Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 11 από 16 Επιστροφή  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:12 am

    03 Σεπτεμβρίου

    863 Ο Άραβας εμίρης της Μελιτηνής Ομάρ εισβάλλει στο Ελληνικό έδαφος, διασχίζει λεηλατώντας το θέμα των Αρμενιάκων, φθάνει στα παράλια του Ευξείνου Πόντου και καταλαμβάνει την Αμισό, πόλη ιδιαιτέρως σημαντική για το εμπόριο με την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολή. Ο Στρατηγός των Θρακησίων Πετρωνάς εκστρατεύει εναντίον του με ισχυρό στρατό, περικυκλώνει στον Πόσοντα, κοντά στον ποταμό Λαλακάοντα, τον αραβικό στρατό και τον καταστρέφει, ενώ ο Ομάρ βρίσκει τον θάνατο. Η νίκη των Ελλήνων είχε μεγάλο αντίκτυπο και εξασφάλισε την κυριαρχία της Μικράς Ασίας. Από τότε οι άραβες δεν ενόχλησαν πλέον την Αυτοκρατορία. Τα ακριτικά έπη διασώζουν την ανάμνηση της μεγάλης μάχης.

    1826 φτάνει στο Ναύπλιο η «Καρτερία», το πρώτο τροχήλατο ελληνικό ατμόπλοιο, με κυβερνήτη τον άγγλο Άστιγξ.

    1843 στην Ελλάδα, ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει στον ελληνικό λαό Σύνταγμα. Επανάσταση της Γ’ Σεπτεμβρίου, εξυφανθείσα υπό πολιτικών και στρατιωτικών της πρωτευούσης, με σκοπό να εξαναγκασθή ο Όθων να παραχωρήση συνταγματικό πολίτευμα. Ο πυρήνας της επαναστάσεως απετελέσθη από την συνταγματάρχη Δημ. Καλλέργην, αναγνωρισθέντα και ως στρατιωτικόν αρχηγόν αυτής και τους Ανδρ. Λόντον και Ανδρ. Μεταξάν. Τα στασιάσαντα στρατιωτικά τμήματα συνεκεντρώθησαν ολίγον μετά το μεσονύκτιον της 2ας προς την 3ην Σεπτεμβρίου πέριξ των ανακτόρων. Ταυτοχρόνως, ομάδες πολιτών, ζητωκραυγάζουσαι υπέρ του Συντάγματος, έτρεχον προς την αυτήν κατεύθυνσιν. Ο Οθων, εξελθών εις έν των παραθύρων του ισογείου, εσκέφθη ότι θα ηδύνατο να δελεάση τον Καλλέργην - «Στρατηγέ, τί ζητεί ο στρατός;» ηρώτησε. -«Μεγαλειότατε, είμαι συνταγματάρχης», απήντησε ο Καλλέργης και, πλησιάσας έφιππος, προσέθεσε «Η Υμετέρα Μεγαλειότης ας ευδοκήση να ικανοποιήση την αίτησιν του στρατού και του λαού, ομογνωμόνως ζητούντων Σύνταγμα». -«Εγώ θέλω ομιλήσει προς αυτούς», είπε τότε ο Όθων. Ο Καλλέργης όμως, έστρεψε αμέσως το άλογό του και έδωκε το παράγγελμα -«Τυμπανισταί, κρούετε τα τύμπανα!». Την επομένην, ο Όθων υπέγραψε διάταγμα διά του οποίου συνεκάλει Εθνικήν Συνέλευσιν προς σύνταξιν Συντάγματος. Η αναγγελία της υπογραφής αυτού του διατάγματος προεκάλεσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις εις ολόκληρον την πόλιν.

    1860 επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης στην Πλατεία Συντάγματος για την επέτειο της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 καταλήγουν σε συνθήματα εναντίον του Όθωνα και συλλήψεις πολλών διαδηλωτών.

    1885 Αποστολή υπομνήματος στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις Μεγάλες Δυνάμεις από τους Κρήτες αντιπροσώπους για την προστασία του πολιτεύματος της Νήσου.

    1895 Ξεσπά επανάσταση στην Κρήτη.

    1922 Στην περιοχήν Αρτάκης της Μικράς Ασίας γίνεται η τελευταία μάχη του πολέμου Ελλήνων και Τούρκων.
    1922 Ώρα 01 15. Στην προκυμαία της Κρήνης τελευταίοι παραμένουν ο Αντισυνταγματάρχης Μαρούλης, Διοικητής του ομωνύμου αποσπάσματος, ο Μητροπολίτης Κρήνης Καλλίνικος ο Βυζάντιος και ο αρχισαλπιγκτής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Καρράς. Ο τελευταίος σημαίνει το σάλπισμα της αποχωρήσεως του Στρατού από την Ιωνική γη.

    1939 η Βρετανία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

    1942 Εκτελείται στην Αγιά Χανίων από τους Γερμανούς, αφού βασανίστηκε φρικτά στις φυλακές της Αγιάς για την αντιστασιακή του δράση, ο Ταγματάρχης Πολεμικής Διαθεσιμότητας Αλέξανδρος Ραυτόπουλος, από την Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Υπήρξε αρχηγός της οργάνωσης «Κρητική Επαναστατική Εθνική Επιτροπή Ραυτόπουλου», πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης μετά την κατάληψη της Κρήτης, με την έγκριση του Βρετανικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

    1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, ο στρατηγός Τζιουζέπε Καστελάνο υπογράφει την ιταλική συνθηκολόγηση, που επισημοποιήθηκε πέντε μέρες αργότερα.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη Λιόν στη Γαλλία, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις εισβάλλουν στις Βρυξέλλες.

    1947 Η Αίγυπτος αντιμέτωπη με τα πρώτα κρούσματα επιδημίας χολέρας, όπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που εκφυλίστηκε σημειώθηκαν 7.000 θάνατοι.

    1958 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    1958 Με απόφαση της κυβέρνησης, η αστυνομία αρχίζει το κούρεμα με την ψιλή ως μέσο καταστολής για τους νεαρούς τεντιμπόηδες.

    1959 επεκτείνεται προς τα ανατολικά το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης.

    1999 πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος "Κουταλιανός", ο Δημήτρης Μακρής, ο οποίος αποτέλεσε ζωντανό θρύλο για την Ελλάδα

    2002 πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα "ούτε ένα ευρώ στην αγορά" πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ με το σύνθημα "Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" καλεί τους πολίτες να μην κάνουν καμία αγορά, ενώ προτείνει να κατεβάσουν συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουν τηλεφωνήματα.
    2002 υπερχειλίζει για άλλη μια φορά ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του. Άνδρες της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, αλλά και εθελοντές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ορμητικά νερά στον Κηφισό.

    2003 δίνεται στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού. Οι οδηγοί μπορούν πλέον να διανύουν σε λιγότερο από 7 λεπτά τη διαδρομή Καισαριανή - Γλυκά Νερά.

    2004 πεθαίνει ο Γιάννης Κανίδης, 74, δάσκαλος από τον Πόντο, σκοτώνεται στο μακελειό του σχολείου του Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.
    2004 μετά από τρεις μέρες μπαίνει τραγικός επίλογος στην ομηρία του σχολείου στο Μπεσλάν. Πάνω από 300 οι νεκροί με τους περισσότερους να είναι παιδιά.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:09 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:12 am

    04 Σεπτεμβρίου

    1640 Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου γίνεται παρανάλωμα πυρός. Ανωκοδομήθη το επόμενον έτος.

    1781 44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή «Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα».

    1821 πεθαίνει ο Παναγιώτης Καρατζάς, Έλληνας αγωνιστής, δολοφονείται κοντά στην Πάτρα.

    1826 Η «Καρτερία», τό πρώτον ατμήλατον (διά τροχών) ελληνικόν πολεμικόν πλοίον, μέ πλοίαρχον τόν Άγγλον Άστιγγα, όστις είχε συνεισφέρει 5.000 λίρας διά τήν κατασκευή, του, καταπλέει είς Ναύπλιον (ιδέ και 3/9).

    1828 αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

    1886 μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

    1923 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά της Βορείου Ηπείρου πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου.

    1941 Οι γερμανοί εκτελούν 10 Έλληνες στην Λιβαδειά Ρεθύμνου.

    1943 στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική πολεμική αεροπορία ΡΑΦ τινάζει στον αέρα το Βερολίνο, χρησιμοποιώντας 50 τόνους εκρηκτικά το λεπτό.

    1944 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι και οι Φιλανδοί υπογράφουν ειρήνη, ενώ οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα, εισβάλλουν στην Ολλανδία και κλείνουν όλα τα λιμάνια των καναλιών.
    1944 Οι γερμανοί αρχίζουν την εκκένωση της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, ενώ ολοκληρώνουν την εκκένωση του Έβρου.

    1965 πεθαίνει στην Γκαμπόν ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου και γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ, ιδρυτής ιατρικής αποστολής στην Ισημερινή Αφρική και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1952 για τις προσπάθειες του σχετικά με την «αδελφότητα των εθνών».

    1975 στη Γενεύη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπογράφουν προσωρινή συνθήκη ειρήνης για την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Σινά και την εγκατάσταση καινούργιας ουδέτερης ζώνης από τον ΟΗΕ.

    1992 στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ.

    1993 στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    1995 Συμφωνία για απευθείας διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επιτυγχάνεται μετά τη μεσολάβηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    1998 ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 4:10 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    05 Σεπτεμβρίου

    1793 στη Γαλλία, το Γαλλικό Εθνικό Συνέδριο αποφασίζει να επιβάλει τρομοκρατικά μέτρα, προκειμένου να επιβάλλει τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτή η «βασιλεία του τρόμου» θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 1794 και θα μετρήσει 35.000-40.000 θύματα.

    1826 Ο Παύλος-Μαρία Βοναπάρτης, υιός του αδελφού του Μ. Ναπολέοντος Λουκιανού, ευρισκόμενος επί της φρεγάτας «Ελλάς», κατά τον πλουν προς τις Σπέτσες, φονεύθη από απροσεξίαν, ενώ περιεργάζετο το πιστόλι του. Ήτο μόλις 20 ετών, φλεγόμενος δε υπό φιλελληνισμού, είχε κατέλθει στην Ελλάδα, γιά να πολεμήση υπέρ της ελευθερίας της. Οι Έλληνες θρήνησαν με βαθειά συγκίνηση τον αδόκητο θάνατό του. Ο νεκρός μετεφέρθη εις Σπέτσας, όπου ταριχευθείς, εναπετέθη στην εκκλησία της Μονής της νήσου.

    1863 Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α', αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

    1915 Διωγμοί και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη.

    1918 Τά συμμαχικά στρατεύματα, μέ συμμετοχήν τών ελληνικών μεραρχιών Κρήτης καί Σερρών, έπειτα από σκληράς μάχας περί τήν Δοϊράνην, ανατρέπουν τό αμυντικόν συγκρότημα τών Γερμανοβουλγάρων καί τούς αναγκάζουν νά υποχωρήσουν είς όλην τήν γραμμήν. Οι Έλληνες στρατιώται, μέ απαράμιλλον ηρωϊσμόν, εξεδίωξαν τούς εχθρούς από τάς οχυράς θέσεις των μέ τήν ξιφολόγχην, προκαλέσαντες τόν θαυμασμόν τών Γάλλων καί Άγγλων συμπολεμιστών των.

    1922 Οι υπό κάποιαν διοίκησιν ελληνικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Αρτάκην και έτσι επί τρία συναπτά χρόνια η νικηφόρος ελληνική στρατιά εγκατέλειψεν την Μικράν Ασίαν εις το έλεος των Τούρκων από τις ευλογίες των συμμάχων της Αντάντ και οι οποίοι σύμμαχοι είχαν δώσει την εντολή της τήρησης της τάξης στη Μ. Ασία από τον ελληνικό στρατό.
    Από την αρχή της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία μέχρι και την αποχώρησή του από την Μ. Ασία είχε νεκρούς αξιωματικούς 812, οπλίτες 18.550. Αποβιώσαντας αξιωμ. 131 οπλίτες 4.747. Εξαφανισθέντες αξιωμ. 465, οπλίτες 17.630. Τραυματίες αξιωμ. 1.696, οπλίτες 47.184. Σύνολο αξιωματ. 3.104, οπλίτες 88.111.

    1929 σποραδικά κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στην Αθήνα.

    1930 στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία εξεγείρονται οι αγρότες, οι οποίοι απειλούν ότι θα βαδίσουν ένοπλοι εναντίον των Αθηνών.

    1939 δέκα μόλις ώρες μετά την κήρυξη των εχθροπραξιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πόλεμος αρχίζει και στη θάλασσα, όταν ένα γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό επιβατικό "Αθένια".
    1939 οι ΗΠΑ δηλώνουν την ουδετερότητά τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    1944 Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ηρωίδα της Αντίστασης, εκτελείται από τους Ναζί στα σκοπευτήρια της Καισαριανής.
    1944 Οι γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

    1945 ο Κόρουιν Χίνσαου και ο Γουίλιαμ Φέλντμαν της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοινώνουν την πρώτη επιτυχή χρήση στρεπτομυκίνης στη θεραπεία της φυματίωσης στους ανθρώπους.

    1949 οι Βούλγαροι παραδέχονται ότι, περίπου 800 Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στο βουλγαρικό έδαφος, όπου αφοπλίζονται και κρατούνται σε στρατόπεδα.

    1953 Καταστρεπτικοί σεισμοί είς τήν Κόρινθον.

    1955 Τα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, εξερράγη η περίφημη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το φερόμενο ως σπίτι του Κεμάλ, που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο παράθυρα που έσπασαν. Το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας, με ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι με την πράξη αυτή, που προερχόταν από Τούρκους, προετοιμαζόταν η μεγάλη επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Άσίας [τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η μεγάλη Γενοκτονία των Ελλήνων της Πόλης].
    Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα και κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο Τούρκος κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι Οκτάι Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Ελληνική Πολιτεία τον είχε βοηθήσει να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις πλήττοντας συνταγματικές αρχές και εκείνος, για ανταμοιβή, αποφάσισε να συνεργαστεί με την Τουρκία σε βάρος της χώρας που τον είχε σαν ένα καλό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στη Θράκη στο μουσουλμανικό χωριό Σαλμώνη – και υποψήφιος βουλευτής με το ελληνικό Κόμμα των Φιλελευθέρων (1952).
    [Πέντε ώρες μετά την έκρηξη της προβοκατόρικης βόμβας στο τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα «Ισταμπούλ Εξπρές», σε έκτακτη έκδοση της, δημοσίευσε την είδηση και είχε και φωτογραφίες, που, «όλως τυχαίως», ήταν αυτές που, επίσης «τυχαίως», είχε τραβήξει και πάρει, τρεις μέρες πριν από την έκρηξη, η γυναίκα του Προξένου. Μονταρισμένες οι περισσότερες έδειχναν την οικία του Κεμάλ να καίγεται που όμως από την έκρηξη δεν δημιουργήθηκε πυρκαγιά. Το γεγονός μάλιστα ότι τότε ο συντομότερος δρόμος για Κωνσταντινούπολη ήταν δέκα ώρες και το ότι οι φωτογραφίες ενεφανίσθησαν μετά από 5 ήδη τυπωμένες σε εφημερίδα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των επιδιώξεων των υποκινητών των ανθελληνικών αυτών ενεργειών.
    Εξωφρενικό ήταν επίσης το γεγονός, ότι το διεθνές πρακτορείο του BBC του Λονδίνου, ανήγγειλε την έκρηξη μισή ώρα πριν αυτή γίνει. Πώς. όμως, γνώριζαν οι Άγγλοι τα γεγονότα και με τόση σιγουριά ώστε να το προαναγγείλουν δημόσια, και παγκόσμια, μισή ώρα πριν; Στην Κύπρο είχαν ήδη ετοιμάσει της κρεμάλες, γι΄ αυτό και έπρεπε να περάσουν τη θήλεια και στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.]

    1959 Εγκαινιάζεται ή νέα οδική αρτηρία Λαρίσης-Θεσσαλονίκης, διά μέσου τής κοιλάδος τών Τεμπών.
    1959 Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από απουσία είκοσι και πλέον ετών στις ΗΠΑ.

    1960 Στην Καστανιά της Κορινθίας γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του χιλιάρχου της Ελληνικής Επαναστάσεως Παπά-Νίκα, όστις επολέμησε γενναίως σε πολλές μάχες και διέθεσε όλη την περιουσία του στον Αγώνα. Μετά την απελευθέρωση, επανήλθε ως ιερεύς στο ποίμνιόν του και απέθανε πτωχός.

    1972 Παλαιστίνιοι του «Μαύρου Σεπτέμβρη» κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννέα αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέχεια οχυρώνονται στο κατάλυμα και προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονται. Τελικά το βράδυ της ίδιας μέρας οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται και οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

    1980 καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.
    1980 στην Ελβετία, δίνεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το τούνελ του Σαν Γκοτάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτάνει από το Γκοσενέν στο Ερολό.

    1993 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατακρίνει έντονα τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε βάρος των ελληνικών νεκροταφείων στην Κωνσταντινούπολη.

    2003 Αθήνα, διπλή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιχείρησε ο Επαναστατικός Αγώνας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:46 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    06 Σεπτεμβρίου

    394 γίνεται η μάχη του Frigidus κατά την οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατατροπώνει και σκοτώνει τον παγανιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Ευγένιο και τον Φράγκο στρατηγό του Arbogast.

    1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει από τη Λα Γκομέρα των Καναρίων Νήσων, το τελευταίο λιμάνι που έπιασε πριν διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    1522 το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.

    1620 αποσχισθέντες από την Εκκλησία της Αγγλίας κληρικοί φεύγουν από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να εγκαταστήσουν οικισμό στη Βόρεια Αμερική

    1628 Πουριτανοί, ριζοσπάστες προτεστάντες ιδρύουν την πόλη Σάλεμ η οποία αργότερα θα ενσωματωθεί στην αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης.

    1821 Κατόπιν σκληράς και στενής πολιορκίας των Τούρκων της Τριπόλεως αποφυλακίζονται από τους Τούρκους κρατούμενοι αρχιερείς και πρόκριτοι Πελοποννήσου.

    1824 Ναυμαχία της Σάμου. Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν.

    1827 Ο ελληνικός στόλος έφθασε έμπροσθεν του Μεσολογγίου και κανονιοβόλησε τουρκικά πλοία.

    1861 Ο Γουστάβος Κλάους ιδρύει στην Πάτρα την οινοποιητική εταιρεία «Achaia Clauss Wine Company Ltd».
    1861 Απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας. Ο νεαρός φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράται να φονεύση παρά τα Ανάκτορα την βασίλισσαν Αμαλίαν, ρίψας εναντίον της εκ μικράς αποστάσεως μίαν σφαίραν πιστολίου, ήτις, όμως, ηστόχησε. Η Αμαλία επέστρεφε έφιππος από περίπατον καί συνοδεύετο από την επί των τιμών κυρίαν Γρίβα και τον ιπποκόμον της Μινδάνερ. Ο Δόσιος συλληφθείς κατεδικάσθη εις θάνατον, αλλ’ η ποινή του μετετράπη υπό του Όθωνος εις ισόβια δεσμά, η μετ’ ολίγον δε επελθούσα Μεταπολίτευσις (1862) ημνήστευσε την πράξιν του…

    1919 το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δίνεται εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.

    1939 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

    1955 στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης. Πυρπολήθηκαν πολλά ελληνικά σπίτια, καταστήματα, χριστιανικές εκκλησίες και πολλά ελληνικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα βεβηλώθηκαν χριστιανικά νεκροταφεία. Κακοποιήθηκαν γυναίκες και λεηλατήθηκαν ελληνικά καταστήματα και κατοικίες.

    1959 μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
    1959 Ανακοινώνεται από τους αρχαιολόγους η ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Πέλλα (πρωτεύουσα του κράτους των Μακεδόνων) σημαντικού κτιρίου, πιθανώς ανακτόρου.

    1966 στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας του Άπαρχαϊντ, ο πρωθυπουργός Hendrik Frensch Verwoerd, μαχαιρώνεται θανάσιμα μέσα στο Κοινοβούλιο.

    1975 στην ανατολική Τουρκία, ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 2.350 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.

    1989 ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.

    1992 ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στον Αυλώνα Αττικής, έχοντας κάψει 20.000 στρέμματα δάσους.

    1994 πέντε Έλληνες δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων συλλαμβάνονται από τις αλβανικές αρχές στα Τίρανα, όπου βρίσκονται για την κάλυψη της δίκης των στελεχών της "Ομόνοιας".

    2007 πεθαίνει ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, 71, μεγάλος καλλιτέχνης της όπερας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:46 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    07 Σεπτεμβρίου

    70 Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Τίτο καταλαμβάνει και λεηλατεί την Ιερουσαλήμ.

    1715 Μετά από πολιορκία οι Ενετοί του Φέριγκο Μπαντόερ αναγκάζονται να παραδώσουν στους Τούρκους τη Μονεμβασιά, τελευταίο οχυρό των Ενετών στην Πελοπόννησο.

    1821 Ο τουρκικός στόλος υπό τον Καρά Αλημπέη καταπλέει εις Πάτρας και τρέπει σε φυγήν τους Έλληνες.

    1822 Ο τουρκικός στόλος καταπλέει έξω της Ύδρας.
    1822 Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης κάλεσε σε συμβούλιο στην ναυαρχίδα του τους πλοιάρχους των σπετσιώτικων και των υδραίικων πλοίων που θα αντιμετώπιζαν τον τουρκικό στόλο. Ο ελληνικός στόλος απετελείτο από 57 πλοία (πάρωνες και μπρίκια) και 12 πυρπολικά. Η δε ναυμαχία κράτησε από τις 10 μέχρις τις 15 του μήνα.

    1824 Ναυμαχία ανάμεσα στη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Καραμπουρνού. Η μοίρα του τουρκικού στόλου αναγκάζεται να υποχωρήσει με μικρές απώλειες.

    1827 Ο ναύαρχος Κόρδικτων εκοινοποίησε στον Τούρκον ναύαρχον διαμένοντα εις Πύλον, δι’ εγγράφου την συνθήκην του Λονδίνου και απηγόρευσε πάσαν εχθροπραξίαν

    1833 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Παλαμήδι. Κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον της Αντιβασιλείας και μαζί του συλλαμβάνονται επίσης ο γιος του Γενναίος, ο Δημήτριος Πλαπούτας, ο Κίτσος Τζαβέλλας και άλλοι οπαδοί του Ρωσικού Κόμματος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

    1863 Η Βουλή τής Ιονίου Πολιτείας κηρύσσει τήν ένωσιν μετά τής Ελλάδος.

    1900 βυθίζεται κοντά στην Άνδρο το ατμόπλοιο «Σαρκία», με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ανέλθει περίπου σε 100.

    1912 Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση επιδιώκοντας την ένωση του νησιού με την Μητέρα Ελλάδα

    1940 στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

    1960 Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται Ολυμπιονίκης εις τους περιλαμβανομένους εις το πρόγραμμα της 17ης Ολυμπιάδος Ιστιοπλοϊκούς αγώνας, οίτινες διεξήχθησαν στον κόλπο της Νεαπόλεως. Ο Διάδοχος ανεδείχθη νικητής στην ιστιοπλοϊαν σκαφών τύπου «Ντράγκον», επιβαίνων του «Νηρέως» μετά των Ο. Εσκιτζόγλου και Γ. Ζαΐμη.

    1994 ποινές κάθειρξης από έξι έως οκτώ χρόνια επιβάλει το δικαστήριο των Τιράνων στα πέντε στελέχη της «Ομόνοιας», τα οποία κρίνονται ένοχα για προδοσία κατά της πατρίδας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας και για παράνομη οπλοκατοχή.

    1999 ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

    2002 πεθαίνει ο Ούζιλ Γκαλ, 79, Ισραηλινός κατασκευαστής όπλων (κατασκεύασε τα περίφημα πολυβόλα «Ούζι», τα οποία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά από τον ισραηλινό στρατό 1951).


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:47 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:13 am

    08 Σεπτεμβρίου

    1380 ξεσπά η Μάχη του Κουλίκοβο σοβιετικές δυνάμεις νικούν τους Μογγόλους.

    1479 Εγκατάσταση των τούρκων στην Ζάκυνθο και κατάλυση του λατινικού Δουκάτου των Τόκκων.

    1565 Ισπανοί άποικοι, υπό τον εξερευνητή Πέδρο Μενέντεζ ντ' Αβίλ, δημιουργούν τον πρώτο μόνιμο οικισμό Ευρωπαίων στη βόρεια Αμερική.

    1570 Τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν την Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των τούρκων σε ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο.

    1636 ιδρύεται από πουριτανούς στη Μασαχουσέτης το κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα πανεπιστήμιο, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Αμερική.

    1821 Πολυάριθμοι τουρκικαί δυνάμεις πολιορκούν τους εκ των συνεργατών του Αλ. Υψηλάντου, Γεωργάκην Ολύμπιον και Ιωάννην Φαρμάκην, με ελαχίστους οπαδούς των, στην Μονήν του Σέκο (Μολδαυϊα). Ο Ολύμπιος, που ευρίσκετο στο κωδωνοστάσιον της Εκκλησίας, όταν είδε ότι η συνέχιση της αντιστάσεως ήταν αδύνατος, εφώναξε στους συντρόφους του «Εγώ θα καώ, σεις αν θέλετε φύγετε, θα σας ανοίξω εγώ την πόρτα». Οι περισσότεροι, όμως, επροτίμησαν ν’ αποθάνουν μαζί του. Ο Ολύμπιος επυροβόλησε τότε εντός βαρελίου με πυρίτιδα. Το κωδωνοστάσιον ανετινάχθη αμέσως εις τον αέρα και έθαψε υπό τα ερείπια Έλληνες και Τούρκους. Τριάντα τρεις Έλληνες, ευρισκόμενοι σε άλλα σημεία της Μονής, εξήλθον ξιφήρεις και κατώρθωσαν να διέλθουν διά μέσου των τουρκικών φαλάγγων και να φθάσουν εις Τρανσυλβανίαν. Οι συλληφθέντες αιχμάλωτοι εσφάγησαν εις την «αυλήν της Μονής, ο δε Φαρμάκης, ο οποίος είχε την ατυχίαν να σωθή από την ανατίναξιν του κωδωνοστασίου, απεστάλη εις Κωνσταντινούπολιν, όπου εθανατώθη κατόπιν πολλών βασανιστηρίων (ιδέ και 9/9).
    1822 Ο Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος μεταφέρει επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης για τους βασιλείς της Ευρώπης, αναχωρεί για την Αγκόνα.
    1822 Ναυμαχία των Σπετσών Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον οθωμανικό και εμποδίζεται έτσι ο ανεφοδιασμός του Ναυπλίου που πολιορκούσαν οι έλληνες επαναστάτες.

    1824 Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν πλησίον της Αλικαρνασσού.

    1898 Οι Μ. Δυνάμεις, για να τιμωρήσουν του ενόχους που ευθύνονται για την μεγάλη σφαγή των Χριστιανών του Ηρακλείου Κρήτης λίγες ημέρες νωρίτερα, απαγχονίζουν 17 σημαίνοντες μουσουλμάνους που θεωρήθηκαν υποκινητές. Παράλληλα, αποδέχονται και το πάγιο αίτημα των ελλήνων του νησιού για την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού.

    1901 ανάστατη η Αθήνα μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη, ηγετικό στέλεχος του δημοτικισμού.

    1905 στην Ιταλία, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώνονται από το σεισμό που πλήττει την περιοχή της Καλαβρίας, από τον οποίο εξαφανίστηκαν από το χάρτη 25 χωριά.

    1919 η δημιουργία, από τον Κεμάλ πασά, στρατού 110.000 ανδρών προκαλεί τις ανησυχίες των Συμμάχων.

    1922 Η Ιταλία, επωφελουμένη της Μικρασιατικής καταστροφής, καταγγέλλει την συνθήκην των Σεβρών δι’ ης υπεχρεούτο να επιστρέψη τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου, εις την Ελλάδα. Κατήγγειλε επίσης τις συμφωνίες Βενιζέλου-Τιτόνι τις σχετικές με την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου.

    1943 η Ιταλία, επίσημα πλέον, «παραδίδει τα όπλα». Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.
    1943 Κατόπιν της συνθηκολογήσεως της Ιταλίας, η Σάμος ανακηρύσσεται ελευθέρα. Την 22αν Νοεμβρίου του ιδίου έτους, όμως, ανακατελήφθη υπό των Γερμανών, γιά να ελευθερωθή το επόμενον έτος μετά της υπολοίπου Ελλάδος.
    1943 Ο ΕΛΑΣ, στο Πήλιο, με ορμητήριο την Άνω Κερασιά δίνει αλλεπάλληλες μάχες με τους Γερμανούς στην Πορταριά, στην Αλυκόπετρα, στις Μηλιές, στα Κάτω Λεχώνια, στον Αϊ-Γιώργη και αλλού.

    1944 Εκτελείται από τους Γερμανούς στο άλσος Χαϊδαρίου η ηρωίδα της αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της μυστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», μητέρα 7 τέκνων. Μαζί της εκτελούνται, ακόμη 72 Έλληνες και Ελληνίδες. Μπροστά στο σπίτι της οδ.Σταυροπούλου & Λέλας Καραγιάννη 1, πλατ.Αμερικής, εντοιχίσθηκε μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα το 1987. Ομοίως ανηγέρθη προτομή στον πεζόδρομο οδ.Τοσίτσα, παραπλεύρως του ΕΜΠ.
    1944 Τμήμα από 16 Ιερολοχίτες ενεργεί επιδρομή εναντίον του νησιού της Κω, εξουδετερώνει τη φρουρά του γερμανικού φυλακίου και καταστρέφει τέσσερις ηλεκτρικούς φάρους, μία μηχανή ηλεκτρικού ρεύματος, εγκαταστάσεις, οπλισμό και τηλεφωνικές συσκευές.

    1962 Ξεσπούν αγροτικές ταραχές στο Ξηρόμερο , με 1 διαδηλωτή νεκρό και 1 παιδί τραυματία από αδέσποτη σφαίρα.

    1972 σε αντίποινα για το χτύπημα, που υπέστησαν από τους Άραβες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τον Λίβανο και τη Συρία.

    1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημ Ανδρικόπουλο. (θεμέλιος λίθος 8 Ιαν.1980)

    1991 η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    09 Σεπτεμβρίου

    1821 Έξω των Πατρών στην θέσιν Σαράβαλι έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Στο μετόχιο του μοναστηρίου Ομπλού έξω των Πατρών οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και τους τρέπουν σε φυγή. Στην θέσιν Πουρναρόκαμπος Πατρών, οι Τούρκοι ενίκησαν.

    1825 Οι Έλληνες φρουροί του Μεσολογγίου καταστρέφουν χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών.

    1826 Ο Μακρυγιάννης νικά τον Κιουταχή στην Αθήνα και κυριεύει τουρκική αμυντική τάφρο.

    1897 Ο ελληνικός στόλος εβομβάρδισε και ακολούθως ενέπρησε δι’ αγημάτων τις εις Σκάλαν Λεπτοκαρυάς (παρά τον Πλαταμώνα) τουρκικές αποθήκες πολεμεφοδίων.

    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συνεχίζουν την σύμπττυξιν των επί της γραμμής Δορυλαίου-Αφιόν. Οι Τούρκοι παρενοχλούν.

    1926 αιματηρό κίνημα Κονδύλη. Περίπου 300 νεκροί και τραυματίες στην Αθήνα.

    1933 ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αναχωρεί για την Άγκυρα με σκοπό να υπογράψει ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας.

    1941 Ιδρύεται η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ συγκρότησε ισχυρές ανταρτικές ομάδες, κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλ/νία, και με την αντιστασιακή δράση του, σε συνεργασία με το Συμμαχικό Στρατηγείο Μ. Ανατολής, συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της χώρας.

    1943 Εξουδετέρωση από αντάρτικη ομάδα του γερμανικού φυλακίου της Σύμης (Νομός Λασιθίου) με θύματα δύο Γερμανούς στρατιώτες.
    1943 Την 9η Σεπτεμβρίου 1943, τμήματα του γερμανικού στρατού εισέβαλαν στο χωριό Ριζόμυλοι του Νομού Μαγνησίας, το οποίο ήταν ήδη εγκατελειμένο από τους κατοίκους, και κατέστρεψαν και έκαψαν ότι είχαν προλάβει να στήσουν και να κτίσουν οι κάτοικοι του Ριζομύλου μετά το κάψιμο της 23ης Μαρτίου 1943. Τα θύματα που έχει η Κοινότητα από 1940 έως 1945 συνεπεία του πολέμου είναι 30.
    1943 Τμήμα από περίπου 15 Γερμανούς, που έχει μεταβεί στο χωριό Αετός Τριφυλίας, προσβάλλεται από λόχο του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και εξουδετερώνεται στο σύνολό του. Την ίδια μέρα οι Γερμανοί εκτελούν σε αντίποινα, στην έδρα τους, στο Δώριο Τριφυλίας, δύο Έλληνες αγωνιστές που κρατούσαν υπόδικους. Τις επόμενες ημέρες, πυρπολούν στο σύνολό του το χωριό Αετός, όπου βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο στη φωτιά και πέντε ηλικιωμένοι, που δεν μπόρεσαν να φύγουν έγκαιρα.

    1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν την Νάουσα.

    1969 ισραηλινό ειδικό απόσπασμα διασχίζει τον Κόλπο του Σουέζ για να καταστρέψει αιγυπτιακές παράλιες θέσεις.

    1976 πεθαίνει ο Μεγάλος Τιμονιέρης της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ.

    1983 δημοσιεύεται στον Τύπο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τις βάσεις, που υπογράφηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτό, οι βάσεις θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως 1990, ενώ ως αντάλλαγμα θα δοθεί αμερικανική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    1984 Ενοποίηση των σωμάτων Ασφαλείας, Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

    1993 το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμφωνούν στην αμοιβαία αναγνώρισή τους με τη συμφωνία του Όσλο.
    1993 Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

    1996 στην Κύπρο, η κυβέρνηση δίνει συγκλονιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα, που αποδεικνύουν ότι, δολοφόνος του Σολομού Σολωμού στη Δερύνεια είναι ο Κενάν Ακίν, «υπουργός» Γεωργίας του ψευδοκράτους.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:48 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    10 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ. πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης του Μαραθώνα.

    1509 τρομακτικός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη. Τα θύματα ξεπερνούν τις 10.000 ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται για 48 μέρες.

    1611 Την νύχτα 10/11 Σεπτ. 1611 περίπου χίλιοι επαναστάτες από την Θεσσαλία και την Ήπειρο εισέρχονται στα Ιωάννινα. Δέχονται όμως ισχυρή επίθεση και υποχρεώνονται να υποστείλουν την Σημαία της Επαναστάσεως. Ο επικεφαλής τους Μητροπολίτης Λάρισας-Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος (ο αποκληθείς από τους εχθρούς του «Σκυλόσοφος») συλλαμβάνεται και θανατώνεται με φρικτά βασανιστήρια (εξεδάρη ζων).

    1824 Έξω της Ικαρίας ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη εναυμάχησε με τον τουρκικόν και τον έτρεψε σε φυγή.

    1825 Ο Ιμπραήμ πασάς φθάνει στην Τρίπολη.

    1827 Οι ναύαρχοι Κόρδικτων, Δεριγνύ και Έυδεν έστειλαν έγγραφον στον Ιμβραήμ όπως απέχη πάσης εχθροπραξίας.

    1898 δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.

    1919 Καθορίζεται επί τόπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ελληνικής και ιταλικής ζώνης κατοχής ύστερα από συμφωνία Βενιζέλου και Tittoni.

    1922 Η τριανδρία Φωκά-Πλαστήρα-Γονατά αναλαμβάνει επαναστατικώ δικαίω την εξουσίαν της Ελλάδος.
    1922 αποφασίζεται η πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Ειρήνης στη Βρετανία. Η Τουρκία θα μετάσχει μόνο αν της αποδοθεί η Αδριανούπολη και αναγνωριστεί ο Έβρος ως μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας.

    1943 στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

    1952 στο Στρασβούργο, έξι έθνη συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της μετέπειτα Ε.Ε.

    1953 Ισχυρότατοι σεισμοί εις την Κύπρον. Κατεστράφη ή πόλις Πάφος.

    1959 πεθαίνει στο Παρίσι η Έλενα Βενιζέλου.

    1960 ο Αιθίοπας Abebe Bikila, τρέχοντας ξυπόλητος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2 15.16.2 στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη και γίνεται ο πρώτος Αφρικανός, που κερδίζει αγώνα μαραθωνίου.

    1971 πεθαίνει ο Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Στάλιν.

    1980 η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι «ενοποιημένο κράτος» και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.

    1997 επιβεβαιώνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι τα ταφικά μνημεία του 5ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν σε οικόπεδο του Μεταξουργείου, ανήκουν στο δημόσιο νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών.

    2003 ένας ψυχοπαθής νεαρός μαχαιρώνει θανάσιμα την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ.

    2008 ξεκινά το μεγάλο πείραμα στο CERN της Ελβετίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    11 Σεπτεμβρίου

    586 π.Χ Οι Βαβυλώνιοι καταστρέφουν τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.

    1611 Το μαρτύριο του Διονύσιου Β΄ του φερόμενου από τους Τούρκους ως «Σκυλόσοφος». Ο Διονύσιος, λίγο ενωρίτερα, είχε εγείρει επανάσταση κατά των Τούρκων.

    1827 Οι Ναύαρχοι Κόρδιγκτων και Δεριγνύ έδωσαν ιδιοχείρως στον Ιμβραήμ τα της συνθήκης του Λονδίνου. Στα Ύδατα των Σαλώνων οι φιλέλληνες Άστυγξ, Γ. Θωμάς, Βαβρίκος και Βέντσελ επετέθησαν δια του στόλου των εναντίον των τουρκικών πλοίων.

    1828 Ο Ελληνικός Στόλος στον Αμβρακικό κόλπο κανονιοβολεί το φρούριο του Παντοκράτορα.

    1846 διά Διατάγματος της Ελλην.Κυβερνήσεως και εν συνεννοήσει με Γαλλικήν Ιδρύεται η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνων, ως συνεχεια της «Επιστημονικης Αποστολης του Μωρέως» με πρωτοβουλία του Στρατηγου Μαιζών. ΕΚΚΛ.1981,74
    1846 Θεμελιώνεται το Αρσάκειον Μέγαρον, το οποίο ανεγείρεται με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη και σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου.

    1866 Οι Κρήτες επαναστάται επιπίπτουν κατά της οπισθοφυλακής του Μουσταφά πασσά παρά την Μαλάξαν και προξενούν εις τους Τούρκους βαρειές απώλειες. Ο Μουσταφά πασσάς εξαπέλυσε τότε 20.000 άνδρες, οίτινες κατέκαυσαν πλείστα χωρία της περιοχής Κανδάνου, Λάκκων και Θερίσου.

    1908 Ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Κοροπούλης, συνεχίζοντας τη δράση του μετά τη νεοτουρκική επανάσταση, παρά τις εντολές του ελληνικού κέντρου για παύση του αγώνα, σκοτώνεται αφού περικυκλώνεται από τμήμα του τουρκικού στρατού στη Ντάρζα της Βίγλιστας (Δυτική Μακεδονία).

    1913 ραγδαία εξαπλώνεται η χολέρα στις χώρες της Βαλκανικής. Τα θύματα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε 700 στη Ρουμανία και 300 στη Σερβία.

    1922 Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου Η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει την εξέγερση του στρατού και του Ναυτικού στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Σχηματίζεται η «Επαναστατική Επιτροπή» από τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα, ως εκπρόσωπο του στρατού της Χίου, Στυλιανό Γονατά, ως εκπρόσωπο του στρατού της Λέσβου, και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, ως εκπρόσωπο του Ναυτικού.

    1923 διασυμμαχική επιτροπή μεταβαίνει στα Ιωάννινα για την ανακάλυψη των δολοφόνων που σκότωσαν πέντε Ιταλούς, γεγονός που προκαλεί την κατάληψη της Κέρκυρας από την Ιταλία.

    1942 οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζονται από τη γερμανική αεροπορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα και να τραυματιστούν 10.

    1943 Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, και το «Αδρίας», με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, μαζί με το βρετανικό στόλο, συνοδεύουν από τη Μάλτα στην Αλεξάνδρεια τον ιταλικό στόλο που παραδόθηκε.
    1943 Οι Γερμανοί κυριεύουν τα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο του αφοπλισμού των Ιταλών πρώην συμμάχων τους.
    1943 Οι γερμανοί εκτελούν 500 Έλληνες στην Κρήτη.
    1943 (στο Λασίθι Κρήτης) Λαμβάνεται απόφαση από τις αντάρτικες ομάδες να υπερασπιστούν τη Σύμη από την πιθανή επιδρομή των Γερμανών.
    1943 Οι Γερμανοί με συνεχείς βολές πυροβολικού καταστρέφουν το χωριό Αετός του Νομού Μεσσηνίας και στη συνέχεια μεταβαίνουν επί τόπου και το καίνε. Οι κάτοικοι το είχαν ήδη εγκαταλείψει μετά τις πρώτες βολές του πυροβολικού. Οι λίγοι γέροντες που έμειναν στο χωριό εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ή κάηκαν. Εκτελεσθέντες-πυρποληθέντες 7 άτομα από τον Αετό και 3 από γειτονικά χωριά. Από τις 360 κατοικίες καταστράφηκαν περίπου οι 280. Η αποθηκευμένη σοδειά κάηκε ή λεηλατήθηκε.

    1969 το Ισραήλ καταρρίπτει 11 αιγυπτιακά αεριωθούμενα σε επιδρομές πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ.

    1971 πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Νικίτας Χρουτσόφ, ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

    1978 στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ συναντιέται με τους προέδρους της Αιγύπτου και του Ισραήλ στα πλαίσια της προσπάθεια να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στα δύο κράτη.

    1994 τέσσερις νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που γίνεται στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας, στη Φθιώτιδα.

    2001 με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρώτο θέατρο του πολέμου το Αφγανιστάν.

    2003 υποκύπτει στα τραύματα της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Άνα Λιντ, που είχε δεχτεί την προηγούμενη μέρα δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή νεαρό, ενώ ψώνιζε μόνη της σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης.

    2004 το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου και άλλων 15 ανθρώπων, προκαλεί η πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου «Σινούκ» στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετούσε με προορισμό το Άγιο Όρος.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 6:49 am, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:14 am

    12 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ Η έν Μαραθώνι μάχη. Η περιφημοτέρα όλων τών μαχών τής ιστορίας, κατά τήν οποίαν 9.000 Αθηναίοι καί 1000 Πλαταιείς αντεμετώπισαν 100.000 (ή κατ’ άλλους ιστορικούς 500.000) Πέρσας, αποβιβασθέντας είς τήν Αττικήν. Η μάχη αυτή έδειξε τό στρατηγικόν δαιμόνιον τού Μιλτιάδου, ό οποίος, καινοτομών, εσχημάτισε παράταξιν μέ βάθος τριών μόνον ανδρών (έκ τών οποίων μόνον ό μεσαίος ήτο οπλίτης, οί δέ εκατέρωθεν αυτού ψιλοί) καί ούτω απέφυγε τήν αναπόφευκτον φθοράν τήν οποίαν θά προεκάλει η χάλαζα τών εχθρικών βελών. Οι Αθηναίοι διήνυσαν τήν απόστασιν τών 1500 μέτρων, πού τούς εχώριζε από τούς εχθρούς, βραδέως, ώς νά έκαμνον ασκήσεις καί αιφνιδίως επέπεσαν ώς «μαινόμενοι καί παράφρονες» κατά τών Περσών, τών οποίων τά δύο κέρατα δέν εβράδυναν νά καμφθούν. Είς τό κέντρον, όμως, οί Αθηναίοι είχον υποχωρήσει. Ο Μιλτιάδης διέταξε τότε τά δύο κέρατα νά σταματήσουν τήν καταδίωξιν τών φευγόντων πρός τήν θάλασσαν Περσών καί νά επιπέσουν έκ τών νώτων κατά τού εχθρικού κέντρου. Ούτω εκρίθη ή μάχη. Οί Πέρσαι, έσπευον τώρα από όλα τά μέρη πρός τά πλοία, καταδιωκόμενοι κατά πόδας υπό τών Αθηναίων καί τών συμμάχων των. Αναφέρεται η χαρακτηριστική περίπτωσις τού Κυναιγείρου, αδελφού τού ποιητού Αισχύλου, όστις είχε αρπάξει μέ τά χέρια του ένα εχθρικόν πλοίον διά νά τό εμποδίση ν’ αποπλεύση καί όταν οί Πέρσαι τού τά απέκοψαν, εχρησιμοποίησε τά δόντια του. Είς τήν πεδιάδα το Μαραθώνος εμετρήθησαν 6.400 πτώματα Περσών. Εκ των Αθηναίων και των συμμάχων των εφονεύθησαν μόνον 192, μεταξύ τών οποίων καί ό πολέμαρχος Καλλίμαχος. Είς χείρας τών νικητών, έξ άλλου, περιήλθον όλαι αί σκηναί τού εχθρικού στρατοπέδου καί μέγας αριθμός ίππων. Τήν νίκην ανήγγειλε είς τάς Αθήνας επί τούτω πεμφθείς άγγελος, όστις εξέπνευσε αναφωνών τήν λέξιν «Νενικήκαμεν!». Μεταξύ τών δέκα στρατηγών τών Αθηναίων κατά την μάχην τού Μαραθώνος, ήσαν ό Αριστείδης και ό Θεμιστοκλής.

    1675 Οι Μανιάτες καταλαμβάνουν από τους τούρκους το φρούριο του Πασαβά Λακωνίας.

    1683 Οι Οθωμανοί υπό τον βεζίρη Καρά Μουσταφά πολιορκούν τη Βιέννη, αλλά αποτυγχάνουν.

    1821 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στο Αίγιο.

    1822 Ο ελληνικός στόλος υπό τους Υδραίους πλοίαρχοι Τζερεμέ και Θεόδωρο κυριεύουν πλοίον έμφορτον εφοδίων, το οποίον ηθέλησε να τροφοδοτήση τους πολιορκουμένους Τούρκους του Ναυπλίου. Ο τουρκικός στόλος φθάνει στον κόλπον του Ναυπλίου.

    1829 Μάχη τής Πέτρας (Βοιωτία, μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς), ή τελευταία τού Αγώνος διά την ανεξαρτησίαν. Κατ’ αυτήν, ό Θεόδωρος Υψηλάντης με τους Δυοβουνιώτη και Κριεζιώτη και 3000 (ή 2500 κατ’ άλλες πηγές) άνδρας κατετρόπωσε τόν Αρσλάν βέην Μουχουρδάρην, ηγούμενον 7 ή 8000 ανδρών.

    1885 Κηρύσσεται επιστράτευση και κινητοποίηση του Ελληνικού Στρατού προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Σκοπός ήταν η παροχή εδαφικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα λόγω της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την Βουλγαρία.

    1906 Ο διορισμένος από τις ξένες Δυνάμεις πρίγκιπας Γεώργιος εγκαταλείπει την Κρήτη. Νέος Ύπατος Αρμοστής στο νησί, καθ’ υπόδειξη του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου του Α’, ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

    1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, συνοδευόμενοι από 100 περίπου πολιτικούς και στρατιωτικούς οπαδούς τους, επιβιβάζονται στο Φάληρο στα ατμόπλοια «Εσπερία» και «Ατρόμητος» και φθάνουν στα Χανιά. Σκοπός ήταν η δημιουργία επαναστατικής κυβερνήσεως για την συμμετοχή της Ελλάδος στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

    1943 Τμήματα ανταρτών υπό τον καπετάν Μπαντουβά, μετά από οκτάωρο σκληρό αγώνα, αποκρούουν ισχυρές γερμανικές επιθέσεις στην Σύμη Βιάνου του Νομού Ηρακλείου, προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες.
    1943 Εκτελέσεις από Γερμανούς στον Πεύκο του Νομού Ηρακλείου. Οι εκτελέσεις στον Πεύκο ξεκίνησαν από τις 12 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη Μάχη στη Σύμη. Οι Γερμανοί που σώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών, στην οπισθοχώρηση τους προς τον Πεύκο συνάντησαν και σκότωσαν τέσσερις άνδρες και έβαλαν φωτιά στα πρώτα σπίτια.

    1944 1.450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάζονται στον Μελιγαλά Κορινθίας από τους αντάρτες του Άρη Βελουχιώτη και τα πτώματά τους ρίπτονται σε μια πηγάδα.

    1947 η Γ' Ολομέλεια του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εγκρίνει το στρατιωτικό σχέδιο «Λίμνες», που προβλέπει την κατάληψη του υψιπέδου της Κοζάνης και της δυτικής Ηπείρου, καθώς και την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον μεγάλων πόλεων.

    1995 Εμπλοκή παρουσιάζονται στις συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, μετά την άρνηση των Σκοπίων να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:44 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:15 am

    13 Σεπτεμβρίου

    81 πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τίτος, σε ηλικία 42 ετών. / γενν. 39 Δεκ. 30/ Τίτος (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός). Έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα.

    533 Ο στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βάνδαλους στο Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα.

    1219 Λήγει η «Επανάσταση των δύο Συβρίτων». Πρόκειται για εξέγερση των Κρητικών κατά των Βενετών, που ανάγκασε τους κατακτητές να παραχωρήσουν προνόμια.

    1826 Στην Αθήνα οι Έλληνες υπό τον Μακρυγιάννη κατόπιν σκληράς μάχης έτρεψαν σε φυγήν τους Τούρκους.
    1826 Ο Αθανάσιος, αδερφός του Εμμαν. Παπά συνελήφθη από τους Τούρκους επικεφαλής σώματος 140 ανδρών στην Αταλάντη. Μετά από δίκη που έγινε στο Στρατοδικείο Αθηνών αποκεφαλίσθηκε στη Χαλκίδα.

    1829 Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.

    1873 Γεννιέται στο Βερολίνο ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, μεγάλος Έλληνας μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός. Διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ημερομήνια θανάτου του είναι η 2α Φεβρουαρίου του 1950 στο Μόναχο της Γερμανίας.

    1914 Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

    1916 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Η αρχή του Εθνικού Διχασμού.

    1922 Ο επαναστατικός στρατός (11-9-1922) αποβιβάζεται είς Λαύριον. Η επαναστατική Επιτροπή αξιοί διά τελεσιγράφου τήν παραίτησιν τού βασιλέως Κωνσταντίνου καί τής κυβερνήσεως.
    1922 (νέο ημερολ.) Πυρπόληση της Σμύρνης. Η ιστορική και αρχαιότατη πόλη της Σμύρνης παραδίδεται στις φλόγες την 13η Σεπτεμβρίου. Ο τούρκος στρατηγός Νουρεντίν πασάς με «ζήλο» και αποφασιστικότητα πραγματοποιεί το έργο του: Η ωραία Σμύρνη δεν υπάρχει πια.... Αποτεφρώθηκε!

    1928 Ο Ε. Βενιζέλος, με επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού,ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

    1931 ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια προκαλούν πανικό στους κατοίκους και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

    1939 Ο ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

    1943 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο μετά από εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.
    1943 (Μια θλιβερή επέτειος για την Κέρκυρα. Την τραγική εκείνη νύχτα της 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου 1943 οι Κερκυραίοι λόγω των γερμανικών βομβαρδισμών άρχισαν πανικόβλητοι να εγκαταλείπουν την πόλη κατά μεγάλες ομάδες προς τα γύρω χωριά. Πολλοί όμως αναζήτησαν προσωρινό καταφύγιο στις στοές των μεσαιωνικών οχυρώσεων της πόλης. Η πόλη υπέστη καταστροφή.
    1943 (στον Νομό Λασιθίου Κρήτης) : Κηρύσσεται απαγορευμένη ζώνη από Άνω Βιάννο μέχρι Παρσά συμπεριλαμβανομένης της παραλιακής ζώνης. Ενίσχυση γερμανικών στρατευμάτων στην περιοχή και έναρξη των επιχειρήσεών τους. Συλλαμβάνονται κάτοικοι των χωριών Συκολόγος και Καλάμι και μεταφέρονται στην Άνω Βιάννο στο γυμνάσιο. Πυρπολούνται η Κάτω και η Πάνω Σύμη.

    1959 ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης!

    1961 ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από το Κέιπ Κανάβεραλ και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστρέφει εκτελώντας δοκιμαστική πτήση για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή.

    1986 Ισχυρός σεισμός στην Καλαμάτα.

    1993 επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

    1995 υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και να διευκρινίσουν ότι το σύνταγμά τους δεν υποκρύπτει διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο.

    1999 119 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στη Μόσχα

    2006 Μετά από 16ετή καταδίωξη συλλαμβάνεται σε ενέδρα ο μαιτρ των αποδράσεων Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:45 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:19 am

    14 Σεπτεμβρίου

    407 Ο Αλάριχος συνεχίζει τις επιδρομές του στην Ήπειρο.

    1650 Κατόπιν ηφαιστειακής εκρήξεως στον βυθόν της θαλάσσης ανεφάνη παρά το ακρωτήριον της Θήρας Κολούμβον νησίς, εξαφανισθείσα κατά το τέλος του ιδίου έτους και ευρισκομένη σήμερον εις βάθος 18 μέτρων υπό την επιφάνειαν της θαλάσσης. Χρονικόν της εποχής αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι απέθανον από την εξερχομένην εκ της θαλάσσης δυσωδίαν. Η εμφάνισις της νησίδος συνωδεύθη από σεισμικές δονήσεις, οι οποίες συνεχίσθησαν μέχρι της 6ης Δεκεμβρίου, οπότε κατέπαυσαν.

    1741 ο Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον "Μεσσία", το κορυφαίο ορατόριο του.

    1812 ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

    1813 ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, απ' τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρεία».

    1825 Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα Μεσσηνιακά φρούρια.

    1829 Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου η Πύλη αναγνωρίζει τα προηγούμενα πρωτόκολλα και τις συνθήκες που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

    1831 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος-τουρκίας στην γραμμή Άρτας-Βόλου.

    1839 Αρχίζει η δενδροφύτευση του Κήπου των Ανακτόρων, υπό την επίβλεψη του βαυαρού γεωπόνου Σμάρατ (Smarat) και του βοηθού του, πρώσου γεωπόνου, Φρίντριχ Σμιντ (Friedrich Schmidt).

    1848 Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από ομάδες ενόπλων χωρικών, με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της αγγλικής προστασίας.

    1906 Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας, αγωνιστής με πλούσια εθνική δράση στον αγώνα εναντίον των βουλγάρων κομιτατζήδων και των τούρκων. Ήταν αρχηγός ομάδος, στην οποία ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος (ο μετέπειτα εθνομάρτυρας της Σμύρνης) ανέθετε τις πιο επικίνδυνες αποστολές.

    1921 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.
    1921 Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας εδέχθησαν σφοδράν επίθεσιν των Τούρκων στο Αφιόν Καραχισάρ. Οι ελληνικές δυνάμεις αγωνισθείσες σθεναρά εξεδίωξαν τους Τούρκους.

    1922 παραιτείται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, υπέρ του γιου του Γεωργίου Β', μετά την επικράτηση της Τριανδρίας, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα.

    1933 ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό «Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης»', κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου.

    1943 Το υποβρύχιον «Λάμπρος Κατσώνης» εβυθίσθη παρά την Σκίαθον εις δραματικήν εν επιφανεία σύγκρουσιν με γερμανικόν καταδιωκτικόν. Ο ηρωϊκός κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Β. Λάσκος και πολλοί εκ των ανδρών του πληρώματος εφονεύθησαν.
    1943 Πυρπόληση και καταστροφή 11 χωριών και εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 352 Κρητών της Επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου. Η πρόθεση των γερμανών να εκτελέσουν και άλλους 400 ομήρους ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από επέμβαση του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη. Εκτελέσεις στον Πεύκο ξεκίνησαν από τις 12 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη Μάχη στη Σύμη. Οι Γερμανοί που σώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών, στην οπισθοχώρηση τους προς τον Πεύκο συνάντησαν και σκότωσαν τέσσερις άνδρες και έβαλαν φωτιά στα πρώτα σπίτια.
    Όταν οι Γερμανοί ξαναπήγαν στο Πεύκο τις απογευματινέ ώρες στις 14 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι άνδρες είχαν φύγει προς την περιοχή του Κόρνια αφού είχαν πληροφορηθεί τις εκτελέσεις στα γύρω χωριά. Βρήκαν μονάχα πέντε άντρες τους οποίους σκότωσαν επί τόπου.
    Άγιος Βασίλειος Μετά την εκτέλεση των κατοίκων στον Κρεββατά οι Γερμανοί μπήκαν στον Άγιο Βασίλειο και σκορπίστηκαν στους δρόμους βιαστικοί.
    Τοποθέτησαν ένα πολυβόλο πάνω στη στέγη του οστεοφυλακίου στην Κάτω άκρη του χωριού και ένα άλλο δίπλα στον Άγιο Τρύφωνα στην πάνω άκρη. Άνοιγαν τις πόρτες των σπιτιών άρπαζαν τους άντρες που έβρισκαν. Εκτέλεσαν και έσφαξαν ορισμένους σε διάφορα σημεία. Οδήγησαν όσους είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο του Προέδρου μαζί και τον πρόεδρο και όσους βρήκαν στα σπίτια στην πάνω άκρη του χωριού κάτω από το σχολείο. Τους έστησαν στη γραμμή και τους εκτέλεσαν. Εκτελέστηκαν 31 άνδρες από ενώ διασώθηκαν τραυματισμένοι δύο άνδρες που κατάφεραν να ξεφύγουν τρέχοντας και τρεις ακόμη που καταπλακώθηκαν ζωντανοί ανάμεσα στους σκοτωμένους. Οι Γερμανοί αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ξεκληρισμένες οικογένειες και ζωντανά θύματα. Οι γυναίκες θα θάψουν τους δικούς τους μεταφέροντάς τους πάνω σε τάβλες στα σπίτια και στο νεκροταφείο.
    Εκτελέσεις κατοίκων από το χωριό Καλάμι Οι άνδρες του Καλαμίου είχαν οδηγηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 στη Άνω Βιάννο όπου κρατήθηκαν όμηροι στο κτίριο του Γυμνασίου. Το χωριό είχε 4 θύματα που κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
    Κεφαλοβρύσι Οι Γερμανοί με τα όπλα προτεταμένα μπήκαν, ύστερα από το μακελειό στα Αμιρά, στο Κεφαλοβρύσι, έκαναν έρευνα στα σπίτια και άρπαζαν τους άντρες που ήταν μέσα. Σκότωναν επί τόπου γέρους και αρρώστους που δεν μπορούσαν να βαδίσουν. Ανάμεσά τους ένα ανάπηρο άντρα με πατερίτσες που τον σκότωσαν στην αυλή του και ένα υπερήλικα 93 ετών με ξιφολόγχη πάνω στο κρεβάτι του και δύο ακόμη ηλικιωμένους. Οδήγησαν τους υπόλοιπους στη θέση «Καλύβα» δίπλα στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου και τους εκτέλεσαν ομαδικά 34 άνδρες και δύο γυναίκες. Τους εγκατέλειψαν εκεί και έφυγαν βιαστικά για να συνεχίσουν το μακάβριο έργο τους στον Κρεββατά. Οι Γερμανοί στο Κεφαλοβρυσι εκτέλεσαν 29 μέσα στο χωριό, 1 στον Πεύκο και 6 στην περιοχή της Λυγιάς.
    Μια νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν οι γυναίκες έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης, Στη συνέχεια άρχισαν παρέες-παρέες να μεταφέρουν τους σκοτωμένους στο νεκροταφείο και άνοιξαν μόνες του τάφους και τους έθαψαν.
    Αμιρά Οι Γερμανοί οδήγησαν τους άνδρες κατοίκους από τις γειτονιές των Αμιρών στον Κάτω οικισμό του χωριού τα Μελιανά. Εκτέλεσαν επί τόπου όσους αντιστάθηκαν ή δεν μπορούσαν να κινηθούν από ανημπόρια και έναν άρρωστο ηλικιωμένο άνδρα πάνω στο κρεβάτι του. Οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους εκατό. Οι Γερμανοί χώρισαν τους συγκεντρωμένους σε ομάδες των είκοσι-τριάντα ατόμων. Πήραν την πρώτη ομάδα και σε λίγο ακούστηκαν πυροβολισμού από τη θέση Αμπέλια στο σημείο μιας πεζούλας. Ακολούθησε η δεύτερη ομάδα που αντίκρισε όταν έφτασε στο σημείο τα στημένα πολυβόλα και το σωρό των εκτελεσμένων της πρώτης ομάδας. Ακολούθησαν και οι άλλες ομάδες των αντρών που εκτελέστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι Γερμανοί αποχώρησαν αφού πρώτα τους έδωσαν τη χαριστική βολή. Εκτέλεσαν συνολικά 114 άνδρες του χωριού ηλικίας από 16-60 χρόνων.
    Οι γυναίκες κατέβηκαν από τα Αμιρά και έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους αρκετοί τραυματίες, που μεταφέρθηκαν τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο και επέζησαν αλλά οι περισσότεροι από αυτούς με μεγάλη αναπηρία. Οι γυναίκες μετέφεραν τους νεκρούς στο χωριό, στις αυλές και το νεκροταφείο. Τα μνήματα δεν τους χωρούσαν και άνοιξαν καινούργιους λάκκους στα γύρω χωράφια.
    Βαχός Οι Γερμανοί κύκλωσαν το Βαχό και συνέλαβαν όσους κατοίκους βρήκαν και τους οδήγησαν σε χείμαρρο στην ανατολική είσοδο του κάτω οικισμού του Βαχού. Άφησαν εκεί τα γυναικόπαιδα και πήραν του άντρες. Οδήγησαν τους άντρες στην πεζούλα του Πέτρου, κοντά στην Εκκλησία του Αφέντη-Χρηστού, τους έστησαν στη σειρά στον τοίχο και τους εκτέλεσαν. Φεύγοντας συνάντησαν στην πόρτα της εκκλησίας έναν ακόμη κάτοικο και τον εκτέλεσαν επί τόπου. Κινήθηκαν προς το επάνω χωριό, από σπίτι σε σπίτι αρπάζοντας τους άντρες τους οποίους συγκέντρωσαν στο επάνω μέρος του χωριού. Οδήγησαν τους συγκεντρωμένους στο δρόμο προς τα Αμιρά, όπου δίπλα σε ένα ρυάκι τους έστησαν στη γραμμή και τους εκτέλεσαν.
    Οι γυναίκες έτρεξαν στον τόπο των εκτελέσεων. Ανάμεσα στους νεκρούς της εκκλησίας δύο τραυματίες. Ένα άλλος άνδρας τραυματισμένος είχε τη δύναμη να κινηθεί προς το σπίτι του. Στην άλλη ομάδα των εκτελεσμένων υπήρχαν δύο ακόμη τραυματίες που πέθαναν τις επόμενες μέρες. Με ξινάρια άρχισαν να σκάβουν λάκκους στην εκκλησία του Αφέντη Χρηστού, δίπλα στα κυπαρίσσια. Εκεί έθαψαν 19 άτομα. Την επομένη έθαψαν εκεί και τον παπά του χωριού που τον σκότωσαν οι Γερμανοί στον Κρεβαττά και ακόμη έναν άνδρα που εκτέλεσαν στη Γρα-Λυγιά. Στο ίδιο σημείο θάφτηκαν και οι δύο τραυματίες που πέθαναν τις επόμενες ημέρες.
    Άνω Βιάννος Στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του τιμίου Σταυρού, οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό Άνω Βιάννος και με τη βία οδήγησαν τους κατοίκους στην πλατεία. Πολλοί λίγοι κατάφεραν να διαφύγουν. Ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν διανυκτερεύσει έξω από το χωριό ύστερα από την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να κάνει γνωστή σε όλους τους κατοίκους πως δεν θα πειράξουν όσους βρουν στα σπίτια τους. Πυκνοί πυροβολισμοί έπεσαν από τον Κουλέ και την Καβαλαρά. Σκότωσαν μια ηλικιωμένη άρρωστη από ημιπληγία γυναίκα και ένα 15χρονο νεαρό την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από το χωριό.
    Στην πλατεία χώρισαν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Όλους τους άλλους τους οδήγησαν στο Γυμνάσιο, όπου βρίσκονταν από την προηγούμενη οι συλληφθέντες από το Καλάμι.
    Την επομένη 15 Σεπτεμβρίου έδιωξαν από το Γυμνάσιο τους πολύ ηλικιωμένους πάνω από 60 ετών, εκτός από έναν και κράτησαν τους υπόλοιπους με σκοπό να τους εκτελέσουν. Τις απογευματινές ώρες οδήγησαν τους κρατούμενους στην αριστερή πλευρά του προαυλίου του σχολείου και έστησαν ένα πολυβόλο.
    Συνοπτικά Συλλήψεις στην Άνω Βιάννο και μεταφορά των συλληφθέντων στο γυμνάσιο. Εκτελέσεις στην Άνω Βιάννο (2), Βαχό (22), Αμιρά (114), Κεφαλοβρύση (36), Κρεββατά (21), Άγιο Βασίλειο (33), Πεύκο (16, από 12 έως 17/9), Κάτω Σύμη (22, στις 14 και 16/9), Συκολόγος (1). Πυρπολείται ο Πεύκος.

    1959 ο ρωσικός πύραυλος Λούνα 2 γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η επιτυχία αυτή δίνει το προβάδισμα στην ΕΣΣΔ έναντι τω ΗΠΑ στη μεγάλη κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος.

    1960 το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα ιδρύουν τον ΟΠΕΚ.

    1986 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    1999 συγκλονίζεται η Ελλάδα από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι, όπου σκοτώνονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος, ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος.

    2003 η Σουηδία με δημοψήφισμα λέει «όχι» στο ευρώ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:45 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:20 am

    15 Σεπτεμβρίου

    608 χειροτονείται πάπας ο Βονιφάτιος Δ, που μετέτρεψε το Πάνθεον της Ρώμης σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία και στους Άγιους Πάντες.

    1620 το πλοίο Mayflower αναχωρεί με τους πρώτους αποίκους πουριτανούς από το Πλίμουθ της Αγγλίας, με προορισμό την Αμερική.

    1821 Νίκη Σουλιωτών κατά Τουρκαλβανών στα Πέντε Πηγάδια. Ο Γ. Δράκος με 500 Σουλιώτης κατακόπτει στα στενά των Πέντε Πηγαδιών την εμπροσθοφυλακή του Μουσταφά πασσά εξ 800 ανδρών. Εκ τούτων 123 εφονεύθησαν και 97 ηχμαλωτίσθησαν, οι δε υπόλοιποι έφυγαν εις κακήν κατάστασιν προς την Άρταν. Μετ’ ολίγον, προσεπάθησε να διέλθη δια των στενών και το κύριον σώμα, αλλ’ απεκρούσθη υπό των Σουλιωτών, και ηναγκάσθη να υποχωρήση, εγκαταλείψας στο πεδίον της μάχης υπερδιακοσίους νεκρούς και πολλούς τραυματίας.
    1821 άκαρπες αποβαίνουν οι συνομιλίες που διεξάγονται στον Άγιο Αθανάσιο, κοντά στην Τριπολιτσά, ανάμεσα στην ελληνική (Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Παλαιών Πατρών Γερμανός και Αναγνωσταράς) και την οθωμανική αντιπροσωπεία, για την παράδοση της πρωτεύουσας του Μοριά, που πολιορκείται από τους επαναστάτες.

    1822 Ο τουρκικός στόλος καταπλέει στην Σούδαν Κρήτης αποβιβάζει στρατόν και επιτίθεται εναντίον των Ελλήνων άνευ αποτελέσματος.

    1823 Έγινε ναυμαχία παρά την Λήμνον και Άγιον Όρος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

    1824 Παρά την Πανάσαρην Δωρίδος οι Έλληνες μάχονται με τους Τούρκους. Στην μάχη εφονεύθη ο οπλαρχηγός Γ. Χορμοβίτης.

    1827 Nαυμαχία της Σκάλας στην Iτέα. Tο ατμόπλοιο «Kαρτερία» και ακόμη τέσσερα πλοία υπό τον Άστιγξ καταστρέφουν τρία τουρκικά πλοία και αιχμαλωτίζουν άλλα τρία.

    1902 αρχίζει η λήψη μέτρων στην Αθήνα εναντίον της χολέρας.

    1904 Ο Θεόδωρος Μόδης, εκ των κυρίων μελών της «Επιτροπής Αμύνης Μοναστηρίου», φονεύεται σε ενέδρα μέσα στην πόλη από κομιτατζήδες.

    1912 πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

    1916 ο Μικρός Γουίλι, το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.
    1916 Πραξικόπημα Βενιζέλου και Κουντουριώτη. Οι δύο άνδρες συγκροτούν προσωρινή κυβέρνηση στην Κρήτη.

    1918 Τό 35ον σύνταγμα εκδιώκει διά τής ξιφολόγχης τούς Βουλγάρους από τό οχυρόν Γκόλο-Μπέλο καί τούς καταδιώκει μέχρι του Πορόϊτ. Διά της καταλήψεως του Γκόλο-Μπέλο εδημιουργήθη σοβαρώτατον ρήγμα εις το εν Μακεδονία γερμανοβουλγαρικόν μέτωπον (Α’ παγκόσμιος πόλεμος).
    Σερβικά και γαλλικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα βουλγαρικά. Σε μία ημέρα διείσδυσαν στις βουλγαρικές γραμμές κατά 8 χιλιόμετρα. Την επομένη οι Σέρβοι προήλασαν για άλλα τριάντα, ενώ γαλλικά και ελληνικά στρατεύματα ενίσχυαν τα πλευρά τους. Ως τις 21 Σεπτεμβρίου όλο το βουλγαρικό μέτωπο δυτικά του ποταμού Βαρδάρη (Αξιού) είχε καταρρεύσει.

    1919 Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

    1922 μετά τη συγκρότηση της Τριανδρίας σε Χίο-Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

    1927 Παράρτημα του Πρωτοκόλλου της Γενεύης προβλέπει την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος

    1928 ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

    1934 αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνα. Στη θέση του θα δρομολογηθούν λεωφορεία.

    1943 Μάχη στην περιοχή Ανάθεμα κοντά στο Λιδωρίκι Φωκίδας ανάμεσα σε δυνάμεις του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων (αντιστασιακή οργάνωση) και γερμανικές δυνάμεις καταλήγει στην εσπευσμένη υποχώρηση των τελευταίων.
    1943 Οι Γερμανοί εισβάλουν στο χωριό Συκολόγος του Νομού Ηρακλείου.
    Τα χαράματα στις 15 Σεπτεμβρίου ο Συκολόγος βρέθηκε περικυκλωμένος από τους Γερμανούς που είχαν τοποθετήσει πολυβόλα σε όλους τις εξόδους. Μια ομάδα μπήκε στη συνέχεια στο χωριό και μάζεψε στην πλατεία του μεγάλου Πρίνου περίπου τριάντα άντρες, όλους υπερήλικες. Οι νέοι άνδρες του Συκολόγου είχαν μεταφερθεί όμηροι στη Βιάννο και έτσι ο Συκολόγος γλίτωσε από τις ομαδικές εκτελέσεις. [βλ. και προηγούμενη ημέρα]
    1943 Σφαγές και ολοκαυτώματα στα χωριά της Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη.
    Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 1943 δύναμη Γερμανών φτάνει στο Λουτράκι, βάζει φωτιά στα σπίτια και στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και εκτελεί τον μοναδικό κάτοικο που βρήκε εκεί, ενώ ένα άλλο τμήμα Γερμανών κατευθύνεται στη Ρίζα.
    Συλλαμβάνουν όσους άνδρες βρίσκουν εκεί, δέκα (10) τον αριθμό και τους εκτελούν έξω από το σχολείο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
    Στο συνοικισμό Καημένου συλλαμβάνουν ακόμη πέντε(5) άντρες και τους εκτελούν επί τόπου.
    Στο συνοικισμό Σφακούρα συλλαμβάνουν έξι (6) άνδρες και μία (1) γυναίκα που βρήκαν εκεί και την έκαψαν ζωντανή μέσα στο σπίτι της.
    1943 Σφαγές στις Μουρνιές Ιεράπετρας.
    Οι Γερμανοί κινούνται από τη Ρίζα προς τις Μουρνιές. Φτάνοντας εκεί συλλαμβάνουν δεκαπέντε (15) άντρες και τους οδηγούν στη Σφακούρα. Επίσης στο ίδιο σημείο οδηγούν έξι (6) άνδρες από τον Παρσά και στη συνέχεια εκτελούν όλους τους συγκεντρωμένους στα Σφάκουρα στη θέση Σελί.
    Οι Γερμανοί που κατέστρεψαν τα Γδόχια και εκτέλεσαν τους κατοίκους (16 Σεπτεμβρίου 1943) μπαίνουν στις Μουρνιές. Διατάσσουν τα γυναικόπαιδα να συγκεντρωθούν για να φύγουν για την Ιεράπετρα. 1ο η ώρα το πρωί μόλις τα γυναικόπαιδα αποχώρησαν μια ομάδα Γερμανών που έμεινε πίσω έβαλε φωτιά στο χωριό. Κάηκε ζωντανή μέσα στο σπίτι της μία γυναίκα. Η ίδια ομάδα προχώρησε προς τη Ρίζα περίπου ώρα 11.30 και έβαλε φωτιά στο συνοικισμό Καημένου. Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην Ιεράπετρα. Η περιοχή κηρύχθηκε νεκρή ζώνη και οι εκτελεσμένοι παρέμειναν άταφοι μέχρις ότου 45 μέρες μετά δόθηκε η 24ωρη άδεια μετάβασης στην περιοχή για να περισυλλεγεί ότι είχε απομείνει από τα πτώματα.
    1943 Σφαγές στον Μύρτο Ιεράπετρας.
    Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Τετάρτη οι Γερμανοί ξεκινούν από τα Τσέρτσα και στις 9 ή ώρα φτάνουν στο Βάτο. Ύστερα από δίωρη στάση στη τοποθεσία αυτή χωρίζονται σε δύο τμήματα και ο ένας λόχος με μια διμοιρία Βάφεν Ες Ες φτάνουν στο Μύρτο. Ο γερμανός αξιωματικός δηλώνει στον πρόεδρο του χωριού πως το χωριό θα καεί και δίνει προθεσμία δύο ώρες για να πάρουν οι κάτοικοι ότι μπορούν και φύγουν. Η διμοιρία των Ες Ες ξεχύνεται μέσα στο χωριό και συλλαμβάνει δέκα (10) άνδρες τους οποίους οδηγεί πίσω από τον Άγιο Αντώνιο και τους εκτελούν επί τόπου ενώ οι άλλοι Γερμανοί πηγαινοέρχονται στο χωριό μήπως ξεφύγει κανείς και εκτελούν στις θέσεις Πέτρου και Μαγατζέ άλλα επτά (7) άτομα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα μέσα στο σπίτι της και έναν ανάπηρο άνδρα.
    Μετά τις εκτελέσεις οι Γερμανοί λεηλατούν το χωριό και στις 4 η ώρα το απόγευμα βάζουν φωτιά στα σπίτια. Για μέρες ολόκληρες από το Μύρτο ξεπηδούν καπνοί και όσοι κάτοικοι γλίτωσαν την εκτέλεση καταφεύγουν ξεριζωμένοι στα χωριά Καρκάσα, Ανατολή και στην Ιεράπετρα, ενώ ολόκληρη η περιοχή κηρύσσεται νεκρή ζώνη.
    Οι Γερμανοί από το Μύρτο ενώνονται με μια άλλη ομάδα που έφτασε στο χωριό και φεύγουν αργά το απόγευμα για το Βάτο και από εκεί σκορπίζονται σε όλη την παραλιακή ζώνη έως την περιοχή Ψαρή Φοράδα.
    Δύο μέρες αργότερα σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη των Γερμανών στο Μύρτο συλλαμβάνονται μέσα στο χωριό τέσσερις άνδρες που είχαν επιστρέψει αναζητώντας ανάμεσα στα ερείπια κάτι από το βιός τους. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν στη παραλία διάφορα αντικείμενα από σπίτια που δεν κάηκαν και εκτέλεσαν έναν από αυτούς στη θέση Πλατανάκια. Με την εκτέλεση αυτή, οι εκτελεσθέντες στο Μύρτο φτάνουν τους 18. Το χωριό καταστρέφεται ολοκληρωτικά.
    1943 Σφαγές στην Γδόχια Ιεράπετρας.
    Την ίδια ημέρα με την καταστροφή του Μύρτου, 15 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό Γδόχια, αφού προηγουμένως συλλαμβάνουν και εκτελούν επί τόπου σε διάφορα σημεία δώδεκα (12) άτομα από τα Γδόχια και την Κάτω Σύμη μεταξύ των οποίων τρεις (3) γυναίκες και ένα βρέφος 6 μηνών.
    Μπαίνουν στα Γδόχια από τα Κάτω Γδόχια και τα Παπαδιανά και συλλαμβάνουν όλους τους κατοίκους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Κλείνουν τους Κατωγδοχιανούς μέσα στην εκκλησία των Αγίων Δέκα και τους Παπαδιανούς και Δασκαλιανούς μέσα στο σχολείο.
    Την ίδια στιγμή λεηλατούν το χωριό και αρπάζουν ότι αξιόλογο υπήρχε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μια ομάδα Γερμανών που μετακινήθηκε από Γδόχια προς Μύρτο συνέλαβε και οδήγησε στη θέση Στενά, όπου τους εκτέλεσε πέντε (5) άτομα από τα Γδόχια. Ο αριθμός των έγκλειστων γυναικόπαιδων ήταν μεγάλος (από τα Παπαδιανά, και από την Κάτω Σύμη που είχαν καταφύγει στα Γδόχια με την ελπίδα να σωθούν) και δεν χωρούσαν πλέον μέσα στο σχολείο γι΄ αυτό γέμισαν και δύο ακόμη σπίτια. Το βράδυ μετακίνησαν τα γυναικόπαιδα από την εκκλησία των Αγίων Δέκα στα παπαδιανά για να τα συγκεντρώσουν όλα στο ίδιο μέρος και άφησαν τους άνδρες, 17 τον αριθμό στην εκκλησία. Από εκεί , 9 η ώρα το βράδυ τους μετέφεραν στην τοποθεσία Καρτσανά και τους εκτέλεσαν. Μαζί τους εκτέλεσαν και ένα ακόμη ανάπηρο πνευματικά παιδί από το Συκολόγο που συνάντησαν στο δρόμο. Από τη χαριστική βολή διασώθηκε ο Ιωάννης Ν.Πηγιάκης. Στα Κάτω Γδόχια έκαψαν ζωντανό πάνω στο κρεβάτι του έναν τραυματισμένο άνδρα και μια παράλυτη γυναίκα.
    Ο τελικός απολογισμός της επιχείρησης των Γερμανών στα Γδόχια ανέρχεται σε 42 εκτελεσθέντες, μεταξύ των οποίων τέσσερις (4) από Κάτω Σύμη και έναν από το Συκολόγο. Επίσης εκτελέστηκαν στην Άνω και Κάτω Σύμη ακόμη 6 κάτοικοι Γδοχίων.
    Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν σε φάλαγγα προς την Ιεράπετρα χωρίς να τους επιτραπεί να πάρουν μαζί τους ούτε ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά. Οι Γερμανοί περίμεναν αρκετή ώρα ώσπου να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα, λεηλάτησαν το χωριό και έβαλαν φωτιά ρίχνοντας εμπρηστική σκόνη την οποία πυροδοτούσαν πυροβολώντας με τα πιστόλια. Μέσα σε λίγη ώρα το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες ενώ τα πτώματα των εκτελεσμένων κείτονταν άταφα μέσα και έξω από το χωριό κατακρεουργημένα από τις σφαίρες.
    Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην Ιεράπετρα. Εκεί παρέμειναν για 15 περίπου ημέρες και μετά από έγκριση των Αρχών Κατοχής μοιράστηκαν στα γύρω χωριά ενώ. Στο μεταξύ επέστρεφαν δειλά στις οικογένειές τους οι άνδρες που διασώθηκαν. Οι νεκροί παρέμειναν άταφοι στα χωριά που είχαν κηρυχθεί νεκρή ζώνη και μόνο μετά από 45 ημέρες δόθηκε 24ωρη άδεια για να περισυλλεγούν ότι είχε απομείνει από τα πτώματα και να ταφούν πρόχειρα.
    1982 Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, σκοτώνοντας τρεις πολίτες στο έδαφος από τα συντρίμμια.

    1994 Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς.

    2008 η οικονομική εταιρία Lehman Brothers κηρύσσει χρεοκοπία. Είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:46 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:20 am

    16 Σεπτεμβρίου

    1462 ο γενουάτης Νικόλαος Γκατιλούζι παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β'. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των ελλήνων κατοίκων.

    1464 Η Μονεμβασία περιέρχεται εις χείρας των Ενετών

    1669 Βενετία και Τουρκία υπογράφουν συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Κάντιας). Με αυτή τερματίζεται ο μακροχρόνιος μεταξύ τους πόλεμος και παρέχεται το δικαίωμα σε όσους Έλληνες επιθυμούν να μπορούν να πάνε στη Δύση.
    1669 Ο ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους τούρκους, υπό τον Αχμέτ Κιοπριλόγλου, οι οποίοι πολιορκούσαν την πόλη επί 21 χρόνια. Οι Βενετοί εξακολουθούν να έχουν υπό την κυριαρχία τους τη Σπιναλόγκα, τη Γραμβούσα και το φρούριο της Σούδας. Η Κρήτη θα παραμείνει στα χέρια των Τούρκων μέχρι 1912.

    1687 (ή 26 Σεπτ.) Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης καθώς πολιορκούσε τους Τούρκους στην Ακρόπολη Αθηνών, μια μπόμπα του ετίναξε τον Παρθενώνα.

    1795 Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

    1828 οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ' την Πελοπόννησο.
    1828 Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στη θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου. Η μάχη έληξε με νίκη των Ελλήνων, οι οποιοί έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους Τούρκους που εγκατέλειψαν στο πεδίο μάχης 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
    1828 600 Τούρκοι επιτίθενται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων, υπό τον Β. Μαστραπά και τον Μ. Γκόλη. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Έλληνες, αφού ενισχύονται από 300 άνδρες υπό τον Πανοιμάρα, συντρίβουν τους Τούρκους.

    1848 Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

    1905 (π. ημερολόγιο) Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα (τσέτα) του βοεβόδα Ναούμ, ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας.

    1906 ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν ανακαλύπτει το Νότιο Πόλο.

    1918 (π. ημερολ.) Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την Μακεδονία.

    1922 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για το Παλέρμο της Ιταλίας.

    1943 στη Γαλλία, περίπου 1.150 άτομα σκοτώνονται από τις συμμαχικές επιδρομές στη Νάντη.
    1943 Στις 16 Σεπτεμβρίου 1943 ο Δήμος Γιαννιτσών με επικεφαλής το Δήμαρχο, Θωμά Μαγκριώτη και την βοήθεια των τοπικών, ποδοσφαιρικών ομάδων οργανώνουν διαδήλωση στην πόλη και επιδίδουν στο Γερμανό Φρούραρχο κείμενο διαμαρτυρίας κατά της πρόθεσης των Γερμανών να παραχωρήσουν την Κεντρική Μακεδονία στους Βουλγάρους. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες στις 13 Νοεμβρίου 1943 οι Γερμανοί συλλαμβάνουν γύρω στους 50 πολίτες, τους οποίους μεταφέρουν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του 1944 εκτελούν τους δεκατρείς (13), ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται ελεύθεροι μετά από πολλά βασανιστήρια.
    1943 Παράδοση του Ιταλικού Στόλου στην Αλεξάνδρεια. Τον συνοδεύουν Αγγλικά πολεμικά και τα Αντιτορπιλλικά «Β. ΟΛΓΑ» και «ΑΔΡΙΑΣ». Ο Έλληνας Αρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Κ. Αλεξανδρής, επιβαίνοντας στο Ναρκαλιευτικό «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», δέχεται το χαιρετισμό των παραδιδομένων πλοίων.

    1946 Κατά το διενεργηθέν δημοψήφισμα, ο ελληνικός λαός απεφάνθη υπέρ της επανόδου του βασιλέως Γεωργίου Β’ στην Ελλάδα.

    1964 12 αραβικές χώρες υπογράφουν συμφωνία αλληλεγγύης στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

    1967 ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

    1977 πεθαίνει η μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας.

    1978 οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.

    1982 η διεθνής κοινότητα συγκλονίζεται από τη σφαγή 2500 αμάχων Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Τη σφαγή πραγματοποίησαν Λιβανέζοι Χριστιανοί Φαλαγγίτες οι οποίοι συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν κατηγορείται ότι ήταν έμμεσα υπεύθυνος για τις δολοφονίες καθώς δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τους παραστρατιωτικούς να μπουν στα στρατόπεδα και να εκδικηθούν τη δολοφονία του ηγέτη τους, Μπασίρ Τζεμαγέλ.

    1991 Προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι «Αντέννα» η μακροβιότερη καθημερινή τηλεοπτική σειρά (σαπουνόπερα). Είναι η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, με το Χρήστο Πολίτη στο ρόλο του πανίσχυρου Γιάγκου Δράκου. Η εν λόγω σειρά ολοκληρώθηκε σε 3.457 επεισόδια στις 29/7/ 2005. (άπειρες ώρες χαμένες στις σαπουνόφουσκες μιας σαπουνόπερας, εργατοώρες νοικοκυρωσύνης, προκοπής, δημιουργίας, αλλά και σωτηρίας ψυχής)

    2001 Στην πρώτη του επίσημη δήλωση (από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9, ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος Οσάμα μπιν Λάντεν αρνείται κάθε συμμετοχή του σε αυτές. Στο μεταξύ, «Ευγενή Αετό» έχουν ονομάσει οι ΗΠΑ την επικείμενη επιχείρησή τους κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Μπους.

    2005 συλλαμβάνεται στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχηγός της Καμόρα Πάολο Ντι Λάουρο.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:47 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:20 am

    17 Σεπτεμβρίου

    642 Οι Άραβες κατακτούν την Αίγυπτο. Ο Βυζαντινός Στόλος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια.

    1176 διεξάγεται η Μάχη του Μυριοκέφαλου στη Φρυγία μεταξύ των Βυζαντινών υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό και τους Σελτζούκους Τούρκους.

    1821 Τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Πασά επιτίθενται και πάλι κατά των Σουλιωτών στα Πέντε Πηγάδια. Η μάχη που επακολούθησε κατέληξε σε ήττα των Τούρκων, των οποίων οι απώλειες σε νεκρούς ανήλθαν σε 200 άνδρες περίπου.

    1826 Οι Έλληνες υπό τους Παπαγιάννη και Χελιώτη στο λιμένα των Σαλώνων εκυρίευσαν τουρκικήν γολέταν. Οι Τούρκοι πολιορκηταί προσεπάθησαν δι’ εφόδου να καταλάβουν την Ακρόπολιν αλλ’ απέτυχον.

    1903 Τούρκοι καταστρέφουν την πόλη της Καστοριάς σκοτώνοντας 10.000 Βουλγάρους.

    1908 Ναυάγιο ατμόπλοιου, έπειτα από σύγκρουσή του με άλλο πλοίο, με 140 νεκρούς και 60 διασωθέντες στην είσοδο του λιμανιού της Σμύρνης.

    1922 Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος και ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος, μαζί με τους 22 ιερείς των 11 εκκλησιών των Κυδωνιών, ενώ βοηθούν στην αποχώρηση των τελευταίων χριστιανικών οικογενειών της πόλεως, συλλαμβάνονται από τούρκους τακτικούς και τουρκοκρητικούς τσέτες και κατακρεουργούνται μετά από βασανιστήρια.

    1943 Τμήματα ανταρτών του 5/42 ΣΕ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά γερμανικής φάλαγγας, στη γέφυρα Τσακορέματος, στην οδό Άμφισσα-Λιδορίκι, υποχρεώνοντας τους Γερμανούς να υποχωρήσουν στην Άμφισσα με σοβαρές απώλειες.
    1943 Επικηρύσσεται από τους Γερμανούς ο Ιταλός διοικητής στρατηγός Κάρτα που έχει προσχωρήσει στις συμμαχικές δυνάμεις και τελικά φυγαδεύεται από την Κρήτη (20/9).

    1961 οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας απαγχονίζουν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.
    Ομοίως απαγχονίζεται και ο Φατίν Ρουστού Ζορλού, 51, ΥΠΕΞ της Τουρκίας (1955-55, 1959-60).

    1972 Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.

    1978 Αίγυπτος και Ισραήλ υπογράφουν τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ, την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με γειτονικό του κράτος.

    1991 H πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κηρύσσει την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    2006 Με την καθέλκυση του πλοίου «Αργώ», στην αρχέγονη θέση ναυπήγησης του πλοίου των Αργοναυτών, στα Πευκάκια Βόλου, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις «Τα Αργοναυτικά» που οργάνωσε ο Δήμος Βόλου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:48 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    18 Σεπτεμβρίου

    324 Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

    1690 Έλληνες και Ενετοί απελευθερώνουν από τους Τούρκους τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου.

    1821 Μάχη Σουλιωτών και Τούρκων στα Δερβιζιανά και νίκη των Σουλιωτών.

    1822 Οι αντιπρόσωποι των επαρχιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος καταργούν τον Άρειο Πάγο και ανακηρύσσουν Αρχιστράτηγο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
    1822 Ο Ανδρέας Μεταξάς αναχωρεί για την Αγκόνα, κομίζοντας επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης προς τους βασιλείς της Ευρώπης για το δίκαιο του Ελληνικού Αγώνα.

    1826 Στην Χόβαλην Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτην κατόπιν σφοδράς μάχης ενίκησαν τους Τούρκους.

    1827 Στον λιμένα των Σαλώνων ο ελληνικός στόλος υπό τον Άστυγγα καταστρέφει επτά τουρκικά πλοία και συλλαμβάνει τρία αυστριακά. Κατά την ναυμαχίαν ετραυματίσθη ο Ιταλός φιλέλλην Σκάνλανος.

    1834 Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

    1835 Συστήνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ρόλος του οποίου είναι μάλλον συμβουλευτικός παρά γνωμοδοτικός.

    1868 Φραγκάς Μαστραχάς, 76 ετών, από τους αρχηγούς της κρητικής Επαναστάσεως, σκοτώνεται.

    1873 Οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πανικός του 1873». Προκλήθηκε από τη χρεωκοπία μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας και την πτώση του Χρηματιστηρίου της Βιέννης.

    1912 Η Κρήτη, ακουλουθώντας της ελεύθερη Ελλάδα, κηρύσσει γενική επιστράτευσι. Πέρα, όμως, από τους στρατεύσιμους Κρήτες υπήρξαν και εκατοντάδες άλλοι, οι οποίοι έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές. Μεταξύ αυτών πολλοί Χανιώτες φοιτητές, αλλά και τελειόφοιτοι μαθητές του «Γυμνασίου Χανίων» (Αρχολέων, 1971). Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι τελειόφοιτοι μαθητές του εν λόγω Γυμνασίου έσπευδαν να καταταγούν ως εθελοντές, προκειμένου να συμβάλουν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας (Καραβίτης, 1994).

    1914 Οι εκ Γυθείου, έφεδρος υπολοχαγός Αντώνιος Λεοντακιανάκος και οπλαρχηγός Γ. Στεφανάκος, εισέρχονται είς τό Βεράτιον επί κεφαλής σώματος έξ 170 ανδρών καί τό καταλαμβάνουν έν ονόματι τής κυβερνήσεως τής Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Περικυκλωθέντες, όμως, υπό ισχυρών αλβανικών δυνάμεων, διευκολύνουν τούς άνδρας των νά διαφύγουν καί έν τέλει, έπειτα από ηρωϊκόν αγώνα, συλλαμβάνονται αμφότεροι αιχμάλωτοι. Ο αρχηγός τού αλβανικού στρατού προέτεινε είς τόν Λεοντακιανάκον νά τού χαρίση τήν ζωήν, εάν ανεφώνει «Ζήτω ή Αλβανία». «Είσθε άτιμοι σείς καί η Αλβανία, ζήτω ή Ελλάς !» ήτο ή απάντησίς του. Εξετελέσθη ακολούθως μέ ριπήν έξ 20 βολών πολυβόλου. Μέ παρόμοιον τρόπον εξετελέσθη καί ό συναγωνιστής του Γ. Στεφανάκος. Ενώ τα πτώματα ήσπαιρον ακόμη, Αλβανός ήρχισε να τα κτυπά διά μαχαίρας, έως ότου έμειναν ακίνητα. Αμφότεροι ετάφησαν κάτωθι τής θύρας τού ελληνικού σχολείου Βερατίου.

    1918 Στον τομέα της λίμνης Δοϊράνης η Μεραρχία Σερρών και Κρήτης σε συνεργασία με τμήματα εγγλέζων στρατιωτών εξαπέλυσαν μια τρομερή επίθεση κατά του βουλγαρικού στρατού αλλά οι απώλειές τους ήταν βαρύτατες. Μόνο από τη Μεραρχία Σερρών υπήρξαν 326 οπλίτες νεκροί, 609 εξαφανισθέντες, 1579 τραυματίες και 36 νεκροί αξιωματικοί.
    1918 Οι Βούλγαροι κατακτητές αποχώρησαν και πάλι από την πόλη των Σερρών παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να πλιατσικολογήσουν και να μεταφέρουν.

    1932 ο Ιμπν Σαούντ ενώνει πολλά βασίλια και ιδρύει την Σαουδική Αραβία.

    1943 στην Κεφαλονιά 9.600 Ιταλοί σφαγιάζονται από τους Ναζί (μόνο 40 καταφέρνουν να γλιτώσουν).
    1943 Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15), μαζί με τα βρετανικά αντιτορπιλικά Faulknor και Eclipse συμμετείχε στην βύθιση των από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό επιταγμένων φορτηγών ατμόπλοιων Pluto, και Paula.

    1944 Στις 5 Αυγούστου 1944 ο Αυστριακός στρατιώτης Otmar Dorne εγκατέλειψε το γερμανικό στρατό κατοχής και εντάχθηκε στο 30ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ., που έδρευε στο βουνό Πάικο. Το γεγονός της αυτομόλησης του Dorne, αλλά και η παρουσία του λοχία των SS, Φριτς Σούμπερτ (γνωστού από τη θηριωδία του Χορτιάτη), οδήγησαν στην ομαδική εκτέλεση της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά. 112 άνθρωποι εκτελέστηκαν εκείνη τη μέρα, αφού πρώτα χτυπήθηκαν με σιδηροσωλήνες. Τα βασανιστήρια, που υπέστησαν ήταν φρικτά. Γυναίκες βιάσθηκαν, άλλες κατακρεουργήθηκαν. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες πολίτες ήταν και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών, Θωμάς Μαγκριώτης.
    Οι διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων σοκάρουν. Στις 18 Σεπτεμβρίου μέρος της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους εκτέλεσαν τους πολίτες που συνάντησαν στο δρόμο. Η έρευνα στο ληξιαρχείο του Δήμου Γιαννιτσών βεβαιώνει 38 νεκρούς εκείνη τη μέρα στους δρόμους της πόλης. Οι νεκροί έμειναν εκεί, άταφοι. Έγιναν τροφή για τα γουρούνια. Ο Σουηδός πρεσβευτής, Τύμπεργκ αναφέρει ότι το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε από φωτιά. Οι Γιαννιτσώτες εγκαταλείπουν την πόλη. Καταφεύγουν στα χωράφια του βάλτου και διαμένουν σε πρόχειρες καλύβες. Ο Εμίλ Βένγκερ επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά λίγες μέρες μετά την ομαδική εκτέλεση, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς, Ερυθρού Σταυρού και γράφει χαρακτηριστικά «Τα Γιαννιτσά είναι ήδη μία νεκρά πόλις» . Στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 επιτροπή πολιτών των Γιαννιτσών επέστειλε μήνυμα προς την Εθνική Κυβέρνηση εκθέτοντας τα γεγονότα της σφαγής και ζητώντας όπλα. Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τα Γιαννιτσά στις 3 Νοεμβρίου του 1944.

    1982 ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Στις γειτονιές Σάμπρα και Σατίλα παραστρατιωτική οργάνωση υπό την ανοχή του στρατού του Ισραήλ σφαγιάζει επί δύο μέρες αμάχους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει ανάλογα την πηγή από 800 έως και 3.500 άτομα. Η σφαγή ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18.

    1996 ομόφωνα η Βουλή της Αυστραλίας καταδικάζει με ψήφισμά της την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και ζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

    2009 μετά από 72 συνεχόμενα χρόνια μεταδίδεται το τελευταίο επεισόδιο της σαπουνόπερας «The Guiding Light». (οι θεατές έζησαν μια ζωή μέσα στο όνειρο και το ψέμα, μια ζωή εικονική, πλασματική.. απ’τα γενοφάσια τους μέχρι το θάνατό τους!.. κι έχασαν προφανώς μέσα από τα χέρια τους τη ζωή τους. Με τη φυγή και την απόδραση δε θεραπεύεις τη θλίψη και τον πόνο της ζωής, δεν πραγματώνεις τίποτε, δεν πραγματώνεσαι. Και δεν γίνεσαι άξιος για κανένα στέφανο..)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:49 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    19 Σεπτεμβρίου

    465 Πυρκαϊά, η οποία είχε αρχίσει από τις 12 Σεπτεμβρίου απετέφρωσε οκτώ απο τις πολυανθρωπότερες συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως.

    1821 Αφίχθησαν πολλοί φιλέλληνες στην Ελλάδα για ενίσχυση των επαναστατών.

    1931 ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

    1940 ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

    1941 Αλβανοί εις Παραμυθιάν σφάζουν τον Νομάρχην Βασιλάκον και 150 ετέρους `Ελληνες. Αι σφαγαί εγενικεύθησαν στην Θεσπρωτίαν.

    1943 οι Γερμανοί εις Καρυάς Λακωνίας σφάζουν Έλληνες.
    1943 Στην Κρήτη, οι αντάρτικες ομάδες εγκαταλείπουν το λημέρι και το Δίκτη και αφήνουν πίσω ολιγάριθμη ομάδα για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους της μάχης της Κάτω Σύμης, όπως και έπραξε. Οι αιχμάλωτοι τελικά εκτελούνται σε άλλη τοποθεσία από ομάδα ανταρτών υπό τον Χρήστο Μπαντουβά.

    1944 Τα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος στο Ρίμινι της Ιταλίας αρχίζουν σφοδρόν αγώνα εναντίον των Γερμανών οι οποίοι κατέχουν το Ρίμινι Ιταλίας.
    1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν την Ναύπακτο και το Άργος.

    1991 Γερμανοί τουρίστες ανακαλύπτουν στα ιταλικές Άλπεις μια εξαιρετικά διατηρημένη μούμια που ονομάστηκε Ότζι ο άνθρωπος των πάγων.

    1994 η τρομοκρατική οργάνωση "ΕΛΑ" ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.

    2002 ισραηλινά άρματα μάχης περικυκλώνουν το αρχηγείο του Αραφάτ, μετά από νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι στο Τελ Αβίβ. Ο αποκλεισμός του Αραφάτ θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Στόχος της επιχείρησης των Ισραηλινών είναι η παράδοση και σύλληψη 19 με 20 υπόπτων για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Ο Γιασέρ Αραφάτ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερεκάτ, δηλώνει ότι το αρχηγείο του δέχθηκε τα πυρά των Ισραηλινών, επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει τραυματιστεί, όμως δύο σωματοφυλακές του φέρουν ελαφρά τραύματα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:49 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    20 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.

    325 π.Χ ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπό τον Νέαρχο αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα (στις εκβολές του Ινδού ποταμού). Μετά από πολλές αντιξοότητες και σφοδρές θαλασσοταραχές θα φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αρμόζεια της Περσίας (σημερινά στενά του Ορμούζ).

    451 ο βασιλιάς των Ούννων Αττίλας εισβάλλει στη Γαλατία, αλλά ηττάται από τον Αέτιο στη Μάχη του Σαλόν.

    1187 Ο μουσουλμάνος πολέμαρχος Σαλαδίνος (Σαλαντίν) αρχίζει να πολιορκεί την Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχουν οι Σταυροφόροι.

    1383 Το Σιδηρόκαστρο (Δεμίρ Ισάρ) πέφτει στα χέρια των Οθωμανών για να μείνει κάτω από την κατοχή τους σκλαβωμένο για 529 χρόνια.

    1519 ξεκινούν από την Ισπανία πέντε πλοία, με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Τελικά, ο Μαγγελάνος δεν καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης, καθώς σκοτώνεται στις Φιλιππίνες 1521, αλλά ένα από τα πλοία καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι 1522.

    1821 οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα.
    1821 Καταστρέφεται το Γαλαξείδι από τους Τούρκους του καπουδάν Νουαΐχ Ζααδέ Αλή (Καρα-Αλής).

    1827 Καταστρέφεται η Μεσσηνία από τους Τούρκους.

    1828 4 Ελληνικά πολεμικά πλοία εισέρχονται τολμηρά στον Αμβρακικό κόλπο, κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.
    1828 αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.

    1918 Οι Σερραίοι με δάκρυα χαράς θα υποδέχθηκαν τον ελευθερωτή ελληνικό στρατό. Οι πρώτοι οι οποίοι εισήλθαν στην πόλη ήταν ο στρατηγός Νίδερ (διοικητής τότε της Ι Μεραρχίας), ο Συνταγματάρχης Θ. Πάγκαλος (αρχηγός της Μεραρχίας Πεζικού) και ο υπασπιστής της Μεραρχίας. Ακολούθησε η Μουσική της Μεραρχίας και το 5ο Σύνταγμα. Το βράδυ μπήκαν και τα τμήματα του 1ου Ευζωνικού συντάγματος της 1ης μοίρας Ορειβατικού του 1ου Πεδινού και στο Καβακλή (Λευκώνα) κατέλυσε το 4ο Σύνταγμα.
    1918 Ο Ελληνικός στρατός εισήλθε και απελευθέρωσε τη Τζουμαγιά (Ηράκλεια).

    1921 Αρχίζει η μάχη του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ). 1ο Σώμα Στρατού εξαπολύει επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων σε τρία σημεία, μέσω της I, II και IV Μεραρχίας.

    1922 Αρχίζει η διάσκεψη για την ανακωχή στα Μουδανιά.

    1925 Φώτης Γιαγκούλας, θρυλικός λήσταρχος από το Μεταξά Γρεβενών, σκοτώνεται σε συμπλοκή - κράτησε 8 ώρες- με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. Την ίδια ημέρα σε συμπλοκή σκοτώνονται οι Πάντος Μπαμπάνης, λήσταρχος, Κωνσταντίνος Σαλιώρας, χωροφύλακας, Τσαμήτρας, λήσταρχος.

    1939 Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.

    1942 η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) Αθηνών στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Σκοτώνονται Έλληνες δοσίλογοι και Γερμανοί αξιωματικοί.

    1944 Οι γερμανοί βομβαρδίζουν την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

    1956 Οι Άγγλοι απαγχονίζουν είς τήν Λευκωσίαν τούς νεαρούς Κυπρίους αγωνιστάς Στέλιον Μαυρομμάτην, Ανδρέαν Παναγίδην καί Μιχαήλ Κουτσάφτην. Είς ολόκληρον τήν Ελλάδα οργανούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:50 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    21 Σεπτεμβρίου

    480 π.Χ ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

    463 π.Χ Ο Θρασύβουλος ανατρέπει τούς Τριάκοντα τυράννους καί παλινορθώνει τήν δημοκρατίαν είς τάς Αθήνας.

    1532 Ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια απελευθερώνει την Κορώνη από τους τούρκους.

    1821 Ο τουρκικός στόλος κυριεύει το Γαλαξείδιον καίει όλα τα ευρεθέντα εκεί ελληνικά πλοία ως και την πόλιν.

    1824 Οι Τούρκοι κυριεύουν το Μαρκόπουλον Ηλείας και προβαίνουν σε καταστροφές.

    1827 Οι Τούρκοι στην Μεσσηνίαν έκοψαν όλα τα καρποφόρα δένδρα.
    1827 Ο ρωσικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χάϋδεν φθάνει στο Ναύπλιο.

    1828 Τολμηρή είσοδος 4 ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Αμβρακικό κόλπο, όπου κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.
    1828 πεθαίνει ο Νικόλαος Κωφός, πλοίαρχος, σε νίκη των Ελλήνων στον Αμβρακικό.

    1904 Το αντάρτικο σώμα του Καούδη επιτίθεται εναντίον κομιτατζήδων υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο Χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες.

    1943 Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.
    1943 Τό αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα» μετά δύο αγγλικών αντιτορπιλικών, βυθίζουν παρά τήν Αστυπαλαίαν δύο γερμανικά μεταγωγικά.

    1944 Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στις 09.00 στο Ρίμινι - Ιταλίας και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

    1990 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

    2001 Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται να εκδώσει τον μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ και καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους απευθύνει τελεσίγραφο σε όλες τις χώρες του κόσμου λέγοντας «Ή είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες». Σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «15» αποφασίζουν τη δέσμη 15 μέτρων κατά της τρομοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου 2002.

    2005 Έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μαραθώνιες διαβουλεύσεις υιοθετείται τελικώς στο COREPER η ευρωπαϊκή αντιδήλωση προς την Τουρκία για το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:51 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    22 Σεπτεμβρίου

    480 π.Χ. επιδρομή Καρχηδονίων με 200 πολεμικά πλοία και 3.000 φορτηγά, 300.000 δε πολεμιστάς, καταλήγει εις πανωλεθρίαν των παρά την Ιμέραν, όπου ο Γέλων κατασφάζει 150.000 Καρχηδονίους και τον στρατηγόν Αμίλκαν. Οι Έλληνες επολέμησαν υπό τον Θήρωνα, Τύραννον Ακράγαντος και τον Γέλωνα, Τύραννον Συρακουσσών
    480 π.Χ. Μάχη των Θερμοπυλών
    480 π.Χ . Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (σύμφωνα με μια εκδοχή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ.) Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω. Αί αντίπαλοι δυνάμεις ήσαν Πέρσαι 1207 πλοία καί έτερα 5 τής βασιλίσσης τής Αλικαρνασσού Αρτεμισίας, ήτις εναυάρχει αυτών ή ιδία, Έλληνες 378 πλοία. Βαρύτατα τά πρώτα, ελαφρά τά δεύτερα. Ο Ξέρξης, όστις παρηκολούθησε τήν ναυμαχίαν από τής κορυφής τού Αιγάλεω, καθήμενος επί αργυρού θρόνου, εσκέφθη ότι θά ηδύνατο ν’ αποκλείση τά ελληνικά πλοία εντός τού στενού τής Σαλαμίνος καί νά τά εξολοθρεύση. Αλλά και ό Θεμιστοκλής είχεν εκλέξει τήν ιδίαν θέσιν, μέ τήν σκέψιν ότι τά εχθρικά πλοία, λόγω τού όγκου των, δέν θά ηδύναντο νά κινηθούν είς τόν στενόν αυτόν χώρον. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης καί οί Πελοποννήσιοι, αντιθέτως, προετίμων τόν λιμένα των Κεχρεών. Αναφέρεται ότι ό ναύαρχος των Κορινθίων Αδείμαντος, βλέπων τον Θεμιστοκλή να κρυφομιλή με μερικούς έκ τών συνέδρων, κατά τό συγκροτηθέν τήν προτεραίαν τής ναυμαχίας συμβούλιον, τού εφώναξε «Κατά τούς δημοσίους αγώνας, εκείνοι πού ξεκινούν προτού δοθή τό σύνθημα, ραπίζονται». Είς ταύτα ό Θεμιστοκλής απήντησε
    «Ορθόν είναι αυτό πού λέγεις, αλλά καί οί καθυστερούντες δεν στεφανούνται». Παρεμβαίνων ό Ευρυβιάδης ηπείλησε τόν Θεμιστοκλή ότι θά τόν εκτύπα μέ τήν ράβδον του. «Πάταξον μέν, άκουσον δέ» ήτο ή ιστορική απάντησις τού Θεμιστοκλέους, όστις εύρε μετ’ ολίγον πολύτιμον υποστηρικτήν τών απόψεών του είς τό πρόσωπον τού ως τότε εχθρού του Αριστείδου. Η άποψις τού Θεμιστοκλέους υπερίσχυσε τελικώς καί ή ναυμαχία αυτή κατέληξε, έπειτα από πολλάς εναλλασσομένας φάσεις είς πλήρη θρίαμβον τών Ελλήνων, οίτινες κατεβύθισαν υπέρ τά 200 εχθρικά πλοία καί ηχμαλώτισαν πολλά άλλα. Τήν νύκτα, ό περσικός στόλος, πού είχε υποχωρήσει πρός τό Φάληρον, ανεχώρησε εσπευσμένως, διότι ό Ξέρξης εφοβήθη μήπως οί Έλληνες προλάβουν καί καταστρέψουν τάς επί τού Ελλησπόντου γεφύρας, οπότε θά ήτο αδύνατος η επιστροφή του στρατού του είς την Ασίαν.

    479 π.Χ. μάχη Πλαταιών, με την οποίαν τερματίζεται η Περσική εισβολή

    586 Ανεπιτυχής σλαβική επιδρομή στην Θεσσαλονίκη.

    597 πρώτη οργανωμένη πολιορκία της Θεσσαλονίκης υπό των Σλαύων. Ορδαί Αβάρων και Σλαύων δηώνουν τήν ύπαιθρον πέριξ τής Θεσσαλονίκης καί φθάνουν πρό των τειχών τής πόλεως. Ο βυζαντινός στρατός προξενεί είς τούς επιδρομείς βαρείας απωλείας καί τούς τρέπει είς άτακτον φυγήν.

    1659 Οι ενετοί καταλαμβάνουν από τους τούρκους το Καστελλόριζο.

    1807 οι Οθωμανοί καρατομούν στην Κωνσταντινούπολη τον Μεγάλο Διερμηνέα Αλέξανδρο Σούτσο.

    1818 Οι αρχηγοί της Φιλικής Εταιρείας υπογράφουν στην Κωνσταντινούπολη κοινή συμφωνία για την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Εταιρείας και την ανάθεση της ηγεσίας της στον Ιωάννη Καποδίστρια.

    1821 Ισχυρός τουρκικός στόλος υπό τόν Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταπλέει είς τό Γαλαξείδι καί αρχίζει σφοδρόν κανονιοβολισμόν. Οι κάτοικοι αποκρούουν ολόκληρον τήν ήμέραν τάς προσπαθείας τών Τούρκων ν’ αποβιβασθούν, αλλά, βλέποντες ότι ή άμυνα ήτο ματαία, απεσύρθησαν τήν νύκτα σύν γυναιξί καί τέκνοις είς τά γειτονικά όρη. Τό πρωί τής επομένης, οί Τούρκοι εισελθόντες είς τήν πόλιν, ευρήκαν μόνον 22 άνδρας ασθενείς ή υπεργήρους καί μίαν γυναίκα, ή οποία προσπαθούσε νά διαφύγη φέρουσα είς τούς ώμους της τόν πληγωμένον καί ανίκανον να βαδίση σύζυγόν της, Οι Τούρκοι κατέσφαξαν άπαντας, ακολούθως δέ επυρπόλησαν τήν πόλιν.
    1821 Οι ηρωικοί Έλληνες επαναστάτες της Μολδοβλαχίας δίδουν την τελευταίαν μάχην των εναντίον των Τούρκων στην μονήν Σέκου. Εξέρχονται ξιφήρεις εκ του μοναστηρίου Σέκου και επιπίπτουν εναντίον των Τούρκων.

    1822 Ναυμαχία μεταξύ ελληνικού στόλου και ενωμένων θαλασσίων δυνάμεων Τουρκίας, Αιγύπτου, Αλγερίας, Τύνιδας και Βαρβαρίας, ανατολικά των Σπετσών.

    1824 Πυρπολούνται από τον Κανάρη 2 τουρκικά πλοία στη Χίο.

    1827 μετά την άρνηση των Μανιατών και Μεσσηνίων να υποταχθούν στον Ιμπραήμ, αυτός αρχίζει το καταστροφικό έργο του.
    1827 Ο Άγγλος Ναύαρχος Κόδριγκτων εκανινιοβόλησε τον τουρκικόν στόλο έξω του Πάπα και τον ηνάγκασε να επιστρέψει στο Ναυαρίνο.

    1908 Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για πέντε αιώνες.

    1915 Αρχίζει η ουσιαστική αποβίβαση των Συμμάχων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες μονάδες που αποβιβάζονται είναι η 10η Βρετανική Μεραρχία και η 156η Γαλλική Μεραρχία.

    1918 Οι ελληνικές δυνάμεις στο Μπέλες Μακεδονίας μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων και εκδιώκουν αυτούς.

    1941 Η ανταρτική ομάδα «Αθανάσιος Διάκος» με αρχηγό τον Χαλκιδικιώτη έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Μόσχο, αργότερα επιτελή της 10ης μεραρχίας και καπετάνιο της 6ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, χτύπησε σε ενέδρα γερμανικό φορτηγό αυτοκίνητο επισκευών, στην οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης σκοτώνοντας τρεις Γερμανούς.

    1942 μέλη της μυστικής οργανώσεως ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάσσουν το κτήριο, όπου ειχε τα Γραφεια της η φιλοαξονική οργάνωσι ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), με αποτέλεσμα νά φονευθουν 27 μέλη της οργανώσεως αυτής καί 84 Γερμανοί. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η διάλυση της προδοτικής οργάνωσης, σκοπός της οποίας ήταν η συγκρότηση λεγεώνας Ελλήνων εθελοντών για την ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων.

    1943 οι Ιταλοί φονεύουν τον Ιερέα π. Δημ. Γεωργακόπουλον εις Τριφυλίαν
    1943 Το ελληνικό αντιτορπιλικό Ανδρίας Ι προσκρούει σε νάρκη. Από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις ζημιές το πλοίο κατόρθωσε κα έφθασε στις τούρκικες ακτές με 21 νεκρούς και 30 τραυματίες.

    1944 εις Γαργαλιάνους αντάρτες κυριεύουν την πόλιν, πυρπολουν τα σπίτια και φονεύουν 570 κατοίκους

    1947 αντάρτες επιτίθενται κατά του χωρίου Δυρράχι Ταϋγέτου και φονεύουν 22 χωρικούς και 7 χωροφύλακες

    1973 ο Χένρι Κίσινγκερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανοεβραίος, που ορκίζεται υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:51 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    23 Σεπτεμβρίου

    1529 αρχίζει η Πολιορκία της Βιέννης από τις δυνάμεις του οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

    1821 Οι 160 Έλληνες που επέζησαν, μετά την ανατίναξη της Μονής Σέκου, συνθηκολογούν με το Σελήχ Πασά. Παρασπονδώντας όμως ο Τούρκος αρχηγός, τους φονεύει.
    1821 H Tρίπολη πέφτει στα χέρια των Eλλήνων επαναστατών, καθώς ο Eμμανουήλ Δούνιας από την Kυνουρία ξεγελά έναν Tούρκο φρουρό, ανεβαίνει στα τείχη, στρέφει το εκεί κανόνι προς την πύλη και την γκρεμίζει με μια κανονιά. Oι οδομαχίες κράτησαν δύο μέρες.

    1824 Νίκη Ελλήνων κατά Τούρκων στο Βουλγαρέλι Άρτας.

    1825 Οι Έλληνες καταστρέφουν τα χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών του Μεσολογγίου.

    1828 Ο Ιμπραήμ με τον αιγυπτιακό στρατό εκκενώνει την Πελοπόννησο.

    1863 η Ιόνιος Βουλή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    1918 Το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθερώνει την Καβάλα, αφού αναγκάζει τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν.

    1928 Υπογράφηκε στη Ρώμη από τους Βενιζέλο-Μουσολίνι διμερής συνθήκη “φιλίας, συνδιαλλαγής και δικαστικού διακανονισμού” μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εν όψει μάλιστα της σύναψης του συμφώνου της ελληνοϊταλικής φιλίας, ο Βενιζέλος δήλωσε στον Τύπο “Δεν δύναται και δεν πρέπει η Δωδεκάνησος να εμποδίση την ανάπτυξιν και εμπέδωσιν των σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας“. Παράλληλα, ως ένδειξη φιλίας προς τη Βρετανία αποθάρρυνε τις πρωτοβουλίες των Κυπρίων για Ένωση.

    1932 το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

    1946 Οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη Δεσκάτη Γρεβενών.

    1957 Επιδημία ασιατικής γρίπης ενσκήπτει στην Ελλάδα, με θύματα.

    1974 Αρχίζει στη Λευκωσία ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

    1995 στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

    1998 ο Σορίν Mατέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την Αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Nιόβης 4 στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με μία φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μια χειροβομβίδα, πιάνει ομήρους μία οικογένεια . Η Αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη (αργότερα θα χάσει τη ζωή της) και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ Aθανάσιος Bασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Iωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Nίκος Mαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας.

    2005 Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και 6 άλλοι τραυματίζονται όταν καταπλακώνονται από το νέο στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

    2006 Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο στρατός του Λιβάνου αναπτύσσεται στη μπλε γραμμή -που λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ Ισραήλ και νότιου Λιβάνου- με την υποστήριξη κυανοκράνων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:52 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    24 Σεπτεμβρίου

    622 ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που κατόπιν ονομάστηκε Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Εκείνη η χρονιά αποτέλεσε το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

    1369 Μάχη της Νικοπόλεως. Κατ’ αυτήν, ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ κατετρόπωσε κατόπιν λυσσώδους αγώνος, τον έξ 100.000 ανδρών χριστιανικόν στρατόν υπό τον βασιλέα της Ουγγαρίας Σιγισμόνδον, τον δούκα της Βουργουνδίας, τον στρατάρχην Μπουσικώ και άλλους. Σωροί πτωμάτων εκάλυψαν το πεδίον της φονικής ταύτης μάχης, οι δε χρονογράφοι της εποχής αναβιβάζουν τας απωλείας των Τούρκων εις 60.000 νεκρούς. Εκ των χριστιανών ελάχιστοι διεσώθησαν. Οι συλληφθέντες 3.000 αιχμάλωτοι εσφάγησαν προ των ομμάτων του Βαγιαζήτ, πλείστοι άλλοι δε κατεκόπησαν κατά την προσπάθειάν των να διαφύγουν.

    1685 Οι Τούρκοι πολιορκηθέντες υπό των Μανιατών, υπό την αρχηγίαν του Πέτρου Μεδίκου Ιατράκου, παραδίδουν διά συνθήκης το φρούριον του Πασσαβά.

    1822 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος Ανατολικής Στερεάς. Οι μητροπολίται Αθηνών και Θηβών υποδέχονται τον Οδυσσέα Ανδρούτσον στην είσοδον της Ακροπόλεως και περιζώνουν αυτόν με την σπάθην της αρχιστρατηγίας. (Κατά τον Αλ. Σούτσον η σπάθη αυτή ήτο η δωρηθείσα στον πατέρα του Οδυσσέως υπό της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Β’). Ο Οδυσσεύς διώρισε φρούραρχον της Ακροπόλεως τον Ιωάννην Γκούραν.

    1824 Ναυμαχία τής Λέσβου. Ο ελληνικός στόλος, υπό τόν Α. Μιαούλην, επιτίθεται κατά μοίρας του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά το ακρωτήριον Σίγρι, έξω της Χίου. Η ναυμαχία ήρχισε τήν 10.30’ νυκτερινήν υπό πανσέληνον. Περί το μεσονύκτιον εκινήθησαν τα πυρπολικά. Πρώτος ο Υδραίος Δημήτριος Καλογιάννης, κάτω από χάλαζαν σφαιρών, κατώρθωσε να προσκολλήση το πυρπολικόν του επί εχθρικού πάρωνος των 24 πυροβόλων, όστις ανετινάχθη εις τον αέρα. Ολίγον βραδύτερον ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Νικόδημος ανετίναξε μίαν μεγάλην κορβέτταν. Οι κανονιοβολισμοί μεταξύ των δύο στόλων εξηκολούθησαν καθ’ όλην την νύκτα, τελικώς δε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπεχώρησε προς την Μυτιλήνην.

    1828 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.

    1867 Ο μέγας βεζύρης Αλή πασάς φθάνει στην Κρήτη και απευθύνει στους Έλληνες επαναστάτες προκήρυξη του σουλτάνου για συνθηκολόγηση και παροχή αμνηστίας. Οι Κρήτες αρνούνται κατηγορηματικώς.

    1869 σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή". Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Οι δύο τους είχαν αρχίσει από μέρες να αγοράζουν χρυσό στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να ανεβάσουν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Η άνοδος αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και οι υπόλοιπες τιμές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Για να τερματιστεί η κρίση η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά από τα αποθέματά της χρυσό αξίας 4.000.000 δολαρίων. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια, ενώ πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν.

    1891 πεθαίνει κατά τον τοκετό (του 2ου τέκνου της) η Αλεξάνδρα Γκεόργκιεβνα, 21 ετών, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Πριγκίπισσα της Ελλάδας και Δανίας, κόρη του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Όλγας, σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάνδροβιτς. Μέγα πένθος στην Ελλάδα. Προς τιμήν της ονομάζεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας εν Αθήναις.

    1908 Συγκέντρωση του λαού των Χανίων στην πλατεία του Άρεως και κήρυξη της ενώσεως της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.

    1923 Οι ιταλοί αποχωρούν από την Κέρκυρα.

    1939 «Εδώ Λονδίνο! Ακούτε την ελληνική εκπομπή του BBC» είναι η πρώτη φράση που ακούγεται για πρώτη φορά στα βραχέα.

    1942 Tο υποβρύχιό μας «Nηρεύς» καταβυθίζει το ιταλικό οπλιταγωγό «Φιούμε» στα Δωδεκάνησα.

    1944 Καταδρομή στην νήσο Μύκονο από 25 Ιερολοχίτες εναντίον της εκεί γερμανικής φρουράς.

    1948 στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Χόντα Σοϊτσίρο μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company και μετατρέπεται στην γνωστή πια και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλετών παγκοσμίως.

    1964 Σαρώνεται ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης. Οι Ελληνες εγκαταλείπουν την Τουρκία.

    1984 Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, δολοφονεί με 96 σφυριές τον έμπορο και συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

    1991 στο Ζαϊρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

    1992 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από 1990.

    1998 Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24/9/1998 (πρόταση Νόμου τον Μάϊο του 1997 από τους Βουλευτές -με μικρασιατική καταγωγή- Ιω.Καψής, Ιω.Διαμαντίδης, Ιω.Χαραλάμπους) καθορίσθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Υπεγράφη από τον Πρόεδρο και άρχισε να τιμάται. Αλλά στις 9/2/2001 ετέθη πάλι θέμα (αντιρρητικώς) και έκτοτε πάγωσε ο εορτασμός. Σε αντίδραση αυτής της συμπεριφοράς του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Κυβερνήτης (για 12 χρόνια: 1995-2006) της Πολιτείας της Νέας Υόρκης George E. Pataki (Αυστροουγγρικής καταγωγής) καθιέρωσε την 6η Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:53 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    25 Σεπτεμβρίου

    1396 Οι Ούγγροι, Γάλλοι, Γερμανοί, Βενετοί οργανώνουν Σταυροφορία
    Μετά τις επιτυχίες των Τούρκων κατά των Βλάχων του ηγεμόνα Mircea, οι Δυτικοί θορυβήθηκαν, ο Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει Σταυροφορία κατά των Τούρκων και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βενετοί μετά από λίγο, αλλά και οι Γενοβέζοι έσπευσαν. Στον στρατό του Σιγισμούνδου και των λοιπών προστέθηκαν μικρότερα σταυροφορικά στρατεύματα από την Πολωνία, Βοημία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία. Οι χερσαίες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν τον Αύγουστο του 1396 στην παραδουνάβια Νικόπολη. Ο Βαγιαζήτ εγκατέλειψε την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως και έσπευσε στο Δούναβη. Η μάχη διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου του 1396 και οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν λόγω ασυνεννοησίας.

    1822 Οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά μάχονται εναντίον των υπολειμμάτων της στρατιάς του Δράμαλη στην Μεγαρίδα.

    1825 Οι Έλληνες τροφοδοτούν το Μεσολόγγι.

    1828 Κατάληψη της Μεθώνης από το γαλλικό στρατό.

    1831 Ενώ ο Ιωάννης Καποδίστριας μετέβαινε στην εν Ναυπλίω εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος (ήτο Κυριακή), οι Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης (υιός πρώτος και αδελφός ο δεύτερος του Πετρόμπεη), αναμένοντες έξωθεν ταύτης, τον φονεύουν. Ο Καποδίστριας εκράτει φυλακισμένον στην Ακροναυπλίαν τον Πετρόμπεην, θεωρών αυτόν υπεύθυνον για ωρισμένες επαναστατικές ενέργειες, απόπειρα δε του Ρώσου ναυάρχου Ρίκορδ όπως τούς συμφιλιώση απέτυχε. Μετά την αποτυχίαν, ο υιός και ο αδελφός του Πετρόμπεη, μένεα πνέοντες κατά του Κυβερνήτου, απεφάσισαν και εξετέλεσαν το έγκλημα. Εκ τούτων, ο μεν Κωνσταντίνος κατακρεουργήθηκε την ίδια ημέρα από το πλήθους, ο δε Γεώργιος, συλληφθείς, κατεδικάσθη εις θάνατον και εξετελέσθη (ιδέ και 27/9).

    1849 πεθαίνει στον Πειραιά ο ήρωας του '21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. ) Ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), από το Τουρκολέκα της Μεγαλουπόλεως, αποθνήσκει τυφλός σχεδόν εις Πειραιά, εις ηλικίαν 68 ετών. Υπήρξε ένας εκ των γενναιοτέρων οπλαρχηγών της Επαναστάσεως επονομασθείς «Τουρκοφάγος» διά τον όλεθρον τον οποίον επήνεγκε στους Τούρκους κατά την μάχην των Δολιανών και ακολούθως στα Δερβενάκια. Ήτο ανεψιός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, παρά το πλευρόν του οποίου πολέμησε σε πλείστες μάχες, διακριθείς πάντοτε διά τον ηρωϊσμό και την θυελλώδη ορμή του. Ο Νικηταράς υπήρξε ανώτερος χρημάτων. Κατά την Επανάσταση, μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, επήγαν στο σπίτι του μερικά παιδιά, γιά να του πουν τα Κάλαντα. Ο Νικηταράς δεν είχε χρήματα και παρεκάλεσε τον παριστάμενο Κολοκοτρώνη να του δώσει μερικούς παράδες γιά να τους μοιράσει στα παιδιά. Ο Θ. Κολοκοτρώνης θέλοντας να τον πειράξει, του είπε: «Δέ ντρέπεσαι να διακονεύεις κοτζάμ Καπετάνιος εκεί, με τόσες δόξες; Τί σόϊ στρατηγός είσαι;» -«Πραγματευτής δεν είμαι», απάντησε ο Νικηταράς «Τόχε η μοίρα μου να γίνω Καπετάνιος, μα δε θέλω να κάνω πραμάτεια το καπετανιλίκι μου και να πλουταίνω».

    1863 Γίνεται η Ένωσις της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα.

    1916 Ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει είς τήν Θεσσαλονίκην προσωρινήν Επαναστατικήν Κυβέρνησιν.

    1918 Οι ελληνικές δυνάμεις εντεταγμένες στον συμμαχικόν στρατόν, στο μέτωπον της Μακεδονίας, μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο όρος Περιστέρι.

    1926 Υπογράφεται από 20 κράτη η Διεθνής Σύμβαση κατά της Δουλείας.

    1933 αρχίζουν οι εργασίες της συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη.

    1943 Δολοφονίες προκρίτων και κατοίκων στην Θεσπρωτία από τους Αλβανούς-Τσάμηδες.

    1944 Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Π. Δημόπουλο, εκτελεί επιδρομή στο νησί της Μυκόνου, όπου ανατινάζει αποθήκες πυρομαχικών, σκοτώνει έξι Γερμανούς, τραυματίζει επτά, και στη συνέχεια αποχωρεί. Την επόμενη μέρα μια περίπολος που έχει παραμείνει στο νησί πληροφορεί τη διοίκηση ότι οι Γερμανοί το εγκατέλειψαν.

    1961 στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.

    1968 Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

    1988 Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

    1990 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή εμπάργκο στο Ιράκ.

    1991 διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας.

    1994 πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση.

    1995 στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

    2003 με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του ζητά συνάντηση για το θέμα των Νέων Χωρών. Έξι μέρες αργότερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον κ. Χριστόδουλο, ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των υποψηφίων Μητροπολιτών. Προειδοποιεί επίσης την Εκκλησία της Ελλάδος, ότι εάν εξακολουθήσει να αρνείται να εφαρμόσει τη Συνοδική Πράξη του 1928 θα ανακαλέσει την παραχώρηση της διοίκησης των Μητροπόλεων της Β. Ελλάδας.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    26 Σεπτεμβρίου

    1371 στην μάχη του Έβρου, τα χριστιανικά στρατεύματα ηττώνται από τους Τούρκους.

    1821 Ναύαρχος των Σπετσών ανακηρύσσεται ο Γεώργιος Πάνου.
    1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Τρίπολη.

    1823 Οι Έλληνες υπό τον Άγγ. Γοβγίναν επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στις Πλαταιές Χαλκίδος και νικούν αυτούς.

    1826 Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε έξω της Μυτιλήνης τον τουρκικόν στόλον. Στην ναυμαχίαν ουδείς ενίκησε.

    1901 αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας, την οποία επισκέπτονται και πολλοί επίσημοι.
    1905 ο νεαρός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

    1929 Αρχίζει την λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

    1932 σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την Ιερισσό της Χαλκιδικής, προκαλεί το θάνατο 161 ατόμων, καθώς και σοβαρές καταστροφές σε μονές του Αγίου Όρους

    1943 Το ελληνικόν αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα», το οποίο είχε σημειώσει μεγάλη και ένδοξη δράση κατά τον πόλεμον εναντίον του Άξονα, κατεβυθίσθη στον λιμένα της Λέρου, Λακκί, κατόπιν σφοδράς επιθέσεως 25 γερμανικών «Στούκας». Εβδομήντα δύο Έλληνες αξιωματικοί και ναύτες χάθηκαν μαζί με το πλοίο στά ύδατα της Δωδεκανήσου. Μεταξύ τούτων ήσαν ο ηρωϊκός κυβερνήτης του πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας, ο ύπαρχος Γρηγορόπολος, ο υποπλοίαρχος Μπότσης, ο α’ μηχανικός υποπλοίαρχος Σακίπης και ο σημαιοφόρος Σιμιτσόπουλος.
    1943 Απελευθέρωση των κρατουμένων στο γυμνάσιο της Άνω Βιάννου (Νομός Λασιθίου Κρήτης) κατόπιν προσπαθειών εκκλησιαστικών και άλλων αρχών.

    1944 οι σύμμαχοι δεν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την περίφημη επιχείρηση Market Garden. Ωστόσο τμημα 25 κομάντος του «Ιερου Λόχου» υπό τον τότε Ταγματάρχη Π. Δημόπουλο ενεργει επιχείρηση στις γερμανικές εγκαταστάσεις στη Μύκονο, σκοτώνουν 6 από τους άνδρες της φρουρας και αναγκάζουν τους Γερμανούς να αποχωρήσουν την επόμενη μέρα από την Μύκονο οριστικά.

    1964 το Βατικανό επιστρέφει στην Πάτρα την κάρα του Αγίου Ανδρέα.

    1989 δολοφονείται επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Καρπενησίου της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

    1992 ο λόρδος Κάρινγκτον, μέλος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζει λάθος την αναγνώριση της Βοσνίας από την ΕΟΚ.

    2000 το επιβατηγό πλοίο "Εξπρές Σάμινα" βυθίζεται στ' ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 11 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:23 am

    27 Σεπτεμβρίου

    1669 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

    1834 αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

    1905 ο Καπετάν Κώτας, Μακεδονομάχος απαγχονίζεται στο Μοναστήρι της Πελαγονίας από τους Τούρκους. Ο Καπετάν Κώττας ήταν σλαβόφωνος, αλλά ενστερνιζόταν απόλυτα την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και υπηρέτησε ολόψυχα την ελληνική ιδέα, πρωταγωνιστώντας στον Μακεδονικό Αγώνα. (Γεν. 1863)

    1915 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σμολένσκης, Έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. (Γεν. 1843)

    1917 Οι τούρκοι διώκουν Έλληνες σε Νεοχώριο, Καλλίπολη, Ανατολική Θράκη, Σμύρνη και Φιλαδέλφεια.

    1940 η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξονας». Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα.

    1992 για τρίτη μέρα μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, έχοντας αποτεφρώσει 25.000 στρέμματα δασικής γης.

    1992 στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του είναι η χειρότερη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1993 πραγματοποιείται μια από τις πιο φρικώδεις σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μεγάλη στρατιωτική ομάδα που αποτελείται από αντάρτες και Ρώσους στρατιώτες εισβάλει στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας. Ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκαθάρισης του πληθυσμού. Εκτελέσεις, βιασμοί, διαμελισμοί και απίστευτα βασανιστήρια με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

    1995 με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    1996 οι μαχητές Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    2001 Τη διάλυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοινώνει ο ηγέτης των ανταρτών στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι. Το ΝΑΤΟ τερματίζει την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή»

    2004 με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 11 από 16 Επιστροφή  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης