παράδοση της Ιαπωνίας, λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

    1946 Οι Έλληνες καλούνται σε δημοψήφισμα και αποφασίζουν με ποσοστό 68% την επάνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Β’ που βρίσκεται εξόριστος στη Βρετανία. Από την ψηφοφορία απέχει το ΚΚΕ

    1948 ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    1949 Διωκόμενοι απο τον εθνικό στρατό, 1.000 συμμορίτες εισέρχονται στην Βουλγαρία και 8.000 στην Αλβανία.

    1955 Άρχισε σε ολόκληρη την Τουρκία η εγγραφή εθελοντών, «για να πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας αν παραστεί ανάγκη». Ταυτόχρονα, στη Θράκη άρχισε οργανωμένη προσπάθεια εξέγερσης των εκεί Τούρκων. Με βάση το σατανικό αγγλοτουρκικό σχέδιο, η αφορμή/σύνθημα για το τουρκικό όργιο έπρεπε να αρχίσει από την Ελλάδα, με υπαίτιους μάλιστα τους… Έλληνες!!

    1956 Τριμελής ομάδα της ΕΟΚΑ επιτίθεται εναντίον αγγλικού αποσπάσματος, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, και απελευθερώνει τον συλληφθέντα Πολύκαρπον Γεωργκάτζην υπεύθυνο πληροφοριών της οργανώσεως. Κατά την συμπλοκή εφονεύθησαν δύο αγωνισταί της ΕΟΚΑ, Κυριάκος Κολοκάσης και Ιωνάς Νικολάου, δύο άλλοι Κύπριοι επίσης και ένας Άγγλος στρατιώτης.

    1969 στη Λιβύη, με αναίμακτο πραξικόπημα, ένα επαναστατικό συμβούλιο ανατρέπει 18χρονο καθεστώς του βασιλιά Ιντρις Α'. Ηγέτες της εξέγερσης είναι οι συνταγματάρχες Σουιρίμπ και Καντάφι.

    1973 η Λιβύη δηλώνει ότι σκοπεύει να εθνικοποιήσει όλες τις ξένες εταιρείες πετρελαίου που βρίσκονται στο έδαφός της.

    1983 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα κορεατικό επιβατικό αεροσκάφος KAL-007 καταρρίπτεται από ένα σοβιετικό μαχητικό όταν το επιβατικό μπήκε στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Και οι 269 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

    1992 ένας νεκρός και 34 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώνεται στα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ, στην Ελευσίνα.

    1994 ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ζητά τη μεσολάβηση των διεθνών οργανισμών για να σταματήσουν οι απελάσεις των Αλβανών λαθρομεταναστών από την Ελλάδα και να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

    2004 ξεκινά η ομηρεία στο σχολείο του Μπεσλάν στη Ρωσία που κατέληξε σε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες της χώρας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:08 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:12 am

    02 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια.

    31 π.χ. στη Ναυμαχία του Άκτιο τα στρατεύματα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Οκταβιανού Αύγουστου κατατροπώνουν εκείνα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

    1822 έπειτα από συμφωνία με τον Κεσέρ Αχμέτ πασά, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους από το λιμάνι της Σπλάντζας, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Επτάνησα. Από εκεί, παρά την απαγόρευση των αγγλικών αρχών, θα διαφύγουν αργότερα στα διάφορα μέτωπα της νοτίου Ελλάδος, για να πολεμήσουν υπό την αρχηγία δικών τους ή άλλων οπλαρχηγών.

    1827 Οι διερμηνείς των μεγάλων δυνάμεων ανακοίνωσαν την απόφασίν των στον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών δια την ανεξαρτησία της Ελλάδος.

    1829 υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

    1843 Αναβρασμός στο στράτευμα. Επαναστατική κίνηση στρατιωτικών μονάδων των Αθηνών και πολιτών υπό την αρχηγία του Δ. Καλλέργη, του Ι. Μακρυγιάννη και του Α. Λόντου. Κύριο αίτημα των επαναστατών είναι η παραχώρηση Συντάγματος και η αποχώρηση των ξένων. Μετά τα γεγονότα της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου ο Όθων αναθέτει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου στον Ανδρέα Μεταξά, έναν από τους ηγέτες της Επανάστασης. Την ίδια μέρα προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των μελών της εθνοσυνέλευσης που θα προετοιμάσει Σύνταγμα.

    1849 Οι άγγλοι απαγχονίζουν στην Κεφαλλονιά 40 ενωτικούς Έλληνες.

    1866 ξεσπάει εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κρητική επανάσταση, που διήρκεσε έως 1869, χωρίς επιτυχία.

    1877 πεθαίνει ο ναύαρχος και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κανάρης. Γεννήθηκε στα 1793 και κατ΄άλλους ’95, στην ηρωϊκή νήσο Ψαρά με το όνομά του αρχικά να είναι Κανάριος. Ως καπετάνιος ανέλαβε σε ηλικία μόλις είκοσι ετών ενώ ήταν από τους πρώτους που κατετάχθησαν στον περίφημο στόλο των Ψαριανών. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα 1827 ως πληρεξούσιος του νησιού του στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας κατά τα έτη 1864-65 και 1877.

    1906 Απεβίωσε ο μακεδονομάχος Αθανάσιος Χατζηπανταζής. Καταγόταν από τη Σκοτούσσα Σερρών και έδρασε στην περιφέρεια Ηράκλειας, Σκοτούσσας, Καλών Δένδρων και Μπέλλες. Κατά την απόπειρα δολοφονίας του βούλγαρου κομιτατζή Νίκωφ, που διατηρούσε βιβλιοπωλείο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της πόλης των Σερρών, τραυματίστηκε κατά λάθος από το πρωτοπαλίκαρό του, τον Τάκη Μπαξεβάνη, στην κοιλιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών Χρυσάφη Καρατζά και Πάνου πέθανε. Ο θάνατός του κρατήθηκε μυστικός για να μην αποθρασυνθούν οι Βούλγαροι κομιτατζίδες, που κυριολεκτικά έτρεμαν στο άκουσμα του ονόματός του. Για το λόγο αυτό με πλήρη μυστικότητα το πτώμα του μεταφέρθηκε αρχικά από την κρύπτη του Ελληνικού Προξενείου για να ταφεί στο προαύλιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων, απ' όπου όμως μετά από ένα δίμηνο δύο εκ των επιτελών του «Ορφέως», αναγκάστηκαν να το ξεθάψουν και να το ενταφιάσουν και πάλι στο προαύλιο του Προξενείου, για να μην μαθευτεί ο θάνατός του.

    1918 Οι συμμαχικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων είναι οι ελληνικές, μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στην Δοβρόπολιν.

    1942 στην Αίγυπτο, οι Βρετανοί διατηρούν τις αμυντικές θέσεις τους στην έρημο, ενώ τα αεροπλάνα τους διαλύουν τις μονάδες του Ρόμελ.

    1944 Αρχίζει η εκκένωσις της Ελλάδος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η εκκένωσις αρχίζει από τα νησιά του Αιγαίου προς την Ρόδο και από εκεί προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
    1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν το Σουφλί και την Καρδίτσα και εκτελούν 34 Έλληνες στην Καλλιθέα και 250 στον Χορτιάτη.
    1944 Χορτιάτης, 2 Σεπτεμβρίου 1944…

    1945 λήγει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την οριστική και επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας, η οποία γίνεται από ιαπωνική διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μάμου Σιγκεμίτσου στο πολεμικό πλοίο Μισούρι στον κόλπο του Τόκιο, η οποία γίνεται αποδεκτή από τον Αμερικανό στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθρουρ και το ναύαρχο, Τσέστερ Νίμιτζ.

    1958 η μάχη στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις μαχητές της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.

    1979 η ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκατάσταση του πρώτου συστήματος έγχρωμης τηλεόρασης στη χώρα μας, είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των αθηναϊκών εφημερίδων

    1982 ανακαλύπτεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, το θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β' (336 π.Χ.) στις Αιγές.

    1990 Απόπλους της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και συμμετοχή της στην πολυεθνική δύναμη του κόλπου για αποκλεισμό του ΙΡΑΚ.

    1993 σε εξέλιξη βρίσκονται 41 πυρκαγιές στην Ελλάδα.

    1994 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Φλώρινας και τίθεται σε μερική εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης", μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

    1995 στη Βοσνία, το πυροβολικό του ΟΗΕ βάλλει εναντίον των Σέρβων στο Σαράγιεβο.

    2009 Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο (νέο κτίριο) στην λεωφ. Αθηνών.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:09 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:12 am

    03 Σεπτεμβρίου

    863 Ο Άραβας εμίρης της Μελιτηνής Ομάρ εισβάλλει στο Ελληνικό έδαφος, διασχίζει λεηλατώντας το θέμα των Αρμενιάκων, φθάνει στα παράλια του Ευξείνου Πόντου και καταλαμβάνει την Αμισό, πόλη ιδιαιτέρως σημαντική για το εμπόριο με την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολή. Ο Στρατηγός των Θρακησίων Πετρωνάς εκστρατεύει εναντίον του με ισχυρό στρατό, περικυκλώνει στον Πόσοντα, κοντά στον ποταμό Λαλακάοντα, τον αραβικό στρατό και τον καταστρέφει, ενώ ο Ομάρ βρίσκει τον θάνατο. Η νίκη των Ελλήνων είχε μεγάλο αντίκτυπο και εξασφάλισε την κυριαρχία της Μικράς Ασίας. Από τότε οι άραβες δεν ενόχλησαν πλέον την Αυτοκρατορία. Τα ακριτικά έπη διασώζουν την ανάμνηση της μεγάλης μάχης.

    1826 φτάνει στο Ναύπλιο η «Καρτερία», το πρώτο τροχήλατο ελληνικό ατμόπλοιο, με κυβερνήτη τον άγγλο Άστιγξ.

    1843 στην Ελλάδα, ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει στον ελληνικό λαό Σύνταγμα. Επανάσταση της Γ’ Σεπτεμβρίου, εξυφανθείσα υπό πολιτικών και στρατιωτικών της πρωτευούσης, με σκοπό να εξαναγκασθή ο Όθων να παραχωρήση συνταγματικό πολίτευμα. Ο πυρήνας της επαναστάσεως απετελέσθη από την συνταγματάρχη Δημ. Καλλέργην, αναγνωρισθέντα και ως στρατιωτικόν αρχηγόν αυτής και τους Ανδρ. Λόντον και Ανδρ. Μεταξάν. Τα στασιάσαντα στρατιωτικά τμήματα συνεκεντρώθησαν ολίγον μετά το μεσονύκτιον της 2ας προς την 3ην Σεπτεμβρίου πέριξ των ανακτόρων. Ταυτοχρόνως, ομάδες πολιτών, ζητωκραυγάζουσαι υπέρ του Συντάγματος, έτρεχον προς την αυτήν κατεύθυνσιν. Ο Οθων, εξελθών εις έν των παραθύρων του ισογείου, εσκέφθη ότι θα ηδύνατο να δελεάση τον Καλλέργην - «Στρατηγέ, τί ζητεί ο στρατός;» ηρώτησε. -«Μεγαλειότατε, είμαι συνταγματάρχης», απήντησε ο Καλλέργης και, πλησιάσας έφιππος, προσέθεσε «Η Υμετέρα Μεγαλειότης ας ευδοκήση να ικανοποιήση την αίτησιν του στρατού και του λαού, ομογνωμόνως ζητούντων Σύνταγμα». -«Εγώ θέλω ομιλήσει προς αυτούς», είπε τότε ο Όθων. Ο Καλλέργης όμως, έστρεψε αμέσως το άλογό του και έδωκε το παράγγελμα -«Τυμπανισταί, κρούετε τα τύμπανα!». Την επομένην, ο Όθων υπέγραψε διάταγμα διά του οποίου συνεκάλει Εθνικήν Συνέλευσιν προς σύνταξιν Συντάγματος. Η αναγγελία της υπογραφής αυτού του διατάγματος προεκάλεσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις εις ολόκληρον την πόλιν.

    1860 επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης στην Πλατεία Συντάγματος για την επέτειο της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 καταλήγουν σε συνθήματα εναντίον του Όθωνα και συλλήψεις πολλών διαδηλωτών.

    1885 Αποστολή υπομνήματος στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις Μεγάλες Δυνάμεις από τους Κρήτες αντιπροσώπους για την προστασία του πολιτεύματος της Νήσου.

    1895 Ξεσπά επανάσταση στην Κρήτη.

    1922 Στην περιοχήν Αρτάκης της Μικράς Ασίας γίνεται η τελευταία μάχη του πολέμου Ελλήνων και Τούρκων.
    1922 Ώρα 01 15. Στην προκυμαία της Κρήνης τελευταίοι παραμένουν ο Αντισυνταγματάρχης Μαρούλης, Διοικητής του ομωνύμου αποσπάσματος, ο Μητροπολίτης Κρήνης Καλλίνικος ο Βυζάντιος και ο αρχισαλπιγκτής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Καρράς. Ο τελευταίος σημαίνει το σάλπισμα της αποχωρήσεως του Στρατού από την Ιωνική γη.

    1939 η Βρετανία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

    1942 Εκτελείται στην Αγιά Χανίων από τους Γερμανούς, αφού βασανίστηκε φρικτά στις φυλακές της Αγιάς για την αντιστασιακή του δράση, ο Ταγματάρχης Πολεμικής Διαθεσιμότητας Αλέξανδρος Ραυτόπουλος, από την Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Υπήρξε αρχηγός της οργάνωσης «Κρητική Επαναστατική Εθνική Επιτροπή Ραυτόπουλου», πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης μετά την κατάληψη της Κρήτης, με την έγκριση του Βρετανικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

    1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, ο στρατηγός Τζιουζέπε Καστελάνο υπογράφει την ιταλική συνθηκολόγηση, που επισημοποιήθηκε πέντε μέρες αργότερα.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη Λιόν στη Γαλλία, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις εισβάλλουν στις Βρυξέλλες.

    1947 Η Αίγυπτος αντιμέτωπη με τα πρώτα κρούσματα επιδημίας χολέρας, όπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που εκφυλίστηκε σημειώθηκαν 7.000 θάνατοι.

    1958 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    1958 Με απόφαση της κυβέρνησης, η αστυνομία αρχίζει το κούρεμα με την ψιλή ως μέσο καταστολής για τους νεαρούς τεντιμπόηδες.

    1959 επεκτείνεται προς τα ανατολικά το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης.

    1999 πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος "Κουταλιανός", ο Δημήτρης Μακρής, ο οποίος αποτέλεσε ζωντανό θρύλο για την Ελλάδα

    2002 πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα "ούτε ένα ευρώ στην αγορά" πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ με το σύνθημα "Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" καλεί τους πολίτες να μην κάνουν καμία αγορά, ενώ προτείνει να κατεβάσουν συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουν τηλεφωνήματα.
    2002 υπερχειλίζει για άλλη μια φορά ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του. Άνδρες της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, αλλά και εθελοντές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ορμητικά νερά στον Κηφισό.

    2003 δίνεται στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού. Οι οδηγοί μπορούν πλέον να διανύουν σε λιγότερο από 7 λεπτά τη διαδρομή Καισαριανή - Γλυκά Νερά.

    2004 πεθαίνει ο Γιάννης Κανίδης, 74, δάσκαλος από τον Πόντο, σκοτώνεται στο μακελειό του σχολείου του Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.
    2004 μετά από τρεις μέρες μπαίνει τραγικός επίλογος στην ομηρία του σχολείου στο Μπεσλάν. Πάνω από 300 οι νεκροί με τους περισσότερους να είναι παιδιά.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:09 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:12 am

    04 Σεπτεμβρίου

    1640 Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου γίνεται παρανάλωμα πυρός. Ανωκοδομήθη το επόμενον έτος.

    1781 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή «Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα».

    1821 πεθαίνει ο Παναγιώτης Καρατζάς, Έλληνας αγωνιστής, δολοφονείται κοντά στην Πάτρα.

    1826 Η «Καρτερία», τό πρώτον ατμήλατον (διά τροχών) ελληνικόν πολεμικόν πλοίον, μέ πλοίαρχον τόν Άγγλον Άστιγγα, όστις είχε συνεισφέρει 5.000 λίρας διά τήν κατασκευή, του, καταπλέει είς Ναύπλιον (ιδέ και 3/9).

    1828 αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

    1886 μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

    1923 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου.

    1941 Οι γερμανοί εκτελούν 10 Έλληνες στην Λιβαδειά Ρεθύμνου.

    1943 στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι και οι Φιλανδοί υπογράφουν ειρήνη, ενώ οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα, εισβάλλουν στην Ολλανδία και κλείνουν όλα τα λιμάνια των καναλιών.
    1944 Οι γερμανοί αρχίζουν την εκκένωση της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, ενώ ολοκληρώνουν την εκκένωση του Έβρου.

    1965 πεθαίνει στην Γκαμπόν ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου και γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ, ιδρυτής ιατρικής αποστολής στην Ισημερινή Αφρική και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1952 για τις προσπάθειες του σχετικά με την «αδελφότητα των εθνών».

    1975 στη Γενεύη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπογράφουν προσωρινή συνθήκη ειρήνης για την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Σινά και την εγκατάσταση καινούργιας ουδέτερης ζώνης από τον ΟΗΕ.

    1992 στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ.

    1993 στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    1995 Συμφωνία για απευθείας διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επιτυγχάνεται μετά τη μεσολάβηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    1998 ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:10 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    05 Σεπτεμβρίου

    1793 στη Γαλλία, το Γαλλικό Εθνικό Συνέδριο αποφασίζει να επιβάλει τρομοκρατικά μέτρα, προκειμένου να επιβάλλει τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτή η «βασιλεία του τρόμου» θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 1794 και θα μετρήσει 35.000-40.000 θύματα.

    1826 Ο Παύλος-Μαρία Βοναπάρτης, υιός του αδελφού του Μ. Ναπολέοντος Λουκιανού, ευρισκόμενος επί της φρεγάτας «Ελλάς», κατά τον πλουν προς τις Σπέτσες, φονεύθη από απροσεξίαν, ενώ περιεργάζετο το πιστόλι του. Ήτο μόλις 20 ετών, φλεγόμενος δε υπό φιλελληνισμού, είχε κατέλθει στην Ελλάδα, γιά να πολεμήση υπέρ της ελευθερίας της. Οι Έλληνες θρήνησαν με βαθειά συγκίνηση τον αδόκητο θάνατό του. Ο νεκρός μετεφέρθη εις Σπέτσας, όπου ταριχευθείς, εναπετέθη στην εκκλησία της Μονής της νήσου.

    1863 Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α', αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

    1915 Διωγμοί και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη.

    1918 Τά συμμαχικά στρατεύματα, μέ συμμετοχήν τών ελληνικών μεραρχιών Κρήτης καί Σερρών, έπειτα από σκληράς μάχας περί τήν Δοϊράνην, ανατρέπουν τό αμυντικόν συγκρότημα τών Γερμανοβουλγάρων καί τούς αναγκάζουν νά υποχωρήσουν είς όλην τήν γραμμήν. Οι Έλληνες στρατιώται, μέ απαράμιλλον ηρωϊσμόν, εξεδίωξαν τούς εχθρούς από τάς οχυράς θέσεις των μέ τήν ξιφολόγχην, προκαλέσαντες τόν θαυμασμόν τών Γάλλων καί Άγγλων συμπολεμιστών των.

    1922 Οι υπό κάποιαν διοίκησιν ελληνικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Αρτάκην και έτσι επί τρία συναπτά χρόνια η νικηφόρος ελληνική στρατιά εγκατέλειψεν την Μικράν Ασίαν εις το έλεος των Τούρκων από τις ευλογίες των συμμάχων της Αντάντ και οι οποίοι σύμμαχοι είχαν δώσει την εντολή της τήρησης της τάξης στη Μ. Ασία από τον ελληνικό στρατό.
    Από την αρχή της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία μέχρι και την αποχώρησή του από την Μ. Ασία είχε νεκρούς αξιωματικούς 812, οπλίτες 18.550. Αποβιώσαντας αξιωμ. 131 οπλίτες 4.747. Εξαφανισθέντες αξιωμ. 465, οπλίτες 17.630. Τραυματίες αξιωμ. 1.696, οπλίτες 47.184. Σύνολο αξιωματ. 3.104, οπλίτες 88.111.

    1929 σποραδικά κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στην Αθήνα.

    1930 στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία εξεγείρονται οι αγρότες, οι οποίοι απειλούν ότι θα βαδίσουν ένοπλοι εναντίον των Αθηνών.

    1939 δέκα μόλις ώρες μετά την κήρυξη των εχθροπραξιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πόλεμος αρχίζει και στη θάλασσα, όταν ένα γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό επιβατικό "Αθένια".
    1939 οι ΗΠΑ δηλώνουν την ουδετερότητά τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1944 Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ηρωίδα της Αντίστασης, εκτελείται από τους Ναζί στα σκοπευτήρια της Καισαριανής.
    1944 Οι γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

    1945 ο Κόρουιν Χίνσαου και ο Γουίλιαμ Φέλντμαν της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοινώνουν την πρώτη επιτυχή χρήση στρεπτομυκίνης στη θεραπεία της φυματίωσης στους ανθρώπους.

    1949 οι Βούλγαροι παραδέχονται ότι, περίπου 800 Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στο βουλγαρικό έδαφος, όπου αφοπλίζονται και κρατούνται σε στρατόπεδα.

    1953 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τήν Κόρινθον.

    1955 Τα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, εξερράγη η περίφημη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το φερόμενο ως σπίτι του Κεμάλ, που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο παράθυρα που έσπασαν. Το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας, με ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι με την πράξη αυτή, που προερχόταν από Τούρκους, προετοιμαζόταν η μεγάλη επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Άσίας [τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η μεγάλη Γενοκτονία των Ελλήνων της Πόλης].
    Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα και κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο Τούρκος κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι Οκτάι Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Ελληνική Πολιτεία τον είχε βοηθήσει να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις πλήττοντας συνταγματικές αρχές και εκείνος, για ανταμοιβή, αποφάσισε να συνεργαστεί με την Τουρκία σε βάρος της χώρας που τον είχε σαν ένα καλό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στη Θράκη στο μουσουλμανικό χωριό Σαλμώνη – και υποψήφιος βουλευτής με το ελληνικό Κόμμα των Φιλελευθέρων (1952).
    [Πέντε ώρες μετά την έκρηξη της προβοκατόρικης βόμβας στο τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα «Ισταμπούλ Εξπρές», σε έκτακτη έκδοση της, δημοσίευσε την είδηση και είχε και φωτογραφίες, που, «όλως τυχαίως», ήταν αυτές που, επίσης «τυχαίως», είχε τραβήξει και πάρει, τρεις μέρες πριν από την έκρηξη, η γυναίκα του Προξένου. Μονταρισμένες οι περισσότερες έδειχναν την οικία του Κεμάλ να καίγεται που όμως από την έκρηξη δεν δημιουργήθηκε πυρκαγιά. Το γεγονός μάλιστα ότι τότε ο συντομότερος δρόμος για Κωνσταντινούπολη ήταν δέκα ώρες και το ότι οι φωτογραφίες ενεφανίσθησαν μετά από 5 ήδη τυπωμένες σε εφημερίδα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των επιδιώξεων των υποκινητών των ανθελληνικών αυτών ενεργειών.
    Εξωφρενικό ήταν επίσης το γεγονός, ότι το διεθνές πρακτορείο του BBC του Λονδίνου, ανήγγειλε την έκρηξη μισή ώρα πριν αυτή γίνει. Πώς. όμως, γνώριζαν οι Άγγλοι τα γεγονότα και με τόση σιγουριά ώστε να το προαναγγείλουν δημόσια, και παγκόσμια, μισή ώρα πριν; Στην Κύπρο είχαν ήδη ετοιμάσει της κρεμάλες, γι΄ αυτό και έπρεπε να περάσουν τη θήλεια και στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.]

    1959 Εγκαινιάζεται ή νέα οδική αρτηρία Λαρίσης-Θεσσαλονίκης, διά μέσου τής κοιλάδος τών Τεμπών.
    1959 Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από απουσία είκοσι και πλέον ετών στις ΗΠΑ.

    1960 Στην Καστανιά της Κορινθίας γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του χιλιάρχου της Ελληνικής Επαναστάσεως Παπά-Νίκα, όστις επολέμησε γενναίως σε πολλές μάχες και διέθεσε όλη την περιουσία του στον Αγώνα. Μετά την απελευθέρωση, επανήλθε ως ιερεύς στο ποίμνιόν του και απέθανε πτωχός.

    1972 Παλαιστίνιοι του «Μαύρου Σεπτέμβρη» κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννέα αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέχεια οχυρώνονται στο κατάλυμα και προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονται. Τελικά το βράδυ της ίδιας μέρας οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται και οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

    1980 καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.
    1980 στην Ελβετία, δίνεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το τούνελ του Σαν Γκοτάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτάνει από το Γκοσενέν στο Ερολό.

    1993 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατακρίνει έντονα τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε βάρος των ελληνικών νεκροταφείων στην Κωνσταντινούπολη.

    2003 Αθήνα, διπλή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιχείρησε ο Επαναστατικός Αγώνας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:46 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    06 Σεπτεμβρίου

    394 γίνεται η μάχη του Frigidus κατά την οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατατροπώνει και σκοτώνει τον παγανιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Ευγένιο και τον Φράγκο στρατηγό του Arbogast.

    1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει από τη Λα Γκομέρα των Καναρίων Νήσων, το τελευταίο λιμάνι που έπιασε πριν διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    1522 το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.

    1620 αποσχισθέντες από την Εκκλησία της Αγγλίας κληρικοί φεύγουν από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να εγκαταστήσουν οικισμό στη Βόρεια Αμερική

    1628 Πουριτανοί, ριζοσπάστες προτεστάντες ιδρύουν την πόλη Σάλεμ η οποία αργότερα θα ενσωματωθεί στην αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης.

    1821 Κατόπιν σκληράς και στενής πολιορκίας των Τούρκων της Τριπόλεως αποφυλακίζονται από τους Τούρκους κρατούμενοι αρχιερείς και πρόκριτοι Πελοποννήσου.

    1824 Ναυμαχία της Σάμου. Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν.

    1827 Ο ελληνικός στόλος έφθασε έμπροσθεν του Μεσολογγίου και κανονιοβόλησε τουρκικά πλοία.

    1861 Ο Γουστάβος Κλάους ιδρύει στην Πάτρα την οινοποιητική εταιρεία «Achaia Clauss Wine Company Ltd».
    1861 Απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας. Ο νεαρός φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράται να φονεύση παρά τα Ανάκτορα την βασίλισσαν Αμαλίαν, ρίψας εναντίον της εκ μικράς αποστάσεως μίαν σφαίραν πιστολίου, ήτις, όμως, ηστόχησε. Η Αμαλία επέστρεφε έφιππος από περίπατον καί συνοδεύετο από την επί των τιμών κυρίαν Γρίβα και τον ιπποκόμον της Μινδάνερ. Ο Δόσιος συλληφθείς κατεδικάσθη εις θάνατον, αλλ’ η ποινή του μετετράπη υπό του Όθωνος εις ισόβια δεσμά, η μετ’ ολίγον δε επελθούσα Μεταπολίτευσις (1862) ημνήστευσε την πράξιν του…

    1919 το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δίνεται εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.

    1939 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

    1955 στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης. Πυρπολήθηκαν πολλά ελληνικά σπίτια, καταστήματα, χριστιανικές εκκλησίες και πολλά ελληνικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα βεβηλώθηκαν χριστιανικά νεκροταφεία. Κακοποιήθηκαν γυναίκες και λεηλατήθηκαν ελληνικά καταστήματα και κατοικίες.

    1959 μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
    1959 Ανακοινώνεται από τους αρχαιολόγους η ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Πέλλα (πρωτεύουσα του κράτους των Μακεδόνων) σημαντικού κτιρίου, πιθανώς ανακτόρου.

    1966 στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας του Άπαρχαϊντ, ο πρωθυπουργός Hendrik Frensch Verwoerd, μαχαιρώνεται θανάσιμα μέσα στο Κοινοβούλιο.

    1975 στην ανατολική Τουρκία, ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 2.350 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.

    1989 ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.

    1992 ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στον Αυλώνα Αττικής, έχοντας κάψει 20.000 στρέμματα δάσους.

    1994 πέντε Έλληνες δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων συλλαμβάνονται από τις αλβανικές αρχές στα Τίρανα, όπου βρίσκονται για την κάλυψη της δίκης των στελεχών της "Ομόνοιας".

    2007 πεθαίνει ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, 71, μεγάλος καλλιτέχνης της όπερας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:46 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    07 Σεπτεμβρίου

    70 Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Τίτο καταλαμβάνει και λεηλατεί την Ιερουσαλήμ.

    1715 Μετά από πολιορκία οι Ενετοί του Φέριγκο Μπαντόερ αναγκάζονται να παραδώσουν στους Τούρκους τη Μονεμβασιά, τελευταίο οχυρό των Ενετών στην Πελοπόννησο.

    1821 Ο τουρκικός στόλος υπό τον Καρά Αλημπέη καταπλέει εις Πάτρας και τρέπει σε φυγήν τους Έλληνες.

    1822 Ο τουρκικός στόλος καταπλέει έξω της Ύδρας.
    1822 Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης κάλεσε σε συμβούλιο στην ναυαρχίδα του τους πλοιάρχους των σπετσιώτικων και των υδραίικων πλοίων που θα αντιμετώπιζαν τον τουρκικό στόλο. Ο ελληνικός στόλος απετελείτο από 57 πλοία (πάρωνες και μπρίκια) και 12 πυρπολικά. Η δε ναυμαχία κράτησε από τις 10 μέχρις τις 15 του μήνα.

    1824 Ναυμαχία ανάμεσα στη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Καραμπουρνού. Η μοίρα του τουρκικού στόλου αναγκάζεται να υποχωρήσει με μικρές απώλειες.

    1827 Ο ναύαρχος Κόρδικτων εκοινοποίησε στον Τούρκον ναύαρχον διαμένοντα εις Πύλον, δι’ εγγράφου την συνθήκην του Λονδίνου και απηγόρευσε πάσαν εχθροπραξίαν

    1833 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Παλαμήδι. Κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον της Αντιβασιλείας και μαζί του συλλαμβάνονται επίσης ο γιος του Γενναίος, ο Δημήτριος Πλαπούτας, ο Κίτσος Τζαβέλλας και άλλοι οπαδοί του Ρωσικού Κόμματος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

    1863 Η Βουλή τής Ιονίου Πολιτείας κηρύσσει τήν ένωσιν μετά τής Ελλάδος.

    1900 βυθίζεται κοντά στην Άνδρο το ατμόπλοιο «Σαρκία», με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ανέλθει περίπου σε 100.

    1912 Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση επιδιώκοντας την ένωση του νησιού με την Μητέρα Ελλάδα

    1940 στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

    1960 Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται Ολυμπιονίκης εις τους περιλαμβανομένους εις το πρόγραμμα της 17ης Ολυμπιάδος Ιστιοπλοϊκούς αγώνας, οίτινες διεξήχθησαν στον κόλπο της Νεαπόλεως. Ο Διάδοχος ανεδείχθη νικητής στην ιστιοπλοϊαν σκαφών τύπου «Ντράγκον», επιβαίνων του «Νηρέως» μετά των Ο. Εσκιτζόγλου και Γ. Ζαΐμη.

    1994 ποινές κάθειρξης από έξι έως οκτώ χρόνια επιβάλει το δικαστήριο των Τιράνων στα πέντε στελέχη της «Ομόνοιας», τα οποία κρίνονται ένοχα για προδοσία κατά της πατρίδας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας και για παράνομη οπλοκατοχή.

    1999 ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

    2002 πεθαίνει ο Ούζιλ Γκαλ, 79, Ισραηλινός κατασκευαστής όπλων (κατασκεύασε τα περίφημα πολυβόλα «Ούζι», τα οποία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά από τον ισραηλινό στρατό 1951).


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:47 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    08 Σεπτεμβρίου

    1380 ξεσπά η Μάχη του Κουλίκοβο σοβιετικές δυνάμεις νικούν τους Μογγόλους.

    1479 Εγκατάσταση των τούρκων στην Ζάκυνθο και κατάλυση του λατινικού Δουκάτου των Τόκκων.

    1565 Ισπανοί άποικοι, υπό τον εξερευνητή Πέδρο Μενέντεζ ντ' Αβίλ, δημιουργούν τον πρώτο μόνιμο οικισμό Ευρωπαίων στη βόρεια Αμερική.

    1570 Τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν την Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των τούρκων σε ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο.

    1636 ιδρύεται από πουριτανούς στη Μασαχουσέτης το κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα πανεπιστήμιο, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Αμερική.

    1821 Πολυάριθμοι τουρκικαί δυνάμεις πολιορκούν τους εκ των συνεργατών του Αλ. Υψηλάντου, Γεωργάκην Ολύμπιον και Ιωάννην Φαρμάκην, με ελαχίστους οπαδούς των, στην Μονήν του Σέκο (Μολδαυϊα). Ο Ολύμπιος, που ευρίσκετο στο κωδωνοστάσιον της Εκκλησίας, όταν είδε ότι η συνέχιση της αντιστάσεως ήταν αδύνατος, εφώναξε στους συντρόφους του «Εγώ θα καώ, σεις αν θέλετε φύγετε, θα σας ανοίξω εγώ την πόρτα». Οι περισσότεροι, όμως, επροτίμησαν ν’ αποθάνουν μαζί του. Ο Ολύμπιος επυροβόλησε τότε εντός βαρελίου με πυρίτιδα. Το κωδωνοστάσιον ανετινάχθη αμέσως εις τον αέρα και έθαψε υπό τα ερείπια Έλληνες και Τούρκους. Τριάντα τρεις Έλληνες, ευρισκόμενοι σε άλλα σημεία της Μονής, εξήλθον ξιφήρεις και κατώρθωσαν να διέλθουν διά μέσου των τουρκικών φαλάγγων και να φθάσουν εις Τρανσυλβανίαν. Οι συλληφθέντες αιχμάλωτοι εσφάγησαν εις την «αυλήν της Μονής, ο δε Φαρμάκης, ο οποίος είχε την ατυχίαν να σωθή από την ανατίναξιν του κωδωνοστασίου, απεστάλη εις Κωνσταντινούπολιν, όπου εθανατώθη κατόπιν πολλών βασανιστηρίων (ιδέ και 9/9).
    1822 Ο Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος μεταφέρει επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης για τους βασιλείς της Ευρώπης, αναχωρεί για την Αγκόνα.
    1822 Ναυμαχία των Σπετσών Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον οθωμανικό και εμποδίζεται έτσι ο ανεφοδιασμός του Ναυπλίου που πολιορκούσαν οι έλληνες επαναστάτες.

    1824 Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν πλησίον της Αλικαρνασσού.

    1898 Οι Μ. Δυνάμεις, για να τιμωρήσουν του ενόχους που ευθύνονται για την μεγάλη σφαγή των Χριστιανών του Ηρακλείου Κρήτης λίγες ημέρες νωρίτερα, απαγχονίζουν 17 σημαίνοντες μουσουλμάνους που θεωρήθηκαν υποκινητές. Παράλληλα, αποδέχονται και το πάγιο αίτημα των ελλήνων του νησιού για την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού.

    1901 ανάστατη η Αθήνα μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη, ηγετικό στέλεχος του δημοτικισμού.

    1905 στην Ιταλία, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώνονται από το σεισμό που πλήττει την περιοχή της Καλαβρίας, από τον οποίο εξαφανίστηκαν από το χάρτη 25 χωριά.

    1919 η δημιουργία, από τον Κεμάλ πασά, στρατού 110.000 ανδρών προκαλεί τις ανησυχίες των Συμμάχων.

    1922 Η Ιταλία, επωφελουμένη της Μικρασιατικής καταστροφής, καταγγέλλει την συνθήκην των Σεβρών δι’ ης υπεχρεούτο να επιστρέψη τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου, εις την Ελλάδα. Κατήγγειλε επίσης τις συμφωνίες Βενιζέλου-Τιτόνι τις σχετικές με την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου.

    1943 η Ιταλία, επίσημα πλέον, «παραδίδει τα όπλα». Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.
    1943 Κατόπιν της συνθηκολογήσεως της Ιταλίας, η Σάμος ανακηρύσσεται ελευθέρα. Την 22αν Νοεμβρίου του ιδίου έτους, όμως, ανακατελήφθη υπό των Γερμανών, γιά να ελευθερωθή το επόμενον έτος μετά της υπολοίπου Ελλάδος.
    1943 Ο ΕΛΑΣ, στο Πήλιο, με ορμητήριο την Άνω Κερασιά δίνει αλλεπάλληλες μάχες με τους Γερμανούς στην Πορταριά, στην Αλυκόπετρα, στις Μηλιές, στα Κάτω Λεχώνια, στον Αϊ-Γιώργη και αλλού.

    1944 Εκτελείται από τους Γερμανούς στο άλσος Χαϊδαρίου η ηρωίδα της αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της μυστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», μητέρα 7 τέκνων. Μαζί της εκτελούνται, ακόμη 72 Έλληνες και Ελληνίδες. Μπροστά στο σπίτι της οδ.Σταυροπούλου & Λέλας Καραγιάννη 1, πλατ.Αμερικής, εντοιχίσθηκε μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα το 1987. Ομοίως ανηγέρθη προτομή στον πεζόδρομο οδ.Τοσίτσα, παραπλεύρως του ΕΜΠ.
    1944 Τμήμα από 16 Ιερολοχίτες ενεργεί επιδρομή εναντίον του νησιού της Κω, εξουδετερώνει τη φρουρά του γερμανικού φυλακίου και καταστρέφει τέσσερις ηλεκτρικούς φάρους, μία μηχανή ηλεκτρικού ρεύματος, εγκαταστάσεις, οπλισμό και τηλεφωνικές συσκευές.

    1962 Ξεσπούν αγροτικές ταραχές στο Ξηρόμερο , με 1 διαδηλωτή νεκρό και 1 παιδί τραυματία από αδέσποτη σφαίρα.

    1972 σε αντίποινα για το χτύπημα, που υπέστησαν από τους Άραβες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τον Λίβανο και τη Συρία.

    1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημ Ανδρικόπουλο. (θεμέλιος λίθος 8 Ιαν.1980)

    1991 η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    09 Σεπτεμβρίου

    1821 Έξω των Πατρών στην θέσιν Σαράβαλι έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Στο μετόχιο του μοναστηρίου Ομπλού έξω των Πατρών οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και τους τρέπουν σε φυγή. Στην θέσιν Πουρναρόκαμπος Πατρών, οι Τούρκοι ενίκησαν.

    1825 Οι Έλληνες φρουροί του Μεσολογγίου καταστρέφουν χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών.

    1826 Ο Μακρυγιάννης νικά τον Κιουταχή στην Αθήνα και κυριεύει τουρκική αμυντική τάφρο.

    1897 Ο ελληνικός στόλος εβομβάρδισε και ακολούθως ενέπρησε δι’ αγημάτων τις εις Σκάλαν Λεπτοκαρυάς (παρά τον Πλαταμώνα) τουρκικές αποθήκες πολεμεφοδίων.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συνεχίζουν την σύμπττυξιν των επί της γραμμής Δορυλαίου-Αφιόν. Οι Τούρκοι παρενοχλούν.

    1926 αιματηρό κίνημα Κονδύλη. Περίπου 300 νεκροί και τραυματίες στην Αθήνα.

    1933 ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αναχωρεί για την Άγκυρα με σκοπό να υπογράψει ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας.

    1941 Ιδρύεται η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ συγκρότησε ισχυρές ανταρτικές ομάδες, κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλ/νία, και με την αντιστασιακή δράση του, σε συνεργασία με το Συμμαχικό Στρατηγείο Μ. Ανατολής, συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της χώρας.

    1943 Εξουδετέρωση από αντάρτικη ομάδα του γερμανικού φυλακίου της Σύμης (Νομός Λασιθίου) με θύματα δύο Γερμανούς στρατιώτες.
    1943 Την 9η Σεπτεμβρίου 1943, τμήματα του γερμανικού στρατού εισέβαλαν στο χωριό Ριζόμυλοι του Νομού Μαγνησίας, το οποίο ήταν ήδη εγκατελειμένο από τους κατοίκους, και κατέστρεψαν και έκαψαν ότι είχαν προλάβει να στήσουν και να κτίσουν οι κάτοικοι του Ριζομύλου μετά το κάψιμο της 23ης Μαρτίου 1943. Τα θύματα που έχει η Κοινότητα από 1940 έως 1945 συνεπεία του πολέμου είναι 30.
    1943 Τμήμα από περίπου 15 Γερμανούς, που έχει μεταβεί στο χωριό Αετός Τριφυλίας, προσβάλλεται από λόχο του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και εξουδετερώνεται στο σύνολό του. Την ίδια μέρα οι Γερμανοί εκτελούν σε αντίποινα, στην έδρα τους, στο Δώριο Τριφυλίας, δύο Έλληνες αγωνιστές που κρατούσαν υπόδικους. Τις επόμενες ημέρες, πυρπολούν στο σύνολό του το χωριό Αετός, όπου βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο στη φωτιά και πέντε ηλικιωμένοι, που δεν μπόρεσαν να φύγουν έγκαιρα.

    1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν την Νάουσα.

    1969 ισραηλινό ειδικό απόσπασμα διασχίζει τον Κόλπο του Σουέζ για να καταστρέψει αιγυπτιακές παράλιες θέσεις.

    1976 πεθαίνει ο Μεγάλος Τιμονιέρης της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ.

    1983 δημοσιεύεται στον Τύπο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τις βάσεις, που υπογράφηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτό, οι βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως 1990, ενώ ως αντάλλαγμα θα δοθεί αμερικανική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    1984 Ενοποίηση των σωμάτων Ασφαλείας, Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

    1993 το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμφωνούν στην αμοιβαία αναγνώρισή τους με τη συμφωνία του Όσλο.
    1993 Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

    1996 στην Κύπρο, η κυβέρνηση δίνει συγκλονιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα, που αποδεικνύουν ότι, δολοφόνος του Σολομού Σολωμού στη Δερύνεια είναι ο Κενάν Ακίν, «υπουργός» Γεωργίας του ψευδοκράτους.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    10 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ. πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης του Μαραθώνα.

    1509 τρομακτικός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη. Τα θύματα ξεπερνούν τις 10.000 ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται για 48 μέρες.

    1611 Την νύχτα 10/11 Σεπτ. 1611 περίπου χίλιοι επαναστάτες από την Θεσσαλία και την Ήπειρο εισέρχονται στα Ιωάννινα. Δέχονται όμως ισχυρή επίθεση και υποχρεώνονται να υποστείλουν την Σημαία της Επαναστάσεως. Ο επικεφαλής τους Μητροπολίτης Λάρισας-Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος (ο αποκληθείς από τους εχθρούς του «Σκυλόσοφος») συλλαμβάνεται και θανατώνεται με φρικτά βασανιστήρια (εξεδάρη ζων).

    1824 Έξω της Ικαρίας ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη εναυμάχησε με τον τουρκικόν και τον έτρεψε σε φυγή.

    1825 Ο Ιμπραήμ πασάς φθάνει στην Τρίπολη.

    1827 Οι ναύαρχοι Κόρδικτων, Δεριγνύ και Έυδεν έστειλαν έγγραφον στον Ιμβραήμ όπως απέχη πάσης εχθροπραξίας.

    1898 δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.

    1919 Καθορίζεται επί τόπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ελληνικής και ιταλικής ζώνης κατοχής ύστερα από συμφωνία Βενιζέλου και Tittoni.

    1922 Η τριανδρία Φωκά-Πλαστήρα-Γονατά αναλαμβάνει επαναστατικώ δικαίω την εξουσίαν της Ελλάδος.
    1922 αποφασίζεται η πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Ειρήνης στη Βρετανία. Η Τουρκία θα μετάσχει μόνο αν της αποδοθεί η Αδριανούπολη και αναγνωριστεί ο Έβρος ως μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας.

    1943 στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

    1952 στο Στρασβούργο, έξι έθνη συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της μετέπειτα Ε.Ε.

    1953 Ισχυρότατοι σεισμοί εις την Κύπρον. Κατεστράφη ή πόλις Πάφος.

    1959 πεθαίνει στο Παρίσι η Έλενα Βενιζέλου.

    1960 ο Αιθίοπας Abebe Bikila, τρέχοντας ξυπόλητος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2 15.16.2 στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη και γίνεται ο πρώτος Αφρικανός, που κερδίζει αγώνα μαραθωνίου.

    1971 πεθαίνει ο Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Στάλιν.

    1980 η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι «ενοποιημένο κράτος» και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.

    1997 επιβεβαιώνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι τα ταφικά μνημεία του 5ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν σε οικόπεδο του Μεταξουργείου, ανήκουν στο δημόσιο νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών.

    2003 ένας ψυχοπαθής νεαρός μαχαιρώνει θανάσιμα την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ.

    2008 ξεκινά το μεγάλο πείραμα στο CERN της Ελβετίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    11 Σεπτεμβρίου

    586 π.Χ Οι Βαβυλώνιοι καταστρέφουν τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.

    1611 Το μαρτύριο του Διονύσιου Β΄ του φερόμενου από τους Τούρκους ως «Σκυλόσοφος». Ο Διονύσιος, λίγο ενωρίτερα, είχε εγείρει επανάσταση κατά των Τούρκων.

    1827 Οι Ναύαρχοι Κόρδιγκτων και Δεριγνύ έδωσαν ιδιοχείρως στον Ιμβραήμ τα της συνθήκης του Λονδίνου. Στα Ύδατα των Σαλώνων οι φιλέλληνες Άστυγξ, Γ. Θωμάς, Βαβρίκος και Βέντσελ επετέθησαν δια του στόλου των εναντίον των τουρκικών πλοίων.

    1828 Ο Ελληνικός Στόλος στον Αμβρακικό κόλπο κανονιοβολεί το φρούριο του Παντοκράτορα.

    1846 διά Διατάγματος της Ελλην.Κυβερνήσεως και εν συνεννοήσει με Γαλλικήν Ιδρύεται η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνων, ως συνεχεια της «Επιστημονικης Αποστολης του Μωρέως» με πρωτοβουλία του Στρατηγου Μαιζών. ΕΚΚΛ.1981,74
    1846 Θεμελιώνεται το Αρσάκειον Μέγαρον, το οποίο ανεγείρεται με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη και σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου.

    1866 Οι Κρήτες επαναστάται επιπίπτουν κατά της οπισθοφυλακής του Μουσταφά πασσά παρά την Μαλάξαν και προξενούν εις τους Τούρκους βαρειές απώλειες. Ο Μουσταφά πασσάς εξαπέλυσε τότε 20.000 άνδρες, οίτινες κατέκαυσαν πλείστα χωρία της περιοχής Κανδάνου, Λάκκων και Θερίσου.

    1908 Ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Κοροπούλης, συνεχίζοντας τη δράση του μετά τη νεοτουρκική επανάσταση, παρά τις εντολές του ελληνικού κέντρου για παύση του αγώνα, σκοτώνεται αφού περικυκλώνεται από τμήμα του τουρκικού στρατού στη Ντάρζα της Βίγλιστας (Δυτική Μακεδονία).

    1913 ραγδαία εξαπλώνεται η χολέρα στις χώρες της Βαλκανικής. Τα θύματα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε 700 στη Ρουμανία και 300 στη Σερβία.

    1922 Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου Η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει την εξέγερση του στρατού και του Ναυτικού στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Σχηματίζεται η «Επαναστατική Επιτροπή» από τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα, ως εκπρόσωπο του στρατού της Χίου, Στυλιανό Γονατά, ως εκπρόσωπο του στρατού της Λέσβου, και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, ως εκπρόσωπο του Ναυτικού.

    1923 διασυμμαχική επιτροπή μεταβαίνει στα Ιωάννινα για την ανακάλυψη των δολοφόνων που σκότωσαν πέντε Ιταλούς, γεγονός που προκαλεί την κατάληψη της Κέρκυρας από την Ιταλία.

    1942 οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζονται από τη γερμανική αεροπορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα και να τραυματιστούν 10.

    1943 Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, και το «Αδρίας», με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, μαζί με το βρετανικό στόλο, συνοδεύουν από τη Μάλτα στην Αλεξάνδρεια τον ιταλικό στόλο που παραδόθηκε.
    1943 Οι Γερμανοί κυριεύουν τα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο του αφοπλισμού των Ιταλών πρώην συμμάχων τους.
    1943 Οι γερμανοί εκτελούν 500 Έλληνες στην Κρήτη.
    1943 (στο Λασίθι Κρήτης) Λαμβάνεται απόφαση από τις αντάρτικες ομάδες να υπερασπιστούν τη Σύμη από την πιθανή επιδρομή των Γερμανών.
    1943 Οι Γερμανοί με συνεχείς βολές πυροβολικού καταστρέφουν το χωριό Αετός του Νομού Μεσσηνίας και στη συνέχεια μεταβαίνουν επί τόπου και το καίνε. Οι κάτοικοι το είχαν ήδη εγκαταλείψει μετά τις πρώτες βολές του πυροβολικού. Οι λίγοι γέροντες που έμειναν στο χωριό εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ή κάηκαν. Εκτελεσθέντες-πυρποληθέντες 7 άτομα από τον Αετό και 3 από γειτονικά χωριά. Από τις 360 κατοικίες καταστράφηκαν περίπου οι 280. Η αποθηκευμένη σοδειά κάηκε ή λεηλατήθηκε.

    1969 το Ισραήλ καταρρίπτει 11 αιγυπτιακά αεριωθούμενα σε επιδρομές πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ.

    1971 πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Νικίτας Χρουτσόφ, ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

    1978 στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ συναντιέται με τους προέδρους της Αιγύπτου και του Ισραήλ στα πλαίσια της προσπάθεια να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στα δύο κράτη.

    1994 τέσσερις νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που γίνεται στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας, στη Φθιώτιδα.

    2001 με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρώτο θέατρο του πολέμου το Αφγανιστάν.

    2003 υποκύπτει στα τραύματα της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Άνα Λιντ, που είχε δεχτεί την προηγούμενη μέρα δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή νεαρό, ενώ ψώνιζε μόνη της σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης.

    2004 το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου και άλλων 15 ανθρώπων, προκαλεί η πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου «Σινούκ» στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετούσε με προορισμό το Άγιο Όρος.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    12 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ Η έν Μαραθώνι μάχη. Η περιφημοτέρα όλων τών μαχών τής ιστορίας, κατά τήν οποίαν 9.000 Αθηναίοι καί 1000 Πλαταιείς αντεμετώπισαν 100.000 (ή κατ’ άλλους ιστορικούς 500.000) Πέρσας, αποβιβασθέντας είς τήν Αττικήν. Η μάχη αυτή έδειξε τό στρατηγικόν δαιμόνιον τού Μιλτιάδου, ό οποίος, καινοτομών, εσχημάτισε παράταξιν μέ βάθος τριών μόνον ανδρών (έκ τών οποίων μόνον ό μεσαίος ήτο οπλίτης, οί δέ εκατέρωθεν αυτού ψιλοί) καί ούτω απέφυγε τήν αναπόφευκτον φθοράν τήν οποίαν θά προεκάλει η χάλαζα τών εχθρικών βελών. Οι Αθηναίοι διήνυσαν τήν απόστασιν τών 1500 μέτρων, πού τούς εχώριζε από τούς εχθρούς, βραδέως, ώς νά έκαμνον ασκήσεις καί αιφνιδίως επέπεσαν ώς «μαινόμενοι καί παράφρονες» κατά τών Περσών, τών οποίων τά δύο κέρατα δέν εβράδυναν νά καμφθούν. Είς τό κέντρον, όμως, οί Αθηναίοι είχον υποχωρήσει. Ο Μιλτιάδης διέταξε τότε τά δύο κέρατα νά σταματήσουν τήν καταδίωξιν τών φευγόντων πρός τήν θάλασσαν Περσών καί νά επιπέσουν έκ τών νώτων κατά τού εχθρικού κέντρου. Ούτω εκρίθη ή μάχη. Οί Πέρσαι, έσπευον τώρα από όλα τά μέρη πρός τά πλοία, καταδιωκόμενοι κατά πόδας υπό τών Αθηναίων καί τών συμμάχων των. Αναφέρεται η χαρακτηριστική περίπτωσις τού Κυναιγείρου, αδελφού τού ποιητού Αισχύλου, όστις είχε αρπάξει μέ τά χέρια του ένα εχθρικόν πλοίον διά νά τό εμποδίση ν’ αποπλεύση καί όταν οί Πέρσαι τού τά απέκοψαν, εχρησιμοποίησε τά δόντια του. Είς τήν πεδιάδα το Μαραθώνος εμετρήθησαν 6.400 πτώματα Περσών. Εκ των Αθηναίων και των συμμάχων των εφονεύθησαν μόνον 192, μεταξύ τών οποίων καί ό πολέμαρχος Καλλίμαχος. Είς χείρας τών νικητών, έξ άλλου, περιήλθον όλαι αί σκηναί τού εχθρικού στρατοπέδου καί μέγας αριθμός ίππων. Τήν νίκην ανήγγειλε είς τάς Αθήνας επί τούτω πεμφθείς άγγελος, όστις εξέπνευσε αναφωνών τήν λέξιν «Νενικήκαμεν!». Μεταξύ τών δέκα στρατηγών τών Αθηναίων κατά την μάχην τού Μαραθώνος, ήσαν ό Αριστείδης και ό Θεμιστοκλής.

    1675 Οι Μανιάτες καταλαμβάνουν από τους τούρκους το φρούριο του Πασαβά Λακωνίας.

    1683 Οι Οθωμανοί υπό τον βεζίρη Καρά Μουσταφά πολιορκούν τη Βιέννη, αλλά αποτυγχάνουν.

    1821 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στο Αίγιο.

    1822 Ο ελληνικός στόλος υπό τους Υδραίους πλοίαρχοι Τζερεμέ και Θεόδωρο κυριεύουν πλοίον έμφορτον εφοδίων, το οποίον ηθέλησε να τροφοδοτήση τους πολιορκουμένους Τούρκους του Ναυπλίου. Ο τουρκικός στόλος φθάνει στον κόλπον του Ναυπλίου.

    1829 Μάχη τής Πέτρας (Βοιωτία, μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς), ή τελευταία τού Αγώνος διά την ανεξαρτησίαν. Κατ’ αυτήν, ό Θεόδωρος Υψηλάντης με τους Δυοβουνιώτη και Κριεζιώτη και 3000 (ή 2500 κατ’ άλλες πηγές) άνδρας κατετρόπωσε τόν Αρσλάν βέην Μουχουρδάρην, ηγούμενον 7 ή 8000 ανδρών.

    1885 Κηρύσσεται επιστράτευση και κινητοποίηση του Ελληνικού Στρατού προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Σκοπός ήταν η παροχή εδαφικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα λόγω της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την Βουλγαρία.

    1906 Ο διορισμένος από τις ξένες Δυνάμεις πρίγκιπας Γεώργιος εγκαταλείπει την Κρήτη. Νέος Ύπατος Αρμοστής στο νησί, καθ’ υπόδειξη του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου του Α’, ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

    1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, συνοδευόμενοι από 100 περίπου πολιτικούς και στρατιωτικούς οπαδούς τους, επιβιβάζονται στο Φάληρο στα ατμόπλοια «Εσπερία» και «Ατρόμητος» και φθάνουν στα Χανιά. Σκοπός ήταν η δημιουργία επαναστατικής κυβερνήσεως για την συμμετοχή της Ελλάδος στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

    1943 Τμήματα ανταρτών υπό τον καπετάν Μπαντουβά, μετά από οκτάωρο σκληρό αγώνα, αποκρούουν ισχυρές γερμανικές επιθέσεις στην Σύμη Βιάνου του Νομού Ηρακλείου, προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες.
    1943 Εκτελέσεις από Γερμανούς στον Πεύκο του Νομού Ηρακλείου. Οι εκτελέσεις στον Πεύκο ξεκίνησαν από τις 12 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη Μάχη στη Σύμη. Οι Γερμανοί που σώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών, στην οπισθοχώρηση τους προς τον Πεύκο συνάντησαν και σκότωσαν τέσσερις άνδρες και έβαλαν φωτιά στα πρώτα σπίτια.

    1944 1.450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάζονται στον Μελιγαλά Κορινθίας από τους αντάρτες του Άρη Βελουχιώτη και τα πτώματά τους ρίπτονται σε μια πηγάδα.

    1947 η Γ' Ολομέλεια του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εγκρίνει το στρατιωτικό σχέδιο «Λίμνες», που προβλέπει την κατάληψη του υψιπέδου της Κοζάνης και της δυτικής Ηπείρου, καθώς και την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον μεγάλων πόλεων.

    1995 Εμπλοκή παρουσιάζονται στις συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, μετά την άρνηση των Σκοπίων να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:44 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 10 από 16 Επιστροφή  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης