Spiritual-Walkers
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Εικονοθήκη


Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty
Παρόμοια θέματα
    Σύνδεση

    Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     


    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

    Παρόντες χρήστες
    2 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 2 επισκέπτες

    Κανένας

    Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 51, στις Παρ Μαρ 14, 2014 4:32 am

    Εθνικόν Επετειολόγιον

    Σελίδα 11 από 16 Επιστροφή  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16  Επόμενο

    Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    18 Σεπτεμβρίου

    324 Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

    1690 Έλληνες και Ενετοί απελευθερώνουν από τους Τούρκους τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου.

    1821 Μάχη Σουλιωτών και Τούρκων στα Δερβιζιανά και νίκη των Σουλιωτών.

    1822 Οι αντιπρόσωποι των επαρχιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος καταργούν τον Άρειο Πάγο και ανακηρύσσουν Αρχιστράτηγο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
    1822 Ο Ανδρέας Μεταξάς αναχωρεί για την Αγκόνα, κομίζοντας επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης προς τους βασιλείς της Ευρώπης για το δίκαιο του Ελληνικού Αγώνα.

    1826 Στην Χόβαλην Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτην κατόπιν σφοδράς μάχης ενίκησαν τους Τούρκους.

    1827 Στον λιμένα των Σαλώνων ο ελληνικός στόλος υπό τον Άστυγγα καταστρέφει επτά τουρκικά πλοία και συλλαμβάνει τρία αυστριακά. Κατά την ναυμαχίαν ετραυματίσθη ο Ιταλός φιλέλλην Σκάνλανος.

    1834 Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

    1835 Συστήνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ρόλος του οποίου είναι μάλλον συμβουλευτικός παρά γνωμοδοτικός.

    1868 Φραγκάς Μαστραχάς, 76 ετών, από τους αρχηγούς της κρητικής Επαναστάσεως, σκοτώνεται.

    1873 Οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πανικός του 1873». Προκλήθηκε από τη χρεωκοπία μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας και την πτώση του Χρηματιστηρίου της Βιέννης.

    1912 Η Κρήτη, ακουλουθώντας της ελεύθερη Ελλάδα, κηρύσσει γενική επιστράτευσι. Πέρα, όμως, από τους στρατεύσιμους Κρήτες υπήρξαν και εκατοντάδες άλλοι, οι οποίοι έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές. Μεταξύ αυτών πολλοί Χανιώτες φοιτητές, αλλά και τελειόφοιτοι μαθητές του «Γυμνασίου Χανίων» (Αρχολέων, 1971). Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι τελειόφοιτοι μαθητές του εν λόγω Γυμνασίου έσπευδαν να καταταγούν ως εθελοντές, προκειμένου να συμβάλουν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας (Καραβίτης, 1994).

    1914 Οι εκ Γυθείου, έφεδρος υπολοχαγός Αντώνιος Λεοντακιανάκος και οπλαρχηγός Γ. Στεφανάκος, εισέρχονται είς τό Βεράτιον επί κεφαλής σώματος έξ 170 ανδρών καί τό καταλαμβάνουν έν ονόματι τής κυβερνήσεως τής Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Περικυκλωθέντες, όμως, υπό ισχυρών αλβανικών δυνάμεων, διευκολύνουν τούς άνδρας των νά διαφύγουν καί έν τέλει, έπειτα από ηρωϊκόν αγώνα, συλλαμβάνονται αμφότεροι αιχμάλωτοι. Ο αρχηγός τού αλβανικού στρατού προέτεινε είς τόν Λεοντακιανάκον νά τού χαρίση τήν ζωήν, εάν ανεφώνει «Ζήτω ή Αλβανία». «Είσθε άτιμοι σείς καί η Αλβανία, ζήτω ή Ελλάς !» ήτο ή απάντησίς του. Εξετελέσθη ακολούθως μέ ριπήν έξ 20 βολών πολυβόλου. Μέ παρόμοιον τρόπον εξετελέσθη καί ό συναγωνιστής του Γ. Στεφανάκος. Ενώ τα πτώματα ήσπαιρον ακόμη, Αλβανός ήρχισε να τα κτυπά διά μαχαίρας, έως ότου έμειναν ακίνητα. Αμφότεροι ετάφησαν κάτωθι τής θύρας τού ελληνικού σχολείου Βερατίου.

    1918 Στον τομέα της λίμνης Δοϊράνης η Μεραρχία Σερρών και Κρήτης σε συνεργασία με τμήματα εγγλέζων στρατιωτών εξαπέλυσαν μια τρομερή επίθεση κατά του βουλγαρικού στρατού αλλά οι απώλειές τους ήταν βαρύτατες. Μόνο από τη Μεραρχία Σερρών υπήρξαν 326 οπλίτες νεκροί, 609 εξαφανισθέντες, 1579 τραυματίες και 36 νεκροί αξιωματικοί.
    1918 Οι Βούλγαροι κατακτητές αποχώρησαν και πάλι από την πόλη των Σερρών παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να πλιατσικολογήσουν και να μεταφέρουν.

    1932 ο Ιμπν Σαούντ ενώνει πολλά βασίλια και ιδρύει την Σαουδική Αραβία.

    1943 στην Κεφαλονιά 9.600 Ιταλοί σφαγιάζονται από τους Ναζί (μόνο 40 καταφέρνουν να γλιτώσουν).
    1943 Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15), μαζί με τα βρετανικά αντιτορπιλικά Faulknor και Eclipse συμμετείχε στην βύθιση των από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό επιταγμένων φορτηγών ατμόπλοιων Pluto, και Paula.

    1944 Στις 5 Αυγούστου 1944 ο Αυστριακός στρατιώτης Otmar Dorne εγκατέλειψε το γερμανικό στρατό κατοχής και εντάχθηκε στο 30ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ., που έδρευε στο βουνό Πάικο. Το γεγονός της αυτομόλησης του Dorne, αλλά και η παρουσία του λοχία των SS, Φριτς Σούμπερτ (γνωστού από τη θηριωδία του Χορτιάτη), οδήγησαν στην ομαδική εκτέλεση της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά. 112 άνθρωποι εκτελέστηκαν εκείνη τη μέρα, αφού πρώτα χτυπήθηκαν με σιδηροσωλήνες. Τα βασανιστήρια, που υπέστησαν ήταν φρικτά. Γυναίκες βιάσθηκαν, άλλες κατακρεουργήθηκαν. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες πολίτες ήταν και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών, Θωμάς Μαγκριώτης.
    Οι διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων σοκάρουν. Στις 18 Σεπτεμβρίου μέρος της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους εκτέλεσαν τους πολίτες που συνάντησαν στο δρόμο. Η έρευνα στο ληξιαρχείο του Δήμου Γιαννιτσών βεβαιώνει 38 νεκρούς εκείνη τη μέρα στους δρόμους της πόλης. Οι νεκροί έμειναν εκεί, άταφοι. Έγιναν τροφή για τα γουρούνια. Ο Σουηδός πρεσβευτής, Τύμπεργκ αναφέρει ότι το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε από φωτιά. Οι Γιαννιτσώτες εγκαταλείπουν την πόλη. Καταφεύγουν στα χωράφια του βάλτου και διαμένουν σε πρόχειρες καλύβες. Ο Εμίλ Βένγκερ επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά λίγες μέρες μετά την ομαδική εκτέλεση, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς, Ερυθρού Σταυρού και γράφει χαρακτηριστικά «Τα Γιαννιτσά είναι ήδη μία νεκρά πόλις» . Στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 επιτροπή πολιτών των Γιαννιτσών επέστειλε μήνυμα προς την Εθνική Κυβέρνηση εκθέτοντας τα γεγονότα της σφαγής και ζητώντας όπλα. Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τα Γιαννιτσά στις 3 Νοεμβρίου του 1944.

    1982 ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Στις γειτονιές Σάμπρα και Σατίλα παραστρατιωτική οργάνωση υπό την ανοχή του στρατού του Ισραήλ σφαγιάζει επί δύο μέρες αμάχους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει ανάλογα την πηγή από 800 έως και 3.500 άτομα. Η σφαγή ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18.

    1996 ομόφωνα η Βουλή της Αυστραλίας καταδικάζει με ψήφισμά της την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και ζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

    2009 μετά από 72 συνεχόμενα χρόνια μεταδίδεται το τελευταίο επεισόδιο της σαπουνόπερας «The Guiding Light». (οι θεατές έζησαν μια ζωή μέσα στο όνειρο και το ψέμα, μια ζωή εικονική, πλασματική.. απ’τα γενοφάσια τους μέχρι το θάνατό τους!.. κι έχασαν προφανώς μέσα από τα χέρια τους τη ζωή τους. Με τη φυγή και την απόδραση δε θεραπεύεις τη θλίψη και τον πόνο της ζωής, δεν πραγματώνεις τίποτε, δεν πραγματώνεσαι. Και δεν γίνεσαι άξιος για κανένα στέφανο..)


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:49 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    19 Σεπτεμβρίου

    465 Πυρκαϊά, η οποία είχε αρχίσει από τις 12 Σεπτεμβρίου απετέφρωσε οκτώ απο τις πολυανθρωπότερες συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως.

    1821 Αφίχθησαν πολλοί φιλέλληνες στην Ελλάδα για ενίσχυση των επαναστατών.

    1931 ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

    1940 ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

    1941 Αλβανοί εις Παραμυθιάν σφάζουν τον Νομάρχην Βασιλάκον και 150 ετέρους `Ελληνες. Αι σφαγαί εγενικεύθησαν στην Θεσπρωτίαν.

    1943 οι Γερμανοί εις Καρυάς Λακωνίας σφάζουν Έλληνες.
    1943 Στην Κρήτη, οι αντάρτικες ομάδες εγκαταλείπουν το λημέρι και το Δίκτη και αφήνουν πίσω ολιγάριθμη ομάδα για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους της μάχης της Κάτω Σύμης, όπως και έπραξε. Οι αιχμάλωτοι τελικά εκτελούνται σε άλλη τοποθεσία από ομάδα ανταρτών υπό τον Χρήστο Μπαντουβά.

    1944 Τα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος στο Ρίμινι της Ιταλίας αρχίζουν σφοδρόν αγώνα εναντίον των Γερμανών οι οποίοι κατέχουν το Ρίμινι Ιταλίας.
    1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν την Ναύπακτο και το Άργος.

    1991 Γερμανοί τουρίστες ανακαλύπτουν στα ιταλικές Άλπεις μια εξαιρετικά διατηρημένη μούμια που ονομάστηκε Ότζι ο άνθρωπος των πάγων.

    1994 η τρομοκρατική οργάνωση "ΕΛΑ" ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.

    2002 ισραηλινά άρματα μάχης περικυκλώνουν το αρχηγείο του Αραφάτ, μετά από νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι στο Τελ Αβίβ. Ο αποκλεισμός του Αραφάτ θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Στόχος της επιχείρησης των Ισραηλινών είναι η παράδοση και σύλληψη 19 με 20 υπόπτων για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Ο Γιασέρ Αραφάτ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερεκάτ, δηλώνει ότι το αρχηγείο του δέχθηκε τα πυρά των Ισραηλινών, επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει τραυματιστεί, όμως δύο σωματοφυλακές του φέρουν ελαφρά τραύματα.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:49 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    20 Σεπτεμβρίου

    490 π.Χ Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.

    325 π.Χ ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπό τον Νέαρχο αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα (στις εκβολές του Ινδού ποταμού). Μετά από πολλές αντιξοότητες και σφοδρές θαλασσοταραχές θα φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αρμόζεια της Περσίας (σημερινά στενά του Ορμούζ).

    451 ο βασιλιάς των Ούννων Αττίλας εισβάλλει στη Γαλατία, αλλά ηττάται από τον Αέτιο στη Μάχη του Σαλόν.

    1187 Ο μουσουλμάνος πολέμαρχος Σαλαδίνος (Σαλαντίν) αρχίζει να πολιορκεί την Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχουν οι Σταυροφόροι.

    1383 Το Σιδηρόκαστρο (Δεμίρ Ισάρ) πέφτει στα χέρια των Οθωμανών για να μείνει κάτω από την κατοχή τους σκλαβωμένο για 529 χρόνια.

    1519 ξεκινούν από την Ισπανία πέντε πλοία, με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Τελικά, ο Μαγγελάνος δεν καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης, καθώς σκοτώνεται στις Φιλιππίνες 1521, αλλά ένα από τα πλοία καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι 1522.

    1821 οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα.
    1821 Καταστρέφεται το Γαλαξείδι από τους Τούρκους του καπουδάν Νουαΐχ Ζααδέ Αλή (Καρα-Αλής).

    1827 Καταστρέφεται η Μεσσηνία από τους Τούρκους.

    1828 4 Ελληνικά πολεμικά πλοία εισέρχονται τολμηρά στον Αμβρακικό κόλπο, κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.
    1828 αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.

    1918 Οι Σερραίοι με δάκρυα χαράς θα υποδέχθηκαν τον ελευθερωτή ελληνικό στρατό. Οι πρώτοι οι οποίοι εισήλθαν στην πόλη ήταν ο στρατηγός Νίδερ (διοικητής τότε της Ι Μεραρχίας), ο Συνταγματάρχης Θ. Πάγκαλος (αρχηγός της Μεραρχίας Πεζικού) και ο υπασπιστής της Μεραρχίας. Ακολούθησε η Μουσική της Μεραρχίας και το 5ο Σύνταγμα. Το βράδυ μπήκαν και τα τμήματα του 1ου Ευζωνικού συντάγματος της 1ης μοίρας Ορειβατικού του 1ου Πεδινού και στο Καβακλή (Λευκώνα) κατέλυσε το 4ο Σύνταγμα.
    1918 Ο Ελληνικός στρατός εισήλθε και απελευθέρωσε τη Τζουμαγιά (Ηράκλεια).

    1921 Αρχίζει η μάχη του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ). 1ο Σώμα Στρατού εξαπολύει επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων σε τρία σημεία, μέσω της I, II και IV Μεραρχίας.

    1922 Αρχίζει η διάσκεψη για την ανακωχή στα Μουδανιά.

    1925 Φώτης Γιαγκούλας, θρυλικός λήσταρχος από το Μεταξά Γρεβενών, σκοτώνεται σε συμπλοκή - κράτησε 8 ώρες- με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. Την ίδια ημέρα σε συμπλοκή σκοτώνονται οι Πάντος Μπαμπάνης, λήσταρχος, Κωνσταντίνος Σαλιώρας, χωροφύλακας, Τσαμήτρας, λήσταρχος.

    1939 Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.

    1942 η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) Αθηνών στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Σκοτώνονται Έλληνες δοσίλογοι και Γερμανοί αξιωματικοί.

    1944 Οι γερμανοί βομβαρδίζουν την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

    1956 Οι Άγγλοι απαγχονίζουν είς τήν Λευκωσίαν τούς νεαρούς Κυπρίους αγωνιστάς Στέλιον Μαυρομμάτην, Ανδρέαν Παναγίδην καί Μιχαήλ Κουτσάφτην. Είς ολόκληρον τήν Ελλάδα οργανούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:50 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    21 Σεπτεμβρίου

    480 π.Χ ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

    463 π.Χ Ο Θρασύβουλος ανατρέπει τούς Τριάκοντα τυράννους καί παλινορθώνει τήν δημοκρατίαν είς τάς Αθήνας.

    1532 Ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια απελευθερώνει την Κορώνη από τους τούρκους.

    1821 Ο τουρκικός στόλος κυριεύει το Γαλαξείδιον καίει όλα τα ευρεθέντα εκεί ελληνικά πλοία ως και την πόλιν.

    1824 Οι Τούρκοι κυριεύουν το Μαρκόπουλον Ηλείας και προβαίνουν σε καταστροφές.

    1827 Οι Τούρκοι στην Μεσσηνίαν έκοψαν όλα τα καρποφόρα δένδρα.
    1827 Ο ρωσικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χάϋδεν φθάνει στο Ναύπλιο.

    1828 Τολμηρή είσοδος 4 ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Αμβρακικό κόλπο, όπου κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.
    1828 πεθαίνει ο Νικόλαος Κωφός, πλοίαρχος, σε νίκη των Ελλήνων στον Αμβρακικό.

    1904 Το αντάρτικο σώμα του Καούδη επιτίθεται εναντίον κομιτατζήδων υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο Χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες.

    1943 Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.
    1943 Τό αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα» μετά δύο αγγλικών αντιτορπιλικών, βυθίζουν παρά τήν Αστυπαλαίαν δύο γερμανικά μεταγωγικά.

    1944 Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στις 09.00 στο Ρίμινι - Ιταλίας και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

    1990 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

    2001 Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται να εκδώσει τον μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ και καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους απευθύνει τελεσίγραφο σε όλες τις χώρες του κόσμου λέγοντας «Ή είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες». Σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «15» αποφασίζουν τη δέσμη 15 μέτρων κατά της τρομοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου 2002.

    2005 Έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μαραθώνιες διαβουλεύσεις υιοθετείται τελικώς στο COREPER η ευρωπαϊκή αντιδήλωση προς την Τουρκία για το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:51 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:21 am

    22 Σεπτεμβρίου

    480 π.Χ. επιδρομή Καρχηδονίων με 200 πολεμικά πλοία και 3.000 φορτηγά, 300.000 δε πολεμιστάς, καταλήγει εις πανωλεθρίαν των παρά την Ιμέραν, όπου ο Γέλων κατασφάζει 150.000 Καρχηδονίους και τον στρατηγόν Αμίλκαν. Οι Έλληνες επολέμησαν υπό τον Θήρωνα, Τύραννον Ακράγαντος και τον Γέλωνα, Τύραννον Συρακουσσών
    480 π.Χ. Μάχη των Θερμοπυλών
    480 π.Χ . Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (σύμφωνα με μια εκδοχή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ.) Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω. Αί αντίπαλοι δυνάμεις ήσαν Πέρσαι 1207 πλοία καί έτερα 5 τής βασιλίσσης τής Αλικαρνασσού Αρτεμισίας, ήτις εναυάρχει αυτών ή ιδία, Έλληνες 378 πλοία. Βαρύτατα τά πρώτα, ελαφρά τά δεύτερα. Ο Ξέρξης, όστις παρηκολούθησε τήν ναυμαχίαν από τής κορυφής τού Αιγάλεω, καθήμενος επί αργυρού θρόνου, εσκέφθη ότι θά ηδύνατο ν’ αποκλείση τά ελληνικά πλοία εντός τού στενού τής Σαλαμίνος καί νά τά εξολοθρεύση. Αλλά και ό Θεμιστοκλής είχεν εκλέξει τήν ιδίαν θέσιν, μέ τήν σκέψιν ότι τά εχθρικά πλοία, λόγω τού όγκου των, δέν θά ηδύναντο νά κινηθούν είς τόν στενόν αυτόν χώρον. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης καί οί Πελοποννήσιοι, αντιθέτως, προετίμων τόν λιμένα των Κεχρεών. Αναφέρεται ότι ό ναύαρχος των Κορινθίων Αδείμαντος, βλέπων τον Θεμιστοκλή να κρυφομιλή με μερικούς έκ τών συνέδρων, κατά τό συγκροτηθέν τήν προτεραίαν τής ναυμαχίας συμβούλιον, τού εφώναξε «Κατά τούς δημοσίους αγώνας, εκείνοι πού ξεκινούν προτού δοθή τό σύνθημα, ραπίζονται». Είς ταύτα ό Θεμιστοκλής απήντησε
    «Ορθόν είναι αυτό πού λέγεις, αλλά καί οί καθυστερούντες δεν στεφανούνται». Παρεμβαίνων ό Ευρυβιάδης ηπείλησε τόν Θεμιστοκλή ότι θά τόν εκτύπα μέ τήν ράβδον του. «Πάταξον μέν, άκουσον δέ» ήτο ή ιστορική απάντησις τού Θεμιστοκλέους, όστις εύρε μετ’ ολίγον πολύτιμον υποστηρικτήν τών απόψεών του είς τό πρόσωπον τού ως τότε εχθρού του Αριστείδου. Η άποψις τού Θεμιστοκλέους υπερίσχυσε τελικώς καί ή ναυμαχία αυτή κατέληξε, έπειτα από πολλάς εναλλασσομένας φάσεις είς πλήρη θρίαμβον τών Ελλήνων, οίτινες κατεβύθισαν υπέρ τά 200 εχθρικά πλοία καί ηχμαλώτισαν πολλά άλλα. Τήν νύκτα, ό περσικός στόλος, πού είχε υποχωρήσει πρός τό Φάληρον, ανεχώρησε εσπευσμένως, διότι ό Ξέρξης εφοβήθη μήπως οί Έλληνες προλάβουν καί καταστρέψουν τάς επί τού Ελλησπόντου γεφύρας, οπότε θά ήτο αδύνατος η επιστροφή του στρατού του είς την Ασίαν.

    479 π.Χ. μάχη Πλαταιών, με την οποίαν τερματίζεται η Περσική εισβολή

    586 Ανεπιτυχής σλαβική επιδρομή στην Θεσσαλονίκη.

    597 πρώτη οργανωμένη πολιορκία της Θεσσαλονίκης υπό των Σλαύων. Ορδαί Αβάρων και Σλαύων δηώνουν τήν ύπαιθρον πέριξ τής Θεσσαλονίκης καί φθάνουν πρό των τειχών τής πόλεως. Ο βυζαντινός στρατός προξενεί είς τούς επιδρομείς βαρείας απωλείας καί τούς τρέπει είς άτακτον φυγήν.

    1659 Οι ενετοί καταλαμβάνουν από τους τούρκους το Καστελλόριζο.

    1807 οι Οθωμανοί καρατομούν στην Κωνσταντινούπολη τον Μεγάλο Διερμηνέα Αλέξανδρο Σούτσο.

    1818 Οι αρχηγοί της Φιλικής Εταιρείας υπογράφουν στην Κωνσταντινούπολη κοινή συμφωνία για την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Εταιρείας και την ανάθεση της ηγεσίας της στον Ιωάννη Καποδίστρια.

    1821 Ισχυρός τουρκικός στόλος υπό τόν Ισμαήλ Γιβραλτάρ καταπλέει είς τό Γαλαξείδι καί αρχίζει σφοδρόν κανονιοβολισμόν. Οι κάτοικοι αποκρούουν ολόκληρον τήν ήμέραν τάς προσπαθείας τών Τούρκων ν’ αποβιβασθούν, αλλά, βλέποντες ότι ή άμυνα ήτο ματαία, απεσύρθησαν τήν νύκτα σύν γυναιξί καί τέκνοις είς τά γειτονικά όρη. Τό πρωί τής επομένης, οί Τούρκοι εισελθόντες είς τήν πόλιν, ευρήκαν μόνον 22 άνδρας ασθενείς ή υπεργήρους καί μίαν γυναίκα, ή οποία προσπαθούσε νά διαφύγη φέρουσα είς τούς ώμους της τόν πληγωμένον καί ανίκανον να βαδίση σύζυγόν της, Οι Τούρκοι κατέσφαξαν άπαντας, ακολούθως δέ επυρπόλησαν τήν πόλιν.
    1821 Οι ηρωικοί Έλληνες επαναστάτες της Μολδοβλαχίας δίδουν την τελευταίαν μάχην των εναντίον των Τούρκων στην μονήν Σέκου. Εξέρχονται ξιφήρεις εκ του μοναστηρίου Σέκου και επιπίπτουν εναντίον των Τούρκων.

    1822 Ναυμαχία μεταξύ ελληνικού στόλου και ενωμένων θαλασσίων δυνάμεων Τουρκίας, Αιγύπτου, Αλγερίας, Τύνιδας και Βαρβαρίας, ανατολικά των Σπετσών.

    1824 Πυρπολούνται από τον Κανάρη 2 τουρκικά πλοία στη Χίο.

    1827 μετά την άρνηση των Μανιατών και Μεσσηνίων να υποταχθούν στον Ιμπραήμ, αυτός αρχίζει το καταστροφικό έργο του.
    1827 Ο Άγγλος Ναύαρχος Κόδριγκτων εκανινιοβόλησε τον τουρκικόν στόλο έξω του Πάπα και τον ηνάγκασε να επιστρέψει στο Ναυαρίνο.

    1908 Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για πέντε αιώνες.

    1915 Αρχίζει η ουσιαστική αποβίβαση των Συμμάχων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες μονάδες που αποβιβάζονται είναι η 10η Βρετανική Μεραρχία και η 156η Γαλλική Μεραρχία.

    1918 Οι ελληνικές δυνάμεις στο Μπέλες Μακεδονίας μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων και εκδιώκουν αυτούς.

    1941 Η ανταρτική ομάδα «Αθανάσιος Διάκος» με αρχηγό τον Χαλκιδικιώτη έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Μόσχο, αργότερα επιτελή της 10ης μεραρχίας και καπετάνιο της 6ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, χτύπησε σε ενέδρα γερμανικό φορτηγό αυτοκίνητο επισκευών, στην οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης σκοτώνοντας τρεις Γερμανούς.

    1942 μέλη της μυστικής οργανώσεως ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάσσουν το κτήριο, όπου ειχε τα Γραφεια της η φιλοαξονική οργάνωσι ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), με αποτέλεσμα νά φονευθουν 27 μέλη της οργανώσεως αυτής καί 84 Γερμανοί. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η διάλυση της προδοτικής οργάνωσης, σκοπός της οποίας ήταν η συγκρότηση λεγεώνας Ελλήνων εθελοντών για την ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων.

    1943 οι Ιταλοί φονεύουν τον Ιερέα π. Δημ. Γεωργακόπουλον εις Τριφυλίαν
    1943 Το ελληνικό αντιτορπιλικό Ανδρίας Ι προσκρούει σε νάρκη. Από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις ζημιές το πλοίο κατόρθωσε κα έφθασε στις τούρκικες ακτές με 21 νεκρούς και 30 τραυματίες.

    1944 εις Γαργαλιάνους αντάρτες κυριεύουν την πόλιν, πυρπολουν τα σπίτια και φονεύουν 570 κατοίκους

    1947 αντάρτες επιτίθενται κατά του χωρίου Δυρράχι Ταϋγέτου και φονεύουν 22 χωρικούς και 7 χωροφύλακες

    1973 ο Χένρι Κίσινγκερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανοεβραίος, που ορκίζεται υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:51 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    23 Σεπτεμβρίου

    1529 αρχίζει η Πολιορκία της Βιέννης από τις δυνάμεις του οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

    1821 Οι 160 Έλληνες που επέζησαν, μετά την ανατίναξη της Μονής Σέκου, συνθηκολογούν με το Σελήχ Πασά. Παρασπονδώντας όμως ο Τούρκος αρχηγός, τους φονεύει.
    1821 H Tρίπολη πέφτει στα χέρια των Eλλήνων επαναστατών, καθώς ο Eμμανουήλ Δούνιας από την Kυνουρία ξεγελά έναν Tούρκο φρουρό, ανεβαίνει στα τείχη, στρέφει το εκεί κανόνι προς την πύλη και την γκρεμίζει με μια κανονιά. Oι οδομαχίες κράτησαν δύο μέρες.

    1824 Νίκη Ελλήνων κατά Τούρκων στο Βουλγαρέλι Άρτας.

    1825 Οι Έλληνες καταστρέφουν τα χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών του Μεσολογγίου.

    1828 Ο Ιμπραήμ με τον αιγυπτιακό στρατό εκκενώνει την Πελοπόννησο.

    1863 η Ιόνιος Βουλή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    1918 Το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθερώνει την Καβάλα, αφού αναγκάζει τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν.

    1928 Υπογράφηκε στη Ρώμη από τους Βενιζέλο-Μουσολίνι διμερής συνθήκη “φιλίας, συνδιαλλαγής και δικαστικού διακανονισμού” μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εν όψει μάλιστα της σύναψης του συμφώνου της ελληνοϊταλικής φιλίας, ο Βενιζέλος δήλωσε στον Τύπο “Δεν δύναται και δεν πρέπει η Δωδεκάνησος να εμποδίση την ανάπτυξιν και εμπέδωσιν των σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας“. Παράλληλα, ως ένδειξη φιλίας προς τη Βρετανία αποθάρρυνε τις πρωτοβουλίες των Κυπρίων για Ένωση.

    1932 το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

    1946 Οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη Δεσκάτη Γρεβενών.

    1957 Επιδημία ασιατικής γρίπης ενσκήπτει στην Ελλάδα, με θύματα.

    1974 Αρχίζει στη Λευκωσία ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

    1995 στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

    1998 ο Σορίν Mατέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την Αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Nιόβης 4 στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με μία φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μια χειροβομβίδα, πιάνει ομήρους μία οικογένεια . Η Αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη (αργότερα θα χάσει τη ζωή της) και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ Aθανάσιος Bασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Iωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Nίκος Mαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας.

    2005 Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και 6 άλλοι τραυματίζονται όταν καταπλακώνονται από το νέο στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

    2006 Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο στρατός του Λιβάνου αναπτύσσεται στη μπλε γραμμή -που λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ Ισραήλ και νότιου Λιβάνου- με την υποστήριξη κυανοκράνων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:52 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    24 Σεπτεμβρίου

    622 ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που κατόπιν ονομάστηκε Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Εκείνη η χρονιά αποτέλεσε το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

    1369 Μάχη της Νικοπόλεως. Κατ’ αυτήν, ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ κατετρόπωσε κατόπιν λυσσώδους αγώνος, τον έξ 100.000 ανδρών χριστιανικόν στρατόν υπό τον βασιλέα της Ουγγαρίας Σιγισμόνδον, τον δούκα της Βουργουνδίας, τον στρατάρχην Μπουσικώ και άλλους. Σωροί πτωμάτων εκάλυψαν το πεδίον της φονικής ταύτης μάχης, οι δε χρονογράφοι της εποχής αναβιβάζουν τας απωλείας των Τούρκων εις 60.000 νεκρούς. Εκ των χριστιανών ελάχιστοι διεσώθησαν. Οι συλληφθέντες 3.000 αιχμάλωτοι εσφάγησαν προ των ομμάτων του Βαγιαζήτ, πλείστοι άλλοι δε κατεκόπησαν κατά την προσπάθειάν των να διαφύγουν.

    1685 Οι Τούρκοι πολιορκηθέντες υπό των Μανιατών, υπό την αρχηγίαν του Πέτρου Μεδίκου Ιατράκου, παραδίδουν διά συνθήκης το φρούριον του Πασσαβά.

    1822 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος Ανατολικής Στερεάς. Οι μητροπολίται Αθηνών και Θηβών υποδέχονται τον Οδυσσέα Ανδρούτσον στην είσοδον της Ακροπόλεως και περιζώνουν αυτόν με την σπάθην της αρχιστρατηγίας. (Κατά τον Αλ. Σούτσον η σπάθη αυτή ήτο η δωρηθείσα στον πατέρα του Οδυσσέως υπό της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Β’). Ο Οδυσσεύς διώρισε φρούραρχον της Ακροπόλεως τον Ιωάννην Γκούραν.

    1824 Ναυμαχία τής Λέσβου. Ο ελληνικός στόλος, υπό τόν Α. Μιαούλην, επιτίθεται κατά μοίρας του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά το ακρωτήριον Σίγρι, έξω της Χίου. Η ναυμαχία ήρχισε τήν 10.30’ νυκτερινήν υπό πανσέληνον. Περί το μεσονύκτιον εκινήθησαν τα πυρπολικά. Πρώτος ο Υδραίος Δημήτριος Καλογιάννης, κάτω από χάλαζαν σφαιρών, κατώρθωσε να προσκολλήση το πυρπολικόν του επί εχθρικού πάρωνος των 24 πυροβόλων, όστις ανετινάχθη εις τον αέρα. Ολίγον βραδύτερον ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Νικόδημος ανετίναξε μίαν μεγάλην κορβέτταν. Οι κανονιοβολισμοί μεταξύ των δύο στόλων εξηκολούθησαν καθ’ όλην την νύκτα, τελικώς δε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπεχώρησε προς την Μυτιλήνην.

    1828 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.

    1867 Ο μέγας βεζύρης Αλή πασάς φθάνει στην Κρήτη και απευθύνει στους Έλληνες επαναστάτες προκήρυξη του σουλτάνου για συνθηκολόγηση και παροχή αμνηστίας. Οι Κρήτες αρνούνται κατηγορηματικώς.

    1869 σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή". Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Οι δύο τους είχαν αρχίσει από μέρες να αγοράζουν χρυσό στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να ανεβάσουν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Η άνοδος αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και οι υπόλοιπες τιμές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Για να τερματιστεί η κρίση η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά από τα αποθέματά της χρυσό αξίας 4.000.000 δολαρίων. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια, ενώ πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν.

    1891 πεθαίνει κατά τον τοκετό (του 2ου τέκνου της) η Αλεξάνδρα Γκεόργκιεβνα, 21 ετών, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Πριγκίπισσα της Ελλάδας και Δανίας, κόρη του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Όλγας, σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάνδροβιτς. Μέγα πένθος στην Ελλάδα. Προς τιμήν της ονομάζεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας εν Αθήναις.

    1908 Συγκέντρωση του λαού των Χανίων στην πλατεία του Άρεως και κήρυξη της ενώσεως της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.

    1923 Οι ιταλοί αποχωρούν από την Κέρκυρα.

    1939 «Εδώ Λονδίνο! Ακούτε την ελληνική εκπομπή του BBC» είναι η πρώτη φράση που ακούγεται για πρώτη φορά στα βραχέα.

    1942 Tο υποβρύχιό μας «Nηρεύς» καταβυθίζει το ιταλικό οπλιταγωγό «Φιούμε» στα Δωδεκάνησα.

    1944 Καταδρομή στην νήσο Μύκονο από 25 Ιερολοχίτες εναντίον της εκεί γερμανικής φρουράς.

    1948 στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Χόντα Σοϊτσίρο μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company και μετατρέπεται στην γνωστή πια και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλετών παγκοσμίως.

    1964 Σαρώνεται ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης. Οι Ελληνες εγκαταλείπουν την Τουρκία.

    1984 Ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, δολοφονεί με 96 σφυριές τον έμπορο και συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

    1991 στο Ζαϊρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

    1992 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από 1990.

    1998 Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24/9/1998 (πρόταση Νόμου τον Μάϊο του 1997 από τους Βουλευτές -με μικρασιατική καταγωγή- Ιω.Καψής, Ιω.Διαμαντίδης, Ιω.Χαραλάμπους) καθορίσθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Υπεγράφη από τον Πρόεδρο και άρχισε να τιμάται. Αλλά στις 9/2/2001 ετέθη πάλι θέμα (αντιρρητικώς) και έκτοτε πάγωσε ο εορτασμός. Σε αντίδραση αυτής της συμπεριφοράς του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Κυβερνήτης (για 12 χρόνια: 1995-2006) της Πολιτείας της Νέας Υόρκης George E. Pataki (Αυστροουγγρικής καταγωγής) καθιέρωσε την 6η Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας.


    Έχει επεξεργασθεί από τον/την Π.Βλαχάκης στις Κυρ Σεπ 15, 2013 11:53 pm, 1 φορά

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    25 Σεπτεμβρίου

    1396 Οι Ούγγροι, Γάλλοι, Γερμανοί, Βενετοί οργανώνουν Σταυροφορία
    Μετά τις επιτυχίες των Τούρκων κατά των Βλάχων του ηγεμόνα Mircea, οι Δυτικοί θορυβήθηκαν, ο Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει Σταυροφορία κατά των Τούρκων και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βενετοί μετά από λίγο, αλλά και οι Γενοβέζοι έσπευσαν. Στον στρατό του Σιγισμούνδου και των λοιπών προστέθηκαν μικρότερα σταυροφορικά στρατεύματα από την Πολωνία, Βοημία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία. Οι χερσαίες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν τον Αύγουστο του 1396 στην παραδουνάβια Νικόπολη. Ο Βαγιαζήτ εγκατέλειψε την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως και έσπευσε στο Δούναβη. Η μάχη διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου του 1396 και οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν λόγω ασυνεννοησίας.

    1822 Οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά μάχονται εναντίον των υπολειμμάτων της στρατιάς του Δράμαλη στην Μεγαρίδα.

    1825 Οι Έλληνες τροφοδοτούν το Μεσολόγγι.

    1828 Κατάληψη της Μεθώνης από το γαλλικό στρατό.

    1831 Ενώ ο Ιωάννης Καποδίστριας μετέβαινε στην εν Ναυπλίω εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος (ήτο Κυριακή), οι Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης (υιός πρώτος και αδελφός ο δεύτερος του Πετρόμπεη), αναμένοντες έξωθεν ταύτης, τον φονεύουν. Ο Καποδίστριας εκράτει φυλακισμένον στην Ακροναυπλίαν τον Πετρόμπεην, θεωρών αυτόν υπεύθυνον για ωρισμένες επαναστατικές ενέργειες, απόπειρα δε του Ρώσου ναυάρχου Ρίκορδ όπως τούς συμφιλιώση απέτυχε. Μετά την αποτυχίαν, ο υιός και ο αδελφός του Πετρόμπεη, μένεα πνέοντες κατά του Κυβερνήτου, απεφάσισαν και εξετέλεσαν το έγκλημα. Εκ τούτων, ο μεν Κωνσταντίνος κατακρεουργήθηκε την ίδια ημέρα από το πλήθους, ο δε Γεώργιος, συλληφθείς, κατεδικάσθη εις θάνατον και εξετελέσθη (ιδέ και 27/9).

    1849 πεθαίνει στον Πειραιά ο ήρωας του '21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. ) Ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς), από το Τουρκολέκα της Μεγαλουπόλεως, αποθνήσκει τυφλός σχεδόν εις Πειραιά, εις ηλικίαν 68 ετών. Υπήρξε ένας εκ των γενναιοτέρων οπλαρχηγών της Επαναστάσεως επονομασθείς «Τουρκοφάγος» διά τον όλεθρον τον οποίον επήνεγκε στους Τούρκους κατά την μάχην των Δολιανών και ακολούθως στα Δερβενάκια. Ήτο ανεψιός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, παρά το πλευρόν του οποίου πολέμησε σε πλείστες μάχες, διακριθείς πάντοτε διά τον ηρωϊσμό και την θυελλώδη ορμή του. Ο Νικηταράς υπήρξε ανώτερος χρημάτων. Κατά την Επανάσταση, μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, επήγαν στο σπίτι του μερικά παιδιά, γιά να του πουν τα Κάλαντα. Ο Νικηταράς δεν είχε χρήματα και παρεκάλεσε τον παριστάμενο Κολοκοτρώνη να του δώσει μερικούς παράδες γιά να τους μοιράσει στα παιδιά. Ο Θ. Κολοκοτρώνης θέλοντας να τον πειράξει, του είπε: «Δέ ντρέπεσαι να διακονεύεις κοτζάμ Καπετάνιος εκεί, με τόσες δόξες; Τί σόϊ στρατηγός είσαι;» -«Πραγματευτής δεν είμαι», απάντησε ο Νικηταράς «Τόχε η μοίρα μου να γίνω Καπετάνιος, μα δε θέλω να κάνω πραμάτεια το καπετανιλίκι μου και να πλουταίνω».

    1863 Γίνεται η Ένωσις της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα.

    1916 Ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει είς τήν Θεσσαλονίκην προσωρινήν Επαναστατικήν Κυβέρνησιν.

    1918 Οι ελληνικές δυνάμεις εντεταγμένες στον συμμαχικόν στρατόν, στο μέτωπον της Μακεδονίας, μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο όρος Περιστέρι.

    1926 Υπογράφεται από 20 κράτη η Διεθνής Σύμβαση κατά της Δουλείας.

    1933 αρχίζουν οι εργασίες της συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη.

    1943 Δολοφονίες προκρίτων και κατοίκων στην Θεσπρωτία από τους Αλβανούς-Τσάμηδες.

    1944 Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Π. Δημόπουλο, εκτελεί επιδρομή στο νησί της Μυκόνου, όπου ανατινάζει αποθήκες πυρομαχικών, σκοτώνει έξι Γερμανούς, τραυματίζει επτά, και στη συνέχεια αποχωρεί. Την επόμενη μέρα μια περίπολος που έχει παραμείνει στο νησί πληροφορεί τη διοίκηση ότι οι Γερμανοί το εγκατέλειψαν.

    1961 στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.

    1968 Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

    1988 Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

    1990 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή εμπάργκο στο Ιράκ.

    1991 διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας.

    1994 πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση.

    1995 στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

    2003 με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του ζητά συνάντηση για το θέμα των Νέων Χωρών. Έξι μέρες αργότερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον κ. Χριστόδουλο, ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των υποψηφίων Μητροπολιτών. Προειδοποιεί επίσης την Εκκλησία της Ελλάδος, ότι εάν εξακολουθήσει να αρνείται να εφαρμόσει τη Συνοδική Πράξη του 1928 θα ανακαλέσει την παραχώρηση της διοίκησης των Μητροπόλεων της Β. Ελλάδας.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:22 am

    26 Σεπτεμβρίου

    1371 στην μάχη του Έβρου, τα χριστιανικά στρατεύματα ηττώνται από τους Τούρκους.

    1821 Ναύαρχος των Σπετσών ανακηρύσσεται ο Γεώργιος Πάνου.
    1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Τρίπολη.

    1823 Οι Έλληνες υπό τον Άγγ. Γοβγίναν επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στις Πλαταιές Χαλκίδος και νικούν αυτούς.

    1826 Ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε έξω της Μυτιλήνης τον τουρκικόν στόλον. Στην ναυμαχίαν ουδείς ενίκησε.

    1901 αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας, την οποία επισκέπτονται και πολλοί επίσημοι.
    1905 ο νεαρός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

    1929 Αρχίζει την λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

    1932 σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την Ιερισσό της Χαλκιδικής, προκαλεί το θάνατο 161 ατόμων, καθώς και σοβαρές καταστροφές σε μονές του Αγίου Όρους

    1943 Το ελληνικόν αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα», το οποίο είχε σημειώσει μεγάλη και ένδοξη δράση κατά τον πόλεμον εναντίον του Άξονα, κατεβυθίσθη στον λιμένα της Λέρου, Λακκί, κατόπιν σφοδράς επιθέσεως 25 γερμανικών «Στούκας». Εβδομήντα δύο Έλληνες αξιωματικοί και ναύτες χάθηκαν μαζί με το πλοίο στά ύδατα της Δωδεκανήσου. Μεταξύ τούτων ήσαν ο ηρωϊκός κυβερνήτης του πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας, ο ύπαρχος Γρηγορόπολος, ο υποπλοίαρχος Μπότσης, ο α’ μηχανικός υποπλοίαρχος Σακίπης και ο σημαιοφόρος Σιμιτσόπουλος.
    1943 Απελευθέρωση των κρατουμένων στο γυμνάσιο της Άνω Βιάννου (Νομός Λασιθίου Κρήτης) κατόπιν προσπαθειών εκκλησιαστικών και άλλων αρχών.

    1944 οι σύμμαχοι δεν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την περίφημη επιχείρηση Market Garden. Ωστόσο τμημα 25 κομάντος του «Ιερου Λόχου» υπό τον τότε Ταγματάρχη Π. Δημόπουλο ενεργει επιχείρηση στις γερμανικές εγκαταστάσεις στη Μύκονο, σκοτώνουν 6 από τους άνδρες της φρουρας και αναγκάζουν τους Γερμανούς να αποχωρήσουν την επόμενη μέρα από την Μύκονο οριστικά.

    1964 το Βατικανό επιστρέφει στην Πάτρα την κάρα του Αγίου Ανδρέα.

    1989 δολοφονείται επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Καρπενησίου της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

    1992 ο λόρδος Κάρινγκτον, μέλος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζει λάθος την αναγνώριση της Βοσνίας από την ΕΟΚ.

    2000 το επιβατηγό πλοίο "Εξπρές Σάμινα" βυθίζεται στ' ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:23 am

    27 Σεπτεμβρίου

    1669 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

    1834 αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

    1905 ο Καπετάν Κώτας, Μακεδονομάχος απαγχονίζεται στο Μοναστήρι της Πελαγονίας από τους Τούρκους. Ο Καπετάν Κώττας ήταν σλαβόφωνος, αλλά ενστερνιζόταν απόλυτα την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και υπηρέτησε ολόψυχα την ελληνική ιδέα, πρωταγωνιστώντας στον Μακεδονικό Αγώνα. (Γεν. 1863)

    1915 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σμολένσκης, Έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. (Γεν. 1843)

    1917 Οι τούρκοι διώκουν Έλληνες σε Νεοχώριο, Καλλίπολη, Ανατολική Θράκη, Σμύρνη και Φιλαδέλφεια.

    1940 η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξονας». Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα.

    1992 για τρίτη μέρα μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, έχοντας αποτεφρώσει 25.000 στρέμματα δασικής γης.

    1992 στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του είναι η χειρότερη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    1993 πραγματοποιείται μια από τις πιο φρικώδεις σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μεγάλη στρατιωτική ομάδα που αποτελείται από αντάρτες και Ρώσους στρατιώτες εισβάλει στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας. Ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκαθάρισης του πληθυσμού. Εκτελέσεις, βιασμοί, διαμελισμοί και απίστευτα βασανιστήρια με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

    1995 με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    1996 οι μαχητές Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    2001 Τη διάλυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοινώνει ο ηγέτης των ανταρτών στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι. Το ΝΑΤΟ τερματίζει την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή»

    2004 με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:23 am

    28 Σεπτεμβρίου

    551 π.Χ γεννιέται ο Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος. (Θαν. 479 π.Χ.)

    1538 λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.

    1669 Καταλαμβάνεται το Μέγα Κάστρο της Κρήτης, από τον Αχμέτ Κιοπρουλού.

    1687 ο Βενετός Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς, μετά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης.
    1825 Νίκη Καραϊσκάκη κατά Τούρκων στην Αμφιλοχία.

    1833 Οι τούρκοι απαγχονίζουν 50 Κρήτες επαναστάτες στις Μουρνιές Χανίων.

    1875 πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αλεξέι Τολστόι
    1871 η Βραζιλία ψηφίζει νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά των σκλάβων θα θεωρούνται ελεύθεροι πολίτες

    1875 πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αλεξέι Τολστόι

    1895 πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ, που ανέπτυξε τη θεωρία των μικροβίων και εφευρέτη της παστερίωσης.

    1901 Οι βούλγαροι καίνε ζωντανό στην Γευγελή τον Μακεδονομάχο Άγγελο Λέοντα.

    1916 εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

    1922 υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.
    1941 Εξέγερση Ελλήνων κομμουνιστών στην περιοχή Δράμας κατά Βουλγάρων φασιστών (σκότωσαν 4 Βούλγαρους χωροφύλακες). Ακολουθεί σφαγή (29 προς 30/9/1941) Ελλήνων πατριωτών στη Δράμα, Δοξάτο, Προσοτσάνη, Νικηφόρο, Πλατανιά, Πλατανόβρυση, Παλιάμπελα, Τερψιθέα κλπ. Τα θύματα φθάνουν τους 3-4.000 ανθρώπους.

    1943 Βυθίζεται στον κόλπο του Αργοστολίου το επιβατικό πλοίο «Αρντένα» με 840 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών (διασώζονται μόλις 120-οι υπόλοιποι 720 πεθαίνουν)
    1949 πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος

    1970 πεθαίνει στο Κάιρο, σε ηλικία 52 ετών, ο πρώτος Πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, από συγκοπή καρδιάς.

    1994 το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο «Εστόνια» που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας. Πνίγηκαν 852 άτομα.

    1999 Από επίθεση Αλβανών με χειροβομβίδες σε αγορά της πόλης Πόλιε στο Κόσοβο σκοτώνονται 2 Σέρβοι και τραυματίζονται άλλοι 35.
    2003 Στο φυσικό τους χώρο βρίσκονται από σήμερα τα ευρήματα της Βεργίνας, που ήρθαν στο φως 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Εγκαινιάζεται στη Βεργίνα από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας (μουσείο της Βεργίνας), τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζεται επίσης το πρώτο πωλητήριο αντιγράφων των αρχαίων ευρημάτων (για το κοινό).

    2006 πεθαίνει ο Ελευθέριος Μουζάκης, 93, επιχειρηματίας, γνωστός ως ο «πατέρας της κλωστοϋφαντουργίας», τελευταίος εν ζωή παραδοσιακός κλωστοβιομήχανος. 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την “ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ-ΜΟΥΖΑΚΗΣ”, ενώ το 1952 ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων DMC – Γαλλίας.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:23 am

    29 Σεπτεμβρίου

    1521 οι Οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

    1684 ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Τούρκους την Πρέβεζα.

    1941 Οι δραματικές περιπέτειες της πόλεως της Δράμας.
    Τα βουλγαρικά αντίποινα υπήρξαν άμεσα και σκληρά και επεκτάθηκαν πολύ πιο πέρα από το χώρο εκδήλωσης των ανταρτικών επιθέσεων των προηγούμενων ημερών. Συνολικά σε πενήντα οικισμούς του νομού Δράμας, σε τριάντα έξι οικισμούς του νομού Σερρών και σε δεκαπέντε οικισμούς του νομού Καβάλας εκτελέστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα (2.140) αθώοι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής. Από αυτούς οι χίλιοι εξακόσιοι δέκα τέσσερις (1.614) ήταν από το νομό Δράμας, οι τετρακόσιοι δεκαέξι (416) από το νομό Σερρών και οι εκατόν δέκα (110) από το νομό Καβάλας.
    Ιδιαίτερα δοκιμάστηκε η μαρτυρική πόλη της Δράμας, αν και μέσα στην πόλη οι ανταρτικές επιτυχίες ήταν ελάχιστες. Κατά τη νύχτα της εξέγερσης ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής συνταγματάρχης Μιχαήλοφ, που είχε ειδοποιηθεί στο μεταξύ για τις κινήσεις των ανταρτών στο Δοξάτο, είχε δώσει εντολή να πυροβολείται στο ψαχνό όποιος κυκλοφορούσε στους δρόμους, ενώ από τα ξημερώματα άρχισαν οι μαζικές συλλήψεις.
    Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 1941 γέμισαν τα στρατόπεδα και οι βουλγαρικοί αστυνομικοί σταθμοί από πολίτες, που δεν είχαν καμιά απολύτως ανάμιξη στα γεγονότα. Ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπέρασε τους 1.000. Την ίδια μέρα άρχισαν οι ομαδικές εκτελέσεις. Χωρίς να προηγηθεί δίκη και καταδικαστική ετυμηγορία, εκατοντάδες Δραμινοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που ήρθαν την Κυριακή στην πόλη για το παζάρι, που τότε γινόταν κάθε Δευτέρα, θανατώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
    Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που προκάλεσαν τα άμεσα βουλγαρικά αντίποινα -μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας- ήταν τουλάχιστον (562) ψυχές. Ο αριθμός αυτός ίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακός όσο φαίνονται μερικά άλλα εξωπραγματικά νούμερα που παγιώθηκαν έκτοτε στη συλλογική μνήμη κυρίως στη Δράμα και στο Δοξάτο. Ωστόσο, η αποκρουστικότητα ενός εγκλήματος δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των θυμάτων αλλά κυρίως από την αγριότητα και το μίσος αυτών που το διέπραξαν.
    Η Δράμα και η περιοχή της δεν πρέπει να ξεχάσει επ’ ουδενί τα γεγονότα του 1941. Το επιβάλλει αυτό ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών της και στην ιστορική αλήθεια που ομολογουμένως δεινοπάθησε και αυτή μέχρι να αποκρυσταλλωθεί.

    1941 Επέτειος του μαρτυρικού Δοξάτου Δράμας από τους Γερμανοβούλγαρους.
    Όταν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 1941 μία από τις πολλές ομάδες «εξέγερσης» κατά των Βουλγάρων εισήλθε στο Δοξάτο, χτύπησε το αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησε το οίκημα και σκότωσε οχτώ (Cool Βούλγαρους αστυνομικούς και έναν βουλγαρογραμμένο συνεργάτη τους. Κατά τη μάχη που διεξήχθη σκοτώθηκε ένας αντάρτης από τη Χωριστή.
    Την άλλη μέρα το Δοξάτο πλήρωσε για άλλη μια φορά βαρύ φόρο αίματος στο βουλγαρικό στρατό κατοχής. Με μια πράξη τυφλής βίας εκτελέστηκαν για αντίποινα τουλάχιστον διακόσιοι (200) αθώοι Δοξατινοί.
    Για τα χίλια εκατόν είκοσι τέσσερα (1.124) αναφερόμενα θύματα κατά τις τρεις βουλγαρικές κατοχές το Δοξάτο τιμήθηκε 1945 με Βασιλικό Διάταγμα, 1985 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και 1998 με Προεδρικό Διάταγμα, δυνάμει του οποίου χαρακτηρίστηκε ως «Μαρτυρική Πόλη». [βλ. προηγούμενη ημέρα]

    1943 Οι Γερμανοί εκτελούν 40 προκρίτους τής Παραμυθιάς.
    Στις 29-9-1943 το χάραμα της μέρας, μεταφέρθηκαν στον προκαθορισμένο τόπο της εκτέλεσης οι μελλοθάνατοι φρουρούμενοι από μουσουλμάνους Τσάμηδες και λίγους Γερμανούς. Ακολούθησαν σκηνές φρίκης. Πατέρας παρακαλούσε ν’ αφήσουν ελεύθερο 16χρονο γιο του και ο γιος ικέτευε να σκοτώσουν αυτόν και να αφήσουν τον πατέρα να αναθρέψει τις μικρότερες αδελφές. Τελικά εκτελέσθηκαν πατέρας και γιος. Άλλοι προσπάθησαν με γενναιότητα να δραπετεύσουν αλλά χτυπήθηκαν από τις σφαίρες των μουσουλμάνων Τσάμηδων που είχαν περιζώσει την περιοχή. Ώρα 7 το πρωί το κροτάλισμα των πολυβόλων έσβησε το χαμόγελο των αγέρωχων ανδρών.
    Η εκτέλεση τους ανακοινώθηκε αμέσως με έγγραφο του γερμανικού φρουραρχείου Παραμυθιάς που θυροκολλήθηκε στο οίκημα όπου στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς. Με την ηρωική θυσία των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας η Παραμυθιά αναγορεύτηκε σε μαρτυρική πόλη.
    Ένα χρόνο αργότερα η θεία Νέμεση απέδωσε τη δικαιοσύνη, γιατί “…Κείνοι που έπραξαν το κακό – τους πήρε μαύρο σύγνεφο. Ζωή δεν είχαν πίσω τους με έλατα και κρύα νερά, παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο ή μάνα που χορεύοντας να χει δοθεί στη λευτεριά του χάρου… “(Ελύτης).
    Τα όνειρα πήραν “εκδίκηση”. Για την πατρίδα η πιο σωστή στιγμή σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

    1944 Τσάμηδες και Αλβανοί εκτελούν 9 Έλληνες, ενώ βγαίνουν από τον ιερό ναό Οσίας Ξένης στην Νίκαια [δες και 19/9].

    1969 Εγκαινιάζεται η σήραγγα που θα τροφοδοτεί το Λεκανοπέδιο με τα νερά του ποταμού Μόρνου.

    1992 η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    2008 μετά τις χρεοκοπίες της Lehman Brothers και της Washington Mutual ο δείκτη των βιομηχανιών του Dow Jones πέφτει κατά 777,68 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του δείκτη.


    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:23 am

    30 Σεπτεμβρίου

    1452  ο Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο στην ιστορία, τη Βίβλο.
     
    1630   Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη των Σερρών.

    1636  Ισχυρός σεισμός 7,1 R πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500. Οι μετασεισμικές δονήσεις θα διαρκέσουν ως 1637.

    1821  Ναυμαχία του Κατάκωλου. Ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέαν Μιαούλην, αντιμετωπίζει σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή, ο οποίος με τα βαρέως εξωπλισμένα σκάφη του φέρει σε μεγάλη στενοχωρία τους Έλληνες ναυτικούς. Αλλ’ στην κρίσιμη αυτή στιγμή, ό Σπετσιώτης Μπότασης ορμά με την μικρά «νάβαν» του στο μέσον των τουρκικών πλοίων, τα οποία, νομίσαντα ότι επρόκειτο περί πυρπολικού, ετράπησαν εις φυγήν.

    1822  Ο αιγυπτιακός στόλος μετά στρατευμάτων καταπλέει στην Σούδαν Κρήτης.
    1822  Στην θέσιν Φουστάνα της Λοκρίδος οι Έλληνες υπό τον Γκούραν επιτίθενται εναντίον των Τούρκων.
    1822  Αναχωρούν οι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Γ. Μαυρομιχάλης με επιστολές της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς τον Πάπα της Ρώμης.

    1826  Ο Ιωάννης Γκούρας, περιερχόμενος κατά την νύχτα τις επάλξεις της Ακροπόλεως, προς επιθεώρησιν των φρουρών, εβλήθη υπό εχθρικής σφαίρας στον κρόταφον και εξέπνευσε αμέσως. Υπήρξε εκ των γενναίων οπλαρχηγών της Επαναστάσεως, διακρινόμενος διά την ανδρείαν και την ορμητικότητά του.
    1826  Στο Σοποτόν Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτην έδωσαν μάχη κατά των Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

    1866  Οι Κρήτες επαναστάται περικυκλώνουν τους εις το οροπέδιον του Βουθαρόλιθου Τούρκους και εξοντώνουν αυτούς.
     
    1876  Επί κυβερνήσεως του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δίδεται η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    1899  Ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.

    1907   Στο χωριό Σουμπάς - Κιόϊ φονεύθηκε ο Έλληνας Βασίλειος Βενέτης. Ο φόνος αποδόθηκε σε αντεκδίκηση των Αλβανών.

    1918  Η Συρία γίνεται ανεξάρτητη.
     
    1940  από τις 7 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι βρετανικές απώλειες από τις ναζιστικές επιδρομές έχουν φτάσει τους 300 με 600 νεκρούς και τους 1.000 με 3.000 τραυματίες την ημέρα.

    1941   Μετά τα γεγονότα της Δράμας στην πόλη των Σερρών συνελήφθησαν από τους Βούλγαρους 580 περίπου άτομα και εγκλείστηκαν οι περισσότεροι στους στρατώνες Ιππικού και σε διάφορες φυλακές και κρατητήρια. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από το ξύλο.

    1943  Εκτελούνται στην Πάτρα 10 Έλληνες από τους γερμανούς.
    1943  Με διαταγή από τους Γερμανούς αρχίζει η εκκένωση των χωριών Κεφαλοβρύσι, Κρεβατάς, Πεύκος, Σύμη, Καλάμι και Συκολόγος εντός πέντε ημερών. Στις 14 Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά τις ομαδικές εκτελέσεις, ειδικά συνεργεία των Γερμανών άρχισαν να κατεδαφίζουν με δυναμίτες και πυρπόλησαν τα χωριά αυτά, που είχαν ήδη εκκενωθεί και η περιοχή τους είχε κηρυχθεί «νεκρή ζώνη».
    Γενικώς, είναι δύσκολο να γίνει ένας ακριβής απολογισμός θυμάτων κααι καταστροφών στην Κρήτη. Οι κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων χαρακτηρίζονταν από μια διασπορά ενώ οι εκτελέσεις γίνονταν και εκτός των χωριών, όποτε έβρισκαν άμαχο πληθυσμό στην ευρύτερη ζώνη. Το σύνολο των θυμάτων τις μέρες εκείνες φτάνει τουλάχιστον τους 400. Τουλάχιστον 129 από αυτούς είναι απ’ τα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας (Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλες, Χριστός και Παρσάς) ….μιλάμε μόνο για τα χωριά στον Νομό Λασιθίου!!

    1968 Δερβένι Κορινθίας. Δύο κατάφορτες αμαξοστοιχίες, με ψηφοφόρους του Δημοψηφίσματος, που επέστρεφαν στην Αθήνα (είχαν ξεκινήσει από Κυπαρισία και μετέφεραν 2.500 επιβάτες κάθε μιά) συγκρούονται, πέφτοντας η 2η πάνω στην 1η με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άτομα και να τραυματισθούν άλλα 135. Η 2η ήτο «υπερταχεία» και δεν είχε σταματήσει στο Δερβένι. Η 1η με διαφορά 1.30’ώρα νωρίτερα, ακινητοποιήηκε έξω από την πόλη, διότι μία γυναίκα αισθάνθηκε λιποθυμία και έκρινε ότι έπρεπε να τραβήξει τον μοχλό έκτακτης ανάγκης!..    

    1969  η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο.

    1979  Γίνεται (τέλη Σεπτεμβρίου) το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου (πλοίο προερχόμενο από Ιταλία ναυάγησε- ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα-

    1982  Γίνεται το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Το τσιγαράδικο πλοίο «Παναγιώτης» μεταφέρει παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, με σκοπό να τα πουλήσει σε προσυμφωνημένο σημείο. Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βγαίνει εκτός πορείας και πέφτει στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.  (σήμερα ο τόπος, όπου βρίσκεται το πλοίο, αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω άλλωστε και των εξαιρετικά καθαρών υδάτων και της άπλετης αμμουδιάς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης, διότι ο περίγυρος ο όρμος περιβάλλεται από βραχώδη απότομο γκρεμό).

    2002  Σε φόρμουλα συμφωνούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για την ασυλία των ΗΠΑ από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου (θα εξαιρούνται οι Αμερικανοί από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου). [γιατί άραγε;]

    2005 δανική εφημερίδα δημοσιεύει σκίτσα με τον Μωάμεθ που θεωρούνται βλάσφημα και προκαλούν αντιδράσεις.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:24 am

    ........

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 2:24 am

    01 Οκτωβρίου

    429 π. Χ. (χωρίς γνωστή ακριβή ημερομηνία) πεθαίνει ο Περικλής, 61 ετών, μεγάλος Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός.

    331 π.χ. ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Πέρση βασιλιά Δαρείο Γ' στη Μάχη των Γαυγαμήλων. Με τη νίκη του αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώνεται ο Βουκεφάλας, το αγαπημένο του άλογο. Ο περσικός στρατός απετελείτο από τρείς στρατιάς, Περσίας, Μηδείας καί Βαβυλώνος, συνολικής δυνάμεως 600.000 ανδρών, τεταγμένων είς βάθος 100 ζυγών, μετά 200 δρεπανοφόρων αρμάτων καί 15 πολεμικών ελεφάντων. Οι Έλληνες ανήρχοντο μόνον είς 52.000. Ο Μ. Αλέξανδρος ήρχισεν ό ίδιος τήν επίθεσιν κατά τού αριστερού τής περσικής παρατάξεως, ενώ αί άλλαι ελληνικαί δυνάμεις επέπιπτον κατά τού δεξιού, αφού δέ έκαμψε τά δύο άκρα, ώρμησε κατά τού κέντρου, όπου ευρίσκετο ό Δαρείος. Οι Πέρσαι αντέστησαν γενναίως, άλλ’ ό Δαρείος, πανικοβληθείς, έστρεψε τό άρμα του καί ετράπη είς φυγήν. Μετ’ ολίγον, ολόκληρον τό πλήθος τών βαρβαρικών στρατευμάτων ηκολούθει τό παράδειγμά του. Κατά τήν ιστορικήν αυτήν μάχην, εφονεύθησαν 90.000 Πέρσαι, ενώ αί ελληνικαί απώλειαι ανήλθον μόνον είς 500 άνδρας. ‘Ο Αλέξανδρος γνωρίζων τήν συντριπτικήν υπεροχήν τού αντιπάλου του καί θέλων ν’ αποφύγη τήν υπερφαλάγγισιν, κατέστησε τήν παράταξίν του «αμφίστομον», ικανήν, δηλαδή νά πολεμήση καί επί ανεστραμμένου μετώπου εναντίον εχθρού επιτιθεμένου κατά τών πλευρών ή τών νώτων της. Επρόκειτο περί μιάς καινοτομίας, ήτις χαρακτηρίζει τό στρατηγικόν δαιμόνιον τού Μ. Αλεξάνδρου. Κατά τήν μάχην αυτήν, αί ωργανωμέναι καί πειθαρχημέναι δυνάμεις τού Έλληνισμού συνέτριψαν τάς άδρανες μάζας τής Ασίας, καταδείξασαι ούτω διά μίαν ακόμη φοράν τήν υπεροχήν των.

    1822 Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Παλιόκαστρο Κρήτης.

    1825 Οι Έλληνες υπερασπισταί του Μεσολογγίου καταστρέφουν χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών.

    1826 Οι Κρήτες εις τα παράλια των Χανίων κυριεύουν δύο πλοία τουρκικά και εξοντώνουν τα πληρώματά των.
    1826 πεθαίνει ο Γιάννης Γκούρας, Φρούραρχος της Ακροπόλεως, φονεύεται από εχθρικό βόλι ενώ επιτηρούσε τις εχθρικές γραμμές.

    1847 Ο Γερμανός Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει την εταιρεία Ζίμενς.

    1861 κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο με την κεφαλή του Ερμή.

    1862 Ο Όθων αναχωρεί από την Ελλάδα για τη Βαυαρία. Στις 14/26 Ιουνίου του 1867 πεθαίνει ο Όθων (η ταφή κατόπιν δικής του επιθυμίας έγινε με την παραδοσιακή στολή και την φουστανέλα) και στις 8/20 Μαΐου 1875 πεθαίνει η Αμαλία.

    1873 κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Εφημερίς» και εκδότη τον Κορομηλά.

    1907 Θεμελιώνεται η κωμόπολη της Νέας Αγχίαλου στο Βόλο

    1911 πεθαίνει ο Αιμιλιανός (Λαζαρίδης), Μητροπολίτης Γρεβενών, δολοφονείται από ρουμανική συμμορία.
    1911 πεθαίνει ο Διάκος Δημήτρης Αναγνώστου, Μακεδονομάχος, σκοτώνεται.

    1912 οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια να μετάσχουν κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

    1914 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία κλείνει τα Στενά των Δαρδανελίων.

    1926 Ανοίγει η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1977 μετονομάστηκε σε HELLEXPO

    1941 Οι βούλγαροι εκτελούν 130 Έλληνες από την Κορμίτσα Σερρών.

    1942 στη Βόρεια Αφρική, βρετανικά στρατεύματα εκδιώκουν τις δυνάμεις του Άξονα από τις θέσεις τους στην περιοχή του Ελ Αλαμέιν.

    1943 στην Ιταλία, η Νάπολη πέφτει στα χέρια των Συμμάχων.
    1943 Οι γερμανοί εκτελούν Έλληνες στον Βόλο.

    1946 εκδίδεται η απόφαση στη δίκη της Νυρεμβέργης με την οποία 12 από τους 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται σε θάνατο ως εγκληματίες πολέμου. Ο Γκέρινγκ, που καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τους Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ αυτοκτόνησε στη φυλακή. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ και ακόμη σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ, σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι Γιαλμάρ Σαχτ και Φραντς φον Πάπεν.

    1949 η Βουλγαρία ανακοινώνει ότι, διακόπτει τις φιλικές της σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.
    1949 ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με ηγέτη τον Μάο Τσε Τουνγκ.

    1958 ιδρύεται η NASA (National Aeronautics and Space Administration) για να αντικαταστήσει τη NACA (National Advisory Committee for Aeronautics).

    1960 η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

    1969 Βίαιες δηλώσεις του Κ. Καραμανλή από το Παρίσι κατά του καθεστώτος των Αθηνών. Η χούντα τον κατηγορεί ως τρομοκράτη

    1973 Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό το Σπύρο Μαρκεζίνη

    1974 πεθαίνει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αρχαιολόγος με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στο Ακρωτήριο Θήρας (Σαντορίνης).

    1976 Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

    1980 Η ΕΡΤ βγάζει στον αέρα το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων

    1988 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται επικεφαλής του Ανωτάτου Σοβιέτ.

    1992 το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον ενός τουρκικού αντιτορπιλικού, με το οποίο συμμετείχε σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 τούρκοι ναύτες.

    1995 Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία, στην πόλη Ντινάρ, με 84 νεκρούς και 212 τραυματίες.

    1998 Ο τυφώνας Τζορτζ, που ενέσκηψε στη Δομινικανή Δημοκρατία, σκοτώνει 250 άτομα ενώ 3.000 αγνοούνται.

    2005 Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων λαμβάνει χώρα στο Μπαλί, τρία χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση με 200 και πλέον θύματα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άτομα -σύμφωνα με υπολογισμό της γαλλικής πρεσβείας- και δεκάδες τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 35 ξένοι τουρίστες.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:20 pm

    02 Οκτωβρίου

    322 π.χ. πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

    325 π.Χ Ο υπό τον Κρήτα ναύαρχον τού Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχον στόλος, έξ 150 πλοίων, έφ’ ών επέβαινον 12000 ναύται καί στρατιώται καί 2000 αξιωματικοί, αναχωρεί από τόν λιμένα τών Παττάλων, διά νά εξερευνήση τάς ακτάς τών Ινδιών, καί νά επισημάνη τούς κόλπους, όρμους, ακρωτήρια, περιοχάς όπου υπήρχε ύδωρ κλπ. Ο περίπλους αυτός διήρκεσε 21 εβδομάδας, διηνύθησαν δέ κατ’ αυτόν 21.000 στάδια (1308 μίλια). Ο Νέαρχος και ό σχεδόν σύγχρονός του Πυθέας είναι οί δύο μεγάλοι Έλληνες θαλασσοπόροι καί εξερευνηταί, οίτινες ήνοιξαν πρώτοι τόν δρόμον τών ανακαλύψεων, προηγηθέντες κατά 18 αιώνας τού Χριστοφόρου Κολόμβου.

    1178 ο Σαλαντίν καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ, μετά από 88 χρόνια κατοχής των Σταυροφόρων.

    1540 Με τη συνθήκη της Βενετίας, η Αστυπάλαια παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    1801 Η «Έντιμος Αντιπροσωπεία» αποφασίζει την σύνταξη νέου Συντάγματος (το οποίο εγκρίνεται στις 21 Οκτωβρίου) και αναλαμβάνει προσωρινά τη διακυβέρνηση της Επτανήσου Πολιτείας.

    1823 Αποτυχημένη επίθεση τουρκαλβανών του Ομέρ Βρυώνη και του Μουσταή κατά του Αιτωλικού. Έναν μήνα μετά εγκαταλείπουν παντελώς το εγχείρημα.

    1827 Πεθαίνει στο Λονδίνο ο φιλέλλην Φρειδερίκου Νορθ, κόμητος του Γκίλφορντ, ύπατου αρμοστή των Ιονίων Νήσων.

    1828 το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα εκδιώκει τα τελευταία τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.

    1903 Η αιματηρή επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων προς καταστολή της εξέγερσης του Ήλι Ντεν, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιβάλουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την εφαρμογή ενός προγράμματος. Αυτό είναι γνωστό ως πρόγραμμα Murzsteg, από την πόλη της Στυρίας (Αυστρία) στην οποία συναντήθηκαν οι αυτοκράτορες της Ρωσίας Νικόλαος Β΄ και της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ (2-3 Οκτωβρίου). Λόγω των εξελίξεων οι ελληνικές κυβερνήσεις υποχρεώνονται να ακολουθήσουν πιο επιθετική πολιτική στο Μακεδονικό Ζήτημα.

    1904 Ο Σπύρος Σπυρομίλιος κηρύσσει την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.

    1916 Στην Βόρειο Ήπειρο οι ιταλοί καταλαμβάνουν τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο, το Παλαιόκαστρο και το Σουμπάσι.

    1922 μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει συγκεντρωθεί στα λιμάνια της Θράκης, έτοιμοι για αναχώρηση.

    1928 ιδρύεται από τον Χοσέ Μαρία Εσκρίβα η οργάνωση «Ιεραρχία του Ιερού Σταυρού και της εργασίας του Θεού» που έγινε αργότερα γνωστή ως «Opus Dei»

    1935 η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.

    1953 Ψηφίζεται ό νόμος περί διανομής τών γαιών τής Κωπαϊδος.

    1955 δημιουργείται ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής.

    1968 η σφαγή του Τλατέλολκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την αστυνομία που ξεσπούν, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1200.

    1973 ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος σκοτώνεται στο χώρο των ανασκαφών στη Σαντορίνη, όπου και θάβεται.

    1988 πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Alec Issigonis, ο μηχανικός που σχεδίασε το θρυλικό Mini στα τέλη της δεκαετίας του '50.

    1991 πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Α', από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τον διαδέχεται ο Βαρθολομαίος.

    1996 το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στηρίζουν 252 ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη - μέλη και από όλες της πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    1996 Έναρξη της δίκης του Γεωργίου Κοσκωτά στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:20 pm

    03 Οκτωβρίου

    382 Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τους Βησιγότθους και τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια, νότια του Δούναβη, σε αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα σύνορα.

    1226 πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών.

    1675 700 Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική. Αργότερα ακολουθούν και άλλοι. Από τότε, το Ελληνικό στοιχείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.

    1739 Τερματίζεται ο τρίχρονος ρωσοτουρκικός πόλεμος, με τη συνθήκη στη Νίσα.

    1821 Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
    1821 Οι Αν. Ραφαλιάς και Γ. Σαχίνης, απομονώσαντες εκ του τουρκικού στόλου έν πλοίον, με σημαίαν του Αλγερίου, το καταδιώκουν με συνεχείς βολάς των πυροβόλων των και το αναγκάζουν να εξωκείλη στον Υψόλιθον της Ζακύνθου. Πολλοί Ζακύνθιοι συνεκεντώθησαν τότε στην ακτήν και ήρχισαν να πυροβολούν εναντίον των Αλγερινών και των προστρεξάντων προς υποστήριξιν των Άγγλων. Εκ των σφαιρών εφονεύθη είς Άγγλος στρατιώτης και ετραυματίσθη είς αξιωματικός. Τα γεγονότα αυτά είχον μετ’ ολίγον δραματικήν συνέχειαν (ιδέ κατωτέρω 20 Οκτωβρίου).

    1822 Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.

    1823 Έξω του Αιτωλικού έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. Εις αυτήν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Α. Σολιώτης.

    1866 θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

    1878 υπογράφεται η Σύμβαση της Χαλέπας, με την οποία ο Σουτάνος παραχωρεί στους χριστιανούς υπηκόους του στην Κρήτη μια σειρά προνομίων, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με καθεστώς ημιαυτονομίας.

    1904 στη Νοτιοδυτική Αφρική, ο επικεφαλής της φυλής των Οτεντότων, για να αποφύγει τον αφοπλισμό του, κηρύττει πόλεμο εναντίον των Γερμανών αποίκων.

    1914 Καταστρεπτικοί σεισμοί σε Αθήνα και Πειραιά.

    1915 η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη απορρίπτει πρόταση της Αγγλίας για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα.

    1918 Ο Πρίγκιπας Μαξ φον Μπάχεν αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας και αποστέλλει μήνυμα για ανακωχή στον Πρόεδρο Ουίλσον. Πλησιάζει το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    1919 ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.

    1922 Σφαγές Ελλήνων από τούρκους στην Μαγνησία της Ιωνίας. Στην Αδριανούπολη οι Έλληνες κάτοικοι τελούν την τελευταία λειτουργία, καθώς υποχρεώνονται να εκκενώσουν την Ανατολική Θράκη.

    1931 φθάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του.

    1943 Οι γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο (η καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες έναντι των Ιωαννίνων).

    1944 οι Ναζί με την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο ανατινάζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου.

    1955 Φθάνει στην Κύπρο ο βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης. Ο Χάρντινγκ έμεινε στην ιστορία ως ο σκληρότερος κυβερνήτης.

    1958 Οι βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.

    1972 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και ο σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο υπογράφουν δυο συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών.

    1990 η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού.

    1995 στα Σκόπια, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά και υποβάλλεται σε δύο αλλεπάλληλες εγχειρήσεις, ενώ χάνει το δεξί του μάτι.

    1998 Ο Πάπας ανακηρύσσει σε άγιο τον αμφιλεγόμενο επίσκοπο της Κροατίας, Αλόισε Στέπινιακ.

    2003 Αρχίζει να λειτουργεί το μεγαλύτερο τζαμί στη Δυτική Eυρώπη, το οποίο διαθέτει τρούλο διαμέτρου 15,5 μέτρων και είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 10.000 πιστών, στο Προάστειο του Λονδίνου Morden (το Mπαϊτούλ Φουτούχ Tζαμί Bait΄ul Futuh Mosque).

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:20 pm

    04 Οκτωβρίου

    1511 Το Συμβούλιον των Δέκα της Ενετίας αποδέχεται αίτησιν των υπηρετούντων στον στρατόν και το ναυτικόν της Δημοκρατίας Μανιατών, οίτινες απεκαλούντο με το γενικόν όνομα «Στρατιώται» (στραντιότι), όπως αποκτήσουν ιδίαν εκκλησίαν και ενέκρινε την σχετικήν δαπάνην. Κατόπιν της αποφάσεως ταύτης, εκτίσθη στην Ενετίαν ο ελληνικός ορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου, όστις σώζεται και σήμερον.

    1582 ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.

    1669, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το θαυμαστο φρούριο της Candia, σημερινού Ηρακλείου. Αχμέτ Κιοπρουλής, ο πορθητής της Candia Η ποικιλότροπη εξόντωση των Κρητικών είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε κατά σχετικούς υπολογισμούς, ο γηγενής πληθυσμός μέσα στα πρώτα 35 χρόνια της κατοχής να μειωθεί από τις 200.000 περίπου στις 50-60.000

    1862 Ανταρσία κατά του Όθωνα ξεσπά στην Ακαρνανία, με επιεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα. Ο Θεόδωρος Γρίβας επαναστατεί εν Ακαρνανία εναντίον του Όθωνος. Την ιδίαν ημέραν, επανεστάτησαν το Μεσολόγγιον και η Ναύπακτος, την δε επομένην ο Μπενιζέλος Ρούφος συνέστησε προσωρινήν επαναστατικήν κυβέρνησιν εις Πάτρας και την μεθεπομένην προσεχώρησαν στην επανάστασιν το Αίγιον, η Κόρινθος και η Τρίπολις.

    1908 Ο οπλαρχηγός Παύλος Ρακοβίτης, μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα και την παροχή αμνηστίας, δολοφονείται μέσα στο χωριό του από τους Νεότουρκους. Τη δολοφονία αυτή ακολουθούν οι δολοφονίες του Πέτρου Περδίκα, στις 13 Οκτωβρίου 1908 στη Σιάτιστα, του Γκόνου Γιώτα στα Γιαννιτσά, του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη Στρώμνιτσα, και άλλων. Με αυτές οι Νεότουρκοι αποβλέπουν στην εξόντωση όλων των σημαντικών στελεχών και οπλαρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα.

    1912 μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζούσαν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης. Αρχή του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

    1916 Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Λεσκοβίκι και ολοκληρώνουν την ιταλική κατοχή στη Βόρεια Ήπειρο, από την οποία είχε στο μεταξύ αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός με διαταγή των Αθηνών. Σε ολόκληρη την περιοχή που καταλήφθηκε, οι Ιταλοί κατάργησαν κάθε ελληνική πολιτική, εκπαιδευτική και εκκλησιαστική αρχή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα της Βόρειας Ηπείρου.

    1944 Στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Βροντούς, εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του Ε.Α.Μ. 360 άτομα οι αξιωματικοί και οπλαρχηγοί της Π.Α.Ο. οι οποίοι είχαν συλληφθεί από Βουλγαρικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν σε δυνάμεις του 21ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
    1944 Η ιταλική φρουρά της Σάμου, δυνάμεως 1.000 ανδρών, παραδίνεται στον Διοικητή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
    1944 Αγγλικαί μονάδες κομμάντος καταλαμβάνουν τάς Πάτρας, οπόθεν οί Γερμανοί είχον αποχωρήσει από τής προτεραίας.

    1955 πεθαίνει ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

    1957 εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος "Σπούτνικ 1".

    1959 ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός "Λούνικ 3" καταφέρνει να φωτογραφίσει την αθέατη πλευρά της σελήνης, την οποία δεν είχε δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.

    1994 στα Σκόπια, ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω ή Νέα Μακεδονία και αποδέχεται τους υπόλοιπους όρους του σχεδίου Κίνκελ, που αφορούσαν την άρση του εμπάργκο, τις αλλαγές στο σύνταγμα και στη σημαία, την ένταξη στη ΔΑΣΕ και τη συμφωνία ελληνοσκοπιανής συνεργασίας.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:21 pm

    05 Οκτωβρίου

    1770 Οι Τουρκοι εν Λήμνω, αμα τη αποχωρήσει του Ορλώφ μετά των Ρωσικων στρατευμάτων, απαγχονίζουν τον Μητροπολίτην Ιωακείμ τον Χίον, τον Ιερομόναχον Κοσμαν τον Λήμνιον, Διδ/λον του Γένους, 300 προύχοντας και εν συνεχεία επί τριήμερον άπειρον πλήθος εκ του λαού.

    1793 Καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.

    1823 Το Αιτωλικόν κανονιοβολείται υπό των Τούρκων.

    1825 λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

    1850 πεθαίνει ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)

    1904 Έναρξη λειτουργίας Σ.Ν.Δ. (Σχολής Ναυτικών Δοκίμων) στο κτίριο της σημερινής Σ.Ν.Δ., το οποίο είναι δωρεά του Κ. Βασάνη.

    1907 Τα ανταρτικά σώματα των Οπλαρχηγών Παπαβιέρου και Κατσίγαρη προσβάλλουν το χωριό Παπαδιά Μοριχόβου, πυρπολούν 12 σπίτια και επιφέρουν σοβαρές απώλειες στους εκεί καταυλιζόμενους κομιτατζήδες.

    1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.
    1912 Στην Ήπειρο, παρά την αρχικώς αμυντική αποστολή που είχε ο Στρατός, αποφασίζεται η απώθηση των τούρκων πέρα από την γραμμή του Αράχθου και η κατάληψη της ισχυρότερης αμυντικής τοποθεσίας του Γριμπόβου. 1912 Κατά την ιδίαν ημέραν, καταλαμβάνεται υπό αγημάτων τού ελληνικού στόλου ή Λέσβος.
    1912 Ανεξάρτητο Σύνταγμα Κρητών έφθασε με πλοία στον Πειραιά για να λάβει εθελοντικά μέρος στον πόλεμο.
    1912 Σώματα προσκόπων με επικεφαλής αξιωματικούς του στρατού αποβιβάζονται στην Χαλκιδική στον όρμο της Ιερισσού και αρχίζουν να προχωρούν προς το εσωτερικό, εκδιώκοντας τις μικρές τουρκικές φρουρές και εγκαθιστώντας Ελληνικές Αρχές.

    1941 Οι Βούλγαροι εκτελούν Έλληνες κατοίκους της Δράμας.

    1944 Ένοπλα τμήματα Καρπαθίων, με την συνδρομή ολόκληρου του λαού του νησιού, υποχρεώνουν τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις σε παράδοση. Οι παραδοθέντες μεταφέρονται στην Αίγυπτο και στο νησί εγκαθίστανται αγγλικές και Ελληνικές Αρχές.

    1969 δίνεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.

    1984 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ» με επτά άτομα, το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.

    1994 στην Ελβετία, 48 μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης "Τάγμα του Ναού του Ήλιου" βρίσκονται νεκρά.

    1995 η σκοπιανή Βουλή εγκρίνει την αλλαγή της σημαίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    2000 μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι οδηγούν στην παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:21 pm

    06 Οκτωβρίου

    1825 Ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Σκουρτανιώτης, ωχυρωμένος εις παλαιάν εκκλησίαν παρά το Μαυρομμάτι των Θηβών με 45 συντρόφους του, αποκρούει επί ολόκληρον ημέραν αλλεπαλλήλους επιθέσεις 600 Τούρκων και προξενεί εις αυτούς μεγάλην φθοράν. Στο τέλος, οι Τούρκοι συνεκέντρωσαν ρετσίνι και άλλες εύφλεκτες ύλας και έβαλαν φωτιά στην εκκλησίαν από όλα τα μέρη. Ο Σκουρτανιώτης και οι 45 σύντροφοί του, μη δυνάμενοι να εξέλθουν, απηνθρακώθησαν.

    1826 Οι Τούρκοι πολιορκηταί προσεπάθησαν δι’ εφόδου να κυριεύουν την θέσιν Λιοντάρι έξω της Ακροπόλεως, αλλ’ απέτυχον. Ο Μακρυγιάννης τους τρέπει εις φυγήν.

    1912 Ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας, υπό το Διάδοχο Κωνσταντίνο, μετά από αγώνα με τις προωθημένες τουρκικές δυνάμεις, απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη.
    1912 Ο Ελληνικός Στρατός Ηπείρου, υπό τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη, διέρχεται τον Άραχθο ποταμό και, μετά σύντομο αγώνα, καταλαμβάνει την τοποθεσία Γριμπόβου, όπου και αρχίζει να εγκαθίσταται αμυντικά.

    1944 Εκτελούνται από τους Ναζί 85 Έλληνες πατριώτες στην περιοχή Υμηττού-Χαραυγής Αθηνων.

    1947 Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Πυλία Μεσσηνίας.

    1951 Βυθίζεται στη Φαλκονέρα το ατμόπλοιο «Αδρίας» (διασώζονται οι επιβάτες και το πλήρωμα)

    1955 Ο Βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στον 48χρονο Υπουργό Δημοσίων Εργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην απόφαση αντιδρά ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

    2004 Την παλαιότερη και βαρύτερη (2,3 τόνων- χρονολογείται από το 900 π. Χ.) σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Guy Sanders της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:21 pm

    07 Οκτωβρίου

    1571 Ναυμαχία τής Ναυπάκτου, καθ’ ήν οί ηνωμένοι χριστιανικοί στόλοι τής Ισπανίας, Βενετίας, Γενούης, Νεαπόλεως, Σικελίας καί Βατικανού, έκ 285 πλοίων, υπό τήν αρχηγίαν τού δόν Ζουάν τού Αυστριακού, κατεναυμάχησαν τόν τουρκικόν έκ 273 πλοίων. Εκ των τουρκικών πλοίων διεσώθησαν μόνον 40, τά οποία είς οικτράν κατάστασιν παρεσύρθησαν υπό τού ανέμου ή εξώκειλαν είς τάς γειτονικάς ακτάς. Επί τών τουρκικών πλοίων υπηρέτουν ώς κωπηλάται περί τούς 25.000 «Έλληνες, προσδεδεμένοι δι’ αλύσεων καί οίτινες κατεποντίσθησαν. Επί των χριστιανικών πλοίων, έξ άλλου, υπηρέτουν 8.000 «Έλληνες ώς πλοίαρχοι, πλοηγοί ή πεζοναΰται, οίτινες διεκρίθησαν διά τόν ηρωϊσμόν καί τήν αυτοθυσίαν των. Εκ τών χριστιανικών πλοίων εβυθίσθησαν μόνον 15.
    ο Στόλος της συνασπισμένης σε Ιερό Συνασπισμό (Sacra Liga) Ευρώπης (κυρίως Ενετοί, Ισπανοί και Έλληνες) με επικεφαλής τον 24χρονο πρίγκηπα Δον Ζουάν της Αυστρίας συντρίβει τον πανίσχυρο μέχρι τότε Τουρκικό στόλο του Σελίμ Β’, εκει ναυλουχούντα, τη αμάχω βοηθεία της Υπερμάχου, Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης σταματώντας οριστικά την οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Αρχηγός των Τουρκων ο Καπουδαν Πασάς Αλή, ο οποίος εφονεύθη, και υπαρχηγός ο αρνησίθρησκος Ναπολιτάνος, τρομερός πειρατής, Ουλούτς Αλή. Εκτοτε στην Ευρώπη εορτάζεται η Παναγία της Ναυπάκτου ή του Ροζαρίου, δεδομένου οτι από τότε κατ'εισήγησιν του Πάπα Πίου Ε' ήρχισεν η προσευχή με το ροζάριο (κομποσχοίνι) στην Δύση.

    1608 Επανάσταση των Κυπρίων κατά των Τούρκων.

    1820 Η Φιλική Εταιρεία, σε σύσκεψη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας και με πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα, αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

    1824 Δύναμη από 4.000 Τούρκους συγκρούεται με 300 Έλληνες στο Πολύδροσο Φωκίδος. Αφού ενισχύθηκαν από την Άμφισσα, οι Έλληνες αντεπιτίθενται και τρέπουν τους Τούρκους σε άτακτη φυγή με 300 νεκρούς και πολλούς αιχμαλώτους.

    1828 οι Τουρκοι παραδίδουν στους Έλληνες την Ακρόπολιν των Πατρων

    1831 καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

    1833 Με διάταγμα της Αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών, που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς.
    1833 Καθιέρωση της δραχμής ως εθνικού νομίσματος.

    1838 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφωνεί στην Πνύκα την περίφημη ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».

    1908 η Κρήτη επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και στέκεται στο πλευρό της η Ελλάδας.

    1912 μάχη εις Χάνι Χατζηγώγου εις Σαραντάπορον
    1912 Οι ελληνικές δυνάμεις μαχόμενες εκδιώκουν τους Τούρκους εκ της περιοχής Ελασσώνος και ιδίως εκ της θέσεως Παναγία όπου και εκυρίευσαν 7 πυροβόλα.

    1918 Το Α' Σώμα Στρατού απελευθερώνει την Δράμα και την Καβάλα.

    1932 συγκινητικές είναι οι εισφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής

    1943 Μνήμες της μαρτυρικής Λιλαίας (Κάτω Αγόριανη) του Νομού Φωκίδος.

    1944 απαγχονίζεται εις Πολύγυρον ο Αρχιμ. Γρ. Καρυωτάκης
    1944 Εβραίοι κρατούμενοι του στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου επαναστατούν αφού ανατινάζουν ένα μέρος του Κρεματορίου 4 επιχειρούν μαζική διαφυγή. Οι 250 δραπέτες πιάνονται και εκτελούνται.

    1947 φονεύεται ο Ιερεύς Δημ. Κολλατος εις Πυργετόν Λαρίσης

    1949 αρχίζουν στην Ελλάδα οι έρευνες για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου και ουρανίου

    1959 μετά από μακρά περίοδο αντιδικίας μεταξύ Μακαρίου και Γρίβα, οι δύο άντρες συναντούνται στη Ρόδο, όπου υπογράφουν ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

    1973 νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, με παγίδευση του δρόμου από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:21 pm

    08 Οκτωβρίου

    1827 Ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν κατατροπώνει στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ.

    1912 Οι ελληνικές δυνάμεις δια των ταγμάτων 1ου και 4ου μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων δια την απελευθέρωσιν της Δεσκάτης.
    1912 Μικρό άγημα του Ελληνικού Στόλου, υπό τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, απελευθερώνει τη νήσο Λήμνο και υψώνει την Ελληνική Σημαία. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

    1943 Το Ολοκαύτωμα της Eπταλόφου (Αγόριανης) του Νομού Φωκίδος.
    Οι Γερμανοί, αφού πρώτα καίνε το Κάτω Χωριό (Λιλαία), την μεθεπόμενη (8 Οκτωβρίου 1943) εκδικούνται και την Επτάλoφo (Άνω Aγόριανη). Κάψανε ολόκληρο το χωριό. Από τα 184 σπίτια του κάηκαν τα 146 κι όσοι κάτοικοι του δεν μπόρεσαν ή πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν κατεσφάγησαν ή κάηκαν ζώντες, από νήπια αβάπτιστα έως ανήμποροι γέροντες. Πριν την Επανάσταση του 1821 από τους Τούρκους, λόγω του «ατίθασου» του χαρακτήρα τους σε επαναστατικά κινήματα (η καταγωγή τους από τους Μεγάλους Κομνηνούς της Τραπεζούντας), ξαναμαρτύρησαν αρκούντως για τον εξαφανισμό τους.
    Οι μεν Προεστοί τους κρεμάστηκαν στον Αϊ Γιώργη τους στις μεγάλες φτελιές, οι δε «δυνάμενοι να φέρουσι όπλα» (άνω των 14 ετών) εσφαγιάσθησαν και οι υπό¬λοιποι (γυναικόπαιδα και γέροντες) εξορίσθηκαν στο Αυλάκι του Ζητουνίου Λα¬μίας) και πέθαναν όλοι τους από ελονοσία. Ένας μόνο γλύτωσε δια της φυγής, ονόματι Κομνηνός ή Κομνάς Τράκας.
    Κατά την Επανάσταση του ’21, επειδή 350 Αγοριανίτες συμμετείχαν στην πολιορκία της Ακρόπολης, σε αντίποινα, 73 γυναικόπαιδα αιχμαλωτισθέντα από προδοσία σε σπήλαια του Παρνασσού πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα τής Αιγύπτου, της Πόλης και στο Μοναστήρι της Σερβίας.

    1951 ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωρισθεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

    1992 Αποθνήσκει απο καρκίνο ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, Βίλλυ Μπραντ. (Αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 6.5.1974, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γραμματέας του Γκίντερ Γκιγιόμ ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Τον διεδέχθη ο Χέλμουτ Σμιθ. Το 1971 του απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης για την περίφημη «Οστ Πολιτίκ» του, που πρέσβευε την προσέγγιση ανατολής και δύσης). /Γενν.18.12.1913/

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:21 pm

    09 Οκτωβρίου

    1431 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τά Ιωάννινα.

    1479 Ο Κορκόδειλος Κλαδάς φτάνει στη Μάνη και απελευθερώνει το Οίτυλο και πολλά άλλα φρούρια και χωριά της περιοχής.

    1823 Δεκατρία τουρκικά πλοία αποτυγχάνουν να ενεργήσουν απόβαση στο λιμένα της Σκιάθου, τον οποίο υπερασπίζονται 400 νησιώτες.

    1826 4 τουρκικά πλοία, που καλύπτονται από την αγγλική σημαία εμφανίζονται στο λιμάνι Κιτριών Μεσσηνίας με πρόθεση να αποβιβάσουν αγήματα. Αφού όμως δέχτηκαν σφοδρά πυρά από την ακτή και από το ελληνικό πλοίο «Λεωνίδας» υπό τον Δημ. Λάμπρο, αποσύρθηκαν με σοβαρές απώλειες.

    1827 Ο Κ. Φαβιέρος μετά στρατευμάτων αναχωρεί δια την Χίον.

    1912 Μάχη του Σαρανταπόρου. Τρεις ελληνικαί Μεραρχίαι, η 1η, 2α καί 3η εξορμούν υπό ραγδαίαν βροχήν κατά των οχυρωμένων εις το Σαραντάπορον ισχυρών τουρκικών δυνάμεων. Ταυτοχρόνως οι 4η και 5η μεραρχίαι, μετά της ταξιαρχίας ιππικού, καταλαμβάνουν τους Λαζαράδες και απειλούν τα νώτα του εχθρού. Η γενική επίθεση είχε διαταχθή δια την πρωϊαν της επομένης. Αλλά, την νύκτα οι Τούρκοι, φοβηθέντες μήπως περικυκλωθούν, υπεχώρησαν, αφού έσφαξαν πολλούς εκ των προκρίτων των Σερβίων. Δια της καταλήψεως του Σαρανταπόρου, ηνοίγετο εις τον ελληνικόν στρατόν η οδός προς την Μακεδονίαν.
    1912 ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει τη Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό του νησιού. Στις 9 Οκτωβρίου ώρα 13.00 ο ΑΒΕΡΩΦ εισέρχεται στο Μούδρο, η πρωτεύουσα Κάστρο έχει καταληφθεί. Άγημα υψώνει την ελληνική σημαία.

    1916 (ν. ημερολ.) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.

    1944 βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ναζί η Αθήνα τρεις μέρες πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Έξι νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός.
    1944 Στην διάρκεια της συνάντησης Τσόρτσιλ και Στάλιν στην Μόσχα συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στην βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

    1946 Στη Βαμαβακού Λακωνίας οι παραστρατιωτικές ομάδες του Κατσαρέα εκτελούν 32 κατοίκους του χωριού, στην πλειοψηφία τους, συγγενείς ανταρτών.

    1995 με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

    2006 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιλέγει τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Μπαν Κι-Μουν, ως μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του Οργανισμού για το διάστημα 2007-2011

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:22 pm

    10 Οκτωβρίου

    1822 Ο ελληνικός στόλος καταπλέει εις Μύκονον, συναντά τον τουρκικόν και ναυμαχεί.

    1823 Ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Σκιάθο.

    1826 Ο Νικόλαος Κριεζώτης κατορθώνει νά εισέλθη με 500 παλληκάρια του είς τήν υπό τού Κιουταχή πολιορκουμένην Ακρόπολιν. Η παρουσία του ανεπτέρωσε τό φρόνημα τών πολιορκουμένων καί ενίσχυσε τήν άμυναν τού φρουρίου

    1828 Νίκη του στρατού μας υπό τους Ι.Στράτο και Κ.Τζαβέλλα κατά των Τούρκων στην Τέρνοβα Ευρυτανίας.
    1828 Ο χρόνος άρχισε να μετράει πλέον αντίστροφα για τον Ιμπραήμ. Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αλλάξει την πολιτική τους και ήταν αποφασισμένες να υποστηρίξουν […] την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Με τη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας (9 Αυγούστου 1828), που υπέγραψε ο Μοχάμετ Άλη με τον Κόδριγκτον, ο Ιμπραήμ αναγκάζεται να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.

    1862 Ψήφισμα του Εθνους. Τη νύχτα 10 προς 11 Οκτωβρίου εκδίδεται Ψήφισμα του Εθνους για την κατάργηση της Βασιλείας του Οθωνα. Ο βασιλιάς Οθων εκθρονίζεται και εγκαταλείπει την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική "Τριανδρία", αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. (Μεσοβασιλεία).
    Ο Όθων και ή Αμαλία οίτινες απουσίαζον είς περιοδείαν ανά τήν Ελλάδα, πληροφορηθέντες τά γενόμενα, έφθασαν τήν εσπέραν τής επομένης (11ης) είς Πειραιά, επιβαίνοντες τής φρεγάτας «Αφρόεσσα». Οι ξένοι πρεσβευταί ανήλθον αμέσως επί τού πλοίου καί κατετόπισαν τόν βασιλέα διά τά γενόμενα. Ο Όθων, βλέπων ότι ή Επανάστασις είχε επικρατήσει καί μή επιθυμών νά γίνη αφορμή εμφυλίου πολέμου, εγκατέλειψε τό ελληνικόν πλοίον καί ανήλθεν είς τήν αγγλικήν φρεγάταν «Σκύλλα», διά νά επανέλθη είς Βαυαρίαν. Πρό τής αναχωρήσεώς του απηύθυνε πρός τόν ελληνικόν λαόν διάγγελμα, είς τό οποίον ετόνιζε ότι εδέετο «τού Παντοκράτορος Θεού νά καταπέμπη πάντοτε τήν χάριν του είς τά τύχας τής Ελλάδος».

    1912 σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη του Σαρανταπόρου, κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, με τους Έλληνες να καταδιώκουν τον τουρκικό στρατό. Οι Έλληνες καταλαμβάνουν το οχυρό και ελευθερώνουν τα Σέρβια ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

    1916 Συμμαχικός στόλος υπό τόν Γάλλον ναύαρχον Φουρνέ καταπλέει είς Κερατσίνι. Επιδίδεται αυθημερόν προς την κυβέρνησιν τελεσίγραφον, διά τού οποίου εζητείτο ή παράδοσις τών αντιτορπιλλικών, ό παροπλισμός τού υπολοίπου πολεμικού στόλου, ή παράδοσις τού Ναυστάθμου καί τού λιμένος τού Πειραιώς, ή αποδοχή γαλλικού ελέγχου επί τών σιδηροδρόμων καί ή παραχώρησις δέκα πυροβολαρχιών. Άμα ώς εγνώσθησαν αί αξιώσεις τού Γάλλου ναυάρχου, ωργανώθησαν αμέσως ογκώδη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας είς τάς Αθήνας και άλλας πόλεις.

    1918 Επέστρεψαν στη Μονή Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου οι μοναχοί που είχαν εκδιωχθεί από αυτήν από τους Βουλγάρους στις 23 Ιουνίου 1917.

    1931 ξεσπά επανάσταση στην Κύπρο, που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Η επανάσταση θα πνιγεί στο αίμα.

    1935 καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδας και το Σύνταγμα του 1927. Επικεφαλής οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, «εγκέφαλος» ο Γεώργιος Κονδύλης, θύμα ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης.

    1943 Γερμανικές δυνάμεις Ες-Ες με αυτοκίνητα κινούνται, το μεσημέρι, από τη Λάρισα προς τη Δεσκάτη. Τμήμα της Ι Μεραρχίας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) τις χτυπάει τη νύχτα. Οι απώλειες των Γερμανών είναι 25 νεκροί και των ανταρτών 3 νεκροί. Ως λάφυρα παραμένουν 2 φορτηγά αυτοκίνητα, 1 επιβατικό, 1 μοτοσυκλέτα και 1 ασύρματος.
    1943 Το Αντιτορπιλικό Μιαούλης III, μαζί με το Βρετανικό «ΠΑΝΘΗΡ», εκτελεί καταδρομή στα Δωδεκάνησα, όπου μετά από σφοδρή αεροπορική επίθεση βυθίζεται το Βρετανικό Αντιτορπιλλικό, το πλήρωμα του οποίου διασώθηκε από το «ΜΙΑΟΥΛΗΣ» παρά τον συνεχιζόμενο αεροπορικό βομβαρδισμό.

    1944 Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Κέρκυρα, το νησί απελευθερώνεται.

    1951 πεθαίνει ο λόγιος και δημοσιογράφος Γεώργιος Βλάχος.

    1952 Παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα

    1962 Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα τσιμέντων στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν»

    1964 εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

    1980 στην Αλγερία, καταστρεπτικός σεισμός σκοτώνει 17.000 άτομα.

    1985 Η κυβέρνηση της Ελλάδας υποτιμά τη δραχμή κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων και με νομοσχέδιο καταργεί την απεργία. Τα μέτρα λιτότητας πυροδοτούν κινητοποιήσεις.

    1995 Έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για θέματα διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων.

    2004 πεθαίνει ο «Σούπερμαν», Κρίστοφερ Ριβ. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρική καρέκλα από 1995 μετά από ατύχημα που είχε στην ιππασία.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Εθνικόν Επετειολόγιον - Σελίδα 12 Empty Εθνικόν Επετειολόγιον

    Δημοσίευση  Π.Βλαχάκης Κυρ Σεπ 15, 2013 11:22 pm

    11 Οκτωβρίου

    1822 η Μαντώ Μαυρογένους, επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.
    1822 Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, ορίζει το Μάρκο Μπότσαρη Στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Γ. Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες
    1822 Απέθανε είς τό Μεσολόγγι ό τραυματισθείς κατά τήν μάχην τού Πέτα Γερμανός φιλέλλην Κάρολος-Αλβέρτος Νόρμαν, κόμης ντ’ Έρενφελς, όστις είχε διορισθή αρχηγός τού Τακτικού σώματος. Ο θάνατός του προεκάλεσε βαθείαν θλίψιν, κατά τήν κηδείαν δέ απεδόθησαν μεγάλαι τιμαί είς τόν νεκρόν.

    1823 Στον κόλπον του Βόλου έγινε σφοδρή ναυμαχία μεταξύ Ελληνικού στόλου υπό τον Μιαούλη και Τούρκων. Εις την ναυμαχίαν ουδείς ενίκησε.

    1826 Ο Κριεζώτης και 300 Έλληνες εισέρχονται εις την Ακρόπολιν για ενίσχυσιν της φρουράς της.

    1899 ξεκινά στη Δυτική Αφρική ο πόλεμος των Μπόερ, ανάμεσα στους Βρετανούς αποίκους και τους Ολλανδούς των επαρχιών Τρανσβάαλ και Όραντζ Φρι Στέιτ, οι οποίοι ονομάζονταν Αφρικάνερ ή Μπόερς.

    1912 κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ο ελληνικό στρατός απελευθερώνει την Κοζάνη
    1912 Ο Υπολοχαγός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης (και βομβαρδισμού) στο μέτωπο της Θεσσαλίας, εισέδυσε σε βάθος 60 χιλιομέτρων μέσα στο εχθρικό έδαφος, με αποτέλεσμα τα σφοδρά πυρά του τουρκικού πεζικού να τρυπήσουν τις πτέρυγες του Farman του, χωρίς άλλες συνέπειες.
    1912 Ο ελληνικός στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους. Νικηφόρες μάχες στην Βέροια, στο Γρίμποβο και στα Πέντε Πηγάδια Ηπείρου. Μετά την μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912, που υπήρξε η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια, αφού πρώτα τα έκαψαν. Η Κοζάνη εγκαταλείφθηκε αμαχητί. Πανικόβλητος ο κύριος όγκος της Τούρκικης φρουράς της πόλης εγκατέλειπε τα όπλα, αρπάζοντας ψωμιά, τρόφιμα και κρέατα από φούρνους, μαγαζιά και κρεοπωλεία σπάζοντας τις πόρτες τους. Στο μεταξύ οι Κοζανίτες έτρεξαν στους τούρκικους στρατώνες κι άρπαξαν όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα, φάρμακα κι ότι άλλο υπήρχε μέσα σ’αυτές. Από όλες τις γειτονιές κατέβηκαν οπλισμένοι κάτοικοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι τοποθέτησαν στο καμπαναριό τη γαλανόλευκη και το σταυρό της ορθοδοξίας. Αυτά όλα έγιναν το απόγευμα γύρω στις 3 με 4.Ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, ο λαός δεν άργησε να βρεθεί στην έξοδο της πόλης με τα βλέμματα προσηλωμένα στο μέρος απ’ όπου θα έφταναν οι ελευθερωτές. Μόλις οι Κοζανίτες αντίκρισαν τους στρατιώτες καβαλάρηδες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η δουλεία των 459 ετών είχε υποχωρήσει.
    1912 Γίνεται μάχη με τους Βουλγάρους στις Σαράντα Εκκλησιές.

    1922 συνθήκη κατάπαυσης του πυρός υπογράφουν Ελλάδα και Τουρκία ένα μήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
    1922 ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη βάσει της Συνθήκης των Μουδανιών και αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.

    1935 Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.

    1943 Γερμανικό τμήμα 20 αντρών συγκρούστηκε με λόχο ανταρτών του ΕΛΑΣ στην περιοχή Τρικάλων και εξοντώθηκε. Απώλειες ανταρτών 1 αξιωματικός και 1 αντάρτης νεκροί.

    1944 οι υποχωρούντες Γερμανοί βομβαρδίζουν και καταστρέφουν το λιμάνι του Πειραιά.
    1944 Η Βουλγαρία συνθηκολογεί

    1945 ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

    1962 πραγματοποιείται η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού 92 χρόνια μετά την πρώτη, όταν πάπας Ιωάννης ΚΓ' συγκαλεί Οικουμενικό Συμβούλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    1992 πραγματοποιείται στην Κύπρο αντικατοχική πορεία στην κατεχόμενη Μόρφου.

    2006 Κατολίσθηση στη Φθιώτιδα. Από θαύμα γλίτωσαν διερχόμενοι οδηγοί που κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας λίγο πριν από τον Αγιο Κωνσταντίνο το πρωί, όταν το βουνό μετακόμισε. Για την ακρίβεια ολόκληρο το πρανές του βουνού που εκτείνεται πάνω από την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης κατέρρευσε μέσα στο οδόστρωμα.

    Π.Βλαχάκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 406
    Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Σελίδα 11 από 16 Επιστροφή  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16  Επόμενο

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης